Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 11 maart Kopij aanleveren voor zondagavond 7 maart uur.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 11 maart Kopij aanleveren voor zondagavond 7 maart uur."

Transcriptie

1 t Kleppermenneke Zevenentwintigste Jaargang nr.: 4 25 febr t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, , Internet: Aanleveren kopij: via website: voor overige zaken : kleppermenneke@planet.nl Indien U stukken heeft, die geplaatst moeten worden, lever deze dan uiterlijk vóór zondagavond uur aan. Bij voorkeur via onze website zie bij info en dan bij aanleveren kopij. Of per diskette, opmaak in A5-formaat. Ook afdruk aanleveren t.b.v. beoordeling door de redactie. Voor alle overige manieren van aanleveren alleen in overleg, neem contact op met het redactieadres. Alle kopij moet ALTIJD zijn voorzien van naam en telefoonnummer. Anonieme en te laat ingeleverde kopij worden niet geplaatst. De redactie behoudt het recht op het niet plaatsen van artikelen Abonnement: De kosten hiervan bedragen 11,50 per jaar. Voor abonnees in Hilvarenbeek en Diessen 14,00. Bankrekening-nummer: Rabobank (vermeld postcode en huisnummer). Bij gebruik maken van een machtiging geldt een korting van 1,50. Voor vragen hierover kunt u terecht bij het redactieadres. Opzeggingen:Vóór 1 oktober voor het nieuwe abonnementsjaar. Ook adreswijzigingen dienen tijdig door gegeven te worden Advertenties: Kleine advertenties (klepperkes) kunt u afgeven en betalen bij het redactieadres. Kosten vanaf 3,00. Voor bedrijfsadvertenties: zie het redactieadres Bezorging: Indien u geen Kleppermenneke heeft ontvangen, terwijl u wel abonnee bent, bel dan het redactieadres Tekening voorkant: Theo Oerlemans. Tekeningen binnenwerk: Elleke Craninckx (+kleppermenneke archief)

2 Agenda 03 mrt Gemeenteraadsverkiezingen 09 mrt Inzameling plastic verpakkingsafval 20 mrt Feestdag leden DKV Tuldania ivm 60 jarig jubileum 20 mrt Feestavond DKV Voor Esbeek ivm 60 jarig jubileum 31 mrt info avond Dyslexie bibliotheek 13 april Inzameling plastic verpakkingsafval 16 april Vormsel Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 11 maart Kopij aanleveren voor zondagavond 7 maart uur. Felicitaties Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer: 25 feb Monica Damen 25 feb Kaylee Bosmans 25 feb Lette Soetens 27 feb Lieke Lambregts 28 feb Joey van Roovert 28 feb Pim van Hees 29 feb Ricky van Raak 02 mrt Aniek de Jongh 06 mrt Jenna van Roovert 06 mrt Wout van de Sande 06 mrt Marjolijn van Eekelen 06 mrt Margret Hermans 08 mrt Rien v Mol 10 mrt Kiki v Doormaal 10 mrt Ad van Hooijdonk 11 mrt Carina Bouman Van harte gefeliciteerd allemaal!!!

3 Bogaard GC ESBEEK Tel.: inlichtingen: Frans of Maria Gemeenteraadsverkiezingen 3 maart 2010 Speeddaten in Bibliotheek Hilvarenbeek. In Bibliotheek Hilvarenbeek is er gedurende de maand februari een presentatie over de verkiezingen met o.a. de verkiezingsprogramma's van de lokale partijen. Heeft u liever een open gesprek? Dat kan op vrijdag 26 februari van uur tijdens een speeddate met een afgevaardigde van een partij. U bent van harte welkom. Op woensdag 3 maart 2010 is Bibliotheek Hilvarenbeek geopend van uur. Meer informatie: jeanneburgers@bibliotheekmb.nl

4 Beste inwoners van Esbeek, Samen kom je verder. Het CDA roept u op om woensdag 3 maart naar de gemeenteraadsverkiezingen te gaan en daar een goede keuze te maken. Vooralsnog, en dat zult u best begrijpen, doe ik een oproep om op CDA lijst 4 kandidaat 4, Jan van de Wouw te stemmen. Waarom op CDA / Jan van de Wouw? Bij de vorige verkiezingen in 2006 heb ik aangegeven waar ik voor zou gaan in Esbeek. het solide beleid doorzetten en voortvarend aan de slag gaan en niet in het wilde weg roepen, je stem zal niet verloren vallen, de kom van Esbeek zal herbestraat worden en een dorpse uitstraling krijgen, er wordt een steunpunt ontwikkeld voor zorg en dienstverlening dicht bij de burger, initiatief voor eigen woningbezit wordt ondersteund, de gemeente is het voorbeeld in groenonderhoud en verzorgd buitengebied, zodat we trots kunnen zijn op ons dorp, er komt een vrijwilligersfonds voor het ondersteunen van initiatieven van vrijwilligers, het dorpenplan zal vorm krijgen, Wat niet is gelukt de gemeente neemt het initiatief om de inbreiding de Kok te realiseren. een coalitie handhaven met de Gemeenschapslijst. Ondertussen heeft het CDA in alle kernen een starters initiatief ondersteund, het vrijwilligers- en leefbaarheidsfonds ingevoerd, alle bestemmingsplannen geactualiseerd, de organisatie van de gemeente meer dienstverlenend ingericht. De bouw van een bredeschool, MCC en Centrumplan zullen spoedig aanvangen.

5 Voor de komende raadsperiode wil ik voor Esbeek mee ondersteunen dat: de sportaccommodatie, zoals ScoopE dat wil ontwikkelen, verbeterd kan worden, er een nieuw startersinitiatief komt voor de jeugd, indien gewenst, gezamenlijk bouwen voor ouderen mogelijk wordt, zorg zo wordt georganiseerd dat ouderen zolang mogelijk in Esbeek kunnen blijven wonen, er samenwerking in de politiek is waar plaats is voor elke partij, er niet wordt bezuinigd op de jeugd. Wil je de komende tijd weer een Esbekenaar namens het CDA in de raad, Stem JAN VAN DE WOUW Lijst 4 plaats 4. Bij voorbaat dank. Infoavond Blijven wonen in Esbeek Dinsdagavond 2 maart wordt een informatieavond georganiseerd over blijven wonen in Esbeek. Voor iedereen die ouder wordt en graag in Esbeek wil blijven wonen. In tegenstelling tot vorig bericht begint de avond om 20:00 uur. De avond wordt gehouden bij Schuttershof. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Chris Way, Egbert Stellinga, Lambert Verhoeven, Han Bolijn en Roel Hesselmans.

6 Gemeenschapslijst Speerpunten van de Gemeenschapslijst voor Esbeek zijn: Versnelde aanleg vierde poot rotonde, ook voor landbouwverkeer. Versnelde aanleg fietspad Schuttershof Manege; het geld ervoor is al gereserveerd. Actieve uitgave bedrijfskavels Mierbeek. Actieve inzet om ouderen in hun eigen woonomgeving te laten wonen met zorg op maat. Reconstructie buitengebied: méér maatwerk, minder bureaucratie. Actief stimuleren van erfbeplanting buitengebied, volgens geldende subsidieregeling. De Esbeekse kandidaten van de Gemeenschapslijst zetten zich hiervoor in!

7 GGD informeert bezoekers TuinIdee over Q-koorts Op zondag 28 februari staat de GGD Hart voor Brabant op de TuinIdee, het grootste tuinevenement van Nederland, in de Brabanthallen in 's- Hertogenbosch. Bezoekers kunnen daar in hal 2 bij de informatiestand van de GGD terecht met al hun vragen over de Q-koorts. Maar natuurlijk ook met vragen over andere gezondheidsonderwerpen en het buitenleven, zoals tekenbeten (ziekte van Lyme) en de eikenprocessierups. De GGD-medewerkers staan iedereen graag te woord! Voorlichtingscampagne. De actie van de GGD bij TuinIdee is één van de vele acties binnen de voorlichtingscampagne over Q-koorts om mensen te attenderen op de besmettingsrisico's van Q-koorts. Maar ook zodat ze alert zijn op eventuele klachten. Aanhoudende koorts en heftige hoofdpijn zijn de belangrijkste signalen om naar de huisarts te gaan. De voorlichtingscampagne start nu omdat in het voorjaar, als schapen en geiten geboren worden, de kans op besmetting het grootst is. De bacterie kan daarbij namelijk vrijkomen. Via de lucht kan die bacterie zich verder verspreiden. Meerdere acties. Naast deze actie verspreidt de GGD bijvoorbeeld ook folders via huisartsen, apotheken, scholen, kinderboerderijen en ook campings. Bovendien vinden er in februari en maart in heel Brabant informatiebijeenkomsten over Q-koorts plaats. Kijk voor meer informatie op Alert op Q-koorts. Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen (zoönose). Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen in de lucht terecht tijdens de lammerperiode (februari t/m mei) van besmette melkgeiten of -schapen. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Woont u in een gebied waar Q-koorts voorkomt of bent u daar pas geweest? Ga dan tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.

8 Hoe herken ik Q-koorts? U kunt gemiddeld 2 tot 3 weken (oplopend tot 6 weken) na besmetting klachten krijgen, meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn. Andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid. Bij een ernstig verloop krijgen mensen een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. Sommige mensen krijgen een leverontsteking. Heeft u klachten? Ga dan naar de huisarts. De huisarts is door de GGD op de hoogte gebracht van de gebieden met besmette bedrijven in uw omgeving. Bij wie kan Q-koorts voorkomen? Q-koorts komt vaker voor bij mensen die roken. Q-koorts komt weinig voor bij kinderen en baby's. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor: zwangere vrouwen; mensen met een hartklepafwijking; mensen die in het verleden een hartoperatie hebben gehad; mensen met een afweerstoornis, bijvoorbeeld door kanker of medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Is Q-koorts te behandelen? Als bij u Q-koorts is vastgesteld, krijgt u meestal een antibioticumkuur. U kunt nog last houden van vermoeidheid. Sommige mensen hebben er langer dan een jaar last van. De vermoeidheid is niet te behandelen, maar verdwijnt uiteindelijk wel. Dit is iets anders dan chronische Q- koorts. De zeldzame, chronische vorm van Q-koorts vergt jarenlange behandeling met antibiotica. Kan ik veilig een kinderboerderij bezoeken? U kunt een kinderboerderij bezoeken zonder een grote kans te lopen op besmetting met Q-koorts. Dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts. Dankzij maatregelen zoals vaccinatie van dieren en afzondering van zwangere geiten en schapen, is de kans dat u met de Q-koortsbacterie in aanraking komt klein. Op een kinderboerderij komen ook andere ziekten voor bij dieren. Zorg bij een bezoek altijd voor goede hygiëne, zoals handen wassen na contact met dieren of het aanraken van stro of hooi. Zo verkleint u zelf de kans dat u Q-koorts of een andere ziekte oploopt.

9 Wat doen besmette bedrijven? De bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld moeten zich strikt houden aan maatregelen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hen oplegt. Meer informatie over de maatregelen kunt u vinden op dossier Q-koorts. Meer informatie. Heeft u een vraag over Q-koorts? Kijk dan op de website van de GGD: Of neem contact op met het bureau infectieziektebestrijding van de GGD Hart voor Brabant via tel: Pianist/organist voor het Kidskoor Vorig jaar is Hetty Hendriks gestopt als dirigente en pianiste van het Kidskoor Esbeek. Inmiddels heeft Linda de Kruijf, onderwijzeres van onze basisschool, aangegeven dat zij de begeleiding en het dirigeren van het Kidskoor op zich wil nemen. Maar zij speelt zelf geen piano. Het Kidskoor is een gelegenheidskoortje dat zingt tijdens de vieringen van de Heilige Communie (met Hemelvaart) en Kerstmis. Het Kidskoor bestaat uit kinderen van onze basisschool. Zij worden twee keer paar jaar uitgenodigd om leuke liedjes mee te zingen tijdens deze bijzondere vieringen. Maar wat is een koor zonder pianist? Daarom zijn we dringend op zoek naar iemand die deze taak op zich wil nemen. De belasting is niet zo groot, omdat er maar twee optredens per jaar zijn en hiervoor wordt ongeveer 4 à 5 keer geoefend. Heb je interesse? Neem dan contact op met Ellen van Gerven, telefoonnummer Wij hopen echt dat we iemand kunnen vinden die het leuk vindt om deze taak op zich te nemen!!! Het kerkbestuur en het Kidskoor Esbeek. Kinderkoor Esbeek

