ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN"

Transcriptie

1 ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN Lindekensveld 5 bus 3.2 B-3560 Lummen

2 TRICONSULT nv Technology Restoration Innovation Lindekensveld 5 bus B-3560 Lummen Web: Tel.: 013/ Fax: 013/ BTW BE U/REF.: 3560 Lummen, 08/06/2009 O/REF.: SI/D/00673/09 P.V. : D/00673/09 Ontvangstdatum materialen : Pag. : 1/26 Ontvangstdatum proefaanvraag : ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN Op aanvraag van : Stad Antwerpen Patrimoniumonderhoud en Desguinlei Antwerpen Voor rekening van : College van Burgemeester en Schepenen Bedrijfseenheid financiën Hofstraat Antwerpen Werf : Oranjerie, Hoboken Bestek : Aannemer : Materialen : Proeven : Ir. Sven Ignoul dr. ir. Kris Brosens

3 Pag. : 2/26 ORANJERIE TE HOBOKEN: STABILITEITSONDERZOEK DAKSPANTEN 1. Doel van het onderzoek Door Stad Antwerpen, dienst patrimoniumonderhoud, vertegenwoordigd door ir. architect Julie Marin, werd gevraagd om de stabiliteit van de houten dakspanten van de Oranjerie in het park Sorgvliedt te Hoboken te onderzoeken. Het onderzoek werd uitgevoerd in overeenstemming met onze offerte SI/B d.d. 12/01/09. Het vooronderzoek omvat volgende punten: Onderzoek in-situ (resistographmetingen en houtvochtmetingen): 3 spanten Berekenen draagvermogen van 3 onderzochte spanten Beschrijven nodige restauratiemaatregelen voor de 3 onderzochte spanten Rapportering 2 Geraadpleegde documenten In kader van het onderzoek werd gebruik gemaakt van volgende documenten en gegevens: Gegevens verzameld tijdens het verkennend plaatsbezoek d.d. 15/12/08 Gegevens verzameld tijdens het onderzoek d.d. 26/05/2009 in aanwezigheid van dr. ir. Kris Brosens (Triconsult nv), ir Sven Ignoul (Triconsult nv) en ir. arch. Julie Marin (Stad Antwerpen). Opmetingsplannen bestaande toestand d.d. 11/12/08 opgemaakt door Stad Antwerpen. NBN EN uitgave juli 2002, Eurocode 1 - Belastingen op constructies - Deel 1-1 : Algemene belastingen - Dichtheden, eigen gewicht en opgelegde belastingen voor gebouwen NBN EN ANB uitgave september 2005, Eurocode 1 - Belastingen op constructies - Deel 1-1 : Algemene belastingen - Volumieke gewichten, eigen gewicht en opgelegde belastingen voor gebouwen - Nationale belgische bijlage NBN EN uitgave oktober 2005, Eurocode 1: Belasting op constructies - Deel 1-4: Algemene belastingen - Windbelastingen Gegevens verstrekt door de opdrachtgever

4 Pag. : 3/26 3. Situatieschets De oranjerie in park Sorgvliedt is getoond in figuur 1. Fig. 1 Oranjerie, park Sorgvliedt De dakstructuur bestaat uit 8 eiken dakspanten en 2 strijkbalken, waarop gordingen rusten dewelke het keperwerk met isolatie en dakbedekking dragen. De aanwezigheid van een bebording kon niet geverifieerd worden, evenals de juiste afmetingen van het keperwerk (door de aanwezigheid van de isolatie). Tussen de dakspanten werden 8 secundaire draagbalken aangebracht ter ondersteuning van een vroegere valse zoldering. Een zicht op de dakstructuur is getoond in figuur 2. Ten behoeve van de constructie van een liftschacht werd het eerste spant doorgezaagd, zoals getoond in figuur 3.

5 Pag. : 4/26 Fig. 2 Zicht op dakstructuur Fig. 3 Aanpassing spant 1 tbv liftschacht 4. Onderzoek in situ De houten structurele onderdelen van de dakstructuur werden waar mogelijk visueel onderzocht. Bijkomend werden ook resistograph-metingen en vochtmetingen uitgevoerd.

6 Pag. : 5/26 Voor de nummering van de spanten wordt verwezen naar figuur 4. Fig. 4 Nummering spanten 4.1. Visuele inspectie dakstructuur De nummering van de spanten gebeurt van oost naar west, zie figuur 4. De algemene opbouw van een spant is getoond in figuur 5. We dienen hier nu reeds te melden dat deze opbouw niet voor alle spanten volledig gelijk is.

7 Pag. : 6/26 Fig. 5 Dwarssnede met aanduiding benaming Algemeen kan gesteld worden dat alle houten trekkers van de spanten bestaan uit 2 delen, dewelke met een liplas (schuin, gehaakt) met mekaar werden verbonden, zie figuren 6 en 7.

8 Pag. : 7/26 Fig. 6 Schuine liplas Fig. 7 Gehaakte liplas (spant 7) Ook alle spantbenen (behalve deze van spant 8) zijn onderaan opgebouwd uit 2 delen, dewelke met een liplas aan elkaar verbonden werden, zie figuur 8.

9 Pag. : 8/26 Fig. 8 Liplas spantbeen Bijkomend kan in de meeste houten trekkers een insectenaantasting waargenomen worden (ronde uitvliegopeningen). Tijdens het plaatsbezoek was het niet mogelijk om vast te stellen of het hier nog ging om een actieve aantasting. Er konden voornamelijk kleine ronde uitvliegopeningen waargenomen worden, hetgeen wijst op een vermoedelijke aantasting door de kleine klopkever en mogelijks ook de spinthoutkever (op sommige houten balken was het spinthout nog niet verwijderd). Beperkt konden ook grotere ronde uitvliegopeningen waargenomen worden, mogelijks veroorzaakt door de grote klopkever. Een beeld van de uitvliegopeningen is getoond in figuur 9.

10 Pag. : 9/26 Fig. 9 Uitvliegopeningen Tevens konden beperkte kubische krimpscheuren (o.a. op de tussenbalken voor de valse zoldering) waargenomen worden, hetgeen wijst op een (vroegere) zwamaantasting (vermoedelijk huiszwam), figuur 10. Fig. 10 Kubische krimpscheuren (zwamaantasting)

11 Pag. : 10/26 Tijdens de visuele inspectie bleek ook dat in veel van de gebruikte houten onderdelen van de spanten sleuven en openingen aanwezig waren, dewelke wijzen op een recuperatie van deze onderdelen uit een andere constructie. Hierna worden enkele specifieke zaken per spant besproken. Spant 1 Zoals reeds gesteld in de vorige paragraaf werd de trekker van het eerste spant doorgezaagd ten behoeve van de constructie van een liftschacht. Door de opdrachtgever werd reeds gemeld dat deze liftschacht opnieuw verwijderd zal worden en dat de trekker opnieuw voorzien zal worden. Spant 2 Voor spant 2 blijkt dat de strevers (onder de gordingen) aan de westzijde van het spant ontbreken en dit zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel, zie figuur 11. Deze strevers zorgen voor de windstijfheid van de constructie en helpen bijkomend de gordingen te ondersteunen. Het is aldus aangewezen om deze bij de restauratie terug te plaatsen. Fig. 11 Ontbrekende strevers (westzijde) De korbelen zijn blokvormig ingezaagd. Naar alle waarschijnlijkheid waren hierin vroeger kinderbalkjes aangebracht om een pleisterwerkafwerking op te kunnen bevestigen, zie figuur 12.

12 Pag. : 11/26 Fig. 12 Ingezaagde korbelen Spant 3 Voor spant 3 kan opgemerkt worden dat aan de opleg in de achtergevel (noord) nog veel spinthout aanwezig was (ondertussen gedeeltelijk verdwenen door insecten), zie figuur 13. Fig. 13 Spant 3, opleg achtergevel, spinthout Tevens kan opgemerkt worden dat er slechts 1 verticale ophangstaaf aanwezig is. Deze is aangebracht ter hoogte van de liplasverbinding in de trekker (op 3m65 van de voorgevel) en loopt door tot voorbij de hanebalk.

13 Pag. : 12/26 Spant 4 Voor spant 4 blijkt dat de ophangstaaf ter hoogte van de voorgevel onderaan afgebroken is. Bijkomend kan opgemerkt worden dat de korbelen van dit spant niet ingezaagd werden, zie figuur 14. Dit is enkel het geval voor dit spant. Vermoedelijk werden deze korbelen in het verleden vervangen. Dit vermoeden wordt bevestigd door de aanwezigheid van metalen latten, waarmee de korbelen bevestigd werden aan de hanebalk en aan het spantbeen, zie figuur 15. Fig. 14 Niet ingezaagde korbelen Fig. 15 Metalen verbindingslat korbeel

14 Pag. : 13/26 Spant 5 Voor spant 5 zijn geen speciale opmerkingen. De liplas bevindt zich op 1m80 van de voorgevel. Spant 6 Net zoals voor spant 3 ontbreekt ook voor spant 6 de ophangstaaf aan de voorgevel. Er is slechts 1 ophangstaaf aanwezig en deze bevindt zich ter hoogte van de liplas op ongeveer 4,45m van de voorgevel. Spant 7 Onder spant 7 en spant 8 is geen tussenvloer meer aanwezig. De inspectie kon aldus enkel vanop begane grond gedaan worden. Voor spant 7 kan opgemerkt worden dat gebruik gemaakt werd van een gehaakte liplas, terwijl voor de andere trekkers steeds een schuine liplas werd gebruikt. Tevens werd naast de bestaande trekker een extra randbalk geplaatst, vermoedelijk ter versterking van de trekker. De gehaakte liplas werd reeds getoond in figuur 7. De randbalk is duidelijk zichtbaar in figuur 16. Fig. 16 Randbalk trekker

15 Pag. : 14/26 Spant 8 Voor spant 8 werden beide ophangstaven weggelaten, ondanks de aanwezigheid van een schuine liplas. Deze liplas bevindt zich weliswaar dicht tegen de voorgevel. Spant 8 is ook het enige spant waarvan de spantbenen onderaan geen liplas hebben en dus nog continu zijn. Strijkbalken Beide strijkbalken vertonen visueel aantasting en dit zowel aan de opleg als in het midden van de balk Resistographmetingen Om de kwaliteit van de balkkoppen na te gaan werd er een reeks resistographmetingen uitgevoerd. Hierbij wordt een 50cm lange naald in het hout geboord waarbij de houtweerstand grafisch opgetekend wordt. Op die manier wordt een kwalitatief profiel van de houtweerstand bekomen ( houtsondering ). Slechte of verweerde stukken hout kunnen eenvoudigweg opgemerkt worden daar de houtweerstand er zeer klein of zelfs nul is. Bijkomend werd ook het relatieve vochtgehalte van de balken opgemeten met behulp van een elektronische houtvochtmeter. Het relatieve vochtgehalte van de onderzochte balken bleek tijdens de onderzoeken overal minder dan 16% te bedragen. Voor de nummering van de spanten wordt verwezen naar figuur 5. De bepaling van de ernst van de aantasting gebeurt op basis van de grafische resultaten, bekomen met de resistograph en de visuele waarnemingen. Figuren 17, 18 en 19 geven een beeld van de metingen met behulp van de resistograph.

16 Pag. : 15/26 Fig. 17 Resistographboring R3, spant 3, opleg achtergevel Fig. 18 Resistographboring R7, spant 6, opleg voorgevel

17 Pag. : 16/26 Fig. 19 Resistographboring R20, spant 4, liplas Een samenvatting van de resistographmetingen wordt gegeven in tabel 1. De grafische outprints bekomen met de resistograph werden toegevoegd in bijlage A. Nr Spant Positie Richting Houtkwaliteit R1 1 Opleg achter Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (3cm diep) R2 2 Opleg achter Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (1,5cm diep) R3 3 Opleg achter Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (2cm diep) R4 4 Opleg achter Verticaal, o-b, 45 Volledig rot R5 5 Opleg achter Verticaal, o-b, 45 Goed R6 6 Opleg achter Verticaal, o-b, 45 Goed, in muur licht aangetast R7 6 Opleg voor Horizontaal, l-r, % aangetast R8 5 Opleg voor Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (5cm diep) R9 4 Opleg voor Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (0,5cm diep) R10 3 Opleg voor Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (1cm diep) + in muur aangetast R11 2 Opleg voor Verticaal, o-b, 45 Oppervlakkig aangetast (1,5cm diep)

18 Pag. : 17/26 R12 2 trekker op 2m15 voorgevel Verticaal, b-o, 90 Goed R13 2 trekker midden Verticaal, b-o, 90 Goed R14 2 trekker op 2m15 achtergevel R15 3 trekker op 2m15 voorgevel Verticaal, b-o, 90 Verticaal, b-o, 90 Goed Goed R16 3 trekker midden Verticaal, b-o, 90 Goed R17 3 trekker op 2m15 achtergevel R18 4 trekker op 2m40 voorgevel Verticaal, b-o, 90 Verticaal, b-o, 90 Goed Goed R19 4 trekker midden Verticaal, b-o, 90 Goed R20 4 trekker op 1m80 achtergevel Verticaal, b-o, 90 Goed Tabel 1 Overzicht houtonderzoek Bij de tabel kunnen volgende opmerkingen gemaakt worden: Indien er verweerde stukken teruggevonden worden, wordt telkens aangegeven welk gedeelte van het onderzochte profiel aangetast is. Uiteraard gaat het steeds om steekproeven. Twee boringen in dezelfde balk hoeven dus niet steeds een identiek resultaat te geven. De resultaten laten echter wel toe om een uitspraak te doen over de globale kwaliteit van de balk. Eventuele plaatselijke aantastingen worden daarentegen echter niet altijd waargenomen.

19 Pag. : 18/ Besluit houtonderzoek Op basis van de visuele vaststellingen en de resistographmetingen konden verschillende aangetaste balkkoppen teruggevonden worden. Volgende balkkoppen dienen hersteld te worden (polymeerchemisch of houtvervanging): spant 3, opleg achtergevel spant 4, opleg achtergevel spant 6, opleg voorgevel De volgende balkkoppen vertonen tekenen van aantasting in de muur en dienen dan ook na blootlegging grondig geïnspecteerd te worden tijdens de uitvoering der werken: spant 6, opleg achtergevel spant 3 opleg voorgevel Op bijna alle balken zijn sporen terug te vinden van insectenaantasting (o.a. kleine en grote klopkever). Beperkt konden ook sporen terug gevonden worden van een vroegere zwamaantasting. De insectenaantasting heeft voorlopig voornamelijk geleid tot een oppervlakkige aantasting. De houten structuuronderdelen worden uitgebijld, waarna een algemene curatieve en preventieve houtbehandeling kan uitgevoerd worden voor de volledige constructie. Alle verbindingen in de dakspanten dienen gecontroleerd te worden. Loszittende verbindingen dienen hersteld te worden. Speciale aandacht dient hierbij te gaan naar de liplasverbindingen. Tijdens de visuele inspectie in kader van het vooronderzoek konden evenwel geen loszittende verbindingen waargenomen worden. Bij de visuele inspectie kon opgemerkt worden dat de strevers aan de westzijde van spant 2 ontbreken. Deze moeten teruggeplaatst worden.

20 Pag. : 19/26 De strijkbalken, evenals de houten onderdelen van spant 7 en 8 konden enkele visueel geïnspecteerd worden vanop begane grond. Op basis van deze visuele inspectie is te verwachten dat de trekker van spant 7 (momenteel versterkt met een randbalk) mogelijks vervangen zal moeten worden. Ook de strijkbalken vertonen zowel aan de opleggen als algemeen tekenen van aantasting en het is dan ook te verwachten dat beide strijkbalken integraal vervangen zullen moeten worden. De trekker van het eerste spant wordt na verwijderen van de liftschacht vervangen of aangevuld. Aan alle balkkoppen kan een veer waargenomen worden van een muuranker. Op de voorgevel kan evenwel geen schieter teruggevonden worden. Mogelijks betreft het hier ingemetselde schieters. De aanwezigheid van dergelijke schieters zal tijdens de uiteindelijke (dak)restauratie moeten geverifieerd worden. Over de noodzaak van het aanvullen van de ophangstaven wordt in de volgende paragraaf dieper ingegaan. 5. Controleberekening dakspant 5.1 Belastingen Voor de berekening van de houten dakstructuur wordt gerekend met de volgende belastingen: Eigengewicht hout Voor het eigengewicht van het hout wordt gerekend met 700 kg/m³. Dakbedekking Momenteel is het dak uitgevoerd als enkel dak bestaande uit gordingen, kepers, isolatie, (bebording) en dakbedekking. Het gewicht van dit enkele dak wordt geraamd op 100 kg/m².

21 Pag. : 20/26 Windbelasting Voor het bepalen van de windbelasting werd gebruik gemaakt van de norm NBN EN uitgave oktober 2005, Eurocode 1: Belasting op constructies - Deel 1-4: Algemene belastingen - Windbelastingen. Rekeninghoudend met het feit dat het gebouw in een verstedelijkt gebied gelegen is kan de winddruk op het dak bepaald worden op 1006 N/m² (referentiehoogte: 9,5m) Berekening typespanten 2, 3 en 4 Ter bepaling van de momenteel optredende maximale spanningen en vervormingen (inclusief winddruk) wordt een typisch spant uitgerekend. De maximale tussenafstand tussen de verschillende spanten bedraagt 2,75m. De afmetingen van het typespant worden overgenomen uit de ter beschikking gestelde opmetingsplannen, aangevuld met de opmetingen ter plaatse, zie tabel 2. Afmetingen: h x b [mm x mm] Spantonderdeel Spant 2 Spant 3 Spant 4 Trekker 170x125 à 170x x210 à 220x x160 à 180x180 Spantbeen 140x110 à 150x x100 à 150x x110 à 180x80 Hanebalk 160x90 à 160x x80 130x80 Korbeel 120x100 (ingezaagd) 100x70 90x80 à 130x80 Ophangstaaf 40x40 à 60x60 60x60 (1 stuk) 60x60 (1 stuk) Tabel 2 Opmeting spantonderdelen Voor het model worden steeds de minimumafmetingen ingerekend. Het model verondersteld dat de structuur gezond en intact is. De berekeningen worden uitgevoerd met het programma Powerfram (Buildsoft N.V., versie 5.6, 15/04/2008). De berekeningsnota zoals afgeleverd door het programma wordt gevoegd in bijlage B. De belangrijkste resultaten worden hieronder weergegeven.

22 Pag. : 21/26 Spanningen Gezien de toestand van de constructie worden de spanningen (trek en druk) in de structuur beperkt tot 10 MPa in de GebruiksGrensToestand-Zeldzame Combinatie (GGT-ZC). Voor de 3 typespanten blijkt dat de huidige structuur in staat is om de bestaande dakafwerking met de windlast te dragen. Door de opdrachtgever werd tevens gevraagd om na te gaan welke bijkomende belasting de trekker van het spant kan dragen (met het oog op de bevestiging van een valse zoldering). Uit de berekeningen blijkt dat de maximale toegelaten spanning (10 MPa) in de structuur wordt overschreden voor de volgende lijnlasten, aangegeven in tabel 3. Deze lijnlasten worden omgezet naar overeenkomstige oppervlaktelasten Lijnlast [kn/m] Oppervlaktelast [kg/m²] Spant 2 2, Spant 3 2,06 75 Spant 4 1,65 60 Tabel 3 Toelaatbare lijnlasten op trekker spant Hierbij dienen we wel op te merken dat tijdens de rondgang vastgesteld werd dat de trekker van spant 6 slechts 155mm hoog was en 135 mm breed. De overige onderdelen van dit spant werden niet nagemeten, maar het is wel te verwachten dat de toelaatbare lijnlast voor spant 6 op de trekker nog lager zal zijn dan deze berekend voor spant 4. Vervormingen In tabel 4 worden de maximaal optredende vervormingen aangegeven.

23 Pag. : 22/26 Verticale vervorming [mm] Horizontale vervorming [mm] Spant 2 7 (trekker) 2 (spantbeen) Spant 3 13 (trekker) 3 (spantbeen) Spant 4 29 (trekker) 6 (spantbeen) Tabel 4 Maximale vervormingen Hierbij is op te merken dat de invloed van het ontbreken van de ophangstaven op het doorbuigen van trekker zeer groot is. Voor spant 3 is slechts 1 ophangstaaf aanwezig, maar deze werd wel meer in het midden van de trekker aangebracht (kleinere doorbuiging). Voor spant 4 is 1 van de ophangstaven onderaan afgebroken. Op basis van deze berekeningen stellen we voor om voor ieder spant opnieuw 2 ophangstaven te voorzien om de vervormingen in de trekker te verminderen. Voor volgende spanten zal aldus een bijkomende ophangstaaf moeten voorzien worden: - spant 3 - spant 4 - spant 6 - spant 8 (2 stuks) 5.3. Besluit dakstructuur Uit de berekeningen volgt dat de maximaal optredende spanningen en de optredende vervormingen in het houten dakspant nergens de toelaatbare waarden overschrijden in de huidige toestand. Dit betekent dat de stabiliteit voor deze structuren gegarandeerd is, veronderstellend dat alle aangetaste delen hersteld/vervangen worden.

24 Pag. : 23/26 De bijkomende toelaatbare belasting op de trekkers is eerder beperkt te noemen. Hierbij dient bijkomend opgemerkt te worden dat voor verschillende spanten de ophangstaven aan te vullen zijn. Bijkomend is het zo dat de afmetingen van de structuuronderdelen nog licht zullen afnemen na het wegbijlen van het aangetaste hout. We dienen dan ook te adviseren om gebruik te maken van secundaire balken om bijkomende belastingen zoals een valse zoldering aan op te hangen. Dergelijke secundaire balken zijn vandaag al aanwezig (deze werden niet onderzocht in het kader van deze opdracht). Een uitspraak over het draagvermogen en de kwaliteit van de gordingen en het keperwerk maakt geen deel uit van deze opdracht. Ook de standzekerheid van de gevels werd in kader van deze opdracht niet onderzocht. 6. Krachtlijnen voor de restauratie Op basis van de uitgevoerde onderzoeken en berekeningen kan geconcludeerd worden, dat indien de spantstructuren intact en gezond zijn, ze in staat zijn om, onder de huidig geldende normen, de stabiliteit van het dak te garanderen. Gezien de aanwezige insecten en schimmelaantasting zullen alle houten structuurelementen insecten- en schimmelwerend behandeld moeten worden (na het uitbijlen). Alle ontbrekende elementen (strevers, ophangstaven, doorgezaagde trekker,...) moeten vervangen worden. Loszittende verbindingen moeten hersteld worden. Speciale aandacht dient te gaan naar de liplasverbindingen. Volgende balkkoppen dienen zeker hersteld te worden (polymeerchemisch of houtvervanging): spant 3, opleg achtergevel spant 4, opleg achtergevel spant 6, opleg voorgevel

25 Pag. : 24/26 De volgende balkkoppen vertonen tekenen van aantasting in de muur en dienen dan ook na blootlegging grondig geïnspecteerd te worden tijdens de uitvoering der werken: spant 6, opleg achtergevel spant 3 opleg voorgevel Volgende trekkers dienen vervangen te worden: spant 1 (herstellen doorgezaagd spant) spant 7 strijkbalken (2 stuks) Voor volgende spanten zal een bijkomende ophangstaaf moeten voorzien worden: spant 3 spant 4 spant 6 spant 8 (2 stuks) Voor het opnemen van bijkomende lasten door het dakstructuur worden best een parallelle draagstructuur voorzien (zoals nu reeds aanwezig). De aanwezigheid van ingemetselde schieters dient geverifieerd te worden tijdens de restauratie.

26 Pag. : 25/26 7 Raming der werken Onderstaande raming betreffen enkel de ingrepen nodig aan de spantstructuur. De werken om de structuur bereikbaar te maken worden niet opgenomen in deze offerte. - Vrijmaken balkkoppen en terug dichtmetselen gemaakte openingen: 20 stuks (controle verankering,...) VH: 20 stuks à 80 /stuk Uitbijlen en nazicht van de houtconstructie SOG: Curatief-preventieve houtbehandeling van het geheel SOG: Brandremmende houtbehandeling van het geheel (noodzakelijk?) SOG: Herstellen van houtverbindingen SOG: Herstellen van houtconstructies met nieuw hout (zomereiken) - trekker 160x160, lengte 7m20 = 0,184 m³, 4 stuks = 0,74 m³ - ophangstaaf, 50x50, lengte 2m = 0,005 m³, 5 stuks = 0,025m³ - strever, 70x70, lengte 1m40 = 0,007 m³, 2 stuks = 0,014 m³ Totaal = 0,78 m³, in opzoeking 0,2m³ VH: 1 m³ à 3750 /m³ 3750

27 Pag. : 26/26 - Polymeerchemische herstel van hout en houtverbindingen (wapening inbegrepen) - Balkkoppen: 3 stuks, in opzoeking: 3 stuks (30 liter/stuk) = 180 liter - Opvullen holtes of aanvullen uitgebijlde zones: 100 liter VH: 280 liter à 15 /l 4200

HEIMOLEN TE AARTSELAAR HOUTONDERZOEK STEENLIJST VANGWEEG

HEIMOLEN TE AARTSELAAR HOUTONDERZOEK STEENLIJST VANGWEEG HEIMOLEN TE AARTSELAAR HOUTONDERZOEK STEENLIJST VANGWEEG Lindekensveld 5 bus 3.2 B-3560 Lummen TRICONSULT nv Technology Restoration Innovation E-mail: info@triconsult.be Lindekensveld 5 bus 3.2 - B-3560

Nadere informatie

ADVIES PLAATSING ZONNEPANELEN

ADVIES PLAATSING ZONNEPANELEN AMIVAL- TURNHOUT PROJECT: Advies voor plaatsing zonnepanelen BOUWPLAATS: Everdongenlaan 27 2300 Turnhout BOUWHEER: AMIVAL VZW Everdongenlaan 27 2300 Turnhout ADVIES PLAATSING ZONNEPANELEN (a) 2 maart 2017

Nadere informatie

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 /

AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / Fax: 0(032) 9 / AFIX Durmelaan 20 B-9880 Aalter Tel: 0(032) 9 / 381.61.01 Fax: 0(032) 9 / 381.61.00 http://www.afixgroup.com BEREKENIINGSNOTA STEIGER EN 12810 2N SW12 / 257 H2 A - LA WERKHOOGTE = 38,,50 M Berekeningsnota

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 1: beschotting aangebracht tijdens de uitgraving a. Typering van het systeem Beschoeiing, bestaande uit verticale profielen (figuur 1), die geplaatst worden voor

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT HOUTEN KAPCONSTRUCTIE

INSPECTIERAPPORT HOUTEN KAPCONSTRUCTIE INSPECTIERAPPORT HOUTEN KAPCONSTRUCTIE Muurhuizen 1 3 3811 EC AMERSFOORT SSW Groep B.V. Postbus 536, 3760 AM te Soest T: 035-6023113 E: info@ssw-groep.nl I: www.ssw-woningkeur.nl Rabobank: 1099.80.840

Nadere informatie

PIETERSKERK. 9015-450c maart 2004. architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28

PIETERSKERK. 9015-450c maart 2004. architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28 PIETERSKERK 9015-450c maart 2004 architektenburo Veldman + Rietbroek, Leiden (071) 513 00 28 INHOUD - Overzichtstekening - Restauratieverslag - Spantenboek, restauratieverslag kap van de kooromgang - Spantenboek,

Nadere informatie

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN

VOOR PROEVEN OP MATERIALEN KATHOLIEKE U"NrVERSITEIT LEUVEN LABORATORIUM REYNTJENS VOOR PROEVEN OP MATERIALEN ERKENNINGSPROEVEN INNERFIX Kasteelpark Arenberg 40 B-3001 Heverlee K.U.LEUVEN RESEARCH Mi) DEVELOPMENT LABORATORIUM REYNTJENS

Nadere informatie

Station Waterlooplein

Station Waterlooplein Definitief Versie 1 12 september 2014 Projectnr 30619 Documentnr 188629 Constructies Stad Station Waterlooplein Stationsrenovaties Oostlijn VO+ Beschouwing constructieve aanpassingen Auteur(s) D. in t

Nadere informatie

Solico. Dakkapel Max overspanning tot 4075 mm. Solutions in composites. Verificatie. : Van den Borne Kunststoffen B.V. Versie : 1.

Solico. Dakkapel Max overspanning tot 4075 mm. Solutions in composites. Verificatie. : Van den Borne Kunststoffen B.V. Versie : 1. B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: solico@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda nr. 20093577

Nadere informatie

TeamvanMeer! Openluchtmuseum Bokrijk - Genk. bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans met woonhuis Beverlo

TeamvanMeer! Openluchtmuseum Bokrijk - Genk. bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans met woonhuis Beverlo Openluchtmuseum Bokrijk - Genk bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans met woonhuis Beverlo Opdracht Restauratiewerken openluchtmuseum Bokrijk: bergschuur Zuienkerke - Duiventil Eppegem - schans

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 2: beschotting aangebracht voorafgaand aan de uitgraving

Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 2: beschotting aangebracht voorafgaand aan de uitgraving Uitvoeringsfiche Berlijnse wanden Type 2: beschotting aangebracht voorafgaand aan de uitgraving a. Typering van het systeem Beschoeiing, bestaande uit verticale profielen (figuur 1) en beschotting, die

Nadere informatie

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen)

Constructieve analyse bestaande vloeren laag 1/2/3 (inclusief globale indicatie van benodigde voorzieningen) Pieters Bouwtechniek Haarlem B.V. Dr. Schaep manstraat 284 2032 GS Haarlem Postbus 4906 2003 EX Haarlem Tel.: 023-5431999 Fax: 023-5316448 Email: pbt.haarlem@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 41018/2007/B. GENT Caermersklooster De Eerste Pandhof Vrouwebroersstraat

INSPECTIERAPPORT 41018/2007/B. GENT Caermersklooster De Eerste Pandhof Vrouwebroersstraat INSPECTIERAPPORT 41018/2007/B GENT Caermersklooster De Eerste Pandhof Vrouwebroersstraat 2 Directie en secretariaat: W. Wilsonplein 2, 9000 GENT Tel.: 09-267 72 42; Fax: 09-267 72 98 Inspectiedienst: Abdisstraat

Nadere informatie

SINT - MARTINUSKERK te AALST HOUTONDERZOEK VAN DE HOUTEN KAPCONSTRUCTIE

SINT - MARTINUSKERK te AALST HOUTONDERZOEK VAN DE HOUTEN KAPCONSTRUCTIE SINT - MARTINUSKERK te AALST HOUTONDERZOEK VAN DE HOUTEN KAPCONSTRUCTIE 1 Project: SINT-MARTINUSKERK te AALST Hout onderzoek van de houten kapconstructie van de nog te restaureren daken (fase V - X) Plaats:

Nadere informatie

Notitie Dossier 8915

Notitie Dossier 8915 Notitie 02 03 2016 Dossier 8915 Brandschade bergingen Tichelberg Noord te Zoetermeer Verslag inspecties d.d. 21 en 26 januari 2016 tijdens verwijderen dakbedekking 1 Inleiding Op 31 december 2014 heeft

Nadere informatie

Bouwgebreken bij platte daken Denk na

Bouwgebreken bij platte daken Denk na Bouwgebreken voorkomen Denk toekomstgericht Bouwgebreken bij platte daken Denk na Wat ben ik binnen enkele jaren van plan? Zouden er installaties kunnen bijkomen?. Kies voor uitvoerders met kennis van

Nadere informatie

Hoofdstuk III: Technische bepalingen

Hoofdstuk III: Technische bepalingen Hoofdstuk III: Technische bepalingen Inhoud 1 Interventiekosten 2 1.1.1 Normale interventie (binnen 5 kd) (per interventie) 2 1.1.2 Dringende interventie (binnen 2 u, 24/7) (per interventie) 2 2 Montage

Nadere informatie

massief kunststof plaat

massief kunststof plaat VERWERKINGSMETHODEN In deze paragraaf wordt aandacht besteed aan de eisen van het stijl- en regelwerk. Tevens zijn de uitgangspunten voor de verwerkingsmethoden (zichtbare- en blinde bevestiging) opgenomen.

Nadere informatie

H.E. Lüning hc C.H.R.

H.E. Lüning hc C.H.R. Ellegoorsestraat 7 NL-7004 HC DOETINCHEM tel. : + 31 314 325 601 fax. : + 31 314 360 216 e-mail : mail@luning.nl website : www.luning.nl PROJECT : Vrijstaande berging met EPS-fundering ARCHITECT : OPDRACHTGEVER

Nadere informatie

Statische berekening. Geldersekade 37-3 te Amsterdam. werk no aug-17. Opdrachtgever. dhr. Philip Provoost

Statische berekening. Geldersekade 37-3 te Amsterdam. werk no aug-17. Opdrachtgever. dhr. Philip Provoost Statische berekening Geldersekade 37-3 te Amsterdam werk no. 820 aug-17 Opdrachtgever P en S Ingenieurs Zijllaan 21 3431 GK Nieuwegein info@pensingenieurs.nl 0306045485 0615180441 Inhoudsopgave blz. 1

Nadere informatie

Dimensionale toleranties op betonconstructies

Dimensionale toleranties op betonconstructies Dimensionale toleranties op betonconstructies Jörg Wijnants Afdeling Technisch Advies WTCB NBN EN 13670 en prnbn B15-400: Toleranties 06/11/2013 - Pagina 1 Inleiding Bij de bepaling van de toleranties

Nadere informatie

: UMB Group Adres : de Lairessestraat 51. : Brouwer & Kok Constructeurs Bouwkunde : Jan van Gentstraat 120E

: UMB Group Adres : de Lairessestraat 51. : Brouwer & Kok Constructeurs Bouwkunde : Jan van Gentstraat 120E Opdrachtgever: Naam : UMB Group Adres : de Lairessestraat 51 Postcode en plaats : 1071 NT Amsterdam Telefoonnummer : 020-214 96 26 E-mailadres : info@umbgroup.nl Constructeur: Naam : Brouwer & Kok Constructeurs

Nadere informatie

technische fiche gewapende holle gladde welfsels

technische fiche gewapende holle gladde welfsels technische fiche gewapende holle gladde welfsels Bestekomschrijving Elementen in gewapend beton met een gladde onderzijde met een hoogte van 13cm of 17cm en 60cm breed. Na plaatsing worden de voegen gevuld

Nadere informatie

VEZELCEMENTLEIEN DEEL 2 SPECIFIEKE TECHNISCHE GEGEVENS VOLGENS PLAATSINGSMETHODE DUBBELE DEKKING MET OPEN VOEG OF LEUVENSE DEKKING

VEZELCEMENTLEIEN DEEL 2 SPECIFIEKE TECHNISCHE GEGEVENS VOLGENS PLAATSINGSMETHODE DUBBELE DEKKING MET OPEN VOEG OF LEUVENSE DEKKING 1 SPECIFIEKE PRODUCTGEGEVENS VOOR DIT SYSTEEM Deze plaatsingsmethode is mogelijk met volgende leitypes en leiformaten: - ALTERNA TECTA: 40/24 45/30 60/30 - ALTERNA: 40/27 45/32 60/30 60/32 60/40, al of

Nadere informatie

Funderingen. Willy Naessens 7

Funderingen. Willy Naessens 7 Funderingen Willy Naessens 7 1. Funderingen op staal of volle grond Inleiding Aanzet van funderingen op draagkrachtige grond op geringe diepte. Hier kan men een onderscheid maken tussen prefab funderingen

Nadere informatie

Akoestische isolatie een concreet project

Akoestische isolatie een concreet project Akoestische isolatie een concreet project Philippe Broigniez Dia Design Alsemberg ten zuiden van Brussel, in een schitterend landelijk gebied tussen Zenne en Zoniën, bijna een stiltegebied Copyright :

Nadere informatie

Kuyperschool Ridderkerk Bouwkundige opname 15 augustus 2011. Bouwkundige opname. Voormalige Kuyperschool te Ridderkerk

Kuyperschool Ridderkerk Bouwkundige opname 15 augustus 2011. Bouwkundige opname. Voormalige Kuyperschool te Ridderkerk Bouwkundige opname Voormalige Kuyperschool te Ridderkerk 5 september 2011 1. Inleiding In opdracht van Leyten Bouwplanontwikkeling B.V. heeft er op 15 augustus 2011 een inspectie plaats gevonden naar een

Nadere informatie

Infofiche 56.2 Berlijnse wanden. Type 2 : beschottingen aanbrengen vóór de uitgraving

Infofiche 56.2 Berlijnse wanden. Type 2 : beschottingen aanbrengen vóór de uitgraving Infofiche 56.2 Berlijnse wanden. Type 2 : beschottingen aanbrengen vóór de uitgraving Verschenen : juli 2012 Deze Infofiche over Berlijnse wanden van het type 2 waarbij de beschottingen vóór de uitgraving

Nadere informatie

HOF VAN HABSBURG Restauratie en renovatie dak Goswin de Stassartstraat 139, 141, 143, 147, Mechelen

HOF VAN HABSBURG Restauratie en renovatie dak Goswin de Stassartstraat 139, 141, 143, 147, Mechelen HOF VAN HABSBURG Restauratie en renovatie dak Goswin de Stassartstraat 139, 141, 143, 147, 149 2800 Mechelen OPDRACHTGEVER Vereniging van mede-eigenaars (VME) Goswin de Stassartstraat 139, 141, 143, 147,

Nadere informatie

Mevr. Agnès Solon Bouwkunst - Architecture BD. Anscpachlaan BRUSSEL. D/01254/14 Stabiliteit rotsbrug, Ter Kamerenbos te Brussel.

Mevr. Agnès Solon Bouwkunst - Architecture BD. Anscpachlaan BRUSSEL. D/01254/14 Stabiliteit rotsbrug, Ter Kamerenbos te Brussel. B-3560 Lummen (België) Tel.: 013/52 36 61 BTW BE 0449.560.059 Mevr. Agnès Solon Bouwkunst - Architecture BD. Anscpachlaan 6 1000 BRUSSEL Web: www.triconsult.be uw kenmerk ons kenmerk KV/B15-007 Lummen,

Nadere informatie

Gewone houtwormkever. GEWONE HOUTWORMKEVER (Anobium punctatum Degeer)

Gewone houtwormkever. GEWONE HOUTWORMKEVER (Anobium punctatum Degeer) Postbus 106 5830 AC Boxmeer Bezoekadres: Raamstraat 2C 5831 AT Boxmeer (Netherlands) Tel: + 31 (0)485-571186 Fax: +31 (0)485-573868 E-mail: info@veldhuijzen.nl Website: www.veldhuijzen.nl GEWONE HOUTWORMKEVER

Nadere informatie

Metaalstructuren 3. Inleiding. Standaardprofielen. Staalkwaliteit

Metaalstructuren 3. Inleiding. Standaardprofielen. Staalkwaliteit 3 METAALSTRUCTUREN Metaalstructuren 3 Inleiding De helft van de realisaties van Willy Naessens Industriebouw wordt gebouwd met metaalstructuren. Die worden o.a. toegepast in KMO-gebouwen, agrarische gebouwen,

Nadere informatie

CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK

CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK CONSTRUCTIES 1: BZL-TAAK Adres werf: Vaartstraat 22, 9870 Zulte 19 mei 2015 Sirien Keeta en Athina Themistocleous Bouwheer Architect Aannemer De heer en mevrouw Van Nevel Korterijksesteenweg 195 9800 Petegem-aan-de-Leie

Nadere informatie

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven

Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven Bouwtechnisch Rapport 1e Brandenburgerweg 17 Bilthoven 1 Vraagstelling; Opdrachtgever wil informatie over mogelijke gebreken, direct noodzakelijke kosten en kosten op termijn. Extra aandachtspunt; houtrot/aantasting

Nadere informatie

OPNAME RAPPORTAGE. Opdracht omschrijving: Het onderzoeken van de balklagen van de begane grond via de kruipruimten

OPNAME RAPPORTAGE. Opdracht omschrijving: Het onderzoeken van de balklagen van de begane grond via de kruipruimten OPNAME RAPPORTAGE Project : VvE Bronckhorststraat 40-42-44-46 Opdrachtgever : VvE Bronckhorststraat 40-42-44-46 Contact : Administratiekantoor De Boerenwetering bv Opdrachtnummer : 2011-706 Adres : Bronckhorststraat

Nadere informatie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie

Monumentenwacht in Vlaanderen: ontstaan en missie MONUMENTENWACHT Monumentenwacht Vlaanderen en de bijkomende dienstverlening Meerjarenonderhoudsplannen met kostenraming Presentatie studiedag CRKC: Zorgen voor morgen? Beheer van religieus erfgoed 21 april

Nadere informatie

REC Harlingen LUCO. Pieters Bouwtechniek Almere B.V. Flevostraat 8 1315 CC Almere. REC Harlingen projectleider : ing. M.D Hulter

REC Harlingen LUCO. Pieters Bouwtechniek Almere B.V. Flevostraat 8 1315 CC Almere. REC Harlingen projectleider : ing. M.D Hulter Pieters Bouwtechniek Almere B.V. Flevostraat 8 1315 CC Almere Tel.: 036 530 52 99 Fax: 036 540 35 49 E-mail: pbt.almere@pieters.net Internet: www.pietersbouwtechniek.nl REC Harlingen LUCO paraaf : project

Nadere informatie

Bouwkundig buro. INSI Teken & Bouwkundig adviesburo. Morra KH Drachten. Projectnr Onderdeel : Constructie berekening

Bouwkundig buro. INSI Teken & Bouwkundig adviesburo. Morra KH Drachten. Projectnr Onderdeel : Constructie berekening Bouwkundig buro INSI Teken & Bouwkundig adviesburo Morra 2 9204 KH Drachten Project: Fam. Huitema Projectnr. 199-2010 Onderwerp: Opdrachtgever : Aanbouw woning Dhr. Huitema Onderdeel : Constructie berekening

Nadere informatie

Door palen naast elkaar uit te voeren, is het mogelijk om een wand te vormen die dienstdoet als beschoeiing (zie afbeelding 1).

Door palen naast elkaar uit te voeren, is het mogelijk om een wand te vormen die dienstdoet als beschoeiing (zie afbeelding 1). Infofiche 56.4 Palenwanden. Type 2 : Naast elkaar geplaatste palen die elkaar raken (tangenspalenwanden) Verschenen : juli 2012 Deze Infofiche over palenwanden van het type 2 waarbij de palen naast elkaar

Nadere informatie

Hoofdberekening constructie

Hoofdberekening constructie Hoofdberekening constructie Verbouw stal aan de Benedeneind Zuidzijde 243 te Benschop Opdrachtgever : dhr. Somers Benedeneind ZZ 243 Benschop Datum : 22 september 2015 Opdrachtnummer : 215454 Berekeningnummer

Nadere informatie

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Hoofdstuk 1 : Krachten, spanningen en rekken Voorbeeld 1.1 (p. 11) Gegeven is een vakwerk met twee steunpunten A en B. Bereken de reactiekrachten/momenten

Nadere informatie

Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen.

Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen. Opdrachtomschrijving: dakrenovatie oude woning, bestaande uit meerdere klussen. Deze renovatie aan een woning in Dordrecht bestaat uit meerdere klussen die naar verwachting binnen enkele werkdagen kunnen

Nadere informatie

MENUISERITE NT - Onderdakplaat

MENUISERITE NT - Onderdakplaat Dak MENUISERITE NT - Onderdakplaat TOEPASSINGSRICHTLIJNEN 1 1 ALGEMEEN Een onderdak is een doorlopend scherm onder de dakbedekking dat voor een totale dichtheid tegen stuifsneeuw en wind zorgt. Het moet

Nadere informatie

Omgevingsvergunning: OV Berekening constructie:

Omgevingsvergunning: OV Berekening constructie: Pagina : 1 van 11 Mijnheer, mevrouw, Op verzoek van bovengenoemde aanvrager zijn constructieve documenten constructief beoordeeld. Deze controle is uitgevoerd volgens: Eurocode inclusief Nationale Bijlagen.

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen

Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen Uitvoeringsfiche Soil mix wanden Type 2: wanden opgebouwd uit panelen a. Typering van het systeem De grond wordt in situ mechanisch vermengd met een bindmiddel. Deze menging met een frees resulteert in

Nadere informatie

S T A T I S C H E B E R E K E N I N G

S T A T I S C H E B E R E K E N I N G C O N S T R U C T I E A D V I E S K W A L I T E I T S B O R G I N G Adres: Tel: E-mail: Hoeksema Constructieadvies & Kwaliteitsborging Amerweg 28 9444 PD Grolloo 06 50478163 f.hoeksema@h-constructieadvies.nl

Nadere informatie

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014

Nieuwbouw paardenstal dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Gewichts-, sterkte- en stabiliteitsberekening. 13 mei 2014 Hulsberg Pagina 2 / 12 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 3 1.1 Normen & Voorschriften 3 1.2 Materialen 4 1.3 Ontwerpcriteria 4 1.4 Betondekking 4 1.5 Belastingen 5 1.6 Stabiliteit 6 1.7 Vervormingseisen 6

Nadere informatie

Infofiche 56.1 Berlijnse wanden. Type 1 : beschottingen aanbrengen tijdens de uitgraving

Infofiche 56.1 Berlijnse wanden. Type 1 : beschottingen aanbrengen tijdens de uitgraving Infofiche 56.1 Berlijnse wanden. Type 1 : beschottingen aanbrengen tijdens de uitgraving Verschenen : juli 2012 Deze Infofiche over Berlijnse wanden van het type 1 waarbij de beschottingen tijdens de uitgraving

Nadere informatie

Project Gegevens: Belastingen: Werknummer: Plan voor het verbouwen van een boerderij aan de Oude Bakelseweg

Project Gegevens: Belastingen: Werknummer: Plan voor het verbouwen van een boerderij aan de Oude Bakelseweg 1 Project Gegevens: Werknummer: 160172 Betreft: Plan voor het verbouwen van een boerderij aan de Oude Bakelseweg Opdrachtgever: J. Seuren & A. Akker Architect: v. Hooft Architecten Constructeur bij Keetels:

Nadere informatie

Uitvoeringsfiche Palenwanden Type 1: in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand)

Uitvoeringsfiche Palenwanden Type 1: in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand) Uitvoeringsfiche Palenwanden Type 1: in elkaar geplaatste palen (secanspalenwand) a. Typering van het systeem Door het snijdend in elkaar uitvoeren van primaire en secundaire palen is het mogelijk om een

Nadere informatie

Stabiliteit met FERMACELL

Stabiliteit met FERMACELL Stabiliteit met FERMACELL STABILITEITSWANDEN Versie 2 VDH Konstruktieburo, Postbus 1, 7873 ZG Odoorn, Tel. (0591) 513 109 STABILITEITSWANDEN Versie 2 Overzicht: BEREKENINGSVOORBEELD WINDBELASTINGEN 4 Inleiding:

Nadere informatie

Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming

Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming Bescherming van betonstructuren Actieve Kathodische Bescherming Gewapend beton en chloride een moeilijke relatie Lessius Campus De Nayer 24 November 2011 dr. ir. Kris Brosens ir. Sven Ignoul prof. dr.

Nadere informatie

HOUTWEERSTANDSMETING Objectnummer

HOUTWEERSTANDSMETING Objectnummer College Naam van gebouw Kerkrentmeesters van t.a.v. de Herv.Gem. eigenaar Warmenhuizen-Harenkarspel Postbus Voorbeeldstraat 19 1 1749 0000 ZG AA WARMENHUIZEN Voorbeeldplaats HOUTWEERSTANDSMETING Objectnummer

Nadere informatie

VEZELCEMENTLEIEN DEEL 2 SPECIFIEKE TECHNISCHE GEGEVENS VOLGENS PLAATSINGSMETHODE DUBBELE DEKKING VOLGENS HET CASSETTESYSTEEM

VEZELCEMENTLEIEN DEEL 2 SPECIFIEKE TECHNISCHE GEGEVENS VOLGENS PLAATSINGSMETHODE DUBBELE DEKKING VOLGENS HET CASSETTESYSTEEM 1 SPECIFIEKE PRODUCTGEGEVENS VOOR HET CASSETTESYSTEEM Deze plaatsingsmethode is mogelijk met volgende leitypes en leiformaten (steeds vierhoekige formaten zonder voorgeponste gaten): - ALTERNA TECTA: 40/24

Nadere informatie

BERNER REKENSOFTWARE SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT EN BETROUWBAAR

BERNER REKENSOFTWARE SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT EN BETROUWBAAR BERNER REKENSOFTWARE SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT EN BETROUWBAAR OVERZICHT MODULES ANKERBEREKENING - SNEL, EENVOUDIG, EFFICIËNT Betrouwbare berekeningen volgens de Europese Technische Toelatingen (ETA) in

Nadere informatie

Dimensionale toleranties

Dimensionale toleranties Dimensionale toleranties op betonconstructies Jörg Wijnants Afdeling Technisch Advies WTCB 1 Inleiding Bij de bepaling van de toleranties op ruwbouwelementen staat vanzelfsprekend de functionaliteit ervan

Nadere informatie

CONSTRUCTIEBEREKENING OPBOUW (ACHTER- EN LINKERZIJDE) OP BESTAANDE AANBOUW WONING

CONSTRUCTIEBEREKENING OPBOUW (ACHTER- EN LINKERZIJDE) OP BESTAANDE AANBOUW WONING CONSTRUCTIEBEREKENING OPBOUW (ACHTER- EN LINKERZIJDE) OP BESTAANDE AANBOUW WONING Werk: Kloosterkampweg 7 Renkum Opdrachtgever: Fam. Temmink-Berkhout Ontwerper: H.E. Hoekzema Constructeur: H.H.M. Diesvelt

Nadere informatie

Statische berekening. Projectnaam Verbouwing woning aan de Almenseweg 16 te Vorden. Projectnummer

Statische berekening. Projectnaam Verbouwing woning aan de Almenseweg 16 te Vorden. Projectnummer Statische berekening Projectnaam Verbouwing woning aan de Almenseweg 16 te Vorden Projectnummer 2015-003 Opdrachtgever Naam : Dhr. M. Boersma Adres : Almenseweg 16 Postcode : 7251 HR Vorden Status Definitief

Nadere informatie

ZAAK xxx vs xxx (mijn ref. xxx) DESKUNDIG VOORVERSLAG pg. 1/16

ZAAK xxx vs xxx (mijn ref. xxx) DESKUNDIG VOORVERSLAG pg. 1/16 pg. 1/16 1 Houtkwaliteit 1.1 Mechanische eigenschappen Bij de berekening van de optredende spanningen in hout en de vervorming die hout ondergaat onder een bepaalde last, dienen we een aantal essentiële

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

Annahoeve Science Park 205

Annahoeve Science Park 205 Annahoeve Science Park 205 Amsterdam 215231 Wabo rapportage Uitgangspunten verbouwing 04 juni 2015 Van Slingelandtstraat 28 1051 CH AMSTERDAM Postbus 57153 1040 BB AMSTERDAM www.duyts.nl 020-6847475 info@duyts.nl

Nadere informatie

Legalisatie garage dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Controleberekening sterkte en stabiliteit. 9 juni 2014 Revisie: 0

Legalisatie garage dhr. M. Wouters Wissengrachtweg 25 te Hulsberg Controleberekening sterkte en stabiliteit. 9 juni 2014 Revisie: 0 Hulsberg Revisie: 0 Pagina 2 / 10 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten 3 1.1 Normen & Voorschriften 3 1.2 Materialen 4 1.3 Ontwerpcriteria 4 1.4 Belastingen 4 1.5 Stabiliteit 5 1.6 Vervormingseisen 5 1.7 Referentiedocumenten

Nadere informatie

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal

Middenbeemster, Korenmolen De Nachtegaal Inleiding In opdracht van Cultureel Erfgoed Noord-Holland heeft op 1 december 2010 een kort onderzoek plaatsgevonden naar de opbouw en datering van de lage voetmuur van de korenmolen De Nachtegaal, gelegen

Nadere informatie

adviesbureau Ab Nanninga

adviesbureau Ab Nanninga Wijz. BOUWAANVRAAG (constructiebrief op hoofdlijnen gew d.d. 18-09-2015) Project Nieuwbouw woning fam. Niezen Kaatsweg 3 te Roderesch Opdrachtgever Dhr. Niezen en mevr. Bos Ontwerp Kwint architecten Groningen

Nadere informatie

Tonality: zonneweringen en jaloezieën TOEPASSINGSRICHTLIJNEN

Tonality: zonneweringen en jaloezieën TOEPASSINGSRICHTLIJNEN 1 Algemeen Deze toepassingsrichtlijnen zijn specifiek bedoeld voor de bevestiging van TONALITY lamellen, baguetten en squares als zonnewering of jaloezieën op aluminium bevestigingsprofielen dewelke bevestigd

Nadere informatie

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal

Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Komvest 45 8000 Brugge T +32 [0]50 44 50 44 F +32 [0]50 61 63 67 E info@raakvlak.be www raakvlak.be Brugge, Sint-Salvatorskathedraal Dossiernr. 2010/067 onderzoek t.h.v. het koorgestoelte Elisabeth Van

Nadere informatie

geoanc Hoogwaardige verankering voor het bevestigen van metselwerk aan de dragende constructie met ACS-mechanisme

geoanc Hoogwaardige verankering voor het bevestigen van metselwerk aan de dragende constructie met ACS-mechanisme geoanc Hoogwaardige verankering voor het bevestigen van metselwerk aan de dragende constructie met ACS-mechanisme grupo OMSCHRIJVING Deze metalen elementen in roestvrij staal hebben als functie het bevestigen

Nadere informatie

Menuiserite DG windscherm: niet structureel TOEPASSINGSRICHTLIJNEN

Menuiserite DG windscherm: niet structureel TOEPASSINGSRICHTLIJNEN 1 Algemeen Deze toepassingsrichtlijnen zijn specifiek bedoeld voor de bevestiging van ETERNIT bouwplaten als windscherm op een houten draagstructuur. Het windscherm heeft als doel de gevel winddicht te

Nadere informatie

Konstruktie berekening Dhr. R.J.G. Aarts Molenveldweg BE Liessel

Konstruktie berekening Dhr. R.J.G. Aarts Molenveldweg BE Liessel Konstruktie berekening Dhr. R.J.G. Aarts Molenveldweg 26 5757 BE Liessel -blad 1- Konstruktie berekening t.b.v. garage met afdak Gordingen Spant Houten balklaag Stalen balk t.b.v. de balklaag Begane grondvloer

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0227 Dakruiter Beuckenswijkstraat 2 8565 GN Sondel

INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0227 Dakruiter Beuckenswijkstraat 2 8565 GN Sondel INSPECTIERAPPORT 2014 objectnummer 0227 Beuckenswijkstraat 2 8565 GN Sondel Monumentenwacht Fryslân Emmakade 59 Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058-2157365/fax. 058-2157336 email: info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

De heer M. van der Kleij Broekslootkade TC Rijswijk Amsterdam, 23 mei 2012

De heer M. van der Kleij Broekslootkade TC Rijswijk Amsterdam, 23 mei 2012 De heer M. van der Kleij Broekslootkade 89 2281 TC Rijswijk 070 3994751 mbmd@hetnet.nl msantbergen@gmail.com Amsterdam, 23 mei 2012 Betreft: het pand aan de Broekslootkade 89 te Rijswijk Geachte heer Van

Nadere informatie

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland code: V0891 Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland 11 december 2008 datum:

Nadere informatie

Van toepassing zijnde voorschriften ( Eurocode )

Van toepassing zijnde voorschriften ( Eurocode ) Project : Daktuin Vilvaldistraat 50-66 Ordernummer : 8299 Onderdeel : Constructieve omschrijving t.b.v. Omgevingsvergunning Berekeningnummer : 001 Opdrachtgever : Breevast Van toepassing zijnde voorschriften

Nadere informatie

RESTAURATIE DAKEN OPERA ANTWERPEN

RESTAURATIE DAKEN OPERA ANTWERPEN RESTAURATIE DAKEN OPERA ANTWERPEN FRANKRIJKLEI 3-2018 ANTWERPEN SAMENVATTENDE MEETSTAAT FASE 2 - PERCEEL 02 - UITVOERING 2018 hoeveelh 01. AANNEMINGSMODALITEITEN 01.00. aannemingsmodaliteiten - algemeen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2.8 Topografische verkenmerken van bruggen

Hoofdstuk 2.8 Topografische verkenmerken van bruggen Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken Departement Mobiliteit en Openbare Werken Technisch Ondersteunende Diensten Expertise Beton en Staal (EBS) Graaf de Ferrarisgebouw, verdieping 6 Koning

Nadere informatie

Stabiliteitsstudie van het stadhuis van Brugge

Stabiliteitsstudie van het stadhuis van Brugge Stabiliteitsstudie van het stadhuis van Brugge D. De Cuyper, C. De Witte & A. Raeymaekers Hogeschool Gent Abstract De Gotische Zaal in het stadhuis van Brugge doet dienst als museum. Het gebouw werd opgetrokken

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

AANVRAAG UNIEKE VERGUNNING

AANVRAAG UNIEKE VERGUNNING VOORMALIGE VEEARTSENIJSCHOOL ANDERLECHT - ADMINISTRATIEF GEBOUW FASE 3: RESTAURATIE GEVELS EN DAKEN AANVRAAG UNIEKE VERGUNNING Adres: Veeartsenstraat, 45-1070 Anderlecht : GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIE ANDERLECHT

Nadere informatie

Schöck Isokorb type QS 10

Schöck Isokorb type QS 10 Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type 10 Inhoud Pagina Bouwkundige aansluitsituaties 152 Afmetingen 153 Kopplaat staalconstructie/bijlegwapening 154 Capaciteiten/Voegafstanden/Inbouwtoleranties 155 Inbouwhandleiding

Nadere informatie

OBS Togtemaarschool te Bedum Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen

OBS Togtemaarschool te Bedum Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen OBS Togtemaarschool te Bedum Samenvatting voorlopig ontwerp bouwkundig versterken schoolgebouwen Nederlandse Aardolie Maatschappij 11 september 2015 definitief BD5879.74064 VIIA Hammerfestweg 2 9723 JH

Nadere informatie

Verbouwing Kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 te Vorden

Verbouwing Kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 te Vorden Verbouwing Kasteel Hackfort aan de Baakseweg 8 te Vorden order P7070 NOTITIE: CONSTRUCTIEVE VISIE EN UITGANGSPUNTEN CONFORM MOR ARCHITECT Verlaan & Bouwstra architecten Badhuisstraat 2 4132 BR VIANEN VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei NM Nes

INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 0363 Klokkenstoel Kleasterwei NM Nes INSPECTIERAPPORT 2015 Objectnummer 0363 Kleasterwei 12 8494 NM Nes Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl www.monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

Schöck Isokorb type K

Schöck Isokorb type K Schöck Isokorb type Schöck Isokorb type Inhoud Pagina Toepassingsvoorbeelden 42 Productbeschrijving 43 Bovenaanzichten 44-48 Capaciteitstabellen 49-51 Rekenvoorbeeld 52 Bijlegwapening 53 Inbouwsituatie

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Tijdelijke huurverlaging bij onderhoudsgebreken (art. 7:257 lid 2 en 3 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub e en 7 Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte) Woonruimte

Nadere informatie

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails

P Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails vloerplaten 65 P.3.0.12 Inleiding tot bestekteksten, plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails De plaatsingsvoorschriften en uitvoeringsdetails in deze documentatie zijn enkel bedoeld als handleiding

Nadere informatie

Vieringtoren. Restauratie O.-L.-V. Hemelvaartkerk Ninove

Vieringtoren. Restauratie O.-L.-V. Hemelvaartkerk Ninove Vieringtoren Restauratie O.-L.-V. Hemelvaartkerk Ninove De restauratiewerken aan de vieringtoren kunnen opgesplitst worden in twee grote delen : - de werken aan de verticaal opstaande wanden met de grote

Nadere informatie

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie.

Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Uit de gesprekken met de aannemers is het volgende naar voren gekomen ten aanzien van de constructie. Algemeen: Op de tekeningen staat ook een aanbouw (bijkeuken) en veranda aan de achterzijde van de woning.

Nadere informatie

Ontwerp Berekening. Landhuis met bijgebouw fam. Mensink aan de Schaarsdijk 2 te Aalten. Varsseveld,

Ontwerp Berekening. Landhuis met bijgebouw fam. Mensink aan de Schaarsdijk 2 te Aalten. Varsseveld, Varsseveld, 08-06-2016 Werknr. : 21268-IK Landhuis met bijgebouw fam. Mensink aan de Schaarsdijk 2 te Aalten. Ontwerp Berekening Onderdeel A : Landhuis Constructeur : ing. J.E. Veldhuis paraaf HC: E-mail:

Nadere informatie

Rapport. Bouwkundig. Onderzoek. 7 maart Onderzoek naar oorzaak van de vochtschade in de hoekwoning aan de Oude Molenweg 83 te Nijmegen

Rapport. Bouwkundig. Onderzoek. 7 maart Onderzoek naar oorzaak van de vochtschade in de hoekwoning aan de Oude Molenweg 83 te Nijmegen 514554 Trition BV Bouwkundig en Bouwfysisch Onderzoeksbureau Rapport Bouwkundig Onderzoek Onderzoek naar oorzaak van de vochtschade in de hoekwoning aan de Oude Molenweg 83 te Nijmegen T. 0497-386122 F

Nadere informatie

Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L

Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis Breda Staalberekening dakopbouw bouwdeel C, E en L code: 11714K Nieuwbouw Amphia ziekenhuis Breda Staalberekening Dakopbouw bouwdeel C, E en L Berekening deel S-CEL - Concept

Nadere informatie

Stabiliteitsstudie Woning Voeten

Stabiliteitsstudie Woning Voeten Stabiliteitsstudie Woning Voeten 1 Gegeven... 2 2 Spant... 2 2.1 In rekening te brengen belastingen... 2 2.1.1 Eigengewicht (G k )... 2 2.1.2 Permanente belasting (P)... 2 2.1.3 Windlast (W)... 3 2.1.4

Nadere informatie

Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken

Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken Gudrun Xpert - nv Kunstlaan 50 BE - 1000 Brussel tel. 02/515 12 00 363907-60 /VEN Venale schatting (verkoopswaardeschatting) Expertise van een bestaand gebouw voor en na werken Ridderstraat 30 B - 3800

Nadere informatie

Holle vloerplaten van spanbeton. Holle vloerplaten zijn onmisbaar bij het ontwerpen van een modern huis!

Holle vloerplaten van spanbeton. Holle vloerplaten zijn onmisbaar bij het ontwerpen van een modern huis! Holle vloerplaten van spanbeton Holle vloerplaten zijn onmisbaar bij het ontwerpen van een modern huis! 1. Algemeen Betonnen vloeren, die men holle vloerplaten noemt, zijn tegenwoordig onmisbare elementen

Nadere informatie

Rapportage Code: V Trapsparingen Atrium Procore Berekening deel A: Sterkteberekening verdieping 8 t.b.v. trapsparing

Rapportage Code: V Trapsparingen Atrium Procore Berekening deel A: Sterkteberekening verdieping 8 t.b.v. trapsparing Rapportage Code: V16001-029 Trapsparingen Atrium Procore Berekening deel A: Sterkteberekening verdieping 8 t.b.v. trapsparing Datum: 16 juni 2016 Referentie: haa / kos Code: V16001-029 Projectgegevens

Nadere informatie

Solico Solutions in composites

Solico Solutions in composites Solutions in composites Solico B.V. Everdenberg 97 NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 Fax: +31-162-462707 E-mail: solico@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743

Nadere informatie

CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN

CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN Arne Schoelinck PBA-VG 1MAK 1D1 Constructies 1 Docent: D. Gijsemans CONSTRUCTIES 1: BOUWKNOPEN Bouwheer: Frank Schoelinck Architect: Geert Clément Inleiding Voor deze opdracht moesten we een gedocumenteerd

Nadere informatie

Rapportage t.b.v. uitleg werkzaamheden voorgevel van het pand aan de Dorpsstraat 13-15 te Lage Vuursche

Rapportage t.b.v. uitleg werkzaamheden voorgevel van het pand aan de Dorpsstraat 13-15 te Lage Vuursche Rapportage t.b.v. uitleg werkzaamheden voorgevel van het pand aan de Dorpsstraat 13-15 te Lage Vuursche Gegevens: - Opdrachtgever: Stichting behoud monumenten Lage Vuursche Amersfoortsestraat 1 3769 BR

Nadere informatie