Behandeling van patiënten met een dwarslaesie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Behandeling van patiënten met een dwarslaesie"

Transcriptie

1 Revalidatie Behandeling van patiënten met een dwarslaesie Heliomare Revalidatie is een van de acht revalidatiecentra in Nederland die een speciale behandelafdeling heeft voor mensen met een dwarslaesie. In deze brochure kunt u lezen wat er gebeurt als u met een dwarslaesie in Heliomare wordt opgenomen om te revalideren. Wat is een dwarslaesie? Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg waardoor belangrijke functies zoals bewegen en voelen verloren gaan. Ook is de controle over blaas en darmen vaak verstoord. De meest voorkomende oorzaak van een dwarslaesie is een letsel, veroorzaakt door een verkeersongeluk of een val. Andere oorzaken zoals: ontstekingen, vaataandoeningen en tumoren kunnen een beschadiging van het ruggenmerg veroorzaken. De ernst van de beschadiging is bij een dwarslaesie afhankelijk van de hoogte en uitgebreidheid van de beschadiging. We spreken over een lage laesie als de onderste helft van het lichaam en de benen verlamd zijn. Bij een hoge laesie zijn ook de armen en handen in meer of mindere mate verlamd. We onderscheiden ook een incomplete en complete dwarslaesie. De afdeling Voor patiënten met een dwarslaesie heeft Heliomare Revalidatie een aparte verpleegafdeling. Deze wordt gevormd door unit 2A en unit 2B. De meeste kamers hebben twee bedden en daarnaast zijn er ook een aantal eenpersoonskamers. De opnamedag Op de dag van opname vinden de opnamegesprekken plaats. De overgang van het ziekenhuis naar het revalidatiecentrum vraagt veel energie en daar wordt rekening mee gehouden. Met de verpleging wordt bekeken welke zorg u nodig heeft en op welke wijze deze geboden gaat worden. De revalidatiearts onderzoekt u, beantwoordt uw vragen, bespreekt uw verwachtingen en legt uit wat er de eerste weken gaat gebeuren. Een aantal behandelaars komt de eerste dag kennis maken. De lichaamsmaten worden opgenomen en evt. bijzonderheden geïnventariseerd. Dit om een passende rolstoel te kunnen leveren voor gebruik tijdens de revalidatieperiode. Behandeling en begeleiding In het begin van de opname hebt u nog veel zorg nodig en soms moet u op bed blijven liggen om de wervelkolom te beschermen. Daarom vinden de behandelingen in het begin meestal plaats op de verpleegafdeling. Als de wervelkolom meer belast mag worden wordt eventueel een korset of halskraag aangemeten. Begonnen wordt met het zitten in bed. Daarna komt het zitten in de rolstoel. Dat is nodig om weer te wennen aan de verticale positie van het lichaam. Langzaam gaat u meer zelf doen. Het streven is om u zo zelfstandig te maken als maar mogelijk is. Zodra het kan krijgt u de therapie op de behandelafdelingen. Als u hier nog niet zelfstandig naar toe kunt wordt u gebracht en weer opgehaald. Naarmate u zelf meer kunt, krijgt u minder hulp! Uiteindelijk verplaatst u zich zelfstandig door Heliomare.

2 Het behandelteam In de brochure over klinische opname vindt u een algemene beschrijving van alle behandelaars in Heliomare. Hieronder volgt nog een aanvulling van de werkzaamheden van het dwarslaesieteam. Wij werken samen met u aan het verminderen van lichamelijke stoornissen en beperkingen, met als doel een zo groot mogelijke zelfstandigheid. Gewerkt wordt aan de hand van het dwarslaesieprotocol. De revalidatiearts is de coördinator tijdens het revalidatieproces. Uw eigen actieve inbreng is hierbij het belangrijkste. Plannen maken Eens in de zes weken heeft u een UPB (uitgebreide patiënten bespreking). Hier komt u en het behandelteam bij elkaar om uw behandelingen te evalueren en nieuwe doelen te maken. Uw partner/relatie wordt hierbij uitgenodigd. Dit wordt gecombineerd met een meeloopdag. De verpleging De verpleging van de units 2A en 2B is geschoold in het begeleiden en het verzorgen van mensen met een dwarslaesie. Op de etage wordt gewerkt met het EVV-systeem (Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige). De EVV-er maakt samen met u verpleegdoelen en de afspraken omtrent uw zorg. Samen met u streeft de verpleging naar een sfeer die gebaseerd is op: - deskundigheid - professionaliteit - vertrouwen - respect - zelfstandigheid. De fysiotherapeut De fysiotherapeut oefent in het begin meestal op bed om de lichaamsdelen die u niet zelf kunt bewegen soepel te houden. Dit is nodig om later voldoende beweeglijkheid te hebben om te kunnen aankleden of zitten. Ook een transfer van bed naar rolstoel wordt hierdoor gemakkelijker. Vaak is minder kracht aanwezig om diep adem te halen of te hoesten. Om de longen optimaal te kunnen gebruiken besteedt de fysiotherapeut hier aandacht aan. In de loop van het revalidatieproces oefent de fysiotherapeut veel met u om de spieren die het nog doen sterker te maken. Naast het onderhouden en verbeteren van functies oefent de fysiotherapeut ook veel activiteiten met u, zoals verschillende transfers, omrollen en verplaatsen in een rolstoel of handbike. Zodra het mogelijk is gaat u in overleg met de therapeut ook zelf oefenen. De fysiotherapeut bereidt u tevens voor op het staan en, als blijkt dat er spierfunctie genoeg is, op lopen. Hierbij wordt zo nodig gebruik gemaakt van hulpmiddelen, zoals speciale kantel of statafels of beugels. Naast de fysiotherapie kent Heliomare ook hydrotherapeuten en bewegingsagogen. Zij zijn werkzaam in het zwembad en de sporthal. Zodra het verantwoord en mogelijk is maakt u kennis met deze onderdelen van de revalidatie. Er is een speciale oefengroep in de sporthal voor mensen met een dwarslaesie. Activiteiten zoals het rijden in een rolstoel worden hier o.a. geoefend. De ergotherapeut De ergotherapeut houdt zich bezig met de training van activiteiten van het dagelijks leven. Hieronder wordt verstaan:

3 bed activiteiten zoals omrollen, tot zit komen, lang/kortzit eten en drinken zelfverzorging communiceren zoals lezen, schrijven, telefoneren en typen transfers en mobiliteit. Arm/handfunctietraining is een belangrijk onderdeel van de ergotherapie met name voor patiënten met een hoge laesie. Vaak wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen om meer handelingen mogelijk te maken. Hulpmiddelen die direct vanaf de opname noodzakelijk zijn om alledaagse functies zoveel mogelijk zelfstandig uit te kunnen voeren worden uitgeprobeerd. Denk daarbij aan tandenpoetsen, bellen, lezen, eten en drinken. In overleg met de verpleging en de fysiotherapeut besteedt de ergotherapeut vanaf het begin aandacht aan de ligging in bed en het voorkomen van doorligplekken. Samen met de revalidatietechnicus wordt voor een passende rolstoel gezorgd. In het kader van weer zelfstandig thuis functioneren traint de ET huishoudelijke activiteiten vanuit de rolstoel. Daaruit voort vloeit de hulp bij het aanvragen van de rolstoel, vervoersvoorzieningen en woningaanpassingen. De maatschappelijk werker Het verwerken van verlies van lichamelijke functies is een persoonlijke aangelegenheid. Dit hoeft de patiënt niet alleen te doen en ook de partner en/of familie niet! Bij patiënten met een dwarslaesie speelt dit verlies een grote rol in het dagelijks leven. Dit verlies moet een plek krijgen. Dan pas komt er houvast om verder te gaan. De emoties die hiermee gepaard gaan zijn normale reacties. Steun is hierbij nodig. In de eerste plaats die van de belangrijkste naasten en aanvullend kan het maatschappelijk werk dit bieden. Maatschappelijk werk helpt bij het een plek geven van het verlies: openlijk erkennen van het verlies. leren uiten van wat er door het hoofd speelt. hervinden van nieuwe verwachtingen en doelen. hervinden van de eigenwaarde. vinden van een balans tussen draagkracht en draaglast; van slachtoffer naar regisseur. sociale netwerk gebruiken als positieve bekrachtiging. Maatschappelijk werk geeft bovendien aan wat de rechten zijn van de patiënt en hoe daarmee het beste omgegaan kan worden. Maatschappelijk werk kan gezien worden als coach. De psycholoog Wie door een verlamming geen kant meer op kan, kan zich bedreigd voelen in allerlei zaken, die niet aan de orde waren, toen het leven zijn normale beloop had. Je kan letterlijk en figuurlijk vast komen te zitten: als de vertrouwdheid met je lichaam niet terug komt als je last hebt van angst en hulpeloosheidgevoelens als de beleving van de traumatische gebeurtenis steeds weer in je herinnering terug komt (posttraumatisch stresssyndroom) als het verwerkingsproces ernstig geblokkeerd is als je last hebt van een depressie.

4 Een beroep doen op de psycholoog is dan mogelijk. Met behulp van psychotherapeutische methoden probeert deze bij bovenstaande problemen te helpen. Als je een ander beroep moet kiezen kan de psycholoog hierbij ondersteuning bieden. Als tevens sprake is van hersenletsel kunt u neuropsychologisch onderzocht worden. De geestelijk verzorger Een belangrijk deel van het leven wordt door de gevolgen van een dwarslaesie twijfelachtig: de verwachtingen veranderen drastisch, de geschiedenis komt in een ander daglicht te staan. Letterlijk wordt de grond onder de voeten weggemaaid. Het beroep dat u leerde, de relatie tot uw partner, ouders, kinderen, vrienden en collega's. Veel ervan moet in de veranderde situatie opnieuw zijn waarde (terug)krijgen. Als een instrument in het verwerkingsproces worden geloof en levensbeschouwing ingezet. De geestelijk verzorger kijkt - als u het toelaat - samen met hem of haar naar toekomst en verleden om het leven opnieuw zin te geven, in een ander daglicht te plaatsen. De levensbeschouwelijke kant van het verlies krijgt daarbij vooral de aandacht. Dit gebeurt onder meer door in de levensbeschouwelijke traditie, die wij ons eigen hebben gemaakt, verhalen, teksten en beelden te vinden die ons steunen en troosten, omdat de oude beelden en rituelen niet meer passen. Medepatiënten In Heliomare zijn op de dwarslaesieafdeling meer patiënten met dit ziektebeeld. Hierdoor is het mogelijk om ervaringen uit te wisselen (lotgenotencontact) en deels het revalidatieproces gezamenlijk te doorlopen (bijvoorbeeld tijdens de oefengroepen in de sporthal en het zwembad). Deze situatie biedt zowel de patiënten als de behandelaars voordeel. Directe lichamelijke gevolgen na een dwarslaesie Verlamming. Doordat het ruggenmerg geen signalen meer doorgeeft kunnen de spieren onder het niveau van de laesie niet meer worden gebruikt. Gevoelsstoornissen. Onder het niveau van de laesie kan het gevoel weg zijn waardoor de huid gevaar loopt om beschadigd te worden. Wisselligging en speciale kussens en matrassen dienen om de huid te beschermen. U leert hoe u zelf uw huid kan controleren. Blaasfunctiestoornissen. De normale blaascontrole gaat verloren. Daardoor kan teveel urine achterblijven of soms juist incontinentie optreden. Katheteriseren wordt gestart en/of aangeleerd indien noodzakelijk, eventueel kan een bekkenfysiotherapeut worden ingedeeld. De bloedsomloop is verminderd doordat bewegen beperkt is. De fysiotherapeut beweegt uw armen en/of benen om zo de doorbloeding te stimuleren. De ademhaling kan minder krachtig zijn en ook hoesten kan een probleem opleveren. U leert van de fysiotherapeut hoe u de longen moet schoonhouden. Bij een hoge (cervicale) dwarslaesie kunnen de bloeddruk en de lichaamstemperatuur in het begin sterk schommelen. Dit kan duizeligheid of rillen tot gevolg hebben. Langzaam aan wordt gestart met het rechtop gaan zitten en/of staan eventueel met behulp van speciale apparatuur. Zo kan het bloedvatstelsel ook weer wennen aan drukveranderingen ten gevolge van andere houdingen. Op het gebied van de seksualiteit treden bij mannen en vrouwen ook verstoringen op.

5 Complicaties Als de druk op de huid langdurig te groot is (en het gevoel om dit waar te nemen ontbreekt) kunnen doorlig of zitwonden (decubitus) ontstaan. Deze wonden zorgen voor een vertraging van het revalidatieproces omdat het herstel meestal enige tijd vergt. Preventie is van groot belang. Het is mogelijk dat pijn optreedt die niet het gevolg is van een directe beschadiging zoals een botbreuk of gekneusde vinger. De spieren kunnen ongecontroleerd aanspannen dit noemen we spasme. Dit kan erg hinderlijk zijn tijdens het zitten of bijvoorbeeld aankleden bemoeilijken. De fysiotherapeut beweegt de ledematen om het spasme te doorbreken. U leert houdingen en oefeningen waarmee uzelf het spasme kunt doorbreken. Medicijnen bieden in een aantal gevallen verbetering op dit gebied. Door het onvermogen om zelf te bewegen kunnen verkortingen van de spieren (contracturen) optreden of verstijvingen van gewrichten. De fysiotherapeut beweegt ook hiervoor de ledematen regelmatig. U wordt houdingen en oefeningen geleerd waarmee uzelf contracturen kunt voorkomen. Een blaasinfectie kan optreden door de gestoorde blaasfunctie. De longen kunnen geïnfecteerd raken. In de spieren of gewrichten kan kalkafzetting optreden. Al met al een hele lijst van belemmeringen voor zo zelfstandig mogelijk functioneren. Tijdens het revalidatieproces werkt u samen met de behandelaars aan het zoveel mogelijk beperken van deze lichamelijke belemmeringen en complicaties. Aanvullende voorlichting In de loop van de opname in Heliomare krijgt u een uitnodiging voor het bijwonen van een aantal voorlichtingsbijeenkomsten waarbij ook de partner aanwezig kan zijn. Tijdens een van deze bijeenkomsten kunt u tevens kennis maken met vertegenwoordigers van de patiëntenvereniging De Schakel van en voor mensen met een dwarslaesie Tenslotte De informatie in deze brochure is een aanvulling op wat u in de brochure over de klinische opname kunt lezen. Meer documentatie is beschikbaar over een dwarslaesie bij het servicebureau. Hieronder vindt u een (beknopte) literatuurlijst en een lijst van woorden die veel gebruikt worden tijdens de revalidatie. Heeft u vragen naar aanleiding van de inhoud van deze brochure, neem dan contact op met uw behandelaars of arts. Ook kunt u voor algemene vragen terecht bij het Informatiecentrum. Literatuurlijst: Dwarslaesie, een wegwijzer (Beckers, Buck en Pons). Dwarslaesie! (folder Stichting de Schakel). De Ketting (tijdschrift van de patiëntenvereniging). Verwerkingsprocessen na een dwarslaesie (Keers). Nou daar zit je dan, (Bernadette Fallon). Patiënten informatie dwarslaesie (infomap IRV) Dwarslaesie, de psychische en maatschappelijke gevolgen van het krijgen van een dwarslaesie (R.R.J. Françooijs).

6 Internet sites: Woordenlijst dwarslaesie: ADL Activiteiten van het Dagelijks Leven Blaastrainen Blaas legen Cervicaal Hals of nek Contractuur Bewegingsbeperking van een gewricht Decubitus Doorligplek Dwarslaesie Beschadiging van het ruggenmerg Faeces Ontlasting Fractuur Botbreuk Grenspijn Pijn in het overgangsgebied vd dwarslaesie Immobiliteit Onbeweeglijkheid Incontinentie Ongewenst verlies van urine of ontlasting Intermitterend Periodiek Katheter Slangetje om de blaas te legen Laxeren Ontlasting opwekken Liften Opdrukken om zitvlak te ontlasten Lumbaal Lende Mictie Plassen Paraplegie Verlamming van de benen Protocol Vaste afspraken waar het team naar handelt Retentie Urine die na plassen in de blaas achterblijft Rollator Looprekje met wielen Sacraal Heilig(been) Sensibiliteit Gevoel Spasticiteit Spierkramp Spondylodese Vastzetten van wervels Statafel Apparaat om met banden te staan Supp Zetpil Tetraplegie Verlamming van armen en benen Thoracaal Borst Transfer Verplaatsen van b.v. bed naar rolstoel Uritip Condoomcatheter UPB Uitgebreide Patiënten Bespreking WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning ZOP Zelfstandig Oefen Programma Heliomare Revalidatie Relweg 51, 1949 EC Wijk aan Zee Postbus 78, 1940 AB Beverwijk T E info-revalidatie@heliomare.nl

Behandeling van patiënten met een beroerte

Behandeling van patiënten met een beroerte Revalidatie Behandeling van patiënten met een beroerte Een beroerte heeft vaak grote gevolgen. Een beschadiging van de linker hersenhelft heeft andere gevolgen voor het dagelijks functioneren van de patiënt,

Nadere informatie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie

Revalideren. op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Revalideren op de Patiënteneenheid Dwarslaesie Inleiding U revalideert in de Sint Maartenskliniek of u gaat binnenkort revalideren in de Sint Maartenskliniek op de Patiënteneenheid (PE) Dwarslaesie. Tijdens

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Dwarslaesie. klinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark. Dwarslaesie. klinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark Dwarslaesie klinische revalidatie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie (compleet of incompleet), die worden opgenomen in de kliniek van Libra Revalidatie &

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie Libra R&A locatie Blixembosch Dwarslaesie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Als u een incomplete dwarslaesie

Nadere informatie

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Dwarslaesie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Dwarslaesie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U of uw familielid/naaste is opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis vanwege een dwarslaesie. In deze folder

Nadere informatie

Behandelprogramma. Dwarslaesie

Behandelprogramma. Dwarslaesie Behandelprogramma Dwarslaesie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw opname en/of behandeling bij Adelante

Nadere informatie

H.253083.0614. Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been

H.253083.0614. Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been H.253083.0614 Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been Inleiding U heeft met uw behandelend arts besloten tot een opname waarbij uw teen, voet of een deel van uw been geamputeerd wordt. Door

Nadere informatie

Informatie over Neuro Development Treatment

Informatie over Neuro Development Treatment Informatie over Neuro Development Treatment (Hoe om te gaan met iemand met een halfzijdige verlamming) Maatschap Neurologie Algemeen Uw partner/familielid is door een hersenbeschadiging (bijvoorbeeld een

Nadere informatie

Behandelprogramma. CVA/hersenletsel

Behandelprogramma. CVA/hersenletsel Behandelprogramma CVA/hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk vindt u zoveel mogelijk informatie

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject Libra R&A locatie Blixembosch Beenamputatie Revalidatietraject Deze folder is bestemd voor mensen in ziekenhuizen die mogelijk een amputatie van onderbeen of bovenbeen moeten ondergaan. Zo n operatie is

Nadere informatie

De Stroke unit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

De Stroke unit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! De Stroke unit U verblijft na een beroerte op de Stroke unit in Rijnstate. Dit is een onderdeel van de afdeling Neurologie. In deze folder vindt u informatie over de Stroke unit en de gang van zaken tijdens

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie

Libra R&A locatie Blixembosch. Dwarslaesie Libra R&A locatie Blixembosch Dwarslaesie Deze folder is bedoeld voor mensen met een dwarslaesie die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Als u een incomplete dwarslaesie

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Voordat tot een operatie wordt overgegaan bekijkt de arts zorgvuldig wat het optimale amputatieniveau is.

Voordat tot een operatie wordt overgegaan bekijkt de arts zorgvuldig wat het optimale amputatieniveau is. Wat zijn de oorzaken van een beenamputatie? Onder een amputatie wordt verstaan: het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een hele teen, voet, been, vinger, hand etc. of een deel

Nadere informatie

Fysiotherapie bij revalidanten met enige mate van loopfunctie

Fysiotherapie bij revalidanten met enige mate van loopfunctie Fysiotherapie bij revalidanten met enige mate van loopfunctie Om inzicht te krijgen in de fysiotherapie tijdens de revalidatieperiode splitsen we deze periode globaal op in drie fasen: 1 bedfase 2 verticalisatiefase

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose

Libra R&A locatie Blixembosch. Multiple Sclerose Libra R&A locatie Blixembosch MS Multiple Sclerose Deze folder is bedoeld voor mensen met multiple sclerose (MS) die worden behandeld bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch. Tijdens uw

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch ALS/PSMA. Amyotrofische Laterale Sclerose/ Progressieve Spinale Musculaire Atrofie

Libra R&A locatie Blixembosch ALS/PSMA. Amyotrofische Laterale Sclerose/ Progressieve Spinale Musculaire Atrofie Libra R&A locatie Blixembosch ALS/PSMA Amyotrofische Laterale Sclerose/ Progressieve Spinale Musculaire Atrofie U heeft de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) of Progressieve Spinale Musculaire

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren direct na uw hartoperatie Optimaal herstel na uw operatie en regie over eigen leven UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord U ondergaat

Nadere informatie

Beenamputatie, Paramedische afdeling

Beenamputatie, Paramedische afdeling Paramedische afdeling Beenamputatie, het einde of een nieuw begin? Waarom amputeren? Met amputeren of amputatie wordt bedoeld: het afzetten ofwel verwijderen van een lichaamsdeel. Zoals een teen, voet

Nadere informatie

Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling

Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling Multiple Sclerose (MS) Informatie en behandeling Multiple Sclerose (MS) De aandoening Multiple Sclerose (MS) kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijkse leven. In deze folder leest u wat het behandelprogramma

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren

Libra R&A locatie Leijpark. Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie. klinische opname kinderen/jongeren Libra R&A locatie Leijpark Niet Aangeboren Hersenletsel Algemene revalidatie klinische opname kinderen/jongeren Deze folder is bedoeld voor kinderen/jongeren (of hun ouders/verzorgers) die met de diagnose

Nadere informatie

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO)

Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Behandelprogramma Amputatie, traumatologie en orthopedie (ATO) Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand aan uw

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Afdeling neurologie NDT. Een behandelconcept voor patiënten met een CVA

Afdeling neurologie NDT. Een behandelconcept voor patiënten met een CVA Afdeling neurologie NDT Een behandelconcept voor patiënten met een CVA Inleiding Deze folder is bestemd voor familie en/of relaties van patiënten welke getroffen zijn door een CVA (Cerebro Vasculair Accident).

Nadere informatie

H Revalidatie na een CVA

H Revalidatie na een CVA H.40033.0217 Revalidatie na een CVA Inleiding U heeft een CVA (cerebrovasculair accident), ook wel beroerte genoemd, doorgemaakt. Hiervoor bent u in eerste instantie in het ziekenhuis behandeld. Na deze

Nadere informatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie? 3 Het besluit tot SiLS

Nadere informatie

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma

Behandelingen opname. 1 Cognitieve Behandelunit. 2 Intensief Communicatie Programma 31/07/2019 Behandelingen opname 1 Cognitieve Behandelunit We besteden aandacht aan stoornissen van uw cognitieve functies. Uw behandeling vindt grotendeels in een groep plaats met 4 tot 6 andere mensen

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen 27/01/2019 Mogelijke behandelingen 1 Angst en stemming Leren omgaan met de gevolgen van de lichamelijke beperkingen na een dwarslaesie is voor iedereen moeilijk. Met name de psycholoog en de maatschappelijk

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op verpleegafdeling C3. Bij Bureau Opname heeft u het

Nadere informatie

Arm-hand revalidatie. op basis van CIMT-BiT

Arm-hand revalidatie. op basis van CIMT-BiT Arm-hand revalidatie op basis van CIMT-BiT Inhoud Inleiding 3 Wat is CIMT-BiT? 3 Doel 3 Opname 4 Wat gaat vooraf aan de behandeling? 4 De behandeling 4 Resultaten 5 Meenemen bij opname 6 Inleiding Een

Nadere informatie

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Informatie en behandeling

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Informatie en behandeling Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) Informatie en Amyotrofische Lateraal Sclerose Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening. Het is een ziekte van zenuwcellen die leidt

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Poliklinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch voor poliklinische revalidatie.

Nadere informatie

CVA-revalidatie in het Heymanscentrum

CVA-revalidatie in het Heymanscentrum CVA-revalidatie in het Heymanscentrum Revalidatie na een beroerte U ligt in het ziekenhuis omdat u een beroerte (CVA) heeft gehad. Binnenkort is het zover dat u het ziekenhuis kunt verlaten en een begin

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Revalideren na een CVA

Revalideren na een CVA Revalideren na een CVA De kliniek voor houding en beweging Inhoud Inleiding 3 Wat is een CVA 3 Behandelvormen 3 Klinische behandeling 4 Behandeling via de CBU 4 Poliklinische behandeling 4 Behandeling

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Klinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent door de revalidatiearts in het ziekenhuis verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Verhoogde kans op een delier?

Verhoogde kans op een delier? Geriatrie Verhoogde kans op een delier? Maatregelen om een delier te voorkomen Inleiding U of uw naaste heeft een verhoogd risico op een delier. Dat heeft de verpleegkundige en/of uw behandelend specialist

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

Chronische pijn. Locatie Arnhem

Chronische pijn. Locatie Arnhem Chronische pijn Locatie Arnhem Chronische pijn We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan zes maanden blijven bestaan. De pijn kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen. Soms

Nadere informatie

Spasticiteit en behandeling met botuline toxine

Spasticiteit en behandeling met botuline toxine Spasticiteit en behandeling met botuline toxine In deze folder vindt u algemene informatie over spasticiteit en behandeling met botuline toxine. Uiteraard komt de folder niet in plaats van een gesprek

Nadere informatie

Revalidatie. Fibromyalgieprogramma

Revalidatie. Fibromyalgieprogramma Revalidatie Fibromyalgieprogramma Inleiding Sinds een aantal jaren kent Heliomare revalidatie het speciale programma Leren omgaan met fibromyalgie. Dit programma is in het leven geroepen om op maat gesneden

Nadere informatie

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden 1/5 Urologie Lastmeter Inleiding Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. U kunt problemen ondervinden op

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL 288 Deze folder is een samenwerking van: Inleiding U bent via de Spoedeisende Hulp opgenomen in het Sint Franciscus Gasthuis met een gebroken heup. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie

Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA. Klinische revalidatie Libra R&A locatie Blixembosch NAH/CVA Klinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent door de revalidatiearts in het ziekenhuis verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Het verloop, de symptomen en de behandeling Centrum voor Revalidatie Inleiding Uw arts heeft bij u de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Pijnrevalidatie. Groepsprogramma 'Anders Doen'

Libra R&A locatie Blixembosch. Pijnrevalidatie. Groepsprogramma 'Anders Doen' Libra R&A locatie Blixembosch Pijnrevalidatie Groepsprogramma 'Anders Doen' U bent bekend met chronische pijnklachten en gaat mogelijk revalideren bij Libra Revalidatie & Audiologie locatie Blixembosch.

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling C3. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling C3 U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk op verpleegafdeling C3. Bij Bureau Opname heeft u het

Nadere informatie

Mogelijke behandelingen

Mogelijke behandelingen 04/12/2018 Mogelijke behandelingen 1 Angst en stemming Leren omgaan met de gevolgen van de lichamelijke beperkingen na een dwarslaesie is voor iedereen moeilijk. Met name de psycholoog en de maatschappelijk

Nadere informatie

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname 15/08/2019 Rondom uw opname 1 Voorbereiding op uw opname Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis, dan meldt een collega-revalidatiearts vanuit dat ziekenhuis u allereerst aan voor onze afdeling. Het kan

Nadere informatie

Revalideren voor en na uw hartoperatie Zo fit mogelijk voor de operatie, optimaal herstel na de operatie

Revalideren voor en na uw hartoperatie Zo fit mogelijk voor de operatie, optimaal herstel na de operatie Centrum voor Revalidatie Thoraxcentrum Revalideren voor en na uw hartoperatie Zo fit mogelijk voor de operatie, optimaal herstel na de operatie U ondergaat binnenkort een hartoperatie. U kunt ervoor kiezen

Nadere informatie

Revalidatiegeneeskunde

Revalidatiegeneeskunde Revalidatiegeneeskunde 2 U bent door uw behandelend specialist in het Canisius- Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) of de huisarts verwezen naar een revalidatiearts. In deze folder vindt u informatie over revalidatiegeneeskunde

Nadere informatie

Verhoogde kans op een delier?

Verhoogde kans op een delier? Verhoogde kans op een delier? Maatregelen om een delier te voorkomen Afdeling Geriatrie Inleiding U of uw naaste heeft een verhoogd risico op een delier. Dat heeft de verpleegkundige en/of uw behandelend

Nadere informatie

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus)

H.298554.0715. Het voorkomen van doorliggen (decubitus) H.298554.0715 Het voorkomen van doorliggen (decubitus) Inleiding Iedereen die vanwege ziekte of ongeval in bed, stoel of rolstoel moet blijven kan last krijgen van doorligplekken (decubitus). Gelukkig

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren voor en na uw hartoperatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren voor en na uw hartoperatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalideren voor en na uw hartoperatie Zo fit mogelijk voor de operatie, optimaal herstel na de operatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord

Nadere informatie

Ergotherapie na een beroerte

Ergotherapie na een beroerte Ergotherapie na een beroerte Inleiding Veel mensen hebben na een beroerte moeite met de gewone dagelijkse activiteiten, zoals wassen en aankleden, eten en drinken en huishoudelijke bezigheden. De neuroloog

Nadere informatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie

Multiple Sclerose. Poliklinische revalidatie Multiple Sclerose Poliklinische revalidatie Voor wie is deze folder? Bij u is de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld. De aandoening Multiple Sclerose kan beperkingen met zich meebrengen in uw dagelijks

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA)

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord. Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Revalidatiemogelijkheden voor patiënten met Neuro-Musculaire Aandoeningen (NMA) UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Inleiding In het Centrum

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Poliklinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Poliklinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark voor poliklinische revalidatie.

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie behandeling

Poliklinische revalidatie behandeling Poliklinische revalidatie behandeling voor volwassenen U heeft samen met uw revalidatiearts besloten dat u gaat deelnemen aan de poliklinische revalidatiebehandeling (PRB). U komt dan één of enkele keren

Nadere informatie

Inleiding. Hersenletsel en de gevolgen. Het programma

Inleiding. Hersenletsel en de gevolgen. Het programma Revalidatie na nietaangeboren hersenletsel 2 Inleiding Door een hersenletsel kan het leven van de één op andere dag ingrijpend veranderen. De polikliniek Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum heeft

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

Dwarslaesie uw behandelprogramma bij Adelante

Dwarslaesie uw behandelprogramma bij Adelante Dwarslaesie uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Dwarslaesie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. Om u voorafgaand

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Stabiele wervelfractuur

Stabiele wervelfractuur Stabiele wervelfractuur Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder geeft algemene informatie over een stabiele wervelfractuur (breuk van een wervel). In deze folder wordt beschreven hoe de meeste patiënten

Nadere informatie

Verhoogde kans op een delier?

Verhoogde kans op een delier? Verhoogde kans op een delier? Maatregelen om een delier te voorkomen Afdeling Geriatrie Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U of uw naaste heeft een verhoogd risico op een delier. Dat heeft de verpleegkundige

Nadere informatie

NDT. Neuro Developement Treatment

NDT. Neuro Developement Treatment NDT Neuro Developement Treatment Algemeen Momenteel bent u opgenomen op afdeling neurologie, waar u behandeld wordt op de Stroke Unit in verband met een C.V.A. C.V.A. is een afkorting voor Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch

Libra R&A locatie Blixembosch Libra R&A locatie Blixembosch Klinische revalidatie voor volwassenen 1 Welkom bij Libra Revalidatie & Audiologie U bent of wordt binnenkort tijdelijk opgenomen in de kliniek voor volwassenen van Libra

Nadere informatie

Opname in de kliniek Revalidatiecentrum Breda

Opname in de kliniek Revalidatiecentrum Breda 1. Opname in de kliniek Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Als u binnenkort wordt u opgenomen op de klinische afdeling van Revant Revalidatiecentrum Breda dan is deze folder voor u en uw familieleden

Nadere informatie

Blijven bewegen in het ziekenhuis

Blijven bewegen in het ziekenhuis Blijven bewegen in het ziekenhuis Inleiding Thuis bent u gewend om s nachts in bed te liggen en overdag uit bed te zijn. Zodra u ziek bent wilt u misschien ook overdag in bed gaan liggen, omdat u zich

Nadere informatie

Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG

Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG De Hand- en Arm werkgroep (HAG) op de Sint Maartenskliniek is voor kinderen bij wie een gedeelte van de hand en/of arm ontbreekt. Zij kunnen samen met hun ouders

Nadere informatie

Inhoud 0 Hoe werkt deze cursus? 1. Dwarslaesie in het kort 1.0 Introductie / samenvatting 1.1 Iets over medische termen 1.2 Dwarslaesie 1.

Inhoud 0 Hoe werkt deze cursus? 1. Dwarslaesie in het kort 1.0 Introductie / samenvatting 1.1 Iets over medische termen 1.2 Dwarslaesie 1. Inhoud 0 Hoe werkt deze cursus? 1. Dwarslaesie in het kort 1.0 Introductie / samenvatting 1.1 Iets over medische termen 1.2 Dwarslaesie 1.3 Directe gevolgen 1.4 De wervelkolom 1.5 Zenuwbanen en functies

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit PATIËNTEN INFORMATIE Hypermobiliteit 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder willen wij de behandeling van klachten ten gevolge van hypermobiliteit in ons revalidatiecentrum toelichten. Inleiding Ten gevolge

Nadere informatie

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag 19/01/2019 Behandelingen 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat Uw revalidatiearts kan u aanmelden voor de multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Hierbij gaan we met meerdere behandelaren uw problemen

Nadere informatie

Maatschap Neurologie. CVA: Cerebro Vasculair Accident

Maatschap Neurologie. CVA: Cerebro Vasculair Accident Maatschap Neurologie : Cerebro Vasculair Accident Inleiding Deze folder geeft u informatie over de zorg en de behandeling na een ook wel een beroerte genoemd. Onverwacht gebeurde het: een. En de mensen

Nadere informatie

Spasticiteit en behandeling met fenol

Spasticiteit en behandeling met fenol Revalidatiegeneeskunde Spasticiteit en behandeling met fenol In deze folder vindt u algemene informatie over spasticiteit en behandeling met fenol. Uiteraard komt de folder niet in plaats van een gesprek

Nadere informatie

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het

Subtrochantere fractuur. Breuk onder de. Collumfractuur De breuk ligt in het bovenste gedeelte van het dijbeen, collumfractuur. verdikking van het In deze folder vindt u algemene informatie over wat u tijdens uw opname kunt verwachten. Deze informatie is een aanvulling op de informatie die u van de arts en/of de verpleegkundige hebt gekregen. De

Nadere informatie

Doorliggen. (decubitus) Verpleging

Doorliggen. (decubitus) Verpleging Doorliggen (decubitus) Verpleging Inhoudsopgave Inleiding 4 Wat is doorliggen? 4 Waar ontstaan doorligwonden? 5 Hoe ontstaan doorligwonden? 6 Hoe ziet doorliggen eruit? 8 Hoe doorliggen voorkomen? 8 Tot

Nadere informatie

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Wat is een beroerte (CVA) precies? De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor cerebro vasculair accident. Letterlijk

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord. Verder met pijn

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord. Verder met pijn UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Verder met pijn UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Verder met pijn 1 Verder met pijn 2 UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord

Nadere informatie

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte behoud. Informatie over: Een beroerte Uw zelfstandigheid. Uw leven zo goed mogelijk oppakken na een beroerte. Samen met Laurens. Lees meer over wat Laurens voor u kan betekenen. meer dan zorg De medische

Nadere informatie

Poliklinische revalidatiebehandeling

Poliklinische revalidatiebehandeling REVALIDATIE Poliklinische revalidatiebehandeling Binnenkort start u met een revalidatiedagbehandeling in het Laurentius Ziekenhuis te Roermond. Revalideren betekent beter leren functioneren in uw dagelijkse

Nadere informatie

Critical illness polyneuropathie Hoe moet het verder met revalideren?

Critical illness polyneuropathie Hoe moet het verder met revalideren? Critical illness polyneuropathie Hoe moet het verder met revalideren? Eleonore Verhaak, revalidatiearts Gelre ziekenhuizen Apeldoorn 17 november 2010 1 Inhoud Revalidatieplan in ziekenhuis Niveau van functioneren

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Hypermobiliteitsklachten HMS/EDS

Libra R&A locatie Blixembosch. Hypermobiliteitsklachten HMS/EDS Libra R&A locatie Blixembosch Hypermobiliteitsklachten HMS/EDS U bent door uw specialist of huisarts, vanwege klachten met betrekking tot hypermobiliteit, naar de revalidatiearts van Libra Revalidatie

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Mantelzorg

Libra R&A locatie Leijpark. Mantelzorg Libra R&A locatie Leijpark Mantelzorg Uw partner of naaste is of wordt binnenkort opgenomen in de kliniek van Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark. Als mantelzorger heeft u een belangrijke rol

Nadere informatie

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante

Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Hersenletsel uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Hersenletsel Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Cognitieve stoornissen na een beroerte

Cognitieve stoornissen na een beroerte NEUROLOGIE Cognitieve stoornissen na een beroerte ADVIES Cognitieve stoornissen na een beroerte Als aanvulling op de folders Verder na een beroerte en Na een beroerte, adviezen voor naasten krijgt u in

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

Instabiele wervelfractuur

Instabiele wervelfractuur Instabiele wervelfractuur halswervels borstwervels figuur 2: bovenaanzicht wervel lendewervels staartbeen figuur 1: afbeelding wervelkolom Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname

Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname Registreren van pijn Voorkomen van ondervoeding Voorkomen van doorliggen (decubitus) Mogelijke zorgrisico s tijdens uw ziekenhuisopname 1. Welkom 3 2.

Nadere informatie

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart

Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname in Slotervaart Revalideren na een ziekenhuisopname U gaat revalideren na een ziekenhuisopname. Tijdens uw verblijf in Slotervaart werkt u aan een verantwoorde terugkeer

Nadere informatie

Niet aangeboren hersenletsel (NAH)

Niet aangeboren hersenletsel (NAH) Informatie voor de patiënt Niet aangeboren hersenletsel (NAH) Laat zien wat je kunt Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) NAH is een beschadiging van de hersenen, die ontstaan is in de loop van het leven.

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Klinische revalidatie

Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA. Klinische revalidatie Libra R&A locatie Leijpark NAH/CVA Klinische revalidatie U heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en bent door de revalidatiearts in het ziekenhuis verwezen naar Libra Revalidatie & Audiologie locatie

Nadere informatie

Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda

Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda Klinische revalidatie bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) Revalidatiecentrum Breda De doelgroep Het behandelprogramma is bestemd voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel, die nog niet in staat

Nadere informatie

Revalidatie na beenamputatie

Revalidatie na beenamputatie Inhoudsopgave Algemene informatie over De Trappenberg...2 Revalidatie na een beenamputatie...2 Revalidatie na beenamputatie Huizen Fase 1. Voor de prothese...2 Hoe gaat dat nu in de praktijk?...3 Wondverzorging...3

Nadere informatie

Revalidatie geneeskunde. Revalidatiedagbehandeling

Revalidatie geneeskunde. Revalidatiedagbehandeling Revalidatie geneeskunde Revalidatiedagbehandeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Het revalidatieteam... 4 3. Poliklinische dagbehandeling... 4 4. Wat doen de verschillende behandelaars?... 5 4a De

Nadere informatie