Ongekend talent Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ongekend talent Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren"

Transcriptie

1

2

3 Ongekend talent Dit is waar het allemaal om draait: kinderen en jongeren die meters groeien als ze de wereld van kunst en cultuur betreden. Die opbloeien als ze hun eigen creativiteit ontdekken of in hun leef omgeving de waarde van architectuur en cultureel erfgoed in het oog krijgen. En dit is waar dat gebeurt: bij het HKA, de Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren. Het HKA maakt meters op het gebied van kunsten cultuur educatie en het ontwikkelen van talent, nieuwsgierigheid en passie.

4 Zien De Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren wil zo veel mogelijk opgroeiende Hagenaars kennis laten maken met kunst en cultuur. Dat werkt. Vele tienduizenden Haagse kinderen en jongeren hebben de weg naar het HKA al gevonden. Of omgekeerd, want het HKA werkt zowel op locatie als in eigen ateliers. Met inhoudelijk sterke programma s over kunst, architectuur en design wijst het HKA de jeugdige deelnemers nieuwe wegen waarlangs zij zich betrokken gaan voelen bij de vormgeving om zich heen. Zo leren ze zien wat er te waarderen valt en leren ze waarderen wat er te zien is.

5

6

7 Inspiratie als bron Het HKA doet niet aan schilderles of kinderopvang. Als workshop deelnemers schilderen, is dat om te ervaren hoe een kunstenaar werkt. Ze ontdekken hoe een werk ontstaat. Ze kijken naar een tentoonstelling, wandelen door hun buurt of luisteren naar een verhaal en gaan dan zelf aan het werk. De docenten staan hen bij waar dat nodig is, maar doorgaans kunnen die zich volledig richten op waar ze goed in zijn: inspireren en helpen met het aanboren van de eigen creativiteit van de deelnemers. Het aanleren van vaardigheden is daaraan ondergeschikt.

8

9

10 Kleine wondertjes Talloze voorbeelden worden opgeslokt. Kunstwerken, gebouwen in de omgeving, uitingen van honderd culturen. Van Scheveningen tot het koningshuis, van mode tot poëzie. En in het atelier of in het klaslokaal zie je kleine wondertjes: een peuter die tot aan de oren in de klei zit, een kleuter die niet doorheeft dat haar moeder, die haar komt halen, al tien minuten staat te kijken, een stoere bink die liefdevol een jurk ontwerpt en een blondje van veertien dat onverstoord een schaalmodel van een duurzame urban bridge maakt. Ze hebben beet, ze laten niet meer los.

11

12

13 Zó wil ik leven Nog zo n wondertje. Een jongen van tien, type stuiterbal en ongeleid projectiel, doet met zijn klas mee aan een architectuurles. Na een onstuimige start voelt hij zich steeds veiliger en ontspant hij zich. Hij luistert, neemt de informatie op. Er broeit iets. Hij maakt een ontwerp, voelt de waardering en stort zich op de uitwerking. Opeens ontdekt hij dat zijn handen kunnen maken wat zijn hoofd heeft bedacht. Hij glimt van trots. Hier is hij goed in, hier wordt hij blij van. Zó wil ik leven, roept hij uit. Hij schrikt er zelf van.

14 Woon ik hier? Slopen, bouwen, onrust alom. Hogere huren, wéér nieuwe buren, jongeren die nergens toe te porren zijn. Er verandert inderdaad veel in de stad, maar dat van die jongeren is onzin. Wijk Af is een programma van het HKA waarbij Haagse jongeren hun eigen stadsdeel ontdekken. Na een introductie les en een excursie (Woon ik hier?) maken zij bijvoorbeeld een maquette, een muur schildering of een mozaïek die naderhand openbaar tentoongesteld wordt. Duizenden jongeren hebben dank zij Wijk Af het culturele erfgoed in hun omgeving beter leren kennen, begrijpen en waarderen (Hiér woon ik!).

15

16

17

18

19 De wereld in een notendop Amazonia, Frostia, Verweggistan namen van programma s voor kinderen over cultureel werelderfgoed. Inspiratiebronnen te over: oude migratiesporen van Afrika naar India en van China naar Alaska; de culturele gevolgen van de zijderoute en de VOC; de koloniale wereld en de opkomende markten. Kinderen maken een lint van alle soorten woningen die er op de wereld zijn. Of ze schrijven een gedicht over de oplossing voor een maatschappelijk probleem en vertalen dat in een werkstuk. Of ze bouwen een biotoop waarin heel India of de Savanne past en laten die aan de hele wereld zien.

20 Staaltjes van verwondering Wat eten poolbewoners? Wat voor kleding dragen mensen in de woestijn? Waar spelen de kinderen mee? Hoe versieren ze hun spullen? Er is zo veel te vertellen aan jonge kinderen. Kunstkennertjes en Wereldsprookjes zijn programma s waarin zulke vragen beantwoord worden. En om zich goed in de volkskunst te kunnen verplaatsen, maken de kinderen zelf iets uit een voorgelezen verhaal. In aard kleuren, met natuurmaterialen, met gevonden voorwerpen. Ze staan er van te kijken wat er uit hun handen komt. Hun ouders ook.

21

22

23 Een eigen huis Veel van de workshops vinden plaats in Atelier Van Speijk, het eigen atelier van het HKA dat vrijwel elke dag in gebruik is. Zo kunnen ouders hier op zondagochtend met hun peuters terecht om naar een leuk verhaal te luisteren en vrij te werken. In het atelier worden ook regelmatig tentoonstellingen gehouden, er zijn materialen voor de workshops opgeslagen en het is de uitvalsbasis van de docenten die overal in de stad workshops geven. Het pand waarin Atelier van Speijk zit, is eigendom van een sponsor van het HKA de Stichting Union die het ooit in gebruik had als opvanghuis voor gevallen meisjes uit de provincie.

24

25

26 KunstMobiel Het HKA gaat veel op pad. In de hele stad zijn workshops: in bibliotheken, in galeries, bij evenementen, in (tijdelijke) ateliers, op scholen overal. Op de website van het HKA is te zien wat voor workshops er zijn en voor welke leeftijdsgroepen ze bedoeld zijn. Dat gaat natuurlijk alleen om de workshops die algemeen toegankelijk zijn. Dat zijn er meer dan vijftig per maand. Daarnaast zijn er de workshops voor het onderwijs, tezamen zo n duizend per jaar. Op de website is ook een inhoudelijk overzicht van het aanbod te downloaden. KunstMobiel heet dat overzicht. De naam zegt het al.

27

28

29 Afval Oude troep zoals kapotte kleren, plastic tassen, timmerrestjes, papier, karton, ringetjes en dingetjes het HKA is er blij mee. Al dat kostelijke afval wordt schoongemaakt, geordend, opgeslagen en uiteindelijk gebruikt in workshops. Wat er zoal van afval gemaakt wordt? Prachtige mode van alle soorten wit afval in Snow White, zeewaardige stukken in Wonderland op Zee, drie dimensionale vogels in Ornito Fantastico en talloze wilde en fantasierijke objecten in Pimpelpaars en Fantasia Millennia. En dat zijn dan alleen nog maar voorbeelden uit programma s die het HKA speciaal voor de vakantieperiodes samenstelt.

30 Broodje Maatwerk Speciaal Iedereen wil altijd weer wat anders, iets speciaals. Bomenworkshops bij een natuurevenement? Tribale workshops bij een Afrikafestival? Chinese sprookjes bij Festival Classique? Duurzaam bouwen bij Scheveningen Boulevard? Koninklijk ontwerpen bij 200 jaar Koninkrijk? Het kan allemaal. Maatwerk is de kracht van de Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren. Scholen maken ook graag gebruik van maatwerk, bijvoorbeeld om invulling te geven aan de culturele en kunstzinnige vorming op de brede school. Maatwerk gaat als zoete broodjes over de toonbank.

31

32

33

34

35 Flaneren op het Lange Voorhout Elk jaar weer zijn ze te zien: honderden kinderen en jongeren uit de hele stad die flaneren op het Lange Voorhout tijdens Den Haag Sculptuur. Ze komen er voor de programma s die het HKA organiseert om hen kennis te laten maken met dit mooie stukje hofstad en om zich te laten inspireren door de beeldententoonstelling. De Kloosterkerk, Pulchri Studio en galerie Chiefs & Spirits stellen werkruimte beschikbaar voor workshops. Gulle sponsoren springen bij in de kosten. In juni en september komen de kinderen vaak met de hele klas, in de zomervakantie kunnen ze individueel meedoen, bijvoorbeeld via de VakantiePas.

36 Ze dóén het! De lat ligt hoog bij de Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren. Dat kan ook, want alle workshops worden gegeven door ervaren docenten die zelf actief zijn als kunstenaar of architect en die flink bijgespijkerd zijn op het educatieve vlak. De vaste kern bestaat uit een vijftiental docenten en, niet te vergeten, evenveel workshopassistenten en facilitaire medewerkers. Twee keer per jaar komen docenten, assistenten en andere vrijwilligers samen met bureaumedewerkers, het bestuur en leden van de raad van toezicht voor een gezamenlijke maaltijd met muziek.

37

38

39 Je kunt er wat opsteken Kinderen van jong tot oud zijn de vaste gasten van het HKA. Maar zij zijn niet de enigen die daar wat kunnen opsteken. Er lopen altijd wel een paar stagiaires rond bij het HKA. Middelbare scholieren zijn welkom voor hun maatschappelijke stage, mbo ers kunnen van alles doen en hbo ers mogen zich op de organisatie of de communicatie storten. Jongeren van praktijkscholen hebben er een leerwerkplek. Daarnaast heeft het HKA opstapbanen en startbanen op kantoor en bij de facilitaire dienst. Daar vaart iedereen wel bij.

40

41

42 Achter de schermen Veertigduizend kinderen en jongeren hebben meer dan honderd duizend keer deelgenomen aan twaalfduizend workshops hoe gaat dat? Bij de Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren doen gemiddeld vijftig mensen hun best om alles in goede banen te leiden. Veel parttimers, veel vrijwilligers. Behalve de docenten en de assistenten zijn er een facilitaire dienst, een administratie, een raad van toezicht en een bestuurder, Fré Beijerling, die tevens artistiek leider is en de programma s ontwikkelt. Samen zorgen ze er voor dat al die Haagse kinderen en jongeren hun eigen creativiteit leren gebruiken om die van anderen te ontdekken.

43

44

45 Samen verder De Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren is niet meer weg te denken uit Den Haag. Zij vult een educatieve ruimte die anders een leemte zou zijn. Daar profiteert de hele stad van, niet alleen haar jonge burgers. Het HKA bestaat dank zij de inzet van talloze enthousiaste mensen, binnen en buiten de organisatie. Die mensen zijn goud waard. Maar ook zij komen niet ver zonder de financiële hulp van opdrachtgevers, fondsen, sponsoren en de gemeente nu en in de toekomst. Waarvoor dank, mede namens de kinderen die in Den Haag opgroeien.

46 Wist u dat het HKA... jaarlijks 1000 workshops geeft aan 3000 kinderen en jongeren die gemiddeld 3 à 4 keer meedoen? al sinds 1994 als onafhankelijke stichting bestaat? ruim honderd samenwerkingspartners heeft, waaronder scholen, kindercentra, welzijnsinstellingen, gemeentelijke diensten en culturele instellingen? er jaarlijks vijftien tentoonstellingen zijn van werk dat in workshops gemaakt is en dat daar bezoekers op afkomen? voor veertig procent gefinancierd wordt met structurele subsidie van de gemeente en de Stichting Union? voor zestig procent afhankelijk is van opdrachten en sponsorgelden? de anbi-status heeft, met alle fiscale voordelen van dien?

47

48 Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren Tasmanstraat VT Den Haag t e info@haagskinderatelier.nl w Kantooruren: maandag t/m vrijdag van uur Neem voor sponsoring en opdrachten contact op met Fré Beijerling, telefoon of fre.beijerling@haagskinderatelier.nl

49 dit boekje is gemaakt door de boer en van teylingen en gefinancierd met bijdragen van sponsoren

50

WORD VRIEND. ook voor jongeren

WORD VRIEND. ook voor jongeren WORD VRIEND Stichting Haags Kinderatelier ook voor jongeren De Stichting Haags Kinderatelier, ook voor jongeren (HKA) laat Haagse kinderen en jongeren kennismaken met kunst, architectuur en cultureel erf

Nadere informatie

KunstMobiel voor het onderwijs

KunstMobiel voor het onderwijs KunstMobiel voor het onderwijs kunsteducatie op bestelling voor alle typen onderwijs 2012-2013 Stichting Haags Kinderatelier ook voor jongeren inhoudsopgave beeldende vorming en taal 2-3 beeldende kunst

Nadere informatie

KunstMobiel. in de vrijetijd. kunsteducatie op bestelling 2012. ook voor jongeren

KunstMobiel. in de vrijetijd. kunsteducatie op bestelling 2012. ook voor jongeren KunstMobiel in de vrijetijd kunsteducatie op bestelling 2012 Stichting Haags Kinderatelier ook voor jongeren inhoudsopgave beeldende vorming 2-6 diverse kunstdisciplines 7-10 beeldende kunst en muziek

Nadere informatie

Stel je een plek voor waar jouw passie en talenten centraal staan. Een plek die aanvoelt als thuis, maar nooit hetzelfde is.

Stel je een plek voor waar jouw passie en talenten centraal staan. Een plek die aanvoelt als thuis, maar nooit hetzelfde is. Help jij ons OPEN voor Delft mogelijk te maken? Stel je een plek voor waar jouw passie en talenten centraal staan. Een plek die aanvoelt als thuis, maar nooit hetzelfde is. Welkom bij OPEN Wat begon als

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt

Culturele en Maatschappelijke Vorming. CMV voltijd de opleiding en het werkveld.... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming CMV voltijd de opleiding en het werkveld... van mensen zonder werk ondernemers maakt Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) voltijd Samenleven in buurt en stad,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Kleding met een boodschap

Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Een opdracht voor groep 8 gericht op kritisch denken Door kritisch naar een show van Louis Vuitton te kijken en hardop te denken ontdekken de leerlingen

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt!

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground Altijd een feest voor kinderen en ouders Een ongelofelijk gevarieerd programma, vol muziek, dans, spel, sport, mode, kunst, ontspanning

Nadere informatie

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura.

Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Zoals gebruikelijk presenteert Cultura aan het einde van het cursusseizoen met trots de resultaten van de cursisten van Cultura. Opening zaterdag mei om 6.00 uur Elise Huijberts, beheerder van de Cultura

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s de kunstuitleen arnhem thuis in beeldende kunst Filosoferen over kunst Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs 4 k i d s Verder kijken dan je neus lang is Zonder kunst is het

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

Www.talentvolblik.nl. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/41705

Www.talentvolblik.nl. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/41705 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wiegand ; 10 May 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/41705 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE

CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE CONCEPT SOLARIS HERBESTEMMING VAN BRAAM HOUCKGEESTKAZERNE INHOUDSOPGAVE 1. WIE ZIJN WIJ 2. CONCEPT 3. IMPRESSIE WIE ZIJN WIJ. Wij zijn vier 2e jaars Kunst en Economie studenten van de HKU (Hogeschool voor

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD VVE 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 Beeldende kunst 2 Dans 3 Muziek 4 Bestellen 5 Inschrijfformulier 6 KUNSTCENTRALE GROTE VERWONDERINGEN Welkom in onze

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16

Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Educatie aanbod Biënnale Gelderland 16 Beste docent, Bij deze brengen wij u graag op de hoogte van ons educatieve aanbod voor scholen tijdens Biënnale Gelderland 2016. De Biënnale Gelderland wordt afwisselend

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Voor de ouders of verzorgers

Voor de ouders of verzorgers Voor de ouders of verzorgers Dit boekje is bedoeld voor kinderen tussen drie en zes jaar. Acht kunstwerken uit de collectie oude kunst van het Centraal Museum zijn geselecteerd voor dit boekje. Deze werken

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

VERHALEN VOOR IEDEREEN

VERHALEN VOOR IEDEREEN VERHALEN VOOR IEDEREEN ambitie 2018-2022 Verhalen maken nieuwsgierig. Op onze podia worden talloze verhalen verteld; in toneelstukken, concerten en dansvoorstellingen. Oude klassieke verhalen, actuele

Nadere informatie

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 ARTZUID BEZOEKEN? 43.000 SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! STICHTING ARTZUID PRESENTEERT DE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE

Nadere informatie

Community Art Hoensbroek

Community Art Hoensbroek Hoensbroekse Community Art Hoensbroek 2012 2015 De Cultuurgroep Hoensbroek, bestaande uit vrijwilligers die de Community Art een warm hart toe dragen, organiseerde vanuit de buurt Maria-Gewanden in 2012

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N O V E M B E R 2 0 1 3 N I E U W S B R I E F I N D I T N U M M E R : 1 B I N N E N K O R T 2 O P R O E P P R O J E C T M U Z I S C H E V O R - M I N G 3 B E Z O E K A A N H E T G E M E E N T E H U I S

Nadere informatie

Vakantieprogramma BSO Ons Honk en Speelberg Zomervakantie 2013

Vakantieprogramma BSO Ons Honk en Speelberg Zomervakantie 2013 2013 Maandag 1 juli BSO Ons Honk Kunst en Cultuur / Water / 4 t/m 12 jaar Wist je dat bouwspeelplaats Thialf oorspronkelijk een zwembad was en in 1950 gebouwd is. Dit wordt de inspiratie bron. We gaan

Nadere informatie

KUNSTPROJECTEN. overheid scholen instellingen verenigingen bedrijven clubs particulieren

KUNSTPROJECTEN. overheid scholen instellingen verenigingen bedrijven clubs particulieren overheid scholen instellingen verenigingen bedrijven clubs particulieren KUNSTPROJECTEN Artista Julianalaan 54 3851 RD Ermelo T: 0341-554979 M: 06-22501731 E: info@artista.nu www.artista.nu Mijn naam is

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

Vastgoedbeheer met een culturele invulling

Vastgoedbeheer met een culturele invulling Vastgoedbeheer met een Vastgoedbeheer met een Het voormalig kantoor van Woningcorporatie Portaal in Presikhaaf is verbouwd tot KUNSTportaal, ontmoetingsplek voor kunstliefhebbers en kunstenaars. KUNSTportaal

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

de kunst van het leven

de kunst van het leven de kunst van het leven Woon- en zorgcentrum Franciscus De Meierij 1 7631 AM Ootmarsum T 0541-280 888 franciscus@zorggroepsintmaarten.nl www.zorggroepsintmaarten.nl de kunst van het leven De kunst van het

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ 2015-2017 Jaarverslag 2015 Maart 2016 Plan A Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 5820 06 1945 4347 Stichting Bij-1 KvK 53959965 Bankrekening NL92

Nadere informatie

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ

MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ MOEDER- EN KINDCENTRUM BIJ-1 DE ARMOEDE VOORBIJ 2015-2017 Jaarverslag 2015 Maart 2016 Plan B Bij-1 Schimmelweg 1 2524 VT Den Haag 070 785 5820 06 1945 4347 Stichting Bij-1 KvK 53959965 Bankrekening NL92

Nadere informatie

Docentenhandleiding RADICALLY MINE!

Docentenhandleiding RADICALLY MINE! Docentenhandleiding RADICALLY MINE! Het Van Abbemuseum saai? Vergeet het maar! In het kader van de Radically Mine gaan leerlingen op uiteenlopende manieren aan de slag om een bijdrage te leveren aan dit

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD DIRECTIE & LEERKRACHTEN 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Icc bijeenkomsten 2 Bijscholing 3 Vervanging 3 Ondersteuning 4 Projectondersteuning 4 Imagoprojecten 5 Teambuilding/teamuitjes

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

Ja, ik wil! Een creatiever Twente!

Ja, ik wil! Een creatiever Twente! Ja, ik wil! Een creatiever Twente! kaliberkunstenschool.nl/creatievertwente Contactpersoon: Angelina Schoonewille a.schoonewille@kaliberkunstenschool.nl 06-206 185 18 088-486 8704 www.kaliberkunstenschool.nl/creatievertwente

Nadere informatie

Gegevens stichting Poem Express Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam

Gegevens stichting Poem Express Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam Gegevens stichting Poem Express Postadres Postbus 23199, 3001 KD Rotterdam Bezoekadres Westzeedijk 126g, 3016 AJ Rotterdam Website www.poem-express.com Telefoonnummer + 31(0)10-476 73 81 E-mailadres post@poem-express.com

Nadere informatie

studio RIANKNOP Baarsjesweg HM Amsterdam

studio RIANKNOP Baarsjesweg HM Amsterdam Studio RIANKNOP, een in Amsterdam gevestigde studio voor interieurarchitectuur, ontwerpt uitgesproken interieurs. Sterk conceptuele ontwerpen die een verhaal vertellen waarin opdrachtgever, gebruikers,

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Stichting CSNL CultuurSpoor NieuwLand Jaarverslag en jaarrekening 2018

Stichting CSNL CultuurSpoor NieuwLand Jaarverslag en jaarrekening 2018 Stichting CSNL CultuurSpoor NieuwLand Jaarverslag en jaarrekening 2018 Vastgesteld in de bestuursvergadering van 26 maart 2019 Kenmerk 18000175 SA Inhoud Samenstelling bestuur 3 Activiteiten CSNL 5 CSNL

Nadere informatie

Kunstschool Boxtel. Inleiding

Kunstschool Boxtel. Inleiding Kunstschool Boxtel Inleiding In dit beknopte scenario wordt een kleine duurzame organisatie voor cultuureducatie in de gemeente Boxtel omschreven; Kunstschool Boxtel. Kunst- en cultuureducatie stimuleert,

Nadere informatie

Architectuur: zien, beleven en doen.

Architectuur: zien, beleven en doen. Architectuur: zien, beleven en doen. Architectuurprojecten in het ABC! Opgezet voor het primair onderwijs door Claire Duval (beeldend kunstenaar) en Juliette Verhofstad (kunsthistoricus) i.s.m. het ABC

Nadere informatie

Luister s naar me 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken

Luister s naar me 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken INKIJKEXEMPLAAR 20 TopTips van ouders om de band met je kind te versterken inspiratie boekje Wat leuk dat je dit boekje in handen hebt! De band tussen jou en je kind is er vanaf dag één en blijft voor

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam

Jaarverslag. Kunnen. Zien Weten. Stichting Zien Weten Kunnen. Tel KvK Prins Hendrikkade AH Zaandam Jaarverslag 2015 Zien Weten Kunnen Tel 075-7715071 KvK 61107069 Prins Hendrikkade 101 1501 AH Zaandam zienwetenkunnen.nl info@zienwetenkunnen.nl Inhoudsopgave Inhoud Stichting... 1 Bestuur... 2 Activiteiten...

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

1. Kleuters en muziek

1. Kleuters en muziek Brede School Activiteitenaanbod (BSA) september-oktober 2013 ICBS Het Koraal & BSO Het Koraal 1. Kleuters en muziek...1 2. Mozaïeken...2 3. Tekenen en schilderen...3 4. Meidenboutique...4 5. De koude keuken...5

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen

Samenvatting leerlijn Cultureel Erfgoed Thema Verhalen Groep 1-2 Project: Symbolische verhalen Twee leeuwen, een paling en een ooievaar. Dat zijn de dieren die op het stadswapen van Den Haag te zien zijn. In dit project gaan de leerlingen op onderzoek naar

Nadere informatie

Stichting Repair Café Den Haag

Stichting Repair Café Den Haag Stichting Repair Café Den Haag Beleidsplan maart 2016 www.repaircafedenhaag.nl repaircafe.denhaag@gmail.com Inleiding Vanaf 2011 is Repair Café in Den Haag actief, het viel tot oktober 2013 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

Kunstweek Piet Mondriaan

Kunstweek Piet Mondriaan Agenda Do 18 apr Studiemiddag kinderen vrij vanaf 13.00 uur Vr 19 apr Boerderijschool klas 3/4 Ma 22 apr Klassen 4, 5 en 6 atletiek bij Archeus Do 25 apr 12.30 afsluiting Mondriaan weken, ouders welkom!

Nadere informatie

GOUDA - HOLLAND. Even voorstellen Diny Blom

GOUDA - HOLLAND. Even voorstellen Diny Blom Inspiraties STATION HOTEL PARKEREN BLOMATELIER GOUDA - HOLLAND Even voorstellen Diny Blom Blomatelier is gevestigd in het oudste straatje van historisch Gouda, op slechts enkele minuten van het prachtige

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014

Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Stichting Kansvol Jaarverslag 2014 Inhoud 1. De organisatie p.2 Oprichting Stichting Kansvol Doelstellingen Werkwijze Opstartfase Onderweg naar 2015 2. Activiteiten p.3 Kunstproject met Toevlucht Activiteitenmiddag

Nadere informatie

Sjaan de haan draaiboek

Sjaan de haan draaiboek 1 Inhoud INLEIDING 3 AANGENAAM, DE NAAM IS SJAAN 4 DOELEN 5 HET PROJECT Introductie in de klas 6 De week van dag tot dag: een voorbeeld 7 Opbouw project 8 Onderzoek 9 Dialoog en ontmoeting 9 Creatie 10

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

Volgende week maandag starten we met een mooie viering over Geloof, Hoop en Liefde.

Volgende week maandag starten we met een mooie viering over Geloof, Hoop en Liefde. Na de voorjaarsvakantie zijn we fris van start gegaan. In de vakantie was het rustig op de opvang. Veel kinderen zijn even weg geweest of hebben thuis lekker even kunnen spelen en uitrusten. Afgelopen

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Informatie Brochure. Pulchri Studio. Monumentaal, modern en verrassend. Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag

Informatie Brochure. Pulchri Studio. Monumentaal, modern en verrassend. Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag Informatie Brochure Pulchri Studio Monumentaal, modern en verrassend Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag Hartelijk dank voor u interesse in Pulchri Studio! Museum Catering biedt diverse culinaire mogelijkheden

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. 3e leerjaar VMBO-KB. 's Gravendreef College

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2015-2016. 3e leerjaar VMBO-KB. 's Gravendreef College Schooljaar 5-6 3e leerjaar VMBO-KB 's Gravendreef ollege Studie:3e leerjaar VMBO-KB 5-6 Vak:aardrijkskunde en A B bronnen van energie periode 9 minuten grenzen en identiteit periode 9 minuten H par. t/m.5.

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Goede morgen dames en heren,

Goede morgen dames en heren, Goede morgen dames en heren, Mijn naam is Frans Vierling. Ik ben directeur van een non-profitorganisatie die kunstzinnige dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociaal-emotionele

Nadere informatie

Beste ouders / verzorgers,

Beste ouders / verzorgers, Beste ouders / verzorgers, Bij deze ontvangt u - zoals afgesproken - Hofnieuws II, waarin wij u graag weer op de hoogte brengen van het laatste nieuws. Zoals u weet, vinden wij het bij Kinderdagpaleizen

Nadere informatie

Geef ons slagkracht! Versterk het culturele hart van Hengelo. HEIM&CREA - Muziekschool Hengelo - Warmtenet

Geef ons slagkracht! Versterk het culturele hart van Hengelo. HEIM&CREA - Muziekschool Hengelo - Warmtenet Geef ons slagkracht! Versterk het culturele hart van Hengelo HEIM&CREA - Muziekschool Hengelo - Warmtenet Creatieve innovatie Techniekmuseum Techniekeducatie Kunsteducatie Muziekeducatie Kunstpodium Ontmoetingsruimte

Nadere informatie

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw

donderdag 22 januari: 14.30 uur: teamvergadering vrijdag 23 januari: groep 3-4: Heemkundegebouw B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g 1 6 j a n u a r i 2 0 1 5 B a s i s s c h o o l d e r R e g e n b o o g 1 5 m e i 2 0 1 1 IN DIT NUMMER: KALENDER 1 NIEUWS VAN DE DIRECTIE 1 2 KALENDER Maandag

Nadere informatie

Informatieboekje activiteiten TALENTtijd e en 2 e leerjaar Kader

Informatieboekje activiteiten TALENTtijd e en 2 e leerjaar Kader Informatieboekje activiteiten TALENTtijd 2013 2014 1 e en 2 e leerjaar Kader Inleiding Voor het vak TALENTtijd, moet je een keuze maken uit de activiteiten die in dit boekje beschreven worden. Het is de

Nadere informatie

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD

JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD JOUW STAP NAAR DE ECHTE WERELD WELKOM In Rotterdam Zuid staat langs de singel met fonteinen onze prachtige school Het Praktijkcollege Charlois. Ons gebouw is klein en overzichtelijk, zo weet je snel de

Nadere informatie

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017

Begeleiding. novacollege.nl/welzijn. Kinderopvang. Onderwijs. Sociaal werk. Welzijn 2016/2017 novacollege.nl/welzijn Begeleiding Kinderopvang Onderwijs Sociaal werk Welzijn 2016/2017 Van jongs af weet ik al dat ik wil werken met verstandelijk beperkte jongeren. Dat is vanwege mijn broertje, ik

Nadere informatie

Opdracht 1 Algemeen 2 Fiscale positie 3

Opdracht 1 Algemeen 2 Fiscale positie 3 Stichting Art Zuid te Amsterdam Jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Pagina Accountantsverslag Opdracht 1 Algemeen 2 Fiscale positie 3 Jaarrekening Balans per 31 december 2012 4 Staat van baten en lasten 2012

Nadere informatie

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea

Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Inventarisatie educatie in Nederlandse musea Afstudeerproject HAS Den Bosch, onderdeel van KIGO-project Educatie en Dierenwelzijn Studenten HAS Den Bosch: Claudia Liedecke Anneloek van Lieshout Opdrachtgever:

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Jaaroverzicht De hele stad als inspiratiebron kennisoverdracht in erfgoed, design, duurzaamheid en diversiteit

Jaaroverzicht De hele stad als inspiratiebron kennisoverdracht in erfgoed, design, duurzaamheid en diversiteit Jaaroverzicht 2016 De hele stad als inspiratiebron kennisoverdracht in erfgoed, design, duurzaamheid en diversiteit STICHTING HAAGS KINDERATELIER, OOK VOOR JONGEREN JAAROVERZICHT 2016 1 Inhoud 1. Wat doet

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie