Binnenriolering en HWA Thema 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Binnenriolering en HWA Thema 3"

Transcriptie

1 Binnenriolering en HWA Thema 3 Inleiding We gebruiken veel water in Nederland. Dat water moet ook de woning weer uit. Het regenwater vangen we doorgaans op, via goten en hemelwaterafvoeren. Sommig water is vuil, ander water is eigenlijk nog schoon. Het vuilste water is water dat met chemische middelen is gemengd. Ander water kan heel warm zijn van temperatuur, zoals water uit de wasmachine of uit de gootsteen. Het rioleringsstelsel moet hiertegen bestand zijn. Niet alle buizen van het rioleringsstelsel zijn even dik. Er wordt gebruikgemaakt van standaard afmetingen en koppelstukken. Als het water de woning uit is, wordt het naar het (al dan niet gescheiden) openbaar rioleringssysteem gevoerd. Via rioolzuiveringsinstallatie komt het water weer terug in de natuurlijke kringloop. Soms krijgt het nog schone (regen)water al eerder een andere bestemming, zoals in waterpartijen. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. binnenriolering 2. sanitair / ontvangsttoestellen 3. hemelwaterafvoeren 4. aanleg binnenriolering 5. rioleringsleidingen

2 1. Binnenriolering Inleiding Het binnenrioleringssysteem moet in staat zijn het huishoudelijke afvalwater in het gebouw af te voeren zonder overlast en gevaar voor de gezondheid van de gebruikers van het gebouw. De binnenriolering omvat het stelsel van afvoer- en ontspanningsleidingen met inbegrip van alle hulpstukken, stankafsluiters, afdichtingen en bevestigingen voor zover deze geen deel uitmaken van de Voorziening waarbij vuil water wordt afgevoerd, zoals afvoerputjes, toiletpotten, wastafels of vaatwasmachines. lozingstoestellen die zich binnen een gebouw bevinden, of buiten een gebouw voor zover het aan het gebouw is bevestigd. De binnenriolering omvat, gerekend vanaf de aansluiting op een sanitair lozingstoestel tot 0,5 m buiten de gevel, een stelsel van afvoerleidingen (zie figuur 9). Hierin worden de volgende leidingdelen onderscheiden: aansluitleiding; verzamelleiding; standleiding en in het verlengde daarvan de ontspanningsleiding; grondleiding. 9 Benamingen van onderdelen van een binnenriolering, volgens NEN 3215 Afvoerleiding die het lozingstoestel met de verzamel-, stand- of grondleidingen verbindt. Op deze leiding is slechts één lozingstoestel aangesloten. Aansluitleiding: de aansluitleiding verbindt het lozingstoestel met de verzamel-, stand- of grondleidingen. Het is een leiding waarop slechts één lozingstoestel is aangesloten (zie figuur 9). Liggende leiding die meerdere aansluitleidingen verbindt met een stand- of grondleiding.

3 Verzamelleiding: een verzamelleiding is een liggende leiding die aansluitleidingen verbindt met een stand- of grondleiding. Afvoerleiding die geen grotere helling heeft dan 45 ten opzichte van de verticaal en op de verzamelof grondleiding aansluit. Een standleiding is voorzien van een ontspanningsleiding. Standleiding: een standleiding is een afvoerleiding die geen grotere helling heeft dan 45 ten opzichte van de verticaal. Een standleiding is voorzien van een ontspanningsleiding. De standleiding sluit aan op de verzamel- of grondleiding. Leiding die tot doel heeft de ont- en beluchting van de binnenriolering en buitenriolering te waarborgen. Ontspanningsleiding: de ontspanningsleiding heeft tot doel de ont- en beluchting van de binnenriolering (en de buitenriolering) te waarborgen. Grondleiding: een grondleiding is een, in een bouwwerk gelegen, liggende leiding onder de begane grondvloer die het afvalwater ontvangt vanuit aansluit-, verzamel- en standleidingen en het loost op de buitenriolering of huisaansluitleiding. De binnenriolering moet ook voor de goede werking in open verbinding staan met de buitenlucht. In ons land wordt vooral primaire ontspanning gebruikt. Dat wil zeggen beluchting en ontluchting van het systeem door verticale verlenging van de standleiding tot bovendaks. Vanuit de veronderstelling dat het liggend deel van de aansluitleiding volledig gevuld raakt, zijn geen specifieke eisen aan het Schuine stand van een afvoerleiding, goot of dakvlak ten behoeve van de door- of afstroming. afschot gesteld. Enig afschot wordt echter aanbevolen; als richtlijn is een afschot van 1:100 tot 1:200 aan te houden. Om verstopping in een binnenriolering op te kunnen heffen, moeten Voorziening die toegang geeft tot het binnenrioleringssysteem zonder een lozingstoestel te verwijderen. ontstoppingsstukken toegepast worden met tussenafstanden van maximaal 20 m 1. Een binnenrioleringsstelsels wordt volgens berekening gedimensioneerd voor wat betreft de leidingdoorsneden, waarbij de doorsneden steeds meer in grootte toenemen naar het gemeenteriool toe. Om stankoverlast te voorkomen, moeten alle Ander woord voor sanitair of lozingstoestel. ontvangsttoestellen in een binnenrioleringsstelsel voorzien worden van een Voorziening die voorkomt dat er stank of dampen uit het rioolstelsel via een open afvoer van een lozingstoestel de omgevingslucht vervuild. stankslot. In het Bouwbesluit worden geluidseisen gesteld met betrekking tot de bescherming tegen geluid van rioleringsinstallaties binnen woningen en woongebouwen.

4 Standleidingen Alle leidingen van een binnenriolering die zich tussen de 45 en de 90 in bevinden, worden standleidingen genoemd. Standleidingen staan door een uitmonding boven het dak in open verbinding met de buitenlucht. Dat deel van de standleiding, dat loopt vanaf de hoogste aansluiting van een afvoerleiding tot boven het dak, wordt ontspanningsleiding genoemd. De stroming in de standleiding vangt aan bij de aansluiting van een liggende leiding op de standleiding en eindigt daar waar de standleiding overgaat in een liggende leiding. Bij een geringe aanvoer van water uit de liggende leiding zal aan de ingangszijde het afvalwater langs de leidingwand van de standleiding stromen en zich geleidelijk over de gehele leidingwand verdelen. Onder invloed van de zwaartekracht zal de snelheid van het afvalwater toenemen totdat deze door de wrijvingsweerstand langs de leidingwand, een maximale waarde bereikt. De lucht in de kern van de standleiding wordt door het omlaag stromend water voor een deel naar beneden meegenomen (zie figuur 10). 10 Voorbeelden van goede en foute aansluitwijzen op de standleiding Hierdoor ontstaat in de standleiding een negatief drukverschil (een onderdruk ten opzichte van de atmosferische druk. Aan de voet van de standleiding gaat de onderdruk over in een overdruk. Bij het begin van de lozing in de standleiding zal het vallende water de lucht aan de voet van de standleiding verdringen, waardoor lucht enigszins wordt samengedrukt. Gedurende de lozing in de standleiding neemt het vallende water lucht mee naar beneden. Bij de overgang van de standleiding naar de liggende leiding wordt de water- /luchtstroming sterk afgeremd. In de liggende leiding kan slechts een beperkte hoeveelheid lucht wegstromen zodat de lucht aan de voet van de standleiding wordt samengedrukt en er een overdruk ontstaat (zie figuur 11). 11 Stromingstoestand in de voet van de standleiding a Geen luchtstroming (fout) b Onvoldoende luchtstroming (beter) c Voldoende luchtstroming (goed) De aansluiting van een standleiding op een verzamelleiding of grondleiding, ook wel de standleidingvoet genoemd, moet tot stand zijn gebracht met behulp van twee bochtstukken van 45 waartussen een recht gedeelte moet zitten van ten minste 250 mm (zie figuur 12).

5 12 Aansluiting van standleiding op verzamelleiding of grondleiding Liggende leidingen De aansluiting van een aansluitleiding op een liggende leiding moet worden uitgevoerd door middel van een spruitstuk (T-stuk) met een hoek van 45. Van het Ander woord voor T-stuk. spruitstuk moeten de middellijnen van de stam (doorgaande deel) en de spruit (aftakking) gelijk zijn. Onderscheid wordt gemaakt in: zijaansluiting; bovenaansluiting. Zijaansluiting: hierbij moeten de middellijnen van de stam en de spruit van het spruitstuk gelijk zijn. Voor de aansluiting op een spruit met een grotere middellijn dan die van de aansluitleiding, moet een excentrisch verloopstuk worden toegept. Dit verloopstuk moet zodanig worden aangebracht dat de bovenzijden van de leidingen op gelijke hoogte blijven (zie figuur 14). 14 Samenkomst van aansluitleiding en verzamelleiding met toepassing van een 45 -spruitstuk en excentrisch verloopstuk Aansluiting van een afvoer bovenop een verzamel- of grondleiding. Bovenaansluiting: een aansluiting bovenop de verzamel- of grondleiding is alleen toegestaan als de ontwerpmiddellijn van de verzamel- of grondleiding ten minste 100 mm bedraagt en de basisafvoer voor de aansluitleiding niet groter is dan 1 l/s. De hoek tussen de assen van de stam en de spruit van het spruitstuk moet bij voorkeur 45 zijn (zie figuur 15).

6 15 Bovenaansluiting De minimumafstand tussen twee aansluitpunten op een liggende leiding moet ten minste vijf maal de binnenmiddellijn van de verzamel- of rondleiding te zijn (zie figuur 16). 16 Minimumafstand tussen twee aansluitpunten op een liggende leiding Verzamel- en grondleidingen (zie figuur 9) zijn ook liggende leidingen en moeten een afschot hebben van ten minste 1:200 ( 5 mm/m 1 ) en ten hoogste 1:50 ( 20 mm/m 1 ). E en minimaal afschot va 5 mm/m 1 is nodig om afzettingen (verstoppingen of ophop ingen) van het dik in een binnenriolering door te lage stroomsnelheden tegen te gaan. Het Maximale helling waaronder een liggende leiding mag zijn aangelegd om te hoge stroomsnelheden en als gevolg daarvan hydraulische afsluitingen te vermijden. maximumafschot van 20 mm/m 1 is nodig om hydraulische afsluitingen door te hoge stroomsnelheden tegen te gaan. Verticale verzamelleidingen zijn standleidingen waarop meerdere leidingen worden aangesloten. In standleidingen mogen in de afvoerrichting gezien nooit vernauwingen voorkomen. De diameter van een verticale verzamelleiding wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid en de grootte van alle aansluitingen.

7 19 Sifon met beluchter Stankafsluitingen Om stankoverlast te voorkomen, worden zogenoemde Een door water gevormde luchtafdichting tussen een ontvangst- of lozingstoestel in het binnenriool, bijv. Een zwanenhals of een bekersifon. watersloten toegepast in het binnenrioleringsstelsel. Een waterslot vormt een luchtdichte afsluiting tussen een ontvangst- of lozingstoestel in het binnenriool. Watersloten zijn in losse uitvoering of geïntegreerd met het lozingstoestel. Enkele losse watersloten zijn een zwanehals (zie figuur 20) en een bekersifon (zie figuur 21).

8 20 Zwanehals 21 Bekersifon Daarnaast zijn er veel lozingstoestellen met geïntegreerde watersloten, zoals: douchevloersifon (zie figuur 22), vloerput (zie figuur 23), closetpotten (zie figuur 24a...c) en urinoirs (zie figuur 25). 22 Douchevloersifon

9 23 Vloerput

10 Een waterslot moet voldoende weerstand bieden tegen de drukverschillen die in een binnenriolering optreden. Bovendien moet rekening worden gehouden met waterverliezen in de watersloten door onderdruk (hevelwerking) en verdamping. Als lozingstoestellen heel lang niet gebruikt worden kan zoveel verdamping plaatsvinden dat rioolgassen (stank) de woning binnendringen. Bij een te kleine waterslothoogte bestaat gevaar van leeghevelen van het waterslot door onderdruk in het rioleringsstelsel. Tevens kan door overdruk een borrelend geluid ontstaan in het waterslot.

11 3. Sanitair / Ontvangsttoestellen Ander woord voor sanitair of lozingstoestel. Ontvangsttoestellen worden ook wel sanitair genoemd. Ontvangsttoestellen hebben als functie, zoals het woord al aangeeft, om stoffen te ontvangen of op te vangen. De stoffen die geloosd worden op ontvangsttoestellen zijn meestal vervuild, zoals huishoudelijk afvalwater en fecaliën. Om goed bestand te zijn tegen vuile en soms agressieve afvalstoffen bestaan de ontvangsttoestellen uit duurzame materialen zoals porselein, kunststof of metaal. Porselein is een fijne witbakkende klei die geglazuurd wordt en waarvan wastafels, fonteintjes, closetpotten, bidets en allerlei hulpbenodigdheden worden gemaakt. Van acrylaatkunststof worden baden en douchebakken gemaakt en van geëmailleerd metaal gootstenen, wastafels, baden en douchebakken. Verder zijn er rioolafvoeren nodig voor vaatwassers, wasautomaten en hoogrendement cv-ketels. Metalen ontvangststoffen in natte ruimten moeten voorzien worden van Veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat metalen delen door een defect onder spanning komen te staan. Ook wel (potentiaal)vereffeningsleiding genoemd. aarding en doorverbonden worden naar de aarding in de meterkast. Watercloset Ander woord voor toiletpot. Waterclosets komen we in alle gebouwen tegen. In openbare gebouwen bestaan aparte dames- en herentoiletruimten en soms ook nog aparte invalidentoilets. In woningen moet minimaal een toiletruimte aanwezig zijn met een watercloset en een fonteintje en de vloeroppervlakte moet minimaal 0,90 1,20 m netto zijn (artikel 4/38 Bouwbesluit). Als de financiën het toelaten, wordt op de badkamer nog een tweede watercloset toegepast. Een aansluiting voor een tweede toilet is vereist als het eerste toilet op een andere verdieping ligt. In ziekenhuizen, verpleeginrichtingen en andere gezondheidszorginstellingen worden meestal waterclosets toegepast van het type Toiletpot waarbij de fecalien op een schotel komen te liggen voordat ze worden weggespoeld. Dit kan nuttig zijn voor medisch onderzoek. uitspoel(zie figuur 24a). De reden hiervoor is dat de fecaliën op een schotel terechtkomen waardoor eventueel medisch onderzoek makkelijk wordt gemaakt. Op alle andere plaatsen komen veelal waterclosets voor van het type neerspoel (zie figuur 24b) die weinig stankoverlast geven omdat de fecaliën meteen helemaal in het spoelwater terechtkomen. Hooggeplaatste spoelbakken worden al jaren niet meer toegepast en zelfs de laaggeplaatste spoelbakken worden ook zeldzamer. De reden hiervoor is dat steeds meer Closetpot gecombineerd met stortbak (reservoir) zonder valpijp. duoblok waterclosets (zie figuur 24c) worden toegepast. Staande- oftewel vloerwaterclosets worden met een kitvoeg aangesloten op de vloerafwerking. Er zijn Toiletpot met een hoogte van 46 tot 50 cm. ergonomische waterclosets te verkrijgen met hoogtematen van 46 tot 50 cm. Voor bestaande waterclosets zijn zogenoemde toiletverhogers verkrijgbaar, waarmee een extra instelbare verhoging van de wc-bril met +6, +10 en +14 cm mogelijk is (zie figuur 26). Met de toepassing van een wand- of hangend watercloset (zie figuur 27) is de hoogte variabel en geheelergonomisch, tevens is de vloer goed te reinigen onder het toilet.

12 26 Toiletverhoger Gedeelte van een badkamerruimte met hangend closet en bidet Bidet Een Lage wastafel waarop men kan gaan zitten voor persoonlijke hygiëne. Ook als voetenbad te gebruiken. bidet wordt in Nederland nog steeds vrij weinig toegepast, terwijl dit sanitairtoestel toch degelijk bijdraagt aan een betere persoonlijke hygiëne. Als een bidet wordt toegepast dan wordt deze direct naast een watercloset geplaatst, omdat deze twee toestellen bij elkaar horen (zie figuur 27). De functie

13 van een bidet is om het onderlichaam te reinigen na het doen van een grote behoefte op het watercloset. Een bidet is ook als voetenbad te gebruiken. Een Toiletpot met douchestraal en warme föhn voor persoonlijke hygiëne. douche WC is een combinatie van een gewoon toilet met douchestraal (zie figuur 28) De douchestraal is in richting en kracht in te stellen. Na het douchen treedt automatisch de warme föhn in werking om de huid te drogen. De geur wordt automatisch afgezogen dankzij een koolstoffilter. Bestaande toiletten kunnen omgebouwd worden tot een douche WC. Het enige wat nodig is, is een elektriciteitaansluiting. 28 Douche wc Bad Een bad is meer een extra luxe dan een noodzaak. Daarom bevindt zich in de badkamerruimte altijd een douchebak, maar niet altijd een bad. Een kunststof of metalen bad wordt gesteld op poten, zuiver horizontaal. Als veiligheid wordt een Voorziening, aangesloten op het stankslot en de afvoerpijp, ter voorkomen van het overstromen van een ontvangsttoestel bij gesloten onderuitlaat. overloopgarnituur aan baden gemaakt (zie figuur 29), verbonden aan het stankslot en de afvoer. Rondom het bad wordt een dun wandje aangebracht met een luikje om bij de afvoer te kunnen in geval van verstoppingen. De tegelzetter laat het bad grotendeels vol met water lopen, als hij de wandaansluitingen betegelt. Dit doet hij om latere zettingen of zakkingen van een volgelopen bad te vermijden, waardoor naden kunnen ontstaan tussen het bad en de wandtegels. Het beste is om alle naden tussen sanitairtoestellen en wand- en vloertegelwerk te voorzien van een elastische kitnaad (sanitairkit) om lekkages te voorkomen. 29 Overloop- en afvoergarnituur voor een bad

14 Wastafel Wastafels van porselein zijn in vele uitvoeringen en maten verkrijgbaar. De minimale uitvoering van een wastafel is zonder Verbinding, aangesloten op het stankslot en de afvoerpijp, bij wastafels ter voorkoming van het overstromen van een wastafel bij gesloten onderuitlaat. overloopkanaal (zie figuur 30). Een meer praktische uitvoering heeft een overloopkanaal (zie figuur 31). Als montagehoogte voor wastafels wordt een hoogte vanaf de vloer aangehouden tussen 800 en 900 mm. Er is ook een module in de muur te bouwen of een muurframe aan te brengen waardoor de hoogte van de wastafel traploos in hoogte verstelbaar wordt, voor rolstoelgebruikers (zie figuur 34). 30 Wastafel zonder overloopkanaal 31 Wastafel met overloopkanaal Als afvoer wordt meestal een bekersifon (zie figuur 21) toegepast die helemaal weggewerkt kan worden met een porseleinen console (zie figuur 27). In toiletruimten worden meestal fonteintjes toegepast, als kleine wastafel. Inbouwsystemen Bij de traditionele sanitairmontages worden sparingen en sleuven gehakt (zie figuur 32). Deze moeten daarna weer dichtgesmeerd worden. Dit geeft veel stof, bouwafval, sterkteverlies en kost veel tijd. Deze nadelen worden opgelost door de toepassing van zelfdragende voorzetelementen van geluidsisolerend polyester schuimbeton (zie figuur 33). Alles is exact voorgemonteerd en klaar om aan te sluiten. De koper van een ruwbouw casco is met dit Zelfdragend voorzetelement waarin alles ten behoeve van de montage van een sanitair toestel (inclusief reservoir) exact op maat is voorgemonteerd en klaar is om aan te sluiten. Ook wel voorzetwandsysteem genoemd. voorwandinstallatiesysteem geheel vrij in de indeling van de sanitaire ruimte.

15 32 Traditioneel aangebrachte sanitair voorzieningen 33a Plattegrond doucheruimte

16 33b Montage voorwandinstallaties 33c Opgeleverde doucheruimte Waarmee wel rekening gehouden moet worden, is de dikte van de voorzetwand die bij de netto vereiste vloeroppervlakte opgeteld moet worden. Boven de betegelde voorzetwandjes ontstaan nissen die heel esthetisch aangekleed kunnen worden als schap met daarboven indirecte verlichting en een spiegelwand (zie figuur 27).

17 3. Hemelwaterafvoeren Hellende daken Voor het bepalen van de diameter van standleidingen en de afmetingen van dakgoten wordt uitgegaan van een Uitgangspunt voor de capaciteitsberekening van de hemelwaterafvoeren, dus het stelsel goten en afvoeren. Hierbij gaat men uit van 0,03 l/(s.m2). regenintensiteit van 0,03 l/sm 2 ). Eerst wordt de diameter van de standleiding bepaald en daarna de dakgootafmeting. Het aantal standleidingen is afhankelijk van: dakoppervlak < 100m 2, ten minste 1; dakoppervlak 100m 2, ten minste 2. Maar een dakoppervlak < 100 m 2, met een onderbreking (zie figuur 42) heeft toch twee standlleidingen nodig. De ontwerpmiddellijn van de standleidingen wordt bepaald volgens tabel 4, waarbij een onderscheid wordt gemaakt in de kolommen A of B. Hierbij gaat het om de verhouding middellijn standleiding ten opzichte van de dakgoot hoogte (h) en dakgootbreedte (b) Klein dakoppervlak met twee standleidingen Platte daken Platte daken moeten een afschot hebben Q > 4 om geen hemelwaterbelasting op het platdak te krijgen. Door stagnatie kan er toch nog hemelwater op een platdak blijven staan. Dan kunnen noodafvoeren zorgen voor de afvoer van het hemelwater. Bij heel grote platdakoppervlakken is het niet goed mogelijk het water via afschot naar de gevel te voeren. Het plaatsen van een of meerdere noodafvoeren op het dak, aangesloten op separate leidingen is dan een oplossing. Deze

18 noodafvoeren worden hoger geplaatst dan de trechters voor de hemelwaterafvoer en vormen daarom geen onderdeel van het hemelwaterafvoersysteem. Een andere vorm van noodafvoer is het toepassen van zogenoemde spuwers, dit is een noodafvoer aan de gevel( zie figuur 45). 45 Noodoplossing voor hemelwaterlozing bij afvoerstagnatie

19 4. Aanleg binnenriolering In de vloer Een bekistingsplaatvloer is zeer geschikt om daar alle afvoerleidingen van een binnenrioleringssysteem op te bevestigen (zie figuur 46). Omdat er meer installatieonderdelen in de vloer moeten komen, is een goed doordacht plan van een installateur noodzakelijk. Want leidingen van enige doorsnede kunnen niet zonder meer kruisen met andere grote leidingsystemen. Alles moet deugdelijk bevestigd, verbonden en gekeurd worden en moet aan de hand van tekeningen gecontroleerd worden, voor het beton wordt gestort. Alle leidingen die straks boven de betonnen vloer uitsteken, worden afgedopt of van deksels voorzien. 46 Aanleg van installaties op een betonnen bekistingsplaatvloer Tegen de muur Steeds meer worden voorwand installatiesystemen (zie figuur 33) toegepast voor de afvoer van sanitaire toestellen tegen de muur. Afvoerleidingen van kleine diameter worden nog wel in de muur weggewerkt. Maar grote afvoeren worden tegen de muur aangebracht, meestal in leidingkanalen of - schachten (zie figuur 47). Extra aandacht moet besteed worden aan Maatregel ter voorkoming van geluidsoverlast. geluidsisolatie, wat betekent dat de schachtwanden een massa van 150 kg/m 2 moeten halen. Tevens zijn er minimum Geluidsniveau herleid naar gestandaardiseerde afmetingen van het ontvangvertrek. karakteristieke geluidsniveaus (L; A; k) gegeven in NEN 5077 voor I riolerings- en sanitairinstallaties.

20 47 Aanleg binnenrioleringssysteem in hoogte doorsnede

21 Grondleidingen Grondleidingen zijn liggende leidingen die in vloeren worden gestort of onder tegen vloeren worden bevestigd met beugels en ophangstrippen (zie figuur 47). Het werken in kruipruimten is heel lastig; daarom worden de grondleidingen tijdens de nieuwbouw al gemonteerd alvorens de begane grondvloeren worden gelegd (zie figuur 48). Wanneer de vloerplaten worden gelegd moet de sparingen t.b.v. de riolering op de juist plaats zitten. In een matenplan of Rioleringsplan zijn hier de sparingen met maatvoering aangegeven. De diameter van alle staande leidingen zijn 50mm m.u.v het toilet ( mm) en het fonteintje 40mm. T.p.v. de keuken wordt vaak 1 doorvoer door de vloer gemaakt, waarna boven de vloer een splitsing komt voor bijvoorbeeld gootsteen en vaatwasmachine. Wanneer een sparing vooraf is vergeten, wordt deze na het plaatsen van de vloerplaten alsnog ingeboord. 48 Montage van de grondleidingen tegen de onderbouw van een gebouw Grondleidingen die door de onderbouw van een gebouw naar buiten komen heten buitenriolering. Buitenriolering moet voldoende ondersteund aangelegd worden in sleuven (zie figuur 49). 49 Keramische mofloze afvoerleidingen in uitgegraven sleuven aangelegd

22 Revisietekening Alle wijzigingen die zijn aangebracht aan een rioleringsinstallatie tijdens de uitvoering moeten nauwkeurig met de juiste maten en symbolen op een nieuwe tekening vastgelegd worden. Deze gewijzigde rioleringstekening wordt een Tekening waarin de wijzigingen in de ontwerptekening zijn vastgelegd. revisietekening genoemd. 7. Rioleringsleidingen Voor de binnenriolering komen de volgende soorten leidingmaterialen in aanmerking: PVC-PPC-PE- ABS (kunststoffen), verzinkt staal en gietijzer. Hierbij is de temperatuur en de agressiviteit van de afvalstoffen bepalend voor het soort leidingmateriaal. De buitenriolering is onder te verdelen in grondleidingen en hemelwaterafvoeren. Voor de grondleidingen komen de volgende soorten leidingmaterialen in aanmerking: PVC PPC en gres. Hierbij is de sterke en de duurzaamheid bepalend voor de keuze voor het soort leidingmateriaal. Voor de hemelwaterafvoeren komen de volgende soorten leidingmaterialen in aanmerking: PVC zink koper en verzinkt staal. Argumenten die bepalend zijn voor een opdrachtgever of architect om te kiezen voor een bepaald soort leidingmateriaal zijn onder andere: duurzaamheid; milieuaspecten; assortiment (handelslengten, hulpstukken en montage mogelijkheden); sterkte-eigenschappen; montagetijd; prijs/kwaliteitsverhouding. Een totale binnenriolering is meestal op te delen in secties, (tabel 2). Secties zijn dan verzamelleidingen per verdieping of gedeelten tussen standleidingen in.

23 Bronnen Gerelateerde onderwerpen Riolering Water Gas Verwarming Ventilatie en luchtbehandeling Bestaande gebouwen Afbouwen Internet Algemene zoekmachine. Elektrische installatie. Alles over duurzame (oneindige) energie: zonnestroom, warmtepompen, aardwarmte, warmte- / koude-opslag, etc. Novem informatiesite met rekenprogramma's epa (energieprestatie-advies) voor bestaande bouw, splitsing voor consument en epa-adviseur. Ste met bedrijven die duurzaam bouwen of duurzame producten leveren; meestal ook viba-lid. Programma om installateurs en leveranciers op het internet op te sporen. Algemene zoekmachine. Speciaal ontwikkelde sites met goede sites voor uitgebreide gebieden. Diverse onderwerpen. Znne-energie, zonnestroom, zonnewarmte; izard geeft advies. Stichting Lage TemperatuurVerwarming; voorlichting, ontwikkeling en toepassing stimuleren van systemen met lage temperatuur verwarming stimuleren. Stichting warmtepompen; voorlichting, ontwikkeling en toepassing stimuleren van warmtepompen. Stichting Warmte Terugwinning uit Afvalwater; stimuleren gebruik warmtewisselaar. Ministerie van VROM Bouwvergunningen online.

24 Literatuur Carla de Groot, Walter Vermeulen, Irma Thijssen, Liesbeth Eshuis, Pionieren; een kwestie van lef! De Nul-energiewoningen en het Duurzaam Huis Leidsche Rijn, Utrecht, Duurzaam Huis Leidsche Rijn; Nationaal Dubo Centrum, Novem, Energiebesparing in corporatiewoningen. Voorbeelden uit de praktijk, Sittard, Novem bestelnummer 1KPWC03.01, Overig 51 binnenriolering 52 waterinstallatie 55 gasinstallaties 60 verwarmingsinstallaties 61 ventilatie- en luchtbehandelinginstallaties 68 regelinstallaties 70 elektrotechnische installaties 75 communicatie- en beveiligingsinstallaties

Binnenriolering. Afbeelding 1: Aansluitingen op het straatriool

Binnenriolering. Afbeelding 1: Aansluitingen op het straatriool Binnenriolering De binnenriolering bestaat uit een stelsel van afvoerleidingen en ontspanningsleidingen, inclusief alle hulpstukken, dakafvoeren, stankafsluiters, afdichtingen en bevestigingen die zich

Nadere informatie

Rapportage leidingplan

Rapportage leidingplan Projectmanager E.J. de Graaf Rapportage leidingplan Middelstegracht 145 t/m 151 Edwin@bouwconsultancydegraaf.nl 02-08-2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Algemene gegevens... 4 Buiten riolering... 5 Binnenriolering...

Nadere informatie

Leidingsysteem. sanitair. In 4 stappen monteert u uw leidingsysteem

Leidingsysteem. sanitair. In 4 stappen monteert u uw leidingsysteem K L U S W I J Z E R Leidingsysteem sanitair In 4 stappen monteert u uw leidingsysteem Leidingsysteem sanitair Algemeen Programma Montage Belangrijke aandachtspunten Algemeen Binnen en onder onze woningen

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 51.00. binnenriolering. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 51.00. binnenriolering. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN 51.00 binnenriolering www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P7 C Inspectielijst P10 Het STABU-bestek geeft voor een aantal elementen onder dit hoofdstuk

Nadere informatie

Afvoer. Nummer 32. Op de achterpagina van deze KlusZo vindt u een handige checklist zodat u weet wat u allemaal nodig hebt voor dit soort klussen.

Afvoer. Nummer 32. Op de achterpagina van deze KlusZo vindt u een handige checklist zodat u weet wat u allemaal nodig hebt voor dit soort klussen. Nummer 32 Art. nr. 912760 In deze KlusZo kunt u lezen hoe u de afvoer in uw huis moet aanleggen. Wij geven u informatie en handige tips over het aanleggen en de materialen. Afvoer Op de achterpagina van

Nadere informatie

Hemelwaterafvoer. inhoud

Hemelwaterafvoer. inhoud Katern voor scholing, her- en bijscholing 12 inhoud 1 Hemelwaterafvoer 5 Otib nieuws Basiskennis Hemelwaterafvoer Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en OTIB januari 2009 Op particulier terrein is

Nadere informatie

Wavin binnenriolering

Wavin binnenriolering Wavin binnenriolering 1 Inleiding 1 Algemeen 1.1 Hoeveelheden 9 1.1.1 Huishoudelijk afvalwater 9 1.1.2 Hemelwater 11 2 Afvoerprincipes afvalwater 14 2.1 Algemene opbouw ontwerpprincipes 14 - Overdrukken

Nadere informatie

Bouwkundige HTI 2005 Zaterdag 2 juli 2005. Technische installaties

Bouwkundige HTI 2005 Zaterdag 2 juli 2005. Technische installaties Bouwkundige HTI 2005 Alleen nummering van de vragen overnemen. De vragen zo volledig mogelijk beantwoorden. Zo nodig kunt u de antwoorden voorzien van tabellen en/of grafieken. Tijdens de renovatie van

Nadere informatie

SfB (5-) I n6. September 2004 DE TOTAALOPLOSSING VOOR BINNENRIOLERING

SfB (5-) I n6. September 2004 DE TOTAALOPLOSSING VOOR BINNENRIOLERING SfB (5-) I n6 September 2004 Technisch Handboek DE TOTAALOPLOSSING VOOR BINNENRIOLERING Dé innovatieve oplossing voor Binnenriolering Inhoud Inhoud Inleiding 1 Algemeen pag. 5 1.1 Hoeveelheden pag. 5 1.1.1

Nadere informatie

Dimensionering van binnenriolering

Dimensionering van binnenriolering Katern voor scholing, her- en bijscholing inhoud Dimensionering van binnenriolering Otib-nieuws Otib-nieuws Cursussen Dimensionering van binnenriolering Een uitgave van Intech Klimaat & Sanitair en otib

Nadere informatie

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN

FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 2 TERUGSLAGKLEPPEN EN OVERLATEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Artikel Gebouwaansluiting en buitenriolering [Treedt in werking op een nader te bepalen tijdstip]

Artikel Gebouwaansluiting en buitenriolering [Treedt in werking op een nader te bepalen tijdstip] Bouwbesluit 2012 Artikel 6.18. Gebouwaansluiting en buitenriolering [Treedt in werking op een nader te bepalen 1. Een ondergrondse doorvoer van een afvoervoorziening als bedoeld in de artikelen 6.16 en

Nadere informatie

Hemelwaterafvoer. In 3 stappen monteert u uw afvoerbuis

Hemelwaterafvoer. In 3 stappen monteert u uw afvoerbuis K L U S W I J Z E R Hemelwaterafvoer In 3 stappen monteert u uw afvoerbuis Hemelwaterafvoer Algemeen Programma Montage Belangrijke aandachtspunten Algemeen Het hemelwater wordt van het dak via de afvoerbuis

Nadere informatie

EPIC. December 2007 DE TOTAALOPLOSSING VOOR BINNENRIOLERING

EPIC. December 2007 DE TOTAALOPLOSSING VOOR BINNENRIOLERING EPIC H33 X724 December 2007 Afvalwater Handboek DE TOTAALOPLOSSING VOOR BINNENRIOLERING Dé innovatieve oplossing voor X719 Inhoud Inhoud 1 Inleiding pag. 3 1.1 Wat en voor wie? 1.2 Aard van het systeem

Nadere informatie

Module B2600 Be- en ontluchting Inhoud

Module B2600 Be- en ontluchting Inhoud Module B2600 Be- en ontluchting Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Verantwoording 3 1.2 Opsteller en begeleidingscommissie 3 1.3 Leeswijzer 3 2 Be- en ontluchting van rioolstelsels 4 2.1 Inleiding: wijze van be-

Nadere informatie

Aanvraag rioolvergunning

Aanvraag rioolvergunning Aanvraag rioolvergunning Persoonlijke gegevens Vul hier uw persoonlijke gegevens in. De aanvrager moet de eigenaar zijn Voorletters Tussenvoegsels Naam Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Datum 1 F O R U M R E L I N E N & FORUM RIOOLBEHEER

Datum 1 F O R U M R E L I N E N & FORUM RIOOLBEHEER Regelgeving riolering bouwwerken 1992 - (odel) bouwverordening: et voorschriften voor Voor aanleg verwijzing naar NPR 3218 Bouwbesluit: et prestatie-eisen voor binnenriolering Voor bepalingsethode van

Nadere informatie

Voor de omschrijving van begrippen op het gebied van de binnenriolering, zie NEN 3215.

Voor de omschrijving van begrippen op het gebied van de binnenriolering, zie NEN 3215. UDC 696.12:003.62:744.4 Binnenriolering in woningen en woongebouwen Aanduidingen van onderdelen op tekeningen NEDERLANDSE NORM NEN3214 Sewerage inside dwellings - Representation of parts in drawings 1e

Nadere informatie

Regenwatergebruik bij woningen

Regenwatergebruik bij woningen Regenwatergebruik bij woningen Rainproof Een regenwatergebruikssysteem bespaart drinkwater en houdt regenwater vast. Dit regenwater kan gebruikt worden voor de wasmachine, de wc en de tuin. Regenwater

Nadere informatie

Technische omschrijving appartementencomplex GS-Toren in Gouda. Technische omschrijving Georgine Sanders

Technische omschrijving appartementencomplex GS-Toren in Gouda. Technische omschrijving Georgine Sanders Technische omschrijving Georgine Sanders 17 2-kamer appartementen 49 3-kamer appartementen Ontwerp 01-10 Architecten, Rotterdam Aannemer van Wijnen Stolwijk September 2017 1/5 OMSCHRIJVING HUURAPPARTEMENTEN

Nadere informatie

De riolering in uw bedrijfspand

De riolering in uw bedrijfspand De riolering in uw bedrijfspand Hoe voorkomt u problemen, wateroverlast en schade? Figuur 1 Gemengd stelsel met gezamenlijke aansluiting vwa- en hwa-riolering bedrijfspand noodafvoer hwa ontlastput vwa

Nadere informatie

Infoblad Bouwbesluit 2012

Infoblad Bouwbesluit 2012 Infoblad Bouwbesluit 2012 Riolering en gemeentelijke watertaken ISSO NEN Rijksoverheid Stichting RIONED Uneto-Vni 1. Inleiding 2. Reikwijdte: het gehele perceel 2 < Vanaf 1 april 2012 is het Bouwbesluit

Nadere informatie

Delen van wanden, vloeren, plafonds en overige welke het verschil zijn tussen de bestaande situatie en nieuwe uitvoering verwijderen en afvoeren.

Delen van wanden, vloeren, plafonds en overige welke het verschil zijn tussen de bestaande situatie en nieuwe uitvoering verwijderen en afvoeren. Technische omschrijving Splitsing in twee appartementen Hoge Rijndijk 94 H leiden 1 Sloopwerk Delen van wanden, vloeren, plafonds en overige welke het verschil zijn tussen de bestaande situatie en nieuwe

Nadere informatie

CONTROLEPLAN Binnenriolering. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN Binnenriolering.   Over dit controleplan CONTROLEPLAN 51.00 Binnenriolering www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P7 C Inspectielijst P10 Het STABU-bestek geeft voor een aantal elementen onder dit hoofdstuk

Nadere informatie

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 1.4 E DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder door leidingwaterinstallaties

Nadere informatie

Bijlage C - Technische omschrijving Mutatieonderhoud Langegracht 63 Projectnummer VE

Bijlage C - Technische omschrijving Mutatieonderhoud Langegracht 63 Projectnummer VE Bijlage C - Technische omschrijving Mutatieonderhoud Langegracht 63 Projectnummer VE 500027.00 Opdrachtgever Gemeente Leiden Vastgoed Ontwikkeling & Grondzaken Team Vastgoedexploitatie Contactpersoon K.S.C.A.

Nadere informatie

wastafel: koud en warm/douche: koud en warm/wasmachine: koud douche: koud en warm/badkamermeubel: 2x koud en 2x warm/bad: koud en warm

wastafel: koud en warm/douche: koud en warm/wasmachine: koud douche: koud en warm/badkamermeubel: 2x koud en 2x warm/bad: koud en warm Lastenboek casco afwerking Halfopen nieuwbouwwoning(ben woning) Gelegen Beekstraat te Tessenderlo.Ventilatie In deze woning zal systeem D met warmterecuperatie van het merk Vasco D 400 worden voorzien,

Nadere informatie

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51)

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) WERKNUMMER 2007-05. DATUM 12 februari 2008 KORTE OMSCHRIJVING VAN HET WERK Het werk bestaat uit het verbouwen van de begane grond van een winkelruimte

Nadere informatie

Project gegevens. BINK Software B.V. Software voor Bouwfysica & Installatietechniek Dordrecht. Rioleringberekening

Project gegevens. BINK Software B.V. Software voor Bouwfysica & Installatietechniek Dordrecht. Rioleringberekening Project gegevens Project : Demo Omschrijving : Demonstratie project Plaats : Aanmaakdatum : 3-6-2013 Mutatie datum : 3-6-2013 Auteur : BINK software BV Projectrelatie(s) Blz. 34 Opmerkingen De invoergegevens

Nadere informatie

1. Over Fluvoo. 2. Installatie van Fluvoo. 3. In een notendop. Figurenlijst

1. Over Fluvoo. 2. Installatie van Fluvoo. 3. In een notendop. Figurenlijst Wij feliciteren u met de aankoop van een Fluvoo douchewarmtewisselaar. Fluvoo is één van de economisch meest interessante vormen van energiebesparing. De terugverdientijd is erg kort. Met de toepassing

Nadere informatie

Checklist Benodigde gereedschappen Afvoer

Checklist Benodigde gereedschappen Afvoer 10000816_KlusZo_32_Afvoer 30-11-2004 10:26 Pagina 12 Checklist Nummer 32 Art. nr. 991015 Benodigde gereedschappen 1 Meetlat 2 Afbreekmesje 3 Handzaag 4 Schuurpapier 5 Verstekbak 6 PVC lijm 7 8 Winkelhaak

Nadere informatie

Installatievoorschriften. CRB systeem

Installatievoorschriften. CRB systeem Installatievoorschriften CRB systeem Inhoudsopgave CRB systeem 1 Inhoudsopgave 2 Bedrijfsgegevens 3 Voorwoord 4 Toepassingsgebied 5 Temperatuurklasse 5 Keuze systeem & diameter 5 CRB standaard 5 CRB toestel

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Ruwbouw. Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes. Woningtype : 26 woningen Gouden Podium Versiedatum : 16-1-2016

Koperskeuzelijst. Ruwbouw. Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes. Woningtype : 26 woningen Gouden Podium Versiedatum : 16-1-2016 Opdrachtformulier voor het laten uitvoeren van koperskeuzes Projectomschrijving Berkel & Rodenrijs, 26v69 woningen Woningtype 26 woningen Gouden Podium Versiedatum 16-1-2016 Bouw Naam verkrijger(s) Adres

Nadere informatie

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem

Installatievoorschriften. Bel-Ro-combi CLV systeem Installatievoorschriften Bel-Ro-combi CLV systeem Inhoudsopgave Bel-Ro-combi CLV systeem 1 Inhoudsopgave 2 Bedrijfsgegevens 3 Voorwoord 4 Toepassingsgebied 5 Temperatuurklasse 5 Keuze systeem & diameter

Nadere informatie

Binnen- en buitenriolering. Binnenriolering 428. buitenriolering

Binnen- en buitenriolering. Binnenriolering 428. buitenriolering Binnen- en buitenriolering Binnenriolering 428 Buitenriolering 498 Platdakontluchting 552 Hemelwaterafvoer 554 Mantelbuizen en buis-isolatie 579 Invoerbochten en doorvoeren 582 5 Binnen- en buitenriolering

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen

Zelf uw woning aanpassen Zelf uw woning aanpassen SANITAIR Wilt u zelf veranderingen aan brengen in uw sanitair? Dan kunt u bij een bouwmarkt of speciaalzaak nieuw sanitair en de benodigde installatiematerialen aanschaffen. U

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017

CONCEPT WATERWERKBLAD VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 1.4 E VERMIJDEN VAN GELUIDHINDER DOOR LEIDINGWATERINSTALLATIES DATUM: JULI 2017 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het vermijden van geluidhinder

Nadere informatie

Showersave QB1-21C. Installatiehandleiding

Showersave QB1-21C. Installatiehandleiding Showersave QB1-21C Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging 3 2.0 Aandachtpunten bij

Nadere informatie

Richtlijnen leidingen in breedplaatvloeren. 1. Introductie. 2. Definities

Richtlijnen leidingen in breedplaatvloeren. 1. Introductie. 2. Definities Richtlijnen leidingen in breedplaatvloeren. 1. Introductie Installaties in woningen en gebouwen worden steeds belangrijker. Breedplaatvloeren en installaties gaan uitstekend samen. In de druklaag kunnen

Nadere informatie

Water Saving Technology

Water Saving Technology Water Saving Technology 40% waterbesparing met WISA Water Saving Technology Met WISA Water Saving Technology gebruikt u 40% minder water voor het spoelen van het toilet. De combinatie van een WISA XS 4L

Nadere informatie

Infoblad Bouwbesluit 2012

Infoblad Bouwbesluit 2012 Infoblad Bouwbesluit 2012 Riolering en gemeentelijke watertaken 2 e herziene versie juli 2015 ISSO NEN Rijksoverheid Stichting RIONED Uneto-Vni 1 Inleiding 2 Reikwijdte: het gehele perceel 2 < Sinds 1

Nadere informatie

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding

Showersave. QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding Showersave QB1-21D QB1-21D-HE (High Efficient) Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging

Nadere informatie

Showersave. QB1-21D (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding

Showersave. QB1-21D (dubbele douchepijp wtw) Installatiehandleiding Showersave QB1-21D Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging 3 2.0 Aandachtspunten bij

Nadere informatie

Infoblad Bouwbesluit 2012

Infoblad Bouwbesluit 2012 Infoblad Bouwbesluit 2012 Riolering en gemeentelijke watertaken 2 e herziene versie juli 2015 ISSO NEN Rijksoverheid Stichting RIONED Uneto-Vni 1 Inleiding 2 Reikwijdte: het gehele perceel 2 < Sinds 1

Nadere informatie

Ruwbouw optielijst. d.d. 22 april 2014

Ruwbouw optielijst. d.d. 22 april 2014 Ruwbouw optielijst Geveluitbouw Optie KAO.01 Uitbouw achtergevel, 1,80 meter, over de gehele breedte 12.100,00 O van de woonkamer. (m.u.v. bouwnummer 116) Het uitbreiden van de woning met een uitbouw aan

Nadere informatie

Technische omschrijving en afwerkstaat

Technische omschrijving en afwerkstaat Technische omschrijving en afwerkstaat Bedrijfsverzamelgebouw Lock/Stock Industrieweg 9 E in Elst (Gld) 14 september 2013 Pagina 1 van 5 Technische omschrijving Peil Het peil (P=0) is bovenkant afgewerkte

Nadere informatie

VvE Koning Karel 12 e

VvE Koning Karel 12 e Reactie op vragen/opmerking rapportage haalbaarheids onderzoek vervanging rookgasafvoeren d.d. 16-08-2010 Uitgangspunten: de ontvangen rapportages van Nefit en VvE beheer en de ontvangen foto s van een

Nadere informatie

installatietechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 1

installatietechniek CSPE KB 2011 minitoets bij opdracht 1 installatietechniek SPE K 2011 minitoets bij opdracht 1 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Rioolverordening Buitenriolering Leiden 2015 vastgesteld

Rioolverordening Buitenriolering Leiden 2015 vastgesteld GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiden. Nr. 48852 4 juni 2015 Rioolverordening Buitenriolering Leiden 2015 vastgesteld Op 28 mei 2015 heeft de gemeenteraad de Rioolverordening Buitenriolering

Nadere informatie

kluswijzer De dakgoot In 9 stappen een dakgoot plaatsen

kluswijzer De dakgoot In 9 stappen een dakgoot plaatsen kluswijzer De dakgoot In 9 stappen een dakgoot plaatsen De dakgoot Algemeen Programma Montage Vernieuwen Preventieve maatregelen algemeen Het regenwater loopt bij schuine daken vanuit de goot via de regenpijp

Nadere informatie

Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep

Schematisatie oplossingen in systeem. Terugslagklep 2A. Terugslagklep huisaansluiting Overlastsituatie Afvalwater stroomt bij hevige regenbuien vanuit het riool naar huis en tuin. Zie paragraaf 3.2 uit het rapport: Aanpak wateroverlast Lombok en Zeeheldenbuurt

Nadere informatie

Besparen op het gasverbruik met de Douche-WTW

Besparen op het gasverbruik met de Douche-WTW Besparen op het gasverbruik met de Douche-WTW Door: Harry Tolkamp dd. 30 mei 2011 (concept) Warmte door het rioolputje Wanneer je je beseft dat in huis op allerlei manieren energie verloren gaat en dat

Nadere informatie

Elke Recoh-drain is voorzien van een sticker met eigen nummer. Deze sticker moet leesbaar blijven. Indien deze niet leesbaar is vervalt de garantie.

Elke Recoh-drain is voorzien van een sticker met eigen nummer. Deze sticker moet leesbaar blijven. Indien deze niet leesbaar is vervalt de garantie. Installatie instructie Recoh-drain RD1-835CW Wij feliciteren u met de aanschaf van de Recoh-drain (Douchegoot-wtw). De Recoh-drain is één van de economisch meest interessante vormen van energiebesparing.

Nadere informatie

1. Als ik kies voor casco, welke onderdelen vervallen dan?

1. Als ik kies voor casco, welke onderdelen vervallen dan? Wat is een casco oplevering van de woning? Als koper krijg je de mogelijkheid om de woning casco op te laten leveren. Dat wil zeggen dat er een aantal onderdelen van de woning komt te vervallen zodat je

Nadere informatie

Extra wandcontactdoos woonkamer 1,00 à 135,00

Extra wandcontactdoos woonkamer 1,00 à 135,00 Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Te koop: Beethovenstraat PZ Sittard

Te koop: Beethovenstraat PZ Sittard Te koop: Beethovenstraat 48 6137 PZ Sittard Te koop aangeboden mooi verzorgde halfvrijstaande woning met garage, gelegen aan de Beethovenstraat 48 te Sittard op een perceel groot 200 m2. 159.000,-- kk.

Nadere informatie

Loro-vlakdakafvoeren Aluminium Thermisch verzinkt staal

Loro-vlakdakafvoeren Aluminium Thermisch verzinkt staal Loro-vlakdakafvoeren Aluminium Thermisch verzinkt staal 4-01 Algemene informatie Isolatie De isolatie uit PU-hardschuim. Het schuim bevat voor 90% gesloten cellen. Schuimdikte: min. 20 mm. Warmtegeleiding:

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

Showersave QB1-21 QB1-16 QB1-12. Installatiehandleiding

Showersave QB1-21 QB1-16 QB1-12. Installatiehandleiding Showersave QB1-21 Installatiehandleiding Inhoudsopgave Pagina 1.0 Algemeen 2 1.1 Beschrijving van de warmtewisselaar 2 1.2 Veiligheid en Legionella 2 1.3 Onderhoud en reiniging 3 2.0 Aandachtspunten bij

Nadere informatie

HANDLEIDING BIJ HET PLAATSEN VAN EEN ZELFBOUWPAKKET AFVOEREN

HANDLEIDING BIJ HET PLAATSEN VAN EEN ZELFBOUWPAKKET AFVOEREN 1 HANDLEIDING BIJ HET PLAATSEN VAN EEN ZELFBOUWPAKKET AFVOEREN INHOUDSTABEL Voorwoord p. 03 HOOFDSTUK 1: benodigdheden en levering p. 05 HOOFDSTUK 2: systemen voor afvoer sanitair water, toiletten en regenafvoeren

Nadere informatie

Voor een goede afloop. van douche, bad en wastafel

Voor een goede afloop. van douche, bad en wastafel Voor een goede afloop van douche, bad en wastafel Esthetisch en performant water afvoeren. Geoptimaliseerde waterafvoer. Aantrekkelijk design, hoge afvoercapaciteit en de beproefde, hydraulisch geoptimaliseerde

Nadere informatie

Gebruikshandleiding & Onderhoudsinstructies voor uw nieuwe pand/woning

Gebruikshandleiding & Onderhoudsinstructies voor uw nieuwe pand/woning Gebruikshandleiding & Onderhoudsinstructies voor uw nieuwe pand/woning Geachte bewoner c.q. eigenaar, Gefeliciteerd met uw nieuwe pand/woning. De sanitaire installaties in uw nieuwe pand/woning zijn door

Nadere informatie

Zekerheid door eenvoud. Oplossingen voor inloopdouches.

Zekerheid door eenvoud. Oplossingen voor inloopdouches. Zekerheid door eenvoud. Oplossingen voor inloopdouches. Inloopdouches zijn enorm populair. Steeds meer klanten wensen een open ontwerp voor hun douchezone. Onze systemen voor inloopdouches bieden individuele

Nadere informatie

Ventilatievoorzieningen, Daglicht, VWA en HWA

Ventilatievoorzieningen, Daglicht, VWA en HWA Oude Parklaan 2 Castricum Ventilatievoorzieningen, Daglicht, VWA en HWA t.b.v. bouwaanvraag Opdrachtgever: Moke Architecten Projectnr. 1315.01 Datum: 15 juli 2015 ir. K.C.J. Nobel -2- INHOUD 1. INLEIDING...

Nadere informatie

6 generatiebestendige woningen aan de. A. Verburghwijk te Termunterzijl

6 generatiebestendige woningen aan de. A. Verburghwijk te Termunterzijl 6 generatiebestendige woningen aan de A. Verburghwijk te Termunterzijl 6 generatiebestendige woningen aan de A. Verburghwijk te Termunterzijl Opdrachtgever Ontwerp Aannemer Informatie en Verhuur Woonstichting

Nadere informatie

Oosterweijden Maurik. 10 gelijkvloerse woningen voor jong en oud

Oosterweijden Maurik. 10 gelijkvloerse woningen voor jong en oud Oosterweijden Maurik 10 gelijkvloerse woningen voor jong en oud 2 10 gelijkvloerse woningen in Maurik Er is een verschil tussen ergens wonen en ergens thuis zijn. Dat weten wij, Stichting Woningbeheer

Nadere informatie

Standaard optielijst P

Standaard optielijst P Naam: Woningmodel: P216810 12 Doetinchem Projectnr.: P216810 - Doetinchem, 12 woningen IJsseltuinen Bouwnr.: 12 Behandeld door: 1. Extern Keuze Aantal Verkoopprijs Bouwkundige werkzaamheden 1.05.1.130

Nadere informatie

Ruimte overzicht Vrijstaande woning (type A)

Ruimte overzicht Vrijstaande woning (type A) Ruimte overzicht Vrijstaande woning (type A) 28 HAL Ruimtenummer : A-0.1 Verdieping : Begane grond Wandafwerking : Behangklaar Vloerafwerking : Zwevende zandcement dekvloer Trapafwerking : Wit voorgelakt

Nadere informatie

tips en tricks voor uw ventilatie C en D

tips en tricks voor uw ventilatie C en D tips en tricks voor uw ventilatie C en D 1 Wie doet wat? De EPB verslaggever: Afd10,art10, 2: In het kader van de toewijzingsprocedure van een aannemingsopdracht, bezorgt de opdrachtgever of de architect

Nadere informatie

foto 2 foto 1 foto 5 foto 4 foto 3

foto 2 foto 1 foto 5 foto 4 foto 3 foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto Project bedrijventerrein naar garageboxen Layoutnaam: Opdrachtgever: Datum: bestaande situatie te slopen gebouwen. ............................... N best.binnengevel

Nadere informatie

Projectgegevens. Openbaar Belang Binnengasthuisstraat 1 8022 NH, Zwolle T. (038) 45 67 222 E. info@openbaarbelang.nl. Projectteam PROJECT

Projectgegevens. Openbaar Belang Binnengasthuisstraat 1 8022 NH, Zwolle T. (038) 45 67 222 E. info@openbaarbelang.nl. Projectteam PROJECT Daglicht Projectgegevens PROJECT De groene verbinding Nieuwbouw 15 duurzame woningen Pallandtmarke te Zwolle OPDRACHTGEVER Openbaar Belang Binnengasthuisstraat 1 8022 NH, Zwolle T. (038) 45 67 222 E. info@openbaarbelang.nl

Nadere informatie

Kopersoptielijst 17 Appartementen Leusden

Kopersoptielijst 17 Appartementen Leusden Kopersoptielijst 17 Appartementen Leusden d.d. 02-07-2019 1 RUWBOUW 1003 Wijzigen draairichting binnendeur (incl. kozijn) Het wijzigen van de draairichting van een binnendeur. Optie in overleg met de kopersbegeleider.

Nadere informatie

Technische voorschriften privéwaterafvoer

Technische voorschriften privéwaterafvoer Technische voorschriften privéwaterafvoer website: www.pidpa.be contactcenter: 0800-90 300 op werkdagen: van 8 tot 17 uur voor dringende zaken: 24 u op 24, 7 dagen op 7 fax: 03-260 60 03 e-mail: hoofdkantoor:

Nadere informatie

Werkomschrijving Martin Koster

Werkomschrijving Martin Koster Werkomschrijving Martin Koster 06-48563199 E-mail: mart0800@me.com Werk Tegelwerk keuken, badkamer en toilet Datum 16 April 2016 Job No/Ref Levantplein 80 Amsterdam Samenvatting Het werk bestaat uit het

Nadere informatie

verkooptekening "Cronenburgh" Loenen aan de Vecht blok D, bouw nummer D113

verkooptekening Cronenburgh Loenen aan de Vecht blok D, bouw nummer D113 verkooptekening "Cronenburgh" Loenen aan de Vecht blok D, bouw nummer D113 Kappeyne van de Coppellolaan 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 ligtelijnweg Bulthuisweg Chris Schutweg Bastertlaan Bastertlaan

Nadere informatie

Ons Belang. Technische omschrijving

Ons Belang. Technische omschrijving Ons Belang Technische omschrijving 1. Algemeen Dit is de technische omschrijving van het project Ons Belang. Deze omschrijving heeft betrekking op het appartementen comple Ons Belangen, bestaande uit 10

Nadere informatie

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis 1 Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis Zelf uw droomkeuken plaatsen? Plannen om de zolder te verbouwen? Schuurtje in de tuin? Een tweede toilet in de badkamer?

Nadere informatie

Zeer lage inbouwdiepte (ten minste 62mm) Hoge afvoercapaciteit van 28 liter per minuut Voorzien van haarvanger

Zeer lage inbouwdiepte (ten minste 62mm) Hoge afvoercapaciteit van 28 liter per minuut Voorzien van haarvanger Douchegoten in hoogte verstelbaar (max 10 mm) verpakking met handvat Verkrijgbaar met en zonder flens Hoogwaardig geborsteld rvs rooster In hoogte verstelbaar (max.10 mm) bij montage Draaibare syfon Zeer

Nadere informatie

VERZOEK TOT AANSLUITING OP DE STRAATRIOLERING EN/OF HET MAKEN VAN EEN (tijdelijke) UITRIT

VERZOEK TOT AANSLUITING OP DE STRAATRIOLERING EN/OF HET MAKEN VAN EEN (tijdelijke) UITRIT VERZOEK TOT AANSLUITING OP DE STRAATRIOLERING EN/OF HET MAKEN VAN EEN (tijdelijke) UITRIT Aanvrager Naam:... KvK-nummer/BSN*:..... Adres:... Postcode en woonplaats:..... Tel:... E-mail:...... Verzoekt

Nadere informatie

Sanitair pakket categorie 1

Sanitair pakket categorie 1 Sanitairlijst: 124 + 87 appartementen Blok 16 en 17 Holland Park te Diemen 1.1 Sanitair en tegelwerk Het te leveren sanitair wordt met de benodigde stankafsluiters aangesloten op de riolering. Het sanitair

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur INSTLEKTRO CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlagenboekje.

Nadere informatie

TECHNISCHE OMSCHRIJVING Versie 2C d.d. 11-02-2016 pagina 1 van 6

TECHNISCHE OMSCHRIJVING Versie 2C d.d. 11-02-2016 pagina 1 van 6 Versie 2C d.d. 11-02-2016 pagina 1 van 6 01. BOUWBESLUIT Het Bouwbesluit kent voor diverse vertrekken specifieke begripsbepalingen. Om onduidelijkheden te voorkomen is gekozen de terminologie van het Bouwbesluit

Nadere informatie

Algemene informatie over de woningen

Algemene informatie over de woningen Algemene informatie over de woningen Algemeen Zijn er parkeerplaatsen? Waar zijn de parkeerplaatsen? Kan er een scootmobiel gestald worden en waar kun je die opladen? Zijn er mogelijkheden voor meer-/minder

Nadere informatie

Voor de volledigheid vermelden we nog twee oplossingen die in deze fiche niet aan bod komen.

Voor de volledigheid vermelden we nog twee oplossingen die in deze fiche niet aan bod komen. ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// FICHE 5 - POMPPUTTEN EN BUFFERPUTTEN //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

LASTENBOEK -------------------------------------------------------------

LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- lastenboek bladzijde 1 LASTENBOEK ------------------------------------------------------------- Algemene Beschrijving van de werken en materialen INHOUD Hoofdstuk 08: Isolatie Hoofdstuk 09: Bezetwerken

Nadere informatie

PROJECTONTWIKKELING 4 ENERGIE ZUINIGE EN DUURZAME WONINGEN TE EASTERMAR

PROJECTONTWIKKELING 4 ENERGIE ZUINIGE EN DUURZAME WONINGEN TE EASTERMAR PROJECTONTWIKKELING 4 ENERGIE ZUINIGE EN DUURZAME WONINGEN TE EASTERMAR Kenmerkend voor dit totale plan is: 1. Traditioneel gebouwde woningen 2. EPC van 0 3. Aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding 4.

Nadere informatie

Informatie Aanleg & Beheer Riolering

Informatie Aanleg & Beheer Riolering Informatie Aanleg & Beheer Riolering Afdeling Buitenruimte Januari 2013 Inhoudsopgave Bladzijde 1 1. Inleiding Bladzijde 2 2. Begripsbepalingen Bladzijde 2-4 3. Onderhoud en beheer Bladzijde 5-6 4. Ontluchting

Nadere informatie

STEGELENHOF. 14 woningen. huren in Oirsbeek. Drukkleur. Pantone 323 coated / uncoated CMYK CMYK. Pantone 485 coated / uncoated CMYK CMYK.

STEGELENHOF. 14 woningen. huren in Oirsbeek. Drukkleur. Pantone 323 coated / uncoated CMYK CMYK. Pantone 485 coated / uncoated CMYK CMYK. Drukkleur Print kleur Pantone 323 100 0 45 50 100 0 38 47 Pantone 485 0 100 100 0 0 96 100 0 STEGELENHOF 14 woningen huren in Oirsbeek Drukkleur Print kleur Beeldscherm kleur Pantone 323 100 0 45 50 RGB

Nadere informatie

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk

Basiskeuzelijst meer- en minderwerk Pagina 1 van 11 1000001 Woningtype G = wonen voor Geen verrekening 0,00 1000002 Woningtype G = wonen achter Geen verrekening 0,00 1017905 Dubbele deuren voorgevel = 19 (in plaats van raamkozijn) In de

Nadere informatie

Wavin SiTech+ binnen. het. riolering. geluidsarm afvoersysteem

Wavin SiTech+ binnen. het. riolering. geluidsarm afvoersysteem het binnen riolering geluidsarm afvoersysteem Geluidsarme afvoer Méér comfort, minder lawaai Comfort. Soms pure luxe, soms pure noodzaak. Bijvoorbeeld als het gaat om onze nachtrust. Niemand wil immers

Nadere informatie

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw METERRUIMTE Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet.

Nadere informatie

Extra wandcontactdoos woonkamer 1,00 à 135,00

Extra wandcontactdoos woonkamer 1,00 à 135,00 Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer opties, dan kunt u het bewuste onderdeel aankruisen en het aantal opgeven. Vervolgens tekent u de lijst voor akkoord en retourneert u één exemplaar. Uw opties

Nadere informatie

Kwaliteitseisen badkamers

Kwaliteitseisen badkamers 1 Kwaliteitseisen badkamers Als u een badkamer wilt plaatsen, moet u vooraf toestemming vragen aan Staedion. Deze verbouwing is een wijziging aan de constructie van uw woning. Na akkoord kunt u starten

Nadere informatie

Wervershoof Nieuwbouw 16 appartementen

Wervershoof Nieuwbouw 16 appartementen Wervershoof Nieuwbouw 16 appartementen Technische omschrijving Technische omschrijving Begane grond- en verdiepingsvloeren De begane grondvloer van de appartementen wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 09:00 10:30 uur INSTALLATIETECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaat-nummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting

Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting Eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Informatie voor aanvragers van een Lianderaansluiting voor nieuwbouw iedereen energie eisen aan uw meterruimte en invoervoorzieningen Voor uw eigen veiligheid

Nadere informatie

Ruwbouw Keuzelijst Achter de Kockerse 16 Woningen De Vaert fase 2

Ruwbouw Keuzelijst Achter de Kockerse 16 Woningen De Vaert fase 2 Ruwbouw Dakraam t.p.v. het schuine dakvlak zolder, positie conform meer- en minderwerk tekening. B15 1.075,00 Ttuimelvenster met een afmeting ca. 114(b) x 118(h) cm voorzien van HR++ glas. Het dakvenster

Nadere informatie