Dorpspomp. Wij kregen het onderstaande persbericht over de dorpspomp in Hellendoorn. Het heeft intussen ook in alle kranten gestaan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dorpspomp. Wij kregen het onderstaande persbericht over de dorpspomp in Hellendoorn. Het heeft intussen ook in alle kranten gestaan."

Transcriptie

1 Digitale nieuwsbrief februari Dorpspomp. Wij kregen het onderstaande persbericht over de dorpspomp in Hellendoorn. Het heeft intussen ook in alle kranten gestaan. Silvia Dijk-Horenberg secretaris DorpsRaad Hellendoorn Persbericht DorpsRaad Hellendoorn, zondag 25 januari 2015 Watertappunt verplaatst! Zoals eerder gemeld had de DorpsRaad het plan om de oude dorpspomp weer water te geven. De oude dorpspomp zou dan een functie krijgen als watertappunt voor inwoners en toeristen. Bij de technische uitvoering bleek dat echter niet te kunnen zonder de oude dorpspomp aan te passen. Omdat dat ongewenst was, is na overleg en beraad een nieuwe locatie gezocht voor het watertappunt van Join the Pipe. Er is gekozen voor de hoek in de Dorpsstraat schuin tegenover het Gerrit Valks Bakkerij- en IJsmuseum / VVV-kantoor. Op de nu gekozen plek staat het watertappunt niet de gehele dag in de zon en biedt het direct een drinkwatervoorziening voor wandelaars van het Pieterpad. Het nieuwe watertappunt wordt vrijdag 30 januari verplaatst en vervolgens wordt de oude dorpspomp weer op zijn oorspronkelijke plek geplaatst.

2 De oude dorpspomp staat weer op zijn plaats. Op donderdag 8 januari werd in de stromende regen het canon kunstwerk Element 79 Sterrenstof onthult door wethouder Anja van den Dolder. Vooraf was er een bijeenkomst in Het Ravijn Grand Cafe Lagoon. Omdat wij als HKHN bij het project betrokken waren, werd ons gevraagd een kleine toespraak te houden. Dat heeft onze voorzitter Paul Janse op zijn bekende humoristische wijze gedaan.

3 Onze voorzitter Paul Janse hield de volgende toespraak: Twistappel voor narcisten Goudvis, Goldfinger, Goldrush, Côte d Or, El Dorado. Zo maar een handvol woorden, die met dit in het heelal ontstane edelmetaal te maken hebben. In mijn optiek is de goudvis, Carassius auratus auratus luidt de officiële naam, een uit Japanse wateren afkomstige vis, de meest onschuldige van dit vijftal. Côte d Or, een Belgische chocolade lekkernij. Heerlijk, maar zet de Franse naam eens om in het Nederlands. Het wordt Goudkust. Nu komt er al een bijsmaakje aan deze streling voor de tong. Aan de Goudkust werd namelijk niet alleen gehandeld in door slavenarbeid verworven cacao, maar ook in die arbeiders zelf. Het kooplui van de West Indische Compagnie verdienden er via hun fort Elmina goudgeld. Vertoont goud dan toch roestplekken? We gaan naar Goldfinger, de derde Jamesbondfilm. Vals spelen, goudsmokkel en moord voeren hier de boventoon. Goud is van deze hele intrige de drijfveer. Kort gezegd: het goudmeer is nooit vol. Hebberigheid ten top. Nog meer roest! Het vierde woord is El Dorado, het mythische Goudland. Spaanse conquistadores horen tijdens hun veroveringstochten in Midden- en Zuid- Amerika over een indiaanse vorst, die geregeld gaat baden in een bepaald meer, om er na afloop geheel bedekt met goud weer uit te komen. Er is de veroveraars veel aan gelegen dat meer te ontdekken en het zich toe te eigenen. Ook hier speelt pure hebzucht de hoofdrol. Wederom roestplekken.

4 Op Discovery Channel is met enige regelmaat een goldrush te volgen. Mannen in vaak erbarmelijke geografische en klimatologische omstandigheden proberen ten koste van vrijwel alles hun definitieve slag te slaan bij hun zoektocht naar goudaders. Ze zijn de opvolgers van tallozen die hen voorgingen in Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Noord-Amerika. Wereldberucht is de plaats Klondike geworden. Volgens striptekenaar Walt Disney haalde Oom Dagobert hier zijn beginfortuin vandaan. Goud haalt veel uit de mens naar buiten wat beter binnen had kunnen blijven. Kortom, op de goudvis na straalden de genoemde begrippen een grote mate van bedenkelijke hebzucht uit. Mijn toespraak gaf ik evenwel de naam Twistappel voor narcisten. Voor wie inmiddels nog niet voldoende is geïnformeerd over wat goud bij een mens teweeg kan brengen, het volgende. Narcisten zijn vervuld van zichzelf. Volgens de Griekse mythologie werd Narcissus, terwijl hij zich voorover boog aan de rand van een meer en zich in het water spiegelde, verliefd op zichzelf. Je kunt het ook met andere woorden zeggen: Narcissus had het buitengewoon met zichzelf getroffen. In deze tijd zou hij aan de lopende band selfies hebben gemaakt. Nu de twistappel. Ze Griekse God Zeus houdt voor twee van zijn medegoden een bruiloft op de Olympus. Voor dat feest zijn tal van gasten genodigd. De ruziezoekster Eris niet. Diep beledigd gooit zij vol wraakzucht een gouden appel tussen de aanwezige gasten. Ze heeft er op geschreven: Voor de mooiste onder jullie. Drie vrouwen, Hera, Athene en Aphrodite menen hiervoor in aanmerking te komen en vragen Zeus te zeggen wie van hen de ware schoonste is. Hij peinst er niet over zijn vingers hieraan te branden en schuift de beslissende keus door aan Paris, zoon van de koning van Troje. Deze heeft er minder moeite mee. De vrouwen wedijveren nu om zijn gunst. Hera belooft hem veel macht als toekomstige koning, Athene belooft hem wijsheid en Aphrodite belooft hem de ongetrouwde prins de mooiste vrouw van de wereld te bezorgen. Daarop valt de keus van Paris als vanzelf op Aphrodite. Het gevolg van deze beslissing is niet gering. Paris haalt zich de blijvende woede van de twee niet gekozen godinnen op de hals. En die mooiste vrouw, Helena, wordt oorzaak van de Trojaanse oorlog. Moraal van dit alles: element 79 staat op het punt officieel onthuld te worden. Hoe mooi het kunstwerk ook is, uit het bovenstaande blijkt dat omgaan met goud zeer negatieve gevolgen kan hebben. Waarvan acte!

5 Links de kunstenaar Paul de Kort en rechts wethouder Anja van den Dolder. Na de onthulling las de dichter Koos Geerds het volgende gedicht voor:

6

7 V.l.n.r. Paul de Kort (kunstenaar), Koen Bril (projectleider), Anja van den Dolder (wethouder) en Koos Geerds (dichter). Lezingen. Maandag 16 maart is de jaarvergadering in de Hellendoornzaal van het HvCeB. Na de pauze zal de heer Wassenaar een lezing houden over de doopvont gevonden bij Daarle. Niet leden zijn na de pauze (ongeveer uur) welkom Maar betalen wel 3 euro toegangskosten.

8 Op 16 april zal in de grote zaal van De Kroon in Hellendoorn een lezing worden gehouden over de V2 door de heer Henk Koopman uit Deventer. Daarbij zal ook aandacht worden besteeds aan de lanceerplek van V2 s op de Eelerberg. De entree is voor leden van HKHN 2 euro; niet leden betalen 4 euro. Dat geld wordt gebruikt als bijdrage in de kosten van een gedenkteken bij de V1 lanceerplek langs de Toeristenweg nabij Dalzicht en voor de extra dikke uitgave van de Reggesproake over het gezin Tijhuis in de oorlog.

9 In de volgende nieuwsbrief van maart komt meer te staan over die twee projecten. N.B. Comsumpties moeten zelf worden betaald. De avond begint om uur en zal ongeveer 2 uur duren. Monument bij Luttenberg met namen van slachtoffers van V2 ongeluk. De V2 was afgeschoten vanaf de Eelerberg. Oude Foto s: Enkele afbeelding van foto s die we te leen kregen om te digitaliseren. Brandweerploeg in Hellendoorn. Onderstaande foto heeft ook in het Hellendoorn Journaal gestaan.

10 We kregen de volgende namen door: Hellendoorn journaal De foto van de brandweer. de namen zijn ; van links naar rechts 1=Henk Valk [kale boer] 2=Derk Harmsen [de schilder] 3=Herman Podt [de schoenmaker] 4=Dieks Schuurman [de loodgieter] 5= Jo Nijman [garage] 6=dhr.Koopman [werkte bij de gemeente] 7=dhr.Miskotte [aannemersbedrijf a/d Bibenstraat] of Ab Lemmers 8=Jan Albertsboer 9= Jan Stobbelaar, deze hadden samen een aannemersbedrijf a/d dorpstraat. 10=G. Harmsen aannemersbedrijf a/d ommerweg 11=H. Visscher was commandant van brandweer Nijverdal 12=dhr.Boontjes was commandant van Hellendoorn en Nijverdal

11 Deze foto is gemaakt voor de molen van Fakkert toen bakker Voortman naar Canada emigreerde. Wie kent daar namen bij? Erve Geerds van de Ommerweg. Diversen:

12

13 Beste organisatie Historische Kring Nijverdal/Hellendoorn, Attentie: zie ook de vooraankondiging van een komende lezing aan het eind van deze nieuwsbrief. Nieuwsbrief RESULTATEN VAN NIEUW ONDERZOEK NAAR DE GESCHIEDENIS VAN TWENTE. E-BOEK richterambt DIEPENHEIM Hierbij de aankondiging van de e-boek-uitgave * van het 6e deel over het Richterambt Diepenheim uit de serie over historisch boerderij-onderzoek in Twente, samengesteld door de werkgroep boerderijonderzoek van de Oudheidkamer Twente. Onderzoek: In het onderzoek is gebruik gemaakt van o.a. gegevens uit het Schattingsregister van 1475, het Verpondingsregister van 1601 en 1602, het minuutplan van het kadaster 1832, het Hofrecht van Twente van 1546 en de Domeinkaarten van Aan de orde komen zaken uit o.a. de stad Diepenheim, de Hof Kagelink, de Buurtschap Markvelde en de relaties tussen Diepenheim en de Marke Stokkum. Doel van de uitgaven: Deze uitgaven wil de onderzoeker archieven en publicaties aanreiken waarin verder onderzoek kan plaatsvinden over de boerderijen in het richterambten, waarvan het bestaan teruggaat tot in de (vroege) middeleeuwen. Deze hebben mede aan de wieg gestaan van de vorming van het landschap en de samenleving op het platteland. Hoewel er veel sporen worden aangereikt zijn deze uitgaven bij lange na niet uitputtend. Er is nog zeer veel te onderzoeken en de gegevens kunnen in deze uitgaven worden ingevoegd zodat er een steeds beter instrument voor onderzoek ontstaat. In deze uitgaven worden veel vragen beantwoord, maar zoals dat gaat, deze geven weer aanleiding tot nog meer nieuwe vragen. Wij hopen dat deze uitgaven niet beoordeeld

14 Mijn Stad Mijn Dorp online magazine. Het januari nummer 2015 is verschenen. De met dat januari nummer zal apart van deze nieuwsbrief worden verstuurd.

Digitale nieuwsbrief april 2015.

Digitale nieuwsbrief april 2015. Digitale nieuwsbrief april 2015. Lezing Henk Koopman over de V2. Op 16 april gaat in Hellendoorn de grote zaal in restaurant De Kroon open om 19.30. Een half uur later begint namelijk een belangrijke lezing

Nadere informatie

Reis mee door de tijd

Reis mee door de tijd Reis mee door de tijd Stelt u zich eens voor Ineens komt u oog in oog te staan met een dinosaurus, Helena van Troje, Attila de Hun, Karel de Grote en Christoffel Columbus. En u moet ze weer naar hun eigen

Nadere informatie

Reis mee door de tijd

Reis mee door de tijd Lesbrief Geronimo Stilton Reis mee door de tijd Stelt u zich eens voor Ineens komt u oog in oog te staan met een dinosaurus, Helena van Troje, Attila de Hun, Karel de Grote en Christoffel Columbus. En

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ilios door Imme Dros

Boekverslag Nederlands Ilios door Imme Dros Boekverslag Nederlands Ilios door Imme Dros Boekverslag door een scholier 1990 woorden 2 juni 2004 7 47 keer beoordeeld Auteur Genre Imme Dros Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands De titel van

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Noordzuid

Nieuwsbrief Noordzuid Nieuwsbrief Noordzuid jaargang 1, editie 2, juli 2015 Nieuwsbrief over Noordzuidverbinding Het project is dit jaar gestart met eerste werkzaamheden voor de Noordzuidverbinding. Tegelijkertijd gaan de gemeente

Nadere informatie

De strijd om Troje. Inhoud

De strijd om Troje. Inhoud De strijd om Troje EN DE TERUGKEER VAN DE HELDEN verteld door Simone Kramer met illustraties van Els van Egeraat Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud De twistappel 5 Paris, een Trojaanse koningszoon 11

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

Hallo, ik ben het Paard van Troje! Toverland is mijn thuis en ik neem jullie graag mee op ontdekkingstocht door het attractiepark.

Hallo, ik ben het Paard van Troje! Toverland is mijn thuis en ik neem jullie graag mee op ontdekkingstocht door het attractiepark. Hallo, ik ben het Paard van Troje! Toverland is mijn thuis en ik neem jullie graag mee op ontdekkingstocht door het attractiepark. Ook leer je mijn geschiedenis beter kennen. Ga je mee? Het Paard van Troje

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Werkstuk KCV Essay Afrodite

Werkstuk KCV Essay Afrodite Werkstuk KCV Essay Afrodite Werkstuk door een scholier 1725 woorden 9 oktober 2006 5,8 12 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding Ik heb Afrodite gekozen, omdat ik haar al een beetje kende, maar toch niet goed

Nadere informatie

april Mededelingenblad 04 jaargang 46

april Mededelingenblad 04 jaargang 46 april 2019 - Mededelingenblad 04 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 01 april: heem-natuur dinsdag 16 april: heem Vooruitblik voor: zondag 05 mei:

Nadere informatie

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal.

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal. Eet, drink en blijf gezond Sabbat Doe Lees Daniël 1 door. Lees Zondag 'Eet, drink en blijf gezond.' Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, schrijf de power text op een stuk papier en plak deze op het blik.

Nadere informatie

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld?

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld? Werkblad 6 Ω De Nieuwe Wereld Ω Les : Cortés en de Azteken een In de periode van 500 tot 600 zijn Spanje en Portugal de machtigste landen van de wereld. Ze sturen schepen en mensen naar de Nieuwe Wereld

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

Wie helpt. project De Bloesemgaard. Beste lezer,

Wie helpt. project De Bloesemgaard. Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr.21-4 e JAARGANG uitgave nr.3 van 2015 opmaak: mei 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en WOK)

Nadere informatie

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld? weten nog niets van dit deel van de wereld.

Waarom stuurt de Spaanse koning schepen naar de Nieuwe Wereld? weten nog niets van dit deel van de wereld. Werkblad 6 Ω De Nieuwe Wereld Ω Les : Cortés en de Azteken In de periode 500 tot 600 zijn Spanje en Portugal de machtigste landen de wereld. Ze sturen schepen en mensen naar de Nieuwe Wereld die Columbus

Nadere informatie

Maandag 15 mei t/m vrijdag 19 mei

Maandag 15 mei t/m vrijdag 19 mei Maandag 15 mei t/m vrijdag 19 mei In deze weekbrief > Agenda > Verjaardagen leerlingen > Welkom > Uitslag Eindtoets groep 8 > Verkeersexamen groep 8 verplaatst > Elke dag gezond Extra s > Boekentips >

Nadere informatie

AKTIVITEITENOVERZICHT

AKTIVITEITENOVERZICHT AKTIVITEITENOVERZICHT nummer 2 FEBRUARI 2019 Mannensoos iedere dinsdagmorgen in de Vurkaomer voor alle mannen 55+ Kom gezellig buurten, kaarten of met gezelschapsspelen meedoen. De tuinploeg gaat eerst

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10 december).

JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10 december). Stichting Heemkunde Hegelsom Opgericht 25 september 2009 Secretariaat: Past. Debijestraat 34 5963 AG Hegelsom JAARVERSLAG 2015 In 2015 worden 4 vergaderingen gehouden (12 maart, 21 mei, 8 oktober en 10

Nadere informatie

De kinderen spelen een prominente rol omdat zij de komende 80 jaar!! van deze renovatie gaan genieten.

De kinderen spelen een prominente rol omdat zij de komende 80 jaar!! van deze renovatie gaan genieten. Heropening gemeenschapshuis en Café Plein'27 Na een flinke inspanning van vele partijen is op vrijdag 15 april het Gemeenschapshuis en Café Plein 27 heropend. Om 15.00 uur heeft wethouder Hendriks het

Nadere informatie

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015:

Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Verslag van de bouw van het oorlogsmonumentje in Maashees. Periode maart tot mei 2015: Jos van Kooij 1 Wat er vooraf ging: Tijdens mijn onderzoek naar de bouw van de nieuwe kerk (2012-2013) in Maashees

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/6)

METHODEN EN THEMA S (1/6) METHODEN EN THEMA S (1/6) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Januari DaVinci Zomer Onderbouw 35 Januari DaVinci Herfst Onderbouw 35 Januari DaVinci Winter Onderbouw 35 Januari Middenbouw DaVinci

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2011

Nieuwsbrief december 2011 Nieuwsbrief december 2011 Burgemeester geeft startsein project Zeister Buitens Burgemeester Koos Janssen gaf op 1 december het startsein voor Zeister Buitens, een gezamenlijk project van vier Zeister erfgoedpartners

Nadere informatie

jaargang nummer 1 30 augustus 2017

jaargang nummer 1 30 augustus 2017 jaargang 2017-2018 nummer 1 30 augustus 2017 Belangrijke data 04/09 t/m 08/09 hoofdluiscontrole 05/09 19.30 uur OR vergadering 05/09 19.30 uur MR vergadering 18/09 19.00 uur infoavond groepen 1/2, 4, 5

Nadere informatie

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE

FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE FIETSEN IN SINT ISIDORUSHOEVE ROUTE 32 km Deze fietsroute start in het centrum van Sint Isidorushoeve en gaat door de vier marken die rond de hoeve liggen. Een prachtig kleinschalig hoevenlandschap afgewisseld

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Een stad wil de Olympische Spelen graag organiseren. De inwoners van de stad die uitgekozen wordt om de Spelen te organiseren zijn erg blij

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Werkgroep Historie Leunen

Werkgroep Historie Leunen Jaarverslag 2017 Werkgroep Historie Leunen Werkgroep Historie Leunen Contact informatie: Telefoon nummer 0478-586941 Rooynet.nl/werkgroephistorieleunen/collectie-indeling info@werkgroep-historie-leunen.nl

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 990 woorden 24 februari 2018 4,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 + kenmerkende

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Uitnodiging Voorjaarscongres 2013 Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Donderdag 23 mei 2013 Ontvangst 9.00 uur Aanvang 9.30 uur Gemeentehuis De Bilt Hartelijk welkom in de gemeente De Bilt!

Nadere informatie

november Mededelingenblad 09 jaargang 45 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid'

november Mededelingenblad 09 jaargang 45 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' november 2018 - Mededelingenblad 09 jaargang 45 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 05 november: heem-natuur woensdag 21 november: heem Vooruitblik voor: zondag

Nadere informatie

De regel van de maand september is: WE HOUDEN REKENING MET ELKAAR

De regel van de maand september is: WE HOUDEN REKENING MET ELKAAR De Bloesem Pr. Beatrixstraat 46a 4024 HM Eck en Wiel Tel.nr. : 0344-691967 Schoolleider : Anneke Smits. Website : www.obsdebloesem.nl Email : info@obsdebloesem.nl Nieuwsbrief september 2014 Maandag Dinsdag

Nadere informatie

CHRONOLOGIEOPDRACHT TROJAANSE OORLOG

CHRONOLOGIEOPDRACHT TROJAANSE OORLOG CHRONOLOGIEOPDRACHT TROJAANSE OORLOG De les in een oogopslag Onderwerp: Activiteit: Tijdsduur: Doelen: Beginsituatie: Voorbereiding: De Trojaanse oorlog Leerlingen maken van losse strookjes tekst een chronologisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 2 september 2016

Nieuwsbrief 1 2 september 2016 Nieuwsbrief 1 2 september 2016 Agenda 6 september 6 september 7 september 12 september 13 september 15 september 16 september Studiedag Vergadering OR 20:00 uur Informatieavond groepen 1 t/m 7 Vergadering

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage C Selectiecriteria bij de werving van de gespreksdeelnemers... 2 Bijlage E Draaiboek focusgroepen senioren... 4

Bijlagen. Bijlage C Selectiecriteria bij de werving van de gespreksdeelnemers... 2 Bijlage E Draaiboek focusgroepen senioren... 4 Carola Simon, Lotte Vermeij en Anja Steenbekkers, Het beste van twee werelden. Plattelanders over hun leven op het platteland. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, oktober 2007. Bijlagen Bijlage

Nadere informatie

Ben jij Geestig? Gezinsdienst. Orde van dienst voor de gezinsdienst op 4 juni 2017 in de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk.

Ben jij Geestig? Gezinsdienst. Orde van dienst voor de gezinsdienst op 4 juni 2017 in de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk. Ben jij Geestig? Gezinsdienst Orde van dienst voor de gezinsdienst op 4 juni 2017 in de Protestantse Gemeente Wolphaartsdijk. 2 Voorganger: ds. C.A. van Eck Organist: René Nijsse Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Classic Beauties. Dit werkboekje is van:

Classic Beauties. Dit werkboekje is van: Classic Beauties Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën

Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën Werkstuk Geschiedenis Drie Gratiën Werkstuk door een scholier 1896 woorden 16 april 2004 4,3 14 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. In dit werkstuk ga ik het hebben over de invloed die klassieke

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

Woninginformatie. Overkerck, Heiloo. Kwaliteit van leven

Woninginformatie. Overkerck, Heiloo. Kwaliteit van leven Woninginformatie, Heiloo Kwaliteit van leven Inhoudsopgave Welkom in Heiloo, een dorp met een eigen identiteit 4 Wonen in Heiloo, het dorp met een rijke historie 5,begane grond 6, interieur schets 7 Interieur

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1)

Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Lees het verhaal over Columbus de ontdekkingsreiziger (deel 1) Dit is Columbus. Columbus ontdekte in 1492 Amerika. Hij was een ontdekkingsreiziger. Columbus was heel gemeen. Daar lees je straks meer over.

Nadere informatie

Concours: talenten voortgezet onderwijs

Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: talenten voortgezet onderwijs Concours: uitnodiging Beste docenten, schoolleiders, Namens Kunstencentrum Kadmium willen wij via u uw leerlingen uitnodigen om mee te doen aan het project Concours,

Nadere informatie

Geschiedenis online prijs

Geschiedenis online prijs Geschiedenis online prijs PeelenMaasNet doet mee aan de verkiezing van de beste historische website en app, de Geschiedenis Online Prijs. Er worden 2 prijzen uitgereikt: de Juryprijs en de Publieksprijs.

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief december 2015.

Digitale nieuwsbrief december 2015. Digitale nieuwsbrief december 2015. Lezingen. Op maandagavond 25 januari komt Jan Dijkema weer naar Nijverdal voor het tweede deel van zijn lezing over de Regge het gedeelte van Nijverdal naar Goor- Diepenheim.

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

LESBRIEF DE VRIENDELIJKE DRAAK

LESBRIEF DE VRIENDELIJKE DRAAK LESBRIEF DE VRIENDELIJKE DRAAK 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding blz. 3 1.1. Het verhaal blz. 3 1.2. Achtergrondinformatie blz. 3 2. Voor de voorstelling blz. 4 2.1. Het educatiemateriaal blz. 4 2.2. De voorbereidingsactiviteit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Voorzitter: Anja Gijsbertsen Secretaris: Ineke Bakker

NIEUWSBRIEF. Voorzitter: Anja Gijsbertsen Secretaris: Ineke Bakker NIEUWSBRIEF Voorzitter: Anja Gijsbertsen 0608702433. voorzitter@latulipe.net Secretaris: Ineke Bakker. 0553281588. secretarislatulipe@gmail.com www.latulipe.net Editorial voorzitter. Juli 2016 Vanaf 14.00

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

METHODEN EN THEMA S (1/7)

METHODEN EN THEMA S (1/7) METHODEN EN THEMA S (1/7) DAVINCI Onderbouw DaVinci Lente Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Zomer Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Herfst Onderbouw 35 Leverbaar DaVinci Winter Onderbouw 35 Leverbaar Middenbouw

Nadere informatie

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Onze nieuwsbrief heeft een ander uiterlijk gekregen. We gaan onze vrienden op een andere manier informeren over zaken die in het Princenhaags museum spelen. Vrienden

Nadere informatie

INFO februari OBS het Startblok van Halenstraat BN Oude Tonge telefoon fax

INFO februari OBS het Startblok van Halenstraat BN Oude Tonge telefoon fax OBS het Startblok van Halenstraat 1 3255 BN Oude Tonge telefoon 0187-642001 fax 0187-642133 E-mail info@het-startblok.nl INFO februari 2016 Welkom op school We heten de volgende kinderen van harte welkom

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De Ilias Tien jaar oorlog door de ogen van de Trojanen

Hoofdstuk 4 De Ilias Tien jaar oorlog door de ogen van de Trojanen Hoofdstuk 4 De Ilias Tien jaar oorlog door de ogen van de Trojanen De Ilias beschrijft hoe de Grieken tien jaar oorlog voeren tegen Troje. De Grieken staan centraal in het verhaal van Homeros Maar het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5)

Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting Geschiedenis H1 (-1.5) Samenvatting door een scholier 1178 woorden 19 november 2017 5,7 2 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Geschiedenis Samenvatting H1 Het Spaanse wereldrijk

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 en Beleidsplan 2017

Jaarverslag 2016 en Beleidsplan 2017 Jaarverslag 2016 en Beleidsplan 2017 Verslag 2016 Stichting Dialoog Nederland-Japan- Indonesië Stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië De Stichting Dialoog NJI is opgericht in December 2015 en komt

Nadere informatie

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia)

Cyprus. Inleiding. Nicosia (Lefkosia) Cyprus Inleiding Cyprus ligt in Zuidoost Europa. Het is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het bevindt zich ongeveer op 70 km onder de zuidkust van Turkije, en op 150 km van Syrië. Voor

Nadere informatie

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, met illustraties van Sandra Klaassen. in verhalen, gedichten, spreekwoorden en recepten

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, met illustraties van Sandra Klaassen. in verhalen, gedichten, spreekwoorden en recepten Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, met illustraties van Sandra Klaassen DE APPEL in verhalen, gedichten, spreekwoorden en recepten De Vier Windstreken DE APPEL Maria van Donkelaar & Martine van

Nadere informatie

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt.

Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Grote klus van : Opdrachten : Je moet 5 verschillende opdrachten maken. Zorg dat je daarvoor in tenminste 3 verschillende werkplekken komt. Laat de opdrachten aftekenen door een juf. Je mag natuurlijk

Nadere informatie

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag

Even herhalen. democratie. militaire dril. slimme list. Gwijde van Dampierre. Leliaerts Guldensporenslag Even herhalen Prehistorie Oudheid De ontdekking van het vuur bood enkele voordelen. Zo konden de eerste mensen roosteren, hadden ze en en bood het hun ook vlees warmte licht bescherming Athene stond bekend

Nadere informatie

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19

Vanwaar Hij komen zal. Geschreven door D. J. Steensma zaterdag, 09 april 2016 08:19 Velen hebben moeite met de tekenen en wonderen die in de Bijbel staan beschreven, ook met de opstanding van Christus uit de doden en met zijn hemelvaart. Maar als we daarmee moeite hebben, dan kunnen we

Nadere informatie

Nieuwsbrief Noordzuid jaargang 1, editie 3, november 2015

Nieuwsbrief Noordzuid jaargang 1, editie 3, november 2015 Nieuw sbrief van de gemeente Hellendoorn met informatie over de Noordzuid verbinding Bekijk deze nieuw sbrief in je brow ser Nieuwsbrief Noordzuid jaargang 1, editie 3, november 2015 Nieuwsbrief over Noordzuidverbinding

Nadere informatie

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Dorpsraad Westdorpe Adviesrapport namen toekomstige viaducten Tractaatweg (N62)

Dorpsraad Westdorpe Adviesrapport namen toekomstige viaducten Tractaatweg (N62) Dorpsraad Westdorpe Adviesrapport namen toekomstige viaducten Tractaatweg (N62) 1. 2. 3. 4. In opdracht van: Provincie Zeeland/ Tractaatweg BV Datum: Januari 2017 Advies namen toekomstige viaducten Tractaatweg

Nadere informatie

PRINS HEERLIJKE KOEK EN KOFFIE

PRINS HEERLIJKE KOEK EN KOFFIE KOEK EN KOFFIE Leescafé De Kleine Prins wil u graag verwennen met zoete zaligheden van Prins Heerlijk. Koopt u een koek of taartje? Dan krijgt u de koffie of thee er voordelig bij! (m.u.v. dubbele espresso)

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

Deze maand hebben we weer tal van activiteiten voor u, o.a.: Zaterdag 15 april Paasbrunch met medewerking van de Donjongens. foto

Deze maand hebben we weer tal van activiteiten voor u, o.a.: Zaterdag 15 april Paasbrunch met medewerking van de Donjongens. foto April 2017 Deze maand hebben we weer tal van activiteiten voor u, o.a.: l Koningsfilm l Spelletjesmiddag l Bingo l Dansavond Zaterdag 15 april Paasbrunch met medewerking van de Donjongens foto Aanvang:

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p.

Foundation for Dutch Heritage Overseas BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2. Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. BELEIDSPLAN NEW HOLLAND FOUNDATION 2016-2020 Hoofdstuk 1 Inleiding p. 2 Hoofdstuk 2 Huidige situatie p. 2 Hoofdstuk 3 Visie en Missie p. 3 Hoofdstuk 4 Ambities p. 4 Hoofdstuk 5 Stappenplan p. 5 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

02 Excursie groep1-2a Zaanse uurwerkmuseum

02 Excursie groep1-2a Zaanse uurwerkmuseum 01 Studiedagen en vakantie Volgende week donderdag begint de voorjaarsvakantie. De kinderen zijn op vrijdag 26 februari al vrij, dit is een studiedag. De kinderen worden op dinsdag 7maart weer op school

Nadere informatie

Op het Prikbord. Nieuwsbrief cbs De Wegwijzer www.wegwijzerzeist.nl

Op het Prikbord. Nieuwsbrief cbs De Wegwijzer www.wegwijzerzeist.nl Op het Prikbord Nieuwsbrief cbs De Wegwijzer www.wegwijzerzeist.nl Prikbord 15, 17 juni 2014 Kind op maandag: Help, ik ben boos! Saul weet dat God hem als koning heeft verworpen. Hij is onzeker en heeft

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. Wilt u een groepje begeleiden? Vanuit groep 0, 1, 2. Alvast bedankt! Geef u dan snel op!

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. Wilt u een groepje begeleiden? Vanuit groep 0, 1, 2. Alvast bedankt! Geef u dan snel op! Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Nieuwtjes en groetjes Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Koningsdag Letter ee Spelinloop! Gezond op school Vanuit groep 0, 1, 2 En verder.. Kalender Verjaardagen Contact

Nadere informatie

MORGENSTOND KORT WEEK 39

MORGENSTOND KORT WEEK 39 MORGENSTOND KORT WEEK 39 Jaartekst 2017-2018 Visie van de oudsten Omzien naar elkaar en andere in onze omgeving en met elkaar groeien in discipelschap, tot eer van onze Heer Jezus Christus en tot opbouw

Nadere informatie

Odyssee. Odysseus beschreven in de Odyssee van Homerus. Deze lesbrief geeft een voorbereiding en nabeschouwing op de voorstelling. Heel veel plezier!

Odyssee. Odysseus beschreven in de Odyssee van Homerus. Deze lesbrief geeft een voorbereiding en nabeschouwing op de voorstelling. Heel veel plezier! 2 - Lesbrief Odyssee Odyssee Wat leuk dat jullie komen kijken naar de voorstelling Odyssee van Theatergroep Aluin. In deze voorstelling maak je kennis met de avonturen van Odysseus beschreven in de Odyssee

Nadere informatie

Tijdens de ledenbijeenkomst op 23 november wordt de eerste Kroniek 2007 overhandigd aan Simon Bontekoning.

Tijdens de ledenbijeenkomst op 23 november wordt de eerste Kroniek 2007 overhandigd aan Simon Bontekoning. JAARVERSLAG 2007 Het bestuur, bestaande uit: Lou Klaver, Anneke Helder, Peter Timmerman, Peter Sasburg en vanaf maart Annie Vlaar-Oudeman, is 8 maal voor vergadering bijeen geweest. In november konden

Nadere informatie

Orde van dienst voor het feest van Pasen op 21 april 2019 in de Remonstrantse Gemeente Twente

Orde van dienst voor het feest van Pasen op 21 april 2019 in de Remonstrantse Gemeente Twente Orde van dienst voor het feest van Pasen op 21 april 2019 in de Remonstrantse Gemeente Twente voorganger: ds Kirsten Slettenaar organist: Paul Kuiper lector: Tineke Staring cantorij o.l.v. Shaya van den

Nadere informatie

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen Tekst en afbeeldingen: Theo Philipsen DEEL 2 Rechts: Voorpagina van een Oostenrijks tijdschrift Columbus

Nadere informatie

Mijn leven begon opnieuw

Mijn leven begon opnieuw Mijn leven begon opnieuw Eerste druk, augustus 2011 2011 Henk Schouten Corrector: Frans Schouten en Lana Overpelt Redactie: Jessica Brummelkamp Coverfoto: Rein Bruinsma isbn: 978-90-484-2034-6 nur: 402

Nadere informatie

De lokaties zijn bekend. Toch is het telkens weer een verassing als er tijdens graafwerkzaamheden een put te voorschijn komt.

De lokaties zijn bekend. Toch is het telkens weer een verassing als er tijdens graafwerkzaamheden een put te voorschijn komt. OUDE WATERPUT AAN HET SPITSBERGERPAD Rond 1900 waren er voor de Rhenense bevolking 10 pompen beschikbaar binnen de oude vestingmuren. Uitbreiding van Rhenen buiten de vestingmuren voegde er enige pompen

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Evaluatie Famillement 2018

Evaluatie Famillement 2018 Inhoud Samenvatting Famillement 2018... 1 Resultaten evaluatie standhouders... 2 Beeld van de bezoeker... 2 Locatie... 3 Organisatie... 5 Datum en tijd... 6 Programma... 7 Eindoordeel...12 Resultaten evaluatie

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.3 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium chrysotoxum Maart 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen Maandag 16 maart 2015

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

5,6. Praktische-opdracht door een scholier 2458 woorden 31 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Inleiding

5,6. Praktische-opdracht door een scholier 2458 woorden 31 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 2458 woorden 31 mei 2005 5,6 97 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding De Ilias is het verhaal van de oorlog om Troje, het verhaal over de oorlog om een vrouw,

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0 / 1 / 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k

Nieuwsbrief. Nieuwsbrief 1 / 2. Nieuwtjes en groetjes. vanuit groep 0 / 1 / 2. S c h o o l m e t d e B i j b e l D e V a l k Nieuwsbrief Nieuwsbrief 1 / 2 Nieuwtjes en groetjes vanuit groep 0 / 1 / 2 Welkom Bijbelverhalen Psalm en lied Bij het thema Letter S Gezond Leesplezier! Activiteit onderbouw Speelgoedmiddag En verder..

Nadere informatie

Zondag 7 januari Het feest van Epifanie. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12

Zondag 7 januari Het feest van Epifanie. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Zondag 7 januari Het feest van Epifanie Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Vandaag vieren we het feest van Epifanie: de verschijning van Jezus in ons mensenlijk bestaan.nu kan ik me voorstellen dat u

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Als het om geld gaat... Mei / Juni In je agenda :

NIEUWSBRIEF. Als het om geld gaat... Mei / Juni In je agenda : Als het om geld gaat... De Noordrand hield in maart in het Rundgraafpark een alternatieve spellenmiddag. We begonnen uiteraard met een kop koffie en iets lekkers erbij. Daarna werd de bedoeling van de

Nadere informatie

Er is in totaal 99 keer gestemd. Logo 1 kreeg 33 stemmen en logo 2 kreeg 66 stemmen.

Er is in totaal 99 keer gestemd. Logo 1 kreeg 33 stemmen en logo 2 kreeg 66 stemmen. Agendapuntnr.: Nr.: 153517 Behandeld door: Eilander/Van der Kolk Onderwerp: (nieuwe) huisstijl/logo gemeente Renswoude Renswoude, 8 maart 2016 Aan de gemeenteraad Geachte raad, Samenvatting: Voor u ligt

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Kring Gelders Overkwartier van Roermond.

Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Kring Gelders Overkwartier van Roermond. Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Kring Gelders Overkwartier van Roermond. Verslag van de algemene ledenvergadering. Datum en tijdstip: Locatie: Aanwezig: Voorzitter is: Secretaris is: Maandag,

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

Meiden met Pit denken na over 'later'

Meiden met Pit denken na over 'later' Meiden met Pit denken na over 'later' 50.000 VERDEELD MET (DEELTIJD)PENSIOEN KORTE KRINGLOOP VOOR VOEDSEL Uitslag Clubkas Campagne bekend Parttimen zonder sappelen DIY in Oosterwold Is deeltijdpensioen

Nadere informatie

60-jarig jubileum Buurtvereniging Catsop. Nieuwsbrief

60-jarig jubileum Buurtvereniging Catsop. Nieuwsbrief 60-jarig jubileum Buurtvereniging Catsop Nieuwsbrief Feestweekend: zaterdag 2 & zondag 3 september 2017 Voorwoord Beste buurtleden Herinnert u zich nog de middenpagina s in kleur in ons bulletin van december

Nadere informatie

Beweging tot religieuze vernieuwing. Beweging tot religieuze vernieuwing Johanneskerk Gemeente Zutphen

Beweging tot religieuze vernieuwing. Beweging tot religieuze vernieuwing Johanneskerk Gemeente Zutphen Beweging tot religieuze vernieuwing Beweging tot religieuze vernieuwing Johanneskerk Gemeente Zutphen April Mei 2014 LICHT UIT LICHT De liefde bidt voor wie niet weten wat zij doen; gekruisigd blijft zij

Nadere informatie