1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?"

Transcriptie

1 A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Persoonlijk heb ik grote problemen met het octrooisysteem. Ooit was het duidelijk dat individuele uitvinders en onderzoekers beschermd moesten worden en de kans moesten krijgen om iets te verdienen aan hun uitvinding. Tegenwoordig wordt er onderling gehandeld in octrooien tussen grote bedrijven. Maar de individuele uitvinders of kleine bedrijven worden hier vaak de dupe van. Ik doe zelf biotechnologisch onderzoek. Universiteiten eisen soms dat we patent aanvragen op bepaalde gen-toepassing. Ik vind dit waanzin. Er wordt overheidsgeld besteed aan het aanvragen van dure patenten, in de hoop dat een bedrijf het overkoopt of een licentieovereenkomst sluit. Dit heeft niet zoveel meer te maken met het stimuleren van innovatie (onderzoek doen we toch wel), maar het is gewoon handel. Ik heb persoonlijk meegemaakt dat pogingen gedaan worden om methodes te patenteren die juist de voortgang van de wetenschap bevorderen. Effectief betekent dat onderzoekers belemmerd worden in het gebruik van die methodes. 1.2 Zijn er nog kenmerken die volgens u belangrijk zijn? Ja, ik vindt persoonlijk dat octrooien veel te lang duren. Zeker voor dingen als biotechnologie en software verdienen bedrijven hun octrooi terug in 3 jaar. Maar het is slecht voor de samenleving als medicijnen 15 jaar lang te duur zijn vanwege een octrooi. Daarnaast ben ik er altijd verbaasd over hoe innovatieloos sommige octrooien zijn. Ik weet dat ik niet kan verwachten dat een patentburo op alle vakgebieden genoeg kennis heeft om de nieuwheid van een idee te beoordelen, maar dan moet hiervoor een betere oplossing gezocht worden. Het zou een stuk makkelijker moeten worden om een octrooi ongeldig te verklaren zonder daar dure rechtzaken voor te moeten aanspannen.

2 1.3 Hoe kan de Gemeenschap bij de ontwikkeling van haar octrooibeleid beter rekening houden met de bredere belangen van de samenleving? Dit is heel belangrijk. Het het octrooibeleid dient in mijn opinie allereerst de samenleving. Niet de financiele belangen van enkele grote bedrijven. De innovatie moet bevorderd worden om de samenleving te helpen, niet om de winst van een onderneming te bevorderen. Er moet een goede afweging gemaakt worden of de potentiele stimulering van de innovatie opweegt tegen de negatieve aspecten van een octrooi (duurdere producten, anti-competetive, etc). Toch is het gek dat ik altijd het idee heb dat het octrooi beleid in de eerste plaats voor en door mensen uit de top van het bedrijfsleven bepaald wordt. De gewone man op de straat wordt weinig gevraagd. Het grote probleem met het octrooibeleid is dat het zichzelf instand houdt. Een aantal jaren geleden zei een "IP-jurist" tegen mij dat wij als onderzoekers onze producten als onderzoekers _moeten_ patenteren, omdat een bedrijf anders met iemand anders in zee gaat die wel een patent heeft. Voor dingen als software speelt dit gelukkig nog niet zo lijkt me omdat het vrij goedkoop is om als de uitvinder zelf je software te verspreiden. En dus zou het ook verboden moeten zijn om hier octrooien aan toe te kennen. Het heeft geen enkel belang voor de samenleving. 2.1 Zijn er ten opzichte van de gemeenschappelijke politieke benadering of aanvullende kenmerken die u voor een doeltreffend Gemeenschapsoctrooisysteem belangrijk acht? Het Europees octrooi bureau is een, voor mij, redelijk ontransparante instantie met erg veel macht. Ik vind het vreemd dat ze zowel de regels bepalen, octrooien toekennen, en schendingen daarvan beoordelen. Bovendien is het in de huidige tijd erg makkelijk om een octrooi te schenden. In de wetenschap komen meer mensen vaak op het zelfde idee, maar het is bij octrooien vaak moeilijk om na te gaan of iets al gepatenteerd is (zeker voor

3 iemand die geen jurist is). Als men bij elk idee moet nagaan of het gepatenteerd is dan komt men nooit aan onderzoek toe. In de huidige situatie is het zo dat iemand die een octrooi schendt, hiervan op de hoogte gesteld moet worden zodat er de mogelijkheid is om met de schending te stoppen. Ik begrijp dat dit veranderd dreigt te worden en dat er meteen financiele consequenties aan zitten, ik zou dit een zeer slechte zaak vinden. Dan kan een bedrijf beter verre van nieuwe ideeen blijven. Tot slot, wanneer een bedrijf een patent heeft, maar geen product op de markt brengt binnen een afzienbare tijd, moet het mogelijk zijn een octrooi te laten vervallen. Het dient immers niet het belang van de samenleving. 3.1 Wat zijn volgens u de voor- en nadelen van een pan-europese geschillenregeling volgens de EPLA voor de gebruikers van octrooien en belanghebbenden? Ik denk dat het goed is als er 1 Europees beleid komt wat dit betreft. Maar die regeling moet dat ook meteen eens kritisch kijken naar het grote aantal niet geheel aan de voorwaarden voldoende patenten die op dit moment doot het EOB toekend zijn. 3.2 Wat is volgens u het ideale systeem voor de beslechting van octrooigeschillen, aangezien in Europa mogelijk drie soorten octrooien naast elkaar zullen bestaan (nationale octrooien, Gemeenschapsoctrooien en Europese octrooien)? De keuze zou moeten bestaan om het geschil aan een nationale rechtbank voor te leggen. Het lijkt me niet goed het probleem voor te leggen aan het EOB omdat die het octrooi heeft toegekend. De regelgevende en toetsende instanties moeten gescheiden blijven. 4.1 Welke aspecten van het octrooirecht leiden volgens u tot belemmeringen voor het vrije verkeer of tot concurrentieverstoringen als gevolg van verschillen tussen de wettelijke regels van de lidstaten of de wijze waarop

4 die regels in de praktijk worden toegepast? Vooral in de praktijk worden sommige octrooien, op "genen', bedrijfsmethodes en software itt de regels toegekend. In sommige landen is het relatief makkelijk om deze octrooien ongeldig te laten verklaren, in niet. De regels moeten duidelijk gedefinieerd worden en de bestaande niet wettige octrooien moeten overal ongeldig worden verklaard, en niet in stand worden gehouden omdat ze nu eenmaal toegekend zijn. Ik begrijp wel dat dit voor sommige bedrijven een vervelende affaire is. 4.2 In welke mate ondervindt uw onderneming hiervan de gevolgen? Op dit moment ondervinden wij nog geen vervelende hiervan. 4.3 Hoe schat u de meerwaarde en haalbaarheid in van de hierboven beschreven benaderingen (1 t/m 3)? Persoonlijk vind ik alle punten redelijk onduidelijk en vaag op het punt van wat er nu precies wel of niet patenteerbaar is. Dat moet duidelijk omschreven worden. Verder is "wederzijdse" erkenning een beetje vreemd. We kunnen dus op zoek gaan naar een octrooibureau wat de aanvraag gaat erkennen? Dat lijkt me een slechte zaak. 4.4 Zijn er benaderingen die de Commissie zou kunnen overwegen? De harmonisatie van de octrooiwetten moet niet leiden tot onduidelijk over wat er wel en niet octrooieerbaar is. Innovatie kan (en moet) ook op manieren gestimuleerd worden. En in sommige gevallen kan een inperking van de rechten van octrooihebbende duidelijk tot _meer_ innovatie leiden. B. Persoonlijke vragen 5.1 Hoe belangrijk is het octrooisysteem in Europa in vergelijking met rechtsgebieden die voor uw onderneming van belang zijn? Op dit moment ben ik verbonden aan een buitenlandse universiteit. Dus op dit moment is het Europese octrooisysteem niet zo heel belangrijk voor mij.

5 5.2 Hoe belangrijk is het octrooisysteem in Europa in vergelijking met terreinen van de intellectuele eigendom, zoals handelsmerken, modelrechten, kwekersrechten, auteursrechten en naburige rechten? Voor veel uitvindingen, zeker de meer immateriele, is een goede bescherming te vinden door gebruik te maken van rechten (copyright etc). 5.3 Hoe belangrijk is het octrooisysteem in Europa voor u in vergelijking met octrooisystemen elders in de wereld? Zie vraag Voor kleine en middelgrote ondernemingen: welk gebruik maakt u op het ogenblik van octrooien en welk gebruik denkt u in de toekomst ervan te maken? Op welke problemen bent u gestuit bij het huidige octrooisysteem? Het kan financieel aantrekkelijk zijn voor de universiteit om soms octrooi aan te vragen i.s.m. een bedrijf op bepaalde ondekkingen. Dit heeft echter zuiver een financieel doel om wat meer geld binnen te slepen. Het probleem is dat het vaak duur is om een octrooi aan te vragen, en niet altijd financieel resultaat oplevert. Bovendien heb ik er ethische problemen mee omdat het geduurende de beoordelingsperiode niet toegestaan is om zonder belemmeringen over de vindingen te praten met collega's. In essentie beperkt het de vrije uitwisseling van informatie. 5.5 Zijn er naast de in dit document genoemde punten nog kwesties waaraan de Commissie in verband met het octrooisysteem aandacht aan zou moeten besteden? Niet alleen mensen uit het bedrijfsleven hebben te maken met octrooien. Het heeft effect op de hele samenleving, en daar mag best wat meer aandacht voor zijn. Persoonlijke gegevens 1) Vul hieronder uw contactgegevens in als u bereid bent desgevraagd uw opmerkingen tegenover de Commissie nader toe te lichten.

6 (a) Antwoordt u als particulier of namens een bedrijf/instelling? Mijn antwoord is mijn persoonlijke mening. Bovendien ben ik nu ook tijdelijk niet verbonden aan een Europese Instelling. (b) Naam van uw bedrijf/instelling/contactpersoon: Osaka Daigaku, Japan (c) adres: dtholen@bio.sci.osaka-u.ac.jp (d) Postadres: 1-1 Machikaneyama, Toyonaka-shi, Osaka, Japan (e) Webadres van uw bedrijf/instelling (indien beschikbaar): 2) Om een beeld te krijgen van de verschillende partijen die bij het octrooisysteem belang hebben, hebben wij nog volgende informatie nodig: (a) In welke lidstaat woont u/bent u voornamelijk actief? Tijdelijk geen lidstaat dus: Japan. (b) Doet u zaken over de grens? Ja. (c) Voor bedrijven: hoeveel werknemers hebt u in dienst? (d) Tot welke bedrijfstak behoort u? Wetenschap/onderzoek. (e) Bent u octrooihouder? Zo ja, van hoeveel octrooien? Zijn dit nationale of Europese octrooien? Niet persoonlijk. (f) Hebt u voor uw octrooien licentieovereenkomsten gesloten? (g) Bent u zelf licentiehouder? nee (h) Bent u in een octrooigeschil verwikkeld geweest? nee (i) Hebt u ervaringen met het octrooisysteem in Europa? nee.

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? De bestaansreden van het octrooisysteem is het bevorderen van de innovatie. Daarom moeten octrooien die de innovatie beperken

Nadere informatie

PATSTRAT. Error! Unknown document property name. NL

PATSTRAT. Error! Unknown document property name. NL PATSTRAT Error! Unknown document property name. EUROPESE COMMISSIE DG interne markt en diensten Kenniseconomie Industriële eigendom Brussel, 9.1.2006 Ik zou beroep willen doen op de privacyverklaring en

Nadere informatie

A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Het belangrijkste kenmerk van het octrooisysteem is dat we alleen zouden moeten overwegen het daar

Nadere informatie

Vragenlijst. over het octrooisysteem in Europa

Vragenlijst. over het octrooisysteem in Europa NL PATSTRAT NL NL EUROPESE COMMISSIE DG interne markt en diensten Kenniseconomie Industriële eigendom Brussel, 9.1.2006 Vragenlijst over het octrooisysteem in Europa NL NL INLEIDING Intellectuele-eigendomsrechten

Nadere informatie

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Geachte mevrouw, mijnheer, Mijn mening over octrooien wordt goed verwoord door onderstaande tekst, zoals geproduceerd door een belangenvereniging. Ik heb de tekst bij enigszins aangepast, zodat hij beter

Nadere informatie

ad 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

ad 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? ad 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? In uw premisse stelt u dat de achterliggende gedachte van het octrooisysteem zou zijn dat "ondernemingen en onderzoeksinstellingen

Nadere informatie

A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Hieronder vindt u mijn antwoorden op de enquête over het gemeenschapsoctrooi. A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Het belangrijkste kenmerk

Nadere informatie

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem A. Algemene Vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem Er mist een kenmerk: Persoonlijke vrijheid mag niet geschaad worden door het octrooisysteem. Het is

Nadere informatie

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Het belangrijkste kenmerk van het octrooisysteem is dat we alleen zouden moeten overwegen het daar

Nadere informatie

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Het belangrijkste kenmerk van het octrooisysteem is dat we alleen zouden moeten overwegen het daar

Nadere informatie

A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE----- Hash: SHA1 Geachte, Hierna de antwoorden op de enquete over het gemeenschapsoctrooi. Voor deze antwoorden heb ik mij laten adviseren, maar ik onderschrijf persoonlijk

Nadere informatie

Bij deze stuur ik u mijn antwoorden op de Vragenlijst over het octrooisysteem in Europa (dd 9 januari 2006).

Bij deze stuur ik u mijn antwoorden op de Vragenlijst over het octrooisysteem in Europa (dd 9 januari 2006). Geachte commissie, Bij deze stuur ik u mijn antwoorden op de Vragenlijst over het octrooisysteem in Europa (dd 9 januari 2006). 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

Nadere informatie

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Het belangrijkste kenmerk van het octrooisysteem is dat we alleen zouden moeten overwegen het daar

Nadere informatie

=========================================================================

========================================================================= L.S.: Ik werd gewezen op de enquete die de Europese Commissie houdt over het Gemeenschapsoctrooi. Ik ben professioneel automatiseerder, en was voorheen wetenschappelijk onderzoeker. Over octrooien heb

Nadere informatie

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem?

1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octrooisysteem? Het belangrijkste kenmerk van het octrooisysteem is dat we alleen zouden moeten overwegen het daar

Nadere informatie

Brussel, 22 november 2006 112206 Advies Europees beleid intellectuele eigendommen Advies Europees beleid met betrekking tot intellectuele eigendommen

Brussel, 22 november 2006 112206 Advies Europees beleid intellectuele eigendommen Advies Europees beleid met betrekking tot intellectuele eigendommen Brussel, 22 november 2006 112206 Advies Europees beleid intellectuele eigendommen Advies Europees beleid met betrekking tot intellectuele eigendommen 1. Inleiding De SERV werd op 3 november 2006 om advies

Nadere informatie

Recht in Balans. Mr. Arnoud E.C. Punt.

Recht in Balans. Mr. Arnoud E.C. Punt. Recht in Balans Mr. Arnoud E.C. Punt www.aecius.nl De website Intellectueel Eigendom (IP) Intellectuele eigendomsrechten zijn rechten op voortbrengselen van de menselijke geest en behoren tot het privaatrechtelijk

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 25 juli 2001 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een verordening van de Raad betreffende het Gemeenschapsoctrooi (COM(2000)

Nadere informatie

Geachte mijnheer, mevrouw,

Geachte mijnheer, mevrouw, Geachte mijnheer, mevrouw, Hierbij een antwoord op de vragenlijst over het octrooisysteem in europa. Voordat ik over ga op de standaard antwoorden op de vragenlijst die u waarschijnlijk al een paar keer

Nadere informatie

P A T E N T I N 6 S T A P P E N N A A R J E E I G E N P A T E N T H O E K U N J E E E N O C T R O O I A A N V R A G E N?

P A T E N T I N 6 S T A P P E N N A A R J E E I G E N P A T E N T H O E K U N J E E E N O C T R O O I A A N V R A G E N? P A T E N T I N 6 S T A P P E N N A A R J E E I G E N P A T E N T H O E K U N J E E E N O C T R O O I A A N V R A G E N? I N H O U D 5E R V A R I N G W A T J E O V E R O N S M O E T W E T E N B i j o n

Nadere informatie

Checklist Intellectuele Eigendom

Checklist Intellectuele Eigendom Checklist Intellectuele Eigendom Breng eenvoudig uw intellectuele eigendom in kaart Ontdek snel welke rechten uw werk kunnen beschermen Vind tips over hoe u uw werk kunt vastleggen of beschermen Checklist

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 232 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

BACK TO BASICS OCTROOIRECHT ERIC DE GRYSE

BACK TO BASICS OCTROOIRECHT ERIC DE GRYSE BACK TO BASICS OCTROOIRECHT ERIC DE GRYSE eric.degryse@simontbraun.eu I. OCTROOIWETGEVING : België Wetboek van economisch recht, 19 April 2014, Boek XI, "Intellectuele eigendom, titel 1, Uitvindingsoctrooien

Nadere informatie

Samenwerken & Intellectueel Eigendom

Samenwerken & Intellectueel Eigendom Samenwerken & Intellectueel Eigendom 15 mei 2012 Mecc Maastricht René Janssen octrooiadviseur regio Limburg NL Octrooicentrum (locatie Syntens-Roermond) NL Octrooicentrum Octrooiverlening Nederland (uitvoering

Nadere informatie

Beschermen van ideeën, innovatie en design: uw toolbox

Beschermen van ideeën, innovatie en design: uw toolbox Arnhem, 10 oktober 2011 Beschermen van ideeën, innovatie en design: uw toolbox Marijke Van kan Partner / Merken- en modellengemachtigde AOMB octrooi- en merkenbureau Agenda Beschermen van ideeën, innovatie

Nadere informatie

Koninginnegracht 19, Den Haag Kanaalpad 69, Apeldoorn 070-3105600. patents@vriesendorp.nl www.vriesendorp.nl

Koninginnegracht 19, Den Haag Kanaalpad 69, Apeldoorn 070-3105600. patents@vriesendorp.nl www.vriesendorp.nl 1 Een octrooi (ook wel patent) is een juridisch document waarin de beschermingsomvang van een technische uitvinding of idee is vastgelegd. Met een octrooi kunt u derden, die daartoe niet gerechtigd zijn,

Nadere informatie

1.3 Hoe kan de Gemeenschap bij de ontwikkeling van haar octrooibeleid beter= rekening houden met de bredere belangen van de samenleving?

1.3 Hoe kan de Gemeenschap bij de ontwikkeling van haar octrooibeleid beter= rekening houden met de bredere belangen van de samenleving? A. Algemene vragen 1.1 Bent u het eens met deze opsomming van basiskenmerken voor het octroois= ysteem? Het belangrijkste kenmerk van het octrooisysteem is dat we alleen zouden mo= eten overwegen het daar

Nadere informatie

Laat uw innovatie optimaal renderen. Strategisch omgaan met Intellectueel Eigendom

Laat uw innovatie optimaal renderen. Strategisch omgaan met Intellectueel Eigendom Laat uw innovatie optimaal renderen Strategisch omgaan met Intellectueel Eigendom Werken aan hoogwaardige technologie betekent continu innoveren om te voldoen aan de vraag van de markt en om de concurrentie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 30 635 Octrooibeleid Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

DNA-ps december Resultaten november Uitleg KvK Ondernemerspanel

DNA-ps december Resultaten november Uitleg KvK Ondernemerspanel DNA-ps december 2012 - Resultaten november 2012 - Uitleg KvK Ondernemerspanel Hoe groot is uw onderneming? Ik ben zelfstandige, zonder personeel Micro-onderneming (1-9 werknemers) 28,1 64,8 - Twee derde

Nadere informatie

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Hulp voor uitvinders Pag. 1 Pag. 2 Pag. 3 Pag. 4 Pag. 5 Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Bescherm uw ideeën Wanneer u

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie interne markt en consumentenbescherming PE v01-00

EUROPEES PARLEMENT. Commissie interne markt en consumentenbescherming PE v01-00 EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««2009 Commissie interne markt en consumentenbescherming 1.3.2005 PE 355.432v01-00 AMENDEMENTEN 1-16 Ontwerpverslag (PE 353.286v01-00) Małgorzata Handzlik De interne markt

Nadere informatie

Beleidsevaluatie Intellectueel Eigendomsbeleid

Beleidsevaluatie Intellectueel Eigendomsbeleid Beleidsevaluatie Intellectueel Eigendomsbeleid Vragenlijst en uitkomsten enquête Opdrachtgever: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Rotterdam, april 2012 Beleidsevaluatie Intellectueel

Nadere informatie

Wij richten ons tot U in reactie op uw vragenlijst zoals gepubliceerd op http://europa.eu.int/comm/internal_market/indprop/docs/patent/consult_nl.

Wij richten ons tot U in reactie op uw vragenlijst zoals gepubliceerd op http://europa.eu.int/comm/internal_market/indprop/docs/patent/consult_nl. Geachte heer Nooteboom, Wij richten ons tot U in reactie op uw vragenlijst zoals gepubliceerd op http://europa.eu.int/comm/internal_market/indprop/docs/patent/consult_nl.pdf Wij zijn een kleine pan-europeese

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 13.4.2011 SEC(2011) 483 definitief WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING Begeleidend document bij Voorstel voor een VERORDENING

Nadere informatie

Snelgroeiende ondernemingen en intellectuele-eigendomsrechten

Snelgroeiende ondernemingen en intellectuele-eigendomsrechten Snelgroeiende ondernemingen en intellectuele-eigendomsrechten IER-profiel van veelbelovende kmo s in Europa Mei 2019 Een gezamenlijk project van het Europees Octrooibureau en het Bureau voor intellectuele

Nadere informatie

STW-gebruikerscommissie

STW-gebruikerscommissie STW-gebruikerscommissie Versie: november 2013 Pagina 1 / 10 Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 Definities... 3 02. Toepasselijkheid... 3 03. Taak... 4 04. Uitvoering project... 4 05. Samenstelling... 4

Nadere informatie

Geoctrooieerde uitvindingen in de GWW

Geoctrooieerde uitvindingen in de GWW Geoctrooieerde uitvindingen in de GWW Open licenties voor meer innovatie Peter Dorr Octrooicentrum Nederland Inhoud 1. Wat zijn IE-rechten 2. Waarom in de GWW problemen zijn ontstaan 3. Nieuwe balans 4.

Nadere informatie

1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw?

1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw? Q&A Octrooien op planteigenschappen 1. Wanneer kan je een octrooi (=patent) nemen op een planteigenschap die voordien nog niet gekend was in de landbouw? Als het Europees Octrooi Bureau een patent verleent,

Nadere informatie

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna "de Gemeenschap" te noemen) enerzijds, en

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna de Gemeenschap te noemen) enerzijds, en bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 284 van 22/10/98 OVEREENKOMST inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde

Nadere informatie

Zaak C-377/98. Koninkrijk der Nederlanden tegen Europees Parlement en Raad van de Europese Unie

Zaak C-377/98. Koninkrijk der Nederlanden tegen Europees Parlement en Raad van de Europese Unie Zaak C-377/98 Koninkrijk der Nederlanden tegen Europees Parlement en Raad van de Europese Unie Nietigverklaring Richtlijn 98/44/EG Rechtsbescherming van biotechnologische uitvindingen Rechtsgrondslag Artikel

Nadere informatie

Algemene Introductie in Intellectuele Eigendomsrechten

Algemene Introductie in Intellectuele Eigendomsrechten Algemene Introductie in Intellectuele Eigendomsrechten 2015 CrossCare x CrossRoads Convention - 2018 LC Patents 2018 Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd, openbaar gemaakt of verspreid worden in welk

Nadere informatie

Europakenner Onderzoeker Journalist. toepassing. bediscussiëren en beargumenteren van Europese kwesties. gehaald op:

Europakenner Onderzoeker Journalist. toepassing. bediscussiëren en beargumenteren van Europese kwesties. gehaald op: Europakenner Onderzoeker Journalist Europeaan en invloeden Europese en internationale instellingen bediscussiëren en beargumenteren van Europese kwesties toekomst als Europees burger formuleren Een Europeaan

Nadere informatie

id-direct b2c Website van ONTEX en aanverwante diensten: Gebruiksvoorwaarden Aanvaarding en wijziging van deze Gebruiksvoorwaarden...

id-direct b2c Website van ONTEX en aanverwante diensten: Gebruiksvoorwaarden Aanvaarding en wijziging van deze Gebruiksvoorwaarden... id-direct b2c Website van ONTEX en aanverwante diensten: Gebruiksvoorwaarden Laatste herziening: 17/01/2018 Inhoudsopgave Aanvaarding en wijziging van deze Gebruiksvoorwaarden... 2 Bedrijfsinformatie...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage. Datum 08 oktober 2012

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage. Datum 08 oktober 2012 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 20 2594 AV Den Haag

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER: POTENTIEEL OCTROOIEERBARE ONDERZOEKSRESULTATEN

AANMELDINGSFORMULIER: POTENTIEEL OCTROOIEERBARE ONDERZOEKSRESULTATEN AANMELDINGSFORMULIER: POTENTIEEL OCTROOIEERBARE ONDERZOEKSRESULTATEN Invullen van dit formulier is de eerste stap naar mogelijke bescherming en commercialisatie van uw onderzoeksresultaten. Dit document

Nadere informatie

Nieuwe initiatieven om octrooirechtspraak te Europeaniseren

Nieuwe initiatieven om octrooirechtspraak te Europeaniseren Nieuwe initiatieven om octrooirechtspraak te Europeaniseren European Patent Litigation Agreement (EPLA) Verordening inzake het Gemeenschapsoctrooi Huidige situatie Octrooien zijn beschermingstitels met

Nadere informatie

Bescherming van innovatie: oud vs. nieuw. mr. J.G.C. Scheurink

Bescherming van innovatie: oud vs. nieuw. mr. J.G.C. Scheurink Bescherming van innovatie: oud vs. nieuw mr. J.G.C. Scheurink Innovatie Wat is innovatie nu precies? Innovatie (vernieuwing) ziet hoofdzakelijk op nieuwe ideeën, goederen, diensten en processen. In iedere

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Nederlandstalige samenvatting van CPB Document 132, Innovation Policy: Europe or the Member States

Nederlandstalige samenvatting van CPB Document 132, Innovation Policy: Europe or the Member States Nederlandstalige samenvatting van CPB Document 132, Innovation Policy: Europe or the Member States Tegenwoordig zoekt Europa de oplossing voor de lage productiviteitsgroei bij innovatie. De groeicijfers

Nadere informatie

23.06.2011. Borrel Lawton Brands. - Juridische bescherming van teksten, ontwerpen, logo s en merknamen. - Achtergrond en doel bijeenkomst

23.06.2011. Borrel Lawton Brands. - Juridische bescherming van teksten, ontwerpen, logo s en merknamen. - Achtergrond en doel bijeenkomst 23.06.2011 Borrel Lawton Brands - Juridische bescherming van teksten, ontwerpen, logo s en merknamen - Achtergrond en doel bijeenkomst bpriem@lawtonbrands.com / itenoever@lawtonbrands.com Agenda 15.30

Nadere informatie

A L T E N B U R G P A T E N T

A L T E N B U R G P A T E N T HELP! Ik wil octrooi aanvragen. Copyright 2004 Altenburg Patent Inhoudsopgave Inleiding 3 Octrooi: 4 Wat is het? Hoe krijg u het? Bescherming van merken en modellen Wel/niet aanvragen? In welke landen

Nadere informatie

APPS & R E C H T. 2014, Ruby Nefkens en Ilham Keip

APPS & R E C H T. 2014, Ruby Nefkens en Ilham Keip APPS & R E C H T 2014, Ruby Nefkens en Ilham Keip Apps en recht Het tot stand komen van een app begint altijd met een idee. En tijdens de uitwerking van dit idee tot een concrete app komen veel onderwerpen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 30 635 Octrooibeleid Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD TT ** TT. COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 23.12.2003 COM(2003) 827 definitief 2003/0326 (CNS) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD houdende toekenning aan het Hof van Justitie van de

Nadere informatie

Ondernemen met IP in de praktijk

Ondernemen met IP in de praktijk Ondernemen met IP in de praktijk Inhoud Wat is IE? Hoe werkt IE? o c t rooien m e rk e n m o d e llen a d v o c a t uu r Waarom IE beschermen? Alternatieven voor het beschermen van IE? Welke verschillende

Nadere informatie

Bescherming en exploitatie van Intellectueel Eigendom

Bescherming en exploitatie van Intellectueel Eigendom Bescherming en exploitatie van Intellectueel Eigendom Bescherming uitvinding / vorm / merk en IP strategie (parallelsessie I) Kayin Pang, Peter van Essen and Ard Ellens Food Valley & Nederlandsch Octrooibureau

Nadere informatie

Juridische aspecten verbonden aan import van led verlichting, armaturen en onderdelen

Juridische aspecten verbonden aan import van led verlichting, armaturen en onderdelen Juridische aspecten verbonden aan import van led verlichting, armaturen en onderdelen Mr. Thomas Goethals President Kennedypark 4A 8500 Kortrijk Tel.: 056/22.29.01 Fax: 056/22.29.02 IMPORT Aankoop Productie

Nadere informatie

Intellectueel eigendom en software. Voor de digitale economie

Intellectueel eigendom en software. Voor de digitale economie Intellectueel eigendom en software Voor de digitale economie Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor een aantal rechten op zogenaamde voortbrengselen van de menselijke geest, zoals een schilderij,

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, COM (2007) 29-03-07 MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD Verbetering van het octrooisysteem in Europa 1. IEIDING Een essentieel

Nadere informatie

NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN

NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN NEDERLANDS PATENT IN 6 STAPPEN www.inaday.eu WIJ ZIJN INADAY, SPECIALIST IN MERKEN & PATENTEN Inaday maakt merk- en patentbescherming begrijpelijk en bereikbaar. Dit doen we door de procedures voor merk-

Nadere informatie

De Octrooicel van het WTCB

De Octrooicel van het WTCB De Octrooicel van het WTCB De intellectuele eigendom ten dienste van de ondernemingen Kort overzicht van de te behandelen onderwerpen 2. Octrooien 3. De Octrooicel van het WTCB 4. De octrooidatabanken

Nadere informatie

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi

Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Fiche 9: Verordening EU octrooi vertaalregelingen 1. Algemene gegevens Titel voorstel: Voorstel voor een verordening van de Raad inzake de vertaalregelingen voor het EU-octrooi Datum Commissiedocument:

Nadere informatie

WEBINAR : Intellectuele eigendomsrechten in de bouwsector

WEBINAR : Intellectuele eigendomsrechten in de bouwsector WEBINAR : Intellectuele eigendomsrechten in de bouwsector Welkom, deze voorstelling zal om 10u00 beginnen. Indien u correct bent aangemeld zou u nu een muziekje moeten horen. Indien u niets hoort, controleer

Nadere informatie

Vragen aan de uitvinder

Vragen aan de uitvinder Dit octrooiprotocol wordt onderschreven door Contactgroep Vrije Octrooigemachtigden Vragen aan de uitvinder De antwoorden helpen om de juiste beslissingen over octrooieren te nemen. Ze helpen ook om de

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 31 januari 2019 Betreft Grace period in het octrooirecht

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 31 januari 2019 Betreft Grace period in het octrooirecht > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel en hebben hierover een aantal vragen.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel en hebben hierover een aantal vragen. Wijziging van de Rijksoctrooiwet 1995 in verband met de Overeenkomst betreffende een eengemaakt octrooigerecht en Verordening (EU) nr. 1257/2012 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG I. Algemeen De leden

Nadere informatie

OCTROOIEN IN BELGIË een praktische leidraad

OCTROOIEN IN BELGIË een praktische leidraad OCTROOIEN IN BELGIË een praktische leidraad tweede volledig herziene uitgave André Clerix Véronique Pede Nele D Halleweyn Harry Kraft Pieter Callens Michaël Beck D/2016/0147/237 ISBN 978 90 4862 660 1

Nadere informatie

Biomedische Technologie

Biomedische Technologie 23 September 2013 1 Biomedische Technologie BMT gestudeerd van 2004 2010 Heerendispuut Lanistae van 2005 heden 19 e bestuur Protagoras in jaar 2007 2008 Externe Betrekkingen en vicevoorzitter Master Biomedical

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 635 Octrooibeleid Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Bedrijfsgeheimen bij technische innovaties. Octrooicentrum Nederland zet voors en tegens op een rij

Bedrijfsgeheimen bij technische innovaties. Octrooicentrum Nederland zet voors en tegens op een rij Bedrijfsgeheimen bij technische innovaties Octrooicentrum Nederland zet voors en tegens op een rij In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Jaarlijks krijgt 20% van de Nederlandse bedrijven

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

VAN N UI U TV T IND ING CRE R ATI T E T EXPLO ITA T E

VAN N UI U TV T IND ING CRE R ATI T E T EXPLO ITA T E VAN UITVINDING EN CREATIE TOT EXPLOITATIE Een goed idee is goud waard. Intussen heeft u alles goed geregeld: uw octrooigemachtigde heeft octrooi of kwekersrecht aangevraagd, een merkenbureau heeft uw merk

Nadere informatie

Specialisatie loont?!

Specialisatie loont?! Specialisatie loont?! Tetty Havinga, Instituut voor rechtssociologie, Faculteit Rechtsgeleerdheid Presentatie Vereniging voor Auteursrecht 3 oktober 2014 Amsterdam Twee onderzoeken Opbouw presentatie Specialisatie

Nadere informatie

Beleidsvisie Octrooibeleid en MKB

Beleidsvisie Octrooibeleid en MKB Beleidsvisie Octrooibeleid en MKB Samenvatting Een efficiënt werkend octrooisysteem draagt bij aan innovatie en welvaartsgroei. Momenteel innoveert het midden- en kleinbedrijf nog te weinig en is te weinig

Nadere informatie

3 Know-how. 3.1 Inleiding. 3.2 Wat is know-how

3 Know-how. 3.1 Inleiding. 3.2 Wat is know-how 3 Know-how Als je geen zin hebt om met een andere developer over een recent project te praten, dan kan je je er makkelijk van afmaken door te zeggen: `Daar kan ik niets over zeggen, dat valt onder een

Nadere informatie

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen

Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen Workshop Octrooien, uitvindingen, merken en modellen 5 februari 2013 VWO-4 Evenement Op 23 november brachten 18 leerlingen van 1 school uit de regio een bezoek aan De High Tech Campus en kregen de mogelijkheid

Nadere informatie

TEST STARTENDE ONDERNEMERS ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS (Lucebert), bescherming en bewaking van het Intellectuele Eigendom

TEST STARTENDE ONDERNEMERS ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS (Lucebert), bescherming en bewaking van het Intellectuele Eigendom Beste ondernemer, TEST STARTENDE ONDERNEMERS Een ieder die een project of een eigen bedrijf start, moet zich voorbereiden door zoveel mogelijk te ontdekken over de situatie waarin men zich waarschijnlijk

Nadere informatie

Een inleidende boodschap van de auteurs

Een inleidende boodschap van de auteurs Een inleidende boodschap van de auteurs De wereld is veranderd sinds het verschijnen van De One Minute Manager. Organisaties moeten met minder middelen steeds sneller reageren, als ze het huidige tempo

Nadere informatie

24-10-2013. Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde AUTEURSRECHT. Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën

24-10-2013. Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde AUTEURSRECHT. Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën Intellectual Property & bedrijfswaarde aeternus college tour bedrijfswaarde Intellectuele eigendom: hoofdcategorieën 1. Copyright (Auteursrecht e.a.) Intellectuele eigendom 2. Industriële Eigendom Antoon

Nadere informatie

10 november 2009 www.octrooibureau.nl

10 november 2009 www.octrooibureau.nl Octrooirecht in 15 vragen Voor de Automotive Portal Website Nederlandsch Octrooibureau 10 november 2009 www.octrooibureau.nl Inleiding Ik wil meer weten over octrooien U overweegt een octrooi aan te vragen.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 2 juli 2010 (08.07) (OR. en) 11805/10 ADD 2 PI 77

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 2 juli 2010 (08.07) (OR. en) 11805/10 ADD 2 PI 77 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 2 juli 2010 (08.07) (OR. en) 11805/10 ADD 2 PI 77 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

Nadere informatie

Richtlijnen Intellectueel eigendom. Algemeen. Notitie met aanbevelingen

Richtlijnen Intellectueel eigendom. Algemeen. Notitie met aanbevelingen Pagina 1 van 8 Algemeen Voor een werkgever is innovatie een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van de organisatie. De innovatie vindt veelal niet alleen plaats op het niveau van de bestuurders of

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 26 628 Industrie- en dienstenbeleid Nr. 6 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Beleidsplan. Vereniging Europe Third World Association (ETWA)

Beleidsplan. Vereniging Europe Third World Association (ETWA) Beleidsplan Vereniging Europe Third World Association (ETWA) Samenvatting Dit document definieert het doel van de Vereniging ETWA en de manier waarop dit doel bereikt wordt. Met name worden de activiteiten

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 170/7

Publicatieblad van de Europese Unie L 170/7 1.7.2005 Publicatieblad van de Europese Unie L 170/7 VERORDENING (EG) Nr. 1002/2005 VAN DE COMMISSIE van 30 juni 2005 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1239/95 betreffende het verlenen van dwanglicenties

Nadere informatie

AANSPRAKELIJK HEID AANSPRAKELIJKHEID DEZE SITE WORDT UITGEGEVEN DOOR DE VENNOOTSCHAP ELI LILLY BENELUX N.V.

AANSPRAKELIJK HEID AANSPRAKELIJKHEID DEZE SITE WORDT UITGEGEVEN DOOR DE VENNOOTSCHAP ELI LILLY BENELUX N.V. AANSPRAKELIJK HEID AANSPRAKELIJKHEID DEZE SITE WORDT UITGEGEVEN DOOR DE VENNOOTSCHAP ELI LILLY BENELUX N.V. S.A. Eli Lilly Benelux N.V. Rue du Marquis 1 Markiesstraat, B -1000 Bruxelles/Brussel BELGIUM.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 oktober 2010 (08.10) (OR. en) 14377/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0198 (CNS) PI 114

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 6 oktober 2010 (08.10) (OR. en) 14377/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0198 (CNS) PI 114 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 oktober 2010 (08.10) (OR. en) 14377/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0198 (CNS) PI 114 NOTA van: het voorzitterschap aan: de Raad (concurrentievermogen) nr. vorig

Nadere informatie

Bevordering van innovatie door middel van octrooien Groenboek over het Gemeenschapsoctrooi en het octrooistelsel in Europa

Bevordering van innovatie door middel van octrooien Groenboek over het Gemeenschapsoctrooi en het octrooistelsel in Europa Bevordering van innovatie door middel van octrooien Groenboek over het Gemeenschapsoctrooi en het octrooistelsel in Europa (door de Commissie ingediend) Samenvatting Het octrooisysteem neemt een centrale

Nadere informatie

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004 BureauJeugdzorgDrenthe februari 2005 / 05 004 Bureau Jeugdzorg Drenthe Jeugdreclassering Heel wat jongeren tussen 12 en 18 komen in aanraking met jeugdreclassering. Justitie of de Raad voor de Kinder bescherming

Nadere informatie

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas?

Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Toenemende zorgvraag versus bezuinigingen Bieden private investeerders soelaas? Onderzoeksvragen Hoe scoort gezondheidszorg in een maatschappelijke issue-ranking? Waaraan dankt de zorg zijn bijzondere

Nadere informatie

Bijlage 2: Verslag Consultatie Octrooiering van in computers geïmplementeerde uitvindingen.

Bijlage 2: Verslag Consultatie Octrooiering van in computers geïmplementeerde uitvindingen. Bijlage 2: Verslag Consultatie Octrooiering van in computers geïmplementeerde uitvindingen. Datum: 23 november 2004 Deelnemers: Mw. Van Gennip (Staatssecretaris EZ), dhr. Sistermans (Voorzitter), dhr.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 671 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

De Code van Bedrijfsethiek voor Leveranciers van Smiths

De Code van Bedrijfsethiek voor Leveranciers van Smiths De Code van Bedrijfsethiek voor van Smiths Als een internationaal bedrijf werkt de Smiths Group overal ter wereld samen met klanten, aandeelhouders en leveranciers. Deze belanghebbenden, tezamen met de

Nadere informatie

Geen nieuwe witlof meer

Geen nieuwe witlof meer mei 2010 LEV 3 37 Rapport Veredelde Zaken adviseert de octrooiwet voor plantenbiotechnologie aan te passen tekst Marianne Heselmans Illustratie Tammo Schuringa Geen nieuwe witlof meer Brede patenten op

Nadere informatie

Richtlijnen Gebruikerscommissie NWO-domein TTW 2017

Richtlijnen Gebruikerscommissie NWO-domein TTW 2017 Richtlijnen Gebruikerscommissie NWO-domein TTW 2017 Effectief vanaf: 1 augustus 2017 Toegepaste en Technische Wetenschappen Utrecht, 1 juli 2017 Inhoud Inleiding 1 Artikel 1 Definities 1 Deel 1 Uitvoering

Nadere informatie