Bericht nr. 84/328 dd. 18 september 1975

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bericht nr. 84/328 dd. 18 september 1975"

Transcriptie

1 E Bericht nr. 84/328 dd. 18 september 1975 Scheepvaartreglementering op de Schelde-Rijnverbinding De Schelde-Rijnverbinding (Belgisch gedeelte) zal in dienst gesteld worden op 23 september Op Belgisch gedeelte dat zich uitstrekt van het kanaaldok B3 tot de Belgisch-Nederlandse grens, zijn de volgende voorlopige richtlijnen van toepassing : 1. Het algemeen reglement van de scheepvaartwegen van het Koninkrijk is van toepassing; 2. De maximum toegelaten diepgang is vastgesteld op 4,000 meter en de vrije hoogte is 9,10 meter boven het normaal waterpeil (*); 3. De nachtvaart is toegelaten; 4. Varende vaartuigen, de sleeptreinen, de vlotten en de duwstellen waarvan de lengte en de breedte respectievelijk de 110 meter en de 12 meter niet overschrijden voeren bij nacht en bij beperkt zicht de lichten voorzien in artikel 12 van het algemeen reglement; 5. Varende duwstellen waarvan de grootste lengte en de grootste breedte respectievelijk meer dan 110 meter en 12 meter bedragen voeren bij nacht en bij beperkt zicht : a) Als toplichten 1. Op het voorschip van het voorste vaartuig of van één der voorste vaartuigen; drie lichten zodanig ingericht dat zij een gelijkmatig en onafgebroken wit licht doen schijnen, zichtbaar over een afstand van ten minste meter en over de boog van de horizon van 20 kompasstreken. De lichten zijn zodanig geplaatst dat zij licht werpen over 10 kompasstreken ter weerszijden, te weten van recht vooruit tot 2 streken achterlijker dan dwars aan elke zijde. Deze lichten moeten zijn opgesteld in de vorm van een gelijkzijdige driehoek met een horizontale basis in een vlak loodrecht op het langsscheeps symmetrievlak van het duwstel. Het bovenste licht moet zijn aangebracht op een hoogte van tenminste 5 meter boven het vlak van de ijkplaten. De beide onderste lichten moeten zijn aangebracht ongeveer 1,25 meter van elkaar en ongeveer 1,10 meter onder het bovenste licht.

2 2 2. Een wit licht zichtbaar over een afstand van ten minste meter op het voorschip van elk ander vaartuig, dat van voeren over de volle breedte zichtbaar is. Dit licht moet zoveel mogelijk 3 meter lager worden aangebracht dan het bovenste licht bedoeld onder 1. De masten waaraan de lichten bedoeld onder a) boven vermeld worden gevoerd zijn geplaatst op de lengteas van het vaartuig waarop zij zich bevinden. b) Als zijlichten Een groen licht aan stuurboordzijde en een rood licht aan bakboordzijde die elk gelijkmatig en onafgebroken schijnen zichtbaar over een afstand van ten minste 200 meter en over een boog van de horizon van 10 kompasstreken. De lichten zijn zodanig geplaatst dat zij licht werpen van recht vooruit tot 2 streken achterlijker dan dwars. Ze moeten worden aangebracht op het breedste gedeelte van het duwstel, zo dicht mogelijk bij de duwboot, ten hoogste 1 meter binnen de zijkanten van het duwstel en ten minste 2 meter boven het wateroppervlak. c) Als heklichten 1. Drie lichten zichtbaar op een afstand van ten minste meter zodanig ingericht dat zij een gelijkmatig en ononderbroken wit licht doen schijnen over een boog van de horizon van 12 kompasstreken of 6 streken van recht achteruit aan elke zijde. De lichten zijn geplaatst op de duwboot in een horizontale lijn loodrecht op het langsscheeps symmetrievlak met een tussenruimte van ongeveer 1,25 meter op een zodanige hoogte dat ze niet door andere vaartuigen van het duwstel aan het gezicht kunnen worden onttrokken. 2. Een wit licht zichtbaar op ten minste meter op elk vaartuig dat van achter over de volle breedte zichtbaar is. Indien echter behalve de duwboot meer dan twee vaartuigen van achteren zichtbaar zijn mag dit licht alleen worden gevoerd door de twee vaartuigen die zich aan de buitenzijde van het duwstel bevinden. 3. De vaartuigen zijn verplicht een aangehouden stoot als geluidssein te geven wanneer zij in de nabijheid komen van bagger- of werkvaartuigen die aan het werk zijn. 4. Het op- en voorbijlopen van een duwstel door een ander duwstel is verboden. Met uitzonderding van de werkschepen is het opdraaien en stilliggen verboden. Ten opzichte van de oever wordt de grootste toegelaten snelheid voor vaartuigen, sleeptreinen en duwstellen met een lengte van 20 meter en meer als volgt voorgesteld : a) bij een diepgang van minder dan 1,50 meter : 18 km/u b) bij een diepgang van 1,50 meter en meer : 14 km/u.

3 3 5. Het waterskiën en het zeilen is verboden. 6. Het is verboden het anker uit te werpen of te laten slepen op plaatsen waar dit aangeduid is met borden die daartoe geplaatst werden. (*) met het bericht nr. 54/146 van 18 april 1979 werd de maximum toegelaten diepgang verhoogd tot 4,00 meter 1977 Bericht d.d. 8 juni 1977 Doorvaartbreedte spoorbrug te Kwaadmechelen De aandacht van de schipperij wordt gevestigd op het feit dat de doorvaartbreedte onder de spoorbrug van Kwaadmechelen, aan kmp van het Albertkanaal, beperkt is tot 55 m aan de waterlijn, en dat er zich langs beide oevers taluds onder water bevinden met beperkte diepgang (1,50 m tot 4,50 m) en over een breedte van 10 m. Signalisatie Schelde-Rijnverbinding Bericht nr. 98/327 dd. 22 november 1977 Aan de ingang van de Schelde-Rijnverbinding (kanaaldok B3) en aan de Belgisch- Nederlandse grens is op elke oever een lichtsignalisatie opgesteld bestaande uit een rood licht geplaatst boven een groen licht. De scheepvaart is teogelaten wanneer het groen licht brandt. Van zodra het rood licht brandt is de doorvaart van elk schip verboden. De schippers die zich op dat ogenblik in het Belgische pand van de Schelde-Rijnverbinding bevinden moeten zich strikt houden aan de bevelen die hen ter plaatse zullen worden gegeven Bericht nr. 24/1980 d.d. 31 maart 1980 Strijd tegen verontreiniging van het kanaalwater Wegens de steeds toenemende verontreiniging van het kanaalwater wordt de aandacht van de schipperij gevestigd op volgende punten : 1. het is ten strengste verboden bilge-water in het kanaal te lozen; 2. het dek van de schepen dient regelmatig schoongemaakt; 3. bij het lossen van olie, meer bepaald bij de aan- en afkoppeling van de toevoerleiding, dient de nodige voorzichtigheid aan de dag gelegd; 4. het storten van huishoudelijk afval in het kanaal is uiteraard uit den boze.

4 4 Een duidelijke mentaliteitswijziging van de schipperij is noodzakelijk. Zowat één miljoen mensen (wellicht ook uzelf?) betrekken hun drinkwater uit het kanaal. Elke vorm van verontreiniging van het water dient met alle middelen te worden bestreden. Daar kunt u ernstig aan meewerken. U wordt vriendelijk maar met aandrang verzocht om elke verontreiniging te signaleren aan het personeel van de Dienst voor de Scheepvaart. In de toekomst zal er trouwens een streng politietoezicht uitgeoefend worden door de Dienst voor de Scheepvaart. De Dienst voor de Scheepvaart rekent echter op de milieubewuste medewerking van de schipperij, zodat repressief optreden tot een strikt minimum kan worden beperkt Bericht nr. 1/1982 d.d. 4 januari 1982 Nachtvaart op de kanalen beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart Met ingang van 1 april 1982 wordt de nachtvaart als volgt gereglementeerd : De continuvaart is toegestaan van zondag 22 uur tot zaterdag 22 uur op het Albertkanaal en van maandag 6 uur tot zaterdag 22 uur op het kanaal Dessel- Kwaadmechelen, de Zuid-Willemsvaart, het kanaal Bocholt-Herentals (sectie Bocholt- Kom van Dessel) en op het kanaal Briegden-Neerharen. Vanaf 1 april 1982 is nachtvaart verboden op het kanaal Dessel- Turnhout-Schoten, op het kanaal naar Beverlo en op het kanaal van Bocholt naar Herentals (sectie Dessel-Herentals). Voor wat betreft de kunstwerken op het kanaal Briegden-Neerharen, het kanaal Bocholt-Herentals (sectie Blauwe Kei-Dessel) en de Zuid-Willemsvaart, deze zullen tot nader bericht niet worden bediend. Alle bestaande toelatingen voor het varen buiten de reglementaire uren zijn niet meer geldig vanaf 1 april N.B. Dit bericht is aangepast volgens berichten nr. 96/2003 en 13/2004.

5 Bericht nr. 2/1982 d.d. 4 januari Algemene voorwaarden bij nachtvaart 1) Het schip varende buiten de reglementaire uren, tijdens de schemering en de duisternis, moet voorzien zijn van de lichten voorgeschreven door artikel 12 van het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk. Het schip moet voorzien zijn van een schijnwerper (phare). Die schijnwerper mag niet langer gebruikt worden dan nodig om de toestand te herkennen en de bruggen en hindernissen voorbij te varen. Bij het kruisen van een ander varend schip, moet de schijnwerper gedoofd worden, of tenminste vervangen worden door een andere niet verblindende schijnwerper. 2) Het schip zal zijn vaart vertragen bij het naderen van elk gemeerd schip en moet zijn doorvaart door seinen doen kennen bij het naderen van wijkplaatsen, bruggen of andere ligplaatsen voor vaartuigen. De aandacht van de verkrijger wordt gevestigd op artikel 18 van het bijzonder reglement der kanalen van de lijn Luik-Antwerpen en vertakkingen, houdende verordening op de snelheid der vaartuigen. 3) De verkrijger moet zich schikken naar al de voorwaarden die hem opgelegd worden door de Dienst voor de Scheepvaart. Een schip dat aan nachtvaart doet en dat zijn bestemmingshaven voor lossen of laden nog niet heeft bereikt, mag zijn reis niet onderbreken op minder dan twee kilometer voorbij de laatste sluis waar het schip is doorgevaren. De sluizen van Genk, Diepenbeek en Hasselt worden als één enkele sluis beschouwd. 4) Te allen tijde kan verbod van varen buiten de reglementaire uren worden opgelegd, zonder dat het Bestuur de redenen van het verbod dient kenbaar te maken. N.B. Dit bericht is gewijzigd volgens het bericht nr. 96/2003 Bericht nr. 32/1982 d.d. 7 mei 1982 Verschuldigde scheepvaartrechten voor schippers, die wegens onderhouds- of herstellingswerken van meer dan 48 u op de kanalen beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart, een langere reisweg moeten kiezen Wanneer de Dienst voor de Scheepvaart omwille van onderhouds- of herstellingswerken op zijn kanalennet stremmingen oplegt, die meer dan 48 u bedragen, wordt qua scheepvaartrechten vanaf heden volgende regeling getroffen : voor de schepen die omwille van dergelijke stremmingen een omweg dienen te maken, gebeurt de berekening van de scheepvaartrechten op basis van het traject dat zou gevolgd worden zonder scheepvaartonderbreking.

6 Bericht nr. 11/1984 d.d. 17 april Toegelaten afmetingen op het kanaal naar Beverlo - Afschaffing éénrichtingsverkeer - Aanpassing van de scheepvaarturen Op het kanaal naar Beverlo, tussen de kom "Blauwe Kei" en het uiteinde van de haven van de Werkhuizen van de N.V. Umicore te Balen, zal vanaf 1 mei 1984 de scheepvaart als volgt worden geregeld : - de geladen vaartuigen die ten hoogste 5m05 breed zijn en alle ledige vaartuigen mogen in beide richtingen varen; - de geladen schepen, die meer dan 5m05 breed zijn, varen in een enkele richting, op de hiernavermelde wijze : bij het vertrek uit de werkhuizen vertrekt het eerste konvooi, op het reglementair uur van de opening der scheepvaart, de volgende konvooien om de vier uur; bij het vertrek uit de kom vertrekt het eerste konvooi, twee uur na het reglementair uur van de opening der scheepvaart, de volgende konvooien om de vier uur; geen enkel geladen schip dat meer dan 5m05 breed is mag het vak nog binnenvaren na het officieel vertrekuur. De tabellen, met opgave van de vertrekuren in beide richtingen, zijn aangeplakt op de werkhuizen van de "Umicore" en in de inlichtingsbureau's, opgericht langs de door de Dienst voor de Scheepvaart geëxploiteerde waterwegen. De scheepvaarturen worden, in afwijking van bericht nr. 7/1983, op het kanaal naar Beverlo als volgt aangepast : van 16 maart tot 30 september van 1 oktober tot 15 maart : van 04u tot 24u : van 05u tot 23u De toegelaten afmetingen op het kanaal naar Beverlo zijn : tot Vieille Montagne 57,50 m x 6,60 m x 2,30 m tot Beverlo 57,50 m x 6,60 m x 1,90 m

7 Bericht nr. 49/1985 dd. 2 december 1985 Schutten van duwkonvooien die verplicht worden te ontkoppelen aan de sluizencomplexen De schipperij wordt ervan op de hoogte gebracht dat indien duwkonvooien dienen ontkoppeld te worden aan de sluizencomplexen wegens het buiten gebruik zijn van de duwvaartsluis de volgende regeling van toepassing is : 1. de schutting van de duwboot met de eerste duwbak, gebeurt volgens de voorschriften van de geldende reglementen. Na ontkoppelen van de eerste bak heeft de duwboot recht op de eerstvolgende schutting terug. Na koppeling van de duwboot met de tweede duwbak heeft dit konvooi eveneens recht op de eerstvolgende schutting; Reglementering duwvaart 1986 Bericht nr. 9/1986 d.d. 14 april 1986 De schipperij wordt ervan op de hoogte gebracht dat wegens de steeds toenemende problemen met duwbakken de hiernavolgende richtlijnen vanaf heden van toepassing zijn : 1) Identificatie Op de duwbakken dient duidelijk te worden aangebracht : - naam van de eigenaar, adres (straat, nr., woonplaats, land); - inschrijvingsnummer; - afmetingen : lengte, breedte, diepgang en grootste tonnenmaat. 2) Afmeren van de duwbakken - Iedere duwbak dient steeds met vier draden te worden afgemeerd op de plaatsen die door de Dienst voor de Scheepvaart hiervoor zijn toegewezen; - op de duwbak dient de naam van de persoon die in België verantwoordelijk is voor de duwbak alsook het telefoonnummer van deze persoon te worden vermeld.

8 3) Verlichting van de duwbakken 8 De duwbakken dienen 's nachts de reglementaire verlichting te voeren, zowel bij het varen als wanneer zij afgemeerd zijn. Deze verlichting houdt in : 1. tijdens de vaart : de lichten en heklichten zoals bepaald in het Scheepvaartreglement van de Beneden-Zeeschelde (hoofdstuk 5, art 39, blz. II - 326); 2. bij het afgemeerd zijn : de lichten zoals bepaald in het Scheepvaartreglement van de Beneden-Zeeschelde (hoofdstuk 3, art. 30 blz. II - 319). Door de agenten van de Dienst voor de Scheepvaart zal een strenge controle worden uitgeoefend op het naleven van de hierboven opgesomde voorschriften. Bij nalatigheid zal proces-verbaal worden opgemaakt. De duwbakken die na herhaalde verwittiging niet aan de identificatievoorschriften voldoen, zullen bovendien niet meer toegelaten worden op de kanalen beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart. N.B. Dit bericht is gewijzigd volgens het bericht nr. 9bis/1986 Bericht nr. 13/1986 d.d. 21 april 1986 Veiligheidsafstand t.o.v. hoogspanningslijnen in dwarsing met het kanaal De schippers worden erop attent gemaakt dat t.h.v. hoogspanningslijnen die over het kanaal zijn gespannen, een minimale veiligheidsafstand van 6m70, tussen de hoogspanningsgeleider en het uiterste punt van het schip, dient in acht genomen te worden. Vermits deze lijnen zich 20 m boven het kanaal bevinden dient de hoogte van het schip, masten inbegrepen, beperkt te zijn tot 13m30. Als voormelde veiligheidsafstand niet wordt geëerbiedigd, kan er een vlamboog ontstaan tussen de geleider en het schip, die de veiligheid van de opvarenden in gevaar kan brengen Bericht nr. 4/1987 d.d. 22 januari 1987 Controle van vaarvergunning en kwijting overmaken van inlichtingen aan de kunstwerken Na regularisatie van het vooraankondigingssysteem zijn vanaf volgende schikkingen van kracht op het Albertkanaal en aan de sluis 10N te Herentals.

9 9 - De schipper dient zich aan te melden op de eerste controlepost of het eerste ontvangstkantoor van de reis op ons net voor het vereffenen der scheepvaartrechten. - Zo er geen ontvangstkantoor of controlepost op de reis ligt zullen de rechten vereffend worden aan het dichtstbijgelegen kantoor of controlepost. - Als de scheepvaartrechten vereffend zijn dient de schipper zich nog slechts te melden op het laatste kantoor of controlepost van zijn reis op ons net. - De vooraangekondigde schepen zullen nog slechts bij wijze van steekproef gecontroleerd worden. Bij deze controle is de schipper wel verplicht de nodige documenten voor te leggen. - Schepen die niet vooraangekondigd zijn zullen gecontroleerd worden op initiatief van het sluispersoneel (aan het schip). - Om het vooraankondigingssysteem goed te laten lopen zal evenwel meer aandacht besteed worden aan het invullen van de kwijtingen en dient de schipper alle gevraagde documenten voor te leggen en de juiste inlichtingen te verstrekken. - De witte formulieren voor de gegevens van het scheepvaartboekje worden vanaf afgeschaft. Bericht nr. 20/1987 d.d. 5 augustus 1987 Stilliggen van schepen in de zone Schoten-Antwerpen Vanaf heden is het verboden schepen te meren langs de rechteroever van het Albertkanaal te Schoten, tussen de afstandspunten 125,347 en 125,327 (ter hoogte van de J. Cogelslei). Dit om het uitlaatkanaal van het zuiveringsstation te Schoten vrij te houden en zodoende wateroverlast te voorkomen in de gemeente Schoten. Bericht nr. 26/1987 d.d. 20 augustus 1987 Stilleggen van schroef tijdens schuttingen - meren van schepen in de sluizen De schippers worden herinnerd aan de bepalingen van artikel 25 van het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk waarbij zij verplicht zijn hun schip tijdens de schuttingen zowel vóór - als achteraan te meren. Bovendien is het verboden tijdens de schuttingen de schroef te laten draaien. Bij overtreding van voormelde bepalingen zal proces-verbaal worden opgesteld.

10 Bericht nr. 5/1988 d.d. 14 maart 1985 Drinkwatervoorzieningen ten behoeve van de schipperij De schipperij wordt ervan op de hoogte gebracht dat op de volgende plaatsen gelegen langs de kanalen beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart, voorzieningen voor het nemen van drinkwater ter beschikking worden gesteld : Albertkanaal : - Genk, opwaarts de sluis - Wijnegem : sluis - Straatsburgdok :- Oostkaai aangeduid met pictogram - Merksem : - Zuidkaai brug 1 - tussen de bruggen van Deurne-Bal en de ingang van de Dokken van Merksem rechteroever Zuid-Willemsvaart - Smeermaas : oud douanekantoor - Eisden-Maasmechelen : kleine kom - Bree : aanlegsteiger - Bocholt : sluis 17 Kanaal Bocholt-Herentals - Herentals : opwaartse steiger sluis 10N - Lommel : opwaarts sluis 1 (zuidwestoever kom Blauwe Kei) - Dessel : opwaarts sluis 4 (*) Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten - Rijkevorsel : sluis 1 - Schoten : sluis 10 Kanaal Briegden-Neerharen - Lanaken : sluis - Neerharen : opwaarts steiger sluis. (*) Aanpassing volgens bericht nr 10/1994 dd. en bericht nr. 46/1997.

11 Bericht nr. 9/1988 d.d. 6 april Scheepvaartverkeer op het toekomstige duwvaartkanaal te Oelegem De schipperij wordt ervan op de hoogte gebracht dat de insteek van het toekomstige duwvaartkanaal te Oelegem om veiligheidsredenen wordt onttrokken aan het bevaarbare waterwegennet beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart. Vanaf heden is elke scheepsbeweging op de insteek verboden voor alle vaartuigen. De opgelegde vaargeul ter hoogte van de insteek is afgebakend met boeien. Dit bericht vervangt het bericht nr. 37/1987 van 15 oktober Bericht nr. 29/1990 d.d. 26 september 1990 Bedieningsuren van de kunstwerken en scheepvaarturen Artikel 1.- Bedieningsuren van de kunstwerken ALBERTKANAAL Op het Albertkanaal worden de kunstwerken doorlopend bediend van zondag 22u00 tot en met zaterdag 22u00. Deze regeling geldt niet voor de bruggen over de Dokken van Merksem, waar volgende bedieningsuren van toepassing zijn : Bruggen Dokken van Merksem van maandag tot en met zaterdag iedere dag : van 06 u tot 22 u KANAAL VAN BOCHOLT NAAR HERENTALS van 16 maart tot 30 september : van maandag tot en met vrijdag iedere dag : van 06 u tot 22 u van 1 oktober tot 15 maart : van maandag tot en met vrijdag iedere dag : van 06 u tot 21 u Gedurende het ganse jaar op zaterdag van 7 u tot 15 u. KANAAL VAN BRIEGDEN NAAR NEERHAREN van 16 maart tot 30 september van maandag tot en met vrijdag iedere dag : van 06 u tot 22 u van 1 oktober tot 15 maart van maandag tot en met vrijdag iedere dag : van 06 u tot 21 u Gedurende het ganse jaar op zaterdag van 7 u tot 15 u.

12 12 KANAAL VAN DESSEL, OVER TURNHOUT, NAAR SCHOTEN - van 16 maart tot 30 september : van maandag tot en met vrijdag iedere dag van 06u00 tot 20u00; - van 1 oktober tot 15 maart : van maandag tot en met vrijdag iedere dag van 08u00 tot 17u00; - op zaterdag worden de kunstwerken het ganse jaar bediend van 07u00 tot 15u00. ZUID-WILLEMSVAART van 16 maart tot 30 september : van maandag tot en met vrijdag iedere dag : van 06 u tot 22 u van 1 oktober tot 15 maart : van maandag tot en met vrijdag iedere dag : van 06 u tot 21 u Gedurende het ganse jaar op zaterdag van 07 u tot 15 u. Artikel 2.-Scheepvaarturen ALBERTKANAAL De scheepvaart is doorlopend toegelaten vanaf zondag 22u00 tot en met zaterdag 22u00. KANAAL NAAR BEVERLO van 16 maart tot 30 september : van maandag tot en met zaterdag iedere dag : van 04 u tot 24 u van 1 oktober tot 15 maart : van maandag tot en met zaterdag iedere dag : van 05 u tot 23 u. KANAAL VAN BOCHOLT NAAR HERENTALS a) sectie Bocholt-Dessel Continu van maandag 06 u tot en met zaterdag 22 u (voor schepen tot 80 m lengte) b) sectie Dessel-Herentals van 16 maart tot 30 september van maandag tot en met zaterdag iedere dag van 06 u tot 22 u. van 1 oktober tot 15 maart van maandag tot en met zaterdag iedere dag van 06 u tot 21 u. KANAAL VAN BRIEGDEN NAAR NEERHAREN continu van maandag 06 u tot en met zaterdag 22 u.

13 KANAAL VAN DESSEL NAAR KWAADMECHELEN 13 continu van maandag 06 u tot en met zaterdag 22 u KANAAL VAN DESSEL OVER TURNHOUT NAAR SCHOTEN van 16 maart tot 30 september : van maandag tot en met zaterdag iedere dag : van 06 u tot 20 u van 1 oktober tot 15 maart : van maandag tot en met zaterdag iedere dag : van 08 u tot 17 u. ZUID-WILLEMSVAART continu van maandag 06 u tot zaterdag 22 u (voor schepen tot 80 m lengte). Artikel 3.- Bijzondere bepalingen II. Bedienings- en scheepvaarturen op de wettelijke feestdagen 1. Bedieningsuren van de kunstwerken De sluizencomplexen worden op de wettelijke feestdagen als volgt bediend : Wettelijke Bediening Opmerkingen feestdag 1 januari : Nieuwjaar niet bediend - op de vooravond van Nieuwjaar : bediend tot 18u00 - op 2 januari : bediend vanaf 06u00 of vanaf 22u00 indien deze dag een zondag is Pasen niet bediend - vooravond Pasen : bediend tot 18u00 Paasmaandag bediend vanaf 1 mei : Feest van de Arbeid O.L.H. Hemelvaart Pinksteren Pinkstermaandag 21 juli : Nationale Feestdag 15 augustus : O.L.V. Hemelvaart 1 november : Allerheiligen 22u00 bediend vanaf 22u00 bediend vanaf 22u00 niet bediend bediend vanaf 22u00 bediend vanaf 22u00 bediend vanaf 22u00 bediend vanaf 22u00 - indien de feestdag op een zaterdag valt, is er geen bediening - indien de feestdag op een zaterdag valt, is er geen bediening - indien de feestdag op een zaterdag valt, is er geen bediening - indien de feestdag op een zaterdag valt, is er geen bediening

14 Wettelijke feestdag 11 november : Wapenstilstand 25 december : Kerstmis Bediening bediend vanaf 22u00 niet bediend Opmerkingen - indien de feestdag op een zaterdag valt, is er geen bediening - vooravond Kerstmis : bediend tot 18u00 - op 26 december : bediend vanaf 9u00 of vanaf 22u00 indien deze dag een zondag is Scheepvaarturen De scheepvaart is op de wettelijke feestdagen toegelaten volgens de uurregeling vermeld in P.1. Artikel 4.- Tot de bediening van de kunstwerken op de Zuid-Willemsvaart, het kanaal van Bocholt naar Herentals, sectie Dessel-Herentals en het kanaal Dessel over Turnhout naar Schoten, sectie Dessel-sluis 2 Brecht kan op zaterdag na 15 u besloten worden, indien hiertoe een aanvraag voldoende tijdig bij het betrokken districtshoofd wordt ingediend. Artikel 5.- De leidende ambtenaar kan voor de duur van ten hoogste 15 dagen, afwijkingen toestaan op voormelde bepalingen indien schepen de panden versperren of dreigen te versperren, om ongevallen te voorkomen, om 's lands bevoorrading te verzekeren, om dwingende economische redenen of om het toerisme en het culturele leven te bevorderen. Artikel 6.- De volgende berichten zijn ingetrokken : - het bericht nr. 7/1983 van 28 februari het bericht nr. 15/1984 van 11 mei het bericht nr. 32/1984 van 21 september het bericht nr. 31/1984 van 21 september het bericht nr. 48/1985 van 28 november N.B. Dit bericht is aangepast overeenkomstig het bericht nr. 46/1992, het bericht nr. 32/1994, het bericht nr. 9/1995, het bericht nr. 7/1997, het bericht nr. 8/1998 en het bericht nr. 12/2000, het bericht nr. 105/2000 en het bericht nr. 13/2004.

