Inbouwen verlichting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inbouwen verlichting"

Transcriptie

1 Inbouwen verlichting Iedereen ontdekt dat werken met licht een modelbaan een heel nieuwe dimensie kan geven. Eén van de talloze mogelijkheden om licht te brengen op onze baan is het inbouwen van verlichting in rijtuigen. Voor velen lijkt dat een schier onmogelijke opgave. Nochtans is het de eenvoud zelve. Kijk even mee. Kies een treinsamenstelling waarin je verlichting wil bouwen. Kies het rijtuig dat de stroom van de baan moet halen en waar je dus ook een eventuele functiedecoder wil in plaatsen. In ons voorbeeld gebruiken we binnenverlichting van Viessmann die wordt aangeboden in 3 kleurvarianten, wit, geel, en warmwit. Je kiest een kleur die bij je rijtuigen past. Helwitte verlichting in rijtuigen uit het stomerstijdperk is bijvoorbeeld geen goed idee. Doe wat opzoekingswerk en maak een goede keuze! We gebruiken natuurlijk LED-verlichting omwille van het weinige stroomverbruik. We nemen maar stroom van de baan bij één en slechts één rijtuig. Dit vermindert de rolweerstand van de trein, en bij Märklinrijders vooral ook het sleepgeluid. We hebben dan wel stroomvoerende koppelingen (ook van Viessmann) nodig.

2 Het moeilijkste is en blijft het openen en goed sluiten van het rijtuig. Hoe dit gebeurt wordt bepaald door de fabrikant, moet soms met behulp van tandenstokers, aangepaste kracht, durven klikken, Doe het in elk geval voorzichtig! In ons voorbeeld (en dat is vaak zo) verwijder we daarvoor voorzichtig de balgen en klikken dan de kap weg van het onderstel. De meeste rijtuigen klikken in elkaar, wat wil zeggen dat een uitstulping in het ene deel precies past in het andere deel. Zaak is de juiste positie van deze puzzelstukjes te vinden en daar de wagens een klein beetje open te trekken zodat ze uit elkaar klikken. Gebruik geen metalen gereedschappen! Kijk goed hoe je de boel uit elkaar haalt, want meestal is er maar één manier om ze ook weer goed in elkaar te krijgen!

3 Gelijkstroomrijders plaatsen stroomafnemers onder aan elke zijde van het rijtuig. Märklinrijders plaatsen de sleper en de massaveren (contacten) onder het rijtuig. Gebruik als het kan stroomafnemers gebouwd en geleverd door de fabrikant van het rijtuig. Deze zullen bijna altijd mooi passen! Plaats de sleper nooit achteraan de sleep, kwestie van hem niet in het zicht te plaatsen. Fixeer eventueel de contactveren of de massaveren met een beetje (!) secondenlijm. Plaats twee contactveren of massaveren (dus op elk draaistel) voor een beter contact. In ons voorbeeld desolderen we de stekkertjes van de sleper en de massaveren. De bruine draad van de massaveer kan door de sleper mee naar binnen in het rijtuig.

4 Zoek een goede plaats voor de eventuele functiedecoder (in ons voorbeeld een Märklin C96) en bevestig deze met wat secondenlijm of dubbelzijdige plakband. Fixeer de decoderdraadjes. Bevestig de twee stroomdraden. Vergeet niet de twee massaveren met elkaar te verbinden. Zorg dat deze verbindingsdraad lang genoeg is om hem later proper weg te werken! Demonteer de originele koppelingen. Gebruik een pincet of een fijn tangetje om de lipjes iets naar elkaar toe te brengen zodat de koppeling niet wordt geforceerd. Plaats de stroomvoerende koppeling(en). Kort de draadjes in tot de gewenste lengte. Voer de draadjes terug in het rijtuig. Gebruik als het kan bestaande openingen. Eventueel zal je een extra opening moeten boren of smelten (een nagel of dergelijke warm maken en voorzichtig door het materiaal laten smelten). In geen enkel geval mag de beweging van de wielstellen worden gehinderd! Kies dus heel zorgvuldig hoe je de draadjes terug binnen leidt!

5 Kort eventueel de verlichting in. Soldeer twee soepele draadjes aan de verlichting, zorg dat deze lang genoeg zijn om nadat de verlichting is geplaatst toch ruimte te hebben om de kap open te maken! Bevestig de verlichting met dubbelzijdige plakband tegen het plafond van de kap. Zorg dat eventuele raampjes op of boven het plafond toch wat licht kunnen vangen! Verbind de aangebrachte draadjes voor de verlichting met de juiste functiedraadjes van de decoder (lees en bekijk de handleiding van de decoder!). We gebruiken deze manier van werken (met dus een extra soldering tot gevolg) omdat het zo eenvoudig is de verlichting in de kap te plakken, zonder dat we in de kap van het rijtuig moeten solderen nadat de verlichting is vastgeplakt. Nu kunnen we gemakkelijk kap en onderstel desgewenst ook nog scheiden. Je zal merken dat de polarisatie geen enkele invloed heeft op het branden van de verlichting, hoe je de + of de - ook aansluit, de LED s branden. De elektronica in de LED-strip regelen daartoe de spanning. Eventueel gebruik je schilderstape die je plakt over de verlichting heen om het licht diffuus te maken. We testen het rijtuig en de verlichting werkt perfect. We sluiten de stroomvoerende koppeling ook aan, eventueel aan een andere functiedraad, zodat in ons geval de verlichting binnen in de postwagen apart kan geschakeld worden van de verlichting van de andere rijtuigen (zie tekening decoder). We gebruiken dubbelpolige stroomvoerende koppelingen zodat de decoder altijd dubbelpolig kan schakelen. Zo vermijden we dat de verlichting op de één of andere manier toch nog in verbinding staat met de baan, ook al is ze uitgeschakeld.

6 In ons voorbeeld plaatsen we ook nog sluitlantaarns aan onze postwagen (die we als laatste rijtuig opnemen in onze trein). Ook deze solderen we weer aan een aparte functiedraad zo dat ook deze afzonderlijk kan worden geschakeld (zie tekening decoder). We openen ook de andere rijtuigen voorzichtig, demonteren de koppelingen en plaatsen nieuwe stroomvoerende koppelingen. Zorg dat ook deze draadjes naar de koppelingen naar binnen worden geleid zo dat de beweging van de koppeling en het draaistel niet gehinderd wordt! Kort de draadjes in maar zorg steeds dat de kap nog voldoende ruimte krijgt om desgewenst weer geopend te kunnen worden! Verbind de beide koppelingen elk aan één kant van de verlichting maar Als je in het laatste rijtuig sluitlichten met LED s wil inbouwen die je samen met de verlichting wil laten schakelen moet je extra opletten! LED s laten de stroom immers slechts door in één richting. Als je niet altijd hetzelfde soldeert zal de binnenverlichting weliswaar branden maar als je een wagen verkeerd hebt gesoldeerd zal de stroom omgepoold zijn. De grote bolletjes zijn de onder en bovenkant van de koppelingen, de kleine de soldeerpunten op de strip. Rood is verbonden met rood, groen met groen. Soldeer altijd identiek (aan de ene kant soldeer je de koppeling net hetzelfde dan aan de andere kant, als de + aan de ene kant bovenaan de koppeling zit, moet die aan de andere kant dus ook boven zitten).

7 Als hier onze LED s van de sluitlichten branden in het laatste rijtuig (rechts) (rood links is hier dus + ), zullen die dat altijd doen, hoe je de rijtuigen ook al of niet in je trein stopt. Voor en achterkant zijn steeds hetzelfde, wat er ook met de rijtuigen gebeurt, de stroom wordt altijd op dezelfde wijze doorgegeven vanuit het rijtuig dat stroom levert (links) naar het rijtuig met de sluitlichten. Haal je er een rijtuig tussen uit dan blijft de situatie voor het laatste rijtuig identiek, idem als je er ééntje extra tussen zet. Maar fout kan dus ook! Rechts in het middelste rijtuig is cross-over gesoldeerd, voor en achterkant zijn nu verschillend. Hierdoor wordt de stroom wel doorgegeven naar de LED-strips die altijd branden. Maar bij het rijtuig met de sluitlichten is er door de ompoling (links en rechts) op de strip ook de + en - gewisseld. Dit betekent dat de sluitlichten niet zullen branden. Vergeet niet dat elke decoder, dus ook Märklin-decoders, gelijkstroom uit sturen! Dat betekent dat als je de verlichting aansluit aan de decoder deze zal werken, hoe je ze ook aansluit (polariteit speelt geen rol). Maar de aansluitpunten zijn wel gepolariseerd. En heel vaak is de zogenaamde retour de +!!! Let dus zeker op de LED-sluitlichten! Testen! En dan pas de wagen weer sluiten. Merk op dat we de koppelingen hier wel rechtstreeks aan de LED-strip solderen. Hier moet je immers niet foefelen om de LED s, de decoder, de sluitlichten, samen in één rijtuig te proppen. Eens dit rijtuig gesloten moet het eigenlijk ook nooit meer open, want de decoder (het meest gevoelige onderdeel en het enige onderdeel wat eventueel opnieuw moet worden ingesteld (adres met dipswitches) zit hier niet in het rijtuig. Ook stroomafname gebeurt hier natuurlijk niet!

8 Het toilet is de ideale ruimte om het te veel aan draadjes proper weg te bergen (tenzij je een viespeuk bent die perse in het toilet wil binnen kijken). En kijk, zonder licht op onze modelbaan, met binnenverlichting en sluitlichten,

9 Als je binnenverlichting plaatst kan je in één moeite bagage in je postwagen plaatsen, figuren plakken op de banken in je rijtuigen, Dit maakt je trein gegarandeerd nog aantrekkelijker. Let bij het programmeren van de decoder, of bij het manueel instellen van het adres toch ook op het volgende. Als de lichtdecoder hetzelfde adres heeft als dat van de loc dan kan je deze decoder samen laten schakelen met je locomotief. Kies je een ander adres, dan zal je de rijtuigen apart moeten schakelen! Veel fabrikanten bouwen decoders en/of verlichting. Hier kan echt je eigen goesting, je portemonnee, je favoriete winkelier, bepalen wat je zal gebruiken. De werkwijze voor inbouwen is bijna altijd identiek aan die hier is beschreven. Frans Hooyberghs

Binnenverlichting inbouwen in Mehano MW 41

Binnenverlichting inbouwen in Mehano MW 41 Binnenverlichting inbouwen in Mehano MW 41 Mehano bracht in het verleden met groot commercieel succes een aantal Belgische modellen op de markt. Vele modelspoorliefhebbers zullen één of meerdere diesellocomotieven

Nadere informatie

Licht en donker. We willen onze verlichting langzaam laten aan en uit gaan. Daartoe hebben we een langzaam aan / langzaam uit - dimmer nodig.

Licht en donker. We willen onze verlichting langzaam laten aan en uit gaan. Daartoe hebben we een langzaam aan / langzaam uit - dimmer nodig. Licht en donker Lichtjes op onze modelbaan maken onze modelwereld vaak nog fascinerender. Straatverlichting, interieurverlichting in huizen en treinen, ze komen pas tot hun recht als het donker is. We

Nadere informatie

Hoe oudere Märklin locomotieven upgraden met de decoderset 60760?

Hoe oudere Märklin locomotieven upgraden met de decoderset 60760? Hoe oudere Märklin locomotieven upgraden met de decoderset 60760? Märklin heeft de serie 205 / reeks 55 van de NMBS in diverse kleurstellingen, en met verscheidene nummers uitgebracht. In 1997 werd onder

Nadere informatie

Ombouwen van locomotieven

Ombouwen van locomotieven Ombouwen van locomotieven In theorie Tweerail betekende in het analoge tijdperk, bijna altijd gelijkstroom, die van de ene rail via de wielen aan de ene zijde van de locomotief werd afgenomen, de motor

Nadere informatie

Interieurverlichting H0

Interieurverlichting H0 Interieurverlichting H0 2010 LedBar de nieuwe generatie verlichting Verlichting speelt een essentiële rol bij het creëren van een specifieke sfeer op uw modelbaan. Verlichting wordt bij ons op een bijzondere,

Nadere informatie

Ombouw Roco NMBS type 210 (reeks 60) naar AC digitaal

Ombouw Roco NMBS type 210 (reeks 60) naar AC digitaal Ombouw Roco NMBS type 210 (reeks 60) naar AC digitaal Onder catalogusnummer 43593 heeft Roco indertijd enkele modellen uitgebracht van de NMBS type 210 (latere reeks 60). Het model is analoog DC uitgevoerd,

Nadere informatie

Ombouw MP3020 (Märklin 3389)

Ombouw MP3020 (Märklin 3389) Ik bezit een analoge motorpost van Mäklin en wil deze ombouwen naar digitaal. Het betreft het model met Marklin nr 3389 zoals hiernaast staat afgebeeld. Ik rij zelf 3rail waarbij de modellen digitaal worden

Nadere informatie

Ombouw NS 1205 (Märklin 3055)

Ombouw NS 1205 (Märklin 3055) De hier links getoonde NS serie 1200 locomotief is een model van Märklin en wel de 1205 met artikelcode 3055. Het betreft een analoog model die is voorzien van een grote schijfcollector motor (LFCM) Voor

Nadere informatie

DRC2400 Verlichtingset HANDLEIDING

DRC2400 Verlichtingset HANDLEIDING DRC2400 Verlichtingset HANDLEIDING (bovenstaande foto is niet digitaal bewerkt) www.digirails.nl Copyright Digirails, Netherlands All rights reserved Duplication is only allowed with written Authorization

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Voorbereidingen voor het inbouwen 4. Verwijderen van het dak 4. Aanpassen van het interieur 5

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Voorbereidingen voor het inbouwen 4. Verwijderen van het dak 4. Aanpassen van het interieur 5 06/2010 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

pertinax montageplaatjes 0,02 Totaal (exclusief de facultatieve decoder) 2,35

pertinax montageplaatjes 0,02 Totaal (exclusief de facultatieve decoder) 2,35 Verlichting in rijtuigen Omdat ik graag probeer modeltreinen een zo goed mogelijke nabootsing van de werkelijkheid te laten zijn breng ik zoveel mogelijk verlichting aan in de rijtuigen. Treinen vervoeren

Nadere informatie

Modeltrein Academie. Modeltreinen, analoog rijden en schakelen

Modeltrein Academie. Modeltreinen, analoog rijden en schakelen Modeltrein Academie Modeltreinen, analoog rijden en schakelen Modeltrein Academie Modeltreinen, analoog rijden en schakelen - pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Analoog rijden 8 Analoog

Nadere informatie

DRC1600 Verlichtingset HANDLEIDING. (bovenstaande foto is niet digital bewerkt)

DRC1600 Verlichtingset HANDLEIDING. (bovenstaande foto is niet digital bewerkt) DRC1600 Verlichtingset HANDLEIDING (bovenstaande foto is niet digital bewerkt) Copyright 2005 2008 digirails, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van digirails

Nadere informatie

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Decoder inbouw Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Wanneer? Indien je wil overgaan van analoog naar digitaal bedrijf. Het is niet zinvol je loc s te

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Voorbereidingen voor het inbouwen 4. Verwijderen van het dak 4. Aanpassen abteil wagons 5

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Voorbereidingen voor het inbouwen 4. Verwijderen van het dak 4. Aanpassen abteil wagons 5 02/2010 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

DRC2400 V5 Verlichtingset NS2400 HANDLEIDING

DRC2400 V5 Verlichtingset NS2400 HANDLEIDING DRC2400 V5 Verlichtingset NS2400 HANDLEIDING Copyright 2005 2010 digirails, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van digirails is het niet toegestaan informatie,

Nadere informatie

DRC2200 Verlichting set NS2200

DRC2200 Verlichting set NS2200 HANDLEIDING DRC2200 Verlichting set NS2200 + Copyright 2005 2015 digikeijs, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van digikeijs is het niet toegestaan informatie,

Nadere informatie

DRC6200 Verlichting set HANDLEIDING. (bovenstaande foto is niet digital bewerkt)

DRC6200 Verlichting set HANDLEIDING. (bovenstaande foto is niet digital bewerkt) DRC6200 Verlichting set HANDLEIDING (bovenstaande foto is niet digital bewerkt) Copyright 2005 2008 digirails, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Zonder schriftelijke voorafgaande toestemming van digirails

Nadere informatie

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent!

DRAWDIO. Welk gereedschap heb je nodig? BBZZZ.. 1. Soldeerbout 2. Tang 3. Soldeerdraad. Een pen waarmee je muziek tekent! DRAWDIO Een pen waarmee je muziek tekent! Handleiding BBZZZ.. Maak je eigen Drawdio! Deze handleiding helpt je bij het maken van je eigen Drawdio. LET WEL OP! Een soldeerbout wordt heel heet! Vraag een

Nadere informatie

Knipperende wagonverlichting

Knipperende wagonverlichting Knipperende wagonverlichting door Klaas Robers Binnenverlichting in personenwagens is schitterend. Speciaal in het donker spreekt een verlicht rijdende trein enorm aan. Het is dan jammer wanneer de lampjes

Nadere informatie

De juiste basis. Voorbeeldgetrouw rijden zorgt voor veel plezier. We laten zien hoe seingedeelten op de modelbaan het beseft kunnen worden ingericht.

De juiste basis. Voorbeeldgetrouw rijden zorgt voor veel plezier. We laten zien hoe seingedeelten op de modelbaan het beseft kunnen worden ingericht. CS3 PRAKTISCH TOEPASSEN/DEEL 5 De juiste basis Voorbeeldgetrouw rijden zorgt voor veel plezier. We laten zien hoe seingedeelten op de modelbaan het beseft kunnen worden ingericht. 18 märklin magazin 6.2018

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Wave Lights badge

Bouwbeschrijving Wave Lights badge Bouwbeschrijving Wave Lights badge Onderdelen Deze onderdelen heb je nodig: 9 + 4 weerstanden 2 diodes 3 drukknoppen 3 condensatoren 1 IC 1 IC-voet 2 batterijen 1 batterijhouder met plakband 1 printje

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Voorbereidingen voor het inbouwen 4. Verwijderen van het dak 4. Aanpassen abteil wagons 5

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Voorbereidingen voor het inbouwen 4. Verwijderen van het dak 4. Aanpassen abteil wagons 5 09/2018 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Ik weet niet of dit al een keer eerder is vermeld, maar ik kon het niet vinden en dus lijkt het me handig een keer te vermelden.

Ik weet niet of dit al een keer eerder is vermeld, maar ik kon het niet vinden en dus lijkt het me handig een keer te vermelden. Hallo Slotracers, Ik weet niet of dit al een keer eerder is vermeld, maar ik kon het niet vinden en dus lijkt het me handig een keer te vermelden. Ik heb zojuist een Parma regelaar omgebouwd zodat nu ook

Nadere informatie

Handleiding voor het bewerken van de BR151 assen.

Handleiding voor het bewerken van de BR151 assen. Handleiding voor het bewerken van de BR151 assen. Sommige klanten die het Märklin C-sporen gebruiken, hebben ontsporingen vermeld. Bij het meten van de interne afmeting van de wielassen, werden schommelingen

Nadere informatie

NEM, PluX, 21MTC, NEXT18

NEM, PluX, 21MTC, NEXT18 NEM, PluX, 21MTC, NEXT18 Tegenwoordig zijn zo'n beetje alle modellen voorzien van een connector voor het aansluiten van een locdecoder. De standaard connectoren maken het inbouwen en vervangen van een

Nadere informatie

Handleiding. DBMK103 Simon Says. Versie 1.0 (Augustus 2014) Digibytez Website:

Handleiding. DBMK103 Simon Says. Versie 1.0 (Augustus 2014) Digibytez Website: Handleiding DBMK103 Simon Says Versie 1.0 (Augustus 2014) Website: http://www.digibytez.nl E-mail: info@digibytez.nl Inleiding Geachte klant, Hartelijk dank voor het kopen van dit product. Wij raden u

Nadere informatie

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld Vertaling: Koen Vaganée 1

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld  Vertaling: Koen Vaganée 1 Digitale remmodule 5232 Installatiehandleiding Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell.de Vertaling: Koen Vaganée 1 Belangrijke informatie! Lees deze gebruikershandleiding

Nadere informatie

Lichtschakelingen. Draadkleuren. In woonhuizen worden verschillende soorten lichtschakelingen gebruikt.

Lichtschakelingen. Draadkleuren. In woonhuizen worden verschillende soorten lichtschakelingen gebruikt. Lichtschakelingen In woonhuizen worden verschillende soorten lichtschakelingen gebruikt. De eenvoudigste schakeling is de enkelpolige schakeling. Deze schakeling wordt veel gebruikt voor de verlichting

Nadere informatie

Ombouwen van de LGB Stainz van analoog naar digitaal.

Ombouwen van de LGB Stainz van analoog naar digitaal. Ombouwen van de LGB Stainz van analoog naar digitaal. van analoog naar digitaal, een handleiding die u stap voor stap laat zien dat ook u een lastige loc kunt ombouwen. Waarschijnlijk uw eerste trein liefde.

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding VVP. Verlichting Voeding print VVP. De Wittenhagen GJ Harderwijk

Handleiding. Handleiding VVP. Verlichting Voeding print VVP. De Wittenhagen GJ Harderwijk Handleiding VVP Handleiding De Wittenhagen 22 3843 GJ Harderwijk 06 41 80 35 40 info@domburgtrainsupport.nl KvK nummer 62847503 BTW nummer NL192391513B01 IBAN NL52RABO 0302303499 Verlichting Voeding print

Nadere informatie

JoyCon Modificatie Handleiding. Door: XxWiReDxX. Dutch / Nederlands. Versie 1.0

JoyCon Modificatie Handleiding. Door: XxWiReDxX. Dutch / Nederlands. Versie 1.0 JoyCon Modificatie Handleiding Door: XxWiReDxX Dutch / Nederlands Versie 1.0 Joycon Modificatie handleiding Hoe het werkt & hoe te gebruiken Na het uitvoeren van de modificatie kun je deze gebruiken als

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor Handleiding KeerPlus3 Telgterweg 275a 3853 NJ Ermelo 06 41 80 35 40 info@domburgtrainsupport.nl KvK nummer 62847503 BTW nummer NL192391513B01 IBAN NL52RABO 0302303499 Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een elektrospel maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Dat gaan we samen doen. Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan deze opdracht!

Nadere informatie

NEM connectoren en kabelkleuren

NEM connectoren en kabelkleuren NEM connectoren en kabelkleuren NEM 651 De NEM 651 is voor de kleiner schaal N bedacht. Wegens beperkte ruimte in de N- locomotieven is geen rekening gehouden met de extra functies en een aparte plus spanning.

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R DE WILLIE WORTEL QUIZZZ Gaat er bij jou ook een lampje branden? Dan heb je het goede antwoord op de vraag gegeven. Maak een knotsgekke elektroquiz. Daarvoor gaan jullie zelf de quizvragen en antwoorden

Nadere informatie

Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst

Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst Keerlusmodule Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst Korte handleiding Bij de opbouw van de keerlussen of raildriehoeken in de modelbaan komt het onvermijdelijk tot een kortsluiting tussen de beide rails.

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Functie decoder voor DCC systemen 4. Aansluiten van de decoder 4. Gebruik van LED strips 6

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Functie decoder voor DCC systemen 4. Aansluiten van de decoder 4. Gebruik van LED strips 6 12/2017 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Bouw zelf een windmolen

Bouw zelf een windmolen Bouw zelf een windmolen Met dit bouwplan is een windmolen maken niet moeilijk! Bouw thuis of op school een echte windmolen die een klein lampje (LED) laat branden. Aan het einde van de beschrijving vind

Nadere informatie

Maak van je Märklin locomotief een MärESU

Maak van je Märklin locomotief een MärESU Maak van je Märklin locomotief een MärESU Velen die opnieuw instappen in de wondere wereld van de modeltrein stellen vast dat de tijden erg veranderd zijn. Analoog rijden behoort vandaag voor een groot

Nadere informatie

De wereld van de seinen

De wereld van de seinen CS3 PRAKTISCH TOEPASSEN / DEEL 5 De wereld van de seinen De eerste stappen bij de uitrusting van onze voorbeeldmodelbaan met magneetartikelen zijn gezet door de inbouw van de wisselaandrijvingen. De volgende

Nadere informatie

Accu ipod Touch 4G Installatie handleiding

Accu ipod Touch 4G Installatie handleiding 1. Het scherm van de ipod Touch 4G is vastgelijmd. Het is daarom aan te raden een heteluchtpistool (of een föhn) te gebruiken, om de lijm weer zacht te maken. Begin met het verwarmen van het onderste gedeelte

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik CAR module 4. Werking van de CAR module 4. Aansluiten van de CAR Module 5. Technische gegevens 10

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik CAR module 4. Werking van de CAR module 4. Aansluiten van de CAR Module 5. Technische gegevens 10 05/2013 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT

ZORG ERVOOR DAT TIJDENS DE INSTALLATIE DE STROOM IS UITGESCHAKELD TEST HET SYSTEEM VOORDAT U DE BOOT WEER TE WATER LAAT Trimdicator Installatie Handleiding LEES DEZE HANDLEIDING IN ZIJN GEHEEL VOORDAT U BEGINT MET DE INSTALLATIE VAN UW PRODUCT HET STANDAARD SYSTEEM WERKT OP EEN 12 VOLT-SPANNINGSBRON (EEN 24 & 32 VOLT CONVERTOR

Nadere informatie

Digibytez Website: E mail: Handleiding LED dobbelsteen

Digibytez Website:  E mail: Handleiding LED dobbelsteen Handleiding LED dobbelsteen Website: http://www.digibytez.nl E mail: info@digibytez.nl Inleiding Geachte klant, Hartelijk dank voor het kopen van dit product. Wij raden u aan deze handleiding goed door

Nadere informatie

Switch. Handleiding 200.106.110117

Switch. Handleiding 200.106.110117 Switch Handleiding 200.106.110117 Hartelijk dank voor uw aanschaf van deze uitbreiding van uw Plugwise systeem. Met de Switch kunt u draadloos de elektrische stroom naar de apparaten in uw Plugwise netwerk

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Servo Decoders

Bouwbeschrijving. Servo Decoders Bouwbeschrijving Servo Decoders vanaf maart 2010 Bouwbeschrijving Servo Decoders MatPwrDigiX Nieuwe versie vanaf Maart 2010 Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige

Nadere informatie

Edushield 2.0 Bouwbeschrijving

Edushield 2.0 Bouwbeschrijving Edushield 2.0 Bouwbeschrijving Smd-leds Kleef op de plaats led3 de rode led met een stukje schildersplakband vast. Let op: De led heeft een polariteit: de kant waar een klein hoekje is weggesneden is de

Nadere informatie

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio)

Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Het Maken Van Een Kristalontvanger (Radio) Dit boekje is van... Klas... Dit werkstuk moet af:... H. Oostendorp,. TechnaLab, maart 2003 Practicum 1: De kern voor de spoel Wat heb je nodig? een stukje installatiebuis

Nadere informatie

Wonderfoon. Bouwbeschrijving en gebruikshandleiding. Ivo Schooneman - 3 mei 2019 WONDERFOON BOUWBESCHRIJVING EN GEBRUIKSHANDLEIDING 1

Wonderfoon. Bouwbeschrijving en gebruikshandleiding. Ivo Schooneman - 3 mei 2019 WONDERFOON BOUWBESCHRIJVING EN GEBRUIKSHANDLEIDING 1 Wonderfoon Bouwbeschrijving en gebruikshandleiding Ivo Schooneman - 3 mei 2019 WONDERFOON BOUWBESCHRIJVING EN GEBRUIKSHANDLEIDING 1 Hoe bouw je een Wonderfoon? Een Wonderfoon is een oud jaren 60 toestel

Nadere informatie

Het maken van een Buzzer Game

Het maken van een Buzzer Game Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij

Nadere informatie

Workshop Digitaal 18-12-2011

Workshop Digitaal 18-12-2011 Workshop Digitaal 18-12-2011 Informatie Handleiding Vereniging Spoorgroep Zwitserland Menno Jager Rev. 14-12-2011 Inhoudsopgave Inleiding digitaal versus analoog:... 3 Woord vooraf... 3 Verschil Analoog-Digitaal

Nadere informatie

Het huis van de 1000 technische mogelijkheden

Het huis van de 1000 technische mogelijkheden et huis van de 1000 technische mogelijkheden 1 2 Één bouwpakket met 2 uitvoeringen. Werkblad ijpassende werkbladen kunt u gratis downloaden www.aduis.com Denk goed na over het hoe en waar je in jullie

Nadere informatie

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace

Happy Easter. Happy Easter Ca. 28 x 35 cm. Ellie s Quiltplace Happy Easter Ca. 28 x 35 cm Benodigdheden: - 27 x 22 cm witte stof1 voor de achtergrond - 12 x 27 cm witte stof2 voor de achtergrond - 10 x 110 cm roze voor de tussenbiezen en de afwerkbiezen - 20 x 15

Nadere informatie

Het herstellen van Apple 30-pens-naar-USBkabel

Het herstellen van Apple 30-pens-naar-USBkabel Het herstellen van Apple 30-pens-naar-USBkabel Connector Apple is berucht om rafelen van de kabels bij stekkers. In deze handleiding laten zien hoe de alomtegenwoordige 30-pins USB-kabel te repareren.

Nadere informatie

DUMAN US-Module V1.5 2 ste druk Inbouw handleiding. Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5

DUMAN US-Module V1.5 2 ste druk Inbouw handleiding. Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5 Inbouw handleiding Bedankt voor de aanschaf van de DUMAN US-Light Module V1.5 Eigenschappen: - Geen hitte-ontwikkeling (in tegenstelling tot andere modules)! - Instelbare helderheid van de US-Lights van

Nadere informatie

Handleiding. DBMK100 Mini LED dobbelsteen. Versie 1.0 (februari 2012) Digibytez Website:

Handleiding. DBMK100 Mini LED dobbelsteen. Versie 1.0 (februari 2012) Digibytez Website: Handleiding DBMK100 Mini LED dobbelsteen Versie 1.0 (februari 2012) Website: http://www.digibytez.nl E-mail: info@digibytez.nl Inleiding Geachte klant, Hartelijk dank voor het kopen van dit product. Wij

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Functiebouwsteen FB-SW (vanaf maart 2010)

Bouwbeschrijving. Functiebouwsteen FB-SW (vanaf maart 2010) Bouwbeschrijving Functiebouwsteen FB-SW (vanaf maart 2010) Deze bouwsteen bezit alle functies welke tot nu toe beschikbaar waren in functiebouwstenen. Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit bouwpakket.

Nadere informatie

Belangrijk! Montage- informatie voor het aansluiten van de decoder beslist helemaal doorlezen!

Belangrijk! Montage- informatie voor het aansluiten van de decoder beslist helemaal doorlezen! Bestnr. 21 27 10 Digitale magneetpulsdecoder kant-en-klaar VE- art.-nr. 015-539-8 CE- art. nr. 21 27 10 Digitale decoder voor het Motorola- format (= Märklin digitaal~) voor de directe aansluiting van

Nadere informatie

Solar zonnebloem

Solar zonnebloem is uniek 07.355 Solar zonnebloem Stuklijst Materiaal Aantal Afmetingen (mm) Zonnecel gegoten 0,5V/250 ma Bierviltje Ø 07 Solar motor RF 300 Kroonsteen met 2 schoefjes (passend lasdraad) Lasdraad Ø 2 x

Nadere informatie

lees deze handleiding lees en werk zorgvuldig. voor vragen kunt u ons bereiken op:

lees deze handleiding lees en werk zorgvuldig. voor vragen kunt u ons bereiken op: 1 lees deze handleiding lees en werk zorgvuldig. voor vragen kunt u ons bereiken op: E-mail: info@unitunlikely.com 2 Unpack Controleer of je alle componenten hebt als hieronder aangegeven. Indien dit niet

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

Rob Bogers Mijn treinbelevenis deel 5 (Versie 5.0)

Rob Bogers Mijn treinbelevenis deel 5 (Versie 5.0) 1 Inhoud 30. Ledverlichting inbouwen in de rijtuigen... 3 30.1 Inleiding... 3 30.1.1 De ledstrips.... 3 30.2 Geleidende koppelingen... 7 30.3 Verlichting in de Roco Rheingoldset... 11 30.3.1 Even tussendoor....

Nadere informatie

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden.

Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. 204.770 Tech Card - TechBot 4 TechBot 4 is een waar genie! Zet een parcours uit en kijk of je hem kunt programmeren om de obstakels te vermijden. Stuklijst: 1 x basis 3 x wiel, ø 50 mm 3 x wiel, ø 30 mm

Nadere informatie

INBOUW HANDLEIDING GT403, 404

INBOUW HANDLEIDING GT403, 404 INBOUW HANDLEIDING GT403, 404 Hartelijk dank voor het kiezen van een GT produkt. Onze materialen zijn met uiterste zorg gefabriceerd en getest. Mocht U vragen over onze produkten hebben, dan staan onze

Nadere informatie

Contactrail maken van C-rails.

Contactrail maken van C-rails. Contactrail maken van C-rails. Omdat ik nogal vaak benaderd word met de vraag, hoe maak ik nu van C-rail een Contact-rail? Ik zal dit hier proberen uit te leggen. Het betreft dan ook een contact-rail voor

Nadere informatie

Viewsonic VG1930wm demontage en condensator vervanging

Viewsonic VG1930wm demontage en condensator vervanging Viewsonic VG1930wm demontage en condensator vervanging Dit VG1930wm werd gegeven aan mij, want het zag er niet aan. De blauwe power indicator ingeschakeld, maar de monitor niet om het even wat laten zien.

Nadere informatie

Update handleiding voor de Mobile Control met software versie V20 voor ECoS.

Update handleiding voor de Mobile Control met software versie V20 voor ECoS. Update handleiding voor de Mobile Control met software versie V20 voor ECoS. Datum: 2007-12-20 Attentie! De update van de Mobile Control is op eigen risico. Bij een verkeerd gebruik van deze update kunnen

Nadere informatie

Gebruik in geen geval soldeervet!!!! Dit zal uw print en de componenten beschadigen.

Gebruik in geen geval soldeervet!!!! Dit zal uw print en de componenten beschadigen. Bouwbeschrijving: MatPwrDigiX Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige servo-decoder (alleen servo 1-4) Voor W4DCC 4-fach 4 weg servo-decoder (Servo 1, 3, 5 en

Nadere informatie

_JvG_HOW-TO_Vervangen verlichting achter schakelaar knopjes in dashboard. Spanning: 12 V, Voet: T5, Vermogen: 1,2 W, Glassokkellamp

_JvG_HOW-TO_Vervangen verlichting achter schakelaar knopjes in dashboard. Spanning: 12 V, Voet: T5, Vermogen: 1,2 W, Glassokkellamp HOW-TO: Vervangen verlichting achter schakelaar knopjes in dashboard. Toegepaste lampjes: - T5 12V 1.2W (Standaard) Spanning: 12 V, Voet: T5, Vermogen: 1,2 W, Glassokkellamp - of de LED versie: Pagina

Nadere informatie

Vervanging van de back-up batterij van de DARES Xstream pagers.

Vervanging van de back-up batterij van de DARES Xstream pagers. Vervanging van de back-up batterij van de DARES Xstream pagers. Sorteer de pagers eerst goed uit voordat je begint. Beschadigde pagers voorspellen meestal ook niet veel goeds voor de binnenzijde. Let op

Nadere informatie

Zo installeert u een draadloos schakelsysteem

Zo installeert u een draadloos schakelsysteem elektra Zo installeert u een draadloos schakelsysteem Stap voor stap beschrijving 13.3 Klik_aan_klik_uit.indd 1 05-06-13 10:49 Wat is het? Het KlikAanKlikUit systeem bestaat uit zenders en ontvangers waarmee

Nadere informatie

Bijlage 16: Handleiding

Bijlage 16: Handleiding Bijlage 16: Handleiding Hier volgt een zeer gedetailleerde handleiding van hoe de lasercutte Mendel geassembleerd kan worden. Eerst zal er begonnen worden met enkele kleinere tussenassemblees. In de handleiding

Nadere informatie

Handleiding. DBMK101 LED dobbelsteen. Versie 2.0 (augustus 2013) Digibytez Website:

Handleiding. DBMK101 LED dobbelsteen. Versie 2.0 (augustus 2013) Digibytez Website: Handleiding DBMK0 LED dobbelsteen Versie 2.0 (augustus 203) Website: http://www.digibytez.nl E-mail: info@digibytez.nl Handleiding: DBMK0 - LED dobbelsteen, Versie 2.0 Inleiding Geachte klant, Hartelijk

Nadere informatie

ALLES OVER Afleve 6 SEINEN

ALLES OVER Afleve 6 SEINEN ALLES OVER Afleve 6 SEINEN 32 ZIN IN SEINEN, AFLEVERING 6 Bij groen mag je oversteken... bij rood moet je wachten. Deze regel voor kinderen werkt ook voor treinen van Märklin, mits de nieuwe seinen juist

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Servo Decoders

Bouwbeschrijving. Servo Decoders Bouwbeschrijving Servo Decoders vanaf maart 2010 Bouwbeschrijving Servo Decoders MatPwrDigiX Nieuwe versie vanaf Maart 2010 Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige

Nadere informatie

Central Station 2 CV s: Individuele functies programmeren of aanpassen

Central Station 2 CV s: Individuele functies programmeren of aanpassen Central Station 2 CV s: Individuele functies programmeren of aanpassen 1 Functies programmeren Het Central Station II van Märklin (60213, 60214, 60215) biedt mensen de mogelijkheid CV s van locomotieven

Nadere informatie

stap 1 Pak de Lunchbox uit En controleer of je alle componenten hebt~ Als je vragen hebt, neem dan contakt op met: info@unitunlikely.

stap 1 Pak de Lunchbox uit En controleer of je alle componenten hebt~ Als je vragen hebt, neem dan contakt op met: info@unitunlikely. stap 1 Pak de Lunchbox uit En controleer of je alle componenten hebt~ Als je vragen hebt, neem dan contakt op met: info@unitunlikely.com Dit onderdeel wordt de PCB (printed circuit board) genoemd. Alle

Nadere informatie

Märklin draaischijf 7286 met draaischijf decoder TT-DEC aansturen via het draaischijf symbool in het beeldscherm van de Central Station 3 (plus)

Märklin draaischijf 7286 met draaischijf decoder TT-DEC aansturen via het draaischijf symbool in het beeldscherm van de Central Station 3 (plus) Märklin draaischijf 7286 met draaischijf decoder TT-DEC aansturen via het draaischijf symbool in het beeldscherm van de Central Station 3 (plus) Deze beschrijving vervangt niet de handleiding van de draaischijf

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

H-TRONIC pendeltreinautomaat

H-TRONIC pendeltreinautomaat G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr. 21 65 24 H-TRONIC pendeltreinautomaat Belangrijk! Beslist lezen! Deze gebruiksaanwijzing is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen

Nadere informatie

Lezing door Chris Burger (ac.burger@kpnmail.nl) op 20 april 2013 voor HCCM te De Bilt.

Lezing door Chris Burger (ac.burger@kpnmail.nl) op 20 april 2013 voor HCCM te De Bilt. Hoe begin ik als ik een nieuwe modelbaan wil opzetten in Koploper? Hoe moet ik beginnen, waar moet ik aan denken, wat zijn de afwegingen die je moet maken? Voor welke systemen is het programma geschikt?

Nadere informatie

Breadboard voeding 5V / 3,3V

Breadboard voeding 5V / 3,3V www.budgetronics.eu - www.budgetronics.nl - www.budgetronics.com - www.budgetronics.tel Breadboard voeding 5V / 3,3V Een handige breadboard voeding die je project van de juiste spanning voorziet. Het gewenste

Nadere informatie

DIGITAL 2. Digitale schakeldecoder. Gebruikershandleiding

DIGITAL 2. Digitale schakeldecoder. Gebruikershandleiding Digitale schakeldecoder 5213 Gebruikershandleiding DIGITAL 2 Dit product is geen speelgoed. Niet geschikt voor kinderen onder 14 jaar! Gebruiksaanwijzing bewaren! Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D-

Nadere informatie

TECHNOLOGIE TECHNIEK. Vervangende opdracht voor produceer de sleutelhanger. H.O. Boorsma.

TECHNOLOGIE TECHNIEK. Vervangende opdracht voor produceer de sleutelhanger. H.O. Boorsma. TECHNOLOGIE TECHNIEK Vervangende opdracht voor produceer de sleutelhanger. H.O. Boorsma. A r d u I n o N a n o Woord vooraf.. In het vierde leerjaar GL/GT Technologie werken de leerlingen die techniek

Nadere informatie

Aansluitvoorbeelden voor terugmeldmodules RM-DEC-88 en RM-DEC-88-Opto!

Aansluitvoorbeelden voor terugmeldmodules RM-DEC-88 en RM-DEC-88-Opto! Aansluitvoorbeelden voor terugmeldmodules RM-DEC- en RM-DEC--Opto!. Terugmeldmodule aan de digitaal-centrale aansluiten. Terugmeldmodule aan de MEMORY aansluiten. Terugmeldmodule aan de TERFACE aansluiten.

Nadere informatie

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar

les 5.8 A - inbraakalarm of spiegelverlichting lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar stroomkring A inbraakalarm of spiegelverlichting dik karton A3 aluminiumfolie batterij van 4,5 volt drie draden lampje en/of zoemer fitting schroevendraaier schaar liniaal plakband twee paperclips Voor

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Input print

Bouwbeschrijving Input print Bouwbeschrijving Input print Te gebruiken met Servo Decoders welke voorzien zijn van een RS232 ingang: S8DCC/MOT vanaf 02.01.09 S4DCC/MOT vanaf 21.10.08 W4DCC/MOT vanaf 26.04.09 Van harte gefeliciteerd

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Citroen HY Bestelbus REV.:40116

Bouwbeschrijving. Citroen HY Bestelbus REV.:40116 Bouwbeschrijving Citroen HY Bestelbus REV.:40116 Voorwoord Deze bouwbeschrijving behandeld het bouwen van een rijdende Citroen HY bus op basis van de Busch 1:87 modellen waarvan inmiddels meer dan 20 verschillende

Nadere informatie

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Industriële lamp maken (ontwerp door Bas Berrevoets) Materialen Gereedschap Sencys elektrisch draad 'VOB 2,5 mm²' blauw 10 m Afplaktape 41,1 m x 24

Nadere informatie

Huawei Honor 4X beeldscherm Replacement

Huawei Honor 4X beeldscherm Replacement Huawei Honor 4X beeldscherm Replacement In deze gids zal ik het beeldscherm van Huawei Honor 4x vervangen en tonen het proces van LOCA kort lijmen. Geschreven door: Antti Immonen INTRODUCTIE Ik zal laten

Nadere informatie

Regelen met het Central Station

Regelen met het Central Station Regelen met het Central Station Rijden in blokken 14 Schakelcontacten hebben op de modelbaan vele taken. Tot een van de interessantste behoort de regeling van een bloksectie. Met Märklin Systems kan dat

Nadere informatie

Opmerking: afhankelijk van uw configuratie is de print voorzien van de benodigde componenten.

Opmerking: afhankelijk van uw configuratie is de print voorzien van de benodigde componenten. Gefeliciteerd met de aankoop van deze PC- I/ O kaart. Lees vóór u de kaart gaat installeren, de instructies in deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Bewaar de gebruiksaanwijzing voor latere naslag. Controleer

Nadere informatie

Concept. Todo: Plaatjes verkleinen, wellicht nummeren Teksten verbeteren Opmaak verbeteren Firmware opzetten handleiding. Concept

Concept. Todo: Plaatjes verkleinen, wellicht nummeren Teksten verbeteren Opmaak verbeteren Firmware opzetten handleiding. Concept Todo: Plaatjes verkleinen, wellicht nummeren Teksten verbeteren Opmaak verbeteren Firmware opzetten handleiding Handleiding in tekst: Solderen van de LED's De afstand tussen de LED's is zo dat je geen

Nadere informatie

Maak deze plug los van de schakelaar ( op foto is aanpassing al gemaakt!)

Maak deze plug los van de schakelaar ( op foto is aanpassing al gemaakt!) Inbouw Comfortknipper in een MG (T)F Koppel voor de veiligheid de massa kabel van de accu los Demonteer het onderste paneel onder de stuurkolom (3 boutjes), waarvan één achter het klepje zit. Verwijder

Nadere informatie

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl

6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.0 Elektriciteit 1 www.natuurkundecompact.nl 6.1 a Stroomkring b Geleiders en isolatoren 6.2 Chemische spanningsbron 6.3 a Schakelingen b Schakelingen (Crocodile) 6.4 a Stroom meten (Crocodile) b Schakelingen

Nadere informatie

Ombouw Faller trekker oplegger naar Mcc-cars

Ombouw Faller trekker oplegger naar Mcc-cars 2014 Ombouw Faller trekker oplegger naar Mcc-cars Patrick Peeters 28-10-2014 We starten met een originele Faller trekker oplegger. Foto 1: originele Faller trekker oplegger We beginnen met de oplegger

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Sound Kit

Bouwbeschrijving Sound Kit Bouwbeschrijving Sound Kit Zo ziet een Sound Kit er uit na het solderen. De losse onderdelen van een Sound Kit. Onderdelen Deze onderdelen heb je nodig: 9 + 3 + 2 + 3 = 17 weerstanden 1 + 4 = 5 condensatoren

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie