Voorwoord. Met vriendelijke groet, Patrick Landsman Directeur Mobile-Care Holding BV Initiatiefnemer van Virtuele Thuiszorg Nederland.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord. Met vriendelijke groet, Patrick Landsman Directeur Mobile-Care Holding BV Initiatiefnemer van Virtuele Thuiszorg Nederland."

Transcriptie

1 Voorwoord In dit boekje willen we u proberen duidelijk te maken hoe wij techniek ondersteunend kunnen laten zijn aan een totaal ecosysteem van welzijn. Door in te zetten op het welzijn van mensen en dit leidend te laten zijn denken wij preventief en actief mensen in hun kracht te brengen. Ons inziens is het ontschotten van zorgdenken en het focussen op welzijn en preventie belangrijke middelen om mensen weer mens te laten zijn en tegelijkertijd effectievere kwaliteit van zorg te kunnen realiseren. Dit door zorg professionals weer te laten doen waar ze een directe meerwaarde hebben en hun te ontlasten. Daarnaast willen we het denken over mantelzorg veranderen door het bewustzijn te veranderen en het een regel ik vraagstuk te maken. Maar ook door directe zorgen weg te nemen en hun vervangend te ondersteunen bij het resultaat gericht organiseren van iemands leven en zelfredzaamheid. Met vriendelijke groet, Patrick Landsman Directeur Mobile-Care Holding BV Initiatiefnemer van Virtuele Thuiszorg Nederland.

2 Missie Wij geloven in de kracht van mensen, die hiermee een doorbraak in de zorg kunnen realiseren. Daarom maken wij met aandacht, daadkracht en plezier optimaal gebruik van menselijk potentieel en nieuwe technologie. Hierdoor doorbreken we binnen 3 jaar de traditionele zorgprocessen, krijgen minimaal cliënten de regie over hun welzijn weer terug, met een klanttevredenheid van minimaal 85%.

3 Spoedzorg in gevaar door toenemend aantal ouderen Eenzame ouderen serieus probleem Ouderen denken dat hun leven zinloos is geworden

4 Inleiding Door de wijzigingen in het overheidsbeleid zoeken gemeenten, zorgorganisaties en zorgconsumenten naar betaalbare oplossingen die de kwaliteit van zorg op niveau kunnen houden. Virtuele thuiszorg is een nieuw concept voor zorg op afstand, met als doel: Minder eenzaamheid en meer betrokken sociaal netwerk. Preventie door dagelijks contact en inzage in actuele gezondheid. Monitoring op veiligheid, welzijn en gezondheid. Gebruikmakend van moderne hulpmiddelen (ehealth). Lagere zorgkosten (korte en langere termijn) en uitstel van intensievere zorg.

5 Nettie #Zorgdichtbij in het kort (welzijn en leefstijl monitoring) Onze virtuele thuiszorg heet Nettie #Zorgdichtbij. Nettie #Zorgdichtbij ondersteunt mensen in het behouden van hun fysieke en sociale gezondheid en betrekt mensen bij de samenleving. Het gaat sociaal isolement tegen en bestrijdt eenzaamheid. We doen dit vanuit de gedachte dat aandacht en begeleiding, gecombineerd met actuele kennis en data, helpt bij het welzijn van mensen. We zetten hiervoor innovatieve technologie in en maken onder andere gebruik van videobellen en de Nettie #Goedgeregeld-app voor het betrekken van het sociale netwerk. Maar bovenal door de inzet van betrokken medewerkers met sociaal empathisch vermogen. Nettie #Zorgdichtbij combineert alle wensen van de moderne zorgconsument in één: eenzaamheidsbestrijding, betrekken sociaal netwerk, welzijnsmonitoring en alarmdienst. Hiermee zijn we de eerste fullservice-partner van de zorgconsument van vandaag en morgen. De zorgconsument die de regie volledig in eigen hand houdt. We werken landelijk, dus regio onafhankelijk.

6 Eén oplossing: welzijnsmonitoring, sociaal netwerk en alarmdiensten Nederland wil en gaat steeds meer de richting op van het Scandinavische zorgstelsel. Hierin staan welzijn en preventie voorop. Door de onder andere in Scandinavië ontwikkelende tools - zoals zorghorloge, welzijnsmonitoring en assisted living concepten - te koppelen aan beeldzorg, krijgt het dagelijkse gesprek met de klant een positieve context. Daarnaast brengt Nettie #Zorgdichtbii het sociale netwerk van de klant met een modern platform/app dagelijks op de hoogte van zaken die goed gaan en/of geregeld moeten worden. Dit ontzorgt niet alleen de klant, maar ook zijn mantelzorger(s). Nettie #Zorgdichtbij heeft in geval van calamiteiten directe escalatie naar de 24/7 bemande personen alarm centrale. Het is bekend: veel alarmen zijn vals. Daarom wordt in geval van een alarm veelal eerst ingezet op het sociale netwerk van mensen. Indien noodzakelijk wordt de alarmcentrale betrokken. 95% van de Nederlanders heeft toegang tot internet. We gebruiken internet uitmuntend voor internetbankieren, (ver)koop van auto s, shopping en zelfs digitale pathologie. Niet voor niets zet minister Schippers hard in op zorg op afstand. En toont onderzoek van Actiz aan dat Beeldzorg voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief is voor de reguliere zorg. Kortom: zorg op afstand is geen vraag meer, iedereen wil het.

7 Hoe werkt Nettie #Zorgdichtbij? Allereerst wordt met moderne hulpmiddelen als tablets, slimme horloges en sensoren een aantal zaken op afstand gemonitord. Het gaat hierbij o.a. slaapritme, temperatuur, gewicht, beweging en valdetectie. Deze informatie is inzichtelijk voor medewerkers in een servicecentrum. Dit centrum staat in Groningen. Dagelijks neemt een medewerker contact op met de klant om bij te praten over de dag en de nacht. Dus iedere dag even contact. Dit contact verloopt via video bellen. De klant voelt zich veilig en kan zijn of haar verhaal kwijt. De welzijnsmonitoring werkt zeer preventief, omdat het inzet op welzijn en direct inzicht geeft in afwijkende gezondheidswaarden, in een vroeg stadium.

8 Doelgroep voor Nettie #Zorgdichtbij Nettie #Zorgdichtbij richt zich primair op iedereen die behoefte heeft aan persoonlijke aandacht gecombineerd met gezondheidsaandacht. Dit kan zijn de alleenstaande ouderen (ook uit niet-westerse culturen), de chronisch zieke diabetespatiënt of de zelfstandig wonende jongere met een verstandelijke beperking. Daarnaast ontlast Nettie #Zorgdichtbij de mantelzorger. Mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen problemen aan. Met Nettie #Zorgdichtbij wordt het makkelijker om de zorg te combineren met een baan, omdat je weet dat je naaste gemonitord wordt en iedere dag even contact heeft met een professional. Fullservice Nettie #Zorgdichtbij verzorgt een kant-en-klaar-pakket met werkende componenten: Tablet met simkaart Homebox met simkaart Horloge dat communiceert met de homebox App die direct aan het sociale netwerk wordt aangeboden.

9 Particuliere zorgmarkt Nettie #Zorgdichtbij richt zich voor een belangrijk deel op de particuliere (zorg)markt. De transitie in de zorg betekent dat er steeds meer zorg particulier aangeboden en ingekocht wordt. Wij sluiten hier naadloos op aan. Klanten kopen de service rechtstreeks bij ons in. Indien mogelijk kunnen zij (een deel) van de kosten declareren bij de (aanvullende) polis van de zorgverzekeraar of bij de gemeente. Zie hieronder. Uiteraard kunnen ook zorgorganisaties de diensten Nettie #Zorgdichtbij afnemen. In dat geval gaat het om geïndiceerde cliënten die via bijvoorbeeld via de prestatiecodes van de Nza vergoed worden. We helpen zorg organisaties de kwaliteit van zorg te verbeteren en met hetzelfde aantal FTE meer cliënten te verzorgen en hun leefstijl en welzijn te monitoren. Meten van sociale en zorg indicatoren Het welzijnscentrum houdt proactief bij klantscores en tevredenheid maar meet ook continue de ontwikkeling van de mens. En worden scores bijgehouden als sociale status, leefomstandigheden, sociaal netwerk, Barthel index. Behalve het doorbreken van sociaal isolement en bestrijden van eenzaamheid kan Virtuele Thuiszorg ook daadwerkelijk de eerste en tweede lijn helpen bij verbeteren van het zorgproces en voor het herstel door aandacht en duurzame verandering. Een aantal voorbeeld programma s zijn reeds uitgewerkt en kunnen direct ondersteunend ingezet worden Dit betreffen de inzet van VTZN bij o.a. Diabetes, COPD en Dementie.

10 Diabetes: Diabetes Mellitus type 2 (DM2) vraagt een enorme verandering in de leefstijl van een cliënt. In overleg met de huisartsenpraktijk worden individuele haalbare doelen opgesteld, gericht op het veranderen van de leefstijl. Er worden doelen gesteld op het gebied van voeding, bewegen, gewicht en medicatie. De cliënt is zelf verantwoordelijk voor het behalen van deze doelen. DM2 is een ziekte die hierdoor een hoop zelfmanaging van de cliënt vraagt. Bij het goed managen van de ziekte is een bezoek aan de huisartsenpraktijk nauwelijks nodig. De huisartsenpraktijk wordt alleen bezocht voor de halfjaarlijkse controles. Het managen van DM2 blijkt echter veel van de cliënt te vragen, waardoor de cliënt vaker bij de huisartsenpraktijk terecht komt. Door de hoge intensiteit die zelfcontroles vragen worden doelen vaak niet behaald. VTZN ondersteunt de cliënt bij het managen van de ziekte. Met verschillende soorten Healtcare technologie monitort VTZN de cliënt van afstand. Doordat VTZN werkt met een diabetesverpleegkundige en een diëtist kan de cliënt van goed advies worden voorzien. Met deze dienst biedt VTZN zorg-gerelateerde preventie aan, aan diabetici. Door continue monitoring worden complicaties van diabetes vermeden, verminderd, vertraagd en/ of teruggedrongen. De zelfredzaamheid wordt vergroot.

11 De doelen die VTZN met deze dienst verwacht te bereiken sluiten aan bij de individuele doelen die voor diabetici gelden. Doelen die gesteld worden zijn: Een gezonder eetpatroon. Belangrijk is dat er gezonde vetten worden gegeten. De balans tussen de binnengekregen koolhydraten, lichaamsbeweging en medicatie moet in orde zijn. Voldoende lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging verhoogt de gevoeligheid voor insuline, waardoor minder medicatie nodig is. Beweging is gunstig voor het gewicht en vetverdeling. Een half uur per dag (5 dagen in de week) matig intensief sporten is minimaal nodig. Dit komt overeen met stappen. Meer beweging wordt altijd aanbevolen. Een goed gewicht. Diabetici hebben een verhoogde kans op hart- en vaatzieken. Een gezond gewicht helpt dit te voorkomen. Een goede BMI zit onder de 25kg/m 2. Goede medicatie instelling. De goede glucosewaarde is altijd onder de 9 mmol/l en nooit lager dan 4,5 mmol/l (streefwaarden worden bij diabetici vaak wat hoger gesteld). Door een goede instelling worden complicaties (zoals hypo/hyper) voorkomen. Medicatietrouw. Om complicaties te voorkomen dient de cliënt medicatie trouw in te nemen op de juiste tijdstippen. Afbouw medicatie. Het is gezonder wanneer de cliënt zo min mogelijk medicatie nodig heeft. Bij een goede leefstijl kan de medicatie worden verlaagd. Deze doelen kunnen bereikt worden door het goed monitoren van diabetici met Healtcare technologie en goede voorlichtingen en educatie. Gegevens die gemonitord worden zijn de glucosewaarden, gewicht,

12 beweging en hartslag. Deze metingen worden gekoppeld aan Zodos. Zodos dient als Persoonlijke Gezondheidsdossier (PGD) en elektrisch patiëntenendossier (EPD). De metingen worden, via Zodos, gedeeld met VTZN en de huisartsenpraktijk. De persoonlijke doelen worden vertaald naar streefwaarden (glucose, BMI, beweging en bloeddruk). Deze zullen per individu verschillen. De huisartsenpraktijk vult deze streefwaarden in, in Zodos. VTZN kan deze streefwaarden inzien en ondersteunt bij het behalen van de persoonlijke doelen, door meetwaarden naast de streefwaarden te leggen. VTZN neemt een stuk educatie en voorlichting over van de huisartsenpraktijk. Verder kan VTZN de cliënt aansturen metingen te doen, zoals glucose, wegen en eventueel bloeddruk. VTZN kan de cliënt bijvoorbeeld vragen wekelijks te wegen en maandelijks een glucose-dagcurve (frequentie afhankelijk van de cliënt) bij te houden. Waarden zijn direct inzichtelijk voor VTZN. Wanneer er waarden worden gemeten die voor een noodsituatie kunnen zorgen wordt de huisartsenpraktijk direct ingeschakeld. Afbeelding 1 De rol van VTZN binnen het zorgproces van diabetici Door middel van deze dienst ontlast VTZN de cliënt en de huisartsenpraktijk. Door de hoge mate van zelfregulatie, bij DM2, hebben veel cliënten last van depressies. VTZN helpt de cliënt bij de zelfregulatie van DM2. De (half) jaarlijkse controles bij de huisartsenpraktijk blijven noodzakelijk. Echter zal er bij goede monitoring minder aanspraak gemaakt worden op de huisartsenpraktijk buiten deze controles om. In tabel 1 staan de taken van VZTN en de huisartsenpraktijk benoemd.

13 Tabel 1 Taakverdeling Virtueel Thuiszorg Nederland en huisartenpraktijk

14 VTZN zal bij het monitoren gebruik gaan maken van: Glucosemeter met Accu-check Smart Pix; Fitbit; Weegschaal; Eventueel bloeddrukmeter; Nettie. Glucosemeter met Accu-check Smart Pix De klant krijgt een Accu-check Smart Pix, waarmee een glucosemeter direct uit te lezen is via een tablet. Een diabetescliënt dient regelmatig een nuchtere glucosemeting te doen (frequentie per cliënt afhankelijk). Verder moeten de cliënten, die gebruik maken van insuline, eens in de 4 tot 6 weken een glucose-dagcurve maken. VTZN herinnert de cliënt wanneer er een nuchtere glucosemeting gedaan moeten worden en wanneer er een dagcurve gemaakt moet worden. De metingen worden vergeleken met de streefwaarden, die zijn vastgesteld in een overleg tussen cliënt en huisartsenpraktijk. Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4,5 en 8 mmol/l. Bij het maken van een dagcurve wordt de glucose gemeten op verschillende tijdstippen. Er kan gekozen worden voor een 4-puntscurve en e e n 7-puntscurve. Een 7-puntscurve wordt vaak gemaakt, wanneer de 4-puntscurve goed is, maar de HbA1c-waarde uiteindelijk niet goed blijkt te zijn. In de tabel hieronder is te zien op welke tijdstippen er gemeten moet worden en welke streefwaarden er over het algemeen bij horen.

15 Bij VTZN zijn er speciaal opgeleide diabetesverpleegkundige werkzaam. Deze werknemers weten wanneer en hoe er gehandeld moet worden bij afwijkende waarden.

16 Weegschaal Diabetescliënten, die gebruik maken van de diensten van VTZN, krijgen een weegschaal thuis. De weegschaal berekent onder andere de BMI van een cliënt. De waarden zullen gelijk digitaal inzichtelijk zijn op de tablet. De gegevens worden tevens gekoppeld aan het patiëntendossier, Zodos. Hiermee zijn de resultaten inzichtelijk voor de medewerkers van VTZN. Een goede BMI is belangrijk voor de diabetici. Iemand met een BMI hoger dan 25kg/m2 krijgt het advies om aftevallen. De huisarts spreekt samen met de cliënt een BMI-waarde af. VTZN kan de cliënt helpen om deze streefwaarde te halen. Dit kan gedaan worden door middel van voorlichting en educatie. Hiermee wordt tegelijkertijd ook de huisarts ontlast, welke normaliter de educatie en voorlichtingen geeft. VTZN kan de cliënt wekelijks vragen om zichzelf te wegen.

17 Fitbit Voldoende beweging is erg belangrijk voor een diabetici. Beweging zorgt voor een betere werking van insuline. 2,5 uur intensief bewegen per week wordt minimaal aanbevolen. Dit houdt in dat de cliënt een half uur per dag intensief moet bewegen (uitgezonderd weekend/twee vrije dagen). Met een fitbit kan het aantal stappen bijgehouden worden van een cliënt stappen staat gelijk aan een half uur stevig wandelen. Dit wordt voor iedereen aangeraden. Met fitbit is het mogelijk om een persoonlijk doel in te stellen. De cliënt krijgt een melding bij het behalen van het doel. Bij overgewicht is het belangrijk dat de cliënt geleidelijk afvalt. Voor deze cliënten kan een hoger doel ingesteld worden, bijvoorbeeld stappen. Meer sporten dan de minimaal aanbevolen hoeveelheid wordt ten alle tijden aangeraden. De fitbit staat gekoppeld aan Zodos. Het aantal stappen van die dag zijn zichtbaar in Zodos. VTZN kan zien of de cliënt voldoende heeft bewogen. VTZN kan de cliënt ondersteunen in het behalen van het vooraf bepaalde doel (in overleg met de huisartsenpraktijk). VTZN kan hier ook een rol spelen in educatie en voorlichting.

18 Eventueel een bloeddrukmeter Diabetici hebben een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, wat weer kan leidden tot ernstige hart- en vaatziekten. Bij controle bij de huisartsenpraktijk wordt dan ook de bloeddruk gemeten. Bij deze doelgroep zal het beter zijn frequenter een bloeddrukcontrole te doen. VTZN zou de bloeddruk kunnen monitoren van afstand, bijvoorbeeld eens per maand. Een goede bovendruk is onder de 140 en het liefst onder de 130. Wanneer de bovendruk tussen de 140 en 160 is wordt aangeraden om de bloeddruk vaker op te meten. Wanneer het boven de 140 blijft, kan dit meegenomen worden tijdens de controle bij de huisartsenpraktijk. Bij een bloeddruk hoger dan 180 moet de huisarts direct worden ingeschakeld. Een goede bloeddrukmeting gebeurd op twee moment op de dag (begin en eind). Tijdens deze twee momenten worden er elke keer twee metingen gedaan, waarbij er twee minuten tussen de metingen zit. In de tabel hieronder is te zien hoe een goede bloeddrukmeting ongeveer gedaan wordt.

19 Nettie-applicatie Via de nettie-applicatie wordt de communicatie met de cliënt geregeld. Hiermee kan de therapietrouw beter geregeld worden. Via Nettie goedendag kan er aangegeven worden of er metingen die dag op de agenda staan. Verder kan er aangegeven worden hoe laat er medicatie ingenomen moet worden en welke medicatie. Er kan een skype-verbinding worden gemaakt met de cliënt voor de nodige educatie, voorlichtingen, controle en vragen. Verder is het mogelijk om familie te betrekken bij de regulatie van de diabetes.

20 Zodos (PGO MEDMIJ PROTOCOL). Zodos dient als elektrische patiëntendossier. Via Zodos is het mogelijk om een persoonlijk plan toe te voegen voor een cliënt. Hierin worden haalbare doelen genoteerd. Doelen bij diabetici kunnen betrekking hebben op de glucosewaarden, gewicht, beweging, voeding, et cetera. Deze doelen worden bij doktersafspraken bepaald. De cliënt is hierin zelf degene die mag bepalen. Tevens worden er door de cliënt, in overleg met de huisartsenpraktijk, streefwaarden bepaald. De streefwaarden hebben betrekking tot glucosewaarden, gewicht, beweging, et cetera. Deze streefwaarden worden ingevoerd in Zodos. Hierdoor zijn de streefwaarden ook beschikbaar voor de werknemers van VTZN. De werknemers kunnen deze waarden naast de meetwaarden leggen. Er is een insulineschema toe te voegen op zodos. De huisartsenpraktijk kan hier een schema in zetten, waardoor VTZN kan helpen bij therapietrouw. Cliënten kunnen herinnerd worden wanneer medicatie/insuline toegediend moet worden. De glucosemeter en fitbit worden (waarschijnlijk) direct gekoppeld aan Zodos. Resultaten zijn hierdoor gelijk zichtbaar voor VTZN. De weegschaal wordt uitgelezen via andere software en handmatig toegevoegd door VTZN.

21 Werknemers VTZN VTZN heeft diabetesverpleegkundige en een diëtiste in dienst. Deze ondersteunen bij het monitoren van diabetici. De diabetesverpleegkundig maakt contact met de cliënt, via skype, voor het begeleiden bij de metingen. De frequentie van het contact hangt daardoor af van de frequentie van benodigde metingen. Via Nettie kunnen diabetici altijd contact zoeken met de centrale en op die manier vragen stellen aan specialisten met betrekking tot de ziekte. Insulineprogramma Omdat glucose-instellingen vaak niet scherp gezet kunnen worden met tabletten, gaan veel diabetici over op insuline. Echter komt hier veel bij kijken. Ten eerste moet de insuline goed ingesteld worden. Dit vergt goede communicatie tussen de huisartsenpraktijk en cliënt. Op dit moment gaat het vaak mis met de communicatie, waardoor insuline niet goed ingeregeld kan worden. VTZN kan hulp bieden bij het proces van inregelen. VTZN kan helpen bij de vele metingen die gedaan moeten worden bij het instellen. Door de resultaten direct te digitaliseren via Zodos, heeft de huisartsenpraktijk direct inzicht in deze resultaten. Bij het inregelen zal er veel skype-contact plaatsvinden tussen de diabetesverpleegkundige, uit de centrale, en de cliënt. De diabetesverpleegkundige helpt bij het doen van de metingen. Ten tweede vraagt het gebruik van insuline veel zelfmanagement (nog meer dan bij tabletten). In de huisartsenpraktijk zal de cliënt uitgebreid toelichting krijgen over het gebruik van de (juiste) naald en het op de juiste plek injecteren van de insuline. In Zodos zal de huisartsenpraktijk een insulineschema zetten. In de eerste periode zal de diabetesverpleegkundige van VTZN intensief helpen bij de educatie en voorlichting voor een correct gebruik. Via Nettie kan de cliënt dagelijks worden herinnerd aan het tijdschema voor insuline spuiten.

22 Bij deze groep diabetici moet, buiten de nuchter glucosewaarden, met enige regelmaat een glucose dagcurve gemaakt worden. Deze dagcurve zal gemaakt worden onder begeleiding van de diabetesverpleegkundige van VTZN. Al met al moeten de extra instructies en aandacht voor deze groep diabetici ervoor zorgen voor een vooruitgang in welbevinden van deze cliënten en ontlasting van de huisartsenpraktijk.

23 COPD Bij COPD zijn de longen beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker en gaat de energielevel omlaag. COPD is een chronische en progressieve ziekte, met uiteindelijk de dood als gevolg. Op dit moment is de ziekte niet te genezen. Zorg is gericht op handhaving van een situatie en vertragen van achteruitgang. In 80% van de gevallen is (mee)roken de hoofdoorzaak voor het krijgen van COPD. In de andere gevallen komt het door fijnstof in de lucht of erfelijke achtergronden. In 2015 hadden mensen last van COPD. Dit is een hoger aantal dan COPD-cliënten die daadwerkelijk bekend zijn bij de huisarts. Er overleden dat jaar bijna mensen ter gevolgde van COPD. De zorgkosten voor COPD en astma samen waren in ,5 miljard euro. COPD heeft erg veel invloed op het dagelijks leven van de cliënt en zijn/ haar omgeving. Bekende effecten op het leven met COPD zijn: Door een tekort aan lucht is er een aanzienlijke vermindering in activiteit. Het doen van huishoudelijke activiteiten, het uitvoeren van hobby s en werk en trappenlopen wordt steeds moeilijker. Het aanpassen van de levensstijl aan de ziekte blijkt veelal lastig te zijn. Tevens zijn mensen vaak niet op de hoogte van de inhoud van een gezonde levensstijl. COPD-cliënten worden geadviseerd direct te stoppen met roken. Hoewel dit vaak wel bekend is, worden deze mensen hierbij slecht ondersteund. Er moet goed gelet worden op voedsel. Vaak gaat COPD gepaard met flinke gewichtsafname. Medicatie moet trouw worden ingenomen op de juiste tijden en er moet rekening gehouden worden met luchtkwaliteit. Via de site van het longfonds is luchtkwaliteit te controleren.

24 Mensen met COPD verliezen steeds meer zelfstandigheid. Verminderde energie zorgt ervoor dat bepaalde taken, zoals douchen, boodschappen doen en koken niet meer (goed) zelf uitgevoerd kunnen worden. Er is steeds meer hulp nodig. Mensen met COPD geraken sneller in een sociaal isolement. Er is weinig energie om buitenshuis leuke activiteiten te ondernemen met familie en vrienden. Familie en vrienden worden minder vaak bezocht. Mensen met COPD ervaren tevens dat de omgeving te weinig begrip, kennis en een goede manier van omgang heeft met COPD. COPD vraagt veel van het gezin. Door het verlies aan zelfstandigheid van de cliënt, wordt er steeds meer gevraagd van het gezin. Zorg voor de cliënt wordt vaak (volledig) opgevangen door het gezin. Ook zij komen hierdoor meer in een sociaal isolement terecht. Door de zorgvraag is er minder tijd voor familie en vrienden. Er wordt slecht omgegaan met co-morbiditeit. Veel ziekten die voorkomen bij mensen met COPD zijn depressies, over- of ondergewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Een slecht zelfmanagement, wat weer een negatief effect heeft op COPD. Maar 12% van de COPD-cliënt heeft een individueel zorgplan opgesteld met de arts. Van die 12% houdt maar kwart van de mensen zicht aan dit individueel zorgplan.

25 Zoals eerder gezegd richt zorg voor COPD zich op handhaven van gezondheid of het vertragen van de achteruitgang. Hierbij wordt er veel gevraagd van de cliënt en zijn/haar omgeving. VTZN ondersteunt en versterkt het zelfmanagement van de cliënten met COPD. Door speciaal opgeleide medewerkers wordt er frequent contact gemaakt met de cliënt via beeldbellen, vanuit een Welzijn & leefstijl monitoring centrum. Tevens werkt VTZN met verpleegkundige en diëtiste die voorlichtingen kunnen geven. Tijdens het beeldbel contact kan er gesproken worden over de gezondheidssituatie, het individueel zorgplan COPD, over doelen met betrekking tot de ziekte, maar ook over hele andere onderwerpen. Met behulp van bepaalde zorgtechnieken worden een aantal gezondheidsfactoren continu gemonitord. Deze gegevens kunnen met een Persoonlijk Gezondheidsdossier (Zodos) gedeeld worden met de huisarts, specialisten en/of contactpersonen. Daarbij krijgt de cliënt de beschikking over een alarmsysteem, waarmee handmatig en automatisch (bewusteloosheid en onderkoeling) alarm gemaakt kan worden. Alarmen komen terecht bij contactpersonen. VTZN zorgt ervoor dat het sociale netwerk beter wordt betrokken bij de zorg. Hiermee ontlast het, naast de cliënt, ook het hele gezin. Globaal zal de dienst eruitzien als de onderstaande weergave. Onder de afbeelding worden de verschillende elementen van de dienst nader toegelicht. Verder wordt de positie ten opzichte van de cliënt, de zorgspecialisten en contactpersonen toegelicht.

26 Afbeelding 1 De verschillende elementen van de VTZN-dienst en de positie ten opzichte van de cliënt, huisarts en contacten De dienst bestaat uit de volgende elementen: Welzijn-, leefstijl- en veiligheidshulpmiddelen; Welzijn & Leefstijl Monitoring centrum; Een Persoonlijke Gezondheidsdossier (PGB); Nettie de regelapplicatie.

27 Welzijn, Leefstijl- en veiligheidshulpmiddelen Een cliënt ontvangt van ons een standaardpakket met een tablet, een slim zorghorloge en een locater. Op de tablet is de applicatie nettie geïnstalleerd en skype. Het slimme zorghorloge meet de hoeveelheid activiteit van/in het lichaam en slaapritmes. Veranderingen in slaapritmes en hoeveelheid activiteit zijn vaak indicatoren voor gezondheidsachteruitgang. Door de progressiviteit van COPD zal een cliënt steeds minder activiteit hebben. Het horloge is zelflerend en merkt hierdoor achteruitgang in hoeveelheid activiteit snel op. Gegevens worden verwerkt tot objectieve grafieken voor een huisarts. Naast het meten van activiteit en slaapritmes dient het horloge als alarmsysteem binnenshuis. Met het horloge is het mogelijk om handmatig alarm te maken, maar er worden ook automatische alarmen gemaakt in het geval van nood. Een automatisch alarm volgt bij bewusteloosheid en onderkoeling. Alarmen worden direct doorgeschakeld naar contactpersonen. Wanneer contactpersonen niet adequaat reageren, worden alarm doorgeschakeld naar een alarmcentrale, welke hulpdiensten kan inschakelen. Door de ademhalingsproblematiek die opspeelt bij COPD komt bewusteloosheid meer voor bij deze groep dan bij anderen. Dit alarmsysteem vergroot de veiligheid van de cliënt. Het slimme zorghorloge doet geen metingen, en maakt dus geen alarmen, wanneer de cliënt het huis verlaat. Voor alarmeringen buitenshuis zit er een locater in het standaardpakket. Met de locater kan handmatig alarm gemaakt worden in het geval van nood. Ook dit alarm wordt doorgeschakeld naar contactpersonen. De locater is voorzien van een simkaart, waardoor de locatie van de cliënt opgevraagd kan worden na het maken van een alarm. In de locater zijn zones in te stellen. Wanneer de cliënt een van deze zones verlaat wordt er alarm gemaakt. Er hoeft geen gebruik gemaakt te worden van deze optie.

28 De metingen van het slimme zorghorloge worden allemaal verzameld binnen een Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD). Aan dit systeem kunnen ook andere hulpmiddelen worden gekoppeld, passend bij het ziektebeeld van COPD. Metingen van een saturatiemeter kunnen ook hier worden verzameld. Een saturatiemeter wordt gebruikt om de meten aan hoeveel procent rode bloedcellen zuurstof wordt gebonden. Bij een gezond mens zal dit altijd boven de 95% zitten. In het geval van COPD zal dit op den duur onder deze waarden komen. Dalen van deze waarde tot onder de 92 is, naast het verlies van bewustzijn, een alarmsymptoom bij COPD. Verder kan er een digitale weegschaal worden gekoppeld aan het PGD. Mensen met CODP worden vaak geconfronteerd met een ongewilde gewichtsafname. Goede voedselinname is erg belangrijk bij CODP. Via een digitale weegschaal kan een ongewilde gewichtsafname worden gemonitord. Een bloeddrukmeter kan toegevoegd worden wanneer er sprake is van hart- en vaatziekten of een verhoogde kans daarop. Hart- en vaatziekten hebben een negatieve invloed op COPD.

29 Welzijn & Leefstijl Monitoring centrum (W&LM) In het W&LM worden de metingen van de verschillende wearables gecontroleerd op alarmsignalen, zoals afname van activiteit, een verlaagd saturatiepercentage, grote gewichtsafname of indicatoren van depressies en hart- en vaatziekten. Op het W&LM wordt er gewerkt met specialisten welke deze metingen goed kunnen interpreteren. Bij het meten van kritische waarden kan de cliënt aangeraden worden een bezoek te brengen aan de huisarts. Bij een afspraak met de huisarts of andere specialist (2de of 3de lijns) kan deze worden voorzien van objectieve metingen op het gebied van activiteit, slaap, saturatie en gewicht. Een W&LM-medewerker beeldbelt frequent met de cliënt. De frequentie van het beeldbellen wordt bepaald door de cliënt zelf. Er wordt altijd outbound gebeld. De onderwerpen van de gesprekken lopen uiteen van gezondheid tot hobby s. Via deze gesprekken wordt de cliënt tevens ondersteunt bij het zelfmanagement. De medewerker kan ondersteunen en adviseren in het behalen van zorgdoelen, welke opgenomen zijn in het individueel zorgplan van die cliënt. Verder is het mogelijk om via het beeldbel contact inhaleer- en ademhaalinstructies te geven. Hiermee ontlast VTZN de huisarts op het gebied van voorlichtingen en instructies. Een goede leefstijl is een van de belangrijkste taken binnen het zelfmanagement van COPD-cliënten. De W&LM-medewerker kan door het beeldbelcontact de cliënt ondersteunen bij het stoppen met roken, het handhaven van de Nederlandse norm gezond bewegen, het trouw zijn aan medicatie, gezond eten en met werk en hobby s. Tegelijkertijd wordt er een stukje eenzaamheid weggenomen, doordat er hiermee iemand is die de problemen van de cliënt begrijpt.

30 Een Persoonlijk GezondheidsDossier (PGO) Alle meetgegevens worden automatisch opgeslagen in een PGO, namelijk ZODOS. Het PGO is inzichtelijk voor het W&LM. Het PGO/PGD kan (deels) gedeeld worden met contactpersonen en met de huisarts. ZODOS geeft tevens trends aan. Zo is het voor het W&LM overzichtelijk of er een verandering heeft plaatsgevonden in de meetgegevens. In het standaardpakket aan hulpmiddel zit het slim zorghorloge, welke altijd gekoppeld staat aan zodos. Het is mogelijk om andere hulpmiddelen, zoals de saturatiemeter, weegschaal en bloeddrukmeter, ook te koppelen aan zodos.

31 Nettie de regelapplicatie Nettie de regelapplicatie kan een belangrijke rol spelen in het leven van iemand met COPD, maar ook voor het gezin. Nettie wordt geïnstalleerd op de tablet uit het standaardpakket. Familie en vrienden kunnen zelf een Nettie account aanmaken op smartphone, tablet of desktop. Binnen Nettie kunnen groepen worden gemaakt, bestaande uit familie, vrienden en verzorgers van de cliënt. In deze groepen kunnen bepaalde agendapunten en/of taken rondom de cliënt worden gedeeld. Via de applicatie kunnen agendapunten en taken opgepakt worden door groepsleden. Agendapunten of taken die gedeeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld dokter afspraken waarbij iemand mee moet, een bezoekje brengen aan de cliënt of het begeleiden bij een dagje uit. Familie en vrienden die deel uitmaken van de groep kunnen zien dat iets goed geregeld is en de cliënt zelf kan zien wie hem/haar ondersteunt of wie er langskomt. Naast het regelen van agendapunten voor de cliënt komen er alarmen binnen via Nettie. Via Nettie kan het sociale netwerk aangeven wie een alarm oppakt. Naast calamiteitenalarmeringen komen er via Nettie ook meldingen binnen wanneer er een gezondheidsevent heeft plaatsgevonden, zoals een aanzienlijke verandering in gewicht, activiteit of bij een boodschap van de huisarts. Op deze manier wordt het sociale netwerk betrokken bij de zorg van de cliënt. De cliënt bepaalt samen met de eerste contactpersoon wie er inzicht mag krijgen in gegevens. Een CPOD-cliënt verliest steeds meer zelfstandigheid, wat ook ten koste gaat van het gezin. Met Nettie kan er een groter netwerk betrokken worden rondom de cliënt. Dit geeft het gezin meer ruimte. Het gezin zou iets kunnen ondernemen terwijl iemand anders opdat moment de zorg van de cliënt regelt.

32 Binnen Nettie is een knop Nettie Behandelapp opgenomen. In Nettie Behandelappt kan een individueel zorgplan worden opgenomen. In de app worden takenlijsten weergeven. Een (deel)doelstelling kan als taak worden opgenomen binnen deze lijst. Daarbij kan de cliënt en zijn/haar omgeving hierin meer informatie vinden over COPD. Toegevoegde waarden VTZN: VTZN ondersteunt en versterkt het zelfmanagement van een cliënt met CODP, waardoor gezondheidsachteruitgang wordt geminimaliseerd; VTZN adviseert en ondersteunt de cliënt bij het aanleren van een gezonde leefstijl; VTZN monitort continu een aantal vitale lichaamsfuncties, waardoor ziekte-indicatoren vroegtijdig worden opgespoord. Dit heeft betrekking tot de CODP, maar ook op mogelijke andere aandoeningen; VTZN betrekt het sociale netwerk van de cliënt bij de zorg en het leven van de cliënt, waardoor sociaal isolement tegen wordt gegaan; VTZN zorgt ervoor dat niet de gehele zorg op het gezin valt, zodat het gezin erop uit kan; VTZN ontlast de huisartsenpraktijk door de cliënt te begeleiden met het individuele zorgplan en door bepaalde voorlichtingen te geven; VTZN biedt de cliënt meer veiligheid door een goedwerkend alarmsysteem, welke ook automatisch alarm kan slaan bij bewusteloosheid en onderkoeling; VTZN geeft de directe omgeving (het sociale netwerk) meer informatie over de aandoening van de cliënt.

33 Monitoring cliënten met dementie Bij dementie werkt de verwerking van informatie in de hersenen niet meer goed. Er zijn verschillende vormen van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie de bekendste zijn. Naast het verlies van geheugen hebben mensen met dementie vaak moeite met taal, ingewikkelde handelingen, het herkennen van mensen, dingen en situaties én met organiseren en plannen. Bij dementie komen vaak psychische en/ of gedragsproblemen voor. Dementie is een progressieve ziekte. Op dit moment is genezing nog niet mogelijk. In Nederland leven er ruim mensen met dementie. Van deze wonen er in een verpleeg- of verzorgingshuizen. 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door mantelzorgers. Er zijn in Nederland mantelzorgers voor mensen met dementie. Gemiddeld geeft een mantelzorg 20 uur zorg per week gedurende 5 jaar. Dit wordt bij ongeveer de helft gecombineerd met werk. Er zit gemiddeld 14 maanden tussen het krijgen van dementie en de diagnose. Dementie is de ziekte met de hoogste zorgkosten (5 miljard). Aandachtspunten in het zorgbehandelplan zijn voornamelijk gericht op het leven met dementie. Preventieve behandelingen kunnen mogelijk zorgen voor het vertragen van de achteruitgang. Zo zijn er aanwijzingen dat een verhoogde bloeddruk en een daling in activiteit het ziekteproces versneld. De cliënt heeft, vaak in combinatie met een familielid, regelmatig contact met een vaste professional. Daarbij richt het zorgbehandelplan zich op het signaleren, monitoren en beheersen van co-morbiditeit. Ziektes die vaak samengaan met dementie zijn: hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, bot- en gewrichtsaandoeningen en depressies. Een cliënt met dementie krijgt steeds vaker te kampen met veranderingen in dagelijkse activiteiten. De cliënt kan steeds minder goed voor zichzelf zorgen en heeft dus vaker hulp nodig. Problemen waarmee de

34 cliënt te maken kan krijgen zijn: wassen, aankleden, goede en genoeg voeding, slapen, het huishouden, concentratie, evenwicht, bewegen, gedragsverandering, toiletgang, persoonlijkheid en natuurlijk geheugen. Veel van deze problemen vragen enorm veel van de echtgenoot, familie en mantelzorger. De cliënt zal steeds minder onafhankelijk zijn. Toch woont 70% van de cliënten thuis en deze hebben wel zorg nodig. Vaak is de zorg niet eerlijk verdeeld over de personen. Uit verhalingsverhalen is naar voren gekomen dat het vaak ontbreekt aan een gezamenlijke agenda voor al de medeverzorgers. Dit levert stress op bij de echtgenoot of een aantal van de verzorgers. Stress kan leiden tot een burnout, depressies, een verhoogd bloeddruk en ongewenste gewichtsafname of -toename.

35 VTZN probeert met haar diensten ten eerste de veiligheid van de cliënt te vergroten. Door speciaal opgeleide medewerkers wordt er frequent beeldcontact gezocht op afgesproken tijden, vanuit het daarvoor ingerichte Welzijn & Leefstijl Monitoring centrum. Op het W&LM-centrum zijn ook verpleegkundige en diëtiste werkzaam. Tijdens het beeldbel contact kan de gezondheidstoestand worden besproken, maar de cliënt bepaalt de inhoud van het gesprek. Met behulp van een aantal (zorg)technieken wordt de gezondheid en veiligheid van de cliënt continu gemonitord. Er wordt alarm gemaakt naar de contactpersonen wanneer de veiligheid in gevaar komt. Gezondheidsinformatie komt terecht in een persoonlijk gezondheidsdossier (Zodos). Dit dossier kan eenvoudig en veilig gedeeld worden met de eigen huisarts en met contactpersonen naar eigen keuze. Ten tweede ontlast VTZN de echtgenoot en eventueel andere contactpersonen. De echtgenoot kan ook gebruik maken van de volledige service, waarbij hij/zij ook frequent contact heeft met de medewerkers op het W&LM-centrum. Hierin kunnen onder andere over de zorgen gesproken worden over zijn/haar echtgenoot. De echtgenoot kan tevens vragen en tips vragen aan een specialist. Tevens kan de echtgenoot ook de beschikking krijgen over een aantal zorgtechnieken. Zoals eerder benoemd komen een aantal ziektebeelden bij deze groep vaker voor, vanwege stress omtrent de zorg. Door het continu monitoren van een aantal vitale lichaamsfuncties wordt de gezondheid van deze persoon ook preventief in de gaten gehouden. Globaal zal de dienst eruitzien als de onderstaande weergave. Onder de afbeelding worden de verschillende elementen van de dienst nader toegelicht. Verder wordt de positie ten opzichte van de cliënt, de zorgspecialisten en contactpersonen toegelicht.

36 Afbeelding 1 De verschillende elementen van de VTZN-dienst en de positie ten opzichte van de cliënt, echtgenoot, huisarts en contacten. De dienst bestaat uit de volgende elementen: Welzijn-, leefstijl- en veiligheidshulpmiddelen; Een tablet met Nettie de regelapplicatie en skype; Welzijn & Leefstijl Monitoring centrum; Een Persoonlijke Gezondheidsdossier (PGB).

37 Welzijn-, Leefstijl- en Veiligheidshulpmiddelen Voor de cliënt met dementie De cliënt ontvangt van VTZN een standaardpakket met tablet, een slim zorghorloge en een locater. De tablet wordt later besproken. Gegevens worden direct gekoppeld aan een persoonlijk gezondheidsdossier (Zodos). Het systeem is eventueel uit te breiden met andere zorgtechnieken (weegschaal en bloeddrukmeter). Het slim zorghorloge meet de hoeveelheid activiteit van/in het lichaam en slaapritmes. Verandering in het slaap- en activiteitenpatroon zijn vaak indicatoren van veranderingen in het ziektebeeld bij dementie. Personen met dementie hebben vaak de neiging om het slaapritme om te gooien. Ze slapen niet meer op normale tijden. Tevens zal de cliënt steeds minder of juist meer actief zijn. Het slim zorghorloge is zelfleren en kan hiermee veranderingen in het patroon van de cliënt vroegtijdig ontdekken. De gegevens worden verwerkt tot duidelijk activiteit grafieken. Dit levert objectieve resultaten op voor specialisten. Veranderingen in activiteit kunnen ook indicatoren zijn van een depressies. Behandelingen kunnen worden aangepast, wanneer veranderingen inzichtelijk worden gemaakt. Naast het meten van de activiteit dient het horloge als alarmsysteem binnenshuis (binnen 20 meter van een thuisstation). Met horloge kan handmatig alarm worden gemaakt, maar het is ook voorzien van een aantal automatische alarmering. Er wordt alarm afgegeven bij bewusteloosheid (abnormale passiviteit) en onderkoeling. Op het vivagosysteem zijn tevens brandalarmen en deursensoren aan te sluiten. Iemand met dementie heeft een verminderd vermogen om prikkels (goed) te verwerken. Een brandalarm wordt hierdoor aangeraden. Tevens gaat een cliënt in latere fasen vaak dwalen. Met deursensoren kan er een alarm afgegeven worden wanneer een cliënt de deur uitgaat. Bij een alleenstaande persoon met beginnend dementie is tevens op deze manier de toiletgang en voeding te monitoren. Alarmen worden direct

38 gekoppeld naar de contactpersonen. Als de contactpersonen niet adequaat reageren worden alarmen doorgeschakeld naar een alarmcentrale, welke hulpdiensten zal inschakelen. Het slimme zorghorloge doet geen metingen en maakt dus geen alarmen, wanneer de cliënt het huis verlaat. Voor alarmeringen buitenshuis zit er een locater in het standaardpakket. Met de locater kan handmatig alarm gemaakt worden in het geval van nood. Ook dit alarm wordt doorgeschakeld naar contactpersonen. De locater is voorzien van een simkaart, waardoor de locatie van de cliënt opgevraagd kan worden na het maken van een alarm. In de locater zijn zones in te stellen. Wanneer de cliënt een van deze zones verlaat wordt er alarm gemaakt. De locater kan bijvoorbeeld in de jas van de cliënt worden gedaan. De cliënt is hierdoor terug te vinden wanneer de cliënt verdwaald is. Het slimme zorghorloge en de locater kunnen eventueel meegenomen worden op vakantie. Tevens zit er de mogelijkheid op de locater om het in te stellen op valdetectie. Een snelle achteruitgang kan preventief vertraagd worden door het voorkomen van een hoge bloeddruk en het verhogen van fysieke activiteit. Activiteit kan gemonitord door Vivago. Hiermee is vooruitgang in activiteit ook waar te nemen. Hoge bloeddruk kan verholpen worden door medicatie. Het is mogelijk een bloeddrukmeter aan te sluiten op het PGB (Zodos). Hiermee kan het W&LM-centrum de bloeddruk monitoren. De richtlijn van hoge bloeddruk bij ouderen staat op 150/90 mm/hg. Een verhoogde bloeddruk verhoogt tevens de kansen op hart- en vaatziekten en diabetes mellitus type 2. De laatste vitale functie die bij dementie gemeten zou kunnen worden is het gewicht. Door verkeerde voedingsgewoonten kan een cliënt snel afvallen of juist aankomen. Een ongewenste gewichtsafname of

39 -toename van meer dan 4 kilo in een half jaar wordt gezien als kritisch. Met een digitale weegschaal kan dit continu gemonitord worden. Een gewichtstoename kan te maken hebben met een te kort aan activiteit. In combinatie met de activiteit curven kan dit gemonitord worden. Voor de echtgenoot Veel van de zorg voor een persoon met dementie komt op de schouders van de echtgenoot terecht. Ervaringsverhalen vertellen ons dat dit vaak stress oplevert bij de echtgenoot. Stress verhoogt de bloeddruk, wat kan leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Tevens leidt een te grote hoeveelheid stress tot depressies. Dit maakt de dienst voor een echtgenoot van iemand met dementie ook interessant. Een combinatie van een slim zorghorloge, een digitale weegschaal en een bloeddrukmeter kan de gezondheidstoestand van de echtgenoot monitoren. Een achteruitgang in activiteit, een verslechtering in het slaapritme, een verhoogd bloeddruk en/of een gewichtsafname of -toename wordt tijdig gesignaleerd. Tevens kan ook de echtgenoot gebruik maken van de alarmmogelijkheden. De echtgenoot kan alarm maken wanneer er extra hulp nodig is.

40 Een tablet met Nettie de regelapplicatie en skype voor de cliënt met dementie In het standaardpakket dat de cliënt thuisgestuurd krijgt zit een tablet met daarop geïnstalleerd Nettie#goedendag, Skype, enkele handige spelletjes en eventueel Nettie#goedgeregeld. Nettie#goedgeregeld functioneert als gezamenlijke agenda, gericht op de cliënt. In deze agenda kunnen bepaalde taken worden toegevoegd. Wanneer het nog niet bekend is wie de taak uitvoert, kan dit via deze groep opgepakt worden door het netwerk. De cliënt en contactpersonen bepalen zelf wie er onderdeel wordt van deze gezamenlijke agenda. Veel dementiecliënten erkennen en accepteren de ziekte in de beginfase niet. In latere fasen zal de cliënt de zorg moeilijk zelf kunnen regelen. Daarom wordt de zorg vaak niet geregeld door de cliënt zelf. Nettie#goedgeregeld is in het geval van dementie voornamelijk een meerwaarde voor het netwerk. De cliënt krijgt sowieso de beschikking over Nettie#goedendag. Dit is een online chatbox, waarin zijn/haar programma van de dag staat. Hierbij staat een foto van de persoon die een bepaalde taak op zich heeft genomen. Ten tweede staat Skype geïnstalleerd op de tablet. Via Skype wordt frequent beeldbel contact gemaakt met de cliënt. De cliënt (of een contactpersoon) kan zelf andere mensen toevoegen op het skypeaccount. Tot slot kunnen er enkele spelletjes op de tablet worden geïnstalleerd. De spelletjes kunnen gerelateerd zijn aan dementie. Zo kunnen er denkspellen, als woordzoeker, geïnstalleerd worden. Ook bezigheids- en ontspanningsapplicaties kunnen worden toegevoegd (youtube, spotify, muziek maken).

41 Voor de echtgenoot Wanneer de echtgenoot kies voor een standaardpakket krijgt het ook de beschikking over een tablet met Nettie#goedgeregeld, Skype en Nettie#goedendag. Via Nettie#goedengeregeld kan de echtgenoot de agenda van de cliënt met dementie beheren. Door taken te delen met het netwerk komt niet de sociale zorglast terecht op de schouders van de echtgenoot. Op deze manier kan de echtgenoot tevens dagjes uit, zonder zich druk te maken over de situatie thuis. Alarmen komen (mogelijk) terecht bij de echtgenoot en andere contactpersonen via Nettie. Alarmen die gemaakt worden door de echtgenoot zelf komen terecht bij de overige contactpersonen. De overige contactpersonen maken een persoonlijke Nettie aan en worden toegevoegd tot de groepen van de cliënt en de echtgenoot. Op de Nettie#goedgeregeld applicatie zitten de opties zorgdichtbij en behandelplan (safesight). In zorgdichtbij staan handige dingen zoals zorginstelling in de buurt, tijdelijke zorgopvang opties, vervoer regelen, tafeltje dekje regelen en dagjes uit voor iemand met dementie. Via zorgdichtbij zijn deze opties eenvoudig te regelen. In behandelplan staat informatie over dementie en tips hoe om te gaan met iemand met dementie en bepaalde situaties. De tablet van de echtgenoot beschikt ook over Skype. Via skype beeldbelt het Welzijn & leefstijl monitoring centrum frequent met de echtgenoot. De echtgenoot kan ook zelf andere mensen op skype toevoegen.

42 Het Welzijn en Leefstijl Monitoring centrum (W&LM-centrum) Voor de cliënt met dementie In het W&LM-centrum wordt de cliënt gemonitord op indicatoren die de ziekte zouden kunnen beïnvloeden, zoals slaapritme, activiteit, gewicht en bloeddruk. Bij alarmsignalen kan er, in overleg met cliënt en echtgenoot, worden opgeschaald naar de huisarts of 2de/3de lijn zorg. Op het W&LMcentrum wordt er gewerkt met medewerkers die gegevens uit deze metingen vakkundig kunnen beoordelen. Wanneer deze medewerkers kritische waarden ontdekken, zal dit gedeeld worden met de cliënt. Een W&LM-medewerker beeldbelt frequent met de cliënt. De cliënt bepaald de frequentie. Er wordt outbound gebeld. Tijdens gesprekken kan het ziektebeeld beschreven worden, maar bijvoorbeeld ook gesproken worden over hobby s. Tijdens het gesprek let de medewerker op de volgende punten die betrekking hebben op het ziektebeeld: Wat voor soort kleren heeft de cliënt aan? In latere fasen van dementie krijgen cliënten moeite met het omkleden en het kiezen van goede kleding. Verliest de cliënt vaak zijn/haar concentratie tijdens het gesprek? Het verlies van concentratie is een symptoom van dementie. Hoe is de stemming van de cliënt? Dementie gaat vaak samen met depressies. De cliënt heeft moeite met accepteren van de ziekte. Dit kan ook weer invloed hebben op de algehele gezondheidstoestand. Daarnaast kan de W&LM-medewerker uitleg en tip geven met betrekking tot de ziekte. Ze kunnen bijvoorbeeld via het beeldbelgesprek ademhalingsoefeningen doen. Hiermee ontlast het de huisartsenpraktijk. Eens in de zoveel tijd kan de cliënt met de specialisten op het W&LM-

43 centrum zelf spreken. Met de diëtiste kan voeding besproken worden en met een arts kan bepaalde ziekte-informatie besproken worden. Voor de echtgenoot In het W&LM-centrum wordt de echtgenoot gemonitord op een aantal vitale lichaamsfuncties. Hierbij wordt er extra rekening gehouden met een verhoogd bloeddruk, lichaamsactiviteit en gewicht. Deze waarden zouden door een verhoogd stress gehalte kunnen worden beïnvloed. Deze gegevens worden, net als bij de cliënt, geïnterpreteerd door vakkundige medewerkers. Bij veranderde waarden kan dit besproken worden met de persoon en kan en worden opgeschaald naar de eigen huisarts of 2 de /3 de lijn zorg. Tijdens frequente gesprekken met het W&LM-centrum wordt er een nadruk gelegd op het ziektebeeld van zijn/haar partner. Tevens wordt er nadrukkelijk ingegaan op de vraag of de persoon de zorg nog aankan en of hij/zij genoeg hulp krijgt. De W&LM-medewerkers kunnen uitleg en tips geven hoe om te gaan met de cliënt. Buiten dat kan de stemming van de echtgenoot zelf gemonitord worden. In combinatie met een aantal lichaamsfuncties (bijv. bloeddruk) kunnen depressies vroegtijdig worden geïnstalleerd. Al met al kan de echtgenoot zijn verhaal even kwijt bij de W&LM-medewerker en wordt tegelijkertijd de gezondheidstoestand gemonitord.

44 Een Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD/PGO) Van zowel de cliënt als de echtgenoot worden de meetgegevens opgeslagen in een PGO-PGD namelijk ZODOS. De cliënt en de echtgenoot krijgen beiden een aparte PGD. Het PGD is inzichtelijk voor de medewerkers van het W&LM-centrum. Het PGD kan (deels) gedeeld worden met de huisarts. Wanneer cliënt en/of echtgenoot toestemming geven om het PGD te delen met bepaalde contactpersonen. In het standaardpakket zit het slim zorghorloge. Het slim zorghorloge staat gekoppeld aan ZODOS. Gegevens uit het horloge worden op bepaalde tijden automatisch geüpload op ZODOS. Andere hulpmiddelen, zoals de weegschaal en bloeddrukmeter kunnen ook aan ZODOS gekoppeld worden. Wanneer die cliënt of echtgenoot een meting heeft gedaan komt dit direct in het juiste dossier terecht. ZODOS geeft trends aan. Dit maakt veranderingen gelijk overzichtelijk voor het W&LM-centrum. Wat als opname niet te voorkomen is? Door de progressiviteit van dementie kan het gebeuren dat een opname in een zorginstelling niet te voorkomen is. De zorg kan te zwaar worden voor de omgeving. In dat geval wordt de dienst van VTZN niet per se onnodig. Ten eerste kan VTZN hulp bieden bij het voorzien van suggesties voor een geschikte instelling. Daarbij verwachten veel instelling gericht op dementiezorg veel betrokkenheid van de contactpersonen. VTZN kan door middel van onder andere Nettie deze betrokkenheid versterken. In Nettie kan eventueel de instelling ook worden toegevoegd (of een aparte groep met de echtgenoot). Op deze manier kan de instelling taken toe voegen aan de agenda, welke opgepakt kunnen worden door het netwerk. Tevens kunnen naasten via Nettie op een laagdrempelige manier vragen stellen.

45 In overleg met de instelling is het mogelijk om het slimme zorghorloge blijven te gebruiken. De instelling kan inzicht krijgen in de curven. Alarmen worden niet meer naar contactpersonen gestuurd, maar rechtstreeks naar de verzorging/verpleging van de instelling. De dienst voor de echtgenoot blijft ongeveer gelijk aan de situatie voor de opname. Er wordt nog steeds frequent gebeld met het W&LM-centrum. Via Nettie kunnen bezoekjes geregeld worden aan de cliënt. Wanneer de instelling gebruikt maakt van ZODOS kan eventueel gezondheidsinformatie gedeeld worden met het netwerk.

46 Toegevoegde waarden VTZN: VTZN biedt door haar alarmeringsdiensten meer veiligheid voor cliënt en echtgenoot; Door het frequente beeldbellen met cliënt en echtgenoot wordt het sociale leven verbeterd; Vragen met betrekking tot dementie kunnen laagdrempelig worden gesteld; De zorg van de cliënt kan makkelijk en beter worden verdeeld tussen het netwerk; Het netwerk is meer op de hoogte van de gezondheidstoestand van cliënt en echtgenoot; Door het meten van een aantal vitale functies kan co-morbiditeit vroegtijdig worden gesignaleerd; Signalen die kunnen leiden tot een depressie bij de echtgenoot kunnen vroegtijdig worden gesignaleerd; Het monitoren van de gezondheidstoestand kan voor meer rust zorgen bij de cliënt en (vooral) voor de echtgenoot; De dokter wordt ontlast doordat voorlichtingen meer gegeven worden door het W&LM-centrum, maar ook omdat de gezondheidstoestand continu gemonitord worden; Gemak diensten als tafeltje dekje, zorgopvang en vervoer kunnen eenvoudig geregeld worden via Nettie; Het netwerk kan beter betrokken worden bij de zorg na opname.

47 Nettie#goedgeregeld Nettie#goedendag

48 Gebruikers aan het woord Vrouw (46). Mijn alleenstaande moeder van 81 heeft ondersteuning nodig. Tot nu toe kwam dat vooral op mij neer. Maar ik kan niet alles doen. Met Nettie worden taken wat eerlijker verdeeld tussen de mensen die ook bij mijn moeder betrokken zijn. Mijn moeder vindt het ook heel prettig om regelmatig in haar eigen Turkse taal even met een professional te praten over hoe het gaat. Man (85 jaar), thuiswonend: Ik vind het prettig dat ik dagelijks even contact heb met een van mijn vaste zusters, want zo noem ik de zorgmedewerkers die ik op mijn ipad zie. Iedere dag gewoon even een praatje over hoe ik heb geslapen en wat ik vandaag ga doen. Ze kennen ondertussen de namen van mijn kleinkinderen ook, daar hebben we het best vaak over.

49 Alleenstaande vrouw (47), met 15-jarig hartekind (kind met hartfalen): Natuurlijk hadden we al allemaal apparatuur thuis om het hartritme en dergelijke te meten. Dat hebben we nu gekoppeld met de servicecentrale. Zij houden ook een oogje in het zeil. Geeft mij een veilig gevoel. En mijn zoon vindt het erg leuk om iedere ochtend voor school even met een vertrouwde professional te praten. Vrouw (62), ex-alcoholist met gezondheidsproblemen: Sinds kort heb ik weer een appartementje voor mezelf. Vanwege mijn verslaving is mijn gezondheid niet stabiel en is mijn netwerk klein geworden. Eigenlijk heb ik alleen nog maar contact met mijn demente moeder, mijn broer en mijn buurman. Gelukkig heb ik nu wel op een vast moment op de dag een gesprek met iemand en wordt men fysieke gesteldheid actief in de gaten gehouden. Dus een terugval ook gesignaleerd. Maar het gaat gelukkig zelden meer over mijn gezondheid, die is redelijk stabiel nu.

50 Man (41), drukbezette internationale salesmanager en zoon van hulpbehoevende vader: Ik zou vaker bij mijn vader op bezoek willen komen en dingen voor hem regelen, maar mijn baan laat dit niet toe. Ik zit veel in het buitenland. Met aansluiting bij het servicecentrum, heb ik daar minder stress over. Zo mag ik van mijn vader bijvoorbeeld meekijken in zijn slaapritme en ik hoor het meteen als er iets aan de hand is. Maar nog belangrijker: mijn vader geniet dagelijks van zijn praatje met de zorgmedewerker. Samenwonend stel (41 en 40) met een lichte verstandelijke beperking: Wij kregen de afgelopen jaren steeds wat minder begeleiding. Daarom heeft een broer ons aangemeld voor dat beeldbellen. Nu kunnen we iedere dag net voor het avondeten op de tablet even kletsen met onze digitale begeleiders. We kunnen echt alles vragen. En dat doen we ook.

51 Gezonde vrouw (68), vrouw van dementerende man. Gelukkig kan ik nog goed voor hem zorgen. Natuurlijk is dat soms best zwaar en heb ik af en toe even een duwtje in de rug nodig. Bovendien ben ik geen neuroloog of verpleegkundige ofzo en heb ik dus regelmatig vragen hoe om te gaan met een bepaalde situatie of met bepaald gedrag van mijn man. Dit doe ik nu met Nettie #Goedendag. Daarmee kan ik heel makkelijk beeldbellen met iemand die me morele ondersteuning geeft en antwoorden geeft op mijn vragen. Ben ik erg blij mee.

COPD heeft erg veel invloed op het dagelijks leven van de cliënt en zijn/haar omgeving. Bekende effecten op het leven met COPD zijn:

COPD heeft erg veel invloed op het dagelijks leven van de cliënt en zijn/haar omgeving. Bekende effecten op het leven met COPD zijn: Monitoring COPD-cliënten met Virtuele Thuiszorg Nederland (VTZN) Bij COPD zijn de longen beschadigd. Hierdoor wordt ademen moeilijker en gaat de energielevel omlaag. COPD is een chronische en progressieve

Nadere informatie

Monitoring cliënten met dementie met Virtuele Thuiszorg

Monitoring cliënten met dementie met Virtuele Thuiszorg Monitoring cliënten met dementie met Virtuele Thuiszorg Bij dementie werkt de verwerking van informatie in de hersenen niet meer goed. Er zijn verschillende vormen van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer

Nadere informatie

2018 VirtueleThuiszorg I I

2018 VirtueleThuiszorg I I Monitoring mensen met een (matig tot licht) verstandelijke beperking met Virtuele Thuiszorg Nederland (VTZN) Men spreekt van een verstandelijke beperking bij mensen met een IQ tot 70. Ongeveer 142.000

Nadere informatie

Virtuele Thuiszorg Nederland # Zorgdichtbij

Virtuele Thuiszorg Nederland # Zorgdichtbij Virtuele Thuiszorg Nederland # Zorgdichtbij Door de wijzigingen in het overheidsbeleid zoeken gemeenten, zorgorganisaties en zorgconsumenten naar betaalbare oplossingen die de kwaliteit van zorg op niveau

Nadere informatie

De dienst bestaat uit de volgende elementen:

De dienst bestaat uit de volgende elementen: Monitoring cliënten met de ziekte van Parkinson met Virtuele Thuiszorg Nederland (VTZN) De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte die ontstaat door het afbreken van hersencellen in de pars compacta.

Nadere informatie

2018 VirtueleThuiszorg I I

2018 VirtueleThuiszorg I I Monitoring diabetescliënten met Virtuele thuiszorg Nederland (VTZN) Diabetes Mellitus type 2 (DM2) vraagt een enorme verandering in de leefstijl van een cliënt. In overleg met de huisartsenpraktijk worden

Nadere informatie

VirtueleThuiszorg = preventieve inzet Voor Diabetes Mellitus Type 2 en Gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico

VirtueleThuiszorg = preventieve inzet Voor Diabetes Mellitus Type 2 en Gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico VirtueleThuiszorg = preventieve inzet Voor Diabetes Mellitus Type 2 en Gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico Diabetes Mellitus type 2 (DM2) wordt door verschillende experts aangeduid als een leefstijlziekte

Nadere informatie

Inleiding. De welzijnscoach kan je wegwijs maken in het uitgebreide aanbod en samen met jou de beste keuzes maken.

Inleiding. De welzijnscoach kan je wegwijs maken in het uitgebreide aanbod en samen met jou de beste keuzes maken. Inhoudsopgave Nettie Goedgeregeld Nettie Regelhulp Nettie Goedendag Nettie Welzijnscoach PGO Zorghorloge GPS tracker Weegschaal en bloeddruk meter Glucose meter Sensoren in huis Vitaliteitsmeter Lea de

Nadere informatie

KWF kankerbestrijding wil kanker zo snel mogelijk verslaan. Hierbij heeft het KWF drie hoofddoelen opgesteld:

KWF kankerbestrijding wil kanker zo snel mogelijk verslaan. Hierbij heeft het KWF drie hoofddoelen opgesteld: Virtuele Thuiszorg voor (ex)kankerpatiënten In Nederland zijn er op het moment ongeveer 700.000 kankerpatiënten (starthubs, 2017). Jaarlijks komen er 108.402 patiënten bij. De top drie kankersoorten zijn

Nadere informatie

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling

Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Vivago Care watch Voor thuis of in een instelling Inleiding De Vivago Care watch meet verschillende gegevens van een persoon. Ten eerste meet het horloge micro- en macroactiviteit. Dit gaat dus om de kleinste

Nadere informatie

Virtuele Thuiszorg Nederland als ondersteuning bij familiezorg voor mensen met een migratieachtergrond

Virtuele Thuiszorg Nederland als ondersteuning bij familiezorg voor mensen met een migratieachtergrond Virtuele Thuiszorg Nederland als ondersteuning bij familiezorg voor mensen met een migratieachtergrond Op dit moment zijn er al veel ouderen met een migratieachtergrond. In 2025 worden er in totaal 445.000

Nadere informatie

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect

Zorg kan ook anders. Met kennis en respect. Met kennis en respect Zorg kan ook anders Van Dorp zorg en welzijn biedt diverse zorggerelateerde oplossingen voor de intra- en extramurale markt. Onze producten zorgen voor efficiëntere zorg en tevreden medewerkers. Wij ontwikkelen

Nadere informatie

ehealth en sensortechnologie

ehealth en sensortechnologie ehealth en sensortechnologie Serious stuff or just hot stuff? Waar ligt de toegevoegde waarde voor de installateur? Eric Hamers, 9 april 2015 INHOUD - Introductie Actiaal - Inleiding ehealth, mhealth,

Nadere informatie

Checklists. Uitneembaar katern, handig om mee te nemen

Checklists. Uitneembaar katern, handig om mee te nemen Uitneembaar katern, handig om mee te nemen Hoofdstuk 2 Zorgverleners bij diabetes type 2 21 Checklists Dit uitneembare katern bevat checklists over controles die bij goede zorg horen; tips voor communicatie

Nadere informatie

Bij de voorlichtingen wordt gebruik gemaakt van een beamer en een laptop. Als u vragen hebt kunt u contact opnemen met:

Bij de voorlichtingen wordt gebruik gemaakt van een beamer en een laptop. Als u vragen hebt kunt u contact opnemen met: Zorgen voor onze gezondheid begint bij onszelf. Voorlichting kan helpen om goed met onze gezondheid om te gaan. Wanneer we ouder worden, verandert er veel in het leven en ontstaan nieuwe vragen over gezondheid.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN www.ggdbzo.nl Zorgen voor onze gezondheid begint bij onszelf. Voorlichting kan helpen om goed met onze gezondheid om te gaan. Wanneer we ouder worden, verandert

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De diabeteszorg in het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De diabeteszorg in het Refaja ziekenhuis De diabeteszorg in het Refaja ziekenhuis DE DIABETESZORG IN HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING Diabetes mellitus is een veel voorkomende chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een te hoge bloedglucosewaarde.

Nadere informatie

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Diabetes Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Type1 4 Type2 4 Klachten en symptomen 5 Type1 5 Type2 5 Oorzaken 6 Behandeling

Nadere informatie

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben.

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben. Zorg bij diabetes Inhoud Vormen van diabetes 4 Klachten en symptomen 5 Oorzaken 6 Behandeling 7 Leven met diabetes 8 Meer informatie 9 Wat kan Kring-apotheek voor jou betekenen? 10 Diabetes Diabetes is

Nadere informatie

Zelfmanagement bij diabetes

Zelfmanagement bij diabetes Zelfmanagement bij diabetes Samenvatting van de lezing door Elma Crüts diabetesverpleegkundige, verbonden aan het Máxima Medisch Centrum te Eindhoven, gehouden op maandag 18 april 2011 voor de Diabetesvereniging

Nadere informatie

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten

Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten Mijn zorgplan Preventie en behandeling Hart- en Vaatziekten WWW.ZORROO.NL 1 Voorwoord Zorroo staat voor Zorggroep Regio Oosterhout & Omstreken. Wij zijn een organisatie die samen met uw huisarts en andere

Nadere informatie

Pleyade Thuiszorg Verpleging & Verzorging

Pleyade Thuiszorg Verpleging & Verzorging Pleyade Thuiszorg Verpleging & Verzorging www.pleyade.nl Zorg op maat Pleyade biedt professionele zorg aan ouderen in Arnhem, Elst en De Liemers. Wij zijn betrokken, respectvol en hebben oprechte aandacht

Nadere informatie

Individueel zorgplan vitale vaten

Individueel zorgplan vitale vaten Individueel zorgplan vitale vaten Wat kunt u zelf doen? Een gezonde leefstijl is het belangrijkste bij de aanpak van risicofactoren. Misschien is uw leefstijl wel goed. Zorgverleners kunnen u adviseren

Nadere informatie

Voor overleg met het Diabetesteam kunt u op werkdagen contact opnemen met: Tussen uur en uur en uur en uur

Voor overleg met het Diabetesteam kunt u op werkdagen contact opnemen met: Tussen uur en uur en uur en uur DIABETES DAGBOEK E I G E N A A R D I A B E T E S D A G B O E K Naam Adres Contactpersoon Telefoon E-mail O V E R L E G Voor overleg met het Diabetesteam kunt u op werkdagen contact opnemen met: Naam huisarts

Nadere informatie

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing ook bij u thuis! Viattence Vitaal Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing Inhoudsopgave Viattence Vitaal Viattence Vitaal 3 Fysiotherapeut 4 Ergotherapeut 5 Logopedist 6 Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

Individueel zorgplan

Individueel zorgplan Individueel zorgplan Diazon Hafank Inhoudsopgave Individueel Zorgplan 3 Stap voor stap 5 stap 1: Gezondheid & behoeften 5 stap 2: Meetwaarden 6 stap 3: Uw doel & acties 8 stap 4: Evaluatie 10 Bereid het

Nadere informatie

Nationale DenkTank 2014 AGD

Nationale DenkTank 2014 AGD AGD Achtergrond en uitwerking Door versnippering van gegevens kan de potentie uit zelf gemeten gegevens niet benut worden Probleem Er wordt op dit moment heel veel gezondheidsinformatie gemeten maar door

Nadere informatie

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen

Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk. Toon van de Looy VanMorgen Van zorg op afstand naar samen zorgen in de wijk Toon van de Looy VanMorgen Programma 1. Stand van zaken Zorg op Afstand 2. Integratie Zorg op Afstand binnen het zorgproces bij ZuidZorg 3. Geleerde lessen

Nadere informatie

Dit onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van de wensen van de cliënt en het waar nodig verbeteren/ optimaliseren van de dienstverlening.

Dit onderzoek heeft als doel het in kaart brengen van de wensen van de cliënt en het waar nodig verbeteren/ optimaliseren van de dienstverlening. Cliënt tevredenheidsonderzoek 2014-2015 Inleiding en samenvatting 1 In het kader van een cliënt tevredenheidsonderzoek heeft Olcea een vragenlijst samengesteld. Deze vragenlijst is bedoeld voor thuiswonenden

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Behandeling bij u thuis

Behandeling bij u thuis www.zge.nl Behandeling bij u thuis In deze folder maakt u kennis met de behandelaars van Zorggroep Elde: de specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, psycholoog en diëtist.

Nadere informatie

COPD: uw opname van dag tot dag

COPD: uw opname van dag tot dag Longgeneeskunde COPD: uw opname van dag tot dag www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De opnamedag (dag 0)... 4 Wat gebeurt elke ochtend... 5 Dag 1... 6 Dag 2... 7 Dag 3... 7 Dag 4... 7 Dag 5... 8 Dag 6...

Nadere informatie

Blijven bewegen in het ziekenhuis

Blijven bewegen in het ziekenhuis Blijven bewegen in het ziekenhuis Inleiding Thuis bent u gewend om s nachts in bed te liggen en overdag uit bed te zijn. Zodra u ziek bent wilt u misschien ook overdag in bed gaan liggen, omdat u zich

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij zorg voor ouderen! Optimale zorg voor ouderen in een kwetsbare positie Nederland vergrijst. Er komen steeds meer ouderen met steeds meer en verschillende soorten

Nadere informatie

Bijna gevallen? Ons alarm geeft u en uw kinderen gemoedsrust!

Bijna gevallen? Ons alarm geeft u en uw kinderen gemoedsrust! Bijna gevallen? Ons alarm geeft u en uw kinderen gemoedsrust! RSVO-alarmering BV info@rsvo-alarmering.nl www.rsvo-alarmering.nl Zeverijnstraat 24a 1216 GK Hilversum T 035-623 9900 1 Eén druk op de knop

Nadere informatie

De behandelaren van Archipel

De behandelaren van Archipel De behandelaren van Archipel Arts, psycholoog, fysio- en ergotherapeut, logopedist, diëtist, muziektherapeut, maatschappelijk werker het gevoel van samen 'Oók als u behandeling nodig heeft wilt u zelf

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Kind met diabetes

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Kind met diabetes Kind met diabetes KIND MET DIABETES INLEIDING Bij uw kind is diabetes mellitus geconstateerd door de kinderarts. Uw kind zal in de meeste gevallen een paar dagen worden opgenomen op de kinderafdeling.

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen

Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen 1 Wat is diabetes? Type 2 diabetes : gevolgen Nu u weet dat u aan diabetes lijdt, moet u zich plots geen grote zorgen maken. Waarschijnlijk lijdt u al gedurende lange tijd aan diabetes, mogelijks gedurende

Nadere informatie

Kent u de cijfers van uw hart?

Kent u de cijfers van uw hart? Kent u de cijfers van uw hart? CHOLESTEROL? GEWICHT/ BUIKOMTREK? UW? BLOEDDRUK? SUIKERGEHALTE? V.U.: Dr Freddy Van de Casseye - Elyzeese-Veldenstraat 63-1050 Brussel Belgische Cardiologische Liga www.cardiologischeliga.be

Nadere informatie

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom op de afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op deze afdeling omdat uw klachten van uw astma onverwacht erger zijn geworden. Vaak is

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zelfregulatie bij intensieve therapie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zelfregulatie bij intensieve therapie Zelfregulatie bij intensieve therapie ZELFREGULATIE BIJ INTENSIEVE THERAPIE INLEIDING Deze folder geeft u algemene richtlijnen over zelfregulatie bij intensieve insulinetherapie. Zelfregulatie is het zelfstandig

Nadere informatie

Vasculair Preventie Centrum

Vasculair Preventie Centrum Vasculair Preventie Centrum Afdeling interne geneeskunde Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar het Vasculair Preventie Centrum van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Bij u is een risicofactor

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis Zwangerschapsdiabetes Begeleiding in het Refaja ziekenhuis ZWANGERSCHAPSDIABETES BEGELEIDING IN HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING waar het ziekenhuis, omdat tijdens heeft ontwikkeld. Zwangerschapsdiabetes

Nadere informatie

Vitaal thuis met Connected Health. Wendy Hugoosgift Contreras 28 juni 2018

Vitaal thuis met Connected Health. Wendy Hugoosgift Contreras 28 juni 2018 Vitaal thuis met Connected Health Wendy Hugoosgift Contreras 28 juni 2018 1 Pitch Introductie Klantverhaal en oplossing Klantwaarde en positieve uitkomsten Partners Match? TunstallNederland @TunstallNederland

Nadere informatie

Diabetesverpleegkundige

Diabetesverpleegkundige Interne Geneeskunde Diabetes Diabetesverpleegkundige i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Een diabetesverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in diabetes. Zij begeleidt

Nadere informatie

Toelichting op de jaarcontrole Voor mensen met diabetes mellitus

Toelichting op de jaarcontrole Voor mensen met diabetes mellitus Toelichting op de jaarcontrole Voor mensen met diabetes mellitus Afdeling interne geneeskunde Deze informatie is een aanvulling op de folder Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus, die u heeft

Nadere informatie

3 Persoonlijke gegevens

3 Persoonlijke gegevens 3 Persoonlijke gegevens Naam Telefoonnummer Voorgeschiedenis en SCORE-risico (%)* Diagnose(n) centrale zorgverlener Mevrouw Jansen Tensieweg 120 3415 BP Bovendruk 011-22110022 Zwangerschapshypertensie.

Nadere informatie

Individueel behandelplan COPD/Astma

Individueel behandelplan COPD/Astma Individueel behandelplan COPD/Astma Persoonlijke gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoon E-mail Geb. datum Diagnose Diagnose gesteld op Bij ongeval waarschuwen Naam Adres Telefoon Relatie met pasdrager

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Als je wilt weten waar je bent of hoe je ergens moet komen, dan vertelt je telefoon je dat. Dankzij GPS. Zo kun je ook

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden voor niet-ingewijden Type 2 diabetes Diabetes is een ernstige chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door te hoge glucosespiegels (de suikers ) in het bloed. Er zijn verschillende typen diabetes, waarvan

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis Zwangerschapsdiabetes Begeleiding in het Refaja ziekenhuis ZWANGERSCHAPSDIABETES BEGELEIDING IN HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING U bent verwezen naar het ziekenhuis, omdat u tijdens uw zwangerschap diabetes

Nadere informatie

Workshop voor apothekers en huisartsen. (on)juiste behandeling met orale bloedsuikerverlagende middelen bij

Workshop voor apothekers en huisartsen. (on)juiste behandeling met orale bloedsuikerverlagende middelen bij Workshop voor apothekers en huisartsen (on)juiste behandeling met orale bloedsuikerverlagende middelen bij Diabetes Mellitus type 2 Voorbeeld Programma Maken van de ingangstoets Bespreking leerdoelen l

Nadere informatie

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement

Zelfzorg & zelfdiagnose. Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 1 Zelfzorg & zelfdiagnose Dianne Prinsen Programmaleider ehealth& zelfmanagement 2 3 Zorgt Zelfdiagnose en Zelfzorg voor eigen regie van de patiënt? Zelfzorg & zelfdiagnose kan tot (meer) eigen regie leiden

Nadere informatie

Inhoud Hoe BRAVO ben jij?

Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inleiding 2 De behandeling van een aandoening 2 Medicijnen 2 Leefstijl 5 Een verergering van je klachten 6 Jouw behandelplan 8 Bewegen 8 Roken 8 Alcohol en voeding 8 Ontspanning

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

vind. Uw manier van leven met dementie. Informatie over: Dementie

vind. Uw manier van leven met dementie. Informatie over: Dementie vind. Informatie over: Dementie Uw manier van leven met dementie. Wanneer u dementie vermoedt bij uzelf of bij uw familie, dan komt er veel op u af. Laurens helpt. In deze folder leest u over dementie

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Diabetes Mellitus Zelfcontrole

Diabetes Mellitus Zelfcontrole INTERNE GENEESKUNDE Diabetes Mellitus Zelfcontrole Inleiding Diabetes mellitus (D.M.) is een chronische ziekte. Het is voor u als mens met diabetes van belang een aantal zaken in de gaten te houden. U

Nadere informatie

De juiste zorg, prettig bij u thuis

De juiste zorg, prettig bij u thuis De juiste zorg, prettig bij u thuis Veelzijdig in zorg Care: Persoonlijke Verzorging en Verpleging Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten, 24 uur per dag, 7 dagen in

Nadere informatie

boek mantelzorg In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger

boek mantelzorg In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger mantelzorg boek In geval van nood Belangrijke informatie voor de vervangende (mantel)zorger (020) 333 53 53 info@mantelzorgenmeer.nl www.mantelzorgenmeer.nl Mantelzorgboek Er zijn momenten dat de mantelzorger

Nadere informatie

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper DIABETES EN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. Als u regelmatig beweegt, verbetert uw conditie. Ook kan voldoende beweging voorkomen dat u te zwaar wordt, en het helpt bij afvallen. Bovendien

Nadere informatie

Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden

Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden Huishoudelijke hulp in de beleving van PGGM&CO-leden Inleiding In april 2016 vroegen we leden van PGGM&CO naar hun ervaringen met huishoudelijke hulp. En hoe zij de toekomst van de huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

Innovatieve oplossingen in de zorg

Innovatieve oplossingen in de zorg Innovatieve oplossingen in de zorg Zoekt u E-Health oplossingen die op korte termijn inzetbaar zijn binnen het primaire zorgproces? Of die uw medewerkers ontlasten in de dagelijks registratieverplichtingen?

Nadere informatie

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon.

Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. Slimme oplossingen in de zorg. Heel gewoon. zorgvannu.nl Zorg van Nu. Heel gewoon. Wij vinden het heel gewoon om een telefoon met GPS of een buitenlamp met bewegingssensor te hebben. Of om te beeldbellen

Nadere informatie

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Zorg op maat voor Diabetes type 2 Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is de chronische ziekte Diabetes vastgesteld. Om zo goed mogelijk met uw ziekte om te gaan, bent u onder behandeling van uw huisarts

Nadere informatie

The Box wearables in de zorg voor myocardinfarct patienten. Dr. Saskia LMA Beeres, cardioloog

The Box wearables in de zorg voor myocardinfarct patienten. Dr. Saskia LMA Beeres, cardioloog The Box wearables in de zorg voor myocardinfarct patienten Dr. Saskia LMA Beeres, cardioloog Myocardinfarct MISSION! Infarct Protocol Sinds 2004 Doel: verlenen zorg volgens internationale richtlijnen voor

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een chronische ziekte. Dat betekent dat u voor langere tijd voor deze ziekte behandeld moet worden. Bij

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte)

Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte) Diabeteszorg Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte) Vanwege suikerziekte (diabetes mellitus) wordt u doorgestuurd naar de diabetespolikliniek van het Havenziekenhuis. Diabetes mellitus

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Zwangerschapsdiabetes. Begeleiding in het Refaja ziekenhuis Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Zwangerschapsdiabetes Begeleiding in het Refaja ziekenhuis ZWANGERSCHAPDIABETES BEGELEIDING IN HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING Deze folder is voor u bedoeld als u tijdens

Nadere informatie

Het Diabetesteam. Meenemen voor de controle: Een dagboekje met recente dagcurves. Een lijst van de medicijnen die u gebruikt.

Het Diabetesteam. Meenemen voor de controle: Een dagboekje met recente dagcurves. Een lijst van de medicijnen die u gebruikt. Het Diabetesteam Vanwege uw diabetes bent u onder behandeling bij de internist. De internist werkt nauw samen met de diabetesverpleegkundige. In deze folder wordt beschreven wat het doel is van de behandeling

Nadere informatie

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN

GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN GEZONDHEIDSVOORLICHTING VOOR EN DOOR SENIOREN www.ggdbzo.nl Zorgen voor onze gezondheid begint bij onszelf. Voorlichting kan helpen om goed met onze gezondheid om te gaan. Wanneer we ouder worden, verandert

Nadere informatie

www.diabetesopschool.nl

www.diabetesopschool.nl Informatie begeleiding schoolkamp Deze informatie is bestemd voor mensen die een schoolkamp begeleiden waaraan een kind met diabetes deelneemt. Als begeleiders weten hoe zij moeten handelen in bepaalde

Nadere informatie

Brief 1: Bevestiging geen deelname zorgprogramma

Brief 1: Bevestiging geen deelname zorgprogramma Brief 1: Bevestiging geen deelname zorgprogramma Datum Onderwerp: bevestiging afzien van ketenzorg voor Diabetes / COPD / Astma / CVRM Geachte heer/ mevrouw, Inleiding Voor patiënten met Diabetes / COPD

Nadere informatie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie

Sportief bewegen met epilepsie. Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie Epilepsie Sportief bewegen met epilepsie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid

Nadere informatie

Gezondheid & Innovatie. KvK Dag van de Innovatie

Gezondheid & Innovatie. KvK Dag van de Innovatie Gezondheid & Innovatie KvK Dag van de Innovatie Leren vragen te stellen Brug tussen zorg en technologie Picasso: Computers zijn ondingen. Ze kunnen alleen maar antwoorden geven. Center of Applied Research

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Stichting Gerrit 19 oktober 17

Stichting Gerrit 19 oktober 17 Stichting Gerrit 19 oktober 17 Wat is Zorgbelang? Belangenbehartiger van patiënten/consumenten in de regio 10 Zorgbelang-organisaties in Nederland Zorgbelang Groningen: 25 medewerkers en vele vrijwilligers

Nadere informatie

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Verpleging en verzorging aan huis Voelt beter Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Welkom bij Thuiszorg Pantein U leidt uw eigen leven met persoonlijke wensen en voorkeuren. Ook als u zorg nodig heeft,

Nadere informatie

Individueel Zorgplan Cardiometabool

Individueel Zorgplan Cardiometabool Individueel Zorgplan Cardiometabool Vasculair Centrum Naam: Geboortedatum: Patiëntnummer: Vasculair centrum Rijnstate Het Rijnstate Vasculair Centrum is een kennis- en behandelcentrum voor patiënten met

Nadere informatie

Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen?

Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen? Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen? www.nwz.nl Inhoud Wat is een hartfalenverpleegkundige 3 Wat is hartfalen 3 Oorzaken 4 Klachten en verschijnselen 4 Onderzoeken 4 Behandeling 4 Wat kunt u thuis zelf

Nadere informatie

Ervaringen thuiszorgcliënten V&V De Leystroom

Ervaringen thuiszorgcliënten V&V De Leystroom Ervaringen thuiszorgcliënten V&V De Leystroom Gemeten met de CQI index Februari 2016 Samenstelling: drs. Jeroen J. Haamers, Versie: februari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 CQI-onderzoek; achtergrond

Nadere informatie

Overzicht van apps voor het PGD

Overzicht van apps voor het PGD van apps voor het PGD November 2014 1. Inleiding Om een PGD te gaan gebruiken, moet het genoeg waarde hebben voor de gebruiker. Een PGD krijgt toevoegde waarde als het de gebruiker meer oplevert dan het

Nadere informatie

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek

Naam. Datum. Noteer het aantal GFI punten op dit onderdeel Nadere omschrijving problematiek Inventarisatie (A) Zet een kruisje of omcirkel het aantal punten bij het antwoord van uw keuze. A Sociale aspecten (wonen, werken, zelfstandigheid) Ervaart u op onderstaande onderwerpen problemen? SOMS

Nadere informatie

Start met bewegen. Tips voor gezond bewegen

Start met bewegen. Tips voor gezond bewegen Start met bewegen Tips voor gezond bewegen Start met bewegen Voel je fitter en gezonder Inleiding Starten met meer bewegen is een gezond besluit. Bij bewegen denk je misschien aan intensief sporten zoals

Nadere informatie

Veilig en vertrouwd thuis

Veilig en vertrouwd thuis Het Zorgnet Veilig en vertrouwd thuis Ouder worden willen we het liefst allemaal. Tegelijkertijd willen we gezond blijven en op ons geheugen kunnen vertrouwen. We willen blijven wonen in onze vertrouwde

Nadere informatie

De Morgenster. Een nieuwe zorgleefgemeenschap in t Blauwbörgje. Morgenster.notitie.versie 30 januari 2013 1

De Morgenster. Een nieuwe zorgleefgemeenschap in t Blauwbörgje. Morgenster.notitie.versie 30 januari 2013 1 De Morgenster Een nieuwe zorgleefgemeenschap in t Blauwbörgje Morgenster.notitie.versie 30 januari 2013 1 Inleiding Er is in Groningen en omgeving behoefte gebleken aan diverse woongroepen voor mensen

Nadere informatie

Beweegprogramma voor mensen met Diabetes

Beweegprogramma voor mensen met Diabetes Beweegprogramma voor mensen met Diabetes In deze folder geven wij u meer informatie over het beweegprogramma van TopSupport voor mensen met diabetes. Diabetes Mellitus Diabetes is een groot maatschappelijk

Nadere informatie

SLIM een revolutionaire visie

SLIM een revolutionaire visie SLIM een revolutionaire visie Heeft u er wel eens aan gedacht dat uw gewichtstoename niets met te veel eten of te weinig beweging te maken hoeft te hebben? Dat klinkt misschien vreemd, maar recent wetenschappelijk

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Amersfoort en kernen

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Amersfoort en kernen Kernindicatoren gemeente en kernen Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 51,6 35,9 43,1 29,5 39,6 42,1 30,5 47,4 38,3 37,4 33,6 35,5 41,5 33,3 30,6 38,5 Gehuwd/samenwonend 47,7 63,5

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten en kernen

GEZONDHEIDSMONITOR 65+ jaar 2016 Kernindicatoren gemeente Houten en kernen Kernindicatoren gemeente en kernen Centrum Algemene kenmerken Burgerlijke staat Eenpersoonshuishouden 54,2 25,6 28,8 30,1 Gehuwd/samenwonend 45,3 71,4 71,6 69,9 Herkomst Inwoners met een niet-westerse

Nadere informatie

Behandeling van diabetes type 2

Behandeling van diabetes type 2 Behandeling van diabetes type 2 Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes: ongeveer negentig procent van de mensen heeft diabetes type 2. Hierbij is vaak sprake van een combinatie van factoren.

Nadere informatie

Diabetes mellitus 2. Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner

Diabetes mellitus 2. Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner 1 Diabetes mellitus 2 Clara Peters, huisarts Mea de Vent, praktijkondersteuner 2 Inhoud Epidemiologie Diagnostiek en behandeling in de diabetesketenzorg in Nederland Wat doet de praktijkondersteuner binnen

Nadere informatie