RASA Kunst voor kinderen en speelse mensen Jezusstraat 6 bus 4 B2000 Antwerpen +32 (0) rasa@rasa.be

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RASA Kunst voor kinderen en speelse mensen Jezusstraat 6 bus 4 B2000 Antwerpen +32 (0)3 776 86 88 www.rasa.be rasa@rasa.be"

Transcriptie

1 Wie ben ik? Die persoon in de spiegel, dat gezicht, ben ik dat echt? En blijft dat zo voor altijd? Hoe ben ik geworden wie ik ben vandaag? Wat heeft me zo gemaakt? Wie zijn wij? Hoe zien anderen me? Hebben zij het misschien bij het juiste eind? Dit is de aanblik van een kind in de spiegel, de eerste realisatie van het onvervreemdbare 'zelf'. Niets minder dan pure verwondering. Even vaak gevolgd door de onvermijdelijke vraag wat nu aan te vangen met dat 'zelf'. Een vraag die nooit een afdoend antwoord zal krijgen. Met de nieuwe productie Ik-Jij-Wij staan we stil bij wie we eigenlijk denken te zijn. We gaan op zoek naar die invloeden die onze identiteit bepalen. Is een pasgeboren kind een onbeschreven blad? Niet helemaal. Er is aanleg, er zijn neigingen, er zijn mogelijkheden. We ontwikkelen met en dankzij anderen. Maar waar ligt de grens tussen aanleg en omgeving? Welke invloed hebben ons gezin en directe omgeving op onze identiteit? En wat met de cultuur die ons omringt? Een interessant hoofdstuk in stroomversnelling. Onze wereld is namelijk kleiner dan ooit door massale migratie, reismogelijkheden, kabel- en satellietverbindingen. Hoe vinden we een houvast, een thuis, een 'zelf' in deze chaos? RASA Kunst voor kinderen en speelse mensen Jezusstraat 6 bus 4 B2000 Antwerpen +32 (0) rasa@rasa.be

2 Tentoon- stelling Kunst biedt geen antwoord op deze vragen, maar helpt denken. Hedendaagse kunstenaars experimenteren met identiteit. Ze onderzoeken de dynamiek, onvoorspelbaarheid, eenvoud of veelvormigheid ervan. Hedendaagse kunst is een labo waarin we kunnen onderzoeken wie we zijn, in alle vrijheid. Rineke Dijkstra's portretten tonen tieners, gewrongen tussen wie ze zijn, wat ze willen laten zien en wat van buitenaf van hen verwacht wordt. Maar waar begint identiteit? De jonge beeldhouwer Edith Ronse zet met een fragiel beeldje de toon voor een eerste moment van reflectie. De Amerikaans-Cubaanse fotograaf Anthony Goicolea doorbreekt alle verwachtingen De pubers, die hij opvoert in zijn werk, zijn klonen van zichzelf die laten zien hoe het individu al vlug verdwijnt in de groep. Fotografe Shadi Ghadirian doet dan weer, vanuit het standpunt van de Iraanse vrouw, culturen frontaal tegen elkaar botsen. Haar foto's tonen gelaagde combinaties van Perzische en Westerse manieren van leven.

3 De werken van Sofie Muller in deze productie roepen de verhouding tussen de generaties of tussen geliefden onderling op. Verhoudingen die balanceren tussen autoriteit en warme toegeeflijkheid, tussen beurtelings afstoten en liefdevol aantrekken, zonder daarom ook echt bij elkaar te kunnen komen. De Afro-Amerikaanse beeldhouwer, choreograaf en danser Nick Cave brengt ons verlichting. Tijdens een film van een dansperformance spat 0000 de levenskracht van het scherm. De kunstenaar toont overtuigend aan hoe mooi en kleurrijk verscheidenheid kan zijn. De sculpturen van Maen Florin vormen een groep hybride wezens met diverse identiteiten, rijk aan betekenissen. Ze lijken wel een vreemd, nieuw samengesteld gezin. Ze spiegelen zichzelf en houden tegelijk de toeschouwer in het oog.

4 Met de projectie When Faith Moves Mountains toont Francis Alÿs, één van de grootste kunstenaars van zijn generatie, aan hoe eindeloos ver we kunnen gaan wanneer we ons gesteund weten door een groep. Het werk geeft kracht en toont hoe we het onmogelijke mogelijk kunnen maken. De Nederlandse kunstenares Cindy Moorman onderzoekt in haar performances de relatie tussen de groep en het individu. Op basis van haar performances maakt ze video s, foto s, tekeningen en schilderijen. In The Cosmopolitan Chicken combineert kunstenaar Koen Vanmechelen alle nationale en regionale kippenrassen tot een 'superbastaard', een kip die alle genen van alle rassen ter wereld in zich draagt. Een duidelijker metafoor voor de mogelijkheden die diversiteit en globalisering ons te bieden hebben, bestaat er wellicht niet. Een levende kip vormt dan ook het sluitstuk van deze tentoonstelling.

5 Forum Mobiele App & Educatie We houden het deze keer niet enkel bij een rondreizende tentoonstelling. Identiteit is een universeel thema met oneindig veel invullingen. We maken van de kans gebruik kunstenaars met elkaar in dialoog te laten gaan. En we gaan een dialoog aan met het publiek. Hiervoor creëren we een plek in de tentoonstelling: het Forum. Net als het Romeins Forum wordt dit een plek waar men vrij van gedachten kan wisselen. Op dit Forum, naar een ontwerp van scenografe Katleen Vinck, komen kunstenaars en experts, maar ook het publiek aan het woord, om zo telkens andere aspecten van het identiteitsvraagstuk te belichten. Het forum wordt een wand met korte filmpjes, interviews, uitspraken, actuele beelden en clips. Bezoekers kunnen zelf een bijdrage leveren aan dit steeds wisselend geheel. DIALOOG TUSSEN EXPERTS EN HET PUBLIEK Filosofen en psychologen verwonderen zich al lang over het begrip identiteit. Rasa nodigde enkele experts uit om over dit thema een actieve lezing in de tentoonstelling te geven. Zo ontwikkelt doctor in de filosofie Kathleen Vandeputte een interactieve lezing over individualiteit in de gemeenschap en komt ontwikkelingspsychologe Mieke De Veuster vertellen over identiteitsontwikkeling bij jongeren in de puberteit. Daarnaast behoort een lezing van hoogleraar Paul Verhaeghe, psychoanalyticus en schrijver van het boek Identiteit tot de mogelijkheden. MOBIELE APP Voor dit project ontwikkelt Rasa voor het eerst ook een mobiele App voor smartphones. Met de beelden uit de graphic novel van Shamisa Debroey als leidraad, kan je daarmee reageren op vragen over identiteit of de tentoonstelling virtueel bezoeken. App en Facebookpagina van het project maken samen integraal deel uit van het interactieve forum in IK-JIJ-WIJ. Met zowat 90% van de jongeren die een smartphone heeft en 97% online, zijn deze digitale communicatiemiddelen onmisbaar geworden. Met de App en de Facebookpagina willen we Ik-Jij-Wij verbinden met de actualiteit en jongeren ook stimuleren zelf bij te dragen aan de inhoud. INTERACTIE IN DE TENTOONSTELLING De educatie in IK-JIJ-WIJ is ontwikkeld vanuit een filosofische vraagstelling rond begrippen als identiteit, zelf, de ander en de gemeenschap(pen) waar we toe behoren. IK-JIJ-WIJ kan bezocht worden onder begeleiding van gespecialiseerde Rasa-gidsen, maar ook individuele bezoekers zijn welkom. We richten ons met deze productie naar : Kinderen en jongeren van 10 tot 18 jaar en hun leerkrachten Jongeren uit sociale doelgroepen Leerlingen deeltijds kunstonderwijs Studenten lerarenopleiding, culturele studies en agogiek Individuele volwassenen en familiegroepen

6 Festival & Publicaties FESTIVAL INTERACTIE TUSSEN VERSCHILLENDE DISCIPLINES Onze coproducenten C-Mine uit Genk, OC Westrand in Dilbeek en cultuurcentrum De Spil uit Roeselare breiden deze productie uit met voorstellingen en projecten uit andere kunstdisciplines (dans, theater, film,...), gekozen op basis van hun affiniteit met het begrip identiteit. SPECIAL GUESTS hiervoor zijn Benjamin Verdonck, Sara Vanagt en Cindy Moorman. KALENDER 09 brengt een impressie van het jaar dat beeldend kunstenaar en theatermaker Benjamin Verdonck carte blanche kreeg in Antwerpen. Zijn interventies getuigen van een kritische geest, die inspeelt op de eigenheid van de publieke ruimte en het sociaal weefsel van de stad. Een installatie aangevuld met een lezing door de kunstenaar. De botsingen tussen culturen en hoe kinderen hier tegenaan kijken is het onderwerp van Sarah Vanagt. Voor IK-JIJ-WIJ maakt ze de screening van een reeks video s mogelijk die dieper ingaan op de overlappingen en spanningen tussen nationaliteit, etniciteit en identiteit : hoe positioneren we ons tegenover elkaar in een steeds kleiner wordende wereld? Ook het opvoeren van de nieuwe performance van de Nederlandse Cindy Moorman die handelt over de relatie tussen het individu en de groep, is een van de extra mogelijkheden. PUBLICATIES GRAPHIC NOVEL IK-JIJ-WIJ gaat tenslotte de dialoog aan met nóg een andere kunstvorm: de graphic novel. Deze wordt getekend en geschreven door Shamisa Debroey, die met haar debuut Verdwaald sterk in de publieke belangstelling staat. Zij creëert een strip met een verhaallijn waarin ze alle filosofische vragen verwerkt die bij onze tentoonstelling horen. ANDERE Tentoonstellingscatalogus Affiche Persmap en promotiefoto s (download op website) Werkmap voor begeleiders (download op website) Lesideeën (download op website)

7 SCENOGRAFIE In de tentoonstelling vormen kunstwerken, scenografie en educatie één geheel. De scenografie voor IK-JIJ-WIJ is van Katleen Vinck, die eerder al onderscheiden projecten zoals MOOI, 360 [Landschap] en Kunst op Pootjes voor Rasa heeft vormgegeven. OPSTELLING De reizende versie van IK-JIJ-WIJ kan opgesteld worden in elke afsluitbare, verwarmde tentoonstellingsruimte van minimum 175m², liefst met belichtingsmogelijkheden. De huurder zorgt zelf voor het transport heen (en terug, indien de volgende huurperiode niet aansluit) met een gesloten lichte vrachtwagen met laadruimte van min. 18 m³. Eén technische medewerker van Rasa zal het transport en de op- en afbouw van de tentoonstelling ter plaatse superviseren i.s.m. vier medewerkers van de huurder. KOSTPRIJS De huurprijs voor het project bedraagt 2.500, -. Deze som omvat : bruikleen van het project voor 14 dagen verzekering van de kunstwerken op- en afbouw met 1 technisch medewerker van Rasa, exclusief vervoersonkosten basispakket promotiemateriaal gebruiksrecht begeleidersmap en promotiemateriaal (te downloaden van de Rasa-website) De uitkoopsom is te vereffenen in 2 schijven: de betaling van het voorschot van bevestigt de inschrijving. OPTIES GELDEN SLECHTS VOOR EEN PERIODE VAN 1 MAAND NA ONTVANGST. DAARNA WORDT UW OPTIE AUTOMATISCH EEN BEVESTIGING. VORMINGEN EN RONDLEIDINGEN Rasa biedt volgende formules aan: IK-JIJ-WIJ Praktisch Vormingssessies voor gidsen en begeleiders die de rondleidingen willen verzorgen. Duur : ca 2,5 uur, maximum 25 deelnemers. Infosessies voor leerkrachten, studenten lerarenopleiding e.a. waarin het project wordt toegelicht, de educatieve spelen uitgeprobeerd en de lesmap voor leerkrachten aan bod komt. Duur : ca 2 uur, maximum 25 deelnemers. Beide sessies worden verzorgd door de educatieve medewerker van Rasa. KOSTPRIJS 160, excl. verplaatsingen. Rondleidingen voor de kinderen, verzorgd door professioneel opgeleide Rasa-freelancers. Duur : 90 minuten, maximum 25 deelnemers. Rondleidingen voor volwassenen, verzorgd door professioneel opgeleide Rasa-freelancers. Duur : 90 minuten, maximum 25 deelnemers KOSTPRIJS : 75 op werkdagen, 80 op weekend- en feestdagen of bij één enkele rondleiding per dag. Tarieven exclusief verplaatsingen. De tarieven voor verplaatsingen worden jaarlijks aangepast. Alle prijzen zijn exclusief BTW. Rasa werkt met een team van freelancers voor het verzorgen van rondleiding en vorming. Aanvragen kunnen best minstens één maand op voorhand gebeuren, zodat wij voor freelancers zo dicht mogelijk bij u in de buurt kunnen zorgen. Aanpassingen kunnen tot ten laatste één week vóór de start van een afgesproken periode. INLICHTINGEN EN BOEKINGEN - 03/ Info contracten, vorming & rondleidingen : Wendy Vermeulen - wendy@rasa.be Artistieke leiding : Gerd Dierckx - gerd@rasa.be Info techniek : Danny van Rumste - danny@rasa.be

8 INTEKENLIJST SEIZOEN NAJAAR ,3,4/10/14 Try-Out en openingsweekend Verbeke Foundation 02 ma 13/10/2014 tot ma 03/11/2014 (incl. Herfstvakantie) 03 ma 03/11/2014 tot di 18/11/ di 18/11/2014 tot di 02/12/2014 CC De Brouckere - Torhout 05 di 02/12/2014 tot di 16/12/2014 VOORJAAR 2015 RASA Kunst voor kinderen en speelse mensen Jezusstraat 6 bus 4 B2000 Antwerpen +32 (0) rasa@rasa.be Inlichtingen en boekingen : wendy@rasa.be 06 ma 05/01/2015 tot ma 26/01/2015 C-Mine Genk 07 ma 26/01/2015 tot ma 09/02/ ma 09/02/2015 tot ma 02/03/2015 CC Westrand Dilbeek (incl. Krokusvakantie) 09 ma 02/03/2015 tot ma 16/03/2015 CC Westrand Dilbeek 10 ma 16/03/2015 tot ma 30/03/ ma 30/03/2015 tot ma 27/04/2015 De Spil Roeselare (incl. Paasvakantie) 12 ma 27/04/2015 tot di 12/05/2015 GC De Markten optie (incl. 1 mei) 13 di 12/05/2015 tot ma 01/06/2015 GC De Markten optie (incl. OH Hemelvaart en Pinksteren) 14 ma 01/06/2015 tot ma 15/06/ ma 15/06/2015 tot ma 29/06/2015

9 INTEKENLIJST SEIZOEN NAJAAR ma 14/09/2015 tot ma 28/09/ ma 28/09/2015 tot ma 12/10/ ma 12/10/2015 tot ma 02/11/ ma 02/11/2015 tot di 17/11/ di 17/11/2015 tot di 01/12/2015 CC Ieper optie 21 di 01/12/2015 tot di 15/12/2015 CC Brasschaat optie VOORJAAR 2016 RASA Kunst voor kinderen en speelse mensen Jezusstraat 6 bus 4 B2000 Antwerpen +32 (0) rasa@rasa.be Inlichtingen en boekingen : wendy@rasa.be 22 ma 04/01/2016 tot ma 18/01/ ma 18/01/2016 tot ma 01/02/ ma 01/02/2016 tot ma 22/02/2016 (incl. Krokusvakantie) 25 ma 22/02/2016 tot ma 07/03/ ma 07/03/2016 tot ma 21/03/ ma 21/03/2016 tot ma 18/04/2016 (incl. Paasvakantie) 28 ma 18/04/2016 tot ma 02/05/2016 CC Brecht 29 ma 02/05/2016 tot ma 23/05/ ma 23/05/2016 tot ma 06/06/ ma 06/06/2016 tot ma 20/06/2016

voor iedereen, met educatie voor kinderen van 8 tot 12

voor iedereen, met educatie voor kinderen van 8 tot 12 voor iedereen, met educatie voor kinderen van 8 tot 12 Tentoonstelling 2019-2021 voor iedereen, met educatie voor kinderen van 8 tot 12 Je huid verbindt je met de buitenwereld. Ze beschermt en spiegelt

Nadere informatie

APP IK-JIJ-WIJ. Over identiteit en interactie met de ander. Voorstelling. De app

APP IK-JIJ-WIJ. Over identiteit en interactie met de ander. Voorstelling. De app APP IK-JIJ-WIJ Over identiteit en interactie met de ander Voorstelling Rasa ontwikkelt een app die kinderen en jongeren (vanaf 10 jaar) op een creatieve manier uitdaagt om de thema s identiteit en interactie

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

INSPIRATIE Extract Tentoonstellingsconcept Jan Fabre, Luc Tuymans en Panamarenko in Antwerpen Panamarenko

INSPIRATIE Extract Tentoonstellingsconcept Jan Fabre, Luc Tuymans en Panamarenko in Antwerpen Panamarenko INSPIRATIE Extract INSPIRATIE is en reizende tentoonstelling en een educatief project rond de invloed van jeugdervaringen op het oeuvre van hedendaagse Antwerpse kunstenaars Jan Fabre, Luc Tuymans en Panamarenko.

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Jezusstraat 6 bus 4 B-2000 Antwerpen 03/7768688. www.rasa.be

Jezusstraat 6 bus 4 B-2000 Antwerpen 03/7768688. www.rasa.be BEGELEIDERSMAP Jezusstraat 6 bus 4 B-2000 Antwerpen 03/7768688 1 www.rasa.be INLEIDING Beste Gids, Identiteit is een spannend thema dat erg omvangrijk en complex is. Daarom kiezen we voor een helder kunsteducatief

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

grafisch ontwerp voor nieuwe en andere media

grafisch ontwerp voor nieuwe en andere media Opgeleid als grafisch vormgever en illustrator ontwikkelde ik me tot een veelzijdig en eigenzinnig creatief op het snijvlak van professionele communicatie en multimediaal ontwerp. SpOp is een samenwerking

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

29/09/2017 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG. Wat hebben Erna, Saskia, Frederik en Paul ons te bieden? Paul Verhaeghe - Autoriteit. Saskia Vandeputte - Evaluatie

29/09/2017 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG. Wat hebben Erna, Saskia, Frederik en Paul ons te bieden? Paul Verhaeghe - Autoriteit. Saskia Vandeputte - Evaluatie Paul Verhaeghe - Autoriteit Saskia Vandeputte - Evaluatie Frederik Imbo - Communicatie 29/09/2017 PEDAGOGISCHE STUDIEDAG Erna Claes Me time Wat hebben Erna, Saskia, Frederik en Paul ons te bieden? CC De

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk Inleiding Het voormalige Centrum voor Interculturele Studies (CIS), inmiddels opgenomen in het expertisecentrum Educatie van HKU, streefde naar een inclusieve

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA PEDAGOGISCHE FICHE Laatst gewijzigd op: 27/Mar/09 ORGANISATIE: ECUADORGALLERY METHODIEK: CREATIEVE SCHILDEREN 1. Algemene info Adres: Bretagnestraat 25, 17 1200 Brussel Tel: 027704310-0494486164 Fax: /

Nadere informatie

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat lesbrief docent Inleiding In een serie van twee lessen worden leerlingen klaargestoomd voor een einddebat in het AAMU, museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, in samenwerking met IDEA, International

Nadere informatie

NAVERWERKINGSTIPS. Veel plezier! Het RASA-team

NAVERWERKINGSTIPS. Veel plezier! Het RASA-team NAVERWERKINGSTIPS Beste leerkracht, Wanneer u deze naverwerkingstips in handen hebt, hebt u waarschijnlijk net de tentoonstelling MOOI bezocht. Wij hopen dat jullie ervan genoten hebben en dat de kinderen

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Scheffer aan het werk in het grote atelier bij zijn woonhuis te Parijs Lamme, Ary Johannes 1851 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Tekst: Mieke De Veuster, Jeugdpsychologe.

Tekst: Mieke De Veuster, Jeugdpsychologe. Begeleidersmap 1 Jongeren staan op de drempel van de puberteit en de overgang naar volwassenheid. Ze staan voor de opdracht hun meervoudige identiteit te ontdekken en te ontwikkelen binnen een complexe,

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Educatief programma Feiten & meningen

Educatief programma Feiten & meningen Educatief programma Feiten & meningen Handleiding voor docenten De tentoonstelling Zwart&Wit is een tentoonstelling die vragen oproept, meningen laat horen en feiten presenteert. Het educatief programma

Nadere informatie

De Democratiefabriek Een interactieve tentoonstelling over democratisch burgerschap

De Democratiefabriek Een interactieve tentoonstelling over democratisch burgerschap De Democratiefabriek Een interactieve tentoonstelling over democratisch burgerschap H U U R V O O R W A A R D E N De Democratiefabriek is een nieuw project van Museum BELvue, om jongeren vanaf 14 jaar

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - alle groepen die willen proeven van kunst.

Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - alle groepen die willen proeven van kunst. Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - alle groepen die willen proeven van kunst. 2014-2015 mu-zee-um vzw Romestraat 11a 8400 Oostende info@mu-zee-um.be T 059/269064

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Sprekende Portretten Wouter van Riessen, zelfportret met luchtbel, aankoop 2000 Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum.... p. 3 Algemene

Nadere informatie

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018

Sectormoment Architectuurcultuur. Dinsdag 11 december 2018 Sectormoment Architectuurcultuur Dinsdag 11 december 2018 Foto: Jasper Gregory Léonard van Toor Een substantieel sterkere architectuurcultuursector kan de noodzakelijke vernieuwing brengen bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

AAMU: Insider/Outsider. The art of Gordon Bennett

AAMU: Insider/Outsider. The art of Gordon Bennett W E R K M A P Art & ArguMENT is een artistiek debatproject van het AAMU, museum voor hedendaagse Aboriginal kunst en IDEA, International Debate Education Association. Een van de kenmerken van hedendaagse

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare graad jongeren Beeldende

Nadere informatie

Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...?

Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...? WEDSTRIJDREGLEMENT SAPERE AUDE! WEDSTRIJD 2012-2013 Thema: I NCZ. Vrijzinnig humanisme is...? Reglement De Werkgemeenschap Leraren Ethiek stelt zich tot doel de leraren niet-confessionele zedenleer van

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Onze activiteiten in beeld. 3. Financiële verslaglegging. 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt v 2014 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Onze activiteiten in beeld 3. Financiële verslaglegging 4. Doelstelling vrienden van museum Jan van der Togt Voorwoord Beste vrienden, 2014 was een jaar waarin er veel

Nadere informatie

Stoet. tegen. 12 juni Kinderarbeid. Vertrek 13:30 Stadshal Gent. miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT

Stoet. tegen. 12 juni Kinderarbeid. Vertrek 13:30 Stadshal Gent. miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT Vertrek 13:30 Stadshal Gent Stoet tegen Kinderarbeid 12 juni 2017 miatgent.be MINNEMEERS 10 > GENT 09-269 42 00 v.u. Annelies Storms, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent - vorm R.M. Marchand - foto s: Stoffel

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Vuur voor. cultuur. ID-kits cultuureducatie in Vlaanderen

Vuur voor. cultuur. ID-kits cultuureducatie in Vlaanderen Vuur voor cultuur ID-kits cultuureducatie in Vlaanderen Veel kinderen en jongeren zetten in workshops, cursussen en projecten (hun eerste) stappen in kunst, media en erfgoed. Ook volwassenen leren hierover

Nadere informatie

Dit was Muzemix 2014-2015 lees meer op pagina 2

Dit was Muzemix 2014-2015 lees meer op pagina 2 nieuwsbrief voor Muzemixleden en -ouders jaargang 16, nummer 4, juni 2015 Dit was Muzemix 2014-2015 lees meer op pagina 2 Huis, huizer, huist lees meer op pagina 4 Dit wordt Muzemix, volgend werkjaar lees

Nadere informatie

de GWWD niet voorkomt dat soms dieren bij kunstprojecten in beslag moeten worden genomen;

de GWWD niet voorkomt dat soms dieren bij kunstprojecten in beslag moeten worden genomen; Vergadering Provinciale Staten op 14 januari 2009 Motie (art. 37 RvO) Provinciale Staten van Gelderland, in vergadering bijeen op 14 januari 2009 gehoord de beraadslagingen, constaterende dat met enige

Nadere informatie

De Grote Zaal. Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een inspirerende bijeenkomst voor uw organisatie? Wij nodigen u graag uit voor een bezoek.

De Grote Zaal. Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een inspirerende bijeenkomst voor uw organisatie? Wij nodigen u graag uit voor een bezoek. Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een inspirerende bijeenkomst voor uw organisatie? Wij nodigen u graag uit voor een bezoek. Verscholen in de duinen van Scheveningen, als een parel in het zand,

Nadere informatie

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA

WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA WHITEPAPER DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Movin Westerlaan 51 8011 CA Zwolle t. +31 (0)85 20 30 010 movin e. info@movin.io DIGITALE INNOVATIES VOOR MUSEA Inspireer je bezoekers door ze een geweldige, persoonlijke

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E

W W W. K MK G - M R A H. B E E C D @ K M K G. B E E D U C A T I E V E & C U L T U R E L E D IE N S T T E L + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 3 0 3 F A X + 3 2 ( 0 ) 2 7 3 3 4 6 4 7 R E S E R V E R I N G E N + 3 2 ( 0 ) 2 7 4 1 7 2 1 4 m a - d i - d o - v r 9. 3 0-1

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Kloeg SmartApp kan véél meer dan een RouteApp alleen

Kloeg SmartApp kan véél meer dan een RouteApp alleen Kloeg SmartApp kan véél meer dan een outeapp alleen Kent vele mogelijkheden in het veld oute Met een gids op pad Boeiend: route vol leuke weetjes, kijkje achter de schermen. Ontdek, luister en beleef,

Nadere informatie

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs

Projectinformatie. Onverwachte ontmoetingen. Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs Projectinformatie Onverwachte ontmoetingen Groep 7-8 Beeldend keuzeproject Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Onverwachte ontmoetingen waaraan uw school binnenkort

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Bildung. Decanensymposium 20 september 2017 Daan Roovers

Bildung. Decanensymposium 20 september 2017 Daan Roovers Bildung Decanensymposium 20 september 2017 Daan Roovers Wie ben ik? Filosoof Programmamaker (Human: Filosofisch Kwintet; What s the Right Thing to Do?; Rode Hoed) Docent Publieksfilosofie UvA Voormalig

Nadere informatie

Haal Bint in huis. aanbod van Theatergroep Bint voor het onderwijs. maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Voor docenten, leerlingen en ouders.

Haal Bint in huis. aanbod van Theatergroep Bint voor het onderwijs. maakt lastige onderwerpen bespreekbaar. Voor docenten, leerlingen en ouders. Haal Bint in huis aanbod van Theatergroep Bint voor het onderwijs maakt lastige onderwerpen bespreekbaar Voor docenten, leerlingen en ouders. Haal Bint in huis Theatergroep Bint maakt lastige onderwerpen

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT STAD EN TAAL ONTMOET KUNST HANDLEIDING VOOR DE DOCENT 1 Voorwoord Het programma Ontmoet kunst van het Stedelijk Museum is onderdeel van Stad en Taal. Binnen Stad en Taal hebben verschillende musea met

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

strategische agenda en activiteiten De verbeelding en de macht

strategische agenda en activiteiten De verbeelding en de macht strategische agenda en activiteiten De verbeelding en de macht Inleiding: dwarsverbanden tussen kunst en wetenschap Verwondering, fascinatie, nieuwsgierigheid, passie voor zowel de wetenschapper als de

Nadere informatie

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag REACH TOUCH MOVE Interactief Jaarverslag Online Storytelling met uw interactief jaarverslag Maximale Reach, Touch en Move in de financiële verantwoording van een jaar Waarom uw jaarverslag interactief?

Nadere informatie

Junior College EEN INITIATIEF VAN

Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College EEN INITIATIEF VAN Junior College is een initiatief van de KU Leuven en KU Leuven Kulak om wetenschap op hoog niveau tot in de klas te brengen. Modules rond wiskunde, geschiedenis en taal

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A

DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A DE BIBLIOTHEEK VAN JE DROMEN? groep A 4 opdrachten! 60 minuten! Bij iedere opdracht zet iemand zijn wekker/ chronometer (op gsm of uurwerk), zodat je zeker niet veel langer dan een kwartier bezig bent.

Nadere informatie

Privé-taallessen bij de leraar - Dublin

Privé-taallessen bij de leraar - Dublin Privé-taallessen bij de leraar - Dublin Je volgt geen taallessen in een talenschool maar bij de leraar thuis zoals de naam al doet vermoeden! : 1-8 we(e)k(en) Vanaf: 1332 1269 Privé-taallessen bij de leraar

Nadere informatie

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016

Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 Educatieve programma s Voortgezet onderwijs 2015-2016 1 Beste docent, Kom met je klas naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 1 donderdag 03-09-2015

jaargang 18 nummer 1 donderdag 03-09-2015 KBS De Zandberg Zandberglaan 60-62 4818 GL Breda Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle ouders, personeelsleden en diverse betrokkenen. Wilt u informatie over een bericht opvragen, of reageren op

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS LESPROGRAMMA SCHOOLSEIZOEN

VOORTGEZET ONDERWIJS LESPROGRAMMA SCHOOLSEIZOEN VOORTGEZET ONDERWIJS LESPROGRAMMA SCHOOLSEIZOEN 2018-2019 RESERVEREN, VOORWAARDEN EN TOEGANGSPRIJZEN RESERVEREN Via onze website: diergaardeblijdorp.nl/ reserveren-schoollessen kunt u onze lessen direct

Nadere informatie

Oproep tot voorstellen Zomeractie Vlieg 2016

Oproep tot voorstellen Zomeractie Vlieg 2016 Oproep tot voorstellen Zomeractie Vlieg 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Vlieg... 2 3. Zomeractie... 3 4. Thema Zomeractie 2016... 4 5. Inhoud schatkist en publicatie... 4 5.1 Oproep... 4 5.2 Selectiecriteria...

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG! met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD! MET EEN KNIPOOG PROFIEL! LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

GOSSE DE KORT TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag GOSSE DE KORT HAAGSE KUNSTENAARS Gosse de Kort: "Ik studeerde architectuur aan de TU delft en behaalde in mijn master aan de interfaculteit Artscience

Nadere informatie

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families

programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families programma 2013 >< 2014 individuele bezoekers volwassenen, kids & families Rondleidingen, ateliers, stages, voordrachten, familie-activiteiten... Hoe maak je van een museumbezoek een inspirerende ervaring?

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

Let s introduce you to...

Let s introduce you to... Let s introduce you to... The Millennials The Outspoken Millennials zijn mannen en vrouwen van 20 t/m 28 jaar en een subgroep van de Millennials. Afriek richt haar communicatie momenteel op de Conscious

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht

Van mij. Een gezicht is geen muur. Jan Bransen, Universiteit Utrecht [Gepubliceerd in Erik Heijerman & Paul Wouters (red.) Praktische Filosofie. Utrecht: TELEAC/NOT, 1997, pp. 117-119.] Van mij Een gezicht is geen muur Jan Bransen, Universiteit Utrecht Wij hechten veel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI

NIEUWSBRIEF FEBRUARI NIEUWSBRIEF FEBRUARI 1 1 IN DE KIJKER: Filiaal Eine 2 NIEUWS FILMVERTONING Jef Cornelis maakte tussen 1963 en 1997 voor de BRT tientallen films, kunstenaarsdocumentaires, en kunstprogramma's. Zijn werk

Nadere informatie

Versie 03/10/2016 em ( zorg )

Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Versie 03/10/2016 em ( zorg ) Schoolwerkplan Onderwijsstraat 2 1500 Halle Gemeenveldstraat 34 1652 Beersel (Alsemberg) (filiaal lagere graad, gelegen naast CC De Meent) Middelbare Graad Volwassenen Oriëntatie

Nadere informatie

stap in de Waterwereld stap op m.s. Watervlo

stap in de Waterwereld stap op m.s. Watervlo stap in de Waterwereld stap op m.s. Watervlo Een bezoek aan MS Watervlo is onderdeel van het project Waterwereld. Dit is al 25 jaar een succesvol project onder de naam De Varende Klas. Door de jaren heen

Nadere informatie

Kinderen en jongeren bereik je met

Kinderen en jongeren bereik je met INFORMATIE EN TARIEFKAART 2012 Kinderen en jongeren bereik je met Wilt u kinderen en jongeren doeltreffend bereiken? Schakel dan Kidsweek of 7Days in, de twee weekkranten van Uitgeverij Young & Connected.

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS LESPROGRAMMA SCHOOLSEIZOEN

VOORTGEZET ONDERWIJS LESPROGRAMMA SCHOOLSEIZOEN VOORTGEZET ONDERWIJS LESPROGRAMMA SCHOOLSEIZOEN 2017-2018 Bezoek aan een dierentuin maakt over het algemeen geen deel uit van de belevingswereld van veel jongeren. Te meer een reden om Diergaarde Blijdorp

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Zuiddag. Work for Change

Zuiddag. Work for Change Zuiddag Work for Change Zuiddag = Work for Change EN Time for Change FILM Wat is Zuiddag? Work for change Work for Change Eén (school)dag werken op 17 oktober 2013 Minimum 40 verdienen Dat loon gaat naar

Nadere informatie

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER ZIE DE MENS - KIJKWIJZER HAVO/VWO BOVENBOUW Welkom in Museum de Fundatie bij de tentoonstelling ZIE DE MENS - 100 jaar, 100 gezichten. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling is het idee dat juist honderd

Nadere informatie

LANDART-PROJECT WATERMERK

LANDART-PROJECT WATERMERK WATERMERK 1 Versie 3 - februari 2016 LANDART-PROJECT WATERMERK Wie, wat is Fryslân? Wie, wat is Nederland? Wie willen we zijn? Waar staan we voor? Is er iets dat meer bepalend is voor onze toekomst dan

Nadere informatie

Gesprekken zonder einde

Gesprekken zonder einde Gesprekken zonder einde sociale media vanuit interactieperspectief Nijmegen, 2 oktober 2010 Noelle Aarts, Universiteit van Amsterdam Wageningen Universiteit Enkele cijfers 82 % van alle dertigers in Amerika

Nadere informatie

all-in art service for offices

all-in art service for offices all-in art service for offices Wisselende series kunstwerken op kantoor Art-Square n info@art-square.eu n +32.9.391.39.13 n http://art-square.eu Ons Concept Twee basisformules: 1 Originele schilderijen

Nadere informatie

Project groepen 3-4B en 4A Schip ahoy.. Theaterbezoek groep 3 en 4:

Project groepen 3-4B en 4A Schip ahoy.. Theaterbezoek groep 3 en 4: In dit Blaadje: Project groepen 3-4B en 4A Schip ahoy..... 1 Theaterbezoek groep 3 en 4:... 1 Lentekriebels... 2 Inschrijving Avondvierdaagse... 2 Open- deur- ochtend... 2 Ouderbedankochtend 2015... 2

Nadere informatie

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen

Onderwijsbrochure Het Nieuwe Instituut Rotterdam. Voor de ontwerpers van morgen Onderwijsbrochure Rotterdam Voor de ontwerpers van morgen Inhoud Aangenaam kennis te maken 4 5 Onderwijs in 6 Foto-impressie 7 Programma s 11 Docent aan het woord: Tessa Smal 12 Boekingsinformatie 13 Educatie

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG! met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD! MET EEN KNIPOOG PROFIEL! LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

We zullen het zelf moeten doen

We zullen het zelf moeten doen We zullen het zelf moeten doen Amsterdam, april 2017 Beste Paul Verhaeghe, De drievuldigheid of triniteit die we van het Christendom kennen paste Freud op de mens toe door hem te begrijpen vanuit id, ego

Nadere informatie

INFO. 25 augustus 2015

INFO. 25 augustus 2015 INFO 25 augustus 2015 Obs de Regenboog Algemeen De school is weer begonnen; de zomervakantie ligt alweer achter ons. Ik hoop dat iedereen fijne vakantieweken achter de rug heeft. Wij hebben er weer zin

Nadere informatie

saleskit digitale mogelijkheden LINDA.

saleskit digitale mogelijkheden LINDA. saleskit digitale mogelijkheden LINDA. ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD MET EEN KNIPOOG PROFIEL LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

Centrum Beeldende Kunst Dordrecht

Centrum Beeldende Kunst Dordrecht Centrum Beeldende Kunst Dordrecht Centrum Beeldende Kunst Dordrecht Podium hedendaagse kunst en vormgeving Kunstuitleen Servicebureau voor kunstenaars Kunst in de openbare ruimte Lezingen, debatten activiteiten

Nadere informatie

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS

TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS TravelNext LOBKE ELBERS @LOBKEELBERS Intro Lobke Elbers @lobkeelbers lobke@travelnext.nl Community manager Content schrijver Online marketing Blogger Kansenzoeker Samenwerker Gastdocent NHTV Nijmegen www.travelnext.nl

Nadere informatie

algemene informatie Cultuurdienst

algemene informatie Cultuurdienst algemene informatie Cultuurdienst algemeen: Openingsuren: ma 9-12 u. en 14-16 u. F 09 210 35 81 di 9-12 u. en 14-16 u. woe 9-12 u. en 14-17 u. do 9-12 u. en 14-16 u. vrij 9-12 u. en 14-16 u. adres: GC

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie