Verkiezingen 2015 Ambtelijke evaluatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkiezingen 2015 Ambtelijke evaluatie"

Transcriptie

1 Verkiezingen 2015 Ambtelijke evaluatie 1.0 Datum 24 juni 2015 Ons kenmerk Opgemaakt door afdeling Strategie & Beleid

2 Pagina 2 van Inleiding 1.1. Algemeen De tweede helft van 2014 en eerste drie maanden van 2015 stond in het teken van de waterschapsverkiezingen. Deze verkiezingen vonden voor het eerst plaats tegelijkertijd met de provinciale verkiezingen en in de vorm van een stembusgang i.p.v. een schriftelijke verkiezing. Op basis van dit gegeven hield het projectteam zich vooral bezig met: informeren en ondersteunen gemeenten en politieke partijen, kandidaatstelling (incl. juridische ondersteuning), organiseren verkiezingsuitslag, regionale communicatie en de benoeming van het nieuwe bestuur. Drie medewerkers hebben deelgenomen in de landelijke projectorganisatie respectievelijk als deelnemer in de klankbordgroep, de werkgroep Communicatie en in de werkgroep BJZ. Deze deelname heeft de uitvoering van het project goed geholpen doordat vroegtijdig inhoudelijke issues aangepakt werden. De waterschapsverkiezingen worden momenteel in diverse verbanden en op verschillende niveaus geëvalueerd. Dit is de reden waarom deze evaluatie beperkt is tot een evaluatie van de verkiezingen bij Waterschap Vallei en Veluwe.

3 Pagina 3 van Voorbereiding 2.1. Projectorganisatie Begin 2014 is een projectorganisatie ingesteld. De projectorganisatie bestond uit : Algemeen Directeur G.P. Dalhuisen als opdrachtgever De projectgroep bestond uit: - Willeke van de Brake (Juridisch en ICT ) - Hans van Boven (Communicatie) - Roderick Moolenaars (Bestuur en Projectleider) - Marianne Vergeer (Administratie) Voor iedere projectgroepmedewerker is bij het begin ook een vervanger gezocht in het geval van onverwachte afwezigheid op cruciale momenten. In eerste instantie was voorzien in een stagiaire voor de administratieve ondersteuning van het project. Ondanks herhaalde pogingen is geen stagiaire gevonden. Omdat intern geen match was qua capaciteit/kunde voor de gevraagde perioden is na de zomer van 2014 besloten een tijdelijke administratieve medewerker aan te trekken. Marianne Vergeer is in november aangesteld als administratieve medewerker ter ondersteuning van het juridische proces van de registratie, uitslag en benoeming en het project in het algemeen Communicatieplan In juni 2014 bracht het college het communicatieplan verkiezingen waterschapsbestuur 2015 ter kennis van het algemeen bestuur. Uitgangspunten waren: - De kiezer informeren over en motiveren voor de waterschapsverkiezingen die voor het eerst gelijktijdig met de provinciale verkiezingen plaatsvonden; - Maximaal aan te sluiten bij de landelijke communicatielijn ( decentraal wat kan, centraal wat moet ) met als boodschap Er valt wat te kiezen ; - Uit voorgaande verkiezingen (2008) bleek dat een hoger communicatiebudget niet leidt tot een hogere opkomst; - Gelet op het voorgaande een scherpe afweging van investering vs. effect. Ter voorbereiding op het communicatieplan vond overleg plaats met Rijn en IJssel en Rivierenland over een gezamenlijke benadering van gedeelde Gelderse media, met Stichtse Rijnlanden en Amstel, Gooi en Vecht over de benadering van de Utrechtse media. Deze contacten leidden tot goede afspraken. Zowel bestuurlijk als ambtelijk was er contact met de provincies Utrecht en Gelderland over een mogelijke afstemming van de verkiezingscommunicatie. Deze afstemming bleek minimaal (Utrecht) tot niet (Gelderland) te bereiken. Beide provincies kozen er bewust voor een eigen koers te varen.

4 Pagina 4 van 12 De externe communicatie richtte zich in 2014 op partijen/lijsten die aan de verkiezingen wilden deelnemen, in 2015 op de kiezers binnen het waterschapsgebied. Bij deze verkiezingen vormden de gemeenten een belangrijke intermediair, naar hen toe is daarom een separate communicatielijn gevolgd. Conform de landelijke lijn werd de volgende strategie gevolgd: - bekend maken dat er verkiezingen zijn (de waterschappen); - bekend maken waarover die verkiezingen gaan (de waterschappen); - bekend maken van de verschillende standpunten (partijen). Waterschap Vallei en Veluwe werkte deze lijn uit in de volgende middelen: stemhulp Kieskompas (landelijk), persberichten, verkiezingssite, verkiezingslogo op bedrijfsauto s en andere eigen middelen, folder bij belastingaanslag, Twitter, verkiezingskrant, video s van de partijen en advertenties in huis-aan-huisbladen. Daarnaast verzorgden de gemeenten conform de landelijke afspraak de verkiezingsborden. De middelen werden fasegewijs ingezet om eerst (potentiële) partijen te informeren over de naderende verkiezingen en vervolgens ook de kiezers daarover te informeren. Het accent voor het tweede deel benaderen kiezers- lag in de laatste vier weken voor de verkiezingen Conclusies en aanbevelingen Het is zinvol om bij de volgende verkiezingen naast de landelijke samenwerking ook de regionale samenwerking op te zoeken voor het benaderen van de provinciale/regionale media Wetgeving Met de inwerkingtreding op 1 juli 2014 van de Wet aanpassing waterschapsverkiezingen zijn de waterschapsverkiezingen opgenomen in de Kieswet. De wijziging van de Kiesregeling is op 14 oktober 2014 in werking getreden. Hierin zijn de verplicht te gebruiken modellen in het verkiezingsproces opgenomen. De aanpassingen van het Kiesbesluit op de gecombineerde verkiezingen gelden vanaf 1 januari Stembureau Begin september 2014 heeft het college van dijkgraaf en heemraden het hoofdstembureau ingesteld. Wettelijk bestaat het stembureau uit vijf leden, van wie er één de voorzitter (dijkgraaf) is en één plaatsvervangend voorzitter. Daarnaast zijn er drie plaatsvervangende leden aangewezen. De Kieswet bepaalt dat het hoofdstembureau tevens optreedt als centraal stembureau. In de vergadering van november 2014 heeft het algemeen bestuur het waterschapshuis in Apeldoorn aangewezen als vestigingsplaats van het hoofdstembureau. De zittingen van het stembureau werden voorbereid door de projectgroep verkiezingen.

5 Pagina 5 van Communicatie met gemeenten Omdat de gemeenten de stembusgang voor de waterschappen voor het eerst organiseerden is deze groep vroegtijdig opgezocht. In mei en juni 2014 heeft de projectgroep drie verschillende gemeenten bezocht om te peilen wat het beeld van de gemeenten was bij hun opgave, welke vragen leefden en welke ondersteuning zij vanuit het waterschap nodig hadden. Conclusie was: vertel duidelijk wat een waterschap is, geef helder de onderlinge verantwoordelijkheden weer en kijk waar men elkaar dan kan helpen en trek samen op richting kiesraad en BZK. Op basis van deze bezoeken en de conclusies is op 11 september 2014 een relatiemiddag voor de 37 gemeenten in ons gebied georganiseerd. Alle gemeenten waren op deze dag vertegenwoordigd. De middag werd als positief en zeer informatief ervaren. De dag gaf het waterschap en de gemeenten naar elkaar toe een gezicht. Hierna is de communicatie met de gemeenten zeer soepel verlopen. Ook was duidelijk hoe de onderlinge verantwoordelijkheden waren. Begin 2015 zijn met de gemeenten afspraken gemaakt over het aanleveren van de voorlopige uitslagen en de definitieve uitslagen. Alle gemeenten hebben hieraan meegewerkt en tijdig uitslagen aangeleverd. Het contact met de gemeenten is als professioneel, positief en actief meewerkend ervaren Conclusies en aanbevelingen Conclusie is dat vroegtijdig contact en het gezamenlijk verkennen van de onduidelijkheden ervoor zorgde dat duidelijk was hoe de verantwoordelijkheden lagen. Dit heeft in de rest van het traject veel werk voorkomen. Aanbeveling is om voor de volgende verkiezing weer een contactdag te organiseren voor de gemeenten.

6 Pagina 6 van Registratie en Kandidaatstelling 3.1. Voorlichting aan politieke partijen Begin juni 2014 is een informatieavond georganiseerd voor potentiële partijen/kandidaten. Tijdens deze goed bezochte avond is informatie gegeven over de verkiezingen. Met name is aandacht besteed aan de registratie van politieke groeperingen en de kandidaatstelling. Hierbij is stilgestaan bij de uitzonderingen die voor Waterschap Vallei en Veluwe als fusiewaterschap gelden ten opzichte van andere waterschappen. Ondanks de duidelijke en herhaaldelijke voorlichting dat ons waterschap een andere procedure doorliep vanwege het zijn van een fusie waterschap, is de ervaring dat bij de kandidaatstelling dit niet bij alle partijen duidelijk was Registratie aanduiding Tot en met 22 december 2014 kon een politieke groepering die een aanduiding boven een kandidatenlijst wil plaatsen deze aanduiding laten registreren. De registratie voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer bij de Kiesraad werkt door naar de waterschapsverkiezingen. Dat betekent dat als een partij voor de verkiezing van de Tweede kamer is geregistreerd, een aparte registratie voor de waterschapsverkiezingen niet meer nodig is. Omdat dit de eerste verkiezingen waren voor het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe moesten ook de in het voorlopig algemeen bestuur zittende politieke groeperingen een aanduiding laten registreren. In de Kiesregeling is een model opgenomen voor de registratie, hiervan is gebruik gemaakt. In een tweetal zittingen van het hoofdstembureau zijn drie aanduidingen geregistreerd Kandidaatstelling De officiële dag van kandidaatstelling was 2 februari De politieke groeperingen is de mogelijkheid geboden om de kandidatenlijsten en de daarbij behorende formulieren vooraf te laten controleren. Hiervan is door alle politieke groeperingen die uiteindelijk een kandidatenlijst hebben ingediend gebruik gemaakt. Dit is dan ook de reden geweest dat de procedure bij het stembureau rondom de geldigheid van de kandidaatstelling geen enkel verzuim is geconstateerd. Ook is in de periode voorafgaand aan de kandidaatstelling regelmatig contact geweest met politieke groepering om bij hen levende vragen over de kandidaatstelling te beantwoorden. Tijdens de kandidaatstelling is door zowel de politieke groeperingen als het waterschap gebruik gemaakt van de OSV software. De politieke groeperingen konden de gegevens van de kandidaten zelf invoeren. Door het waterschap is aan alle politieke groeperingen waarvan bekend was dat zij een kandidatenlijst wilden indienen een usb-stick beschikbaar gesteld voor de aanlevering van de digitale gegevens. De OSV-software heeft goed gewerkt. Negen politieke groepering hebben de kandidaatstellingsformulieren op papier en digitaal aangeleverd. Hierbij zijn in totaal 182 kandidaten gesteld. Van één partij kon het digitale bestand niet worden ingelezen in OSV en heeft een handmatige invoer door het waterschap plaatsgevonden. Bij de zitting van het stembureau van 6 februari zijn geen

7 Pagina 7 van 12 verzuimen geconstateerd. De voorcontrole en de controle na de dag van kandidaatstelling zorgden voor voorziene piekmomenten. Tijdens deze piekmomenten is er inzet geweest van de extra beschikbare capaciteit op het gebied van ICT, juridische zaken en communicatie Conclusies en aanbevelingen - Het vooraf op afspraak controleren van de kandidatenlijsten en de daarbij behorende formulieren heeft goed gewerkt. Het verdient aanbeveling deze mogelijkheid ook bij volgende verkiezingen aan te bieden. - OSV-software heeft goed gewerkt. Partijen konden snel wijzigingen doorvoeren. Het waterschap kon volstaan met het inlezen van een door partijen aangeleverd digitaal bestand. Uiteindelijk heeft het geresulteerd in een kandidaatstelling zonder verzuimen. De opleiding vanuit de leverancier kon beter. Dit is ook richting de Unie mee gegeven. - Vanwege de deadlines zorgt de kandidaatstelling voor voorziene piekmomenten. Voor dit soort momenten moet er voldoende capaciteit (ICT, communicatie en juridisch) direct oproepbaar zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

8 Pagina 8 van Stemperiode 4.1. Verkiezingsborden Ter ondersteuning van de voorbereidingen van de campagnes is het aanplakbeleid van de 37 gemeenten geïnventariseerd en gebundeld in één overzicht. Vragen en informatie van gemeenten m.b.t. dit onderwerp die bij het waterschap binnen kwamen, werden direct doorgestuurd naar de partijen. De gemeenten Apeldoorn heeft geen verkiezingsborden ter beschikking gesteld. Dit is meegegeven voor de landelijke evaluatie immers in de meerkosten voor de verkiezingen die de waterschappen betalen was dit onderwerp wel ingecalculeerd Verspreiding stempassen en kieslijsten De gemeenten hebben de stempassen en kieslijsten verspreid voor de waterschapsverkiezingen. Het beeld is dat alle gemeenten op de gemeenten Wageningen na de kieslijsten tijdig hebben verspreid. In sommige gevallen wel strak op de verkiezingsdatum. De gemeente Wageningen heeft geen kieslijsten verspreid vanuit het oogpunt van bezuinigingen. Er is over het verspreiden van de kiespassen voor vier adressen in de gemeenten Utrechtse-Heuvelrug één melding bij het waterschap binnen gekomen van een burger. Twee kiezers kregen niet de juiste stempas uitgereikt in het stembureau. Zij hadden een stempas van ons waterschap moeten krijgen en kregen die van HDSR. De gemeenten heeft dezelfde melding van de burger gekregen en deze onderzocht. De oorzaak is dat de gemeente geen gebruik heeft gemaakt van de landelijke GIS-kaart voor het vaststellen van de waterschapsgrenzen maar een eigen bestand waardoor deze twee adressen in het verkeerde waterschap kwamen te liggen. Dit wordt gecorrigeerd. De gemeente zal bij de volgende verkiezingen de landelijke oplossingen gebruiken. Dit geval is meegegeven aan de landelijke evaluatie om te onderzoeken of dit op andere plekken ook is voorgekomen zodat herhaling voorkomen kan worden Voorlopige uitslag Voor het bekendmaken van de voorlopige uitslag op donderdag 19 maart om uur is vooraf aan de gemeenten gevraagd om de uitslag op partijniveau op 19 maart s ochtends door te geven via de mail. Deze gegevens zijn vanaf 7.00 uur ingevoerd in een spreadsheet waarmee de voorlopige uitslag is berekend. Alle gemeenten hebben hun gegevens kunnen doormailen op basis van 100% van de getelde stemmen. De uitkomsten zijn verwerkt in een PowerPoint presentatie. Om uur is door de dijkgraaf een voorlopige uitslag gepresenteerd. Verbeterpunt is dat de volgende keer niet alleen de zetelverdeling maar ook het absolute aantal stemmen per partij vermeld wordt. Dit moest nu nog voorgelezen worden door de dijkgraaf Aanlevering definitieve uitslag De 37 gemeenten hebben op donderdag 19 maart en vrijdag 20 maart de definitieve uitslag en de processen-verbaal aangeleverd op het waterschapshuis. Nadat de gegevens van de laatste gemeente waren ontvangen is begonnen met de voorbereiding van de zitting van het stembureau op 23 maart waarin de uitslag werd vastgesteld.

9 Pagina 9 van 12 Er waren kiesgerechtigden. Er zijn stemmen uitgebracht. Dit resulteerde in een opkomstpercentage van 49,95%. De gebruikte OSV-software heeft goed gewerkt. De voorlopige en de definitieve uitslag zorgden voor voorziene piekmomenten. Tijdens deze piekmomenten is er inzet geweest van de extra beschikbare capaciteit van juridische zaken en ICT. Gelijkwaardigheid informatievoorziening provinciale en waterschapsverkiezingen. Op de gemeentelijke websites werd in veel gevallen de uitslag van de provinciale verkiezingen vermeld en de waterschap verkiezingen doorverwezen naar het waterschap. Daarmee was er geen gelijkwaardigheid in de informatievoorziening over de verkiezingen qua uitslag op gemeentelijk niveau richting de burger. Dit is een verbeterpunt voor de volgende keer Conclusies en aanbevelingen - Deze periode is goed verlopen vanwege de deadlines zorgt de uitslagperiode voor piekmomenten. Voor dit soort momenten moet er voldoende capaciteit direct oproepbaar zijn om de werkzaamheden uit te voeren. - Voor de verkiezingen van 2019 zal nadrukkelijk gecommuniceerd worden over het gebruik van de landelijke oplossing voor het bepalen van het juiste waterschap. - Bij de voorlopige uitslag wordt voortaan ook het absolute aantal stemmen per partij vermeld. - De uitslagen van beide verkiezingen dienen een gelijkwaardige plaats te krijgen op de website van de gemeenten.

10 Pagina 10 van Communicatie 5.1. Inleiding Bij de invulling van de verkiezingscommunicatie volgenden wij de landelijke lijn zoals ter kennis gebracht van de CBCF en het Communicatieplan verkiezingen waterschapsbestuur 2015 zoals besproken met het algemeen bestuur van ons waterschap Landelijke communicatie Landelijk is er een toolkit (o.a. iconisch fotomateriaal) voor gezamenlijk gebruik ontwikkeld en een gezamenlijke boodschap ( Er valt wat te kiezen ) afgesproken en is er een gezamenlijke aanbesteding van de stemhulp (Kieskompas) geweest. De UvW monitorde en communiceerde op landelijk niveau over ontstane issues, opkomst en uitslagen. In het algemeen kunnen we zeggen dat er voldoende (neutrale) aandacht voor de waterschapsverkiezingen is geweest. Kieskompas is voor de waterschapsverkiezingen ruim 1,4 miljoen maal bezocht. Waar nodig communiceerde en reageerde de UvW goed waar het de verkiezingen betrof. Doordat enkele waterschappen afweken van de gezamenlijke boodschap ontstond een issue met een negatieve lading, namelijk de discussie over als je niet gaat stemmen overstroomt Nederland. Dit issue bood critici de gelegenheid de verkiezingen op de korrel te nemen. Het verdient dan ook aanbeveling bij de volgende verkiezingen extra aandacht te besteden aan uniformiteit voor de landelijke communicatielijn Regionale communicatie De regionale communicatie is uitgevoerd conform het communicatieplan. Daarbij was er in de aanloopfase (2 e helft 14) vooral aandacht voor het informeren van (potentiële) partijen, in 2015 richtte de aandacht zich op het informeren van de kiezer. Voor ons (in eigen beheer ontwikkelde) verkiezingslogo en de inzet daarvan op eigen middelen was veel waardering. Dankzij een zeer voordelig aanbod konden we het verkiezingslogo als plus op het communicatieplan ook projecteren op grote reclameborden langs de A1 en de A30, waar dagelijks tienduizenden automobilisten passeren (beide acties waren niet begroot en leidden tot een overschrijding van de projectbegroting). Ook werd buiten het communicatieplan om een debatavond op initiatief van enkele inwoners van Amersfoort gefaciliteerd. Deze avond trok nauwelijks zwevende kiezers, maar vooral bekenden en partijgenoten van de deelnemers. Een speciaal deel van onze website werd gebruikt voor verkiezingscommunicatie (5436 unieke bezoekers). Via een aparte homepage kwam men direct bij een overzicht van partijen, kandidaten, links, Facebook en korte video s (tussen de 525x en 1940x bekeken). Uit de reactie bleek dat het invullen van de korte video s die publicitair aantrekkelijk blijken - voor verschillende partijen nog lastig was. Om de ambtelijke onafhankelijkheid te waarborgen verdient het aanbeveling een volgende keer een onafhankelijke regisseur/adviseur aan te trekken om de verschillende partijen voor de productie op hoofdlijnen bij te staan. In de gevolgde communicatielijn konden webinformatie en Twitter elkaar goed versterken. Door zowel het waterschapsaccount, het account van de dijkgraaf en door de diverse partijen is van Twitter (en de mogelijkheid van doorverwijzing) intensief gebruik

11 Pagina 11 van 12 gemaakt. Dankzij een nieuwe monitoringtool konden wij reacties op Twitter en website goed volgen. Enkele tientallen reacties variërend van klachten over wateroverlast tot vragen naar verkiezingsinformatie zijn adequaat opgepakt en (zichtbaar) beantwoord. Voor de verspreiding van de verkiezingskrant kozen we voor de partij met het goedkoopste aanbod voor drukken en verspreiden (een volgend aanbod was 2,5x duurder). Koppeling aan huis-aan-huisbladen sluit aan bij de gemeentelijke informatieverspreiding en andere waterschappen waren positief over de verspreider. Uit de reacties blijkt dat die verspreiding hier en daar slordig is geweest. Wij ontvingen hierover 41 klachten (o.a. na interne navraag op intranet). Dit is ook met de betreffende verspreider besproken. Die heeft waar mogelijk de omissies gecorrigeerd en er in één geval ook personele consequenties aan verbonden. De inzet van verkiezings(aanplak)borden is een verantwoordelijkheid van de gemeenten. In de praktijk bleek dat de gemeenten daar heel verschillend mee omgaan, wat het voor zowel waterschap als partijen lastig maakt er gecoördineerd op in te spelen. Dit aspect is al enige jaren bekend van de provinciale verkiezingen, het ligt buiten onze mogelijkheden daar verandering in te brengen. Het is lastig vast te stellen hoe en in welke mate de communicatie heeft bijgedragen aan kennis over en opkomst bij de verkiezingen. Verkiezingen en ingezette middelen boden waterschap en partijen voldoende gelegenheid zich te profileren, blijkt ook uit de bereikcijfers. Uit de tientallen, gerichte vragen mag afgeleid worden dat diegenen die met vragen zaten, gericht het waterschap wisten te vinden. Daarnaast kennen de gebruikte advertenties, reclamezuilen en webinformatie een groot bereik, dat bijdraagt aan de bekendheid van de waterschappen Conclusies en aanbevelingen - De inzet van de UvW op communicatiegebied was goed. Het verdient wel aanbeveling om bij de volgende verkiezingen extra aandacht te besteden aan uniformiteit voor de landelijke communicatielijn. - Binnen ons waterschap hebben we de verkiezingscommunicatie (met een kleine extra plus) conform beleidsplan kunnen uitvoeren. - Het verdient aanbeveling om een volgende keer bij het maken van de (goed bekeken) video s, de partijen bij de regie meer te ondersteunen; - Een debatavond is geen relevant middel, daar deze (ook bij eerdere verkiezingen) voornamelijk bezocht blijkt te worden door bekenden/betrokkenen van de partijen en nauwelijks door de zwevende kiezer ; - Bij adverteren en verspreiden moet een volgende keer de nadruk meer liggen op de prijs/kwaliteitverhouding, dan uitsluitend op de prijs.

12 Pagina 12 van Financiën 6.1. Financieel Voor de verkiezingen zijn de kosten op basis van twee elementen geraamd: 1. Landelijke kosten : bijdrage aan de unie en de bijdrage aan de gemeenten voor het organiseren van de stembusgang geraamd op ,- 2. Waterschapskosten : de kosten van de regionale communicatie- en projectkosten Landelijke kosten Landelijk is de afspraak gemaakt dat de totale bijdrage van de waterschappen aan het gemeentefonds 23,8 miljoen is. Dit bedrag wordt versleuteld op basis van het daadwerkelijke aantal kiezers over de waterschappen. In 2014 is op basis van het verwachtte aantal kiezers een bedrag van 1, begroot. De bijdrage op basis van het werkelijke aantal kiezers is nu berekend. Dit komt doordat in een aantal andere waterschappen meer kiesgerechtigden waren dan eerder berekend. Daarmee is het aandeel van ons waterschap in het landelijke bedrag kleiner geworden. Aanvullend is er als bijdrage aan de landelijke projectkosten aan de unie betaald via de uniecontributie. Waterschapskosten Voor het verkiezingenproject is verdeeld over 2014 en 2015 geraamd. Daarvan is een zeer klein deel (ongeveer ) uitgegeven in De overige kosten zijn in 2015 gemaakt. Het totaal bedrag is met een overschrijding van op uitgekomen. De overschrijding heeft twee oorzaken: er is een tijdelijke administratieve kracht aangenomen omdat er geen stagiaire was en er zijn extra kosten in de communicatie gemaakt omdat het waterschap de mogelijkheid kreeg om twee billboards langs de A1 en A30 te huren Inzet personeel De personele inzet voor het project is opgevangen binnen de bestaande formatie.

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014

1. Organisatie, wie doet wat? 2. Communicatie. Programma 10-7-2014. Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 Waterschapsverkiezingen Bestuurlijke Klankbordgroep Vrijdag 27 juni 2014 27 juni 2014 1 Programma 1. Organisatie, wie doet wat? o Waterschappen < > Gemeenten o Stemproces & bescheiden o Bestuurlijk handvat

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 11-02-2014 Agendapunt 6 Steller / afdeling R. Drummen / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) - Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Brochure voor politieke partijen

Brochure voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Molenlanden 21 november 2018 1 Inleiding 1. Registreren nieuwe en lokale politieke groeperingen In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen

Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen 1. Wanneer zijn de verkiezingen? De verkiezingen vinden plaats op woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten. 2. Hoe

Nadere informatie

Projectplan Waterschapverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel

Projectplan Waterschapverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel Projectplan Waterschapverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel BIJLAGE 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Projectresultaat 3 Hoofdstuk 2 Inleiding 3 2.1 Verantwoordelijkheden 4 2.2 Landelijke activiteiten

Nadere informatie

gecombineerde provinciale staten en waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015 (gemeenten gelegen in één waterschap) informeren en instrueren Kieswet

gecombineerde provinciale staten en waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015 (gemeenten gelegen in één waterschap) informeren en instrueren Kieswet Aan het college van Burgemeester en Wethouders Cc Hoofden burgerzaken Cc Kiesraad, VNG, NVVB, UvW Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Bestuur, Democratie en Financiën Turfmarkt 147 Den

Nadere informatie

Waterschapsverkiezingen 2015

Waterschapsverkiezingen 2015 Zaaknr. : 13.ZK11530/14.B0078 Kenmerk : 14IT006326 Barcode : *14IT006326* Waterschapsverkiezingen 2015 Mededeling voor het algemeen bestuur van 23 april 2014 Door een wijziging van de Waterschapswet op

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 25 maart 2014 NUMMER : WM/MBZ/NdL/8126 OPSTELLER : Mr. N. de Lange-Liemburg, 0522-276 721

Nadere informatie

HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTE ZEVENAAR 22 NOVEMBER 2017 INFORMATIEBROCHURE

HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTE ZEVENAAR 22 NOVEMBER 2017 INFORMATIEBROCHURE HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTE ZEVENAAR 22 NOVEMBER 2017 INFORMATIEBROCHURE Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan de herindelingsverkiezing

Nadere informatie

Brochure politieke partijen

Brochure politieke partijen Brochure politieke partijen HERINDELINGSVERKIEZING GEMEENTERAAD GEMEENTE WAADHOEKE 22 NOVEMBER 2017 Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan

Nadere informatie

1. Wanneer zijn de verkiezingen? De verkiezingen vinden plaats op woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten.

1. Wanneer zijn de verkiezingen? De verkiezingen vinden plaats op woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen van de Provinciale Staten. Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen In deze Questions & Answers zetten we de belangrijkste vragen over de waterschapsverkiezingen in 2015 op een rij. Het is een dynamisch document dus

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders cc hoofden burgerzaken cc Kiesraad, VNG, NVVB, UvW

Aan het college van Burgemeester en Wethouders cc hoofden burgerzaken cc Kiesraad, VNG, NVVB, UvW Aan het college van Burgemeester en Wethouders cc hoofden burgerzaken cc Kiesraad, VNG, NVVB, UvW Directoraat-Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Bestuur, Democratie en Financiën Turfmarkt 147 Den

Nadere informatie

Herindelingsverkiezing gemeente Leeuwarden-Boarnsterhim

Herindelingsverkiezing gemeente Leeuwarden-Boarnsterhim Herindelingsverkiezing gemeente Leeuwarden-Boarnsterhim 13 november 2013 Toelating politieke partijen 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Registreren nieuwe en lokale politieke partijen 1.1 Overzicht van de

Nadere informatie

BROCHURE VOOR POLITIEKE PARTIJEN. Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Hoeksche Waard 21 november 2018

BROCHURE VOOR POLITIEKE PARTIJEN. Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Hoeksche Waard 21 november 2018 BROCHURE VOOR POLITIEKE PARTIJEN Gemeenteraadsverkiezingen gemeente Hoeksche Waard 21 november 2018 1 Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor de politieke partijen die mee willen doen aan

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum 14

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Informatie voor politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Informatie voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Informatie voor politieke partijen Als u met uw politieke partij deel wilt nemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 van de gemeente het Bildt, dan moet u de volgende 10

Nadere informatie

1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen Versie Limburg (07.01.2015) 1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. 2. Hoe lang

Nadere informatie

Verslag ontevredenheid Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing

Verslag ontevredenheid Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing Verslag ontevredenheid Partij voor Sociale en Maatschappelijke Vernieuwing Op 12 maart 2014 ontvingen wij een mail van de heer Cees Huizer en het bestuur van PvSMV in verband met de voornamen van hun kandidaten

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 26-08-2014 Agendapunt 5 Steller / afdeling Rob Drummen / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 2 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Achtkarspelen

Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Achtkarspelen Rapportage Verkiezingen 2014 Gemeenteraad Achtkarspelen Datum 22 maart 2014 Versie Bestuurlijk opdrachtgever: Definitief Portefeuillehouder: G. Gerbrandy Opdrachtnemer: Onderzoeksteam: Concerncontrol;

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de kiescollegeverkiezingen op 20 maart 2019.

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de kiescollegeverkiezingen op 20 maart 2019. Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de kiescollegeverkiezingen op 20 maart 2019. Toelichting Als de openbare lichamen Saba en Bonaire alle vragen hebben beantwoord in de vragenlijst evaluatie

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: informatie voor politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: informatie voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2018: informatie voor politieke partijen Onderstaande informatie is belangrijk voor u als u met uw politieke partij wil deelnemen aan de Roerdalense gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

1. Wanneer zijn de verkiezingen? Woensdag 18 maart 2015, gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. ARCHIEF *2014.21038* Corsa-nr. 2014.21038 Datum versie 13 oktober 2014 Onderwerp vragen en antwoorden verkiezingen 2015 Project Vragen en antwoorden over de Waterschapsverkiezingen Versie Limburg 1. Wanneer

Nadere informatie

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen. Raadgevend referendum over Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne 2016

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen. Raadgevend referendum over Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne 2016 Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Raadgevend referendum over Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne 2016 Colofon Kiesraad Postbus 20011 2500 EA Den Haag T 070-426 6266 E kiesraad@kiesraad.nl I

Nadere informatie

BIJLAGEN. 1. Aanbevelingen 2. Uitkomsten enquête bestuur. 3. Foto s communicatiemiddelen

BIJLAGEN. 1. Aanbevelingen 2. Uitkomsten enquête bestuur. 3. Foto s communicatiemiddelen EVALUATIE BIJLAGEN BIJLAGEN 1. Aanbevelingen 2. Uitkomsten enquête bestuur 3. Foto s communicatiemiddelen BIJLAGE 1 AANBEVELINGEN Fase 1 Voorbereiding Bij volgende verkiezingen evenals dit jaar tijdig

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen 2014: informatie voor politieke partijen Als u met uw politieke partij deel wilt nemen aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2014, moet u de volgende 10 stappen doorlopen: 1. Registratie

Nadere informatie

HERINDELINGS- VERKIEZING

HERINDELINGS- VERKIEZING 21 NOVEMBER 2018 HERINDELINGS- VERKIEZING TOELATING POLITIEKE PARTIJEN - gemeenten - Groningen Haren Ten Boer 1 INLEIDING In het najaar 2018 wordt de herindelingsverkiezing gehouden voor de nieuw te vormen

Nadere informatie

Communicatieplan Waterschapsverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel

Communicatieplan Waterschapsverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel Communicatieplan Waterschapsverkiezingen 2015 Waterschap Rijn en IJssel BIJLAGE 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Doelstellingen 4 Hoofdstuk 3 Samenwerking 5 3.1 Samenwerking met gemeenten

Nadere informatie

Herindelingsverkiezingen

Herindelingsverkiezingen Herindelingsverkiezingen 19 november 2014 Informatie voor politieke partijen Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp Inhoudsopgave Inleiding...2 1. Registreren aanduiding partijen...3 1.1 Registreren nieuwe

Nadere informatie

Herindelingsverkiezing

Herindelingsverkiezing Herindelingsverkiezing gemeenten Leeuwarden Leeuwarderadeel Littenseradiel 22 november 2017 toelating politieke partijen Inleiding In deze brochure is informatie opgenomen voor politieke partijen die

Nadere informatie

Datum Actie door Bijzonderheden

Datum Actie door Bijzonderheden Wettelijke data en acties i.v.m. verkiezingen Provinciale Staten op 18 maart 2015 Actie Kieskringen, hoofds en centraal PS kunnen de Kieskring (heel Limburg) in meerdere kieskringen verdelen. Voor elke

Nadere informatie

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad

Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Rapportage Verkiezingen 2010 Gemeenteraad Datum 8 maart 2010 Versie Concept 01 Bestuurlijk opdrachtgever: Ambtelijk opdrachtgever: Opdrachtnemer: Onderzoeksteam: Portefeuillehouder: Tjeerd van der Zwan

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE Den Haag. Datum 30 juni 2017 Verbeteringen in het verkiezingsproces

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus AE Den Haag. Datum 30 juni 2017 Verbeteringen in het verkiezingsproces De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20011 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 30 juni 2017 Betreft Verbeteringen

Nadere informatie

Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen? Roosendaal kiest. Hoe werkt het bij de gemeenteraadsverkiezingen? Een korte uitleg over hoe alles in zijn werk gaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Eén keer in de vier jaar vinden de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35220 16 december 2013 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 11 december 2013 houdende

Nadere informatie

Bijlage 1: Communicatiestrategie

Bijlage 1: Communicatiestrategie Bijlage 1: Communicatiestrategie Inleiding In maart 2015 worden voor het eerst stembusverkiezingen voor de waterschappen gehouden. Tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten. In deze bijlage

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 20 maart Antwoord met toelichting in commentaarvlak typen a.u.b.

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 20 maart Antwoord met toelichting in commentaarvlak typen a.u.b. Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 20 maart 2019. Deze vragenlijst omvat de volgende onderwerpen 1. Registratie politieke partijen 2. Kandidaatstelling 3. Registratie

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen

Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen Informatiebijeenkomst 4 november 2014 waterschapsverkiezingen 1 1. Waterschap als functionele overheid Jan Geluk, dijkgraaf 2. Het bestuurlijke proces Arnoud van Vliet, secretaris-directeur 3. De waterschapsverkiezingen

Nadere informatie

Bijlage 7: Landelijk draaiboek met een planning van diverse deelactiviteiten [Versie 30-06-2014]

Bijlage 7: Landelijk draaiboek met een planning van diverse deelactiviteiten [Versie 30-06-2014] Bijlage 7: Landelijk draaiboek met een planning van diverse deelactiviteiten [Versie 30-06-2014] 2014 Handeling Actor Opmerking Grondslagartikel 1 1 Uiterlijk 1 oktober, of eerder maar na inwerkingtreding

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Herindeling woensdag 21 november Draaiboek voor de politieke partijen

Gemeenteraadsverkiezingen Herindeling woensdag 21 november Draaiboek voor de politieke partijen Gemeenteraadsverkiezingen Herindeling woensdag 21 november 2018 Draaiboek voor de politieke partijen 1 Inleiding 3 1 Registreren nieuwe en lokale politieke partijen 1.1 Lokale politieke partijen 4 1.2

Nadere informatie

Wat betekent uw stem voor de waterschapsverkiezingen?

Wat betekent uw stem voor de waterschapsverkiezingen? Wat betekent uw stem voor de waterschapsverkiezingen? Communicatieplan waterschapsverkiezingen 2015 van het waterschap Noorderzijlvest Dit communicatieplan ondersteunt de verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur

Nadere informatie

Evaluatie verkiezingen 2008

Evaluatie verkiezingen 2008 Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Evaluatie verkiezingen 2008 Datum 13 mei 2009 Opgemaakt door W.E. van

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 90/2015 Datum : 4 juni 2015 B&W datum : 2 juni 2015 Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : evaluatie gecombineerde provinciale staten- en waterschapsverkiezing

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34920 5 december 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 28 november 2014, nr.

Nadere informatie

Datum 6 september 2011 Thema - Opgemaakt door Bestuur en Communicatie Docbasenummer 229400 Onderwerp Voorstel evaluatie elektronisch

Datum 6 september 2011 Thema - Opgemaakt door Bestuur en Communicatie Docbasenummer 229400 Onderwerp Voorstel evaluatie elektronisch Voorstel Aan algemeen bestuur 29 september 2011 Portefeuillehouder G.J. van den Brandhof Datum 6 september 2011 Thema - Opgemaakt door Bestuur en Communicatie Docbasenummer 229400 Onderwerp Voorstel evaluatie

Nadere informatie

Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019

Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019 Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.3 2. Organisatie Informatiepunt Verkiezingen 4 3. Totaaloverzicht

Nadere informatie

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren,

Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus EA DEN HAAG. Geachte mevrouw Ollongren, Retouradres: Postbus 16228 2500 BE Den Haag Aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Mevrouw drs. K.H. Ollongren Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Datum 26 januari 2018 Onderwerp Wijziging

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZING 21 MAART 2018

GEMEENTERAADSVERKIEZING 21 MAART 2018 GEMEENTERAADSVERKIEZING 21 MAART 2018 INFORMATIE POLITIEKE PARTIJEN Versie 0.1, september 2017 Inleiding... 2 1. Registreren aanduiding partijen... 3 1.1 Registreren aanduiding nieuwe lokale partijen...

Nadere informatie

Waterschapsverkiezingen 2019

Waterschapsverkiezingen 2019 Plan van aanpak CONCEPT Waterschapsverkiezingen 2019 Projectnummer: Opdrachtgever: Opdrachtnemer: Status: Harm Küpers Joost de Vries concept Datum: 18 april 2018 Opsteller: Joost de Vries Versie: 0.3 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Advies wijziging Kiesbesluit

Advies wijziging Kiesbesluit KIES Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA en Haag Onderwerp Advies wijziging Kiesbesluit SECRETARIAAT KIESRAA atum Inlichtingen mw. mr. J.C.M. Haring T 070 426 84

Nadere informatie

Waterschapsverkiezingen 2015

Waterschapsverkiezingen 2015 Plan van aanpak CONCEPT Waterschapsverkiezingen 2015 Projectnummer: Opdrachtgever: Opdrachtnemer: Status: Harm Küpers Joost de Vries concept Datum: 8 april 2014 Opsteller: Joost de Vries Versie: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen. Gecombineerde Provinciale statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen 2015

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen. Gecombineerde Provinciale statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen 2015 Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde Provinciale statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen 2015 Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Gecombineerde Provinciale statenverkiezingen en

Nadere informatie

tot wijziging van het Kiesbesluit en het Waterschapsbesluit voor het combineren van de waterschapsverkiezingen met de provinciale statenverkiezingen

tot wijziging van het Kiesbesluit en het Waterschapsbesluit voor het combineren van de waterschapsverkiezingen met de provinciale statenverkiezingen Besluit van tot wijziging van het Kiesbesluit en het Waterschapsbesluit voor het combineren van de waterschapsverkiezingen met de provinciale statenverkiezingen Op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Wijziging Reglement waterschap Vallei en Veluwe pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage Nota van toelichting bij ontwerpbesluit pag.

Ontwerpbesluit Wijziging Reglement waterschap Vallei en Veluwe pag. 3. Toelichting pag. 5. Bijlage Nota van toelichting bij ontwerpbesluit pag. College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 7 juli 2015 NUMMER PS PS2015RGW11 AFDELING FLO COMMISSIE RGW STELLER Gerard Smit DOORKIESNUMMER 3391 DOCUMENTUMNUMMER 81574F6E PORTEFEUILLEHOUDER Verbeek-Nijhof

Nadere informatie

Carmen Molenaar, projectleider waterschapsverkiezingen

Carmen Molenaar, projectleider waterschapsverkiezingen Carmen Molenaar, projectleider waterschapsverkiezingen Animatie over het bestuur van Waterschap Rijn en IJssel Proces waterschapsverkiezingen Communicatie waterschapsverkiezingen Proces waterschapsverkiezingen

Nadere informatie

Op basis van de processen-verbaal van de stembureaus en de hoofdstembureaus heeft het centraal stembureau de volgende aantallen vastgesteld:

Op basis van de processen-verbaal van de stembureaus en de hoofdstembureaus heeft het centraal stembureau de volgende aantallen vastgesteld: Proces-verbaal van de zitting van het centraal stembureau inzake de vaststelling van de uitslag van het raadplegend referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa Het centraal

Nadere informatie

Daarnaast is aangegeven dat het wenselijk zou zijn een hogere opkomst te behalen dan in 2008 (landelijk 24%, NZV 25,6%).

Daarnaast is aangegeven dat het wenselijk zou zijn een hogere opkomst te behalen dan in 2008 (landelijk 24%, NZV 25,6%). EVALUATIE Voorwoord In het voorjaar van 2014 is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor het organiseren van de waterschapsverkiezingen op 18 maart 2015. In het Plan van Aanpak (PvA) Waterschapsverkiezingen

Nadere informatie

De gevolgen van de inwerkingtreding van de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming voor het verkiezingsproces

De gevolgen van de inwerkingtreding van de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming voor het verkiezingsproces De gevolgen van de inwerkingtreding van de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming voor het verkiezingsproces Augustus 2018 1. Inleiding Deze nieuwsbrief van het ministerie van Binnenlandse

Nadere informatie

ons kenmerk ECGR/U Lbr. 10/001

ons kenmerk ECGR/U Lbr. 10/001 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gemeenteraadsverkiezingen Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U201000003 Lbr. 10/001 bijlage(n) datum

Nadere informatie

Onderwerp Gezamenlijk besluit tot wijziging van het Reglement van Waterschap Vallei en Veluwe

Onderwerp Gezamenlijk besluit tot wijziging van het Reglement van Waterschap Vallei en Veluwe Wijziging Reglement Waterschap Vallei en Veluwe Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 30 juni 2015 2015/0161612 mw. CL. Brunell, telefoon 038 499 78 03 e-mail CL.Brunell@overijssel.nl Aan Provinciale Staten

Nadere informatie

Informatie gemeenteraadsverkiezingen 2018

Informatie gemeenteraadsverkiezingen 2018 Informatie gemeenteraadsverkiezingen Inhoudsopgave Inhoud 2 Voorwoord 3 Registratie naamsaanduiding 4 Aanmaken kandidatenlijst in OSV 5 Voorinleving kandidatenlijst 6 Zittingen 8 Uitslag 8 2 Voorwoord

Nadere informatie

Stemmen door kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017.

Stemmen door kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017. Bijlage Stemmen door kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017. 1. Algemeen Op 19 juni 2013 is de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten

Nadere informatie

Vraag 1. Vraag 2. Ja. Vraag 3

Vraag 1. Vraag 2. Ja. Vraag 3 Vraag 1 Ja, ik ben van mening dat de inspanningen er inderdaad op gericht moeten zijn dat zoveel mogelijk potentiële kiezers die in het buitenland woonachtig zijn kunnen deelnemen aan de verkiezing. Middels

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Model P 22-1 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Met dit formulier doet het centraal stembureau verslag van de zitting waarin de uitslag

Nadere informatie

Draaiboek organisatie (online) verkiezing nieuwe leden ondersteuningsplanraad (OPR)

Draaiboek organisatie (online) verkiezing nieuwe leden ondersteuningsplanraad (OPR) Draaiboek organisatie (online) verkiezing nieuwe leden ondersteuningsplanraad () De in dit draaiboek genoemde termijnen zijn deels afhankelijk van de gestelde termijnen in het reglement. De actiepunten

Nadere informatie

Presentatie Politieke Partijen Gemeente Horst a/d Maas Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag Teken a.u.b. de presentielijst!!!

Presentatie Politieke Partijen Gemeente Horst a/d Maas Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag Teken a.u.b. de presentielijst!!! Presentatie Politieke Partijen Gemeente Horst a/d Maas Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21-03-2018 Teken a.u.b. de presentielijst!!! Versie 2.2 d.d. 30-11-2017 Contactpersoon verkiezingen Coördinator

Nadere informatie

Plan van Aanpak WATERSCHAPS VERKIEZINGEN 2015

Plan van Aanpak WATERSCHAPS VERKIEZINGEN 2015 Plan van Aanpak WATERSCHAPS VERKIEZINGEN 2015 Uw waterschap zorgt voor droge voeten, schoon en voldoende water Er valt wat te kiezen. Opdrachtgever: Harry Bauman Opdrachtnemer: Tineke Kramer Datum: juni

Nadere informatie

EVALUATIE VERKIEZINGEN

EVALUATIE VERKIEZINGEN EVALUATIE VERKIEZINGEN Pagina 2 van 20 INHOUDSOPGAVE Inleiding Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Conclusie Algemeen Aanpak en projectorganisatie Financiën Bestuurlijk-juridische

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad

Nadere informatie

HAMERSTUK. 3. Houten aan te wijzen als plaats van vestiging van het hoofdstembureau, zijnde de vestigingsplaats van het waterschapskantoor;

HAMERSTUK. 3. Houten aan te wijzen als plaats van vestiging van het hoofdstembureau, zijnde de vestigingsplaats van het waterschapskantoor; VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT HAMERSTUK Onderwerp: Waterschapsverkiezingen 2015 Nummer: 830791-v2 In D&H: 27-05-2015 Steller: mr. K. Wijma In Cie: BMZ 11-06-2015 Telefoonnummer: (030) 634

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Statenvoorstel. Vaststellen wijziging reglement Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 december 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-672304826 Onderwerp Vaststellen wijziging reglement Waterschap

Nadere informatie

KANDIDAATSTELLING (hoofdstuk H Kieswet)

KANDIDAATSTELLING (hoofdstuk H Kieswet) KANDIDAATSTELLING (hoofdstuk H Kieswet) Algemeen Op dinsdag 19 januari 2010 tussen 9.00 en 15.00 uur moeten de kandidatenlijsten worden ingeleverd bij Verkiezingen. Deze termijn van inlevering is een fatale

Nadere informatie

Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen en Raadgevend Referendum 2018

Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen en Raadgevend Referendum 2018 Bijlage bij het advies van de Kiesraad van 17 mei 2018 Eindrapportage Informatiepunt Verkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen en Raadgevend Referendum 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Organisatie en

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de Wet raadgevend referendum en het Besluit raadgevend referendum;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de Wet raadgevend referendum en het Besluit raadgevend referendum; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13882 2 juni 2015 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 12 mei 2015, nr. 2015-0000259658,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus AE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2017Z04202 2017Z04277 Datum 6 april

Nadere informatie

Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010

Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010 Zit de stemming er al in? - communicatieplan voor de gemeenteraadsverkiezing 2010 Aanleiding Op 3 maart 2010 worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Voor de lokale democratie is het belangrijk dat zoveel

Nadere informatie

KIES RAAD. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag

KIES RAAD. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag 1 KIES RAAD D De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag KIESRAAD Datum 18 mei 2015 Inlichtingen mr. N. Qoubbane T +31 (0) 70426 6266 F +31 (0) 70 345 0879

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008

Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008 Besluit tot vaststelling ontwerpbesluit tot wijziging Reglement Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2008 De commissie ex artikel 6 van de Waterschapswet voor de voorbereiding van de besluitvorming

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 18 maart Deze vragenlijst omvat de volgende onderwerpen

Vragenlijst ten behoeve van de evaluatie van de eilandsraadverkiezingen op 18 maart Deze vragenlijst omvat de volgende onderwerpen 4. Bezorging stempassen 7. Stembureau 3. Registratie kiezers 5. Register ongeldige stempassen 6. Volmachtverlening 2. Kandidaatstelling 1. Registratie politieke partijen Deze vragenlijst omvat de volgende

Nadere informatie

Brochure voor partijen Waterschapsverkiezing 2019

Brochure voor partijen Waterschapsverkiezing 2019 Brochure voor partijen Waterschapsverkiezing 2019 Versie 18 december 2018 VERANTWOORDING WATERSCHAP waterschap Hollandse Delta Handelsweg 100 2988 DC Ridderkerk Postbus 4103 2980 GC Ridderkerk t 088 974

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Arnoud van Vliet secretarisdirecteur waterschap Hollandse Delta

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Arnoud van Vliet secretarisdirecteur waterschap Hollandse Delta 1 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015 Arnoud van Vliet secretarisdirecteur waterschap Hollandse Delta 2 INHOUD PRESENTATIE ALGEMEEN ORGANISATIE VERKIEZINGEN BELANGRIJKE DATA MEEDOEN? 3 BESTUREN Waterschappen

Nadere informatie

- Stembureau Het Vlot (oude locatie) wordt vervangen door Sportzaal De Brug.

- Stembureau Het Vlot (oude locatie) wordt vervangen door Sportzaal De Brug. Zaaknummer: AVGCL16 Onderwerp Verkiezing van de leden van provinciale staten Collegevoorstel Inleiding Op 2 maart 2011 worden de leden van provinciale staten gekozen. Voor deze verkiezingen moeten stembureaus

Nadere informatie

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten

Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Model P 22-1 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer / het Europees Parlement / provinciale staten Met dit formulier doet het centraal stembureau verslag van de zitting waarin de uitslag

Nadere informatie

Verkiezingsagenda 2021

Verkiezingsagenda 2021 Verkiezingsagenda 2021 Inleiding: waarom een verkiezingsagenda? Tijdens de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing 2017 hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden tussen het ministerie van BZK, de Kiesraad,

Nadere informatie

Regeling waterschapsverkiezingen 2008

Regeling waterschapsverkiezingen 2008 VW Regeling waterschapsverkiezingen 2008 Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, houdende regels ter zake van de uitvoering van hoofdstuk 2 van het Waterschapsbesluit (Regeling waterschapsverkiezingen

Nadere informatie

UITSLAGVERWERKING. 1. Inleiding

UITSLAGVERWERKING. 1. Inleiding UITSLAGVERWERKING 1. Inleiding Met de komst van de Ondersteunende Software Verkiezingen (hierna kortweg OSV genoemd) is het voor veel gebruikers niet langer duidelijk hoe de verkiezingsuitslag het meest

Nadere informatie

Artikelen Kiesbesluit

Artikelen Kiesbesluit Artikelen Kiesbesluit HOOFDSTUK D. De registratie van de kiesgerechtigdheid Artikel D 1 Burgemeester en wethouders ontlenen aan de gemeentelijke basisadministratie personen de gegevens die nodig zijn voor

Nadere informatie

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen )

Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) Bijlage 1: Installatie van OSV ( Ondersteunende Software Verkiezingen ) 1. Inhoud zip-bestand op de cd-rom Nadat het zip-bestand is uitgepakt treft u het volgende aan: - OSV suite installer voor: o Programma

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH)

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Aan het Algemeen Bestuur Datum: 26-06-2013 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Voorstel in te stemmen met een tweetal wijzigingen in de tekst van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015

Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Activiteitenplan Vrijzinnige Partij 2015 Inhoud Inleiding... 2 1. Organisatieopbouw... 3 2. Politieke vormings- en scholingsactiviteiten... 3 3. Informatievoorziening... 3 4. Ledenwerving: supporters...

Nadere informatie

gecombineerde waterschaps- en provinciale statenverkiezingen

gecombineerde waterschaps- en provinciale statenverkiezingen Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag College van burgemeester en wethouders van alle gemeenten cc Kiesraad, VNG, NVVB, UvW Ministerie van

Nadere informatie

Model P Verkiezing. 2. Zitting. 3. Aantal stemmen per lijst en kandidaat. 4. Aantal blanco en ongeldige stemmen

Model P Verkiezing. 2. Zitting. 3. Aantal stemmen per lijst en kandidaat. 4. Aantal blanco en ongeldige stemmen Model P 22-2 Proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad / de eilandsraad / het algemeen bestuur van het waterschap / provinciale staten / het kiescollege Met dit formulier wordt verslag

Nadere informatie

Tweede circulaire gemeenteraadsverkiezingen en raadgevend referendum 21 maart 2018 Informeren en instrueren Kieswet en Wet raadgevend referendum

Tweede circulaire gemeenteraadsverkiezingen en raadgevend referendum 21 maart 2018 Informeren en instrueren Kieswet en Wet raadgevend referendum Onderwerp Doelstelling Juridische grondslag Tweede circulaire gemeenteraadsverkiezingen en raadgevend referendum 21 maart 2018 Informeren en instrueren Kieswet en Wet raadgevend referendum Relaties met

Nadere informatie

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Tweede Kamerverkiezing 2012

Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Tweede Kamerverkiezing 2012 Rapportage Informatiepunt Verkiezingen Tweede Kamerverkiezing 2012 Colofon Kiesraad Postbus 20011 2500 EA Den Haag 1070-426 6266 f 070-426 6089 e informatiepunt@kiesraad.nl i www.kiesraad.nl Bezoekadres

Nadere informatie

Titel: Vaststelling uitslag Nummer: 4.00 Versie: 0.1 Datum: 27 april 2008

Titel: Vaststelling uitslag Nummer: 4.00 Versie: 0.1 Datum: 27 april 2008 Titel: Vaststelling uitslag Nummer: 4.00 Datum: 27 april 2008 Titel: Publiceren Performed votes Nummer: 4.01 Datum: 24 april 2008 Doel Het publiceren van een bestand met alle uitgebrachte stemmen. Toepassing

Nadere informatie

agenda verkiezingen 2014/2015

agenda verkiezingen 2014/2015 agenda verkiezingen /2015 10 mei extra GLV i.v.m. Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen 22 mei Europese verkiezingen 20 september GLV: o.a. voorbereiding verkiezingsprogramma s 29 november GLV:

Nadere informatie

: *14IT012153* Waterschapsverkiezingen 2015

: *14IT012153* Waterschapsverkiezingen 2015 Behandelend ambtenaar: A.M.W.J.H.Merks Beleidsveldbeheerder: H. van Stokkom Portefeuillehouder: C. Moonen Ambtenaar aanwezig bij het DT: Ja Zaaknr. : 13.zk11530 Kenmerk : 14IT012153 Barcode : *14IT012153*

Nadere informatie

Het Tijdelijk Experimentenbesluit stembiljetten en centrale stemopneming wordt als volgt gewijzigd:

Het Tijdelijk Experimentenbesluit stembiljetten en centrale stemopneming wordt als volgt gewijzigd: Besluit van tot wijziging van het Tijdelijk Experimentenbesluit stembiljetten en centrale stemopneming in verband met het vervoer van de stembescheiden en de zitting van het gemeentelijk stembureau bij

Nadere informatie

VAN OVERIJSSEL Reg.nr. TS/3JOI(/OU 01 JAN 20SI. Routing. Circulaire Provinciale Statenverkiezingen Informeren en instrueren Kieswet

VAN OVERIJSSEL Reg.nr. TS/3JOI(/OU 01 JAN 20SI. Routing. Circulaire Provinciale Statenverkiezingen Informeren en instrueren Kieswet Ministerie van BinnenlandseZaken en Koninkrijksrelaties Burgemeesters en wethouders van alle gemeenten cc hoofden buraerzaken van alle aemeenten cc de NvvB, devng en de Kiesraad PROVINCIALE STATEN cc griffies

Nadere informatie