10 Gevecht tussen pastoor en burgemeester in 1908 door Jan van Helvoirt In de laatste B en W vergadering die burgemeester Beretta op 15 september 1908 geleid had, had hij de wethouders koeltjes bedankt voor de welwillende medewerking. Die dankbetuiging was zeker niet gericht aan pastoor Jurgens. De geestelijken, met Jurgens voorop, hadden vanaf de kansel gepredikt dat men moest stemmen volgens plicht en gevoelen! Zelfs de koetsier van Jurgens had zich op het verkiezingspad begeven. De pastoor, inmiddels al uit Esbeek 'vertrokken' en in Beek benoemd, verklaarde botweg dat er in een katholieke gemeente geen plaats was voor een protestant. Het was zijn plicht hiervoor te waken! De bisschop, die op de hoogte was gebracht, durfde geen harde uitspraken te doen. De Beekse burgemeester maakte toen de fout van zijn leven. Hij vroeg om onmiddellijke overplaatsing van de pastoor: zijn optreden, vroeger en nu, zijn heftig en twistig karakter, zijn beletselen voor vrede en rust in deze gemeente! De pastoor had reeds tijdens de verkiezingscampagne meerdere bedreigingen van slechte gezindheid gevoeld zodat hij bescherming vroeg aan de plaatselijke marechaussee. Zij hielden een oogje in het zeil en bewaakten zijn pastorie. Het werd een persoonlijk gevecht, want de Esbeekse pastoor Van Gils en de Beekse dominee Heenk hadden zich totaal niet meer met de verkiezingen ingelaten. Bijkomend punt was de wrevel tussen de burgemeester en enkele leden van de raad. Beretta had het smalle klinkerpaadje (7000 steentjes) over de Markt tussen het raadhuis en de kerk laten aanleggen. Men vond dit veel te duur en de raad had te weinig inbreng gehad. Zonder afscheid te nemen was de burgemeester vertrokken. Ook dat vonden de meeste raadsleden niet gepast. Zijn voorganger Verlinden had bij zijn afscheid de voltallige raad bedankt voor '30 jaar ambsvervulling'. Dat wil niet zeggen dat hij altijd zo'n brave borst geweest was. In 1862 had hij immers onbevoegd de geneeskunst uitgeoefend. En twee jaar eerder werd hij, toen nog secretaris van de gemeente, vechtend in dronken toestand opgepakt, een voorbeeldige opleiding op seminarie Beekvliet ten spijt!

11 Nadat Jurgens Esbeek verlaten had, ging hij in Beek het gevecht aan. Volgens de burgemeester was Jurgens niet bevreesd voor de 'geloofskwestie'. Nee zijn invloed op katholieke raadsleden was groter dan op niet roomse! Nadat de burgemeester met hangende oren het hazenpad gekozen had, bleven de pas gekozen raadsleden Damen, De Kort, Verhoeven, Nooijens, Van Laarhoven en Willekens vertwijfeld achter. Gelukkig voor mij bleek uit de eerste stemming dat alles in de notulen vermeld zou worden en niets binnenskamer zou blijven. Op dinsdagmiddag 1 december 1908 schreed pastoor Jurgens met fier opgeheven hoofd, beladen met veel marginale roomse boter, diep in de opgestoken kraag van de kerk naar het gemeentehuis over het bonkig bekeven klinkerstraatje. De nieuwe burgemeester Johannes Cornelis de Rooy kwam ter hoogte van de linde de pastoor bleekjes, schoorvoetend en angstvallig tegemoet en werd plechtig gefêteerd en geïnstalleerd. Ingewijde Bekenaren, waaronder ook een enkele Esbeekse notabele, lichtten uit piëteit niet hun hielen maar hun hoofddeksel. Zij moeten het schouwspel op hun kromme tenen versteend en kokhalzend hebben aanschouwd. "Zand erover", riep wethouder Nooijens. En hij nam de 'gelegendigheid' te baat: Als hij er niet was geweest, dan was de gemeente diep ongelukkig geweest.

12 Foto's Carnavals Optocht en Kinderoptocht 2010 Voor alle foto's van de carnavalsoptocht en de kinderoptocht zie de link op onze website: menu extra.

13 Column: en vanavond effe lekker niks! Hebt u dat thuis ook. zo'n 'lijstje' met daarop allerlei klusjes die nog moeten gebeuren: gazon maaien, tuin snoeien schilderen binnen en buiten leertjes lekkende kranen vervangen oud papier en schuur opruimen dakgoot leegmaken.en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik klus graag en vind het heerlijk om na een weekje hard werken met het hoofd, de handjes in het weekend te laten wapperen. Het vervelende is echter dat het lijstje steeds langer lijkt te worden of de weekenden korter. Ik kom tijd te kort! Ook op het werk doet zich dit fenomeen voor. Er zijn weken dat mijn agenda goed gevuld is met afspraken en vergaderingen, de tussenliggende uren vullen zich probleemloos met telefoontjes en mailtjes beantwoorden, eten achter het stuur of het beeldscherm.. en je echte werk blijft liggen! Op het eind van de week heb je het gevoel dat je niks bent opgeschoten. Daar komt nog bij dat ook in onze bedrijfstak de crisis te voelen is. De directie doet een beroep op alle medewerkers om 'een tandje bij te zetten'. Als iedereen een uurtje langer werkt scheelt dat zo een paar procenten. Ook onze 'vrije tijd' vraagt steeds meer om een zorgvuldige planning. Laatst hadden we contact met oude vakantievrienden uit Kampen. Het leek ons na jaren weer eens leuk om een weekendje af te spreken. Na drie telefoontjes en 5 mailtjes hadden we een datum die beide partijen uit kwam een half jaar later! Sowieso is ons sociale leven sinds we kinderen hebben behoorlijk veranderd. Spontaan bij vrienden op bezoek of een avondje stappen is er niet meer bij. Eerst zorgen dat we oppas hebben en die meiden van rond de 16 hebben het in het weekend nog veel drukker dan wij! Ook mijn hobby's hebben flink te lijden onder mijn prioriteiten. Aan tennissen kom ik nauwelijks toe, net als tekenen en schilderen. Ik probeer 1 keer per week te mountainbiken, maar op het moment van schrijven is dit ook al weer een week of 7 geleden. Ik vertel U dit niet omdat ik wil dat U medelijden met me krijgt! Juist niet. Ik ben een bofkont met een fantastische vrouw, een paar geweldige

14 kinderen, een droom van een huis, een mooie baan en ik ben nog gezond ook! Ik realiseer me dat, waardeer dat en ben er kei dankbaar voor. Maar ik zou nog zo graag veel meer! Ik stel veel te veel dingen die ik graag doe of leuk vind uit naar later. Goede voornemens. Volgend jaar ga ik weer tennissen, ik ga aan de schuur beginnen en ga meer bij ons pa op de koffie.en dat roep ik al een jaar of tien. We vinden het veel te normaal om nergens meer tijd voor te hebben. Iedereen heeft het druk, druk, druk. En elke keer wordt de lat weer hoger gelegd en worden dingen uitgesteld naar later. Maar wanneer is later? Misschien is later wel te laat! Later zijn we oud of niet meer in staat om al die dingen nog te doen. De overheid werkt ook al niet mee met het verhogen van onze pensioenleeftijd. Waar ligt de grens? Ik zie mensen, die bezwijken onder die druk! Die kunnen het niet meer aan thuis of op het werk, die raken overspannen, burn-out. De welvaartsziekte van deze tijd! Wanneer heb je de juiste balans? Yin-Yang, zomer-winter, lichtdonker, werk-prive.inspanning-ontspanning. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is om aan dit evenwicht te werken. Om de prioriteiten te verleggen en weer of meer tijd te nemen voor allerlei dingen, leuke dingen, waar ik nu te weinig aan toe kom. En vanavond.doe ik lekker niks meer. Jack de Graaf. Oppasadres Wij zijn op zoek naar een oppasadres! Als u oppas nodig heeft kunt u bellen naar het onderstaande nummer. Groetjes, Loes van Roovert en Sanne Hesselmans. ( groep8) Sanne Hesselmans Loes van Roovert

