OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR"

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART DR Pers voorbereiden voor twee kleuren Intro: Je gaat de pers voorbereiden voor het drukken van twee kleuren. Je hebt twee belichte platen en weet welke kleuren je wilt gebruiken. De in-, door- en uitvoer is afgesteld. Nu moet je beide drukunits voorbereiden. Die lijken wel op elkaar, maar zijn niet precies hetzelfde. Werk systematisch, houd je aan de volgorde van de praktijkopdracht. Voorkennis: Je hebt de opdracht Pers voorbereiden voor één kleur gemaakt. Je hebt de opdracht Offsetdrukken in één kleur gemaakt. Je kent de bedieningselementen. Je kent de veiligheidsvoorzieningen. Doelen: Als je deze opdracht af hebt kun je: de drukplaten inspannen; de vochtwerken voorbereiden; de inktwerken voorbereiden. Activiteiten: Lees de theorie. Maak de toets. Maak de praktijkopdracht. Vul de checklist in. Vul de evaluatie in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je ongeveer 4 lesuren; theorie bestuderen en toets maken: 2 lesuren praktijkopdracht maken: 2 lesuren Materiaal: Printmaster Offsetplaten (belicht) Inkt (2 kleuren) Plastic spatel Metalen spatels Poetsdoeken Vochtwater: kraanwater met 3% Hydrofast 3000, dat is 55 cc op een vol tankje water. Bij het gebruik van polyester platen moet er ook nog 3% G648C bij. Spuitfles met rollenwasmiddel Spuitfles met rubberwasmiddel (2/3 deel Quickwash + 1/3 deel A320) Papier (al ingestapeld) Beoordeling: Laat de docent de toets nakijken. Laat de docent de pers controleren. Laat de docent de checklist en evaluatie nakijken.

2 Theorie DR Pers voorbereiden voor twee kleuren Inleiding Als we drukwerk in twee kleuren willen maken, hebben we twee drukplaten nodig. We kiezen dan altijd de lichtste kleur voor de drukunit 1. Dit is belangrijk omdat de Pintmaster met één rubberdoek werkt. Eerst maakt drukunit 1 een afdruk op het rubberdoek, daarna drukunit 2. Vervolgens drukt het rubberdoek het hele beeld op het papier. Platen inspannen Voordat je begint met platen inspannen, zet je beide drukunits aan. Dan weet de pers dat er twee platen aankomen. Je zet eerst de inspantafel in de juiste positie voor drukunit 1. Dan druk je 2 x op de toets autoplate op het display. Dan leg je de eerste plaat op de inspantafel, met het beeld naar je toe. Als je zeker weet dat de plaat goed zit, druk je weer 2 x op de toets autoplate. De plaat wordt automatisch ingespannen. Dan stopt de machine. De klemlijst van de andere unit gaat nu open. Dat hoor je. Als je de tweede plaat wilt inspannen, klap je de inspantafel om. Je blijft aan de uitlegkant van de pers staan en legt de plaat met beide handen op de inspantafel. Ook deze keer met het beeld naar je toe. Dat is dus makkelijk te onthouden. Controleer of de plaat goed met de ponsing in de nokken zit. De plaat moet boven precies tegen de controlenok aan zitten. Als dat het geval is, druk je weer 2 x op de toets autoplate. Op het moment dat de tweede drukplaat contact maakt met het rubberdoek, staat er dus al een afdruk op. De inkt van de afdruk is natuurlijk nat. Als die kleur donker is, ontstaat eerder vervuiling op de tweede plaat. Een lichte kleur valt niet zo snel op. Vandaar dat we altijd voor de lichtste kleur drukunit 1 kiezen. Voorbeeld: We willen het onderstaande logo drukken. Dan kiezen we: geel voor drukunit 1; rood voor drukunit 2. Tip: Bij de tweede plaat kan het soms wat lastiger zijn om ze in de klemlijst en vlak op de inspantafel te krijgen. Vooral als de plaat erg gebogen is, wil dat niet zomaar lukken. Daarvoor is een trucje bedacht: een sjabloon. Dat is een sjabloon van metaal met ponsgaten. Het sjabloon leg je eerst op de inspantafel. Als dat in de goede positie ligt, schuif je de plaat ertussen. Vervolgens haal je het sjabloon er weer uit. Controleer of de plaat er nu goed inzit.

3 Theorie DR Vochtwerken voorbereiden Als bij unit 1 de vochtbak en het vochtreservoir erin zitten en de doseerstand op 1 staat, kan je met het voorbereiden van unit 2 beginnen. Open de beschermklep. Inktwerken voorbereiden Je begint ook weer met drukunit 1. Let op dat je hiervoor de juiste kleur inkt pakt. Gebruik voor de inktbak altijd de plastic spatel! Anders beschadigen de lamellen in de inktbak. Schep wat inkt in de inktbak en verdeel deze over de hele breedte. Dan zet je alle inktzone-schuiven ongeveer in het midden. Je verdeelt de inkt met de bakrolratel en zet de slag van de bakrol op 2. Vervolgens ga je de inktbak van unit 2 op dezelfde manier afstellen. Dan laat je de machine draaien op ongeveer 5000 omwentelingen per uur. De vochtbak zit erin. Je doet alles weer dicht. Dan zet je het vochtreservoir erin. Zonder te morsen. Dat gaat niet zo makkelijk. Het beste gaat het door hem een beetje te kantelen, zodat eerst de pen in de opening valt. Inkttoevoer afstellen Als je de inktzone-schuiven voor unit 1 wilt afstellen, moet je eerst unit 2 uitzetten. Anders blijft die likrol doorgaan en dan heb je straks veel te veel inkt. Je zet unit 2 uit met de toets drukunit-selectie.

4 Theorie DR Daarna zet je de likrol aan met de toets op het display en laat hem een aantal keren op en neer gaan. Als je net het geluid hoort van de inktlaag die zich gaat splitsen, zet je de likrol meteen weer uit. Daarna stel je de inktzone-schuiven zo af dat het profiel op de bakrol ongeveer overeenkomt met het beeld op de plaat. Als je daarmee klaar bent, zet je alleen drukunit 2 aan, anders blijft de likrol van unit 1 doorgaan. Nu ga je de inktzone-schuiven van unit 2 afstellen. Dat doe je op dezelfde manier als bij unit 1. Daarna mag je niet vergeten, beide units weer aan te zetten: De pers is nu gereed om mee te drukken.

5 Toets DR Pers voorbereiden voor twee kleuren 1. We willen het onderstaande plaatje drukken. Welke kleur drukken we op drukunit 1? O zwart Orood O maakt niet uit 2. Je gaat de platen inspannen. Welke instelling gebruik je? O drukunit 1 O drukunit 2 O beide units Omaakt voor de platen niet uit 3. Bekijk de foto. De plaat voor drukunit 2 ligt op de inspantafel. Je ziet geen drukbeeld. Ligt de plaat wel goed? OJa, want ONee, want

6 Toets DR Waarvoor is het sjabloon bedoeld? 5. Met welke toets zet je autoplate aan? Omcirkel de juiste toets. 6. Voor welke units zijn deze vochtreservoirs? Schrijf je antwoord in de vakjes. 7. Op welke doseerstand zet je het vochtwerk van unit 2? Oop 0 Oop 1 Oop 2 Oop 3

7 Toets DR Je wilt de inktzone-hendels afstellen. Voordat je de likrol aanzet, moet je de andere drukunit uitzetten. Waarvoor is dat nodig? 9. Met welke toets zet je de likrol aan? Omcirkel de juiste toets. 10. Jan heeft de inktzone-schuiven afgesteld. Hij maakt een afdruk. Er staat alleen de tweede kleur op. Jan snapt er niets van. Waaraan kan dat liggen?

8 PRAKTIJKOPDRACHT DR Pers voorbereiden voor twee kleuren 1. Voorbereiding Zet alle materialen klaar zoals in de opdracht genoemd. Controleer of er wasmiddel zit in de rubberdoekwasinstallatie. Zet de drukspanning op de dikte van het papier. Schakel beide drukunits in. Dit doe je met de toets drukunit-selectie op het display. 2. Platen inspannen Drukunit 1 Begin met drukunit 1. Pak de plaat voor de lichtste kleur. Druk 2 x op de toets autoplate. Ga voor de uitleg staan. Pak de plaat met beide handen vast. Leg de plaat op de inspantafel met het beeld naar je toe. Let op de plaat goed in de klemlijst zit en recht staat. Let op dat de achterkant van de plaat precies onder de controlenok zit. Let op! Als je twijfelt of de plaat goed staat mag je nooit de machine aanzetten. Haal eerst de docent erbij!!

9 PRAKTIJKOPDRACHT DR Druk weer 2 x op de toets autoplate. De plaat wordt automatisch ingespannen. Dan stopt de machine. De klemlijst van de andere unit gaat nu automatisch open. Dat hoor je. Drukunit 2 Klap de inspantafel om. Ga weer voor de uitleg staan. Pak de tweede plaat. Leg de plaat op de inspantafel met het beeld naar je toe. Let op de plaat goed in de klemlijst zit en recht staat. Tip: Gebruik een sjabloon als de plaat erg gebogen is. Let op dat de achterkant van de plaat precies onder de controlenok zit. Let op! Als je twijfelt of de plaat goed staat mag je nooit de machine aanzetten. Haal eerst de docent erbij!! Heb je alles gecontroleerd, druk dan 2 x op de toets autoplate. 3. Vochttoevoer regelen Drukunit 1 Begin met drukunit 1. Open de klep boven de inktbak. Controleer of de vochtbak in de machine zit. Is dat niet het geval, ga dan verder met het volgende. 1 = borging 3 = nok van borging 2 = vochtrol 4 = draaiknop vochtdosering Zet de vochtrol weer in de dragerpennen. De pen moet in de borging staan. Schuif de vochtbak over de geleiders tot de uitsparingen over de houders vallen. Zet de vochtrol-doseerstand op 1.

10 PRAKTIJKOPDRACHT DR Pak het juiste vochtreservoir. Controleer of er voldoende vochtwater in zit. Controleer of het reservoir niet lekt, maar draai de dop niet te vast! Plaats het vochtreservoir. Drukunit 2 Ga voor de inleg staan. Open de beschermkappen en kijk of de hendel omlaag staat. Controleer of de vochtbak erin zit. Pak het vochtreservoir voor drukunit 2. Controleer of er voldoende vochtwater in zit. Controleer of het reservoir niet lekt, maar draai de dop niet te vast! Zet het vochtreservoir voorzichtig erin. Zet de vochtrol-doseerstand op Inktbakken vullen Drukunit 1 Begin met drukunit 1. Controleer of je de juiste kleur inkt hebt. Haal met de metalen spatel het vel van de inkt en doe het bij het inktafval. Controleer of de inktbak goed dicht zit. Schep met de plastic spatel wat inkt in de inktbak. Verdeel de inkt over de breedte van de bak. Zet alle inktzone-schuiven ongeveer in het midden. Laat de bakrol bewegen met de bakrolratel, zodat de inkt zich mooi verdeelt. Zet de slag van de bakrol op 2. Drukunit 2 Ga nu naar drukunit 2. Controleer of je de juiste kleur inkt hebt. Haal met de metalen spatel het vel van de inkt en doe het bij het inktafval. Controleer of de inktbak goed dicht zit. Schep met de plastic spatel wat inkt in de inktbak. Verdeel de inkt over de breedte van de bak. Zet alle inktzoneschuiven ongeveer in het midden. Laat de bakrol bewegen met de bakrolratel, zodat de inkt zich mooi verdeelt. Zet de slag van de bakrol op 2.

11 PRAKTIJKOPDRACHT DR Inkttoevoer regelen Drukunit 1 Laat de machine draaien op ongeveer 5000 omwentelingen per uur. Zet nu drukunit 2 uit. Zet de likrol aan met de toets op het display. Laat hem een aantal keren op en neer gaan. Als je net het geluid hoort van de inktlaag die zich gaat splitsen, zet je de likrol meteen weer uit. Stel de inktzone-schuiven zo af dat het profiel op de bakrol ongeveer overeenkomt met het beeld op de plaat. Drukunit 2 Zet nu alleen drukunit 2 aan. Zet de likrol aan met de toets op het display. Laat hem een aantal keren op en neer gaan. Als je net het geluid hoort van de inktlaag die zich gaat splitsen, zet je de likrol meteen weer uit. Stel de inktzone-schuiven zo af dat het profiel op de bakrol ongeveer overeenkomt met het beeld op de plaat. Zet nu weer beide drukunits aan. De pers is klaar. Je kunt nu aan de slag met de opdracht Offsetdrukken in twee kleuren. Aantekeningen

12 Checklist DR Pers voorbereiden voor twee kleuren Op deze checklist kun je controleren of je niets vergeten bent. Kruis aan wat klaar is: Leerling Docent Zit er voldoende wasmiddel in de rubberdoek-wasinstallatie? O O Zijn de platen ingespannen? O O Zijn beide vochtwerken in orde? O O Staat de doseerstand op 1? O O Zit er voldoende vochtwater in de vochtreservoirs? O O Heb je niet gemorst? O O Zijn beide inktwerken in orde? O O Heb je de juiste kleuren inkt? O O Staat de bakrolslag op 2? O O Staat de likrol uit? O O Staat de drukspanning goed? O O

13 Evaluatie DR Wat vond je leuk aan deze opdracht? 2. Wat vond je moeilijk aan deze opdracht? 3. Wat zou je de volgende keer anders doen? 4. Had je voldoende tijd voor deze opdracht? 5. Heb je hulp moeten vragen? Zo ja, bij welk deel van de opdracht? 6. Geef jezelf een beoordeling voor deze opdracht. Zeer onvoldoende want: Onvoldoende want: Zwak want: Voldoende want: Goed want: Zeer goed want: Eindbeoordeling docent Cijfer :

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01 OPDRACHTKAART DR-05-04-01 Pers voorbereiden voor één kleur Intro: Als de in-, door- en uitvoer is gesteld, ben je al een heel eind. Nu moet je nog een aantal dingen doen, zoals de plaat inspannen, het

Nadere informatie

Intro: De pers is afgesteld. Nu kan je aan je tweekleuren drukwerk beginnen.

Intro: De pers is afgesteld. Nu kan je aan je tweekleuren drukwerk beginnen. OPDRACHTKAART DR-05-07-01 Offsetdrukken in twee kleuren Intro: De pers is afgesteld. Nu kan je aan je tweekleuren drukwerk beginnen. Voorkennis: Je hebt de opdracht Papierdoorvoer gemaakt. Je heb de opdracht

Nadere informatie

Houd je altijd aan de veiligheidsregels. Haal geen geintjes uit met de machine!

Houd je altijd aan de veiligheidsregels. Haal geen geintjes uit met de machine! OPDRACHTKAART DR-05-05-01 Offsetdrukken in één kleur Intro: De machine is helemaal voorbereid. Je kunt nu gaan drukken. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en dat je alle benodigde materialen netjes

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Thema: Drukken. Offsetdrukken

Thema: Drukken. Offsetdrukken Offsetdrukken OPDRACHTKAART DR-04-01-01 Oriëntatie op de offsetpers Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een offsetpers. Het is een eenkleurenpers of een tweekleurenpers. De pers kan

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART DR-01-01-01 Voorkennis: Geen Intro: Soms wordt er gedrukt met alleen zwarte inkt. Soms met de vier standaardkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Maar soms moet je voor een drukorder een

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken OPDRACHTKAART NB-01-04-01 Snijmachine bedienen Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken Intro: Je gaat een kleine oplage snijden met de planosnijmachine. Om de snijmachine te kunnen programmeren, moet

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid grafimedia Veiligheid OPDRACHTKAART AK-04-01-01 Onderhoud en gereedschap Voorkennis: geen Intro: In een grafimedia-bedrijf hebben we te maken met dure machines. Deze machines moeten goed onderhouden worden.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Hechten

Thema: Nabewerken. Hechten Hechten OPDRACHTKAART NB-03-01-01 Oriëntatie op de blok-/brochurehechter Voorkennis: geen Intro: Met een blok-/brochurehechter kunnen we bloks en brochures nieten. Deze opdracht gaat over de blok-/brochurehechter,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

Stroomschema s maken op papier

Stroomschema s maken op papier 1 Stroomschema s maken op papier Een programma direct maken in Python, gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Snijden

Thema: Nabewerken. Snijden Snijden OPDRACHTKAART NB-01-01-01 Oriëntatie op de snijmachine Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een planosnijmachine. Snijden is precisiewerk. Snijmachines zijn gemaakt voor dit soort

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 7-8

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 7-8 Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Van wolf tot hond, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal over de infoborden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

Dit is een stuk uit de cursus TV drukken 2 de graad BSO en gaat over het wassen van het inktwerk op Heidelberg TOK.

Dit is een stuk uit de cursus TV drukken 2 de graad BSO en gaat over het wassen van het inktwerk op Heidelberg TOK. Dit is een stuk uit de cursus TV drukken 2 de graad BSO en gaat over het wassen van het inktwerk op Heidelberg TOK. Dit is de ingevulde versie van de cursus. Alle tekst in schriftletters, moet door de

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep 1-2-3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Van wolf tot hond, voor groep 1, 2, 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken Les 1: Een stripverhaal schrijven Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl over Donald Duck. 2. Er wordt veel verteld

Nadere informatie

Popcorn automaat popcorn automaat 1 ketel 1 Mais maatschep 1 Popcorn schep 1 fles olie 1 bak suiker 1 bak mais 1 Papieren zakjes...

Popcorn automaat popcorn automaat 1 ketel 1 Mais maatschep 1 Popcorn schep 1 fles olie 1 bak suiker 1 bak mais 1 Papieren zakjes... Controleer voor het opzetten en retourneren van de attractie altijd zorgvuldig ofdat alle onderdelen aanwezig zijn. Popcorn automaat popcorn automaat 1 ketel 1 Mais maatschep 1 Popcorn schep 1 fles olie

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

Stroomschema s maken op papier

Stroomschema s maken op papier 1 Stroomschema s maken op papier Een programma direct maken in Scratch, gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep 1-2-3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Van wolf tot hond, voor groep 1, 2, 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 6. Paden en uitknippaden PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-06-01 Paden en uitknippaden Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: Je kunt nu paden maken met de pengereedschappen. Je kunt de paden ook een lijn geven en je kunt

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-02-01 Veiligheid en gezondheid Voorkennis: geen Intro: Als je aan machines werkt, moet je de risico s kennen. Als je de risico s kent, kun je ongelukken voorkomen. Hetzelfde geldt voor

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 5-6

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 5-6 Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep 5-6 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Van wolf tot hond, voor groep 5 en 6. Inhoud: Algemeen Verhaal over de infoborden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Vouwen

Thema: Nabewerken. Vouwen Vouwen OPDRACHTKAART NB-02-01-01 Oriëntatie op de vouwmachine Voorkennis: geen Intro: Er zijn tassenvouwmachines en combivouwmachines. Combivouwmachines komen het meest voor. Zij werken met vouwtassen

Nadere informatie

Praktijk en Loopbaan Dienstverlening

Praktijk en Loopbaan Dienstverlening PrOmotie Praktijk en Loopbaan Dienstverlening Werkboek 1 Colofon Auteurs: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Hanneke Molenaar Els Smulders, IVIO Y-Publicaties Adato

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 5-6

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 5-6 Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep 5-6 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Van wolf tot hond, voor groep 5 en 6. Inhoud: Algemeen Verhaal over de infoborden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-13-01 Stijlen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je een tijdschrift leest, zie je dat alle pagina s op elkaar lijken. De teksten hebben bijvoorbeeld allemaal

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Toepassen Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Toepassen Aardrijkskunde Nederland is vol met rivieren. Om de rivier te kunnen oversteken bouwt men bruggen. Dan hoef je niet op

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten OPDRACHTKAART AK-01-02-01 Orders Voorkennis: Bedrijven en producten Intro: Elk grafisch product heeft zijn eigen kenmerken. Een krant verschilt van een boek, een visitekaartje van een plattegrond. Ook

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

Stroomschema s maken in Word

Stroomschema s maken in Word 1 Stroomschema s maken in Word Een programma direct maken in Scratch gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk commando

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Illustrator 2. De vulling van een object veranderen Werken met padtekst PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Illustrator 2. De vulling van een object veranderen Werken met padtekst PP OPDRACHTKAART PP-02-02-01 De vulling van een object veranderen Werken met padtekst Voorkennis: Opdracht 1, tekenprogramma Illustrator afgerond Intro: In de vorige praktijkopdracht van het onderdeel Illustrator

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier grafimedia Papier OPDRACHTKAART AK-02-01-01 Papierfabricage Voorkennis: geen Intro: Deze opdracht gaat over de grondstoffen van papier. En over de productie van papier. Elke papiersoort wordt gemaakt volgens

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 *

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Verwijder het afdekdopje achter het portierhendel door er een kleine schroevendraaier achter te zettten en het dopje omhoog te wippen. Datum:

Nadere informatie

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is.

Oriëntatie. Wat??? een zeepkist??? Oriëntatie. Welke. Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Oriëntatie Dit ga je doen Onderzoeken wat nu eigenlijk een zeepkist is. Welke Dit is een groepsopdracht. Dit doe je dus met je eigen groepje waar je de zeepkist mee gaat bouwen Aan deze vaardigheden ga

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

Montage. Haal de machine uit de krat. Banden Bevestig de achterwielen met de wielmoeren die op de naaf zijn geïnstalleerd.

Montage. Haal de machine uit de krat. Banden Bevestig de achterwielen met de wielmoeren die op de naaf zijn geïnstalleerd. Montage-instructies: 9689995/BZ7C en 9689996/BZ4C Uitgerust met een van de volgende maaidekken: 96899945 TRD6B Tunnel Ram dek 96899946 TRD7B Tunnel Ram dek 96899950 CD6B Combidek Montage Haal de machine

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort?

1a. Hoeveel tuinslakken zie je op de foto? 1b. En hoeveel slakken van een andere soort? Waarnemen de tuinslak en klimaatverandering Tuinslakken hebben verschillende kleuren huisjes. Hun huisjes kunnen bruin, roze of geel zijn. Ook hebben sommige strepen (banden) op hun huisjes en anderen

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Subtopic: Natuur. Met wie? Je gaat deze opdracht in een groepje van twee óf drie leerlingen uitvoeren.

Subtopic: Natuur. Met wie? Je gaat deze opdracht in een groepje van twee óf drie leerlingen uitvoeren. In dit subtopic ga je de kwaliteit van het water van twee sloten/plassen/vijvers rondom de school bekijken. in sloten vijvers of plassen kan door vele oorzaken vervuilen. In dit subtopic ga je onderzoeken

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Gids bij de installatie (verkort)

Gids bij de installatie (verkort) Gids bij de installatie (verkort) Voor de installatie Dit apparaat moet worden geplaatst op een bureau of tafel in de buurt van een 220 Volt stopcontact met randaarde. Zet de voorkant van de machine zo

Nadere informatie

Speklappen en rookworsten

Speklappen en rookworsten Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: A3-papier, zwarte stift. Om vlees te kunnen eten, worden er dieren geslacht. In jouw gemeente waren er vanaf 1850 veel slachterijen en vleesfabrieken

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1

Fenomena. Jouw werkbladen. In NEMO. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Jouw werkbladen In NEMO Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Fenomena Groep 7-8 Leerlingen In NEMO versie 01-2016 1 Fenomena Welkom bij Fenomena! Deze hele

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

Montage-instructies voor modellen:

Montage-instructies voor modellen: Montage-instructies voor modellen: 968999306/IZC Uitgerust met: 96899934 TRD5 Tunnel Ram dek of 968999347 CD48 Combidek Montage Haal de machine uit de krat. Banden Bevestig de achterwielen met de wielmoeren

Nadere informatie

Werken met Paint 2014

Werken met Paint 2014 Groep: 5 Lesdoelen: - - De leerlingen begrijpen dat je niet zomaar een plaatje van internet kan plukken, dat het plagiaat is De leerlingen kunnen met behulp van Paint zelf een tekening in Paint maken.

Nadere informatie

Engelse woordjes. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken.

Engelse woordjes. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken. Inleiding Tam Tam is niet zomaar een spel. Het is ook een leermiddel dat docenten op school en ouders thuis kunnen gebruiken. Alle spellen zijn in nauw overleg met specialisten ontworpen, met speciale

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school.

Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Hallo ik ben TECH. Wij gaan samen in het technieklokaal een mobieltjeshouder maken. We moeten ons eerst goed voorbereiden op school. Daar ga ik jou bij helpen. Als je klaar bent kun je hierdoor in het

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. OPDRACHTKAART MM-02-03-01 Toepassingen Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. Intro: Je kunt multimedia-producties voor allerlei doeleinden gebruiken. Van spelletjes tot encyclopedieën. Door

Nadere informatie

Bezoek een beurs! 2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel.

Bezoek een beurs! 2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel. Komende week vindt de jaarlijkse NOT plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Op deze beurs kun je workshops volgen, lezingen bijwonen en stands van exposanten bezoeken. Er is veel te doen en zien, dus daar

Nadere informatie

onderzoek werkblad naam: Biodiversiteit les & In de klas Buiten - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker

onderzoek werkblad naam: Biodiversiteit les & In de klas Buiten - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker Biodiversiteit naam: - twee bakken - tuinschop of spade - loeppotjes of vergrootglazen - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker In de klas Er leven in Nederland meer dan

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie