MASTERCLASPROGRAMMA KLAS 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MASTERCLASPROGRAMMA KLAS 1"

Transcriptie

1 MASTERCLASPROGRAMMA KLAS 1 Tijdens het mentoruur hebben jullie informatie gekregen over de masterclasses die in periode 1 worden aangeboden. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer je je kunt inschrijven. De masterclasses worden voor klas 1 in periode 1 gegeven op dinsdag het vijfde uur. Voor een leerling uit 1VPA en 1VPB geldt dat je 4 masterclasses volgt en deze voldoende afsluit. Zit je in een eerste havo/vwo klas en had je een VWO advies, dan geldt dit ook voor jou. Werk je vanaf periode 1 op vwo niveau dan volg je dit jaar minimaal 3 masterclasses en sluit je deze voldoende af. Werk je vanaf periode 3 op VWO niveau dan volg je 1 masterclass in de laatste periode van dit schooljaar. Uiteraard brengt het volgen van een masterclass ook huiswerk met zich mee. Denk aan een onderzoekje doen, teksten lezen, woordjes leren, een verslag maken of een presentatie voorbereiden. De betrokken docent bepaalt of een leerling de masterclass met een voldoende, goed of onvoldoende afrondt. Bij een afronding met een voldoende of goed ontvangt de leerling een certificaat. Bij een onvoldoende afronding zal de leerling door middel van een nader te bepalen opdracht de masterclass alsnog voldoende kunnen afsluiten. Op het informatiebord klas 1 op de eerste etage (naast de trap) zal de indeling komen te hangen. Periode Maandag 6 Dinsdag 5 naam Masterclass naam Masterclass P1 x x tabe Programmeren x x klop Sport x x brub Biotechnologie visj Voice Lab P2 born Schaken beum Journalistiek joan Kijken naar Kunst sinn Spaans hoog Hersenkrakers wier Cambridge Chinees P3 eugs Robotica klop Sport sinn Spaans jagd Filosofie wiej Entomologie Chinees wijl Sterrenkunde PROGRAMMEREN

2 Ben jij nieuwsgierig en zoekend om jezelf en de wereld beter te leren kennen? Wil jij de technologie om ons heen beter begrijpen? Wil je problemen oplossen en betekenis geven aan abstracte begrippen? Kom dan meedoen met de masterclass programmeren! Met de masterclass programmeren leren jullie de principes achter programmeren, het zogenaamde computational thinking. Door de klassikale uitleg, unplugged activiteiten en de game werken jullie aan veel 21 eeuwse vaardigheden. Zowel bij de unplugged activiteiten als in de game gebruiken jullie wiskundig inzicht om de opdrachten op te lossen. In de game kunnen jullie gelijk ook testen of jouw gekozen oplossing daadwerkelijk werkt. SPORT Deze masterclass is voor iedereen die het interessant vindt om zich meer te verdiepen in verschillende aspecten van sport. We zullen dieper ingaan op bepaalde sporten, vooral balsporten. Daarnaast ga je kennismaken met fysiologie, op welke manier kan je bepaalde spieren trainen en wat is blessuregevoelig als je kijkt naar je eigen sport. Ook verwachten we dat je oplossingsgericht leert denken wanneer je een spelonderdeel zelfstandig moet opstarten én draaiende moet houden. Natuurlijk doe je dat op zo n manier dat iedereen het leuk vindt! Je maakt kennis met leiding geven en beslissingen nemen als scheidsrechter. De masterclass wordt afgesloten met een toets. We willen benadrukken dat deze masterclass niet afhankelijk is van je eigen niveau van sporten.

3 BIOTECHNOLOGIE Biotechnologie gaat over kleine beestjes die je niet kan zien, we noemen ze meestal bacteriën. Ze werden duizenden jaren geleden al gebruikt bij het maken van brood en wijn en vandaag de dag gebruiken we de bacteriën bij het maken van bijvoorbeeld medicijnen. Ze zitten overal en daar kunnen we boeiende proefjes mee doen. In deze masterclass wordt theorie afgewisseld met veel verschillende interessante proeven. Je rondt de masterclass af door een werkstuk te maken over een onderwerp dat aan de orde is geweest tijdens de masterclass. VOICELAB In de VoiceLab masterclass gaan we experimenteren met onze stem. Wat is de maximale hoogte die iemand kan zingen? Hoe hoog kom jij? Hoe maak je een mooie samenklank? We gaan meerstemmig zingen, maar daarnaast ook kijken welke theorie er achter zit. Hoe kan je een lied zelf meerstemmig maken? Hoe sta je er bij als je gaat optreden? Met andere woorden ; hoe geef je een goede presentatie van jezelf. Tijdens deze masterclass doen we onderzoek, maar gaan we zeker ook actief aan de slag. Je hoeft geen ervaring te hebben met zang of een instrument.

4 SCHAKEN Schoolschaakkampioenschap Voortgezet Onderwijs In deze masterclass gaan we schaken. Het is voor mensen die al kunnen schaken en niet mensen die het nog moeten leren. Volgens een Zwitserse methode zorgen we ervoor dat iedereen zo veel mogelijk op zijn of haar eigen niveau partijen kan spelen. Klassikaal gaan we ons bezig houden met openingen en in het bijzonder de meest gespeelde opening, het Siciliaans. Siciliaans is binnen het schaken de naam van een populaire opening met als kenmerkende zet 1. e4 c5. Deze zet werd in de 17e eeuw gespeeld door de Siciliaanse priester Pietro Carrera en dit was voor de Britse schaker Sarratt de reden om deze verdediging de Siciliaanse te noemen. In het begin werden er geen sterke partijen mee gespeeld maar nadat de Fransman Louis de la Bourdonnais haar geanalyseerd had in zijn match tegen Alexander MacDonnell in 1834, schreef Carl Jaenisch in 1838: "De zet 1...c5 is naar onze mening het beste antwoord op 1.e4". SCHOOLSCHAAKKAMPIOENSCHAP DE STICHTS-GOOISE SCHAAKBOND (SGS) ORGANISEERT ELK JAAR HET SCHOOLSCHAAKKAMPIOENSCHAP VOOR HET VOORTGEZET ONDERWIJS. ALLE SCHOLEN UIT HET VOORGEZET ONDERWIJS WORDEN UITGENODIGD OM OOK DIT JAAR DE SPORTIEVE STRIJD AAN TE GAAN OP HET SCHAAKBORD. WIJ GAAN PROBEREN DE BEKER NAAR DE HUIZERMAAT TE HALEN.

5 PUZZELS, SPELLEN EN HERSENKRAKERS Versla vanaf nu al je vrienden met boter-kaas-en-eieren en kamertje verhuren. Los Sudoku s, Binaire puzzels en Japanse puzzels op en maak indruk op andere door een Rubik s cube binnen twee minuten op te lossen. Mensen genieten al eeuwen van strategiespellen, van boter-kaas-en-eieren tot schaken en kamertje verhuren. Sommige zijn gemakkelijker dan andere. Bij boter-kaas-en-eieren is het bepalen van een goede strategie tamelijk eenvoudig. Met enig oefenen verlies je nooit. Tijdens deze masterclass ga je voor verschillende puzzels, spellen en hersenkrakers een zo goed mogelijke strategie bedenken. Daarnaast maak je kennis met algoritmes (stappenplannen) die ervoor zorgen dat je een Rubik s cube kunt oplossen. Na een paar lessen oefenen los je met alle gemak een Rubik s cube op. Tot slot gaan we je voorbereiden op de jaarlijkse Kangoeroewedstrijd. Een wedstrijd waarin je dertig verassende hersenkrakers voor gelegd krijgt die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een goede strategie en een flits van inzicht, vragen. Meedoen met de masterclass Puzzels, spellen en hersenkrakers is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel.

6 JOURNALISTIEK Kijk je wel eens naar het journaal, of lees je wel eens een krant? De nieuwsberichten die je dan hoort of leest zijn gemaakt door journalisten. Een journalist verzamelt feiten over recente gebeurtenissen en doet daar verslag van. Toch kunnen twee journalisten die over hetzelfde onderwerp schrijven er twee heel verschillende artikelen van maken. Dat heeft onder meer te maken met de doelgroep waar de journalist voor schrijft. Bovendien moet een journalist als hij aan het werk is constant keuzes maken. Is dit nieuws of niet? Wat schrijf ik op en vooral wat laat ik weg? Hoe bouw ik het stuk op, maak ik er een achtergrondverhaal van, een opiniestuk of een nieuwsartikel? Tijdens deze masterclass gaan we onder meer kranten analyseren en we zullen zien dat er tussen kranten onderling grote verschillen bestaan in vorm en inhoud. Ook kijken we naar welke soorten teksten er in de kranten staan en wordt besproken waar je op moet letten bij het lezen van artikelen. Tenslotte wordt aandacht besteed aan een aantal journalistieke regels en gaan jullie zelf aan de slag met het schrijven van een artikel. Deze masterclass wordt georganiseerd in zeven lessen. Iedere les wordt ingevuld met een theoretisch en praktisch gedeelte. Het praktische gedeelde bestaat uit het maken van opdrachten die mogelijk thuis afgerond moeten worden. Deze opdrachten lever je aan het eind van de masterclass in een snelhechter in. Bovendien ga je zelf een artikel maken. Je moet dan zelf kiezen voor welk medium je het schrijft, wie je doelgroep is en wat voor soort artikel je schrijft. Je verzint er een kop en een illustratie bij en levert het printklaar af.

7 KIJKEN NAAR KUNST Kijken met je oren, luisteren met je ogen Op allerlei manieren proberen mensen elkaar iets te vertellen. Dat kan door bewegen, door geluiden, door letters, door schrijven, door bouwen, ach te veel om op te noemen. In de masterclass Kunst kijken zetten we de eerste stappen in de wonderbaarlijke wereld van de kunst. Je leert kijken en zien, kijken en begrijpen, en praten over kunst. Je maakt kennis met beroemde en minder beroemde schilderijen en beelden, maar ook onbekende uitingen, waarbij je vast wel even denkt: He, wat is dat nou voor iets? Je ontdekt in deze lessen hoe kunst tot stand komt. Thuis werk je (samen met je ouders?) uit wat we in de les behandelen en we gaan ook een keer de school uit. We bekijken dan echte kunstwerken en proberen het verhaal daarachter te ontdekken. In les zeven kijken we terug op alle lessen en kom je zelf aan het woord: je laat aan de anderen jouw favoriete kunstwerk zien en we praten daarover als echte kunstkenners. Spannend en uitdagend? Ja! CAMBRIDGE ENGLISH Engels wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Bovendien neemt Engels niet alleen in het buitenland, maar ook op Nederlandse hogescholen en universiteiten een steeds belangrijker plek in. Daarom bieden we op Huizermaat het programma Cambridge English aan aan onze reguliere havo- en vwo-leerlingen. Een programma dat opleidt voor de 'Cambridge Certificates'. Deze certificaten genieten wereldwijd bekendheid en zijn een internationaal erkende maatstaf voor de kennis van de Engelse taal. Een eerste voorzichtige kennismaking start in deze masterclass. Wil je je grenzen verleggen met Cambridge Engels start dan met het volgen van deze mini cursus.

8 STERRENKUNDE 1 Zijn we alleen in het heelal? Tijdens deze Masterclass gaan we ondermeer op zoek naar buitenaards leven. Eerst onderzoeken we de planeten van ons Zonnestelsel op hun geschiktheid voor leven. uitziet (sikkel, half of vol). Tot nu toe zijn mensen niet verder geweest dan onze eigen Maan, die rond de Aarde draait. Zoals je weet ziet de Maan er vanaf de aarde gezien niet altijd hetzelfde uit. Tijdens de Masterclass maak je een foto van de Maan en leg je met behulp van een tekening duidelijk uit waarom de Maan er vanaf de Aarde gezien, zo De Maan is verantwoordelijk voor eb en vloed op Aarde, maar hoe ontstaan de seizoenen (zomer, winter, herfst en lente) eigenlijk? Hierna ga je op een grotere schaal kijken. Eerst maak je zelf een foto van de sterrenhemel waardoor je er achter komt dat sterren verschillende kleuren hebben. Kijk maar hiernaast naar de helderste sterren in het sterrenbeeld Orion, dat alleen in de winter te zien is. Linksboven zie je een koele rode reuzenster en rechtsonder een hete wit-blauwe ster. Verder leer je over de eerste ruimtevaartuigen die de mens de vorige eeuw gelanceerd heeft in de richting van naburige sterren, in de hoop dat aliens hem daar ergens oppikken. Op twee van die ruimtevaartuigen, de Voyagers, is een gouden grammofoonplaat bevestigd waarop allerlei beelden en geluiden van de Aarde staan. Als de ontvangende aliens erg slim zijn, begrijpen ze er iets van. Als ze de grammofoonplaat tenminste kunnen afspelen In de laatste les maak je kennis met onze eigen Melkweg, een sterrenstelsel met meer dan 100 miljard sterren/zonnen. Je leert over de afstanden in de Melkweg en hoelang een ruimtevaartuig er over doet om van ster naar ster te reizen.

9 FILOSOFIE Wat is het verschil tussen mensen en dieren? Kunnen computers denken? Hoe ziet mijn ideale wereld er eigenlijk uit? Filosofie is het vak van de (gekke) vragen! Bij filosofie denk, praat en schrijf je over deze rare vragen en ben je niet bang om je mening te geven of bij te stellen! Door meningen en argumenten uit te wisselen word je samen wijzer. Dat is het doel. We gaan in deze masterclass aan de slag met grootse onderwerpen als: de mens, de toekomst en de wereld. Door buiten de gebaande paden te denken proberen we samen onze horizon te verbreden! Wie durft?! Filosofie is er voor iedereen die zich wel eens afvraagt waarom alles is zoals het is en wat je hierover eigenlijk kunt weten. In de voetsporen van de grote filosofen uit het verleden gaan we samen op onderzoek! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je verstand en het verlangen om een beetje wijzer te worden dan je al was. In kleine groepjes gaan we intensief filosoferen over vragen en onderwerpen die er toe doen. Jullie eigen inbreng en zoektocht staat hierbij voorop. SI QUIERES APRENDER ESPAÑOL VEN A LAS CLASES! Ga je wel eens op vakantie naar Spanje of wil je een extra taal leren? Kom dan naar de masterclass Spaans. Voor 329 miljoen mensen is Spaans de moedertaal, terwijl nog eens 170 miljoen Spaans als tweede taal spreken. In de masterclass Spaans leer je de basis van deze mooie taal. Daarnaast vergroot je je kennis over de bevolking en cultuur in Spanje. We zullen tijdens de lessen op een leuke en afwisselende manier bezig zijn met spreken, luisteren, lezen en schrijven. Om een taal goed te leren spreken, is natuurlijk veel meer tijd nodig. Maar hier maak je wel een goede start. Aan het eind van de lessen kan je een eenvoudig gesprek voeren over jezelf en je familie. Misschien komt het wel van pas op je volgende vakantie. Als je een taal wilt leren, dan zijn woordenschat en grammatica noodzakelijk. Deze zullen voor een deel thuis geoefend moeten worden. Met korte testjes en quizzen wordt de stof daarna in de lessen herhaald.

10 ENTOMOLOGIE In deze masterclass bekijken we het leven door de loep. We richten ons op de meest succesvolle organismen van het dierenrijk, de insecten. Je zult misschien denken bah, insecten!, maar door goed te kijken zul je zien dat insecten eigenlijk wonderbaarlijke en geheimzinnige beestjes zijn. Er zijn insecten met aantrekkelijk gekleurde vleugels en er zijn insecten met angstaanjagende haken op hun poten. Er zijn zelfs insecten met.kom zelf maar kijken! Heb je een bijzondere liefde voor insecten, wil je alles weten over deze kleine beestjes, ze bestuderen en determineren, kom dan naar deze masterclass! Iedere les wordt ingevuld met een theoretisch en praktisch gedeelte. Aan de meeste lessen zitten praktische opdrachten gekoppeld, die mogelijk thuis afgerond moeten worden. De masterclass wordt afgerond door de combinatie van de verschillende praktische opdrachten. CHINEES De Chinese taal, het Mandarijns, is de meest gesproken taal over de hele wereld. In totaal spreken zo n 848 miljoen mensen op deze aarde Mandarijns als eerste taal, en nog eens 175 miljoen spreken het als tweede taal. Waar spreken ze dit vooral? Je begrijpt natuurlijk, vooral in China. Ongeveer 953 miljoen sprekers wonen daar, en een kleine 23 miljoen in Taiwan. Ongeveer 50 miljoen sprekers wonen elders. En elders betekent in het geval van de Chinezen ook echt óveral. Chinezen zijn oorspronkelijk altijd handelaren en reizigers geweest, en ze laten zich nergens door tegenhouden. Zo zijn er overal ter wereld conclaves van Chinezen, en met hun komt ook de Mandarijnse taal. Vind je het leuk om het Chinese tekenschrift te leren gebruiken, te schrijven en meer te weten te komen over de Chinese cultuur, dan ben je van harte welkom om Chinees te volgen. In principe volg je Chinees 2 periodes lang.

Masterclassprogramma klas 1 periode

Masterclassprogramma klas 1 periode Masterclassprogramma klas 1 periode 1 2017-2018 Beste leerlingen, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over het masterclassprogramma. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over

Nadere informatie

Masterclassprogramma klas 1 periode

Masterclassprogramma klas 1 periode Masterclassprogramma klas 1 periode 2 2017-2018 Beste leerlingen, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over periode 2 van het masterclassprogramma. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses

Nadere informatie

Masterclassprogramma klas 1 periode

Masterclassprogramma klas 1 periode Masterclassprogramma klas 1 periode 3 2017-2018 Beste leerlingen, Door jullie mentoren worden/zijn jullie geïnformeerd over periode 3 van het masterclassprogramma. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar

Nadere informatie

Beste leerlingen van klas 2,

Beste leerlingen van klas 2, Beste leerlingen van klas 2, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over het masterclassprogramma van periode 3. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer

Nadere informatie

Beste leerlingen van klas 2,

Beste leerlingen van klas 2, Beste leerlingen van klas 2, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over het masterclassprogramma van periode 2. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer

Nadere informatie

Masterclassprogramma klas 2 periode

Masterclassprogramma klas 2 periode Masterclassprogramma klas 2 periode 2 2018-2019 Beste leerlingen, In de mentorles zijn/worden jullie geïnformeerd over periode 2 van het masterclassprogramma. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de

Nadere informatie

Dinsdag 1 e uur. Maandag 6 e uur

Dinsdag 1 e uur. Maandag 6 e uur Beste leerlingen, Jullie zijn geïnformeerd over het masterclassprogramma voor periode 1. In dit boekje kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer je je kunt inschrijven.

Nadere informatie

Beste leerlingen van klas 2,

Beste leerlingen van klas 2, Beste leerlingen van klas 2, In de mentorles zijn jullie geïnformeerd over het masterclassprogramma van periode 1. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses over gaan en hoe en wanneer

Nadere informatie

Masterclassprogramma Klas 2 periode

Masterclassprogramma Klas 2 periode Masterclassprogramma Klas 2 periode 3 2018-2019 Beste leerlingen, Onlangs zijn jullie geïnformeerd over periode 3 van het masterclassprogramma. Hier kun je nog eens rustig nalezen waar de masterclasses

Nadere informatie

MASTERCLASSPROGRAMMA PERIODE 2

MASTERCLASSPROGRAMMA PERIODE 2 MASTERCLASSPROGRAMMA PERIODE 2 KLAS 2 2016-2017 MASTERCLASSPROGRAMMA PERIODE 2 KLAS 2 2016-2017 Leerlingen uit de 2VTen 2VP en de leerlingen uit klas 2HV volgen ook dit jaar masterclasses. Vanaf periode

Nadere informatie

De masterclasses voor periode 3 starten vanaf 1 april 2019.

De masterclasses voor periode 3 starten vanaf 1 april 2019. Beste leerlingen van klas 1, De masterclasses voor periode 3 starten vanaf 1 april 2019. Voor het behalen van je gymnasiumdiploma moet je Grieks en Latijn in leerjaar 1, 2 en 3 volgen. Hiernaast kun je

Nadere informatie

Beste leerlingen van klas 1, De masterclasses voor periode 2 starten vanaf 7 januari 2019.

Beste leerlingen van klas 1, De masterclasses voor periode 2 starten vanaf 7 januari 2019. Beste leerlingen van klas 1, De masterclasses voor periode 2 starten vanaf 7 januari 2019. Voor het behalen van je gymnasiumdiploma moet je Grieks en Latijn in leerjaar 1, 2 en 3 volgen. Havo-leerlingen

Nadere informatie

GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN

GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN Editie 2019 OPEN DAG ZATERDAG 26 JANUARI 2019 10.00-13.00 UUR VOORLICHTINGSAVOND (ouders/verzorgers) DONDERDAG 31 JANUARI 2019 19.30 UUR ORIËNTATIELESMIDDAG (groep 8) WOENSDAG

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij...

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij... Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met je

Nadere informatie

2019 brugklasinformatie 2020

2019 brugklasinformatie 2020 brugklasinformatie 2019 2020 Inhoud Leren voor je leven... blz 1 Zelf je leerproces sturen... blz 2 Ruimte voor maatwerk... blz 3 Talent ontdekken... blz 4 Samenwerken is onmisbaar... blz 5 Wat voor klassen

Nadere informatie

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo

Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Nieuwerkerk Welkom op Thorbecke Nieuwerkerk! vwo, havo en mavo Een overzichtelijke, gezellige en ondernemende school waar iedereen elkaar kent, zo beschrijven leerlingen ons. Wij willen graag dat jij je

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

De Nieuwe Brugklas. Nieuw schoolgebouw in Informatie schooljaar Een grensverleggend onderwijsconcept!

De Nieuwe Brugklas. Nieuw schoolgebouw in Informatie schooljaar Een grensverleggend onderwijsconcept! mavo - havo - atheneum - gymnasium De Nieuwe Brugklas Informatie schooljaar 2019-2020 Een grensverleggend onderwijsconcept! Nieuw schoolgebouw in 2022 De Nieuwe Brugklas Op het Ashram College leg je een

Nadere informatie

Kies voor meer! kies voor meer

Kies voor meer! kies voor meer kies voor meer Kies voor meer! Je staat op het punt om een heel belangrijke beslissing te nemen: je kiest de school waar je de komende jaren naartoe gaat. Spannend! Want je wilt natuurlijk naar een plek

Nadere informatie

Informatie voor alle leerlingen in groep 8

Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag. Onder schooltijd kun

Nadere informatie

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld

Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Nieuwe wegen! Noord Oost Zuid West... Samen openen we jouw weg in de wereld Havo+ met vwo-route Positief en persoonlijk Intensieve begeleiding Techniek Kunst & Media, Sport & Bewegen, Business Werelds

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

KEUZEMODULES schooljaar

KEUZEMODULES schooljaar KEUZEMODULES schooljaar 2019-2020 Voetbal Filosofie Drama Spaans Chinees Sport 1 INHOUD Filosofie 3 Drama 5 Chinese to go 7 Spaans 9 Sport 11 Voetbal 12 2 FILOSOFIE Filosoferen begint met je verwonderen,

Nadere informatie

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag.

Nadere informatie

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN

AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN AANDACHT VOOR JOUW TALENT! INFO VOOR HET VWO EN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN ATHENEUM EN GYMNASIUM OP HET RIJSWIJKS LYCEUM MET AANDACHT VOOR HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Onze school is een afspiegeling van de bevolking

Nadere informatie

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur Editie 2018 www.huizermaat.nl Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / 10.00-13.00 uur Kom speeddaten met onze eersteklasleerlingen op de Open Dag. oriëntatielesmiddag woensdagmiddag 7 februari

Nadere informatie

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur

Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / uur Editie 2018 www.huizermaat.nl Kom je ook? open dag: zaterdag 27 januari 2018 / 10.00-13.00 uur Kom speeddaten met onze eersteklasleerlingen op de Open Dag. oriëntatielesmiddag woensdagmiddag 7 februari

Nadere informatie

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school

Jij laat het zien. De havo/mavo. Voor durvers en doeners. een Calvijn school Jij laat het zien een Calvijn school De havo/mavo Voor durvers en doeners Als je niet kunt wachten om met je ideeën aan de slag te gaan, is er in Rotterdam eigenlijk maar één school voor je. Heb je gemerkt

Nadere informatie

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO

EEN LEERZAAM AVONTUUR! Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport MAVO HAVO VWO 2015 2016 Leren maar ook plezier maken. Onderwijs op jouw niveau. Extra mogelijkheden voor bètatechniek en sport EEN LEERZAAM AVONTUUR! Klap deze folder uit en scan hem met de Layar app! MAVO HAVO VWO

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

op Het Streek tel ik mee!

op Het Streek tel ik mee! op Het Streek tel ik mee! CSG Het Streek Bovenbuurtweg voor mavo, havo, vwo, gymnasium en technasium Yes, dat vind ik leuk! Daar ben ik goed in! Leuk om dat bij jezelf te ontdekken. Op onze school aan

Nadere informatie

Persoonlijk welkom Wij helpen je graag op weg vandaag. Stel je vragen en krijg alle informatie die jij wilt hebben! AULA

Persoonlijk welkom Wij helpen je graag op weg vandaag. Stel je vragen en krijg alle informatie die jij wilt hebben! AULA Welkom op onze school! Wat leuk dat je kennis komt maken met het Vlietland College. Vandaag laten we je zien hoe het er bij ons aan toegaat. Zo kun je een praatje maken met onze docenten. Misschien vind

Nadere informatie

Een school voor iedereen

Een school voor iedereen , n Wereldschool! Een school voor iedereen Wil je de wijde wereld in? Kom dan naar het Carolus Clusius College. Daar leer je verder kijken! Je maakt kennis met andere culturen en je krijgt intensief taalonderwijs

Nadere informatie

VOOR HAVO VWO/ATHENEUM HAAL HET BESTE UIT JEZELF EN KOM NAAR HET REVIUSLYCEUM

VOOR HAVO VWO/ATHENEUM HAAL HET BESTE UIT JEZELF EN KOM NAAR HET REVIUSLYCEUM VOOR HAVO VWO/ATHENEUM HAAL HET BESTE UIT JEZELF EN KOM NAAR HET REVIUSLYCEUM Dit boekje is voor jou, omdat je binnenkort naar het voortgezet onderwijs gaat. Je leest over het Reviuslyceum. Over welke

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

EBLOK LENT -2013 2012

EBLOK LENT -2013 2012 LENTEBLOK 2012-2013 LENTEBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE LENTE? Al lijkt het er met alle sneeuw en kou nog niet op, de lente is toch echt in aantocht. Soms zie je al wat groene puntjes van de bloembollen

Nadere informatie

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag.

Nadere informatie

Masterclass Science. Masterclass Science TBL

Masterclass Science. Masterclass Science TBL Masterclass Science Masterclass Science TBL Tijdens de masterclass Science leer je ontwerpen, bouwen, innoveren, onderzoeken, programmeren, presenteren en wetenschappelijk verslagleggen. Vaak doe je dit

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO BESTE OUDERS EN TOEKOMSTIGE LEERLINGEN WAT IS DAT TOCH SPANNEND: KIEZEN VOOR EEN MIDDELBARE SCHOOL! Deze brochure laat

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

SAMEN LEVEN, SAMEN LEREN!

SAMEN LEVEN, SAMEN LEREN! SAMEN LEVEN, SAMEN LEREN! Het Streek Bovenbuurtweg: dé school voor jou als je een school met een fijne sfeer zoekt. Een school waar je helemaal jezelf kunt zijn. Waar je de ruimte krijgt om je talenten

Nadere informatie

Wat is dalton? We werken met daltonuren. Tijdens een daltonuur kun je zelf kiezen aan welk vak je gaat werken en bij welke docent.

Wat is dalton? We werken met daltonuren. Tijdens een daltonuur kun je zelf kiezen aan welk vak je gaat werken en bij welke docent. daarom dalton! Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je om zelfstandig te werken, je eigen verantwoordelijkheid te nemen, keuzes te maken

Nadere informatie

Informatieboekje Plusgroep

Informatieboekje Plusgroep Informatieboekje Plusgroep 2017-2018 Voorwoord Dit boekje is bedoeld voor kinderen en ouders van de Plusgroep Oldebroek. Er staat bijvoorbeeld in wanneer we bij elkaar komen, het programma en wie de verschillende

Nadere informatie

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+

zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ zaanlands lyceum Het Zaanlands Lyceum heeft 5 verschillende eerste klassen: 1 havo/vwo 2 atheneum 3 atheneum bèta+ 4 gymnasium 5 gymnasium bèta+ klas 1 havo/vwo Deze brugklas is voor leerlingen met een

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

de tijd opdrachten stad & esch & vwo + stad & esch & vwo +

de tijd opdrachten stad & esch & vwo + stad & esch & vwo + de tijd opdrachten stad & esch & vwo + stad & esch & vwo + Kies drie onderwerpen uit de lijst hieronder. Geef aan: eerste, tweede en derde keuze. 1 Stel je voor: je bent aangespoeld op een onbewoond eiland

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1. Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1. Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas - leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat

Nadere informatie

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI /

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / OPEN HUIS WOENSDAG 14 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS MAANDAG 22 JANUARI / 19.00-20.30 UUR Kies voor Corderius College

Nadere informatie

goed voor elkaar! goed voor elkaar! op het Bornego College in Heerenveen ONTDEK BORNEGO HEERENVEEN

goed voor elkaar! goed voor elkaar! op het Bornego College in Heerenveen ONTDEK BORNEGO HEERENVEEN goed voor elkaar! goed voor elkaar! op het Bornego College in Heerenveen ONTDEK BORNEGO HEERENVEEN Ik vind dat de meeste docenten hier wel aardig zijn en dat ze goed lesgeven. Als je goed je best doet

Nadere informatie

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier!

Dus hopelijk weer veel inschrijvingen in dit blok en voor de kinderen die meedoen, alvast veel plezier! Beste ouder(s)/verzorger(s), Begin februari starten wij weer met een nieuw blok naschoolse activiteiten. In het vorige blok zijn alle aangeboden activiteiten doorgegaan en het zou mooi zijn dat in blok

Nadere informatie

Beste bijna Brugklasser...

Beste bijna Brugklasser... Beste bijna Brugklasser... Informatieavond dinsdag 5 februari 2019 Start om 19.30 uur (voor ouders van leerlingen uit groep 8) Open Huis zaterdag 9 februari 2019 Tussen 10.00 en 13.00 uur Beste bijna brugklasser,

Nadere informatie

Graag tot ziens! Het Remind Team

Graag tot ziens! Het Remind Team In dit document kun je lezen wat Remind doet, waar Remind voor staat, wat er van je verwacht wordt als trainer, welke studenten bij Remind passen, en wat je aankomende vijf maanden kunt verwachten als

Nadere informatie

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het De activiteitenfolder voor Zuid-Oost is er weer! Het nieuwe jaar is weer begonnen en we bieden ook nu weer te gekke activiteiten na schooltijd aan voor kinderen uit de wijk Zuid-Oost. Het aanbod is voor

Nadere informatie

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015!

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015! Als je niet naar een gewone mavo wilt, maar naar een SUPER-MAVO moet je op Penta Hoogvliet zijn. De mavo van en de havo-top van Penta Hoogvliet noemen we samen de BUSINESS SCHOOL. Wat is er zo bijzonder

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor leerlingen Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst Iedereen staat voor elkaar klaar,

Nadere informatie

Hoe leer ik voor Biologie

Hoe leer ik voor Biologie Hoe leer ik voor Biologie Bestuderen van basisstof Lees de leerstof Bekijk de bijbehorende afbeeldingen/tekeningen Begrijp je waar het om gaat? Nee, maak aantekeningen en vraag in de les Maak een samenvatting

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen!

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen! christelijke school voor mavo-havo-vwo Met elkaar voor elkaar De Blesewic: heel veel plussen! We werken samen aan jouw toekomst Kleinschalig en uitdagend voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen!

Nadere informatie

Talentklassen Kunst / Sport / Science / Cambridge Engels

Talentklassen Kunst / Sport / Science / Cambridge Engels Talentklassen Kunst / Sport / Science / Cambridge Engels havo en vwo Ieder kind heeft talent! Wij dagen onze leerlingen uit het beste uit zichzelf te halen. Dat geldt natuurlijk voor het onderwijs in de

Nadere informatie

VERDER MET JE TALENT RUIMTE VOOR VERDIEPING IN VWO 4, 5 EN 6

VERDER MET JE TALENT RUIMTE VOOR VERDIEPING IN VWO 4, 5 EN 6 _ VERDER MET JE TALENT RUIMTE VOOR VERDIEPING IN VWO 4, 5 EN 6 VERDER MET JE Van jongs af aan heb ik al de ambitie om arts te worden. Maar binnenkomen op de geneeskundeopleiding is niet makkelijk. Bij

Nadere informatie

persoonlijk

persoonlijk persoonlijk www.kshhoofddorp.nl Onze persoonlijke benadering Persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke begeleiding staan centraal in onze school. Wij zijn ervan overtuigd dat dit ervoor zorgt dat je bij

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten Les 9 Reflecteren en controleren Voorbereiden U zorgt ervoor dat u weer groepjes aan elkaar heeft gekoppeld voor de feedback en dat de nieuwsitems, geprint of digitaal, beschikbaar zijn voor de groepjes.

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

PLUSLESSEN MAVO-2 2015-2016

PLUSLESSEN MAVO-2 2015-2016 PLUSLESSEN MAVO-2 2015-2016 Veendam, oktober 2015 Beste leerling van mavo-2, Net als in het brugjaar krijg je in dit tweede leerjaar iedere week een plusles. Iedere pluslesserie duurt 6 weken. We starten

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015!

Met het project JEP had ons kraampje de meeste omzet tijdens de kerstmarkt! van schooljaar 2014/2015! Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Voorwoord. Beste leerling,

Voorwoord. Beste leerling, Voorwoord Beste leerling, Binnenkort ga jij 2 weken meelopen op een middelbare school. Dat is natuurlijk ontzettend spannend, maar ook erg leuk! Dit boek gaat jou helpen om alles wat je leert en meemaakt

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie

HENEGOUWENLAAN. Start op t Stedelijk. Algemene informatie HENEGOUWENLAAN Start op t Stedelijk Algemene informatie StArT Op t stedelijk Locatie Henegouwenlaan Het Stedelijk College Eindhoven heeft een breed onderwijsaanbod. Je kunt er terecht voor opleidingen

Nadere informatie

OK ZOMERBL

OK ZOMERBL ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

Kolb Leerstijlen test

Kolb Leerstijlen test Kolb Leerstijlen test Ben jij een doener, denker, dromer of beslisser? Met deze leerstijlentest wordt bekeken op welke manier jij meestal een probleem aanpakt. Voor een docent is het erg nuttig om te weten

Nadere informatie

Wereld burgerschap Sport en spel

Wereld burgerschap Sport en spel Even voorstellen Sancta Maria is een school voor havo, atheneum en gymnasium. Het is een veilige school, waar je je snel thuis voelt. Bij ons mag je zijn wie je bent. We besteden veel aandacht aan hoe

Nadere informatie

Workshops 4 + Najaar 2017 Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden

Workshops 4 + Najaar 2017 Aan deze activiteiten zijn kosten verbonden ). leef Aan deze activiteiten zijn verbonden Burgemeester van Gentsingel 1b, 2636 BP Schipluiden (015) 380 71 38 MY FIRST ENGLISH COURSE Speciaal voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven

Nadere informatie

Hoe Anna ben jij? Lyceum. @anna

Hoe Anna ben jij? Lyceum. @anna Hoe Anna ben jij? Lyceum @anna Wij zijn Anna Welkom @anna Lyceum Op de basisschool vind je leren leuk. Ja toch? Je haalt goede cijfers en bent nieuwsgierig. Je wilt vast doorleren, in het Hoger Beroepsonderwijs

Nadere informatie

Beste bijna Brugklasser...

Beste bijna Brugklasser... Oecumenische school voor mavo, havo, atheneum, gymnasium en technasium Eigentijds betekent werken en leren met behulp van ICT. Beste bijna Brugklasser... Dinsdag 7 februari 2017 informatieavond Start om

Nadere informatie

Kijken naar sterrenbeelden

Kijken naar sterrenbeelden Kijken naar sterrenbeelden GROEP 5-6 54 70 minuten 1, 5, 6, 8, 23, 54 en 55 De leerling: (her)kent de sterrenbeelden uit de horoscopen weet dat de sterrenbeelden deel uitmaken van de dierenriem weet dat

Nadere informatie

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS

EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS EEN WERELD AAN TALENTEN! VWO/HB ONDERWIJS Onze school is een afspiegeling van de bevolking in een grootstedelijk gebied en daar zijn we trots op. Wij gaan ervan uit dat we goed zijn dankzij onze verschillen.

Nadere informatie

Workshops. voor groep 8 leerlingen. september-november Elke opleiding heeft zijn eigen schoolgebouw.

Workshops. voor groep 8 leerlingen. september-november Elke opleiding heeft zijn eigen schoolgebouw. voor groep 8 leerlingen september-november 2017 Aanmelden workshops Je kunt je aanmelden voor de workshops via e-mail: workshop@farelcollege.nl Beste bijna-brugklasser, Wat fijn dat je deze flyer leest

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Jouw weg naar het hoger onderwijs

Jouw weg naar het hoger onderwijs Jouw weg naar het hoger onderwijs Inspiro_folder_v1.indd 1 INSPIRO COLLEGE.BE Ben je ook zo nieuwsgierig naar je nieuwe school? Hoe je er gaat leren en welke nieuwe vrienden en vriendinnen je gaat krijgen?

Nadere informatie

Waarom Wolfert Dalton?

Waarom Wolfert Dalton? Waarom Wolfert Dalton? Wij gaan er samen met jou voor zorgen dat jij klaar bent voor de toekomst. Dat doen we door ons daltononderwijs, door masterclasses en door waardevolle ervaringen zoals het reizenprogramma.

Nadere informatie

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL ANTONIUSMAVO XL IS DE NIEUWE MAVO-VESTIGING VAN HET ANTONIUSCOLLEGE. DE SCHOOL IS SPECIAAL VOOR JOU ALS JE EEN KADER/ MAVO, MAVO OF MAVO/ HAVO-ADVIES HEBT. JE KUNT KIEZEN VOOR EEN PERSOONLIJKE MBO-ROUTE

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie