Presentatie onderzoeksopzet (Her)verdelingsmechanismen in het omgevingsrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie onderzoeksopzet (Her)verdelingsmechanismen in het omgevingsrecht"

Transcriptie

1 Presentatie onderzoeksopzet (Her)verdelingsmechanismen in het omgevingsrecht Den Hollander-special 15 december 2016 Julian Kevelam

2 Programma Onderzoek in het kort (1); Relevantie onderzoek toegelicht aan de hand van wetsvoorstel inzake fosfaatrechten (2).

3 Onderzoek in het kort (1) Onderzoek richt zich op verdelings- en herverdelingsmechanismen in het omgevingsrecht, voorbeelden: Fosfaatrechten; CO2-emissiehandelsysteem (ETS); Varkensrechten; Pluimveerechten; Verkavelingssystematiek in het bestemmingsplan, bijv. geluidverkavelingsplan inclusief wegbestemmen/onteigenen/wvg/grondploitatie; Wet inrichting landelijk gebied; (Her)verdeling van milieugebruiksruimte middels het intrekken, wijzigen, verlenen en aanscherpen van vergunningen, algemene regels, programmatische aanpak of bestemmingsplan plus (voorheen: gebiedsontwikkelingsplan).

4 Onderzoek in het kort (2) De eerste fase van het onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de systematiek van de verschillende verdelingsmechanismen in het Nederlandse omgevingsrecht aan de hand van een aantal kenmerken (zie hierna). Wat zijn de overeenkomsten/verschillen, welke knelpunten doen zich bij meer verdelingsmechanismen voor en welke zijn specifiek voor het bepaalde mechanisme?; Beoogde (theoretische) inkadering is het leerstuk van de schaarse publieke rechten ; Doel is om een (algemeen) juridisch toetsingskader en randvoorwaarden te ontwikkelen voor een goede verdeelssystematiek; Mogelijk vindt er ook rechtsvergelijkend onderzoek plaats. Dit is afhankelijk van de uitkomsten van de interne rechtsvergelijking.

5 Onderzoek in het kort (3) Wetenschappelijk- en maatschappelijk relevant Weenschappelijk: er is binnen verschillende deelgebieden al wel onderzoek gedaan naar verdelingsmechanismen in het omgevingsrecht, maar altijd sectoraal. Een overview aan de hand van interne rechtsvergelijking ontbreekt vooralsnog. Daarnaast wordt veelal in de literatuur geconstateerd dat (om wat voor reden dan ook) een goede verdelingssystematiek ontbreekt. De vraag wát dan een goede verdelingssystematiek zou moeten zijn en binnen welke juridische randvoorwaarden dit mogelijk is, blijft veelal onbeantwoord; Maatschappelijk: bij de verdeling en herverdeling van schaarse publieke rechten zijn altijd veel verschillende belangen betrokken. De wijze van verdeling en herverdeling kan grote gevolgen hebben voor belanghebbenden. Dit wordt geillustreerd aan de hand van het fosfaatrechtenstelsel. Het genereren van een overview van verdelingsmechanismen en de eventuele knelpunten en het ontwikkelen van een juridisch toetsingskader en randvoorwaarden is nuttig, omdat: Dit toetsingskader zich kan lenen voor een herorientatie op bestaande verdelingsmechanismen; Dit toetsingskader zich kan lenen bij het vormgeven van nieuwe verdelingsmechanismen, zoals het fosfaatrechtenstelsel. Het wiel hoeft dan niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. Dit wordt hierna nog toegelicht.

6 Onderzoek in het kort (4) Analyse en in kaart brengen verdelingsvraagstukken en mechanismen en bijbehorende (mogelijke) knelpunten in het omgevingsrecht aan de hand van de volgende kenmerken (i): - Welke beginselen liggen aan de verdelingssystematiek ten grondslag (bijv. bestaande rechten zijn heilig of het beginsel dat de vervuiler betaalt ; - Objecten van de verdeling (aard van het recht, duur van het recht, overdraagbaarheid van het recht); - Subjecten van de verdeling; - Instrumenten van verdeling (publiekrechtelijke instrumenten/privaatrechtelijke instrumenten); - Belanghebbenden en belangen bij de verdeling (de overheid, bedrijven, burgers) en verhouding bevoegdheden (publiek/privaat); - Verdelingsprocedure (door middel van een verdelingscriterium wordt rangorde aangebracht in de aanvragen); - Plafond (al dan niet de facto; hoe komt de normstelling tot stand? Europeesrechtelijk/nationaalrechtelijk van aard? Rol van stand-stillbeginsel, verbod van achteruitgang, wat kun je nog toestaan?); - Normering van de verdeling (keuze voor specifieke verdelingsprocedure (i) en algemene eisen die aan verdelingsprocedures worden gesteld (ii)); - Rechtsbescherming (tegen welke beslissingen in het verdeelproces kan een belanghebbende in bezwaar en beroep opkomen?).

7 Fosfaatrechtenstelsel (1) De relevantie van het onderzoek wordt geïllustreerd aan de hand van het wetsvoorstel inzake het stelsel van de fosfaatrechten (Kamerstukken ); Wetsvoorstel is op 6 december 2016 aangenomen door de Tweede Kamer. Verwachte datum van inwerkingtreding is 1 januari 2018; Dit wetsvoorstel voorziet in de invoering van een stelsel van fosfaatrechten om ervoor te zorgen dat de fosfaatproductie onder het nationale fosfaatplafond komt; De melkveehouderij is vooruitlopend op het afschaffen van het melkquotum op 1 april 2015 flink gegroeid, met als gevolg een toename van de hoeveelheid mest en productie van fosfaat (toename van 11,8%/ ). Volgens een schatting is in NL in ,3 miljoen kg fosfaat geproduceerd. Dat is meer dan het door de Europese Commissie in haar derogatiebesluit vastgelegde nationale fosfaatplafond van 172,9 miljoen kg (mestproductie in 2002); Maatregelenpakket: (1) Via het voerspoor (verlagen van het fosforgehalte in het mengvoer voor de melkveestapel) verwachten de betrokken partijen 1,7 miljoen kilogram fosfaat te reduceren. Hiertoe zal de overeenkomst "verbeteren mineralenefficiency op melkveebedrijven via kringloopwijzer" worden aangescherpt. (2) Er wordt als oplossing een liquiditeitsvoorziening gecreëerd om te stimuleren dat melkvee al in 2017 wordt afgevoerd. Op die manier kan dan naar beëindiging toe worden gewerkt. De tweede manier is het open stellen van een premieregeling om te stimuleren dat in 2017 definitief wordt gestopt met het houden van melkvee. Die regeling zal in 2017 drie keer worden opengesteld met in hoogte telkens afnemende premies. Verwacht wordt dat met deze maatregel een reductie van 2,5 miljoen kilogram wordt bereikt. Voor het verkleinen van de melkveestapel brengen de staatssecretaris en de zuivelsector 50 miljoen bijeen. (3) De laatste maatregel voorziet in fosfaatreductie (van 4 miljoen kilogram) door de melkproductie terug te brengen. Voor de individuele melkveebedrijven wordt een referentiehoeveelheid melk vastgesteld. Bij overschrijding daarvan wordt op de melkprijs gekort. Die korting neemt af als de melkveestapel wordt verkleind. De referentiehoeveelheid wordt bepaald aan de hand van de veebezetting op 2 juli 2015 minus 4%. De zuivelondernemingen zijn verantwoordelijk voor de fosfaatreductie via dit spoor.

8 Fosfaatrechtenstelsel (2) Als de productie boven het plafond komt, is er een risico dat de Europese Commissie de huidige derogatie ( ) intrekt, een nieuwe derogatie ( ) niet verleent en NL in gebreke stelt. Derogatie ziet op onder voorwaarden meer mest mogen aanwenden per hectare per jaar dan de gebruiksnorm van 170 kg stikstof per hectare per jaar; Kern wetsvoorstel: verbodsbepaling, inhoudende dat een melkveehouder niet meer fosfaat mag produceren dan overeenkomt met de aan het bedrijf toegekende fosfaatrechten; Wet treedt alleen in werking bij behoud van derogatie (middels amendement geregeld); Middels amendement ruimte gemaakt in de wettelijke regeling om het stelsel van fosfaatrechten een tijdelijk karakter te geven. In de toelichting op dit amendement wordt uitgegaan van afschaffing per 1 januari 2023.

9 Fosfaatrechtenstelsel (3) Op grond van artikel 5, vijfde lid, van de Nitraatrichtlijn moeten lidstaten in het kader van de actieprogramma s aanvullende of verscherpte maatregelen treffen als duidelijk is dat de verplicht voorgeschreven maatregelen van het Nitraatactieprogramma niet zullen volstaan om de doelstellingen van de Nitraatrichtlijn te bereiken. Bij het selecteren van de aanvullende maatregelen mogen de lidstaten rekening houden met de doeltreffendheid en de kosten ervan ten opzichte van eventuele andere preventieve maatregelen. De regering ziet het stelsel van fosfaatrechten als aanvullende maatregel, naast het stelsel van verplichte mestverwerking, het stelsel van verantwoorde groei melkveehouderij en het stelsel van productierechten voor varkens en pluimvee); Eerste vraag doemt hier al op. Waarom kiezen voor een fosfaatrechtenstelsel en niet voor een stelsel van dierrechten of de invoering van een (nationaal) melkquotum? Welke overwegingen liggen ten grondslag aan de keuze voor het stelsel van fosfaatrechten? De regering meent dat fosfaatrechten direct sturen op fosfaatproductie en daarom het meest geschikt zijn voor het borgen van het fosfaatproductieplafond. Ook biedt keuze voor fosfaatrechten de mogelijkheid om fosfaatefficiëntie door bedrijven te stimuleren en zijn de mogelijke gevolgen voor dierenwelzijn en weidegang neutraler dan bij de introductie van dierrechten. De tweede vraag is, waarom melkveehouderij? Stelsel richt zich op melkveehouderij. Gaat om melk- en kalfkoeien en jongvee. Hebben het meest bijgedragen aan overschrijding productieplafond. Toch in eerste instantie mogelijkheid tot generieke korting voor de varkens- en pluimveehouderij opgenomen.

10 Fosfaatrechtenstelsel (4) Centraal staat art. 21b; verbod voor landbouwer om op zijn bedrijf in een kalenderjaar meer dierlijke meststoffen met melkvee, uitgedrukt in kilogrammen fosfaat, te produceren dan het op het bedrijf rustende fosfaatrecht (jaarplafond); De productie van fosfaat door melkvee wordt forfaitair vastgesteld op basis van het gemiddeld aantal gehouden stuks melkvee en de voor het betreffende bedrijf geldende excretieforfaits, waarbij het excretieforfait voor melkkoeien afhankelijk is van de gemiddelde melkproductie per koe (peildatum 2 juli 2015). Minister van Economische Zaken heeft ook de bevoegdheid om een individueel bedrijf dat het jaarplafond heeft overschreden met melkvee een dagplafond (art. 22a) op te leggen (evenals het geval bij pluim- en varkensrechten). Betreft besluit dat voor bezwaar en beroep (bij CBB) vatbaar is. Dagplafond komt overeen met omvang van melkvee dat overeenkomstig fosfaatrecht gemiddeld gedurende het jaar kan worden gehouden. Minister kan ingrijpen d.m.v. last onder bestuursdwang daadwerkelijk verminderen van dieraantallen; Na inwerkingtreding wetsvoorstel krijgen bedrijven beschikking van RVO met fosfaatrechten, uitgedrukt in kilogrammen fosfaat: Peildatum is 2 juli 2015; Bedrijven krijgen hoeveelheid rechten toegekend die volgt uit het aantal gehouden stuks melkvee op 2 juil 2015 en de op de gemiddelde melkproductie per koe gebaseerde fosfaatexcretie. Bestuursrechtelijke rechtsbescherming open; Gaat om feitelijk houderschap; Rechten zijn overdraagbaar (via amendement is geregeld dat de boeren die gezamenlijk overeenkomen dat zij de fosfaatrechten willen herverdelen vanwege uitgeschaard vee, daartoe gefaciliteerd worden).

11 Fosfaatrechtenstelsel (5) Beperkte knelgevallenregeling (buitengewone omstandigheden) Van een buitengewone omstandigheid is uitsluitend sprake indien op 2 juli 2015 minimaal vijf procent minder kilogrammen fosfaat met melkvee op het bedrijf werd geproduceerd dan op het betreffende bedrijf gebruikelijk is door bouwwerkzaamheden, diergezondheidsproblemen, ziekte van de landbouwer, ziekte dan wel overlijden van een persoon van het samenwerkingsverband van de landbouwer of een bloed- of aanverwant in de eerste graad, of vernieling van (een deel) van de melkveestallen; TK van mening dat meer ruimte moet worden geboden voor knelgevallenregeling. Middels amendement adviescommissie ingesteld die op basis van individuele gevallen adviseert over de vraag of de knelgevallenregeling al dan niet dient te worden uitgebreid en bij amvb is het mogelijk gemaakt om onbillijkheden van overwegende aard te kunnen oplossen. De indieners van het amendement verlangen dat de staatssecretaris in het bijzonder oog heeft voor bedrijven die vóór 2 juli 2015 onomkeerbare verplichtingen aangingen; Recent gestarte bedrijven met (i) onomkeerbare financieringsverplichtingen of (ii) waarbij de veebezetting op de peildatum aantoonbaar hoofdzakelijk bestond uit jongvee dat bedoeld is voor mestproductie op het bedrijf?; Let op! Melding knelgevallen moet voor bij ministeriele regeling te bepalen datum worden gedaan. Instrumenten om reductiedoelstelling te behalen zijn afromen bij overdracht (i) en generieke afroming (ii). Afromen bij overdracht: Bij iedere transactie wordt een deel van de rechten (10%) afgeroomd; Leasen is nog steeds mogelijk, eenmalige afroming met 10% (niet 2 x 10%); Overdracht van fosfaatrechten aan eerste-, tweede- of derdegraads bloed- of aanverwanten is vrijgesteld.

12 Fosfaatrechtenstelsel (6) Generieke afroming Kortingspercentage bij amvb vastgesteld (4% - 8%). Direct toegepast bij toekenning fosfaatrechten; Per 1 juli 2017 wordt het definitieve kortingspercentage bekendgemaakt. Landbouwers hebben half jaar om veebezetting in overeenstemming te brengen met toegestaan aantal koeien op basis van fosfaatrechten; Grondgebonden- en biologische bedrijven (met latente ruimte) zullen geheel gecompenseerd (vrijgesteld van) voor de generieke korting. Middels amendement is geregeld dat grondgebonden bedrijven volledig worden ontzien. Het amendement voorkomt ook dat een groot verschil ontstaat tussen bedrijven die net wel grondgebonden zijn en bedrijven die dat net niet zijn. Dit verschil wordt weggenomen door te bepalen dat een bedrijf uitsluitend wordt gekort tot het punt dat het door de korting grondgebonden wordt. Gekozen is de mate van grondgebondenheid te bepalen over het jaar 2015, bij een korting die in 2018 wordt geïntroduceerd. Introductie fosfaatbank Op het moment dat geborgd is dat nationale fosfaatproductie weer onder het nationale plafond is gekomen, worden de fosfaatrechten die bij overdracht zijn afgeroomd weer toebedeeld; Beheerd door RVO; Bij ministeriele regeling op te richten (moet ingevolge amendement eerst aan TK worden voorgelegd); Fosfaatbank verstrekt ontheffingen aan bedrijven van het verbod om fosfaat met melkvee te produceren. De omvang van de te verlenen ontheffingen kan nooit groter zijn dan de hoeveelheid rechten die in de fosfaatbank worden beheerd; Ontheffingen zijn bedrijfsgebonden en niet overdraagbaar; Plan was om aan ontheffingen nadere voorwaarden te verbinden, die gerelateerd zijn aan milieu- of andere maatschappelijke doelen (bijv. grondgebondenheid, duurzaamheid of dierenwelzijn of stimuleren jonge landbouwers). Middels amendement zijn in ieder geval de criteria duurzaamheid en dierenwelzijn geschrapt.

13 Fosfaatrechtenstelsel (7) Generieke afroming varkens- en pluimveerechten De Meststoffenwet voorziet op dit moment uitsluitend in de mogelijkheid om bij algemene maatregel van bestuur varkens- en pluimveerechten af te romen bij overdacht, tot een maximum van 25 procent (artikel 32, eerste en tweede lid); Op het moment dat sprake is van een overschrijding van het nationale mestproductieplafond en in geval deze overschrijding (mede) wordt veroorzaakt door de varkens- en pluimveehouderij, dan volstaat een afroming bij overdracht van productierechten niet om te waarborgen dat de nationale fosfaatproductie op korte termijn weer onder het productieplafond komt; Om tijdige en adequate sturing mogelijk te maken was in onderhavig wetsvoorstel daarom een voorziening opgenomen die een generieke afroming van varkensrechten en pluimveerechten mogelijk maakt bij algemene maatregel van bestuur (artikel 33b, eerste lid); Middels amendement geschrapt. De indieners zijn van mening dat afroming van productierechten van varkenshouders en pluimveehouders niet aan de orde is. Deze sectoren zijn gereguleerd door middel van productierechten, waardoor er een duidelijke begrenzing is van het aantal dieren en de fosfaatproductie. Bovendien hebben de pluimvee- en varkenshouderijsector in zeer beperkte mate en niet structureel bijgedragen aan de overschrijding van het fosfaatplafond in 2015 (1% voor de varkenshouderij en 3,3% voor de pluimveehouderij). In het wetsvoorstel is geen voorziening opgenomen die houders van varkens en pluimvee ontziet die niet hebben bijgedragen aan de overschrijding van het nationale fosfaatplafond. Daarnaast loopt de introductie van de mogelijkheid van afroming van varkens- en pluimveerechten vooruit op de evaluatie van de meststoffenwet. De indieners willen de pluimvee- en varkenshouders de zekerheid geven dat niet zonder wetswijziging productierechten in de varkenshouderij en pluimveehouderij kunnen worden ontnomen door middel van een algemene maatregel van bestuur als bedoeld in artikel 33Ab. Verder wordt onvoldoende rekening gehouden met het feit dat afroming van varkensrechten en pluimveerechten een inmenging is in het eigendomsrecht.

14 Fosfaatrechtenstelsel (8) Omzetten van productierechten De Staatssecretaris van Economische Zaken heeft, in reactie op een schriftelijke vraag van de leden van de fractie van de Socialistische Partij over een voorstel om melkveehouders de mogelijkheid te bieden via een eenmalig opkoop van varkensrechten een eventueel tekort aan fosfaatrechten te laten aanvullen, toegezegd een voorziening op te zullen nemen in het wetsvoorstel die een uitwisseling tussen varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten bij algemene maatregel van bestuur mogelijk maakt; Of ook daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van deze voorziening hangt onder meer af van de uitkomst van de gesprekken in de «Regiegroep vitale varkenshouderij» over het actieplan om de varkensketen toekomstbestendig te maken. Toezicht op de naleving geschiedt door de NVWA Voor strafrechtelijke handhaving wordt aangesloten bij het stelsel van de Wet economische delicten.

15 Fosfaatrechtenstelsel (9) Eigendomsregulering Bij vaststelling fosfaatrechten wordt geen rekening gehouden met latente ruimte (verschil hoeveelheid fosfaat die een bedrijf op 2 juli 2015 daadwerkelijk produceerde en de hoeveelheid die het op basis van de beschikbare bedrijfsmiddelen (zoals stallen en grond) kon en (op basis van vergunningen en beschikbare mestverwerkingscapaciteit) mocht produceren (onbenutte productieruimte); Wetsvoorstel bevat een voorziening die het mogelijk maakt dat melkveehouderijen die over melkveefosfaatruimte beschikken (extensieve bedrijven) geheel of gedeeltelijk worden gecompenseerd. Melkveefosfaatruimte is een species van de latente ruimte, omdat melkveefosfaatruimte alleen ziet op productieruimte in relatie tot de beschikbare landbouwgrond. Intensieve bedrijven (die niet over melkveefosfaatruimte beschikken) komen voor deze compensatie niet in aanmerking, terwijl compensatie met name ten koste gaat van hun ruimte voor fosfaatproductie. Gelijkheidsbeginsel i.r..t fair balance?; Bij vaststelling van fosfaatrechten wordt ook geen rekening gehouden met uitbreiding veestapel na peildatum; Wetsvoorstel kent een beperkte knelgevallenregeling (vb. renovatie stal); Kan derogatie naar zijn aard een algemeen belang vormen?; Generieke afroming van pluim-, varkens-, en fosfaatrechten (art. 1 EP-toets pas uitgevoerd bij opstellen amvb); Afroming bij overdracht na generieke afroming, in combinatie met fosfaatbank niet begrensd in tijd (echter: middels amendement mogelijkheid tot opnemen tijdelijkheidvereiste ingevoerd, uitgangspunt is 1 januari 2023). Niet noodzakelijk om fosfaatplafond te bewerkstelligen. Gaat verder dan EU-plafond. Hoe zit het dan met de proportionaliteit, evenredigheid en alternatieven (recentelijk regelgeving geïntroduceerd die dezelfde doelen behartigen, milieu en maatschappelijk)? Regering van mening dat het geen eigendomsregulering betreft, want op vrijwillige basis vindt de overdracht plaats + geen zelfstandig eigendomsrecht; Recente jurisprudentie (CBB, Wet verantwoorde groei veehouderij): onvoldoende onderzocht of sprake was van een individuele en buitensporige last. A-G Vlas (Nertsenhouderij): compensatie (1), voorzienbaar (2), overgangstermijn (3) en (4) hardheidsgevallen?

16 Conclusie De totstandkoming van het fosfaatrechtenstelsel laat de relevantie van mijn onderzoek goed zien (algemeen toetsingskader en randvoorwaarden verdelingsmechanisme). Enkele knelpunten die zijn gerezen bij invoering fosfaatrechtenstelsel: Wie pak je aan, alleen melkveesector of ook varkens- en pluimveesector? In hoeverre mag je juridisch gezien onderscheid maken (vb. grondgebonden- en niet-grondgebonden veehouderij)?; Hoe reguleren (door middel van welk stelsel)? Welke beginselen liggen daaraan ten grondslag?; Welke peildatum hanteer je, hoe bereken je de fosfaatrechten, maak je de rechten overdraagbaar?; Hoeveel room je af en maak je nog onderscheid bij de afroming (wie kort je meer)? Mag dat juridisch gezien?; Hoe ga je om met knelgevallen?; Welke belangen mag je ten grondslag leggen aan intrekking? Mag je ingetrokken rechten vervolgens herverdelen en zo ja, op basis waarvan en op basis van welke criteria herverdeel je de rechten? (vb. fosfaatbank); Kun je binnen stelsel van rechten ontschotten om overdracht van rechten binnen sectoren mogelijk te maken?; Hoe ga je om met bestaande rechten?; Art. 1 EP speelt een belangrijke rol en de in dat verband vereiste fair balance. Belangrijke factoren daarvoor zijn: het aanbieden van schadevergoeding voor de beperking van het gebruik van het eigendom (i), de ernst van de beperking van het gebruik van het eigendom (ii), het bestaan van (rechts)onzekerheid ten aanzien van het eigendom (iii), de voorzienbaarheid van de beperking van het gebruik van het eigendom (iv), het aanbieden van een overgangstermijn voor het wijzigen of beeindigen van een bepaald gebruik van het eigendom (v), de aanwezigheid van een even effectieve alternatieve overheidsmaatregel die het gebruik van het eigendom minder beperkt (vi), de onrechtmatigheid van het gebruik van het eigendom (vii) en de aanwezigheid van een effectief rechtsmiddel (viii).

Groeiregulering in de melkveehouderij

Groeiregulering in de melkveehouderij Groeiregulering in de melkveehouderij Juridische aspecten Peter Goumans Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs Scherpenzeel 9 maart 2017 Groeiregulering in de melkveehouderij Programma Probleemschets

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr. 4 ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. 18 november 2016 Maatregelenpakket fosfaatreductie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. 18 november 2016 Maatregelenpakket fosfaatreductie Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres

Nadere informatie

Fosfaatreductie en fosfaatrechten

Fosfaatreductie en fosfaatrechten Agrarisch omgevingsrecht Bestuurlijke boete Dierenwelzijn Duurzaamheid & innovatie Groeiregulering melkveehouderij Praktijkgroep Agribusiness & Landelijk gebied Handhaving Fosfaatreductie en fosfaatrechten

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016

Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016 Vragen en Antwoorden Fosfaatreductieplan door ZuivelNL versie 16 december 2016 # trefwoord Q A 1. Noodzaak Waarom neemt de sector deze maatregelen? De maatregelen zijn noodzakelijk om te kunnen voldoen

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden Fosfaatrechten 7 december 2018

Vragen en Antwoorden Fosfaatrechten 7 december 2018 Algemeen Hoe kan de boer erachter komen hoeveel fosfaat hij mag produceren? Boeren hebben via mijnrvo.nl inzicht in de beschikkingen met betrekking tot hun fosfaatrechten. Tevens komt RVO.nl op korte termijn

Nadere informatie

CDM-Advies Kortingspercentage fosfaatrechten. Samenvatting

CDM-Advies Kortingspercentage fosfaatrechten. Samenvatting CDM-Advies Kortingspercentage fosfaatrechten Samenvatting Per 1 januari 2018 zal het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee in Nederland in werking treden. Bedrijven krijgen per 1 januari 2018 fosfaatrechten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 229 Wet van 29 mei 2017 tot wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten 0 Wij Willem-Alexander,

Nadere informatie

Wijziging Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten voor melkvee

Wijziging Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten voor melkvee Wijziging Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten voor melkvee Dit document bevat de alternatieve tekst van het origineel. Dit document is bedoeld voor mensen met

Nadere informatie

1 Kamerstukken I, , 28973, B

1 Kamerstukken I, , 28973, B MEMORIE VAN ANTWOORD De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de memorie van antwoord. De leden van de PvdA-fractie danken de regering voor de beantwoording van de vragen

Nadere informatie

Advies stelsel van fosfaatrechten

Advies stelsel van fosfaatrechten stelsel van fosfaatrechten Frits van der Schans 22 maart 2016 Provincie Zuid-Holland heeft eerder gepleit voor een stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij dat o.a. grondgebondenheid waardeert

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 208 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met tijdelijke verhoging van het afromingspercentage bij overgang van een fosfaatrecht Nr. 3

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 295 Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) 34 532 Wijziging

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en mestwetgeving

Mest, mestverwerking en mestwetgeving Mest, mestverwerking en mestwetgeving Frits Vink Ketenmanager grondgebonden veehouderij Ministerie van Economische Zaken Inhoud Feiten en cijfers (3 sheets) Huidig mestbeleid (2 sheets) Mestbeleid: koers

Nadere informatie

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 4

Na overleg met de gerechten, adviseert de Raad als volgt. 4 De staatssecretaris van Economische Zaken Ir. M.H.P. van Dam Postbus 20401 2500 EK Den Haag datum 13 juli 2016 e-mail voorlichting@rechtspraak.nl telefoonnummer 088-361 33 17 uw kenmerk WJZ / 16079550

Nadere informatie

Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij)

Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Artikel I

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Nr. 98 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie De zuivelsector heeft de afgelopen weken samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de melkveehouderij

Nadere informatie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie

Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie 14 december 2016 Voornemen tot Maatregelenpakket fosfaatreductie De zuivelsector heeft de afgelopen weken samen met andere partijen een pakket van maatregelen samengesteld om de fosfaatproductie door de

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 2; 28 februari 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing

Nadere informatie

In hoofdstuk 10 van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet wordt na paragraaf 4a een paragraaf ingevoegd, luidende:

In hoofdstuk 10 van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet wordt na paragraaf 4a een paragraaf ingevoegd, luidende: Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van, nr. WJZ/18017367, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet ten behoeve van de vaststelling van nadere regels voor de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36002 16 december 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 11 december 2014, nr. WJZ/14129109,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 75411 29 december 2017 Advies Raad van State inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur tot wijziging van

Nadere informatie

34295 Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij)

34295 Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken datum 8 december 2016 Betreffende wetsvoorstel: 34295 Additionele

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 521 Besluit van 20 december 2017 tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet in verband met de vaststelling van het percentage waarmee

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 20 februari 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend

Nadere informatie

Melkveehouders in de knel

Melkveehouders in de knel Melkveehouders in de knel Praktijkgericht juridisch onderzoek naar juridische argumenten die door ZLTO in het licht van art. 1 EP en de knelgevallenregeling kan worden aangevoerd wanneer de melkveehouders

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 3; 16 maart 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn

Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van

Nadere informatie

De onderstaande fractie(s) hebben enkele vragen gesteld c.q. opmerkingen gemaakt. Ik verzoek u in uw brief deze vragen/opmerkingen te beantwoorden.

De onderstaande fractie(s) hebben enkele vragen gesteld c.q. opmerkingen gemaakt. Ik verzoek u in uw brief deze vragen/opmerkingen te beantwoorden. Commissie Economische Zaken Aan de staatssecretaris van Economische Zaken Plaats en datum: Den Haag, 20 januari 2016 Betreft: Vragen over de situatie in de melkveehouderij naar aanleiding van de regeling

Nadere informatie

Artikelen. Stront aan de knikker? Het fosfaatrechtenstelsel in het licht van art. 1 Eerste Protocol bij het EVRM

Artikelen. Stront aan de knikker? Het fosfaatrechtenstelsel in het licht van art. 1 Eerste Protocol bij het EVRM Mr. J. Kevelam, mr. dr. F.A.G. Groothuijse, mr. dr. G.M. van den Broek en prof. mr. H.F.M.W. van Rijswick 1 Stront aan de knikker? Het fosfaatrechtenstelsel in het licht van art. 1 Eerste Protocol bij

Nadere informatie

T E U S K O O L P R O D U C T I E R E C H T E N T H E M A D A G L A N D E L I J K V A S T G O E D. N L. Productierechten

T E U S K O O L P R O D U C T I E R E C H T E N T H E M A D A G L A N D E L I J K V A S T G O E D. N L. Productierechten T E U S K O O L P R O D U C T I E R E C H T E N T H E M A D A G L A N D E L I J K V A S T G O E D. N L Productierechten 1 Wat bepaald het aantal dieren op een bedrijf? Ing. Teus Kool Specialist wet- en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr. 89 AMENDEMENT VAN HET LID OUWEHAND Ontvangen

Nadere informatie

Fosfaatrechten Melkveehouderij. Marcel van Alphen

Fosfaatrechten Melkveehouderij. Marcel van Alphen Fosfaatrechten Melkveehouderij Marcel van Alphen 1 Alan Accountants en Adviseurs - 1.000 bedrijven klant (waarvan 500 agrarisch) - 45 medewerkers - Waar staan wij voor: - Persoonlijke aanpak en korte lijnen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr. 23 NADER VERSLAG Vastgesteld 19 oktober

Nadere informatie

Teus Kool. Flash VAB. Fosfaatrechtenstelsel. ComponentAgro. Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V.

Teus Kool. Flash VAB. Fosfaatrechtenstelsel. ComponentAgro. Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V. Flash VAB Fosfaatrechtenstelsel Ing. Teus Kool Teus Kool Specialist en mede-eigenaar ComponentAgro B.V. Sinds 2007 werkzaam bij ComponentAgro Agrarische wet- en regelgeving Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nadere informatie

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland

AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij. 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij 21 April 2015 Harry Kager LTO Nederland Terminologie Onderwerpen Achtergronden mestverwerkingsplicht Achtergronden Melkveewet AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 34 295 Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) 34 532 Wijziging

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Visie Netwerk GRONDig

Visie Netwerk GRONDig Visie Netwerk GRONDig Binnen de melkveehouderij zijn twee bedrijfstypen te onderscheiden: grondgebonden (extensieve) bedrijven met een fosfaatreferentie van 0 en niet-grondgebonden (intensieve) bedrijven

Nadere informatie

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 6 juni 2017

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 6 juni 2017 Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 6 juni 2017 1 Wat vooraf ging 14 december 2016 ZuivelNL presenteert fosfaatreductieplan 30 december 2016 Staatssecretaris

Nadere informatie

Grondgebondenheid melkveehouderij op micro- en macroniveau

Grondgebondenheid melkveehouderij op micro- en macroniveau Grondgebondenheid melkveehouderij op micro- en macroniveau Huib Silvis en Martien Voskuilen De grondgebondenheid van de Nederlandse melkveehouderij is een belangrijk vraagstuk geworden door de afschaffing

Nadere informatie

Waarden van fosfaatrechten - achtergrondnotitie Natuur & Milieu 1 februari 2016

Waarden van fosfaatrechten - achtergrondnotitie Natuur & Milieu 1 februari 2016 Waarden van fosfaatrechten - achtergrondnotitie Natuur & Milieu 1 februari 2016 1 Aanleiding en samenvatting In 2015 heeft toenmalig staatssecretaris Dijksma van EZ fosfaatrechten voor de melkveehouderij

Nadere informatie

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorstel tot wijziging van de meststoffenwet.

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorstel tot wijziging van de meststoffenwet. MEMORIE VAN ANTWOORD De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorstel tot wijziging van de meststoffenwet. De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 233 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de implementatie van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn Nr. 3 Het advies van de Afdeling

Nadere informatie

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 8 mei 2017

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 8 mei 2017 Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 8 mei 2017 1 Wat vooraf ging 14 december 2016 ZuivelNL presenteert fosfaatreductieplan 30 december 2016 Staatssecretaris

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage. Datum 12 december 2014 Betreft Mestverwerking

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage. Datum 12 december 2014 Betreft Mestverwerking > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Versie 25 januari 2017 Staatssecretaris Van Dam heeft aangegeven het Fosfaatreductieplan ZuivelNL te willen borgen via een ministeriële regeling. ZuivelNL

Nadere informatie

CONCEPT. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gelet op artikel 38, eerste en derde lid, van de Meststoffenwet; Besluit:

CONCEPT. De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Gelet op artikel 38, eerste en derde lid, van de Meststoffenwet; Besluit: Ontwerpregeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit houdende vrijstelling van het fosfaatrechtenstelsel voor jongvee in de zoogkoeienhouderij (Vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij)

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden

Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Fosfaatreductieplan ZuivelNL Vragen en antwoorden Versie 23 december 2016 Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend # trefwoord Vraag Antwoord 1. Noodzaak Waarom neemt de sector deze maatregelen?

Nadere informatie

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij

Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij Rekenmodel grondgebondenheid behorende bij de AMvB Verantwoorde groei melkveehouderij 1. Inleiding Met de Wet verantwoorde groei melkveehouderij (in werking getreden op 1 januari 2015) is het begrip melkveefosfaatoverschot

Nadere informatie

Vraag 1 Kunt u aangeven hoeveel melkveehouders sinds 2 juli 2015 gestart zijn met hun bedrijf of kort voor 2 juli 2015 zijn gestart?

Vraag 1 Kunt u aangeven hoeveel melkveehouders sinds 2 juli 2015 gestart zijn met hun bedrijf of kort voor 2 juli 2015 zijn gestart? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten

Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten NOTA VAN WIJZIGING Artikel I van het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A Onderdeel G wordt als volgt

Nadere informatie

Kunt u aangeven hoeveel kilogram fosfaat jaarlijks geëxporteerd wordt, in een uitsplitsing naar de verschillende sectoren?

Kunt u aangeven hoeveel kilogram fosfaat jaarlijks geëxporteerd wordt, in een uitsplitsing naar de verschillende sectoren? Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie Kunt u aangeven hoeveel kilogram fosfaat jaarlijks geëxporteerd wordt, in een uitsplitsing naar de verschillende sectoren? Uit de registratie van de

Nadere informatie

ég* Midden-Delfland uowo» ^ ':\

ég* Midden-Delfland uowo» ^ ':\ P^P^P^j GGITlGGntG Anna Van ^aes^e'tstraat "57' 1, 2636 ZG Schipluiden ég* Midden-Delfland uowo» ^ ':\ g e m e e n e @ m d d e n d e a n d n I w w w m d d e n d e a n d n dttaslow Metropoolregio Rotterdam

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Stand van zaken fosfaatrechten

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 29 maart 2018 Betreft Stand van zaken fosfaatrechten > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Nr. 109 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 33 037 Mestbeleid Nr. 281 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 5; 5 april 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 4; 28 maart 2017 De antwoorden op bijgaande vragen zijn gevalideerd door ZuivelNL en RVO.nl. De vragen en antwoorden zijn van toepassing voor

Nadere informatie

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij. Pakket maatregelen fosfaatreductie 17 feb 2017

Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij. Pakket maatregelen fosfaatreductie 17 feb 2017 Verantwoorde ontwikkeling Nederlandse melkveehouderij Pakket maatregelen fosfaatreductie 17 feb 2017 Wat vooraf ging 14 december 2016 ZuivelNL presenteert fosfaatreductieplan 30 december 2016 Staatssecretaris

Nadere informatie

BIJLAGE BEANTWOORDING FEITELIJKE VRAGEN

BIJLAGE BEANTWOORDING FEITELIJKE VRAGEN BIJLAGE BEANTWOORDING FEITELIJKE VRAGEN Vraag 1 Is de veronderstelling juist dat in 2018 nog geen fosfaatruimte uit de fosfaatbank toegekend zal worden, omdat de betreffende regeling nog niet afgerond

Nadere informatie

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voortgang en resultaten van verschillende dossiers op het gebied van het mestbeleid.

Hierbij informeer ik uw Kamer over de voortgang en resultaten van verschillende dossiers op het gebied van het mestbeleid. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij

Nadere informatie

Onderzoek Quick scan juridische uitvoerbaarheid inkrimping veestapel

Onderzoek Quick scan juridische uitvoerbaarheid inkrimping veestapel Onderzoek Quick scan juridische uitvoerbaarheid inkrimping veestapel 23 januari 2017 Ter attentie van (opdrachtgever): Planbureau voor de Leefomgeving Postbus 30314 2500 GH Den Haag bezoekadres: Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 33 037 Mestbeleid Nr. 290 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 4 juli 2018 De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Agrarisch recht

Kennisbijeenkomst Agrarisch recht 1 Kennisbijeenkomst Agrarisch recht Veehouderij & Fosfaat/Mest 26 januari 2016 Door: mr. S. (Stefan) Jansen Programma Waarom is er mestwetgeving? Het systeem van de mestwetgeving ( twee sporen ). De gebruiksnormen.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr.3 MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 24 mei 2019 Betreft Stand van zaken fosfaatrechtenstelsel

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 24 mei 2019 Betreft Stand van zaken fosfaatrechtenstelsel > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden

Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden Regeling fosfaatreductieplan 2017 vragen en antwoorden versie 6; 14 april 2017 Naar aanleiding van de door staatssecretaris Van Dam op 12 april 2017 aangekondigde wijziging van de regeling, is dit document

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr. 5 VERSLAG Vastgesteld 28 september 2016

Nadere informatie

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, Speciale uitgave: fosfaatrechten. Agro. Januari 2018

Nieuwsbrief VMB-ADVIES. Geachte lezer, Speciale uitgave: fosfaatrechten. Agro. Januari 2018 Nieuwsbrief Agro Januari 2018 Speciale uitgave: fosfaatrechten Geachte lezer, Met deze nieuwsbrief informeren wij u over de actualiteiten en ontwikkelingen die mogelijk voor uw bedrijfsvoering van belang

Nadere informatie

Groeimogelijkheden verkend bij AMvB grondgebonden melkveehouderij

Groeimogelijkheden verkend bij AMvB grondgebonden melkveehouderij Groeimogelijkheden verkend bij AMvB grondgebonden melkveehouderij Eventuele Aart Evers Michel de Haan subtitel Op 29 maart heeft staatsecretaris Sharon Dijksma voorstellen voor de Algemene Maatregel van

Nadere informatie

34532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten MEMORIE VAN TOELICHTING I.

34532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten MEMORIE VAN TOELICHTING I. 34532 Wijziging van de Meststoffenwet in verband met de invoering van een stelsel van fosfaatrechten Nr.3 MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMEEN Hoofdstuk 1 Inleiding Onderhavig wetsvoorstel strekt tot invoering

Nadere informatie

Doc. 1

Doc. 1 Doc. 1 Doc. 3 BELEIDSKADER Individuele en buitensporige last Uitspraak College van Beroep voor het bedrijfsleven (verder: CBb) - het CBb constateert dat de inbreuk door de overheid op het recht op eigendom

Nadere informatie

De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van uw brief en hebben nog enkele vragen.

De leden van de SP-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van uw brief en hebben nog enkele vragen. Staatssecretaris van Economische Zaken De heer ir. M.H.P. van Dam Postbus 20401 2500 EK Den Haag datum betreft ons kenmerk 20 januari 2017 Maatregelenpakket fosfaatreductie 160245.01u Geachte heer Van

Nadere informatie

Agro-Nieuwsbrief. Speciale uitgave: fosfaatrechten. Welke runderen vallen onder melkvee? Volgens de Meststoffenwet vallen de volgende diercategorieën

Agro-Nieuwsbrief. Speciale uitgave: fosfaatrechten. Welke runderen vallen onder melkvee? Volgens de Meststoffenwet vallen de volgende diercategorieën Agro-Nieuwsbrief Uitgave: 10 januari 2018 Speciale uitgave: fosfaatrechten Inhoudsopgave: Reden invoering fosfaatrechten 1 Welke runderen vallen onder melkvee? 1 Vrijstelling vleesvee? 1 Vrijstelling voor

Nadere informatie

Studiebijeenkomst. Fosfaatrechten in de praktijk. Peter J. Houtsma Houtsma Bedrijfsadvies

Studiebijeenkomst. Fosfaatrechten in de praktijk. Peter J. Houtsma Houtsma Bedrijfsadvies Studiebijeenkomst Fosfaatrechten in de praktijk Peter J. Houtsma Houtsma Bedrijfsadvies Agenda Even voorstellen Benutting en handhaving Overdrachten Lopende zaken Benutting en handhaving Situatie vooraf

Nadere informatie

WIJZIGING VAN DE MESTSTOFFENWET IN VERBAND MET DE INVOERING VAN EEN STELSEL VAN FOSFAATRECHTEN.

WIJZIGING VAN DE MESTSTOFFENWET IN VERBAND MET DE INVOERING VAN EEN STELSEL VAN FOSFAATRECHTEN. WIJZIGING VAN DE MESTSTOFFENWET IN VERBAND MET DE INVOERING VAN EEN STELSEL VAN FOSFAATRECHTEN. NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG (04-10-2016) Met belangstelling heb ik kennis genomen van de vragen

Nadere informatie

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;.

2. Onderdeel f komt te luiden: f. Onze Minister: Onze Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;. Wijziging van de Meststoffenwet (invoering stelsel verantwoorde mestafzet) Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is

Nadere informatie

Bekijk de zaak van meerdere kanten!

Bekijk de zaak van meerdere kanten! Bekijk de zaak van meerdere kanten! Masterclass Mestverwaarding Horst 4 oktober 2017 Even voorstellen op de bres voor de (jonge) ondernemers! Kwis: staan of zitten?! Vraag 1 Hoeveel fosfor (g/kg) zit er

Nadere informatie

Datum 6 februari 2017 Betreft Beantwoording vragen n.a.v. brieven maatregelenpakket fosfaatreductie

Datum 6 februari 2017 Betreft Beantwoording vragen n.a.v. brieven maatregelenpakket fosfaatreductie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9915 17 februari 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 16 februari 2017, nr. WJZ/17023701, houdende

Nadere informatie

2015D Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij)

2015D Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) 2015D33497 33 979 Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij) Inbreng verslag van een schriftelijk overleg Binnen de vaste commissie voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 037 Mestbeleid Nr. 314 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 15 oktober 2018 De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nadere informatie

Mest, mestverwerking en wetgeving

Mest, mestverwerking en wetgeving Mest, mestverwerking en wetgeving Harm Smit Beleidsmedewerker Economische Zaken, DG AGRO Inhoud Feiten en cijfers. Huidig instrumentarium. Visie op mestverwerking en hoogwaardige meststoffen Toekomstig

Nadere informatie

Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij)

Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) Additionele regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet grondgebonden groei melkveehouderij) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Fosfaatrechten. Tel In deze uitgave onder andere: Reden invoering fosfaatrechten

Fosfaatrechten. Tel In deze uitgave onder andere: Reden invoering fosfaatrechten In deze uitgave onder andere: Reden invoering fosfaatrechten Welke runderen vallen onder melkvee? Vrijstelling vleesvee? Vrijstelling voor hobbymatig gehouden dieren Peildatum toekenning rechten Tel. 0575

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de melkveehouderij Frits van der Schans Carin Rougoor 21 maart 2016

Ontwikkelingen in de melkveehouderij Frits van der Schans Carin Rougoor 21 maart 2016 Ontwikkelingen in de melkveehouderij Frits van der Schans Carin Rougoor 21 maart 2016 Op 1 april 2015 is de productiebeperking van de melkveehouderij (melkquotum) afgeschaft. Milieudefensie is geïnteresseerd

Nadere informatie

Datum 8 september 2015 Betreft Beantwoording vragen over het artikel 'Worden we de melkvee-industrie ingerommeld'

Datum 8 september 2015 Betreft Beantwoording vragen over het artikel 'Worden we de melkvee-industrie ingerommeld' > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 344 Besluit van 26 september 2015, tot wijziging van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij

Nadere informatie

Mest Mineralen Kringloopwijzer

Mest Mineralen Kringloopwijzer Mest Mineralen Kringloopwijzer 24 november 2015 Studieclub Rundveehouderij Beers-Haps Toon van der Putten Optimus advies 0412-622005 www.optimus-advies.nl even voorstellen Beroepsmatige achtergrond: Landbouwkundig

Nadere informatie

Mestbeleid. Stelsel van verplichte mestverwerking. 13 januari 2014. Joke Noordsij. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Mestbeleid. Stelsel van verplichte mestverwerking. 13 januari 2014. Joke Noordsij. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Mestbeleid Stelsel van verplichte mestverwerking 13 januari 2014 Joke Noordsij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 1 Inhoud Wat hebben we nu aan mestbeleid Wat gaat er veranderen Stelsel verplichte

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van..., no. trcjz..., Directie Juridische Zaken;

Op de voordracht van Onze Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij van..., no. trcjz..., Directie Juridische Zaken; WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ.ENZ.ENZ. Ontwerp-Besluit houdende wijziging van het Besluit hardheidsgevallen herstructurering varkenshouderij Op

Nadere informatie

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen

Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Gedetailleerde doelen Duurzame Zuivelketen Inleiding Via de Duurzame Zuivelketen streven zuivelondernemingen (NZO) en melkveehouders (LTO) gezamenlijk naar een toekomstbestendige en verantwoorde zuivelsector.

Nadere informatie