CONVENANT met SIDN en haar registrars

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONVENANT met SIDN en haar registrars"

Transcriptie

1 Versie 1.1 d.d. 19 mei 2010 CONVENANT met SIDN en haar registrars Voorstel ter invoering van een Adviesraad Registrars ARR Partijen: 1. Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, gevestigd te Arnhem, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar algemeen directeur de heer Roelof Meijer, hierna te noemen SIDN ; 2. Initiatiefgroep Registrars a. Een elftal initiatiefnemers die ieder een groot aantal.nl-domeinnamen beheren, waaronder de representerende registrars: i. VEVIDA Services bv te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar directeur de heer Erik Logtenberg; ii. Openprovider te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar directeur de heer Arno Vis; b. Stichting ISP Belang, branchevereniging, te dezen rechtgeldig vertegenwoordigd door haar twee bestuursleden, de heer Berrie Pelser en de heer Vince van Domburg; c. Vereniging ISPConnect Nederland, branchevereniging, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar twee bestuursleden, de heer Bertil Brendeke en de heer Robert Nieuwenhuijse; Partijen 2a tot en met 2c worden hierna ook wel aangeduid als Initiatiefgroep Registrars. Alle partijen gezamenlijk worden hierna ook wel aangeduid als Partijen. Paraaf Partij 1: Paraaf partij 2:

2 Versie 1.1 d.d. 19 mei 2010 Considerans: - Partijen verklaren zich te willen inspannen om de eerdere adviesraad deelnemers ARD (inmiddels Adviesraad Registrars; hierna te noemen ARR ) bij SIDN opnieuw bestaansrecht te geven; - SIDN geeft.nl-domeinnamen niet rechtstreeks aan de houders uit maar via de bij SIDN contractueel aangesloten registrars die daarmee een belangrijke partner voor SIDN vormen; - Begin 2009 hebben enkele registrars een aantal concrete voorstellen gedaan gericht op het verbeteren van de relatie tussen SIDN en haar registrars alsmede het adequater behartigen van belangen van de registrars; - SIDN heeft hierop aangegeven een initiatief voor de oprichting van een vorm van een adviesraad te willen steunen en dit ook op de relatiedag van voorjaar 2009 aangekondigd. Komen als volgt overeen: 1. De Initiatiefgroep Registrars heeft een voorstel in voorbereiding voor de oprichting van een Adviesraad Registrars (nader: ARR) en de omvorming van de huidige Raad van Deelnemers (voor wat betreft de Categorie 1 Deelnemers) naar een Raad van Registrars waarbij de ARR als vertegenwoordigend orgaan van de Raad van Registrars namens de registrars als gesprekspartner voor SIDN wil gaan fungeren. De onderwerpen die nader zullen worden uitgewerkt, zijn in dit voorstel benoemd (hierna te noemen het Voorstel ) en vastgelegd in bijlage SIDN heeft van het Voorstel kennisgenomen en heeft er - op basis van de besproken voorstellen tot uitwerking - vertrouwen in dat de uitwerking van dit Voorstel kan leiden tot een ARR die de belangen van de registrars kan vertegenwoordigen en SIDN over relevante zaken een door haar registrars breed gedragen advies kan leveren. SIDN spreekt op haar beurt de bereidheid uit de ARR te consulteren over relevante zaken. 3. Het uitgewerkte Voorstel zal op basis van de bestaande stemverhouding binnen de Raad van Deelnemers (iedere deelnemer 1 stem) in stemming worden gebracht. Partijen hebben een onafhankelijke juridisch adviseur gevraagd een advies te geven wat een redelijke minimale stemverhouding en een redelijk minimum aantal uit te brengen stemmen is om een dergelijk besluit te nemen. Er is geen amendering van het in stemming gebrachte Voorstel mogelijk, het Voorstel wordt in zijn geheel Paraaf Partij 1: Paraaf partij 2:

3 Versie 1.1 d.d. 19 mei 2010 aangenomen of verworpen. 4. Indien de ARR conform het uit te werken Voorstel tot stand komt, zal SIDN haar statuten zo nodig wijzigen waarbij de Raad van Registrars de huidige Raad van Deelnemers zal vervangen. Tegelijkertijd zullen SIDN en de ARR afspraken maken over de samenwerking, waaronder de overlegstructuur en de (financiële) ondersteuning van de vereniging. 5. In haar relatie met de ARR hanteert SIDN een geactualiseerde visie als beschreven in het document Visie van SIDN op een nieuwe Adviesraad Registrars d.d. 28 april 2010 dat als bijlage 2 aan dit convenant wordt gehecht. 6. De Initiatiefgroep Registrars heeft van de Visie van SIDN op een nieuwe Adviesraad Registrars kennisgenomen en heeft er vertrouwen in dat de relatie tussen de SIDN en haar deelnemers zal kunnen worden verbeterd. 7. Daarnaast zal SIDN de ARR betrekken bij de benoeming van een onafhankelijk lid van de Raad van Toezicht met kennis en inzicht in de belangen van de registrars. De eerste keer als het tijdelijke 8 ste lid van de Raad van Toezicht van SIDN zoals beschreven in het nieuwsbericht van 29 juni 2009 Laat uw mening horen via de nieuwe Adviesraad dat als bijlage 3 aan dit convenant is gehecht. 8. Partijen zullen zich gezamenlijk inspannen om het uitgewerkte Voorstel tot de oprichting van de ARR en de inrichting hiervan te realiseren en de betrokkenheid van de registrars bij de stemmingen/verkiezingen te stimuleren. 9. SIDN zal in het proces een faciliterende rol hebben, onder andere door de stemmingen/verkiezingen via het besloten gedeelte van de website te laten verlopen, de communicatie naar de registrars te verzorgen en de kosten van betrokken externe partijen als de bestuursadviseur en een notaris voor haar rekening te nemen. 10. Dit convenant eindigt op 1 januari 2011 of zoveel eerder als de ARR is opgericht dan wel duidelijk is dat de doelstellingen hiervan niet worden gehaald, maar kan door partijen in overleg worden verlengd. 11. Partijen aanvaarden het inschakelen van de heer drs. W.P. van Waveren, bestuursadviseur, voor de implementatiefase van het Voorstel. 12. De Directie SIDN sluit dit convenant af onder voorbehoud van goedkeuring van haar Raad van Toezicht op die onderdelen waar de statuten en reglementen zulks vereisen. Paraaf Partij 1: Paraaf partij 2:

4 Versie 1.1 d.d. 19 mei 2010 Aldus overeengekomen en getekend te Utrecht op 20 mei Partij 1 Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, voor wie de heer: Roelof Meijer Partij 2 Initiatiefgroep Registrars, voor wie: a. Het 11-tal initiatiefnemers, voor wie de heren Erik Logtenberg Arno Vis b. Stichting ISP Belang, voor wie de heren Berrie Pelser Vince van Domburg c. Vereniging ISPConnect Nederland, voor wie de heren Bertil Brendeke Robert Nieuwenhuijse Paraaf Partij 1: Paraaf partij 2:

5 Bijlage 1 Voorstel in voorbereiding tot oprichting adviesraad van SIDN Registrars Het Voorstel zal nader te worden uitgewerkt om daadwerkelijk te komen tot een nieuwe aanpak van de adviesraad ARR, mede op basis van het reeds beschikbare materiaal van de Initiatiefgroep Registrars. De volgende onderwerpen zullen in ieder geval in het Voorstel van de Initiatiefgroep Registrars concreet worden uitgewerkt: a. Juridische vorm adviesraad ARR; al dan niet als een aparte rechtspersoon. b. Doelstelling ARR; omschrijving van de doelstellingen van de adviesraad. c. Werkwijze ARR; omschrijving van de werkwijze van de adviesraad waaronder vergaderfrequentie, aanwezigheid, besluitvorming, externe vertegenwoordiging, relatie met SIDN. d. Honorering; voorstel van een redelijke vergoeding voor de leden van de adviesraad. e. Budget ARR; omvang en bestemming jaarlijks budget van de adviesraad. f. Verkiezing ARR leden; de adviesraad ARR zal komen te bestaan uit 7 leden. De leden van de adviesraad worden door verkiezing gekozen, zittingstermijn, onverenigbaarheid functies, kwaliteitseisen kandidaten, wijze van benoeming voorzitter. g. Stemmingen; stemmomenten, per geval de wijze van (al dan niet gewogen) stemming uitwerken, verloop van de stemming, faciliterende rol SIDN. h. Functioneren ARR; opstellen reglement, evaluatie eigen functioneren ARR en de individuele leden adviesraad, rol van de voorzitter hierbij, ondersteuning ARR, controle op de financiën. i. Achterban; communicatie met alle registrars, mogelijkheid van inbrengen agendaonderwerpen, benutten relatiedagen SIDN, afleggen van verantwoording, gebruik besloten gedeelte SIDN site voor registrars. j. Relatie SIDN-Registrars; werkafspraken tussen SIDN en ARR Registrars, periodiek overleg tussen Directie SIDN en voorzitter ARR, consultatiebereidheid SIDN, apart gedeelte Registrars op relatiedagen tbv verantwoording naar achterban; facilitering door SIDN, financieel, bij gebruik site, bij Registrar raadplegingen en stemmingen

6 Visie van SIDN op een nieuwe Adviesraad Registrars Zoals beschreven door SIDN op 8 februari 2010 en herzien op 28 april SIDN hecht aan een goede communicatie en afstemming met haar registrars. De afgelopen jaren vond deze afstemming over het algemeen plaats via ad hoc georganiseerde consultatiegroepen. Hoewel die op zich goed functioneerden, is het contact wel nogal fragmentarisch van aard en lag het initiatief en daarmee de besproken onderwerpen vooral bij SIDN. De statuten van SIDN kennen vervolgens wel een raad van deelnemers waarvan alle registrars en alle categorie 2 deelnemers automatisch lid zijn. De raad, die bevoegd is SIDN gevraagd en ongevraagd van advies te dienen, kent echter geen vertegenwoordigend orgaan. Zowel vanuit de registrars als vanuit SIDN bleek er vorig jaar behoefte te staan aan een permanent vertegenwoordigend orgaan dat namens de registrars contacten met SIDN zou kunnen onderhouden. Na eerdere informele contacten over dit onderwerp heeft SIDN op de relatiedag van juni 2009 opgeroepen om hiertoe initiatieven te ontplooien. SIDN heeft daarbij ook uitdrukkelijk aangeven dat zij vond dat dit vanuit de registrars zelf moest komen. Wel heeft zij aangeboden de registrars hierbij desgewenst te ondersteunen. De werktitel van het op te richten orgaan is Adviesraad Registrars (ARR) Op de betreffende relatiedag heeft SIDN ook aangegeven wat haar visie op de ARR (in welke vorm dan ook) is. SIDN legt de belangrijkste punten hierbij nogmaals vast: 1. SIDN is een onafhankelijke stichting. Een van de activiteiten van SIDN is het beheren en exploiteren van het.nl-domein ten behoeve van de lokale internet gemeenschap. Hierin werkt SIDN nauw samen met registrars. Dit zijn partijen die op basis van een overeenkomst met SIDN bevoegd zijn om namens derden domeinnamen te registreren en deze vervolgens voor de houders te beheren. De registrars zijn een van de stakeholders binnen de lokale internet gemeenschap. De ARR kan derhalve vooral twee rollen hebben die nauw verweven lijken, maar wel gescheiden dienen te blijven. a. De ARR is, wat SIDN betreft, in de eerste plaats het orgaan dat namens de registrars met SIDN praat over typische registrarzaken (de verschillende processen, het registratiesyteem en bijvoorbeeld iets als accreditatie). Op dit niveau zou de ARR voor SIDN de primaire gesprekspartner moeten worden. b. De ARR speelt daarnaast binnen de lokale internet gemeenschap een belangrijke rol als vertegenwoordiger van de registrars als stakeholder binnen het.nl-domein. De rol van de ARR ten opzichte van SIDN ligt dan wel principieel anders. De ARR is daarbij een van de belanghebbenden tussen de overige stakeholders.

7 Los daarvan biedt de ARR SIDN de mogelijkheid om met betrekking tot andere zaken een beroep te doen op de kennis en ervaring waarover de registrars beschikken en hun visie op bepaalde onderwerpen te peilen en te bespreken. 2. Vanuit de onafhankelijkheid van SIDN zullen de formele bevoegdheden van de ARR net als nu bestaan uit het gevraagd en ongevraagd adviseren van SIDN. De wens van een deel van de registrars om via de ARR formele zeggenschap binnen SIDN te verkrijgen, op welke manier dan ook, tast deze onafhankelijkheid aan en is daarmee niet haalbaar. Zoals al eerder is aangegeven, zal ook de rol die de ARR in de toekomst zou kunnen gaan spelen met betrekking tot de benoeming van een extra lid van de Raad van Toezicht van SIDN nooit gericht moeten zijn op het verwerven van invloed of zeggenschap. De betrokkenheid van de ARR is van belang om te waarborgen dat daadwerkelijk iemand benoemd wordt met voldoende kennis van wat er speelt en leeft bij de registrars. Het betreffende lid van de rvt zal echter ook volstrekt onafhankelijk moeten zijn en daar niet als vertegenwoordiger van de registrars kunnen zitten, maar op eigen titel, op basis van zijn eigen verantwoordelijkheid en zonder last of ruggenspraak, zijn rol in het belang van SIDN moeten vervullen. Voor de goede orde dient daarbij nogmaals te worden vermeld dat de RvT van SIDN ook slechts een toezichthoudend en niet een beleidsbepalend orgaan is. Invloed op het beleid dient te worden uitgeoefend op het niveau van de directeur en de werknemers van SIDN. 3. De term deelnemers in de statuten van SIDN ziet op zowel de registrars als de zogenaamde categorie 2 deelnemers. De huidige activiteiten met betrekking tot de ARR zijn uitsluitend gericht op de registrars. SIDN zal in de loop van dit jaar zelf initiatief nemen met betrekking tot haar relatie met de categorie 2 deelnemers.

8 Bijlage 3 Nieuwsbericht op besloten gedeelte website SIDN van 29 juni 2009 Laat uw mening horen via de nieuwe Adviesraad 29 juni 2009 Uit verschillende hoeken klinkt al enige tijd de vraag om een nieuwe Adviesraad Deelnemers om het contact tussen SIDN en de registrars te verbeteren. SIDN steunt het revitaliseren van de adviesraad die in mei 2006 door de registrars is opgeheven en wil hierin graag faciliteren. De heroprichting van de adviesraad was één van de onderwerpen op het programma voor de SIDN Relatiedag die georganiseerd werd op 18 juni Initiatiefgroep SIDN heeft tijdens de relatiedag het voorstel gedaan om een initiatiefgroep van registrars op te richten. De insteek is dat deze initiatiefgroep, namens SIDN s registrars en op een wijze die door hen wordt gesteund, een nieuwe Adviesraad formeert. De Adviesraad kan vervolgens een door het registrarveld gedragen samenstelling en werkwijze vaststellen. Hoe en wat de initiatiefgroep precies gaat doen en hoe de Adviesraad er precies uit gaat zien, is aan de registrars. SIDN ondersteunt desgevraagd de initiatiefgroep maar zal zich niet inhoudelijk met haar werk bemoeien. RvT-lid De Raad van Toezicht van SIDN houdt, zoals de naam al zegt, toezicht op het bestuur van SIDN en de algemene gang van zaken binnen SIDN en staat daarnaast het bestuur met raad ter zijde. Om goed toezicht te waarborgen dienen de leden van de RvT over verschillende competenties te beschikken. Zo is in de profielschets van de Raad van Toezicht vastgelegd dat minimaal een lid van de RvT over kennis dient te beschikken van de positie en belangen van de registrars. Vanuit meerdere hoeken is de wens geuit dat de registrars meer betrokken zouden moeten worden bij de benoeming van dat lid van de RvT. Alhoewel in 2005 bij de samenstelling van de huidige RvT een lid met die kennis op voordracht van de Raad van Deelnemers is benoemd, wil SIDN die betrokkenheid formaliseren en onder voorwaarden - de toekomstige Adviesraad een formele rol geven bij de benoeming van dat lid. De belangrijkste voorwaarde is dat de registrars een Adviesraad vormen die gedragen wordt door de registrarcommunity en ook werkelijk de stem van die community weet te zijn. Als -en zodra- hieraan wordt voldaan, zal de Adviesraad worden betrokken bij de benoeming van één nieuw (tijdelijk 8e) lid van de RvT. Dit lid zal alleen door de RvT worden benoemd na een positief advies van de Adviesraad. Na afloop van de eerste en tweede zittingstermijn van het aldus benoemde lid, zal de Adviesraad een onderbouwd advies met betrekking tot eventuele herbenoeming worden gevraagd. Indien de RvT afwijkt van dat advies, dan zal zij dat beargumenteren. Roelof Meijer benadrukte in zijn presentatie op 18 juni dat dit nieuwe RvT-lid, net als de overige leden, onafhankelijk zal moeten zijn. Dit lid is dan ook geen vertegenwoordiger van de registrars die in de Raad

9 van Toezicht de belangen van de registrars gaat behartigen. Het nieuwe lid dient zich zonder last of ruggespraak te richten naar de belangen van SIDN en binnen de RvT als deskundige zijn kennis van de belangen van de registrars in te brengen. Ook dit nieuwe lid van de RvT dient te voldoen aan de gestelde eisen zoals vastgelegd in de statuten van SIDN, het Reglement Samenstelling Raad van Toezicht SIDN en de profielschets voor de leden van de RvT. Daarnaast gaf Roelof Meijer aan dat de uitbreiding van de RvT naar 8 leden een tijdelijke situatie zal zijn. Als de laatste termijn van het lid dat reeds op voordracht van de registrars in 2005 is benoemd afloopt (uiterlijk in juni 2013), wordt daarvoor geen nieuw lid benoemd. De RvT zal dan weer 7 leden kennen, terwijl de Adviesraad betrokken wordt bij benoeming en herbenoeming één lid met specifieke kennis van het registrarveld Het initiatief ligt bij u Hoewel wij de oprichting van een nieuwe Adviesraad zeer wenselijk vinden, benadrukken we dat het initiatief bij de registrars ligt. Het is dan ook goed om te zien dat tussen een aantal registrars al tijdens de SIDN Relatiedag de eerste gesprekken hebben plaatsgevonden. Registrars die zich willen aanmelden voor de initiatiefgroep kunnen mailen naar relatiebeheer@sidn.nl. Berichten in de media Op de website van ISPBelang is in het kader van het bovenstaande melding gemaakt van een voorstel van een groep deelnemers aan SIDN. Daarbij wordt gesteld dat dit voorstel twee delen zou kennen, te weten (her-)oprichting van de Adviesraad Deelnemers en het benoemen van een lid in de Raad van Toezicht op advies van die Adviesraad. SIDN zou beide delen van dat voorstel tot twee keer toe hebben afgewezen. SIDN hecht er waarde aan die berichtgeving te corrigeren. Met het eerste deel van het voorstel, met het principe van de heroprichting van de Adviesraad, is SIDN direct akkoord gegaan. Het tweede deel van het voorstel betrof de benoeming door de Adviesraad van drie (en niet advies over de benoeming van één) nieuwe leden in de RvT. Dit deel is door SIDN, om reden van het waarborgen van onafhankelijk toezicht, twee keer afgewezen.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere

Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Convenant Almeerse Scholen Groep Gemeente Almere Partijen 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: gemeente Almere, ter zake van de convenant op grond van artikel 171 eerste lid Gemeentewet vertegenwoordigd

Nadere informatie

Reglement Remuneratiecommissie

Reglement Remuneratiecommissie Vaststelling Raad van Toezicht : 24 mei 2018 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave Artikel 1 - Definities 3 Artikel 2 - Status en inhoud reglement 3 Artikel 3 Samenstelling 3 Artikel 4 - Taken en bevoegdheden 3

Nadere informatie

5. Stichting IKC+, een statutair te Almere gevestigde stichting, met adres Randstad 20-31, 1314 BC Almere, hierna te noemen: "Stichting IKC+

5. Stichting IKC+, een statutair te Almere gevestigde stichting, met adres Randstad 20-31, 1314 BC Almere, hierna te noemen: Stichting IKC+ CONVENANT ALMEERSE SCHOLEN GROEP-GEMEENTE ALMERE PARTIJEN, 1. de publiekrechtelijke rechtspersoon: gemeente Almere, in het bijzonder handelende voor de gemeenteraad vanwege de aan de gemeenteraad bij de

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Versie 1 Vastgesteld 14 oktober 2016 Reglement raad van toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland U.A. Vastgesteld door

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

A.1 Is het aantal werknemersvertegenwoordigers ten minste gelijk aan het aantal werkgeversvertegenwoordigers in het bestuur?

A.1 Is het aantal werknemersvertegenwoordigers ten minste gelijk aan het aantal werkgeversvertegenwoordigers in het bestuur? Stroomschema medezeggenschap in een ondernemingspensioenfonds De Stichting van de Arbeid (hierna STAR) en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (hierna CSO) hebben een medezeggenschapsconvenant

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUUR EN TOEZICHT. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Woerden

REGLEMENT BESTUUR EN TOEZICHT. Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Woerden REGLEMENT BESTUUR EN TOEZICHT Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Woerden februari 2008 1 PREAMBULE Overwegende dat: het bestuur na een uitgebreide analyse heeft besloten om het huidige

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht ter uitvoering van artikel 14, lid 3, van de statuten van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Ermelo Begrippen In dit reglement wordt onder Raad verstaan

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende:

Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende: Regeling bezwaar- en adviescommissie SPPOH Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende: a. SPPOH is belast met het nemen van besluiten inzake de toelaatbaarheid

Nadere informatie

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Leeswijzer voorbeeld reglement verantwoordingsorgaan Met onder meer dit voorbeeld document geeft OPF invulling aan de Services voor de aangesloten ondernemingspensioenfondsen.

Nadere informatie

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan.

2. Het Verantwoordingsorgaan bestaat uit drie personen. Het bestuur benoemt de leden van het Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Hunter Douglas Reglement voor het Verantwoordingsorgaan 1. Het bestuur legt verantwoording af aan het Verantwoordingsorgaan over het beleid, de wijze waarop het beleid is uitgevoerd

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO

Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Huishoudelijk Reglement Raad van Toezicht NLPO Inhoud Inleidend Artikel: Status en inhoud van de regels Raad van Toezicht NLPO 1. Samenstelling Raad van Toezicht 2. Voorzitter Raad van Toezicht 3. (Her)benoeming,

Nadere informatie

Commissiereglement NBA

Commissiereglement NBA Commissiereglement NBA 1. Grondslag 1.1 Dit reglement kent als grondslag artikel 11, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep. Daarin is bepaald dat het bestuur de NBA bestuurt. 2. Overwegingen

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 14 en 15 van de

Nadere informatie

DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM. Reglement. Raad van Toezicht. november 2018

DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM. Reglement. Raad van Toezicht. november 2018 DIERENOPVANGCENTRUM AMSTERDAM Reglement Raad van Toezicht november 2018 Vastgesteld door de RvT in de vergadering van 19 november 2018 Inleiding Binnen de Stichting Dierenopvangcentrum Amsterdam II (Stichting)

Nadere informatie

Vrijwilligerscentrum/ vrijwilligersbeleid/ MHO & CMO augustus 2011 1

Vrijwilligerscentrum/ vrijwilligersbeleid/ MHO & CMO augustus 2011 1 Reglement Vrijwilligersraad Welzijn Rijswijk Het belang van inspraak Betrokkenheid van medewerkers is belangrijk voor het goed functioneren van de organisatie. Dat geldt ook voor vrijwillige medewerkers.

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v.

: de werknemer die deelnemer is in de pensioenregeling van het pensioenfonds. : de Centrale Ondernemingsraad Wolters Kluwer Holding Nederland b.v. In werking 01-01-2017 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland zijn van overeenkomstige toepassing

Nadere informatie

Reglement Raad van toezicht

Reglement Raad van toezicht Reglement Raad van toezicht Meerwegen scholengroep Stichting PCVOE Versie 1.1 Vastgesteld door de Raad van Toezicht op: 18 december 2017 Preambule Dit Reglement Raad van Toezicht is opgesteld conform de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Aan de Raad van de gemeente Hattem, Inhoud Onderwerp. : Nieuwe governance-structuur Openbaar Onderwijs Zwolle Indiener

RAADSVOORSTEL. Aan de Raad van de gemeente Hattem, Inhoud Onderwerp. : Nieuwe governance-structuur Openbaar Onderwijs Zwolle Indiener RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp : Nieuwe governance-structuur Openbaar Onderwijs Zwolle Indiener : College van B en W Voorstel behandeling : Ter vaststelling door gemeenteraad Bevoegd orgaan : Gemeenteraad

Nadere informatie

Reglement intern toezicht

Reglement intern toezicht Reglement intern toezicht De raad van toezicht van de Stichting Scala College en Coenecoop College besluit gelet op richtlijn 23 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 en artikel 2 lid 1

Nadere informatie

- 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen.

- 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen. - 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen. Zaaknummer 2008S72525DO ALGEMENE BEPALINGEN a. bewonerscommissie: groep huurders van de Woningbouwvereeniging behorende tot één

Nadere informatie

Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht

Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht Stichting Sirius Openbaar primair onderwijs Amsterdam Zuidoost Versie: 2014-04-14 Inhoudsopgave 1 Reglement voor de Raad van Toezicht... 3 Artikel 1 - Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie

Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie Wolters Kluwer Nederland B.V. Reglement Sociale Pensioencommissie In werking 01-07-2014 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Toezicht van IRIS

Reglement voor de Raad van Toezicht van IRIS Reglement voor de Raad van Toezicht van IRIS Begrippen a. In dit reglement wordt onder raad verstaan de Raad van Toezicht. b. In dit reglement wordt onder bestuur verstaan het College van Bestuur. c. In

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Coöperatie Wijnjewoude Energie Neutraal U.A. PREAMBULE De coöperatie is opgericht op 16 oktober 2015 bij notariële akte verleden voor notaris mr. Antje de Vries. Dit Huishoudelijk

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds

Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Bestuurscode Prins Bernhard Cultuurfonds Preambule Bij het opstellen van onderhavige bestuurscode is uitgegaan van de richtlijnen die zijn vastgesteld door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) in het

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) Dit Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor heelkunde is goedgekeurd door het bestuur en de leden tijdens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap Benoemen van oudercommissieleden in functie... 3

Inhoudsopgave. 1. Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap Benoemen van oudercommissieleden in functie... 3 Inhoudsopgave 1. Totstandkoming en beëindiging van het lidmaatschap... 3 2. Benoemen van oudercommissieleden in functie... 3 3. Taken voorzitter, secretaris (en penningmeester).... 4 4. Vergaderfrequentie.........

Nadere informatie

Reglement Selectie- en remuneratiecommissie

Reglement Selectie- en remuneratiecommissie Stichting Standvast Wonen Reglement Selectie- en remuneratiecommissie Vastgesteld door Raad van Toezicht op 14 september 2018 Reglement Selectie- en remuneratiecommissie 14 september 2018 1 van 6 Inhoudsopgave

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Preambule De Gruitpoort werkt volgens de Code Cultural Governance. De Governance Code biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Met

Nadere informatie

REGLEMENT SPORTRAAD. vastgesteld door de algemene vergadering op 24 november 2018

REGLEMENT SPORTRAAD. vastgesteld door de algemene vergadering op 24 november 2018 REGLEMENT SPORTRAAD vastgesteld door de algemene vergadering op 24 november 2018 Dit reglement is onlosmakelijk verbonden met de statuten en overige reglementen van de Nederlandse Ski Vereniging. Al hetgeen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland.

Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland. AB 140123 Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland. Vastgesteld door het bestuur d.d. 23-01-2014 Status procedure ingevolge

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN STICHTING PENSIOENFONDS OPENBARE BIBLIOTHEKEN VERSIE 28 APRIL 2015 Definities Op dit reglement zijn de begripsbepalingen van de statuten van Stichting Pensioenfonds Openbare

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT STICHTING COLLECTIEVE GELDEN OMROEPEN

BESTUURSREGLEMENT STICHTING COLLECTIEVE GELDEN OMROEPEN 1. Algemeen 1.1. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 11 van de Statuten. Bij strijd tussen dit reglement en de Statuten, prevaleren de bepalingen uit de Statuten. Dit reglement

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Algemeen Begripsbepalingen In dit Huishoudelijk Reglement en in de krachtens dit Huishoudelijk Reglement vast te stellen reglementen wordt verstaan onder: a. Algemene ledenvergadering:

Nadere informatie

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap

Brugdocument. Artikel 1: Naam. Artikel 2: Zetel. Artikel 3: Doel. Artikel 4: Leden. Artikel 5: Einde van het lidmaatschap Brugdocument Algemeen In alle artikelen wordt bestuur vervangen door directeur/bestuurder, tenzij anders voorgesteld. Artikel 1: Naam Artikel 2: Zetel Artikel 3: Doel Artikel 4: Leden Artikel 5: Einde

Nadere informatie

UKB Samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek

UKB Samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek UKB Samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek Reglement vastgesteld in de vergadering van het Samenwerkingsverband UKB op 26 oktober 1988 en herzien

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel. 0521 59 49 44 Email: info@talentwesterveld.nl Website: www.talentwesterveld.nl REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Werkveld: Organisatie Beleidslijn:

Nadere informatie

V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014

V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014 V & A s n.a.v. Wet versterking bestuur pensioenfondsen d.d. 24 januari 2014 Inleiding Zoals bekend treedt de Wet versterking bestuur pensioenfonds op 1 juli 2014 in werking. Deze wet leidt tot aanpassing

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 122443 17 juli 2017 Regeling Brede Raad 010 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de

Nadere informatie

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66

STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 STANDAARD REGIOREGLEMENT POLITIEKE PARTIJ DEMOCRATEN 66 Dit standaard Reglement is vastgesteld door het Landelijk bestuur van Politieke Partij Democraten 66 op 10 mei 2016. Dit reglement is van kracht

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Raad van Toezicht

Jaarverslag 2013 Raad van Toezicht Jaarverslag 2013 Raad van Toezicht INHOUD INHOUD... 2 1 Inleiding... 3 2 Code Goed Bestuur... 4 3 Juridische structuur en organisatiestructuur... 5 4 Taken en bevoegdheden Raad van Toezicht... 6 5 Verslag

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht van Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor Primair en Voortgezet Onderwijs

Reglement Raad van Toezicht van Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor Primair en Voortgezet Onderwijs Reglement Raad van Toezicht van Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor Primair en Voortgezet Onderwijs De raad van toezicht van de Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor primair

Nadere informatie

Reglement Centrale ouderraad Kids2b

Reglement Centrale ouderraad Kids2b Reglement Centrale Ouderraad Pagina 1 van 5 Reglement Centrale ouderraad Kids2b Preambule Zowel ouders als ondernemers in de kinderopvang vinden het belangrijk dat ouders kunnen adviseren bij belangrijke

Nadere informatie

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht. 6. Raad van Toezicht 14-04-2014 Versie 6.02 Huishoudelijk reglement Raad van Toezicht Status Definitief Artikel 1: Positionering Raad van Toezicht Ingevolge de statuten bestuurt het College van Bestuur

Nadere informatie

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV

Reglement verantwoordingsorgaan van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV van Stichting Pensioenfonds HaskoningDHV Artikel 1. Begripsbepalingen Bestuur Het bestuur van het pensioenfonds Code Pensioenfondsen De Code Pensioenfondsen van september 2013 zoals opgesteld door de Pensioenfederatie

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Kinderopvangorganisatie Meppel

Reglement Oudercommissie Kinderopvangorganisatie Meppel Reglement Oudercommissie Kinderopvangorganisatie Meppel Vestiging: Het Kinderkasteel 1 Inhoudsopgave Algemeen 1. Doelstelling 2. Samenstelling 3. Totstandkoming en beëindiging lidmaatschap 4. Werkwijze

Nadere informatie

Statuten en Huishoudelijk reglement der Bachelor Students of International Studies

Statuten en Huishoudelijk reglement der Bachelor Students of International Studies Statuten en Huishoudelijk reglement der Bachelor Students of International Studies Algemene bepalingen Artikel 1. - Naam De vereniging draagt de naam: Bachelor Students of International Studies (afgekort

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 De raad van de gemeente Leusden; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 december 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015,

Nadere informatie

1. Reglement oudercommissie

1. Reglement oudercommissie 1. Reglement oudercommissie 1. Doelstelling De oudercommissie stelt zich ten doel namens de ouders te participeren in het beleid van door een goede invulling te geven aan de adviesrechten om op deze wijze

Nadere informatie

REGLEMENT LOKALE IDENTITEITSRADEN binnen de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs op Reformatorische Grondslag in Zeeland

REGLEMENT LOKALE IDENTITEITSRADEN binnen de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs op Reformatorische Grondslag in Zeeland REGLEMENT LOKALE IDENTITEITSRADEN binnen de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs op Reformatorische Grondslag in Zeeland De school Graaf Jan van Nassauschool te Vlissingen Begripsbepalingen In

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem

Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem Huishoudelijk reglement Vereniging Samenwerkingsverband Primair Onderwijs De Eem Algemene bepalingen Artikel 1 In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: a. de vereniging: de Vereniging Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Wolters Kluwer Nederland Reglement Verantwoordingsorgaan In werking 01-01-2010 Artikel 1. Begripsbepalingen De begripsbepalingen als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het

Nadere informatie

a. WHW: Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (van 8 oktober 1993, te raadplegen op

a. WHW: Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (van 8 oktober 1993, te raadplegen op STATUTEN VMH Artikel 1: Begripsbepalingen In deze statuten wordt verstaan onder: a. WHW: Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (van 8 oktober 1993, te raadplegen op www.overheid.nl/bwbr00005682);

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vastgesteld conform artikel 12 Statuten door het bestuur op 5 juli 2017 2017 Stichting Perspectiefverklaring Wissenraet Van Spaendonck Tilburg B.V. versie 17.02 / 23 juni 2017 /

Nadere informatie

Concept. Reglement voor de raad van toezicht Stichting PROO

Concept. Reglement voor de raad van toezicht Stichting PROO Begripsbepalingen Artikel 1 Concept Reglement voor de raad van toezicht Stichting PROO In dit reglement wordt verstaan onder: a. Raad van toezicht: de raad van toezicht van de Stichting Proo Noord-Veluwe

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds AT&T Nederland. SPAN Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds AT&T Nederland. SPAN Verantwoordingsorgaan SPAN Verantwoordingsorgaan Versie: 8 Goedgekeurd door het bestuur Datum: 10-11-2017 Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1. Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 2. Samenstelling verantwoordingsorgaan... 3 Artikel

Nadere informatie

SW-007 Reglement CvD SCSW

SW-007 Reglement CvD SCSW SW-007 Reglement CvD SCSW 1. Inleiding Het bestuur van de Stichting Certificatie Specialistische Wegenbouw (SCSW) stelt een College van Deskundigen (CvD) in. Dit CvD is een onderdeel van de Stichting.

Nadere informatie

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland

Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Bestuursreglement samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Noord-Kennemerland Artikel 1 Begripsbepalingen In dit bestuursreglement wordt verstaan onder: a. statuten: de statuten van de Stichting

Nadere informatie

Artikel 1. Naam en zetel. 1.1. De vereniging draagt de naam: Ondernemersvereniging MKB Wijchen

Artikel 1. Naam en zetel. 1.1. De vereniging draagt de naam: Ondernemersvereniging MKB Wijchen Statuten voor Ondernemersvereniging MKB Wijchen Artikel 1. Naam en zetel. 1.1. De vereniging draagt de naam: Ondernemersvereniging MKB Wijchen 1.2. De vereniging is gevestigd te Postbus 262, 6600 AG Wijchen

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

Toezichtkader SWV PO3002

Toezichtkader SWV PO3002 Toezichtkader SWV PO3002 Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal/Moerdijk e.o. overwegende dat: aan de wettelijke opdracht om de functiescheiding tussen

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL Dit reglement is op 12 december 2005 door de bestuursraad van Stichting De Kempel, statutair gevestigd te Helmond, kantoorhoudende te 5709

Nadere informatie

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN. Muziek Coöperatie Peize U.A.

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN. Muziek Coöperatie Peize U.A. CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN Muziek Coöperatie Peize U.A. PREAMBULE De coöperatie is opgericht op 4 mei 2018 bij notariële akte verleden voor notaris mr. J.W. van der Woude. Dit Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. (versie 3 april 2007)

VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN. (versie 3 april 2007) VOORBEELD REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN (versie 3 april 2007) Leeswijzer voorbeeld reglement verantwoordingsorgaan Met onder meer dit voorbeeld document geeft OPF invulling aan de Services voor de aangesloten

Nadere informatie

Reglement van het College van Deskundigen van IKBNV versie 1.5. Reglement voor het College van Deskundigen IKB Nederland Varkens

Reglement van het College van Deskundigen van IKBNV versie 1.5. Reglement voor het College van Deskundigen IKB Nederland Varkens Ik Kies Bewust Nederlandse Varkens Reglement voor het College van Deskundigen IKB Nederland Varkens 1 Inhoud Algemene bepalingen Instellingsbesluit Artikel 1: Algemene bepalingen 3 Het college van deskundigen

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening

Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Verordening cliëntenparticipatie Wet sociale werkvoorziening Het algemeen bestuur van de Meergroep; gelezen het voorstel van de algemeen directeur d.d. 17 juni 2008; gelet op artikel 2, derde lid, en artikel

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Januari 2018

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting-Telegraafpensioenfonds 1959 Januari 2018 Januari 2018 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen De definities als opgenomen in artikel 1 van de statuten van het fonds zijn van overeenkomstige toepassing op dit reglement. Daarnaast gelden de volgende

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Stichting Kinderopvang Landerd

Reglement Oudercommissie Stichting Kinderopvang Landerd Reglement Oudercommissie Stichting Kinderopvang Landerd Artikel 1 Begripsbepaling Stichting Kinderopvang Landerd: Bestuur: Kindercentrum: Coördinator: Centrale oudercommissie: Oudercommissie : Beroepskracht:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor de coördinatie van gemeentelijke taken ten aanzien van Proo

Samenwerkingsovereenkomst voor de coördinatie van gemeentelijke taken ten aanzien van Proo Samenwerkingsovereenkomst voor de coördinatie van gemeentelijke taken ten aanzien van Proo Waar gaat het om? De overgang van het huidige externe toezicht op Stichting Proo naar de inrichting van intern

Nadere informatie

Statuten Soerens Belang

Statuten Soerens Belang BIJLAGE 6 HUIDIGE STATUTEN VAN DE VERENIGING SOERENS BELANG Statuten Soerens Belang NAAM ZETEL EN DUUR Artikel 1 De vereniging draagt de naam "SOEREN`S BELANG" en is gevestigd te Laag Soeren, gemeente

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 De raad van de gemeente Nederweert, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 mei 2015; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN BEVER HOLDING N.V.

REGLEMENT VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN BEVER HOLDING N.V. REGLEMENT VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN BEVER HOLDING N.V. Definities de Vennootschap de RVC de voorzitter Directie : Bever Holding N.V. : De raad van commissarissen van de vennootschap : De voorzitter

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Pagina: 2 Artikel 1. Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten en het pensioenreglement

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ledenraad van DVAN (DVAN-HHR-LR-20150930.pdf)

Huishoudelijk reglement Ledenraad van DVAN (DVAN-HHR-LR-20150930.pdf) Algemeen Artikel 1 Afkortingen 1.1 DVAN Denksportvereniging Apeldoorn Noord LR Ledenraad HHR-DVAN Huishoudelijk reglement op het niveau van de vereniging HHR-LR Huishoudelijk reglement op het niveau van

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht stichting Roobol

Reglement raad van toezicht stichting Roobol Reglement raad van toezicht stichting Roobol Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder: a. "raad": de raad van toezicht; b. "bestuur": het college van bestuur; c. "stichting": de Stichting

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V.

Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V. - 1 - Doorlopende tekst van de statuten van Stichting Administratiekantoor van aandelen Telegraaf Media Groep N.V., gevestigd te Amsterdam, per 23 december 2005 Naam en zetel. Artikel 1. 1. De Stichting

Nadere informatie

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement

a. Statuten en Huishoudelijk Reglement: de door het congres vastgestelde Statuten en Huishoudelijk Reglement AFDELINGSREGLEMENT D66 Eindhoven Dit is het afdelingsreglement van D66 Eindhoven. Het reglement is gebaseerd op het standaardreglement dat is vastgesteld door het vastgesteld door het Landelijk bestuur

Nadere informatie

- 1 - STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR AANDELEN KAS BANK

- 1 - STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR AANDELEN KAS BANK - 1 - STATUTEN VAN LS/6008105/10336207.stw STICHTING ADMINISTRATIEKANTOOR 30-09-2011 AANDELEN KAS BANK met zetel te Amsterdam, zoals deze luiden na een akte van statutenwijziging verleden op 30 september

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van het Mondriaan Fonds

Huishoudelijk reglement van het Mondriaan Fonds Huishoudelijk reglement van het Mondriaan Fonds Ter uitwerking van de statuten d.d. 30 december 2011 van de Stichting Mondriaan Fonds, stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed (hierna

Nadere informatie

Leidraad Lokale Netwerken

Leidraad Lokale Netwerken Leidraad Lokale Netwerken Januari 2016 Leidraad Lokale Netwerken stappenplan oprichting en formulieren Voor een open en toegankelijke partij is het van belang om op lokaal niveau een krachtige en slagvaardige

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO WESTLAND

BESTUURSREGLEMENT VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO WESTLAND BESTUURSREGLEMENT VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VO WESTLAND 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Samenwerkingsverband VO Westland; statuten: de statuten

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE- EN REMUNERATIECOMMISSIE STICHTING ANTARES WOONSERVICE

REGLEMENT SELECTIE- EN REMUNERATIECOMMISSIE STICHTING ANTARES WOONSERVICE REGLEMENT SELECTIE- EN REMUNERATIECOMMISSIE STICHTING ANTARES WOONSERVICE Status: 15 januari 2019 Vastgesteld door de Raad van Commissarissen d.d. 28-01-2019 Vastgesteld door de Directeur-Bestuurder P.J.C.W.

Nadere informatie

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden

Concept d.d. 17 november Uitsluitend bestemd voor discussiedoeleinden 1 STATUTENWIJZIGING JURIDISCHE FACULTEIT DER AMSTERDAMSCHE STUDENTEN Heden, [*], verscheen voor mij, mr. Cornelia Holdinga, notaris te Amsterdam: [*]. De comparant verklaarde ter uitvoering van een besluit

Nadere informatie

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten JUNI 2018 1 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Adviesraad Sociaal Domein Houten voor de jaren 2018-2021. Met dit plan is de

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan

Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group. Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group Reglement Verantwoordingsorgaan Artikel 1 Begripsomschrijvingen Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van de Stichting Pensioenfonds

Nadere informatie

Het bestuur is bevoegd derden toe te laten in de bestuursvergadering.

Het bestuur is bevoegd derden toe te laten in de bestuursvergadering. Artikel 1 Doel van de vereniging Het doel van de vereniging is verwoord in artikel 2 van de statuten. Artikel 2 Introductie Het bestuur is bevoegd derden toe te laten in de bestuursvergadering. Artikel

Nadere informatie

Klacht De klacht heeft betrekking op het niet honoreren van een (bindende) voordracht, uitgebracht

Klacht De klacht heeft betrekking op het niet honoreren van een (bindende) voordracht, uitgebracht in de zaak van Huurdersvereniging Op het Zuiden te Roermond tegen Stichting Wonen Zuid te Roermond. Partijen worden hierna aangeduid als Op het Zuiden en Wonen Zuid. Verloop van de procedure Op het Zuiden

Nadere informatie

Reglement Remuneratie- en selectiecommissie Reglement Raad van Commissarissen Bijlage D

Reglement Remuneratie- en selectiecommissie Reglement Raad van Commissarissen Bijlage D Reglement Remuneratie- en selectiecommissie Reglement Raad van Commissarissen Bijlage D Versie 11 januari 2017 Inhoud Artikel 1 - Status en inhoud reglement... 3 Artikel 2 - Samenstelling... 3 Artikel

Nadere informatie

Reglement voor de remuneratiecommissie Stichting Woonbron

Reglement voor de remuneratiecommissie Stichting Woonbron Reglement voor de remuneratiecommissie Stichting Woonbron Dit reglement is vastgesteld op 2 februari 2018 door de Raad van Commissarissen op grond van artikel 12 lid 1 van de statuten d.d. 14 oktober 2016

Nadere informatie

versie 28 oktober 2016 Van Lar naar Ledenraad Hoe en waarom

versie 28 oktober 2016 Van Lar naar Ledenraad Hoe en waarom versie 28 oktober 2016 Van Lar naar Ledenraad Hoe en waarom Aanleiding In 2009 is de nieuwe structuur van het NSPS geformaliseerd Nu deze structuur min of meer is gesetteld, is het moment om te inventariseren

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het huishoudelijk reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de statuten van

Nadere informatie