JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?"

Transcriptie

1 DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL JONGEREN PROGRAMMA NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het NFF een aantrekkelijk en divers educatief programma voor het basis- en voortgezet onderwijs: de Kidsbios en het Jongerenprogramma. Het NFF investeert met NFF School al jarenlang in educatie om mediawijsheid te bevorderen, de toekomstige filmtalenten te inspireren en om te investeren in het publiek van de toekomst. Met succes, want jaarlijks bezoeken bijna zesduizend leerlingen van binnen en buiten Utrecht het educatieprogramma. Het NFF werkt samen met EYE Filmmuseum, schatbewaarder van het nationaal filmarchief, gids in de wereld van film en al meer dan veertig jaar ervaringsdeskundige op het gebied van filmeducatie. EYE biedt landelijk lesmateriaal voor alle onderwijsniveaus. Bekijk het onderwijsaanbod van EYE op eyefilm.nl/educatie SEP 2016 Lesmateriaal In samenwerking met EYE ontwikkelt het NFF lesmateriaal dat handvaten geeft bij het voor- en nabespreken van het filmbezoek in de klas. De leerstof sluit aan bij kerndoelen 48, 49, 50, 51 en 52 voor het voortgezet onderwijs. Het lesmateriaal bestaat uit een docentenhandleiding en een PowerPoint-presentatie die getoond kan worden op een digibord. De PowerPoint bevat informatie en vragen over het NFF, het medium film en de film die de klas gaat bezoeken. Ook bevat de PowerPoint links waarop u kunt klikken om een trailer te zien. De handleiding is bedoeld ter voorbereiding voor de docent. Het lesmateriaal kan binnen één lesuur worden behandeld en is beschikbaar via filmfestival.nl/educatie. Beschikt u niet over een digibord? De handleiding biedt ook een goede start voor een les en u kunt eventueel de PowerPoint printen als PDF. Gedrag in de bioscoop Naar de film gaan is heel leuk, vooral als de bezoekers zich aan een paar simpele regels houden. Laat de leerlingen bedenken welk gedrag ze storend vinden tijdens de film. Maak naar aanleiding van de onderwerpen die ze aandragen enkele afspraken, zoals: geen telefoons, geen voeten op de stoelen en niet hardop praten tijdens de voorstelling. Bespreek samen welke stappen gezet moeten worden als leerlingen zich niet aan de afspraken houden. Meer verdieping? Neem een kijkje op Moviezone.nl, dé plek voor jongeren en film. U vindt er recensies van actuele bioscoopfilms, online dramaseries over film maken, meer informatie over de MovieZone jury s (de jongerenjury op de grote filmfestivals) en over de jaarlijkse MovieZone Talentday (boordevol workshops van filmprofessionals), maar ook docentenhandleidingen en lesmateriaal. MovieZone is onderdeel van EYE Filmmuseum.

2 21 30 SEP UTRECHT Nederlands Film Festival Slide 2: Wat is het Nederlands Film Festival (NFF)? Slide 3: Antwoorden Van 21 tot en met 30 september 2016 vindt de 36e editie van het NFF plaats in Utrecht. Het NFF is een filmfestival voor Nederlandse films, dat wil zeggen, films die in Nederland zijn gemaakt of waaraan Nederlandse filmmakers hebben meegewerkt. Het NFF stimuleert de Nederlandse filmcultuur door prijzen uit te reiken en het publiek kennis te laten maken met de Nederlandse filmcultuur. Op het NFF zijn niet alleen grote speelfilms te zien, maar kun je bijvoorbeeld ook videoclips, documentaires en televisiedrama s bekijken of workshops, interviews en lezingen van filmmakers bijwonen. Er worden zowel korte films (korter dan 70 minuten) als lange films (langer dan 70 minuten) vertoond. Verder besteedt het festival aandacht aan interactive storytelling in projecten, games en installaties. Het NFF is bovendien de ontmoetingsplek voor Nederlandse én buitenlandse filmmakers. Het hoogtepunt van het festival is het Gouden Kalveren Gala. Hier worden de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, uitgereikt aan onder andere de beste Nederlandse film en de beste Nederlandse acteurs. NFF & Film

3 Documentaire Slide 4: Uitleg over documentaire Documentaires geven een beeld van de werkelijkheid door echte mensen of dieren in hun echte situaties te tonen. Geen acteurs en geen verzonnen verhalen dus, zoals in speelfilms. De documentairemaker biedt een kijk op de bestaande wereld. Of beter gezegd: zijn kijk op iets of iemand uit die wereld. De documentaire geeft niet alleen informatie over een bepaald onderwerp, maar ook de mening van de filmmakers over het betreffende onderwerp. Documentaires brengen het verhaal op vele verschillende manieren in beeld. Vaak wordt gebruik gemaakt van interviews met de hoofdpersonen, waarbij ze hun verhaal aan de camera vertellen of de filmmaker vragen stelt. Ook komt het veel voor dat documentaires beelden laten zien terwijl de stem van de hoofdpersonen is te horen. Slide 5: Vervaagde grenzen van documentaire Geanimeerde documentaire Meestal zijn in documentaires mensen of dieren te zien die echt bestaan. Maar er wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van animatie. Documentaires die dat doen worden geanimeerde documentaires genoemd. Op het eerste oog lijkt de combinatie van animatie en documentaire tegenstrijdig. Een documentaire geeft namelijk de werkelijkheid weer, terwijl animatie een constructie is en geassocieerd wordt met verbeelding en fantasie. Toch kan een animatie wel degelijk een verhaal over de werkelijkheid vertellen. Voorbeelden van geanimeerde documentaires zijn Waltz With Bashir en I Love Hooligans. Gedocumenteerde fictie Tegenwoordig bestaat er ook het genre gedocumenteerde fictie. Dit is een combinatie van fictie en documentaire. Ook bij deze combinatie is er sprake van een tegenstelling. Gedocumenteerde fictie omvat zowel de realiteit als een verzonnen werkelijkheid. Het verschil tussen fictie en non-fictie is soms niet helemaal duidelijk. Binnen een documentaire kunnen gedeeltes bijvoorbeeld in scène worden gezet of een speelfilm kan op een documentaire lijken omdat het er zo echt uitziet. Voorbeelden van gedocumenteerde fictie zijn de series Brugklas en 4JIM.

4 TONY VRAGEN & OPDRACHTEN TONY 2016, 90 minuten Regie Benthe Forrer Geschikt voor Onderbouw & Bovenbouw Synopsis Als onderdeel van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde poogde een stel Nederlandse journalisten in 2003 korte metten te maken met de kindslavernij in de cacao-industrie. Hun reis op weg naar een slaafvrije cacaowereld duurt voort tot op de dag van vandaag. Met een grote dosis humor en doorzettingsvermogen hebben de journalisten hun eerste zelfbenoemde slaafvrije chocoladereep op de markt kunnen brengen. De documentaire toont de ontstaansgeschiedenis van dit Tony s Chocolonely -merk dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste chocoladebedrijf van Nederland. Lessuggesties: CKV, geschiedenis, maatschappijleer Vragen & Antwoorden Slide 6: Korte synopsis en vragen Lees de synopsis voor. Vraag de leerlingen of ze het merk Tony s Chocolonely al kennen en wat ze er al over weten. Vraag ook of ze weten hoe het merk is ontstaan. Antwoordsuggesties: Het is opgericht door de makers van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. Het is opgericht om te strijden voor slaafvrije chocolade. Hun missie is om de wereldwijde chocoladeindustrie 100% slaafvrij te maken. Slogan: Op weg naar 100% slaafvrije chocolade. Het is het eerste volledig Fairtrade gecertificeerde chocolademerk in Nederland. Verschillende smaken (melk, puur, karamel zeezout, melk hazelnoot, melk noga, melk coffee crunch, limited editions). Rode wikkels voor melkchocolade, blauwe voor pure chocolade. Een reep met ongelijk verdeelde stukjes.

5 Slide 7: Vragen over de trailer Laat de leerlingen de trailer bekijken en de volgende vragen beantwoorden. Aan welke elementen in de trailer kan je zien dat dit een documentaire is? Antwoordsuggesties: Interviews met mensen die over hun ervaringen vertellen. Beelden van echte mensen en Afrika. Het gaat hier om een beeld van de werkelijkheid (kinderslavernij in de cacao-industrie, de mensen uit de interviews besluiten een eigen chocoladereep te maken). Welk probleem probeert de documentaire onder de aandacht te brengen? Antwoord: kinderslavernij in de cacao-/chocoladeindustrie Wat vind je ervan dat de documentairemakers besluiten om zelf een reep chocolade te maken waarbij geen slavenarbeid aan te pas is gekomen? Kijk voor meer informatie over Tony s Chocolonely, de productie van chocola en slavernij in de cacao-industrie op tonyschocolonely.com. Opdracht: Filmpitch Slide 8: Opdracht filmpitch Laat de leerlingen een onderwerp bedenken waar ze zich boos over maken of waarvan ze vinden dat er onrecht over bestaat. Ze gaan een pitch maken voor een documentaire over dit onderwerp. Een pitch is een soort verkooppraatje dat documentairemakers houden voor geldschieters zoals een filmfonds of televisieomroep. De leerlingen schrijven de pitch eerst uit en presenteren hem daarna aan de klas. Voor een praatje van vijf minuten zijn ongeveer 700 woorden (1 A4) nodig. Bij het uitschrijven van de pitch moeten ze letten op de volgende dingen: Wat is de titel van de documentaire? Wat is de belangrijkste verhaallijn? Waarom is dit onderwerp geschikt om een documentaire over te maken? Hoe wordt het in beeld gebracht? (bijvoorbeeld aan de hand van interviews, foto s, animaties, etc.) Wat voor soort publiek zal de documentaire willen bekijken? De opdracht kan individueel of in groepjes worden gedaan.

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL JONGEREN PROGRAMMA NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het NFF een aantrekkelijk

Nadere informatie

JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL JONGEREN PROGRAMMA NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het NFF een aantrekkelijk

Nadere informatie

JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

JONGEREN PROGRAMMA DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL SEP NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL JONGEREN PROGRAMMA NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het NFF een aantrekkelijk

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN ... NFF Educatie.

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN ... NFF Educatie. NFF DOCENTENHANDLEIDING KORT FILMBLOK: ECHTE VRIENDEN NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ...

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM ... NFF Educatie ... Lesmateriaal ... NFF DOCENTENHANDLEIDING KAMPIOENEN VAN AMSTERDAM NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie als een belangrijke

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING ADIOS AMIGOS ... NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING ADIOS AMIGOS ... NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop NFF DOCENTENHANDLEIDING ADIOS AMIGOS. Filmvertoning Voortgezet Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN Filmvertoning Primair Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet

Nadere informatie

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING RON GOOSSENS, LOW-BUDGET STUNTMAN. NFF Educatie.

Filmvertoning Voortgezet Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING RON GOOSSENS, LOW-BUDGET STUNTMAN. NFF Educatie. NFF DOCENTENHANDLEIDING RON GOOSSENS, LOW-BUDGET STUNTMAN Filmvertoning Voortgezet Onderwijs NFF Educatie 20-29 SEPT 2017 Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

NFF Filmvertoning DOCENTENHANDLEIDING Voortgezet Onderwijs LAYLA M. NFF Educatie SEPT 2017 Lesmateriaal Gedrag in de bioscoop Meer verdieping?

NFF Filmvertoning DOCENTENHANDLEIDING Voortgezet Onderwijs LAYLA M. NFF Educatie SEPT 2017 Lesmateriaal Gedrag in de bioscoop Meer verdieping? NFF DOCENTENHANDLEIDING LAYLA M. Filmvertoning Voortgezet Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet filmeducatie

Nadere informatie

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping?

KIDSBIOS DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop. Meer verdieping? DOCENTENHANDLEIDING LESMATERIAAL KIDSBIOS BA S I S O N D ERWIJS NFF Educatie Van 21 t/m 30 september 2016 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Tijdens het festival organiseert het

Nadere informatie

DE L CKER LUCA: ADHD

DE L CKER LUCA: ADHD DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER LUCA: ADHD Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 1 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Actuele tips over bijzondere films & gratis lesmateriaal

Actuele tips over bijzondere films & gratis lesmateriaal Voortgezet onderwijs MOVIEZONE WAAR ALLES OM FILM DRAAIT Actuele tips over bijzondere films & gratis lesmateriaal MOVIEZONE WAAR ALLES OM FILM DRAAIT moviezone.nl/educatie MovieZone met de klas Moviezone.nl

Nadere informatie

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra.

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. VLUCHTELING IN NEDERLAND DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas. Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

DE L CKER PANIEKAANVALLEN

DE L CKER PANIEKAANVALLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER PANIEKAANVALLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING

DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING DE L CKER SOPHIE: ORALE BEVREDIGING DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 2 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019

Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019 Bijlage bij Reglement inschrijving Gouden Kalf Competitie 2019 7 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Academysysteem (speelfilm, lange documentaire) 2 2.1 Bepaling 2 2.2 Prijzen 3 2.3 Stemgerechtigden

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK DE EDUCATIEVE KRANT! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat

Nadere informatie

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN

DE L CKER IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN IKBAL: MEISJE IN JONGENSKLEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

DE L CKER ZELFVERTROUWEN NA PESTEN

DE L CKER ZELFVERTROUWEN NA PESTEN ZELFVERTROUWEN NA PESTEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS & MBO EDUCATIE

VOORTGEZET ONDERWIJS & MBO EDUCATIE VOORTGEZET ONDERWIJS & MBO 2017-2018 EDUCATIE ANDERS LEREN KIJKEN Verruim je blik en geniet van al het moois dat in LUX te zien is. Leer meer over beeldtaal, kijk kritisch naar een verhaal en vorm je

Nadere informatie

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. Dit lesmateriaal is ontwikkeld door Human en IDFA educatie.

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. Dit lesmateriaal is ontwikkeld door Human en IDFA educatie. HÉ, MAG IK JE VINGEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 2 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

DE L CKER DOELEN STELLEN

DE L CKER DOELEN STELLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER DOELEN STELLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people Inhoud 1. Geschiedenis 2. Visie & Missie 3. Routekaart 4. Tony s & Fairtrade 5. Bean-to-Bar 6. Impact in Ghana 7. Impact in Ivoorkust 8. Chocolonely

Nadere informatie

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2018

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2018 Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2018 Dit reglement heeft betrekking op de inschrijving van producties voor het Nederlands Film Festival (NFF) 2018. Met de term productie(s) wordt in dit

Nadere informatie

DiMi moderne slavernij

DiMi moderne slavernij DiMi moderne slavernij Naam: Groep: Opdrachten: 1. Deze les ga je een poster maken, deze komt ergens in de school te hangen. Het is de bedoeling dat leerlingen bewust worden van moderne slavernij als ze

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF MIDDENBOUW Geluk

DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF MIDDENBOUW Geluk DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF MIDDENBOUW Geluk Deze docentenhandleiding hoort bij het filmprogramma voor de middenbouw van Go Short 2019. De handleiding geeft suggesties voor een introductie les voorafgaand

Nadere informatie

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren.

ANGRY. De verbeelding van de radicaal. Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. ANGRY De verbeelding van de radicaal Informatie over de educatieve modules bij een fotografie en nieuwe media project over radicaliserende jongeren. Jasper Groen, Jeffrey, 2008 Paradox, het Nederlands

Nadere informatie

film & business arrangementen meer dan film 23 sep t/m 2 okt 2015 35e editie

film & business arrangementen meer dan film 23 sep t/m 2 okt 2015 35e editie film & business arrangementen 2015 meer dan film 23 sep t/m 2 okt 2015 35e editie Inhoud 3 Welkom 4 Gouden Kalveren Arrangement 5 Gouden Kalveren Deel Arrangement 6 Rode Loper Première Arrangement 2 7

Nadere informatie

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2019

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2019 Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2019 7 maart 2019 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 1.1 Festivalperiode 2 1.2 Deadline 2 1.3 Kosten 2 1.4 Inschrijven door rechthebbende(n) 2 1.5 Benodigdheden

Nadere informatie

FILM & BUSINESS ARRANGEMENTEN. Nederlands Film Festival 2014 2014 MEER DAN FILM 24 SEP T/M 3 OKT 2014

FILM & BUSINESS ARRANGEMENTEN. Nederlands Film Festival 2014 2014 MEER DAN FILM 24 SEP T/M 3 OKT 2014 FILM & BUSINESS ARRANGEMENTEN MEER DAN FILM Nederlands Film Festival 2014 2014 MEER DAN FILM 1 24 SEP T/M 3 OKT 2014 Inhoud 3 Welkom 4 Gouden Kalveren Arrangement 5 Rode Loper Première Arrangement 6 Op

Nadere informatie

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011

Gotcha. Marielle van Rijn. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/73011 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marielle van Rijn 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73011 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

DE L CKER DATEN VIA GRINDR

DE L CKER DATEN VIA GRINDR DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER DATEN VIA GRINDR Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf klas 2 Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

film & business arrangementen meer dan film 23 sep t/m 2 okt 2015 35e editie

film & business arrangementen meer dan film 23 sep t/m 2 okt 2015 35e editie film & business arrangementen 2015 meer dan film 23 sep t/m 2 okt 2015 35e editie Inhoud 3 Welkom 4 Openings Arrangement 5 Gouden Kalveren Arrangement 6 Rode Loper Première Arrangement 2 7 Familie Arrangement

Nadere informatie

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: HANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau bepalen hoeveel u uit dit materiaal gebruikt.

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

Sire Filmpjes maken - Docent

Sire Filmpjes maken - Docent Mediawijsheid lessen Juli 2013 Sire Filmpjes maken - Docent Sociale Media als Facebook/Twitter/Instagram is het medium waar veel pubers zich op begeven. Ouders zeggen wel eens dat de smartphone aan de

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

DE L CKER BAD TRIP. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. Dit lesmateriaal is ontwikkeld door Human en IDFA educatie.

DE L CKER BAD TRIP. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. Dit lesmateriaal is ontwikkeld door Human en IDFA educatie. DE L CKER BAD TRIP DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school.

Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij het vertonen van mensenrechtenfilms op school. Movies that Matter @ school begeleidt en adviseert bij Opdrachtenblad Naam film: Aanduidingen Kijkwijzer: Regie: Jaar: Duur: Eventueel website van de film: Leerdoelen 1. Je kunt op een kaart aanwijzen

Nadere informatie

Saving Mes Aynak Docenten

Saving Mes Aynak Docenten Doelgroep: 5 e en 6 e klassen van HAVO en VWO Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan uw leerlingen de documentaire Saving

Nadere informatie

Inschrijving voor interactieve projecten 2016

Inschrijving voor interactieve projecten 2016 Inschrijving voor interactieve projecten 2016 Het Nederlands Film festival opent de inschrijving voor projecten waarin de grenzen van het lineaire genre opgezocht worden. We zijn op zoek naar de mooiste

Nadere informatie

ADVERTENTIETARIEVEN 27 SEP - 5 OKT UTRECHT

ADVERTENTIETARIEVEN 27 SEP - 5 OKT UTRECHT ADVERTENTIETARIEVEN 2018 27 SEP - 5 OKT UTRECHT Advertentietarieven Nederlands Film Festival 2018 Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (het ) plaats. Anderhalve week

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Tony s Chocolonely Sinterklaas en Kerst 2016

Tony s Chocolonely Sinterklaas en Kerst 2016 Tony s Chocolonely Sinterklaas en Kerst 2016 Tony s Chocolonely werkt elke dag heel hard om de chocoladewereld 100% slaafvrij te maken. Dit doet Tony s bijvoorbeeld door het rechtstreeks inkopen van cacao

Nadere informatie

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas

docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas 1 docentenhandleiding Sprekende beelden in de klas Deze digitale les is gemaakt in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De les is geschikt voor de bovenbouw van havo en vwo en kan gegeven worden

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

STICHTING HOLY PARTNERTRAINING. PRESENTATIE bij TRAINING AAN DOCENTEN / TOELICHTING

STICHTING HOLY PARTNERTRAINING. PRESENTATIE bij TRAINING AAN DOCENTEN / TOELICHTING STICHTING HOLY PARTNERTRAINING PRESENTATIE bij TRAINING AAN DOCENTEN / TOELICHTING SLIDE Pag. 0 HOLY LOGO TOELICHTING Pag. 1 Welkom Holy Animatieplatform De HOLY Lesmethode Het Partnerschap Pag. 2a Holy

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle klassen 9 3 Kunstproject voor VMBO

Nadere informatie

DOCENTEN HANDLEIDING

DOCENTEN HANDLEIDING BESTEL OOK HET WERKBOEKJE! Ga naar www. oorlogsgeheimendefilm.nl DOCENTEN Een film over vriendschap, vertrouwen & verraad HANDLEIDING Bij de digitale les over de film Oorlogsgeheimen Op 3 juli gaat de

Nadere informatie

DE L CKER IK GELOOF NIET MEER

DE L CKER IK GELOOF NIET MEER DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER IK GELOOF NIET MEER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Handleiding niveau A. Speciale les over auteursrecht - handleiding niveau A

Handleiding niveau A. Speciale les over auteursrecht - handleiding niveau A Handleiding niveau A Dit is een speciale les over auteursrecht, gemaakt in opdracht van de Federatie Auteursrechtbelangen in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2015. De les kan echter ook op een

Nadere informatie

IK WIL JOU NIET VERLIEZEN

IK WIL JOU NIET VERLIEZEN IK WIL JOU NIET VERLIEZEN De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 55 min Benodigdheden: beamer of digibord, internetverbinding,

Nadere informatie

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling

Boekwerk. Voorstel voor een project omschrijving. 1.1 Doelstelling Boekwerk Voorstel voor een project omschrijving 1.1 Doelstelling Het doel van het te ontwikkelen lespakket Boekwerk is leerlingen op een nieuwe manier bezig te laten zijn met taal, boeken en vakinhoud.

Nadere informatie

Educatie in EYE. 4-12 jaar. Primair onderwijs, Speciaal onderwijs. en Buitenschoolse opvang

Educatie in EYE. 4-12 jaar. Primair onderwijs, Speciaal onderwijs. en Buitenschoolse opvang Educatie in EYE 4-12 jaar Primair onderwijs, Speciaal onderwijs en Buitenschoolse opvang Educatie in EYE 4-12 jaar Bezorg uw leerlingen een leuk dagje uit! EYE nodigt u uit in de wereld van de film. Bij

Nadere informatie

HAVO/VWO 2, 3 VMBO 3, 4. Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING

HAVO/VWO 2, 3 VMBO 3, 4. Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau bepalen hoeveel u uit dit materiaal

Nadere informatie

Opdrachten voor leerlingen. Advies: PO GROEP 6,7 & 8. Let op! Wanneer u het lesmateriaal print, vervalt

Opdrachten voor leerlingen. Advies: PO GROEP 6,7 & 8. Let op! Wanneer u het lesmateriaal print, vervalt Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Deze docentenhandleiding biedt handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en geeft aanvullende achtergrondinformatie. U kunt zelf

Nadere informatie

TJERK WORDT EEN BERK

TJERK WORDT EEN BERK TJERK WORDT EEN BERK EDUCATIE: VOORBEREIDEN EN REFLECTEREN Jolan Van de Waeter onderwijzend in cultuuronderwijs 2017 2018 Het educatiemateriaal behorende bij de voorstelling, Tjerk wordt een Berk is ontworpen

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Media-educatie Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Media-educatie Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Mediaeducatie Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Elk kind heeft rechten! Zo heeft iedereen tot achttien jaar recht op schoon water, onderwijs en goede voeding.

Nadere informatie

Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week

Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week 1 t/m 10 september 2018, Hilversum Dutch Media Week is hét festival voor iedereen die van media houdt. Het veranderende medialandschap en

Nadere informatie

ADVIES: VO Klas 2 OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN. Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING

ADVIES: VO Klas 2 OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN. Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Deze docentenhandleiding biedt handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en geeft aanvullende achtergrondinformatie. U kunt zelf

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

L U I S T E R. Astrid Bussink. ADVIES: PO groep 6, 7, 8 en Brugklas OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN

L U I S T E R. Astrid Bussink. ADVIES: PO groep 6, 7, 8 en Brugklas OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN L U I S T E R Astrid Bussink Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Deze docentenhandleiding biedt handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en geeft aanvullende achtergrondinformatie.

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF BOVENBOUW Sport

DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF BOVENBOUW Sport DOCENTENHANDLEIDING LESBRIEF BOVENBOUW Sport Deze docentenhandleiding hoort bij het filmprogramma voor de bovenbouw van Go Short 2019. De handleiding geeft suggesties voor een introductie les voorafgaand

Nadere informatie

FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES

FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM DE BRUXELLES 40 jaar Onafhankelijke Cinema REGLEMENT INSCHRIJVINGEN FILMS Uiterste datum om een film in te schrijven: 15 augustus 2015 Het Internationaal Filmfestival van

Nadere informatie

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst

Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Handleiding voor de digitale les Internet in 2025 Kinderen tekenen de toekomst Een digitale les voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs waarbij leerlingen nadenken over innovatieve toepassingen

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

14 Filmvoorstelling t.b.v. buurtvereniging Van Reenenpark, Bergen

14 Filmvoorstelling t.b.v. buurtvereniging Van Reenenpark, Bergen Activiteitenkalender 2017 Filmtheater Cinebergen vertoont jaarlijks zo n 500 films die tot het beste van de wereldcinema behoren. De reguliere voorstellingen zijn op iedere avond van de week, vrijdagmiddag,

Nadere informatie

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen

School en computers. Paulusse BedrijfsOpleidingen School en computers School en computers Computers zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen van nu spelen vaak al computerspelletjes voor ze naar groep 1 gaan. Op school nemen computers een

Nadere informatie

Sectoranalyse Film en Beeldcultuur Utrecht Raadsinformatiebijeenkomst 14 september 2017

Sectoranalyse Film en Beeldcultuur Utrecht Raadsinformatiebijeenkomst 14 september 2017 Sectoranalyse Film en Beeldcultuur Utrecht Raadsinformatiebijeenkomst 14 september 2017 Sectoranalyse Film en Beeldcultuur in Utrecht Sectoranalyses per deelsector o Integrale afwegingen faciliteren o

Nadere informatie

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding

UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding UTRECHT AAN ZEE: Hoe houd jij droge voeten? Docentenhandleiding DOCENTENHANDLEIDING UTRECHT AAN ZEE: HOE HOUD JIJ DROGE VOETEN? 2 April 2011 Utrecht aan Zee: hoe houd jij droge voeten? is ontwikkeld door

Nadere informatie

Fictie - Televisieseries vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Fictie - Televisieseries vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 24 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/74512 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Ik ben Alice - docenten

Ik ben Alice - docenten Doelgroep: voortgezet onderwijs, middenbouw havo en vwo Voor u ligt de lesbrief die hoort bij een bezoek aan het wetenschapsfilmfestival InScience. Tijdens het festivalbezoek gaan leerlingen de documentaire

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0

LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 LESMATERIAAL BOEKVERSLAG 2.0 EEN STOP MOTION FILMPJE OVER EEN BOEK MAKEN Inhoud Inleiding... 2 Handleiding bij de les boekverslag 2.0 STOP MOTION... 3 Werkblad 1: welk boek heb je gelezen?... 5 Werkblad

Nadere informatie

ADVIES: VO Klas 1 & 2 OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN. Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING

ADVIES: VO Klas 1 & 2 OPDRACHTEN VOOR LEERLINGEN. Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit twee delen: DOCENTENHANDLEIDING Deze docentenhandleiding biedt handvatten om de documentaire te behandelen in de klas en geeft aanvullende achtergrondinformatie. U kunt zelf

Nadere informatie

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/:

Kunst op School 14-15. Ritme van de Stad. Lesbrief. Algemeen: Culturele Instelling: Docent/kunstenaar/: Kunst op School 14-15 Ritme van de Stad Lesbrief i.s.m. Muziekschool Hengelo Ritme van de Stad; een project waarin kinderen muzikaal reageren op zelf gemaakt beeldmateriaal, met als resultaat een animatie

Nadere informatie

Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs

Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs Eind januari bracht het Platform Onderwijs2032 het eindadvies uit met hun visie op toekomstgericht onderwijs. Het rapport bevat veel bruikbare ideeën en aandacht

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017

EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 ARTZUID BEZOEKEN? SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 EDUCATIE EDUCATIE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE AMSTERDAM 2017 19 MEI T/M SEPTEMBER 2017 ARTZUID BEZOEKEN? 43.000 SCHOLIEREN GINGEN JOU VOOR! STICHTING ARTZUID PRESENTEERT DE INTERNATIONALE SCULPTUURROUTE

Nadere informatie

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2016

Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2016 Reglement inschrijving Nederlands Film Festival 2016 1. Algemeen 2. Selectieprocedure en competities 3. Voorwaarden en richtlijnen voor inschrijving 4. Geselecteerde films 5. Conclusie 1. Algemeen 1.1

Nadere informatie

Presentatie Peet van de Wiel & Ignas van Schaick

Presentatie Peet van de Wiel & Ignas van Schaick Presentatie Peet van de Wiel & Ignas van Schaick Peet van de Wiel (Podium) Ignas van Schaick (EMS FILMS) Trailer De Nieuwe Wildernis De Nieuwe Wildernis, het merk De waarde en de impact van het medium

Nadere informatie

Breda, bekijk. Leerkrachten Handleiding. stedelijkmuseumbreda.nl

Breda, bekijk. Leerkrachten Handleiding. stedelijkmuseumbreda.nl Breda, bekijk Leerkrachten Handleiding t stedelijkmuseumbreda.nl Inhoud Breda, bekijk t Leerdoelen Voorbereidende les: Digitale scheurkalender Museumbezoek Verwerkingsopdracht in de klas 3 4 5 7 8 Bijlage

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten voortgezet onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie Inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor VMBO/HAVO/VWO 9 2.1 Kies je Kunst 9

Nadere informatie

tony s chocolonely chocoladewijzer Wwaar komt chocolade vandaan? Rond de Evenaar

tony s chocolonely chocoladewijzer Wwaar komt chocolade vandaan? Rond de Evenaar tony s chocolonely chocoladewijzer Hallo! Jij gaat je spreekbeurt houden over Tony s Chocolonely en wil graag meer weten over wie we zijn en wat we doen. Klopt dat? Nou dan ben je aan het juiste adres!

Nadere informatie

Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret

Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret Praktijkboek CKV Cultureel Zelfportret Verkennen en verbinden Zelf verbeelden 10 invulbladen voor het cultureel zelfportret Overzicht Verkennen en Verbinden Beste CKV leerling, Met dit werkboek werk je

Nadere informatie

CULTUUR & MEDIA

CULTUUR & MEDIA educatie PRIMAIR ONDERWIJS 2016-2017 CULTUUR & MEDIA LUX educatie Met een programma boordevol films, theater, festivals en debat is LUX een veelzijdig arthouse voor jong en oud. We vinden de (culturele)

Nadere informatie