SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 1 april 2013 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK EUCHARISTIEVIERINGEN 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 1 april 2013 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK EUCHARISTIEVIERINGEN 5"

Transcriptie

1 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 1 april 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat Antwerpen 03/ maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 12u00 PASTOOR Paul SCHEELEN dagelijks bereikbaar tussen en 10u30 op tel. 03/ (St.Joris) dinsdag en donderdag van 10u45 tot 12u45 St-Paulusstraat 22 Antwerpen pastoor@sint-paulusparochie.be KERKFABRIEK ST.-PAULUS voorzitter Walter Vrinssen tel. 03/ of 0477/ kerkfabrieksintpaulus@skynet.be ONTHAAL - pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart: Pastoor Paul Scheelen 03/ public relations, kerkgebouw en crypte: Walter Vrinssen 0477/ concerten en evenementen: Leo Van achter 0473/ leo.vanachter@skynet.be - toerisme en rondleiding Sint-Paulusvrienden: Robert Vanherp 0495/ Walter Geluyckens 0494/ DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 5 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 5 NA BIJNA 700 JAAR DIENSTBAARHEID, VERLATEN ONZE ZWARTZUSTERS HET KLOOSTERPAND HOE GRAAG ZOU IK EEN KERK HEBBEN DIE ARM IS EN VAN DE ARMEN IS 10 HIERONYMUS COCK DE RENAISSANCE IN PRENT 11 RELIGIEUSE NUMISMATIEK.(6) 13 HET BESTUUR VAN DE LIEVE VROUWE KAPEL IN ACTIE 15 BROEDERSCHAP VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN SCHERPENHEUVEL 16 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER Kerktoezichter Piet De Smet

2 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK Donderdag 28 maart - WITTE DONDERDAG Om 19u00 avonddienst met voetwassing, voorgegaan door pastoor Paul Scheelen Vrijdag 29 maart - GOEDE VRIJDAG Om 15u00 Kruisweg, gevolgd door Kruisverering, voorgegaan door kapel van Venerabel, en kapel van O.L.Vrouw van de Rozenkrans.

3 GOEDEVRIJDAGTOCHT OM u IN KATHEDRAAL Slotbezinning u in Sint-Joriskerk Ook dit jaar staan we stil bij de hedendaagse ACTUALITEIT in het licht van de KRUISWEG. In drie stadia bezinnen we op het lijden dat vandaag onze wereld treft, het uitkijken naar een nieuwe wereld waarin het goed leven is voor iedereen en de weg naar deze nieuwe wereld. De thema s van de stadia dit jaar zijn: Wie wordt er vandaag gekruisigd?, Hij ging onze weg en Het is volbracht.

4 zaterdag 30 maart - PAASZATERDAG Om 20u00 in de SINT-JORISKERK Paaswake met wijding van het vuur en het doopwater. zondag 31 maart - PASEN om 10u30 plechtige eucharistieviering voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Uitvoering van de Krönungsmesse van W.A.Mozart door koor soli en orkest. Algemene leiding Frans Dubois.

5 EUCHARISTIEVIERINGEN APRIL 2013 zo 07 10u30 Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. M.Van Bostraeten zo 14 10u30 Orgelmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen zo 21 10u30 Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey zo 28 10u30 Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Hugo Dierick LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP GEDOOPT werden door het Sacrament van het Doopsel in onze christelijke geloofsgemeenschap opgenomen: op 3 maart 2013 Stella Bruyland op 23 maart 2013 Arthur Toye op 24 maart 2013 Jack Vercruysse Wij wensen de ouders en de familie hartelijk proficiat. OVERLEDEN op 22 februari 2013 overleed Yvette Raes de plechtige uitvaardienst had plaats op 2 maart 2013; op 11 maart overleed Maria Lammens plechtige uitvaardienst had plaats op 16 maart 2013 Moge zij voor eeuwig thuis zijn in de hemelse vreugde en vrede van de Heer.

6 NA BIJNA 700 JAAR DIENSTBAARHEID, VERLATEN ONZE ZWARTZUSTERS HET KLOOSTERPAND Het is met heel veel pijn dat Moeder Imelda met haar zusters het eeuwenoude klooster verlaat omwille van de hoge leeftijd en wankele gezondheid van de zusters. Ze zullen voortaan gemeenschap maken in het woon en verzorgingscentrum St.-Jozef, dat zij vroeger gesticht hebben. Wij, die hen dankbaar zijn voor zoveel menselijke warmte en dienstbaarheid, proberen aan te voelen wat dit betekent en hopen dat zij veilig en liefdevol verzorgd, opnieuw een hartelijke, biddende groep mogen vormen in Berchem. Onze parochiegemeenschap maar ook onze wijk verliest veel warmte door dit vertrek. Jaren voordat het woord palliatief uitgevonden en gerealiseerd werd, dienden Zwartzusters, verzorgden zieken, hielden dispensarium, maakten van wijkverpleging hun taak. De armsten wisten hen wonen. Moeder schreef mij: we laten een parochie achter met veel miserie, maar die ons sterkte gaf om zo lang mogelijk ons apostolaat vol te houden, en los te laten. We verlaten dit klooster met heimwee

7 In 1345 vestigden zich de congregatie de Cellieten te Antwerpen, in een gebouw aan de Koepoort, tegen het Predikherenklooster. Het was een schenking van H. Zuderman, een rijke Duitse koopman. In 1361 werden de eigendommen uitgebreid door nieuwe schenkingen van A. van Hovorst en J. van Brusele. Er werd met veel ijver verbouwd en vergroot in 1363 en in De Cellieten, broeders en zusters, waren zoals de begijnen en begaarden eigenlijk geen kloosterlingen. Als Congregatio Fratrum et Sorrorum Cellitarum leefden ze eenzaam en teruggetrokken in hun afzonderlijke woningen en in vrijwillige armoede alhoewel ze de drie geloften niet aflegden. In Antwerpen werden ze Mate-wiven of Swesteren genoemd. Terwijl de Antwerpse bevolking deze Swesteren erg genegen was, koesterde de kerkelijke hiërarchie heel wat wantrouwen tegen hun armoedige, asgrauwe kledij, hun misprijzen voor rijkdom, hun aandacht voor de armen. Men moest zelfs paus Gregorius de Elfde ter hulp roepen om geloofsonderzoekers en inquisiteurs te kalmeren. Toch loopt niet alles even religieus bewogen en vrij vlug moet de kerkelijke en burgerlijke overheid ingrijpen. In 1399 verbiedt de Magistraat van Antwerpen de Cellebroeders het kloosterkleed te dragen als ze niet in een gemeenschap wonen. Wie binnen het convent woonde werd vrijgesteld van belasting.

8 In 1462 legden de Swesteren de klooster-gelofte af; ze vervingen hun grijze pij door een zwarte, van daar hun naam. Tussen 1493 en 1507 kochten ze drie huizen van het godshuis der Blauwbroeders. Ze sloopten deze gebouwen en bouwden in 1507 een nieuwe kapel, die door de bisschop van Kamerijk werd gewijd. In 1519 kochten de Zwartzusters de reste-rende gebouwen van het godshuis der Blauwbroeders over, waaronder een keuken, een brouwerij, een kapel en een rentmeesterskamer. In 1536 breidden zij hun klooster verder uit met een refter en een slaapzaal. Ook al hadden de zusters serieuze geldzorgen en moesten ze leven van de giften toch kwamen ze de Predikheren ter hulp in de 16 e eeuw, toen die hun prachtige kerk bouwden.

9 In een brief van 10 maart 1548 beloofden de paters aan de zusters: een plaets in onse nieuwe kerke aen de suyt syde gelyck die nu daer ghesticht is, om de dienst Gods daer te hoore en dat in recompense van een seker stede die sy over menich pleghen te hebben in ons ruinose kerke, ende oock voer seker ander beneficiën, die sy ons bewesen hebben, sonderlinghe want sy tot voertganck van onser nieuwer kerken huer duecht ende charitate ghedaen hebben Kloosteracrchief, 142, B,42 De koorbank van de Zwartzusters stond waar nu de balie staat aan de ingang langs de Veemarkt. En boven dit koorgestoelte hing de schilderij naar Frans Francken II, de wircken van Bermhertighydt. Later werd dit grote doek in het zuid-transept, tegenover het Heilig Kruisaltaar opgehangen onder het schilderstuk, de Emmaüsgangers van Jan Erasmus Quellin. Spontaan voelt elke kerkbezoeker dat dit kunstwerk hier niet past. Wie vroeger langs de veemarkt vanuit de Zwartzustersstraat de kerk betrad werd ineens geconfronteerd met het wezenlijke van de Christelijke geloofsbeleving: de diaconie. De werken van Barmhartigheid. zusters. Het was de ereplaats van onze pastoor paul scheelen (wordt vervolgd)

10 HOE GRAAG ZOU IK EEN KERK HEBBEN DIE ARM IS EN VAN DE ARMEN IS Na zijn verkiezing werd de pers aangesproken met met beste vrienden en dankte Paus Franciscus de media voor het werk dat in de afgelopen dagen verricht werd, gekscherend opmerkend hoe hard de media heeft gewerkt. Hij sprak over de complexiteit van het vertellen van historische gebeurtenissen zoals de verkiezing van een paus en hoe belangrijk het is een dergelijke gebeurtenis te presenteren in het licht van het geloof. De Kerk zei hij reageert niet op een aardse logica en het kan moeilijk zijn om effectief te communiceren, omdat de aard van de Kerk geestelijk is, niet politiek. Dit is de enige perspectief waarin het werk van de kerk kan worden gepresenteerd, zei Paus Franciscus. Christus, vervolgde hij, is het centrum, niet de opvolger van Peter Christus is het referentiepunt in het hart van de Kerk, zonder Hem, zouden Peter en de Kerk niet bestaan. Paus Franciscus sprak vervolgens op een nadenkende manier over wat hij noemde de drie-eenheid van communicatie: Waarheid, Goedheid en Schoonheid. We zijn niet geroepen om onszelf te communiceren, maar deze drie-eenheid de Kerk bestaat om Waarheid, Goedheid en Schoonheid te communiceren. De paus week daarna af van zijn voorbereide toespraak en vertelde waarom hij de naam Franciscus gekozen had. Toen de zaak gevaarlijk begon te worden zei Paus Francis troostte kardinaal Claudio Hummes me. En toen de stemmen werden geteld begonnen de kardinalen te applaudisseren en Hummes omhelsde me en kuste me en

11 zei: Vergeet de armen niet Ik moest onmiddellijk denken aan de heilige Franciscus van Assisië Franciscus was een man van vrede, een man van de armoede, een man die van de schepping hield en die beschermde. Zo is de naam me voor de geest gekomen. Hoe graag zou ik een Kerk hebben die arm is en van de armen is voegde hij eraan toe. Paus Franciscus sloot zijn ontmoeting met vertegenwoordigers van de massamedia uit de hele wereld door het geven van zijn beste wensen aan hen, hun werk en hun gezin. Hij gaf zijn apostolische zegen, maar in stilte uit respect, zei hij, voor het feit dat niet iedereen hier aanwezig behoort tot het katholieke geloof en anderen geloven helemaal niet zei hij, Ik heb respect voor het geweten van een ieder van jullie, wetende dat ieder van jullie een kind van God is. Moge God u zegenen. Er zijn nog steeds miljoenen katholieken over de hele wereld die honger lijden, ziektes hebben en geen of de verkeerde medicijnen. Hij heeft, als overste van alle katholieken, een enorme invloed, hij zou zelfs die invloed kunnen gebruiken om de industrie aan te sporen medisch onderzoek te doen, gericht op het helen van zieken, voedsel te produceren om de mensheid te voeden, financiële diensten te verlenen om mensen te helpen, en niet voor het maken van zoveel mogelijk winst. Met Franciscus van Assisië als naamheilige moet dat toch kunnen. Maar net als elke staat, heeft ook het Vaticaan te maken met politiek. Zal de curie hem de vrijheid geven de Katholieke kerk om te vormen tot een geloofsgemeenschap? Bron: Vatican Press Office

12 Hieronymus Cock de renaissance in prent Van 14 maart tot en met 9 juni 2013 loopt in het M Museum Leuven de tentoonstelling Hieronymus Cock de renaissance in prent. De tentoonstelling biedt voor het eerst in 25 jaar een breed overzicht van de activiteiten van het uitgevershuis In de Vier Winden. Aan de hand van meer dan 200 zeldzame werken op papier, worden de activiteiten van uitgever Hieronymus Cock en zijn medewerkers aan het publiek voorgesteld. Het museum is alle dagen open behalve op woensdag. Hieronymus Cock en zijn echtgenote Volcxken Dircx zijn begraven in onze Sint-Pauluskerk. Vermelding in het Serckboek Hieronymus Cock Antwerpen Verdwenen grafplaat Sint-Pauluskerk R.S.

13 RELIGIEUZE NUMISMATIEK 6. In de religieuze numismatiek zijn er niet alleen de devotie-medailles maar ook medailles die de mijlpalen gedenken die de gelovigen af te leggen hebben van bij de geboorte tot aan de dood: doopsel, communie, vormsel, huwelijk, priesterschap opname in een broederschap enz. Een van deze medailles wil ik onder uw aandacht brengen en wel en heel bijzondere die veel te vertellen heeft over de persoon aan wie ze heeft toebehoord. In april gaan we stilaan naar de tijd van de communie en het vormsel en daarom juist deze medaille. Het was een mooi gebruik dat de communicant op die dag een medaille kreeg van peter of meter om deze belangrijke gebeurtenis te gedenken, ze werd ook heel dikwijls gepersonaliseerd met naam en datum. Deze medaille heeft een doormeter van 27 mm en is gemaakt van zilver, op de zijkant staat het woord ARGENT. De voorzijde : onder het kruis omringd door een stralenkrans deelt Christus de Heilige Communie uit aan een staand meisje en een knielende jongen, beiden begeleid door de Heilige Engel bewaarder. Rond deze voorstelling staat een franse tekst : CELUI QUI MANGE MA CHAIR ET BOIT MON SANG A LA VIE ETERNELLE ET JE LE RESSUSCITAT AU DERNIER JOUR. (Hij die mijn vlees eet en mijn bloed drinkt heeft het eeuwig leven en ik zal hem doen verrijzen op de laatste dag.) In een ovaal werd de naam E.de BERGEYCK gegraveerd.

14 De keerzijde : onder de Heilige Geest omringd door een stralenkrans wordt rechts het Heilig Doopsel afgebeeld en links het Heilig Vormsel. Rond deze voorstelling staat de tekst : JE RENONCE A SATAN A SES POMPES A SES OEUVRES ET JE MATTACHE A JESUS-CHRIST POUR TOUJOURS. (Ik verzaak aan Satan aan zijn pomperijen en werken en hecht mij aan Jezus Christus voor altijd.) Onderaan wordt het volgende gegraveerd. Baptème. 9.7Bre 1879 (Doopsel 9 september 1879) Pr. Communion 19 mars 1891 (Eerste communie 19 maart 1891) Confirmation 19 mai 1891 (Vormsel 19 mei 1891) De medaille is getekend : BORREL nl. de maker en gedateerd MDCCCLIII : 1853 het jaar waarin de medaille werd gemaakt voor dat ze gebruikt werd. Na wat opzoekwerk in verband met de naam en de datums heb ik gevonden dat deze medaille toebehoorde aan Emilie de Brouchhoven de Bergeyck geboren in Beveren op 8 september 1879, dochter van Graaf Florimond de Brouchhoven de Bergeyck en Dame Alix Caroline Gravin de Brouchhoven de Bergeyck, woonachtig op dat ogenblik op het kasteel Cortewalle te Beveren. Deze gegevens komen van een kopie van de geboortakte uit de geboorteregisters van Beveren. Emilie trouwde later met graaf Charles Moretus-Plantin en overleed in Het kasteel Cortewalle bestaat nog steeds en is nu eigendom van de gemeente Beveren. Zo zie je maar dat verzamelen van medailles meer is dan enkele stukken aankopen en wegbergen er komt soms wel wat geschiedenis bij te pas en dat maakt het juist zeer interessant. Jean Marie Wielemans.

15 HET BESTUUR VAN DE LIEVE VROUWE KAPEL IN ACTIE Opmerkelijk hoe een van de bestuursleden de prefect met zijn vork tracht te temperen in zijn enthousiasme terwijl anderen een beetje beteuterd hun bord heen en weer schuiven. Filosofisch nadenkend mijmert een ander hoe alles toch maar vanitas is, gewoon ijdelheid. Ondanks de aanwezigheid van de vrouw in de kerk, blijft haar bord ten tweede maal leeg. Het was een boeiende vergadering.

16 Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel De jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel gaat door op zondag 12 mei Het voorlopig programma ziet er uit als volgt: Vertrek in Antwerpen, Sint-Paulusplaats (8.00u), Merksem, Onze-Lieve- Vrouw van Smarten, Maantjessteenweg (8.15u) en Schoten, H. Hart, Deuzeld (8.30u). Verdere activiteiten worden nog gepland. Gezamenlijk middagmaal in restaurant De Ster. We kunnen kiezen tussen stoofvlees of koude schotel, beide met frieten. Gelieve duidelijk te vermelden op de mededeling van de overschrijving: het aantal maal stoofvlees (ST) en/of koude schotel (KS). (Dranken afzonderlijk te betalen) Vertrek vanuit Scherpenheuvel naar Broechem met een bezoek aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk met het zilveren orgel (dit orgel stond ooit in de Sint-Pauluskerk). Eucharistieviering voorgegaan door Z.E.H. Pastoor Paul Scheelen. Na de eucharistieviering volgt het avondmaal. Vertrek naar huis (Schoten, Merksem en Antwerpen) rond 19.00u. De prijs per persoon bedraagt 33,00 (bus, drinkgeld, middagmaal en koffietafel inbegrepen), te betalen op rekening (IBAN): BE (BIC: BBRU BE BB). Uiterste betaaldatum maandag 6mei.

17 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER APRIL di 02 17u30 Vergadering St.Vincentiusconferentie op de pastorie do 04 15u00 Concert door St. Benedict s School Choir (GB) zo 07 10u30 Orgelmis za 13 17u00 Generale repetitie voor concert van 14 april zo 14 10u30 Orgelmis 15u00 Huldeconcert di 16 10u00 Werkgroep Nocturne - Sint Paulus tegen armoede do 18 15u00 Concert door het koor van University of Nottingham (GB) zo 21 10u30 Orgelmis Erfgoeddag do 25 14u00 Erfgoedverzorgers MAS 18u00 Jaarvergadering Rozenkranskapel zo 28 10u30 Orgelmis MEI zo 05 10u30 Koormis mmv. CantAnimus (NL) 11u30 Doopviering Thobin Verlinden di 07 17u30 Vergadering St.Vincentiusconferentie op de pastorie do 09 10u30 Feest van Ons Heer Hemelvaart koormis mmv Voc.Ens. Pantarhei vr 10 15u00 Concert mmv Inspire2Live Choir (onder voorbehoud) zo 12 10u30 Koormis mmv. Domchor -Trier (D) Bedevaart naar Scherpenheuvel + slotviering in Broechem za 18 11u00 Huwelijksviering Sam Dictus en Veerle Jespers zo 19 10u30 Sinksen Orkestmis za 25 14u00 20 jaar De Loodsen in St Antoniuskerk zo 26 10u30 Koormis mmv. O.L.Vrouwkoor Bonheiden do 30 20u00 Concert mmv. Philomusica (GB) vr 31 15u00 Huwelijksviering Rudolf Van Beelen en Rita Mertens (teksten en afbeeldingen werden opgenomen zoals door de auteurs aan de redactie bezorgd) Verantwoordelijk uitgever: P. Scheelen, St.-Paulusstraat 22, Antwerpen Foto s: Pina Van Dorpe, P.Scheelen, P. De Smet, J.M.Wielemans, Vatican Press Office Redactie: J. Phlippo, Leo Van achter, P. Scheelen

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 11 maart 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 11 maart 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 DE GOEDE WEEK IN DE SINT-PAULUSKERK SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 11 maart 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN MEI LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP OPENING TENTOONSTELLING KRUISWEG VAN DE STILTE ERFGOEDDAG ROND ARMOE TROEF

Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN MEI LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP OPENING TENTOONSTELLING KRUISWEG VAN DE STILTE ERFGOEDDAG ROND ARMOE TROEF EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK ndag Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 ndag 10u00 weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21 maandag, dinsdag

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT- PAULUS KRANTJE Negentiende jaargang nr. 3 juni 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Zestiende jaargang nr. 1 mei EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag: uur Hoogmis Dinsdag uur Volgens Dominicaanse ritus

Zestiende jaargang nr. 1 mei EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag: uur Hoogmis Dinsdag uur Volgens Dominicaanse ritus Sint-Paulus Krantje Zestiende jaargang nr. 1 mei 2006 Sponsors: Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden EUCHARISTIEVIERINGEN Sint-Pauluskerk Zondag:

Nadere informatie

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter

KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter KOFFIESTOP Op dinsdag 24 maart verzorgde VBS Kantelberg een koffiestop, ten voordele van Broederlijk Delen. De kleuters uit het derde kleuter verzorgden een dansje op de Peruviaanse muziek, onder leiding

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS?

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 WAT MOETEN AL DIE ENGELEN 3 IN SINT-PAULUS? SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 2 mei 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 2 mei EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44

SINT-PAULUSKRANTJE. 24e jaargang nr. 2 mei EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 SINT-PAULUSKRANTJE 24e jaargang nr. 2 mei 2014 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI 2 LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 3 mei 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat

Nadere informatie

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette?

Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Maria verscheen in Lourdes aan een meisje. Wat was haar naam? Op wat voor plaats verscheen Maria aan Bernadette? Waarmee vullen bedevaarders hun flessen aan de grot van Lourdes? Welke twee gebeden bid

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE BEELDEN VAN EGINO G.

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE  BEELDEN VAN EGINO G. SINT-PAULUSKRANTJE Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Hemelvaart - Pinksteren- Petrus en Paulus Sacramentsdag LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP

Inhoudsopgave. EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Hemelvaart - Pinksteren- Petrus en Paulus Sacramentsdag LIEF EN LEED IN ONZE GEMEENSCHAP EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 zondag 10u00 weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000 Antwerpen 03/231.33.21 maandag,

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 18 dd 06-05-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 10 mei: Zesde paaszondag: Dat mijn vreugde in u moge zijn en uw vreugde volkomen wordt (Joh. 15, 09-17).

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 1 april EUCHARISTIEVIERINGEN april 2 WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 2 VIERING VAN DE GOEDE WEEK 3

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 1 april EUCHARISTIEVIERINGEN april 2 WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 2 VIERING VAN DE GOEDE WEEK 3 SINT-PAULUSKRANTJE Twintigste jaargang nr. 1 april 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00

Nadere informatie

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19

PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL. Huiszegen Christus + Mansionem + Benedicat 20 C + M + B 19 PAROCHIE H ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor P Backus Adviseur van de pastoor: mevr A Schoonbroodt Pastorie en parochiesecretariaat: Kerkstraat 8, 6223

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DOOPLITURGIE

ORDE VAN DIENST DOOPLITURGIE ORDE VAN DIENST DOOPLITURGIE - OPENINGSRITEN - BEGROETING In de Naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. VERWELKOMING OPENINGSLIED: OPENINGSGEBED NAAMGEVING Toen God op de laatste dag van de week

Nadere informatie

Jaarplanner EMS 2019

Jaarplanner EMS 2019 januari 2019 1 di 1-jan Mis in Slenaken EMS EMS 10.45 Nieuwjaarsreceptie in Slenaken parochies EMS wo 2-jan do 3-jan avondmis 19.00 vr 4-jan avondmis 19.00 za 5-jan 18.00 GKZ 19.30 geruild met E (GKZ zaterdag

Nadere informatie

Plechtigheden Goede Week en Pasen

Plechtigheden Goede Week en Pasen Plechtigheden Goede Week en Pasen 1 april Palmzondag 10.00 uur Hoogmis Jezus wordt feestelijk onthaald in Jeruzalem. Wij vieren de Eucharistie met palmwijding en processie en nodigen jong en oud hierbij

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 17 dd 27-04-2016 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER De maand mei is bijzonder toegewijd aan de heilige Maria Zondag 1 mei: Zesde paaszondag: De H.Geest zal U alles

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Gepresenteerd door de pastoraatsgroep van de RK Parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes Ter gelegenheid van het 50 ste verjaardag van het Tweede Vaticaans Concilie werd door Paus Benedictus XVI het kerkelijke

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit.

Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. Dopen in Maldegem, Adegem en Kleit. In de linker kolom zie je hieronder de data, uren en kerken waarop gedoopt wordt. In de rechterkolom zie je dat bij elke doopdatum een voorbereidingsavond hoort. Daar

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag u Hoogmis. WIJKKAPEL Londenstraat 44. weekdagen u

EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag u Hoogmis. WIJKKAPEL Londenstraat 44. weekdagen u SINT PAULUSKRANTJE EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10.30 u Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18.00 u zondag 10.00 u weekdagen 18.00 u PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat 22 2000

Nadere informatie

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten Mijlpalen Mijlpalen & sacramenten Als christenen worden we telkens opnieuw uitgenodigd om te groeien in geloof, om de rijkdom van ons geloof te ontdekken en te verdiepen. De kerk kent zeven sacramenten:

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie

20/09/2016. Kring 12. Info-avond vormsel Algemene informatie Kring 12 Info-avond vormsel 2017 1 Algemene informatie 2 1 De W(eet)-vragen Waarom? Wanneer? Waar? Wat? Wie? 3 Wat? Vormsel is één van de 7 sacramenten Maakt deel uit van de initiatiesacramenten (samen

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007

Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007 Sint-Paulus Krantje Zeventiende jaargang nr. 6 oktober 2007 De uitgave van het Sint-Paulus Krantje wordt gesponsord door Venerabelkapel S. Pauli, de Kapel van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de v.z.w. Sint-Paulusvrienden

Nadere informatie

PG-Sexbierum-Pietersbierum, zondag 15 mei 2014, ds. A.J.Wouda, Wit 6 e van Pasen 1 Petrus 3:14-22 doopdienst Ilse Froukje

PG-Sexbierum-Pietersbierum, zondag 15 mei 2014, ds. A.J.Wouda, Wit 6 e van Pasen 1 Petrus 3:14-22 doopdienst Ilse Froukje PG-Sexbierum-Pietersbierum, zondag 15 mei 2014, ds. A.J.Wouda, Wit 6 e van Pasen 1 Petrus 3:14-22 doopdienst Ilse Froukje Gemeente van Christus geliefden van God Valt het u ook op, nu we al een tijdje

Nadere informatie

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein.

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesde Zondag door het jaar (B) 10 en 11 februari 2018 Innerlijke genezing Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. [Marcus

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

VERRIJZENIS, HET LEVEN DAT GOD ONS SCHENKT.

VERRIJZENIS, HET LEVEN DAT GOD ONS SCHENKT. PAROCHIE H. ANTONIUS VAN PADUA NAZARETH PAROCHIE H. JOHANNES DE DOPER LIMMEL Administrator: Pastoor Backus Parochiesecretariaat: vacant Pastorie en parochiesecretariaat: Jaargang 5 nummer.kerkstraat 48,

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

Inleiding Christendom

Inleiding Christendom Wie zijn de grondleggers van het christendom? Jezus zei: Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. 23e jaargang nr. 11 maart EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44

SINT-PAULUSKRANTJE. 23e jaargang nr. 11 maart EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 11 maart 2014 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave VOORBEELD-GEBEDEN In deze bundel kan je enkele gebeden vinden die je kan gebruiken tijdens eucharistievieringen. Of als je creatief bent en wat tijd hebt, kan je je door deze gebeden laten inspireren en

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt

Mensen brengen hun geloof in praktijk door actie. Er wordt Daden van geloof Heb je naaste lief HDe inzet voor een betere wereld komt voort uit de inspiratie van Jezus van Nazareth. Mensen die lopen in het voetspoor van Jezus hebben van Hem een duidelijke richtingaanwijzer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Het sacrament ommekeer en sjaloom

Het sacrament ommekeer en sjaloom We ontdekken de rode draad "Sacramenten ommekeer en sjaloom BENODIGDHEDEN: Blz 2-11 afgeprint Bij wijding tot het ambt Een bol koord Jezus, het oersacrament Het sacrament verandert de ontvanger 16. De

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 6 oktober 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Voorbereiding Orgelspel Stilte Orgelspel Welkom en Drempelgebed Zingen: Lied 67, 1 en 3 3 De aarde heeft de vrucht gegeven, die door de hemel werd verwekt, en

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SEPTEMBER 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SEPTEMBER 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 5 september 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

Sint-Jozefparochie - ACTIVITEITENKALENDER

Sint-Jozefparochie - ACTIVITEITENKALENDER SEPTEMBER 2016 01 do KWB wijkmeestervergadering 02 vr 03 za G 18.00 1 04 zo E 09.30 23 ste zondag dhj 05 ma 06 di 07 wo 08 do 09 vr 10 za G 18.00 2 11 zo E 09.30 24 ste zondag dhj 12 ma 20.00 Vormselcatechese:

Nadere informatie

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel.

PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE. De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. PAROCHIALE BERICHTEN SINT-FRANCISCUS VAN ASSISIË VORMSELCATECHESE De vormelingen samen met Guy en Sabine rond de spaghetti-tafel. Samen schilderen en knutselen. Aandachtig voor de Jezus-film. Nog even

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Zij namen aanstaat aan Hem

Zij namen aanstaat aan Hem PAROCHIE HERZELE HOUTEM 14 e zondag door het jaar 7-8 juli 2018 Zij namen aanstaat aan Hem Intredelied: Wij zoeken hier uw aangezicht (DZ28, 1-2-3) Wij zoeken hier uw aangezicht. God, houd uw oog op ons

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Week 02 dd 08-01-2014 Federatie Sint-Kruis LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 12 januari: Doopsel van de Heer: Jezus doop in de Jordaan: Dit is mijn welbeminde Zoon, luistert naar

Nadere informatie

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen

Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen Preek bij de uitvaart van monseigneur Bluyssen In de wereld, maar niet van de wereld Broeders en zusters, de Kerk is in de wereld, maar niet van de wereld. Immers, Jezus Christus zit aan de rechterhand

Nadere informatie

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden

P.E. & Catechese. kansen & mogelijkheden P.E. & Catechese kansen & mogelijkheden Leidraad: pastorale brief Vragen en uitdagingen hebben te maken met de zin zelf van ons bestaan als kerk. Hoe kunnen we vandaag het evangelie ontdekken als een woord

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt.

Pinkstermaandag. Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk. Uit de gemeenschappelijke teksten voor de heilige Maagd Maria, behalve wat volgt. Pinkstermaandag Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk Aan de heilige Maagd Maria wordt de titel verleend Moeder van de Kerk, omdat zij Christus ter wereld heeft gebracht, het Hoofd van de Kerk, en omdat

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk B I J L A G E B I J J A A R B Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

BEN JIJ DE DETECTIVE DIE WIJ ZOEKEN?

BEN JIJ DE DETECTIVE DIE WIJ ZOEKEN? BEN JIJ DE DETECTIVE DIE WIJ ZOEKEN? Ken jij Sint Katrien? Katrien of Sint-Katharina zoals ze ook wel wordt genoemd, is de patroonheilige van onze grote Sint-Katharinakerk. Je weet wel, de prachtige kerk,

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst

De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst De Rozenkrans Werkboekje voor de Kinderwoorddienst Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds herhaald wordt. Zo is er ook een gebed met herhaling:

Nadere informatie

KALENDER werkjaar

KALENDER werkjaar KALENDER werkjaar 2017- 2017- Bij het logo Zoals vruchtbare grond is voor een boom, zo is de christelijke traditie voor de geloofsgemeenschap in Assebroek. Het is onmisbaar om goed geworteld te zijn in

Nadere informatie