Samenwerkingsprotocol voor de behandeling van de verdwijningsdossiers van de minderjarigen uit de observatie- en oriëntatiecentra (OOC)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkingsprotocol voor de behandeling van de verdwijningsdossiers van de minderjarigen uit de observatie- en oriëntatiecentra (OOC)"

Transcriptie

1 0 0 Samenwerkingsprotocol voor de behandeling van de verdwijningsdossiers van de minderjarigen uit de observatie- en oriëntatiecentra (OOC) Steenokkerzeel en Neder-Over-Heembeek. INLEIDING. Uitgangspunt en doelgroep Dit samenwerkingsprotocol heeft betrekking op de verdwijningsdossiers van de niet begeleide minderjarige vreemdelingen en niet-begeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand (voortaan de minderjarige ) die worden toevertrouwd aan de OOC van Steenokkerzeel en Neder-Over-Heembeek, aangezien hier de meeste verdwijningen plaatsvinden. Het protocol wil een optimale samenwerking tot stand brengen tussen de ondertekenaars teneinde de minderjarige zo snel mogelijk te lokaliseren.. Ondertekenaars De ondertekenaars van het protocol zijn : het parket generaal bij het hof van beroep van Brussel het parket bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) het Commissariaat-generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) de politie Brussel Hoofdstad - Elsene (politiezone ) en de politie Kampenhout- Steenokkerzeel-Zemst (politiezone KASTZE) de Dienst Voogdij Child Focus (CF) De ondertekenaars verklaren zich akkoord uitvoering te geven aan de samenwerkingsafspraken zoals bepaald in dit protocol en er intern over te communiceren.. Wettelijk en reglementair kader Het optreden van de gerechtelijke instanties en van de politiediensten ter zake wordt geregeld door de ministeriële richtlijn van 0 februari 00 betreffende de opsporing van vermiste personen (aangepast op 0 april 00) en door de gemeenschappelijke omzendbrief van oktober 00 van de parketten generaal (Ref. E. /-). Deze worden bij de contacten tussen de gerechtelijke instanties, de politiediensten en CF als referentiekader aangewend.

2 0 0 De criteria opgenomen in de ministeriële richtlijn betreffende de opsporing van vermiste personen (aangepast op 0 april 00) kunnen helpen om een inschatting te maken over de onrustwekkendheid van een verdwijning:. De vermiste persoon is minder dan jaar oud.. De vermiste persoon is lichamelijk of geestelijk gehandicapt of mist de nodige zelfredzaamheid.. De vermiste persoon is afhankelijk van onontbeerlijke medicatie of medische behandeling.. Op basis van de beschikbare informatie kan vermoed worden dat de vermiste persoon zich in een voor hem levensbedreigende situatie bevindt.. Op basis van de beschikbare informatie kan vermoed worden dat de vermiste persoon in het gezelschap is van derden die zijn welzijn kunnen bedreigen of dat hij / zij het slachtoffer is van een misdrijf.. De afwezigheid van de persoon is in complete tegenstelling tot zijn / haar normale gedrag. De ondertekenaars vinden het wenselijk om de ministeriële richtlijn aangaande de opsporing van vermiste personen (aangepast op 0 april 00) aan te vullen met specifieke criteria voor NBMV en niet-begeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand. SAMENWERKING Zowel voor als tijdens de verdwijning, evenals bij de lokalisatie van de minderjarige is een harmonieuze samenwerking tussen de ondertekenaars aangewezen.. Vóór de verdwijning van de minderjarige. Eerste instantie op de hoogte van de aanwezigheid van de minderjarige op het grondgebied De eerste overheid die op de hoogte wordt gebracht van de aanwezigheid van de minderjarige past ofwel de omzendbrief van juli 00 tot wijziging van de omzendbrief van april 00 betreffende de fiche «niet-begeleide minderjarige vreemdeling» toe, ofwel de omzendbrief van augustus 00 betreffende niet-begeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand. Als de politie Brussel Hoofdstad-Elsene of KASTZE de eerste intercepterende overheid is, neemt deze een foto en desgevallend vingerafdrukken van de minderjarige. Deze identificatie-elementen zijn noodzakelijk om de minderjarige zo snel mogelijk te lokaliseren. Ze zullen niet voor strafrechtelijke doeleinden worden gebruikt. Art. 0bis en / wet van december 0 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

3 0 0. Onthaal van de minderjarige in het OOC Na ontvangst van de fiche van de NBMV neemt de Dienst Voogdij contact op met de voor opvang bevoegde instantie. De Dienst Voogdij bezorgt de fiche NBMV zo snel mogelijk aan dit opvangcentrum. Voor de niet-begeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand past de Dienst Signalement van niet begeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand (SEMK) de richtlijnen van de omzendbrief van augustus 00 betreffende niet-begeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand toe. Indien de minderjarige s nachts aankomt in het OOC (tussen u en u) wordt het intakeformulier minimaal ingevuld. Bij aankomst overdag wordt onmiddellijk het volledige intake formulier ingevuld.. Wijziging in identiteitsgegevens De fiche van de minderjarige zal aangepast worden indien de ondertekenaars over nieuwe gegevens beschikken. De Dienst Voogdij wordt hiervan zo snel mogelijk op de hoogte gebracht. De Dienst Voogdij deelt deze nieuwe informatie vervolgens mee aan DVZ en CGVS. DVZ en CGVS nemen vervolgens de nodige maatregelen. De Dienst Voogdij deelt deze nieuwe informatie eveneens mee aan de voogd. Deze zet vervolgens de nodige stappen om de identiteitsgegevens te laten aanpassen bij de andere betrokken instanties (vb. school, bijzondere jeugdzorg ).. Verdwijning van de minderjarige De parketmagistraat is belast met het verdwijningsdossier. Alle nuttige gegevens aangaande de verdwijning worden via de lokale politie aan het parket doorgegeven en daar gecentraliseerd. Daarnaast hebben de ondertekenaars ook een aantal specifieke taken: OOC: o bezorgt het verdwijnings- en intakeformulier onmiddellijk aan de politie Brussel Hoofdstad Elsene of KASTZE naargelang de plaats van verdwijning. o bezorgt het verdwijningsformulier onmiddellijk aan de voogd en de Dienst Voogdij, evenals aan de Dienst Grensinspectie, indien de niet begeleide minderjarige vreemdeling de toegang tot het grondgebied niet verkregen heeft. o bezorgt het verdwijningsformulier ook aan CF, indien de verdwijning een onrustwekkend karakter heeft en aan één of meerdere criteria van de ministeriële richtlijn van 0 februari 00 betreffende de opsporing van vermiste personen (aangepast op 0 april 00) is voldaan. Dienst Voogdij: o Indien de verdwijning een onrustwekkend karakter heeft, stelt de Dienst Voogdij alsnog een voogd aan. De Dienst Voogdij weegt dit af volgens de dringendheid en

4 0 0 noodzakelijkheid van de situatie. De voogd handelt conform de artikelen tot van de programmawet van december 00. o De Dienst Voogdij bezorgt de gegevens van de voogd aan de betrokken lokale politie. De politie Brussel Hoofdstad-Elsene of KASTZE: o meldt de verdwijning bij het parket Brussel en bezorgt hen het verdwijningsformulier, het intakeformulier evenals een recente foto en desgevallend vingerafdrukken en indien mogelijk het aanvankelijk proces-verbaal van de intercepterende eenheid. o meldt aan het parket of er al dan niet een voogd werd aangesteld (met inbegrip van de adresgegevens). o meldt de verdwijning bij DVZ, CGVS en de Gerechtelijke Identificatiedienst en vraagt deze diensten om eventuele nuttige gegevens met betrekking tot de vermiste door te geven. o contacteert de lokale politie de cel vermiste personen van de federale politie en CF, indien de verdwijning een onrustwekkend karakter heeft. Het parket, DVZ, CGVS, Fedasil en CF handelen volgens de richtlijnen die hun werking aanbelangen.. Lokalisatie of terugkeer Wanneer de vermiste minderjarige gelokaliseerd of onderschept wordt en één van de ondertekenaars hiervan geïnformeerd wordt, brengt hij de politiedienst die de verdwijning heeft vastgesteld, het parket en de andere betrokken ondertekenaars hiervan onmiddellijk op de hoogte. TOEPASSING EN EVALUATIE De uitvoering van dit protocol start op de dag van de ondertekening ervan. De werkgroep die het protocol heeft voorbereid, wordt ermee belast toezicht te houden op de toepassing ervan en deze te evalueren, oplossingen voor te stellen ingeval zich praktische problemen voordoen en, in voorkomend geval, voorstellen te doen om de inhoud ervan te wijzigen. Op initiatief van één enkele ondertekenaar kan maanden na de ondertekening een evaluatievergadering worden georganiseerd. De eerste vergadering heeft eveneens tot doel om de uitbreiding van het protocol op nationaal niveau te overwegen. Titel XIII, Hoofdstuk, Voogdij over niet begeleide minderjarige vreemdelingen, programmawet van december 00, B.S., december 00. Art. 0bis en / wet van december 0 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.

5 0 0 0 PRAKTISCHE INFORMATIE Cel vermiste personen Adres: Fritz Toussaintstraat 0 Brussel Contactpersoon: permanentie Tel: Tijdens de diensturen: rechtstreeks 0/ of 0/ Buiten de diensturen: via de Permanentie DGJ DJO: 0/ 0 of 0/ Fax: 0/ cbo.cbr.natceldisp@chello.be CF Adres: Houba- de Strooperlaan 0 Brussel Contactpersoon: Case manager niet begeleide minderjarige vreemdelingen nietbegeleide Europese minderjarigen in kwetsbare toestand Tel: (noodnummer) Fax: 0/ CGVS Adres: North Gate I Koning Albert II-laan 00 Brussel Contactpersoon: Hedwige de Biourge Tel : 0/ 0 (permanentie: 0/0..) Fax : 0/ 0 hedwige.debiourge@ibz.fgov.be Dienst Voogdij Postadres: Waterloolaan 00 Brussel Werkadres: Leuvenseplein de verdiep 00 Brussel Contactpersoon: permanentie Tel : 0/ Fax : 0/ 0 0 voogdij@just.fgov.be DVZ Adres: Antwerpsesteenweg B 00 Brussel

6 0 0 0 Bureau MINTEH Contactpersoon: Renée Raymaekers Tel: 0/ 0, vanaf januari 00 vervangen door 0/ Fax: 0/ Bur_M0@dofi.fgov.be Grensinspectie Contactpersoon : Nancy Bracke Tel: 0/ Fax: 0/ Bur_F0@dofi.fgov.be of nancy.bracke@dofi.fgov.be Fedasil OOC Steenokkerzeel Adres: Keizerinlaan 0 Steenokkerzeel Contactpersoon: Stef Vercruysse Tel: 0/ 0 Fax: 0/ stef.vercruysse@fedasil.be OOC Neder-Over-Heembeek Adres: Rue Bruyn -0 0 Neder-over-Heembeek Contactpersoon: Isabelle Plumat Tel: 0/ Fax: 0/ 0 isabelle.plumat@fedasil.be Lokale politie Brussel Hoofdstad -Elsene Adres: Kolenmarkt 0 00 Brussel Contactpersoon: Frida Uyttebrouck Tel: 0/ Fax: 0/ 0 polbru-rl-sec@skynet.be Lokale politie KASTZE Adres: Tervuursesteenweg 0 Steenokkerzeel Contactpersoon: Achiel Croon Tel : 0/ Fax : 0/

7 Parket bij de rechtbank van eerste aanleg van Brussel Adres: Sectie gezin Gebouw Portalis Quatre Brasstraat, 00 Brussel Contactpersoon: Magistraat van dienst of magistraat belast met het dossier Tel : 0/ Fax: 0/ 00

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Jaarlijkse statistieken 28-216 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken asiel, 28-216 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag, 28-216 Jaar Eerste

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Jaarlijkse statistieken 29-217 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken asiel, 29-217 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag, 29-217 Jaar Eerste

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Maandelijkse statistieken voor het 2019 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken internationale bescherming 2019 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1.

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Maandelijkse statistieken voor het 2019 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken internationale bescherming 2019 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1.

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 24 november - december 2008

Nieuwsbrief nr. 24 november - december 2008 Plate-Forme «Mineurs en exil» - Platform «Kinderen op de vlucht» Rue Marché aux Poulets 30 1000 Bruxelles Kiekenmarktstraat 30 1000 Brussel Tel. : 02/209.61.62 Fax. : 02/209.61.60 E-mail : bvk@sdj.be -

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken internationale bescherming 2018 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1.

Nadere informatie

Dienst Vreemdelingenzaken Departement Internationale bescherming Het doen en registreren van een verzoek om internationale bescherming

Dienst Vreemdelingenzaken Departement Internationale bescherming Het doen en registreren van een verzoek om internationale bescherming Dienst Vreemdelingenzaken Departement Internationale bescherming Het doen en registreren van een verzoek om internationale bescherming 19 Informatiebrochure voor de verzoekers van internationale bescherming

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Jaarlijkse statistieken 2010-2018 Dienst Vreemdelingenzaken : jaarlijkse statistieken internationale bescherming, 2010-2018 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1. Aantal

Nadere informatie

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING

VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING VERZOEKERS OM INTERNATIONALE BESCHERMING Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken internationale bescherming 2018 1. Ingediende verzoeken 1 Tabel 1.

Nadere informatie

WEGWIJZER VOOR NIET-BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARIGEN IN BELGIË

WEGWIJZER VOOR NIET-BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARIGEN IN BELGIË WEGWIJZER VOOR NIET-BEGELEIDE BUITENLANDSE MINDERJARIGEN IN BELGIË Een niet-begeleide buitenlandse minderjarige Je bent een niet-begeleide buitenlandse minderjarige als: je jonger bent dan 18 jaar je in

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen 1.1. Aantal inschrijvingen van asielzoekers voor 2015

Nadere informatie

fedasil FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE OPVANG VAN ASIELZOEKERS

fedasil FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE OPVANG VAN ASIELZOEKERS fedasil FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE OPVANG VAN ASIELZOEKERS MATERIËLE HULPVERLENING IN EEN OPVANGCENTRUM 1. Verblijf in een opvangcentrum Opvangcentra zijn open structuren waar iedereen wordt verzocht

Nadere informatie

uitgave april 2013...als je vreemdeling bent in België

uitgave april 2013...als je vreemdeling bent in België uitgave april 2013...als je vreemdeling bent in België ...als je vreemdeling bent in België Mensen verplaatsen zich steeds meer en gemakkelijker over de wereldbol. Ze maken reizen, moeten naar het buitenland

Nadere informatie

Bijlage 1 Opdrachten bij verdwijningszaken... 12. Deel 2. Parentale ontvoeringen en andere bijzondere gevallen... 15

Bijlage 1 Opdrachten bij verdwijningszaken... 12. Deel 2. Parentale ontvoeringen en andere bijzondere gevallen... 15 Deel 1. Aangifte van verdwijning................................ 1 1. Procedure.......................................... 3 1.1. De aangifte ontvangen........................... 3 1.2. Luisteren en informatie

Nadere informatie

TYPEFORMULIER Regularisatieaanvraag

TYPEFORMULIER Regularisatieaanvraag TYPEFORMULIER Regularisatieaanvraag Het gaat om een facultatief formulier dat enkel geldig is in het kader van de indiening van een nieuwe regularisatieaanvraag op basis van artikel 9 bis of van de actualisering

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 925 815 921 884 1.354 1.886 2.630 Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de nieuwe asielprocedure en zijn gevolgen voor de maatschappelijke dienstverlening.

Omzendbrief betreffende de nieuwe asielprocedure en zijn gevolgen voor de maatschappelijke dienstverlening. Url : www.mi-is.be Aan de Dames en Heren voorzitters van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn Onze referentie : 6212 Datum : 22 augustus 2007 Mevrouw de Voorzitter, Mijnheer de Voorzitter, Omzendbrief

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2014 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2014 1. Inkomende aanvragen 1.1. inschrijvingen van asielzoekers voor 2014 Maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2017 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2017 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna "het Comité"); Gelet op de aanvraag van de FOD Justitie ontvangen op 1 augustus 2016;

Het Sectoraal comité voor de Federale Overheid (hierna het Comité); Gelet op de aanvraag van de FOD Justitie ontvangen op 1 augustus 2016; 1/11 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 35/2016 van 27 oktober 2016 Betreft: Machtigingsaanvraag voor het opvragen van gegevens door FEDASIL bij de dienst Voogdij van de FOD

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELAANVRAGEN ASIELAANVRAGEN Maandelijkse statistieken voor het jaar 2015 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2015 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. inschrijvingen van asielzoekers per type aanvraag

Nadere informatie

Informatieavond opvanginitiatief aan de Rigakaai. 21 december 2015

Informatieavond opvanginitiatief aan de Rigakaai. 21 december 2015 Informatieavond opvanginitiatief aan de Rigakaai 21 december 2015 Sprekers Rudy Coddens OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid, Werk en Armoedebestrijding Evert Jan Witteveen Directeur Opvangregio

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2016 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2016 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Dienst uw brief van uw kenmerk Ons kenmerk datum Bijlage(n)

Dienst uw brief van uw kenmerk Ons kenmerk datum Bijlage(n) tél.: 02 509 81 48 fax: 02 509 85 58 personne de contact: Brigitte De Ruyck e-mail: brigitte.deruyck@ mi-is.be Aan Mevrouwen de Voorzitsters en de Heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

12. EU-REIZIGERSLIJST voor SCHOOLREIZEN voor NIET-EU SCHOLIEREN

12. EU-REIZIGERSLIJST voor SCHOOLREIZEN voor NIET-EU SCHOLIEREN 1 12. EU-REIZIGERSLIJST voor SCHOOLREIZEN voor NIET-EU SCHOLIEREN INHOUD EU-reizigerslijst voor SCHOOLREIZEN voor NIET-EU-scholieren... 1 1 Doel... 1 2 Rechthebbenden... 1 3 Bevoegde overheden... 2 4 EU-reizigerslijst

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

Bij welke diensten kan je terecht voor informatie en/of hulp? 8Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België

Bij welke diensten kan je terecht voor informatie en/of hulp? 8Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Bij welke diensten kan je terecht voor informatie en/of hulp? 8Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België I. OVERHEIDSDIENSTEN Antwerpsesteenweg 59 B te 1000 Het CGVS beslist

Nadere informatie

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016

Gelet op de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 1/5 Advies nr. 111/2018 van 7 november 2018 Betreft: Ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de

Nadere informatie

Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH)

Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH) Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH) Jaarlijkse statistieken - Jaar 2018 1 Woord vooraf Het doel van dit rapport is het bijeenbrengen, voorstellen en vormgeven van de gegevens gegenereerd

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de verblijfsregularisatie om medische redenen en de invloed daarvan op het recht op maatschappelijke dienstverlening

Omzendbrief betreffende de verblijfsregularisatie om medische redenen en de invloed daarvan op het recht op maatschappelijke dienstverlening Vragen naar: Tom Aarts E-mail: tom.aarts@mi-is.be Tel : 02 508 86 96 Fax : 02 509 85 58 Dienst : Juridisch en Beleidsondersteunend Advies Ref. : 6311 Datum : 20 februari 2008 Aan de dames en heren Voorzitters

Nadere informatie

«Materiële hulp voor kinderen die illegaal in België verblijven»

«Materiële hulp voor kinderen die illegaal in België verblijven» «Materiële hulp voor kinderen die illegaal in België verblijven» Versie nr: 1 Laatste wijziging: 04-07-2008 1) Gebruiksaanwijzing en afkortingen 2) Context 3) Wat is materiële hulp voor kinderen die hier

Nadere informatie

REGELING TUSSEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VAN RWANDA EN BELGIE INZAKE DE UITWISSELING VAN INLICHTINGEN MET BETREKKING TOT

REGELING TUSSEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VAN RWANDA EN BELGIE INZAKE DE UITWISSELING VAN INLICHTINGEN MET BETREKKING TOT REGELING TUSSEN DE BEVOEGDE AUTORITEITEN VAN RWANDA EN BELGIE INZAKE DE UITWISSELING VAN INLICHTINGEN MET BETREKKING TOT BELASTINGEN NAAR HET INKOMEN EN NAAR HET VERMOGEN Artikel 1 Wettelijke grondslag

Nadere informatie

KLIK OM DE STIJL TE BEWERKEN. Winter 2011-2012

KLIK OM DE STIJL TE BEWERKEN. Winter 2011-2012 KLIK OM DE STIJL TE BEWERKEN Winter 20112012 INHOUD 1) Doel en opzet SOS Opvang 2) Dagbegeleiding 3) Nachtopvang 4) Enkele evaluatiepunten 5) In 2012 geen crisis in de asielopvang? 2 Ontstaanscontext SOS

Nadere informatie

Cijfers en activiteiten 2016 Child Focus Verdwijningen

Cijfers en activiteiten 2016 Child Focus Verdwijningen Cijfers en activiteiten 2016 Child Focus Verdwijningen VERMISTE KINDEREN Child Focus stelt alles in het werk om vermiste kinderen zo snel mogelijk terug te vinden, net als jongvolwassenen (tot en met 24

Nadere informatie

I. Opvolging van de beslissing tot verwijdering genomen door de Minister of zijn gemachtigde.

I. Opvolging van de beslissing tot verwijdering genomen door de Minister of zijn gemachtigde. Omzendbrief van 10 juni 2011 betreffende de bevoegdheden van de Burgemeester in het kader van de verwijdering van een onderdaan van een derde land ( B.S. 16 juni 2011). Aan de Dames en Heren Burgemeesters,

Nadere informatie

onze opdracht Ons Agentschap coördineert ook de vrijwillige terugkeer van migranten uit België naar hun land van herkomst.

onze opdracht Ons Agentschap coördineert ook de vrijwillige terugkeer van migranten uit België naar hun land van herkomst. onze opdracht Fedasil is verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers en andere doelgroepen in België en zorgt ervoor dat die opvang van eenzelfde kwaliteit is in het hele opvangnetwerk. Ons Agentschap

Nadere informatie

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen

nota Toepassing van het decreet Integrale Jeugdhulp voor voogden van niet begeleide minderjarige vreemdelingen nota nota aan de Dienst Voogdij, federale overheidsdienst Justitie datum 1 maart 2014 uw kenmerk naam lijnmanager Lucien Rahoens naam auteur Virna Saenen onderwerp toepassing van het decreet Integrale

Nadere informatie

Vademecum voor voogden van nietbegeleide minderjarige vreemdelingen

Vademecum voor voogden van nietbegeleide minderjarige vreemdelingen Federale Overheidsdienst Justitie --- Directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden --- Dienst voogdij Vademecum voor voogden van nietbegeleide minderjarige vreemdelingen Eerste Uitgave

Nadere informatie

Vrijwillige Terugkeer. Brussel,

Vrijwillige Terugkeer. Brussel, Vrijwillige Terugkeer Brussel, 27.05.2017 Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers. Opgericht door de programmawet van 19 juli 2001. Operationeel sinds mei 2002. Onder voogdij van staatssecretaris

Nadere informatie

AANVRAAG TOT WIJZIGING / OPHEFFING 1 VAN DE VERPLICHTE PLAATS VAN INSCHRIJVING. Telefoon: Fax:

AANVRAAG TOT WIJZIGING / OPHEFFING 1 VAN DE VERPLICHTE PLAATS VAN INSCHRIJVING. Telefoon: Fax: AANVRAAG TOT WIJZIGING / OPHEFFING 1 VAN DE VERPLICHTE PLAATS VAN INSCHRIJVING Aanvrager 2 : Datum van indiening van de aanvraag : Naam van de asielzoeker (of gezinshoofd) OV n Geboortedatum Opvangstructuur

Nadere informatie

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken NL België en migratie Dienst Vreemdelingenzaken Inhoudstafel Voorwoord 1 Opdracht en waarden 2 Structuur en organisatie 3 Bevoegdheden 4 Toegang en verblijf 4 Asiel 6 Terugkeer 7 Geschillen en beroepen

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken

België en migratie. Dienst Vreemdelingenzaken NL België en migratie Inhoudstafel Voorwoord 1 Opdracht en waarden 2 Structuur en organisatie 3 Bevoegdheid: toegang en verblijf 4 Bevoegdheid: asiel 6 Bevoegdheid: terugkeer 7 Bevoegdheid: geschillen

Nadere informatie

Cijfers en activiteiten 2017 Child Focus Verdwijningen

Cijfers en activiteiten 2017 Child Focus Verdwijningen Cijfers en activiteiten 2017 Child Focus Verdwijningen VERMISTE KINDEREN Child Focus stelt alles in het werk om vermiste kinderen zo snel mogelijk terug te vinden, net als jongvolwassenen (tot en met 24

