Starting a sentence in Dutch Bouma, G.J.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Starting a sentence in Dutch Bouma, G.J."

Transcriptie

1 Starting a sentence in Dutch Bouma, G.J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document Version Publisher's PDF, also known as Version of record Publication date: 2008 Link to publication in University of Groningen/UMCG research database Citation for published version (APA): Bouma, G. J. (2008). Starting a sentence in Dutch: A corpus study of subject- and object-fronting [S.l.]: s.n. Copyright Other than for strictly personal use, it is not permitted to download or to forward/distribute the text or part of it without the consent of the author(s) and/or copyright holder(s), unless the work is under an open content license (like Creative Commons). Take-down policy If you believe that this document breaches copyright please contact us providing details, and we will remove access to the work immediately and investigate your claim. Downloaded from the University of Groningen/UMCG research database (Pure): For technical reasons the number of authors shown on this cover page is limited to 10 maximum. Download date:

2 Samenvatting In een bekende televisiereclame uit het verleden kwamen de volgende regels voor: (1) a. Koning, keizer, admiraal, b. Popla kennen ze allemaal! In zin (1b) staat het lijdend voorwerp Popla (een toiletpapiermerk) direct vóór het finiete werkwoord. In de traditionele beschrijvende taalkunde staat deze positie onder andere bekend onder de Duitse term Vorfeld. Het Nederlands kan beschreven worden als een taal met verb-second, verb-final: in een bewerende hoofdzin komt het finiete werkwoord op de tweede plaats, en eventuele andere werkwoorden in een cluster tegen het eind van de zin. Afgezien van deze vaste polen laat het Nederlands een zekere variatie toe in de woordvolgorde. Zo is er grote vrijheid in de keuze voor de woordgroep die op de eerste plaats komt, de Vorfeldbezetter. De schrijvers van de Popla-reklame hadden bijvoorbeeld de betekenis van (1b) ook uit kunnen drukken met de dichtregel: (1) b. Ze kennen Popla allemaal! In (1b ) wordt het Vorfeld bezet door het onderwerp ze. In dit proefschrift probeer ik de vraag te beantwoorden wat de keuze bepaalt tussen twee Vorfeldvarianten, zoals (1b) en (1b ). Er zijn betrekkelijk weinig grammaticale beperkingen in de keuze voor een Vorfeldbezetter, en de hierboven gegeven varianten illustreren maar twee van de vele mogelijkheden. In dit proefschrift houd ik me echter niet zozeer bezig met de vraag wat er grammaticaal allemaal mogelijk is, maar veeleer met de vraag welke syntactische, discours-semantische en communicatieve overwegingen voor een spreker belangrijk zijn in de vooropplaatsing van een zinsdeel. Een antwoord op deze vraag wordt gegeven aan de hand van een studie van vooropplaatsing van onderwerpen, lijdend voorwerpen en meewerkend voorwerpen in gesproken Nederlands. De bestudeerde Vorfeldvarianten zijn dus als in (2).

3 (2) a Ik heb jou dat verteld. b Jou heb ik dat verteld. c Dat heb ik jou verteld. Met behulp van een combinatie van theoretische modellering en corpusonderzoek wordt een aantal van de factoren in de keuze tussen (2a), (2b) en (2c) duidelijk gemaakt. Als corpus worden ongeveer zestigduizend zinnen uit het Corpus Gesproken Nederlands (CGN, 2004) gebruikt. Sprekersvoorkeuren in vooropplaatsing In de eerste helft van het proefschrift wordt de invloed van drie factoren op vooropplaatsing bestudeerd: de grammaticale functie van een zinsdeel, zijn bepaaldheid (in het geval van naamwoordelijke zinsdelen), en zijn grammaticale complexiteit. Deze factoren, die goed te bestuderen zijn in een syntactisch geannoteerd corpus, zijn bekend uit onderzoek naar woordvolgorde in het Duitse en Nederlandse Mittelfeld (tussen het finiete werkwoord in tweede positie en de niet-finiete werkwoorden aan het eind van de zin) en zinsdeelvolgorde in het algemeen in het Duits, Nederlands en Engels (Hoofdstuk 2). Een belangrijke deelvraag in dit onderzoek is dan ook in hoeverre Vorfeldbezetting onderhevig is aan dezelfde globale tendensen als de zinsdeelvolgorde in het Mittelfeld. 1. Grammaticale functie De canonieke volgorde van zinsdelen in het Nederlandse Mittelfeld is onderwerp voor voorwerp, en meewerkend voorwerp voor lijdend voorwerp. Wat betreft Vorfeldbezetting kunnen we het volgende opmaken uit het corpus (Hoofdstuk 4): onderwerpen worden vaker vooropgeplaatst dan voorwerpen, en hoewel het verschil tussen de voorwerpen klein is, lijkt het erop dat meewerkend voorwerpen vaker vooropgeplaatst worden dan lijdend voorwerpen. Hierbij moet echter worden opgemerkt dat er te weinig meewerkend-voorwerpsdata beschikbaar is voor een solide resultaat. We kunnen de invloed van de grammaticale functie van een zinsdeel op de kans dat het vooropgeplaatst wordt, samenvatten als in (3), waarbij gelezen wordt als neigt sterker naar Vorfeldbezetting. (3) Positieve relatie tussen grammaticale functie en Vorfeldbezetting: onderwerp meewerkend voorwerp lijdend voorwerp De ordening van grammaticale functies in (3) kennen we van de canonieke zinsdeelvolgorde in het Mittelfeld. We kunnen daarom voorzichtig vaststellen dat Vorfeldbezetting door onderwerpen en voorwerpen een afspiegeling is van zinsdeelvolgorde in het Mittelfeld. Dit maakt het aannemelijk dat grammaticale functie een algemene invloed heeft op woordvolgorde, onafhankelijk van het domein in de zin.

4 2. Bepaaldheid De relatie tussen bepaaldheid en Vorfeldbezetting is nogal ingewikkeld. Op basis van bestaande resultaten over de zinsdeelvolgorde in het Nederlandse en Duitse Mittelfeld kunnen we volgende bepaaldheidshiërarchie opstellen: voornaamwoorden, bepaalde naamwoordsgroepen, onbepaalde naamwoordsgroepen. In het Mittelfeld bestaat er de neiging om elementen die hoger in deze hiërarchie staan, eerder uit te spreken. Deze Mittelfeldtendensen zijn gedeeltelijk terug te vinden in de Vorfeldbezettingsdata (Hoofdstuk 4). Bepaalde (niet-voornaamwoordelijke) naamwoordsgroepen worden vaker vooropgeplaatst dan onbepaalde naamwoordsgroepen. In het geval van de voornaamwoordelijke zinsdelen wijkt Vorfeldbezetting echter af van de Mittelfeldvolgorde. Het is bekend dat gereduceerde persoonlijk voornaamwoordelijke voorwerpen niet in het Vorfeld mogen staan. Uit de corpusanalyse blijkt dat de kans dat een gereduceerd persoonlijk voornaamwoord in het Vorfeld gezet wordt, zeer klein is, onafhankelijk van grammaticale functie. In het algemeen is het zelfs zo dat de gemiddelde kans dat een persoonlijk voornaamwoord (gereduceerd of niet, onderwerp of voorwerp) vooropgeplaatst wordt kleiner is dan de kans dat een bepaalde naamwoordsgroep vooropgeplaatst wordt. Dit is niet in lijn met de bepaaldheidshiërarchie. Daar staat echter tegenover dat er een zeer sterke neiging bestaat om aanwijzende voornaamwoorden in het Vorfeld te plaatsen. Deze worden veel frequenter vooropgeplaatst dan bepaalde naamwoordsgroepen. We kunnen de zojuist geschetste conflicterende tendensen in Vorfeldbezetting samenvatten als (4) en (5). Merk op dat de eerste categorie in (5) het Vorfeld het sterkst vermijdt. (4) Positieve relatie tussen bepaaldheid en Vorfeldbezetting: voornaamwoorden bepaalde naamwoordsgroepen onbepaalde naamwoordsgroepen (5) Negatieve relatie tussen voornaamwoordstype en Vorfeldbezetting gereduceerd, persoonlijk vol, persoonlijk aanwijzend Het negatieve effect op vooropplaatsing van voornaamwoordstype is in het geval van persoonlijke voornaamwoorden sterker dan het positieve effect van de hoge positie op de bepaaldheidshiërarchie. De trends die samengevat zijn in (4) en (5), zijn terug te vinden in zowel de onderwerpsdata als de voorwerpsdata. De verschillen tussen de graden van bepaaldheid en de voornaamwoordstypen zijn echter groter in de onderwerpsdata. Een mogelijke verklaring van de negatieve relatie tussen voornaamwoordstype en Vorfeldbezetting wordt gegeven door een universeel woordvolgordeprincipe voorgesteld door (Gundel, 1988), het zogenaamde first-things-first principe. Volgens dit principe is er een universele tendens om belangrijke informatie het eerst uit te spreken. Onder belangrijke informatie wordt hier informatie verstaan die nieuw, contrasterend of onverwacht is. Persoonlijke voornaamwoorden, en vooral gereduceerde persoonlijke voornaamwoorden,

5 worden typisch gebruikt om informatie uit te drukken die in zeer hoge mate voorspelbaar is, en dus niet belangrijk. Als we het Vorfeld als positie voor belangrijk materiaal beschouwen, is het niet verrassend dat voornaamwoorden niet vaak in deze positie gezet worden. Het feit dat we de invloed van naamwoordelijke bepaaldheid op Vorfeldbezetting uiteen kunnen splitsen in (5) en (4), suggereert dat de bepaaldheidshiërarchie, net als grammaticale functie, een algehele invloed op woordvolgorde heeft, onafhankelijk van het domein in de zin. De differentiatie tussen Vorfeldbezetting en Mittelfeldwoordvolgorde komt dan voort uit het feit dat het first-things-first principe alleen van invloed is in het Vorfeld. 3. Grammaticale complexiteit Een niet ongewone aanname is dat er een algemene tendens bestaat om constituenten die grammaticaal minder complex of korter zijn, eerder uit te spreken dan constituenten die complexer of langer zijn. Deze aanname is al terug te vinden is bij Behaghel (1909). In de Algemene Nederlandse Spraakkunst (Haeseryn et al., 1997) wordt deze aanname het complexiteitsprincipe genoemd. Aangezien het Vorfeld een zeer vroege positie in de zin is, wekt het complexiteitsprincipe de verwachting dat Vorfeldmateriaal relatief kort is. Analyse van corpusdata bevestigt dit: zinsdelen in het Vorfeld zijn gemiddeld korter dan zinsdelen die niet in het Vorfeld staan. We kunnen hiermee echter niet vaststellen dat er een directe invloed van complexiteit op Vorfeldbezetting bestaat. Nadere inspectie van de data laat namelijk zien dat complexiteit voornamelijk een rol speel in de vraag of een zinsdeel aan de rechterkant van een zin staat of niet. Het waargenomen verschil in lengte tussen Vorfeldzinsdelen en andere zinsdelen wordt veroorzaakt door het feit dat geen enkele van de Vorfeldzinsdelen aan de rechterkant van een zin staat, maar een deel van de overige zinsdelen wel. Toch kunnen we ook hier een overeenkomst tussen Mittelfeldvolgorde en Vorfeldbezetting zien: ook in het Mittelfeld lijkt er geen algemeen effect van complexiteit op zinsdeelvolgorde te bestaan. De drie factoren grammaticale functie, bepaaldheid en grammaticale complexiteit spelen dus ieder een rol in de keuze voor een Vorfeldbezetter. Kort gezegd: subjecten, aanwijzende voornaamwoorden en eenvoudige zinsdelen zijn goede Vorfeldbezetters, maar lijdend voorwerpen, onbepaalde naamwoordsgroepen, gereduceerde persoonlijke voornaamwoorden en complexe zinsdelen niet. De ingewikkelde patronen in Vorfeldbezetting die we in het corpus kunnen waarnemen zijn op zijn minst een combinatie van globale tendensen in zinsdeelvolgorde (grammaticale functie en de bepaaldheidshiërarchie), een lokale factor met betrekking tot het Vorfeld (belangrijk materiaal), en een lokale factor met betrekking tot de rechterkant van een zin (grammaticale complexiteit). Het belang van het toehoordersperspectief Het onderzoek heeft tot dusver impliciet de invalshoek van de spreker gekozen. Een van de opgaven van de spreker is om zinsdelen te ordenen in een zin, voordat de zin

6 uitgesproken wordt. Een keuze die de spreker daarbij moet maken is welk zinsdeel in het Vorfeld komt te staan. We weten nu dat zinsdeeleigenschappen als grammaticale functie, bepaaldheid en grammaticale complexiteit een rol spelen in hoe aantrekkelijk een zinsdeel is als Vorfeldbezetter voor een spreker. In de statistische modellen die gebruikt worden in dit proefschrift nemen we de sprekerspositie zelfs vrij expliciet in: de modellen voorspellen voor een zinsdeel wat de kans is dat het in het Vorfeld terecht komt op basis van de eigenschappen grammaticale functie, bepaaldheid en grammaticale complexiteit. Er spelen in de keuze voor een Vorfeldbezetter echter ook factoren een rol die niet zo eenvoudig met behulp van eigenschappen van de afzonderlijke zinsdelen te formuleren zijn. Dit wordt duidelijk als we de gevolgen van vooropplaatsing voor de toehoorder in overweging nemen. Een van taken van de toehoorder bij het interpreteren van een zin is om aan elk van de zinsdelen een grammaticale functie toe te wijzen. Aangezien grammaticale functie door de toehoorder afgeleid moet worden uit ander informatie, en aangezien het zinsdeel in het Vorfeld verschillende grammaticale functies kan hebben, kan het zijn dat de toehoorder de verkeerde grammaticale functie toewijst aan de Vorfeldbezetter, en daarmee de zin verkeerd begrijpt. Voor diverse talen met een vrije woordvolgorde, bijvoorbeeld Duits, Russisch, Hindi en Japans, is beweerd dat woordvolgordevariatie ingeperkt wordt of zelfs uitgesloten is wanneer er niet gegarandeerd kan worden dat een toehoorder de juiste grammaticale functies aan de juiste zinsdelen toewijst. Dit kan bijvoorbeeld optreden in talen met een uitgebreid naamvalssysteem wanneer twee of meer zinsdelen dezelfde naamval of niet van elkaar te onderscheiden naamvallen krijgen. In deze gevallen is de canonieke zinsdeelvolgorde de enige toegelaten volgorde. Dit verlies van de mogelijkheid van woordvolgordevariatie wordt woordvolgordebevriezing genoemd. Voor een toehoorder betekent woordvolgordebevriezing dat in specifieke gevallen grammaticale functie direct kan worden afgeleid van de zinsdeelvolgorde. Voor een spreker betekent woordvolgordebevriezing dat er minder vrijheid is in het formuleren van een zin. Het is op basis van intuïtiedata aannemelijk dat woordvolgordebevriezing ook een rol speelt in Vorfeldbezetting. Neem het voorbeeld in (6). (6) Jan heeft Piet aan de kant gezet Voorkeursinterpretatie: Piet is gedumpt door Jan. Onwaarschijnlijke interpretatie: Jan is gedumpt door Piet. Het is in principe mogelijk is dat degene die (6) uitspreekt, ervoor gekozen heeft om het lijdend voorwerp op de eerste plaats te zetten. Jan zou, wat positie in de zin en wat morfologische eigenschappen betreft, zowel het onderwerp als het lijdend voorwerp van (6) kunnen zijn. Toch is de zin niet duidelijk ambigu en ligt de voorwerpsinitiële interpretatie niet erg voor de hand. Het is wel mogelijk om deze wat meer naar voren

7 te halen met behulp van context of intonatie. De onderwerpsinitiële interpretatie is echter vanzelf aanwezig. Het lijkt erop dat de beschikbaarheid van de voorwerpsinitiële interpretatie afhankelijk is van de herkenbaarheid van de grammaticale functie van zinsdelen. Ofwel: Vorfeldbezetting in het Nederlands zou wel eens onderhevig kunnen zijn aan woordvolgordebevriezing. Voortbouwend op eerder werk van onder andere Lee (2001b), stel ik in de tweede helft van het proefschrift dat woordvolgordebevriezing het beste met een grammaticaal model beschreven kan worden dat zowel het sprekers- als het toehoordersperspectief omvat (Hoofdstuk 5). De formalisering van deze verschillende perspectieven is mogelijk in zogenaamde bidirectionele optimalititeitstheoretische modellen. In een dergelijk bidirectioneel model worden de keuzemogelijkheden van een spreker begrensd door de vereiste dat een toehoorder de zinsdelen de juiste grammaticale functie toe kan kennen. Hiervoor heeft de toehoorder een reeks aan verschillende informatiebronnen tot zijn beschikking. Toegepast op de keuze voor een Vorfeldbezetter kan het in het model zo zijn dat een voorwerp niet in het Vorfeld gezet kan worden, ookal is het door zijn eigenschappen voor de spreker een zeer aantrekkelijke Vorfeldbezetter, omdat het door de toehoorder niet als voorwerp herkend zou worden, maar als onderwerp. Het bidirectionele model van Vorfeldbezetting kan getoetst worden met behulp van het corpus door de discrete voorspellingen die model maakt, een kwantitatieve interpretatie te geven (Hoofdstuk 6). Zo voorspelt het model dat een lijdend voorwerp niet vóór het onderwerp komt, en daarmee niet in het Vorfeld, wanneer er geen woordvolgordeonafhankelijke gronden zijn waarop het onderwerp en lijdend voorwerp van elkaar te onderscheiden zijn. In het model interpreteren toehoorders zinsdelen onder andere aan de hand van bepaaldheid en animaatheid. Onderwerpen zijn bij voorkeur bepaald en nog liever voornaamwoordelijk, lijdend voorwerpen bij voorkeur onbepaald. Evenzo verwijzen onderwerpen bij voorkeur naar levende dingen, en lijdend voorwerpen naar levenloze dingen. Onder een kwantitatieve interpretatie van het bidirectionele model kunnen we verwachten dat vooropplaatsing van het lijdend voorwerp frequenter is wanneer het onderwerp en lijdend voorwerp op basis van deze voorkeuren te herkennen zijn (positieve effecten van relatieve bepaaldheid en animaatheid). Het positieve effect van relatieve bepaaldheid is inderdaad te vinden als we de zinnen met een onderwerp en een lijdend voorwerp uit het corpus statistisch analyseren. Een analyse van een kleinere verzameling zinnen waarin de zinsdelen voor animaatheid geannoteerd werden, wijst erop dat het positieve effect van relatieve animaatheid ook te vinden is. Onder de kwantitatieve interpretatie van het bidirectionele model is het ook aannemelijk dat vooropplaatsing van het lijdend voorwerp nóg minder frequent is wanneer relatieve bepaaldheid en animaatheid niet alleen niet helpen, maar een toehoorder juist op het verkeerde been zetten (negatief effecten van relatieve bepaaldheid en animaatheid). Deze negatieve effecten konden echter niet vastgesteld worden.

8 De positieve effecten van relatieve bepaaldheid en animaatheid op vooropplaatsing van lijdend voorwerpen, afgeleid van het bidirectionele model van vooropplaatsing, werden gevonden bovenop de factoren bepaaldheid en grammaticale complexiteit die in de vorige sectie beschreven werden. Samenvattend kunnen we zeggen dat een spreker van het Nederlands minder gebruikt maakt van niet-canonieke woordvolgorde wanneer de kans bestaat dat de toehoorder de zin verkeerd begrijpt. Ik stel daarom vast dat woordvolgordebevriezing daadwerkelijk voorkomt, zij het als tendens, in het gesproken Nederlands, en niet slechts een effect is in geconstrueerde zinnen zonder context zoals (6). Tot slot De vraag die in dit proefschrift centraal stond was: Waardoor wordt de keuze voor een Vorfeldbezetter bepaald? Ik heb in het proefschrift laten zien dat uiteenlopende factoren een rol spelen in deze keuze. Welk zinsdeel vooropgeplaatst wordt hangt af van globale woordvolgordetrends (grammaticale functie, bepaaldheid), van lokale factoren die slechts betrekking hebben op een bepaalde positie (belangrijk materiaal in het Vorfeld, complex materiaal aan de rechterkant), en bovendien van de kans dat de resulterende zin juist begrepen wordt (woordvolgordebevriezing). De combinatie van theoretische modellering, grootschalig corpusonderzoek en statistische modellering die in dit proefschrift wordt gebruikt is essentieel om deze factoren te kunnen identificeren en bestuderen in het complexe totaalbeeld van de Vorfeldbezetting.

9

Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone

Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone Van 'gastarbeider' tot 'Nederlander' Prins, Karin Simone IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Laat maar zitten Janssen, Janine Hubertina Lambertha Joseph

Laat maar zitten Janssen, Janine Hubertina Lambertha Joseph Laat maar zitten Janssen, Janine Hubertina Lambertha Joseph IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Improving the properties of polymer blends by reactive compounding van der Wal, Douwe Jurjen

Improving the properties of polymer blends by reactive compounding van der Wal, Douwe Jurjen University of Groningen Improving the properties of polymer blends by reactive compounding van der Wal, Douwe Jurjen IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen Mooren, Francisca Catharina Theodora

Nadere informatie

Intrapersonal factors, social context and health-related behavior in adolescence Veselska, Zuzana

Intrapersonal factors, social context and health-related behavior in adolescence Veselska, Zuzana University of Groningen Intrapersonal factors, social context and health-related behavior in adolescence Veselska, Zuzana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

De betrouwbaarheid van kleinschalige methoden voor waterzuivering Kaaij, Rachel van der

De betrouwbaarheid van kleinschalige methoden voor waterzuivering Kaaij, Rachel van der University of Groningen De betrouwbaarheid van kleinschalige methoden voor waterzuivering Kaaij, Rachel van der IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen Jongeren in de jeugdzorg en risicofactoren van zwerfgedrag. Een onderzoek naar de bijdrage van risicofactoren van zwerfgedrag op de duur van zorggebruik bij jongeren in de jeugdzorg.

Nadere informatie

University of Groningen. De afkoelingsperiode in faillissement Aa, Maria Josepha van der

University of Groningen. De afkoelingsperiode in faillissement Aa, Maria Josepha van der University of Groningen De afkoelingsperiode in faillissement Aa, Maria Josepha van der IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it.

Nadere informatie

Een model voor personeelsbesturing van Donk, Dirk

Een model voor personeelsbesturing van Donk, Dirk Een model voor personeelsbesturing van Donk, Dirk IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Mazzola, P. (2016). Phenylketonuria: From body to brain [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen

Citation for published version (APA): Mazzola, P. (2016). Phenylketonuria: From body to brain [Groningen]: Rijksuniversiteit Groningen University of Groningen Phenylketonuria Mazzola, Priscila IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

University of Groningen. Up2U Harder, Annemiek T.; Eenshuistra, Annika

University of Groningen. Up2U Harder, Annemiek T.; Eenshuistra, Annika University of Groningen Harder, Annemiek T.; Eenshuistra, Annika IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M.

Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M. Zorgen rondom IVF Boekaar, J.; Riemersma, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Veeze, P. (1968). Rationale and methods of early detection in lung cancer. [S.n.].

Citation for published version (APA): Veeze, P. (1968). Rationale and methods of early detection in lung cancer. [S.n.]. University of Groningen Rationale and methods of early detection in lung cancer. Veeze, Piet IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

University of Groningen. Hulp op maat voor leerlingen met leerproblemen in het vmbo Mombarg, Remo

University of Groningen. Hulp op maat voor leerlingen met leerproblemen in het vmbo Mombarg, Remo University of Groningen Hulp op maat voor leerlingen met leerproblemen in het vmbo Mombarg, Remo IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Inferior or superior Carmona Rodriguez, Carmen

University of Groningen. Inferior or superior Carmona Rodriguez, Carmen University of Groningen Inferior or superior Carmona Rodriguez, Carmen IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety

Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety Neuroanatomical changes in patients with loss of visual function Prins, Doety IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester

Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Interactie als gereedschap Koole, Tom

Interactie als gereedschap Koole, Tom Interactie als gereedschap Koole, Tom IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike

Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen STERK in het werk. Een kwalitatief onderzoek naar de adoptie van een programma gericht op het Stimuleren van Eigen Regie en Kwaliteit van leven (STERK) van nierpatiënten door zorgverleners

Nadere informatie

Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G.

Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G. Mensen met een verstandelijke handicap en sexueel misbruik Kooij, D.G. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Dynamics of inner ear pressure change with emphasis on the cochlear aqueduct Laurens-Thalen, Elisabeth Othilde

Dynamics of inner ear pressure change with emphasis on the cochlear aqueduct Laurens-Thalen, Elisabeth Othilde University of Groningen Dynamics of inner ear pressure change with emphasis on the cochlear aqueduct Laurens-Thalen, Elisabeth Othilde IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

University of Groningen. Electron Holography of Nanoparticles Keimpema, Koenraad

University of Groningen. Electron Holography of Nanoparticles Keimpema, Koenraad University of Groningen Electron Holography of Nanoparticles Keimpema, Koenraad IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Zorgvermijding en zorgverlamming Schout, Hendrik Gerrit

University of Groningen. Zorgvermijding en zorgverlamming Schout, Hendrik Gerrit University of Groningen Zorgvermijding en zorgverlamming Schout, Hendrik Gerrit IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera

University of Groningen. Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera University of Groningen Eerste Hulp vaker ter plaatse Verhage, Vera IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs

Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs University of Groningen Electric double layer interactions in bacterial adhesion and detachment Poortinga, Albert Thijs IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus

Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus Multiple sclerose Zwanikken, Cornelis Petrus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Roodenburg, J. L. N. (1985). CO2-laserchirurgie van leukoplakie van het mondslijmvlies. [S.l.]: [S.n.].

Citation for published version (APA): Roodenburg, J. L. N. (1985). CO2-laserchirurgie van leukoplakie van het mondslijmvlies. [S.l.]: [S.n.]. University of Groningen CO2-laserchirurgie van leukoplakie van het mondslijmvlies Roodenburg, Johannes Leendert Nicolaas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Improving metabolic control in NIDDM patients referred for insulin therapy Goddijn, Patricia Petra Maria

Improving metabolic control in NIDDM patients referred for insulin therapy Goddijn, Patricia Petra Maria Improving metabolic control in NIDDM patients referred for insulin therapy Goddijn, Patricia Petra Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

The diversity puzzle Mäs, Michael

The diversity puzzle Mäs, Michael The diversity puzzle Mäs, Michael IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document Version

Nadere informatie

Quantitative STIR MRI as prognostic imaging biomarker for nerve regeneration Viddeleer, Alain

Quantitative STIR MRI as prognostic imaging biomarker for nerve regeneration Viddeleer, Alain University of Groningen Quantitative STIR MRI as prognostic imaging biomarker for nerve regeneration Viddeleer, Alain IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Draagvlak migratiebeleid Postmes, Thomas; Gordijn, Ernestine; Kuppens, T.; Gootjes, Frank; Albada, Katja

Draagvlak migratiebeleid Postmes, Thomas; Gordijn, Ernestine; Kuppens, T.; Gootjes, Frank; Albada, Katja University of Groningen Draagvlak migratiebeleid Postmes, Thomas; Gordijn, Ernestine; Kuppens, T.; Gootjes, Frank; Albada, Katja IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor

Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor University of Groningen Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Egberink, I. J-A. L. (2010). Applications of item response theory to non-cognitive data Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Egberink, I. J-A. L. (2010). Applications of item response theory to non-cognitive data Groningen: s.n. University of Groningen Applications of item response theory to non-cognitive data Egberink, Iris IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma.

Citation for published version (APA): Verbakel, N. J. (2007). Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. University of Groningen Het Chronische Vermoeidheidssyndroom, Fibromyalgie & Reuma. Verbakel, N. J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Scheepstra, A. J. M. (1998). Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Scheepstra, A. J. M. (1998). Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Groningen: s.n. University of Groningen Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Scheepstra, Adriana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers Niessen, Renee

Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers Niessen, Renee Molecular aspects of HNPCC and identification of mutation carriers Niessen, Renee IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Hypothalamus, pituitary and thyroid. The control system of thyroid hormone production. Sluiter, Wim J.

Hypothalamus, pituitary and thyroid. The control system of thyroid hormone production. Sluiter, Wim J. University of Groningen Hypothalamus, pituitary and thyroid. The control system of thyroid hormone production. Sluiter, Wim J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

The importance of tactical skills in talent development Kannekens, Rianne

The importance of tactical skills in talent development Kannekens, Rianne The importance of tactical skills in talent development Kannekens, Rianne IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. De besmettelijkheid van de ftisis Groenhuis, Dirk Johan Jacob

University of Groningen. De besmettelijkheid van de ftisis Groenhuis, Dirk Johan Jacob University of Groningen De besmettelijkheid van de ftisis Groenhuis, Dirk Johan Jacob IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Weide, M. G. (1995). Effectief basisonderwijs voor allochtone leerlingen Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Weide, M. G. (1995). Effectief basisonderwijs voor allochtone leerlingen Groningen: s.n. University of Groningen Effectief basisonderwijs voor allochtone leerlingen Weide, Marga Geerte IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Hoekstra, H. J. (1982). Fractures of the proximal femur in children and adolescents [S.n.]

Citation for published version (APA): Hoekstra, H. J. (1982). Fractures of the proximal femur in children and adolescents [S.n.] University of Groningen Fractures of the proximal femur in children and adolescents Hoekstra, Harald IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

University of Groningen. Vrije en reguliere scholen vergeleken Steenbergen, Hilligje

University of Groningen. Vrije en reguliere scholen vergeleken Steenbergen, Hilligje University of Groningen Vrije en reguliere scholen vergeleken Steenbergen, Hilligje IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda

University of Groningen. Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda University of Groningen Stormy clouds in seventh heaven Meijer, Judith Linda IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. Enabling knowledge sharing Smit - Bakker, Marloes

University of Groningen. Enabling knowledge sharing Smit - Bakker, Marloes University of Groningen Enabling knowledge sharing Smit - Bakker, Marloes IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

The brain, verbs, and the past: Neurolinguistic studies on time reference Bos, Laura

The brain, verbs, and the past: Neurolinguistic studies on time reference Bos, Laura The brain, verbs, and the past: Neurolinguistic studies on time reference Bos, Laura IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Living with Rheumatoid Arthritis Benka, Jozef

University of Groningen. Living with Rheumatoid Arthritis Benka, Jozef University of Groningen Living with Rheumatoid Arthritis Benka, Jozef IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Infrastructure investment in Indonesia Mustajab, M.

Infrastructure investment in Indonesia Mustajab, M. Infrastructure investment in Indonesia Mustajab, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Knowledge, chance, and change Kooi, Barteld

Knowledge, chance, and change Kooi, Barteld Knowledge, chance, and change Kooi, Barteld IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below. Document

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina

Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina University of Groningen Uw mening over gaswinning uit het Groningen-gasveld: Onderzoeksresultaten fase 2 Hoekstra, Elisabeth; Perlaviciute, Goda; Steg, Emmalina IMPORTANT NOTE: You are advised to consult

Nadere informatie

Cryosurgery in cervical intraepithelial neoplasia. A morphometric study Boonstra, Hendrik

Cryosurgery in cervical intraepithelial neoplasia. A morphometric study Boonstra, Hendrik University of Groningen Cryosurgery in cervical intraepithelial neoplasia. A morphometric study Boonstra, Hendrik IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if

Nadere informatie

Citation for published version (APA): van der Ploeg, J. (1997). Instrumental variable estimation and group-asymptotics Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): van der Ploeg, J. (1997). Instrumental variable estimation and group-asymptotics Groningen: s.n. University of Groningen Instrumental variable estimation and group-asymptotics van der Ploeg, J. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Resultaat van pleegzorgplaatsingen Oijen, Simon van

University of Groningen. Resultaat van pleegzorgplaatsingen Oijen, Simon van University of Groningen Resultaat van pleegzorgplaatsingen Oijen, Simon van IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

The infant motor profile Heineman, Kirsten Roselien

The infant motor profile Heineman, Kirsten Roselien The infant motor profile Heineman, Kirsten Roselien IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

University of Groningen. Positron emission tomography in urologic oncology Jong, Igle Jan de

University of Groningen. Positron emission tomography in urologic oncology Jong, Igle Jan de University of Groningen Positron emission tomography in urologic oncology Jong, Igle Jan de IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen De ontwikkeling van prikkelverwerking bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis en de invloed van hulp en begeleiding gedurende het leven. Fortuin, Marret; Landsman-Dijkstra,

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Crane, L. M. A. (2011). Intraoperative fluorescence imaging in cancer Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Crane, L. M. A. (2011). Intraoperative fluorescence imaging in cancer Groningen: s.n. University of Groningen Intraoperative fluorescence imaging in cancer Crane, Lucia Marie Albertine IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Man of vrouw? Een onderzoek naar sekseverschillen in reacties op chronische aandoeningen Roeke, M.

Man of vrouw? Een onderzoek naar sekseverschillen in reacties op chronische aandoeningen Roeke, M. Man of vrouw? Een onderzoek naar sekseverschillen in reacties op chronische aandoeningen Roeke, M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

University of Groningen. Symptom network models in depression research van Borkulo, Claudia

University of Groningen. Symptom network models in depression research van Borkulo, Claudia University of Groningen Symptom network models in depression research van Borkulo, Claudia IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization van den Berg, Ronald

Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization van den Berg, Ronald University of Groningen Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization van den Berg, Ronald IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's

Nadere informatie

Today's talented youth field hockey players, the stars of tomorrow? Gemser, Marije

Today's talented youth field hockey players, the stars of tomorrow? Gemser, Marije University of Groningen Today's talented youth field hockey players, the stars of tomorrow? Gemser, Marije IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

The development of stable influenza vaccine powder formulations for new needle-free dosage forms Amorij, Jean-Pierre

The development of stable influenza vaccine powder formulations for new needle-free dosage forms Amorij, Jean-Pierre University of Groningen The development of stable influenza vaccine powder formulations for new needle-free dosage forms Amorij, Jean-Pierre IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Lamotrigine in bipolar depression Loos, Marcus Lambertus Maria van der

Lamotrigine in bipolar depression Loos, Marcus Lambertus Maria van der Lamotrigine in bipolar depression Loos, Marcus Lambertus Maria van der IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Tijdschrift voor Genderstudies (2018). Jaarrekening Stichting Tijdschrift voor Vrouwenstudies.

Citation for published version (APA): Tijdschrift voor Genderstudies (2018). Jaarrekening Stichting Tijdschrift voor Vrouwenstudies. University of Groningen Jaarrekening 2017 Tijdschrift voor Genderstudies IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

University of Groningen. Symptoms of Distress and Imbalance in Children Nijboer, J.M.

University of Groningen. Symptoms of Distress and Imbalance in Children Nijboer, J.M. University of Groningen Symptoms of Distress and Imbalance in Children Nijboer, J.M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Embryogenesis and neogenesis of the endocrine pancreas Gangaram-Panday, Shanti Tireshma

University of Groningen. Embryogenesis and neogenesis of the endocrine pancreas Gangaram-Panday, Shanti Tireshma University of Groningen Embryogenesis and neogenesis of the endocrine pancreas Gangaram-Panday, Shanti Tireshma IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you

Nadere informatie

Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans

Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans Helping infants and toddlers in Foster family care van Andel, Hans IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Sarkova, M. (2010). Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents. Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Sarkova, M. (2010). Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents. Groningen: s.n. University of Groningen Psychological well-being and self-esteem in Slovak adolescents Sarkova, Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

University of Groningen. The impact of political factors on drivers of economic growth Klomp, Johannes Gerardus

University of Groningen. The impact of political factors on drivers of economic growth Klomp, Johannes Gerardus University of Groningen The impact of political factors on drivers of economic growth Klomp, Johannes Gerardus IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you

Nadere informatie

The etiology of functional somatic symptoms in adolescents Janssens, Karin

The etiology of functional somatic symptoms in adolescents Janssens, Karin The etiology of functional somatic symptoms in adolescents Janssens, Karin IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Sarma Chandramouli, V. V. M. (2008). Renormalization and non-rigidity s.n.

Citation for published version (APA): Sarma Chandramouli, V. V. M. (2008). Renormalization and non-rigidity s.n. University of Groningen Renormalization and non-rigidity Sarma Chandramouli, Vasu Venkata Mohana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Holwerda, A. (2013). Work outcome in young adults with disabilities Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Holwerda, A. (2013). Work outcome in young adults with disabilities Groningen: s.n. University of Groningen Work outcome in young adults with disabilities Holwerda, Anja IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert University of Groningen Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. De emergentie en evolutie van drie werelden de Vries, André

University of Groningen. De emergentie en evolutie van drie werelden de Vries, André University of Groningen De emergentie en evolutie van drie werelden de Vries, André IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

University of Groningen. BNP and NT-proBNP in heart failure Hogenhuis, Jochem

University of Groningen. BNP and NT-proBNP in heart failure Hogenhuis, Jochem University of Groningen BNP and NT-proBNP in heart failure Hogenhuis, Jochem IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

University of Groningen. Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen Roodbol, Pieternella

University of Groningen. Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen Roodbol, Pieternella University of Groningen Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen Roodbol, Pieternella IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications Wolfs, Marcel Guillaume Maria

Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications Wolfs, Marcel Guillaume Maria University of Groningen Transcriptome analysis to investigate the link between obesity and its metabolic complications Wolfs, Marcel Guillaume Maria IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Basrak, B. (2000). The sample autocorrelation function of non-linear time series. s.n.

Citation for published version (APA): Basrak, B. (2000). The sample autocorrelation function of non-linear time series. s.n. University of Groningen The sample autocorrelation function of non-linear time series Basrak, Bojan IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen

Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen Opvoeding op school en in het gezin. Onderzoek naar de samenhang tussen opvoeding en de houding van jongeren ten opzichte van sociale grenzen Mooren, Francisca Catharina Theodora van der IMPORTANT NOTE:

Nadere informatie

Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia Kolarčik, Peter

Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia Kolarčik, Peter University of Groningen Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia Kolarčik, Peter IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Droogh, J. (2014). Interhospital transport of the critically ill patient: Focus on the journey [S.l.]: [S.n.

Citation for published version (APA): Droogh, J. (2014). Interhospital transport of the critically ill patient: Focus on the journey [S.l.]: [S.n. University of Groningen Interhospital transport of the critically ill patient Droogh, J.M. IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

De primaire frozen shoulder Stenvers, Jan Derek

De primaire frozen shoulder Stenvers, Jan Derek De primaire frozen shoulder Stenvers, Jan Derek IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version below.

Nadere informatie

University of Groningen

University of Groningen University of Groningen Heeft Talant het kaf of het koren?een onderzoek naar de werkzaamheid en implementatie van methodieken in de zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking bij

Nadere informatie

University of Groningen. Risk factors for injury in talented soccer and tennis players van der Sluis, Alien

University of Groningen. Risk factors for injury in talented soccer and tennis players van der Sluis, Alien University of Groningen Risk factors for injury in talented soccer and tennis players van der Sluis, Alien IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

University of Groningen. Structured diabetes care in general practice Fokkens, Sudara Andrea

University of Groningen. Structured diabetes care in general practice Fokkens, Sudara Andrea University of Groningen Structured diabetes care in general practice Fokkens, Sudara Andrea IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Scheepstra, A. J. M. (1998). Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Scheepstra, A. J. M. (1998). Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Groningen: s.n. University of Groningen Leerlingen met Downs syndroom in de basisschool Scheepstra, Adriana IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Citation for published version (APA): de Boer, H. (2009). Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs. Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): de Boer, H. (2009). Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs. Groningen: s.n. University of Groningen Schoolsucces van Friese leerlingen in het voortgezet onderwijs de Boer, Hester IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

Towards optimal decision making in personalized medicine Cao, Qi

Towards optimal decision making in personalized medicine Cao, Qi Towards optimal decision making in personalized medicine Cao, Qi IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document

Nadere informatie

Cervical cancer, proxies for HPV exposure, screening scare and use of proximal and distal defense behaviors in fear buffering Leckie, Glenn

Cervical cancer, proxies for HPV exposure, screening scare and use of proximal and distal defense behaviors in fear buffering Leckie, Glenn Cervical cancer, proxies for HPV exposure, screening scare and use of proximal and distal defense behaviors in fear buffering Leckie, Glenn IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

Geestelijke lenigheid. De relatie tussen literatuur en natuurwetenschap in het werk van Frederik van Eeden en Felix Ortt, Vermeer, Leonieke

Geestelijke lenigheid. De relatie tussen literatuur en natuurwetenschap in het werk van Frederik van Eeden en Felix Ortt, Vermeer, Leonieke University of Groningen Geestelijke lenigheid. De relatie tussen literatuur en natuurwetenschap in het werk van Frederik van Eeden en Felix Ortt, 1880-1930 Vermeer, Leonieke IMPORTANT NOTE: You are advised

Nadere informatie

Computer assisted decision support in acutely ill patients. Application in glucose management and quantification of myocardial reperfusion

Computer assisted decision support in acutely ill patients. Application in glucose management and quantification of myocardial reperfusion Computer assisted decision support in acutely ill patients. Application in glucose management and quantification of myocardial reperfusion Vogelzang, Mathijs IMPORTANT NOTE: You are advised to consult

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Kondratyuk, S. (2000). Dressing the nucleon causally Groningen: s.n.

Citation for published version (APA): Kondratyuk, S. (2000). Dressing the nucleon causally Groningen: s.n. University of Groningen Dressing the nucleon causally Kondratyuk, Sergey IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

University of Groningen. Safe and Sound van den Bosch, Kirsten Anna-Marie

University of Groningen. Safe and Sound van den Bosch, Kirsten Anna-Marie University of Groningen Safe and Sound van den Bosch, Kirsten Anna-Marie IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the

Nadere informatie

Presentation and early detection of posttransplant lymphoproliferative disorder after solid organ transplantation Bakker, Nicolaas Arjen

Presentation and early detection of posttransplant lymphoproliferative disorder after solid organ transplantation Bakker, Nicolaas Arjen University of Groningen Presentation and early detection of posttransplant lymphoproliferative disorder after solid organ transplantation Bakker, Nicolaas Arjen IMPORTANT NOTE: You are advised to consult

Nadere informatie

The role of camp-dependent protein kinase A in bile canalicular plasma membrane biogenesis in hepatocytes Wojtal, Kacper Andrze

The role of camp-dependent protein kinase A in bile canalicular plasma membrane biogenesis in hepatocytes Wojtal, Kacper Andrze University of Groningen The role of camp-dependent protein kinase A in bile canalicular plasma membrane biogenesis in hepatocytes Wojtal, Kacper Andrze IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's

Nadere informatie

Verbindingskracht & combinatievermogen de Vries ev Delies, Jantina Jantje

Verbindingskracht & combinatievermogen de Vries ev Delies, Jantina Jantje Verbindingskracht & combinatievermogen de Vries ev Delies, Jantina Jantje IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Kaan, E. (1997). Processing subject-object ambiguities in Dutch s.n.

Citation for published version (APA): Kaan, E. (1997). Processing subject-object ambiguities in Dutch s.n. University of Groningen Processing subject-object ambiguities in Dutch Kaan, Edith IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie