Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden."

Transcriptie

1 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Op de vlucht lezen op pagina 3 van 7Days. Doelen Uw leerlingen leren wat het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te vinden. Referentieniveaus Niveau 1F: De leerlingen leren hoe zij het onderwerp en het gezegde in een zin vinden. Niveau 2F: Kan teksten lezen over alledaagse onderwerpen, onderwerpen die aansluiten bij de leefwereld van de leerling en over onderwerpen die verder van de leerling af staan. Instructie van de les Nederlands Bespreek hoe het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin kunnen worden gevonden. Oefen vervolgens met uw leerlingen met de volgende voorbeeldzinnen. Laat hen hun antwoord op een kladblaadje of wisbordje opschrijven. Zo kunt u snel zien wie van uw leerlingen de instructie goed begrepen heeft. Voorbeeldzinnen: - Is Jurre afgelopen weekend in de stad geweest? Gezegde = is geweest Onderwerp = wie is geweest? > Jurre - Met een hele vriendengroep gingen zij zaterdag naar de bioscoop. Gezegde = gingen Onderwerp = Wie gingen? > zij Lifestyle In deze les lezen uw leerlingen het artikel De week in beeld op pagina 8/9 van 7Days. De leerlingen bepalen een boodschap en bedenken en maken daarbij een passende foto.

2 Nieuwspuzzel De nieuwspuzzel is een nieuwspuzzel met woorden uit het nieuws. Verwerking Uw leerlingen maken de lesbrief. Afsluiting (5 minuten) Bespreek de antwoorden van de lesbrief en bekijk de video s. Liepen uw leerlingen ergens tegen problemen aan? Vraag uw leerlingen wat zij deze les hebben geleerd.

3 HOOFDDOEL LEZEN Je leert in deze les het werkwoordelijk gezegde en het onderwerp in een zin te bepalen. De hulpkaart hieronder kan je hierbij helpen.

4 NEDERLANDS Op de vlucht A B Lees het artikel Op de vlucht op pagina 3 van 7Days. Hoe vind je het onderwerp in een zin? A B C D Ik lees de hele zin. Ik stel de vraag: Wie? Ik stel de vraag: Wie of wat + werkwoordelijk gezegde? Ik zet de zin in een andere tijd. C Lees: De jonge vluchtelingen hebben vaak veel nare dingen gezien. Wat is het werkwoordelijk gezegde in deze zin? Kleur de woorden die bij het werkwoordelijk gezegde horen. vluchtelingen hebben vaak veel gezien D Wat is het onderwerp in deze zin? Omcirkel het onderwerp. De jonge vluchtelingen hebben vaak veel nare dingen gezien. E Lees: Bijna twee derde van de op de vlucht geslagen Rohinya is kind. Wat is het werkwoordelijk gezegde in deze zin? Kleur het goede antwoord. op de vlucht geslagen is geslagen geslagen is F Wat is het onderwerp in deze zin? Omcirkel het onderwerp. Bijna twee derde van de op de vlucht geslagen Rohinya is kind. G Omcirkel het onderwerp in deze zinnen: Sommigen zijn daardoor getraumatiseerd. Maar ze gaan vrijwel allemaal naar de kampen in Bangladesh. En een moeder vond er vorige week haar twee kinderen terug.

5 HOOFDDOEL LIFESTYLE Deze les leer je meer over fotografie. Je denkt na over wat je met foto s kunt vertellen en hoe je zelf een goede foto maakt. LIFESTYLE Week in beeld A B Bekijk Week in beeld op pagina 8/9 van 7Days. Welke foto valt jou direct op? Waarom? C Maak tweetallen en lees de tekst hieronder. Net zoals bij het schrijven van teksten kun je bij fotografie ook verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld bij het maken van een natuurfoto wil je de schoonheid van de natuur in beeld brengen of je wilt met straatfotografie de nieuwste modetrends in kaart brengen. Maar je kun ook een grotere boodschap meegeven net zoals graffiti-artiest Lushsux met zijn kunst. Je kunt een statement maken met je foto of een verhaal vertellen. Kijk naar de foto van Jongere van het Jaar 2017 van Annegien Schilling hiernaast. Met deze foto wil ze haar persoonlijke verhaal vertellen over de onzekerheid over haar lichaam en het oordeel van mensen. Ze wil haar volgers meegeven dat ze van hun eigen lichaam moeten houden en mooi zijn zoals ze zijn. Bron: Instagram fetching_tigerss D Lees ter inspiratie de artikelen Op het podium tegen homo-pesten op pagina 17 van 7Days en Dit is hét nadeel van social media op pagina 19 van 7Days. Bedenk samen over een van deze twee onderwerpen een boodschap die jullie willen overbrengen met een foto.

6 E F Ga op pad om jullie foto te maken. Denk goed na over hoe jullie de boodschap willen overbrengen. Denk hierbij aan de volgende dingen: - welke attributen gebruiken jullie? - wie of wat komt er op de foto te staan? - wat is de achtergrond van de foto? - met welke belichting maken jullie de foto? Heel weinig licht heeft bijvoorbeeld een duister effect. - met welk perspectief maken jullie de foto? Laag vanaf de grond (kikkerperspectief) laat iemand groots en machtig lijken terwijl een foto van een hoger standpunt (vogelperspectief) iemand heel klein en onzeker laat lijken. - welk kader kiezen jullie voor de foto? Laten jullie een klein detail zien, alleen een persoon of een foto waarop heel veel te zien is? Bekijk elkaars foto s en geef elkaar tips en tops.

7 NIEUWSPUZZEL Nieuwspuzzel 7Days Horizontaal 2. De opnames voor het zesde seizoen van 'House of...' zijn stilgelegd. (pag. 2) 3. Welk dier legt eitjes in rupsen waardoor ze sterven? (pag. 4) 11. Wat heeft Catalonië vorige week uitgeroepen? (pag. 6) 13. Welk instrument bespeelt Noa Wildschut? (pag. 12) 14. Wat voor document krijgt robot Sophia als eerste robot ooit in Saoedi-Arabië? (pag. 15) 15. De nieuwe serie 'De slet van 6VWO' gaat over de thema's... en slutshaming. (pag. 19) Verticaal 1. In het nieuwe programma 'Verkracht of niet?' gaan jongeren de... met elkaar aan. (pag. 21) 2. Met welke pas ben je verzekerd als er iets misgaat met je aankoop? (pag. 5) 4. Adele is liever aan het... dan dat ze een concert geeft waar ze een miljoen euro mee verdient. (pag. 23) 5. In welk land worden de eerst volgende Olympische Spelen gehouden? (pag. 8) 6. In welke stad werden de tv-uitzendingen van de Lama's altijd gemaakt? (pag. 20) 7. Wat geeft Mees aan een asielzoekerscentrum of aan basisscholen? (pag. 11) 8. Mohammed (14) was... van IS. (pag. 6) 9. Wat kun je krijgen als je in Honolulu zonder te kijken oversteekt? (pag. 7) 10. Voor het eerst mochten er... meedoen aan HNTM. (pag. 22) 12. Hoe heet het bedrijf dat de anti-slurp-vork heeft bedacht? (pag. 14)

8 NEDERLANDS Op de vlucht A X B Antwoord C is juist. C hebben gezien D de jonge vluchtelingen E is F bijna tweede derde van de op de vlucht geslagen Rohinya G sommigen ze een moeder LIFESTYLE De week in beeld A X B Eigen antwoord. Ter beoordeling aan de leerkracht. C X D X E X

9 F Eigen tips en tops. Ter beoordeling aan de leerkracht. NIEUWSPUZZEL Horizontaal 2. De opnames voor het zesde seizoen van 'House of...' zijn stilgelegd. (pag. 2) 3. Welk dier legt eitjes in rupsen waardoor ze sterven? (pag. 4) 11. Wat heeft Catalonië vorige week uitgeroepen? (pag. 6) 13. Welk instrument bespeelt Noa Wildschut? (pag. 12) 14. Wat voor een document krijgt robot Sophia als eerste robot ooit in Saoedi-Arabië? (pag. 15) 15. De nieuwe serie 'De slet van 6VWO' gaat over de thema's... en slutshaming. (pag. 19) Verticaal 1. In het nieuwe programma 'Verkracht of niet?' gaan jongeren de... met elkaar aan. (pag. 21) 2. Met welke pas ben je verzekerd als er iets misgaat met je aankoop? (pag. 5) 4. Adele is liever aan het... dan dat ze een concert geeft waar ze een miljoen euro mee verdient. (pag. 23) 5. In welk land worden de eerst volgende Olympische Spelen gehouden? (pag. 8) 6. In welke stad werden de tv-uitzendingen van de Lama's altijd gemaakt? (pag. 20)

10 7. Wat geeft Mees aan een asielzoekerscentrum of aan basisscholen? (pag. 11) 8. Mohammed (14) was... van IS. (pag. 6) 9. Wat kun je krijgen als je in Honolulu zonder te kijken oversteekt? (pag. 7) 10. Voor het eerst mochten er... meedoen aan HNTM. (pag. 22) 12. Hoe heet het bedrijf dat de anti-slurp-vork heeft bedacht? (pag. 14)

Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days. 43 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Bang! Eng! Griezelig! lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten. 48 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands meer over de opbouw van teksten. Bij het onderdeel Lifestyle leren zij meer over het interview en interviewen ze zelf

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les 36 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen 10 minuten in 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over hacken. Geef aan dat uw leerlingen deze

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days.

Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. 42 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Tuinen van de toekomst lezen op pagina 12/13 van 7Days. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 15 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de oproep van Arjen Lubach om te stoppen met Facebook. Ze beantwoorden tekstvragen en spelen een spel rond zelfbedachte

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen. 39 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Trump is boos op pagina 6 en 7 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over de ruzie

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen. 40 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel De minister heeft het gedaan op pagina 5 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 45 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Introductie Laat uw leerlingen het artikel Strengere wapenwet? lezen op pagina 6 van 7Days. Wat weten zij al van dit onderwerp? Geef aan dat uw leerlingen deze week een artikel

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen. 41 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel De plannen van Rutte lll op pagina 3 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie. Voorkennis activeren. Doelen formuleren. Instructie van de les 37 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen 10 minuten in 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over klimaatverandering. Geef aan dat uw leerlingen

Nadere informatie

Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal.

Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal. 49 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen gaan bij het onderdeel Nederlands aan de slag met woorden uit 2017 en jongerentaal. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij kritisch lezen en bedenken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 14 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over een televisieprogramma dat jongeren volgt die worstelen met een depressie. Ze beantwoorden tekstvragen en vragen over

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie. 46 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands wat de onderdelen zijn van een recensie en schrijven zelf een recensie. Bij het onderdeel Lifestyle lezen zij een bericht

Nadere informatie

Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is.

Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is. 3 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over sexting. Ze onderzoeken wanneer sexting strafbaar is. Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 46 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen lezen een tekst over het toerisme in Kinderdijk. Zij voeren een discussie met de klas over het onderwerp van dit artikel.

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 16 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over nepaccounts op social media. Ze maken een samenvatting en geven hun mening. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel

Nadere informatie

Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld.

Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld. 6 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen bepalen het leesdoel bij een tekst, ze voorspellen waar een tekst over gaat en maken een woordveld. Referentieniveaus Niveau 2F: kan informatieve

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 9 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over de Nationale week zonder vlees. Ze maken een infographic over hun eigen eetgedrag Burgerschap Uw leerlingen leren meer

Nadere informatie

Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen.

Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen. 38 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE (20 MINUTEN) Introductie Laat uw leerlingen het artikel Allemaal genderneutraal? op pagina 3 van 7Days lezen. Voorkennis activeren Vraag uw leerlingen wat zij al weten over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 7 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen schrijven een ingezonden brief naar aanleiding van een krantenartikel, een betogende tekst. Burgerschap Uw leerlingen beantwoorden tekstvragen

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 4 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een artikel over vloggers die gevaarlijke stunts uitvoeren. Ze gaan op zoek naar signaalwoorden in het artikel. Bij

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 10 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen lezen een artikel over memes. Ze beantwoorden tekstvragen, geven hun mening over een stelling en bedenken zelf een meme. Burgerschap Uw leerlingen

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over vluchtelingenkinderen. Een leesstrategie die je kan helpen bij het begrijpen van deze tekst is het VOORSPELLEN van de tekst. Onderdelen die aanbod komen zijn:

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 22 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over slaapproblemen. Ze schrijven een instructie. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over het wetsvoorstel van de

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij hoe de regels rond illegaal vuurwerk in elkaar zitten.

Bij het onderdeel Burgerschap onderzoeken zij hoe de regels rond illegaal vuurwerk in elkaar zitten. 50 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen lezen bij het onderdeel Nederlands een tekst over vogelgriep. Ze bepalen de tekstsoort, kijken naar koppen en bepalen hoe zij de tekst kunnen gebruiken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking 23 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de uitbarsting van de vulkaan in Guatemala. Ze beantwoorden tekstvragen. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 5 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands - Uw leerlingen leren antwoorden op vragen in de tekst te vinden en kunnen de zinnen in de tekst onderstrepen waarin zij het antwoord lezen. Burgerschap Uw

Nadere informatie

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 6 Auteursrecht bij films Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film en wie er allemaal aan meewerken. - De leerlingen weten welke legale

Nadere informatie

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten.

Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. 47 2016 HOOFDDOEL Lezen & Schrijven Je leert in deze les meer over solliciteren en het maken van een CV. Je ontdekt waar jouw talenten liggen en hoe je deze kunt inzetten. NEDERLANDS Solliciteren kun je

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen.

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen. 2 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands tekstsoorten te bepalen. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen.

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les NEDERLANDS 4 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met de tekstsoort profiel uit 7Days. Uw leerlingen leren wat een profiel is en hoe ze een profiel moeten

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN

LESBRIEF. Hoofddoel: LEZEN Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over het voorspellen van het klimaat aan de hand van een theezakje. Een leesstrategie die je kan helpen bij het begrijpen van deze tekst is het VOORSPELLEN van de

Nadere informatie

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen.

Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen. 47 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands dat de Nederlandse taal leenwoorden bevat. Ze leren Engelse werkwoorden te vervoegen. Bij het onderdeel Lifestyle leren

Nadere informatie

Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Auteursrecht van beeldend kunstenaars Lesbrief 5 Auteursrecht van beeldend kunstenaars Voorbereiding Doelen - De leerlingen weten wat de regels zijn rondom het hergebruiken van afbeeldingen van beeldende kunst. - De leerlingen weten wanneer

Nadere informatie

HOOFDDOEL Grammatica NEDERLANDS

HOOFDDOEL Grammatica NEDERLANDS 49 2016 HOOFDDOEL Grammatica Je leert in deze les meer over het maken van een vlog. Het gebruik van de juiste woordsoorten helpt hierbij. Je leert de volgende woordsoorten: werkwoord, lidwoord, zelfstandig

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 26 februari 2016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren artikelen analyseren. Leerlingen herhalen het correct spellen van de persoonsvorm in de tegenwoordige en verleden

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 24 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de straatkunst. Ze gaan aan de slag met grammatica. Burgerschap Uw leerlingen lezen een artikel over de ontmoeting tussen

Nadere informatie

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent.

Lesbrief: Vriendschap in beeld. Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Lesbrief: Vriendschap in beeld Opdracht: maak een foto waarop je laat zien wat vriendschap voor jou betekent. Fotograferen Kiekjes maken we allemaal, als verslag van een mooie vakantie, een familiefeest,

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 13 maart 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: - De leerlingen leren artikelen analyseren. - De leerlingen leren hoe een interview eruit ziet. - De leerlingen leren zelf interviewen.

Nadere informatie

LESBRIEF WEEK. INTRODUCTIE (10 minuten) KERN (40 minuten) Vrijdag 8 april 2016

LESBRIEF WEEK. INTRODUCTIE (10 minuten) KERN (40 minuten) Vrijdag 8 april 2016 Vrijdag 8 april 2016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren artikelen analyseren. Leerlingen leren artikelen samenvatten en uittekenen om de tekst beter te begrijpen. Vakgebied:

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Actuele leskaart Onderwerp: cyberpesten 17 november 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 6, 7 en 8 - Uw leerlingen leren wat cyberpesten is; - Uw leerlingen onderzoeken hun eigen rol

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

Hoofddoel: LEZEN. Onderdelen die aanbod komen zijn:

Hoofddoel: LEZEN. Onderdelen die aanbod komen zijn: Hoofddoel: LEZEN Je leert vandaag meer over het onderwerp Sojoez, de ruimtecapsule. Het maken van een woordveld kan je helpen om een tekst beter te begrijpen. Onderdelen die aanbod komen zijn: - Het maken

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 11 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands De leerlingen bepalen tekstdoel, tekstsoort en tekstvorm van een artikel over Syrische vluchtelingen. Ze geven hun mening over een stelling en onderzoeken

Nadere informatie

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven.

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven. Praktische informatie Uitleg & instructie In samenwerking met: Als vervolg op het bezoek aan het Humanity House, kunnen studenten met de les Vluchtelingen in Beeld op school actief aan de slag met hun

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 12 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over een jonge cabaretier. Ze denken na over hun eigen beroepskeuze en schrijven een e-mail om een dagje mee te lopen met iemand

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag februari 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren standpunten en argumenten te herkennen.

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een Lesbrief 4 Auteursrecht bij foto s Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten in welke situatie je toestemming moet vragen aan de originele fotograaf, als je een foto wilt publiceren. - De leerlingen

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 24 april 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: Leerlingen leren om kritisch te kijken naar de actuele artikelen in 7Days. Leerlingen leren vragen te stellen over een bepaald onderwerp.

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 4 september 2014 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren de begrippen synoniem, homoniem

Nadere informatie

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen

7&8. Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Jouw veiligheidsplan. Over deze les. Wat heeft u nodig? Leerdoelen Lesbrief groep 7 & 8 Sport is fun! Over deze les Wat heeft u nodig? Digitaal schoolbord Digitale video Fun met sport Per leerling een werkblad Fun met sport groep 7-8 Een voorwerp van uw favoriete sport

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 1 2018 Telefoon Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het maken van een plan voor het opzetten van een eigen bedrijf.

Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het maken van een plan voor het opzetten van een eigen bedrijf. NEDERLANDS 10 2019 INSTRUCTIE Doelen Nederlands / Maatschappijleer Uw leerlingen gaan aan de slag met het maken van een plan voor het opzetten van een eigen bedrijf. Instructie van de les Nederlands -

Nadere informatie

Kruip in de huid van een Inburgeraar

Kruip in de huid van een Inburgeraar Werkblad Kruip in de huid van een Inburgeraar jkj Hoe is het om een leven op te bouwen in een nieuw land wanneer je daar niet vrijwillig voor hebt gekozen? En hoe zit dat in het bijzonder in Nederland?

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen?

Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Lesbrief: Sporten met een doelgroep Thema: Waar ga ik heen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Sporten met een doelgroep Inleiding Sporten is goed voor iedereen. Je blijft

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017

s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 s Heeren Loo Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media s Heeren Loo Advisium September 2017 Inleiding De wereld verandert. Er zijn steeds nieuwe digitale ontwikkelingen.

Nadere informatie

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is?

Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Hoe zou je aan iemand anders kunnen uitleggen wat pesten is? Als jij een leraar zou zijn, wat zou je de klas dan willen leren over cyberpesten? Denk je dat er verschillen zijn tussen pesten en cyberpesten?

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 22 mei 2015 Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren om te voorspellen waar een artikel

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 6 maart 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen. Vakgebied:

Nadere informatie

Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben

Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben Voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart Lesbrief Robotje Wist je dat het woord robot ooit bedacht is door een toneelschrijver, voor een toneelstuk! Namelijk in 1921 door de Tsjechische toneelschrijver Karel Čapek voor zijn voorstelling R.U.R.

Nadere informatie

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken

E-book. Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken E-book Met 10 waardevolle tips om een presentatie te maken Inleiding In dit E-Book staan 10 waardevolle tips welke heel goed van pas kunnen komen tijdens het maken van een presentatie. Als je deze 10 tips

Nadere informatie

Lesbrief Theater Dakota

Lesbrief Theater Dakota Lesbrief Theater Dakota In de film #Niet Gemeen Bedoeld! vertellen kinderen van drie scholen uit Wateringse Veld hun gedachten en ervaringen met social media en pesten. Kijk de film samen met je klas.

Nadere informatie

LESBRIEF. Hoofddoel: Lezen. Je leert in deze les wat verwijswoorden zijn en waar verwijswoorden naar verwijzen. WEEK

LESBRIEF. Hoofddoel: Lezen. Je leert in deze les wat verwijswoorden zijn en waar verwijswoorden naar verwijzen. WEEK Hoofddoel: Lezen Je leert in deze les wat verwijswoorden zijn en waar verwijswoorden naar verwijzen. De hulpkaart hieronder kan je helpen. OPDRACHT 1 - NEDERLANDS Lees het artikel Kunstgraskorrels naar

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen:

Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Welke meningen over reclame staan tegenover elkaar? Teken een verbindingslijn tussen de 2 zinnen die bij elkaar horen: Reclame is cool en gaaf! Reclame geeft nuttige informatie Reclame laat zien hoe het

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven.

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven. Opmerking: deze pagina wordt losgehaald van de vragenlijst en apart van de vragenlijst bewaard. Instemmingsverklaring Ik heb informatie gekregen over het onderzoek. Dit onderzoek is anoniem. De resultaten

Nadere informatie

Na het bekijken van de video en het bestuderen van bovenstaande illustratie, moet je de onderstaande vragen kunnen maken.

Na het bekijken van de video en het bestuderen van bovenstaande illustratie, moet je de onderstaande vragen kunnen maken. Je hebt naar de Mythbusters video praten tegen planten gekeken. Het Mythbusterteam doet in deze video onderzoek naar de invloed van praten op de kiemsnelheid en groeisnelheid van planten. De Mythbusters

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag Kriebels in je buik Seksueel grensoverschrijdend gedrag 1 Seksueel grensoverschrijdend gedrag Groep 8 90 min Begrippen Seksuele grensoverschrijding, seksueel misbruik, vertrouwenspersoon, veilig thuis

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht in geschriften. Voorbereiding. Inleiding 15 min

Mediawijsheid. Auteursrecht in geschriften. Voorbereiding. Inleiding 15 min Lesbrief 3 Auteursrecht in geschriften Voorbereiding Doelen: - De leerlingen leren dat auteurs de eigenaar zijn van de teksten die zij schrijven en dat je deze teksten niet zomaar over kunt nemen of aan

Nadere informatie

HANDLEIDING Leerkracht

HANDLEIDING Leerkracht Lespakket Onderwerp: natuurrampen - overstromingen september 2017 HANDLEIDING Leerkracht Tijd Groep Doelen 60 minuten 5 t/m 8 - Uw leerlingen leren deze les wat er in Houston is gebeurd. - Uw leerlingen

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Vrijdag 29 mei 2015 Inhoud: - Leerlingen leren artikelen analyseren. - Leerlingen leren wat ze kunnen doen als ze moeilijke woorden in een tekst tegenkomen. Vakgebied:

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten

Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten Werkboek leerlingen Sociale media & Digitaal pesten Preventieproject voor leerlingen Brede School Tilburg Colofon Datum: 10 april 2014 Hanneke Duijkers, medewerker gezondheidsvoorlichting en opvoeding,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Lesbeschrijving Nederlands

Lesbeschrijving Nederlands Lesbeschrijving Nederlands Overzicht Leerjaar 1 VOx leerlijn nr. 1 Mondelinge taal Onderdeel nr. 1.3 Spreekvaardigheid Subonderdeel nr. 1.3.1 Spreken Lesnummer 34 Titel van de les Ik houd mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 2 2018 Aan tafel Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Les 1: Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst

Les 1: Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst Les 1: Een verhaal dat zich afspeelt in de toekomst Voorbereiden: een onderwerp kiezen 1. Wat kun je allemaal meemaken als je in 2050 op school zit? Hieronder staan een paar verhaalideeën. Is mijn leerkracht

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 11 september 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren strategieën te gebruiken voor

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6

LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 LESINSTRUCTIE GROEP 5/6 Bij Samsam nr. 5 2018 Mijn buurt Burgerschap Met Samsam werkt u aan kennis, vaardigheden en gedrag op het gebied van burgerschap. Elke editie heeft een thema dat aansluit bij mondiale

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

OPDRACHT Zeeuwse Havens

OPDRACHT Zeeuwse Havens OPDRACHT Zeeuwse Havens Wat ga je doen? Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de Zeeuwse Havens? Weet jij dat? Ben jij er al eens geweest? Met een groepje van vier leerlingen ga je werken aan een opdracht

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie

Standpunt: Humanitaire Organisatie Standpunt: Humanitaire Organisatie Jullie maken vandaag een nieuwsbericht over de reis die vluchtelingen afleggen vanaf hun thuisland naar een nieuwe omgeving. Jullie moeten deze situatie in beeld brengen

Nadere informatie