Nadere informatie

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de

afhankelijk van hun wettelijke vertegenwoordigers en waardoor ze vaak niet zelf kunnen beslissen over de POSTION PAPER OVER DE POSITIE VAN BEGELEIDE MINDERJARIGEN 1 IN ASIEL- EN ANDERE VERBLIJFSPROCEDURES Migratie is een realiteit waarvoor we onze ogen niet mogen sluiten. Zowel meerder- als minderjarigen

Nadere informatie

Dienst Ons kenmerk datum Bijlage(n) OCMW Wetgeving november

Dienst Ons kenmerk datum Bijlage(n) OCMW Wetgeving november Vragen naar: Bernard Note E-mail: bernard.note@mi-is.be Tel : 02/509.81.62 I Fax : 02/508.86.91 Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn

Nadere informatie

4Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Opvang van minderjarige vreemdelingen.

4Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Opvang van minderjarige vreemdelingen. 4Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Opvang van minderjarige vreemdelingen. Of je nu illegaal (zonder recht op verblijf) in België verblijft, in een procedure caat wanneer

Nadere informatie

Mevrouw de Voorzitster, Mijnheer de Voorzitter,

Mevrouw de Voorzitster, Mijnheer de Voorzitter, i uwbrief van uw kenmerk Bestuur van de Maatschappelijke Integratie Bestuursdirectie van het Maatschappelijk Welzijn DIENST FINANCIEN EN ONDERSTANDSKOSTEN TERUGBETALINGEN ) Vragen naar: Kurt Gesquiere

Nadere informatie

Internationale kinderontvoeringen

Internationale kinderontvoeringen Internationale kinderontvoeringen INLEIDING Mijn partner dreigt ermee mijn 2-jarig kind naar Tunesië te nemen en niet meer terug te brengen. Ik ga hier niet mee akkoord. Mijn vrouw heeft zonder mijn toestemming

Nadere informatie

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE, ARMOEDEBESTRIJDING EN SOCIALE ECONOMIE

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE, ARMOEDEBESTRIJDING EN SOCIALE ECONOMIE PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE, ARMOEDEBESTRIJDING EN SOCIALE ECONOMIE 9 APRIL 2007. - Koninklijk besluit tot vastlegging van het stelsel en de werkingsregels voor

Nadere informatie

Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN. maatschappelijke dienstverlening

Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN. maatschappelijke dienstverlening Versie juli 2015 Maatschappelijke dienstverlening WEGWIJS IN maatschappelijke dienstverlening MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING in zeven stappen... Wat is maatschappelijke dienstverlening? Ben ik een vreemdeling?

Nadere informatie

Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH)

Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH) Mensenhandel en zwaardere vormen van mensensmokkel (MH) Jaarlijkse statistieken - Jaar 2017 1 Inhoudsopgave 1 Nieuwe verblijfsaanvragen ingediend op basis van de procedure voor de afgifte van de verblijfsdocumenten

Nadere informatie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie

Handleiding Financiële Personeelsadministratie Handleiding Financiële Personeelsadministratie Einde Versie 10-05-2007 Boek 2 Hoofdstuk 6.12 : Terugbetaling van de verplaatsingskosten die het gevolg zijn van een erkend arbeidsongeval of een erkende

Nadere informatie

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Rechtsmachtrecht Misdrijven op Belgisch grondgebied gepleegd Misdrijven buiten het grondgebied van het Rijk gepleegd Territorialiteitsbeginsel

Nadere informatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie

Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Aanvraag van een tijdelijk persoonsvolgend budget via noodsituatie Waarvoor dient dit formulier? Het VAPH gaat op basis van deze aanvraag na of uw situatie voldoet aan de definitie van een noodsituatie.

Nadere informatie

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11 INHOUD DEEL 1: ALGEMEEN Inhoud 1 Inleiding 5 1.1. Wat u mag verwachten 5 1.2. Wat u in de toekomst nog mag verwachten 6 1.3. Hoe kwam deze publicatie tot stand? 6 Lijst van gebruikte afkortingen 9 DEEL

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Administratieve Controle Omzendbrief VI nr 2010/386 van 18 oktober 2010 2281/4 Van toepassing vanaf 22 september

Nadere informatie

SOCIAAL DESKUNDIGE (M/V/X) Bachelor in het sociaal werk of Bachelor Rechtspraktijk FOD Justitie - Dienst Voogdij Brussel

SOCIAAL DESKUNDIGE (M/V/X) Bachelor in het sociaal werk of Bachelor Rechtspraktijk FOD Justitie - Dienst Voogdij Brussel SOCIAAL DESKUNDIGE (M/V/X) Bachelor in het sociaal werk of Bachelor Rechtspraktijk FOD Justitie - Dienst Voogdij Brussel JE JOB JE PROFIEL WIE ZIJN WE? WAT BIEDEN WE AAN? HOE SOLLICITEREN? CONTACT JE JOB

Nadere informatie

Attest van Immatriculatie

Attest van Immatriculatie Attest van Immatriculatie (model A) Attest van Immatriculatie (model A) Wat is het attest van immatriculatie? Het attest van immatriculatie ook wel «oranje kaart» genoemd, is een voorlopige verblijfsdocument

Nadere informatie

Verblijfsstatuten & Gezondheidszorg voor niet-eu-burgers

Verblijfsstatuten & Gezondheidszorg voor niet-eu-burgers Verblijfsstatuten & Gezondheidszorg voor niet-eu-burgers Een overzicht over de diverse procedures om medische zorgen te bekomen rekening houdende met de verblijfsstatus INSTRUCTIES BIJ HET LEZEN VAN DIT

Nadere informatie

POLITIEKE EISEN. 1. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

POLITIEKE EISEN. 1. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen POLITIEKE EISEN 1. Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen Van de jonge migranten die in ons land aankomen, vormen de niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NMBV) een aparte, zeer kwetsbare groep.

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 21 oktober

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 21 oktober Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 21 oktober ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III. De opvang IV. Profiel asielzoekers in

Nadere informatie

Niet-begeleide minderjarigen. Johan Vangenechten

Niet-begeleide minderjarigen. Johan Vangenechten Niet-begeleide minderjarigen Johan Vangenechten Inhoud Definitie NBM Bescherming Voogdij en de voogd Verblijf Opvang Federaal netwerk Integrale Jeugdhulp Andere rechten Niet-Begeleide Minderjarige? Jonger

Nadere informatie

IV. Waarom moet het slachtoffer begeleid worden door een gespecialiseerd onthaalcentrum?

IV. Waarom moet het slachtoffer begeleid worden door een gespecialiseerd onthaalcentrum? 26 SEPTEMBER 2008. - Omzendbrief inzake de invoering van een multidisciplinaire samenwerking met betrekking tot de slachtoffers van mensenhandel en/of van bepaalde zwaardere vormen van mensensmokkel Inhoudstafel

Nadere informatie

Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs

Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs Lenteseminarie van de gerechtelijke stagiairs JUR-013 Doelgroep gerechtelijke stagiairs die hun stage hebben aangevangen op 1 oktober 2012 (en voor wie deze opleiding verplicht is), met inbegrip van de

Nadere informatie

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding)

Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) Internationale samenwerking in strafzaken (basisopleiding) ref.: INT-044 Doelgroep Tweedejaars gerechtelijke stagiairs (voor wie deze opleiding verplicht is) Magistraten van de parketten van eerste aanleg

Nadere informatie

Recht op kinderbijslag voor jongeren die hun studies buiten het Belgische grondgebied voortzetten

Recht op kinderbijslag voor jongeren die hun studies buiten het Belgische grondgebied voortzetten Trierstraat 70 B-1000 Brussel Afzender FAMIFED Trierstraat 70 B-1000 Brussel datum 24.02.2016 uw kenm. contact Johan Buyck attaché telefoon 02-237 29 33 02-237 21 11 e-mail: johan.buyck@famifed.be Betreft:

Nadere informatie

FAQ. Opheffing op vrijwillige basis van de code 207. Fedasil, Dienst Voorbereiding Opvangbeleid >> augustus ²² Thema s:

FAQ. Opheffing op vrijwillige basis van de code 207. Fedasil, Dienst Voorbereiding Opvangbeleid >> augustus ²² Thema s: FAQ Opheffing op vrijwillige basis van de code 207 Fedasil, Dienst Voorbereiding Opvangbeleid >> augustus 2011 ²² Thema s: Voorwaarden wie komt in aanmerking? De aanvraag Behandeling van de aanvraag Vertrek

Nadere informatie

VERZOEKSCHRIFT TOT VRIJLATING (Artikels 71 e.v. van de Wet van 15 december 1980)

VERZOEKSCHRIFT TOT VRIJLATING (Artikels 71 e.v. van de Wet van 15 december 1980) VERZOEKSCHRIFT TOT VRIJLATING (Artikels 71 e.v. van de Wet van 15 december 1980) Aan Mevrouw/Mijnheer de Voorzitter van de Raadkamer van de Correctionele Rechtbank te Brussel Justitiepaleis Poelaertplein

Nadere informatie

Het OCMW en de vluchtelingencrisis

Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen Het OCMW en de vluchtelingencrisis Overzicht Inleiding: situatie 2015-2016 Asielzoeker of (erkend) vluchteling? Waarom vluchten mensen? Wat bepaalt of iemand asiel kan aanvragen?

Nadere informatie

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11

Inhoud 1. Hoofdstuk 1: Kort verblijf, lang verblijf en vestiging Kort verblijf Lang verblijf Vestiging 11 INHOUD DEEL 1: ALGEMEEN Inhoud 1 Inleiding 5 1.1. Wat u mag verwachten 5 1.2. Wat u in de toekomst nog mag verwachten 6 1.3. Hoe kwam deze publicatie tot stand? 6 Lijst van gebruikte afkortingen 9 DEEL

Nadere informatie

7Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Terugkeer naar je land van herkomst (of een derde veilig land).

7Fiche. tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België. Terugkeer naar je land van herkomst (of een derde veilig land). 7Fiche tzitemzo... als je een minderjarige vreemdeling bent in België Terugkeer naar je land van herkomst (of een derde veilig land). Of je nu alleen bent in België of niet, of je legaal of illegaal in

Nadere informatie

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017

Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet. Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017 Basisopleiding Asielprocedure en opvangwet Dienst Studie en Beleid 13 oktober 2017 ellen.vanvooren@fedasil.be Opbouw van de sessie I. Algemeen II. De asielprocedure III.De opvang IV.Profiel asielzoekers

Nadere informatie

MAANDRAPPORT - oktober 2016

MAANDRAPPORT - oktober 2016 MAANDRAPPORT - oktober 216 Bron: Fedasil 1. Opvangcapaciteit en bezetting Eind oktober 216 telt het netwerk van Fedasil en zijn partners 28 77 opvangplaatsen voor asielzoekers, verdeeld over collectieve

Nadere informatie

Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash

Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash Vak voor de administratie Naam van de dossierbeheerder: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan

Nadere informatie

HET DUBLIN-ONDERZOEK: LEIDRAAD VOOR DE ADVOCAAT 12 OKTOBER 2015 1 INGENIEURS GEZOCHT VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

HET DUBLIN-ONDERZOEK: LEIDRAAD VOOR DE ADVOCAAT 12 OKTOBER 2015 1 INGENIEURS GEZOCHT VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN HET DUBLIN-ONDERZOEK: LEIDRAAD VOOR DE ADVOCAAT 12 OKTOBER 2015 1 INGENIEURS GEZOCHT VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN HET DUBLIN-ONDERZOEK: LEIDRAAD VOOR DE ADVOCAAT Uw cliënt heeft asiel aangevraagd in ons

Nadere informatie

Webapplicatie Salduz. Salduz-wet

Webapplicatie Salduz. Salduz-wet Webapplicatie Salduz Johan Van Driessche Bestuurder IT en financiën Orde van Vlaamse balies Salduz-wet De wet van 13 augustus 2011 tot wijziging van het wetboek van strafvordering en van de wet van 20

Nadere informatie

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen.

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen. INHOUDSTAFEL VOORWOORD DEEL I : ASIEL EN SUBSIDIAIRE BESCHERMING. 1. HET BEGRIP «VLUCHTELING». 1.1. Zich buiten het land van herkomst bevinden. 1.2. Een gegronde vrees voor vervolging hebben. 1.2.1. Het

Nadere informatie

Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het VAPH de gegevens van de overeenkomst die u hebt afgesloten voor de

Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het VAPH de gegevens van de overeenkomst die u hebt afgesloten voor de Een overeenkomst registreren voor de besteding van uw persoonsvolgend budget in cash Vak voor de administratie Naam van de dossierbeheerder: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 9 INHOUD

INHOUD. Inleiding 9 INHOUD Inleiding 9 1 Kort verblijf, lang verblijf en vestiging 11 1. Kort verblijf 13 1.1. Meldingsplicht tijdens een kort verblijf 13 1.2. De aankomstverklaring bijlage 3 14 1.3. De melding van aanwezigheid

Nadere informatie

IV. Waarom moet het slachtoffer begeleid worden door een gespecialiseerd onthaalcentrum?

IV. Waarom moet het slachtoffer begeleid worden door een gespecialiseerd onthaalcentrum? Datum: 26/09/2008 M.B.: 31/10/2008 Omzendbrief inzake de invoering van een multidisciplinaire samenwerking met betrekking tot de slachtoffers van mensenhandel en/of van bepaalde zwaardere vormen van mensensmokkel

Nadere informatie

EVALUATIE ANTIRACISMEWET ANTIDISCRIMINATIEWET

EVALUATIE ANTIRACISMEWET ANTIDISCRIMINATIEWET EVALUATIE ANTIRACISMEWET ANTIDISCRIMINATIEWET BRUSSEL 26 FEBRUARI 2016 INHOUD 1 INHOUD ANDERE ACTOREN / PROCEDURES MELDINGEN EN DOSSIERS 2003-2014 2 VERDELING PER DISCRIMINATIEGROND VERDELING PER MAATSCHAPPELIJK

Nadere informatie

Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash

Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash Persoonsvolgend budget starten met besteding in cash Vak voor de administratie Naam van de dossierbeheerder: Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier bezorgt u aan het VAPH de gegevens om uw persoonsvolgend

Nadere informatie

PROCEDURE 23/07/2015: Overgang NBMV. Om toegewezen te worden aan een individuele opvangstructuur, moet de NBMV (cumulatieve voorwaarden) :

PROCEDURE 23/07/2015: Overgang NBMV. Om toegewezen te worden aan een individuele opvangstructuur, moet de NBMV (cumulatieve voorwaarden) : 1. Doelgroep Om toegewezen te worden aan een individuele opvangstructuur, moet de NBMV (cumulatieve voorwaarden) : 1.1. Een machtiging tot verblijf van meer dan drie maanden hebben, bv. ten gevolge van:

Nadere informatie