GELIJKE KANSEN VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GELIJKE KANSEN VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE"

Transcriptie

1 GELIJKE KANSEN VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP Memorandum van de Brailleliga ter attentie van de gewestelijke en gemeenschapsoverheden. Blinde en slechtziende mensen hebben net als ieder ander het recht om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk, economisch en cultureel leven. In elk beleid systematisch initiatieven opnemen om de integratie van personen met een handicap te bevorderen, is een belangrijke doelstelling. Daarom vraagt de Brailleliga de politieke verantwoordelijken zich in te zetten voor een grotere participatie van representatieve verenigingen van blinden en slechtzienden in de beheers- en adviesorganen. De bevoegdheid voor het gehandicaptenbeleid is verdeeld over verschillende beleidsverantwoordelijken. Die versnippering maakt het personen met een handicap een heel stuk moeilijker. Er moet dan ook een totaalaanpak komen voor personen met een handicap, binnen een maatschappelijke en inclusieve benadering die dichter bij de realiteit staat en beter op hun behoeften afgestemd is. Vandaar de behoefte aan een coherent beleid en aan verbindingskanalen, niet alleen tussen de gewestelijke en gemeenschappelijke overheden maar met alle overheidsniveaus. De Brailleliga, een vereniging voor blinde en slechtziende mensen, doet een beroep op de gewesten en de gemeenschappen om hun verantwoordelijkheden op te nemen, om actief en concreet aan gelijke kansen te werken. Om hen op deze weg te helpen, presenteert de Brailleliga, in het licht van de komende gewestelijke en gemeenschapsverkiezingen, haar memorandum.

2 1. SENSIBILISERING VAN DE ACTOREN DIE EEN ROL SPELEN BIJ DE INTEGRATIE Vanaf het moment dat blind- of slechtziendheid wordt vastgesteld, moet er zo snel mogelijk ingegrepen worden. Oogartsen, huisartsen, maar ook bijvoorbeeld de consultatiecentra van Kind&Gezin zouden hun werk als eerstelijnsdiensten nog beter kunnen doen als zij beschikken over volledige en duidelijke informatie over de verschillende begeleidingsmogelijkheden door de verenigingen van slechtzienden en blinden in de sector. Bij wijze van bijdrage zou gedacht kunnen worden aan sensibilisatieactiviteiten, brochures en postercampagnes in wachtkamers. Voor iedereen die een rol kan spelen bij de integratie van personen met een handicap, moeten sensibiliserings- en informatiesessies georganiseerd worden. In scholen kunnen voor alle betrokken actoren voorlichtingssessies georganiseerd worden. In de studieprogramma s van bepaalde hogere studies (architectuur, geneeskunde, communicatie...) zouden bijvoorbeeld specifieke modules rond deze materie moeten worden geïntegreerd, bij de werkgevers zouden er voorlichtingsacties moeten worden georganiseerd, en de overheden zouden sensibilisatiecampagnes moeten organiseren ter attentie van het grote publiek. De oogartsen, huisartsen, enz de vereiste informatie verstrekken om blinde en slechtziende personen zo goed mogelijk te kunnen doorverwijzen. Leerlingen, bepaalde beroepscategorieën, werkgevers en het grote publiek sensibiliseren. 2. ZELFSTANDIGHEID Ambulante diensten zoals diensten voor vroegtijdige begeleiding, thuisbegeleiding, sociale diensten en andere specifieke diensten van verenigingen voor blinden en slechtzienden,... spelen een belangrijke rol in een inclusief beleid voor personen met een handicap. De oprichting van structuren van dit type zou moeten worden aangemoedigd en ondersteund. Het huidige aanbod naar blinde en slechtziende personen is onvoldoende. Een betere financiële ondersteuning van de bestaande diensten is noodzakelijk. Deze diensten bieden namelijk zowel aan de persoon met een handicap als aan hun familie een begeleiding op maat bij het vinden van een op hen afgestemd aanbod en ijveren ervoor dat een persoon met een handicap thuis of in zijn eigen wijk kan blijven wonen. Dankzij een gespecialiseerde en professionele opvolging bieden deze diensten een persoon met een handicap de instrumenten aan die nodig zijn om zich tot algemene diensten te kunnen richten. Verenigingen zoals de Brailleliga hebben hierbij vaak een brugfunctie tussen de persoon met een visuele handicap en de bestaande algemene diensten.

3 De Vlaamse overheid heeft al inspanningen gedaan, maar er blijven lacunes over waar men niet bij stilstaat. Om toegang te krijgen tot de schriftelijke informatie die nodig is voor hun maatschappelijke integratie, moet deze informatie voor personen met een visuele handicap worden omgezet naar een voor hen toegankelijk medium: in braille, in groot lettertype of in gesproken vorm. Nog niet iedereen heeft toegang tot de informatie die men nodig heeft. Cursusmateriaal van niet erkende opleidingen blijft een probleem wat betreft het omzetten. Ook worden bepaalde situaties die duidelijk gelinkt zijn aan de maatschappelijke integratie, niet in aanmerking genomen (vrije tijd, persoonlijke post,...). Met een omzettingsbudget zouden personen met een visuele handicap de gewenste informatie zelf kunnen omzetten zonder afhankelijk te zijn van hun maatschappelijke en familiale netwerk. Ondanks de recente inspanningen van de Vlaamse overheid, stelt de Brailleliga vast dat nog veel mensen moeten wachten op hun Persoonlijk Assistentiebudget. Hierdoor kunnen zij niet gebruikmaken van de mogelijkheden dat dit PAB hen biedt. De vraag blijft helaas groter dan het aanbod. Ondertussen startte men in Vlaanderen met het PGB-experiment. We zijn benieuwd naar het resultaat... Ondersteuning en/of opstarten van nieuwe, specifieke, ambulante structuren voor blinde of slechtziende personen. Meer mensen de kans geven gebruik te maken van het PAB. 3. TOEGANKELIJKHEID Obstakels op straat en in de naaste omgeving kunnen een grotere hinderpaal zijn voor maatschappelijke integratie dan de functionele beperkingen van de persoon met een handicap zelf. Toegankelijkheid is daarom incontournable geworden indien een beleid dat zich richt naar personen met een handicap, effect wil hebben. Een groot aantal stedelijke centra wordt momenteel opgeknapt en aangepast aan verscheidene categorieën weggebruikers. Verscheidene van die aanpassingen hebben betrekking op de verkeersveiligheid en de levenskwaliteit, maar helaas zijn veel openbare plaatsen nog niet voldoende afgestemd op personen met een visuele handicap. De Brailleliga vraagt de politieke verantwoordelijken bij de inrichting van openbare ruimtes rekening te houden met personen met een visuele handicap. Er bestaan heel specifieke toegankelijkheidsnormen. De Brailleliga vraagt daarom de normen of aanbevelingen van het Vlaams Expertisebureau Toegankelijkheid (Enter vzw), het Code Wallon de l Aménagement du territoire, de l'urbanisme et du Patrimoine (CWATUP) of de Règlement Régional d'urbanisme (RRU) te respecteren.

