Zekerheid en kwaliteit. Kwaliteitsborging examinering Voor mbo-opleidingen in de bouw en infra

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zekerheid en kwaliteit. Kwaliteitsborging examinering Voor mbo-opleidingen in de bouw en infra"

Transcriptie

1 Zekerheid en kwaliteit Kwaliteitsborging examinering Voor mbo-opleidingen in de bouw en infra

2 Klaar voor de arbeidsmarkt Een leerling met een mbo-diploma op zak voor een beroep in de bouw en infra, is klaar voor de arbeidsmarkt. Het roc zorgt daarvoor. Op verzoek van de bouwen infrasector ondersteunt kenniscentrum Fundeon de roc s daarbij onder meer door examineringsproducten te maken en diensten te leveren. In deze brochure staat welke producten en diensten Fundeon aan roc s beschikbaar stelt en welke aanvullende procedures zij inzet om de kwaliteit van de examineringsproducten en -diensten te borgen. Aan de basis van elke opleiding ligt het kwalificatiedossier. In dit dossier is voor het beroepsmatige deel van de opleiding vastgelegd wat een leerling aan het einde van zijn opleiding moet kunnen en kennen. Het kwalificatiedossier bestaat uit een of meerdere kerntaken, die samen het gehele beroep omschrijven. Deze kerntaken zijn opgebouwd uit werkprocessen die de leerling moet uitvoeren en competenties die de leerling moet beheersen. OPLEIDEN EN BEOORDELEN Om te kunnen opleiden en tussentijds te beoordelen of een leerling voldoende voortgang boekt, heeft Fundeon de kerntaken en werkprocessen uit het dossier verkaveld in - voor de beroepspraktijk herkenbare - beoordelingseenheden. Deze beoordelingseenheden zorgen ervoor dat het onderwijs is afgestemd op de beroepspraktijk. Per opleiding zijn er vier tot acht beoordelingseenheden, die worden afgerond met een praktijktoets en één of meerdere theorietoetsen. Hierdoor is de leerling gedurende zijn opleiding bezig met hapklare brokken en kan hij tussentijds successen vieren. VERTALING BEOORDELINGSEENHEID Het ministerie van OCW stelt als eis aan roc s dat op het diploma per kerntaak staat welk resultaat de leerling heeft behaald. Om die vertaalslag vanuit de beoordelingseenheid te kunnen maken, heeft Fundeon een rekenmodel gemaakt. Hierin staat precies aangegeven in welke mate de beoordelingseenheid bijdraagt aan elke kerntaak. Het rekenmodel maakt deel uit van de set verantwoordingsdocumenten die Fundeon aan roc s ter beschikking stelt. Bij elke wijziging in een kwalificatiedossier past Fundeon de verantwoordingsdocumenten aan.

3 De dagelijkse beroepspraktijk Leerlingen die een mbo-opleiding in de bouw of infra volgen, leren het vak deels op het roc en deels bij een erkend leerbedrijf tijdens de beroepspraktijkvorming. Op het roc zijn de leerlingen vooral bezig met de theorie, bij het erkend leerbedrijf voeren ze de beroepstaken uit. De beroepspraktijkvorming is een leerbaan of een stageplaats bij een erkend leerbedrijf. Fundeon erkent de leerbedrijven ten behoeve van de bouw- en infraopleidingen. Voorwaarde om erkend te worden, is dat de begeleiding en beoordeling van de leerling gebeurt door een gecertificeerde leermeester. DE LEERMEESTER Een leermeester is een gekwalificeerd vakman die de leermeestercursus van Fundeon heeft gevolgd. In de leermeestercursus is onder meer aandacht voor de praktijktoetsing, de beoordeling van de leerling en de communicatie met de leerling. De leermeester volgt eens per twee jaar de nascholingscursus voor leermeesters. Tussendoor krijgt hij - waar nodig - ondersteuning van de adviseur Beroepspraktijk, in de vorm van coaching-onthe-job. OPLEIDINGSBEDRIJF De meeste leerlingen die een bbl-opleiding in de bouw of infra volgen, zijn in dienst van een opleidingsbedrijf. Bij het opleidingsbedrijf krijgt de leerling extra begeleiding en instructie. Iedere leerling legt bovendien minimaal één praktijktoets af bij een opleidingsbedrijf. Hierdoor wordt elke leerling tijdens zijn opleiding door een extra paar ogen beoordeeld. TRAJECTMAP Om de beroepspraktijk bij het leerbedrijf en de theorie op elkaar af te stemmen, ontvangt de leerling aan het begin van zijn opleiding de trajectmap. De trajectmap fungeert als het spoorboekje van de opleiding. In de trajectmap staat precies welke beoordelingseenheden de leerling moet kunnen uitvoeren. De leerling kan aangeven hoeveel uur hij ermee heeft geoefend. De docent geeft in de map aan of de leerling de bijbehorende theorie kent en de leermeester zet er zijn beoordelingen over de leerling in. In de trajectmap zitten alle beoordelingsformulieren en beschrijvingen en voorbeelden van praktijktoetsen om de leermeester of examinator te ondersteunen bij de beoordeling. Voor de opleidingen op niveau 4 is de trajectmap soms digitaal vormgegeven, in BPVnet. In BPVnet vindt de niveau 4-leerling examenopdrachten, niveaureferenties en beoordelingscriteria. Ook bouwt hij via BPVnet een portfolio op.

4 Toetsen van kennis en kunde Om zo objectief mogelijk in beeld te krijgen of een leerling over de gewenste kwalificaties beschikt, biedt Fundeon een mix van examenvormen aan om de leerling te examineren. Door de opdeling in beoordelingseenheden maakt iedere leerling gedurende zijn opleiding meerdere praktijktoetsen en theorietoetsen. Daarnaast is er sprake van competentiebeoordeling en soms van portfoliobeoordeling. Hierdoor kan elk onderdeel op de meest geschikte manier getoetst worden. Voor het behalen van het diploma, moet de leerling voor alle examenonderdelen een voldoende halen. THEORIETOETSEN De theorietoetsen tonen aan of de leerling de vakkennis beheerst die hoort bij de beoordelingseenheid. Het gaat daarbij niet alleen om feitenkennis. De leerling toont door het beantwoorden van de vragen ook of hij inzicht constructies. Fundeon stelt via het toetsservicesysteem (tss) toetsen beschikbaar aan roc s. Deze toetsen voldoen aan het niveau dat van de leerling wordt gevraagd. PRAKTIJKTOETSEN Voor het tonen van vakvaardigheid, voert de leerling een reële opdracht uit in de beroepspraktijk. Voor de mbo-opleidingen op niveau 1 tot en met 3 zijn er beoordelingscriteria en voorbeelden van de praktijktoetsen opgenomen in de trajectmap. Deze geven aan welk moeilijkheidsniveau een praktijktoets moet hebben en uit welke onderdelen de toets minimaal moet bestaan. Voor de opleidingen op niveau 4 zijn referentieprojecten vastgesteld door deskundigen uit de branche en het onderwijs. Op basis hiervan is vast te stellen of de werkzaamheden die de leerling uitvoert tijdens de beroepspraktijkvorming voldoen aan het examenniveau. heeft in verschillende praktijksituaties en daarop kan anticiperen. In een aantal gevallen wordt de theorie ook getoetst in de vorm van een tekentoets. Het gaat daarbij niet zozeer over de kwaliteit van de tekening, maar wel of de leerling voldoende inzicht heeft in bijvoorbeeld PORTFOLIOBEOORDELINGEN In enkele mbo-opleidingen op niveau 3 zitten onderdelen die niet op één moment in de praktijk getoetst kunnen worden. Het gaat daarbij om vaardigheden die te maken hebben met werkorganisatie. Aan de hand van de opdrachten uit de opdrachtenmap bouwt de leerling een portfolio op. Door die opdrachten legt de leerling gedurende een periode vast welke activiteiten en werkzaamheden hij verricht en voegt hiervan ook bewijzen toe. In de opleidingen op niveau 4 is de portfolio-opbouw het uitgangspunt. In BPVnet vindt de leerling opdrachten en voorbeeldprojecten. Deze projecten zijn opgesteld aan de hand van BTG-criteria. De BTG-criteria zijn de landelijke beoordelingscriteria die zijn vastgesteld door de bedrijfstakgroep B&I (bouw en infra) van de mbo-raad. In de bedrijfstakgroep B&I zijn alle

5 roc s en vakscholen vertegenwoordigd die opleidingen aanbieden voor de sectoren bouw en infra. COMPETENTIEBEOORDELINGEN Gedurende de opleiding beoordelen de docent en de leermeester met regelmaat of de leerling zijn competenties voldoende ontwikkelt. De laatste twee competentiebeoordelingen van de docent en de laatste twee beoordelingen van de leermeester maken deel uit van het eindexamen en moeten dus voldoende zijn. De beoordelingsonderdelen zijn te vinden in de trajectmap. vakgerichte deel van de opleiding, volgens de bedrijfstak het beste vormgegeven kan worden. Een roc kan dit advies één-op-één overnemen, delen eruit gebruiken of zelf een toetsplan opstellen. Wanneer het toetsplan wordt gevolgd, ontstaat een compleet beeld van de kennis en kunde van de leerling. Roc s die het toetsplan volgen, kunnen één-op-één gebruik maken van de examineringsproducten van Fundeon. VASTLEGGEN BEOORDELINGEN Voor het vastleggen van beoordelingen krijgt de leerling beoordelingsformulieren (toetsbriefjes). Deze formulieren bestaan uit meerdere doordrukvellen. De beoordelaar de leermeester, instructeur, examinator of docent vult het formulier in bij een beoordeling. Er zijn toetsbriefjes voor alle praktijktoetsen en voor de laatste twee competentiebeoordelingen. Eén exemplaar van het toetsbriefje gaat naar het roc. Daarnaast bewaart de leerling één doordrukexemplaar in de trajectmap, gaat één exemplaar naar de werkgever en wordt één doordrukvel opgestuurd naar Fundeon. TOETSPLAN Voor elke opleiding heeft Fundeon een toetsplan opgesteld. Hierin staat hoe de examinering, van het DE LEERMIDDELENLEN Fundeon ontwikkelt complete lesmethodes voor de bouwen infraopleidingen. Dat doet Fundeon op basis van het kwalificatiedossier. Een complete lesmethode bestaat uit de trajectmap, de benodigde vakkennis en opdrachten. Daarnaast omvat de lesmethode ook de examenproducten en ondersteunende producten voor de docent en het roc, zoals een toetsplan, een antwoordenmodule en een advieskaart over het gebruik van de leermiddelen.

6 Controle op praktijktoetsen Praktijktoetsen vinden zoveel mogelijk plaats in de beroepspraktijk. De beoordeling vindt plaats door gecertificeerde leermeesters. Deze leer meesters hebben de leermeestercursus gevolgd en de dertig adviseurs Beroepspraktijk van Fundeon geven hen daarna coaching-on-the-job. De zes adviseurs Examinering van Fundeon wonen dagelijks zoveel mogelijk praktijktoetsen bij, om te beoordelen of de leermeester deze op de juiste manier afneemt en beoordeelt. STEEKPROEFCONTROLE De adviseurs Examinering van Fundeon selecteren op basis van eerdere ervaringen met de betreffende leermeester en het leerbedrijf welke praktijktoetsen zij bijwonen. De adviseurs Examinering letten met name op het niveau van de toetsen en of de beoordeling van de toets daadwerkelijk gebeurt door een gecertificeerd leermeester. Ook kijken zij mee of de leermeester bij de beoordeling op de juiste punten let. GESIMULEERDE PRAKTIJKOMGEVING Het uitgangspunt is dat praktijktoetsen zoveel mogelijk in de beroepspraktijk plaatsvinden. Toch hanteert de bouw- en infrasector als stelregel dat minimaal één praktijktoets in een gesimuleerde praktijkomgeving plaatsvindt. Voor infraopleidingen kan dit in de Examenhal bij Fundeon of enkele andere door Fundeon erkende examenlocaties. Voor bouwopleidingen kan uitgeweken worden naar de opleidingsbedrijven of roc s. In beide gevallen worden de praktijktoetsen beoordeeld door een bevoegd beoordelaar. Deze examinatoren zijn afkomstig uit de beroepspraktijk en soms in dienst bij de opleidingsbedrijven als instructeur. Door deze aanpak wordt minimaal één praktijktoets door iemand anders beoordeeld dan de vaste leermeester van de leerling. AANVRAGEN PRAKTIJKTOETS Leerlingen die klaar zijn om een praktijktoets af te leggen, vragen deze toets aan bij Fundeon. Dat doen zij minimaal drie dagen voordat ze de toets daadwerkelijk afleggen. Het toetsmoment wordt vastgelegd in het leerlingvolgsysteem. Docenten hebben toegang tot dit systeem en kunnen daardoor ook besluiten om bij de praktijktoets aanwezig te zijn. Toetsen die niet tijdig zijn gemeld, worden afgekeurd.

7 De kwaliteit van de toetsen Alle examenproducten ontwikkelt Fundeon in samenspraak met branche- en onderwijsvertegenwoordigers. Fundeon ziet erop toe dat de examens voldoen aan het toezichtskader van de Inspectie van het onderwijs. Daarnaast wordt de inhoud en het niveau van de examens bewaakt door de vaststellingscommissies. In deze commissies zitten vertegenwoordigers vanuit de branche en het onderwijs. De theorietoetsvragen zijn gemaakt door geschoolde auteurs. Dit zijn veelal docenten die affiniteit hebben met het vakgebied, vaak ondersteund met input van deskundigen uit de branche. De theorietoetsen zijn bovendien gebaseerd op vastgestelde toetsmatrijzen, die samenhangen met het kwalificatiedossier. De voorbeelden voor praktijktoetsen en beoordelingscriteria zijn opgesteld door onafhankelijke deskundigen uit de branches. AUDIT OP TOETSEN Leerlingen kunnen de toetsen op papier maken of als beeldschermtoets. In het laatste geval krijgt de leerling direct de uitslag van zijn toets te horen. Om de kwaliteit van deze toetsen te borgen, wordt vanuit het Onderwijsplatform bouw en infra jaarlijks een inkoopaudit gedaan. Tijdens deze audit kijken vertegenwoordigers van de roc s naar de inhoud van de toetsen en de wijze waarop de toetsen worden samengesteld. Daarnaast kijkt de auditcommissie naar de examineringsdiensten die Fundeon aanbiedt. VERANTWOORDING VAN DE KWALITEIT De totstandkoming van de examineringsproducten is vastgelegd in procedures en handboeken. Verantwoordingsdocumenten maken inzichtelijk hoe de toetsen gerelateerd zijn aan het kwalificatiedossier. Via een toetsmatrijs is vastgelegd hoe elk werkproces aan bod komt in de theorie en de toetsen. Ook is exact bepaald hoe de relatie tussen werkprocessen en beoordelingseenheden is. Fundeon stelt de verantwoordingsdocumenten beschikbaar aan de roc s die de examens afnemen. JAARCYCLUS EXAMINERING Fundeon en de roc s die bouw- of infraopleidingen aanbieden, hebben een samenwerkingsovereenkomst met elkaar gesloten. In de overeenkomst is de jaarcyclus examinering opgenomen. Deze jaarcyclus beschrijft hoe roc s en Fundeon de examinering gezamenlijk vormgeven en borgen en hoe zij continu werken aan verbetering van de examinering, zowel op product- als dienstenniveau.

8 Ondersteuning ADVISEUR BEROEPSONDERWIJS De adviseur Beroepsonderwijs kent alle examineringsproducten van Fundeon. Ook kan de adviseur een toelichting geven op de kwaliteit van de examinering en adviseren over de borging van de kwaliteit richting de Onderwijsinspectie. Kijk voor de contactgegevens van de adviseurs Beroepsonderwijs op SUPPORTDESK: De supportdesk is elke werkdag bereikbaar van 8.30 uur tot uur. De medewerkers bieden ondersteuning bij het gebruik van de papieren en digitale leermiddelen en examineringsproducten van Fundeon. E supportdesk@fundeon.nl T (0341) REGIO ZUID Postbus AL Helmond T (0492) E zuid@fundeon.nl REGIO WEST Korenmolenlaan 1G 3447 GG Woerden T (0348) E west@fundeon.nl REGIO NOORDOOST Postbus CD Zwolle T (038) E noordoost@fundeon.nl C Deze brochure is een uitgave van Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor het opleiden en ontwikkelen van personeel in de bouw en infra.

Digitaal en papier Maatwerk Afwisselend Docent leidend. De lesmethodes van Fundeon

Digitaal en papier Maatwerk Afwisselend Docent leidend. De lesmethodes van Fundeon Digitaal en papier Maatwerk Afwisselend Docent leidend De lesmethodes van Fundeon Docent leidend, lesmethode prikkelend De meeste jongeren die leren voor een beroep in de bouw, infra of gespecialiseerde

Nadere informatie

Advies en ondersteuning. Opleiden doen we samen voor een krachtige leeromgeving

Advies en ondersteuning. Opleiden doen we samen voor een krachtige leeromgeving Advies en ondersteuning Opleiden doen we samen voor een krachtige leeromgeving Een krachtige leeromgeving Roc s, opleidingsbedrijven en (leer)bedrijven werken samen aan een krachtige leeromgeving. Een

Nadere informatie

Advieskaart CGO Bouw en Infra

Advieskaart CGO Bouw en Infra Advieskaart CGO Bouw en Infra Allround timmerman bouw- en werkplaats Naam opleiding Allround timmerman bouw- en werkplaats Behorende bij Crebo 94931 Voor de opleiding Allround timmerman bouw- en werkplaats

Nadere informatie

Advieskaart CGO Bouw en Infra

Advieskaart CGO Bouw en Infra Advieskaart CGO Bouw en Infra Betontimmerman primair Naam opleiding Betontimmerman primair Behorende bij Crebo 93310 Voor de opleiding Betontimmerman primair heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht

Nadere informatie

2011 / 2012. Toetsplan. Voor de Middelbare Beroepsopleiding Tegelzetter

2011 / 2012. Toetsplan. Voor de Middelbare Beroepsopleiding Tegelzetter 2011 / 2012 Toetsplan Voor de Middelbare Beroepsopleiding Tegelzetter Naam kwalificatie: Tegelzetter Crebonummer: 93910 Behorende bij het kwalificatiedossier: Tegelzetter Crebonummer: 93910 Correcties

Nadere informatie

Advieskaart. Naam opleiding Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra Behorende bij Crebo 93873

Advieskaart. Naam opleiding Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra Behorende bij Crebo 93873 Advieskaart Naam opleiding Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra Behorende bij Crebo 93873 Voor de opleiding Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht

Nadere informatie

Naam opleidingen Allround timmerman bouw- en werkplaats (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94931

Naam opleidingen Allround timmerman bouw- en werkplaats (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94931 Advieskaart B Naam opleidingen Allround timmerman bouw- en werkplaats (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94931 Allround timmerman nieuwbouw (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94932

Nadere informatie

Advieskaart B Naam opleidingen Metselaar inclusief casco lijmwerk (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 93901

Advieskaart B Naam opleidingen Metselaar inclusief casco lijmwerk (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 93901 Advieskaart B Naam opleidingen Metselaar inclusief casco lijmwerk (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 93901 Metselaar inclusief lichte scheidingswanden (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij

Nadere informatie

Bijdragen aan een krachtige leeromgeving voor leerlingen in de bouw en infra. Bouw aan vakmanschap. Word erkend leerbedrijf!

Bijdragen aan een krachtige leeromgeving voor leerlingen in de bouw en infra. Bouw aan vakmanschap. Word erkend leerbedrijf! Bijdragen aan een krachtige leeromgeving voor leerlingen in de bouw en infra. Bouw aan vakmanschap Word erkend leerbedrijf! bouw op kennis Een krachtige leeromgeving Je leert door te doen. Leerlingen leren

Nadere informatie

Allround metselaar aan- en verbouw

Allround metselaar aan- en verbouw Allround metselaar aan- en verbouw 94823 Voor de opleiding Allround metselaar aan- en verbouw heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht opleiden ondersteunt. In deze advieskaart kunt

Nadere informatie

Allround metselaar inclusief nieuwe metseltechnieken

Allround metselaar inclusief nieuwe metseltechnieken Allround metselaar inclusief nieuwe metseltechnieken 94821 Voor de opleiding Allround metselaar inclusief nieuwe metseltechnieken heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht opleiden ondersteunt.

Nadere informatie

Straatmaker. Dit is advieskaart A van de opleiding Straatmaker. Deze advieskaart beschrijft de opleiding Straatmaker met 4 beoordelingseenheden.

Straatmaker. Dit is advieskaart A van de opleiding Straatmaker. Deze advieskaart beschrijft de opleiding Straatmaker met 4 beoordelingseenheden. Straatmaker 94010 Voor de opleiding Straatmaker heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht opleiden ondersteunt. In deze advieskaart kunt u lezen uit welke leermiddelen en examenproducten

Nadere informatie

Advieskaart B Naam opleiding Timmerman B (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94920

Advieskaart B Naam opleiding Timmerman B (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94920 Advieskaart B Naam opleiding Timmerman B (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 94920 Voor de opleiding Timmerman heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht opleiden ondersteunt.

Nadere informatie

Advieskaart A Naam opleiding Allround timmerman bouw- en werkplaats Behorende bij Crebo 94932

Advieskaart A Naam opleiding Allround timmerman bouw- en werkplaats Behorende bij Crebo 94932 Advieskaart A Naam opleiding Allround timmerman bouw- en werkplaats Behorende bij Crebo 94932 Voor de opleiding Allround timmerman bouw- en werkplaats heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht

Nadere informatie

Advieskaart A Naam opleiding Metselaar inclusief lichte scheidingswanden Behorende bij Crebo 93902

Advieskaart A Naam opleiding Metselaar inclusief lichte scheidingswanden Behorende bij Crebo 93902 Advieskaart A Naam opleiding Metselaar inclusief lichte scheidingswanden Behorende bij Crebo 93902 Voor de opleiding Metselaar inclusief lichte scheidingswanden heeft Fundeon een methode beschikbaar die

Nadere informatie

Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon. bouw op kennis

Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers. Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon. bouw op kennis Advies over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers Verbeter uw bedrijf samen met Fundeon bouw op kennis Fundeon adviseert over scholing, ontwikkeling en behoud van medewerkers U wilt kwalitatief

Nadere informatie

Advieskaart. Naam opleiding Allround metselaar herstel en restauratie Behorende bij Crebo 94822

Advieskaart. Naam opleiding Allround metselaar herstel en restauratie Behorende bij Crebo 94822 Advieskaart Naam opleiding Allround metselaar herstel en restauratie Behorende bij Crebo 94822 Voor de opleiding Allround metselaar herstel en restauratie heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT

Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Examenprofiel mbo Zakelijke dienstverlening Orde & Veiligheid ICT Sector: ESB&I Gevalideerd door: de paritaire commissie ECABO Vaststellingsdatum: 7 oktober 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.16 1 Inleiding

Nadere informatie

Kaderfunctionaris GA Uitvoering betonreparatie

Kaderfunctionaris GA Uitvoering betonreparatie Kaderfunctionaris GA Uitvoering betonreparatie Inleiding Deze beroepsopleiding is bedoeld om werknemers op het niveau van allround vakman betonreparatie (niveau 3) op te leiden naar Kaderfunctionaris Gespecialiseerde

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Metselaar 2 Cohort 2011 Crebocode 93900 Versie van het 2011 Kwalificatiedossier Studie nummer(s) BOL 1 : BBL :x DTBOL :

Nadere informatie

Examens hout- en meubelopleidingen in het mbo Niveau 2 en 3

Examens hout- en meubelopleidingen in het mbo Niveau 2 en 3 Examens hout- en meubelopleidingen in het mbo Niveau 2 en 3 Algemeen Wat moet ik doen? Aan het eind van je opleiding doe je examen om te laten zien dat je vakbekwaam bent. In dit informatieblad staat alles

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Allround timmerman Nieuwbouw (lesmethode bouw-infranet) Crebonummer

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Advieskaart CGO Bouw en Infra

Advieskaart CGO Bouw en Infra Advieskaart CGO Bouw en Infra Allround steigerbouwer Naam opleiding Allround steigerbouwer Behorende bij Crebo 93830 Voor de opleiding Allround steigerbouwer heeft Fundeon een methode beschikbaar die competentiegericht

Nadere informatie

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl

Instructie student. Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl Instructie student Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER DOSSIERCREBO KWALIFICATIE NIVEAU COHORT KERNTAAK VERSIE : 1v1 Augustus 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Stappenplan 4 3. Instructie

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Handel en MITT

Examenprofiel mbo Handel en MITT 16 november2014 Examenprofiel mbo Handel en MITT Sector: Handel en MITT Vastgesteld door: PCBB Handel en MITT Vaststellingsdatum: 25 november 2014 Examenprofielnummer: EXPRO.10 1 Inleiding Doel en functie

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek

Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Examenprofiel mbo Sector Transport en Logistiek Zie ook www.kwalificatiesmbo.nl Sector: Transport en Logistiek Vastgesteld door: Paritaire commissie T&L Vaststellingsdatum: 25 november 2014 Examenprofielnummer:

Nadere informatie

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen

OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen OER voor 2011 competentiegerichte opleidingen A. Basisgegevens Kwalificatie Naam Timmerman niveau 3 Cohort 2011 Crebocode 94930 Studieprogramma nummer(s) BBL : X Niveau 3 Studiebelasting o.g.v. opleidingsniveau

Nadere informatie

Informatie examens deelnemers

Informatie examens deelnemers Niveau 3 Niveau 2 Informatie examens deelnemers Proeve van bekwaamheid en Vakvaardigheidstoets - Niveau 2 en 3 Dit informatiedocument is van toepassing op examens bij de volgende crebo s: Niveau Crebocode

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1) Examenplan Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25231 Kwalificatiedossier Fietstechniek Instroom crebo 23105 Domein Mobiliteit en voertuigen Domein crebo 79060 Versiejaar KD 2016-2017 Niveau 2 Geldig voor

Nadere informatie

Handboek. Vakman gww op basis van beoordelingseenheden

Handboek. Vakman gww op basis van beoordelingseenheden Handboek Vakman gww op basis van beoordelingseenheden 1 Handboek 2013 Fundeon Uitgeverij Ceintuurbaan 2 Postbus 440 3840 AK Harderwijk T (0341) 499 499 F (0341) 499 999 E boeken@fundeon.nl 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Voorbeeld examenplan voor dubbelkwalificering

Voorbeeld examenplan voor dubbelkwalificering Voorbeeld plan voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (VVT) en Begeleider specifieke doelgroepen SSI/247189/2015 1/18 Titel : Voorbeeld plan voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (VVT) en Begeleider

Nadere informatie

Examens voor Service en Onderhoud

Examens voor Service en Onderhoud Examens voor Service en Onderhoud Hoe borgen we het niveau? 12 5 2017 Inhoud Doel van de workshop Inleiding Aan de slag Presenteren mindmap Tips 1 Examenproduct per crebo/opleiding Examenproduct voor Basis

Nadere informatie

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema)

Middelbaar beroepsonderwijs (zie verder uitleg na dit schema) Beroeps Opleidende Leerweg (zie verder uitleg na dit schema) Lijst met afkortingen voor de bloemist-winkelier m.b.t. het onderwijs Gebruikte term Toelichting MBO BOL BBL deelnemer BPV protocol Beroeps Praktijk Vorming (afgekort BPV) BPV verlener BPV-begeleider BPV-deelnemer

Nadere informatie

Dossier Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 4

Dossier Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 4 Dossier 2012-2013 Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 4 Examinering hout & meubelopleidingen niveau 4 Aan het eind van de opleiding moet een kandidaat

Nadere informatie

Examenplatform Uiterlijke Verzorging Verantwoordingsdocument Examens kwalificatiedossiers vanaf 2015

Examenplatform Uiterlijke Verzorging Verantwoordingsdocument Examens kwalificatiedossiers vanaf 2015 Examenplatform Uiterlijke Verzorging Verantwoordingsdocument Examens kwalificatiedossiers vanaf 2015 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 VISIE OP EXAMINERING... 3 DEKKING VAN HET KWALIFICATIEDOSSIER... 3 EXAMENPLAN...

Nadere informatie

Handboek. Steigerbouwer

Handboek. Steigerbouwer Handboek Steigerbouwer 1 Handboek 2013 Fundeon Uitgeverij Ceintuurbaan 2 Postbus 440 3840 AK Harderwijk T (0341) 499 499 F (0341) 499 999 E boeken@fundeon.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Mogelijkheid

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO PROFIT OPLEIDINGEN

KWALITEITSONDERZOEK MBO PROFIT OPLEIDINGEN KWALITEITSONDERZOEK MBO PROFIT OPLEIDINGEN Plaats : Zwolle BRIN nummer : 26TR Onderzoeksnummer : 294260 Datum onderzoek : 30 november 2017 Datum vaststelling : 6 februari 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Kwalificatie Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Informatie Proeven en BPV. Versie organisator

Kwalificatie Eerste Verbrandingsmotortechnicus. Informatie Proeven en BPV. Versie organisator Kwalificatie Eerste Verbrandingsmotortechnicus Crebocode 90900 dossier 2014-2015 Informatie Proeven en BPV Versie organisator Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippenlijst... 4 Hulpmiddelen... 6 Het geven

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw

Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Januari 2015 Examenprofiel mbo Schilderen en Onderhoud en Afbouw Sector: Schilderen en Onderhoud en Afbouw Vastgesteld door: Paritaire Commissie Onderhoud, Schilderen en Afbouw Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Supervisors logistiek DOSSIER : Supervisors logistiek DOSSIERCREBO : 23152 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25388 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK : VERSIE : 1v2 augustus

Nadere informatie

van, voor én door het onderwijs

van, voor én door het onderwijs van, voor én door het onderwijs Stichting Praktijkleren Examinering in balans? Ad Kwant Productieleider examenproducten Suzan van Boots- van Wanrooij Praktijklerenconsulent Conferentie examinering in de

Nadere informatie

Sessie Open vraag, eerlijk antwoord! Uitwerking van de sessie Open vraag, eerlijk antwoord op de Themadag FD d.d. 25 november 2011

Sessie Open vraag, eerlijk antwoord! Uitwerking van de sessie Open vraag, eerlijk antwoord op de Themadag FD d.d. 25 november 2011 Sessie Open vraag, eerlijk antwoord! Uitwerking van de sessie Open vraag, eerlijk antwoord op de Themadag FD d.d. 25 november 2011 Vraag Antwoord Vragen over het kwalificatiedossier Waarom is het kwalificatiedossier

Nadere informatie

Examenprofiel mbo PMLF

Examenprofiel mbo PMLF Examenprofiel mbo PMLF Industriële processen, Procestechniek, Industrieel onderhoud, Operationele Techniek, en Analisten Sector: PMLF Vastgesteld door: Paritaire commissie PMLF Vaststellingsdatum: 16 februari

Nadere informatie

Beroepsgerichte Examens Consortium Beroepsonderwijs serie 2014 Zorg & Welzijn Instructie voor de examenkandidaat

Beroepsgerichte Examens Consortium Beroepsonderwijs serie 2014 Zorg & Welzijn Instructie voor de examenkandidaat Beroepsgerichte Examens Consortium Beroepsonderwijs serie 2014 Zorg & Welzijn Instructie voor de examenkandidaat Inleiding In dit document staat informatie die je nodig hebt wanneer je aan de slag gaat

Nadere informatie

Dossier Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 2 en 3

Dossier Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 2 en 3 Dossier 2012-2013 Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 2 en 3 Examinering hout & meubelopleidingen Aan het eind van de opleiding moet een kandidaat

Nadere informatie

BPV. Profiel praktijkopleider. Norm. Toelichting. Aanpak. Prestatie

BPV. Profiel praktijkopleider. Norm. Toelichting. Aanpak. Prestatie pagina 1 4 Profiel praktijkopleider Norm Een praktijkopleider speelt in het leerbedrijf een cruciale rol in het succesvol opleiden van onderwijsdeelnemers tot goed geschoolde vakmensen. Het is daarom dat

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Zorgcampus Rotterdam BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Zorgcampus Rotterdam BV Plaats : Rotterdam BRIN nummer : 30NZ Onderzoeksnummer : 294248 Datum onderzoek : 19 oktober 2017 Datum vaststelling : 14 december 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Entree. Examenbank. Stapt u ook in? Examen- samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven. Voortgangstoetsen. opdrachten op maat.

Entree. Examenbank. Stapt u ook in? Examen- samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven. Voortgangstoetsen. opdrachten op maat. Entree Examenbank Stapt u ook in? Examen- Ontwikkeld in Voortgangstoetsen en examens voor verschillende entreekwalificaties opdrachten op maat samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven Contact ons ESS

Nadere informatie

Inleiding... 5. Mogelijkheid tot het invullen van gegevens...7

Inleiding... 5. Mogelijkheid tot het invullen van gegevens...7 Handboek Voeger 1 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Mogelijkheid tot het invullen van gegevens...7 Hoofdstuk 1 De Vakopleiding...9 Competentiegericht beroepsonderwijs... 9 itgangspunten... 9 De perfecte leeromgeving...

Nadere informatie

De deelnemer voegt bewijzen toe en houdt de urenverantwoording bij per beoordelingseenheid.

De deelnemer voegt bewijzen toe en houdt de urenverantwoording bij per beoordelingseenheid. Docenten Inloggen 1. Ga naar het internetadres dat u van uw Fundeon adviseur of beheerder van hebt gekregen: www.bpvnet.nl/sites/[naam]. 2. Log in met de persoonlijke inlognaam en het wachtwoord dat u

Nadere informatie

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst!

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst! Werken in de bouw Bouw aan je toekomst! De bouw biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van techniek houdt en graag samenwerkt. Mogelijkheden waar je misschien niet zo snel aan denkt. Want in de bouw

Nadere informatie

Examens voor Middenkader Engineering

Examens voor Middenkader Engineering Examens voor Middenkader Engineering Hoe borgen we het niveau? 12 5 2017 Dick Huisman Arjan Kompanje Joke Steenbruggen Jannet Tiegelaar Inhoud Doel van de workshop Inleiding MEI Aan de slag Presenteren

Nadere informatie

Handboek. Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra

Handboek. Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra Handboek Kaderfunctionaris uitvoering bouw en infra 1 Handboek 2013 Fundeon Uitgeverij Ceintuurbaan 2 Postbus 440 3840 AK Harderwijk T (0341) 499 499 F (0341) 499 999 E boeken@fundeon.nl 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Naam Examenleverancier. Beoordeling audit examinering 2012 2013 Rapportage inkoopaudit examenproducten en diensten op examinering 2012 2013

Naam Examenleverancier. Beoordeling audit examinering 2012 2013 Rapportage inkoopaudit examenproducten en diensten op examinering 2012 2013 Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Waterbouwer Crebonummer : 94020 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Handleiding Praktijkopleider

Handleiding Praktijkopleider Ontwikkelingsgericht Digitaal beoordelen DOSSIER : Dienstverlening DOSSIERCREBO : 23189 KWALIFICATIE : Helpende Zorg en Welzijn KWALIFICATIECREBO : 25498 NIVEAU : 2 COHORT : Vanaf 2015 KERNTAAK : Alle

Nadere informatie

Handleiding BPV-Beoordeling voor de beoordelaar. Dossiers vmbo

Handleiding BPV-Beoordeling voor de beoordelaar. Dossiers vmbo Handleiding BPV-Beoordeling voor de beoordelaar Dossiers vmbo Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie BPV-beoordeling... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels...

Nadere informatie

Examenprofiel mbo Reclame, Presentatie en Communicatie

Examenprofiel mbo Reclame, Presentatie en Communicatie Februari 2015 Eamenprofiel mbo Reclame, Presentatie en Communicatie Sector: Reclame, Presentatie en Communicatie Vastgesteld door: Paritaire Commissie Reclame, Presentatie en Communicatie Savantis Vaststellingsdatum:

Nadere informatie

p/a Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2.

p/a Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op Bijlage A behorende bij artikel 1 van de 'Regeling standaarden examenkwaliteit mbo 2012, geldend vanaf 01-08-2016 en de Normenbundel exameninstrumenten,

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Dakdekker riet Crebonummer : 93845 Is er sprake van een kadertoets

Nadere informatie

Handboek examinering mbo Scheepvaart en Transport College. Juni 2013

Handboek examinering mbo Scheepvaart en Transport College. Juni 2013 Handboek examinering mbo Scheepvaart en Transport College Juni 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Organisatie... 4 2.1 Examencommissie... 4 2.2 Subexamencommissie... 4 2.3 Toetsvaststellingscommissie (TVC)...

Nadere informatie

Portfolio Pedagogisch Werk. Studiewijzer. Opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 instroom Helpende (KD 79140)

Portfolio Pedagogisch Werk. Studiewijzer. Opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 instroom Helpende (KD 79140) Studiewijzer Opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 instroom Helpende (KD 79140) 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Hoe ziet de opleiding eruit?... 4 1. Visie... 4 1.1 De opbouw van de opleiding... 4 1.2 De opbouw

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Handboek. Dakdekker bitumen en kunststof

Handboek. Dakdekker bitumen en kunststof Handboek Dakdekker bitumen en kunststof 1 Handboek 2014 Fundeon Uitgeverij Ceintuurbaan 2 Postbus 440 3840 AK Harderwijk T (0341) 499 499 F (0341) 499 999 E boeken@fundeon.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Betonreparateur. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken

Betonreparateur. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken Voortgangsoverzicht Leermeester/ Instructeur Betonreparateur ROC Beoordelingseenheden Volgorde beoordelingseenheid Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf Beheersing praktijk Resultaat praktijktoets

Nadere informatie

Internationale beroepspraktijkvorming

Internationale beroepspraktijkvorming Internationale beroepspraktijkvorming Uw leerlingen over de grens: tips en spelregels Mbo-leerlingen kiezen steeds vaker voor een stage in het buitenland. Maar hoe regelt u die internationale BPV (i-bpv)?

Nadere informatie

Downloaden. Deze instructie voor docenten kunt u downloaden via:

Downloaden. Deze instructie voor docenten kunt u downloaden via: juli 2013 1 Downloaden Deze instructie voor docenten kunt u downloaden via: www.examenwerk.nl Klik op over Examenwerk -> Hoe werkt Examenwerk -> Openbaar downloadcentrum -> Horeca (hier vindt u de Powerpoint)

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Logistiek NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Logistiek DOSSIERCREBO : 23143 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25372 NIVEAU : 3 COHORT : vanaf 2015 KERNTAAK : VERSIE : 1v3

Nadere informatie

Nieuwe. Handleiding Versie 2012

Nieuwe. Handleiding Versie 2012 Nieuwe Handleiding Versie 2012 Inhoud Inleiding... 3 1. De Nieuwe Praktijkwijzer... 4 2. Doel van de Nieuwe Praktijkwijzer... 5 3. Uitgangspunten voor de (Nieuwe) Praktijkwijzer... 5 4. Instrumenten van

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers 2013-2014 Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippenlijst... 4 Informatie BPV-beoordeling... 6 Kerntaken, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels...

Nadere informatie

Timmerman (niveau 2) Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken

Timmerman (niveau 2) Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf. Resultaat praktijktoets. Beroepstaken Voortgangsoverzicht Leermeester/ Instructeur Timmerman (niveau 2) ROC Beoordelingseenheden Volgorde beoordelingseenheid Uitgevoerd bij Leerbedrijf / Opleidingsbedrijf Beheersing praktijk Resultaat praktijktoets

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verkoper Uitstroom crebo 25167, 25503 Kwalificatiedossier Verkoop Instroom crebo 23080 Domein Handel en ondernemerschap Domein crebo 79080 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1), versie november (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Fietstechnicus (P1), versie november (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Fietstechnicus (P1) Crebo 25231 Kwalificatiedossier Fietstechniek Crebo 23105 Domein Mobiliteit en voertuigen Crebo 79060 Versiejaar KD 1-8-2015

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie

Instructie en informatie voor de begeleider installatie Instructie en informatie voor de begeleider installatie Masterplan Dit is een product van het project Masterplan Zuid- Holland. Hierin werken de volgende organisaties samen: - de ROC s Albeda College,

Nadere informatie

ZO KRIJG JE GRIP OP EEN GOEDE EN BETROUWBARE BEOORDELING

ZO KRIJG JE GRIP OP EEN GOEDE EN BETROUWBARE BEOORDELING ZO KRIJG JE GRIP OP EEN GOEDE EN BETROUWBARE BEOORDELING Samenwerken aan Examens Hout & Meubel Richtlijnen en collectieve afspraken voor examinering Deze publicatie is namens de MBO Raad in 2016 opgesteld

Nadere informatie

Handboek Metselaar 1

Handboek Metselaar 1 Handboek Metselaar 1 Handboek 2013 Fundeon Uitgeverij Ceintuurbaan 2 Postbus 440 3840 AK Harderwijk T (0341) 499 499 F (0341) 499 999 E boeken@fundeon.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Mogelijkheid tot

Nadere informatie

Stappenplan: Borging praktijkexaminering

Stappenplan: Borging praktijkexaminering Stappenplan: Borging praktijkexaminering De teams die de examinering in de beroepspraktijk laten plaatsvinden dienen steekproefsgewijs bij de examens aanwezig te zijn om toe te zien op een correcte uitvoering

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Informatie examens Praktijkopleiders..

Informatie examens Praktijkopleiders.. Niveau 4 Informatie examens Praktijkopleiders.. Proeve van bekwaamheid niveau 4 Dit informatiedocument is van toepassing op (deel)examens bij de volgende crebo s: Niveau Crebocode Naam kwalificatie 94550

Nadere informatie

Handboek. Betonstaalverwerker

Handboek. Betonstaalverwerker Handboek Betonstaalverwerker 1 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Mogelijkheid tot het invullen van gegevens... 7 Hoofdstuk 1 De Vakopleiding... 8 Competentiegericht beroepsonderwijs... 9 Uitgangspunten...

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Verkoper. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Verkoper Crebo 25167, 25503 Kwalificatiedossier Verkoop Crebo 23080 Domein Handel en ondernemerschap Crebo 79080 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SHE Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Zelfstandig werkend Kok Crebonummer : 95420 Is er sprake van een

Nadere informatie

Voorbeeld examenplan voor dubbelkwalificering. Verzorgende IG (GHZ) en Begeleider GHZ

Voorbeeld examenplan voor dubbelkwalificering. Verzorgende IG (GHZ) en Begeleider GHZ Voorbeeld plan voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (GHZ) en Begeleider GHZ Titel : Voorbeeld plan voor dubbelkwalificering Verzorgende IG (GHZ) en Begeleider GHZ Project/Werkgroep : Btg ZWS Auteur(s)

Nadere informatie

gezamenlijke aanpak bpv

gezamenlijke aanpak bpv BPVprotocol gezamenlijke aanpak bpv In de Verbeteragenda bpv van MKB Nederland en VNO-NCW is naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaringen van leerbedrijven met de bpv: Beroepspraktijkvorming in

Nadere informatie

Sectoraal Examenprofiel. Economisch-Administratieve beroepen, Sociaal-Juridische dienstverlening, Beveiliging & ICT

Sectoraal Examenprofiel. Economisch-Administratieve beroepen, Sociaal-Juridische dienstverlening, Beveiliging & ICT Sectoraal Eamenprofiel Economisch-Administratieve beroepen, Sociaal-Juridische dienstverlening, Beveiliging & ICT Sector: ESB&I Status: Vastgesteld Vaststellingsdatum: 21 juni 2011 Het onderstaande sectorale

Nadere informatie

Overzicht 4 Toetsplan van de kwalificatie Opleidingen KNKF PVB 3.1 Geven van lessen 9 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten 16

Overzicht 4 Toetsplan van de kwalificatie Opleidingen KNKF PVB 3.1 Geven van lessen 9 PVB 3.3 Organiseren van activiteiten 16 opdracht van NOC*NSF zijn aansluitend bij de Kwalificatiestructuur Sport 2012 (KSS 2012) toetsdocumenten ontwikkeld. Op 14 mei 2013 zijn de toetsdocumenten vastgesteld door de algemene vergadering van

Nadere informatie

Kwaliteitsborging van examinering in de beroepspraktijk

Kwaliteitsborging van examinering in de beroepspraktijk Kwaliteitsborging van examinering in de beroepspraktijk Van: Een publicatie naar aanleiding van conferentie en leg-uit-bijeenkomsten van het Servicepunt examinering mbo in samenwerking met het Ministerie

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie

Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL / BBL) Logo s weghalen is niet netjes - Ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV

KWALITEITSONDERZOEK MBO. Leidse Onderwijsinstellingen BV KWALITEITSONDERZOEK MBO Leidse Onderwijsinstellingen BV Plaats : Leiderdorp BRIN nummer : 24LK Onderzoeksnummer : 294249 Datum onderzoek : 24 oktober 2017 Datum vaststelling : 16 januari 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Brochure Examens Beroeps Specifiek Z&W Cohort 2014/2015 en Niveau 2 en 3

Brochure Examens Beroeps Specifiek Z&W Cohort 2014/2015 en Niveau 2 en 3 Brochure Examens Beroeps Specifiek Z&W Cohort 2014/2015 en 2015-2016 Niveau 2 en 3 Inhoudsopgave Inleiding... 9 1 Voorbereiding van een examen... 10 2 Examenuitvoering... 11 3 Beoordeling... 12 4 Examendossier...

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SHE Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Manager/ondernemer Horeca Crebonummer : 90303 Is er sprake van

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Entreeopleiding assistent Bouwen, wonen en onderhoud - Stukadoor

Nadere informatie

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090

Nadere informatie

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer

Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion management Junior productmanager fashion - niveau 4 Beroepspraktijkvorming op de werkvloer Compact kwalificatiedossier Fashion

Nadere informatie

Formulier Erkenningsaanvraag

Formulier Erkenningsaanvraag Formulier Erkenningsaanvraag Een erkenningsaanvraag voor de cursus Preventieassistent kan ingediend worden door het bijgaande Formulier naar waarheid in te vullen en gevraagde documentatie bij te voegen.

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VOC Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Autoschadehersteller, niveau 2 Crebonummer : 95030 Is er sprake

Nadere informatie

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer

Praktijkopdracht. Instructie student. Kwalificerend. Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer. Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Praktijkopdracht Kwalificerend Instructie student Ondernemer horeca/bakkerij Meewerkend horeca ondernemer Uitstroom : Meewerkend horeca ondernemer Niveau : 4 Crebonr. : 25185 Kerntaak : B1-K1 Dossier :

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : KCH Examens Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Assistent Logistiek Medewerker Crebonummer : 93731 Is er

Nadere informatie

Deelnemer. Handleiding BPVnet. Aanmelden en inloggen. Portaal. Versie 3.5 Januari 2013

Deelnemer. Handleiding BPVnet. Aanmelden en inloggen. Portaal. Versie 3.5 Januari 2013 Deelnemer Alles wat nodig is voor de beroepspraktijkvorming is te vinden in. De leermeester, leerling en docent loggen in op dezelfde digitale omgeving, zodat zij voortdurend de competentieontwikkeling

Nadere informatie