BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID RADIOLOGISCHE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID RADIOLOGISCHE"

Transcriptie

1 BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID RADIOLOGISCHE VERRICHTINGEN Inleiding De Wet BIG regelt de beroepsuitoefening op het gebied van de individuele gezondheidszorg. In de Wet BIG worden 8 beroepen onderscheiden (artikel 3), waarvoor het gebied van deskundigheid wordt omschreven en een stelsel van registratie bestaat. Tot deze artikel 3- beroepen behoren artsen en tandartsen. Daarnaast kunnen volgens de Wet BIG beroepen worden aangewezen waarvoor de opleiding wordt geregeld en het gebied van deskundigheid wordt vastgesteld (artikel 34). Tot deze artikel 34-beroepen behoren onder andere de radiodiagnostisch en radiotherapeutisch laboranten en de medisch nucleair werkers. De Wet BIG noemt een aantal handelingen die alleen door artsen en/of tandartsen mogen worden verricht. Dit zijn de zogenaamde voorbehouden handelingen (artikel 36). Eén van deze voorbehouden handelingen is de medische toepassing van radioactieve stoffen of toestellen die ioniserende straling uitzenden. Deze handelingen mogen uitsluiten worden verricht door, of in opdracht van artsen en tandartsen. Uitvoerenden / voorwaarden Deze regeling is van toepassing op alle radiologische verrichtingen in de daartoe bestemde ruimten binnen de instellingen op het terrein Randwijck en is bestemd voor: artsen, die zelfstandig radiologische verrichtingen uitvoeren; artsen, die opdracht geven tot het uitvoeren van radiologische verrichtingen; medewerkers, die in opdracht radiologische verrichtingen uitvoeren; functionarissen die een rol spelen bij toezicht, controle, registratie en beoordeling. Deze regeling is een nadere uitwerking van het Besluit stralingsbescherming op het gebied van de radiologische verrichtingen en maakt deel uit van de Regeling Stralingshygiëne Randwijck. Artsen die zelfstandig radiologische verrichtingen uitvoeren Overeenkomstig de Wet BIG zijn artsen en tandartsen bevoegd om een aantal voorbehouden handelingen te verrichten. Betreft het medische handelingen met radioactieve stoffen of toestellen die ioniserende straling uitzenden, dan zijn deze voorbehouden aan artsen en tandartsen die aan de volgende voorwaarden voldoen: de arts of tandarts is ingeschreven in het BIG register; de arts of tandarts beschikt over de bekwaamheid om de radiologische verrichting naar behoren uit te voeren; de arts of tandarts beschikt over de vereiste stralingshygiënische deskundigheid.

2 Artsen die opdracht geven tot het uitvoeren van radiologische verrichtingen Artsen en tandartsen die bevoegd zijn om radiologische verrichtingen uit te voeren, mogen ook opdracht geven om deze handelingen te verrichten. Zij blijven echter te allen tijde medisch verantwoordelijk voor de radiologische verrichtingen die (in hun opdracht) door anderen worden uitgevoerd. Daarom mogen zij uitsluitend aan iemand opdracht geven tot het uitvoeren van radiologische verrichtingen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: de arts of tandarts geeft voor zover dat redelijkerwijs nodig is aanwijzingen aan de opdrachtnemer en zorgt ervoor dat toezicht en tussenkomst verzekerd is; de arts of tandarts moet redelijkerwijs kunnen aannemen dat degene die de opdracht gaat uitvoeren, beschikt over de bekwaamheid om de radiologische verrichting naar behoren uit te kunnen voeren. De arts mag daarbij redelijkerwijs aannemen, dat een opdrachtnemer bekwaam is als deze een opleiding heeft gevolgd overeenkomstig artikel 34 van de Wet BIG, in dit geval radiologisch en radiotherapeutisch laboranten en medisch nucleair werkers. Medewerkers die in opdracht radiologische verrichtingen uitvoeren Eenieder die een opdracht krijgt om radiologische verrichtingen uit te voeren, mag dit doen als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: de opdrachtgever is zelfstandig bevoegd om radiologische verrichtingen uit te voeren, dat wil zeggen dat opdrachtgever: is ingeschreven in het BIG register; bekwaam is om de radiologische verrichting naar behoren uit te voeren; beschikt over de vereiste stralingshygiënische deskundigheid; de opdrachtnemer moet handelen overeenkomstig de aanwijzingen van de opdrachtgever; de opdrachtnemer beschikt over de bekwaamheid die vereist is voor het behoorlijk uitvoeren van de opdracht. In dit geval zijn dit radiologisch en radiotherapeutisch laboranten en medisch nucleair werkers.

3 Radiologische verrichtingen en verantwoordelijkheid Om de verantwoordelijkheid van radiologische verrichtingen vast te leggen worden onderstaand de verplichtingen weergegeven waaraan een bevoegd beroepsbeoefenaar moet voldoen. De arts die zelfstandig handelingen verricht of daartoe opdracht geeft: beoordeelt of hij voldoende stralingshygiënische deskundigheid heeft om de verrichting uit te voeren; zorgt ervoor, dat zijn deskundigheid (welke opleiding en wanneer behaald) is opgenomen in het daartoe ingestelde interne register bij het bestuur van de instelling; beoordeelt of hij voldoende bekwaam is om de radiologische verrichting uit te voeren; zorgt ervoor, indien hij niet of onvoldoende bevoegd en/of bekwaam is, dat de verrichting wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van een arts die dat wel is; gaat na voordat hij een opdracht geeft, of de opdrachtnemer bevoegd en bekwaam is; zorgt ervoor dat de nodige aanwijzingen worden gegeven, toezicht wordt gehouden en tussenkomst is verzekerd. De beroepsbeoefenaar die in opdracht handelingen verricht gaat na of een opdracht afkomstig is van een in het interne register ingeschreven arts, bij twijfel meldt hij dit aan de lokaal stralingsdeskundige; beoordeelt of hij bevoegd en bekwaam is om de opdracht uit te voeren; zorgt ervoor dat waar nodig aanwijzingen worden gegeven, toezicht wordt gehouden en mogelijke tussenkomst is verzekerd. Afdelingsprotocollen Onderstaande aspecten zijn door de radiologische afdelingen, afhankelijk van hun specifieke situatie, nader uitgewerkt in afdelingsprocedures en/of protocollen. Opdracht De arts of tandarts stelt in een bepaalde fase van diagnose of therapie de indicatie tot het uitvoeren van een radiologische verrichting. Hij kan de verrichting zelf uitvoeren of opdracht geven aan een andere beroepsbeoefenaar. De opdrachtverstrekking moet binnen de instelling in een lokale procedure zijn vastgelegd, zodanig dat aan de voorwaarden in deze regeling wordt voldaan.

4 Aanwijzingen Aanwijzingen moeten door arts of tandarts worden gegeven wanneer dit redelijkerwijs nodig is (Wet BIG artikel 38). Onder toezicht van de arts wordt verstaan: de mogelijkheid tot waarnemen van de handeling en het in staat zijn tot handelend optreden. De mate van toezicht en tussenkomst door de arts wordt met name bepaald door de mogelijke complicaties en de complexiteit van de radiologische verrichting. Dit betekent ook dat degene die de opdracht aanneemt om een strengere vorm van toezicht en tussenkomst moet vragen als bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven. Definities en begrippen De in deze regeling gebruikte begrippen zijn ontleend aan de teksten van artikelen uit het Besluit stralingsbescherming Kernenergiewet (Bs) en uit de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Radiologische procedure: Het op geleide van beschikbare medische gegevens en de vraagstelling stellen van, c.q. instemmen met de indicatie en het bepalen van de wijze van uitvoering en eventueel van de volgorde der werkzaamheden; de radiologische verrichting met toepassing van ioniserende straling (bijvoorbeeld in de vorm van radiofarmaca of röntgenstraling), met inachtneming van de stralingshygiëne, conform lokale procedures; het beoordelen van de resultaten, mede in relatie tot de bevindingen bij ander onderzoek of interventie; het vastleggen van de verkregen gegevens; het rapporteren over diagnostiek, therapie of interventie, met conclusie en eventueel advies; het opslaan/archiveren van de resultaten van de verrichting, inclusief (geselecteerde) beelden en verslaglegging. Radiologische verrichting Medische handeling met gebruikmaking van ioniserende straling (Bs, artikel 1, lid 1). Radiologische verrichtingen kunnen betrekking hebben op personen die: als patiënt blootstelling ondergaan; deelnemen aan een bevolkingsonderzoek; arbeidsgeneeskundig onderzoek ondergaan; medisch juridisch onderzoek ondergaan; vrijwillig deelnemen aan medische of biomedische onderzoeksprogramma s (Bs, artikel 53, lid 1).

5 Zelfstandig bevoegd beroepsbeoefenaar Behandelend arts of tandarts onder wier medische verantwoordelijkheid een radiologische verrichting wordt uitgevoerd. Hij is gerechtvaardigd de verrichting zelf uit te voeren en op te treden als opdrachtgever. Opdrachtgever Behandelend arts die opdracht geeft tot het uitvoeren van een radiologische verrichting (Wet BIG, artikel 38) Opdrachtnemer Functioneel niet zelfstandig bevoegd beroepsbeoefenaar die in opdracht van een zelfstandig bevoegd beroepsbeoefenaar een radiologische verrichting uitvoert. Verwijzend arts Een arts of tandarts die een radiologische verrichting aanvraagt (Bs, artikel 52). Bevoegd en bekwaam Gerechtigd op te treden als behandelend arts. De bekwaamheid van de arts heeft betrekking op wat hij individueel weet (kennis) en kan (praktische vaardigheid) (Wet BIG, nota van toelichting bij artikel 36). Deskundig Voldoen aan bij ministeriële regeling vastgestelde stralingshygiënische deskundigheidseisen (Bs, artikel 54). Door middel van deskundigheid wordt mede invulling gegeven aan de bekwaamheidseis (Bs, nota van toelichting bij artikel 54). BIG register Landelijk register, waarin een arts moet zijn opgenomen om bevoegd te zijn (Wet BIG, artikel 14 en 15).

6 Deskundigheidseisen medisch specialisten Er is (nog) geen ministeriële regeling waarin de stralingshygiënische deskundigheidseisen zijn vastgelegd. De huidige invulling is gebaseerd op het rapport van de gezondheidsraad 1996/04, Deskundigheidseisen voor medische stralingstoepassingen. Indeling specialisten Nucleair geneeskundige Radiodiagnost / Radiotherapeut Overige specialisten Tandartsen Deskundigheidsniveau 3 3M 4M / 4A 5 De deskundigheid van een radiologisch specialist (Radiodiagnost, Radiotherapeut en Nucleair Geneeskundige) is gewaarborgd door de verplichting vanuit de opleiding tot deze specialismen. In de opleidingseisen zoals geformuleerd door het Centraal College voor de erkenning en registratie van medisch specialisten is voor 4 niet-radiologische specialismen een passage opgenomen over het volgen van onderwijs in de stralingsbescherming te weten cardiologie, gastro-enterologie, pulmonologie en orthopedie. Deze opleiding heeft niveau 4. Ook voor niet-radiologische disciplines, waarbij ioniserende straling wordt toegediend, geldt de eis, dat de arts minimaal op niveau-4m opgeleid moet worden, toegepast op de discipline. De opleiding tot tandarts bevat een opleiding stralingshygiëne op niveau 5.

PROCEDURE V.2 SEP 2018

PROCEDURE V.2 SEP 2018 PROCEDURE V.2 SEP 2018 DOEL BEVOEGDHEID EN BEKWAAMHEID MET BETREKKING TOT MEDISCHE BLOOTSTELLING Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit basisveiligheidsnormen

Nadere informatie

Harold Sanders. Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur. 1 Kernenergiewet (1963, 1993)

Harold Sanders. Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur. 1 Kernenergiewet (1963, 1993) 1 Harold Sanders Regelgeving medische toepassing röntgenapparatuur 1 Kernenergiewet (1963, 1993) Art. 34 van de Kernenergiewet bepaalt dat bij algemene maatregel van bestuur regels kunnen worden gesteld

Nadere informatie

Medische stralingstoepassingen en -stralingsbescherming

Medische stralingstoepassingen en -stralingsbescherming Medische stralingstoepassingen en -stralingsbescherming Hoofdstuk 6 van het Besluit stralingsbescherming Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Medische stralingstoepassingen en -stralingsbescherming

Nadere informatie

Moeten medisch specialisten een cursus stralingshygiëne volgen?

Moeten medisch specialisten een cursus stralingshygiëne volgen? Moeten medisch specialisten een cursus stralingshygiëne volgen? Harold Sanders en Eduard Mooyaart Verzoek 1 Van Commissie voor Beroepsaangelegenheden Nederlandse Vereniging voor Radiologie [NVvR] d.d.

Nadere informatie

Procedure classificatie en eisen aan werknemers. Doel. Toepassingsgebied. Definities. Inhoud

Procedure classificatie en eisen aan werknemers. Doel. Toepassingsgebied. Definities. Inhoud Procedure classificatie en eisen aan werknemers Doel - Classificatie van werknemers. - Overzicht van eisen aan blootgestelde en niet-blootgestelde werknemers. - Vastleggen onder welke omstandigheden een

Nadere informatie

Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen

Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Bevoegdheidsregeling voorbehouden handelingen Je bent werkzaam op het gebied van de individuele gezondheidszorg en krijgt daardoor te maken met voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen zijn geneeskundige

Nadere informatie

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk?

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? du Bevoegd en bekwaam Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Onderwerpen: Uitgangspunt bevoegdheid en bekwaamheid Wet BIG Handelingen Individuele

Nadere informatie

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk?

Bevoegd en bekwaam. Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Bevoegd en bekwaam Wat zeggen de wet BIG en de andere wetten erover? En hoe werkt het in jouw dagelijkse praktijk? Onderwerpen: Wat zijn jouw vragen? Uitgangspunt bevoegdheid en bekwaamheid Wet BIG Handelingen

Nadere informatie

Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming

Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming Samenvatting Het is tijd voor een evaluatie van het opleidingstelsel voor stralingsbescherming Blootstelling aan ioniserende straling kan schadelijke gezondheidseffecten tot gevolg hebben. Daarom moeten

Nadere informatie

Juridische aspecten taken verpleegkundig specialist. 29 september 2011 Paula Boshouwers/Margriet Crijns Van Doorne

Juridische aspecten taken verpleegkundig specialist. 29 september 2011 Paula Boshouwers/Margriet Crijns Van Doorne Juridische aspecten taken verpleegkundig specialist 29 september 2011 Paula Boshouwers/Margriet Crijns Van Doorne 1 De Wet BIG Doel van de Wet BIG: Het bevorderen van kwaliteit van zorg die beroepsbeoefenaren

Nadere informatie

Voorbehouden handelingen

Voorbehouden handelingen Juni 2017: Deze tekst zal op korte termijn worden herzien op het punt van de voorschrijfbevoegdheid van (specifieke) verpleegkundigen en de bevoegdheid van physician assistants en verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Individuele toestemming. Nummer: V&Msv , versie 2 Datum invoering: Datum laatste wijziging:

1. Inleiding. 2. Individuele toestemming. Nummer: V&Msv , versie 2 Datum invoering: Datum laatste wijziging: a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Stralingsbeschermingsvoorschrift a a a a a Titel: Toelating tot radiologische handelingen (inclusief medische van patiënten) en/of beroepsmatige

Nadere informatie

Waarom is de BIG wet een kwaliteitswet?? Het is een wet voor de zorgvrager. De big wet garandeert deskundigheid. Wgbo garandeert mij dat ik nog iets

Waarom is de BIG wet een kwaliteitswet?? Het is een wet voor de zorgvrager. De big wet garandeert deskundigheid. Wgbo garandeert mij dat ik nog iets Waarom is de BIG wet een kwaliteitswet?? Het is een wet voor de zorgvrager. De big wet garandeert deskundigheid. Wgbo garandeert mij dat ik nog iets te vertellen heb als zorgklant. Het verplicht de zorggever

Nadere informatie

Arbo- en Milieudienst. Wetgeving en de ondernemer in de gezondheidszorg

Arbo- en Milieudienst. Wetgeving en de ondernemer in de gezondheidszorg Arbo- en Milieudienst Wetgeving en de ondernemer in de gezondheidszorg 1 Vraag Waarom zit u hier en volgt u een cursus stralingshygiëne? Antwoord: Vanwege de wet BIG, voorbehouden handeling Vanwege de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34306 10 december 2013 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 december 2013, 2013-0000167945,

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2005/25444 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2004/65458 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Toetsingskader Inspectie voor de Gezondheidszorg

Toetsingskader Inspectie voor de Gezondheidszorg Toetsingskader Inspectie voor de Gezondheidszorg Programma: Mondzorg: radiologie Versie: 1 Datum: april 2017 Inleiding Dit toetsingskader vormt het kader voor de uitvoering van het toezicht van de Inspectie

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2006/6251-05 DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de Minister

Nadere informatie

Nieuwe beroepen in de Nederlandse

Nieuwe beroepen in de Nederlandse Nieuwe beroepen in de Nederlandse gezondheidszorg en taakherschikking Dr Lode Wigersma, arts, voormalig algemeen directeur KNMG Nu voorzitter Raad van Toezicht, Flevoziekenhuis Almere, en adviseur gezondheidszorgvraagstukken

Nadere informatie

Uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen

Uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen Uitvoeringsverzoeken bij voorbehouden handelingen In de praktijk verrichten verzorgende en verpleegkundige medewerkers in opdracht van een arts of specialist voorbehouden handelingen. Een onderdeel in

Nadere informatie

VERANTWOORD DELEGEREN

VERANTWOORD DELEGEREN VERANTWOORD DELEGEREN Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem GOED HULPVERLENERSCHAP Iedere hulpverlener moet de zorg van een goed hulpverlener betrachten in overeenstemming met de

Nadere informatie

Voorbehouden, risicovol en overig

Voorbehouden, risicovol en overig Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Wet BIG 10 Voorbehouden, risicovol en overig Er wordt een onderscheid gemaakt in voorbehouden handelingen, risicovolle handelingen en overige

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2009/1731-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Het Register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het Register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Het Register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport & De Wet BIG In wordt de zorgverlening door beroepsbeoefenaren geregeld door de Wet op de beroepen

Nadere informatie

Nota van toelichting. Algemeen

Nota van toelichting. Algemeen Nota van toelichting Algemeen Met de onderhavige algemene maatregel van bestuur wordt uitvoering gegeven aan artikel 36a van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) om voor een

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/UJB/BES No. 2003/94538 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE No. 2011/1650-05 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Gezien de aanvraag d.d. 15 augustus 2011, aangevuld d.d. 4 november 2011, van het Diagnostisch Centrum Amsterdam B.V. te Amsterdam,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2008/0814-08 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/UJB/BES No. 2003/66015 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

verbindt Kernpunten herziene richtlijn tandheelkundige radiologie Röntgenstraling vraagt om zorgvuldige toepassing

verbindt Kernpunten herziene richtlijn tandheelkundige radiologie Röntgenstraling vraagt om zorgvuldige toepassing verbindt Kernpunten herziene richtlijn tandheelkundige radiologie Röntgenstraling vraagt om zorgvuldige toepassing Inleiding Tandheelkundige röntgenopnamen geven informatie die gebruikt wordt als aanvulling

Nadere informatie

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Kadering en basisprincipes van het project Medische blootstellingen

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Kadering en basisprincipes van het project Medische blootstellingen Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen Kadering en basisprincipes van het project Medische blootstellingen Doelstelling Veiligheidscultuur m.b.t. stralingsbescherming

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2013/1158-06 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien de aanvraag d.d. 1 november 2013 alsmede de aanvulling daarop d.d. 5 december 2013 en d.d. 3 februari 2014 van Dienst Justitiële Inrichtingen te

Nadere informatie

Wetten en regels voor tandartsassistenten

Wetten en regels voor tandartsassistenten Wetten en regels voor tandartsassistenten Mw. R.J. Syed LL.M. Vrijdag 27 oktober 2017 te Utrecht Thema s Belangrijkste wet- en regelgeving m.b.t. de kwaliteit van de (mond)zorg de rechtspositie en (privacy)bescherming

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/UJB/BES No. 2003/68270 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.ni Datum 7 juni 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN ORTHOCENTER B.V. VOOR HET VERRICHTEN

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Konrngskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 OA Den Haag www.anvs.nl Datum 22 mei 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewetvergunning Besluit: KERN ENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN STICHTING ZUYDERLAND MEDISCH

Nadere informatie

Informatiebrochure Wet BIG Alles draait om bekwaamheid

Informatiebrochure Wet BIG Alles draait om bekwaamheid BIG - Commissie Informatiebrochure Wet BIG Alles draait om bekwaamheid Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Alle professionals die beroepsmatig werken

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2004/48977 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Verantwoordelijkheden

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Verantwoordelijkheden Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen Verantwoordelijkheden Practici / gemachtigden Art. 19. 1. Medische blootstelling onder verantwoordelijkheid van een vergunde

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2005/26452 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire. Veiligheid en. Stralingsbescherming. Datum 15 februari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning. Besluit: Verleend door:

Autoriteit Nucleaire. Veiligheid en. Stralingsbescherming. Datum 15 februari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning. Besluit: Verleend door: IKoningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.nl Datum 15 februari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN STICHTING DI3KLANDER

Nadere informatie

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC Inleiding In het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) worden artsen opgeleid tot medisch specialist (aios). De aard van de opleiding brengt met zich mee dat een belangrijk deel van de opleiding van

Nadere informatie

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Opleiding

Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen. Opleiding Ronde tafel 28/09/2017: aanpassing reglementair kader medische blootstellingen Opleiding Opleiding Informatie en vorming voor (potentieel) blootgestelde werknemers sectoroverschrijdend art. 25 ARBIS Exploitant

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2005/14203 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

PROCEDURE V.2 DEC 2016

PROCEDURE V.2 DEC 2016 PROCEDURE V.2 DEC 2016 DOEL BIOMEDISCH ONDERZOEK MET IONISERENDE STRALING BIJ PROEFPERSONEN Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit stralingsbescherming

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE No. 2011/1685-8 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Gezien de aanvraag d.d 31 augustus 2011 en de aanvulling hierop d.d. 22 december 2011 en d.d. 19 april 2012 van Tandartsenpraktijk

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag Stichting Treant Zorggroep t.a.v. Dhr. drs. E.A.M. Laarhoven, MHA Raad van Bestuur Dr. G.H. Amshoffweg 1 7909 AA HOOGEVEEN ANVS Medische en Industriële Toepassingen

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2007/1776-06 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Gezien de aanvraag d.d. 11 juni 2007 van Sectra imaxperts

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.n! ANVSPP-2019/0049010-03 Datum 22 mei 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN MEDISCH DENTAL

Nadere informatie

De herziene Richtlijn Tandheelkundige Radiologie

De herziene Richtlijn Tandheelkundige Radiologie Principes van stralingsbescherming De herziene Richtlijn Tandheelkundige Radiologie Ontwikkeld door de ICRP (International Commission on Radiological Protection): Rechtvaardiging ALARA dosislimieten Onderwerpen

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 7 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.nl ANVS-PP-2018/0047807-09 Datum 6 maart 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN DENTPOINT NEDERLAND

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2013/0372-05 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien de aanvraag dezerzijds ontvangen d.d. 29 maart 2013 en de aanvulling hierop d.d. 16 april 2013, van Annatommie Centra voor Orthopedie en Beweging

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER. Mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER. Mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; MINISTERIE VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2006/2956 DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Staatssecretaris van Sociale

Nadere informatie

Kwaliteitseisen verrichten vaginale echo s bij een NTmeting

Kwaliteitseisen verrichten vaginale echo s bij een NTmeting Kwaliteitseisen verrichten vaginale echo s bij een NTmeting en een SEO (versie 4, vastgesteld door het RIVM-CvB na advisering door de Programmacommissie Prenatale Screening op 20 februari 2018) Inleiding

Nadere informatie

Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans

Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans Mag je als POH recepten uitschrijven of een diagnose stellen? Dr. ST Houweling, huisarts voorzitter Langerhans Casus 1 Mevr. de Vries, 68 jaar, DM2 sinds 2 jaar. Metformine 2 x 500 mg, nierfunctie goed.

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Informatie over de Wet BIG voor de zorgverlener 1. Inleiding Als professionele zorgverlener voor een zorgvrager die chronisch

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/CK/B/KEW No. 2003/15496 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2010/1433-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2009/2447-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Gezien de aanvraag d.d. 16 november 2009 en de aanvulling

Nadere informatie

Stralingsbescherming. Datum 5 april 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning. Verleend door: Besluit:

Stralingsbescherming. Datum 5 april 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning. Verleend door: Besluit: Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.ni ANVS-PP-2019/0049144-05 Datum 5 april 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN DE KLINIEK

Nadere informatie

PROCEDURE V.2 SEP 2018

PROCEDURE V.2 SEP 2018 PROCEDURE V.2 SEP 2018 DOEL BIOMEDISCH ONDERZOEK MET IONISERENDE STRALING BIJ PROEFPERSONEN Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit basisveiligheidsnormen

Nadere informatie

Besluit van. Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kenmerk ;

Besluit van. Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, kenmerk ; Besluit van houdende tijdelijke regels inzake de zelfstandige bevoegdheid tot het verrichten van voorbehouden handelingen van verpleegkundig specialisten (Besluit tijdelijke zelfstandige bevoegdheid verpleegkundig

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2008/0867-06 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Landelijke kwaliteitseis Vaginale echo s verricht door echoscopisten in het kader van prenatale screening November 2009

Landelijke kwaliteitseis Vaginale echo s verricht door echoscopisten in het kader van prenatale screening November 2009 Landelijke kwaliteitseis Vaginale echo s verricht door echoscopisten in het kader van prenatale screening November 2009 Vastgesteld in centraal orgaan op 12/11/2009 Landelijke kwaliteitseis vaginale echo

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/CK/B/KEW No. 2002/80698 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

OPLEIDING STRALINGSDESKUNDIGHEID NIVEAU 3

OPLEIDING STRALINGSDESKUNDIGHEID NIVEAU 3 OPLEIDING STRALINGSDESKUNDIGHEID NIVEAU 3 2 februari 2015 tot en met 4 mei 2015 Toelichting PAO Heyendael, organiseert samen met de AMD de opleiding STRALINGSDESKUNDIGHEID NIVEAU 3 De cursus is bedoeld

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE No. 2011/1630-05 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Gezien de aanvraag d.d. 24 augustus 2011 en de aanvullende informatie d.d. 7 november 2011 van Eindhoven Airport N.V., gelegen

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag wwwanysg ANVS-PP-2019/0048756-06 Datum 22 maart 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN 3. RIDDER EN

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Datum 13 september 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning. Besluit:

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Datum 13 september 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning. Besluit: Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.ni Datum 13 september 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN R.R. CHIN-A-PAUW, M.L. TENG EN

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2004/68539 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2008/0533-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2013/0312-06 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien de aanvraag d.d. 25 maart 2013, aangevuld d.d. 5 juni 2013, van Stichting GGz Centraal te Amersfoort om wijziging van een vergunning als bedoeld

Nadere informatie

Voorbehouden, risicovol en overig

Voorbehouden, risicovol en overig Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Wet BIG 9 Voorbehouden, risicovol en overig Er wordt een onderscheid gemaakt in voorbehouden handelingen, risicovolle handelingen en overige

Nadere informatie

Centraal College Medische Specialismen

Centraal College Medische Specialismen KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT BEVORDERING DER GENEESKUNST Centraal College Medische Specialismen Besluit van 10 september 2007 houdende de wijziging van het Kaderbesluit CCMS Het Centaal College

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Stralingsbeschermjng Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.ni Datum 21 juni 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN ).M. VAN DEN BOOM

Nadere informatie

Opleiding Stralingsdeskundigheid niveau 3. Kernenergiewetgeving deel 1

Opleiding Stralingsdeskundigheid niveau 3. Kernenergiewetgeving deel 1 Opleiding Stralingsdeskundigheid niveau 3 Kernenergiewetgeving deel 1 Inhoud presentatie (inter)nationaal kader Kernergiewetgeving Organisatie van stralingszorg ICRP 103 (2007) Internationaal kader ICRP

Nadere informatie

Datum 28 november 2014 Betreft Vergunning toestellen voor medische toepassingen Kernenergiewet. 1. Het besluit

Datum 28 november 2014 Betreft Vergunning toestellen voor medische toepassingen Kernenergiewet. 1. Het besluit > Retouradres Postbus 93144, 2509 AC Den Haag AANTEKENEN Lassus Tandartsen t.a.v. drs. Th. Rietrae Lassusstraat 9a 1075 GV AMSTERDAM Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2008/1555-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2009/0684-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

PROCEDURE WAARSCHUWINGSSIGNALERING EN ZONERING VAN

PROCEDURE WAARSCHUWINGSSIGNALERING EN ZONERING VAN PROCEDURE WAARSCHUWINGSSIGNALERING EN ZONERING VAN RUIMTEN BIJ HANDELINGEN MET IONISERENDE STRALING Inleiding In een aantal situaties is het nodig om de aandacht te vestigen op risico s van ioniserende

Nadere informatie

Stappenplan. voor het werken overeenkomstig de. Wet BIG

Stappenplan. voor het werken overeenkomstig de. Wet BIG Stappenplan voor het werken overeenkomstig de Wet BIG EADV, uitgave januari 2006 Eerste Associatie van Diabetes Verpleegkundigen Postbus 3009, 3502 GA Utrecht Tel. 030 2918910 Fax 030 2918915 E-mail info@eadv.nl

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/CK/B/KEW No. 2003/28709 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Medische blootstellingen

Medische blootstellingen Medische blootstellingen Bbs H8 en Regeling stralingsbescherming medische blootstelling 10 november 2017 Laurine Keulemans Medische blootstellingen Regelgeving m.b.t. stralingsbescherming medische blootstelling:

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING Betreft Kernenergiewet vergunning IONISERENDE STRALING IJITZENDENDE TOESTELLEN Datum 15 mei 2019 Verleend door: ROBAT B.V. VOOR HET VERRICHTEN

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID. Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/IO/BES No. 2004/33964 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE No. 2010/1090-06 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Mede namens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming met de minister van Volksgezondheid,

Nadere informatie

PROCEDURE INRICHTING KERNENERGIE WET DOSSIER

PROCEDURE INRICHTING KERNENERGIE WET DOSSIER PROCEDURE INRICHTING KERNENERGIE WET DOSSIER Inleiding Conform artikel 120 van het Besluit stralingsbescherming en de Regeling Stralingshygiëne Randwijck die deel uit maakt van de complexvergunning, moet

Nadere informatie

PROCEDURE V.3 NOV 2016

PROCEDURE V.3 NOV 2016 PROCEDURE V.3 NOV 2016 CATEGORIE INDELING BLOOTGESTELDE WERKNEMERS, BEPALING VAN DE BLOOTSTELLING EN MEDISCH TOEZICHT OP A-WERKERS INLEIDING In het Besluit stralingsbescherming (Bs) worden wettelijke kaders

Nadere informatie

NMT-praktijkrichtlijn Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus

NMT-praktijkrichtlijn Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus NMT-praktijkrichtlijn Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus Inhoud 1 De NMT-praktijkrichtlijn 'Verwijsrelatie van tandarts naar tandprotheticus' biedt een leidraad voor de tandarts bij het verwijzen

Nadere informatie

BESCHRIJVING PROCEDURE

BESCHRIJVING PROCEDURE Werkinstructie : HSEW Blz. : 1 van 6 INDEX 1 SCOPE 2 DOEL 3 BESCHRIJVING PROCEDURE 3.1 Schriftelijke toestemming 3.2 Bepalen beschermingsaspecten en controlemetingen 3.3 Beheer van radioactieve bron of

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Stralingsbeacherming Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag wwwanvs.nl ANVS-PP-2018/0047766-07 Datum 19 december 2018 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag PreventiMed B.V. ANVS t.a.v. hr. N.E.T. Zwarthoed Toepassingen Kanaalkade 26B Koningskade 4 1811 LP ALKMAAR Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.ni Medische

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Pagina 1 van 12 DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING Datum 26 april 2019 Verleend door: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN HANDELINGEN MET TOESTELLEN EQLJIPE ZORGBEDRIJVEN NEDERLAND

Nadere informatie

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 11 BESLUIT REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE ZIEKENHUISFARMACIE

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 11 BESLUIT REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE ZIEKENHUISFARMACIE CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 11 BESLUIT REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE ZIEKENHUISFARMACIE Het Centraal College voor de Farmacie in vergadering bijeen op 3 november 2014 Gezien in aanmerking

Nadere informatie

De Raad van State gehoord (advies van, nr. ); HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

De Raad van State gehoord (advies van, nr. ); HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN: Concept Besluit van... houdende wijziging van het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (zeer laag radioactief afval) Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke

Nadere informatie

Stralingsbescherming. Datum 15 februari 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning. Verleend door: Besluit:

Stralingsbescherming. Datum 15 februari 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning. Verleend door: Besluit: Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 DA Den Haag www.anvs.nl ANVS-PP-2019/004853 1-05 Datum 15 februari 2019 Betreft Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN DENTALMIND

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.a nvs.n 1 Datum 5 juni 2019 Betreft Kernenergiewetvergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN TANDARTSPRAKTIJK WU B.V. VOOR HET VERRICHTEN

Nadere informatie