Nieuws onder de zon. Geniet van het zonnetje voor het huis. Februari 2015 AGENDA. Onderwerpen. Handicom Solar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuws onder de zon. Geniet van het zonnetje voor het huis. Februari 2015 AGENDA. Onderwerpen. Handicom Solar"

Transcriptie

1 Nieuws onder de zon Contents 1 Chapter paragraph paragraph sub paragraph sub paragraph paragraph... Geniet van het zonnetje voor het huis Februari 2015 Onderwerpen 1. Energie besparen in eigen huis: help, ik ben AGENDA een neggy! 2. PV voor EV 3. Klimaattop VNG: Elke gemeente begint met een energie-atlas 4. Slimme jongen of duurzame geest? Handicom Solar Oranjelaan AA Harderwijk solar@handicom.nl Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen of wilt u een informatie avond bezoeken, stuur ons dan een .

2 1. Energie besparen in eigen huis: help, ik ben een neggy! Met zonnepanelen op het dak en een zuinig huishouden kan het voorkomen dat je in een jaar meer stroom produceert dan dat je gebruikt. De Stroommeter draait meer terug dan vooruit en voor de energiemaatschappij ben je een neggy. Eigenlijk doe je het heel goed en zuinig, maar de maatschappijen bestraffen de neggy door over het overschot aan stroom slechts 7 cent per kwh uit te betalen. Dat is eenderde van wat jij moet betalen. Wat ga je doen? Bedenk, voordat je besluit om de panelen van het dak te halen, dat er manieren zijn om elektrisch de stookkosten te verlagen. Allereerst neem je je eigen energieconsumptie onder de loep. Welke aardgas-apparaten kun je direct vervangen door elektrische en welke gasapparaten vervang je op de lange duur door elektrische apparaten? Waarschijnlijk ben je door deze ruilactie geen neggy meer en blijf je keurig binnen de limiet door alle zonnestroom zelf op te maken. Een tweede tip is om te kijken welke energiemaatschappij gunstig is als je zonnepanelen hebt. Welke maatschappij geeft je het hoogste bedrag aan een neggy bent en heeft een lage gasprijs? De energiemaatschappij vraagt een relatief klein bedrag voor de stroom of gas met circa twee keer dat bedrag voor de btw, belasting en heffingen. De maatschappij heeft weinig 'bewegingsvrijheid' om zijn stroomprijs te bepalen, kan variëren met een hoog- en laagtarief of met (duurdere?) groene energie of goedkope grijze energie. Omdat ze graag concurreren zullen ze stunten met aanbiedingen voor nieuwe klanten. Overstappen naar een andere maatschappij loont daarom zeker. Een (onafhankelijke?) site die het overstappen inzichtelijk zou maken is Omdat de maatschappijen vaak wisselen met de aanbiedingen en acties, zou je, net als een beurshandelaar, de maatschappijen elke dag in de gaten moeten houden. Een bedrijf dat dat doet is Bonenergie. Voorlopig red ik mij door verschillende 'gasactiviteiten' te vervangen door 'stroomactiviteiten'. Dus een extra elektrisch kacheltje op een aparte kamer met CV, waterkoker in plaats van een keteltje op het gasfornuis en dergelijke. En misschien 'moet' ik dan ook een elektrische fiets of auto aanschaffen.

3 2. PV voor EV PV betekent photo-voltaïsch. Het zonlicht levert stroom op. EV staat voor elektrisch vervoer. Plug-in hybride en elektrische voertuigen (ook de fiets) tanken stroom. Hoe mooi zou het zijn als de laadpunten voor EV worden aangesloten op lokale, duurzame opgewekte stroom van zonnepanelen. Wie weet gebruiken wij over tien jaar snelladers langs de snelwegen, waarbij de zonnepanelen stroom leveren aan accu s die de elektrische auto opladen. En op termijn laden de panelen inwisselbare accu s van EV op of worden rijdende auto s opgeladen. TABEL: Top drie van elektrische voertuigen, hybride voertuigen en het aantal oplaadpunten eind 2014 Aantal geregistreerde auto s Tesla Model S Nissan Leaf Renault Zoe 834 ForTwo s Electric Drive 586 Totaal: volledig elektrische voertuigen eind Mitsubishi Outlanders Voldo V60 Plug-in Hybrid Opel Ampera Totaal: hybride modellen eind Publieke en semi-publieke oplaadpalen Waarvan semi-publieke oplaadpunten Toename van het elektrisch vervoer in Nederland Er zijn voldoende redenen om elektrisch vervoer in Nederland te stimuleren. Het draagt bij aan de reductie van CO2 en de leefbaarheid in steden. De elektrische karretjes stoten geen NOx, CO2 en fijnstof uit, een genot voor astma- en COPD-patiënten. Met elektrisch vervoer zijn wij minder afhankelijk van de grillen van de olieproducerende landen. Als derde reden geldt dat EV bijdraagt aan de klimaatdoelen en aan de versterking van de economische positie van Nederland. Sinds

4 2010 is het aantal elektrische voertuigen in Nederland sterk gegroeid. Het aantal elektrische voertuigen is met 50 procent gestegen in Het aantal volledig elektrische personenauto s nam meer toe dan het aantal hybride auto s. Dit blijkt uit cijfers van RVO.nl op basis van de RDW. De keerzijde van de snelgroeiende branche is dat er nog weinig aandacht is voor de recycling van de afgedankte materialen en accu s. Want als je goed wilt zijn voor het milieu wil je ook dat de EV na afloop goed verwerkt wordt. TNO doet hier onderzoek naar en de TU Delft onderzoekt met partners om de afgedankte batterijen een tweede leven te geven als energiebuffer voor snelladers. Een ambitieuze gemeente is een aanjager is voor het elektrisch rijden. Adviesbureau Kwink heeft voor de Stichting Natuur & Milieu onderzoek uitgevoerd naar het ambitieniveau van de verschillende gemeenten. Er blijkt dat meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten geen beleid en geen geld heeft voor elektrische auto s. Geen beleid, geen geld, geen ambitie. Toch lijkt de opmars van de EV niet meer te stuiten. Overal opladen Wereldwijd hebben bedrijven, organisaties en overheden met elkaar afgesproken dat elektrische auto s in 2020 in elke straat, in elke stad en op ieder kantoor kunnen worden opgeladen. Dit staat in het convenant Overal opladen. Als het aan de deelnemers van het convenant ligt, staan in 2020 in elke Nederlandse gemeente diverse oplaadpunten. In woonwijken, bij parkeergelegenheden, op bedrijventerreinen, bij winkelcentra, bouwmarkten en restaurants.. Het gemeenschappelijke doel is om het netwerk van oplaadpunten dusdanig uit te breiden, dat het voor automobilisten in 2020 even gemakkelijk is om een oplaadpunt te vinden als een benzinestation. Wie in een elektrische auto van Groningen naar Brussel rijdt, moet stoppen om op te laden. Totdat de snelweg een oplaadstrook krijgt, waar auto s al rijden worden opgeladen. De TU Delft werkt aan zo n strook. De magnetische spoelen die onder het asfalt liggen wekken een elektromagneetveld opwekken. Een transformator en een spoel in de auto pikken het magneetveld op en zetten dit om in elektriciteit. Een kilometer oplaadstrook kost ongeveer euro, dus er zijn veel elektrische auto s nodig om deze toepassing betaalbaar te maken (bron Scientas.nl, 6 feb 2015).

5 Elektrisch opladen op de snelweg 3. Klimaattop VNG: Elke gemeente begint met een energie-atlas De Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) heeft op 19 januari een energietop gehouden. Hoe pakken de gemeenten het klimaatprobleem aan? De Energietop was in feite één groot appel op het organiserend vermogen van gemeentebestuurders: gemeentebestuurders moeten niet gaan zitten wachten tot burgers zich melden voor een klimaat-activiteit, maar ze ontzorgen. Zij moeten ook aan de slag. Gemeenten hebben voor een belangrijk deel het succes van het Energieakkoord in handen. Welke mogelijkheden heeft een gemeente om energie te besparen? Aan de hand van de energieatlas kan een Gelderse gemeente wijzer worden over kansen voor energiebesparing. Dat is een van de uitkomsten van de VNG Energietop op 19 januari. De cultuur binnen de gemeente moet veranderen. Geen vrijblijvende vergader-exercitie maar een werktop, aldus VNG-directielid Kees Jan de Vet. We willen commitment van wethouders aan concrete projecten. Dan komen we over negen maanden weer bij elkaar om te delen wat er bereikt is en wat we er voor lering uit kunnen trekken. De VNG zal ze met raad en daad bijstaan. Deze dag is het begin van een experiment om uitvoeringskracht van gemeenten te bundelen.

6 De energie-atlas van de provincie Gelderland geeft inzicht in de kansen en onmogelijkheden: een verzameling data die je in verschillende kaarten over elkaar heen legt. Denk aan verbruiksgegevens van bedrijven en huishoudens, infraroodscans van woonwijken, energielabels en cijfers over industriële warmtelozing. Een blik in deze atlas en de gemeente weet gelijk waar de acties kunnen beginnen. 4. Slimme jongen of duurzame geest? Media-ondernemer Maarten van den Biggelaar heeft een nieuwe onderneming BigSolar. Hij wil hiermee in 2015 voor 25 mln aan zonnepanelen installeren. De eerste lease-projecten in Amsterdam en Utrecht zijn van start gegaan. Het bedrijf ontving daarvoor kapitaal van onder andere het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (Akef), Stichting Doen en Stichting Energietransitie Utrecht. Het nieuwe bedrijf wil op laagdrempelige wijze, zonder investering vooraf, huiseigenaren verleiden om over te stappen op zonne-energie. BigSolar regelt de montage en het onderhoud van de panelen. De maandelijkse leasekosten zou de huizenbezitter kunnen betalen uit de gerealiseerde energiebesparing. Volgens BigSolar levert het plaatsen van zonnepanelen de consument per saldo gemiddeld 126 tot 310 per jaar op. BigSolar levert een energiemeter Qbox van energiebedrijf Qurrent mee, zodat de huizenbezitters hun energiegebruik direct kunnen aflezen. Het bedrijf verwacht per huishouden plusminus tien panelen te plaatsen. Het leasen van tien panelen kost 52 euro per maand. BigSolar is momenteel in gesprek met diverse provincies over vervolgfinanciering. De provincies hebben een revolverend fonds opgericht na het verkopen van de (Nuon-)aandelen. Ze moeten dat geld beleggen in initiatieven die ten goede komen van de burgers en verduurzaming, aldus Van den Biggelaar (in het Financiële Dagblad, 22 januari 2015). Dat de provincies het leaseplan van Van de Biggelaar zien zitten, lijkt logisch. Zonnepanelen zijn immers goed voor het milieu en de provincies voldoen aan hun verplichting om het kapitaal te beleggen in een duurzaam initiatief. Zij kijken niet verder. Het lijkt een win-win-situatie. Maar is dit zo en komt het bedrag echt ten goede aan de burgers? Dit blijkt bij nader inzien niet het geval. Voor de burger is dit leasen geen goed plan. De besparing die de burger voorgespiegeld krijgt, is namelijk beslist niet realiseerbaar (zie kader). Op de lange termijn is dit al helemaal geen zalig plan, want als de investering zou zijn afbetaald zit de leaser nog steeds vast aan zijn huur.

7 Een installatie gaat gemiddeld 25 jaar mee met lage onderhoudskosten. In die periode kun je zo n drie keer de set terugbetalen. De leaseprijs van BigSolar is daarom veel te hoog. Wie least verliest Volgens BigSolars website levert het plaatsen van zonnepanelen én het vervangen van gloeilampen door (gratis) LED-verlichting gemiddeld tussen de EUR126 en EUR310 per jaar per huishouden op. Het leasen van een set van tien panelen kost 12 x 52 = 624 per jaar. Stel, met mijn prachtige dak bespaar ik met tien panelen ca 500 per jaar. Met alleen het plaatsen van panelen kan ik de leaseprijs van de panelen niet betalen. Zelfs als ik de besparing van 60 door het vervangen van de lampen meereken, moet ik elke maand nog betalen aan BigSolar. Ik betaal = 64 per jaar, mijn hele lease-leven lang. Om de leaser over de streep te trekken krijgt hij van BigSolar twee LED-lampen per zonnepaneel, ter vervanging van de gloeilamp (wie heeft ze nog?). De besparing hierdoor moet bij die van de zonnepanelen worden opgeteld. Volgens de website Milieucentraal.nl besteedt een huishouden ongeveer 14 procent van het energieverbruik aan verlichting. Vervanging van 15 gloeilampen levert jaarlijks 60 op. Ik gebruik al lang spaarlampen. Zelf tien panelen aanschaffen is nog altijd de goedkoopste oplossing. Je bespaart direct of betaalt jezelf jaarlijks bijvoorbeeld 500 terug. Na acht jaar is zo n installatie zeker afbetaald en ontvang je nog jarenlang gratis stroom. Als je geen geld hebt zijn er goedkopere leningen mogelijk. Als je least, lijd je verlies én zit je vast aan het energiebedrijf Qurrent en BigSolar, die na het terugbetalen van de installatie op jouw dak gewoon doorgaat met het verhuren. Nog jarenlang profiteert BigSolar van jouw maandelijkse inleg. Slimme jongen, die Van den Biggelaar! Wij begrijpen niet dat mensen of Provincies in zee gaan met BigSolar. Wij zijn van mening dat BigSolar een mooie werkelijkheid voorspiegelt. Is hier sprake van bewuste misleiding of kunnen BigSolar en de provincies niet rekenen? De Provincie denkt te investeren in een duurzame ontwikkeling maar spekt in de praktijk alleen maar de kas van BigSolar. Het milieu gaat er weliswaar op vooruit maar de leaser is de pineut.

Autorijden met 10 zonnepanelen

Autorijden met 10 zonnepanelen Autorijden met 10 zonnepanelen - 29 Januari 2018 Wilma Eerenstein en Peter Leenders 1 De energietransitie Een complete verandering naar een 100% hernieuwbare energievoorziening is technisch mogelijk in

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. december 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. december 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon Haal het zonnetje in huis december 2013 Onderwerpen 1. Energie

Nadere informatie

Solar Solutions. Peter Verlinden & Mathijs Leffers - 15 april 2015

Solar Solutions. Peter Verlinden & Mathijs Leffers - 15 april 2015 Solar Solutions Peter Verlinden & Mathijs Leffers - 15 april 2015 1 Wie is Rexel Bewuste woningen Commerciële ondersteuning 2 Wie is Rexel 3 Wereldwijd actief P. 4 Meer dan 100 jaar ervaring in Nederland

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 juni 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 december 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 juni 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon september 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. BTW-nummers

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 juni 2016) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 december 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst.

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst. Betoog door T. 1338 woorden 8 september 2016 4,6 20 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Hybride auto s zijn niet de toekomst. Toine Schonk 4Vwo 21/05/2016 Indeling: - Alinea 1: inleiding:

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. november 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. november 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon Haal het zonnetje in huis november 2013 Onderwerpen 1. Energie

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 april 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 oktober 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop Zon in de Kop Wees slim en investeer in zonnepanelen Zon in de Kop! Zon in de Kop is een samenwerkingsverband van de gemeenten met HVC, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Millennium Comité Schagen en de Noordhollandse

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 oktober 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Een beter klimaat begint bij jezelf! Erik de Ruijter, Coöperatie EnergiekAlphen SAMEN, LOKAAL EN DUURZAAM

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Harderwijk in de zon

Harderwijk in de zon Harderwijk in de zon Informatieavond zonne-energie Veluwe Duurzaam samen met Gemeente Harderwijk 17 juni 2014 ir. A.D. Hekstra Handicom Solar solar@handicom.nl 0341-412629 Vanavond Zonnestraling -> warmte

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. 1. Folder. oktober 2013. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon oktober 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. Folder 2.

Nadere informatie

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN ALD FAQ WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN INHOUD 1. Is elektrisch rijden iets voor mij? 3 2. Welke soorten elektrische auto s zijn er? 3 3. Welke auto is voor mij geschikt? 4 4. Hoe ver kan ik rijden

Nadere informatie

MEI Westerkwartier 4 april 2011

MEI Westerkwartier 4 april 2011 Duurzame Energie veranderingen in de markt van Photo Voltaische systemen (PV) MEI Westerkwartier 4 april 2011 Frans Debets Duurzame energie 4 redenen om het te ontwikkelen 1. Klimaatbeleid, CO2 reductie

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje ENERGIE Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Elektrisch Rijden Personenauto s en laadpunten Analyse over 2018

Elektrisch Rijden Personenauto s en laadpunten Analyse over 2018 Pagina 1/5 Elektrisch Rijden Analyse over 2018 Elektrisch Rijden Personenauto s en laadpunten Analyse over 2018 INHOUD 1. Ontwikkeling van het en personenauto wagenpark in de afgelopen 5 jaren... 1 2.

Nadere informatie

CO2 neutraal wonen. Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u?

CO2 neutraal wonen. Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u? CO2 neutraal wonen Hoe verbruikt u energie en wat betaalt u? Inhoudsopgave Inleiding Pag. 3 Huidige woonlasten Pag. 3 Energielasten Pag. 4 Energieverbruik Pag. 5 Verbruik nu en straks Pag. 6 Bijzondere

Nadere informatie

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK

INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK INVESTEER IN ZONNE-ENERGIE EENVOUDIG UW EIGEN ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN OP EEN ANDER DAK Wat als je zelf graag zonne-energie wil opwekken maar geen geschikt dak hebt? Stichting 1miljoenwatt geeft samen met

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 september 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES VMBO

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES VMBO DE ACTIES VMBO ACTIES RONDE 1 NEDERLANDSE OVERHEID De overheid besluit 30.000 woningeigenaren die hun woning isoleren te belonen. Zij krijgen een subsidie van vijfhonderd euro. Dit levert in totaal een

Nadere informatie

Plug-in Hybrid. juni 2013

Plug-in Hybrid. juni 2013 Plug-in Hybrid Electric Vehicles juni 2013 Begin 2013 reden In Nederland ongeveer 8.000 personenauto s met 0% fiscale bijtelling. Het overgrote deel hiervan zijn elektrische auto s die tevens een benzine-

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jaap Barink Telefoonnummer : (0570) 693369 Mail : j.barink@deventer.nl 2 Introductie Team Kennis en Verkenning

Nadere informatie

Duurzame Energie in Utrecht

Duurzame Energie in Utrecht Duurzame Energie in Utrecht The future is now Dr. Wilfried van Sark Groep Natuurwetenschap en Samenleving Universiteit Utrecht Beat the Heat NOW!, 12 december 2009 inhoud Klimaatprobleem Waarom de zon

Nadere informatie

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1 Waarom zonnestroom? De zon is ruim voorradig. Je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Verwachte levensduur panelen ca. 30 jaar. Minder afhankelijk van de grote maatschappijen Minder invloed van wat ver

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 december 2016) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Elektrisch Rijden

Kennisbijeenkomst Elektrisch Rijden Kennisbijeenkomst Elektrisch Rijden Mobiel VTO Buurtnetwerk voor delen vervoer in de wijken Veemarkt - Voordorp - Tuindorp - Tuindorp Oost Han Ellenbroek PROGRAMMA Kennismaken Presentaties Mobiel VTO Introductie

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES HAVO/VWO

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES HAVO/VWO DE ACTIES HAVO/VWO ACTIES RONDE 1 NEDERLANDSE OVERHEID De overheid besluit 500 subsidie te verlenen aan 30.000 woningeigenaren die hun woning isoleren. Dit levert in totaal een afname van 5 -units uitstoot

Nadere informatie

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013 Lijst Lammers Papendrecht 21 januari 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht, de heer C.J.M. de Bruin Markt 22 3351 PB Papendrecht Betreft: gemeente Papendrecht aansluiten

Nadere informatie

Ervaringen en versnellingskansen voor e-deelauto rijden in de regio Oost-Nederland

Ervaringen en versnellingskansen voor e-deelauto rijden in de regio Oost-Nederland Ervaringen en versnellingskansen voor e-deelauto rijden in de regio Oost-Nederland 13 september 2018 Tonnie Tekelenburg EFRO 00588 CO 2 neutraal Bescherming aarde & klimaat CO 2 uitstoot Uitputting aarde

Nadere informatie

Informatieavond 25 januari

Informatieavond 25 januari Informatieavond 25 januari Waarom is BoeN opgericht? Doelstellingen: lokaal Duurzaam Bewustwording Betaalbaar Onafhankelijk Wat wil BoeN? Werkgroepen: 1. Marketing en communicatie 2. Zonne energieprojecten

Nadere informatie

Drive v n b y n ature

Drive v n b y n ature Driven by nature Voorstelling Joachim Saelens, mede-oprichter van BeCharged Bedrijfsactiviteit: Het produceren, het installeren, het onderhouden en het internationaal verdelen van oplaadstations voor elektrische

Nadere informatie

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas?

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Lijst Lammers KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013 Persbericht Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Fractie Lijst Lammers pleit voor de Zonatlas in Papendrecht en vraagt

Nadere informatie

DUW Parkstad. Wij geven advies aan de inwoners van Parkstad over energiebesparing en verduurzaming van hun huis.

DUW Parkstad. Wij geven advies aan de inwoners van Parkstad over energiebesparing en verduurzaming van hun huis. DUW Parkstad Wij geven advies aan de inwoners van Parkstad over energiebesparing en verduurzaming van hun huis. Sprekers: Rick Muijen - duurzaamheidsdeskundige Joyce Bongers - duurzaamheidsdeskundige Programma

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 januari 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Les De kosten van energie

Les De kosten van energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De kosten van energie Werkblad Les De kosten van energie Werkblad Elke dag gebruiken we heel wat energie om het huis warm te houden en te verlichten, televisie te kijken,

Nadere informatie

Basisles Energietransitie

Basisles Energietransitie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Energietransitie Werkblad Basisles Energietransitie Werkblad 1 Wat is energietransitie? 2 Waarom is energietransitie nodig? 3 Leg in je eigen woorden uit wat het Energietransitiemodel

Nadere informatie

Samen DUURZAmer. Krijg inzicht in het totaal en de details van je energieverbruik, en je huidige systeem. Stel je CV goed af

Samen DUURZAmer. Krijg inzicht in het totaal en de details van je energieverbruik, en je huidige systeem. Stel je CV goed af Samen duurzamer 1 Samen DUURZAmer Een hulp voor iedereen die energie wil besparen, minder gas wil gebruiken, of helemaal van het gas af wil. Wat is voor jou de beste aanpak? En: je hoeft het niet alleen

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Ontdek de voordelen van de zon. Onafhankelijk Verzekerd van het gebruik van schone stroom die u zelf opwekt. Besparen Bespaar op uw energierekening

Nadere informatie

ZONNEPANELENPROJECT WEZEP

ZONNEPANELENPROJECT WEZEP ZONNEPANELENPROJECT WEZEP Wezep krijgt zonnepanelen. MELD U DIRECT AAN VIA: ZONNEPLAN.NL/WEZEP Wij verdienen honderden euro s per jaar aan de zon. EINDELIJK. ZONNEPANELEN IN WEZEP! Deze maand start er

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

De rol van elektrisch rijden en de laadpaal in de energietransitie. ELaadNL/ RAI Vereniging 19 april 2017, Willem Alting Siberg, Wout Benning

De rol van elektrisch rijden en de laadpaal in de energietransitie. ELaadNL/ RAI Vereniging 19 april 2017, Willem Alting Siberg, Wout Benning De rol van elektrisch rijden en de laadpaal in de energietransitie ELaadNL/ RAI Vereniging 19 april 2017, Willem Alting Siberg, Wout Benning Willem & Wout Mobiliteitstransitie & energietransitie Wat doet

Nadere informatie

Waar zijn we met het verduurzamen van onze woningen in Nederland?

Waar zijn we met het verduurzamen van onze woningen in Nederland? Waar zijn we met het verduurzamen van onze woningen in Nederland? We hebben veelal nog verouderde woningen waarbij ongeveer een kwart van de huiseigenaren een hypotheekschuld heeft boven de huidige marktwaarde.

Nadere informatie

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY

01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 01-2014 Brochure ALD ELECTRIC PART OF ALD NEWMOBILITY 1 Brochure ALD electric INLEIDING Ons ALD electric aanbod is bijzonder volledig, met zowel oplaadbare hybrides (plug-in), elektrische auto s met verlengde

Nadere informatie

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

Wonen in een energieneutrale woning

Wonen in een energieneutrale woning Wonen in een energieneutrale woning Als u kiest voor een huurwoning in Plantsoensingel Noord, kiest u voor een energieneutrale woning. Dat betekent dat uw energielasten een stuk lager zullen zijn dan u

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Om een tekst goed te begrijpen is het erg belangrijk om een tekst actief te lezen. In de uitleg lees je hoe je dat moet doen. Als je actief leest, dan: - controleer je

Nadere informatie

WELKOM Bij de livegang van SAMEN SLIM MET ENERGIE

WELKOM Bij de livegang van SAMEN SLIM MET ENERGIE 1 WELKOM Bij de livegang van SAMEN SLIM MET ENERGIE Livegang Samen Slim met Energie Programma Welkom door Marcel Kloprogge 19:30 Aanleiding voor deze pilot door DEH en Enexis Lancering van het platform

Nadere informatie

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West

Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven. Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Grootschalige PV, stimulansen voor, en vanuit het bedrijfsleven Marc Kok, directeur Energie Service Noord West Trends:: Stijgende prijzen? foto: epa Duitse zon drukt dagprijs Nederlandse stroom 31-01-2012

Nadere informatie

Zie het auto-overzicht van Athlon Car Lease.

Zie het auto-overzicht van Athlon Car Lease. VEELGESTELDE VRAGEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN A. Voertuigen en mogelijkheden 1. Met welke voertuigen kun je elektrisch rijden? Elektrisch rijden op de weg kun je met een fiets, scooter of auto. Om met een

Nadere informatie

BROCHURE. Energieprestatie vergoeding

BROCHURE. Energieprestatie vergoeding BROCHURE Energieprestatie vergoeding Met deze brochure willen we u inzicht geven in de manier waarop u energie verbruikt en betaalt. En we geven uitleg over een voor u nieuw contract dat wij de energieprestatievergoeding

Nadere informatie

Besparen met zonne-energie

Besparen met zonne-energie Besparen met zonne-energie De zonnige besparing! Voor niks gaat de zon op. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonne-energie. En we hebben

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Samenvatting en conclusies. 2. Bebouwde Omgeving. 3. Bedrijven & Industrie (inclusief Utiliteitsbouw) 4.

Inhoudsopgave. 1. Samenvatting en conclusies. 2. Bebouwde Omgeving. 3. Bedrijven & Industrie (inclusief Utiliteitsbouw) 4. CO 2 -monitor Haarlem 2013 De CO 2 -monitor heeft sinds 2012 heeft een andere opzet dan voorgaande jaren. Er is nu een management samenvatting waarin de grote lijnen en hoofdconclusies worden weergegeven

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepaneleninstallatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

TOT WEL 80% LAGERE ENERGIEKOSTEN. Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering.

TOT WEL 80% LAGERE ENERGIEKOSTEN. Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering. TOT WEL 80% LAGERE ENERGIEKOSTEN Stap over op zuinige ledverlichting. Zonder investering. KLEUR EN LICHT HEBBEN INVLOED OP ALLES. DOOR DEZE PERFECT GEKOZEN VERLICHTING IS ER VEEL VERBETERD IN ONZE WINKEL

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week.

Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Aanvullende dialogen Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Scenario 1 Er liggen ongeopende letters op tafel. Ze liggen er al langer dan een week. Scenario:

Nadere informatie

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie!

Zo werkt mijn zonnestroominstallatie! Gebruikershandleiding Zo werkt mijn zonnestroominstallatie! Gefeliciteerd, u profiteert nu van goedkope zonnestroom van eigen dak. Hoe werkt mijn zonnestroominstallatie? Een zonnestroominstallatie zet

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES

PRESENTATIE. Zon op Bedrijfsdaken 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 04 / PROJECTCASES 01 / INTRODUCTIE 02 / PROJECTCASE TEXEL 03 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / PROJECTCASES 05 / UW BEDRIJVENTERREIN VERDUURZAMEN? ZON OP BEDRIJFSDAKEN Ambitie gemeente Energieneutraal

Nadere informatie

Sneller en goedkoper laden op 100% duurzame energie

Sneller en goedkoper laden op 100% duurzame energie PREFERRED DISTRIBUTOR Sneller en goedkoper laden op 100% duurzame energie SMART CHARGING CONTROLLER Maxem is de Smart Charging Controller in uw meterkast Laad uw elektrische auto sneller op Download gratis

Nadere informatie

Parkeerpanel. elektrisch vervoer. Deelnemers. Wat zijn de voornaamste voordelen van elektrisch vervoer? ParkeerPanel

Parkeerpanel. elektrisch vervoer. Deelnemers. Wat zijn de voornaamste voordelen van elektrisch vervoer? ParkeerPanel Tekst: Peter Bekkering ParkeerPanel elektrisch vervoer Elektrisch vervoer is in Nederland aan een gestage opmars bezig. Toch zijn er nog veel obstakels te overwinnen voor ge bruikers van elektrische voertuigen.

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter.

Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter. Even voorstellen. Net al kennis gemaakt met mij en mijn collega Doris bij de ervaringenronde. Nu een introductie uitleg nul op de meter. Stap voor stap gaan we er doorheen. 1 We beginnen bij de woonlasten.

Nadere informatie

'Wat we ook voor een maatregelen nemen, het proces van de opwarming van de aarde kunnen we niet omkeren'

'Wat we ook voor een maatregelen nemen, het proces van de opwarming van de aarde kunnen we niet omkeren' EenVandaag Opiniepanel enquête Klimaattop Kopenhagen 20.000 respondenten december 2009 Ik maak me grote zorgen over de verandering van het klimaat Helemaal mee eens 15,5% Mee eens 35,6% Neutraal 26,1%

Nadere informatie

Les De kosten van energie

Les De kosten van energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De kosten van energie Werkblad Les De kosten van energie Werkblad Elke dag gebruiken we heel wat energie om het huis warm te houden en te verlichten, televisie te kijken,

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief. 1 september 2014

Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief. 1 september 2014 Zonnecoöperatie West-Friesland Burgerinitiatief 1 september 2014 Programma: Welkom! Wethouders Wijnne en Nootebos aan het woord Werkgroepleden Presentatie plannen Vragen? Afsluiting: circa 21.30 uur Wethouder

Nadere informatie

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs 28 november 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Is flexibiliteit het nieuwe goud?

Is flexibiliteit het nieuwe goud? Is flexibiliteit het nieuwe goud? Presentatie Congres Duurzaam Gebouwd 13 november 2014 Enexis Elektriciteit: 2,7 miljoen aangeslotenen 135,000 km MS / LS 53,000 stations Gas: 2,1 miljoen aangeslotenen

Nadere informatie

12-12-2014 thuis in energie presentatie Duurzaam4Life 3

12-12-2014 thuis in energie presentatie Duurzaam4Life 3 Programma 20:00 Plenaire aftrap VKK Energie inspiratie Otto Willemsen AGEM samen op weg Guus Ydema Provinciale regelingen Maarten Visschers Leefbaarheid en gemeenschapsvoorzieningen Peter van Heek 20:30

Nadere informatie

Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Stichting Duurzaam Lopikerwaard Stichting Duurzaam Lopikerwaard Dick Nederend Presentatie d.d. 31 mei 2018 voor bedrijventerrein de Copen te Lopik Agenda Voorstellen Doelstelling Stichting Duurzaam Lopikerwaard Wat is het energieverbruik

Nadere informatie

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 14 oktober 2013)

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 14 oktober 2013) AH 233 2013Z16375 van minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 14 oktober 2013) 1 In hoeverre klopt de raming van 20.000 elektrische auto s in Nederland aan het eind van 2013, zoals gesteld in het

Nadere informatie

Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak

Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak Bewoners informatie Voordelig groene stroom met zonnepanelen van uw eigen dak Hoe werkt het U krijgt zonnepanelen op het dak van uw woning. U betaalt niet voor de zonnepanelen, maar voor de zonnestroom.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Zo werkt mijn zonnestroominstallatie

Gebruikershandleiding Zo werkt mijn zonnestroominstallatie Gebruikershandleiding Zo werkt mijn zonnestroominstallatie Gefeliciteerd, u profiteert nu van goedkope zonnestroom van eigen dak. Gebruikershandleiding Een zonnestroominstallatie zet zonlicht om in elektriciteit.

Nadere informatie

Zonnepanelen van Zelfstroom

Zonnepanelen van Zelfstroom Zonnepanelen van Zelfstroom Sluit je aan bij de energierevolutie! Welkom bij Zelfstroom We helpen je graag Zelfstroom vindt dat iedereen moet kunnen kiezen voor energie van de zon. Daarom kun je bij Zelfstroom

Nadere informatie

Accelerating happiness in e-mobility Sandra Neuray Manager Partnerships Eneco emobility

Accelerating happiness in e-mobility Sandra Neuray Manager Partnerships Eneco emobility #FleetEventNL Accelerating happiness in e-mobility Sandra Neuray Manager Partnerships Eneco emobility #FleetEventNL Inhoud 1. Eneco in het kort 2. EV in NL 3. Laaddienstverlening 4. Laadpunten 5. Laadtarieven

Nadere informatie

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu!

VERDIEN AAN DE ZON. Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! VERDIEN AAN DE ZON Zonnepanelen op het dak van uw huurwoning Goed voor uw portemonnee en voor het voor milieu! Duurzame energiebron Zonlicht is er overdag altijd. Zelfs op een bewolkte dag vangen zonnepanelen

Nadere informatie

Handleiding voor elektrisch laden

Handleiding voor elektrisch laden Handleiding voor elektrisch laden Elektrische auto in de praktijk Diversen U heeft voor een elektrische auto gekozen. Gefeliciteerd! Vanaf nu rijdt u comfortabel, milieuvriendelijk en heel voordelig. Maar

Nadere informatie

Elektrisch rijden en leasen. What s next?

Elektrisch rijden en leasen. What s next? Elektrisch rijden en leasen What s next? Steeds meer bedrijven denken erover na om elektrische wagens in de car policy op te nemen. Uw bedrijf wellicht ook. Omdat u het milieu zo min mogelijk wilt belasten.

Nadere informatie