Oudenbosch in beeld Deel 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oudenbosch in beeld Deel 1"

Transcriptie

1 Oudenbosch in beeld Deel 1 Basiliek van Oudenbosch Markt 57 (Foto: 14 april 2015) _Basiliek_H.H._Agatha_en_Barbara Oudenbosch is een dorp in het westen van de Nederlandse provincie Noord- Brabant.

2 Het ligt niet ver van Etten-Leur en Roosendaal. Oudenbosch is vooral bekend vanwege de grote Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara die er tussen 1865 en 1892 gebouwd is en die een verkleinde kopie van de Sint Pieter in Rome is. Oudenbosch is een voormalige vlek en voormalige gemeente. De gemeente ging in 1997 op in de gemeente Halderberge. Te Oudenbosch staat het gemeentehuis van de nieuwe gemeente.

3 Idem

4 Pensionaat Sint Anna (rechts) en voormalig gemeentehuis (links) Markt (Foto: 2 juli 2013)

5 Hoofdingang Pensionaat Sint Anna (voormalig klooster zusters Franciscanessen) Markt 61 (Foto: 2 juli 2013) Geschiedenis: In 1275 schonken Arnout van Leuven en zijn echtgenote Elisabeth, Heer en Vrouwe van Breda, het Baerlebosch en tweehonderd bunder moeras aan de abdij van de Cisterciënzers van Sint Bernard bij Antwerpen.

6 De monniken lieten het gebied ontginnen en aan de verbinding tussen de Dintel en de Mark werden nederzettingen gesticht. De nederzetting Nieuwenbosch werd al snel verlaten wegens de ongunstige ligging, maar Oudenbosch groeide uit tot een dorp. Oudenbosch behoorde vanaf 1287 tot de Heerlijkheid Bergen op Zoom (vanaf 1533 Markiezaat van Bergen op Zoom) en was de hoofdplaats van het oostelijk deel daarvan (Oostkwartier, een van de districten waarin het Markiezaat was verdeeld) en de zetel van een drossaard en een rentmeester. Van de Heren van Bergen op Zoom ontving Oudenbosch verschillende voorrechten, Onder andere het recht van een vrije weekmarkt, waardoor het dorp zich gunstig ontwikkelde.

7 Zicht in de Prof. Van Ginnekenstraat Ook de veerdienst, die van hier op de handelsstad Dordrecht werd ingesteld, kwam Oudenbosch ten goede. Het werd een pleisterplaats en een verkeersknooppunt, vanwaar heirbanen voerden naar Antwerpen en Bergen op Zoom. Na de Sint-Elisabethsvloed kwamen grote delen van het gebied ten noorden van Oudenbosch onder water te staan en legden de schepen uit Dordrecht in Oudenbosch aan op de plaats, die nog heden de Haven heet en waarvan de reizigers per diligence verder naar Antwerpen reden.

8 In de 16e eeuw kwamen er in het grote water langzamerhand zandbanken op, waarvan de eerste, vóór Oudenbosch gelegen, aanvankelijk 't Sand daer buyten heette, wat naderhand, toen al het water weg en de uitdrukking dus onverstaanbaar was, tot Standdaarbuiten werd vergemakkelijkt. Al het tussenliggende land werd nu echter niet door de nog al eens luie Brabanders, maar door de actiever boeren der Hollandsche eilanden ingepolderd en bevolkt. Zicht in de Polderstraat

9 Kapel Sint-Barbara Sint Bernaertsstraat (begraafplaats) _Kapel_Sint-Barbara Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd Oudenbosch geplunderd door de watergeuzen. In stierf de bevolking vrijwel uit als gevolg van de pest en in 1625 volgde een tweede pestepidemie. Op 3 maart 1649 moesten de katholieken hun kerk afstaan aan de protestanten. In 1684 kregen ze toestemming een schuurkerk te bouwen.

10 Door de Franse bezetters werd de oorspronkelijke kerk op 5 juli 1799 weer aan de katholieken toegewezen, op basis van het aantal parochianen. Rond 1825 begon de plaatselijke economie te groeien. Oudenbosch ligt op de overgang tussen zand en klei en de bodem bleek gunstig voor boomkwekerijen. De opleving op geestelijk gebied manifesteerde zich ook in de bouw van een indrukwekkende nieuwe parochiekerk naar het voorbeeld van de Sint Pieter in Rome (maar met een gevel naar de Sint Jan van Lateranen). In 1865 werd ermee begonnen en vijftien jaar later kon de kerk in gebruik genomen worden. Op initiatief van pastoor Willem Hellemons werd tussen 1865 en 1892 de basiliek gebouwd die een verkleinde kopie is van de Sint-Pieterskerk te Vaticaanstad. Oudenbosch was verzameldepôt voor de katholieken die meevochten aan de kant van de Paus Pius IX, in de in 1861 opgerichte garde der Zouaven. Ter herinnering aan hen is bij de kerk een monument opgericht. In de Tweede Wereldoorlog bleef de gemeente voor grote rampen gespaard. Zonder bloedvergieten en zonder verwoestingen werd zij op 30 oktober 1944 door de Amerikaanse Timberwolf Divisie bevrijd. Het was in de tijd tussen de beide wereldoorlogen, dat Oudenbosch met de ernstige gevolgen van de algemene economische crisis werd geconfronteerd. Ook in andere opzichten was van groei nauwelijks sprake.

11 Jeugdcircus Don Bosco, naast de Basiliek

12 Sint Bernaertsstraat 10 Demografie: In 1860 telde de gemeente Oudenbosch ongeveer 3000 inwoners. Op 31 december 1922 werd het aantal van precies 6000 bereikt. Daarna liep het inwonertal weer achteruit en tot 1941 schommelde het tussen 5700 en Met de stedebouwkundige uitbreiding ging een flinke groei van de bevolking gepaard. Sinds 1945 verdubbelde het aantal inwoners.

13 Een mijlpaal werd bereikt op 3 december 1979, toen de e inwoner werd ingeschreven. Op 1 januari 2001 werd het aantal van inwoners genoteerd. Sint Annaplein

14 Jan Gielenplein Bestuurlijke indeling: Evenals in andere gemeenten eiste ook in Oudenbosch de oplossing van de woningnood grote aandacht. De eerste uitbreiding na de oorlog had plaats ten noorden van de oude kern in het Oudland. Daarna volgden de wijken Pagnevaart en Velletri in het oosten. Een tweede uitbreiding in noordelijke richting en de wijk het Spui in het westen.

15 Thans wordt ten zuiden van de spoorlijn het bestemmingsplan Albano gerealiseerd. Het streekplan West-Brabant, dat in 1970 door het provinciaal bestuur werd vastgesteld, kende aan Oudenbosch een belangrijke woonfunctie toe. Kapel aan het Sint Annaplein

16 Voormalig Post- en Telegraafkantoor Markt Bezienswaardigheden: Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara, verkleinde kopie van de Sint-Pieterskerk in Rome Arboretum Naast de vele rooms-katholieke gebouwen is in Oudenbosch ook een klein protestants Waterstaatskerkje te vinden in de Fenkelstraat. Verder een protestantse pastorie (Fenkelstraat 26) uit het jaar 1562.

17 Stichting Centrum Voor De Kunsten Amadeus Sint Annaplein 5 (voormalig klooster)

18 Zicht in de Stoofstraat Musea: Oudenbosch kent ook een zouavenmuseum. Het Nederlandse contingent zouaven met ongeveer 3200 man was het grootste.

19 Appartementencomplex aan het Sint Annaplein

20 Voormalig Raadhuis (1) - tegenwoordig Zouavenmuseum Markt

21 Voormalig Raadhuis (2) - tegenwoordig Zouavenmuseum Markt (Foto: 2 juli 2013)

22 Bord (1) tegen Zouavenmuseum

23 Bord (2) tegen Zouavenmuseum Economie: De economische bedrijvigheid werd na 1860 sterk bevorderd door de opbloei van de suikerindustrie in West-Brabant. In Oudenbosch werden drie suikerfabrieken opgericht, die aan velen werk verschaften.

24 In het begin van de twintigste eeuw werden deze weer gesloten. De Oudenbossche bierbrouwerijen profiteerden van het drukke reizigersverkeer, waardoor bovendien dank zij de bieraccijnzen de gemeentekas werd gevuld. De levendige handel in rijshout en granen verschafte velen een bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog kon het grote probleem van het structurele tekort aan werkgelegenheid worden aangepakt. Dank zij de politiek van de overheid, die op regionale spreiding van de arbeidsplaatsen was gericht, kon het gemeentebestuur een actief beleid voeren. Er werden industrieterreinen aangelegd en industriehallen gebouwd, waardoor diverse bedrijven werden aangetrokken. In de jaren kon Oudenbosch profiteren van de extra faciliteiten, die van rijkswege werden verleend om de industrialisatie te stimuleren. Tevens kwamen voorzieningen tot verbetering van het leefklimaat tot stand, zoals accommodaties in de sociaal-culturele sector. Al ging het welvaartspeil van Oudenbosch omhoog, het bleef niet voor tegenslagen gespaard. Het begin van de twintigste eeuw bracht de ondergang van de suikerfabrieken, die het slachtoffer werden van de centralisering in deze industrie. De boomkwekerijen leden ernstige verliezen in de eerste wereldoorlog, toen de export naar verschillende afzetgebieden stagneerde. Veel grond werd toen in gebruik genomen voor de tuinbouw, een bedrijfstak die zich sindsdien in de agrarische sector een belangrijke plaats heeft verworven.

25 Klokgevel in Doelpad

26 Voormalig Jongenspensionaat, tegenwoordig Appartementencomplex - Aloyisiushof Verkeer en vervoer: Rond 1850 begon men met het verbeteren van de wegen. Verkeersgeografisch kwam Oudenbosch gunstig te liggen door de aanleg van een verharde weg over Bosschenhoofd naar de nieuwe rijksweg Breda-Roosendaal in Oudenbosch is bereikbaar via de A17.

27 Maar vooral door de aansluiting op het spoorwegnet in (Toen kreeg Oudenbosch een spoorwegverbinding met Roosendaal). Oudenbosch heeft nog steeds een NS-station. In de volgende jaren werden de verbindingen met de omliggende plaatsen verbeterd door de uitbreiding van het provinciale wegennet. Zicht op de Basiliek en Sint Annakapel (Foto: 14 april 2015)

28 Zicht op Kapel van Saint Louis Onderwijs: In de eerste helft van de negentiende eeuw werd ook de grondslag gelegd voor de uitgroei van Oudenbosch tot onderwijscentrum. In 1830 werd een instituut opgericht voor middelbare en gymnasiale studies. Dit College, later kleinseminarie van het bisdom Breda, bleef tot 1878 in Oudenbosch gevestigd. Van nog meer betekenis voor de verdere ontwikkeling was de stichting van het Pensionaat Sint Anna en het Instituut Saint Louis omstreeks 1840.

29 Deze instellingen, die hun ontstaan dankten aan de activiteit van een zuster en een broedercongregatie, groeiden uit tot een uitgebreid en veelsoortig scholencomplex voor interne en externe leerlingen. Markt 84 (1)

30 Markt 84 (2) (Foto: 2 juli 2013)

31 Voormalige Sociëteit der Jongelingsschap (1) - Aloyisiushof

32 Voormalige Sociëteit der Jongelingsschap (2) Aloyisiushof

33 Voormalige Sociëteit der Jongelingsschap (3) Aloyisiushof (Foto: 14 april 2015) Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara: De Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara is een rooms-katholieke kerk te Oudenbosch. De kerk werd gebouwd tussen 1867 en 1880 en werd in 1912 tot basiliek verheven. De kerk is een verkleinde kopie van de Sint-Pieterskerk en de Sint-Jan van Lateranen te Rome. De architecten waren P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay.

34 Pastoor Willem Hellemons gaf opdracht tot de bouw van de kerk, ter vervanging van de gotische kerk van Oudenbosch. Hellemons had in Rome gestudeerd en was daar onder de indruk geraakt van de kerkelijke architectuur. Als blijvende herinnering aan de zouaven werd de Basiliek gebouwd met een standbeeld van de zouaven op het voorplein. Hoewel de pastoor een afkeer had van gotiek en neogotiek was het juist P.J.H. Cuypers, bij uitstek de architect van de neogotiek, die de opdracht kreeg om de nieuwe kerk te ontwerpen. Cuypers vertrok hiervoor naar Rome om daar met name de Sint-Pieterskerk te bestuderen. De koepel nam hij over van de Sint-Pieterskerk, maar het later aangebouwde schip en de voorgevel zijn die van de Sint-Jan van Lateranen. Het gebouw is een vreemd element in het oeuvre van de architect, omdat zowel de stijl als de uitvoering tegen zijn denkbeelden ingingen. Qua stijl benadert de kerk dicht het door Cuypers verfoeide neoclassicisme. Hetzelfde geldt voor het interieur, waar met name veel met marmerpatronen beschilderd hout werd gebruikt. Omdat nergens de hand van Cuypers te herkennen is, is vaak betwijfeld of hij de kerk wel echt ontworpen heeft. Diverse documenten, waaronder bouwtekeningen, dragen echter zijn handtekening. Alleen de voorgevel werd niet door Cuypers ontworpen. Deze gevel, die pas in 1892 werd gebouwd, werd ontworpen door G.J. van Swaay naar voorbeeld van de gevel van de Sint-Jan van Lateranen te Rome.

35 Zicht op de Basiliek

36 Mariaschool aan het Aloyisiushof (Ringstraat 3) (Foto: 14 april 2015)

37 Idem (Foto: 14 april 2015) Koepel: De basiliek is 81 meter lang, 55 meter breed en het hoogste punt van de koepel is 63 meter. Er is één grote koepel (20 meter doorsnede en 51 meter hoog) en diverse kleinere koepels. De koepel is via een smalle trap te beklimmen en de schilderingen aan de binnenkant van de koepel zijn zo van dichtbij te bekijken. Via de koepeltrap naar beneden komt men in de winkel.

38 Voorzijde van de Basiliek

39 Protestantse Pastorie uit 1562 Fenkelstraat 26

40 Bord tegen gevel Protestantse Pastorie In de nissen aan de wanden van de voorkerk staan beelden van de evangelisten Lucas en Marcus, de apostelen Petrus en Paulus, van de heiligen Norbertus, Juliana, Margaretha Maria Alacoque en Johannes Nepomucenus. (Teksten: Wikipedia).

41 Voormalig gemeentehuis aan de Markt

42 Protestants Kerkje in de Fenkelstraat Mijn indruk van Oudenbosch: Oudenbosch oogt toch wel als een stad zijnde. De Sint Bernaertsstraat en de Markt zijn de hoofdstraten van het centrum van Oudenbosch en het is er erg druk met het verkeer. Het is daarom ook wel terecht dat er diverse stoplichten in deze straat aanwezig zijn. Het blijft echt de

43 hele dag druk. Het is ook de straat, alwaar de basiliek staat. Mijn indruk is nog steeds dat het gebouw veel en veel kolossaler is, dan het op foto s doet vermoeden. Als je voor die kerk staat kun je zeker wel spreken van een zeer indrukwekkend groot bouwwerk. Rondom de basiliek staan diverse grote gebouwen, onder andere voormalige schoolgebouwen en/of pensionaten. Zoveel mogelijk heb ik deze op beeld vastgelegd om u een indruk te geven van het toch wel tegenwoordige stadskarakter wat deze plaats heeft. Je moet in Oudenbosch toch ook nog wel flink zoeken naar interessante objecten. Doch ze zijn ruimschoots aanwezig. Ook heeft Oudenbosch toch wel gezellige winkelstraten, welke in het centrum zijn: onder andere de Fenkelstraat en de Prof. Van Ginnekenstraat. In de straten buiten het oude gedeelte ben ik niet geweest. Oudenbosch heeft toch wel een grote oude kern, maar een nog veel grotere verscheidenheid aan nieuwe woningen rondom het centrum. Oudenbosch straalt een goede sfeer uit, die zeker ook doet terugdenken aan vroegere tijden. Toch is het heel moeilijk fotograferen daar, omdat veel gebouwen vlak op elkaar staan en is in sommige gevallen slechts mogelijk een gedeelte hiervan op beeld vast te leggen. Tegenover de basiliek is er nog een object dat duidelijk bij de basiliek hoort, maar er los van staat. Immers de Markt (straat) loopt hier doorheen. Ik ben er inmiddels achtergekomen dat dit de kapel van Saint Louis is. Het staat precies achter het voormalig jongensinternaat. Ook dat object heeft een koepel, weliswaar iets kleiner maar is duidelijk uit dezelfde tijd. Er staan in Oudenbosch ook diverse wel heel grote herenhuizen, waarvan ik er enkelen heb afgebeeld in de fotoreportage. Samenvattend: Oudenbosch is zeker wel een bezoekje waard, al was het alleen maar voor de basiliek. Aanvullende foto s: 25 augustus 2008

44 NS-station uit 1854 (1)

45 NS-station uit 1854 (2) (Foto: 2 juli 2013)

46 Bernaertsstraat 19 Aanvullende foto s: 22 september 2008

47 Woning uit 1661 aan de Goudbloemsedijk (Foto: 5 juni 2013)

48 Goudbloemsedijk (Foto: 5 juni 2013)

49 Nieuwbouw aan West-Vaardeke (Foto: 13 september 2010)

50 Gemaal de Zellebergen West-Vaardeke

51 Prinsentuin College Groene Woud 54A (Foto: 13 september 2010) Aanvullende foto s: 15 maart 2011

52 Hotel De Kroon Markt 35

53 Het dichtgetimmerde Poortgebouw (1) Markt 68 (Foto: 15 maart 2011)

54 Poortgebouw (2) (Foto: 2 juli 2013)

55 Achterzijde Poortgebouw (1) (Foto: 15 maart 2011)

56 Achterzijde Poortgebouw (2) (Foto: 2 juli 2013)

57 Zicht op de basiliek en Poortgebouw vanuit Hotel-Restaurant Tivoli (Foto: 15 maart 2011)

58 Zicht op de basiliek en Poortgebouw vanuit Hotel-Restaurant Tivoli (Foto: 2 juli 2013)

59 Hunter Douglas Europe B.V. Oudlandsedijk 14 (Foto: 11 april 2011) Aanvullende foto s: 2 juli 2013

60 Sint Bernaertsstraat 22

61 Sint Bernaertsstraat / Markt

62 Sint Annastraat

63 Nieuwbouw Markt

64 Het nieuwe plein (Jezuïetenplein) voor Brasserie Tivoli (1)

65 Het nieuwe plein (Jezuïetenplein) voor Brasserie Tivoli (2)

66 Brasserie Tivoli en Brasserie t Zusje Jezuïetenplein

67 Laatste fase, renovatie gebouwen rond het Aloysiusplein (1)

68 Aloysiusplein (1)

69 Aloysiusplein (2)

70 Aloysiusplein (3)

71 Aloysiusplein (4)

72 Kapel van Saint Louis op het Aloysiusplein (1)

73 Kapel van Saint Louis op het Aloysiusplein (2)

74 Laatste fase, renovatie gebouwen rond het Aloysiusplein (2)

75 Aloysiusplein (5)

76 Aloysiusplein (6)

77 Basiliek van Oudenbosch

78 Pastoor Hellemonsstraat

79 Kruispunt: Pastoor Hellemonsstraat / Markt

80 Sint Bernaertsstraat 7

81 Station Oudenbosch Voor artikelen over Oudenbosch Klik hierop Voor deel 2: klik hierop Voor deel 3: klik hierop

82 Kees Wittenbols. Maart 2007 Home

83

84

85

86

87

88 BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN

Verslag excursie van 1 juni 2016

Verslag excursie van 1 juni 2016 Verslag excursie van 1 juni 2016 De Basiliek van Oudenbosch Bij aankomst in Oudenbosch werd het gezelschap in twee groepen verdeeld, een groep echtparen en een groep singles, in totaal waren wij met 55

Nadere informatie

VINCENTIUS. 22 appartementen achter T POSTkaNTOOR. Stijlvol en eigentijds wonen in historisch erfgoed. Genieten van vrijheid, rust en ruimte

VINCENTIUS. 22 appartementen achter T POSTkaNTOOR. Stijlvol en eigentijds wonen in historisch erfgoed. Genieten van vrijheid, rust en ruimte VINCENTIUS 22 appartementen achter T POSTkaNTOOR Bosschendijk 219 Postbus 97 4730 AB Oudenbosch 0165-34 92 00 info@bernarduswonen.nl www.bernarduswonen.nl Kijk voor meer informatie en alle woningplattegronden

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

OVERZICHT GEMEENTELIJKE MONUMENTEN OUDENBOSCH

OVERZICHT GEMEENTELIJKE MONUMENTEN OUDENBOSCH OVERZICHT GEMEENTELIJKE MONUMENTEN OUDENBOSCH WOONPLAATS ADRES KADASTRALE Oudenbosch Bosschendijk 12 B 3691 Woonhuis Oudenbosch Bosschendijk 24 B 1922 Woonhuis Oudenbosch Bosschendijk 28 B 3886 Woonhuis

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk Voormalig zusterklooster Moerdijk Steenweg 41, Moerdijk Foto's Voormalig zusterklooster Moerdijk Kenmerken Adres Steenweg 41 Huidige functie Woonhuis Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar MIP-code

Nadere informatie

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen.

Typering van het monument: Restant van de oude parochiekerk, bekend onder de naam De Klockeberg, thans ingericht als plantsoen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM004 Naam monument : De Klockeberg Adres : Dorpsstraat bij 2 Postcode en plaats : 6095 AH Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 955 Coördinaten

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam. www.reliplan.nl

TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam. www.reliplan.nl TE KOOP Sacramentskerk Kometensingel 152 Amsterdam www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object betreft een voormalige RK kerk. Ligging - De locatie is gelegen aan de Kometensingel 152 in Amsterdam

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

De Geschiedenis Op 28 Oktober in 1237 werd een nederzetting gesticht met de naam Berlijn in het toen genaamde Pruisen. Op dezelfde datum werd ook in de buurt Cölin opgericht. In 1307 werden deze nederzettingen

Nadere informatie

TE KOOP - KAPEL Haarensteijnsstraat 2 - Haaren. Vraagprijs:

TE KOOP - KAPEL Haarensteijnsstraat 2 - Haaren. Vraagprijs: TE KOOP - KAPEL Haarensteijnsstraat 2 - Haaren Vraagprijs: 250.000 www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Haarensteijnstraat 2 Haaren. Metrage perceel 628 m² - kapel circa 180

Nadere informatie

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool.

De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. De St. Petrus Canisiusschool en Liduinaschool. Onder leiding van pastoor Van de Pavoort werden er op een perceel grond naast de kerk 2 scholen gebouwd voor de kinderen uit de nieuwe parochie. Zoals gebruikelijk

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Typering van het monument: Natuurstenen Heilig Hartbeeld op sokkel, gelegen aan de westzijde van de H. Antonius Abt-kerk.

Typering van het monument: Natuurstenen Heilig Hartbeeld op sokkel, gelegen aan de westzijde van de H. Antonius Abt-kerk. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM033 Naam monument : Heilig Hartbeeld Adres : Niestraat bij 3 Postcode en plaats : 6011 RB Ell Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie F nr(s) 1232 Coördinaten

Nadere informatie

TE KOOP: Plústerdyk 7 A 8512 AH Broek K.K.

TE KOOP: Plústerdyk 7 A 8512 AH Broek K.K. TE KOOP: Plústerdyk 7 A 8512 AH Broek 795.000 K.K. 2 landelijk-wonen.nl Bijzondere locatie Voor wie wil wonen aan het water op een bijzondere locatie! 3 landelijk-wonen.nl 4 landelijk-wonen.nl INLEIDING

Nadere informatie

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:.

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:. Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde Naam:. Klas:... De opzet: Op 11 juni gaan wij voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde naar Haarlem. De aardrijkskunde opdracht gaan jullie voor een deel in de klas/thuis

Nadere informatie

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1

Op de kaart gezet. 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Op de kaart gezet 1. Kaasfabriek Wilhelmina Hobrederweg 1 Dit was één van de negen dagkaasfabriekjes in de polder, opgericht in het begin van de 20ste eeuw. 2. Boerderij de Vette Os voorheen Alida Hoeve

Nadere informatie

BOUWEN MET JACQUES HURKS

BOUWEN MET JACQUES HURKS BOUWEN MET JACQUES HURKS Dit jaar is het veertig jaar geleden dat architect Jacques Hurks stierf. Hurks woonde het grootste deel van zijn leven in Roosendaal. Reden om hem te gedenken met een tentoonstelling

Nadere informatie

UNIEKE CENTRALE LOCATIE VARIËREND VAN 45 TOT 78m 2 INCLUSIEF PARKEREN. HOOGSTRAAT, ROOSENDAAL - NIEUWBOUW APPARTEMENTEN VANAF v.o.n.

UNIEKE CENTRALE LOCATIE VARIËREND VAN 45 TOT 78m 2 INCLUSIEF PARKEREN. HOOGSTRAAT, ROOSENDAAL - NIEUWBOUW APPARTEMENTEN VANAF v.o.n. UNIEKE CENTRALE LOCATIE VARIËREND VAN 45 TOT 78m 2 INCLUSIEF ARKEREN HOOGSTRAAT, ROOSENDAAL - NIEUWBOUW AARTEMENTEN VANAF 120.000 v.o.n. Rob van der Linden 06-51065914 Hélène Verrest 06-31970795 NS-STATION

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout

Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Titel: Beknopte historische geografie van Oosterhout en Den Hout Inleiding Oosterhout, strategisch gelegen tussen de A27, de A59 en de A16 heeft al een lange geschiedenis. Thans een bruisende stad met

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Jozefplein 2 te Geldrop TE KOOP Sint Jozefplein 2 te Geldrop Hierbij wordt aangeboden de mooie volkskerk uit het innterbellum in traditionalistische trant in Geldrop. Geldrop is een plaats bij Eindhoven in de provincie Noord-Brabant.

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k.

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. TE KOOP Petrus en Pauluskerk Westvoorstraat 2 te Dinteloord Hierbij wordt aangeboden de prachtige naoorlogse kerk met pastorie en nevenruimten, in sobere neogotische stijl in Dinteloord. Dinteloord is

Nadere informatie

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938

Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1. Denominatie: Rooms Katholiek. Bouwjaar: 1938 Basisgegevens Naam: Adres: Effenseweg 1 Buurt: Effen-Rith Wijk: West Gemeente: Breda Denominatie: Rooms Katholiek Type: Pastorie Bouwjaar: 1938 Architect: J. Hurks Monumentenstatus: Geen Huidige functie:

Nadere informatie

VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand?

VRAAG 3 Het voormalige gildehuis van de Bergse pottenbakkers staat op de splitsing van de Dubbelstraat en de Korte Dubbelstraat. Hoe heet dit pand? VRAAG 1 In 1747 voerde Isaac Kock, baron von Cronström het opperbevel over de verdediging van de stad Bergen op Zoom. Daarnaast was er ook de gouverneur van de vesting die verantwoordelijk was voor de

Nadere informatie

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d

Watersnood. op Marken. Versie 3 d.d Watersnood op Marken Versie 3 d.d. 11-10-2013 Watersnood op Marken Beste puzzelaar, Je bent nu waarschijnlijk via de dijk op het eiland Marken aangekomen. Maar wist je dat deze dijk er tot 1957 niet lag?

Nadere informatie

Juryrapport. Wikipedia Open Kerken Fotochallenge. Winnaar Wikipedia Open Kerken Fotochallenge 2018,

Juryrapport. Wikipedia Open Kerken Fotochallenge. Winnaar Wikipedia Open Kerken Fotochallenge 2018, Juryrapport Wikipedia Open Kerken Fotochallenge Winnaar Wikipedia Open Kerken Fotochallenge 2018, Raamsdonk_-_Lambertuskerk_2, Johan Bakker, CC-BY-SA 4.0 Wikipedia Open Kerken Fotochallenge over de wedstrijd

Nadere informatie

WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD

WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD WONEN IN DE HISTORISCHE BINNENSTAD inhoudsopgave bergen op zoom een stad met geschiedenis De geschiedenis van Bergen op Zoom gaat ver terug. Al in de Romeinse tijd was het gebied rond de stad bewoond.

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Landelijk & Exclusief Wonen. Lapdijk 17 Moerdijk. Makelaardij og & Onteigeningszaken. Telefoon (0162) 426 348 Internet www.klijsen.

Landelijk & Exclusief Wonen. Lapdijk 17 Moerdijk. Makelaardij og & Onteigeningszaken. Telefoon (0162) 426 348 Internet www.klijsen. Landelijk & Exclusief Wonen Lapdijk 17 Moerdijk Telefoon (0162) 426 348 Internet www.klijsen.nl Lapdijk 17, Moerdijk Landelijk & Exclusief Wonen Vrijstaande woning met riante groene tuin en vrijstaande

Nadere informatie

Persmap. Kerkbalans Wat is de kerk jou waard?

Persmap. Kerkbalans Wat is de kerk jou waard? Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Persmap Kerkbalans 2012 Wat is de kerk jou waard? drs. E.F.J. Duijsens R.-K. Economencollege Inleiding In 2012 wordt voor de 40 e maal de landelijke actie Kerkbalans

Nadere informatie

GARNALENSTRAAT KL THOLEN K.K. Tussenwoning met 4 slaapkamers en zonnige tuin in kindvriendelijke, rustige woonomgeving

GARNALENSTRAAT KL THOLEN K.K. Tussenwoning met 4 slaapkamers en zonnige tuin in kindvriendelijke, rustige woonomgeving GARNALENSTRAAT 96 4691 KL THOLEN 199.500 K.K. Tussenwoning met 4 slaapkamers en zonnige tuin in kindvriendelijke, rustige woonomgeving INLEIDING GARNALENSTRAAT 96, 4691 KL THOLEN In kindvriendelijke woonomgeving

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Corneliuskerk Kapelaan Kockstraat 44 te Welberg

TE KOOP. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k. Sint Corneliuskerk Kapelaan Kockstraat 44 te Welberg TE KOOP Sint Corneliuskerk Kapelaan Kockstraat 44 te Welberg Hierbij wordt aangeboden de driebeukig kruiskerk met expressionistische vormen in Welberg. Welberg is een dorp in de gemeente Steenbergen in

Nadere informatie

Mebest oktober 2012 5

Mebest oktober 2012 5 Mebest oktober 2012 5 6 Mebest oktober 2012 Links Een fraaie terrazzovloer moest er komen, omdat anders de lange rokken vies werden. (foto: Henk van der Veen) Basiliek Oudenbosch Grootse terrazzovloer

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? Doel van vandaag: feest van herkenning 1. De pausen

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart

TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart TE KOOP: Nieuwbouw 17 kamer Hotel inclusief appartement te Dedemsvaart info@heeringvastgoed.nl 0523-615 518 www.heeringvastgoed.nl Oude Postkantoo r Dedemsvaart In het hart van het Vechtdal ligt het mooie

Nadere informatie

John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013. Heilige huisjes in de knel

John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013. Heilige huisjes in de knel John Dagevos (Telos/UvT) Tilburg, 27 november 2013 Heilige huisjes in de knel Eeuwenlang waren religieuze gebouwen de spil waar het leven in stad of dorp om draaide, ankerpunten in het dagelijks leven,

Nadere informatie

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o.

Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Bijlage 3 bij regels Inventarisatie Stads- en dorpsgezicht Inventarisatieformulier Stads- en dorpsgezichten gemeente Weert Gebied XI Kroonstraat e.o. Omvang gebied Wilhelminastraat, Kroonstraat, Julianastraat

Nadere informatie

BOERMARKEN IN DRENTHE

BOERMARKEN IN DRENTHE BOERMARKEN IN DRENTHE Historie Geschiedenis gaat ver terug. Het begrip Boermarke, ook wel Marke genoemd, gaat in feite terug tot de tijd van de Germanen die zich op vaste plaatsen gingen vestigen. MARKE,

Nadere informatie

Jasmijnlaan 50, Oudenbosch

Jasmijnlaan 50, Oudenbosch In groene woonwijk nabij winkels en alle voorzieningen treft u deze opvallend ruime tussenwoning met mooi aangelegde tuin Jasmijnlaan 50, Oudenbosch NU TE KOOP Ruime woning met 4 slaapkamers Grote jaren

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

Zelfreflectierapport Villa des Roses

Zelfreflectierapport Villa des Roses Zelfreflectierapport Villa des Roses Individuele taak opleidingsondersdeel architectuurtypologie Abdoulaye Declerck 1MAK 1b1 COÖRDINATEN Villa des Roses Klokstraat 59050 Gentbrugge Inleiding Villa Des

Nadere informatie

Kunst- en Monumentengids Halderberge

Kunst- en Monumentengids Halderberge Kunst- en Monumentengids Halderberge Colofon 2 Kunst- en Monumentengids Halderberge Deze Kunst- en Monumentengids Halderberge is een uitgave van de Gemeente Halderberge. Uitgave: 2008 Kostprijs: 3,00 Oplage:

Nadere informatie

Alverno TW Oudenbosch

Alverno TW Oudenbosch Alverno 33 4731 TW Oudenbosch Vraagprijs 209.000,-- k.k. Omschrijving Een tussenwoning met berging en tuin met achterom. De woning is gelegen in een kleine nieuwbouwwijk in de voormalige kloostertuin van

Nadere informatie

Vrijblijvende informatie TILBURGSEWEG 120 BREDA

Vrijblijvende informatie TILBURGSEWEG 120 BREDA Vrijblijvende informatie TILBURGSEWEG 120 BREDA VRIJBLIJVENDE INFORMATIE TILBURGSEWEG 120 BREDA Object : Het betreft een vrijstaand woonhuis, voormalig tuincentrum en een loods gelegen op een ruim perceel

Nadere informatie

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome Huis voor de Pelgrim Onze reizen brengen je verder Op naar Rome Reizen is leuk. Onderweg zijn. Andere mensen ontmoeten. Nieuwe culturen ervaren. Sfeer proeven. Dat is spannend. Allicht. En soms wil je

Nadere informatie

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet funktioneert en is opgegeven welke gebouwen in Hilversum door het Rijk beschermd zijn (de z g n o Rijksmonumenten) Van de mogelijkheid om voor objekten

Nadere informatie

TE KOOP. Breda Esserstraat 18

TE KOOP. Breda Esserstraat 18 TE KOOP Breda Esserstraat 18 Op gunstige locatie in de wijk Princenhage gelegen, goed onderhouden hoekwoning met uitbouw en stenen berging in de stadstuin met achterom. De woning ligt in een straat met

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat Zaandam. Vraagprijs: n.o.t.k.

TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat Zaandam. Vraagprijs: n.o.t.k. TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat 112-114 - Zaandam Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object bestaat uit een kerk, consistorie (uitbouw) en kosterswoning Ligging - De locatie

Nadere informatie

1911 2011 honderd jaar geleden De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Uit Tilburgsche Courant, 8 Augustus 1911 Jos Schuurmans

1911 2011 honderd jaar geleden De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Uit Tilburgsche Courant, 8 Augustus 1911 Jos Schuurmans 1911 2011 honderd jaar geleden. De zomer van 1911 was een rampjaar voor Haaren. Van woensdag 9 tot zondag 13 augustus 1911 was er een hete golf. Sint-Lambertus de parochiepatroon en heilige van kerk in

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM116 Naam monument : St. Servaasbeeld Adres : Kerkstraat tegenover 17 Postcode en plaats : 6083 AD Nunhem Kadastrale aanduiding : NHM00 sectie B nr(s)

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

TE KOOP. Kerk, pastorie en wijkgebouw

TE KOOP. Kerk, pastorie en wijkgebouw TE KOOP Sint Clemenskerk Loeffstraat 50-52 te Waalwijk Hierbij wordt aangeboden de prachtige neogotische Clemenskerk met pastorie en wijkgebouw in Waalwijk.. Kerk, pastorie en wijkgebouw Vraagprijs: 725.000

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen

Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen Praktische-opdracht door een scholier 1967 woorden 23 mei 2003 5,5 50 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding: Het onderwerp van deze Praktische

Nadere informatie

Tastbare Tijd, Bilthoven

Tastbare Tijd, Bilthoven Tastbare Tijd, Bilthoven WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Op de grens van droog en nat a. Welke dorpen en kernen liggen er allemaal in deze gemeente? b. Aan welke gemeenten grenst de gemeente de Bilt? c. Wat

Nadere informatie

Verkoopbrochure Rembrandtstraat 71 te Bergen op Zoom 1

Verkoopbrochure Rembrandtstraat 71 te Bergen op Zoom 1 Verkoopbrochure Rembrandtstraat 71 te Bergen op Zoom 1 Inhoudsopgave 1. OMSCHRIJVING OBJECT... 3 2. VERKOOPPROCEDURE... 4 3. FOTO S... 4 BIJLAGEN - Plattegronden - Kaart centrum Bergen op Zoom - Kaart

Nadere informatie

Urk 1749. Urk op de kaart. Urk 1722

Urk 1749. Urk op de kaart. Urk 1722 Urk op de kaart. Het gebied waarin het eiland Urk ligt blijkt al in de prehistorie bewoond te zijn geweest. Tussen ongeveer de jaren 300 tot 800 na Christus was bewoning hier niet mogelijk vanwege te drassige

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

Boerenverdrietweg 4 te Hank, vraagprijs ,00 k.k.

Boerenverdrietweg 4 te Hank, vraagprijs ,00 k.k. Boerenverdrietweg 4 te Hank, vraagprijs 595.000,00 k.k. De oppervlakte van de begane grond is 165 m2 en door de hoogte van het pand, plafonds begane grond 3.40 m en eerste verdieping deels 5 m,

Nadere informatie

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond.

In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. Naam: Klas: Fotozoektocht Opdracht In Münster volg je een route met behulp van een routebeschrijving en een plattegrond. In deze werkbladen vind je vragen en fotofragmenten. Ook heb je een los blad gekregen

Nadere informatie

Landelijk & Exclusief Wonen. Lapdijk 14 Moerdijk. Makelaardij og & Onteigeningszaken. Telefoon (0162) 426 348 Internet www.klijsen.

Landelijk & Exclusief Wonen. Lapdijk 14 Moerdijk. Makelaardij og & Onteigeningszaken. Telefoon (0162) 426 348 Internet www.klijsen. Landelijk & Exclusief Wonen Lapdijk 14 Moerdijk Telefoon (0162) 426 348 Internet www.klijsen.nl Lapdijk 14, Moerdijk Landelijk & Exclusief Wonen Vrijstaande woning met vrijstaande garage gelegen aan de

Nadere informatie

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK

WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WERKHOVEN WANDELROUTE IN DE KROMME RIJNSTREEK WANDELROUTE AFSTAND: 5,5 KM TIP: COMBINEER MET DE KASTELEN- ROUTE! KASTELENROUTE KROMME RIJNSTREEK / WIJK BIJ DUURSTEDE FIETS OF AUTO AFSTAND: 35 KM OMMETJE

Nadere informatie

Gent 14a. St Lievenspoortstr

Gent 14a. St Lievenspoortstr St Lievenspoortstr Gent 14a In 1708 kon Lodewijk de XIV het maar niet laten. Eerst de stad goed bombarderen en dan zich een gewelddadige toegang verschaffen om de stad in te nemen langs de St Lievenspoort.

Nadere informatie

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE Zaaknr. : 2015EAR0009 Zaakomschrijving : CPO Lindevoort Rekken Specialisme : Cultuurhistorie (excl. Archeologie) Behandeld door : Roy Oostendorp Datum : 7 oktober 2015

Nadere informatie

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen

De Brabantse Wal. Verbelgd, niet verbolgen De Brabantse Wal Verbelgd, niet verbolgen Mattemburgh 14 1. Mattemburgh 2. Lindonk 3. Groot Molenbeek 4. Lievensberg 5. Bieduinenhof 6. Zoomland 7. Boslust 8. Wouwsche Plantage 9. Groote Meer 10. Putsche

Nadere informatie

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Basisschool Budschop ( Nederweert) Basisschool de Tweesprong (Nederweert-Eind) Voorgeschiedenis. De voormalige basisschool Budschop ligt in de kern van het

Nadere informatie

TOERISME WELKOM. in Sint-Katelijne-Waver! SINT-KATELIJNE-WAVER

TOERISME WELKOM. in Sint-Katelijne-Waver! SINT-KATELIJNE-WAVER in Sint-Katelijne-Waver! WELKOM TOERISME SINT-KATELIJNE-WAVER har t van de groentestreek Gelegen tussen Antwerpen en Brussel en met bijna 21.000 inwoners ook bekend als het hart van de groentestreek met

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN

CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN CULTUURHISTORISCHE GEGEVENS SINT AGATHAPLEIN-PRINSENHOFTUIN OVERZICHT GEBIED 2014 Luchtfoto HISTORISCHE KAARTEN 1536 Kaart stadsbrand 1557 Kaart Jacob van Deventer 1581 Kaart Braun en Hogenberg 1654 Kaart

Nadere informatie

Vuurtoren Locatie: Zuidstraat

Vuurtoren Locatie: Zuidstraat Vuurtoren Locatie: Zuidstraat De vuurtoren van Westkapelle, bijgenaamd Westkapelle Hoog, Hoge licht of Zuiderhoofd is de grootste vuurtoren van Westkapelle. Deze toren vormt samen met het lage licht een

Nadere informatie

Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal

Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal Bouwpastoor H.J.A. van Mierlo gaf opdracht aan de architecten Vergouwen en Hurks voor bouw van deze kerk. Vergouwen was al een ervaren architect en deze bouw was

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR

LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR LANDGOED VILSTEREN - GRANDTOUR ROUTE 14 km Flinke wandeling op landgoed Vilsteren, met onderweg o.a. het graf van de kluizenaar, een fraai uitzichtpunt en een kijkje achter de schermen van het beleid en

Nadere informatie

TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat 112-114 - Zaandam. Vraagprijs: 525.000,-

TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat 112-114 - Zaandam. Vraagprijs: 525.000,- TE KOOP - ZAANKERK Botenmakersstraat 112-114 - Zaandam Vraagprijs: 525.000,- www.reliplan.nl 2 Object Object Dit unieke object bestaat uit een kerk, consistorie (uitbouw) en kosterswoning Ligging - De

Nadere informatie

Beknopte geschiedenis van Reeuwijk en Driebruggen

Beknopte geschiedenis van Reeuwijk en Driebruggen Beknopte geschiedenis van Reeuwijk en Driebruggen De huidige gemeente Reeuwijk bestaat uit verschillende oude ambachtsheerlijkheden en gemeenten. In 1855 werd de oorspronkelijke kleine agrarische gemeente

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

MAKELAARSGILDE. Zuid Rundersteeg 7 te Leiden. 189.500,- k.k. www.remax.nl

MAKELAARSGILDE. Zuid Rundersteeg 7 te Leiden. 189.500,- k.k. www.remax.nl MAKELAARSGILDE Zuid Rundersteeg 7 te Leiden 189.500,- k.k. www.remax.nl Midden in het centrum gelegen, ruim opgezette 2-kamer benedenwoning met een (gedeelde) tuin. Voor de woning bevind zich een plein

Nadere informatie

6 starterswoningen Huijbergseweg Philomenahof. Hoogerheide. koopwoningen. 1 Starterswoningen Hoogerheide

6 starterswoningen Huijbergseweg Philomenahof. Hoogerheide. koopwoningen. 1 Starterswoningen Hoogerheide 6 starterswoningen Huijbergseweg Philomenahof Hoogerheide 1 Starterswoningen Hoogerheide koopwoningen Wonen West Brabant, een betrouwbare partner Wonen West Brabant is een woningcorporatie met ongeveer

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving.

Typering van het monument: Trafohuisje met afbeelding van Maria, waarvan de bouwstijl is aangepast aan de omgeving. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM092 Naam monument : n.v.t. Adres : Margarethastraat 13 Postcode en plaats : 6014 AE Ittervoort Kadastrale aanduiding : ITV00 sectie B nr(s) 1237 Coördinaten

Nadere informatie

C O N C E P T. ONDERZOEK GEBIEDSTRUCTUREN Almere, september 2012 MIRCK ARCHITECTURE KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS

C O N C E P T. ONDERZOEK GEBIEDSTRUCTUREN Almere, september 2012 MIRCK ARCHITECTURE KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS ONDERZOEK GEBIEDSTRUCTUREN Almere, september 2012 MIRCK ARCHITECTURE KEIZERSGRACHT 8 1015 CN AMSTERDAM THE NETHERLANDS 0031(0)20 8456190 C O N C E P T WWW.MIRCK.EU OFFICE@MIRCK.EU MIRCK ARCHITECTURE NEW

Nadere informatie

>400.000 euro. 300.001-400.000 euro. 200.001-300.000 euro. 150.001-200.000 euro. 100.000-150.000 euro. <100.000 euro

>400.000 euro. 300.001-400.000 euro. 200.001-300.000 euro. 150.001-200.000 euro. 100.000-150.000 euro. <100.000 euro Broek Broek is het kleinste dorp van de gemeente De Marne. Broek is gelegen aan de weg van Eenrum naar Kloosterburen. Daarnaast loopt er ook een weg naar Pieterburen vanuit Broek. De plaatsnaam Broek duidt

Nadere informatie

BOSSCHENHOOFD MARGRIETSTRAAT 17

BOSSCHENHOOFD MARGRIETSTRAAT 17 BOSSCHENHOOFD MARGRIETSTRAAT 17 VRAAGPRIJS: 350.000,- EURO K.K. WWW.DEWEKKERMAKELAAR.NL ALGEMEEN Omschrijving In het dorp, nabij de uitvalswegen richting Roosendaal en Breda gelegen royaal perceel van

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-16:38 Tags:reizen

Nadere informatie

Molendijk 71, 73 en 75

Molendijk 71, 73 en 75 Molendijk 71, 73 en 75 3255 AM Oude-Tonge Vraagprijs: 179.000 k.k. Vraa Renovatieproject of nieuwbouwlocatie(s) op een mooie plek in Oude-Tonge Deze eeuwenoude boerderij, bestaande uit een woonhuis, garages

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM017 Naam monument : n.v.t. Adres : Stationstraat 17 Postcode en plaats : 6095 BR Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten

Nadere informatie

Veel glas-in-lood ramen van rond 1215 zijn in deze kathedraal nog bewaard gebleven. Dit is vrij uniek omdat ramen meestal in de loop van de tijd door

Veel glas-in-lood ramen van rond 1215 zijn in deze kathedraal nog bewaard gebleven. Dit is vrij uniek omdat ramen meestal in de loop van de tijd door Kerken in de Berry De Berry is een oud graafschap in het centrum van Frankrijk. Recentelijk is de naam Berry bekend geworden door de grote overzichtstentoonstelling van het werk van de gebroeders Van Limburg,

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VISIE

STEDENBOUWKUNDIGE VISIE STEDENBOUWKUNDIGE VISIE Nieuwbouw Hoenderkamp Heteren 01-06 -2016 www.burostedenbouw.nl Inleiding De initiatiefnemer is voornemens drie vrijstaande woningen te realiseren op een inbreidingslocatie in Heteren,

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

Koop kantoorruimte op Reeweg Oost 123 te Dordrecht (prijs op aanvraag)

Koop kantoorruimte op Reeweg Oost 123 te Dordrecht (prijs op aanvraag) Koop kantoorruimte op Reeweg Oost 123 te Dordrecht (prijs op aanvraag) Aanbiedende partij: Waltmann Bedrijfshuisvesting Email: bedrijfshuisvesting@waltmann.com Telefoon: 078 6141030 Website: http://www.waltmann.com

Nadere informatie