Kortsluitvastheid HS VP. Quercus Technical Services B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kortsluitvastheid HS VP. Quercus Technical Services B.V."

Transcriptie

1 Kortsluitvastheid HS \!P

2 Inhoudsapgave Inleiding Kortsluitvastheid 2.1 Kortsluitstrornen uit het openbare net ( netbijdrage') Wisselstroomcornponent Gelijkstroomcomponent Stootkortsluitstroom 2.2 Generator gevoede kortsluitstromen 2.3 Optellìng van de stromen 2.4 Kortsluitstromen met bijdrage van motoren 2.5 Bepaling van de thermische kortsluitstroorn Soorten kortsluitingen 3.1 De driefasensluiting 3.2 De tweefasensluiting 3.3 De eenfasesluiting 3.4 Een tweefasensluiting met aarde en dubbele aardsluiting 3.5 Sluiting in geaarde netten Opgaven \D\OOOOONNO\O\CÌ U! in

3 1. Inleiding lnstallatíeonderdelen moeten in staat zijn om een grote kortsluitstroom te voeren gedurende de aanspreektijd van de beveiligingsrelais. Een bijdrage aan deze kortsluitstromen leveren:. het openbare net (via transformatoren);. eigen generatoren;. grote motoren. Om aan te geven dat installatieonderdelen bestand zijn tegen de gevolgen van kortsluiting, gebruikt men in het algemeen de aanduiding kortsluitvast, Tijdens de stationaire toestand heeft men te maken met de stationaire kortsluitwisselstroom (Ik). De grootte van deze stroom wordt bepaald door de impedantie (weerstand) van het kortgesloten circuit. Aihankelijk van de bijdrage van het openbare net, generatoren en motoren kan de stationaire kortsluitstroorn in het begin groter worden als de stationaire kortsluitstroom. We kunnen de kortsluitstroorn ook als een kortsluit vermogen S k weergeven. Het kortsluit vermogen kan uitgerekend worden met de formule: SL=U 'IL'\Í5 [1.1] Waarin: S k : kortsluitverrnogen (MVA), U,1 : de lijnspanning is op de plaats van de kortsluiting (kv), l k : de beginkortsluitstroorn (ka).

4 Kortsluitvastheid Thermische kortsluitvastheid Thermische korstluitvastheid wil zeggen het bestand zijn tegen de optredende temperatuurverhoging ten gevolge van de kortsluitstroom. Naast de tijdsduur is de grootte van de kortsluitstroom bepalend voor de thermische kortsluitvastheid. Deze wordt met lù[_j_5] aangeduid waarbij altijd de tijd aangegeven wordt. Dynamische kortsluitvastheid Dynamische kortsluitvastheid wil zeggen het bestand zijn tegen de optredende krachten ten gevolge van de kortsluitstroom. Hierbij is de piek van de optredende kortsluitstroom, de zogenaamde Stootkortsluitstroom, bepalend. Deze wordt met IS of]dyn aangeduid. Deze treedt op in de eerste halve periode van de kortsluitstroom Voor vermogenschakelaars is naast de kortsluitvastheid ook de afschakelstroom van belang, die afhankelijk is van het tijdstip, waarop de vermogenschakelaar de kortsluitstroom onderbreekt. Om de hier bedoelde kortsluitstroom te kunnen bepalen dient men bekend te zijn met de het gedrag van een kortsluitstroom direct na het ontstaan van de kortsluiting. 2.1 Kortsluitstromen uit het openbare net ('netbìjdrage') In het algemeen zal het openbare net als 'sterk' kunnen worden opgevat, dat wil zeggen dat kan worden uitgegaan van een constante spanning tijdens het verloop van de kortsluiting. Het ontstaan van de kortsluitstroom gaat in de meeste gevallen samen met een overgangsverschijnsel. Dit overgangsverschijnsel heeft tot gevolg dat de kortsluitstroom in aanvang een asymmetrisch verloop heeft. Tijdens de overgangstoestand kan de asymmetrische kortsluitstroom opgebouwd worden gedacht uit een wisselstroomcomponent en een gelijkstroomcomponent. Na korte tijd (enige perioden) is het overgangsverschijnsel verdwenen en is de kortsluitstroom symmetrisch. Dit noemt men de stationaire toestand Wisselstroomcomponent Deze wisselstroomcomponent is gelijk aan de stationaire (symmetrische) kortsluitwisselstroom, aangegeven met lk. Voor een sterk net geldt dat de beginkortsluitwisselstroom (Ik") gelijk is aan de stationaire kortsluitwisselstroom ( Ik).

5 ... [ l Gelijkstroomcomponent De beginwaarde van de gelijkstroomcomponent is afhankelijk van het tijdstip van de sluiting en van de R/X verhouding van het kortgesloten circuit. Bij een R/X van 0,1 is de gelijkstroom component maximaal en bij R/X : 1 is de gelijkstroom component praktisch niet aanwezig. In de praktijk moeten we rekening houden met de situatie die de installatie het zwaarst belast. Dat is zoals we in Figuur 2.1 zien de kortsluitstroom met gelijkstroomcomponent. De gelijkstroomcomponent neemt exponentieel afmet de tijd. k'(ioi)/ ini_5lfll]...» \ \ r dynamische 0 cl:»iifti/ Vlli/ ii\liiiii (\': ". _» & tijd -l 5 Figuur 2.1 gelijkstroom component Momentele verloop van de kortsluitstroom in een sterk net Stootkortsluitstroom Onder de Stootkortsluitstroom (L, I ) verstaat men de in een bepaald kortsluitstroomcircuit maximaal bereikbare topwaarde van de asymmetrische kortsluitstroom. Voor de bepaling van l5 maakt men gebruik van de stootfactor K, die de gelijkstroom component berekent, en de topwaarde (xfi) van de wisselstroom. De stootfactor is afhankelijk van de R/X verhouding en is maximaal 1,75. I3=1,75«E 1L=2,5-11 [2.1] waarin: 15 : de Stootkortsluitstroom (A, gebruikelijk in ka), K : de stoorfactor, Ik : de beginkortsluitwisselstroom (A, gebruikelijk in ka).

6 I l 2.2 Generator gevoede kortsluitstromen l lier gaat het ontstaan van een kortsluiting gepaard met nog een ander overgangsverschijnsel. Het effect is echter gecompliceerder dan het overgangsverschijnsel veroorzaakt door de gelijkstroom. Dit wordt veroorzaakt door het gedrag van generatoren in reactie op het ontstaan van een kortsluiting. Dit gedrag wordt bepaald door de generator-reactanties. Ook speelt de impedantie van het kortsluitcircuit een rol. Transiënte kortsluitstroom Men noemt de daling van de amplitide van de kortsluitstroom in combinatie met de aanwezigheid van de gelijkstroomcomponent een transiënt verschijnsel. In het algemeen stelt men: zo lang er een gelijkstroomcomponent aanwezig is in de kortsluitstroom, spreekt men over een transiënte kortsluitstroom. Gelijkstroomcomponent De gelijkstroomcomponent is afhankelijk is van het tijdstip van de sluiting en de verhouding R/X van het kortgesloten circuit. 2.3 Optelling van de stromen Door optelling van de wisselstroomcomponent en de gelijkstroomcomponent van de stromen ontstaat het beeld zoals weergegeven in Figuur Z Z. liierbij ziet men de afnemende kortsluitwisselstroorn die onder invloed van de gelijkstroomcomponent in het begin een asymmetrisch verloop heeft. 4 -\ \ /- dynamische kortsluitstroom " Ik / k[slall I\) «/_ _ afnemende Wisselstroom \ /WlÌ\/\ëlé *\V ll_lk\/ V VVlil/ \1WV _2 _ gelijkstroom component stationaire Ik 3 _ Figuur 2.2 Momentele verloop van de kortsluitstroom in een 'niet sterk net In Figuur 2.2 is een voorbeeld gegeven waarbij tussen de beginwaarde ik en de stationaire waarde Ik van de kortsluitstroom de verhouding 3 maal is en de tijdconstante van de afname 1 s (50 perioden) bedraagt. De afname van de gelijkstroomcomponent is hier circa 0,1 s (5 perioden)

7 2.4 Kortsluitstromen met bijdrage van motoren De in bedrijfzijnde asynchrone en synchrone motoren leveren bij kortsluiting ook een aandeel in de optredende stroom. In het algemeen behoeft men hier slechts rekening mee te houden als de motoren op hetzelfde spanningsniveau met de foutplaats verbonden zijn. Indien deze gekoppeld zijn via een transformator, zal door de demping van de transformatorimpedantie de bijdrage nihil Zijn. De bijdrage van grote motoren aan de kortsluiting is gelijk aan de aanloopstroom van de motor. De tijdsduur en de grootte van deze bijdrage is afhankelijk van het vermogen van de motoren en neemt in de praktijk snel af. Bij een Z MVA motor is de bijdrage na 0,25 seconden nog maar circa 20 % van de aanloopstroom. 2.5 Bepaling van de thermische kortsluitstroom Bij korte uitschakeltijden mag het overgangsverschijnsel in de kortsluitstroom, veroorzaakt door de gelijkstroom component, niet worden verwaarloosd. De door de gelijkstroomcomponent veroorzaakte warmteontwikkeling is een aanmerkelijk deel van de totale warmteontwikkeling. Het uitsluitend rekenen met de stationaire kortsluitstroom Ik zou daarom leiden tot een te lichte uitvoering van installatieonderdelen. Soorten kortsluitingen Bij het berekenen van kortsluitstromen gaat men uit van de grootst mogelijke kortsluitstroom (worst case). Daarnaast is de wijze van sterpuntsaarding belangrijk voor de berekening van de enkelfasige foutstromen. De driefasige kortsluitstroom is de grootst mogelijke stroom. Deze wordt dus meestal berekend voor het dimensioneren van kabels en apparaten. Daarnaast is de minimale kortsluitstroom belangrijk. Deze waarde berekend men om te controleren ofbij deze waarde van de stroom nog wel (selectief) afgeschakeld kan worden. Om onderscheid te maken tussen een-, twee- en driefase kortsluitingen wordt de notatie l k(i) voor enkelfasige, I k(2) voor tweefasige en l k(3) voor driefasige sluitingen gebmikt. 3.1 De driefasensluiting Hierbij vloeit in elke geleider naar de foutplaats een stroom lk"(3). Men noemt dit een symmetrische sluiting, zie Figuur 3,1. Figuur 3.1 Driefasen kortsluiting in een niet geaard net De grootte van de stroom wordt in hoofdzaak bepaald door de som van alle impedanties (Z) per fase in het kortgesloten circuit en de spanning (U).

8 3.2 De tweefasensluiting De stroom naar de foutplaats is Ik"(2) en men noemt deze sluiting en alle overige sluitingen een asymmetrische sluiting. Ook hier wordt de grootte van de stroom bepaald door de som van alle impedanties per fase. Ik / / Figuur 3.2 Tweefase sluiting in een niet geaard net 3.3 De eenfasesluiting De stroom naar de foutplaats is Ik (l) en ontstaat door aanwezigheid van capaciteit tussen geleiders en aarde. De waarde van de capacitieve stroom is afl1ankelijk van de omvang van de installatie maar zal relatief laag zijn; tot enkele honderden ampères. Figuur 3.3 Eenfasesluiting in een niet geaard het

9 3.4 Een tweefasensluiting met aarde en dubbele aardsluìting De optredende stromen in de aardverbinding zijn respectievelijk Ik (AA) en Ig (2A). De stroom IIJ'(AA) bereikt hier dezelfde waarde als lk"(2) en belast het aardrailsysteem en zijn verbindingen. De stroom l{'(2a) vloeit alleen in het knooppunt van de beide aardsluìtingen en geeft geen belasting voor het aardsysteem. / /// lk(2a) Figuur 3.4 Tweefasensluiting met aarde 3.5 Sluiting in geaarde netten Bij geaarde netten is de situatie gecompliceerder. Hierbij kan het voorkomen, dat bij de eenfase aardsluìting en bij de tweefasesluiting met aarde, in de buurt van transformatoren en generatoren, de kortsluitstroom een hogere waarde bereikt dan in geval van een symmetrische sluiting In deze training houden we daar geen rekening mee en stellen we dat de maximale kortsluitstroom de driefäsekortsluitstroom is. 11

10 4. Opgaven 1. Welke delen van een installatie leveren een bijdrage aan de kortsluitstroom? 2. Wanneer vertoont de kortsluitstroom geen asymmetrie in het verloop? 3. Waarvoor dienen de factoren m en n 4. Wanneer is een kortsluitstroom Transiënt?

Oefenvragen_Basistoets Stipel

Oefenvragen_Basistoets Stipel 1 In een kabelbed moet een hoogspanningskabel worden gelokaliseerd. De kabel is aan beide zijden afgeschakeld. Hoe kan de kabel worden gelokaliseerd? A Met een kabelseiectieapparaat B Met een capacitieve

Nadere informatie

Kortsluitberekeningen met Vision Mogelijkheden en achtergronden

Kortsluitberekeningen met Vision Mogelijkheden en achtergronden Kortsluitberekeningen met Vision Mogelijkheden en achtergronden 01-115 pmo 23-4-2001 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl

Nadere informatie

Veiligheidsaarding HS. Quercus Technical Services B.V.

Veiligheidsaarding HS. Quercus Technical Services B.V. Veiligheidsaarding HË nhoudsspgav& 1. Inleiding 5 2. Aanraakspanning en stroomstelsels 6 2.1 IT Stelsel 6 2.2. TT-stelsel 9 2.3 TN-stelsel 10 3. Aard- en vereffeningsleidingen 12 4. Aardverspreidingsweerstand

Nadere informatie

ZX ronde van 10 april 2011

ZX ronde van 10 april 2011 ZX ronde van 10 april 2011 Transformatoren Vandaag een verhaaltje over de transformator geen speciale transformator maar gewoon een doorsnee voedingstransformator met een gelamelleerde kern. De werking

Nadere informatie

Nadere beschouwing. Subtransiënt gedrag

Nadere beschouwing. Subtransiënt gedrag Nadere beschouwing. Subtransiënt gedrag Hoofdstuk bladzijde 29. Invloeden op de demping van de niet-geregelde synchrone generator, gekoppeld op een star net Vooraf 29.1. Overzicht van het onderzoek 29-1

Nadere informatie

De betekenis van de verhouding Ik"3/Ik"1 van de netvoeding

De betekenis van de verhouding Ik3/Ik1 van de netvoeding De betekenis van de verhouding Ik"3/Ik" van de netvoeding 0306 pmo/ejm 372003 Phase to Phase BV Utrechtseweg 30 Postbus 00 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 0306 pmo/ejm

Nadere informatie

Leereenheid 8. Diagnostische toets: Driefasenet. Let op!

Leereenheid 8. Diagnostische toets: Driefasenet. Let op! Leereenheid 8 Diagnostische toets: Driefasenet Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden aan. Vragen gemerkt met: J O. Sommige van die

Nadere informatie

Speciale transformatoren

Speciale transformatoren Speciale transformatoren 6-55 pmo 5 april 26 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 352 37 F: 26 352 379 www.phasetophase.nl 2 6-55 pmo 1 INLEIDING Speciale transformatoren zijn

Nadere informatie

De netimpedantie nader bekeken

De netimpedantie nader bekeken De netimpedantie nader bekeken 04-124 pmo 22 november 2004 Phase to Phase BV trechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 04-124 pmo Phase to Phase

Nadere informatie

Spanningsverlies in kabels ZX ronde 8 november 2015

Spanningsverlies in kabels ZX ronde 8 november 2015 1 Spanningsverlies in kabels ZX ronde 8 november 2015 Spanningsverlies leid tot vermogensverlies en daarbij energieverlies. Met het berekenen van kabels moet hier rekening mee gehouden worden. Als de doorsnede

Nadere informatie

Werking isolatiewachters

Werking isolatiewachters Werking isolatiewachters augustus 2013 Inleiding Om de elektrische energie in een installatie te verdelen worden drie of vier actieve geleiders gebruikt. Deze geleiders voeren de stroom van de bron naar

Nadere informatie

Oefeningen Elektriciteit II Deel II

Oefeningen Elektriciteit II Deel II Oefeningen Elektriciteit II Deel II Dit document bevat opgaven die aansluiten bij de cursustekst Elektriciteit II deel II uit het jaarprogramma van het e bachelorjaar industriële wetenschappen KaHo Sint-ieven.

Nadere informatie

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Datum: 24 januari 2011 Tijd: Schrijf op elk blad uw naam en studienummer Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad De uitwerkingen van het tentamen worden na

Nadere informatie

0 0,02 0,04 0,06 0,08 0,1 0,12

0 0,02 0,04 0,06 0,08 0,1 0,12 Dynamisch gedrag van kortsluitstromen C. J. van de Water Vision Gebruikersdag 1999 Dynamische berekeningen van kortsluitstromen volgens IEC909 volgens dynamisch model met machine-data Waarom dynamische

Nadere informatie

Eilandbedrijf. P.M. van Oirsouw 13 december 2005

Eilandbedrijf. P.M. van Oirsouw 13 december 2005 Eilandbedrijf P.. van Oirsouw 13 december 2005 Er bestaat behoefte aan een methode voor loadflowberekeningen voor netten in eilandbedrijf, zoals op schepen en boorplatforms en zoals dat kan voorkomen bij

Nadere informatie

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning Cursus/Handleiding/Naslagwerk Driefase wisselspanning INHOUDSTAFEL Inhoudstafel Inleiding 3 Doelstellingen 4 Driefasespanning 5. Opwekken van een driefasespanning 5.. Aanduiding van de fasen 6.. Driefasestroom

Nadere informatie

Theorie Stroomtransformatoren. Tjepco Vrieswijk Hamermolen Ugchelen, 22 november 2011

Theorie Stroomtransformatoren. Tjepco Vrieswijk Hamermolen Ugchelen, 22 november 2011 Theorie Stroomtransformatoren Tjepco Vrieswijk Hamermolen Ugchelen, 22 november 2011 Theorie Stroomtransformatoren 22 november 2011 Onderwerpen: - Theorie stroomtransformatoren - Vervangingsschema CT -

Nadere informatie

De werking van de nulpuntstransformator

De werking van de nulpuntstransformator De werking van de nulpuntstransformator 5-5 pmo 17 januari 25 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 356 38 F: 26 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 5-5 pmo Phase to Phase BV, Arnhem,

Nadere informatie

Passieve filters: enkele case studies

Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies - Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld - Voorbeeld 2: simulatieresultaten - Voorbeeld 3: simulatieresultaten Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld

Nadere informatie

Ontwerp en beheer MS-net met Vision

Ontwerp en beheer MS-net met Vision Ontwerp en beheer MS-net met Vision Kortsluitberekeningen en beveiligingstoestellen 10 kv-net 09-011 pmo Arnhem, 21 januari 2009 Auteurs: P.M. van Oirsouw, A.D. Proem 2 09-011 pmo Phase to Phase BV, Arnhem,

Nadere informatie

Uitleg bij de programma s voor de Casio

Uitleg bij de programma s voor de Casio Uitleg bij de programma s voor de Casio 1. Cos phi compensatie [COSPHI] De berekening van een condensatorbatterij en het bepalen van alle vermogens (werkelijk, blind en schijnbaar vermogen). Hierbij wordt

Nadere informatie

Opgaven bij hoofdstuk 20 20.1. Bepaal R 1 t/m R 3 (in het sternetwerk) als in de driehoek geldt: R 1 = 2 ks, R 2 = 3 ks, R 3 = 6 ks 20.

Opgaven bij hoofdstuk 20 20.1. Bepaal R 1 t/m R 3 (in het sternetwerk) als in de driehoek geldt: R 1 = 2 ks, R 2 = 3 ks, R 3 = 6 ks 20. Elektrische Netwerken 49 Opgaven bij hoofdstuk 20 20.1 Bepaal R 1 t/m R 3 (in het sternetwerk) als in de driehoek geldt: R 12 = 1 ks, R 23 = 3 ks, R 31 = 6 ks 20.2 Bepaal R 12 t/m R 31 (in de driehoek)

Nadere informatie

L1 L2 L3 N L1 L2 L3 N PE PE. aarde L1 L2 L3 PEN. Figuur 3.6: Verdeelnetten

L1 L2 L3 N L1 L2 L3 N PE PE. aarde L1 L2 L3 PEN. Figuur 3.6: Verdeelnetten TT-net. Het sterpunt van de secundaire transformatorwikkeling in het net wordt met de verbonden. Bij elke verbruiker is er een aarding ( : protective earth), waarmee de metalen onderdelen van de toestellen

Nadere informatie

Mogelijkheden met beveiligingen

Mogelijkheden met beveiligingen ogelijkheden met beveiligingen 0-0 pmo 0 januari 00 Phase to Phase BV Utrechtseweg 30 Postbus 00 800 AC Arnhem T: 0 3 3700 F: 0 3 3709 www.phasetophase.nl 0-0 pmo Phase to Phase BV, Arnhem, Nederland.

Nadere informatie

Fase-aardsluiting in een zwevend MS-net in Gaia

Fase-aardsluiting in een zwevend MS-net in Gaia Fase-aardsluiting in een zwevend MS-net in Gaia 08-239 pmo 21 oktober 2008 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 352 3700 F: 026 352 3709 www.phasetophase.nl 2 08-239 pmo

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 : Het driefasennet

Hoofdstuk 3 : Het driefasennet Hoofdstuk 3 : Het driefasennet Algemeen In de lessen praktijk of laboratorium heb je waarschijnlijk de aansluitklemmen van een driefasennet opgemerkt. Je kan alzo 4 klemmen onderscheiden waarvan er 3 dezelfde

Nadere informatie

De 3e harmonische. 08-262 pmo. 11 december 2008

De 3e harmonische. 08-262 pmo. 11 december 2008 De 3e harmonische 8- pmo 11 december 8 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 8 AC Arnhem T: 35 37 F: 35 379 www.phasetophase.nl 8- pmo Phase to Phase BV, Arnhem, Nederland. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Niet-symmetrisch driefasig systeem

Niet-symmetrisch driefasig systeem Niet-symmetrisch driefasig systeem Niet-symmetrisch driefasig systeem - Situering - Symmetrische componenten - Gevolgen - Conclusie Situering In het ideale geval is een driefasig net volledig symmetrisch:

Nadere informatie

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016

Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 Kleine generatoren ZX ronde 24 april 2016 De tijd van velddagen en festiviteiten breekt weer aan. Voor het aansluiten van elektrische apparatuur wordt vaak een klein aggregaat gebruikt. Maar ook zijn er

Nadere informatie

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers.

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. PA0FWN. Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. Regelmatig krijgen we in b.v. Electron en andere publicaties te maken met zaken als Hf (vermogens) verzwakkers. Tussen een

Nadere informatie

Mutuele koppelingen in Vision

Mutuele koppelingen in Vision Mutuele koppelingen in Vision 7-178 pmo 14 december 27 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 352 37 F: 26 352 379 www.phasetophase.nl 2 7-178 pmo Phase to Phase BV, Arnhem, Nederland.

Nadere informatie

Elektrische beïnvloedingen kruisende 150 kv hoogspanningsverbinding op spoorlijn Amsterdam - Woerden

Elektrische beïnvloedingen kruisende 150 kv hoogspanningsverbinding op spoorlijn Amsterdam - Woerden 1 1 INLEIDING In het geval van een hoogspanningsverbinding in de (directe nabijheid) van een spoorlijn moet rekening worden gehouden met de elektrische beïnvloeding van de hoogspanningsverbinding op de

Nadere informatie

Stroomstelsels LS. Quercus Technical Services B.V.

Stroomstelsels LS. Quercus Technical Services B.V. Stroomstelsels ä S lnhoudsepgave Stroomstelsels Geaard sterpunt 2.1 Inleiding 2.2 TT-stelsel \IG\ TN-stelsel 3. 1 TN-S-Stelsel 3 2 TN-C-stelsel 3.3 TN C-Sstelsel Geïsoleerd sterpunt 4.1 Inleiding 4.2 IT

Nadere informatie

Tentamen Elektriciteitsvoorziening i. (ee2611/et2105d3-t)

Tentamen Elektriciteitsvoorziening i. (ee2611/et2105d3-t) Tentamen Elektriciteitsvoorziening i (ee2611/et2105d3-t) Datum: 30 januari 2012 Tijd: 14:00-17:00 Schrijf op ell< blad uw naam en studienummer. Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad. De uitwerkingen

Nadere informatie

Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator

Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Dimensionering van de lijnbeveiliging van een transformator Verband tussen inschakelstroom en lijnbeveiliging Bij het selecteren van de lijnbeveiliging

Nadere informatie

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015

Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Harmonische stromen en resonantie..zx ronde 30 augustus 2015 Ons elektriciteitsnet wordt bedreven met wisselspanning en wisselstroom. Als bij een lineaire belasting een sinusvormige wisselspanning aangeboden

Nadere informatie

Berekening veiligheid in Gaia

Berekening veiligheid in Gaia Berekening veiligheid in Gaia 03-153 pmo 23 september 2003 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 03-153 pmo Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Homopolaire impedanties van kabels, revisie 2

Homopolaire impedanties van kabels, revisie 2 Homopolaire impedanties van kabels, revisie 2 9-95 pmo 8 mei 29 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 352 37 F: 26 352 379 www.phasetophase.nl 2 9-95 pmo Phase to Phase BV, Arnhem,

Nadere informatie

Gaia LV network design. Bedrijfsaarde

Gaia LV network design. Bedrijfsaarde Gaia L network design Bedrijfsaarde 06-164 pmo 10 november 2006 Phase to Phase B Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 352 3700 F: 026 352 3709 www.phasetophase.nl 2 06-164 pmo Phase to Phase

Nadere informatie

2. Beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking

2. Beveiliging tegen onrechtstreekse aanraking Beveiligingen in LS-installaties Een elektrische installatie die geen fouten vertoont, zal even goed functioneren zonder beveiligingen. Dit zou de installatie bovendien een stuk goedkoper maken. Enkel

Nadere informatie

Harmonischen: gevolgen

Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen Harmonischen: gevolgen - Spanning- en stroomharmonischen - Geleiders: skin en proximiteitseffect - De nulgeleider - Transformatoren - Inductiemotoren - Diversen Spanning en stroomharmonischen

Nadere informatie

Meerfasige stelsels. Hoofdstuk 9. 9.1 Wat is een meerfasig stelsel. Doelstellingen

Meerfasige stelsels. Hoofdstuk 9. 9.1 Wat is een meerfasig stelsel. Doelstellingen Hoofdstuk 9 Meerfasige stelsels Doelstellingen 1. Weten waarom meerfasige stelsels gebruikt worden 2. Verband tussen de fase- en lijngrootheden kennen 3. Verschillende types meerfasige netwerken kunnen

Nadere informatie

Middenspanningstransformator

Middenspanningstransformator Technische informatie Middenspanningstransformator Belangrijke eisen aan middenspanningstransformatoren voor SUNNY BOY, SUNNY MINI CENTRAL en SUNNY TRIPOWER Inhoud Dit document beschrijft de eisen die

Nadere informatie

Aanwijzingen. Figuur 1 LDR (NORP12) Weerstand - lichtsterkte grafiek (Let op: Logaritmische schaal) Nakijkmodel

Aanwijzingen. Figuur 1 LDR (NORP12) Weerstand - lichtsterkte grafiek (Let op: Logaritmische schaal) Nakijkmodel Rotterdam Academy Tentamenvoorblad Naam: Studentnr.: Groep/klas: Tentamen voor de: Arts en Crafts Officemanagement Opleiding(en): Engineering Maintenance & Mechanic Ondernemen Pedagogisch-Educatief Mw

Nadere informatie

5. HOOFDSTUK 5 SYNCHRONE MACHINES

5. HOOFDSTUK 5 SYNCHRONE MACHINES 5. HOOFDSTK 5 SYNCHRON MACHNS 5.1 quivalent schema, fasordiagram Zoals bij de inductiemachine heeft men ook hier te doen met een draaiveld. De rotor wordt gevoed met gelijkstroom. De spanningsvergelijkingen

Nadere informatie

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring 1 De stroom- of ampèremeter De ampèremeter is een meetinstrument om elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de naam ampèremeter. Voorstelling

Nadere informatie

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040)

Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040) 1 Tentamen ELEKTRISCHE OMZETTINGEN (et2 040) gehouden op vrijdag, 24 augustus 2001 van 14.00 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden met 6 opgaven. Het aantal punten dat u maximaal per opgave

Nadere informatie

Gids voor de evaluatie van. harmonischen

Gids voor de evaluatie van. harmonischen Gids voor de evaluatie van harmonischen C10/19 RCP097 05/2006 Synthese Voor de evaluatie van harmonischen heeft men gegevens nodig van de leverancier of de constructeur van de belasting EN van de netbeheerder.

Nadere informatie

Zucchini railkokersystemen LB / LB6

Zucchini railkokersystemen LB / LB6 railkokersystemen LB / LB6 Technische informatie Type 254 256 404 406 zijde zijde zijde zijde Actieve geleiders Aantal I n (A) ) Doorsnede van de beschermingsgeleider (equivalent in Cu) PE (mm ) I cw (ka)rms

Nadere informatie

1.8 Veiligheid. 1.8.1 Zekeringen

1.8 Veiligheid. 1.8.1 Zekeringen 1.8 Veiligheid 1.8.1 Zekeringen Fig. 25 Zekeringen Een smeltveiligheid beschermt de bedrading van elektrische installaties tegen schade door te hoge elektrische stromen. Smeltveiligheden komen voor in

Nadere informatie

Aanbod van energiedragers Winning en invoer van energiedragers Verbruik van energiedragers Bunkers

Aanbod van energiedragers Winning en invoer van energiedragers Verbruik van energiedragers Bunkers Aanbod van energiedragers Het energieaanbod wordt bepaald door zowel de winning, invoer, uitvoer, bunkers als ook de voorraadmutatie van energiedragers. In het stroomschema wordt de voorraadmutatie verwaarloosd.

Nadere informatie

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN OPLEIDING : MECHATRONICA TOETSCODE : UITWERKINGEN MECH5-T GROEP : MEH2 TOETSDATUM : 4 APRIL 206 TIJD : :00 2:30 AANTAL PAGINA S (incl. voorblad) : 9 DEZE TOETS BESTAAT UIT

Nadere informatie

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen )

Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008. Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Verhaaltje ZX-Ronde 21 september 2008 Zekeringen ( stroom / tijd beveiligen ) Zekeringen is een artikel uit de Electron van september 2008. Het is een artikel wat geschreven is door Hans PA0JBB. Het is

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie . Langere vraag over de theorie. Bereken het magneetveld dat veroorzaakt wordt door een lange, cilindervormige stroomvoerende geleider met straal R en stroom (uniforme stroomdichtheid) en dit zowel binnen

Nadere informatie

In 1995 is Gaia begonnen met een model voor één fase, een nul en een

In 1995 is Gaia begonnen met een model voor één fase, een nul en een 1 In 1995 is Gaia begonnen met een model voor één fase, een nul en een afscherming voor de aardingsveiligheidsberekening. ili id i In het kabelmodel was al rekening gehouden met de asymmetrie van de LS-kabel.

Nadere informatie

De wederzijdse beïnvloeding van buisleidingen en hoogspanningsverbindingen. Inhoud

De wederzijdse beïnvloeding van buisleidingen en hoogspanningsverbindingen. Inhoud UDC620.193.7:537.311.6:621.644.2:621.315.1.027.4.8+621.315.23 nederlandse praktijkrichtlijn 1e druk, november 1991 De wederzijdse beïnvloeding van buisleidingen en hoogspanningsverbindingen Mutual influence

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

Elektriciteit. Wat is elektriciteit

Elektriciteit. Wat is elektriciteit Elektriciteit Wat is elektriciteit Elektriciteit kun je niet zien, niet ruiken, niet proeven, maar wel voelen. Dit voelen kan echter gevaarlijk zijn dus pas hier voor op. Maar wat is het dan wel? Hiervoor

Nadere informatie

SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN

SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN TECHNOLOGIEWACHT: ENERGIE SECTIE NULGELEIDER BIJ ASYMMETRISCH BELASTE EN VERVUILDE NETTEN FOCUS: In een driefasig symmetrisch belast net leveren alle fasen even grote sinusvormige stromen die onderling

Nadere informatie

TT-net. T: geaard in het transformatorstation T: geaard bij de verbruiker

TT-net. T: geaard in het transformatorstation T: geaard bij de verbruiker TT-net T: geaard in het transformatorstation T: geaard bij de verbruiker Bij dit net wordt de nulleider rechtstreeks geaard in het transformatorstation. De PEgeleider is hier afzonderlijk voor aarding

Nadere informatie

Studiewijzer (ECTS-fiche)

Studiewijzer (ECTS-fiche) Studiewijzer (ECTS-fiche) Opzet van de studiewijzer is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één studiewijzer voor elke module. 1. Identificatie

Nadere informatie

Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit

Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit Fiche 7 (Analyse): Begrippen over elektriciteit 1. Gelijkstroomkringen (DC) De verschillende elektrische grootheden bij gelijkstroom zijn: Elektrische spanning (volt) definitie: verschillend potentiaal

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

Telecommunicatie 6H 1

Telecommunicatie 6H 1 Telecommunicatie 6H 1 1 TRANSMISSIELIJNEN 1.1 Inleiding De verbinding tussen een informatiebron en een ontvanger wordt gevormd door de transmissieweg. Het soort transmissieweg dat in een bepaald geval

Nadere informatie

Tentamen Analoge- en Elektrotechniek

Tentamen Analoge- en Elektrotechniek Verantwoordelijke docent: R. Hoogendoorn, H.J. Wimmenhoven Cursus Analoge- en Elektrotechniek Code MAMAET01 Cursusjaar: 2014 Datum: 2-6-2014 Tijdsduur: 90 min. Modulehouder: R. Hoogendoorn Aantal bladen:

Nadere informatie

Merk op: de ppt die voorzien is voor veiligheid is voorzien van notities die men in powerpoint kan bekijken in de editor.

Merk op: de ppt die voorzien is voor veiligheid is voorzien van notities die men in powerpoint kan bekijken in de editor. Merk op: de ppt die voorzien is voor veiligheid is voorzien van notities die men in powerpoint kan bekijken in de editor. Bij ontwerp elektriscge installatie dient er verplicht gebruik te maken van gekeurd

Nadere informatie

U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek. Ten tam en INLEIDING ELEKTRISCHE ENERGIETECHNIEK (191241770)

U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek. Ten tam en INLEIDING ELEKTRISCHE ENERGIETECHNIEK (191241770) U niversiteit Twente - Faculteit der Elektrotechniek Ten tam en NLEDNG ELEKTRSCHE ENERGETECHNEK (191241770) te houden op woensdag 19 januari 2011 van 13.30 tot 17.00 uur Dit tentamen bestaat uit 6 bladzijden

Nadere informatie

37.2. Afleiding op plaats E

37.2. Afleiding op plaats E 37. Afleiding van de dempende en synchroniserende vermogens op verschillende plaatsen in het generator-netcircu 37. Afleiding op plaats E 37.. Afleiding op plaats E De dempende en het synchroniserende

Nadere informatie

Kortsluitstromen en. Kabelberekeningen

Kortsluitstromen en. Kabelberekeningen 1 Kortsluitstromen en kabelberekeningen Veel werk? Kennis in Praktijk... Kabelberekeningen Door : Joost de Koning Product manager vermogensschakelaars Lid NEC64 commissie (NEN1010) Lid NEC23E commissie

Nadere informatie

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Inhoud De schakeling Een blokspanning van 15 V opwekken De wisselspanning omhoog transformeren Analyse van de maximale stroom door de primaire

Nadere informatie

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005 Onderstaande opgaven lijken op de de verwachten tentamenvragen. Getallen bij beweringen kunnen zijn afgerond, om te voldoen aan de juiste significantie. BEGIN TOETS 1 Een magnetisch veld kan worden voorgesteld

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14238 15 maart 2019 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 14 maart 2019, kenmerk ACM/18/033360 tot wijziging

Nadere informatie

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar 1 Inleiding Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar Elk laadpunt voor een elektrisch voertuig (EV) moet o.a. beschermd worden tegen onrechtstreekse aanraking.

Nadere informatie

Wisselspanningen. Maximale en effectieve waarde. We gaan de wisselspanning aansluiten op een weerstand. U R. In deze situatie geldt de wet van Ohm:

Wisselspanningen. Maximale en effectieve waarde. We gaan de wisselspanning aansluiten op een weerstand. U R. In deze situatie geldt de wet van Ohm: Wisselen Maximale en effectieve waarde We gaan de wissel aansluiten op een weerstand. I I G In deze situatie geldt de wet van Ohm: I = We zien een mooie sinusvormige wissel. De hoogste waarde word ook

Nadere informatie

EXploTraining. De vereenvoudigde vlambooggevarenanalyse

EXploTraining. De vereenvoudigde vlambooggevarenanalyse De vereenvoudigde vlambooggevarenanalyse Project: industriële-installatie Bedrijf: XXX Ing. J.P.M. Broekmeulen d.d. 22 oktober 2015 Inleiding Tijdens een recent onderzoek naar de impact van vlambogen (Arc

Nadere informatie

Tentamen Lineaire Schakelingen (EE1300)

Tentamen Lineaire Schakelingen (EE1300) Tentamen Lineaire Schakelingen (EE1300) Plaats: CT-IZ4.98 CT-IZ 4.99 Datum: 13 april 2012 Tijd: 09:00-12:00 uur Dit tentamen bestaat uit 5 opgaven. Mensen met een dyslexie- en/of taalachterstand verklaring

Nadere informatie

PQ en EMC Deel 1 verhaaltje ZX ronde 19mei 2013

PQ en EMC Deel 1 verhaaltje ZX ronde 19mei 2013 PQ en EMC Deel 1 verhaaltje ZX ronde 19mei 2013 In toenemende mate worden we steeds meer geconfronteerd met S9 aan storing. ( S9 = 50 micro Volt op de antenne ingang ) We hebben het onderwerp EMC al diverse

Nadere informatie

Elektrische voeding van IT systemen

Elektrische voeding van IT systemen Elektrische voeding van IT systemen Overzicht van deel 7 Reglementering - Kwaliteitsmerk Beveiliging tegen overstroom Bescherming tegen elektrische schokken Keuze van het UPS systeem Aarding en afscherming

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door Roy 1370 woorden 5 maart 2017 6,8 14 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova Samenvatting h4 NaSk1 4.1 Elke keer dat je een apparaat aanzet,

Nadere informatie

Kortsluitstromen In Laagspannlngsnetten.

Kortsluitstromen In Laagspannlngsnetten. EG/91/534 FACULTEIT DER ELEKTROTECHNIEK Vakgroep Elektrische Energiesystemen Kortsluitstromen In Laagspannlngsnetten. Guido Dolmans, Id.nr. 254482 EG.91.S.52 De Faculteit der Elektrotechniek van de Technische

Nadere informatie

Beveiligingen. 02-192 pmo. 11 december 2002

Beveiligingen. 02-192 pmo. 11 december 2002 Beveiligingen 02-192 pmo 11 december 2002 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 02-192 pmo Phase to Phase BV, Arnhem, Nederland.

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 8

elektrotechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 8 elektrotechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

Enkel voor klasgebruik WEGWIJZER

Enkel voor klasgebruik WEGWIJZER WEGWIJZER Leereenheid 8 bracht ons inzicht in de samensteuing van een driefasenet. De functie van de Lijnen en van de nulgeleider werd duidelijk omschreven. Bij het aansluiten van driefasige verbruikers

Nadere informatie

INLEIDING. Veel succes

INLEIDING. Veel succes INLEIDING In de eerste hoofdstukken van de cursus meettechnieken verklaren we de oorsprong van elektrische verschijnselen vanuit de bouw van de stof. Zo leer je o.a. wat elektrische stroom en spanning

Nadere informatie

Inhoudsopgave. - 2 - De condensator

Inhoudsopgave.  - 2 - De condensator Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Capaciteit...3 Complexe impedantie...4 De condensator in serie of parallel schakeling...4 Parallelschakeling...4 Serieschakeling...4 Aflezen van de capaciteit...5

Nadere informatie

Een radiotoestel met bakelieten behuizing (zie figuur 11). Bakeliet kent talloze toepassingen, zoals:

Een radiotoestel met bakelieten behuizing (zie figuur 11). Bakeliet kent talloze toepassingen, zoals: Toepassingen Fig 11 Radiotoestel Fig 12 Lampen Een radiotoestel met bakelieten behuizing (zie figuur 11) Bakeliet kent talloze toepassingen zoals: A Tussenlaag in geleiders als elektrische isolatie bijvoorbeeld

Nadere informatie

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten ELEKTRICITEIT THEORIE SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten versie:30/05/2005 1 SYNCHRONE MOTOREN...2 1.1 Bepaling...2 1.2 Samenstelling...2 1.3 Werkingsprincipe...2 1.4 Werkingsprincipe synchrone

Nadere informatie

HS Smeltpatronen HS. Quercus Technical Services B.V.

HS Smeltpatronen HS. Quercus Technical Services B.V. HS Smeltpatronen HS Inhoudsepgave Inleiding Opbouw en eigenschappen 2.1 Het principe 2.2 Minimum uitschakelstroorn 2.3 Overspanningen 2.4 Stroom-tijd karakteristieken 2.5 Maximale doorlaatstroom 1 2.6

Nadere informatie

Transformatoren. Speciale uitvoeringen

Transformatoren. Speciale uitvoeringen Transformatoren Speciale uitvoeringen Opdracht Stel speciale transfo voor: Bouw + foto (1 à 2 slides) Werking (1 slide) Toepassingen (1 slide) Voorstellen in klas: 7 lines 7 words Per slide 1 minuut Verslag:

Nadere informatie

Elektriciteit en veiligheid op het podium voedingen, beveiliging, zekeringen en aardlekschakelaars

Elektriciteit en veiligheid op het podium voedingen, beveiliging, zekeringen en aardlekschakelaars Elektriciteit en veiligheid op het podium voedingen, beveiliging, zekeringen en aardlekschakelaars Energievoorziening Van de centrale naar de gebruiker legt de stroom een lange weg af. In de centrale draait

Nadere informatie

De huisinstallatie bestaat uit éénfasige kringen die gevoed worden door een driefasig net.

De huisinstallatie bestaat uit éénfasige kringen die gevoed worden door een driefasig net. 10 Veiligheid 10.1 De huisinstallatie De bedoeling van een elektrische huisinstallatie is de elektrische energie op doelmatige en vooral veilige wijze naar de plaats te brengen waar ze nodig is. De huisinstallatie

Nadere informatie

ELKTRISCHE BEÏNVLOEDING DOOR HOOGSPANNINGSVERBINDINGEN

ELKTRISCHE BEÏNVLOEDING DOOR HOOGSPANNINGSVERBINDINGEN ELKTRISCHE BEÏNVLOEDING DOOR HOOGSPANNINGSVERBINDINGEN 1 ONDERWERPEN PRESENTATIE Inleiding Achtergrond AC-beïnvloeding NEN 3654 Maatregelen Beheersbaarheid Verantwoordelijkheden 3 INLEIDING Hoogspanningsystemen

Nadere informatie

Gaia LV network design. Strand-Axelsson

Gaia LV network design. Strand-Axelsson Gaia LV network design Strand-Axelsson 06-163 pmo 10 november 2006 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 352 3700 F: 026 352 3709 www.phasetophase.nl 2 06-163 pmo Phase to

Nadere informatie

Harmonischen in Vision

Harmonischen in Vision Harmonischen in Vision 8-65 pmo 5 augustus 8 Phase to Phase BV Utrechtseweg 3 Postbus 68 AC Arnhem T: 6 35 37 F: 6 35 379 www.phasetophase.nl 8-65 pmo Phase to Phase BV, Arnhem, Nederland. Alle rechten

Nadere informatie

P ow er Quality metingen: Harmonischen

P ow er Quality metingen: Harmonischen P ow er Quality metingen: n Focus Power Quality is een begrip dat de laatste decennia enorm aan belangstelling heeft gewonnen. Power Quality behelst het garanderen van een sinusvormige spannings en stroomgolfvorm,

Nadere informatie

Onderzoeksgroep Elektrische Energie. K.U.Leuven SYNCHRONE MACHINE. 4de jaar W.E.-Elektrotechniek-Energie 2/1998

Onderzoeksgroep Elektrische Energie. K.U.Leuven SYNCHRONE MACHINE. 4de jaar W.E.-Elektrotechniek-Energie 2/1998 nn Onderzoeksgroep Elektrische Energie K.U.Leuven SYNCHRONE MACHINE 4de jaar W.E.-Elektrotechniek-Energie /998 Inhoudstafel. Per unit rekening. Basisgrootheden. Invloed van ster- of driehoekschakeling.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7: Interconnectie

HOOFDSTUK 7: Interconnectie HOOFDSTUK 7: Interconnectie situering verbinding tuss compont schakeling elektrische netwerk signaal aan beide kant steeds idtiek => ge ruis => onmiddellijke overdracht fysische wereld beperking van lichtsnelheid

Nadere informatie

Noodgeneratoren aansluiten op bestaande installaties Vermijd elektrocutie en brand! 28-10-2014 Energy Design Johan Roggeman

Noodgeneratoren aansluiten op bestaande installaties Vermijd elektrocutie en brand! 28-10-2014 Energy Design Johan Roggeman Noodgeneratoren aansluiten op bestaande installaties Vermijd elektrocutie en brand! 28-10-2014 Energy Design Johan Roggeman 1. Managementsamenvatting Dit artikel behandelt mogelijke gevaren van het koppelen

Nadere informatie

Modellering windturbines met Vision

Modellering windturbines met Vision Modellering windturbines met Vision 06-078 pmo 11 mei 2006 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 352 3700 F: 026 352 3709 www.phasetophase.nl 2 06-078 pmo Phase to Phase

Nadere informatie