4 Naast de naleving en de controle van de normen, moeten deze wetteksten blijvend worden aangepast en verbeterd. Voor het bestaande patrimonium van gebouwen zal eveneens een beleid van toegankelijkheidsnormen moeten worden opgezet. Maar er is nog een ander domein waarin de toegankelijkheid anders moet worden bekeken. Sommigen zijn namelijk van mening dat personen met een handicap geen voldoende grote markt vormen om door de ontwerpers en fabrikanten als een economisch prioritaire doelgroep te worden beschouwd. En dat terwijl elke aanpassing om het dagelijks leven van personen met een handicap te vergemakkelijken, meestal iedereen ten goede komt. De politieke wereld zou in dat verband de nodige impulsen moeten geven om ontwerpers, fabrikanten en operatoren rond de tafel te brengen. Zo zouden ze samen kunnen nadenken over de toegankelijkheid van de technologische of andere apparatuur die bij alle aspecten van het leven worden gebruikt (GSM, kaartjesautomaat, informatiepalen, fornuis met aanraakscherm...). De Brailleliga wil dat bijzondere aandacht wordt besteed aan de leesbaarheid van alle communicatie. Aangepaste kleuren, voldoende contrast en een aangepast formaat en lettertype zijn voor veel ouderen en slechtziende mensen van enorm belang. Internet wordt een steeds belangrijkere bron van informatie, ook voor mensen met een visuele handicap. Speciale aandacht dient uit te gaan naar de toegankelijkheid van websites voor blinden of slechtzienden. Om de digitale kloof te verkleinen, vraagt de Brailleliga het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën te vergemakkelijken. De bestaande normen inzake toegankelijkheid respecteren en verbeteren en toegankelijkheidsnormen ontwikkelen voor het bestaande gebouwenpatrimonium. De toegankelijkheid van technologische apparatuur verhogen met de hulp van ontwerpers, fabrikanten en operatoren. Informatie van algemeen belang toegankelijk maken en de digitale kloof verkleinen. 4. MOBILITEIT Inzake mobiliteit moet niet alleen de toegang tot het openbaar vervoer verbeterd worden maar ook de toegankelijkheid van dit vervoer zelf. Sommige personen met een visuele handicap mogen gratis of tegen verlaagde prijs gebruik maken van het openbaar vervoer. Toch kunnen zij niet altijd de bus, tram of trein nemen, eenvoudigweg omdat zij moeite hebben om de halte te bereiken of omdat er geen verbinding is tot aan hun eindbestemming. Daarom vraagt de Brailleliga om alternatieve oplossingen die een optimale basismobiliteit kunnen verzekeren.

5 Een ander fundamenteel element om het openbaar vervoer toegankelijk te maken, is de gesproken aankondiging van de stations of haltes. Als dit systeem al bestaat, werkt het helaas niet altijd. Het systeem zou moeten worden uitgebreid naar al het openbaar vervoer: trein, tram, bus en metro. Ook de vereiste informatie om eenvoudig en in alle veiligheid te kunnen circuleren (bijvoorbeeld de aanduidingen en bewijzering in stations), moet toegankelijk worden gemaakt. Oplossingen vereisen een uitbreiding van het aantal aangepaste diensten voor de verplaatsing van deur tot deur van personen met beperkte mobiliteit. Verder moet het aantal aangepaste taxi s en de dekking van het aangepaste openbaar vervoer worden uitgebreid: uitbreiding van het wagenpark, verruiming van de frequentie op bepaalde plaatsen. Ook dient te worden vermeden dat de mobiliteit van personen met een handicap zou worden afgeremd door de gewestgrenzen. Hiertoe is een gewestelijke ontschotting van het aangepaste openbaar vervoer wenselijk. De toegankelijkheid van het openbaar vervoer vergroten: de toegang tot de gebouwen en de aanpassing van de voertuigen (gesproken aankondiging van de stations/haltes). Het aantal aangepaste taxi s voor personen met een handicap uitbreiden. De gewestelijke dekking van het aangepaste openbaar vervoer voor personen met een handicap ontschotten en uitbreiden 5. ONDERWIJS - OPLEIDING Of het nu in het onderwijs of in een ander type opleiding is, veel jongeren en volwassenen met een visuele handicap volgen lessen of opleidingen in gewone structuren. Met een aangepaste ondersteuning en begeleiding kunnen zij zich net zo goed ontwikkelen als hun ziende klasgenoten. De toegang tot opleidingen voor iedereen moet dus worden aangemoedigd. Om nog meer van deze positieve ervaringen op te tekenen, moet men de volledige, tijdelijke of gedeeltelijke integratie bevorderen, de gewone scholen sensibiliseren en de initiatieven van beleid en organisaties terzake voortzetten. Het blijft noodzakelijk de leerkrachten en lesgevers zelf over de handicap in te lichten om de aanpak, opvang en integratie van personen met een visuele handicap te vergemakkelijken. Veel leerlingen gaan naar het Buitengewoon Onderwijs, maar een grote groep leerlingen met een handicap gaat ook naar het gewoon onderwijs. Binnenkort start men in Vlaanderen met het plan leerzorg. Binnen dit kader blijft het belangrijk te onderstrepen dat ouders en betrokken professionals voortdurend dienen te beschikken over duidelijke en juiste informatie omtrent ieders rechten en plichten, alsook over de werkwijze waarmee tegemoetgekomen wordt aan de noden van het betrokken kind. Bovendien mag gesteld worden dat niet alle expertise binnen het onderwijs zit.

6 Het is noodzakelijk om in dit kader samen te werken met gespecialiseerde organisaties zoals de Brailleliga. Naast dit alles, mag men, voor wat betreft opleiding, niet vergeten dat vele personen met een visuele handicap ook slechts tot een optimale ontwikkeling komen dankzij de hulp en ondersteuning van gespecialiseerde structuren die een specifieke (beroeps)opleiding aanbieden op maat van personen met een visuele handicap. In het gewone onderwijs blijven verder werken aan een echt beleid inzake de schoolintegratie van blinde en slechtziende personen. De specifieke noden van blinde en slechtziende mensen inzake beroepsopleidingen blijven erkennen, evenals de structuren die dergelijke opleidingen verstrekken. 6. TEWERKSTELLING Tewerkstelling is een ideale manier om de integratie van een persoon met een handicap te bevorderen. Wie werkt, heeft niet alleen een baan, maar ook een inkomen, contacten met andere werknemers en draagt bovendien bij tot de ontwikkeling van de samenleving. Om hen werkelijk gelijke tewerkstellingskansen te bieden, moet iedere discriminatie inzake de toegang tot en het behoud van jobs, vergoedingen en carrière worden vermeden. De overheid heeft al heel wat gedaan om de toegankelijkheid van examens te verbeteren, maar er moet nog veel gebeuren op het gebied van de aanwerving van personen met een visuele handicap. Er zullen politieke en sociale maatregelen moeten worden genomen om werkgevers en werknemers te sensibiliseren voor de bijdrage die zij kunnen leveren aan de tewerkstelling van personen met een handicap. Verder zullen campagnes moeten worden georganiseerd om de collega s te sensibiliseren en dienen werknemers met een handicap in de bedrijven begeleid te worden. Als er één sector is waarbij meerdere beleidsniveau's betrokken zijn, is het wel tewerkstelling. De tewerkstelling van personen met een handicap mag niet alleen maar benaderd worden vanuit het kader van integratie. De principes van antidiscriminatie en gelijke kansen krijgen pas hun volledig waarde indien ze gepaard gaan met globale, multifactoriële maatregelen. Dit onder meer inzake onderwijs, opleiding, vervoer en de combinatie van specifieke en algemene stimulerende maatregelen, zonder de initiatieven te vergeten om de vooroordelen over personen met een handicap de wereld uit te helpen. Personen met een visuele handicap die een baan zoeken of personen met een baan die slechtziend of blind worden, worden maar al te vaak afgewezen. En dat terwijl ze voor heel wat functies dezelfde compententies bezitten als ziende kandidaten. De VDAB voert reeds geruime tijd een beleid om personen met een

7 arbeidshandicap te ondersteunen om aan de slag te gaan in het reguliere arbeidscircuit. Deze ondersteuning is niet enkel belangrijk bij de zoektocht naar een job, maar ook voor het behoud van deze job. Momenteel focust het beleid zich voornamelijk op het eerste. Personen met een visuele handicap moeten de mogelijkheid krijgen om specifieke, op maat aangeboden bijscholingen te volgen binnen het bestaande systeem. Binnen het grote geheel aan maatregelen die al eerder werden genomen, blijft de groep van personen met een visuel handicap een kleine groep met specifieke noden. Deze specifieke benadering mag niet onder druk komen te staan door een te algemene benadering. De Brailleliga blijft de bezorgdheid uiten dat de erkenning van een specifieke benadering in de begeleiding van personen met een visuele handicap onder druk staat. Wat de regelgeving betreft, wil de Brailleliga dat de geldende wetgeving inzake tewerkstellingsquota voor personen met een handicap in de overheidssector gerespecteerd wordt. Structuren opzetten om federale, gewestelijke, gemeenschappelijke en lokale beleidslijnen op elkaar af te stemmen en zo een beleid uit te werken waarmee werkloosheidsvallen daadwerkelijk kunnen worden vermeden. Het bedrijfsleven steunen bij hun aanwervingspolitiek, niet alleen met compenserende maar in de eerste plaats met stimulerende maatregelen. Optreden bij discriminerend situaties, niet alleen op het moment van de aanstelling maar gedurende de hele carrière van de werknemer. De verplichtingen aangaande de aanwerving van personen met een handicap in overheidsdiensten nakomen. 7. CULTUUR Om toegang te krijgen tot cultuur, moet een persoon met een handicap eerst de moeizame fysieke toegang tot gebouwen (bibliotheken, musea, concertzalen, theaters, filmzalen, tentoonstellingen) overwinnen. Bovendien is het begrijpen, het zich eigen maken van de inhoud van de culturele activiteit ook niet altijd evident als men een ernstige visuele handicap heeft. Hiernaast zijn er nog de vele randvoorwaarden (zoals het vervoer) die ingevuld moeten zijn. Er is dus nog veel werk vooraleer men kan spreken van een volledige culturele integratie van personen met een visuele handicap. Aangepaste boeken zijn slechts heel zelden verkrijgbaar in het commerciële uitgeverijcircuit, en daarom is de inspanning van overheid om onder het blinde en slechtziende publiek het lezen te bevorderen, zo belangrijk. Ondanks de vele inspanningen vanuit de Vlaamse overheid, blijven personen met een visuele handicap echter nog te veel verstoken van zoveel informatie die gepubliceerd wordt.

8 De Brailleliga wil ook de toegankelijkheid tot de visuele kunsten, televisie, film of toneel onder de aandacht brengen. Deze culturele evenementen zijn erg gericht op het beeld. Wat de toegang tot de visuele kunsten, de film of het toneel betreft, moet de omzetting worden verzorgd door iemand die is opgeleid in de technieken van audiobeschrijving. Op DVD of in films kan deze beschrijving van de scènes "offscreen" eenmalig worden opgenomen, maar in toneelstukken, tentoonstellingen en musea heeft de fysieke aanwezigheid van de beschrijver de voorkeur. Andere dragers (maquettes, tastbare grafieken) vergemakkelijken eveneens het contact met het blinde publiek. Dit alles verdient een gecoördineerde actie met een passende financiering. Het beleid in het kader van de omzetting van boeken voor het blinde en slechtziende publiek versterkt blijven voortzetten. De initiatieven om visuele kunsten en evenementen toegankelijk te maken via audiobeschrijving op gecoördineerde wijze subsidiëren. 8. HULP AAN 65-PLUSSERS MET EEN HANDICAP Wie na zijn 65ste gehandicapt wordt, krijgt te maken met een vorm van discriminatie die raakt aan de fundamenten van de autonomie van de mens en zijn maatschappelijke integratie. Het aantal bejaarden (65-plussers) is de voorbije vijftien jaar met ongeveer 15% gestegen, het aantal 85-plussers met meer dan 30%. De meeste wetten waren aanvankelijk gericht op de beroepsintegratie van personen met een handicap en werden nadien uitgebreid tot hun maatschappelijke integratie, maar verwaarloosden hulp aan 65-plussers met een handicap. Als er echter één handicap is die pas op latere leeftijd ontstaat, is het wel blindheid of slechtziendheid. Wie na zijn 65ste blind of slechtziend wordt, komt niet meer in aanmerking voor gemeenschapssteun waarop personen met een handicap recht hebben. Zo heeft iemand van 70 jaar die ernstig slechtziend geworden is, geen enkel recht op een bijdrage uit de Fondsen voor personen met een handicap om een mobiliteitscursus of witte stok te financieren, evenmin als een beeldschermloep om zijn post, zijn rekeningen, de bijsluiters van zijn geneesmiddelen, of de foto s van zijn kleinkinderen beter te kunnen zien. Deze persoon is toch een persoon met een handicap? Waarom krijgt hij dan geen hulp en steun zoals ieder ander persoon met een handicap? De Brailleliga wil dat er financiële middelen vrijgemaakt worden zodat oudere personen met een handicap niet hulpafhankelijk of zelfs uitgesloten worden uit de samenleving, en zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. Wat dit betreft wordt het dringend tijd dat met de federale overheid en federale instellingen wordt nagedacht

9 over de budgetaire impact hiervan. Wanneer een oudere persoon met een handicap, ondanks de begeleiding en de inspanningen voor een zelfstandig leven, toch niet thuis kan blijven wonen, komt hij meestal in structuren terecht zoals ziekenhuizen of rust- en verzorgingstehuizen. Met de specifieke behoeften van deze blinde of slechtziende patiënten moet rekening worden gehouden zodat de opvang, de inkadering en de verzorging zo aangepast mogelijk wordt verstrekt. Met het woonzorgdecreet gaat men in Vlaanderen een stap in de goede richting. Binnen dit woonzorgdecreet heeft men de doelgroep van de ouderen én de doelgroep van de personen met een handicap voor ogen. Door de grote gerelateerdheid van de visuele handicap aan de leeftijd, is het belangrijk deze twee groepen niet apart te bekijken. De groep van oudere mensen met visuele problemen is een groter wordende groep met specifieke noden. Personen die na hun 65ste geconfronteerd worden met een handicap, het recht geven op individuele materiële hulp. Zorgen voor een betere begeleiding op maat in rust- en verzorgingshuizen, ziekenhuizen,... door opleidingen aan te bieden aan de professionals die beroepshalve omgaan met oudere personen met een handicap. BIJ WIJZE VAN CONCLUSIE Opdat de visuele handicap beter begrepen wordt en het beleid nog meer rekening houdt met de specifieke behoeften van blinde en slechtziende personen, wil de Brailleliga, naast haar doelstelling om blinde en slechtziende personen te helpen en te ondersteunen, ook haar rol als vereniging die de belangen van personen met een visuele handicap behartigt, verder voorzetten en ontwikkelen. Daarom nodigt zij de politieke verantwoordelijken uit om de ideeën en pistes uit dit memorandum te verwerken in hun verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van juni Onze vereniging zal deze punten ook verdedigen in de verschillende adviesinstanties waarvan zij lid is ( Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap, Belgian Disability Forum, Provinciaal regionaal overleg, Toezichtscommissie Kennis- en Ondersteuningscentrum, Brusselse Adviesraad voor Personen met een Handicap, Waalse Adviesraad voor Personen met een Handicap, enz.). Als laatste punt wil de Brailleliga nog de ondertekening van het verdrag van de Verenigde Naties i.v.m. de rechten van de persoon met een handicap naar voor schuiven. De Brailleliga eist dat dit verdrag zo snel wordt opgenomen in de Belgische wetgeving en alle andere betrokken beleidsniveaus. Brailleliga vzw 15/10/2008

EEN INCLUSIEVE MAATSCHAPPIJ MET MEER RESPECT VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP

EEN INCLUSIEVE MAATSCHAPPIJ MET MEER RESPECT VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP EEN INCLUSIEVE MAATSCHAPPIJ MET MEER RESPECT VOOR PERSONEN MET EEN VISUELE HANDICAP Memorandum van de Brailleliga voor de Federale Overheid Vanuit de Brailleliga willen we meedenken en meewerken aan een

Nadere informatie

Zeven stappen naar meer inclusie voor personen met een visuele handicap

Zeven stappen naar meer inclusie voor personen met een visuele handicap In uw gemeente: Zeven stappen naar meer inclusie voor personen met een visuele handicap Inleiding 1. Onthaal van personen met een handicap 2. Deelname aan het politieke en openbare leven 3. Toegankelijkheid

Nadere informatie

Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers

Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers Hun kwaliteiten doen u versteld staan! Advies aan werkgevers Wat tewerkstelling betreft moet iedereen over dezelfde mogelijkheden kunnen beschikken. Om dat doel te bereiken is voor elk van ons een rol

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de problematiek van personen met een auditieve handicap

VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE. betreffende de problematiek van personen met een auditieve handicap VLAAMS PARLEMENT RESOLUTIE betreffende de problematiek van personen met een auditieve handicap Het Vlaams Parlement, gelet op 1 artikel 13 van de geconsolideerde versie van het Verdrag tot oprichting van

Nadere informatie

R A P P O R T Nr. 87 --------------------------------

R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- Europese kaderovereenkomst betreffende inclusieve arbeidsmarkten Eindevaluatie van de Belgische sociale partners ------------------------ 15.07.2014

Nadere informatie

Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Artikel 24 - Onderwijs. Schriftelijke communicatie

Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Artikel 24 - Onderwijs. Schriftelijke communicatie Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap Artikel 24 - Onderwijs Schriftelijke communicatie Het Belgian Disability Forum (BDF) is een vzw die thans 18 lidorganisaties telt en meer dan 250.000

Nadere informatie

EUROPEES GEHANDICAPTENFORUM : TIEN JAAR STRIJD VOOR DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP

EUROPEES GEHANDICAPTENFORUM : TIEN JAAR STRIJD VOOR DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP EUROPEES GEHANDICAPTENFORUM 1997-2007: TIEN JAAR STRIJD VOOR DE RECHTEN VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP Laten we ervoor zorgen dat de discriminatie van personen met een handicap tot het verleden behoort

Nadere informatie

HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN!

HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN! PERSDOSSIER PRIMEUR: EEN JOB VOOR 12 MAANDEN VOOR DE MEEST KWETSBARE BRUSSELSE JONGEREN HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN! KABINET VAN MINISTER GOSUIN 13/07/2016 Inhoud

Nadere informatie

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid

Van de berg en de. muis. Gebruikersoverleg Handicap, Chronische Ziekte en Arbeid Van de berg en de muis Over de berg en de muis * Enkele vragen om te starten * Wie ben ik? * Feiten en cijfers * (centrale) uitgangspunten * Denken over handicap * Wetgeving en discriminatie * De manier

Nadere informatie

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten

Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter voor de integratie van gehandicapten AANSLUITING VAN DE GEMEENTE JETTE Gemeentelijk charter

Nadere informatie

MEMORANDUM De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH)

MEMORANDUM De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) MEMORANDUM 2019-2024 De Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH) De SAPH is de schakel tussen het Kortrijkse stadsbestuur en personen met een handicap, hun belangenorganisaties en verenigingen.

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

Sociale rechten en handicap POSITIENOTA

Sociale rechten en handicap POSITIENOTA Sociale rechten en handicap POSITIENOTA FEBRUARI 2015 1. INLEIDING Onder sociale rechten verstaan wij rechten die toegekend worden door het socialezekerheidssysteem, zoals de geneeskundige verzorging,

Nadere informatie

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s)

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s) stuk ingediend op 1243 (2010-2011) Nr. 1 29 augustus 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen en de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen betreffende de erkenning en

Nadere informatie

BELGIAN DISABILITY FORUM VZW (BDF) Vereniging zonder winstoogmerk (vzw) 150, 1000 BRUSSEL

BELGIAN DISABILITY FORUM VZW (BDF) Vereniging zonder winstoogmerk (vzw) 150, 1000 BRUSSEL Benaming: Rechtsvorm: Maatschappelijke zetel: Ondernemingsnr.: 478.218.809 BELGIAN DISABILITY FORUM VZW (BDF) Vereniging zonder winstoogmerk (vzw) FINANCE TOWER - KRUIDTUINLAAN, 50, bus 150, 1000 BRUSSEL

Nadere informatie

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang.

De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. De Brailleliga begeleidt gratis blinde en slechtziende personen, hun leven lang. DE BRAILLELIGA BEGELEIDT GRATIS BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN, HUN LEVEN LANG. Naar school gaan, een boterham smeren,

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw Brussels Smart Cities Diensten van de AVCB-VSGB Corinne François, Directrice 4/12/2014 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten

Nadere informatie

Rondpunt ijvert voor een goede. in Vlaanderen. Op 17 januari Deze nieuwe vzw ontstond uit een. voor jonge verkeersslachtoffers en

Rondpunt ijvert voor een goede. in Vlaanderen. Op 17 januari Deze nieuwe vzw ontstond uit een. voor jonge verkeersslachtoffers en Rondpunt ijvert voor een goede opvang van alle verkeersslachtoffers in Vlaanderen. Op 17 januari 2011 werd Rondpunt als vzw opgericht. Deze nieuwe vzw ontstond uit een fusie van de vroegere vzw ZEBRA voor

Nadere informatie

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet

Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Inspiratiecolloquium : De toegankelijkheid van het openbaar vervoernet Document opgesteld door Brussel Mobiliteit, Smarteam en Stratec. Hoe een concrete strategie voor de toegankelijkheid van het MIVB-net

Nadere informatie

Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002

Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002 Collegebesluit nr. 01/305 12 juli 2001 Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135,

Nadere informatie

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT)

Terugkoppeling van de workshops. Chris De Nijs (VRT) Terugkoppeling van de workshops Chris De Nijs (VRT) Vaardig genoeg voor de 21 ste eeuw? Samen aan de slag met de Vlaamse PIAAC resultaten Brussel - 20 maart 2014 Workshop 1: Basisvaardigheden voor de arbeidsmarkt

Nadere informatie

LICHT VOOR DE WERELD ivzw. De missie van Licht voor de Wereld. Wat doet Licht voor de Wereld? Hoe kan jij Licht voor de Wereld helpen?

LICHT VOOR DE WERELD ivzw. De missie van Licht voor de Wereld. Wat doet Licht voor de Wereld? Hoe kan jij Licht voor de Wereld helpen? LICHT VOOR DE WERELD ivzw bestrijdt blindheid in Afrika Gevolgd door Donorinfo sinds: 2005 02/415 9705 info@lightfortheworld.be http://www.lightfortheworld.be PDF versie Doe een gift Project info De missie

Nadere informatie

N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN

N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS 740-2015 ADVIES over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO WTC III (17 e verd.)

Nadere informatie

GEHANDICAPTENBELEID IN BELGIË: EEN OVERZICHT

GEHANDICAPTENBELEID IN BELGIË: EEN OVERZICHT GEHANDICAPTENBELEID IN BELGIË: EEN OVERZICHT - 1 - - 2 - De fundamenten van het huidige Belgische beleid voor personen met een handicap dateren van de jaren 60. Men wilde toen personen met een handicap

Nadere informatie

OPHEFFING VAN HET SYSTEEM VAN VRIJSTELLING VAN LEERPLICHT

OPHEFFING VAN HET SYSTEEM VAN VRIJSTELLING VAN LEERPLICHT AANBEVELING 151 / 18 oktober 2016 1 OPHEFFING VAN HET SYSTEEM VAN VRIJSTELLING VAN LEERPLICHT Inhoud 1. Betrokken bevoegdheden... 1 2. Context... 1 3. Verplichtingen onder het Internationaal Verdrag inzake

Nadere informatie

INITIATIEFADVIES. Overheveling van de voorziening voor uitbetaling van de kinderbijslag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

INITIATIEFADVIES. Overheveling van de voorziening voor uitbetaling van de kinderbijslag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. INITIATIEFADVIES Overheveling van de voorziening voor uitbetaling van de kinderbijslag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 16 juni 2016 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Sector beschutte werkplaatsen. Memorandum Vlaamse verkiezingen 25 mei 2014

Sector beschutte werkplaatsen. Memorandum Vlaamse verkiezingen 25 mei 2014 Sector beschutte werkplaatsen Memorandum Vlaamse verkiezingen 25 mei 2014 VLAB, de werkgeversorganisatie die alle 54 Vlaamse beschutte werkplaatsen vertegenwoordigt, benadrukt het belang van de sector

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Een andere kijk op het leven

Een andere kijk op het leven Een andere kijk op het leven Sluit even uw ogen... Alles is donker. Hoe gaat u het aan boord leggen om u te kleden, een boek te lezen, te koken, uit werken te gaan, boodschappen te doen...? Is men blind

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Uw talent kan bergen verzetten!

Uw talent kan bergen verzetten! Advies aan blinde en slechtziende personen Uw talent kan bergen verzetten! Werken, een eigen inkomen hebben, en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook

Nadere informatie

Ontwerp van Richtlijn Accessibility Act reacties BDF en Platform van adviesraden van personen met een handicap

Ontwerp van Richtlijn Accessibility Act reacties BDF en Platform van adviesraden van personen met een handicap Ontwerp van Richtlijn Accessibility Act reacties BDF en Platform van adviesraden van personen met een handicap 1. Filosofie, principes en definities Een persoon die geen toegang heeft tot plaatsen, voorzieningen,

Nadere informatie

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat?

Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? Matthias kookt als een echte chef-kok. Hij is blind. Verbaast je dat? DE BRAILLELIGA BIEDT ELKE DAG GRATIS HULP AAN BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN OM EEN SOCIAAL LEVEN TE BEHOUDEN Koken om een steentje

Nadere informatie

FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4

FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4 FEDERALE ADVIESRAAD VOOR OUDEREN Advies 2016/4 De Federale Adviesraad voor ouderen, opgericht krachtens de wet van 8 maart 2007 tot oprichting van een Federale Adviesraad voor ouderen en waarvan de leden

Nadere informatie

Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur. Inleiding van de dag. Mieke Broeders, directeur. Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid

Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur. Inleiding van de dag. Mieke Broeders, directeur. Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Inspiratiedag Toegankelijke zorginfrastructuur Inleiding van de dag Mieke Broeders, directeur Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Enter Enter vzw vzw, - Belgiëplein Vlaams Expertisecentrum

Nadere informatie

TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR

TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR TOOL 3. DIVERSImeter: VRAGENLIJST OVER STRATEGIE, LEIDERSCHAP EN ORGANISATIECULTUUR [ TOOLS ] De DIVERSImeter is een analysevragenlijst gebaseerd op zelfevaluatie en toegespitst op strategie, leiderschap

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

Actieplan integratie van personen met een handicap

Actieplan integratie van personen met een handicap VILLE DE BRUXELLES DEPARTEMENT EMENT DU PERSONNEL STAD BRUSSEL DEPARTEMENT PERSONEEL Actieplan integratie van personen met een handicap 2013-2018 Inleiding In België behoort het werkgelegenheidscijfer

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

Ver van mijn bed of toch niet? Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Ver van mijn bed of toch niet? Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap Ver van mijn bed of toch niet? Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap 3 e reflectievoormiddag Onbeperkt aan de slag 2 december 2016, Brussel 1 Dienst Diversiteitsbeleid - Agentschap

Nadere informatie

Met een handicap aan het werk

Met een handicap aan het werk Met een handicap aan het werk Begeleiding en advies om gehandicapte mensen aan werk te helpen Wij gaan uit van de competenties die de handicap overstijgen Wij begeleiden de onderneming en de kandidaat

Nadere informatie

De organisaties stellen zich voor:

De organisaties stellen zich voor: De organisaties stellen zich voor: O.C. KATR!NAHOF biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking + het gezin. Dit gebeurt op alle levensdomeinen (wonen, werken, dagbesteding,

Nadere informatie

PARTNERGEWELD VROUWELIJKE GENITALE VERMINKINGEN GEDWONGEN HUWELIJKEN EERGERELATEERD GEWELD SEKSUEEL GEWELD EN PROSTITUTIE

PARTNERGEWELD VROUWELIJKE GENITALE VERMINKINGEN GEDWONGEN HUWELIJKEN EERGERELATEERD GEWELD SEKSUEEL GEWELD EN PROSTITUTIE NATIONAAL ACTIEPLAN TER BESTRIJDING VAN ALLE VORMEN VAN GENDERGERELATEERD GEWELD 2015-2019 PARTNERGEWELD VROUWELIJKE GENITALE VERMINKINGEN GEDWONGEN HUWELIJKEN EERGERELATEERD GEWELD SEKSUEEL GEWELD EN

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 -------------------------------------------------

A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- A D V I E S Nr. 1.777 ----------------------------- Zitting van woensdag 5 oktober 2011 ------------------------------------------------- Outplacement werknemers van beschutte en sociale werkplaatsen en

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

EUROPEAN DISABILITY FORUM...

EUROPEAN DISABILITY FORUM... Deïnstitutionalisering en de rechten van personen met een handicap perspectief van Europese Unie... An-Sofie Leenknecht, EDF Human Rights Officer, Brussel, 26 november 2014 EUROPEAN DISABILITY FORUM Vertegenwoordigen

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming

De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming De nood aan een nieuw evaluatie-instrument voor de toekenning van de integratie tegemoetkoming «Noodzaak is de moeder van de uitvindingen» «Als noodzaak de moeder van de uitvindingen is, dan is ontevredenheid

Nadere informatie

Raad van Europa. Actieplan

Raad van Europa. Actieplan Raad van Europa Participatie in het politieke en publieke leven Informatie en Communicatie Leven in de lokale samenleving Onderwijs Actieplan Personen met een handicap 2006-2015 Participatie in het Culturele

Nadere informatie

Van gunsten naar rechten voor leerlingen met beperkingen. Het VN-Verdrag over de rechten van personen met een handicap en onderwijs

Van gunsten naar rechten voor leerlingen met beperkingen. Het VN-Verdrag over de rechten van personen met een handicap en onderwijs Van gunsten naar rechten voor leerlingen met beperkingen Het VN-Verdrag over de rechten van personen met een handicap en onderwijs Feiten New York 13 december 2006 Verdrag + Optioneel Protocol (rechtsbescherming)

Nadere informatie

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven

Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven Informatie voor patiënten Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 2 Procedure voor een aanvraag bij het VAPH in UZ Leuven 3 Inleiding

Nadere informatie

Non-discriminatie: invulling van de aangekondigde maatregelen

Non-discriminatie: invulling van de aangekondigde maatregelen Circ. : 2007 228/HM/bf Dat. : 22/11/2007 De. : INT Contact : H. MUYLDERMANS Non-discriminatie: invulling van de aangekondigde maatregelen De Bestuursraad van Federgon Uitzendarbeid heeft tijdens zijn laatste

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van een duurzame G-sportclubwerking /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aan De leden van de programmacommissie

Aan De leden van de programmacommissie Aan De leden van de programmacommissie Utrecht 16 mei 2012 Kenmerk: 12-0114/RS Betreft: Advies verkiezingsprogramma Inlichtingen bij: CG-Raad, Rolf Smid (06) 207 447 67 en Platform VG, Xandra van der Swan

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw 1 Historiek SEN RSWV SIG Rond

Nadere informatie

WEEK VAN NAH /10/2017

WEEK VAN NAH /10/2017 WEEK VAN NAH 2017 16-22/10/2017 Niet Aangeboren Hersenletsel Vaak onzichtbaar, wel aanwezig Beni Kerkhofs Voorzitter NAH Liga vzw Directeur Zorg Pulderbos Revalidatiecentrum voor Kinderen en Jongeren WEEK

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS -------------------------

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.654 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- IPA 2007-2008 - Non-discriminatie - Positieve acties x x x 2.278/1-1

Nadere informatie

Handicap: een zaak van mensenrechten

Handicap: een zaak van mensenrechten Koningsstraat 136, 1000 Brussel 2 de cartoonwedstrijd Handicap: een zaak van mensenrechten Wedstrijdreglement De cartoonwedstrijd is een initiatief van Gelijke Rechten voor Iedereen met een handicap (GRIP

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op xxx; Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse wijzigingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 18 juli 2008 betreffende de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap DE VLAAMSE

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie

Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie Mr Roger VAN BOXTEL, Minister of City Management and Integration, Netherlands Tweede Europese Forum over de cohesie Georganiseerd door de Europese Commissie 21-22 mei 2001 Enkel gesproken tekst geldt Tweede

Nadere informatie

BE GEBABEBB - met vermelding via donorinfo.be. "Eclairages" (halfjaarlijks), "Vers La Lumière" (driemaandelijks), Newsletter

BE GEBABEBB - met vermelding via donorinfo.be. Eclairages (halfjaarlijks), Vers La Lumière (driemaandelijks), Newsletter Activiteiten ter bevordering van de autonomie van blinden en slechtzienden. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2015 +32 (0) 22 416 568 info@ona.be www.ona.be PDF versie Doe een gift Project info Doelstelling

Nadere informatie

Supported Employment modelgetrouwheid in Vlaamse arbeidsrehabilitatieprogramma s Knaeps J. & Van Audenhove Ch. GGZ-congres, 2012 Overzicht Inleiding Onderzoek Onderzoeksvragen Methode Analyse Resultaten

Nadere informatie

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op GruunRant = 40 km² potentieel samenhangend geheel GruunRant bestaat al! 10x oppervlakte Central Park New York GruunRant is een quasi eiland

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting?

INLEIDING. Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? INLEIDING Wat is het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting? Het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting werd in 1999

Nadere informatie

Insluiting van mensen met een handicap

Insluiting van mensen met een handicap Insluiting van mensen met een handicap De Europese strategie voor gelijke kansen Europese Commissie Gelijke kansen op gelijke rechten De toegevoegde waarde van de Unie Het Europees Jaar van personen met

Nadere informatie

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten

nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Job- en taalcoaching - Trajecten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 202 van JAN HOFKENS datum: 5 januari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Job- en taalcoaching - Trajecten Personen met een kwetsbaar

Nadere informatie

Specifieke financiële voorzieningen voor personen met een handicap POSITIENOTA

Specifieke financiële voorzieningen voor personen met een handicap POSITIENOTA Specifieke financiële voorzieningen voor personen met een handicap POSITIENOTA JANUARI 2014 1 1. INLEIDING Het hoofd kunnen bieden aan de uitgaven van het dagelijks leven (huisvesting, voeding, kleding,

Nadere informatie

European Disability Card Lanceringsevenement van 19 oktober - Toespraak van het BDF en de NHRPH

European Disability Card Lanceringsevenement van 19 oktober - Toespraak van het BDF en de NHRPH European Disability Card Lanceringsevenement van 19 oktober - Toespraak van het BDF en de NHRPH Een persoon met een handicap is een volwaardige burger. Net als elke andere burger moet hij of zij zich vrij

Nadere informatie

Ratificatie VN-verdrag 2006a

Ratificatie VN-verdrag 2006a Ratificatie VN-verdrag 2006a Op 13 december 2006 hebben de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap aangenomen. Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland dit Verdrag.

Nadere informatie

Diversiteitsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid

Diversiteitsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid Diversiteitsplan van het Federaal Wetenschapsbeleid Poging tot definitie Diversiteit is het respecteren van verschillende gedragingen, waarden, cultuurkaders, levensstijlen, competenties en ervaringen

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

In 2007 ondertekende België het Verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van personen met een handicap

In 2007 ondertekende België het Verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van personen met een handicap Inleiding In 2007 ondertekende België het Verdrag van de Verenigde Naties over de rechten van personen met een handicap Op 1 augustus 2009 ging dit Verdrag in ons land in werking. Vanaf deze datum moest

Nadere informatie

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes

Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Al gehoord van de 107? Mieke Craeymeersch, directeur Similes Heb je al gehoord van de 107? Niet 101 of 102 of 105 maar 107? gebaseerd op het nummer van het artikel in het KB over de ziekenhuizen die de

Nadere informatie

Duurzame tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap Welk beleid voeren de bedrijven? Katrien Bruyninx Prevent

Duurzame tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap Welk beleid voeren de bedrijven? Katrien Bruyninx Prevent Duurzame tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap Welk beleid voeren de bedrijven? Katrien Bruyninx Prevent 1. Onderzoeksopzet 2. Resultaten 3. Conclusie 4. Aanbevelingen www.prevent.be Investing

Nadere informatie

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen

betreffende het Vlaamse beleid ten aanzien van jeugdhuizen stuk ingediend op 1834 (2012-2013) Nr. 1 7 december 2012 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heer Bart Van Malderen, de dames Tinne Rombouts, Danielle Godderis-T Jonck, Elisabeth Meuleman en Ulla

Nadere informatie

Hieronder wordt meer in detail toegelicht welke acties de FOD Sociale Zekerheid met betrekking tot deze verschillende taken ondernomen heeft.

Hieronder wordt meer in detail toegelicht welke acties de FOD Sociale Zekerheid met betrekking tot deze verschillende taken ondernomen heeft. 16/07/2013 Semestrieel verslag over de werking van het federale en interfederale coördinatiemechanisme opgericht bij de FOD Sociale Zekerheid DG Beleidsondersteuning, overeenkomstig artikel 33.1 van het

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden

Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden VR 2016 2312 DOC.1482/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering over persoonsvolgende middelen voor minderjarige personen met een handicap met dringende noden DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

Kansen voor iedereen

Kansen voor iedereen Kansen voor iedereen Ik wil thuis blijven wonen maar heb ondersteuning nodig voor mijn persoonlijke verzorging. Hoe pak ik dat aan? Kan ik beroep doen op een persoonlijk assistent voor het organiseren

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE

ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE ENTELIS STATE OF THE ART VERSLAG - GEMAKKELIJK LEESBARE VERSIE Inleiding Onderzoek in Europa geeft aan dat personen met een beperking van alle leeftijden al zelf in contact zijn gekomen met technologie.

Nadere informatie

Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Studiedag Werkgelegenheidsmaatregelen Donderdag 29 september Vilvoorde Wat? Rendementssubsidie bij de tewerkstelling van PmAH Premie toegekend door de VDAB Gemeenten,

Nadere informatie

BELEMMERINGEN voor PARTICIPATIE EN ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN

BELEMMERINGEN voor PARTICIPATIE EN ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN BELEMMERINGEN voor PARTICIPATIE EN ZELFSTANDIG FUNCTIONEREN 1. Inleiding De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aanvaardt in december 1993 de Standaardregels voor Gelijke Kansen voor Mensen met

Nadere informatie

AMENDEMENTEN 1-26. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2272(INI) 18.5.2011. Ontwerpadvies Giles Chichester (PE462.744v02-00)

AMENDEMENTEN 1-26. NL In verscheidenheid verenigd NL 2010/2272(INI) 18.5.2011. Ontwerpadvies Giles Chichester (PE462.744v02-00) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie verzoekschriften 2010/2272(INI) 18.5.2011 AMENDEMENTEN 1-26 Giles Chichester (PE462.744v02-00) over mobiliteit en integratie van gehandicapten en de Europese strategie

Nadere informatie

ATLEC. Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum. State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting

ATLEC. Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum. State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting ATLEC Ondersteunende Technologie Leren via Eenvormig Curriculum State of the Art en Onderzoeksanalyse Samenvatting WP nummer WP titel Status WP2 State of the Art en Onderzoeksanalyse F Project startdatum

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie