VEILIG BOUWEN VAN GEWAPEND BETONSCHOORSTENEN 1964 Blz. 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIG BOUWEN VAN GEWAPEND BETONSCHOORSTENEN 1964 Blz. 1"

Transcriptie

1 Blz STEIGERS 1.1* Materiaaleisen Telkens vóór de opbouw van een steiger moeten alle onderdelen op hun deugdelijkheid worden onderzocht. De houten onderdelen moeten gaaf en gezond zijn, zonder scheuren en grote of dode kwasten. De kwaliteit moet tenminste gelijk zijn aan die van goed vurehout. Het materiaal van de van staal vervaardigde onderdelen moet een trekvastheid hebben van tenminste 37 kg/mm², overeenkomstig de kwaliteit genoemd in de ontwerpnorm V 1035-III respectievelijk IV onder Q m Bouwsteiger 1.2.1* Afmetingen van de onderdelen De samenstellende delen van de staanders, alsmede de scheerhouten en de stempels moeten tenminste 6,5 x 16,5 cm zwaar zijn, de langsschoren tenminste 3,8 x 20 cm en de steunschoren 15 x 15 cm of 18 x 18 cm, afhankelijk van de constructie (zie punt 1.2.7). Kantplanken moeten tenminste 3 cm dik en 20 cm breed zijn, steigerplanken tenminste 3 cm dik en zoveel mogelijk 20 cm breed. De einden van de planken moeten doelmatig tegen inscheuren zijn beschermd. Leuningen moeten tenminste 5 x 7 cm of 3 x 15 cm zwaar zijn. Voetstootlijsten moeten tenminste 5 x 7 cm zwaar zijn * Staanders Elke staander moet zijn samengesteld uit twee stijlen van vierkant bezaagd hout, met de brede zijde tegen elkaar geplaatst en onderling gekoppeld op afstanden van ten hoogste 1,25 m door middel van 5/8" doorgaande moerbouten met onderlegplaten van 100 x 100 x 6 mm, die zowel onder kop als moer moeten zijn aangebracht. Opeenvolgende bouten moeten zoveel mogelijk verspringend ten opzichte van elkaar zijn aangebracht. De onderlinge afstand van de staanders mag niet meer dan 2,50 m bedragen * Oplangen Bij het oplangen van de staanders moeten de lassen van de samenstellende stijlen zo dicht mogelijk bij de verbindingen van de scheerhouten met de staanders zijn aangebracht. Van de oplanglassen der tot staanders samengestelde stijlen mogen er ten hoogste 2 in hetzelfde horizontale vlak liggen; bovendien mogen deze beide lassen niet in opeenvolgende staanders zijn aangebracht. Vervolgens mag in een staander tussen twee scheerhoutlagen ten hoogste 1 oplanglas voorkomen. De op elkaar steunende vlakken moeten zuiver haaks zijn afgewerkt en over de volle oppervlakte op elkaar aansluiten. Onverminderd het bepaalde in moeten ter weerszijden, op een afstand van ten hoogste 0,25 m uit elke las, bouten zijn aangebracht.

2 Blz * Scheerhouten (schakels, koppelingen, liggers) De staanders moeten aan de buitenzijde op onderlinge afstand van ten hoogste 2,50 m door scheerhouten met elkaar zijn verbonden door middel van 5/8" moerbouten met onderlegplaten van 100 x 100 x 6 mm, die zowel onder kop als moer moeten zijn aangebracht. Het onderste scheerhout mag niet hoger dan 0,25 m boven de funderingsplaat van de schoorsteen zijn aangebracht * Stempels De steiger moet over de volle hoogte op afstanden van ten hoogste 7,5 m aan vier zijden door middel van horizontale stempels tegen de schoorsteenwand zijn gesteund. In afwijking hiervan mag de eerste aan te brengen stempeling op een afstand van ten hoogste 8 m van de funderingsplaat zijn gelegen. Voor de stempeling mag men gebruik maken van de scheerhouten, die dan tot de schoorsteenwand moeten doorlopen * Langsschoren De langsschoren moeten over de volle hoogte en aan vier zijden van de steiger tegen de staanders en tussen twee opeenvolgende scheerhouten zijn aangebracht. N.B. Indien door bepaalde omstandigheden een der onderste scheerhouten (punt1.2.4) en/of een der onderste langsschoren (punt 1.2.6) niet kunnen/kan worden geplaatst, moeten voorzieningen zijn getroffen om deze verzwakking van de constructie te compenseren * Steunschoren De steiger moet op afstanden, die ten hoogste 12-maal de hartafstand van 2 opeenvolgende scheerhouten mogen bedragen, door steunschoren zijn gestut. Deze schoren moeten goed aanliggend steunen op de consoles of op de betonring van de wand van de schoorsteen en steunen óf tegen het eerste daarop volgende scheerhout van de steiger, de zgn. "korte steunschoren", óf tegen het tweede daaropvolgende scheerhout van de steiger, de zgn. "lange steunschoren". Zij moeten tevens tegen het vlak van de staanders aanliggen dat tenminste 16,5 cm breed is (zie punt 1.2.1). Consoles kunnen eventueel tegen de betonwand worden bevestigd met 2 stuks 3/4" bouten in schroefhulzen. Deze schroefhulzen moeten in het beton zijn meegestort. De korte en de lange steunschoren moeten een afmeting hebben van tenminste 15 x 15 cm, waarbij de lange steunschoren in het midden moeten zijn gesteund door verlengde scheerhouten en een badding als stempel, tenzij deze schoren een afmeting hebben van tenminste 18 x 18 cm, in welk geval zij in het midden niet behoeven te zijn gesteund. De steunschooreinden die op de consoles of op de betonring rusten, moeten bijv. door bevestiging aan de op die hoogte aan te brengen stempels tegen spatten zijn gezekerd. De lange, niet in het midden gesteunde schoren moeten paarsgewijze onderling door een kruisverband zijn verbonden.

3

4 Blz. 3 Ter plaatste van de verbindingen van de steunschoren met de steiger moeten tussen de opeenvolgende staanders als afstandhouders baddingen zijn aangebracht. Wanneer bijv. om constructieve redenen de steunschoorafstanden groter moeten worden uitgevoerd dan wel steunschoren niet kunnen worden toegepast, dienen de staanders zwaarder te worden uitgevoerd dan onder en is vermeld. In dit geval zal aan het districtshoofd der Arbeidsinspectie een berekening moeten worden overgelegd waaruit moet blijken, dat de staanders de belasting kunnen dragen * Werkvloer De werkvloer moet geheel zijn dichtgelegd. De opening tussen vloer en binnenbekisting mag max. 0,25 m bedragen. Op 0,90 m boven de vloer moeten leuningen en aansluitend aan de vloer moeten voetstootlijsten zijn aangebracht. De werkvloer mag niet meer dan 2,50 m boven de laatste stempeling liggen. De ophanging van de werkvloer en van de onder genoemde schrikvloer moet zijn aangepast aan het gevolgde bouwsysteem en veilig zijn uitgevoerd * Schrikvloer Op ten hoogste 2 m onder elke werkvloer moet om de hijsschacht een geheel dichtgelegde schrikvloer aanwezig zijn. De opening tussen schoorsteenwand en schrikvloer mag ten hoogste 0,10 m bedragen * Tussenvloeren Op onderlinge afstanden van ten hoogste 15 m moeten rond de hijsschacht geheel dichtgelegde vloeren aanwezig zijn. Bij open schacht moeten langs de schacht kantplanken zijn aangebracht * Steiger (vloer)planken Deze moeten zodanig zijn opgelegd, dat de overspanning niet meer dan 1 m bedraagt. De einden der planken mogen niet meer dan 0,15 m buiten de oplegging uitsteken * Sparingen in vloeren Ter plaatse waar de ladder een vloer passeert mag een sparing aanwezig zijn waarvan de afmeting, loodrecht op de ladder gemeten, niet meer mag bedragen dan 0,60 m en de afmeting in de andere richting niet meer dan de afstand tussen de bomen van de ladder + 0,30 m. Aan de vloerzijde van de sparing moet een voetstootlijst zijn aangebracht, die 0,05 m boven de vloer moet uitsteken; voorts moet op een hoogte van 0,90 m boven de vloer ter plaatse van de sparing aan twee zijden een stevige leuning zijn aangebracht.

5 Blz Metselsteiger 1.3.1* Voor het metselen van de binnenbekleding van de schoorsteen moet, waar nodig, gebruik worden gemaakt van een metselsteiger. Deze steiger moet zijn ondersteund door uitschuifbare stalen pijpen met een uitwendige middellijn van tenminste 2½", die over een lengte van tenminste 0,11 m in het metselwerk zijn opgelegd. De belasting van de vloeren moet zodanig zijn, dat in de pijpen geen hogere spanning optreedt dan 1200 kg/cm² * De pijpen moeten zodanig zijn ingericht, dat het borgen van de schuifconstructie in elke uitgeschoven stand kan geschieden door middel van ring en centerpen * De steigervloer moet rond de hijsschacht geheel zijn dichtgelegd. Bij open schacht moeten langs de schacht kantplanken en op 0,90 m boven de vloer leuningen zijn aangebracht. Ten hoogste 2 m onder de metselsteiger moet een schrikvloer van dezelfde samenstelling als de vloer van de metselsteiger zijn aangebracht. 1.4 Controlesteiger (hangsteiger) De breedte van de controlesteiger moet tenminste 0,40 m bedragen. Aan de buitenzijde van deze steiger moeten leuningen en gordingen zijn aangebracht, resp. op 0,90 m en 0,45 m boven de vloer. De toegangen tot de controlesteiger moeten als ladders zijn uitgevoerd en tenminste 0,30 m breed zijn. De controlesteiger moet regelmatig worden bijgesteld; de ruimte tussen de binnenkant van de steiger en de buitenwand van de schoorsteen mag op geen enkele plaats meer dan 0,20 m bedragen. 2. VANGNETTEN 2.1* In verband met de gevaren die zich bij het werken op de controlesteiger (hangsteiger) kunnen voordoen, is het noodzakelijk onder deze steiger een vangnet aan te brengen. 2.2* Het vangnet moet de vertikale verplaatsing van de controlesteiger kunnen volgen. 2.3* Het vangnet moet zowel aan de schoorsteenzijde als aan de buitenzijde van de controlesteiger zodanig zijn opgehangen, dat redelijkerwijze kan worden aangenomen dat vallende personen dan wel vallende materialen in het net terechtkomen.

6

7 Blz TOEGANGSMIDDELEN 3.1 Ladders en trappen 3.1.1* Voor verticale verplaatsing van personen in de schoorsteen moet gebruik worden gemaakt van een daartoe aangebrachte trap of ladder. De ladders mogen niet in een verticale lijn zijn aangebracht, doch moeten telkens bij een dichte vloer hart op hart 1 m verspringen. In speciale gevallen kan voor het vervoer van personen gebruik worden gemaakt van een personenlift; over de uitvoering daarvan dient echter vooraf overleg te worden gepleegd met het betrokken districtshoofd der Arbeidsinspectie * Afmetingen Ladderbomen moeten tenminste 5 x 7,5 cm en laddersporten tenminste 2,5 x 7 cm zwaar zijn. Trapbomen en -treden moeten tenminste 2,5 x 15 cm zwaar zijn * Constructie Een ladder moet aan de buitenzijde van de hijsschacht zijn aangebracht en tenminste om de 3 m stevig aan het steigerwerk zijn bevestigd, zodanig, dat over de volle hoogte tenminste 0,14 m vrije voetruimte achter de sporten van de ladder aanwezig is. Voorts moet de optrede van de ladder circa 0,30 m bedragen, terwijl de afstand tussen de bomen tenminste 0,30 m en ten hoogste 0,45 m moet zijn. Sporten moeten in het hout der bomen rusten en zowel aan de onder- als aan de bovenzijde even diep in de bomen zijn ingelaten. Zij moeten aan de bomen zijn bevestigd door middel van 2½" draadnagels of 2" houtschroeven met verzonken kop. Ter borging van de verbinding sport met boom moet draad zijn gebruikt, dat door middel van krammen op de bomen en over de sport is bevestigd. Scherpe hoeken in het draad moeten zijn vermeden. Een ladder mag een ononderbroken opgang hebben van ten hoogste 15 m. Aan het einde van de opgang moet een geheel dichtgelegde vloer aanwezig zijn, waarboven de ladder tenminste 1 m moet uitsteken * Aan de schachtzijde waar de ladder is bevestigd moet over de volle hoogte een vlakke, dichte wand tussen de ladder en de schacht zijn aangebracht. Deze wand moet een breedte hebben van tenminste tweemaal die van de ladder * Een trap moet langs de buitenzijde van de schacht zijn aangebracht en wel zodanig, dat hij niet steiler staat dan 60. De trapopgang moet zijn onderbroken door bordessen, die op onderlinge afstanden van ten hoogste 5 m moeten zijn gelegen. De trap moet tenminste 0,60 m breed zijn.

8 Blz * Bij open schacht moeten aan beide zijden van de trap leuningen zijn aangebracht, op 0,90 m boven de treden. Bij beklede schacht kan worden volstaan met een leuning aan de buitenzijde van de trap. De treden van de trap moeten op goed tegen de boom bevestigd klampen rusten Inspectieluiken In geval van volledige bekleding van de schacht moeten bij elke tussenvloer goed te grendelen inspectieluiken van ten hoogste 1 x 1 m aanwezig zijn, die in geopende stand niet in de hijsschacht steken. De afstand van bovenkant vloer tot onderkant luik moet tenminste 0,90 m bedragen. 4.* TOEGANG TOT DE SCHOORSTEEN Boven de toegangsopening tot de schoorsteen moet een afdekking van voldoende grootte zijn aangebracht om de zich bij die opening bevindende arbeiders te beschermen tegen vallende voorwerpen. Deze afdekking moet zijn samengesteld uit tegen elkaar aansluitende delen van tenminste 6 cm dikte. 5. HIJSINRICHTINGEN 5.1 Lierwerken Lierwerken worden onderscheiden in koppelinglieren en omkeerbare lieren Koppelinglieren zijn lieren gedreven door een elektromotor of een verbrandingsmotor, die steeds in dezelfde richting blijft draaien en waarbij van de stopstand uit het hijsen van de last wordt bewerkstelligd door het inschakelen van de koppeling tussen krachtwerking en liertrommel, en het laten dalen van de last door het lichten van de rem * Koppelinglieren moeten van een inrichting zijn voorzien die belet dat de last daalt zonder dat men dit beoogt. Deze inrichting moet automatisch en zoveel mogelijk zonder stoten werken en zodanig zijn uitgevoerd, dat de goede werking ervan niet door ontoelaatbaar ingrijpen of door weersinvloeden kan worden geschaad * Koppelinglieren moeten van een inrichting zijn voorzien die de daalsnelheid van de maximaal toelaatbare last automatisch zodanig beperkt, dat de daalsnelheid ten hoogste 50% groter is dan de hijssnelheid. In geen geval mag de daalsnelheid meer dan 90 m/min bedragen.

9 Blz Omkeerbare lieren zijn lieren gedreven door een elektromotor, waarbij ter verkrijging van richtingsverandering van de last de draairichting van de elektromotor wordt omgekeerd * Elektromotoren van omkeerbare lieren moeten een zodanige karakteristiek bezitten, dat de invloed van de maximaal toelaatbare last op de daalsnelheid niet groter is dan 10% van de nominale snelheid * Bij omkeerbare lieren moet bij onderbreking van de stroomtoevoer naar de elektromotor de rem automatisch in werking treden * Het bedieningsmechanisme van koppelinglieren met een bedieningshefboom moet zodanig zijn uitgevoerd, dat bij het schakelen van hijsen naar dalen en omgekeerd in de stopstand een gedwongen onderbreking van de schakelbeweging optreedt * Bedieningsorganen moeten gemakkelijk en veilig bereikbaar zijn * Onmiddellijk na het loslaten van het bedieningsorgaan moet de last automatisch tot stilstand komen * De stilstand van de last moet door een rem zijn gewaarborgd * De rem moet zodanig zijn bemeten, dat een remkoppel kan worden geleverd dat tenminste 25% groter is dan het door de maximale bedrijfslast naar de remschijf toegevoerde koppel. Bij de bepaling van de grootte van het remkoppel mag de in het drijfwerk optredende wrijving niet in rekening worden gebracht * De rem moet de last bij maximale daalsnelheid stootvrij kunnen afremmen * De rem moet zodanig zijn ingericht, dat het maximale remkoppel niet door handelingen van degene die de lier bedient kan worden vergroot * De rem moet druipwaterdicht zijn uitgevoerd * Bij toepassing van veerkracht moet de veer een drukveer zijn die niet zijdelings kan uitwijken.

10

11 Blz * Remgewichten moeten tegen verschuiven en afvallen zijn geborgd door middel van doorgaande bouten * De middellijn van de liertrommel moet tenminste 20 x de middellijn van de staalkabel bedragen * De liertrommel moet zijn voorzien van opstaande randen of dergelijke om het zijwaarts aflopen van de staalkabel te verhinderen. De randen moeten zo hoog zijn, dat bij volledig opgewikkelde trommel de rand nog anderhalfmaal de middellijn van de staalkabel buiten de buitenste laag uitsteekt. Maatregelen moeten zijn getroffen om het oplopen van de staalkabel tegen de opstaande randen van de trommel te beletten * De bevestiging van de staalkabel aan de trommel moet geschieden door de staalkabel door de trommelwand te voeren en aan de binnen- of de buitenzijde van de flens te bevestigen. De bevestiging moet geschieden door middel van: a. een wigklem of dergelijke, waarbij de kabel is ingeklemd; b. splitsen en omwikkelen resp. omgeven met staaldraad of een ander daaraan gelijkwaardig materiaal met gebruik van kabelkousen e.d.; c. ingieten; d. een aan de onder a, b of c genoemde gelijkwaardige uitvoering * Lierwerken moeten geheel zijn omgeven door een plaatstalen omkasting, zonodig voorzien van met luikjes afgesloten openingen, die zodanig zijn aangebracht dat de bediening van smeerpunten, aanzetinrichtingen e.d. zonder gevaar mogelijk is. 5.2 Andere onderdelen van hijsinrichtingen 5.2.1* Staalkabels Staalkabels moeten van een constructie zijn als aangegeven in NEN 3231 en moeten de totale belasting gezamenlijk met tenminste 8-voudige zekerheid tegen breken kunnen dragen. De treksterkte van het materiaal van de draden waaruit de kabel is samengesteld mag niet meer bedragen dan 160 kg/mm². Gelaste staalkabels mogen niet worden toegepast. Verlengen of inkorten van de kabel mag niet door middel van knopen geschieden. De bevestigingslus in een staalkabel dient te zijn gemaakt door middel van passende staalkabelklemmen of door middel van een splits van voldoende lengte. In het oog moet een stalen kous zijn aangebracht. Voor het bepalen van het tijdstip van afkeuring van staalkabels moet worden gelet op: a. splinters over de gehele of vrijwel de gehele lengte; b. slechte plekken, breuknesten, plaatselijke beschadigingen, e.d.; c. roestvorming;

12 d. draadslijtage aan de buitenzijde.

13 Blz * Hijshaken Hijshaken moeten voldoen aan hetgeen is aangegeven in NEN 2298 (de vorm moet zodanig zijn, dat de haak noch bij hijsen, noch bij vieren achter uitstekende delen kan blijven steken). De hijshaken moeten zodanig zijn opgehangen (bijv. door middel van een wartel) dat de last niet kan draaien * Kabelschijven De middellijn van de kabelschijven gemeten in de grond van de groef moet tenminste 22 x de middellijn van de staalkabel bedragen. De schijven moeten een groefprofiel hebben als aangegeven in NEN 2380; zij moeten bereikbaar zijn voor inspectie en onderhoud en moeten zodanig zijn ingericht, dat het uitlopen van de kabels niet mogelijk is * Voetblok Indien het voetblok van de hijsinrichting aan de steiger is bevestigd, moeten voorzieningen zijn getroffen om het spatten tegen te gaan. Tussen lier en voetblok moet de hijskabel zijn omkokerd. Deze omkokering kan bestaan uit twee op hun kant geplaatste baddingen, onderling verbonden door middel van klampen * Hijsjuk Het hijsjuk boven in het steigerwerk moet berekend zijn voor een belasting van 500 kg of zoveel meer als de werkbelasting de 500 kg te boven gaat * Kettingwerk * Op kettingwerk, waaronder begrepen sluitings, ringen, wartels, hijshaken, e.d. moet de werkbelasting, zijnde de grootste veilig toelaatbare statische belasting, duidelijk en duurzaam zijn aangegeven. Zie voor D- sluitings NEN 964, harpsluitings NEN 965, ringen NEN * Kettingwerk moet voldoen aan de eis van goed en veilig werk en mag niet zwaarder worden belast dan een veilig gebruik toelaat * Voor het gebruik van uit staal vervaardigd kettingwerk wordt verwezen naar de desbetreffende "Leidraad 1958" (uitgave Staatsdrukkerij- en Uitgeverijbedrijf te 's-gravenhage.) Aanbevolen wordt, het kettingwerk in een kettingregister in te schrijven met vermelding van de herkomst, het jaar van aanmaak of aanschaffing, het merkteken en de bijzonderheden zoals de proef- en de werkbe-

14 lasting.

15 Blz. 10 In het register kan dan tevens regelmatig aantekening worden gehouden van aangebrachte wijzigingen, verrichte herstellingen, periodiek onderzoek van het kettingwerk in zijn geheel zowel als van de daarbij behorende onderdelen. Het register ware tenminste 5 jaren na de datum van de laatste aantekening te bewaren. * Lieren mogen niet worden bediend door personen beneden 18 jaar. Het gebruik van lieren voor het vervoer van personen is uiterst gevaarlijk en mag in geen geval plaatsvinden. Het verdient aanbeveling, nabij de lieren en de hijs- en losplaatsen een bord met een duidelijk leesbaar en onuitwisbaar opschrift "Verboden voor personenvervoer" te plaatsen. 6. DE ELEKTRISCHE INSTALLATIE De elektrische installatie moet voldoen aan de algemene voorschriften van het "Elektrotechnisch Veiligheidsbesluit 1938", waaraan kan worden geacht te zijn voldaan indien de desbetreffende bepalingen van de "Veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties" (NEN 1010) worden aangehouden. 7. PERSOONLIJKE BESCHUTTINGSMIDDELEN 7.1* Arbeiders die zich in of nabij de in aanbouw zijnde schoorsteen moeten begeven, moeten de beschikking hebben over een deugdelijke veiligheidshelm. 7.2* Arbeiders die zich voor het verrichten van werkzaamheden over de rand van de in aanbouw zijnde schoorsteen of boven de hijsschacht moeten begeven, moeten bovendien de beschikking hebben over een deugdelijke vanggordel. 7.3* Degene die het lierwerk bedient moet zijn beschut tegen het gevaar door vallende voorwerpen te worden getroffen. De beschutting kan op dezelfde wijze zijn uitgevoerd als aangegeven onder VERDERE VOORZIENINGEN Het verdient aanbeveling: a. op de werkvloer een vanglijn aanwezig te hebben waarvan de lengte tenminste overeenkomt met de hoogte van de te bouwen schoorsteen; b. een telefoonverbinding tussen werkvloer en begane grond aan te brengen, of het contact door middel van een mobilofoon te onderhouden.

16 Blz AFWIJKINGEN Indien men voor de opbouw van de schoorsteen een systeem toepast dat afwijking van in deze publikatie vermelde aanwijzingen noodzakelijk maakt, wordt aangeraden voor de bouw overleg te plegen met het betrokken districtshoofd der Arbeidsinspectie. 10. WETTELIJKE BEPALINGEN De in deze publikatie met een * gemerkte aanwijzingen zijn gebaseerd op één of meer van de hieronder verkort weergegeven, op bouwwerken van toepassing zijnde artikelen van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" en het "Arbeidsbesluit 1920", en hebben mede betrekking op de naleving van die artikelen. Met het in acht nemen van die aanwijzingen voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op de meest doeltreffende wijze aan de bedoelde wettelijke voorschriften. De overige aanwijzingen zijn voor het veilig werken bij de bouw van de in deze publikatie bedoelde schoorstenen echter zeker van even groot belang. Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 Artikel 124 Een steiger met toebehoren moet voldoen aan de eis van goed en veilig werk. Artikel 127 Wanneer arbeiders werkzaamheden verrichten waarbij zij gevaar lopen hetzij van een hoogte hetzij in het water te vallen, moeten zonodig tegen dit gevaar maatregelen zijn genomen door het aanbrengen van doelmatig beveiligde steigers, stellingen of bordessen. Waar het aanbrengen van deze voorzieningen ernstige bezwaren oplevert, moet het gevaar zijn tegengegaan door het gebruiken van doelmatige gordels met touwen van voldoende afmeting en sterkte, of door het spannen van vangnetten of dergelijke. Artikel 131 Laddersporten moeten in het hout der bomen rusten en mogen niet uitsluitend door opspijkeren of aanschroeven zijn bevestigd. Artikel 141 Hijsinrichtingen en hun onderdelen en toebehoren moeten zodanig zijn ingericht, opgesteld, verankerd en beschut, dat zij zo min mogelijk gevaar opleveren. Artikel 143 Kabels mogen niet zwaarder worden belast dan een veilig gebruik toelaat.

17 Blz. 12 Artikel 148 Tegen het gevaar getroffen te worden door vallende of wegvliegende voorwerpen moeten doeltreffende maatregelen zijn getroffen en beschuttingen zijn aangebracht. Artikel 212-ter Op grond van dit artikel moet een doelmatige steiger zijn aangebracht voor alle arbeid die niet veilig met een ladder of op andere wijze kan worden uitgevoerd. Artikel 212-quater Een steiger met toebehoren moet zijn vervaardigd van deugdelijke materialen, voldoende sterk zijn en in goede staat van onderhoud verkeren. Alvorens arbeid op een steiger wordt verricht, moet zijn vastgesteld dat deze aan de gestelde eisen voldoet. Artikel 212-quinquies Elke plaats waar wordt gewerkt moet langs veilig begaanbare toegangen bereikbaar zijn. Artikel 212-sexies Hijsinrichtingen moeten voldoen aan de eis van goed en veilig werk. Artikel 212-septies Op een hefwerktuig en het daarbij gebruikte kettingwerk moet het veilig maximum-hefvermogen duidelijk zijn aangegeven. Arbeidsbesluit 1920 Artikel 3 Dit artikel verbiedt o.a. het bedienen van lieren door personen beneden 18 jaar.

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

Deze publikatie verstaat onder:

Deze publikatie verstaat onder: EN VLOEROPENINGEN OP BOUWWERKEN EN ONDERHOUDSWERKEN ALSMEDE VOOR EEN VEILIGE CONSTRUCTIE EN OPSTELLING VAN BOUWLADDERS, TRAPPEN, LOOPPLANKEN EN LOOPBRUGGEN @@ Deze publikatie verstaat onder:.wandopeningen

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04

Blitz steiger. Montage- en gebruikshandleiding. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. 05-07- 04 Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 05-07- 04 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.).

maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes, werkvloer, hekwerk etc.). 14.01 GEVAAR Vallen. 14.02 WERK IN UITVOERING Bij werkzaamheden boven 2,5 m moeten altijd maatregelen worden getroffen om valgevaar te voorkomen (bv. door het gebruik van een steiger, borstwering, bordes,

Nadere informatie

HOUTEN STEIGERS 1990 Blz. 1

HOUTEN STEIGERS 1990 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING In dit publikatieblad worden aanwijzingen gegeven voor de bouw, het gebruik en het onderhoud van in hoofdzaak uit rondhout samengestelde steigers. De in dit blad gegeven aanwijzingen

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Page 1 of 8 -steiger is voor de gebruiker van frame systemen het steigersysteem bij uitstek. Het uitgangspunt is dat met weinig onderdelen een gevelsteiger kan worden gebouwd. Lichte onderdelen die in

Nadere informatie

Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren.

Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren. Layher rolsteigers zijn voor veel werkzaamheden op hoogte, veilig, snel en eenvoudig te (de)monteren. Layher rolsteigers zijn vervaardigd uit dikwandig aluminium waardoor kwaliteit en duurzaamheid gegarandeerd

Nadere informatie

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Ingevolge artikel 121 van het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 moeten personen, die bij het gebruik van werktuigen of gereedschappen gevaar lopen getroffen te

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines

Nadere informatie

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen

Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Wetgeving valbeveiligingsmiddelen Met betrekking tot de vraag over valkeuringsmiddelen in de Vraagbaak is onderstaande wetgeving relevant: Artikel 7.4a. Keuringen 1.Een arbeidsmiddel waarvan de veiligheid

Nadere informatie

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG

Rolsteigers. voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG Montagehandleiding Comform EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG 19-04- 06 Rolsteigers voor veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Layher rolsteigers zijn voor veel

Nadere informatie

Montage- en gebruikshandleiding. Blitz steiger Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers.

Montage- en gebruikshandleiding. Blitz steiger Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Montage- en gebruikshandleiding Blitz steiger 01-04-2012 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. De Layher Blitz-steiger is voor de gebruiker van frame systemen het gevelsteigersysteem bij uitstek. Het

Nadere informatie

TRAPPEN EN BORDESSEN PRODUCTIE INSTORTVOORZIENINGEN

TRAPPEN EN BORDESSEN PRODUCTIE INSTORTVOORZIENINGEN PRODUCTEN TRAPPEN EN BORDESSEN 5.8 5 TRAPPEN EN BORDESSEN INSTORTVOORZIENINGEN Een trap in een gebouw Trappen zijn voor wat toepassing onderscheiden Toepassingsgebied in: A betreft te -in een woning met

Nadere informatie

Handleiding Vlonderframes

Handleiding Vlonderframes Handleiding Vlonderframes Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 VOORBEREIDEN... 4 VERPLAATSEN... 7 OPTIONEEL... 10 MONTAGE / DEMONTAGE... 11 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt de toepassing en

Nadere informatie

KABELBANENSHOP.NL. Kabelbaan ZLX Handleiding voor montage en gebruik

KABELBANENSHOP.NL. Kabelbaan ZLX Handleiding voor montage en gebruik KABELBANENSHOP.NL Kabelbaan ZLX Handleiding voor montage en gebruik Veiligheidsvoorschriften De kabelbaan dient gemonteerd te worden door een of meerdere volwassenen, conform de voorschriften. De verpakking

Nadere informatie

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen

Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Bijlage: Vaste toegangsmiddelen Inleiding Onder vaste toegangsmiddelen vallen werkbordessen, looppaden, trappen, trapladders, vaste ladders en balustraden. De Europese geharmoniseerde normserie NEN-EN-ISO

Nadere informatie

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering

Gecombineerd toestel. Vragen over de huidige toestand OK Niet OK. FC* Beschrijving - Commentaar. 1. Conform de EN-norm Permanente markering Vragen over de huidige toestand Niet 1. Conform de EN-norm 1176 Is op het speeltoestel een markering aangebracht dat het in overeenstemming met de NBN/EN-norm 1176 is of kan de fabrikant een geschreven

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Schuine dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse B Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Leerlooierstraat 32 4871 EN Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken op hoogte

Toolbox-meeting Werken op hoogte Toolbox-meeting Werken op hoogte Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Volgens de Arbowet is werken op hoogte: al het werk dat op hoogte

Nadere informatie

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening.

De wanden die verticaal vervoerd worden kunnen zonder hulp middelen worden opgehesen aan de speciaal ingestorte hijsvoorziening. Holle wanden Montage handleiding 1.1 Transport De wanden kunnen op 2 manieren vervoerd worden afhankelijk van de grote van de wanden. a) horizontaal op een platte wagen, elementen boven op elkaar. b) Verticaal

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

Bouwmaterieel 3.2. VEILIGHEID AAN HOLLE WANDEN STORTCONSOLE EN STEIGER

Bouwmaterieel 3.2. VEILIGHEID AAN HOLLE WANDEN STORTCONSOLE EN STEIGER 3 3.2. VEILIGHEID AAN HOLLE WANDEN STORTCONSOLE EN STEIGER VEILIHEIDSTECHNIEK Bouwmaterieel Allgemeen: Dient als tijdelijke stortsteiger voor een veilige staanplaats tijdens het storten van beton zonder

Nadere informatie

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening Citeertitel: Lengtematenbesluit Vindplaats : AB 1988 no. 26 Wijzigingen: Geen = 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

Periodieke inspectie Layher steigermaterieel Allround en Blitz

Periodieke inspectie Layher steigermaterieel Allround en Blitz Periodieke inspectie Layher steigermaterieel Allround en Blitz Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Plus de possibilités. Le système d échafaudage. In nieuwe staat voldoet het Layher steigermaterieel

Nadere informatie

Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER

Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING Custers CAMINO SCHOORSTEENSTEIGER 9505.903.001 NL nov 2003 CUSTERS HYDRAULICA B.V. Industrieterrein Smakterheide 1110 Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0)

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm

Werfix BVBA. -Bouwhoogte : Max. 40,00m -Afstand : 2,00m -Beveiliging door middel van stabiele constructie -Verstelbaar : 0 66 cm 14. Randbeveiliging : Veilig werken op hoogte!! 14.1 Randbeveiliging - Leuninghouder horizontaal Type 1 : Leuninghouder met binnendraad Leuninghouder vindt o.a. toepassing in de rand van een balkon. -Verstelbaar

Nadere informatie

van ruimte m² te winnen

van ruimte m² te winnen nr 1. fabrikant van ruimte OM EENVOUDIG m² te winnen De tussenvloer met grote overspanning DE VLOERCONSTRUCTIES PROPLUS LP: Creëren ruimte op de begane grond Zijn voordelig op alle gebieden: verwarming,

Nadere informatie

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN

HANDLEIDING MONTAGE CUPLOK TRAPPENTOREN Pagina: 1 van 14 Inleiding Deze procedure dient door de leidinggevende monteur te worden opgevolgd, om zodoende zeker te stellen dat de uitvoering op een juiste en veilige wijze geschied. Pagina: 2 van

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Montagejukafstanden De combinatie van plaatdikte, plaatwapening, vloerdikte en tralieliggers in een breedplaatelement bepalen de montagejukafstand ofwel de afstand

Nadere informatie

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP)

Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Montagehandleiding draagarmstellingen Type: Lichte inhaak arm (type CL) Geboute arm (type CB) Zware inhaak arm (type CH) Geklemde arm (type CP) Geachte klant, Bij de ontwikkeling van deze draagarmstelling

Nadere informatie

LAYHER ROLSTEIGERS MONTAGEMETHODE. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Editie 01.02.2015

LAYHER ROLSTEIGERS MONTAGEMETHODE. Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. Editie 01.02.2015 Meer Mogelijk. Het systeem voor steigers. LAYHER ROLSTEIGERS MONTAGEMETHODE Editie 01.02.2015 P2 Montagehandleiding Comform NEN-EN 1004 EU richtlijnen 2001/45/EG en Arbo Informatieblad-21 Voor rolsteigers

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging

Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Gebruikshandleiding Rechte dakrandbeveiliging Conform NEN-EN 13374 Klasse A Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland Disclaimer Deze documentatie is

Nadere informatie

Handleiding. GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr t/m Versie: 1.0 Datum:

Handleiding. GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr t/m Versie: 1.0 Datum: Handleiding GEBRUIKERSHANDLEIDING Toegangssteiger Steigertrappen Artikelnr. 70908500 t/m 70918653 Versie: 1.0 Datum: 09-02-2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI

KONINKRIJK BELGIE --- [Met de scheepvaartcontrole belaste dienst] REGISTER VAN LAAD- EN LOSGEREI III. Certificaten en register voor laad- en losgerei 1. Register van laad- en losgerei (Omslagblad) MOD 1 Register nr...... Naam van het schip... Roepnaam... Thuishaven... Naam van de eigenaar... KONINKRIJK

Nadere informatie

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG Overstapbordes t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie VEILIG WERKEN OP HOOG Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs tel. 010-514 00 50 fax 010-514 00 55 e-mai: info@skyworks.nl

Nadere informatie

4.15 Veiligheidsnetten

4.15 Veiligheidsnetten 4.15 Veiligheidsnetten Veiligheidsnetten worden gebruikt als collectieve vangvoorziening bij het leggen van dakplaten of het plaatsen van lichtstraten. Ook kunnen veiligheidsnetten onder voorwaarden worden

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding

Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte. Inleiding Unispect - Toolbox 10 - Werken op hoogte Inleiding Het werken op hoogte wordt als normaal beschouwd binnen de bouwnijverheid, echter vallende voorwerpen of werknemers die van grote hoogte naar beneden

Nadere informatie

maximale belasting: 300 kg

maximale belasting: 300 kg OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING CUSTERS RAAMSTEIGER maximale belasting: 300 kg Maart 2015 9505.916.001NL CUSTERS HYDRAULICA B.V. Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0) 478 55 30 00 Postbus

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN

GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN GEBRUIKSAANWIJZING SLUITINGEN HANDELMAATSCHAPPIJ VLIERODAM B.V. NIJVERHEIDSWEG 21 POSTBUS 827 3160 AA RHOON 010-5018000 010 5013843 Gebruiksaanwijzing sluitingen: Sluitingen worden gebruikt bij hijswerkzaamheden

Nadere informatie

7.B.1 Vergokan stijgkabelladders met functiebehoud volgend art 104 van het AREI.

7.B.1 Vergokan stijgkabelladders met functiebehoud volgend art 104 van het AREI. Lastenboekbeschrijvingen in het kader van het nieuwe artikel 104 van het AREI. Deze teksten zijn gebaseerd op certificaten die Vergokan behaalde volgens norm DIN 4102-12. Onderstaande teksten zijn slechts

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Bouwdienst

Rijkswaterstaat Bouwdienst Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en pagina : 1 van 11 EISEN STAALKABELS Leveringsvoorwaarden, kwaliteitseisen en keuringseisen voor staalkabels. document : NBD 00639 uitgave : 10-03-2005 afd./opsteller

Nadere informatie

4.18 Eindwandsteigers

4.18 Eindwandsteigers 4.18 Eindwandsteigers Eindwandsteigers of kopgevelsteigers worden veel in de gietbouw toegepast. Zij doen dan dienst als werk- en omloopsteiger bij het plaatsen van sluitwandbekisting. Zij zijn vaak opgebouwd

Nadere informatie

Handleiding gevelsteiger Gevelsteiger SOLIDE type GS - 075

Handleiding gevelsteiger Gevelsteiger SOLIDE type GS - 075 HANDLEIDING Handleiding gevelsteiger Gevelsteiger SOLIDE type GS - 075 Aluminium gevelsteiger volgens de Europese norm EN 12810-1/2. Deze gebruikershandleiding werd zo zorgvuldig mogelijk samengesteld

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Groot- en kleinverhuur-acco en productie Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht

Groot- en kleinverhuur-acco en productie Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht Groot- en kleinverhuur-acco Steigermaterieel: Cuplock Cat. nr. Omschrijving Gewicht Stalen staander met vaste pen en 50 cm cupafstand 2501 Lengte 1,00 meter 5,5 kg 2502 Lengte 2,00 meter 10,5 kg 2503 Lengte

Nadere informatie

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager

Task Safety Requirements Working at Height Scaffolding NL. Approved by: HSSE Manager Page 1 of 5 A. INLEIDING STEIGERS Voor werken op hoogte wordt vaak beroep gedaan op steigers (ook nog stellingen) omdat deze een hogere graad van veiligheid bieden dan sommige andere arbeidsmiddelen en

Nadere informatie

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen

Zijn voorwerpen te groot of te zwaar dan zijn er hulpmiddelen om het voorwerp te verplaatsen: - steekwagen - heftruck - takels - hijskranen Hijsen en tillen Een voorwerp dat zwaarder is als 25 kg mag je niet alleen met de hand tillen. Ook is het verstandig om grote of moeilijk te pakken voorwerpen niet alleen te tillen. Zijn voorwerpen te

Nadere informatie

Reglementsaanpassingen cq correcties op reeds gepubliceerd Veiligheids- en Technisch Reglement op 9 december 2013 Wijziging No.01

Reglementsaanpassingen cq correcties op reeds gepubliceerd Veiligheids- en Technisch Reglement op 9 december 2013 Wijziging No.01 Reglementsaanpassingen cq correcties op reeds gepubliceerd Veiligheids- en Technisch Reglement op 9 december 2013 Wijziging No.01 ARTIKEL 253 (pagina 26) is tekening 253-29 weggevallen, hieronder de tekening:

Nadere informatie

Handleiding. Tube-Lock Concept. van Thiel United b.v. Pagina: 1 van 17

Handleiding. Tube-Lock Concept. van Thiel United b.v. Pagina: 1 van 17 Handleiding Tube-Lock Concept van Thiel United b.v. Pagina: 1 van 17 Inhoudsopgave Onderwerp Pagina Afbeelding Tube-Lock Concept 3 Onderdelen Tube-Lock concept 4 Wetgeving 5 Opbouw Tube-Lock Concept 6-7

Nadere informatie

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt.

HIJSINSTRUCTIE. Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Hoofdstuk : HNDB-SSM-18 Pagina: 1 van 7 1.0 Doel van deze instructie is te waarborgen dat de te hijsen last veilig en gecontroleerd verloopt. Zowel pakken hout (max. 40 delen van gelijke lengte), als een

Nadere informatie

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de vleugel is 40 tot 60 cm. Het mag niet mogelijk

Nadere informatie

Schöck Isokorb type QS 10

Schöck Isokorb type QS 10 Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type 10 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties 152 Afmetingen 153 Kopplaat staalconstructie/bijlegwapening 154 Capaciteiten/Voegafstanden/Inbouwtoleranties 155 Inbouwhandleiding

Nadere informatie

HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK

HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK HANDLEIDING OPBOUW & GEBRUIK Gebruikershandleiding EUROSCAFFOLD EXTRUSIE 75 KAMERSTEIGER 1 / 5 NL VERRIJDBARE ALUMINIUM KAMERSTEIGERS CONFORM DE NORMERING EN-1004 Deze handleiding geeft instructies voor

Nadere informatie

Toolbox-meeting Werken met ladders

Toolbox-meeting Werken met ladders Toolbox-meeting Werken met ladders Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Werken op hoogte Werken op hoogte is een risicovolle bezigheid. Jaarlijks

Nadere informatie

ELEKTROTECHNIEK 6. Brand aan de buitenkant van de kabelgoot, behoud van de elektrische functie gedurende 30 en 60 minuten

ELEKTROTECHNIEK 6. Brand aan de buitenkant van de kabelgoot, behoud van de elektrische functie gedurende 30 en 60 minuten Elektrotechniek 6 Elektriciteitskabels en -leidingen worden tegen brand beschermd met het doel: Het functioneren van de kabels in geval van brand te waarborgen. Kabelbranden te vermijden. De voortplanting

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies

Veiligheidsinstructies Steigerverhuur Houten www.steigerverhuurhouten.nl Veiligheidsinstructies Lees vóór aanvang van de montage- en demontagewerkzaamheden eerst onderstaande veiligheidsinstructies en volg alle aanwijzingen

Nadere informatie

Kabeltakels. liftingplus.nl

Kabeltakels. liftingplus.nl Kabeltakels liftingplus.nl KABELTAKELS Staaldraadtakel De handbediende staaldraadtakel maakt een nauwkeurige positionering van de last mogelijk, is uiterst licht en eenvoudig te bedienen. Het hijsen draagvermogen

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Aluminium Schilderstelling V E I L I G W E R K E N O P H O O G N I V E A U Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs Tel. 010-5140050 Fax 010-5140055 E-mail: info@skyworks.nl Website:

Nadere informatie

Rolsteigers Ladders Trappen

Rolsteigers Ladders Trappen ALU KLIMMATERIALEN Made in Holland Aluminium rolsteigers Klap- en vouwsteigers Ladders - trappen Constructies op maat Klasse A materiaal Alles gecertificeerd volgens de strengste euro-eisen Rolsteigers

Nadere informatie

OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING

OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING CUSTERS TRUCKSTEIGER OKTOBER 2008 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. ONDERDELEN 4 3. SAMENSTELLING 7 4. MONTAGE 9 5. GEBRUIK. 17 6. VERPLAATSEN. 18 7. ONDERHOUD. 19 Custers Hydraulica

Nadere informatie

Handleiding Installatie

Handleiding Installatie Handleiding Installatie Voor de montage van het zonnezeil kan men het best een windstile dag kiezen om te voorkomen dat er tijdens de montage een windvlaag in het zeil slaat, waardoor het zeil met de grond

Nadere informatie

ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING

ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING OPBOUW- EN GEBRUIKSHANDLEIDING ALUMINIUM RUWBOUWSTELLING CUSTERS APRIL 2009 CUSTERS HYDRAULICA B.V. Smakterweg 33, 5804 AE VENRAY NL Telefoon : +31 (0) 478 55 30 00 Postbus 22, 5800 AA VENRAY NL Fax :

Nadere informatie

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK

GEBRUIKSVOORSCHRIFT. steiger-hd ,6 x 3/2,5 TOEPASSING OPBOUW. Art Versie: GEVELSTEIGER HANDLOCK 760047 GEBRUIKSVOORSCHRIFT GEVELSTEIGER HANDLOCK steiger-hd 1000-3-0,6 x 3/2,5 TOEPASSING 1. De gevelsteiger mag tot 30 meter werkvloerhoogte worden gebruikt en dient volgens voorschrift van de fabrikant

Nadere informatie

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0 Algemene Montagerichtlijnen Elektrische Bediende Beveiligingsrolluiken Algemene montage richtlijnen elektrische beveiligingsrolluiken Inleiding: Een rolluik is zo sterk als zijn bevestiging toelaat. Vandaar

Nadere informatie

ARBOCOMMISSIE. PUBLICATIE Werkvloeren in de liftschacht

ARBOCOMMISSIE. PUBLICATIE Werkvloeren in de liftschacht ARBOCOMMISSIE PUBLICATIE Werkvloeren in de liftschacht 1. Inleiding In liftschachten worden tijdens de bouwfase vaak speciale werkvloeren aangebracht om de montagewerkzaamheden uit te voeren. Al in het

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging

Toolboxmeeting. Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging Toolboxmeeting Werken op hoogte / Valbeveiliging INLEIDING Volgens de Arbo-wet is 2,5 meter de kritische hoogte. Zodra er boven deze hoogte gewerkt moet worden, zijn maatregelen vereist en een ieder dient

Nadere informatie

VEILIG GEBRUIK VAN HANDLIEREN [304 : 3071

VEILIG GEBRUIK VAN HANDLIEREN [304 : 3071 VEILIG GEBRUIK VAN HANDLIEREN [304 : 3071 door G. N. SPAARKOGEL (Staatsbosbeheer) In de bosbouw worden 2 typen handlieren gebruikt: 1. de "Tirfor", rechtstreekse trekkracht 1500 kg en 2. de "Autotraktor",

Nadere informatie

Tekst van voormalige Beleidsregel De kwaliteit en de constructie van steigers Grondslag: Arbobesluit artikel 7.4.

Tekst van voormalige Beleidsregel De kwaliteit en de constructie van steigers Grondslag: Arbobesluit artikel 7.4. Tekst van voormalige Beleidsregel 7.4-5. De kwaliteit en de constructie van steigers Grondslag: Arbobesluit artikel 7.4. Deze beleidsregel bestaat uit twee delen: l de uitgangspunten en II een uitwerking

Nadere informatie

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers

Nieuwe veiliger opbouw van rolsteigers Schilders, gevelwerkers, installateurs, zzp ers en particulieren: allemaal maken ze gebruik van de rolsteiger voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte. Maar de veiligheid laat daarbij nog wel eens

Nadere informatie

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen.

MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Woudloopsimulator bouwen MANCAVE Hij heeft een ruimte. Hij heeft tijd. En niemand houdt hem tegen. Een orgineel. Boslooptrommel. Fotorolgordijn. Geuraggregaat. Standaard. Standaard Wandelement (multiplex,

Nadere informatie

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren

Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Verwerkingsvoorschriften breedplaatvloeren Montagejukafstanden De combinatie van plaatdikte, plaatwapening, vloerdikte en tralieliggers in een breedplaatelement bepalen de montagejukafstand ofwel de afstand

Nadere informatie

Montagehandleiding. Legbordstelling Multisystem. Wij maken ruimte. voor uw plannen!

Montagehandleiding. Legbordstelling Multisystem. Wij maken ruimte. voor uw plannen! Montagehandleiding Legbordstelling Multisystem Wij maken ruimte voor uw plannen! Inhoudsopgave Omschrijving Onderdelen 1. Montage enkel unit 2. Montage dubbel unit 3. Montage dichte achterwand Montageinstructies

Nadere informatie

Technische uitvoering van damwanden, steigers en meerpalen

Technische uitvoering van damwanden, steigers en meerpalen Technische uitvoering van damwanden, steigers en meerpalen Damwanden Damwand wordt in de waterbouw toegepast om water en grond te scheiden, veelal langs een oever waar een bepaalde waterdiepte vereist

Nadere informatie

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 /

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 / AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / 381.61.01 Fax: 0(032) 9 / 381.61.00 http://www.afixgroup.com BEREKENIINGSNOTA STEIGER EN 12810 2N SW12 / 257 H2 A - LA WERKHOOGTE = 38,,50 M Berekeningsnota

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Gebruikershandleiding MK2 Wandbekisting. In dit hoofdstuk gebruikte veiligheidsiconen. Inleiding Algemene informatie...

Inhoudsopgave. Gebruikershandleiding MK2 Wandbekisting. In dit hoofdstuk gebruikte veiligheidsiconen. Inleiding Algemene informatie... Gebruikershandleiding MK2 Wandbekisting Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemene informatie... 3 Toepassing... 6 In dit hoofdstuk gebruikte veiligheidsiconen Helm dragen verplicht Vallijn gebruiken verplicht

Nadere informatie

5 Gebruiksaspecten bij Gyproc systemen

5 Gebruiksaspecten bij Gyproc systemen 5 Gebruiksaspecten bij Gyproc systemen 5.1 Bevestigen van voorwerpen Bij het bevestigen van voorwerpen moet men onderscheid maken in:!lichte voorwerpen die vlak tegen de wand hangen, zie paragraaf 5.1.2.!Zwaardere

Nadere informatie

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060

BROERSMA SYSTEEMBOUW B.V. OPPERKOATSTERWEI 6, 9288 GK. KOOTSTERTILLE, TEL. 0511-542698 FAX. 0511-542060 BROERSMA IJZERSTERK IN HOUTCONSTRUCTIE Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd, door middel van fotokopie of gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Broersma Systeembouw

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987

AANWIJZINGEN VOOR HET VEILIG GEBRUIK EN HET ONDERHOUD VAN GEDEELDE VELGEN VOOR 1987 blz.1 1. INLEIDING Vele ernstige ongevallen, waaronder zelfs dodelijke, werden in de loop van de tijd veroorzaakt door het loswerken en met grote kracht wegspringen van delen van velgen voor luchtbanden.

Nadere informatie

Gebruikshandleiding X-frame 1.0

Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Conform NEN-EN 1004 IM nl x en x de x fr Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland 076 5413 019 Disclaimer Deze documentatie

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding Speeldroom

Montagehandleiding Speeldroom Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 180 cm - 2 balken van 4,5 x 9 x 111 cm - 8 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met een potlood de balken van 180 cm

Nadere informatie

4.12 Leuningwerk. Normen en regels

4.12 Leuningwerk. Normen en regels 4.12 Leuningwerk In de bouw en aanverwante sectoren wordt veel op hoogte gewerkt. Het Arbobesluit schrijft een veilige werkplek voor, zoals een steiger, bordes of werkvloer. Vanzelfsprekend zijn deze voorzien

Nadere informatie

OPBOUWBESCHRIJVING SPEELTOESTEL VARIANT ART.NR

OPBOUWBESCHRIJVING SPEELTOESTEL VARIANT ART.NR OPBOUWBESCHRIJVING SPEELTOESTEL VARIANT ART.NR. 01953 BEVESTIGINGSMATERIALEN: 60 x Houtdraadbouten 8 x 80 mm + carroseriering 4 x Slotbout M6 x 90 mm + carroseriering + dopmoer M6 54 x Houtschroeven 3,5

Nadere informatie

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef

Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Dienst Stadsontwikkeling GEMEENTE UTRECHT Uitvoering van de glasparelzakslingerproef Nummer : wr 29 auteur eigenaar : A. Borst : A. Borst uitgave : 9-10-2013 mutatie : werkrichtlijn wr 29/blz: 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX Montagesysteem E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s Productbeschrijving Het montagepracticum elektrische installaties bestaat uit montageframes,, waarin montageborden kunnen worden geplaatst.

Nadere informatie

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning Technische nota Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning 1. Drempels / dorpels Algemeen: - Voor de toegangsdeur dient een vlak opstelvlak van minimum 1,20 x 1,50 m te worden voorzien.

Nadere informatie

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper.

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper. DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN gebruiksaanwijzing voor BSV mechanische dakelementenklem type 253050A 1. GESCHIKT VOOR Het hijsen en

Nadere informatie