Nieuwsbrief Juni 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Juni 2017"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Juni 2017 Correctie en reactie: *Ellen Kerkhof meldt dat de beide foto s van de Boompuist(Postia ptychogaster) in de vorige Nieuwsbrief zijn verwisseld. Kijk het nog even na, dan zal het een ieder duidelijk zijn dat de eerste foto het laatst genomen is! Voor meer informatie over deze paddenstoel, zie *Ireen van der Knoop geeft door dat de gans uit de Nieuwsbrief van Mei een Indische gans is, mogelijk een ontsnapt exemplaar? Agenda en activiteiten: *De aangekondigde excursie naar orchideeën in Assen-Oost op 11 juli gaat helaas niet door. *Het Platform Natuuronderzoek Drenthe organiseert op donderdag 28 september een themadag over invasieve exoten waarvoor zij ons van harte uitnodigen. U kunt zich opgeven voor de themadag door het aanmeldformulier in te vullen op: *Begin april is het SnailSnap-project van start gegaan. SnailSnap is een citizen scienceproject van Naturalis, EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. Door met een speciaal ontwikkelde app foto's van gewone tuinslakken te maken kan iedereen op een eenvoudige manier bijdragen aan onderzoek naar het effect van klimaatverandering en verstedelijking op deze slakkensoort. Uiteraard zijn we op zoek naar zo veel mogelijk mensen die aan het project mee willen doen. Op de website is meer informatie te vinden. *Heimans en Thijsse symposium Bloemrijk of gifgroen? op zaterdagmiddag 23 september 2017 (Leeuwenbergh, Servaasbolwerk, Utrecht) De Heimans en Thijsse Stichting organiseert met IVN, KNNV en SoortenNL een symposium over de toekomst van het Nederlandse platteland en het nieuwe Europese landbouwbeleid dat in 2020 van start zal gaan. Als prikkelende sprekers en muzikanten zullen optreden: Theunis Piersma en Sytze Pruiksma (Kening fan e Greide), Krijn Poppe (Wageningen Economic Research), Bas Eickhout (Europarlementariër GroenLinks) en Titia Wolterbeek (SoortenNL en De Vlinderstichting). Kijk voor het programma en opgave voor het symposium op

2 *Nieuwe werkgroep? Werkgroep Paddenstoelen i.o. 20 September 2017 start er een cursus Paddenstoelen in het DCA te Assen. Roeland Enzlin zal deze cursus weer geven. De cursus bestaat uit vier cursusavonden (woensdag 20, 27 september en op 4, 11 oktober) met een afsluitende excursie op 14 oktober. In een volgende Nieuwsbrief meer hierover. Bij het bestuur leeft de vraag of er belangstelling is voor het oprichten van een werkgroep Paddenstoelen. Zo'n werkgroep zou, naast inhoudelijke verdieping en het uitwisselen van kennis, gedurende het jaar publieksactiviteiten kunnen verzorgen. Niet alleen in de herfst -dé tijd voor paddenstoelen- maar ook in andere seizoenen. Want paddenstoelen zijn er het hele jaar te vinden als de omstandigheden gunstig zijn. Daarom willen we jullie nu al vragen of je belangstelling hebt voor een werkgroep Paddenstoelen. Er is al een klein groepje leden, dat zich hierop voorbereidt. Maar we zien graag dat die groep wat groter wordt. Dus IVN-er of KNNV-er in Assen, denk hier eens over na. Heb je vragen, neem dan contact op met Akkie van der Made, Alex Knipping of Jaap van Roon ( *Voortgang van de vlindertuin in het DCA door Jaap van Roon. Graag melden we jullie over de voortgang in de tuin van het DCA. Vanuit onze afdeling hebben we bij de opening van het DCA een cadeau aangeboden, te weten de aanleg van een vlindertuin. Daar zijn we ook heel druk mee geweest in de afgelopen maanden. Eind vorig jaar hebben we het ontwerp gemaakt en dit ook in de Nieuwsbrief laten zien. In het voorjaar was het heel nat, waardoor de grondwerkzaamheden niet konden worden uitgevoerd. Samen met Groei en Bloei hebben we in maart (met 12 vrijwilligers) ongewenste planten verwijderd en de eerste contouren van de tuin kunnen uitzetten. Omdat het tuinwerk best zwaar is en we ook onze eigen tuinen moesten onderhouden, is er hulp ingeroepen van een hovenier. Die heeft met een kraantje de perken omgespit en een stapelmuur aangelegd. Na de regen van begin juni zijn er nog heel wat planten uit diverse tuinen geplant. Maar het is nu te warm om meer planten te verplanten. Dus de rest komt later in het jaar of volgend jaar.

3 Het zou wel fijn zijn, indien er de komende maanden leden willen helpen om rond de jonge plantjes te schoffelen, water te geven en ook om de rest van het perkjes wat onkruidvrij te houden. Zodat niet alles op de schouders van Joop en een of twee vrijwilligers terecht komt. Dus als je zin en tijd hebt, meldt dat dan even aan bij Joop of ). Het gaat om enkele uurtjes in juli en in augustus. Bedankt alvast voor je medewerking. Als het goed is hebben al onze leden de nieuwe Glossy: Assen en het Water ontvangen. Deze is vanaf eind mei onder onze leden en donateurs verspreid. Een mooi en kleurrijk nummer, waarin veel activiteiten van onze leden een plaats hebben gekregen. We merken in o.a. de kraam, dat het nummer graag opgepakt wordt en (thuis) gelezen. De spin in het web bij het opstellen van deze Glossy was Kai. Hartelijk dank daarvoor!! Maar natuurlijk ook alle leden, die een bijdrage hebben geleverd. Het heeft geleid tot een themanummer met heel interessante, verdiepende artikelen over het water in en rondom Assen. De Vlindertuin in aanleg. *Jaarplanning Scharrelkids: Alle activiteiten (op een paar na) zijn - net als dit jaar - in of bij het Duurzaamheidscentrum Assen. De activiteiten zijn op zondag (op één na) en starten om 13.30u en eindigen om 15.30u (op enkele uitzonderingen na). Alle activiteiten zijn gratis om aan deel te nemen (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld) en werken met vrije inloop. zondag 17 september 2017 'bloemen en zaden' zondag 15 oktober 2017 'paddenstoelen' - activiteit sluit aan bij de landelijke IVN campagne zaterdag 28 oktober 2017 ('s avonds) 'nacht van de nacht' zondag 19 november 2017 'dieren in de eigen tuin: dieren in de winter' zondag 21 januari 2018 Mocht je deze Glossy nog niet ontvangen hebben, dan graag een bericht naar één van de secretarissen van de afdelingen. (adressen onderaan de Nieuwsbrief) 'dieren in de eigen tuin: tuinvogels' zondag 18 februari 2018 'dieren in de eigen tuin: nestkastjes' zondag 18 maart 2018 'amfibieën' zondag 22 april 2018 'moestuinieren' - activiteit sluit aan bij de landelijke IVN campagne zondag 27 mei 2018 'bijen en andere bestuivers' zondag 10 juni 2018 (datum nog onder voorbehoud en tijden nog onbekend) 'DCA zomerfestival' 'slootjesdagen' - activiteit sluit aan bij landelijke IVN campagne zondag 15 juli 2018 'prehistorie' Verslagen van excursies en activiteiten: *Zondag 11 juni, Zomerfestival en Slootjesdag in het Asserbos door Joke Klosters.

4 IVN-KNNV en de Scharrelkids waren aanwezig met elk een kraam. Het was een schitterende zomerse dag met veel bezoekers en belangstelling voor onze club. Kinderen liepen het Natuurpad rond de Nieuwe Vijver en zochten naar 'schatkisten' in de buurt van de Oude IJsbaan. (foto s volgende bladzijde) *Van Nico Rommes ontvingen wij een prachtig verslag van de Zuidlaardermeerexcursie, wat helaas te lang is voor de Nieuwsbrief, maar wie geïnteresseerd is kan het opvragen bij de redactie of bij njrommes@hetnet.nl Een rondje Zuidlaardermeer, 31 mei 2017(verkort door de redactie) Als je de Oostpolder binnenfietst dan krijg je het gevoel alsof je net als Erik in Het klein insectenboek een andere wereld binnenkomt. Een wereld van vroeger met ook vogels van vroeger. Direct na het dijkje staat een oud fraai gebouwtje voor het gemaal. Onder de uitstekende dakrand tientallen huiszwaluwen. De kneuen knetteren in de boom daar en de veldleeuweriken stijgen jubelend tot grote hoogte. Hier broedt de steltkluut en die hebben we goed kunnen zien. De ganzen, eenden en zwanen waren weer omringd door talrijk kroost. De zeearend heeft een nest gebouwd in het bos langs de Osdijk. Slechts van grote afstand kan je af en toe een zeearend zien hangen boven de nestplaats. In het Lauwersmeer kan je hem beter zien. De Oostpolder is o.a. broedplaats van het visdiefje en de zwarte stern. De witvleugelstern, is waarschijnlijk beter te zien vanuit de Onnerpolder, het is ons niet gelukt. Wel vlogen er veel witwangsternen rond die druk foerageerden voor hun jongen wat verder op in het natte deel. De steppekievit, die op Waarneming.nl was gesignaleerd, hebben we helaas niet gezien en ook geen kraanvogels. Via de Meerwijck zijn we doorgereden naar het natuurgebied De Leine. Dat gebied is interessant omdat daar wel eens baardmannetjes en in de winter de nonnetjes te zien zijn. Er staat een uitkijktoren van waar uit je goed zicht hebt op onder meer langs vliegende zwarte sternen. Wat zagen wij met z n allen (19 personen)op deze mooie dag: 85 soorten(foto s Rieks Koornwinder en Joke Klosters)

5 *Roelof Manting zag Roerdompen in het Lofar-gebied en wist er één vast te leggen(zie onder) *Bert Evers meldt: Bij de Nieuwe Vijver in het Asserbos bloeien de orchideeën weer. Mij is verteld dat het gaat om de brede orchis. Ik heb de indruk dat het er meer zijn dan er vorig jaar bloeiden.(brede orchis, Dactylorhiza majalis is correct, tvdv) Ingekomen stukken: *Meer weten over biodiversiteit in agrarisch gebied? Volg onze natuurspotters op Heel Drenthe Zoemt! Een toelichting op deze actie: Dat er veel planten en dieren voorkomen in en afhankelijk zijn van het agrarisch cultuurlandschap is bij veel mensen niet bekend. Met Heel Drenthe zoemt willen wij samen met een groot aantal partners de rijkdom aan planten en dieren in het agrarisch cultuurlandschap van Drenthe onder de aandacht brengen. Dat doen wij door gezamenlijk het verhaal over de planten en dieren in het agrarisch cultuurlandschap te vertellen en vooral te laten zien. Daarbij delen we leuke verhalen, mooie beelden en goede voorbeelden, maar we vertellen ook het verhaal over de achteruitgang van de biodiversiteit in het agrarisch cultuurlandschap. Wekelijks gaat een van onze Natuurspotters op pad om verslag te doen van wat er allemaal te zien is in het agrarisch cultuurlandschap van Drenthe. Daarnaast nomineren we elke laatste week van de maand een Soort van de maand. Ook vragen we mensen op een interactieve soortenkaart te melden waar ze de soort van de maand zien. De soort van de maand juni is een typische boerenlandvlinder: Het Icarusblauwtje. U zult deze banner de komende tijd vaker zien! Als bestuur hebben we aangegeven, dat we deze actie graag ondersteunen. Dat doen we vooral door het plaatsen van de banner onder onze s. *Het Gezinsblad bestede zowel op 31 mei als op 7 juni aandacht aan een IVN-lid. Jan Klompmaker en Everhard Reckman werden in het zonnetje gezet. Kopieën van de artikelen worden bijgevoegd, zodat u het nog eens rustig kunt nalezen. *De Floron-nieuwsbrief vindt u hier: ?e=3a5dba56ad *De redactie ontving een kopie van Tentakel, een digitale uitgave van Naturalis. Het voert te ver deze helemaal mee te nemen in de Nieuwsbrief, zie de website als u geïnteresseerd bent in details over ongewervelden.

6 *Iemand enig idee hoe dit prachtige vlindertje heet? (Ton van de Vis) *En tot slot de toespraak van Kai Waterreus in de vertegenwoordigende vergadering van de KNNV: Leren van fouten Laatst las ik een interessante gedachte die mij wel aansprak. Leer van de fouten van een ander, je hebt te weinig tijd om ze allemaal zelf te maken. Ik vond het een gedachte die wel bij mijn verhouding tot de KNNV past. In de afgelopen 115 jaar zijn natuurlijk de nodige fouten gemaakt, met name door de bestuurders. Ook in de tijd dat ik in het bestuur zit doen wij het ook niet altijd goed. Vaak weet je dat pas achteraf. Daarom vraag ik me wel eens af of het idee van een samenwerking met IVN ook een fout zal blijken te zijn. Als ik de verschillende geluiden om mij heen hoor, lijkt dat er wel eens op. Een deel van de leden is absoluut voor die samenwerking, maar een ander deel is faliekant tegen. Hoe komt dat? Wat zien wij over het hoofd? Bij het nemen van besluiten proberen wij als landelijk bestuur zoveel mogelijk gezichtspunten mee te nemen en breed naar een onderwerp te kijken. Dat geldt ook voor alle vormen van samenwerking. Volgens mij zullen we moeten samenwerken om ons leefgebied leefbaar te houden. Dat vraagt om wat verder te kijken dan onze neus lang is. Wat is de invloed van hetgeen wij nu beslissen op de lange termijn en hoeveel tijd hebben we eigenlijk. Bij het kijken naar de toekomst zal ik altijd zoeken naar overeenkomsten, naar synergie. Natuurlijk kom je dan ook de verschillen tegen. De vraag is of het uitvergroten van die verschillen ons helpt op onze weg naar de toekomst. Volgens mij gaat het toch om ons leefgebied met alles wat daarbij hoort. Daaraan te werken vind ik belangrijker dan te blijven zoeken naar wat ons zo anders maakt dan de ander. Ik merk dat wij graag in hokjes denken, mensen in hokjes plaatsen. Dat maakt het leven gemakkelijker denken we. Als ik zie waar die hokjesgeest momenteel toe leidt, dan zou ik zeggen dat wij als natuurorganisaties eens naar de natuur zouden kunnen kijken. In de natuur hangt alles met elkaar samen. Onze grote roergangers Thoreau, Van Eeden, Thijsse, Heimans, enzovoorts hadden dat al in de gaten. Zij gingen op zoek naar de overeenkomsten in de natuur en wat die ons te zeggen hadden. Eenheid in verscheidenheid maakt een robuuste natuur, biodiversiteit zou je dat kunnen noemen. Wat zou het mooi zijn als de bewoners van die natuurhokjes ook eens hun muren zouden slechten en gingen samenwerken voor een robuuste natuurbeweging. Ons leefgebied en dat van onze kinderen en kleinkinderen zou er wel eens baat bij kunnen hebben.

7 Bij dat denken over een toekomst vraag ik me ook wel eens af hoe breed wij als KNNV zouden willen kijken. Zijn we vooral een donkergroene organisatie of willen we ook wat meer lichtgroen denken. De Beleidsraad sprak zich al uit voor alle kleuren groen. Ik ben zo vrij dat te vertalen naar aandacht voor de randgebieden van de natuur, zoals landbouw, stadsnatuur en ons landschap. Laten we niet de fout blijven maken om te denken dat wij als KNNV zo uniek zijn dat wij onveranderd door kunnen blijven gaan naar de toekomst. Laten we wel onze unieke mogelijkheden inzetten om breder te kijken naar ons leefgebied. De natuur om ons heen, van tuin of balkon tot de natuurreservaten. Het lijkt er op dat de partijen die nu praten over een nieuw regeerakkoord zich wat bewuster zijn van onze invloed op onze leefomgeving. Hoe het overleg ook uitpakt, zij zullen weten dat de natuurorganisaties opkomen voor een robuuste leefomgeving. Is dat geen mooi gezichtspunt voor de toekomst? Kai Waterreus. Einde Nieuwsbrief Secretaris KNNV Bert Evers Secretaris IVN Jaap van Roon l ` Redactie Nieuwsbrief: Heleen Medema / Ton van de Vis nieuwsbrief.ivn.knnv@gmail.com kopij mailen voor 22 juli a.s. Bijlagen: 2 kopieën van het Gezinsblad over Jan Klompmaker en Everhard Reckman. Bladvulling: Een foto uit Noord- Griekenland, die ook in het Deurzerdiep gemaakt had kunnen zijn. Ton van de Vis

8

9

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Waarneming! In hun tuin in het centrum van Assen kregen Kathelijn de Maeijer en Erik de Vries bij hun aangelegde verblijf voor amfibiën een watersnip op bezoek in januari j.l. Foto

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2014

Nieuwsbrief December 2014 Nieuwsbrief December 2014 Rectificatie!! In de Kruusbèze van december zijn toch twee foutjes geslopen. 1. De data voor de Vogelherkenningscursus van Peter Klomp zijn: 17-2, 3-3, 17-3, gevolgd door een

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief April 2014 Nieuwsbrief April 2014 Fietsen in de Onlanden. Op 30 mei organiseert Nic Rommes weer een prachtige fietstocht door de Onlanden. Lunchen in de biolologische boerderij aldaar. Verzamelen 9.00 uur bij de

Nadere informatie

Juni Maandag 18 Juni is - toch nog sneller dan verwacht - ons oudste lid Jan Dekker overleden.

Juni Maandag 18 Juni is - toch nog sneller dan verwacht - ons oudste lid Jan Dekker overleden. Juni 2018 IN MEMORIAM JAN DEKKER Maandag 18 Juni is - toch nog sneller dan verwacht - ons oudste lid Jan Dekker overleden. Langer dan één van ons zich kan herinneren is Jan lid van de KNNV geweest en hij

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV Augustus 2017

Nieuwsbrief IVN-KNNV Augustus 2017 Nieuwsbrief IVN-KNNV Augustus 2017 Geoorde Fuut met jong, foto Marn Morsman Agenda 9 en 10 september 2017 1000-soortendag. Info in deze nieuwsbrief 8 september een inspiraemiddag: Groen Drenthe Werkt door

Nadere informatie

Naam Functie Aftredend. Heleen Medema Secretaris 2016 ( aftredend en niet herkiesbaar) Ledenadministratie

Naam Functie Aftredend. Heleen Medema Secretaris 2016 ( aftredend en niet herkiesbaar) Ledenadministratie Jaarverslag KNNV afdeling Assen 2015 Samenstelling Bestuur: Naam Functie Aftredend Vacant Voorzitter Heleen Medema Secretaris 2016 ( aftredend en niet herkiesbaar) Jan Klever Penningmeester en 2017 Ledenadministratie

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 ! Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 Duurzaamheidsweekend verplaatst naar voorjaar In de vorige Nieuwsbrief, van 30 juli, stond de aankondiging van het IVN duurzaamheidsweekend eind september.

Nadere informatie

Wat is een vlinderidylle?

Wat is een vlinderidylle? M E M O Datum: 7 november 2016 Onderwerp: Vlinderidylles in de gemeente Gilze en Rijen De Vlinderstichting heeft, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en financieel gesteund door de Postcodeloterij,

Nadere informatie

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Als IVN afdeling regio Leiden werken wij in twaalf gemeenten en beschikken we over twaalf werkgroepen, die zich richten op het publiek. Daarnaast zijn er nog een

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei 2013

Nieuwsbrief mei 2013 Nieuwsbrief mei 2013 De KNNV afdeling Assen bestaat 23 mei 2013 90 jaar! Doe allemaal mee aan onze fotowedstrijd Natuur in je Buurt Twee categorieën: tot en met 12 jaar en 12 jaar en ( veel! ) ouder. Inzenden

Nadere informatie

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel

Bij-scholing voor de groenprofessional. Titel presentatie. subtitel Bij-scholing voor de groenprofessional Titel presentatie subtitel Structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Initiatiefnemers Project- & campagnepartners

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-3 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Penningmeester/ ledenadministratie vacant Han Bouman Notarislaan 3 hanbouman@ziggo.nl 9684 EJ Finsterwolde 0597-333097

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV augustus 2015

Nieuwsbrief IVN-KNNV augustus 2015 Nieuwsbrief IVN-KNNV augustus 2015 Zomervlinder,Geometra papilionaria, uit de familie van de spanners, gefotografeerd door Geert de Vries. De zomervlinder komt in het hele land voor. 6 september Insecten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk 5e jaargang, 2015 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

No regret maatregelen voor de natuur

No regret maatregelen voor de natuur No regret maatregelen voor de natuur Laaghangend fruit en maatregelen op maat Arjen de Groot Wageningen Environmental Research Platform Groen Haarlemmermeer Hoofddorp, 28 januari 2019 Natuurherstel in

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

Aan de slag in de vlindertuin

Aan de slag in de vlindertuin Aan de slag in de vlindertuin In dit schema kun je zien welke ideeën voor activiteiten je verder nog kunt vinden op www.vlindertuinen.nl. In dit document geven we voorbeelden van activiteiten in de vlindertuin

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2013

Nieuwsbrief September 2013 OOO Nieuwsbrief September 2013 Op dinsdag 1 oktober a.s. om 20.00 uur de lezing van Erik van Ommen, natuurschilder en boeiend verteller. Een aanrader!!! Onlangs is een boek van hem verschenen met aquarellen

Nadere informatie

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting

Op Stap in het Binnenveld. Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Op Stap in het Binnenveld Willem van Raamsdonk & Christa Heijting Bennekom februari 2011 Hoogtekaart van het Binnenveld en omstreken. Het Binnenveld is een laag gelegen gebied tussen de Veluwe en de Utrechtse

Nadere informatie

Monitoring met vrijwilligers

Monitoring met vrijwilligers Monitoring met vrijwilligers Samen voor meer biodiversiteit Michel Brands Bert Lemmens Aanleiding Bestuurlijk de behoefte om effecten van natuur- en landschapsbeleid meetbaar te maken. Middelen hiervoor

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV Mei lees het verslag van deze excursie elders in de Nieuwsbrief

Nieuwsbrief IVN-KNNV Mei lees het verslag van deze excursie elders in de Nieuwsbrief Nieuwsbrief IVN-KNNV Mei 2017 In memoriam Op 4 mei jl is na langdurige ziekte Francien van der Hoeven overleden; ze was slechts 59 jaar oud. Francien was een echte natuurliefhebber, lid van KNNV en IVN,

Nadere informatie

HOORzaken december 2010 Kersteditie

HOORzaken december 2010 Kersteditie HOORzaken december 2010 Kersteditie Nog iets meer dan een week en dan is het al weer 2011. Het gaat snel dit jaar, vindt u ook niet? Ik aarzel al een paar dagen: ga ik nog even volle kracht vooruit om

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

Scholing meesters en juffen

Scholing meesters en juffen Jaargang 5, nr. 7, 26 april 2019 Nieuwsbrief Het meest actuele nieuws krijgt u via uw eigen MijnSchool-account. In de nieuwsbrief schrijven de kinderen ook over hun eigen ervaringen. In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

VRIJWILLIGERS BEDANKT!

VRIJWILLIGERS BEDANKT! VRIJWILLIGERS BEDANKT! View this email in your browser Vrijwilligers bedankt! Jullie hebben ons doel voor 2015 gehaald! Beste lezers, Allereerst wensen wij alle vrijwilligers en relaties een mooi, zinvol

Nadere informatie

Oproepen en activiteiten:

Oproepen en activiteiten: Nieuwsbrief IVN-KNNV juni 2016 Oproepen en activiteiten: 1) Zomerweken WoesteLand: ontdek de natuur in Nederland en Denemarken Woesteland, de jongerengroep van IVN, gaat deze zomer weer op pad tijdens

Nadere informatie

juni 2017 Weer een leuke en druk bezochte slootjesdag

juni 2017 Weer een leuke en druk bezochte slootjesdag juni 2017 Weer een leuke en druk bezochte slootjesdag Zaterdag 10 juni deden we voor de derde keer mee met de landelijke IVN slootjesdag. Wat was het leuk om ook nu weer ontzettend veel enthousiaste kinderen

Nadere informatie

NATUUR in de Toekomstbestendige Leefbare Stad Interactieve Inspiratiesessie

NATUUR in de Toekomstbestendige Leefbare Stad Interactieve Inspiratiesessie NATUUR in de Toekomstbestendige Leefbare Stad Interactieve Inspiratiesessie Inhoud Voorstellen Marcel Wenker senior adviseur groen Gemeente Deventer Marc Siepman Humist maar vooral zichzelf Dubbel presentatie

Nadere informatie

Actieplan Groene Vrijwilligers

Actieplan Groene Vrijwilligers Actieplan Groene Vrijwilligers 2019-2021 Waarom een actieplan? Tellers, vertellers en herstellers. Allemaal mensen die zich vrijwillig inzetten voor natuur en landschap, in de stad of in het landelijk

Nadere informatie

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind

de lente het voorjaar de dag de nacht de wind Werkbladen bij thema de seizoenen: dag 1 Naam:................. 1. Lezen en overschrijven: de lente het voorjaar de dag de nacht. de wind LOWAN-vo startpakket NT2 Werkbladen thema 8 Pagina 1 2. Invullen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV Oktober 2016

Nieuwsbrief IVN-KNNV Oktober 2016 Nieuwsbrief IVN-KNNV Oktober 2016 In memoriam Remy van Oosterhoudt Geschokt zijn wij door het bericht van het onverwachte overlijden van Remy van Oosterhoudt. Nog niet zo lang was Remy lid van onze IVN-afdeling,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hengelaarsclub Sassenhein. Jaargang: maart 2014 Nr. 6. HC Sassenhein Postbus 39 9750 AA Haren (Gn)

Nieuwsbrief Hengelaarsclub Sassenhein. Jaargang: maart 2014 Nr. 6. HC Sassenhein Postbus 39 9750 AA Haren (Gn) Het nieuwe seizoen De dagen beginnen al weer langer te worden, we gaan op weg naar de lente. Voor de meeste leden begint het al weer aardig te kriebelen. Hopelijk wordt het een mooi voorjaar met wat warme

Nadere informatie

www.mentheda.nl info@mentheda.nl Nieuwsbrief TC Mentheda april 2018 Graag brengen we de volgende zaken bij jullie onder de aandacht: NL Doet / Schooltennis / Open Dag / Tennislessen / Soeptoernooi / Uitbreiding

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV Januari 2015

Nieuwsbrief IVN-KNNV Januari 2015 Nieuwsbrief IVN-KNNV Januari 2015 Overleden Ons bereikte het bericht dat Gosse Hofman, lid van de Vogelwerkgroep van de KNNV Assen op 10 januari is overleden op 92 jarige leeftijd. Gosse die als een humorvolle

Nadere informatie

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen 15 februari 2019 16:53 Laatste update: 12 uur geleden De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR????

QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR???? QUIZ: HOE KOM IK DE WINTER DOOR???? WAAROM BEVRIEZEN ZADEN NIET? 1. Ze zitten diep onder de grond, waar het niet vriest. 2. Ze bevatten veel vet. 3. Ze bevriezen wel, maar daar kunnen ze wel tegen. WAAR

Nadere informatie

Info Bron. Weekoverzicht Zaterdag en zondag. Dinsdag 16-2 Woensdag 17-2 Donderdag 18-2

Info Bron. Weekoverzicht Zaterdag en zondag. Dinsdag 16-2 Woensdag 17-2 Donderdag 18-2 Info Bron Amersfoort-Vathorst 11 februari 2016 Uitgave 24, jaargang 8 Colofon: Redactie: MT, Catherine van Dord en Astrid Vianen Redactieadres: Infobron@obsatlantis.nl InfoBron is een informatiebulletin

Nadere informatie

Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout

Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout Welkom bij kinderboerderij de Rekerhout OKTOBER 2018 Inhoud Warm! Bloemen Plus wandel4daagse Rabobank fietstocht Eendenvijver Warm en droog Resto van Harte Wespen Onderhoud bomen Onderhoud boerderij Foto

Nadere informatie

Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen

Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen Diversiteit van bestuivers behouden en bevorderen Waarom eigenlijk, en hoe doen we dat het beste? Arjen de Groot Wageningen Environmental Research 27 februari 2019, Almelo Een rijkdom aan bestuivende insecten

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 juni 2013

Nieuwsbrief 3 juni 2013 Nieuwsbrief 3 juni 2013 www.np-weerribbenwieden.nl/jeugdnatuurclub-de-wieden Oranjetipjes zien de Paashaas Marian, begeleidster, 20 maart 2013 Verslag oranjetipjes van 20 maart 2013 Deze middag waren wij

Nadere informatie

Met vogels op trektocht

Met vogels op trektocht Met vogels op trektocht Leerdagboek van:... Een (on)bekend geluid Wat voor geluid hoor je? Waar komt het geluid vandaan? Dit wil ik opschrijven over de vogel: Denk aan vragen als: Hoe ziet de vogel eruit?

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Doelgroep: Midden- en Bovenbouw Basisonderwijs: groep 5-8 jaargetijde: Voorjaar, zomer, herfst plaats: Bij school, in een park, in een

Nadere informatie

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland

Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Nooit meer te weinig vrijwilligers! Ilse Suijkerbuijk, IVN Gelderland Agenda Kennismaking Levenscyclus van een vrijwilliger Voorbeelden uit de praktijk Zelf aan de slag Afsluiting Rondje kennismaken Wie

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 1 Basisschool de Wieling Kolkweg 5 6685 BC Haalderen 0481-462172 wieling@delinge.nl Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 28 29 30 1 2 3 4 Viering

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens januari 2013

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens januari 2013 Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] 2013003374 Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens 0592 266 662 30 januari 2013 Aan de bewoners van dit pand adres Onderwerp: Bloemen of gras? Geachte

Nadere informatie

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad

3.4 Het vergroten van de naamsbekendheid van de familieraad Om als een rol van betekenis te kunnen spelen bij het bevorderen van de implementatie van familiebeleid in de instelling, is het een voorwaarde dat de bekend is. Niet alleen bij de Raad van Bestuur, maar

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2016-2 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

Beste ouders, Team Weemewereld

Beste ouders, Team Weemewereld Nieuwsbrief 21 Beste ouders, maandag 12 vrijdag 16 februari Afgelopen woensdag is er een begin gemaakt met de waterafvoer van het schoolplein. Een aantal vrijwillige ouders hebben een gaten gemaakt in

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015

Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015 Nieuwsbrief 18 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2015 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

Ook gaan we op deze dag afscheid nemen van de juffen, de meesters en de oude klas: we maken er een fijne, gezellige dag van.

Ook gaan we op deze dag afscheid nemen van de juffen, de meesters en de oude klas: we maken er een fijne, gezellige dag van. Nr. 12 27 juni 19 Sprokkelblad digitaal Het Sprokkelblad wordt gepubliceerd op onze website. Ook kunt u zich via de site aanmelden voor ontvangst per email. Op deze wijze is het mogelijk dat beide ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief april 2018 Nieuwsbrief april 2018 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 14 mei De jaarlijkse ledenvergadering hebben we genoteerd op 14 mei. En iedereen is uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Je kunt op

Nadere informatie

LANGENHOLTE: TOPNATUUR

LANGENHOLTE: TOPNATUUR LANGENHOLTE: TOPNATUUR ROUTE 18 km 20 19 Een prachtige fietstocht langs de uiterwaarden van de Vecht en 'Buitenlanden Langenholten', een nat en ruig natuurgebied waar in het voorjaar wilde kievietsbloemen

Nadere informatie

December begon koud!

December begon koud! Nieuwsbrief IVN-KNNV December 2016 December begon koud! I IJshaar gefotografeerd door Coby Koops. Blauwe reiger in Arboretum Assen Foto Heleen Medema Hero Moorlag maakte op 8 december in de vrieskou opnames

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

IVN-Magazine September

IVN-Magazine September IVN-Magazine September Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Uitnodiging Nazomerwandeling voor leden Beleefweek Limburg Nieuwe leden - OnsIVn Werkgroepen Programma Natuur in de Stad de roze sprinkhaan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 10, november 2016, jaargang 2

NIEUWSBRIEF nr. 10, november 2016, jaargang 2 NIEUWSBRIEF nr. 10, november 2016, jaargang 2 Beste vrijwilligers, donateurs en geïnteresseerden: Hierbij ontvangt u weer een volle nieuwsbrief van het NOCK met het nieuwe winterprogramma, een terugblik

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Herfst. Door Marlijn 7b. De herfst... Klankbordgroep 2-3. In dit nummer:

Nieuwsbrief. Herfst. Door Marlijn 7b. De herfst... Klankbordgroep 2-3. In dit nummer: Nieuwsbrief Jaargang 18 - nummer 8 - november 2012 De herfst... Herfst De zon komt op, het bos tot leven. Dieren komen uit hun hol, terwijl plujes door de lucht zweven. De planten met hun frse groene kleuren,

Nadere informatie

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden?

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? Onderzoeksresultaten Motivaction: FACTSHEET Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? september 2015 Onderzoeksinstituut Motivaction heeft in opdracht van Vogelbescherming

Nadere informatie

No regret natuurmaatregelen op het boerenbedrijf

No regret natuurmaatregelen op het boerenbedrijf No regret natuurmaatregelen op het boerenbedrijf Laaghangend fruit en haalbare maatregelen op maat Arjen de Groot, Wageningen Environmental Research Boer Proof Natuur ForwardFarm Abbenes, 6 juli 2018 Meer

Nadere informatie

ongerept zijn gang mag gaan.

ongerept zijn gang mag gaan. Jaargang 2018 Editie december Onderscheiden met het Zandjmenke voor het toeristisch promoten van Roermond Zuid Ardilla Een korte terugblik op de activiteiten in 2018 in woord en beeld Het jaar is weer

Nadere informatie

Agenda. Nieuwsbrief IVN-KNNV Juli 2017

Agenda. Nieuwsbrief IVN-KNNV Juli 2017 Nieuwsbrief IVN-KNNV Juli 2017 Kolibrievlinder in de tuin van Kai Waterreus Agenda 8, 9 en 10 september: In het weekend van vrijdag 8, zaterdag 9 september en zondag 10 september is de 1000-Soortendag

Nadere informatie

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open.

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open. Nieuwsbrief Vrije Tijd week 15 10 april 2018 Nieuws Agenda 11,18 apr : Vogelgeluiden luisteren 21 apr : Vroege Vogelwandeling 21 apr : Visproefavond in Restaurant in Doorn(VOL) 27 apr : Koningsdag Doorn

Nadere informatie

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club

Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Nieuwsbrief Odoorner Luchtvaart Club Contact: nieuwsbrief@flyolc.nl Redactie: Piet Sloot Januari 2016 De redactie wenst iedereen een goed, gezond en vooral een fijn vliegjaar. Bate Hardenberg heeft de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mathenesserweg mei 2017

Nieuwsbrief Mathenesserweg mei 2017 Nieuwsbrief Mathenesserweg mei 2017 Pop-up geraniumstore Iedere bewoner van de Mathenesserweg met een balkon aan de voorkant kan op zaterdag 13 mei de bakken weer vullen met verse Oostenrijkse hanggeraniums.

Nadere informatie

Bibliotheek Inhoud per categorie

Bibliotheek Inhoud per categorie A1 Biologie Atlas bij de biologie Boek A1 Biologie De evolutie van het leven Boek A1 Biologie De ontwikkeling van het leven Artikel A1 Biologie Het ontstaan van het leven Artikel A1 Biologie Indeling van

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Altijd al meer willen weten over wat er in leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden?

Altijd al meer willen weten over wat er in leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden? Terugblik ledenfeest Zondagmiddag 18 juni jl. vierden wij ons veertigjarig bestaan met een ledenfeest. Het was zoals bekend prachtig weer. De ongeveer zestig deelnemers lieten zich de koffie met gebak

Nadere informatie

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht

ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016. PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht ASJEMENOU 8 t/m 15 april 2016 PROJECTWEEK Ter land, ter zee en in de lucht A.s. maandag 11 april is het weer zover!! Om kwart voor negen wordt de projectweek, 'Ter land, ter zee en in de lucht' energiek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Roodspraak 17 juni 2013

Roodspraak 17 juni 2013 Roodspraak 17 juni 2013 Redactie Roodspraak/website Bij het bestuur kwam een e-mail van Henk Timmer of de naam van de nieuwsbrief gewijzigd kon worden in Roodspraak. Het bestuur vond dit een geweldig goed

Nadere informatie

KENING fan e Greide. In november twee debat-avonden! Komt u ook? Nieuwe generatie. Wat kunnen burgers. onderzoekers legt vinger op zere plek

KENING fan e Greide. In november twee debat-avonden! Komt u ook? Nieuwe generatie. Wat kunnen burgers. onderzoekers legt vinger op zere plek aan de nieuwsbrief afmelden. Bekijk hem dan in uw browser. deze nieuwsbrief in het vervolg niet wilt ontvangen kunt u zich onder goed weergegeven? Hierbij ontvangt ii de nieuwsbrief van Kening Jan e Greide.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Doorloper. April 2013, uitgave 1. ============================================= De eerste Doorloper nieuwsbrief. Onze adverteerders:

Nieuwsbrief. De Doorloper. April 2013, uitgave 1. ============================================= De eerste Doorloper nieuwsbrief. Onze adverteerders: Nieuwsbrief De Doorloper April 2013, uitgave 1 ============================================= De eerste Doorloper nieuwsbrief Zoals in de laatste Doorloper al aangegeven gaan wij de leden vanaf nu informeren

Nadere informatie

November 2016 Jaargang 2, Nr. 13. Wat een prachtige herfst om ons heen! Vriendelijke groeten Carmela Tumminaro

November 2016 Jaargang 2, Nr. 13. Wat een prachtige herfst om ons heen! Vriendelijke groeten Carmela Tumminaro Nieuwsbrief van RK BS Wijzer aan de Vecht Wijzernieuws November 2016 Jaargang 2, Nr. 13 Inhoud Flessenactie. 2 Personele zaken.... 2 Peutermiddag. 2 Social schools.... 3 Buurtsportclub.. 4 Nationaal schoolontbijt.4

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Nieuwsbrief IVN-KNNV juni 2015

Nieuwsbrief IVN-KNNV juni 2015 VogelsexcurV Nieuwsbrief IVN-KNNV juni 2015 pvogelexcursie in Kloosterveen van 2 mei jl. Samenvatting van interview in het Gezinsblad van 13 mei j.l. met Jenny Koppert ( IVN) en Kai Waterreus (KNNV) IVN

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

Nieuwsbrief. In dit nummer: Sportdag 24 april. Trek aan de Bel. Belangrijke data. Cultuurweek. Kennisavond. Jaargang 20 - nummer 13 maart 2015

Nieuwsbrief. In dit nummer: Sportdag 24 april. Trek aan de Bel. Belangrijke data. Cultuurweek. Kennisavond. Jaargang 20 - nummer 13 maart 2015 Nieuwsbrief Jaargang 20 - nummer 13 maart 2015 Rosmalen, 12 maart 2015. Beste ouders/ verzorgers, Op vrijdagochtend 24 april staat onze jaarlijkse sportdag gepland op sportcomplex De Groote Wielen van

Nadere informatie

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF

BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF BASISSCHOOL NOORDERLICHT JAARGANG 6 NUMMER 6 21 APRIL 2017 NIEUWSBRIEF School voor jonge avonturiers die hun wereld willen ontdekken Speelleerplein en aanplant Voorjaar! Tijd om de aanleg van het speelleerplein

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

PlatformPost Digitale nieuwsbrief voor deelnemers studiekringen in Nederland

PlatformPost Digitale nieuwsbrief voor deelnemers studiekringen in Nederland NIeuwsbrief Studiekringen Klik hier om de nieuwsbrief in je browser te openen PlatformPost Digitale nieuwsbrief voor deelnemers studiekringen in Nederland 11 juli 2017 Vlak voor de zomer, nog een korte

Nadere informatie

De nieuwsbrief. nummer maart Oudelandselaan ER Berkel en Rodenrijs.

De nieuwsbrief. nummer maart Oudelandselaan ER Berkel en Rodenrijs. Jaargang 15 De nieuwsbrief nummer 13 24 maart 2017 Locatie Oudelandselaan 141 2652 ER Berkel en Rodenrijs 010-511 3280 directie@daltondeklipper.nl Locatie Gouden Uillaan 28 2652 KJ Berkel en Rodenrijs

Nadere informatie

Leeuwarden, 11 november Geachte ouders, Bij deze weer aandacht voor de actualiteiten van afgelopen week en de komende periode.

Leeuwarden, 11 november Geachte ouders, Bij deze weer aandacht voor de actualiteiten van afgelopen week en de komende periode. Leeuwarden, 11 november 2016 Geachte ouders, Bij deze weer aandacht voor de actualiteiten van afgelopen week en de komende periode. Jumbo spaaractie: Sparen voor je school Afgelopen woensdagmiddag hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Mededelingen van het Bestuur Nieuwe trainer herhaalde oproep Na lang zoeken is het ons eindelijk gelukt om een nieuwe trainer te vinden. Voor het seizoen 2013/2014

Nadere informatie

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017

Op natuurexpeditie in Het Groene Woud. Verslag van de veldlessen 2017 Op natuurexpeditie in Het Groene Woud Verslag van de veldlessen 2017 0 Inleiding Om kinderen bij de natuurontwikkeling in Het Groene Woud te betrekken heeft ARK Natuurontwikkeling in samenwerking met Brabants

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Seizoensopening. Vrijwilligersavond. Clubkampioenschappen. Ledenactie. Maak kennis met Tennis. Wist je dat. Nieuwsbrief, Maart 2019.

Seizoensopening. Vrijwilligersavond. Clubkampioenschappen. Ledenactie. Maak kennis met Tennis. Wist je dat. Nieuwsbrief, Maart 2019. Nieuwsbrief, Maart 2019 Beste leden, Er is deze week ontzettend hard gewerkt om de banen klaar te krijgen. Hulp van jong en oud hebben er voor gezorgd dat de banen er tip top bij liggen en er vanaf maandag

Nadere informatie

3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR)

3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR) 3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR) Bestuivende insecten Ca. 88% wilde bloemplanten door insecten bestoven Ca. 84% gewassen in Europa door insecten bestoven Relevantie insectenbestuiving

Nadere informatie