Nieuwsmonitor 9 in de media

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsmonitor 9 in de media"

Transcriptie

1 Nieuwsmonitor 9 in de media Januari 2012

2 10 januari 14u30: interview met Eva Brems en Gwendolyn Rutten 10 januari: interview met Marc Hooghe Vrijdag 9 januari 18u25-18u35: programma MA zo Tof!: Interview met Julie De Smedt Vrouwen ondervertegenwoordigd in tv-journaals Uit een onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA) van de Antwerpse en Leuvense universiteiten blijkt dat vrouwen sterk ondervertegenwoordigd zijn in de televisiejournaals op Eén en VTM. Slechts 22 procent van de spreektijd gaat naar vrouwen, terwijl de rest van de tijd wordt ingevuld door mannen. De VRT geeft toe dat het aantal vrouwen in de uitzendingen beter moet, maar belooft ook beterschap. Uit onderzoek van nieuwsitems die tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden werden, blijkt dat vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd kregen in de televisiejournaals bij VRT en VTM. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen krijgen gemiddeld ook minder spreektijd dan mannen. Voor vrouwen bedraagt de gemiddelde spreektijd 15 seconden, tegenover 19 seconden voor mannen. Bij "elitebronnen" - die vanwege van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij interviews met getuigen of personen in de straat domineren mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzondering zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge politici, waar 87 procent van de spreektijd voor vrouwen is gereserveerd.

3 "Nog een lange weg te gaan" De openbare omroep geeft toe dat de studie van het ENA "geen goede resultaten" bevat. Maar de VRT belooft beterschap. Het actieplan diversiteit zal op termijn vruchten afwerpen. "De cijfers tonen aan dat vrouwen te weinig aan bod komen. Het is een vaststelling die we met de nieuwsdienst en de hele VRT al in 2010 hebben gedaan, al focussen we altijd op een verhoging van het aantal vrouwen in onze berichtgeving, niet de spreektijd. Het aantal vrouwen lag eind 2011 rond de dertig procent", zegt VRThoofdredacteur Wim Willems. "De VRT heeft sind 2011 een Actieplan Diversiteit, dat er mee voor moet zorgen dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in "Het journaal" evenwichtiger wordt. Concreet werken we nu al aan een uitgebreider en duidelijk "vrouwelijker" expertennetwerk. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, dat beseffen we", besluit Wim Willems.

4 Te weinig vrouwen in journaal Vrouwen komen veel minder aan bod in Vlaamse journaals dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief, een initiatief van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Vrouwen krijgen gemiddeld slechts 22 procent van de spreektijd in het zevenuurjournaal. Nog minder spreektijd (17 procent) krijgen ze als expert. VTM laat in zijn nieuwsuitzending iets meer vrouwen aan het woord dan Eén. Wim Willems, hoofdredacteur nieuws bij de VRT, belooft beterschap. 'Sinds vorig jaar hebben we het Actieplan Diversiteit dat de verhouding tussen mannen en vrouwen in Het journaal evenwichtiger moet maken.' Journaals laten weinig vrouwen aan het woord Antwerpen In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen maar 22% van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Vrouwen krijgen bovendien gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. Bij de «elitebronnen» - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17% van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. «Dat moet beter», luidt het bij de openbare omroep, die zich sterk maakt dat het diversiteitsplan de komende jaren vruchten zal afwerpen. N Zelfs meest geïnterviewde vrouw krijgt maar 14 minuten per jaar ONDERZOEK NAAR SPREEKTIJD IN TELEVISIEJOURNAALS Vrouwen zijn in de nieuwsuitzendingen op de Vlaamse tv zwaar in de minderheid. Slechts één geïnterviewde op de vier is een vrouw. "Het gaat de laatste jaren iets beter, maar met dit tempo zullen vrouwen pas in 2061 even vaak aan het woord komen als mannen", zeggen onderzoekers. De vrouw die op de Vlaamse tv het meeste spreektijd krijgt, is de Franstalige politica Laurette Onkelinx, goed voor 118 minuten in acht jaar. Amper 14 per jaar, dus. Onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief, een samenwerkingsverband van de Antwerpse en Leuvense universiteiten, zijn nagegaan hoe het aantal vrouwen in het nieuws sinds 2003 geevolueerd is. Ze bekeken daarvoor nieuwsitems die tussen 2003 en vorig jaar september werden uitgezonden op de publieke en de openbare omroep. De conclusie: vrouwen krijgen slechts 22 procent van de zendtijd, de overige 78 gaat naar mannen. En als ze aan het woord komen, is hun gemiddelde tussenkomst met 15 seconden vier seconden minder lang dan die van de mannen. Maar er is ook goed nieuws: het gaat (een beetje) vooruit. Gedurende de negen voorbije jaren hebben vrouwen precies 4,4% aan aandacht gewonnen. "In 2003 bedroeg hun aandeel nog 18%. Er is dus wel degelijk een evolutie naar een meer gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen, maar die evolutie gaat bijzonder traag. Als de huidige trend wordt verdergezet, dan zou dit betekenen

5 dat er pas in 2061 even veel vrouwelijke als mannelijke nieuwsbronnen aan bod komen", zeggen de onderzoekers onder leiding van de professoren Marc Hooghe en Stefaan Walgrave. Man in de straat Vrouwelijke 'elitebronnen', zoals politici en professoren, komen slechts 17% van de totale spreektijd in de categorie 'elitebronnen' aan het woord. "Vooral mannen treden dus op als nieuwsbron met expertise. Een beetje logisch, want vrouwen bekleden nu eenmaal minder leidinggevende posities in de samenleving. Maar bij de getuigen of personen in de straat die worden geïnterviewd, de zogenaamde voxpops, zou je wel een gelijke verdeling kunnen verwachten. Toch blijkt dat mannen ook hier het nieuws domineren met 57% van de spreektijd, tegenover 43% voor de vrouwen. Dus zelfs als journalisten zelf kunnen kiezen wie ze interviewen, geven ze nog altijd vaker de voorkeur aan mannen." De VRT geeft toe dat de cijfers "niet goed" zijn, maar is niet verrast door het onderzoek. "De vaststelling dat vrouwen te weinig aan bod komen in onze journaals hebben we al in 2010 gedaan", zegt hoofdredacteur Wim Willems. "Daarom werken we ook aan een uitgebreider en duidelijk 'vrouwelijker' expertennetwerk, in zo veel mogelijk domeinen. Helaas zijn heel wat toppolitici, professoren, woordvoerders, magistraten en dergelijke gewoon mannen. Daar kunnen wij weinig aan veranderen." Als het over kinderen gaat... Vrouwen komen vooral in zachtere thema's zoals onderwijs, opvoeding en amusement aan het woord. Mannen spreken eerder in hardere thema's zoals defensie en justitie. In de top 20 van de vrouwen met de meeste spreektijd staan 12 politica. In de spreektijd voor alle politici samen zijn vrouwen met 22,5% vertegenwoordigd, hoewel ze 35% van de politieke functies innemen. Vrouwen van linkse partijen, die ook vaker belangrijker functies hebben, hebben meer kans om in het nieuws te spreken. Journaals laten weinig vrouwen aan het woord AnTwerPen In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen maar 22% van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Vrouwen krijgen bovendien gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. Bij de «elitebronnen» - die omwille van hun functie worden geinterviewd - gaat 17% van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. «Dat moet beter», luidt het bij de openbare omroep, die zich sterk maakt dat het diversiteitsplan de komende jaren vruchten zal afwerpen.

6 Vrouwen ondervertegenwoordigd tijdens tv-journaals VTM laat iets meer vrouwen aan het woord dan Eén. Minder dan één nieuwsbron op vier in het TV-nieuws is een vrouw. Meestal komen vrouwen in het nieuws aan het woord als persoon in de straat of getuige. Ze komen minder aan bod als expert, werkgever of organisator. Dat blijkt uit de Nieuwsmonitor van het Elektronisch Nieuwsarchief. Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht meer dan nieuwsitems op Eén en VTM, tussen januari 2003 en september De conclusie is duidelijk. Vrouwen zijn met 22% van de spreektijd in de Vlaamse TV-journaals sterk ondervertegenwoordigd. VTM laat iets meer vrouwen aan het woord dan Eén. Veel vooruitgang zien de onderzoekers niet tussen 2003 en Over de negen onderzochte jaren heen hebben vrouwen nauwelijks 4,4% aandacht gewonnen. De onderzoekers concluderen: 'Er is dus een evolutie naar een meer gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen, maar die evolutie gaat bijzonder traag. Als de huidige trend wordt verdergezet, dan zou dit betekenen dat er pas in het jaar 2061 evenveel vrouwelijke als mannelijke nieuwsbronnen aan bod komen.' Vooral mannen treden op als nieuwsbron met expertise. Vrouwelijke elitebronnen, die omwille van hun functie of positie worden geïnterviewd, komen slechts 17% van de spreektijd aan het woord. De verklaring volgens de onderzoekers luidt: vrouwen bekleden nu eenmaal minder leidinggevende posities in de samenleving. Maar ook als getuige zien de onderzoekers meer mannen dan vrouwen op tv. En daar luidt de verklaring - mannen bekleden meer leidinggevende posities dan vrouwen - natuurlijk niet. 'Het blijkt dat mannen ook die rollen (als getuige) domineren met 57% van de spreektijd op tv. Dit wil zeggen dat, zelfs als journalisten zo goed als helemaal zelf kunnen kiezen wie ze interviewen, ze nog altijd vaker voor mannen dan voor vrouwen kiezen.' Vrouwen komen vooral in zachtere thema s aan bod zoals onderwijs en entertainment. Mannen domineren sterk de hardere thema s zoals defensie en oorlog. Van alle vrouwen kwam politica Laurette Onkelinx overigens het meest aan het woord in het Vlaamse TVnieuws. (Het Elektronisch Nieuwsarchief (ENA archiveert sinds 2003 alle nieuwsuitzendingen van 19 uur op Eén (VRT) en VTM op digitale wijze. Alle nieuwsuitzendingen worden ook gecodeerd: de nieuwsitems worden in detail bekeken en geanalyseerd. Het ENA is een interuniversitair initiatief van de Universiteit Antwerpen en de K.U.Leuven met Stefaan Walgrave (UA) en Marc Hooghe (KUL) als promotoren.) Meer informatie over deze Nieuwsmonitor via

7 Te weinig vrouwen in Vlaamse tv-journaals In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Zelfs als getuige of persoon in de straat komen vrouwen minder aan woord. Bij de "elitebronnen" - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzonderingen zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge, vrouwelijke politici die 87 procent van de spreektijd in hun categorie uitmaken. Diversiteitsplan De VRT geeft toe dat de cijfers "niet goed" zijn, maar is niet verrast door het onderzoek. "De man/vrouwverhouding in Het Journaal moet beter", luidt het bij de openbare omroep. "Het diversiteitsplan zal de komende jaren vruchten afwerpen." Met het Actieplan Diversiteit streeft de VRT sinds vorig jaar naar een evenwichtigere verhouding tussen mannen en vrouwen in de nieuwsuitzendingen. "Concreet werken we aan een uitgebreider en duidelijk 'vrouwelijker' expertennetwerk, en dat in zoveel mogelijk domeinen", legt hoofdredacteur nieuws Wim Willems uit. Ook kortere spreektijd voor vrouwen Vrouwen krijgen in de Vlaamse tv-journaals gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. En er is nauwelijks vooruitgang. Aan het huidige tempo duurt het nog tot 2061 voor vrouwen en mannen evenveel aan bod komen als nieuwsbron. De vrouw die het meest aan het woord kwam in de Vlaamse tv-journaals was vicepremier Laurette Onkelinx, gevolgd door Caroline Gennez en Annemie Turtelboom. Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht nieuwsitems, tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden op Eén en vtm. (Belga/TE)

8 Vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in Vlaamse tv-journaals In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Zelfs als getuige of persoon in de straat komen vrouwen minder aan woord. De VRT liet intussen weten dat de man/vrouw-verhouding in Het Journaal "beter" moet. Bij de "elitebronnen" - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzonderingen zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge, vrouwelijke politici die 87 procent van de spreektijd in hun categorie uitmaken. Nauwelijks vooruitgang Vrouwen krijgen bovendien gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. En er is nauwelijks vooruitgang. Aan het huidige tempo duurt het nog tot 2061 voor vrouwen en mannen evenveel aan bod komen als nieuwsbron. De vrouw die het meest aan het woord kwam in de Vlaamse tv-journaals was vicepremier Laurette Onkelinx, gevolgd door Caroline Gennez en Annemie Turtelboom. De onderzoekers wijzen erop dat vrouwen ook ondervertegenwoordigd zijn als journalisten hun gesprekspartner willekeurig kiezen en hebben het over een "belangrijke, systematische en significante vertekening". De vergelijking VRT/vtm geeft aan dat een diversiteitsbeleid daarin weinig verschil maakt. Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht nieuwsitems, tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden op Eén en vtm. VRT is niet verrast De VRT heeft intussen toegegeven dat de cijfers over de vertegenwoordiging van vrouwen in tv-journaals "niet goed" zijn, maar is niet verrast door het onderzoek. "Het diversiteitsplan zal de komende jaren vruchten afwerpen." Hoofdredacteur nieuws Wim Willems: "De cijfers van het ENA tonen aan dat vrouwen te weinig aan bod komen in onze journaals. Die vaststelling hebben we met de nieuwsdienst en de hele VRT al in 2010 gedaan. Al focussen wij altijd op een verhoging van het aantal vrouwen in onze berichtgeving, niet op de spreektijd. Dat kan je niet sturen. Het aantal vrouwen lag eind 2011 trouwens rond de dertig procent." Willems verwijst naar het Actieplan Diversiteit, waarmee de VRT sinds vorig jaar streeft naar een evenwichtigere verhouding tussen mannen en vrouwen in de nieuwsuitzendingen. Gewijzigde aanpak "Concreet werken we aan een uitgebreider en duidelijk 'vrouwelijker' expertennetwerk, en dat in zoveel mogelijk domeinen", legt hij uit. "De ENA-studie geeft overigens voorzichtig positievere resultaten qua spreektijd voor 2010 en 2011, al zullen de echte resultaten van onze gewijzigde aanpak pas de komende jaren

9 in hun onderzoeksresultaten zichtbaar worden." De hoofdredacteur zegt voorts dat "helaas heel wat toppolitici, professoren, woordvoerders, magistraten en dergelijke ook gewoon mannen zijn. Factoren waar wij weinig aan kunnen veranderen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, dat beseffen we." (belga/mvdb/adha) Vrouwen weinig aan het woord in Vlaamse tv-journaals In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Zelfs als getuige of persoon in de straat komen vrouwen minder aan woord. Bij de "elitebronnen" - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzonderingen zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge, vrouwelijke politici die 87 procent van de spreektijd in hun categorie uitmaken. Vrouwen krijgen bovendien gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. En er is nauwelijks vooruitgang. Aan het huidige tempo duurt het nog tot 2061 voor vrouwen en mannen evenveel aan bod komen als nieuwsbron. De vrouw die het meest aan het woord kwam in de Vlaamse tv-journaals was vicepremier Laurette Onkelinx, gevolgd door Caroline Gennez en Annemie Turtelboom. De onderzoekers wijzen erop dat vrouwen ook ondervertegenwoordigd zijn als journalisten hun gesprekspartner willekeurig kiezen en hebben het over een "belangrijke, systematische en significante vertekening". De vergelijking VRT/vtm geeft aan dat een diversiteitsbeleid daarin weinig verschil maakt. Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht nieuwsitems, tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden op Eén en vtm. Foto Belga

10 Waar zijn de vrouwen op tv? AMSTERDAM - Niet alleen in Nederland is het triest gesteld met het aantal vrouwen dat op televisie verschijnt. Ook bij onze zuiderburen heeft de vrouw het moeilijk. Uit recent onderzoek van de Nieuwsmonitor van het Elektronisch Nieuwsarchief blijkt dat minder dan één nieuwsbron op vier in het televisienieuws een vrouw is, meldt de Belgische krant De Standaard. Meestal komen vrouwen in het nieuws aan het woord als persoon in de straat of getuige. Ze komen minder aan bod als expert, werkgever of organisator. Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht meer dan nieuwsitems op de Belgische zenders Eén en VTM, tussen januari 2003 en september Ondervertegenwoordigd De conclusie is duidelijk. Het bleek dat vrouwen met 22 procent van de spreektijd in de Vlaamse TV-journaals sterk zijn ondervertegenwoordigd. Ook kwam naar voren dat er in de onderzochte periode niet veel vooruitgang was in het aantal vrouwen op televisie. Er was slechts 4,4 procent groei te zien. Als deze trend doorzet dan zou het volgens de onderzoekers betekenen dat er pas in 2061 evenveel vrouwelijke als mannelijke nieuwsbronnen aan bod komen. Nederland Begin vorig jaar bleek ook dat in Nederland het aantal vrouwen op televisie teleurstellend is. Zo bleek dat van de personen die op de publieke omroep (Nederlands) sprekend in beeld kwamen, 38 procent vrouw was.

11 Vrouwen sterk ondervertegenwoordigd in Vlaamse tv-journaals In de nieuwsuitzendingen op Eén en vtm krijgen vrouwen slechts 22 procent van de spreektijd. De rest wordt ingevuld door mannen. Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd, concluderen onderzoekers van het Elektronisch Nieuwsarchief van de Antwerpse en Leuvense universiteiten. Zelfs als getuige of persoon in de straat komen vrouwen minder aan woord. De VRT liet intussen weten dat de man/vrouw-verhouding in Het Journaal "beter" moet. Bij de "elitebronnen" - die omwille van hun functie worden geïnterviewd - gaat 17 procent van de spreektijd naar vrouwen. Ook bij getuigen of personen in de straat - waar evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen - domineren de mannen met 57 procent van de spreektijd. De enige uitzonderingen zijn getuigenissen van ouders en patiënten met 56 procent spreektijd voor vrouwen, en jonge, vrouwelijke politici die 87 procent van de spreektijd in hun categorie uitmaken. Nauwelijks vooruitgang Vrouwen krijgen bovendien gemiddeld 15 seconden spreektijd, tegenover 19 seconden voor mannen. En er is nauwelijks vooruitgang. Aan het huidige tempo duurt het nog tot 2061 voor vrouwen en mannen evenveel aan bod komen als nieuwsbron. De vrouw die het meest aan het woord kwam in de Vlaamse tv-journaals was vicepremier Laurette Onkelinx, gevolgd door Caroline Gennez en Annemie Turtelboom. De onderzoekers wijzen erop dat vrouwen ook ondervertegenwoordigd zijn als journalisten hun gesprekspartner willekeurig kiezen en hebben het over een "belangrijke, systematische en significante vertekening". De vergelijking VRT/vtm geeft aan dat een diversiteitsbeleid daarin weinig verschil maakt. Het Elektronisch Nieuwsarchief onderzocht nieuwsitems, tussen januari 2003 en september 2011 uitgezonden op Eén en vtm. VRT is niet verrast De VRT heeft intussen toegegeven dat de cijfers over de vertegenwoordiging van vrouwen in tv-journaals "niet goed" zijn, maar is niet verrast door het onderzoek. "Het diversiteitsplan zal de komende jaren vruchten afwerpen." Hoofdredacteur nieuws Wim Willems: "De cijfers van het ENA tonen aan dat vrouwen te weinig aan bod komen in onze journaals. Die vaststelling hebben we met de nieuwsdienst en de hele VRT al in 2010 gedaan. Al focussen wij altijd op een verhoging van het aantal vrouwen in onze berichtgeving, niet op de spreektijd. Dat kan je niet sturen. Het aantal vrouwen lag eind 2011 trouwens rond de dertig procent." Willems verwijst naar het Actieplan Diversiteit, waarmee de VRT sinds vorig jaar streeft naar een evenwichtigere verhouding tussen mannen en vrouwen in de nieuwsuitzendingen. Gewijzigde aanpak "Concreet werken we aan een uitgebreider en duidelijk 'vrouwelijker' expertennetwerk, en dat in zoveel

12 mogelijk domeinen", legt hij uit. "De ENA-studie geeft overigens voorzichtig positievere resultaten qua spreektijd voor 2010 en 2011, al zullen de echte resultaten van onze gewijzigde aanpak pas de komende jaren in hun onderzoeksresultaten zichtbaar worden." De hoofdredacteur zegt voorts dat "helaas heel wat toppolitici, professoren, woordvoerders, magistraten en dergelijke ook gewoon mannen zijn. Factoren waar wij weinig aan kunnen veranderen. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, dat beseffen we." (belga/mvdb/adha)

13 Nieuws - De vrouw ondervertegenwoordigd in TV-nieuws Vrouw gezocht - Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals ( ) Minder dan één nieuwsbron op vier in het TV-nieuws is een vrouw. VTM laat iets meer vrouwen aan het woord dan Eén. Over de negen onderzochte jaren heen ( ) hebben vrouwen precies 4,4% aandacht gewonnen. Vrouwelijke elitebronnen, die omwille van hun functie of positie worden geïnterviewd, komen slechts 17% van de spreektijd voor elitebronnen aan het woord. Vooral mannen treden dus op als nieuwsbron met expertise. In een rol als getuige of persoon in de straat, verwachten we wel een gelijke verdeling omdat voor die rollen evenveel vrouwen als mannen in aanmerking komen. Het blijkt echter dat ook mannen die rollen domineren met 57% van de spreektijd. Vrouwen komen vooral in zachtere thema s aan bod zoals onderwijs en entertainment. Mannen domineren sterk de hardere thema s zoals defensie en oorlog. Van alle vrouwen kwam politica Laurette Onkelinx het meest aan het woord in het Vlaamse TV-nieuws. Debby Vos, Julie De Smedt, Marc Hooghe & Stefaan Walgrave Vrouwen hebben lang moeten strijden voor een volwaardige plaats binnen de samenleving. In de 19de eeuw leefden vrouwen bij het aanrecht en mochten ze niet studeren en geen beroep uitoefenen. Onder meer dankzij de feministische stroming hebben vrouwen meer rechten en vrijheden gekregen in een maatschappij die oorspronkelijk vooral op mannen gericht was. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis is 1948, het jaar dat in België de stemplicht voor vrouwen werd ingevoerd. Vandaag de dag is het fenomeen van de tweeverdieners eerder regel dan uitzondering en zien we dat vrouwen steeds hoger op de carrièreladder klimmen. Toch zijn begrippen zoals het glazen plafond nog brandend actueel: vrouwen ondervinden nog vaak moeilijkheden om door te groeien naar topfuncties en evenveel te verdienen als mannen. Moeten vrouwen ook strijden voor hun plaats in de media? De massamedia zijn een venster op de wereld en streven ernaar de maatschappij te weerspiegelen. Eerdere onderzoeken wijzen echter telkens op een ondervertegenwoordiging van vrouwen. Het Global Media Monitoring Project analyseert sinds 1995 hoeveel vrouwen op een willekeurige dag wereldwijd in de nieuwsmedia verschijnen. Op een willekeurig geselecteerde dag in 2009 was 24% van alle nieuwsbronnen in de 108 onderzochte landen een vrouw. Eerder onderzoek van Knut De Swert en Marc Hooghe bevestigde die gegevens ook voor Vlaanderen. Hoe vaak en in welke functies vrouwen op televisie aan bod komen, kan een invloed hebben op hoe we over vrouwen en hun rol in de maatschappij denken. Als vrouwen bijvoorbeeld vooral geïnterviewd worden over sociale thema s en nooit over defensie, dan gaan kijkers misschien veronderstellen dat vrouwen niet geschikt zijn om hun mening te geven over defensie. Het beeld dat we via televisie krijgen, bepaalt voor een groot deel ons wereldbeeld. Want nog steeds zijn de televisiemedia voor de meesten het belangrijkste medium om zich te informeren over wat er in de wereld gebeurt. Hoe is de man-vrouwverhouding in de Vlaamse TV-journaals? Welk man- en vrouwbeeld scheppen de journaals van de maatschappij? Is het aantal vrouwen in het nieuws sinds 2003 geëvolueerd? Komen vrouwen vaker als elitebron of als vrouw in de straat aan het woord? Bij welke thema s krijgen vrouwen het vaakst een micro onder de neus geduwd? Als lid van welke partij hebben vrouwelijke politici het meeste kans op spreektijd? Deze Nieuwsmonitor onderzoekt de media-aandacht voor vrouwen in de 19-uur-journaals van Eén en VTM. De onderzoeksperiode gaat van januari 2003 tot en met september In totaal werden meer dan nieuwsitems onderzocht. Het feit dat we gegevens van negen jaar lang kunnen vergelijken, is belangrijk: gedurende die negen jaar is de maatschappelijke invloed van vrouwen, ondermeer in de politiek, toegenomen. Als de massamedia die maatschappelijke trend volgen, dan zou dat betekenen dat we in die negen jaar ook een toenemende vertegenwoordiging van vrouwen in het nieuws zouden moeten zien. In een eerste deel wordt een beeld geschetst van de media-aandacht voor vrouwen in het algemeen. In een tweede deel wordt dieper ingegaan op de vrouwelijke politici in het nieuws. Download het volledige rapport (Nieuwsmonitor 9) HIER.

Nieuwsmonitor 9 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Januari 2012. Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011)

Nieuwsmonitor 9 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Januari 2012. Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011) Indien u de Nieuwsmonitor niet meer wenst te ontvangen, gelieve een e-mail te sturen naar nieuwsmonitor@ua.ac.be. Nieuwsmonitor 9 Vrouw gezocht Vrouwen in de Vlaamse televisiejournaals (2003 2011) Minder

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 6 in de media

Nieuwsmonitor 6 in de media Nieuwsmonitor 6 in de media Juni 2011 Nieuws - Europa kent geen watchdog ANTWERPEN/BRUSSEL - Het Europese beleidsniveau krijgt in de Vlaamse TV-journaals gemiddeld een half uur aandacht per maand. Dat

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 5 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief April 2011

Nieuwsmonitor 5 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief April 2011 Jan met de pet of Piet met de stropdas Actoren in het Vlaamse televisienieuws (2003-2010) Eén op de vier personen in het Vlaamse TV-nieuws is een voxpop, beter gekend als de man in de straat. Dat blijkt

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 10 in de media

Nieuwsmonitor 10 in de media Nieuwsmonitor 10 in de media Mei 2012 VRT en vtm brengen meer buitenlands nieuws Het aandeel buitenlands nieuws in de nieuwsuitzendingen van Eén en vtm is vorig jaar met 6 procent gestegen. Dat blijkt

Nadere informatie

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken.

BRUSSEL - De kritiek dat het VRT-journaal linkser' zou zijn dan het VTM-nieuws wordt door onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief tegengesproken. Nieuwsmonitor 2 in de pers Oktober 2010 VRT-journaal niet linkser dan VTM-nieuws Nieuwsmonitor onderzoekt de media-aandacht voor politici en partijen Birgit Van Mol in het VTM-nieuws. BRUSSEL - De kritiek

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 1 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief September 2010

Nieuwsmonitor 1 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief September 2010 Franstalige politici in het Vlaamse televisienieuws: quantité négligeable? Slechts één vierde van de federale politici die in het Vlaamse TV-nieuws aan bod komen, is Franstalig. Dat blijkt uit een onderzoek

Nadere informatie

De staat van de Vlaamse nieuwsmedia. Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt

De staat van de Vlaamse nieuwsmedia. Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt De staat van de Vlaamse nieuwsmedia Vier jaar onderzoek van het Steunpunt Media Stefaan Walgrave en Julie De Smedt Beleidsrelevant onderzoek in opdracht van de minister van Media 2012-2015 Universiteiten

Nadere informatie

Persbericht. 27 oktober 2015

Persbericht. 27 oktober 2015 Persbericht 27 oktober 2015 In 2014 dagelijks gemiddeld 3,5 interviews met de man in de straat in Het Nieuws en Het Journaal Het Steunpunt Media onderzocht de vox pop in het nieuws van VRT en VTM (2003-2014)

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2015 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen

Monitor Diversiteit 2015 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Monitor Diversiteit 2015 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Knut De Swert (UvA) Julie De Smedt (UA) Anne Hardy (UA) Ine Kuypers (UA) Debby Vos (UA)

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 11 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2012. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken.

Nieuwsmonitor 11 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2012. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken. Nieuws voor de meerwaardezoeker Terzake en Het Journaal vergeleken Het duidingsprogramma op de VRT (Terzake) verschilt sterk van het VRT-nieuws (Het Journaal) op verschillende vlakken. Terzake is thematisch

Nadere informatie

zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Objectiviteit

zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Objectiviteit 3 6 > Het hoofdstuk < > K - z u s & z o < zus zo Rood en groen op het scherm: de vakbonden in het Vlaamse tv-nieuws Ruud Wouters (Universiteit Antwerpen) Marc Hooghe (KU Leuven) Julie De Smedt (UA/ENA)

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 15 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2013. Hoe divers is de Vlaamse pers? Leeftijd, gender en etniciteit in het Vlaamse krantennieuws

Nieuwsmonitor 15 Nieuwsbrief steunpunt Media Oktober 2013. Hoe divers is de Vlaamse pers? Leeftijd, gender en etniciteit in het Vlaamse krantennieuws Hoe divers is de Vlaamse pers? Leeftijd, gender en etniciteit in het Vlaamse krantennieuws Uit een steekproef van krantenberichten uit april en mei 2012 blijkt dat in de binnenlandse berichtgeving van

Nadere informatie

Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00. 28 februari tussen 18u45 en 19u00

Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00. 28 februari tussen 18u45 en 19u00 Nieuwsmonitor 4 in de media Maart 2011 Programma: Peeters en Pichal Tijdstip: 2 maart tussen 9u00 en 10u00 Tijdstip: 28 februari tussen 18u45 en 19u00 Steeds minder buitenlands nieuws in televisiejournaals

Nadere informatie

De invloed van burgerbronnen in het nieuws

De invloed van burgerbronnen in het nieuws De invloed van burgerbronnen in het nieuws Dit rapport beschrijft de resultaten van de vragenlijst rond burgerbronnen in het nieuws die u invulde in januari 7. Namens de Universiteit Antwerpen en de onderzoeksgroep

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 469 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 13 FEBRUARI 2011 INTERPELLATIES EN VRAGEN Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media Maandag 13 februari

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2017

Monitor Diversiteit 2017 Monitor Diversiteit 2017 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Knut De Swert (UvA) Ine Kuypers (UA) Julie De Smedt (UA) Stefaan Walgrave (UA) Overzicht

Nadere informatie

Het ene ongeval is het andere niet

Het ene ongeval is het andere niet Het ene ongeval is het andere niet Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Tim De Ceunynck, Stijn Daniels, Michèle Baets Steunpunt Verkeersveiligheid; Universiteit Hasselt IMOB Julie

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 4 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Maart 2011

Nieuwsmonitor 4 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Maart 2011 Vlaamse televisiejournaals: het buitenland verdwijnt van de radar Criminaliteit, Cultuur, Politiek en Buitenland in de Vlaamse televisiejournaals (2003-2010) Gedurende de laatste jaren daalde de aandacht

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 3 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Verkiezingsspecial

Nieuwsmonitor 3 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Verkiezingsspecial Indien u wenst de Nieuwsmonitor niet meer te ontvangen, gelieve een e-mail te sturen naar nieuwsmonitor@ua.ac.be. Nieuwsmonitor 3 Alea acta est Politici en partijen in het Vlaamse televisienieuws tijdens

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 2 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Oktober 2010

Nieuwsmonitor 2 Berichten van het Elektronisch Nieuwsarchief Oktober 2010 Regeringsdeelname en media-aandacht voor Nederlandstalige partijen en politici Ondanks hun electorale afkalving krijgen de drie traditionele partijen in Vlaanderen (CD&V, VLD en sp.a) nog steeds het leeuwenaandeel

Nadere informatie

Hogeschool-Universiteit Brussel. The usual suspects. Experten in het nieuws.

Hogeschool-Universiteit Brussel. The usual suspects. Experten in het nieuws. Hogeschool-Universiteit Brussel Faculteit Taal & Letteren Studiegebied toegepaste taalkunde of taal- en letterkunde Master in de journalistiek The usual suspects. Experten in het nieuws. Masterproef aangeboden

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 22 Nieuwsbrief Steunpunt Media Mei 2015

Nieuwsmonitor 22 Nieuwsbrief Steunpunt Media Mei 2015 Minder aandacht voor criminaliteit in de Vlaamse nieuwsmedia Een onderzoek naar criminaliteit op het tv-nieuws en in de kranten in Vlaanderen (2003-2014) In de periode 2003-2014 ging gemiddeld 15.6% van

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 26 Nieuwsbrief Steunpunt Media December 2015

Nieuwsmonitor 26 Nieuwsbrief Steunpunt Media December 2015 Worden we overspoeld door immigratie(nieuws)? Een onderzoek naar de berichtgeving over immigratie in de Vlaamse televisiejournaals Tijdens de periode 2003-2014 berichtten VRT en VTM 52 uren over immigratie.

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5,7. Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei 2013 5,7 5 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 5 Massamedia Paragraaf 1 - communicatie Communicatie - het doorgeven van

Nadere informatie

Vrouwelijke politici in de media: beeld zonder klank Een kwantitatief onderzoek naar de aanwezigheid van vrouwelijke politici in de Vlaamse journaals

Vrouwelijke politici in de media: beeld zonder klank Een kwantitatief onderzoek naar de aanwezigheid van vrouwelijke politici in de Vlaamse journaals Masterproef Politieke Communicatie Vrouwelijke politici in de media: beeld zonder klank Een kwantitatief onderzoek naar de aanwezigheid van vrouwelijke politici in de Vlaamse journaals Debby Vos Promotor:

Nadere informatie

Het ene ongeval is het andere niet. Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media

Het ene ongeval is het andere niet. Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Het ene ongeval is het andere niet Analyse van de rapportering van verkeersongevallen in de media Inleiding Media spelen een belangrijke rol in hoe mensen maatschappij percipiëren Correcte weerspiegeling

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2016 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen

Monitor Diversiteit 2016 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Monitor Diversiteit 2016 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Knut De Swert (UvA) Ine Kuypers (UA) Julie De Smedt (UA) Anne Hardy (UA) Stefaan Walgrave(UA)

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 10 Nieuwsbrief steunpunt Media Mei 2012. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws.

Nieuwsmonitor 10 Nieuwsbrief steunpunt Media Mei 2012. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws. Continuïteit of trendbreuk? Nieuwsjaar 2011: terugkeer naar buitenlands nieuws Van 2003 tot 2010 daalde de buitenlandberichtgeving in het Vlaamse televisienieuws. Het jaar 2011 doorbreekt echter deze trend:

Nadere informatie

Onpartijdigheid van de VRT gewikt en gewogen

Onpartijdigheid van de VRT gewikt en gewogen Onpartijdigheid van de VRT gewikt en gewogen Analyse van de aanwezigheid van politici in enkele politieke praatprogramma s Filip van Laenen Dit boek is te koop bij http://leanpub.com/onpartijdigheidvrt

Nadere informatie

Inleiding. A. analyse per programma

Inleiding. A. analyse per programma Inleiding De Vlaams-fractie in het Vlaams Parlement heeft een analyse gemaakt van de voornaamste VRT-programma s waarin politici worden uitgenodigd. Tijdens de periode 1-11- 2006 t.e.m. 29-04-2007 werden

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje.

Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Opgave 2 Massamedia Bij deze opgave horen de teksten 6 en 7 en de figuren 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding De media vervullen verschillende functies voor zowel het individu als voor de samenleving

Nadere informatie

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel

Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Rapport voor deelnemers M²P burgerpanel Weergaven van publieke opinie in het nieuws en hun invloed op het publiek Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek over weergaven van publieke opinie

Nadere informatie

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen,

De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, Marc Hooghe Joris Boonen De evolutie van het ledenaantal van de politieke partijen in Vlaanderen, 1970-2014 Centrum voor Politicologie KU Leuven 30.10.2014 Open VLD telt volgens de meest recente cijfers

Nadere informatie

Onzichtbare burgers. Personen met een handicap in het televisienieuws bij VRT en VTM, 2007-2009. Sara Vissers & Marc Hooghe

Onzichtbare burgers. Personen met een handicap in het televisienieuws bij VRT en VTM, 2007-2009. Sara Vissers & Marc Hooghe Onzichtbare burgers Personen met een handicap in het televisienieuws bij VRT en VTM, 2007-2009 Sara Vissers & Marc Hooghe Rapport gemaakt in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen Leuven/Antwerpen 2

Nadere informatie

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de dames Sabine Poleyn en Miet Smet en de heren Jan Loones, Bart Caron en Dany Vandenbossche

VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van de dames Sabine Poleyn en Miet Smet en de heren Jan Loones, Bart Caron en Dany Vandenbossche Zitting 2004-2005 16 juni 2005 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van de dames Sabine Poleyn en Miet Smet en de heren Jan Loones, Bart Caron en Dany Vandenbossche betreffende het opstellen van een Vlaams mediaplan

Nadere informatie

Rapportage Peiling vrouwen in de media

Rapportage Peiling vrouwen in de media Rapportage Peiling vrouwen in de media Oktober 2016 In opdracht van: WOMEN Inc. Datum: 5 oktober 2016 Projectnummer: 2016334 Auteurs: Els van der Velden & Marvin Brandon Inhoud 1 Achtergrond & opzet 3

Nadere informatie

To read or not to read

To read or not to read To read or not to read Een onderzoek naar nieuwsconsumptie in Nederland Mijke Slot (TNO) Fleur Munniks de Jongh Luchsinger (EUR) 3D Academy bijeenkomst 18 maart 2011 Inhoud Inleiding Theorieën over nieuwsconsumptie:

Nadere informatie

gesubsidieerde audiovisuele producties/ projecten en andere projecten binnen de audiovisuele sector nihil

gesubsidieerde audiovisuele producties/ projecten en andere projecten binnen de audiovisuele sector nihil Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Bevoegdheid : ar (2009-heden) onderwijs en vorming audiovisuele nihil nihil Bevoegdheid : ar (2009-heden) jeugd audiovisuele

Nadere informatie

STEUNPUNT MEDIA: Lopend onderzoek

STEUNPUNT MEDIA: Lopend onderzoek STEUNPUNT MEDIA: Lopend onderzoek Versie: oktober 2015 Dit document bevat een overzicht van het lopende onderzoek van het Steunpunt Media. Per onderzoek wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste

Nadere informatie

Jane in de universitaire jungle

Jane in de universitaire jungle Jane in de universitaire jungle INLEIDING Nog los van een basisprincipe van gelijke rechten, wordt het belang van diversiteit binnen een organisatie tegenwoordig breed erkend. Diversiteit draagt bij aan

Nadere informatie

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer

De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer De Vlaamse overheid b(r)ouwt een diverse werkvloer Holebi s & transgenders als collega s DIENST DIVERSITEITSBELEID Resultaten online enquête Om de situaties van homo s, lesbiennes, biseksuelen (holebi

Nadere informatie

De almachtige media onder de (eigen) loep? De mening van de politieke journalisten in België over de politieke macht van de media.

De almachtige media onder de (eigen) loep? De mening van de politieke journalisten in België over de politieke macht van de media. De almachtige media onder de (eigen) loep? De mening van de politieke journalisten in België over de politieke macht van de media. De massamedia worden vaak aanzien als een belangrijke speler in de politiek.

Nadere informatie

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum.

Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Panelleden waren: Meyrem Almaci, Hafida Bachir, Hassan Bousetta, Naima Charkaoui en Viviane Teitelbaum. Wat zijn etnisch culturele minderheden (ECM)?: een duidelijk onderscheiden bevolkingsgroep die een

Nadere informatie

Onderzoeksperiode 1 januari 2003 t.e.m. 31 december 2010 Aantal 19-uur-journaals (Eén en VTM) N = 5.565 Aantal nieuwsitems N = 122.

Onderzoeksperiode 1 januari 2003 t.e.m. 31 december 2010 Aantal 19-uur-journaals (Eén en VTM) N = 5.565 Aantal nieuwsitems N = 122. Midden in het nieuws? Middenveldorganisaties in het Vlaamse televisienieuws (2003-2010) Het Journaal van Eén besteedt over het algemeen meer aandacht aan het middenveld dan het Nieuws van VTM. Eén bericht

Nadere informatie

Time-shifted viewing (TSV) :

Time-shifted viewing (TSV) : Time-shifted viewing (TSV) : een ongelijkmatig verspreid fenomeen Meer dan 60% van de gezinnen in het CIM TV-panel heeft intussen digitale tv. De meeste recente digitale decoders bieden ook de mogelijkheid

Nadere informatie

Bedankt Gerdi. mogen nemen. commitment.

Bedankt Gerdi. mogen nemen. commitment. Toespraak van de minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert, ter gelegenheid van de presentatie Monitor Talent naar de Top 2012, op 27 juni 2013 te Den Haag. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Bedankt

Nadere informatie

Onze vraag: CD&V antwoordde ons:

Onze vraag: CD&V antwoordde ons: Onze vraag: Een resultaat gebonden interculturalisering moet de regel zijn in zowel overheidsorganisaties als organisaties die subsidies krijgen. Dat betekent meetbare doelstellingen op het vlak van etnisch-culturele

Nadere informatie

FACTS & FIGURES Wie raadpleegt online nieuws in Vlaanderen en... wie betaalt ervoor? Ruben Vandenplas & Ike Picone

FACTS & FIGURES Wie raadpleegt online nieuws in Vlaanderen en... wie betaalt ervoor? Ruben Vandenplas & Ike Picone Wie raadpleegt online nieuws in en... wie betaalt ervoor? Op 12 Juni 2019 publiceert het Reuters Institute for the Study of Journalism zijn jaarlijks Digital News Report, waarvan imec-smit-vub de Belgische

Nadere informatie

Fiche 3: tewerkstelling

Fiche 3: tewerkstelling ECONOMISCHE POSITIONERING VAN DE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Fiche 3: tewerkstelling In de sector werken meer dan 29.400 personen; het volume van de tewerkstelling stijgt met een constant ritme van 3,7 %,

Nadere informatie

FOCUS "Senioren en het OCMW"

FOCUS Senioren en het OCMW FOCUS "Senioren en het OCMW" Nummer 11 Mei 2015 1. Inleiding In België leeft 15,1% van de bevolking onder de armoededrempel. Dit percentage ligt nog hoger binnen de leeftijdsgroep ouder dan 65 jaar. 18,4

Nadere informatie

Vacature: volkspartij

Vacature: volkspartij pagina 1 van 5 (/) VACATURE: VOLKSPARTIJ Vacature: volkspartij 16 OKTOBER 2010 OM 00:00 UUR De christen-democraten wilden ooit van het label volkspartij af. EMMANUEL GERARD vraagt zich af waarom het opnieuw

Nadere informatie

Is gender bias een mythe? Op zoek naar verklaringen voor de beperkte aanwezigheid van vrouwelijke politici in het Vlaamse televisienieuws

Is gender bias een mythe? Op zoek naar verklaringen voor de beperkte aanwezigheid van vrouwelijke politici in het Vlaamse televisienieuws Is gender bias een mythe? Op zoek naar verklaringen voor de beperkte aanwezigheid van vrouwelijke politici in het Vlaamse televisienieuws DEBBY VOS Abstract. IS GENDER BIAS A MYTH? IN SEARCH OF EXPLANATIONS

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste

Nadere informatie

Landelijke peiling Nijmegen Resultaten tussenmeting, begin juli 2005

Landelijke peiling Nijmegen Resultaten tussenmeting, begin juli 2005 Resultaten tussenmeting, begin juli 2005 O&S Nijmegen 13 juli 2005 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Onderzoeksresultaten 5 2.1 Eerste gedachte bij de stad Nijmegen 5 2.2 Bekendheid met gegeven dat Nijmegen

Nadere informatie

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting

Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Politiek en politici in het nieuws in vijf landelijke dagbladen Samenvatting Otto Scholten & Nel Ruigrok Stichting Het Persinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor Amsterdam, april 06 1 Inleiding Puntsgewijs

Nadere informatie

16 augustus 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. 100 jaar vrouwenkiesrecht

16 augustus 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. 100 jaar vrouwenkiesrecht 16 augustus 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe 100 jaar vrouwenkiesrecht Samenvatting Veel mensen zijn toe aan een vrouwelijke premier Samenvatting...en zij zijn favoriet Van de huidige actieve vrouwelijke

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD. Vlaamse Ouderenraad vzw 24 november 2010 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel

VLAAMSE OUDERENRAAD. Vlaamse Ouderenraad vzw 24 november 2010 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2010/3 Advies betreffende de beheersovereenkomst van de Vlaamse Overheid met de VRT Een omroep voor allen = een omroep van alle leeftijden Op een passende manier inspelen op

Nadere informatie

BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE

BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE BIJLAGE DERDE EDITIE ECONOMISCH GEWICHT VAN DE IZW S IN BELGIE Bijdrage tot de welvaart België telt tienduizenden vzw s, stichtingen, sociale economiebedrijven en feitelijke verenigingen. 18.847 daarvan

Nadere informatie

Mediawijsheid oprichten. Het kenniscentrum zal ondermeer voor de specifieke noden van mensen met een handicap aandacht hebben.

Mediawijsheid oprichten. Het kenniscentrum zal ondermeer voor de specifieke noden van mensen met een handicap aandacht hebben. MEDIA BELEID In haar beleidsnota media erkent Minister Lieten het belang van diversiteit in de Vlaamse media Ze wil de media-actoren stimuleren om een doeltreffend diversiteitsbeleid te ontwikkelen en

Nadere informatie

2013 Monitoring Report

2013 Monitoring Report 2013 Monitoring Report Executive summary Monitoring 2013 TV advertsing Websites Basisscholen Conclusie 2013 Monitoring Report Executive summary & Key findings Verantwoorde reclame en marketing naar kinderen

Nadere informatie

Diversiteit in de Vlaamse nieuwsmedia: een longitudinale en mediavergelijkende kijk

Diversiteit in de Vlaamse nieuwsmedia: een longitudinale en mediavergelijkende kijk Diversiteit in de Vlaamse nieuwsmedia: een longitudinale en mediavergelijkende kijk Promovenda: Hanne Vandenberghe Examencommissie: Leen d Haenens (promotor), Baldwin Van Gorp (copromotor), Jo Bardoel,

Nadere informatie

Welk nieuws krijgt aandacht en waarom?

Welk nieuws krijgt aandacht en waarom? Onderzoeksrapport survey Vlaams parlement Welk nieuws krijgt aandacht en waarom? De aandacht van Vlaamse parlementsleden voor nieuws uit de media Stefaan Walgrave Julie Sevenans Lynn Epping Audrey Andre

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaardenonderzoek

Arbeidsvoorwaardenonderzoek Arbeidsvoorwaardenonderzoek voor bid- en tendermanagers Het is toegestaan deze kennis te delen, mits onder duidelijke vermelding van Appeldoorn Tendermanagement als bron. Inhoud Inleiding 4 Conclusie 5

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

Waar kwam het idee vandaan om een onderzoek als Grenzen van de mediale constructie van gender te voeren?

Waar kwam het idee vandaan om een onderzoek als Grenzen van de mediale constructie van gender te voeren? Verbeeld of ingebeeld? Interview met dra. Sonja Spee De audiovisuele media vervullen in de hedendaagse samenleving een steeds belangrijker rol. We gebruiken de media afwisselend als bron van informatie

Nadere informatie

Nieuwsmonitor 14 Nieuwsbrief steunpunt Media juli 2013

Nieuwsmonitor 14 Nieuwsbrief steunpunt Media juli 2013 Slachtoffers in de media, ook slachtoffers van de media? Een kwantitatieve analyse van de slachtofferberichtgeving in de Vlaamse kranten en tv-journaals Nieuwsmonitor 14 De media beschermen in vele gevallen

Nadere informatie

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep. Handvest diversiteit 2018

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep. Handvest diversiteit 2018 Argenta Bank- en Verzekeringsgroep 2018 Antwerpen, 20 maart 2018 Argenta Bank- en Verzekeringsgroep nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen Gevoeligheid: publiek Management samenvatting Argenta streeft ernaar

Nadere informatie

Massamedia - 1 vmbo12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Massamedia - 1 vmbo12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/77309 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( )

De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie ( ) VIVES BRIEFING 2016/04 De evolutie van de partijfinanciering op het niveau van de Europese Unie (2001-2016) Wouter Wolfs Jef Smulders 1 DE EVOLUTIE VAN DE PARTIJFINANCIERING ROPESE UNIE (2001-2016) Wouter

Nadere informatie

Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD)

Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) Het hoofdstuk effectiever werken aan diversiteit geschreven door lector Dr. Sjiera de Vries is onderdeel van De Staat van de Ambtelijke Dienst (STAD) 2013. De gehele publicatie is na te lezen op de website

Nadere informatie

Ik ben een trage spreker dus u zal zien dat 20 seconden per slide voor mij een hele uitdaging is.

Ik ben een trage spreker dus u zal zien dat 20 seconden per slide voor mij een hele uitdaging is. Ik ben een trage spreker dus u zal zien dat 20 seconden per slide voor mij een hele uitdaging is. 1 U moet geen professorenpraat van mij verwachten. Wel korte vaststellingen uit het onderzoek, een algemeen

Nadere informatie

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau.

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. 4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes 4.2.1. Algemeen In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. Instellingsniveau (vragenlijst coördinator) provincie,

Nadere informatie

FACTS & FIGURES Bioscoopbezoek Mathijs De Baere

FACTS & FIGURES Bioscoopbezoek Mathijs De Baere Inleiding Al begin 20ste eeuw opende de eerste bioscopen hun deuren in België en midden de jaren twintig van de 20 e eeuw telde België al meer dan 1000 bioscopen (Convents, 2007; Biltereyst & Meers, 2007)

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de behandeling van Vlaamse politieke partijen op de openbare omroep VRT. van de heren Wim Wienen en Johan Deckmyn

Voorstel van resolutie. betreffende de behandeling van Vlaamse politieke partijen op de openbare omroep VRT. van de heren Wim Wienen en Johan Deckmyn stuk ingediend op 319 (2009-2010) Nr. 1 12 januari 2010 (2009-2010) Voorstel van resolutie van de heren Wim Wienen en Johan Deckmyn betreffende de behandeling van Vlaamse politieke partijen op de openbare

Nadere informatie

Studie over de geloofwaardigheid van politieke en socio-economische actoren 1

Studie over de geloofwaardigheid van politieke en socio-economische actoren 1 Studie over de geloofwaardigheid van politieke en socio-economische actoren 1 De actualiteit van de voorbije maanden stelde de reputatie van veel actoren in de Belgische politieke, sociale en economische

Nadere informatie

FOCUS : TOEKENNINGSDUUR

FOCUS : TOEKENNINGSDUUR FOCUS : TOEKENNINGSDUUR 2013.2 1 De toekenningsduur: een nieuwe variabele van de POD Maatschappelijke Integratie 1. INLEIDING Onderzoek naar toekenningsduur binnen de Belgische bijstand werd eerder door

Nadere informatie

Monitor Diversiteit 2007. Kwantitatieve studie naar zichtbaarheid van diversiteit op het Vlaamse scherm

Monitor Diversiteit 2007. Kwantitatieve studie naar zichtbaarheid van diversiteit op het Vlaamse scherm Monitor Diversiteit 2007 Kwantitatieve studie naar zichtbaarheid van diversiteit op het Vlaamse scherm VRT-studiedienst ism Universiteit Antwerpen en de onderzoeksgroep ENA Sven Lardon December 2007 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

ALGEMENE KAMER ZAAK VAN VRM. t. VZW REGIONALE OMROEP BRABANT

ALGEMENE KAMER ZAAK VAN VRM. t. VZW REGIONALE OMROEP BRABANT ALGEMENE KAMER ZAAK VAN VRM t. VZW REGIONALE OMROEP BRABANT (dossier nr. 2012/058) BESLISSING nr. 2012/017 25 juni 2012 VRM t. VZW ROB 1 In de zaak van VRM tegen VZW Regionale Omroep Brabant, De Vlaamse

Nadere informatie

STATISTISCH OVERZICHT

STATISTISCH OVERZICHT STATISTISCH OVERZICHT ZENDINGEN 1973-2015 Leopold III-Fonds voor Natuuronderzoek en Natuurbehoud december 2016 Inhoudstafel blz. blz. blz. blz. blz. 3 4 5 7 8 Inleiding Jaarlijkse evolutie Geografische

Nadere informatie

Rapport solidariteitsbarometer

Rapport solidariteitsbarometer Datum: 14-10-2014 Voor: db Document: nota Volg nr. : ph Rapport solidariteitsbarometer 1. Inleiding Met de solidariteitsbarometer wilde Ziekenzorg CM de opvattingen van de Vlaming over solidariteit in

Nadere informatie

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID

TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Inhuldiging standbeeld Willem van Oranje & Marnix van Sint-Aldegonde

Nadere informatie

De NOS in cijfers 2018

De NOS in cijfers 2018 1 De NOS in cijfers 2018 FORMATIECIJFERS OVER 2017 Personeelsbestand Ultimo Aantal FTE 714 720 Aantal medewerkers 756 763 Verdeling voltijd/deeltijd Man Vrouw Totaal Man Vrouw Totaal Aantal voltijd contracten

Nadere informatie

Een vergelijkende analyse van de profielen van de kandidaten voor de verkiezingen van 2003, 2004, 2007, 2009 en 2010

Een vergelijkende analyse van de profielen van de kandidaten voor de verkiezingen van 2003, 2004, 2007, 2009 en 2010 Een vergelijkende analyse van de profielen van de kandidaten voor de verkiezingen van 2003, 2004, 2007, 2009 en 2010 Ine Vanlangenakker, Gert-Jan Put en Bart Maddens Centrum voor Politicologie, K.U.Leuven

Nadere informatie

Er is geen tekort aan huisartsen in Vlaanderen en zij zijn niet "burnt out"!

Er is geen tekort aan huisartsen in Vlaanderen en zij zijn niet burnt out! Er is geen tekort aan huisartsen in Vlaanderen en zij zijn niet "burnt out"! Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg maakte een interessante studie over de performantie van de Belgische gezondheidszorg.

Nadere informatie

Minder nieuws voor hetzelfde geld?

Minder nieuws voor hetzelfde geld? www.nieuwsmonitor.net Minder nieuws voor hetzelfde geld? Van broadsheet naar tabloid Meer weten? Onderzoekers Nieuwsmonitor Carina Jacobi Joep Schaper Kasper Welbers Kim Janssen Maurits Denekamp Nel Ruigrok

Nadere informatie

MONITOR DIVERSITEIT 2011

MONITOR DIVERSITEIT 2011 MONITOR DIVERSITEIT 2011 Een kwantitatieve studie naar de zichtbaarheid van diversiteit op het scherm in Vlaanderen Een vervolgstudie van Kleur Bekennen 2004 en Monitor Diversiteit 2007 & 2009 VRT-studiedienst

Nadere informatie

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING Tweejarige deeltijdse academische opleiding voor professionals centrum voor migratie en interculturele studies Universiteit Antwerpen SITUERING Eén

Nadere informatie

Wat onthouden we uit het nieuws? Analyse van de effecten van verschillende informatiekanalen op kennis over actuele politieke zaken

Wat onthouden we uit het nieuws? Analyse van de effecten van verschillende informatiekanalen op kennis over actuele politieke zaken Onderzoeksnota : Wat onthouden we uit het nieuws? Analyse van de effecten van verschillende informatiekanalen op kennis over actuele politieke zaken Dr. Patrick van Erkel Prof. Peter Van Aelst Onderzoeksgroep

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE GESCHILLENRAAD VOOR RADIO EN TELEVISIE BESLISSING

VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE GESCHILLENRAAD VOOR RADIO EN TELEVISIE BESLISSING VLAAMSE GEMEENSCHAP VLAAMSE GESCHILLENRAAD VOOR RADIO EN TELEVISIE Rolnummer: 50 beslissing nr.: 2/2003 van 5 februari 2003 BESLISSING Inzake: GEMEENTE RUMST tegen ATV Procedure 1. Met een ter post aangetekende

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage Examen HAVO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage Het examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

Figuur 1: aandeel mannelijke studenten in instroom bij de pabo s in 2010 (bron: HBO-Raad, bewerking sbo)

Figuur 1: aandeel mannelijke studenten in instroom bij de pabo s in 2010 (bron: HBO-Raad, bewerking sbo) Analyse: mannelijke studenten op de pabo Mannelijke studenten zijn ondervertegenwoordigd op de pabo s. Bovendien vallen relatief meer mannen uit dan vrouwen. In 2009 was ongeveer 13 procent van de gediplomeerde

Nadere informatie

Voorwoord. van jullie geleerd en ik hoop dat jullie een voorbeeld voor vele vrouwen worden.

Voorwoord. van jullie geleerd en ik hoop dat jullie een voorbeeld voor vele vrouwen worden. I. VOORWOORD 1 Voorwoord In april 2006 wordt Joe Van Holsbeeck in Brussel voor een mp3-speler vermoord. De getuigen beschrijven de daders als Noord-Afrikanen. De media nemen die beschrijving over en al

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Het glazen plafond in de Nederlandse culturele sector Een samenvatting

Het glazen plafond in de Nederlandse culturele sector Een samenvatting Het glazen plafond in de Nederlandse culturele sector Een samenvatting Noem drie namen van leidinggevende vrouwen in de kunst- en cultuurwereld : het zou een quizvraag kunnen zijn. Nochtans is er veel

Nadere informatie

Gemeenteraad(lid) en sociale media

Gemeenteraad(lid) en sociale media Gemeenteraad(lid) en sociale media Hoe werk ik als raadslid met sociale media? Nadja Desmet VVSG Ronde van Vlaanderen Wij staan paraat! 085-773 1957 info@socialemediaburo.be @Someburo www.howaboutyou.nl

Nadere informatie

Enquête resultaten uitgebreid website

Enquête resultaten uitgebreid website Enquête resultaten uitgebreid website Vanaf mei tot en met september 2013 hebben 4000 mensen de Lumière enquête ingevuld. Uit alle respons kwam erg waardevolle informatie die we u niet willen onthouden.

Nadere informatie

Belgian Ergonomics Society

Belgian Ergonomics Society Belgian Ergonomics Society Verslag overleg inrichters specialisatie-opleiding ergonomie Datum: 22 mei 2013, 13u30-15u30 Plaats: Brussel, Erasmusgebouw HUB Verslag: Roeland Motmans X Heleen Vandromme KUL

Nadere informatie

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE CREATIEVE INDUSTRIEËN IN VLAANDEREN VANDAAG MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE WAT? WAA 2 WAT ZIJN CREATIEVE INDUSTRIEËN? Het geheel van sectoren en activiteiten die een beroep doen op de input van

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo 2008-I

Eindexamen maatschappijleer vwo 2008-I Opgave 1 Tbs ter discussie 1 maximumscore 2 beveiliging van de samenleving Voorbeeld van juiste toelichting bij beveiliging van de samenleving: In de tekst staat dat er steeds minder mensen uitstromen

Nadere informatie

Diversiteit binnen de loonverdeling

Diversiteit binnen de loonverdeling Diversiteit binnen de loonverdeling Osman Baydar en Karin Hagoort Doordat meer vrouwen en niet-westerse werken, wordt de arbeidsmarkt diverser. In de loonverdeling is deze diversiteit vooral terug te zien

Nadere informatie