Evangelie en magie. Preek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evangelie en magie. Preek"

Transcriptie

1 Evangelie en magie Gezang 249: 1 LvdK Votum en groet Psalm 29: 1/2/3 NB Geloofsbelijdenis Psalm 29: 4/5/6 NB Schriftlezing (Handelingen 8:1-25) Psalm 72: 6/7 OB Preek Psalm 37: 2/3 OB Gebed Psalm 86: 4/5 OB Zegen Preek Gemeente van Christus, Intro Op het eerste gezicht lijkt het gedeelte wat we vanavond met elkaar hebben gelezen een gedeelte dat ver van ons bed staat. Natuurlijk, we weten dat het vroeger voorkwam, en vandaag de dag komt het nog steeds voor. Maar of het in ons leven ook een rol speelt is nog maar de vraag. In het gedeelte dat we hebben gelezen gaat het over toverij en magie. Daarbij kan je aan allerlei dingen denken. Je kunt denken aan het voorspellen van de toekomst.

2 Een programma als astro tv probeert hier succesvol mee te zijn, misschien hebt u daar wel eens iets van gezien. Je kunt ook denken aan het zoeken van het contact met personen die overleden zijn. Wat ook nogal eens voorkomt is dat men het magische opzoekt om genezen te worden van allerlei ziekten door strijken of allerlei vage middeltjes. Dat komt allemaal misschien wel meer voor dan we denken. Toch is het niet nodig hier lang over te praten want vanuit het evangelie is wel helder dat we ons hier ver van hebben te houden. In de preek hoop ik duidelijk te maken waarom we ons hier ver van hebben te houden. We doen dat door in het schriftgedeelte dat we hebben gelezen op zoek te gaan naar een aantal kenmerken van magie. Als we die kenmerken scherp op ons netvlies krijgen zal ook duidelijk worden dat je geen tovenaar hoeft te bezoeken om magisch te denken. Dus deze preek is ook relevant voor mensen die zich sowieso al niet inlaten met concrete vormen van magie want de kenmerken van magisch denken spelen ongemerkt op heel veel terreinen van ons leven een rol. Vervolging Het verhaal speelt tegen de achtergrond van de dood van Stefanus in hoofdstuk zeven. De dood van Stefanus is een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de kerk. Tot nu toe waren het alleen de apostelen die te maken kregen met aversie bij de autoriteiten. Na de dood van Stefanus wordt dat anders want we lezen hier dat er op de dag van de dood van Stefanus een grote vervolging ontstaat. De woede die zich tegen Stefanus keerde is met zijn dood niet voorbij.

3 Stefanus staat aan het begin van een lange traditie van martelaren. Belangrijk gevolg van de vervolging is de verspreiding van de gemeente. In het begin is zij vooral een beweging binnen de muren van Jeruzalem. Nu verspreidt zij zich nu over de landstreken van Judea en Samaria. Dat is niet iets geweest waar de eerste christenen zelf voor hebben gekozen. Het is hen overkomen door de vervolgingen terwijl het hun tegelijk is voorzegt door Jezus. Dwars door de wirwar aan moeilijk te begrijpen gebeurtenissen in de geschiedenis trekt hij zijn plan. Op een bepaalde manier is de verspreiding van de eerste christenen iets wat hen overkomt van boven. Ik kom hier later nog op terug want dit is een belangrijk punt waarop het evangelie verschilt van het magische denken. Er brak een hevige vervolging los tegen de gemeente zodat allen verspreid werden over Judea en Samaria. Samaria Nu is het gebied en de stad Samaria is geen willekeurig gebied en geen willekeurig plaats voor joden. Normaal gesproken zou dit een gebied zijn dat door joden werd gemeden. Er bestond een sterke aversie tegen Samaritanen. Het evangelie van Lucas verteld ons dat Jezus ervoor koos dwars door dat gebied te reizen. Tijdens die reis lijken alle vooroordelen tegen Samaritanen te worden bevestigd want men weigert Jezus en zijn leerlingen onderdak. De leerlingen wensen dan dat een bliksem uit de hemel de Samaritanen zal verslinden. Dit om even aan te geven dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat de eerste plaats waar het evangelie wordt gehoord na Jeruzalem en Judea Samaria is.

4 Populair gezegd komt het hierop neer dat het evangelie wordt het eerst verkondigd aan de buurman waar je mot mee hebt. Filippus ging naar de stad Samaria en verkondigde hen de Messias en de Messias is degene die verwacht wordt. En dat is nu juist het bijzondere aan Samaria dat men daar inderdaad een Messias verwachtte. Wat afstamming betreft zijn de Samaritanen strikt genomen geen joden, maar wat godsdienst betreft heeft men wel veel overgenomen. Men las de eerste vijf boeken van Mozes en men verwachtte de Messias. In Athene hoef je niet aan te komen met de Messias want dan weet niemand waar je het over hebt. Men heeft daar nog nooit van gehoord. In Samaria kan je het wel over de Messias hebben, want daar weet men wat je ermee bedoeld. Filippus daalt af naar de stad Samaria en preekt hun Christus. De inwoners van de stad luisteren met belangstelling. Ze kijken vol ontzag naar de wonderen die hij doet want mensen worden bevrijd van onreine geesten en veel verlamden en kreupelen werden genezen. Daarover ontstaat grote blijdschap in stad. Persoonlijkheidscultus Nu wordt ons niet voor niets verteld dat mensen worden bevrijd van onreine geesten. Dat wordt ons verteld om ermee aan te geven dat deze stad geen neutraal terrein is. Als Jezus niet heer is in ons leven dan zijn er altijd andere heren die we dienen. Het evangelie moet zich altijd binnendringen in bezet gebied. En als dat nog niet duidelijk is geworden aan de mensen die bezeten zijn door onreine geesten, dan zie je het wel aan de rol die Simon speelt in deze gemeenschap.

5 Hij deed de inwoners van Samaria versteld staan met zijn magische kunsten. We lezen dat iedereen, van groot tot klein, vol ontzag naar hem opkeek omdat ze werkelijk meenden dat de macht van God in deze man zichtbaar werd. Simon brengt de mensen in vervoering en de mensen hangen hem aan. En daarmee hebben we denk ik een eerste kenmerk te pakken van het magische denken. In het magische denken staat de persoon die de magische handelingen verricht in het centrum van de aandacht. Het contrast met de houding van de apostelen is wat dat betreft heel scherp. Als er net na Pinksteren een verlamde man wordt genezen zegt Petrus: waarom staart u ons aan alsof het aan onze kracht te danken is dat deze man weer kan lopen. Kijk niet naar ons maar geloof in de opgestane Heer want hij is degene die dit wonder heeft verricht. Daar tegenover staat in dit verhaal de figuur van Simon die door zijn magische kunsten mensen van zichzelf afhankelijk maakt. Hij richt door middel van zijn bijzondere gaven de aandacht vooral op zichzelf en het kan geen kwaad daar even bij stil te staan, want als ik me niet vergis leven we in een tijd waarin bijzondere gaven ontzettend belangrijk zijn geworden. Dat is zo in de politiek waar om de zoveel tijd een nieuwe Messias wordt binnengehaald, maar het is ook zo in de kerk, wij mensen zijn daar ontzettend gevoelig voor, voor mensen die uitsteken boven de grijze massa. Voor mensen die indruk op ons maken, voor mensen die ons de indruk geven dat ze ons echt kunnen helpen, vraag is of deze mensen ons niet tegelijk afhankelijk maken, vraag is of ze niet de plaats innemen van God. Het dwingende

6 Het tweede kenmerk van het magische zoals het naar voren komt in dit gedeelte hangt nauw mee samen. Simon maakt zoveel indruk op mensen omdat hij magie bedrijft en magie wordt bedreven door middel van toverspreuken en bezweringen. Dat zijn vaste formules die vaak geheim werden gehouden, want je wilt natuurlijk niet dat een concurrent er vandoor gaat met een formule die succes oplevert. Maar door middel van vaste formules probeert men de bovennatuurlijke wereld te beïnvloeden. Door middel van hun toverspreuken probeert men de machten te laten gehoorzamen aan het woord van mensen. Door middel van hun toverspreuken probeert men de machten te laten gehoorzamen aan het woord van mensen. En opnieuw is het contrast met het evangelie heel scherp want de goede boodschap is nu juist dat de beweging precies andersom is. In het evangelie zijn het niet mensen die God op andere gedachten proberen te brengen. In het evangelie is het zo dat God mensen op andere gedachten en andere daden probeert te brengen. In het evangelie is niet zo dat God moet veranderen maar dat mensen moeten veranderen. De vooronderstelling van magie is dat het verkeerd gaat als mensen niet zelf de touwtjes in handen krijgen van de hogere machten maar als je gelooft dat God het goede al zoekt voor mensen is het niet meer nodig hem te beïnvloeden door toverspreuken. En als je denkt dat dit nog wel nodig dan ga je er vanuit dat hij niet te vertrouwen is want waarom zou je hem anders moeten dwingen. Magiërs gebruiken vaste rituelen en formules omdat men geloofde dat men de goden daarmee kon dwingen iets te doen. Nu lijkt dit misschien een ver van onze bed show maar zou dit ook niet een aandachtspunt kunnen zijn als het gaat over ons bidden. Is dat een middel om God te beïnvloeden of vertrouwen wij in het gebed ons leven toe aan een vader die al voor ons zorgt.

7 Ik heb net niet voor niets aandacht gevraagd voor het begin van het verhaal. De verspreiding van het evangelie is niet iets wat mensen hebben afgedwongen bij God, het is eerder andersom. Door middel van de vervolging zorgt God er zelf voor dat het goede nieuws van Jezus Christus gehoord wordt in Judea en Samaria en tot aan de uiterste einden van de aarde. De beweging is niet van beneden naar boven maar van boven naar beneden. Maar dat is dus het tweede kenmerk van het magische denken. In de magie probeert men door middel van rituelen en formules invloed uit te oefenen op God alsof God zich zou laten dwingen door mensen. De heilige Geest Simon heeft de bevolking van Samaria versteld doen staan met zijn magische kunsten. Iedereen van groot tot klein keek vol ontzag naar hem op, maar als Filippus hen het evangelie verkondigt bekeert men zich. De mensen laten zich massaal dopen en tot onze verbazing lezen we dat Simon ook het geloof aanvaard. De mannen en de vrouwen van Samaria aanvaarden het woord van God. Als de apostelen in Jeruzalem hiervan horen sturen ze Petrus en Johannes er naartoe. Want dit is een mijlpaal in de geschiedenis van de eerste christelijke gemeente. Die mijlpaal mag niet zomaar stilletjes gepasseerd mag worden. Vandaar de aanwezigheid van Petrus en Johannes in Samaria.

8 Ze horen van dat wat er gebeurd is en zien het geloof van de mensen daar, maar er is ook iets wat ze missen. Wat ze missen is de heilige Geest, want, staat er, ze waren alleen nog maar gedoopt in de naam van Jezus. Dat is naar ons idee wat merkwaardig want hoe kan je tot geloof komen in de naam van Jezus zonder de heilige Geest te ontvangen. Ik denk dat we die vraag vanmorgen niet kunnen oplossen. Je aan dit gedeelte zeker geen algemene regel af kunt lezen over het werk van de Geest. Daar is de situatie hier te bijzonder voor en ik denk dat we juist in het bijzondere van deze situatie de betekenis moeten zoeken van de gave van de Geest. De bijzondere gave van de Geest maakt hier duidelijk dat God zelf achter deze grensovergang staat. Het is een soort bevestiging achteraf voor mensen die nog twijfelen of dit wel de bedoeling is. Wat hier gebeurd is goed, de mensen die je vroeger op afstand hield omdat ze Samaritanen zijn, zij horen er wat God betreft bij, als de Geest zijn intrek heeft genomen in hun leven kan je dat niet meer ontkennen. Simonie Simon ziet dat gebeuren, blijkbaar was de komst van de Geest iets wat zichtbaar was, misschien heeft men wel gesproken in tongen, wie zal het zeggen, maar hoe dat ook zij Simon is er van onder de indruk. Hij is er zo van onder de indruk dat hij geld aanbiedt om dat ook te kunnen doen. Geef ook mij deze macht, zodat iedereen wie ik de handen opleg, de Heilige Geest ontvangt. Het is vanwege deze vraag dat de naam van Simon nog doorleeft in ons woordenboek.

9 Misschien hebt u er wel eens van gehoord. Van het woord simonie. Simonie is het verhandelen of verkopen van geestelijke zaken. Vanuit zijn eerdere beroep ligt deze vraag van Simon voor de hand. Het doet me een beetje denken aan een interview met illusionist Hans Klok. Hij doet allerlei onwaarschijnlijke dingen tijdens zijn voorstellingen. Hij laat bijvoorbeeld een lamp door een zaal zweven. Er schijnt een levendige handel te zijn in de trucs die nodig zijn om dit soort acts op te kunnen voeren. Daar doet me de vraag van Simon een beetje aan denken. Hij wil de gouden truc kopen die hem in staat stelt mensen de heilige Geest te laten ontvangen. Simon is dus nog niet helemaal van zijn vroegere denken verlost. Daar kan je jezelf over verbazen, hoe is het mogelijk dat iemand die net gedoopt is zo n vraag stelt, maar is dat niet zo in ieders leven? Dat wij niet zomaar klaar zijn met ons vroegere leven. Mensen draaien niet om als een blad aan een boom. Er is geen knopje dat je om kunt zetten zodat je in een keer christen bent. Je mag je wel in één keer in een kind van God weten, maar het is niet zo dat je ook in één keer leeft als een kind van God. Simon heeft is nog niet helemaal vrij van zijn vroegere denken. Hij denkt dat de apostelen beschikken over een truc die ze misschien wel willen verkopen. Hij trekt graag zijn portemonnee voor deze nieuwe succesformule. En daarmee hebben we wat mij betreft een derde kenmerk van het magische denken te pakken. Naast de afhankelijkheid van die ene persoon, en de gedachte dat mensen de goden zouden moeten dwingen komt hier het geld. Simonie denkt dat de gave van de Geest met geld te koop is. De gedachte dat geestelijke zaken voor geld te koop zouden kunnen zijn komt op ons in eerste instantie misschien vreemd over.

10 Ik zal proberen het iets dichterbij te brengen door u mee te nemen naar de christelijke boekhandel. Je kunt daar boeken vinden over alle denkbare geestelijke problemen maar dan moet je wel betalen. Nu zou het geen kwaad kunnen als er iets meer gelezen werd maar hebben we ons probleem al voorgelegd aan onze heer voordat we naar de boekhandel gingen. Ik heb er zelf ook last van. Want als ik een prekenserie ga houden een Bijbelboek, kijk ik eerst of ik er wat boeken over in de kast heb staan en als ik ze niet heb ga ik ze kopen. Wat ik daarmee eigenlijk koop is ideeën voor een goede preek die de gemeente zou moeten opbouwen. Lijkt dat niet een beetje op het kopen van een geestelijke succesformule. En als het gaat over het kopen van succesformules dan moet ik ook denken aan het feit dat onze kerk reclamebureaus inschakelt om potentiele gelovigen in kaart te brengen. Afsluiting Petrus maakt hier korte metten mee als hij zegt: laat uw geld met u naar het verderf gaan omdat u dacht dat Gods gave door geld verkregen wordt. Bekeer u van uw slechtheid en bid God of deze gedachte u misschien vergeven wordt. Ik kom wel eens mensen tegen die in aanraking zijn geweest met specifieke vormen van magie. Ze vragen zich dan af of ze de zonde tegen de heilige Geest hebben bedreven. Het antwoord van Petrus geeft dan hoop. Ons al dan niet magische verleden hoeft ons niet tot in eeuwigheid te achtervolgen want er is vergeving. Bekeer u dus en bid tot God. Dat is niet alleen een oproep voor mensen die daadwerkelijk een tovenaar hebben bezocht.

11 Hij roept ons allen op tot bekering. Tot bekering van het magische denken ons afhankelijk maakt van die ene persoon met die bijzondere gaven. Hij roept ons op tot bekering van het magische denken dat God wil dwingen door gebruik te maken van bepaalde formules. Hij roept ons op tot bekering van het idee dat we geestelijke zaken met geld zouden kunnen kopen. Bekeer u van deze gedachte door te bidden tot God want het goede gebed is het tegenovergestelde van magie. In het gebed verwachten wij het niet van onszelf, in het gebed verwachten wij het niet van mensen, in het gebed verwachten wij het niet van een succesformule, in het gebed verwachten we het niet van geld maar van hem die door Jezus Christus onze Vader is. Amen

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen Welkom Zingen 405 1/1 1/1 1/1 Bemoediging KND KND Gebed Schriftlezing Schriftlezing 54. Toen ze dit hoorden, ontstaken ze in woede en begonnen te knarsetanden. 55. Maar vervuld van de heilige Geest sloeg

Nadere informatie

Simon Magus. Catharijneconvent Joke Brinkhof. 17 november 2015

Simon Magus. Catharijneconvent Joke Brinkhof. 17 november 2015 Simon Magus Catharijneconvent Joke Brinkhof 17 november 2015 Handelingen van de Apostelen, 8, 1-25 1 Saulus keurde de moord op hem (Stefanus) goed. Nog diezelfde dag brak er een hevige vervolging los tegen

Nadere informatie

ORDE VAN DE DIENST BERGAMBACHT. Grote of St. Laurentiuskerk Kerksingel 2, Bergambacht HERVORMDE GEMEENTE. Zondag 12 juni 2016

ORDE VAN DE DIENST BERGAMBACHT. Grote of St. Laurentiuskerk Kerksingel 2, Bergambacht HERVORMDE GEMEENTE. Zondag 12 juni 2016 ORDE VAN DE DIENST bij de bevestiging van Dr. P.F. Bouter als predikant van de Hervormde Gemeente te Bergambacht Grote of St. Laurentiuskerk Kerksingel 2, Bergambacht Zondag 12 juni 2016 Aanvang 10.00

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de

1. Wat is vervuld worden met de Geest? 2. Wat is het verschil tussen een christen die wel met de Geest vervuld is en een christen die niet met de Efeze 5:15-20 Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen, en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil

Nadere informatie

Pinksteren revisited. Preek

Pinksteren revisited. Preek Pinksteren revisited Gezang 323:1/8 LvdK Votum en groet Psalm 145: 1/2 NB Gebod Psalm 145: 6 NB Schriftlezing (Handelingen 10:23-48) Gezang 328: 1/2/3 Preek Psalm 72: 1/3/6 NB Doopformulier Kinderlied

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 8, 4-25 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 8, 4-25 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 8, 4-25 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Gezang 30 : 1 en 2 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Lied 402 : 2-4 (over

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

6 augustus uur SM Alserda Kandelaar orgel: Peter Sneep. deze dienst is onder verantwoordelijkheid van gkv Amersfoort Zuid. 1. Votum & Zegengroet

6 augustus uur SM Alserda Kandelaar orgel: Peter Sneep. deze dienst is onder verantwoordelijkheid van gkv Amersfoort Zuid. 1. Votum & Zegengroet 6 augustus 17.00 uur SM Alserda Kandelaar orgel: Peter Sneep deze dienst is onder verantwoordelijkheid van gkv Amersfoort Zuid 1. Votum & Zegengroet 2. Zingen: GK psalm 93:1,3 3. Gebed 4. Geloofsbelijdenis:

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

De mens en het occulte. De EO heeft de moed gehad om er een artikel over te schrijven in de visie. Ik zal er even een stukje uit citeren:

De mens en het occulte. De EO heeft de moed gehad om er een artikel over te schrijven in de visie. Ik zal er even een stukje uit citeren: Preek over mediums en andere paranormale fenomenen 21-05-2006 Jurgen Hofmann Handelingen 8: 5-24 Inleiding Op het moment dat het woord 'tovenaar' valt beginnen mensen altijd een beetje lacherig te doen.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

Liturgie voor de eredienst. van 12 juli waarin de Heilige Doop bediend zal worden aan

Liturgie voor de eredienst. van 12 juli waarin de Heilige Doop bediend zal worden aan Liturgie voor de eredienst van 12 juli 2015 waarin de Heilige Doop bediend zal worden aan Mijs Anna Bloem van der Linden Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk Voorganger: Ds. Theo van Staalduine Organist:

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Lezen : Johannes 14: 1-9 Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Kumba Ya my Lord Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Emmen, 13 juli 2014 Thema: geloof in God is geen hocus pocus

Liturgie morgendienst Emmen, 13 juli 2014 Thema: geloof in God is geen hocus pocus Liturgie morgendienst Emmen, 13 juli 2014 Thema: geloof in God is geen hocus pocus 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader en van de Heer Jezus Christus. 3. Zingen: Psalm 19:1,2

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Preek over Handelingen 8:14-17 - Schildwolde, 15 mei 2016 - Kees van Dusseldorp - pinksteren. Liturgie: Door de Geest gaat er een wereld voor je open.

Preek over Handelingen 8:14-17 - Schildwolde, 15 mei 2016 - Kees van Dusseldorp - pinksteren. Liturgie: Door de Geest gaat er een wereld voor je open. Preek over Handelingen 8:14-17 - Schildwolde, 15 mei 2016 - Kees van Dusseldorp - pinksteren Liturgie: Door de Geest gaat er een wereld voor je open. votum en groet Gz.102a:1,2 wetslezing Ps.18:5,9 gebed

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow

Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Niveau 1 - Les 14: De kracht van een geestvervuld leven Don Krow Markus 16:15-16 staat bekend als de Grote Opdracht. Jezus zei tegen Zijn discipelen: 15 En Hij zei tot hen: Gaat heen in de gehele wereld,

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

A. B. C. D. E. F. II. A. B. i.

A. B. C. D. E. F. II. A. B. i. I. Jaren geleden trachtte een vriend van mij christen te zijn. Hij ging voor een tijd s zondags naar de erediensten toe en probeerde oprecht de dingen in zijn leven toe te passen die hij uit de preken

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Preek Bid in de Geest (Pinksteren)

Preek Bid in de Geest (Pinksteren) Preek Bid in de Geest (Pinksteren) Liturgie zondagmiddag 23 mei 2010 Ds. D. Vonck Psalm104:1,8 Votum/ zegengroet GK 105:1,2,3,5,9 (In vuur en vlam zet ons de Geest) Romeinen 8: 12 16 Opwekking 136 (Abba,

Nadere informatie

80170 Doopdienst Miasoties Anzola, Jaleesa Holder, Sjoera Holder en Evie Sijl

80170 Doopdienst Miasoties Anzola, Jaleesa Holder, Sjoera Holder en Evie Sijl I. Nogmaals hartelijk welkom op deze doopdienst van de Calvary Chapel. Als u/jij vanmorgen speciaal gekomen bent voor de doopdienst dan wil ik u bedanken dat u de tijd en moeite heeft genomen om vandaag

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Vertaald door: Importantia Publishing Aangepast door: Ruth Klassen Verhaal

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

STAPPEN IN HET GELOOF

STAPPEN IN HET GELOOF STAPPEN IN HET GELOOF EEN KWESTIE VAN DOEN D O O P D I E N S T 24 juni 2018 10.30 uur Intocht: Psalm 98 1. Zingt een nieuw lied voor God den Here, want Hij bracht wonderen tot stand. Wij zien Hem heerlijk

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Woorden en daden. Gemeente van Christus, Intro

Woorden en daden. Gemeente van Christus, Intro Liturgie Psalm 108:1-2 NB Votum en groet Gezang 87:1-3 LvdK Gebod Gezang 87:4-5 LvdK Doopformulier Gebed Gesprek met kinderen Gezang 380 OTH Doopvragen Doop Psalm 134:3 OB Gebed Schriftlezing Psalm 105:

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE

DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE DE ENE NAAM IN DE VERDEELDE GEMEENTE 1 Kor. 1:10-17 / gehouden op 16-09-2007 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 147:1 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 105:3.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:10-17 Zi: Ps.

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos

8 januari uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos 8 januari 17.00 uur ET van de Kamp orgel: Geert Burgler Schriftlezing: Jurrina de Vos stilte toewijding en groet zingen Psalm 33:1,2,6 nieuwe psalmberijming gebed: Zingen LB 371 = Opw. 436 lezen Joh.3:22-36

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie