Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit VU en VUmc

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit VU en VUmc"

Transcriptie

1 Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit VU en VUmc 1. Algemeen Binnen de Vrije Universiteit (VU) en het VU medisch centrum (VUmc) rust op alle betrokkenen bij het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor de instandhouding van de wetenschappelijke integriteit. De beginselen van professioneel wetenschappelijk handelen dienen daartoe te allen tijde te worden nageleefd. Het College van Bestuur VU en de Raad van Bestuur VUmc onderschrijven de wijze waarop in de Notitie Wetenschappelijke Integriteit van de KNAW, dd. november 2001, en in de Notitie Gedragscode Wetenschapsbeoefening, d.d. december 2004 uitwerking is gegeven aan deze beginselen. Medewerkers van de universiteit en het medisch centrum en studenten (alsmede derden) hebben het recht melding te maken van inbreuken op de wetenschappelijke integriteit. Voor de verwezenlijking van dit klachtrecht hebben het College van Bestuur VU en de Raad van Bestuur VUmc, gehoord het College van Decanen, de Ondernemingsraad VU, de Universitaire Studentenraad en de Ondernemingsraad VUmc, de onderstaande regeling vastgesteld. 2. Ombudsman a. Functionaris De VU en het VUmc hebben ieder een ombudsman wetenschappelijke inntegriteit (hierna te noemen: ombudsman), die in voorkomende gevallen als elkaars plaatsvervanger kunnen optreden. b. Benoeming functionaris 1. Het College van Bestuur en de Raad van Bestuur benoemen de beide ombudsmannen voor een periode van twee jaar, gehoord het College van Decanen en de divisievoorzitters van het VUmc. Herbenoeming voor een aansluitende periode van telkens twee jaar is mogelijk. 2. Voor benoeming is vereist: - lange ervaring in onderzoek en onderwijs, bij voorkeur opgedaan aan een of meer Nederlandse universiteiten of universitaire medische centra; - goed kunnen omgaan met tegenstellingen en conflicten; - van onbesproken wetenschappelijke reputatie - onafhankelijkheid. 3. Niet voor benoeming in aanmerking komen de leden van de Raad van Toezicht, de leden van het College van Bestuur, de leden van de Raad van Bestuur, de decanen van faculteiten, en degenen die belast zijn met de leiding van onderzoeksinstituten, onderzoekscholen, onderwijsinstituten en divisies. 4. Tussentijds ontslag is mogelijk: - op eigen verzoek; - wegens disfunctioneren; - wegens niet langer voldoen aan de vereisten voor benoembaarheid.

2 5. In het geval dat de ombudsman niet zelf een klacht kan behandelen vindt behandeling door diens plaatsvervanger plaats. c. Taak 1. De ombudsman is de eerst aangewezen persoon voor vragen over, dilemma s met en (vermeende) schendingen van de wetenschappelijke integriteit in onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening binnen de VU en het VUmc. In beginsel zijn contacten met de ombudsman vertrouwelijk. Indien er naar zijn oordeel aanwijzingen zijn voor een vermoeden van schending van de wetenschappelijke integriteit kan hij een nader onderzoek instellen. 2. De ombudsman neemt kennis van meldingen over het handelen of het nalaten daarvan van medewerkers of bestuurlijke organen van de universiteit en het universitair medisch centrum alsmede van studenten, dat in strijd is met de algemene beginselen van (professioneel) wetenschappelijk handelen, zoals omschreven in de Notitie Wetenschappelijke Integriteit van de KNAW en de De Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening van de VSNU en in lijn met de European Code of Conduct for Research Integrity van ALLEA. 3. Meldingen over fraude van studenten vallen op grond van artikel 7.12 lid 4 van de WHW niet onder deze regeling. 4. De ombudsman adviseert het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur over de ontvankelijkheid, en indien daartoe aanleiding bestaat, over de gegrondheid van meldingen en de in verband daarmee eventueel te nemen maatregelen. d. Werkwijze 1. De ombudsman neemt meldingen in behandeling die voldoen aan de volgende eisen: - duidelijke omschrijving van feitelijk handelen of nalaten daarvan van een of meer met name genoemde medewerkers, bestuurlijke organen en/of studenten van de VU en/of het VUmc; - vermelding van naam, correspondentieadres (en functie) van de melder, met zo mogelijk een opgave van diens belang bij het feitelijk handelen of nalaten van degene(n) tegen wie de melding is gericht; op verzoek van betrokkene kan de ombudsman voor zover mogelijk is de anonimiteit van de melder waarborgen. 2. Indien daar naar het oordeel van de ombudsman voldoende aanleiding toe bestaat kan hij ook een anoniem aangebrachte melding behandelen. 3a. De ombudsman VU brengt de melding ter kennis van degene(n) tegen wie de melding is gericht, de Rector Magnificus en de decaan van de faculteit waar degene(n) tegen wie de melding is gericht werkzaam is(zijn). 3b. De ombudsman VUmc brengt de melding ter kennis van degene(n) tegen wie de melding is gericht en de decaan van het VUmc. 4. Indien de Rector Magnificus zelf onderwerp vormt van een melding dient deze bij de voorzitter van het College van Bestuur te worden gemeld. 5. Indien de decaan van de betrokken faculteit onderwerp vormt van een melding wordt de Rector Magnificus van de melding in kennis gesteld; in het geval dat een melding betrekking heeft op de decaan VUmc wordt tevens de voorzitter van de Raad van Bestuur VUmc op de hoogte gebracht.

3 6. De ombudsman zal als regel per melding, gehoord het College van Bestuur en/of de Raad van Bestuur, interne en externe adviseurs raadplegen. Deze adviseurs vormen, samen met de ombudsman, een commissie van onderzoek. 7. Elke medewerker van de VU of het VUmc is verplicht medewerking te verlenen aan enig onderzoek van de ombudsman, zodra deze daarom verzoekt. Gevraagde informatie dient binnen veertien dagen aan de ombudsman te worden verstrekt. 8. Indien daartoe naar het oordeel van de ombudsman aanleiding bestaat kan de ombudsman toestaan dat de verstrekking van op de zaak betrekking hebbende informatie wordt uitgesteld. 9a. De ombudsman VU bericht de melder, degene(n) op wie de melding betrekking heeft, de Rector Magnificus en de decaan van de faculteit waarbinnen de persoon tegen wie de melding is gericht werkzaam is of studeert, binnen dertig dagen na ontvangst van de melding, over de ontvankelijkheid van de melding. 9b. De ombudsman VUmc bericht de melder, degene(n) op wie de melding betrekking heeft, de decaan VUmc, binnen dertig dagen na ontvangst van de melding, over de ontvankelijkheid van de melding. 10. De in het vorige lid genoemde termijn van dertig dagen wordt verlengd met dezelfde termijn waarvoor op grond van lid 8 uitstel is verleend. 11. De melder, degene(n) op wie de melding betrekking heeft en degene(n) die op enige wijze medewerking verleent aan de werkzaamheden van de ombudsman zijn verplicht daarover, alsmede over de bevindingen van de ombudsman, geheimhouding te bewaren, tenzij het College van Bestuur c.q. Raad van Bestuur daarvan ontheffing verleent. e. Bevindingen 1. Indien de ombudsman tot het oordeel komt dat een melding niet ontvankelijk is stuurt hij zijn oordeel naar het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur, deze nemen dit oordeel over. De vervolgprocedure als genoemd in artikel 3 tweede lid neemt daarbij een aanvang. 2. Indien de ombudsman oordeelt dat sprake is van schending van wetenschappelijk integriteit, doet de ombudsman daarvan mededeling aan het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur. 3. Indien van toepassing doet de ombudsman tevens aanbevelingen over te nemen maatregelen. 3. Vervolgprocedure 1. Het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur stelt binnen twee weken na ontvangst van het advies van de ombudsman zijn oordeel vast. Het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur stelt de melder en degene(n) op wie de melding betrekking heeft hiervan terstond schriftelijk in kennis. 2. Melder en degene(n) op wie de melding betrekking heeft kunnen binnen zes weken na ontvangst van het bericht van het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur aan het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) verzoeken advies uit te brengen over het oordeel van het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur. Het College van Bestuur.c.q.de Raad van Bestuur zendt desgevraagd terstond alle op de melding betrekking hebbende stukken in afschrift aan het LOWI.

4 3. Na ontvangst van het eventuele advies van het LOWI, stelt het College van Bestuur c.q. de Raad van Bestuur zijn definitieve oordeel vast en neemt het een besluit over de naar aanleiding van het advies te nemen maatregelen. 4. Na de wettelijke beroepstermijn kan het dossier vernietigd worden. 4. Verantwoording 1. De ombudsman VU en de ombudsman VUmc brengen ieder jaar een gezamenlijk verslag uit aan het College van Bestuur en de Raad van Bestuur. 2. In dit verslag geeft de ombudsman in geanonimiseerde vorm inzicht in de aantallen en de aard van de meldingen en de dienaangaande door hem ondernomen acties. 3. Het College van Bestuur c.q. Raad van Bestuur doet dit verslag ter bespreking aan het College van Decanen, de divisievoorzitters van het VUmc, de Ondernemingsraad VU, de Universitaire Studentenraad en de Ondernemingsraad VUmc toekomen. 4. De werkwijze wordt door het College van Bestuur en de Raad van Bestuur twee jaar na de inwerkingtreding geëvalueerd. Deze evaluatie wordt aan de orde gesteld in het College van Decanen, het overleg van de divisievoorzitters VUmc, de overlegvergadering met de Ondernemingsraad VU en de Universitaire Studentenraad als ook in de Ondernemingsraad VUmc. 5. Geheimhouding Behoudens het voorgaande is de ombudsman geheimhouding verschuldigd over wat hem in die hoedanigheid bekend is geworden. 6. Slotbepalingen 1. Het doen van een melding ingevolge deze regeling mag voor melder tot generlei, direct of indirect, nadeel leiden. Op de melder is de klokkenluiderregeling van de VU resp. VUmc van toepassing. 2. Deze regeling treedt inwerking op Toelichting 1. Algemeen In november 2001 hebben de KNAW, NWO en de VSNU de Notitie Wetenschappelijke Integriteit vastgesteld. Hierin wordt enerzijds een aantal gedragsregels geformuleerd voor de wetenschapsbeoefening binnen de universiteiten, en anderzijds een aanzet gegeven voor een klachtenregeling. Voor beide geldt als uitgangspunt dat het bestuur van een universiteit en een universitaire medisch centrum verantwoordelijk is voor het effectief waarborgen van de wetenschappelijke integriteit in onderwijs en onderzoek. Het College van Bestuur en de Raad van Bestuur hebben besloten ter uitvoering van deze landelijke afspraak een ombudsman wetenschappelijke integriteit te benoemen. Als eerste richtsnoer voor de toetsing van meldingen over ongeoorloofd handelen kan de omschrijving van gedragsregels in de Notitie Gedragscode Wetenschapsbeoefening, d.d. december 2004 van de VSNU dienen. In de praktijk zal door uitspraken in concrete gevallen een verdieping en aanscherping van deze normen kunnen ontstaan. 2. M/V Waar in de tekst van de regeling steeds de mannelijke vorm is gebruikt, kan dit ook gelezen worden in de vrouwelijke vorm en voorzover van toepassing ook de meervoudsvorm.

5 3. Melder Als melder kunnen optreden het personeel en de studenten van de VU, VUmc en personen buiten deze organisaties. 4. Ombudsman De ombudsman is in de meeste gevallen de eerst aangewezene om signalen op te vangen over ongeoorloofd handelen van VU/VUmc-medewerkers en studenten. De functionaris gaat na of een melding onder deze regeling valt, of de wetenschappelijke integriteit in het geding is; m.a.w. hij toetst of een melding ontvankelijk is. Belangrijk is dat de ombudsman gezien wordt als de persoon bij wie de beoordeling van de wetenschappelijke integriteit in goede handen is, wat blijkt uit diens kennis en diens ervaring. Mocht de ombudsman van oordeel zijn ter zake van een melding niet geheel onbevangen of onafhankelijk te zijn, zal de plaatsvervanger de melding behandelen. 5. Vervolgprocedure Het CvB/de RvB kan zijn oordeel baseren op het advies van de ombudsman. Het gehanteerde feitenmateriaal maakt het overbodig dat het CvB/de RvB betrokkenen nogmaals hoort. De rechtszekerheid van betrokkenen moet in acht worden genomen; daartoe wordt een termijn van twee weken aangehouden waarbinnen uitsluitsel dient te worden gegeven. Het College van Bestuur, de Raad van Bestuur, de melder en degene op wie de melding betrekking heeft, kunnen advies inwinnen bij het L(andelijk) O(rgaan) W(etenschappelijke) I(ntegriteit), opgericht door KNAW, NWO en VSNU. Uiteindelijk beslist het CvB/de RvB over de melding. Indien van toepassing zal het CvB/de RvB een besluit nemen over te nemen maatregelen tegen degene op wie de melding betrekking heeft. 6. Bescherming melder. Vooropstaat een onbevangen toetsing van wetenschappelijke integriteit. Ook al is een melding volstrekt ongegrond, indiening ervan mag geen gevolgen hebben voor de melder. Daarom is een verwijzing naar de Klokkenluidersregeling opgenomen. 7. Evaluatie Er is een evaluatie na 2 jaar voorzien. Op dat moment moet worden besloten of de regeling moet worden bijgesteld of ongewijzigd kan blijven voor de komende jaren.

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen bureau van de universiteit abjz Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen Preambule Binnen de Rijksuniversiteit Groningen rust op alle betrokkenen bij het wetenschappelijk

Nadere informatie

KLACHTREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT UNIVERSITEIT LEIDEN LEIDS UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM

KLACHTREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT UNIVERSITEIT LEIDEN LEIDS UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM KLACHTREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT UNIVERSITEIT LEIDEN & LEIDS UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM Inhoudsopgave Preambule... 1 1. Definities... 2 2. Algemeen... 3 3. Vertrouwenspersoon... 3 4. Commissie;

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit NWO - subsidieverlening

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit NWO - subsidieverlening Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit NWO - subsidieverlening Preambule NWO beschouwt het als haar taak om te waken over de kwaliteit van het door NWO gefinancierde wetenschappelijk onderzoek.

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit voor Humanistiek

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit voor Humanistiek Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit voor Humanistiek Preambule Binnen de Universiteit voor Humanistiek rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Leiden INHOUDSOPGAVE Preambule...1 Artikel 1 Definities...1 Artikel 2 Algemeen...2 Artikel 3 Vertrouwenspersoon...2 Artikel 4 Commissie Wetenschappelijke

Nadere informatie

Meldingsregeling Wetenschappelijke Integriteit Erasmus MC

Meldingsregeling Wetenschappelijke Integriteit Erasmus MC Meldingsregeling Wetenschappelijke Integriteit Erasmus MC Preambule Binnen het Erasmus MC rust op alle betrokkenen zowel bij het onderwijs en onderzoek als bij de zorg een eigen verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Klokkenluidersregeling Eigenaar: Auteur: Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Colette Polak Vastgesteld door het CvB op: 1 november 2016 Preambule De Vrije Universiteit Amsterdam: hierna: Vrije Universiteit,

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente Preambule Binnen de Universiteit Twente rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Landelijk Model Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit [naam universiteit]

Landelijk Model Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit [naam universiteit] Landelijk Model Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit [naam universiteit] Deze modelregeling is opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse universiteiten om als uitgangspunt en voorbeeld te dienen

Nadere informatie

Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit Open Universiteit

Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit Open Universiteit Bureau van de universiteit Personele en Juridische ondersteuning Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit Open Universiteit U2012/05267/JFE (11 september 2012) Vooraf Deze klachtenregeling is gebaseerd

Nadere informatie

Voor de verwezenlijking van dit klachtrecht heeft het college van bestuur de onderstaande regeling vastgesteld.

Voor de verwezenlijking van dit klachtrecht heeft het college van bestuur de onderstaande regeling vastgesteld. Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht Preambule Binnen de Universiteit Maastricht rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

REGLEMENT LANDELIJK ORGAAN WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2018

REGLEMENT LANDELIJK ORGAAN WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2018 REGLEMENT LANDELIJK ORGAAN WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2018 Preambule Het Reglement Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit 2018 (verder: Reglement LOWI) is vastgesteld op 20 maart 2018 door de

Nadere informatie

REGELING MELDING ONREGELMATIGHEDEN UNIVERSITEIT LEIDEN

REGELING MELDING ONREGELMATIGHEDEN UNIVERSITEIT LEIDEN REGELING MELDING ONREGELMATIGHEDEN UNIVERSITEIT LEIDEN INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Algemene bepalingen Interne procedure De Commissie integriteit Universiteit

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Utrecht

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Utrecht Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Utrecht Deze klachtenregeling is opgesteld conform het Landelijk Model Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit van de gezamenlijke Nederlandse

Nadere informatie

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen

Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen bureau van de universiteit abjz Regeling Bescherming Wetenschappelijke Integriteit Rijksuniversiteit Groningen Preambule Binnen de Rijksuniversiteit Groningen rust op alle betrokkenen bij het wetenschappelijk

Nadere informatie

Regeling ter bescherming van klokkenluiders bij de Universiteit Maastricht (klokkenluidersregeling)

Regeling ter bescherming van klokkenluiders bij de Universiteit Maastricht (klokkenluidersregeling) Regeling ter bescherming van klokkenluiders bij de Universiteit Maastricht (klokkenluidersregeling) Gelet op - De Code Goed Bestuur Universiteiten 2007, door de VSNU vastgesteld en inwerking getreden per

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Twente Preambule Binnen de Universiteit Twente rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

Regeling melding onregelmatigheden TU/e

Regeling melding onregelmatigheden TU/e Regeling melding onregelmatigheden TU/e Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven vindt het wenselijk dat in het kader van corporate governance, de universiteit beschikt over een

Nadere informatie

Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit TU/e

Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit TU/e Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit TU/e Preambule Binnen de TU/e rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor de instandhouding van de wetenschappelijke

Nadere informatie

Regeling Commissie wetenschappelijke integriteit Netwerk Levensbeschouwelijke Universiteiten

Regeling Commissie wetenschappelijke integriteit Netwerk Levensbeschouwelijke Universiteiten Regeling Commissie wetenschappelijke integriteit Netwerk Levensbeschouwelijke Universiteiten Preambule Binnen de in het Netwerk Levensbeschouwelijke Universiteiten (NLU) samenwerkende instellingen rust

Nadere informatie

KLACHTENREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT VU-VUMC - JAN. 2016

KLACHTENREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT VU-VUMC - JAN. 2016 KLACHTENREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT VU-VUMC - JAN. 2016 Preambule Binnen de VU en het VUmc rust op alle betrokkenen bij het onderwijs en onderzoek een eigen verantwoordelijkheid voor de instandhouding

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Wageningen University & Research 1

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Wageningen University & Research 1 Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit Wageningen University & Research 1 Deze klachtenregeling is opgesteld conform het Landelijk Model Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit van de gezamenlijke

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERREGELING WONINGSTICHTING VOLKSBELANG

KLOKKENLUIDERREGELING WONINGSTICHTING VOLKSBELANG KLOKKENLUIDERREGELING WONINGSTICHTING VOLKSBELANG 1. Algemeen In de Governancecode Woningcorporaties d.d. november 2006 wordt gesteld dat de directeurbestuurder ervoor zorgt dat werknemers zonder gevaar

Nadere informatie

Bijlage 1: Klachtenregeling externe klachtencommissie

Bijlage 1: Klachtenregeling externe klachtencommissie Bijlage 1: Klachtenregeling externe klachtencommissie Klachtenregeling externe klachtencommissie SMO Traverse en RIBW Brabant De tekst van deze klachtenregeling is in de mannelijke vorm geschreven, hiermee

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand Klokkenluidersregeling ROC Nijmegen. Datum: 1 maart 2017

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand Klokkenluidersregeling ROC Nijmegen. Datum: 1 maart 2017 Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand Klokkenluidersregeling ROC Nijmegen Datum: 1 maart 2017 Versie 1 maart 2017 / Accordering door het CvB d.d. 15 september 2016 / Instemming

Nadere informatie

Klachtenprotocol Kinderopvang De 5

Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Versie 10-11-2016 2 Klachtenprotocol Kinderopvang De 5 Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling 2 Samenstelling, benoeming

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Datum: 25 juni 2007 Auteur(s): Anouk Vromans Versie: 1.0 Versie Datum Omschrijving Door 1.0 25-6-2007 Opgesteld Jurist BCvB 1.0 25-6-2007 Vastgesteld RvT Datum 25-06-2007 Versie 1.0 Auteur Jurist BCvB

Nadere informatie

Regeling Klokkenluiders Universiteit Leiden 2017

Regeling Klokkenluiders Universiteit Leiden 2017 Regeling Klokkenluiders Universiteit Leiden 2017 Juridische Zaken, oktober 2017 1 Inhoudsopgave Preambule... 3 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Artikel 1.1. Definities... 3 Artikel 1.2 Advies en begeleiding

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING

KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING KLACHTENREGLEMENT RECLASSERING Reglement van orde van de landelijke Klachtencommissie Reclassering (Definitief vastgesteld op 20 december 2012) De Klachtencommissie Reclassering, gelet op hoofdstuk 5 van

Nadere informatie

Procedure klachtenregeling cliënten

Procedure klachtenregeling cliënten Procedure klachtenregeling cliënten Inleiding Het doel van het Klachtenreglement van ArosA is het regelen van een behoorlijke en zorgvuldige omgang van de klachten van cliënten. De Klachtenregeling bestaat

Nadere informatie

Regeling Melding Vermoeden Misstand

Regeling Melding Vermoeden Misstand Regeling Melding Vermoeden Misstand 1. ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. Ambtenaar: een ieder die werkzaam is of is geweest bij de Modulaire Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011

Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Bijlage: Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2011 Artikel 1 Begripsomschrijving Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. bevoegd gezag: het orgaan dat in

Nadere informatie

Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk

Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk Reglement Klachtrecht voor klanten van de afdeling Sociaal-culturele dienstverlening Stichting Welzijnswerk inzage-exemplaar voor klanten REGLEMENT KLACHTRECHT Inhoudsopgave Artikel 1 Artikel 2 Artikel

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Reglement klachtencommissie Soort: Regeling Datum: 4 oktober 2012 Kenmerk Decos: D-KC-00002/INT-1201301 Pagina s: 7 Auteur(s): Klachtencommissie cliënten Versie: 2 Gebruik: Extern Status: Definitief Rubriek:

Nadere informatie

Klachtenregeling Virenze

Klachtenregeling Virenze Status Definitief Pagina 1 van 5 Klachtenregeling Virenze Artikel 1: begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De instelling: alle onder Virenze ressorterende bedrijfsonderdelen en

Nadere informatie

Regeling Wetenschappelijke integriteit

Regeling Wetenschappelijke integriteit Bijlage 12 Regeling Wetenschappelijke integriteit Vastgesteld door het college van bestuur op 12 februari 2013 Preambule Binnen de Radboud Universiteit Nijmegen rust op alle betrokkenen bij het onderwijs

Nadere informatie

Klachtenregeling Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid

Klachtenregeling Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid Klachtenregeling Regionale Ambulancevoorziening Zuid-Holland Zuid Het algemeen bestuur van de Dienst Gezondheid & Jeugd; Overwegende: dat de Regionale Ambulancevoorziening een zorgaanbieder is als bedoeld

Nadere informatie

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V.

Protocol. Klachtencommissie. Autimaat B.V. Protocol Klachtencommissie Autimaat B.V. Doetinchem December 2011 Protocol van de klachtencommissie van Autimaat B.V. Inhoudsopgave Toepassingsgebied 3 Begripsbepaling 3 Doelstelling van de klachtenregeling

Nadere informatie

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College 1 Begripsbepalingen 1.1 Onder klacht wordt in dit reglement verstaan uitingen van ontevredenheid met betrekking tot het Da

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Ons Middelbaar Onderwijs. ( Klokkenluidersregeling )

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Ons Middelbaar Onderwijs. ( Klokkenluidersregeling ) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Ons Middelbaar Onderwijs ( Klokkenluidersregeling ) Preambule De regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Ons Middelbaar

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling)

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluidersregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluidersregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (Klokkenluidersregeling) Preambule De regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Signum biedt een beschrijving

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de beleidsregel Klachtenregeling ongewenst gedrag voor de decentrale overheid 2017" vast te stellen. De nieuwe beleidsregel

Nadere informatie

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Leonie Linssen Coach en Counsellor Tel : 073-6420725 M: 06-45550680 E-mail: info@veranderjewereld.nl www.veranderjewereld.nl Verander je Wereld conformeert zich aan de klachtenregeling van de Nederlandse

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

Klachtenregeling Universiteit Twente

Klachtenregeling Universiteit Twente Klachtenregeling Universiteit Twente Kenmerk: CvB UIT - 2532 Datum: 12 april 2017 Auteur: Hooftman Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Artikel 1 Begripsbepalingen... 2 Artikel 2 Vertrouwenspersoon en studentendecaan...

Nadere informatie

1. Het doel van dit reglement is een praktische uitwerking te geven van de bepalingen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg.

1. Het doel van dit reglement is een praktische uitwerking te geven van de bepalingen van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Klachtenreglement Allerzorg Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder: Allerzorg; b. directie: de directie

Nadere informatie

Optometristen Vereniging Nederland. Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen

Optometristen Vereniging Nederland. Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen Optometristen Vereniging Nederland Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen Begripsomschrijvingen Artikel 1 Voor de toepassing van hetgeen bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

Klachtenreglement Ongewenste Omgangsvormen

Klachtenreglement Ongewenste Omgangsvormen Klachtenreglement Ongewenste Omgangsvormen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het Regius College Schagen

Klokkenluidersregeling. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het Regius College Schagen Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het Regius College Schagen Versie: 18 november 2014 Inhoud INLEIDING...3 INTERNE PROCEDURE VOOR HET

Nadere informatie

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT TUDelft Klachtenregeling Wetenschappelijke Integriteit TU Delft Overweegt, HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT dat binnen de Technische Universiteit Delft op alle betrokkenen bij

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties

Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon integriteit.

Nadere informatie

Klachtenreglement WIJeindhoven

Klachtenreglement WIJeindhoven Klachtenreglement WIJeindhoven 1 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijvingen... 3 Artikel 3 Wraking en verschoning... 3 Artikel 4 Indiening van de klacht... 4 Artikel 5 Behandeling van de klacht... 4

Nadere informatie

Regeling procedure en bescherming bij melding van een vermoeden van een misstand

Regeling procedure en bescherming bij melding van een vermoeden van een misstand Klokkenluidersregeling Kennemer Wonen Regeling procedure en bescherming bij melding van een vermoeden van een misstand Kennemer Wonen vindt het belangrijk dat werknemers op een goede maar vooral veilige

Nadere informatie

KLACHTENREGELING RELIM

KLACHTENREGELING RELIM KLACHTENREGELING RELIM Landgraaf, 2011 1 KLACHTENREGELING RELIM Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. Relim: Relim, door het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid Limburg aangewezen voor de uitvoering van de

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand (Klokkenluidersregeling Voortgezet Onderwijs)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand (Klokkenluidersregeling Voortgezet Onderwijs) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand (Klokkenluidersregeling Voortgezet Onderwijs) Concept ter bespreking : [10-01-2017] Vastgesteld door de Directie : [10-01-2017] Vastgesteld

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het St. Michaël College

KLOKKENLUIDERSREGELING. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het St. Michaël College KLOKKENLUIDERSREGELING Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het St. Michaël College Augustus 2015 INHOUD Inleiding Interne procedure voor het melden van een ernstige

Nadere informatie

Regeling wetenschappelijke integriteit TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

Regeling wetenschappelijke integriteit TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Regeling wetenschappelijke integriteit TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Overwegende, dat binnen de Technisch Universiteit Delft op alle medewerkers die wetenschappelijk

Nadere informatie

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal Omschrijving: reglement m.b.t. het behandelen van klachten van klanten door een onafhankelijke commissie. Inhoud 1. begripsomschrijvingen 2. samenstelling klachtencommissie 3. indiening van de klacht 4.

Nadere informatie

d. Secretaris: de medewerker van het LUMC die door de raad van Bestuur is aangesteld als ambtelijk secretaris klachtenadviescommissie;

d. Secretaris: de medewerker van het LUMC die door de raad van Bestuur is aangesteld als ambtelijk secretaris klachtenadviescommissie; Regeling klachtenadviescommissie Dit document is van toepassing op de klachtenadviescommissie van het LUMC en beschrijft de werkwijze en verantwoordelijkheden van deze commissie. Hiermee wordt voldaan

Nadere informatie

TiU-Klokkenluidersregeling

TiU-Klokkenluidersregeling TiU-Klokkenluidersregeling Het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg vindt het wenselijk om in het kader van goed bestuur en een integere en transparante organisatie een heldere procedure

Nadere informatie

Reglement vertrouwenspersoon en klachtencommissie ongewenst gedrag HZ. Stichting HZ. - preambule

Reglement vertrouwenspersoon en klachtencommissie ongewenst gedrag HZ. Stichting HZ. - preambule Reglement vertrouwenspersoon en klachtencommissie ongewenst gedrag HZ Stichting HZ - preambule In aanvulling op de voor alle betrokkenen van de HZ geldende regels en de integriteitcode vindt de HZ het

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING CSG HET NOORDIK. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

KLOKKENLUIDERSREGELING CSG HET NOORDIK. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand STAFBUREAU KLOKKENLUIDERSREGELING CSG HET NOORDIK Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Kenmerk: SB/HND/KCH/2016/001009 Vastgesteld door het bestuur d.d. 11 april 2017 Regeling

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Preambule De klokkenluidersregeling/ regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Vitus

Nadere informatie

Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG)

Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG) Klachtenregeling Stichting Interconfessioneel (RK/PC) Voortgezet Onderwijs in het Gooi (SIVOG) Colofon: Uitgave: S.I.V.O.G. Vastgesteld door Bestuur: d.d. 18 november 2016 Instemming GMR: d.d. 28 november

Nadere informatie

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens Bijlage 7 Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens Regeling ter uitvoering van het bepaalde in artikel 54 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit Nijmegen. HOOFDSTUK 1.

Nadere informatie

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken

Klachtenreglement onafhankelijke. Klachtencommissie. Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Klachtenreglement Voor het vrijwilligerswerk in Haarlem en omstreken Haarlem, december 2012 1 Art. 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN 1.1 De organisatie: Organisatie die gebruik maakt van de diensten van de Onafhankelijke

Nadere informatie

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten.

Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. EDT Maastricht Klachtenreglement 1 Voor de behandeling van algemene klachten van ambulante patiënten. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter

Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter Reglement Klachtencommissie Cliënten Mentaal Beter INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Begrippen Blz. 03 Artikel 2 Uitgangspunten Blz. 04 Artikel 3 De Klachtencommissie Blz. 05 Artikel 4 De werkwijze van de commissie

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Dunavie vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom is

Nadere informatie

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017

Klachtenreglement. Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017 Klachtenreglement Datum vaststelling: 22 november 2016 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2017 Praktijk voor Psychiatrie en Psychotherapie Vosbergerweg 1 8181 JG HEERDE ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities

Nadere informatie

KLACHTENREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM (besluitnummer: 2013cb0471, d.d. 10 december 2013)

KLACHTENREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM (besluitnummer: 2013cb0471, d.d. 10 december 2013) KLACHTENREGELING WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM (besluitnummer:, d.d. 10 december 2013) Preambule Binnen de Universiteit van Amsterdam rust op alle betrokkenen bij het onderwijs

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Zorgverleners leren van klachten en ongewenste gebeurtenissen in de zorg. Doel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg is dan ook: openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling)

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling) Regeling: Klokkenluidersregeling Datum: 24-05-2016 Kenmerk: BGTN7386 Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling) De gemeenschappelijke regeling WOZL en de

Nadere informatie

Klachten Procedure en Reglement

Klachten Procedure en Reglement Klachten De directie van Coaching Plaza heeft een klachtenprocedure in het leven geroepen en heeft daarvoor het volgende reglement vastgesteld. Tevens heeft de directie de hierin genoemde klachtencommissie

Nadere informatie

REGELING KLACHTENCOMMISSIE ONGEWENST GEDRAG OMGEVINGSDIENST GRONINGEN

REGELING KLACHTENCOMMISSIE ONGEWENST GEDRAG OMGEVINGSDIENST GRONINGEN REGELING KLACHTENCOMMISSIE ONGEWENST GEDRAG OMGEVINGSDIENST GRONINGEN Kwartiermaker RUD Groningen April 2013 1 Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Groningen; gelet op de instemming van de BOR

Nadere informatie

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder:

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder: Inleiding Een cliënt kan een klacht of een uiting van onvrede voorleggen aan de desbetreffende medewerker, de manager of de Raad van Bestuur van MEE & de Wering. Indien dit niet tot een voor de cliënt

Nadere informatie

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling)

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) GGNet Gelet op het belang dat GGNet hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan, aan een goed klokkenluidersbeleid,

Nadere informatie

KLACHTENREGELING GGD BRABANT-ZUIDOOST 2017

KLACHTENREGELING GGD BRABANT-ZUIDOOST 2017 KLACHTENREGELING GGD BRABANT-ZUIDOOST 2017 Het Algemeen Bestuur van de GGD Brabant-Zuidoost, gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur, gezien de instemming van de Ondernemingsraad, gelet op de Wet

Nadere informatie

Klachtenregeling Meerwegen scholengroep

Klachtenregeling Meerwegen scholengroep Klachtenregeling Meerwegen scholengroep Artikel 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. school: een school als bedoeld in de Wet op het voortgezet onderwijs; b. commissie: de commissie als bedoeld

Nadere informatie

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant

Regeling Klachten Cliënten Thuiszorg West-Brabant Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder: a. zorgaanbieder : Stichting Thuiszorg West-Brabant (TWB); b. raad van bestuur

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling SG Spinoza. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand

Klokkenluidersregeling SG Spinoza. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand s c h o l e n g r o e p Klokkenluidersregeling SG Spinoza Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand Januari 2016 Preambule De klokkenluidersregeling 1 binnen Scholengroep Spinoza

Nadere informatie

Het Stichtingsbestuur van de Stichting Mens Achter de Patiënt (Stg MAP) stelt de volgende klachtenregeling vast.

Het Stichtingsbestuur van de Stichting Mens Achter de Patiënt (Stg MAP) stelt de volgende klachtenregeling vast. Klachtenregeling MAP Het Stichtingsbestuur van de Stichting Mens Achter de Patiënt (Stg MAP) stelt de volgende klachtenregeling vast. HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 1. In deze regeling wordt

Nadere informatie

Reglement van Orde. College van Beroep voor de examens. ex Artikel 7.62 van de WHW. College van Beroep voor de examens - Reglement van Orde

Reglement van Orde. College van Beroep voor de examens. ex Artikel 7.62 van de WHW. College van Beroep voor de examens - Reglement van Orde College van Beroep voor de examens Reglement van Orde 1 Inhoudsopgave Artikel 1. Plaats en functie van het College... 3 Artikel 2. Voordracht, samenstelling en benoeming van het College... 3 Artikel 3.

Nadere informatie

REGELING BEHANDELING KLACHTEN naar aanleiding van de gedraging van de METC van het VU medisch centrum (VUmc)

REGELING BEHANDELING KLACHTEN naar aanleiding van de gedraging van de METC van het VU medisch centrum (VUmc) Bijlage II REGELING BEHANDELING KLACHTEN naar aanleiding van de gedraging van de METC van het VU medisch centrum (VUmc) HOOFDSTUK I ALGEMEEN Artikel 1 Inleiding 1.1 Deze regeling beoogt te voorzien in

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid. Doel Het bieden van mogelijkheden om het vermoeden van een misstand te melden.

Kwaliteitsbeleid. Doel Het bieden van mogelijkheden om het vermoeden van een misstand te melden. Kwaliteitsbeleid KLOKKENLUIDERSREGELING Nummer P 5500 Versie 2. Datum 25 juni 2013 Status Definitief Eigenaar André van der Velde Pagina s 6 Doel Het bieden van mogelijkheden om het vermoeden van een misstand

Nadere informatie

KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN

KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN KLACHTENREGELING (SEKSUELE) INTIMIDATIE, AGRESSIE, GEWELD EN DISCRIMINATIE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN INHOUDSOPGAVE Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Woonstichting Vooruitgang

Klokkenluiderregeling Woonstichting Vooruitgang Klokkenluiderregeling Woonstichting Vooruitgang Artikel 1 Inleiding Wst Vooruitgang vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Inleiding In de Governancecode voor Woningcorporaties is gesteld dat de directeur-bestuurder ervoor zorgt dat werknemers zonder gevaar voor hun rechtspositie de mogelijkheid hebben

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Ons Middelbaar Onderwijs. ( Klokkenluidersregeling )

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Ons Middelbaar Onderwijs. ( Klokkenluidersregeling ) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Ons Middelbaar Onderwijs ( Klokkenluidersregeling ) pag. 1 van 8 Preambule Klokkenluidersregeling De regeling inzake het omgaan met

Nadere informatie

39. Klokkenluidersregeling

39. Klokkenluidersregeling 39. Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Preambule De regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Stad & Esch biedt een heldere

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling PThU

Klokkenluidersregeling PThU Klokkenluidersregeling PThU Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. een melder: degene die (het vermoeden) van een misstand meldt. b. bevoegd

Nadere informatie

Klachtenprocedure. 1. Definities

Klachtenprocedure. 1. Definities Klachtenprocedure Bent u ondanks onze inspanningen om u zo goed mogelijk van dienst te zijn, niet tevreden over E&R Opleidingen, dan kunt u een klacht indienen. Wij zullen er alles aan doen om uw klacht

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Beleidsstuk Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand MT goedgekeurd op 1 november 2016 (P)MR ingestemd op 1 december 2016 college van bestuur formeel vastgesteld op 8 december 2016

Nadere informatie

Gewijzigde Voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand 2013

Gewijzigde Voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand 2013 Gewijzigde Voorbeeldregeling Melding Vermoeden Misstand 2013 Het bevoegd gezag van [GEMEENTE OF ORGANISATIE INVULLEN]; gelet op het bepaalde in artikel 15:2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon Het bestuur van de Vereniging voor Christelijke Mavo in Dantumadiel besluit - gelet op artikel 24b van de Wet op het Voortgezet Onderwijs - d.d. 10 oktober 2018 tot vaststelling van de onderstaande klachtenregeling.

Nadere informatie

Titel: Klokkenluidersregeling

Titel: Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Meest recente wijzigingen: regeling is aangepast aan de nieuwe wetgeving Inleiding Amerpoort vindt het belangrijk en waardevol dat medewerkers mogelijke misstanden binnen de organisatie

Nadere informatie

BIJLAGE 3 BIJ HET BBR TU DELFT, art. 42, lid 4. Regeling klachten studenten TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT

BIJLAGE 3 BIJ HET BBR TU DELFT, art. 42, lid 4. Regeling klachten studenten TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT BIJLAGE 3 BIJ HET BBR TU DELFT, art. 42, lid 4 Regeling klachten studenten TU Delft HET COLLEGE VAN BESTUUR VAN DE TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Overweegt, dat het wenselijk is regels vast te stellen voor

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Zorggroep Amsterdam-Oost

Klokkenluidersregeling Zorggroep Amsterdam-Oost Klokkenluidersregeling Zorggroep Amsterdam-Oost Inleiding In deze Klokkenluidersregeling hebben wij geprobeerd een zorgvuldige procedure op te stellen voor situaties waarvan wij hopen dat zij zich nooit

Nadere informatie