BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEVEILIGING VAN RUBBERWALSEN 1961 Blz. 1"

Transcriptie

1 Blz INLEIDING 1.1 Krachtens artikel 118 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" moeten rubberwalsen zodanig zijn opgesteld en ingericht, dat het gevaar dat deze machines opleveren zoveel mogelijk wordt voorkomen. De in deze publikatie gegeven aanwijzingen hebben ten doel het bedoelde gevaar, namelijk het bekneld geraken tussen de rollen, weg te nemen of zoveel mogelijk te verminderen en houden tevens verband met de naleving van de genoemde wettelijke bepaling. Met het in acht nemen van de aanwijzingen voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op de meest doeltreffende wijze aan deze bepaling. 1.2 Het aantal ongevallen dat jaarlijks plaatsvindt bij het werken aan rubberwalsen is niet groot, doch zij zijn meestal van zeer ernstige aard. Tot voor kort bestond de beveiliging uitsluitend uit een aan weerszijden boven de rubberwals aangebrachte stang of staalkabel waarmede men, door hieraan te trekken, de noodstopinrichting in werking stelt, een inrichting dus die door de man zelf moet worden bediend. Deze beschutting blijkt niet in alle opzichten te voldoen. Dreigt iemand op de een of andere wijze tussen de rollen bekneld te geraken, dan hangt het van zijn tegenwoordigheid van geest af of hij de noodstopinrichting, indien hij die kan bereiken, in werking stelt. Deze beveiliging kan, zoals de praktijk trouwens ook heeft bewezen, de ernst van een ongeval wel verminderen doch het niet altijd voorkomen. 1.3 Dit heeft ertoe geleid dat in Engeland een nieuwe beveiliging is ontwikkeld, die daar reeds op ruime schaal toepassing vindt. Deze beveiliging wordt in deze publikatie uitvoerig beschreven; zij komt er op neer dat de wals zodanig wordt opgesteld, dat men staande voor de machine wordt verhinderd tot aan de gevaarlijke knelplaats te reiken en dat, indien men door de rubber zou worden meegesleurd, de wals tot stilstand komt alvorens men de knelplaats bereikt. 2. HET ONBEREIKBAAR MAKEN VAN DE KNELPLAATS 2.1 De veilige afstand Aangenomen wordt, dat een vingertop niet meer door de rollen kan worden gegrepen indien men niet verder kan reiken dan tot de plaats waar de afstand tussen de rollen 2 cm bedraagt. Deze afstand wordt bepaald bij geheel gesloten wals. De afstand van A tot het knelpunt C hangt af van de middellijn der rollen. Voor verschillende middellijnen van de rollen is deze afstand bepaald en in onderstaande tabel vermeld.

2 Blz. 2 Middellijn rol in cm Afstand A-C in cm De veilige reikgrens Indien men uitsluitend aan het gestelde onder 2.1 zou voldoend zou bij leegloop geen gevaar bestaan. Bij belaste machine echter kan een hand of een arm door de rubber worden gegrepen en het gehele lichaam worden meegesleurd. Ook in dit geval mag men geen gevaar kunnen lopen bekneld te geraken Elk punt van de omtrek van een rol legt, ook bij een belaste machine, na het in werking treden van de noodstopinrichting (zie onder 3) een weg af die gelijk is aan de remweg, ook wel uitloopweg genoemd. Het is duidelijk dat, om ook bij belaste machine nog veilig te kunnen werken, het punt van het walsoppervlak dat men staande voor de machine nog mag kunnen bereiken voor het punt A moet liggen. 2.3 De remweg of uitloopweg De remweg moet worden gemeten aan een onbelaste wals en wordt gerekend vanaf het moment dat de noodstopinrichting in werking komt, tot het moment dat de rollen tot stilstand zijn gekomen. Omdat het gevaar van meesleuren slechts bestaat bij belaste machines, in welk geval de remweg korter is dan bij leegloop, mag voor het vaststellen van de veilige reikgrens een remweg in rekening worden gebracht die 25% minder bedraagt dan de door meting bij leegloop vastgestelde. In normale gevallen is de omtreksnelheid van de achterste rol groter dan die van de voorste. De afstand A'-B' op de achterste rol moet dus groter zijn dan de afstand A-B op de voorste rol. Is de afstand A-B voor de voorste rol bepaald, dan is de afstand A'-B' voor de achterste rol gemakkelijk te berekenen, omdat A-B en A'-B' zich verhouden als de A - B V omtreksnelheid van de rollen; dus =, indien, A' - B' V' V en V' de omtreksnelheden van resp. de voorste en de achterste rol zijn. 2.4 Bepaling van de veilige reikgrens Het zal duidelijk zijn, dat men om de veilige reikgrens als onder is aangegeven te bepalen, eerst de plaats moet vaststellen van de punten A en A'.

3

4 Blz. 3 Vervolgens bepaalt men bij leegloop 3-maal achtereen de remweg, door de wals met de noodstopinrichting tot stilstand te brengen en berekent men het gemiddelde van de gevonden waarden, dat als de gemeten remweg wordt aangenomen. Ligt deze boven de waarde aangegeven in afbeelding 2, dan moet men de rem nastellen of repareren. Van de door meting vastgestelde waarde mag men 25% aftrekken voor de in rekening te brengen remweg van de belaste machine. Zet men deze waarde vanuit het punt A op de omtrek van de rol af, dan vindt men B (de veilige reikgrens). 2.5 Opstelling van de wals Indien men bij de opstelling van de wals ervan zou uitgaan, dat een persoon die vlak tegen de rol staat de veilige reikgrens net zou kunnen bereiken, dan zou in vele gevallen de wals zeer hoog moeten worden opgesteld, hetgeen het werken bemoeilijkt. Om de wals niet te hoog te plaatsen en toch veilig te kunnen werken, brengt men daarom aan de werkzijde(n) over de gehele breedte van de wals een stang aan, de zogenaamde afstandsstang. Deze stang moet voorkomen, dat men bij een niet te hoog opgestelde wals verder kan reiken dan de veilige reikgrens. De stang dient tevens om de noodstopinrichting in werking te stellen (zie onder 3) Stel, dat de persoon die aan de wals moet werken een reiklengte heeft van 90 cm. Het zal dan duidelijk zijn, dat voor deze persoon de minimum-afstand van de afstandsstang tot de rol moet liggen op de evolvente K-L. Voor een persoon met een reiklengte van 70 cm ligt de maximumafstand van de afstandsstang tot het roloppervlak op de concentrische cirkel G-H, waarvan de straal bedraagt 70 cm + -2 cm, daar hij anders met de vingertoppen het roloppervlak niet zou kunnen bereiken en dus niet zou kunnen werken. De stang moet dus in elk geval liggen in het gearceerde oppervlak, ingesloten door de beide krommen. Wordt de machine bediend door verschillende personen, met zeer uiteenlopend reikvermogen, dan moet de afstand van de stang tot de rol telkens worden ingesteld in overeenstemming met de reiklengte van de persoon die met de wals gaat werken Er bestaat dus een verband tussen de afstand van de bovenkant van de rol tot de vloer, de hoogte van de afstandsstang boven de vloer en de afstand van deze stang tot het knelpunt van de rollen Uitgaande van de normaal opgestelde rubberwals waarvan de middellijnvan de rollen ± 50 cm bedraagt en de bovenkant van de rollen op een hoogte van ± 110 cm boven de vloer ligt, zou voor een persoon met een reiklengte van 70 cm, indien B in afbeelding 4 de veilige reikgrens is en men de stang op een hoogte van 140 cm boven de vloer (okselhoogte) aanbrengt, de horizontale afstand a van het knelpunt van de rollen tot de stang ten minste 75 cm moeten bedragen.

5

6 Blz. 4 De grote hoogte,van de stang,boven de vloer noodzaakt de man echter om bij het pakken van de rubber steeds onder de stang door te bukken, hetgeen zeer vermoeiend is en het arbeidstempo verlaagt Indien een wals is opgesteld overeenkomstig 2.5.4, zou men de afstandsstang lager kunnen aanbrengen dan 140 cm boven de vloer. Men zou de afstand a dan moeten vergroten om te voorkomen, dat de reikgrens B wordt overschreden. Afbeelding 5 geeft aan,m dat indien de stang wordt aangebracht op een hoogte van 120 cm boven de vloer, de afstand a ongeveer 98 cm zou moeten bedragen. Hierbij doet zich echter de mogelijkheid voor, dat de man zich opstelt tussen de machine en de stang, hetgeen bijzonder gevaarlijk is Om gemakkelijk en toch veilig te kunnen werken, is het noodzakelijk de wals hoger te plaatsen dan gebruikelijk is. In afbeelding 6 is voor een wals waarvan de rollen een middellijn hebben van ± 50 cm, de hoogte bepaald op 160 cm boven de vloer. De afstandsstang wordt aangebracht op okselhoogte, d.i. op ongeveer 140 cm boven de vloer. Indien B de veilige reikgrens is, moet de horizontale afstand a van het knelpunt van de rollen tot de stang ongeveer 90 cm bedragen. Weliswaar is de afstand a in dit geval groter dan in het geval onder doch dit is bij deze hoog opgestelde wals geen bezwaar, aangezien men over de stang de rubber gemakkelijk kan grijpen en men niet onder de stang door behoeft te bukken. De neiging om zich tussen de stang en de wals op te stellen is bij deze opstelling dus minder aanwezig. Zo nodig moet men tussen de stang en de wals nog een rooster aanbrengen, zoals schematisch in afbeelding 6 is aangegeven In de gevallen dat het bezwaar oplevert de walsen op een hoogte van 160 cm boven de vloer te plaatsen, hetgeen zich kan voordoen bij mengwalasen, moet men een op!~ssing zoeken die tussen de opstelling volgens afbeelding 5 en die volgens afbeelding 6 ligt. In afbeelding 7 is een dergelijke tussenoplossing aangegeven. Hierbij is uitgegaan van een walshoogte van 140 cm boven de vloer, een hoogte waarbij men nog grondstoffen aan de rubber kan toevoegen en men tevens voldoende zicht op het werk heeft. Proefondervindelijk is vastgesteld, dat bij deze walshoogte de afstandsstang moet liggen op een hoogte van 120 cm boven de vloer en op een afstand van 90 cm van het knelpunt van de rollen. De juiste plaatsing van de stang is afhankelijk van de volgende factoren: de middellijn van de walsrol, de hoogte van de machine boven de vloer, de afstand van de stang tot het knelpunt van de walsrollen, de remweg en tenslotte de lengte van de man die aan de machine werkt. Aangezien het niet mogelijk is deze waarden in een grafiek aan te geven, moeten zij proefondervindelijk worden vastgesteld. De Arbeidsinspectie beschikt over een eenvoudig toestel met behulp waarvan de vereiste maten kunnen worden bepaald. Desgewenst kunnen met dit toestel in het bedrijf proeven worden genomen.

7

8 Blz Aangenomen wordt, dat indien de afstand tussen de rol en de afstandsstang niet meer bedraagt dan 45 cm, geen gevaar bestaat dat een persoon tussen de stang en de rol zal gaan staan. Een rooster behoeft dan niet te worden aangebracht. In alle andere gevallen is een rooster noodzakelijk, tenzij bijzondere omstandigheden dit niet mogelijk maken Nieuwe rubberwalsen en walsen die uit een volledige revisie komen, moeten hoog worden geplaatst, met inachtneming van de in dit hoofdstuk genoemde richlijnen Het is gewenst op het frame de veilige reikgrens met pijlen aan te geven en een bordje aan te brengen met de waarschuwing: Deze wals mag niet worden bediend door personen die verder kunnen reiken dan de pijl (de veilige reikgrens!!) 3. DE NOODSTOPINRICHTING 3.1 Zoals reeds werd opgemerkt onder 2.5.1, dient de afstandsstang tevens om de noodstopinrichting in werking te stellen. Daartoe moet de stang scharnierend aan het frame van de machine zijn bevestigd. Bij het drukken tegen de stang wordt een contact verbroken, waardoor de noodstopinrichting in werking komt. Om te voorkomen dat de machine onnodig en te dikwijls tot stilstand komt, mag de stang niet te gemakkelijk kunnen worden bewogen. Aan de andere kant mag het in beweging brengen geen te grote lichaamskracht vergen. Gebleken is, dat een druk van kg de juiste is. Een doelmatige uitvoering is schematisch aangegeven in afbeelding Een noodstopinrichting vereist een scherpe afstelling; de rem slijt bij gebruik sterk en moet steeds worden bijgesteld. De noodstopinrichting mag daarom beslist niet worden gebruikt om de wals in gewone gevallen te doen stoppen. Men komt hier gemakkelijk toe, omdat de bedienende persoon, staande voor de wals, slechts tegen de afstandsstang behoeft te drukken in plaats van naar de schakelaar te lopen. Om dit euvel te voorkomen, kan men een elektrische schakeling toepassen waarbij men na gebruik van de noodstopinrichting de wals niet meer kan inschakelen tenzij bijv. de afdelingschef, door middel van een speciale drukknop of schakelaar, de mogelijkheid daartoe weer heeft gegeven.

9 Blz Teneinde een eenvoudige uitvoering van de reminstallatie c.q. een kleinere rembelasting te verkrijgen, verdient het aanbeveling tussen de aandrijfmotor en de reductiekast een elektromagnetische koppeling te plaatsen, die bij bediening van de noodstopinrichting wordt uitgeschakeld en die in serie is geschakeld met de beveiligingsschakelaars. 4. DE ELEKTRISCHE INSTALLATIE 4.1 Bij bediening van de noodstopinrichting moet de voedingsleiding van de motor, van de remhefmagneet en van de eventueel aanwezige elektrische koppeling tussen motor en reductiekast automatisch worden uitgeschakeld. 4.2 De noodstopinrichting moet, met inachtneming van het onder 3.2 vermelde, voldoen aan de volgende eisen: Zij moet bij bediening van een veiligheidscontact de magneetspoel van een elektromagnetische schakelaar dubbelpolig uitschakelen; enkelpolige uischakeling is slechts toegestaan, indien de magneetspoel is aangesloten op een met de aarde verbonden stroomstelsel en rechtstreeks met de geaarde geleider van het stroomstelsel is verbonden Het weer in zijn oorspronkelijke stand terugkomen van het veiligheidscontact mag niet het automatisch inschakelen van de onder bedoelde elektromagnetische schakelaar ten gevolge hebben De stroomverbreking van het veiligheidscontact moet mechanisch gedwongen zijn Het veiligheidscontact moet: a) zodanig zijn geconstrueerd, dat breuk van een of meer onderdelen of onwaarschijnlijk is, of in elk geval stroomverbreking ten gevolge heeft; b) een voldoende sterk huis hebben om aan de krachten, waaraan het in de praktijk kan zijn blootgesteld, weerstand te kunnen bieden. 5. ALGEMENE AANWIJZINGEN 5.1 Het verdient aanbeveling, dat in een lokaal waar aan een rubberwals wordt gewerkt steeds ten minste twee personen aanwezig zijn.

10 Blz Het bedienen van rubberwalsen door jeugdige personen (arbeiders beneden 18 jaar) is verboden, tenzij het districtshoofd der Arbeidsinspectie een verklaring heeft afgegeven, dat naar zijn oordeel die arbeid in een bepaald geval geen gevaar oplevert (artikel 24 van het Arbeidsbesluit 1920).

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972

LANGZAAM LOPENDE METAALCIRKELZAAGMACHINES 1972 P26 972 Low-speed metal circular sawing machines do not seem to be dangerous on account of the comparatively small number of revolutions per minute. However, the accident risk appears to be considerable,

Nadere informatie

SNIJ-TREKSTEMPELS P Blz. 1

SNIJ-TREKSTEMPELS P Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0

Algemene. Montagerichtlijnen. Elektrische Bediende. Beveiligingsrolluiken. NCP AMR augustus 2007 versie 1.0 Algemene Montagerichtlijnen Elektrische Bediende Beveiligingsrolluiken Algemene montage richtlijnen elektrische beveiligingsrolluiken Inleiding: Een rolluik is zo sterk als zijn bevestiging toelaat. Vandaar

Nadere informatie

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING

TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING Professional Supplies TOSTI APPARAAT GEBRUIKSAANWIJZING (*680.100 /*680.200) Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig alvorens het apparaat in gebruik te nemen. -1- INDEX Hoofdstuk Omschrijving Blz 1 Inleiding...2

Nadere informatie

35-45 mm. Tweehandig starten, na start kan eenhandig worden doorgewerkt

35-45 mm. Tweehandig starten, na start kan eenhandig worden doorgewerkt Bijlage 3: Ergonomische criteria schrob- en zuigmachines EENSCHIJFSCHROBMACHINE CRITERIUM ONDERWERP EISEN AANBEVELINGEN Bedieningshefboom Bedieningshoogte In kleine stappen instelbaar, zodat tenminste

Nadere informatie

MANUEEL BEHANDELEN VAN LASTEN

MANUEEL BEHANDELEN VAN LASTEN MANUEEL BEHANDELEN VAN LASTEN - Identificatiefiche van risicofactoren bij manuele behandeling April 2008 Algemene Directie Humanisering van de Arbeid Gebruiksaanwijzing De Identificatiefiche van risicofactoren

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

elektrotechniek CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 A B X C D

elektrotechniek CSPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 A B X C D elektrotechniek SPE KB 2010 minitoets bij opdracht 9 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of 3.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

HOGE TWEE-HANDELINRICHTING

HOGE TWEE-HANDELINRICHTING N.V. NEDERLANDSCHE SPOOR\MEGEN Seinwezen Onderwerp: MECH. BEVEILIGING (Buitenapparatuur ) Aflevering 6 Cursus voor opleiding tot Technisch Ambtenaar (Nadruk verboden) BEDIENINGSTOESTELLEN Aanvankeli;k

Nadere informatie

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Inhoudsopgave

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Inhoudsopgave Thunderbird Storm Thunderbird Storm Inhoudsopgave Inleiding.................................................................... Voorwoord Veiligheid voorop.................................................

Nadere informatie

Toepassingsvoorbeelden

Toepassingsvoorbeelden Toepassingsvoorbeelden met draadloze KNX-componenten en quicklink V1.1-1 - Inhoudsopgave Inhoudsopgave...- 2 - Inleiding...- 3-1. Verlichting geschakeld door meerdere bewegingsmelders...- 4-2. Plaatsing

Nadere informatie

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band.

1. DOEL EN GEBRUIK. Op de eerste transportband wordt een grote vultrechter geplaatst (figuur 1). Deze houdt het gestorte materiaal op de band. 1. DOEL EN GEBRUIK De transportband is ontworpen voor het transporteren van vaste (niet-vloeibare) en niet-gevaarlijke materialen zoals zand, steenslag, puin, landbouwgewassen e.a.. Het te verplaatsen

Nadere informatie

1600VA Medische Scheidingstransformator Handleiding

1600VA Medische Scheidingstransformator Handleiding 1600VA Medische Scheidingstransformator Handleiding Versie 1.0 2012 Jansen Medicars Jansen Medicars Postbus 49 3600 AA Maarssen Netherlands Tel. +31 30 2613500 Fax. +31 30 2616714 URL www.medicars.com

Nadere informatie

HANDLEIDING BUISMOTOREN SERIE 45, 55, 59, 64 M

HANDLEIDING BUISMOTOREN SERIE 45, 55, 59, 64 M Technische gegevens M-type buismotoren zijn bedoeld voor de geautomatiseerde werking van rolluiken buiten en rolpoorten. Ze beschikken over een kop voor noodopening en de poorten of rolluiken kunnen worden

Nadere informatie

Grasmand met flexibele bodem 5010-serie maai-eenheden van 56 cm en Reelmaster 3550/5010-H-serie achterste maai-eenheden van 56 cm WAARSCHUWING

Grasmand met flexibele bodem 5010-serie maai-eenheden van 56 cm en Reelmaster 3550/5010-H-serie achterste maai-eenheden van 56 cm WAARSCHUWING Form No. Grasmand met flexibele bodem 5010-serie maai-eenheden van 56 cm en Reelmaster 3550/5010-H-serie achterste maai-eenheden van 56 cm Modelnr.: 03415 Modelnr.: 03416 3413-615 Rev A Installatie-instructies

Nadere informatie

2 H-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 NATUURKUNDE. Woensdag 28 augustus, uur. Zie ommezijde

2 H-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 NATUURKUNDE. Woensdag 28 augustus, uur. Zie ommezijde 2 H-ll EXAMEN HOGER ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1974 Woensdag 28 augustus, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie bedoeld in artikel 24 van het Besluit

Nadere informatie

- 1 - ROBOT MET IN SERIE GESCHAKELDE DELTA SAMENSTELLEN

- 1 - ROBOT MET IN SERIE GESCHAKELDE DELTA SAMENSTELLEN - 1 - ROBOT MET IN SERIE GESCHAKELDE DELTA SAMENSTELLEN 1 2 De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een robot met een delta samenstel dat is voorzien van bestuurbare actuatoren, scharnierend op de

Nadere informatie

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1

CONSTRUCTIE EN BEPROEVING VAN VEILIGHEIDSBRILLEN 1961 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Ingevolge artikel 121 van het Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938 moeten personen, die bij het gebruik van werktuigen of gereedschappen gevaar lopen getroffen te

Nadere informatie

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen

FHN Reglementen. Behendigheid Toestellen FHN Reglementen Behendigheid Toestellen Behendigheid Toestellen versie 2009 INHOUDSOPGAVE Blz. DE TOESTELLEN 3 FIGUUR 1: Hoogtesprongen 8 FIGUUR 2: De Muur 9 FIGUUR 3: De Borstelsprong 10 FIGUUR 4: De

Nadere informatie

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 4500-laserprinter

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 4500-laserprinter Gebruikersveiligheid De printer en de aanbevolen verbruiksartikelen zijn getest en voldoen aan strikte veiligheidsnormen. Als u de volgende informatie in acht neemt, bent u verzekerd van een ononderbroken

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte:

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte: LABO Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen Datum van opgave:.../.../ Datum van afgifte: Verslag nr. : 7 Leerling: Assistenten: Klas: 3.1 EIT.../.../ Evaluatie :.../10

Nadere informatie

DROOGPLATEAU. Handleiding

DROOGPLATEAU. Handleiding DROOGPLATEAU PRGHO Handleiding Rhima-webshop.nl 1 Rhima-webshop.nl Rhima-webshop.nl 2 Rhima-webshop.nl Inhoudsopgave Pagina 1. Belangrijke informatie. 4 2. Algemeen. 5 3. Installeren. 6 4. Instructie voor

Nadere informatie

BREEDBAND SCHUURMACHINE

BREEDBAND SCHUURMACHINE Nummer Beoordelingscriteria Toelichting Parafeer bij / 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE datum : dinsdag 27 juli 2010 tijd : 14.00 tot 17.00 uur aantal opgaven : 6 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 2) Iedere opgave dient

Nadere informatie

ROGER Belgium SCHUIFHEK OPENER R30 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN AFMETINGEN R30 MODELLEN R30/ R30/ R30/ R30/1209

ROGER Belgium SCHUIFHEK OPENER R30 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN AFMETINGEN R30 MODELLEN R30/ R30/ R30/ R30/1209 ROGER TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN R30 MODELLEN R30/403-404 R30/803-804 R30/1203-1204 R30/1209 Voedingsspanning Nominaal vermogen Duwkracht Openingstijd X90 Thermische veiligheid Werkingstemperatuur Gewicht

Nadere informatie

JAZZ. Geblokkeerde (onomkeerbare) elektro-mechanische motorreductor met handmatige ontgrendeling. Éénfasevoeding 230 Vac.

JAZZ. Geblokkeerde (onomkeerbare) elektro-mechanische motorreductor met handmatige ontgrendeling. Éénfasevoeding 230 Vac. JAZZ Specificaties JAZZ: Geblokkeerde (onomkeerbare) elektro-mechanische motorreductor met handmatige ontgrendeling. Éénfasevoeding 230 Vac. TECHNISCHE GEGEVENS U.M Jazz Voedingsspanning Vac 230 Maximaal

Nadere informatie

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft.

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft. Opgave 1 Een auto Met een auto worden enkele proeven gedaan. De wrijvingskracht F w op de auto is daarbij gelijk aan de som van de rolwrijving F w,rol en de luchtwrijving F w,lucht. F w,rol heeft bij elke

Nadere informatie

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1

Checklist toestellen 2016 Commissie Agility, Raad van Beheer 1 Hoogtesprong Hoogte L: 55-60 cm, M: 35-40 cm, S: 25-30 cm Vleugels De staander moet tenminste 100cm hoog zijn. Het begin van de vleugel begint op tenminste 75 cm hoogte op de staander. De breedte van de

Nadere informatie

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 5500-laserprinter

Gebruikersveiligheid. Elektrische veiligheid. Phaser 5500-laserprinter Gebruikersveiligheid De printer en de aanbevolen verbruiksartikelen zijn getest en voldoen aan strikte veiligheidsnormen. Als u de volgende informatie in acht neemt, bent u verzekerd van een ononderbroken

Nadere informatie

BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN

BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN BIJLAGE INDIVIDUELE GOEDKEURING ELEKTRISCHE VOERTUIGEN Deze bijlage bevat de eisen en de wijze van keuren die direct gerelateerd zijn aan de bouw van, of ombouw naar een elektrisch en hybride elektrisch

Nadere informatie

E X T R A C T O R S QS-2115N

E X T R A C T O R S QS-2115N E X T R A C T O R S QS-2115N Extractor QS-2115N 1. Algemene veiligheidsvoorschriften N.B.: Lees de handleiding zorgvuldig door teneinde problemen te voorkomen. Zoals bij alle machines zijn ook aan deze

Nadere informatie

Metalen plaat Z Master commerciële 2000-serie zitmaaiers

Metalen plaat Z Master commerciële 2000-serie zitmaaiers Metalen plaat Z Master commerciële 000-serie zitmaaiers Modelnr.: 5-4790 Form No. 78-5 Rev A Installatie-instructies Opmerking: Laat de riem van het maaidek op zijn plaats tijdens de montage van deze set.

Nadere informatie

druk 1 1TH 084070 NSN 2320-17-122-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB95.480 TAKEL

druk 1 1TH 084070 NSN 2320-17-122-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB95.480 TAKEL druk 1 1TH 084070 NSN 30-17-1-6055 PROJECTNUMMER 084070 TECHNISCHE HANDLEIDING VAU 150 KN 6X6 DAF YBB5.480 TAKEL Vastgesteld door de Directeur Defensie Materieel Organisatie voor deze Hoofd Logistieke

Nadere informatie

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1

WERKEN MET HOUTBEWERKINGSMACHINES 1987 blz.1 blz.1 1. INLEIDING In deze publikatie zijn de wettelijke bepalingen opgenomen die betrekking hebben op de constructie, het onderhoud en het veilig werken met houtbewerkingsmachines. Bij het werken met

Nadere informatie

Nr 4126 Revisie

Nr 4126 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

ROGER Belgium KIT MOTOR MET KNIKARM R23 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN AFMETINGEN. Nominaal vermogen. Openingstijd voor 90 Thermische veiligheid 140 C

ROGER Belgium KIT MOTOR MET KNIKARM R23 TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN AFMETINGEN. Nominaal vermogen. Openingstijd voor 90 Thermische veiligheid 140 C TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN Voedingsspanning 230V 50Hz Nominaal vermogen 200 W Koppel 400 Nm Openingstijd voor 90 14 sec. Thermische veiligheid 140 C Werkingstemperatuur -20 C +70 C Beschermingsfactor IP43

Nadere informatie

MEERSPILLIGE BOORMACHINE

MEERSPILLIGE BOORMACHINE 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Laserafstandsmeter - AX-DL100

Laserafstandsmeter - AX-DL100 Laserafstandsmeter - AX-DL100 1. Inleiding Dank u voor het kiezen van ons product! Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig door om een veilig en doelmatig gebruik te waarborgen. De AX-DL100 is een compacte

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 2 woensdag 22 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 20 tijdvak 2 woensdag 22 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 9 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

MiniBlack Black BlackOut MaxiBlack MaxiBlackOut

MiniBlack Black BlackOut MaxiBlack MaxiBlackOut MiniBlack Black BlackOut MaxiBlack MaxiBlackOut INHOUD 1. Algemeen... 2 2. Beschrijving... 2 3. Technische specificaties... 3 4. Richtlijnen bij de keuze van de motor... 3 4.1 Voor rolluiken en screens...

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. 3 Functie. Funkmanagement Radiografische zender Universeel, L-leider. Art.-Nr.

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. 3 Functie. Funkmanagement Radiografische zender Universeel, L-leider. Art.-Nr. Art.-Nr.: FUS 22 UP Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd. Als de handleiding niet wordt opgevolgd,

Nadere informatie

Nr 4146 Revisie

Nr 4146 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B havo II

Eindexamen wiskunde B havo II Tonregel van Kepler In het verleden gebruikte men vaak een ton voor het opslaan en vervoeren van goederen. Tonnen worden ook nu nog gebruikt voor bijvoorbeeld de opslag van wijn. Zie de foto. foto Voor

Nadere informatie

TIP Smeer uw rubbers in met vaseline dit verkleint de WWW.ROLLUIKEN-DISCOUNT.NL WWW.VERANDA-DISCOUNT.NL WWW.ROLLUIKEN-GOEDKOOP.NL

TIP Smeer uw rubbers in met vaseline dit verkleint de WWW.ROLLUIKEN-DISCOUNT.NL WWW.VERANDA-DISCOUNT.NL WWW.ROLLUIKEN-GOEDKOOP.NL BEDIENINGS- EN ONDERHOUDSHANDLEIDING (ELEKTRISCH) AANBEVELINGEN VOOR EEN LANG ROLLUIKLEVEN Leest U a.u.b voor de eerste bediening deze handleiding aandachtig door en let u vooral op de veiligheids-aanwijzingen.

Nadere informatie

Productinformatieblad

Productinformatieblad Productinformatieblad Bedieningspaneel 4 Verwarmingslade 4 Werking 4 Keuze van de temperatuur 5 Verwarmingstijden 5 Laadcapaciteit 6 Naar buiten trekken van de lade 7 Bedieningspaneel 1. Temperatuurknop

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Tape dispenser M-AFT Korte omschrijving: gebruikshandleiding voor het aanbrengen van tape ten behoeve van het afwerken van stoffen die gevoelig zijn voor rafelen. Speciaal aanbevolen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10.

Inhoudsopgave. 1. Inleiding 2. 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3. 4. Klemaanduidingen 5. Opdracht 1 8. Opdracht 2 9. Opdracht 3 10. 1. Inleiding 2 2.1 De ohmmeter 3. Aanwijzingen 3 4. Klemaanduidingen 5 Opdracht Meetvolgorde 6 Opdracht 1 8 Opdracht 2 9 Opdracht 3 10 Opdracht 4 11 Opdracht 5 12 Opdracht 6 13 Opdracht 7 14 Opdracht 89

Nadere informatie

Besparing elektrische energie door ketenoptimalisatie. 26-4-2012 Kennisdag voor technici.

Besparing elektrische energie door ketenoptimalisatie. 26-4-2012 Kennisdag voor technici. Besparing elektrische energie door ketenoptimalisatie. 26-4-2012 Kennisdag voor technici. Besparing elektrische energie door ketenoptimalisatie. Agenda: 1) Lezing door Jo Huppertz ca. 45 minuten 2) Vragen

Nadere informatie

Afstandsbedieningshandleiding IR NED: Cassette model airconditioner CTS-12-SET CTS-18-SET CTS-24-SET

Afstandsbedieningshandleiding IR NED: Cassette model airconditioner CTS-12-SET CTS-18-SET CTS-24-SET Afstandsbedieningshandleiding IR NED: Cassette model airconditioner CTS-12-SET CTS-18-SET CTS-24-SET CTS Afstandsbediening Infrarood Let op! 1 Zorg ervoor dat er niets tussen de ontvanger en de afstandsbediening

Nadere informatie

Verlichtingsset met remlichten en richtingaanwijzers

Verlichtingsset met remlichten en richtingaanwijzers Form No. 3413-526 Rev A Verlichtingsset met remlichten en richtingaanwijzers Workman GTX Electric-serie werkvoertuig Modelnr.: 133-7127 Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË Proposition 65 Waarschuwing

Nadere informatie

Handleiding Hijscilinder

Handleiding Hijscilinder Handleiding Hijscilinder Pagina 1 Inhoudsopgave INLEIDING...3 BEDIENEN...4 STORINGEN...8 BIJLAGEN... 12 Pagina 2 Inleiding In deze handleiding wordt het gebruik van de hijscilinder stap voor stap beschreven.

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

voordat u zal de aansprakelijkheid zijn van de eigenaar. Reparaties mogen alleen worden uitgevoerd door service monteurs van Baumatic.

voordat u zal de aansprakelijkheid zijn van de eigenaar. Reparaties mogen alleen worden uitgevoerd door service monteurs van Baumatic. OPMERKING: Deze gebruikers handleiding bevat belangrijke informatie, zoals veiligheid & installatie punten, die u er toe zal leiden om het beste uit uw apparaat te halen. Hou het op een veilige plaats,

Nadere informatie

Een bespanmachine bestaat uit 3 vitale delen en bij het kopen ervan moet de best mogelijke combinatie gekozen worden.

Een bespanmachine bestaat uit 3 vitale delen en bij het kopen ervan moet de best mogelijke combinatie gekozen worden. DUINROOSWEG 57, 1759HG, CALLANTSOOG, THE NETHERLANDS, TEL;+31 224 581458 FAX: 582069 EMAIL: info@stringway-nl.com HET KIEZEN VAN EEN BESPANMACHINE. Een bespanmachine bestaat uit 3 vitale delen en bij het

Nadere informatie

Vlaamse Fysica Olympiade Eerste ronde

Vlaamse Fysica Olympiade Eerste ronde Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen KU Leuven Departement Chemie Celestijnenlaan 200F bus 2404 3001 Heverlee Tel.: 016-32 74 71 E-mail: info@vonw.be www.vonw.be Vlaamse Fysica Olympiade 2015-2016

Nadere informatie

Elektrische installatie instructie

Elektrische installatie instructie Elektrische installatie instructie Danfoss warmtepompen DHP-L DHP-L Inhoudsopgave DHP-L 4, 400V 3N...3 5 DHP-L 6, 400V 3N...6 8 DHP-L 8, 400V 3N... 9 11 DHP-L 10, 400V 3N...12 14 DHP-L 12, 400V 3N...15

Nadere informatie

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies

Inhoud. 1. Veiligheidsinstructies 1 2 Inhoud 1. Veiligheidsinstructies... 3 2. Gebruik volgens de voorschriften... 4 3. Omschrijving... 4 4. Toepassingstabel... 4 5. Montage... 4 5.1 Omschrijving van de onderdelen... 5 5.2 Meeneemring

Nadere informatie

Nr 4101 Revisie

Nr 4101 Revisie 20100 Bedieningssystemen Waar nodig voor een juiste bediening van de machine moet een markering aangebracht Bij (on)opzettelijk verkeerd schakelen geen gevaarlijke consequenties. Goed toegankelijk geplaatst

Nadere informatie

Schuifdeuraandrijving serie AC-21

Schuifdeuraandrijving serie AC-21 Schuifdeuraandrijving serie AC-21 DICTATOR heeft met de deuraandrijving type 900-21 een uitvoering ontwikkeld welke samen met de besturing SQUARE 940 voldoet aan de eisen volgens de norm EN 12453 (gebruiksveiligheid

Nadere informatie

jaar: 1990 nummer: 06

jaar: 1990 nummer: 06 jaar: 1990 nummer: 06 In een wagentje zweeft een ballon aan een koord en hangt een metalen kogel via een touw aan het dak (zie figuur). Het wagentje versnelt in de richting en in de zin aangegeven door

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT HEETWATERAPPARAAT HWA 20

Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT HEETWATERAPPARAAT HWA 20 Gebruiksaanwijzing HEETWATERAPPARAAT NL HEETWATERAPPARAAT HWA 20 1 HWA 20 2 3 5 4 4 Fig. 1 GEBRUIKSAANWIJZING (NEDERLANDS) Lees deze gebruiksaanwijzing aandachtig, voor een goed en veilig gebruik van het

Nadere informatie

Verlichtingsset of montageset voor verlichting T4240 maaier. Figuur 1

Verlichtingsset of montageset voor verlichting T4240 maaier. Figuur 1 Form No. Verlichtingsset of montageset voor verlichting T4240 maaier Modelnr.: 02844 Modelnr.: 02845 3415-720 Rev A Installatie-instructies De machine gebruiksklaar maken 1. Parkeer de machine op een horizontaal

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE SbS_Inst_102_00286_NL 23-04-2007 10:43 Pagina 20 AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE ALVORENS DE KOELKAST TE INSTALLEREN WATERAANSLUITING ELEKTRISCHE AANSLUITING NIVELLEREN VAN DE KOELKAST INSTALLATIE VAN

Nadere informatie

Elektrische Takels, PA 200D, PA250D, PA 300D, PA 400D,PA 500D, PA 600D, PA 800D.

Elektrische Takels, PA 200D, PA250D, PA 300D, PA 400D,PA 500D, PA 600D, PA 800D. 9705190 GEBRUIKSAANWIJZING Elektrische Takels, PA 200D, PA250D, PA 300D, PA 400D,PA 500D, PA 600D, PA 800D. Elektrische Kabel Takel. Onderstaande nummers corresponderen met foto`s 1 t/m 7. 1. Haak 7.

Nadere informatie

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. LB-management. Jaloeziebasiselement Universeel. Jaloeziebasiselement Universeel Art. nr.

1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. LB-management. Jaloeziebasiselement Universeel. Jaloeziebasiselement Universeel Art. nr. Art. nr.: 1731JE Bedieningsvoorschrift 1 Veiligheidsinstructies Elektrische apparaten mogen alleen door een elektromonteur worden gemonteerd en aangesloten. Ernstig letsel, brand of materiële schade mogelijk.

Nadere informatie

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven. " '"of) r.. I r. ',' t, J I i I.

EXAMEN VOORBEREIDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWIJS IN 1979 , I. Dit examen bestaat uit 4 opgaven.  'of) r.. I r. ',' t, J I i I. .o. EXAMEN VOORBEREDEND WETENSCHAPPELUK ONDERWJS N 1979 ' Vrijdag 8 juni, 9.00-12.00 uur NATUURKUNDE.,, Dit examen bestaat uit 4 opgaven ',", "t, ', ' " '"of) r.. r ',' t, J i.'" 'f 1 '.., o. 1 i Deze

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar

Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar Domicare huisliften Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar ervaring, circa 900 liften per jaar verlaten de fabriek. Onze plateauliften en huisliften

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS. BULLETIN No.

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS. BULLETIN No. BULLETIN No. 108 BEPROEVING SCHROEFVENTILATOREN TYPE SLR 8 VAN ASSELBERGS EN NACHENIUS Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE SCHROEFVENTILATOREN VAN

Nadere informatie

Na plaatsing en beglazing kan het nodig zijn dat het raam nagesteld dient te worden. Raadpleeg hiervoor de G.U.-handleiding met instelmogelijkheden.

Na plaatsing en beglazing kan het nodig zijn dat het raam nagesteld dient te worden. Raadpleeg hiervoor de G.U.-handleiding met instelmogelijkheden. Kozijn waterpas en te lood plaatsen. Na plaatsing en beglazing kan het nodig zijn dat het raam nagesteld dient te worden. Raadpleeg hiervoor de G.U.-handleiding met instelmogelijkheden. Raam, kozijn en

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

Itho Kanaalventilatoren BTV

Itho Kanaalventilatoren BTV Itho Kanaalventilatoren BTV Installatiehandleiding BTV 200 en BTV 300 (standaard uitvoering) BTV 201T, BTVZ 211T en BTV 301T (met timer) BTV 202H en BTV 302H (met hygrostaat) BTV 203HT en BTV 303HT (met

Nadere informatie

Het gebruik van (hoge druk) waterslangen op een gevelonderhoudsinstallatie

Het gebruik van (hoge druk) waterslangen op een gevelonderhoudsinstallatie Onderwerp: Het gebruik van (hoge druk) waterslangen op een gevelonderhoudsinstallatie Inleiding In toenemende mate komt het voor dat gevelreiniging en glasbewassing wordt uitgevoerd met mineraal vrij water,

Nadere informatie

Wat is knippen? Waarmee knip je? Hoe knip je? Hoe onderhoud je de scharen? Wat is ponsen? Wat is zetten?...

Wat is knippen? Waarmee knip je? Hoe knip je? Hoe onderhoud je de scharen? Wat is ponsen? Wat is zetten?... 5 Knippen, ponsen en zetten Inhoud Wat is knippen?... 1 Waarmee knip je?... 2 Hoe knip je?... 2 Hoe onderhoud je de scharen?... 3 Wat is ponsen?... 3 Wat is zetten?... 4 Hoe zet je?... 4 Hoe werk je met

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 9 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 9 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 9 versie 20180205 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

EF24-70mm f/2.8l II USM

EF24-70mm f/2.8l II USM EF24-70mm f/2.8l II USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. De EF24-70mm f/2,8l II USM van Canon is een hoogwaardig standaard zoomobjectief voor gebruik met EOS-camera

Nadere informatie

DEEL 6 Serieschakeling van componenten. 6.1 Doel van de oefening. 6.2 Benodigdheden

DEEL 6 Serieschakeling van componenten. 6.1 Doel van de oefening. 6.2 Benodigdheden Naam: Nr.: Groep: Klas: Datum: DEEL 6 In de vorige oefeningen heb je reeds een A-meter, die een kleine inwendige weerstand bezit, in serie leren schakelen met een gebruiker. Door de schakelstand te veranderen

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9.00-11.00 uur ELEKTROTECHNIEK CSE KB Gebruik waar nodig de bijlage formulelijst. Dit examen bestaat uit 50 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 60

Nadere informatie

Laser LAX 300 G. Bedieningshandleiding

Laser LAX 300 G. Bedieningshandleiding Laser LAX 300 G nl Bedieningshandleiding A1 4 3 2a 1a 2b 8 4 5 9 1b 6 7 A2 A3 11 10 A4 A5 A6 L1 ± 0,3 mm/m ± 23/64 A7 L1 ± 0,3 mm/m ± 23/64 L2 ± 1/4 ± 0,2 mm/m B1 B2 90 C1 C2 C3 C4 X1 X2 X3 5m 5m S =

Nadere informatie

profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C

profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C Examen VMBO-GL 2017 gedurende 70 minuten profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 4 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn

Nadere informatie

WWW.HUURLAND.BE HANDLEIDING CHAPEPOMP

WWW.HUURLAND.BE HANDLEIDING CHAPEPOMP Veiligheidsvoorschriften - De machine dient uitsluitend voor het mengen en verpompen van chape. Het verwerkte zand dient minimum korrel 05 te zijn en de maximum partikelgrootte bedraagt 16mm. Andere stoffen

Nadere informatie

S2 Frees-/boormallen gebruikshandleiding

S2 Frees-/boormallen gebruikshandleiding S2 Frees-/boormallen gebruikshandleiding De Serie aanslagmal & Voorplaatfreesmal Slotkastfreesmal freesmal deurbeslag Infrezen en voorboren gaat tegenwoordig makkelijker met de frees- en boormallen van

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 25

jaar: 1989 nummer: 25 jaar: 1989 nummer: 25 Op een hoogte h 1 = 3 m heeft een verticaal vallend voorwerp, met een massa m = 0,200 kg, een snelheid v = 12 m/s. Dit voorwerp botst op een horizontale vloer en bereikt daarna een

Nadere informatie

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 MAVO4 NATUUR- EN SCHEIKUNDE I. Zie ommezijde. Vrijdag 19 augustus,

EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 MAVO4 NATUUR- EN SCHEIKUNDE I. Zie ommezijde. Vrijdag 19 augustus, EXAMEN MIDDELBAAR ALGEMEEN VOORTGEZET ONDERWIJS IN 1977 MAVO4 Vrijdag 19 augustus, 9.30-11.30 uur \,._, NATUUR- EN SCHEIKUNDE I (Natuurkunde) Zie ommezijde Deze opgaven zijn vastgesteld door de commissie

Nadere informatie

min afstand tussen grond en lattenbodem (26.5 cm 23.5 op aanvraag ) Max afstand tussen grond en lattenbodem ( 78 cm 80 cm op aanvraag)

min afstand tussen grond en lattenbodem (26.5 cm 23.5 op aanvraag ) Max afstand tussen grond en lattenbodem ( 78 cm 80 cm op aanvraag) Hoog-Laag bed eva / schaarpoot Het EVA bed is speciaal ontworpen voor de dagelijkse verzorging in rust en zorginstellingen. Het is persoonlijk instelbaar aan de behoefte van ieder patiënt en ook bijzonder

Nadere informatie

Sulky Line Painter 1200

Sulky Line Painter 1200 Form No. 3355 9 Rev C Sulky Line Painter 00 Modelnr. 403 6000000 en hoger Gebruikershandleiding Registreer uw product op www.toro.com Vertaling van de oorspronkelijke instructies (NL) Inhoud Blz. Inleiding....................................

Nadere informatie

Handleiding aanleg spiegelafstelplaats

Handleiding aanleg spiegelafstelplaats Handleiding aanleg spiegelafstelplaats De belijning kan op de beste wijze worden aangebracht als gebruik wordt gemaakt van professionele wegbelijningsapparatuur. Een tweede mogelijkheid is de lijnen met

Nadere informatie