15 Beste Haaikneuters en Haaikneuterinnekes Het zit er weer op, carnaval 2010 is voorbij, jammer genoeg. Maar wat een carnaval heb ik gehad, in een woord geweldig. In ons Haaikneuterrijk ben je maar goed twee weken prins, maar wat je als prins in die twee weken dan allemaal mag mee maken onvoorstelbaar gaaf? en daarvoor wil ik alle Haaikneuters super bedanken want zonder jullie hulp was het niet zo'n geweldig feest geworden. Toen ik tijdens mijn onthulling zei hoe ist nauw, we gaon gas geven had ik niet durven dromen dat er daadwerkelijk zoveel gas zou worden gegeven. Het begon allemaal met een geweldig prinsenbal, met een super gave onthulling van de Klappers, hiervoor nogmaals bedankt. Daarna onze goed bezochte 55+ avond, met een goed programma. En natuurlijk niet te vergeten onze kletsavond die weer van een zeer hoog nivo was. Ook carnaval bij de Debberkes en op de Wingerd was erg leuk, niet te vergeten het ziekenbezoek op vrijdagavond en op zaterdagmorgen. En natuurlijk het hoogtepunt van de carnaval in ons Haaikneuterrijk onze optocht op zaterdag, was weer super. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de carnaval zelf, elke avond druk bezocht, geweldig. Met als klapper de dinsdagmiddag m.m.v. Zuutjes Aon. Als je dan Prins mag zijn en je mag zo'n carnaval meemaken geloof me dan ben je als Prins super trots, een ervaring om nooit meer te vergeten. Ten slot wil ik nog enkele mensen speciaal bedanken, ons Tal en Els omdat ze altijd achter ons stonden en ons de afgelopen maand weinig thuis hebben gezien. De raad van Elf, en natuurlijk mijn adjudant Ton, die mij geweldig heeft ondersteund en met wie ik een grandioze carnaval heb gehad. Haaikneuters bedankt????! Prins Bor, en natuurlijk ook namens mijn adjudant Ton.

16

17 Boeren, Landschap en Natuur: Oude Vrienden. De boer maakte ons landschap, zoals de kleine perceeltjes met houtwallen omringd. Ook in 2010 heeft een boer geen hekel aan bomen, als zij maar niet midden in zijn perceel staan. In 1974 deden wij rond Hapert, in plaats van kappen en nieuwe aanplant, al succesvolle proeven met het verplanten van bomen. De gemeente Luijksgestel stichtte een bomenfonds om solitaire bomen veilig te stellen. Dit was de tijd dat er een groot maatschappelijk draagvlak voor de ruilverkaveling oude stijl, inclusief het normaliseren van beken die wij nu weer laten meanderen, bestond. Recente krantenkoppen en uitlatingen als Boer kapt bomenrij en Boer ontevreden met hoge vergoeding hebben een polariserende uitwerking waar niemand baat bij heeft. Nieuwe natuur. Via landinrichting De Hilver komen er nieuwe meanderende beken. Samen met de naastliggende gronden bijna 1000 ha. nieuwe natuur. Er is voor gekozen om een groot deel van deze overwegend goede landbouwgronden af te graven. Het proces van verschraling, nodig voor deze natuur, wordt daarmee in een keer bereikt. Bijna een miljoen m3. grond moet om die reden in korte tijd over ons landbouwwegennet vervoerd worden. Maar hopen dat dit zonder ongelukken en veel schade aan onze wegen kan plaatsvinden. Een alternatief voor natuurontwikkeling is bijvoorbeeld het instandhouden van de bestaande perceeltjes en die onder beperkende bepalingen in gebruik geven aan de veehouders om te maaien of beweiden. In plaats van pacht betalen krijgt de boer een vergoeding voor zijn inspanningen te krijgen. Het proces van nieuwe natuur door verschraling duurt dan langer. De investeringen zijn miljoenen lager. Het is maar waar je voor kiest. Wie betaalt? De niet door het rijk, provincie en waterschap gesubsidieerde kosten moeten, afhankelijk van het nut, in De Hilver door de gezamenlijke eigenaren (boeren) worden betaald. De laatste fase van het inmiddels 26 jaar geleden gestarte landinrichtingsplan, te weten de lijst van geldelijke regelingen, met opnieuw mogelijkheid van bezwaar en beroep, moet daar duidelijkheid in geven. De bijdragen van de overheden betalen wij allemaal samen

18 door belastingen en heffingen. Niet doorslaan. Na de oorlog moest de boer zoveel mogelijk voedsel produceren tegen een betaalbare prijs. Daarna werd het accent in grote lijnen gelegd op meer natuur, waarbij de boer door schaalvergroting zijn kansen moest pakken. Het vormen van nieuwe natuur, zoals de Economische Hoofstructuur gaat met langlopende investeringsverplichtingen gepaard. Devies: Met beide benen op de grond verstandige keuzes blijven maken. Reacties: Wout van Oostrum, Laag Spul 7, 5081 EA Hilvarenbeek. Mail: Landinrichter, Boer, Natuurbeschermer en Recreant. Uitslagen 20-2 Vessem - Pupillen F Klimroos - Pupillen E Sp.Girls - Pupillen E Klimroos - Pupillen D Sp. Girls - Aspiranten C VVO - Aspiranten C Klimroos - Aspiranten B Vriendschap 2 - Senioren Vriendschap 1 - Senioren Programma 27 en 28 februari 2010 Aanvang Plaats 27-2 Pupillen F2 - Klimroos Esbeek 27-2 Pupillen F1 - Klimroos Esbeek 27-2 Pupillen E1 - Bladella 9.30 Diessen 27-2 Pupillen D1 vrij 27-2 Aspiranten C2 - Bladella Diessen 27-2 Aspiranten C1 - DSV Diessen 27-2 Aspiranten B1 - Fortuna ' Diessen 28-2 Senioren 2 - ELKV Diessen 28-2 Senioren 1 - ELKV Diessen 3-3 Midweek vrij

19 Theekransje Olympus zorgt voor onverdiend punt tegen Tuldania. Welgeteld een sportieve Tilburger was er te vinden op het complex van Olympus. Hij schaamde zich voor de ploeg en terecht. Met alles wat niets met voetballen te maken heeft sleepte zijn team onterecht een punt uit de wedstrijd. Al erg snel was duidelijk dat winst moeilijk zou worden. Het gekakel op het veld tussen de verschillende culturen had veel weg van de afgelopen kabinetscrisis. Niettemin kwam Tuldania op voorsprong door een benutte strafschop van Rien van de Wouw. Hij werd net van te voren van achteren onderuitgehaald. Een schitterende vrije trap even later had meer verdiend dan de kruising maar helaas. Voetballend was Tuldania de hele wedstrijd de betere ploeg maar dat was dan ook het enige. De niet erg doortastende scheidsrechter wist er ook niet veel raad mee. Meer dan aan symptoombestrijding deed hij niet. De winst leek veilig gesteld bij een snelle aanval via Chris Norbart. Maar Olympus toonde veerkracht en wist nog twee keer te scoren, de laatste tegen vijf uur nadat een moment van bezinning was ingelast. Jammer genoeg was na die treffer Tuldania niet meer bij machte het onterechte tij te keren. Tuldania behoudt wel de leiding, concurrent Spoordonkse Boys verloor in Tilburg bij Willem II. Kerkberichten Zondag 28 februari 2e Zondag van de Vasten is er om 10.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een Priester MSC. Laus Deo zal de zang verzorgen. Acoliet is Jan Smolders. Collectant is Jan Vriens.Tijdens deze viering is er ook een Kindernevendienst met als thema: Vastentijd. De misintenties voor deze week zijn voor Pastoor Houben (verjaardag); overleden ouders Paulissen-Witlox (jaargetijde vader); Wim van Dooren (jaargetijde en verjaardag) en overleden fam. Schellekens-Ketelaars en voor een bijzondere intentie. Zondag 7 maart 3e Zondag van de Vasten is er om 10.00u een Woord- en Communiedienst onder leiding van enkele leden van de Liturgiegroep. Acoliet is Ad van de Wouw. Collectant is Ad Versteijnen. De misintenties voor deze week zijn voor Bart en Trees van Dommelen-van Gisbergen (11e maandstonde moeder) en voor Pastoor Weijling.

20 Gemuts (van onder de muts) Carnaval is goed afgesloten Het was weer een geweldig feest Aan de tevreden gezichten in ons dorp Kan ik zien dat het opnieuw goed is geweest. Ook de scholen zijn weer begonnen Tenminste in dit deel van het land Want de kinderen in het Noorden Zijn nu in de krokusvakantie beland. Maar karnaval houdt dit jaar niet op De gekte gaat gewoon nog een week of twee door Nee, ik heb echt niet te veel gedronken: Ik heb het over de verkiezingen hoor!! Overal verschijnen plakkaten en pamfletten Alle Beekse partijen doen hun uiterste best Om, zeker in de komende week, Meer op te vallen dan de rest. We kunnen alle dagen van alle partijen horen Hoe men over de hete Beekse hangijzers denkt En daarbij is het blijkbaar niet verboden Dat men de tegenstanders krenkt. Toch is het belangrijk om te bedenken Voordat u naar de stembus gaat Dat u het bent die mag beslissen Wie er de komende jaren lokaal regeren gaat. Laat u dus zeker niet beïnvloeden Door diegene met de mooiste praat Maar kies voor die persoon of partij Die achter uw ideeën staat. De Muts

Zicht op Q-koorts. Kernboodschap

Zicht op Q-koorts. Kernboodschap Zicht op Q-koorts Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. 1 Kernboodschap Q-koorts kunt

Nadere informatie

Informatie voor veehouders en medewerkers van bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld

Informatie voor veehouders en medewerkers van bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld Informatie voor veehouders en medewerkers van bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld Inleiding U krijgt deze informatie omdat er door het tankmelkonderzoek Q-koorts is vastgesteld op uw bedrijf of omdat

Nadere informatie

Informatie voor veehouders en medewerkers van bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld

Informatie voor veehouders en medewerkers van bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld Informatie voor veehouders en medewerkers van bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld Inleiding U krijgt deze informatie omdat er door tankmelkonderzoek Q-koorts is vastgesteld op uw bedrijf of omdat u

Nadere informatie

37 e jaargang nr december

37 e jaargang nr december 37 e jaargang nr.14 18 december 2017 www.kvscmh.nl UITSLAGEN: Senioren 1 - Eyckelkorf/omhoog 10 10 Senioren 2 - Oranje Wit 2 10 16 De Corridor 3 - Senioren 4 13 5 Senioren 5 mw - Flamingo s 8 7 Junioren

Nadere informatie

Zicht op Q-koorts. Informatie over de ziekte Q-koorts. www.rivm.nl/q-koorts

Zicht op Q-koorts. Informatie over de ziekte Q-koorts. www.rivm.nl/q-koorts Zicht op Q-koorts Informatie over de ziekte Q-koorts Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Woont u of bent u in een gebied waar Q-koorts

Nadere informatie

H y g i ë n e r i c h t l i j n e n. Evenementen met dieren

H y g i ë n e r i c h t l i j n e n. Evenementen met dieren H y g i ë n e r i c h t l i j n e n Evenementen met dieren Versie 1.0 - augustus 2016 Zijn er dieren op het evenement? Dan kunnen er extra risico s zijn. Dieren kunnen namelijk allerlei ziekteverwekkers

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

De antwoorden op deze vragenlijst worden anoniem in een databestand geregistreerd.

De antwoorden op deze vragenlijst worden anoniem in een databestand geregistreerd. GGD nr: 10-76- OSIRIS nr: Q-koorts vragenlijst De antwoorden op deze vragenlijst worden anoniem in een databestand geregistreerd. Algemeen 1. Datum waarop deze vragenlijst wordt ingevuld: (dd/mm/jjjj)

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. WiekenWeetjes

In deze nieuwsbrief. WiekenWeetjes Jaargang 13 / nr 7 2 december De volgende verschijnt op 16 december. Berichten voor de volgende uiterlijk 14 december mailen naar info@wormerwieken.nl ICBS De Balk 2A/2B 1531 PS Wormer 075 201 01 28 info@wormerwieken.nl

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 5 januari. Kopij aanleveren voor maandagavond 2 januari uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 5 januari. Kopij aanleveren voor maandagavond 2 januari uur. t Kleppermenneke Negenentwintigste Jaargang nr.: 23 22 december 2011. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

Brabant-Zuidoost. Zicht op Q-koorts. Ronald ter Schegget. arts infectieziektebestrijding. GGD Brabant-Zuidoost

Brabant-Zuidoost. Zicht op Q-koorts. Ronald ter Schegget. arts infectieziektebestrijding. GGD Brabant-Zuidoost Zicht op Q-koorts Ronald ter Schegget arts infectieziektebestrijding GGD Brabant-Zuidoost 1 Kernboodschap Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

OUD Papier inleveren Zaterdag 8 januari 2011 Op het dorpsplein Tussen 9.00 en uur Oranje vereniging Esbeek

OUD Papier inleveren Zaterdag 8 januari 2011 Op het dorpsplein Tussen 9.00 en uur Oranje vereniging Esbeek t Kleppermenneke Negenentwintigste Jaargang nr.: 01 06 jan. 2011. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

Deze school maakt deel uit van Stg. BOOM. De Windmaker

Deze school maakt deel uit van Stg. BOOM. De Windmaker Deze school maakt deel uit van Stg. BOOM De Windmaker jaargang 22 nr. 11 datum 21-02-2019 week 9 Website: www.bsdemolenhoek.nl, e-mail: administratie.demolenhoek@stgboom.nl Agenda 21-02 Windmaker 11 22-02

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer:

Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer: t Kleppermenneke -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

E-mail voor overige zaken : kleppermenneke@planet.nl

E-mail voor overige zaken : kleppermenneke@planet.nl t Kleppermenneke Tweeëndertigste Jaargang nr.: 15 11 september 2014. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450 Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

We hebben het jaar 2016 weer afgesloten met een kleine kerstattentie voor onze 65+ ers van onze vereniging, en de reacties waren weer hartverwarmend.

We hebben het jaar 2016 weer afgesloten met een kleine kerstattentie voor onze 65+ ers van onze vereniging, en de reacties waren weer hartverwarmend. JAARGANG 45 UITGAVE 1 Jan-feb-maart 2017 www.bvdemolenwieken.nl Bestuursmededeling. We hebben het jaar 2016 weer afgesloten met een kleine kerstattentie voor onze 65+ ers van onze vereniging, en de reacties

Nadere informatie

Lemborgher. Carnaval op de Lemborgh. Jeugdprins Marco d n Eesjte. Jaargang 20 31 januari 2012

Lemborgher. Carnaval op de Lemborgh. Jeugdprins Marco d n Eesjte. Jaargang 20 31 januari 2012 Lemborgher Jaargang 20 31 januari 2012 Jeugdprins Marco d n Eesjte Op 15 januari is Marco Lebens uit groep 8 uitgeroepen als jeugdprins van VV De Doale. Onze hartelijke felicitaties gaan uit naar Marco

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Beste Thialffer, Het kan nog net voordat we allemaal gaan genieten van een heerlijke clubavond op de Leemputten. Ik ga er van uit dat we met velen zullen zijn aankomende vrijdagavond.

Nadere informatie

samen kleurrijk ontwikkelen

samen kleurrijk ontwikkelen samen kleurrijk ontwikkelen nieuwsbrief januari 2018 We houden u graag op de hoogte van ontwikkelingen in onze onderwijsgemeenschap (Agelo, Tilligte, Ootmarsum en Lattrop). De zeven gewoonten van Stephen

Nadere informatie

Q-koorts vragenlijst Bron: GGD Hart voor Brabant.

Q-koorts vragenlijst Bron: GGD Hart voor Brabant. Bijlage II Voorbeeldvragenlijst Q-koorts Q-koorts vragenlijst Bron: GGD Hart voor Brabant. GGD nr: OSIRIS nr: De antwoorden op deze vragenlijst worden anoniem in een databestand geregistreerd. Algemeen

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 3 maart. Kopij aanleveren voor zondagavond 27 februari uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 3 maart. Kopij aanleveren voor zondagavond 27 februari uur. t Kleppermenneke -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

50e JAARGANG NO 25 vrijdag 18 juli 2014

50e JAARGANG NO 25 vrijdag 18 juli 2014 OOS NUUTS PERIODIEK GENHOUTER PAROCHIEBLAD Berichten, mededelingen en advertenties vóór maandagavond 20.00 uur digitaal bezorgen op: redactie@sint-hubertus-genhout.nl Bankrekening: NL17RABO0104906510 o.v.v.

Nadere informatie

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje

De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje De Deltakijker bulletin van de o.b.s. De Delta en peuterspeelzaal Het Druppeltje vrijdag 2 oktober 2015 jaargang 13 nr. 4 agenda: 5 oktober Opening Kinderboekenweek 6 oktober Ouderraad boekenruilmarkt

Nadere informatie

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinatie tegen HPV voor meisjes Rijksvaccinatieprogramma Waarom vaccineren tegen HPV? Als je je laat vaccineren tegen HPV, ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen ongeveer

Nadere informatie

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten Jaargang 25 Nr. 3 Vrije dagen 17 okt. Groep 1-2-3 vrij 20-24 okt. Alle kinderen herfstvakantie Bijzondere activiteiten 14 okt. Kamp groep 1-2-3 15 okt. Kamp groep 1 t/m 8 16 okt. Kamp groep 4 t/m 8 17

Nadere informatie

Vogelvlucht. Nieuwsbrief interconfessionele basisschool de Vuurvogel Uithoorn Nummer 9, 18 december 2015

Vogelvlucht. Nieuwsbrief interconfessionele basisschool de Vuurvogel Uithoorn Nummer 9, 18 december 2015 Vogelvlucht Nieuwsbrief interconfessionele basisschool de Vuurvogel Uithoorn Nummer 9, 18 december 2015 Wij wensen u gezellig feestdagen en een fantastisch 2016! Agenda Kerstvakantie vrijdag 18 dec. t/m

Nadere informatie

7 TIPS VOOR EEN BETER LEVEN

7 TIPS VOOR EEN BETER LEVEN 7 TIPS VOOR EEN BETER LEVEN Met deze tips wil ik je kennis laten maken met mijn werk en een heel bijzondere dienst die ik aanbied, namelijk: De Helende Reis De Helende Reis is een uiterst krachtige manier

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op Donderdag 15 juli. Kopij aanleveren voor zondagavond 11 juli uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op Donderdag 15 juli. Kopij aanleveren voor zondagavond 11 juli uur. t Kleppermenneke Achtentwintigste Jaargang nr.: 13 1 juli 2010. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

voor overige zaken :

voor overige zaken : t Kleppermenneke -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Agenda februari: Agenda begin maart:

Agenda februari: Agenda begin maart: Van Oldenbarneveltstraat 70 3882 CG Putten Tel.: 0341-3441 Email: Info@ichthusputten.nl Agenda februari: 1 Oefenen schoolschaken 3 en 6 leerlingen lesvrij 7 Inschrijven gesprekken 10 Oefenen schoolschaken

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

20 mrt 1 Oefen wandeling Esbeek-Den Bosch 20 mrt Expositie Piet v. Mensvoort en Astrid v. Egmond

20 mrt 1 Oefen wandeling Esbeek-Den Bosch 20 mrt Expositie Piet v. Mensvoort en Astrid v. Egmond t Kleppermenneke Negenentwintigste Jaargang nr.: 06 17 mrt. 2011. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

All you need is. Rijkevoort. Lijst 8

All you need is. Rijkevoort. Lijst 8 All you need is Lijst 8 Van Belangengroep naar LOF De molen van heeft altijd in het logo van de Belangengroep gestaan. Herkenbaar en beeldbepalend naast de Kerk. Dat is onze molen Luctor et Emergo en daar

Nadere informatie

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 Bijbelverhalen voor de komende week Vijf broden en twee vissen, Matteüs 14:13-21 Jezus loopt over het water, Matteüs 14:22-33 Petrus weet wie Jezus is, Matteüs

Nadere informatie

Nieuwe leerlingen Lynn is bij ons op school gekomen. Zij zit in groep 1. We wensen haar een fijne tijd op school!

Nieuwe leerlingen Lynn is bij ons op school gekomen. Zij zit in groep 1. We wensen haar een fijne tijd op school! N i e u w s b r i e f 1 J a a r g a n g 5 s e p t e m b e r 0 1 6 Nieuwe leerlingen Lynn is bij ons op school gekomen. Zij zit in groep 1. We wensen haar een fijne tijd op school! De eerste schoolweek

Nadere informatie

Nieuwe jaarsreceptie

Nieuwe jaarsreceptie H E T O U D E R I N F O R M A T I E B U L L E T I N 5 sep tember 201 4 Nummer 3 Agenda Di 9 sept Woe 10 sept Do 11 sept Di 16 sept Woe 1 okt Do 2 okt Nieuwe jaarsreceptie 19.30 u MR vergadering Studiedag

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor de SIEN-dienst op zondag 6 november 2016 Thema: Dank je wel! Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 15.00 uur Pianist: Henk Dubbink Voorganger: ds. Kees Benard = = =

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

14 januari 2016 Wetenswaardigheid 8. Beste kinderen, ouders en verzorgers,

14 januari 2016 Wetenswaardigheid 8. Beste kinderen, ouders en verzorgers, 14 januari 2016 Wetenswaardigheid 8 Beste kinderen, ouders en verzorgers, Vol energie zijn we allemaal na de kerstvakantie weer aan de slag gegaan. Na een eerste korte week en een lang weekend wordt er

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Montfoort Wij gaan ervoor. Doet u mee?

Verkiezingsprogramma D66 Montfoort Wij gaan ervoor. Doet u mee? Wij gaan ervoor. Doet u mee? > Voorwoord Woensdag 19 maart 2014 kiezen de inwoners van Montfoort een nieuwe gemeenteraad. D66 Montfoort moedigt iedereen aan die mag stemmen om dat ook te doen. In de gemeenteraad

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND KINKHOEST KINDERGENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Kinkhoest In Nederland krijgen kinderen van drie, vier, vijf en elf maanden de zogenoemde DKTP-vaccinatie voor difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Door

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Jaargang december 2017 nr.14

Jaargang december 2017 nr.14 Advent Als het donker is en stil maken woorden het verschil. Als God zegt: Nu wordt het licht! komt het leven weer in zicht. In de Adventsweken leven we toe naar Kerst, de geboorte van Jezus. Advent is

Nadere informatie

Jaargang 27 No maart 2018

Jaargang 27 No maart 2018 Roerdompstraat 76 6601DL Wijchen Jaargang 27 No. 23 2 maart 2018 Inforedactie: Thea Wilbrink Tel: (024) 6452881 Paulusschool Tel: (024) 6415783 Noorderlicht E-mail: directie-paulus@kansenkleur.nl Thea.Wilbrink@kansenkleur.nl

Nadere informatie

voor overige zaken :

voor overige zaken : t Kleppermenneke Dertigste Jaargang nr.: 9 26 april 2012. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450 Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

TBC. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

TBC. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op TBC Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat er bij u tuberculose is vastgesteld of dat er een verdenking op is. Net als alle andere

Nadere informatie

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor

Energieburn-outs komen maar al te vaak voor Voor introverte mensen zijn energie en balans belangrijke begrippen. Vaak is het ook iets waar we mee worstelen. De balans tussen activiteiten die energie vreten en activiteiten die energie opleveren,

Nadere informatie

Beste leden en ouders,

Beste leden en ouders, Beste leden en ouders, Middels de korte nieuwsflitsen willen wij als bestuur jullie regelmatig op de hoogte brengen van wat er speelt in onze vereniging. Belangrijke en soms ook minder belangrijke, maar

Nadere informatie

Nieuwsbrief twintigste jaargang, 19 februari 2016, nummer 9

Nieuwsbrief twintigste jaargang, 19 februari 2016, nummer 9 Agenda Nieuwsbrief 2015-2016 twintigste jaargang, 19 februari 2016, nummer 9 Di. 23 febr. Ma. 29 febr. / zon. 6 mrt. 1e Rapport mee Voorjaarsvakantie Di. 8 mrt. 10 Minutengesprekken, groepen 1 t/m 7 Kijkochtend

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

AGENDA 12 NIEUWS. Maandag 27 februari t/m voorjaarsvakantie vrijdag 3 maart. donderdag 9 maart OR-vergadering en GMR-vergadering

AGENDA 12 NIEUWS. Maandag 27 februari t/m voorjaarsvakantie vrijdag 3 maart. donderdag 9 maart OR-vergadering en GMR-vergadering AGENDA 12 Vrijdag 24 februari studiedag, alle leerlingen vrij Maandag 27 februari t/m voorjaarsvakantie vrijdag 3 maart dinsdag 7 maart luizencontrole donderdag 9 maart OR-vergadering en GMR-vergadering

Nadere informatie

60 jaar. Januari 2011 27/05

60 jaar. Januari 2011 27/05 60 jaar Januari 2011 27/05 27 ste jaargang. nr 05 korte inhoud Wat voorbij is... KWB mini-voetbal... Opbouw kerststal... Samenaankoop stookolie... KWB kattenbos viert kerst Wat komt... KWB Nieuwjaarsduik...

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school!

info Kalender: Agenda Woordje vooraf februari 2018 Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Schoolkrant OBS DeSpringplank Jaargang 4 Editie 4 februari 2018 info Kalender: Agenda Donderdagmiddag 8 februari Carnaval op school! Vrijdag 9 februari Studiedag, alle kinderen zijn vrij 12 februari t/m

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. Kalender. Schooljaar 2014-2015, nr. 17 Vrijdag 10 juli 2015

NIEUWSFLITS. Kalender. Schooljaar 2014-2015, nr. 17 Vrijdag 10 juli 2015 NIEUWSFLITS Kalender 14 juli Musical voor kinderen Alle groepen 15 juli Musical voor ouders 16 juli Stoeltje passen Alle groepen 17 juli Vakantie va 12.00 uur!!!! Alle groepen Nieuwsflits Fenne van der

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Lichtbron 5 januari tot 12 januari Lichtbron-inspiratie - Gebed voor het nieuwe jaar

Nieuwsbrief De Lichtbron 5 januari tot 12 januari Lichtbron-inspiratie - Gebed voor het nieuwe jaar Nieuwsbrief De Lichtbron 5 januari tot 12 januari 2018 Lichtbron-inspiratie - Gebed voor het nieuwe jaar ons zegenen op onze weg, ons behoeden en bewaren. Uw liefde zal ons geen geweld aandoen. ons zegenen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen

Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Spreekopdrachten thema 1 Voorstellen Opdracht 2 bij 1.2 Vraag en antwoord. Cursist A: lees de vraag hardop. Cursist B: lees het antwoord hardop. Klaar? Dan leest cursist B de vragen. Cursist A Cursist

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer

Nieuwsbrief nummer Nieuwsbrief nummer 1-2019 De eerste nieuwsbrief van 2019 In de eerste maand van het nieuwe jaar willen we jullie al over een aantal zaken informeren. Afgelopen week hebben we in onze bestuursvergadering

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Kenmerk: AGZUIT/12046/ms Datum: 29 maart 2010 Behandeld door: C. Wijkmans Onderwerp: Q-koorts, stand van zaken

Kenmerk: AGZUIT/12046/ms Datum: 29 maart 2010 Behandeld door: C. Wijkmans   Onderwerp: Q-koorts, stand van zaken Aan geadresseerde Kenmerk: AGZUIT/12046/ms Datum: 29 maart 2010 Behandeld door: C. Wijkmans E-mail: infectieziekten@ggdhvb.nl Onderwerp: Q-koorts, stand van zaken Geachte collega, Via deze brief brengen

Nadere informatie

Petanque Vereniging Jeu de Bouckles Bernhardstraat AN Boekel e jaargang september 2011 nr 26

Petanque Vereniging Jeu de Bouckles Bernhardstraat AN Boekel e jaargang september 2011 nr 26 Petanque Vereniging Jeu de Bouckles Bernhardstraat 74 5427 AN Boekel 0492 324508 9 e jaargang september 2011 nr 26 www.jeudebouckles.nl -------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

1 Doe je mee aan de vastentijd?

1 Doe je mee aan de vastentijd? Vastentijd Na carnaval breekt de vastentijd aan. De zes weken tussen Aswoensdag en Pasen staan in het katholieke geloof bekend als de vastentijd, een periode van vasten en bezinning. 10 9 8 7 6 5 1 Doe

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

kalender Informatieavonden Ook dit schooljaar zullen er in alle groepen weer informatieavonden plaatsvinden. Schoolgids

kalender Informatieavonden Ook dit schooljaar zullen er in alle groepen weer informatieavonden plaatsvinden. Schoolgids 15 september 2016 Jaargang 9- nummer 2 kalender Informatieavonden Ook dit schooljaar zullen er in alle groepen weer informatieavonden plaatsvinden. Vrijdag 16 september Opening schooljaar voor de groepen

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Dan ben je altijd op de hoogte!

Dan ben je altijd op de hoogte! De Muis www.hcliempde.nl Dan ben je altijd op de hoogte! Hierbij de drieëntwintigste muis van het hockeyseizoen 2012-2013. In deze muis : 115 jaar KNHB Dames 2 : zaalkampioen! DWF = Digitaal Wedstrijd

Nadere informatie

Feest in de Boeskoolstad

Feest in de Boeskoolstad Opdracht 1 Nodig: vragenlijst voor jezelf Hoe beleef jij carnaval? In deze opdracht ga je jezelf interviewen over het carnaval. Van je juf of meester krijg je een vragenlijst. Vul deze lijst in. Bewaar

Nadere informatie

Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout

Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout OKTOBER 2018 Inhoud Warm! Bloemen Plus wandel4daagse Rabobank fietstocht Eendenvijver Warm en droog Resto van Harte Wespen Onderhoud bomen Onderhoud boerderij Foto

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12 jaar Rijksvaccinatieprogramma Waarom vaccineren tegen HPV? Als je je laat vaccineren tegen HPV, ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Juni 2017 Nieuwsbrief 29

Juni 2017 Nieuwsbrief 29 Juni 2017 Nieuwsbrief 29 VillaDriel wint Kinderopvang awards 2017 In de door Opiness georganiseerde verkiezing Kinderopvang awards 2017 hebben we 3 prijzen binnen gesleept. In de categorie beste kinderopvangorganisatie

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST

WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST WAAROM STAAN DIE STENEN DAAR? OVERSTAPDIENST Overstap van Geeske Vader Iris van Noord Joëlle van den Doel Meerle van Groningen Zondag 17 juni 2018 Exoduskerk Voorganger: ds. Rob van der Plicht Organist:

Nadere informatie

INFORMATIEBULLETIN Schooljaar 2017/2018, nr. 1 SEPTEMBER, OKTOBER ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Gemonde,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda

Nieuwsbrief. Kerst Agenda Jaargang 2016-2017 23 december 2016 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2016 In de weken van advent leven we met de kinderen toe naar het kerstfeest. In een donkere nacht in Bethlehem straalt plotseling een licht.

Nadere informatie

OVERZICHT. Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent?

OVERZICHT. Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent? VRAGEN OVERZICHT Bent u momenteel bardienstlid? Ja 34 Nee 6 Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent? 6 reacties Ivm werk; onregelmatige werktijden en niet op lange termijn vooruit

Nadere informatie

30 januari 2015 Nummer 10

30 januari 2015 Nummer 10 30 januari 2015 Nummer 10 Inhoud: Daltondag Schoolfoto s Carnaval 2015 De Optochtroute Continurooster Komt dat zien! Komt dat zien! Ingekomen stuk: Carnaval voor de jeugd Ingekomen stuk: Jeugdpronkzitting

Nadere informatie

Samenkind eindejaars nieuwsbericht!

Samenkind eindejaars nieuwsbericht! Samenkind eindejaars nieuwsbericht! 2017 wat ben je weer voorbij gevlogen!! Intens genoten van en met mijn gezin. Mijn man en kinderen zorgen er echt iedere keer weer voor dat ik blijf genieten van de

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie