Gangmaker Octopuswerkgroep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gangmaker Octopuswerkgroep"

Transcriptie

1 Beste, Dit document is het resultaat van de diverse besprekingen die hebben plaatsgevonden met betrekking tot de mogelijke oplossingen voor de knelpunten in onze schoolomgeving. De stappen die we al ondernamen zijn wellicht een combinatie van de voorgestelde stappen 5, 6 en 7 in het Octopus-stappenplan. We kozen voor de combinatie van deze stappen na grondig overleg met alle betrokken partijen en door praktische organisatorische redenen. Met vriendelijke groeten, Eddy Nuyttens Directeur Trees Van den Bogaerde Gangmaker Octopuswerkgroep

2 Concept-maatregelpakket VBS Jager - Waregem 1. Overlegmomenten met alle betrokken partijen Na bevraging van de ouders, leerlingen en leerkrachten overleg met enkele omwonenden, overleg met de wijkagent, overleg met de verkeerscel van de ouderraad, overleg met leerlingen (binnen de lessen verkeersopvoeding) en het leerkrachtenteam (binnen een personeelsvergadering) en overleg binnen de Octopus-werkgroep, kwamen we tot een opsomming van de knelpunten en van suggesties voor maatregelen. Deze overlegmomenten gebeurden telkens o.l.v. de directeur en/of de gangmaker van dit Octopusproject. Vooraf werden de ouders - via onze schoolkrant, onze schoolwebsite en een brief - gevraagd te reageren op de prioriteitenlijst knelpunten VBS Jager, terug te vinden via de Octopuswebsite.

3 2. Overlegmoment met Schepen van Verkeer en de verkeersconsulent van de Stad Waregem Nadien volgde een overlegmoment met de Schepen van Verkeer en de verkeersconsulent van de Stad Waregem. A.d.h.v. een knelpuntendossier en fotomateriaal opgemaakt met de info die we plaatsten op de Octopussite - werden alle knelpunten en mogelijke oplossingen besproken.. Dit overleg ging door op maandag 28 januari Verkeerscel Stad Waregem Na dit overlegmoment werden alle voorstellen besproken op de verkeerscel. Dit is de maandelijkse vergadering met de Schepen van Verkeer, de Schepen van Openbare Werken, het diensthoofd van de dienst wegen, verkeer en waterlopen, een politiecommissaris, de werkleider van de stedelijke werkplaats en de verkeersconsulent. 4. Goedkeuring door de burgemeester Stad Waregem Nadien werd alles ter goedkeuring voorgelegd aan de burgemeester Dhr. Vanryckeghem Kurt en de stadssecretaris Dhr. De Langhe Guido. Hieronder leest u de besluiten genomen door het Stadsbestuur. Een kopie van dit origineel schrijven is op aanvraag te bekomen

4 OCTOUPUSPLAN Geachte heer/mevrouw Eerst en vooral willen wij het Octopusteam feliciteren met het geleverde werk. Het dossier is heel goed uitgewerkt. Het stadsbestuur is al jaren bekommerd om de verkeersveiligheid rond de scholen in Waregem. Vandaar dat er in de vorige legislatuur rond elke school een zone 30 gecreëerd is met infrastructurele maatregelen en dit zelfs voor dit verplicht werd door de federale regering. Het Octopusplan van de St. Lutgardisschool is besproken op de verkeerscel van 20 februari Dit is de maandelijkse vergadering met de schepen van verkeer, de schepen van openbaar werken, het diensthoofd van de dienst wegen, verkeer en waterlopen, een politiecommissaris, de werkleider van de stedelijke werkplaats en de verkeersconsulent. Het schepencollege heeft dd. 28 februari 2008 kennis genomen van de voorstellen van de verkeerscel. Bij het beoordelen van de voorstellen van het Octopusteam streeft de verkeerscel naar een verhoogde verkeersveiligheid zonder daarbij het dagelijkse leven van de bewoners in de omgeving al te veel te belasten.

5 Onaangepaste snelheid in de Gentse Heerweg : Ter hoogte van de school is de snelheid al verminderd door de aanleg van de asverschuivingen. Het verkeer komende van de richting Zulte rijdt wel nog te snel. De verkeerscel stelt voor om te onderzoeken welke snelheidsremmende maatregel kan ingevoerd worden, bij het binnenrijden van de bebouwde kom voor de Zwaluwstraat, zonder de bewoners al te veel te belasten. Parking aan de school : Volgens ons is het al heel toevallig dat er 2 voertuigen de parking willen oprijden en er dan ook nog een fietser en een tegenligger afkomen. Bovendien is dit eerder een hinderlijke dan een gevaarlijke toestand. De verkeerscel stelt voor om de wegversmallingen te behouden op de huidige inplanting omdat deze de zone 30 accentueren. Snelheid in de bebouwde kom + schoolaanduiding (Kruishoutemseweg) : Uit de snelheidsmetingen blijkt dat er inderdaad te snel gereden wordt in de Kruishoutemseweg. De verkeerscel stelt voor om de wegbeheerder, het Agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen, aan te schrijven en te vragen of er een beveiligde voetgangersoversteek kan komen ter hoogte van de kerk. Vrachtverkeer in de Gentse Heerweg : Tijdens observatie in de ochtendspits is er 1 vrachtwagen gezien die vermoedelijk het vrachtwagenverbod overtreedt. Dit is niet echt sluipverkeer. De bewoners uit de omgeving melden ons dat het zwaar vervoer verminderd is sinds Zulte het zwaar vervoer toelaat in de Waalstraat richting Zultseweg.

6 Zebrapad of voetpad in de Gentse Heerweg aan de Zwaluwstraat : Op donderdag 14 februari 2008 hebben wij het verkeer op het kruispunt gefilmd tussen 8.10 en 8.30 u. Uit de observatie blijkt dat er geen of weinig wachttijd is voor de inwoners die de Zwaluwstraat verlaten. Amper 2 voetgangers verlaten de Zwaluwstraat en steken de Gentse Heerweg over om het nieuwe voetpad te gebruiken. Het probleem is dat bestuurders niet vertragen als er weinig voetgangers oversteken en kinderen nonchalanter de straat oversteken op een voetgangersoversteek omdat ze leren dat ze voorrang hebben. De verkeerscel stelt voor om geen voetgangersoversteek aan te brengen op dit kruispunt. Biezenhof en Kruishoutemseweg : De verkeerscel stelt voor om de leerlingen niet te laten fietsen in tegenrichting in de Kruishoutemseweg, want dit mag niet. De kinderen wandelen beter tot ze aan het Biezenhof zijn. Op die manier is er geen conflict met de wagens die het Biezenhof verlaten. Verlichting fietspad : Volgens onze gegevens loopt dit pad voor een stuk over private grond. Wij gaan onderzoeken of er een verlichtingsarmatuur kan aangebracht worden op de elektriciteitspaal die al langs het pad staat. Voetpad Gentse Heerweg : Vorig jaar hebben wij de bewoners van dit stuk van de Gentse Heerweg al een brief gestuurd met de melding dat men op de gelijkgrondse berm een vrije strook moet laten van 1,50 meter voor de voetgangers. Blijkbaar heeft dit weinig zin. Wij stellen voor dat de school hier eens een actie organiseert om de bewoners te sensibiliseren. De politie zal dit eens meenemen met de themapatrouille.

7 Slechte staat van de Drogenboomstraat : Wij gaan dit jaar het wegdek van de Drogenboomstraat vernieuwen. Bocht in de Gentse Heerweg : Het is niet mogelijk om in deze bocht een middeneiland of een andere constructie aan te brengen om te vermijden dat men de binnenbocht neemt. Door het kruispunt met de Grasdreef in de bocht moeten alle voertuigbewegingen met bijhorende draaicirkels mogelijk blijven. Gevaarlijke bocht Drogenboomstraat : Wij gaan onderzoeken of de haag, die het zicht belemmerd, op het openbaar domein groeit en indien nodig de eigenaar aanschrijven. Uitstappen aan de parking : De verkeerscel stelt voor om dit te bekijken na de bouwwerken van de dekenij. Waarschijnlijk zal een groot deel van de parking verdwijnen. Tot slot willen wij even aanhalen dat de integrale benadering van het octopusplan om samen te werken aan veilige en kindvriendelijke schoolroutes heel belangrijk is. De weginfrastructuur is maar een klein onderdeel van de verkeersveiligheid. Educatie en sensibilisatie zijn heel belangrijk om tot een veilige schoolomgeving te komen. Wij wensen het Octopusteam veel succes met de implementering van het Octopusplan. Hoogachtend, Namens het Stadsbestuur Guido De Langhe Secretaris Kurt Vanryckeghem Burgemeester

8 Blijvend werken aan Ook dit schooljaar blijven we volop werken aan een veiliger schoolomgeving en veiliger schoolroutes met behulp van het Octopusstappenplan en ook met o.a. volgende initiatieven: Fluocontrole Elke leerling (van 1 ste kleuter t.e.m. 4 de leerjaar) krijgt bij de aanvang van het schooljaar de kans om gratis een fluohesje te lenen op school. We vragen dit te dragen bij het naar school komen of het naar huis gaan. Op school zelf voorzien we steeds extra fluohesjes voor klasuitstappen. Om dit te motiveren houden we op niet aangekondigde momenten een bemoedigende controle: onze fluocontrole. We controleren wie het fluohesje correct draagt. Bij deze bemoedigende controle kunnen de leerlingen punten verdienen. De kinderen met de meeste punten krijgen een eervolle vermelding in de schoolkrant. Ook leerkrachten blijven de leerlingen dagelijks aanmoedigen en motiveren. Fietshelm Ook het dragen van de fietshelm wordt sterk aangemoedigd. En ook hier kunnen ze een punt verzamelen. Gezondheidsbeleid op school Dit jaar startten we met het uitbouwen van ons gezondheidsbeleid op school. Te voet en/of met de fiets naar school past volledig in dit kader naar beweging toe.

9 Veilig en milieuvriendelijk naar school Ook dit jaar deden we mee aan de actie en werd het dragen van het fluohesje en de fietshelm nog eens extra in de kijker geplaatst tijdens de heen-en-weer-week. Tijdens die week ontleenden we ook het fietsparcours van de gemeente zodat alle kinderen de kans kregen om hun fietsvaardigheid te oefenen binnen een veilige situatie nl. de schoolspeelplaats. Als slotactiviteit hadden we een speelstraat voor 1 dag op 20 mei Mos project Vorig jaar behaalden we ons tweede moslogo. Daar stonden energie en verkeer centraal. Dit jaar proberen we dit te borgen en verder te sturen.

10 Blijvend overleg met De verkeersconsulent en de Schepen van Verkeer blijven betrokken. Er is regelmatig contact met hen. Alle betrokken partijen houden we op de hoogte door overlegmomenten, verslagen in de schoolkrant, uitnodiging voor onze speelstraat, verwijzingen naar de Octopussite, Educatie en sensibilisatie Verder uitwerken en optimaliseren van de leerlijn verkeers- en mobiliteitseducatie op school Info inwinnen en uitproberen van nieuwe leermethodes (pakketten Octopus, Knipperlicht, wegwijzers ) Affichecampagne Ook aan het begin van dit schooljaar mochten kinderen de octopusaffiches inkleuren. We hingen die uit aan de ramen van de school. We bezochten onze buren binnen de zone 30 en vroegen ook de ingekleurde affiches aan hun raam te hangen. Diverse andere acties kleuren nog dit en volgende schooljaren!

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen.

Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. Uitgebreid onderzoek volgens octopusmethode: lijst met knelpunten en problemen. 1. Het gebruik van de rotonde houdt steeds gevaren in. Er is regelmatig druk en zwaar verkeer. De snelheid van de voertuigen

Nadere informatie

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving

De scholenovereenkomst. Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving De scholenovereenkomst Gemeente en scholen engageren zich voor een duurzaam veilige schoolomgeving Mobiel 21 beweegt Projecten en campagnes - Autovrije zondag - Red de stoep - Fietsvriendinnen Educatieve

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

Actieplan verkeersveiligheid Waregem

Actieplan verkeersveiligheid Waregem Actieplan verkeersveiligheid Waregem De nadruk ligt op het creëren van een veiligheidscultuur in de Stad Waregem. Het is beter dat een beperkt aantal acties uit te werken die duidelijk aangeven dat de

Nadere informatie

SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Kiemerstraat Definitief rapport mei 2018

SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Kiemerstraat Definitief rapport mei 2018 SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Kiemerstraat Definitief rapport mei 2018 Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 1 VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 12.01.2015 2 BESTAANDE SITUATIE Doorgaand verkeer Lokaal verkeer Private weg 3 BESTAANDE SITUATIE EGENHOVENSTRAAT (KAPELLETJE

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Resultaten: Stabroek - GO De Stappe Info deelnemers Aantal deelnemers: 20 6% Vrouw 28% 1% 6% Leerling Ouder Man Leerkracht 94% 67% Ander Meldingen Meldingen

Nadere informatie

Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid

Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid Werkgroep verkeer en verkeersveiligheid Verslag van bijeenkomst op 1 oktober 2012 (versie 2) Aanwezigen: Anouk, juf Lily, Wendy, Peter, Liesbet, Lore, David I. Problemen 1. Rond de momenten dat de school

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Geachte ouders/verzorgers, In de bijlage treft uw een vragenlijst aan omtrent de verkeersveiligheid in de nabijheid van

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Heusden-Zolder. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

Speelplaats-Schoolfax!

Speelplaats-Schoolfax! Speciale editie!! Speelplaats-Schoolfax! Geniet nog snel van de huidige aanblik want : Maandag 06/2/2017, wordt er eindelijk gestart met FASE 2: - heraanleg van het voetbalveld - het bouwen van een openluchtklas

Nadere informatie

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg Verkeersmemorandum Voorwoord Dit verkeersmemorandum werd opgesteld door vertegenwoordigers van de Ouderraden van de Scholengemeenschap De Kraal, met vestigingen in de Van Bladelstraat, Elststraat, Schaffelkantstraat

Nadere informatie

SAMEN-werken aan verkeersveiligheid. Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal

SAMEN-werken aan verkeersveiligheid. Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal SAMEN-werken aan verkeersveiligheid Rozette Reyskens OVK bestuurslid en schepen van welzijn Zutendaal Hoe is het SAVE label tot stand gekomen? Het uitwerken van het SAVE charter en het behalen van het

Nadere informatie

Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april Aanwezig: Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid wnd. voorzitter;

Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april Aanwezig: Schepen van mobiliteit en verkeersveiligheid wnd. voorzitter; Provincie Oost-Vlaanderen Verslag verkeerscommissie van 21 april 2015. Begin: 09u00. Einde: 11u00. Dorpsstraat 2 Laarne, 23 april 2015. Aanwezig: Alex De Smet Alain De Jonghe Tom Dhollander Marc Peleman

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS BS De Kleurboog Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie van

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE WANNEER klaar voor het verkeer? VERKEER OP KINDERMAAT De psychomotorische ontwikkeling van jonger kinderen in relatie tot verkeer. Baby -> primitieve

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans

Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans Route Bekijk het door de ogen van leerlingen! Kevin Clijmans Meldingen + advies Meldingen Aantal ontvangen meldingen: 25 Aantal dubbele meldingen: 7 Aantal unieke meldingen: 18 Type meldingen Type Aantal

Nadere informatie

Dossier Verkeersenquête 2012-2013

Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Motivatie dossier Zoals scholen in andere gemeenten in ons land, heeft ook onze school te maken met een sterk groeiend aantal leerlingen. Dit heeft als gevolg dat wij

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Voetsveldweg. Datum: 12 november 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Voetsveldweg. Datum: 12 november 2015 : : Onderwerp: Mobiliteitsmeting Voetsveldweg Datum: 12 november 2015, schepen van mobiliteit Verontschuldigd ldigd: Een inwoner van de Voetsveldweg heeft gemeld dat er te snel gereden wordt in deze straat.

Nadere informatie

Octopusplan stap 3 en 4

Octopusplan stap 3 en 4 Octopusplan stap 3 en 4 1. Inleiding...2 2. Vervoerswijze...2 2.1 Statistieken...2 2.2 Woonplaats straal 5 km...3 2.3 Woonplaats straal 2 km...3 3. Schoolroutes...4 3.1 Routes te voet...4 3.2 Routes per

Nadere informatie

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven.

Onze visie. Wij willen bewust inspanningen leveren om de ontwikkelingsdoelen en eindtermen met betrekking tot het verkeer en mobiliteit na te streven. Onze visie Onze school investeert veel in veilig verkeer. Wij willen ons als school doelgericht en systematisch inzetten om onze leerlingen te laten groeien tot zelfstandige weggebruikers die hun verantwoordelijkheid

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

10 juni 2005. Aanwezig: Elke Janssens Lieven De Clercq, Pips Luppens, Roger Dewaegenaere, Evelyne Maes, Jan-Hein Weijers, Bewoners (lijst in bijlage)

10 juni 2005. Aanwezig: Elke Janssens Lieven De Clercq, Pips Luppens, Roger Dewaegenaere, Evelyne Maes, Jan-Hein Weijers, Bewoners (lijst in bijlage) Verslag open vergadering van 10 juni 2005 Vergaderplaats: DE BOSUIL, Witherendreef 1, 3090 OVERIJSE om 20.30u Aanwezig: Elke Janssens Lieven De Clercq, Pips Luppens, Roger Dewaegenaere, Evelyne Maes, Jan-Hein

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013

Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Status mobiliteit rond de school situatie begin schooljaar 2012-2013 Dit document werd opgesteld op vraag van de dienst mobiliteit van de stad Sint-Niklaas en heeft tot doel de verkeersproblematiek rond

Nadere informatie

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken?

Vraag 1: Welke maatregelen gaan er nu (eindelijk) getroffen worden om de onduidelijke voorranqsituatie voor iedereen duidelijk te maken? RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 30 vragen 18R.00431 Van: Datum : 3 juli 2018 Portefeuillehouder(s) Portefeuiile(s) college van burgemeester en wethouders : Verkeer : wethouder W.J.P. Kok

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 5 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_11015 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast.

De leerlingen wandelen de vooraf uitgestippelde route op de wandelkaart. Ze observeren en leggen de knelpunten inzake de verkeersveiligheid vast. Op leerwandeling y Eindtermen 6.12 De leerlingen kunnen de gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving lokaliseren. ICT 5 De leerlingen kunnen ICT gebruiken om eigen ideeën creatief vorm

Nadere informatie

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!!

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Help mee zorg dragen voor een veilige omgeving voor uw kinderen en die van hun vriendjes. Respecteer daarom de wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Hemiksem heeft slechts 3 toegangswegen. Grens Aartselaar, Schelle en Hemiksem. Gemeente wordt doormidden gesneden door een spoorlijn.

Hemiksem heeft slechts 3 toegangswegen. Grens Aartselaar, Schelle en Hemiksem. Gemeente wordt doormidden gesneden door een spoorlijn. Hemiksem Inwoners: 11.500 Oppervlakte: 5,44km² Bevolkingsdichtheid: 1997 inw./km² Aantal km wegen: 30.498 km Politiezone: Rupel (samen met: Niel, Schelle, Boom, Rumst) Kaart Hemiksem heeft slechts 3 toegangswegen.

Nadere informatie

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Persnota Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid. 1. Plan Nieuw Kortrijk 2. Kortrijk was een verkeersonveilige stad Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten

Nadere informatie

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst)

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst) Mobiliteitsmeting Generaal de Krahestraat, Een inwoner van de Generaal de Krahestraat heeft gemeld dat er te snel gereden wordt in deze straat. Naar aanleiding hiervan werd van 25 november tot en met 02

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Gemeentebestuur AARTSELAAR

Gemeentebestuur AARTSELAAR Gemeentebestuur AARTSELAAR (Datum afdruk:03/07/2018) UITTREKSEL van de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 2 juli 2018 Aanwezig: Sophie De Wit, burgemeester-voorzitter, Eddy Vermoesen,

Nadere informatie

Verkeersbulletin. Inleiding De herfstvakantie is al weer voorbij. De tijd vliegt Ook op het gebied van verkeer hebben we niet stilgezeten.

Verkeersbulletin. Inleiding De herfstvakantie is al weer voorbij. De tijd vliegt Ook op het gebied van verkeer hebben we niet stilgezeten. 3e jaargang, nr. 1 Verkeersbulletin Inleiding De herfstvakantie is al weer voorbij. De tijd vliegt Ook op het gebied van verkeer hebben we niet stilgezeten. De samenstelling van de werkgroep Verkeer is

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

SCHOOLSTRAAT. VU Gemeente Beveren Marc Van de Vijver burgemeester Stationsstraat Beveren VANAF MA CAUWENSTRAAT VRASENE

SCHOOLSTRAAT. VU Gemeente Beveren Marc Van de Vijver burgemeester Stationsstraat Beveren VANAF MA CAUWENSTRAAT VRASENE SCHOOLSTRAAT VU Gemeente Beveren Marc Van de Vijver burgemeester Stationsstraat 2 9120 Beveren VANAF MA 24 09 2018 CAUWENSTRAAT VRASENE AAN DE OUDERS VAN DE LEERLINGEN VAN GBS DE OOGAPPEL EN VB DE ZONNEPIT

Nadere informatie

Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014

Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014 Het fietsexamen : 12, 14 en 15 mei 2014 Maandag 12 mei Woensdag 14 mei Donderdag 15 mei SCHOOL SCHOOL SCHOOL GO Mol SJB College Gbs Gompel Balen Centrum Vbs Rozenberg Vbs Millegem SAIGO Vbs Wezel De Bijenkorf

Nadere informatie

DORPSRAAD SINT-DENIJS 21/09/2017

DORPSRAAD SINT-DENIJS 21/09/2017 DORPSRAAD SINT-DENIJS 21/09/2017 Bespreking College 13/11/2017 1.GLASBOL Verplaatsen glasbol : -Sportcentrum? (wel gevaar voor sluikstorten in gracht) -Stationsplein (parkeerplaats opgeven of op andere

Nadere informatie

Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016

Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016 Persnota 28 februari 2017 Verkeersongevallen in de zone 30 met 14% gedaald tussen 2014 en 2016 Vanaf maart 2017 ook snelheidscontroles zone 30 1. Plan Nieuw Kortrijk in het ruime centrum van Kortrijk 2.

Nadere informatie

Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke

Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke Eindevaluatie actieplan verkeersveiligheid gemeente Zuienkerke Situering gemeente Zuienkerke De gemeente Zuienkerke ligt in West-Vlaanderen, ingesloten tussen de provinciehoofdstad Brugge en de Belgische

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin

ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin ADVIEZEN SCHOOLOMGEVINGEN SINT-NIKLAAS GO! BS Tovertuin Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Informatie van

Nadere informatie

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren en behouden van een veiligheidscultuur in de gemeente Ledegem. De grootste vraag waarop het actieplan verkeersveiligheid

Nadere informatie

Verslag activiteiten werkgroep verkeer en ouderbevraging

Verslag activiteiten werkgroep verkeer en ouderbevraging Verslag activiteiten werkgroep verkeer en ouderbevraging Werkgroep verkeer 2015-2016 Leden van de werkgroep verkeer zijn: Ann Lavrysen, Elisabeth Cleiren, Eva Vanherp, Katleen Samuël, Lieve Moeyersons,

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Besluiten burgemeester

Besluiten burgemeester Besluiten burgemeester GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 22 juli 2019 Westerlo - Overheidsopdrachten 2 2019_BB_00538 Signalisatievergunning. Goorkenshof 11 - Goedkeuring Samenstelling: Aanwezig: de heer

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel

Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel Ligging van de Vrije Basisschool Wakkerzeel Onze school is gelegen rond de kerk van Wakkerzeel. We hebben twee vestigingen. Onze kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar

Nadere informatie

Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties

Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 2: Sensibilisatiecampagne ACTIEFICHE Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties Hoe organiseer ik dit in mijn school? Met dank aan: www.xiu-jtvoi.org Stimuleer

Nadere informatie

0475/ Tel 0477/

0475/ Tel 0477/ : : Vanhaeren Leopold Verkeersmeting Kanaalstraat Datum tum: 23 augustus 2013 Er werd een verkeersmeting uitgevoerd op de Kanaalstraat en dit ter hoogte van Brandstoffen Pauwels. Voorstel van de Gemeentelijke

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HOGER! LAGER! Jonge kinderen in het verkeer, wat weet jij erover? WAT MOETEN SCHOLEN

Nadere informatie

SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Tereken Definitief rapport mei 2018

SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Tereken Definitief rapport mei 2018 SCHOOLVERVOERPLAN H Hartschool Tereken Definitief rapport mei 2018 Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Onderzoek

Nadere informatie

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017)

Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Verslag werksessie verkeersmaatregelen Bisschopstraat (7 december 2017) Op donderdag 7 december heeft de gemeente Dinkelland een werksessie georganiseerd met omwonenden en ondernemers rond de Bisschopsstraat,

Nadere informatie

Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2019/1 d.d. 11 februari 2019 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Informatiefolder: Doelgroep: Voor wie van toepassing? Bijkomend uitrustingsniveaus van oversteken voor zwakke weggebruikers

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

29 mei tot 2 juni 2017 WEEK van het VEILIG VERKEER

29 mei tot 2 juni 2017 WEEK van het VEILIG VERKEER 1 Beste ouder(s), Ook dit jaar is er een extra-nieuwsbrief speciaal over veilig verkeer. Inderdaad, in deze extra-editie vooral info over onze week van de verkeersveiligheid. Omdat we verkeersveiligheid

Nadere informatie

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten.

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten. Beste Ouder, Op dinsdag 24 mei 2016 zullen de leerlingen van het 6 de leerjaar deelnemen aan het Grote fietsexamen in Wijnegem. Het is een praktijkexamen met de fiets waarin we testen of je zoon of dochter

Nadere informatie

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Voorwaarden voor veilig fietsen en stappen: 1. kennis van en respect voor de wegcode 2. goede afspraken en voldoende vaardigheden bij alle

Nadere informatie

TroeF. Ook op internet : VerkeeR

TroeF. Ook op internet :   VerkeeR TroeF VerkeeR Wij vragen om van 16 tot 22 september met de fiets naar de school te komen. In de lagere school is er in deze week extra aandacht voor verkeer. Er volgt een fietsencontrole en er zijn fietsbehendigheidsoefeningen.

Nadere informatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek in zicht! SECUNDAIR ONDERWIJS. Voor BuSO. Doelgroep. voet. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Dode hoek in zicht! Voor BuSO Doelgroep voet Leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18,

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

LET OP VOOR DE DODE HOEK!

LET OP VOOR DE DODE HOEK! LET OP VOOR DE DODE HOEK! Informatie voor de lesgever bij gebruik van de online lesmodule en de organisatie van een praktijkles over de dode hoek www.letopvoordedodehoek.be INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Besluiten burgemeester

Besluiten burgemeester Besluiten burgemeester GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 18 maart 2019 Westerlo - Mobiliteit 5 2019_BB_00117 Politiereglementen. Tijdelijk politiereglement bij hoogdringendheid: snelheidsremmende maatregelen

Nadere informatie

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2016/1 d.d. 8 januari 2016 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Kenniscluster: Doelgroep: Verspreiding: Vervangt dienstorder: Verwijst naar dienstorder: Bijlagen: Oversteekvoorzieningen

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

Verkeer Laar. College van Burgemeester en Wethouders en de leden van de Gemeenteraad Postbus AZ WEERT. Laar, 3 mei 2018

Verkeer Laar. College van Burgemeester en Wethouders en de leden van de Gemeenteraad Postbus AZ WEERT. Laar, 3 mei 2018 Verkeer Laar Onlangs heeft er een artikel in dagblad De Limburger gestaan m.b.t. het verkeer op Laar. De reden hiervan is dat de dorpsraad een brief heeft gestuurd aan de gemeente Weert over een aantal

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

SCHOOLVERVOERPLAN OLVP Watermolendreef Definitief rapport mei 2018

SCHOOLVERVOERPLAN OLVP Watermolendreef Definitief rapport mei 2018 SCHOOLVERVOERPLAN OLVP Watermolendreef Definitief rapport mei 2018 Voetgangersbeweging vzw Diksmuidelaan 303 2600 Antwerpen (Berchem) Tel: 03 270 06 30 info@octopusplan.be Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Onderzoek

Nadere informatie

Zone 30 BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Zone 30 BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Zone 30 Doelgroep Derde of vierde leerjaar Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - mens: De leerlingen - 1.1 drukken in een niet-conflictgeladen

Nadere informatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Dode hoek BASISONDERWIJS. Doelgroep. Eindtermen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Dode hoek Doelgroep Derde graad van de lagere school. Eindtermen Lager onderwijs: Mens en maatschappij - verkeer en mobiliteit: De leerlingen 4.14

Nadere informatie

Bulletin van vragen en antwoorden 3-3 februari 2015

Bulletin van vragen en antwoorden 3-3 februari 2015 brugge.be BULLETIN Bulletin van vragen en antwoorden 3-3 februari 2015 20ste jaargang nr. 3 3 februari 2015 --------------------------------------------------------------------------------------- In het

Nadere informatie

Politiecongres. 5 november 2013

Politiecongres. 5 november 2013 Politiecongres 5 november 2013 Vlaamse Stichting Verkeerskunde 1990, decreet Vlaams Parlement: vorming organiseren wetenschappelijk onderzoek stimuleren Vlaams Parlement en Vlaamse regering adviseren Opleidingscentrum

Nadere informatie

Werkgroep verkeer. 11 juni Opvolging en inventarisatie knelpunten. Begin vergadering 9:30. Einde vergadering 11:00. Volgende vergadering

Werkgroep verkeer. 11 juni Opvolging en inventarisatie knelpunten. Begin vergadering 9:30. Einde vergadering 11:00. Volgende vergadering Werkgroep verkeer 11 juni 2014 Begin vergadering 9:30 Einde vergadering 11:00 Volgende vergadering Februari 2015 datum nog te bepalen Aanwezig Franky De Graeve (VBS OLV Deinze), Paul Schaubroeck (Leiepoort,

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Vergadering werkgroep verkeer 22/11/2016 : brainstorm

Vergadering werkgroep verkeer 22/11/2016 : brainstorm Vergadering werkgroep verkeer 22/11/2016 : brainstorm Aanwezigen: Björn, Sophie, Michel, Tessie Doel: Belang van goed gezien worden, zowel naar kinderen als naar ouders toe brengen Mappen rond verkeer

Nadere informatie

Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom

Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom Verkeersveiligheid Begijnendijk-Betekom Voorstel van Samen.be voor de mobiliteitsraad Oktober 2013 Locatie: Liersesteenweg Voorstel verkeersveiligheid Verkeersveiligheid binnen onze gemeente was een belangrijk

Nadere informatie

College van Burgemeester en Schepenen

College van Burgemeester en Schepenen College van Burgemeester en Schepenen GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 10 augustus 2018 ORGANISATIE EN GRONDGEBIEDSZAKEN 55 2018_CBS_01266 Tijdelijk aanvullend politiereglement - Omgeving Nederhem evaluatie

Nadere informatie

VEILIGE SCHOOLOMGEVING DEN TOP & DON BOSCO. Overlegvergadering 5 maart 2018

VEILIGE SCHOOLOMGEVING DEN TOP & DON BOSCO. Overlegvergadering 5 maart 2018 VEILIGE SCHOOLOMGEVING DEN TOP & DON BOSCO Overlegvergadering 5 maart 2018 Agenda Wat willen we bereiken? Huidige knelpunten Toekomstige uitdagingen Voor- en nadelen onderzochte scenario s Testweek autovrije

Nadere informatie

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1 NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: niet goed: 13 geen mening: 1 14 12 Fietsproject, een goed project? 13 8 6 4 1 2 0 ja nee geen mening Reden: Positief: - Minder verkeer aan schoolpoort

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

Module. Module Rotonde Rotonde

Module. Module Rotonde Rotonde 141014 Minirotonde: Komt vooral in woonkernen voor. : Komt vooral tussen woonkernen in voor. Meerbaansrotonde: Vergt meer ruimte om te creëren dus komt deze vooral voor in grote steden voor of buiten woonkernen.

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

Ruimte gevraagd. voor fietsers en voetgangers

Ruimte gevraagd. voor fietsers en voetgangers Ruimte gevraagd voor fietsers en voetgangers FIGUREN Inhoud Inleiding 3 Doel 3 Figuren plaatsen 3 Het pakket 4 Stappenplan 5 Checklist 6 Tips voor aanvullende initiatieven 7 Praktisch 7 Bijlage 1: Infofiche

Nadere informatie