15 Bericht nr. 20/1991 d.d. 11 juni 1991 Betalen van scheepvaartrechten. Controle van de vaarvergunning en de kwitantie. Vanaf 13 juni 1991 om 10 uur worden de systemen voor betaling van de scheepvaarten havenrechten van de Dienst voor de Scheepvaart en de haven van Antwerpen gekoppeld. Als gevolg hiervan worden de inningskantoren van de Dienst voor de Scheepvaart en van de Havendienst in het Straatsburgdok te Antwerpen samengevoegd. Op het sluizencomplex van Wijnegem wordt een nieuw inningskantoor van de Dienst voor de Scheepvaart ingericht. Dit alles heeft, wat de Dienst voor de Scheepvaart betreft, voor de schipperij volgende aanpassingen van de bestaande reglementering voor gevolg : A. Betalen van de scheepvaartrechten Vanaf 13 juni om 10 uur is de volgende regeling van kracht : 1. De schippers van de opvarende schepen met een bestemming langs het Albertkanaal onder het sluizencomplex van Wijnegem bieden zich voor het betalen van de scheepvaartrechten aan de controlepost te Merksem. 2. De schippers van de opvarende schepen met een bestemming boven het sluizencomplex van Wijnegem of sluis 10 Schoten bieden zich voor het betalen van de scheepvaartrechten aan op het inningskantoor te Wijnegem of de controlepost op sluis De schippers van de afvarende schepen met vertrekpunt boven het sluizencomplex van Wijnegem of sluis 10 Schoten melden zich bij doorvaart in het Straatsburgdok via marifoon bij de Havendienst. De schippers van schepen die niet over marifoon beschikken, bieden zich aan op de controlepost te Merksem. B. Controle van de vaarvergunning en kwijting Vanaf 13 juni 1991 om 10 u wordt het systeem van controle van doorvaart door middel van genummerde penningen aan de Albertbrug en aan de Luikbrug afgeschaft. Voor de vaart op het Albertkanaal dienen de schippers zich bij het verlaten van het net enkel nog aan te bieden op het inningskantoor of de controlepost van het net, wanneer dit het laatste inningskantoor of de laatste controlepost van de reis is. Op elke vordering van het bevoegd personeel van de Dienst voor de Scheepvaart moet elke schipper evenwel alle nodige documenten voorleggen.

16 Bericht nr. 32/1992 dd. 6 juli 1992 Beperking van de diepgang in de Darse van Tessenderlo De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat de diepgang in de Darse van Tessenderlo tot 3,00 meter wordt beperkt Bericht nr. 48/1994 dd. 8 september 1994 Gebruik van autobanden en trossen touw als wrijfhout of fender. De bijzondere aandacht van de schipperij wordt erop gevestigd dat het in principe verboden is om autobanden en trossen touw te gebruiken als wrijfhout of fender. Dit verbod geldt voor alle vaartuigen zowel tijdens het varen op de waterwegen en het doorvaren van kunstwerken als bij het stilliggen of aanmeren van vaste installaties voor korte duur. Het gebruik van autobanden en trossen touw wordt wel toegestaan bij het stilliggen of aanmeren voor lange duur (overnachten, laden, lossen, aanmeren in afwachting van een volgende reis). De schipper dient altijd de nodige voorzorgen te nemen om te beletten dat de autobanden of trossen touw in de waterweg terecht kunnen komen. Dit bericht vervangt het bericht nr 43/1993 van 12 juli Bericht nr. 50/1996 dd. 19 december 1996 B.T.W.-statuut Dienst voor de Scheepvaart. De schipperij wordt in kennis gesteld dat ingevolge de toepassing van het Koninklijk Besluit nr. 26 van 2 december 1970 de Dienst voor de Scheepvaart volledig belastingplichtig wordt vanaf 1 januari Dit houdt in dat de levering van goederen en het verrichten van diensten in het kader van de exploitatie van havens en bevaarbare waterwegen aan B.T.W.-heffing onderhevig zijn. Het betreft ondermeer scheepvaartrechten, nachtvaartheffingen en de verkoop van vignetten voor de pleziervaart. Op deze diensten is het normale tarief van 21% van toepassing met ingang vanaf 1 januari 1997.

17 17 Wat meer bepaald de scheepvaartrechten betreft, stelt de B.T.W.-administratie dat de ermee verbonden diensten niet samenhangen met een vervoer van goederen en evenmin samenhangen met intracommunautair vervoer. Bijgevolg kan geen vrijstelling verleend worden van de betaling van B.T.W., tenzij voor de zeevaart (geladen kustschepen) die op basis van art. 42 1, 5 vrijgesteld is van B.T.W Bericht nr. 15/1997 dd. 18 maart 1997 Wijzigingen voor de scheepvaart in het vak Wijnegem-Antwerpen. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat, in afwijking van artikel 2 van het bericht nr. 29/1990 van 26 september 1990, vanaf zaterdag 22 maart 1997 de scheepvaart continu (ook na de bedieningsuren van de kunstwerken) is toegelaten in de sectie Wijnegem-Antwerpen van het Albertkanaal. Voor het schutten aan het sluizencomplex te Wijnegem kunnen de schippers zich de eerstvolgende dag bij de opening van de bediening om 22u00 per marifoon aanmelden. De schippers worden erop gewezen dat vanaf vrijdag 21 maart 1997 om 12u00, het oproepkanaal van de marifoon van het sluizencomplex te Wijnegem 80 zal zijn i.p.v. 20. Alle schippers die na de bedieningsuren hun bestemming in het vak Wijnegem- Antwerpen hebben bereikt of die in deze periode in afvaart het vak Wijnegem- Antwerpen hebben verlaten, dienen zich de eerstvolgende dat van de opening van de bediening van de kunstwerken aan te bieden in het dichtstbijzijnde ontvangstkantoor van de Dienst voor de Scheepvaart om de verschuldigde scheepvaartrechten te betalen. Bericht nr. 45/1997 dd. 4 juli 1997 Storten van afval. De schippers worden erop gewezen dat op verschillende plaatsen langs de kanalen, beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart, containers werden geplaatst waarin huisafval kan worden gestort. Tevens bestaat de mogelijkheid om afvalolie te laten ophalen door erkende firma's (bericht nr. 48/1996 aan de Schipperij). De aandacht van de schippers wordt er in het bijzonder op gevestigd dat het storten van afval of huisvuil in en langsheen de kanalen ten strengste verboden is.

18 18 Het bevoegde personeel van de Dienst voor de Scheepvaart zal hierop verscherpt politietoezicht uitoefenen. De Dienst voor de Scheepvaart rekent op de milieubewuste medewerking van de schippers zodat repressief optreden tot het strikte minimum kan worden beperkt. Bericht nr. 69/1997 dd. 14 oktober 1997 Toegelaten snelheid. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat, onverminderd de bepalingen van artikel 9 van het Algemeen Scheepvaartreglement, vanaf heden bij wijze van proef, op het kanaal Dessel-Kwaadmechelen de toegelaten snelheden gelden zoals bepaald in artikel van het bijzonder scheepvaartreglement van de kanalen beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart. Bericht nr. 71/1997 dd. 27 oktober 1997 Aanmeren of stilliggen van schepen opwaarts het sluizencomplex te Wijnegem. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat vanaf heden het aanmeren of het stilliggen van vaartuigen opwaarts het sluizencomplex te Wijnegem als volgt wordt geregeld : 1. Rechteroever a. In de zone vanaf 50 meter opwaarts tot 250 meter opwaarts het sluizencomplex mogen uitsluitend vaartuigen aanmeren die daarvoor toestemming van het sluispersoneel hebben bekomen en die wachten op toestemming om een sluis binnen te varen. Deze regeling geldt niet voor de vaartuigen bestemd voor het vervoer van ontplofbare(1) en gevaarlijke stoffen (2). De ligtijd in deze zone is beperkt tot de wachttijd voor de eerstvolgende schutting. b. In de zone vanaf 250 meter opwaarts tot 500 meter opwaarts het sluizencomplex mogen uitsluitend vaartuigen bestemd voor het vervoer van ontplofbare (1) en gevaarlijke stoffen (2) aanmeren die wachten op toestemming om de sluis binnen te varen. De ligtijd in deze zone is beperkt tot de wachttijd voor de eerstvolgende schutting. c. In de zone 500 meter opwaarts tot 900 meter opwaarts het sluizencomplex mogen vaartuigen aanmeren of stilliggen met uitzondering van vaartuigen bestemd voor het vervoer van ontplofbare (1) en gevaarlijke stoffen (2). De ligtijd in deze zone is beperkt tot 48 uur.

19 d. In de zone 900 meter opwaarts tot meter opwaarts het sluizencomplex mogen uitsluitend vaartuigen bestemd voor het vervoer van ontplofbare (1) en gevaarlijke stoffen (2) aanmeren of stilliggen. De ligtijd in deze zone is beperkt tot 48 uur. Bepaling In de zones a, b, c en d moeten de vaartuigen langs aanmeren en mogen de 12,50 meter breedte uit de kaaimuur niet overschrijden, uitgezonderd in zone c waar eveneens samenstellen tot 23 meter breedte kunnen aanmeren tot de eerstvolgende schutting. 2. Linkeroever a. In de zone vanaf 50 meter opwaarts tot 300 meter opwaarts het sluizencomplex mogen vaartuigen aanmeren, die daarvoor toestemming van het sluispersoneel hebben bekomen en die wachten op toestemming om een sluis binnen te varen. De ligtijd in deze zone is beperkt tot de wachttijd voor de eerstvolgende schutting. In deze zone mag niet aangemeerd worden in de periode van zaterdag uur tot maandag uur. b. In de zone vanaf 300 meter opwaarts tot meter opwaarts het sluizencomplex zijn er vergunde kaaimuren. In deze zone gelden de voorwaarden van de desbetreffende vergunningen. Bepaling In de zone a moeten de vaartuigen langs aanmeren en mogen de 12,50 meter breedte uit de kaaimuur niet overschrijden. In deze zone kunnen eveneens samenstellen tot 23 meter breedte aanmeren tot de eerstvolgende schutting. (1)deze van de klasse Id, Ie, II, IIIa, IIIb, IIIc, IVa, IVb, V, VI, VII, zoals bepaald in het reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn (ADNR) (2) deze van de klasse Ia, Ib en Ic, zoals bepaald in het reglement voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Rijn (ADNR). 19 Meren van vaartuigen te Schoten. Bericht nr 74/1997 dd. 02 december 1997 De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat, overeenkomstig artikel 37 van het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen het meren (langdurig ligplaats nemen) op de linkeroever van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten te Schoten kan toegelaten worden mits de vereiste vergunning te bekomen in de volgende zones : - opwaarts sluis 10 hetzij tussen kmp en kmp in de kom aan brug 14 en een zone aansluitend opwaarts deze kom, hetzij tussen kmp en kmp opwaarts brug 13 (t.h.v. de Hermelijnlaan), hetzij tussen kmp en kmp in de kom aan brug 12, tussen kmp en kmp Het meren zoals bedoeld in dit bericht is niet toegelaten buiten de voormelde zones.

20 20 Bericht nr. 75/1997 dd. 3 december 1997 Vrije hoogte. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat de vrije hoogte op de Zuid- Willemsvaart, tussen de samenloop met het kanaal Bocholt-Herentals en de Nederlandse grens te Bocholt, beperkt is tot 7 m. Bericht nr. 77/1997 dd. 30 december 1997 Maximum toegelaten snelheid te Antwerpen. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat, in afwijking van artikel 18 1, 2 van het bijzonder scheepvaartreglement van de kanalen beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart, in het Straatsburgdok en in de verbindingsgeul naar de haven van Antwerpen de maximum toegelaten snelheid vanaf heden op 5 km/u wordt vastgesteld. Bericht nr. 78/1997 dd. 30 december 1997 Betaling scheepvaartrechten te Antwerpen. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat vanaf 1 januari 1998 de verschuldigde scheepvaartrechten voor het varen van het Amerikadok naar het Asiadok via het Straatsburgdok, of omgekeerd, door het Havenbedrijf Antwerpen zullen worden vereffend. De schipperij zelf hoeft dus vanaf 1 januari 1998 de verschuldigde scheepvaartrechten voor deze doorvaart niet meer te vereffenen Bericht nr. 16/1998 dd. 8 april 1998 Betaling van scheepvaartrechten. Overbrenging van de controlepost Antwerpen - Luikbrug naar Merksem - brug Groot Dok. De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat wegens de definitieve buitendienststelling van de Luikbrug, de controlepost voor scheepvaartrechten aan de Luikbrug wordt gesloten en overgebracht naar het bedieningslokaal van de brug over het Groot Dok van Merksem. Vanaf vrijdag 10 april 1998 om 18u zijn de schippers van alle opvarende en afvarende schepen die het sluizencomplex te Wijnegem niet passeren, verplicht zich per marifoon aan de brug over het Groot Dok van Merksem op VHF kanaal 80 aan te melden.

21 De schippers van deze schepen dienen zich voor betaling van scheepvaartrechten in het bedieningslokaal aan de Brug over het Groot Dok van Merksem aan te bieden. Zij kunnen daarvoor voor korte tijd gebruik maken van de kaai voorzien voor waterneming op de rechteroever onmiddellijk opwaarts de Dokken van Merksem of zich op het kantoor aanbieden nadat zij hun plaats van bestemming bereikt hebben. Dit kantoor zal vanaf vrijdag 10 april 1998 geopend zijn van maandag tot en met zaterdag elke dag van 6u tot 22u. De schepen die tussen 22u en 6u hun plaats van bestemming bereiken in het vak Wijnegem-Antwerpen of die in deze periode in afvaart het vak Wijnegem-Antwerpen verlaten, dienen zich de eerstvolgende dag aan te bieden in het dichtstbijzijnde ontvangstkantoor van de Dienst voor de Scheepvaart om de verschuldigde scheepvaartrechten te betalen. De bepalingen van het bericht nr. 7/1997 p. II (marifoongebruik en betaling scheepvaartrechten) worden ingetrokken. 21 Meerverbod aan brug 2 te Retie. Bericht nr. 41/1998 dd. 6 augustus 1998 De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat, in afwijking van Afdeling II, Art en 3 van het K.B. van 15 oktober 1935, houdende algemeen reglement der scheepvaartwegen van het koninkrijk, en in navolging van Art. 13 van het K.B. van 7 september 1950, houdende bijzondere reglementen der kanalen van de lijn Luik- Antwerpen en vertakkingen, het vanaf heden verboden is te meren aan de linker- en rechteroever van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, in de zone tussen brug 2 te Retie en 500 m opwaarts deze brug. Dit verbod geldt niet voor bijzondere vergunningen, voor passagiersvaartuigen en pleziervaart met een maximale diepgang van 1,20 m en voor vaartuigen voor onmiddellijke doorvaart aan brug 2 te Retie. Marifoonplicht en aanbeveling. Bericht nr. 51/1998 dd. 10 september 1998 Uit veiligheidsoverwegingen geldt vanaf 1 oktober 1998 voor alle schippers die het Albertkanaal bevaren met schepen met een lengte groter dan 20 m een uitluisterplicht, en, op plaatsen waar dit aangewezen is, een meldingsplicht op marifoonkanaal 10. Een uitzondering hierop vormt het schutten aan de sluizencomplexen waarbij de bestaande marifoonkanalen van toepassing blijven. Voor alle overige vaarwegen die onder het beheer van nv De Scheepvaart vallen, geldt om dezelfde reden een aanbeveling om uit te luisteren of zich te melden op kanaal 10. Het Nederlands is eerste voertaal. Fans en Duits zijn de tweede talen.

22 Bericht nr. 3/1999 dd. 12 februari 1999 Koelwater op kanaalaanhorigheden of openbare wegen. De schipperij wordt uit veiligheidsoverwegingen verzocht, in bijzonder bij vriestemperaturen, het koelwater van hun vaartuigen niet te laten vloeien op de kanaalaanhorigheden of in voorkomend geval op de openbare weg. De schippers worden bij aandrang verzocht dit koelwater langs de kanaalzijde in het kanaal te laten wegvloeien. Scheepvaartrechten. Bericht nr. 94/1999 dd. 6 december 1999 De schipperij wordt ervan in kennis gesteld dat met ingang van 1 januari 2000 de scheepvaartrechten aangepast worden. Voor het goederenvervoer wordt gedurende een proefperiode het recht vastgesteld op 0,00025 eurocent per tonkilometer. Voor ledig varende vaartuigen moet nog slechts éénmaal betaald worden voor een reis in België. Bericht nr. 95/1999 dd. 7 december 1999 Doorvaart aan sluizen 1, 2 en 3 te Lommel Blauwe Kei. Met het bericht nr. 90/1999 van 3 november 1999 werd uit veiligheidsoverwegingen voor de geladen schepen een meerverbod ingesteld tussen de sluizen 1 en 3 van het kanaal Bocholt-Herentals. Dit meerverbod blijft onverminderd van toepassing maar, om de effectieve bedieningstijd voor de scheepvaart te behouden, zal met ingang van 13 december 1999 elk schip dat zich vóór het sluitingsuur (21 uur in de periode van 1 oktober tot 15 maart en 22 uur in de periode van 16 maart tot 30 september) aan sluis 1 (afvaart) of sluis 3 (opvaart) voor bediening aanbiedt, nog geschut worden op de sluizen 2 en 3 (afvaart) of op de sluizen 2 en 1 (opvaart). Het schip komt nog voor bediening in aanmerking indien aan alle hierna vermelde voorwaarden wordt voldaan : 1. het schip bevindt zich op minder dan 500 m van het kunstwerk; 2. het schip bevindt zich aan de kant van het kunstwerk waar de schutting kan aangevat worden; 3. er is nog plaats voor het schip in de schutkolk.

23 Toegelaten afmetingen 1. Afmetingen Bericht nr. 1 /2000 dd. 1 januari 2000 Bij toepassing van artikel 1 2 van het Bijzonder Reglement van de kanalen van de lijn Luik-Antwerpen en vertakkingen worden de toegelaten afmetingen voor de vaartuigen die het kanalennet beheerd door de Dienst voor de Scheepvaart bevaren als volgt vastgelegd : Traject Albertkanaal : Kanne-Antwerpen -sectie Antwerpen (Straatsbrugdok) sluizencomplex Wijnegem -sectie sluizencomplex Wijnegem sluizencomplex Olen (niet inbegrepen) -sectie Kanne- Eigenbilzen Toegelaten afmetingen lengte Breedte diepgang Verplicht varen uit de oever op minstens Afwijkingen op de toegelaten afmetingen 134 m 12,50 m 3,40 m 8,00 m vergunning tot 200 m lengte kan worden verleend overeenkomstig het bericht nr. 2/ m 23,00 m 3,40 m 15,00 m 134 m 12,50 m 3,40 m 8,00 m vergunning tot 196 m lengte kan worden verleend overeenkomstig het bericht nr. 2/2000 -sectie sluizencomplex Wijnegem-Eigenbilzen *sluizen 136 m x 16 m 134 m 12,50 m 3,40 m *sluizen 200 m x 24,00 m uitgezonderd duwvaartsas Wijnegem 196 m 200 m 23,00 m 23,00 m 3,40 m 3,40 m 15,00 m in het middensas van Genk is de diepgang beperkt tot 2,55 m voor bijzondere voorwaarden tot varen zie bericht nr. 2/ Dokken van Merksem Groot Dok Klein Dok 80,00 m 67,00 m 9,50 m 8,20 m 2,50 m 2,50 m vergunning tot 120 m lengte en 11,40 m breedte kan worden verleend (voor bijzondere voorwaarden tot varen zie 2d)

24 24 Traject Toegelaten afmetingen lengte Breedte diepgang Verplicht varen uit de oever op minstens Afwijkingen op de toegelaten afmetingen Kanaal Bocholt-Herentals -sluizen Blauwe Kei : 1N, 2N en 3N en sluis 10N Herentals 55,00 m 7,30 m 2,10 m 6,00 m diepgang tot 2m50 op eigen risico -sectie sluis 4 Dessel tot sluis 9 Geel 51,50 m 6,70 m 2,10 m 6,00 m diepgang tot 2m50 op eigen risico -sectie Bocholt-sluis 1N Lommel 57,50 m 7,30 m 2,50 m 6,00 m vergunning tot 86,00 m lengte 8,30 m breedte en 2,50 m diepgang kan worden verleend (zie 2b) Kanaal Briegden-Neerharen -sluis Lanaken en Neerharen 55,20 m 7,30 m 2,10 m 7,00 m diepgang tot 2m50 op eigen risico (zie 2c) -kom Briegden tot kmp ,00 m 196,00 m 7,30 m 7,30 m 2,10 m 3,40 m 7,00 m 10,00 m -sluis Neerharen tot 100 m 7,30 m 2,10 m 7,00 m de kom van Neerharen Kanaal naar Beverlo -sectie Lommel N.V. Union Minière (Balen) 57,50 m 6,60 m 2,30 m 4,00 m -sectie N.V. Union Minière Leopoldsburg 57,50 m 6,60 m 1,90 m 4,00 m Kanaal Dessel-Kwaadmechelen Dessel- Kwaadmechelen 110 m 11,50 m 2,80 m 12,50 m Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten - sectie Dessel-sluis 1 Rijkevorsel 55,00 m 6,70 m 1,90 m - sectie sluis 1 Rijkevorsel- Schoten 51,50 m 6,70 m 1,90 m Zuid-Willemsvaart -sluizen Bocholt en Lozen 52,00 m 55,00 m 6,70 m 6,70 m 1,90 m 1,90 m 4 m diepgang tot 2,10 m op eigen risico zwaaien in ledige toestanden enkel mogelijk in kom van brug 1, van brug 2 te Turnhout, in de kom afwaarts brug 4 te Arendonk en in de kom opwaarts sluis 1 Rijkevorsel 5,50 m 5,50 m voor geladen vaartuigen op- en afwaarts en ledige vaartuigen afwaarts ledige vaartuigen opwaarts

25 Traject -sectie Smeermaas- Bocholt Toegelaten afmetingen lengte Breedte diepgang Verplicht varen uit de oever op minstens 25 Afwijkingen op de toegelaten afmetingen 55,00 m 7,30 m 2,50 m 9,00 m vergunning tot 86,00 m lengte, 8,30 m breedte 2. Bijzondere voorwaarden a. ALBERTKANAAL Voor het Albertkanaal tussen Kanne en Antwerpen wordt de scheepvaart gereglementeerd door bericht nr. 2/2000. b. ZUID-WILLEMSVAART KANAAL BOCHOLT-HERENTALS Voor de Zuid-Willemsvaart geldt voor de vaartuigen met afmetingen tussen 55,00 m x 7,30 m en 86,00 m x 8,30 m volgende beperking : 1) in afwijking van het bericht nr. 1/1982 d.d , geldt op de Zuid- Willemsvaart en het kanaal Bocholt-Herentals tussen Bocholt en sluis 1 Lommel een nachtvaartverbod voor vaartuigen met een lengte tussen 80 m en 86 m. 2) De vergunningen op de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Bocholt-Herentals worden zonodig beperkt met het oog op een vlot scheepvaartverkeer. c. KANAAL BRIEGDEN-NEERHAREN Op het kanaal Briegden-Neerharen wordt op eigen risico een diepgang gedoogd tot 2,50 m, op voorwaarde dat : - de schipper, vooraleer het pand tussen de sluis van Lanaken en de sluis van Neerharen in te varen zich ervan vergewist heeft dat er geen enkel vaartuig met een breedte groter dan 6,60 m in de uitgestrektheid van dit pand aan het varen is; - 7,00 m uit de oever wordt gevaren. d. DOKKEN VAN MERKSEM Het varen met afmetingen tussen 80 m x 9,50 m x 2,50 m en 120 m x 11,40 m x 2,50 m is in het Groot-Dok te Merksem toegelaten voorzover de volgende voorwaarden worden nageleefd : 1. het varen met een lengte groter dan 80 m is onderworpen aan het voorafgaandelijk bekomen van een vergunning van de Dienst voor de Scheepvaart;

26 26 2. vaartuigen met een lengte groter dan 80 m dienen te zijn uitgerust met een doeltreffende en geschikte inrichting (boegschroef of koproer) om een maximale bestuurbaarheid te bekomen; 3. de doeltreffendheid van deze inrichting wordt nagegaan aan de hand van een proefvaart in aanwezigheid van bevoegd personeel van de Dienst voor de Scheepvaart. De eerste reis kan als proefvaart worden beschouwd. De aanvraag voor de proefvaart dient te worden ingediend bij de Dienst voor de Scheepvaart, Straatsburgdok 1, 2030 Antwerpen (tel. 03/ ). 3. Algemene bepalingen 1. De Dienst voor de Scheepvaart kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verliezen, schade, ongevallen of nadeel die zouden voortspruiten uit het varen met afmetingen groter dan de normaal toegelaten afmetingen. Dit is zelfs het geval wanneer de verliezen, schade, ongevallen of het nadeel het gevolg zijn van maatregelen voorgeschreven of uitgevoerd door de Dienst voor de Scheepvaart, op kosten van de schipper. 2. De schippers dienen de opgelegde vaargeulen te respecteren. - Dit gebod geldt niet ter hoogte van aanlegplaatsen, los- en laadkaaien en vernauwde vaargeulen. - De schippers zijn aansprakelijk voor alle verlies, schade en ongevallen die zij zelf zouden ondergaan, of die zij zouden toebrengen aan de waterweg en zijn aanhorigheden, als gevolg van het niet in acht nemen van de opgelegde vaargeul. 3. Het varen met grotere afmetingen dan de normaal toegelaten afmetingen doet niets af van de persoonlijke en burgerlijke aansprakelijkheid van de schipper tegenover zowel derden, als de Dienst voor de Scheepvaart en het Vlaamse Gewest. Het bericht nr. 32/1986 is ingetrokken evenals alle latere aanvullingen en wijzigingen. Bericht nr. 2/2000 dd. 4 januari 2000 Algemene en bijzondere voorwaarden betreffende de vaart op het Albertkanaal tussen Kanne en Antwerpen met afmetingen begrepen tussen 134 m x 12,50 m x 3,40 m en 196 m x 23,00 m x 3,40 m en 200 m x 23,00 m (23,50 m) x 3,40 m. Met ingang vanaf heden en in afwijking van art en 8 van het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk en van art. 2, art. 11 en art. 18, 1, van het Bijzonder Reglement van de kanalen van de lijn Luik-Antwerpen en vertakkingen is de vaart op het Albertkanaal met afmetingen begrepen tussen 134 m x 12,50 m x 3,40 m en 196 m x 23,00 m x 3,40 m en 200 m x 23,00 m (23,50 m) x 3,40 m, algemeen van toepassing voorzover aan de volgende algemene en bijzondere voorwaarden wordt voldaan :

27 Algemene voorwaarden De gebruiker van de waterweg moet zich gedragen naar de wetten en reglementen van politie en scheepvaart, en naar de berichten en onderrichtingen die op de daartoe bestemde plaatsen zijn aangeplakt. 2. De gebruiker van de waterweg moet zich eveneens gedragen naar de afwijkende onderrichtingen die hem door het bevoegde personeel van de Dienst voor de Scheepvaart zouden gegeven worden. 3. De plaatselijke seining heeft altijd voorrang op dit bericht. 4. Huidige aanpassing van de toegelaten afmetingen geldt voor onbepaalde tijd, maar kan te allen tijde, geheel of gedeeltelijk gewijzigd of ingetrokken worden. Bijzondere voorwaarden 5. In de sectie Antwerpen-Wijnegem is de maximale snelheid waarmee mag gevaren worden vastgesteld op 5 km/u. 6. In de sectie Antwerpen-Wijnegem is het oplopen verboden. 7. In het vak Antwerpen-Wijnegem en in het vak Eigenbilzen-Vroenhoven, mag de lengte van een samenstel 134 m niet overschrijden, tenzij er een speciale toelating afgeleverd is. Deze toelating tot 200 m lengte x 12,50 m breedte x 3,40 m diepgang kan worden bekomen indien een doeltreffende en geschikte inrichting (boegschroef of koproer) aanwezig is om een maximale bestuurbaarheid te bekomen. De doeltreffendheid van deze inrichtingen zal worden nagegaan aan de hand van een proefvaart in aanwezigheid van een afgevaardigde van de Dienst voor de Scheepvaart. In geval van een geslaagde proefvaart zal de toelating voor voormelde vakken worden afgeleverd. In de vakken Antwerpen-Wijnegem en Eigenbilzen-Vroenhoven mag de totale breedte van een vaartuig of een samenstel de 12,50 m niet overschrijden. 8. In het vak Wijnegem-Olen (duwvaartsas Olen niet inbegrepen) mogen samenstellen tot 200 m lengte en 23,00 m breedte en in het vak Olen-Eigenbilzen mogen samenstellen tot 196 m lengte en 23,00 m breedte gevormd worden zonder dat een speciale toelating vereist is, indien aan de voorwaarden van dit bericht wordt voldaan. 9. Het schutten in de duwvaartsassen met een gezamenlijke breedte van maximaal 23,50m zal enkel gebeuren indien aan de volgende voorwaarden is voldaan : 1. het vaartuig dat in het duwvaartsas naast een ander vaartuig wordt toegelaten waardoor de gezamenlijke schutbreedte groter wordt dan 23m00, dient te beschikken over een doeltreffende en geschikte inrichting (boegschroef of koproer) die een maximale bestuurbaarheid kan garanderen; 2. de schippers dienen alle wrijfhouten, fenders of andere voorwerpen die zich buiten boord bevinden gedurende de volledige duur van de schutting te verwijderen; 3. de schippers worden verzocht de richtlijnen en bevelen van de bevoegde ambtenaren van de Dienst voor de Scheepvaart stipt op te volgen.

Traject Toegelaten afmetingen Verplicht lengte breedte diepgang varen uit de oever op minstens. Albertkanaal

Traject Toegelaten afmetingen Verplicht lengte breedte diepgang varen uit de oever op minstens. Albertkanaal Toegelaten afmetingen op de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart I. Afmetingen In afwijking van artikel 1 2 en van artikel 2 van het Bijzonder Reglement van de kanalen beheerd door nv De Scheepvaart

Nadere informatie

Albertkanaal. De schepen zijn naargelang de grootte en beladingsgraad opgesplitst in twee categorieën:

Albertkanaal. De schepen zijn naargelang de grootte en beladingsgraad opgesplitst in twee categorieën: Albertkanaal De schepen zijn naargelang de grootte en beladingsgraad opgesplitst in twee categorieën: K: Schepen van CEMT-klasse I of II en schepen van andere klassen met een diepgang van 1.50m of lager

Nadere informatie

nv De Scheepvaart : meren van vaartuigen op het Albertkanaal tussen Wijnegem en Antwerpen

nv De Scheepvaart : meren van vaartuigen op het Albertkanaal tussen Wijnegem en Antwerpen nv De Scheepvaart : meren van vaartuigen op het Albertkanaal tussen Wijnegem en Antwerpen I. Linkeroever 1. Zone opwaarts het sluizencomplex Wijnegem Zone van 50,00 meter opwaarts tot 500,00 meter opwaarts

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

VEILIG EN CORRECT SCHUTTEN

VEILIG EN CORRECT SCHUTTEN UITNEEMBARE BROCHURE VEILIG EN CORRECT SCHUTTEN PLEZIERVAART Deze brochure geeft een vereenvoudigde voorstelling van de vaarregels voor het doorvaren van sluizen en de voorrang van schutting. VISURIS.BE

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Toegelaten afmetingen in meter lengte breedte diepgang. Ringvaart om Gent

Toegelaten afmetingen in meter lengte breedte diepgang. Ringvaart om Gent BERICHT AAN DE SCHIPPERIJ (24 augustus 2017) I. Afmetingen TOEGELATEN AFMETINGEN OP DE WATERWEGEN BEHEERD DOOR DE VLAAMSE WATERWEG nv Traject Toegelaten afmetingen in meter lengte breedte diepgang Verplicht

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 14 maart 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

V ERHOUDING GOEDERENGROEPEN

V ERHOUDING GOEDERENGROEPEN V ERHOUDING GOEDERENGROEPEN 0 landbouwproducten 1 voedingswaren 2 vaste brandstoffen 3 petroleumproducten 4 ertsen 5 metaalproducten 6 bouwmaterialen 7 meststoffen 8 nijverheidsproducten 9 allerhande VERVOERDE

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Examen Maart Twee schepen naderen elkaar met tegengestelde koersen bij een engte. Bij gevaar voor aanvaring moet (CEVNI):

Examen Maart Twee schepen naderen elkaar met tegengestelde koersen bij een engte. Bij gevaar voor aanvaring moet (CEVNI): Examen Maart 2002 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 9 maart 2002. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

Informatie over de afvalinzamelingspunten

Informatie over de afvalinzamelingspunten Informatie over de afvalinzamelingspunten Afvalligplaats : Noordkasteelpark. Eigenaar/Beheerder: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Coördinaten: 51 14'57"; 4 23'14" Type afval: olie- en vethoudend scheepsbedrijfsafval

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 110 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 16 november 013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Vragen 1-4 In

Nadere informatie

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI):

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI): Examen Maart 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 5 maart 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB.

Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. 40 2012 BEPERKT STUURBREVET EXAMEN 1 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen: Hieronder staan de vragen van het Beperkt Stuurbrevet-examen

Nadere informatie

Statistieken. nv De Scheepvaart. Havenstraat Hasselt Tel: 011/ Fax: 011/

Statistieken. nv De Scheepvaart. Havenstraat Hasselt Tel: 011/ Fax: 011/ Statistiek 2006 Statistieken 2006 nv De Scheepvaart Havenstraat 44 3500 Hasselt Tel: 011/ 28.84.00 Fax: 011/ 22.12.77 e-mail: statistiek@descheepvaart.be VERSLAG OVER DE WERKING VAN DE NV DE SCHEEPVAART

Nadere informatie

Examen November 2005

Examen November 2005 Examen November 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 26 november 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

GEMEENTELIJK HAVENBEDRIJF ANTWERPEN HAVENHUIS ENTREPOTKAAI 1 B-2000 ANTWERPEN TEL 32-3-205 20 11 FAX 32-3-205 20 28 BTW BE 248 399 380

GEMEENTELIJK HAVENBEDRIJF ANTWERPEN HAVENHUIS ENTREPOTKAAI 1 B-2000 ANTWERPEN TEL 32-3-205 20 11 FAX 32-3-205 20 28 BTW BE 248 399 380 GEMEENTELIJK HAVENBEDRIJF ANTWERPEN HAVENHUIS ENTREPOTKAAI 1 B-2000 ANTWERPEN TEL 32-3-205 20 11 FAX 32-3-205 20 28 BTW BE 248 399 380 UITVOERINGSMODALITEITEN VAN DE TARIEFVERORDENING OP DE BINNENVAART

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen

Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen Deel II Hoofdstuk 9. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart op de in beheer bij het Rijk zijnde vaarwegen en op andere met name genoemde vaarwegen Artikel 9.01. Toepassingsgebied Dit hoofdstuk is van

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Examen Beperkt stuurbrevet

Examen Beperkt stuurbrevet Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 Maart 2011. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10 vragen) geeft u

Nadere informatie

Statistieken. nv De Scheepvaart. Havenstraat Hasselt Tel: 011/ Fax: 011/

Statistieken. nv De Scheepvaart. Havenstraat Hasselt Tel: 011/ Fax: 011/ S T A T I S T I E K 2 0 0 8 Statistieken 2008 nv De Scheepvaart Havenstraat 44 3500 Hasselt Tel: 011/ 29.84.00 Fax: 011/ 22.12.77 e-mail: statistiek@descheepvaart.be VERSLAG OVER DE WERKING VAN DE NV

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

18 NOVEMBER Besluit van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging van het tariefreglement voor het kanaal Brussel-Schelde

18 NOVEMBER Besluit van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging van het tariefreglement voor het kanaal Brussel-Schelde MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 18 NOVEMBER 2005. - Besluit van de Vlaamse Regering tot bekrachtiging van het tariefreglement voor het kanaal Brussel-Schelde De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Examen November 2007

Examen November 2007 Examen November 2007 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 17 november 2007. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

Vaarbewijs 1. Verlichting

Vaarbewijs 1. Verlichting Vaarbewijs 1 Verlichting Kleine schepen Motorboot: Boordlichten Toplicht, tenminste 1 meter boven boordlichten Heklicht of Rondom schijnend licht i.p.v. apart toplicht en heklicht Kleine schepen Zeilboot:

Nadere informatie

Examen Maart 1999 BEPERKT STUURBREVET

Examen Maart 1999 BEPERKT STUURBREVET Examen Maart 1999 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 6 maart 1999. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 vraag 1) Zeilend met een vlet zie je recht vooruit een schip dat aan stuurboord twee boven elkaar gehesen groene ruiten voert en aan bakboord een rode bal. Je

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

ALBERTKANAAL. Brugnaam

ALBERTKANAAL. Brugnaam ALBERTKANAAL Brugnaam 1 Brug Kanne 35 Brug Kwaadmechelen Zwartenhoek 2 Brug Vroenhoven 36 Brug Kwaadmechelen Sluis 3 Brug Veldwezelt 37 Brug Meerhout Vorst 4 Brug Briegden 38 Brug Meerhout Veedijk 5 Spoorbrug

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 MEI 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Bedieningstijden van de kunstwerken

Bedieningstijden van de kunstwerken Bedieningstijden van de kunstwerken standaardbedieningsregeling Regeling Periode Maandag Dinsdag tot vrijdag Zaterdag Zondag van tot van tot van tot van tot A gans het jaar 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00

Nadere informatie

DEEL 1 - VRAGEN 1-20

DEEL 1 - VRAGEN 1-20 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel DEEL 1 - VRAGEN 1-20 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 4 mei 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB.

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

Signalisatie Scheepvaart op Albertkanaal

Signalisatie Scheepvaart op Albertkanaal Signalisatie Scheepvaart op Albertkanaal UITVOERING VAN DE VERKEERSTEKENS. a) Kleuren Kleuren van verkeerstekens behoren te voldoen aan de algemene internationale norm van de Commission Internationale

Nadere informatie

2. In onderstaande tekening is een verkeerssituatie afgebeeld.

2. In onderstaande tekening is een verkeerssituatie afgebeeld. 41 2012 BEPERKT STUURBREVET EXAMEN 2 Opmerking: De vermelding "CEVNI" heeft betrekking op de Europese reglementering. De vermelding "SIGNI" heeft betrekking op de Europese voorschriften voor signalisatie

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / december 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 26 / 2017 21 december 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2016

Nadere informatie

Bericht aan de schipperij

Bericht aan de schipperij Bericht aan de schipperij TOEGELATEN AFMETINGEN OP DE WATERWEGEN BEHEERD DOOR WATERWEGEN EN ZEEKANAAL NV I. Afmetingen Traject Toegelaten afmetingen in meter lengte breedte diepgang Bijzondere voorwaarden

Nadere informatie

Algemene tijdelijke voorschriften voor de waterweggebruiker van toepassing op 28 augustus 2017

Algemene tijdelijke voorschriften voor de waterweggebruiker van toepassing op 28 augustus 2017 Algemene tijdelijke voorschriften voor de waterweggebruiker van toepassing op 28 augustus 2017 28-08-2017 Algemene tijdelijke voorschriften 0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Voorwoord... 3 Algemene berichten...

Nadere informatie

Digitale thuiscursus VB1(KVB1)

Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Vaarschool Albatros Grote Oost 30 1621 BW Hoorn www.vaarschoolalbatros.nl Uw docent Coen Cromjongh 0229 317 020 Voor inhoudelijke vragen over de cursus, kunt u terecht op:

Nadere informatie

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR BPR Dagtekens Instructie ZI BPR Dagtekens Zwarte Kegel: Als een zeilschip op zijn zeilen en motor vaart, moet deze getoond worden Zwarte Bol: Als een schip voor anker ligt, moet deze getoond worden Cilinder:

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER

FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 24 SEPTEMBER 2006. - Koninklijk besluit houdende vaststelling van het algemeen politiereglement voor de scheepvaart op de binnenwateren van het Koninkrijk

Nadere informatie

A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken)

A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken) A. Verbodstekens A.1 In-, uit- of doorvaren verboden (algemeen teken) of of A.1.a Buiten gebruik gestelde gedeelten van de vaarweg; vaarverbod, niet geldend voor een klein schip zonder motor A.2 Voorbijlopen

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

3. In onderstaande tekening is een verkeerssituatie afgebeeld. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

3. In onderstaande tekening is een verkeerssituatie afgebeeld. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 44 Examen mei 2013 Examenvragen stuurbrevet - 04 Mei 2013 Beperkt stuurbrevet Opmerking: De vermelding "CEVNI" heeft betrekking op de Europese reglementering. De vermelding "SIGNI" heeft betrekking op

Nadere informatie

BEDIENINGSTIJDEN VAN DE KUNSTWERKEN

BEDIENINGSTIJDEN VAN DE KUNSTWERKEN BEDIENINGSTIJDEN VAN DE KUNSTWERKEN STANDAARDBEDIENINGSREGELING REGELING PERIODE MAANDAG DINSDAG TOT VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG VAN TOT VAN TOT VAN TOT VAN TOT A gans het jaar 0.00 24.00 0.00 24.00 0.00 24.00

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Artikel 13.01. Verboden handelingen Behoudens toestemming van de bevoegde autoriteit is het verboden op de

Nadere informatie

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / januari 2017

VERBETERLIJST. Kanaal Gent - Terneuzen Editie / januari 2017 VERBETERLIJST 105 Kaart Kanaal Gent - Terneuzen Editie 2016 Bijgewerkt t/m BaZ 02 / 2017 19 januari 2017 De laatste versie van deze verbeteringen kan geraadpleegd worden op www.vlaamsehydrografie.be 2012

Nadere informatie

1/11C VERSCHERPTE LOODSPLICHT VOOR VAARTUIGEN IN DE BELGISCHE TERRITORIALE ZEE EN VAAR- WATEREN ONDER DE BEVOEGDHEID VAN HET VLAAMSE GEWEST

1/11C VERSCHERPTE LOODSPLICHT VOOR VAARTUIGEN IN DE BELGISCHE TERRITORIALE ZEE EN VAAR- WATEREN ONDER DE BEVOEGDHEID VAN HET VLAAMSE GEWEST 56 1/11C VERSCHERPTE LOODSPLICHT VOOR VAARTUIGEN IN DE BELGISCHE TERRITORIALE ZEE EN VAAR- WATEREN ONDER DE BEVOEGDHEID VAN HET VLAAMSE GEWEST BaZ 1/15C van 2005 vervalt Besluit van de Vlaamse regering

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338

Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 S. js.io Rijkswaterstaat Dienst Verkeerskunde Bureau Dokumentatie Postbus 1031 3000 BA Rotterdam D 0338 Ri jkswater s t aat, Dienst Verkeerskunde, Hoofdafdeling Scheepvaart. Dordrecht, 2 juni 1975. NOTITIE

Nadere informatie

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV

Beleidsregels voor nautische. vergunningen. Datum 30 september Ons kenmerk /BBV Datum 30 september Beleidsregels voor nautische Ons kenmerk 16.089057/BBV16.0425 Versie vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 27 september vergunningen Inhoud 1. Inleiding 5 1.1 Binnenvaartpolitiereglement

Nadere informatie

(Besluit 2015-II-15) Dekblad VII / VIII V 57 / 58. invoegen. verwijderenn

(Besluit 2015-II-15) Dekblad VII / VIII V 57 / 58. invoegen. verwijderenn RP (16) 1 5 januari 2016 WIJZIGINGG van het geldige RIJNVAARTPOLITIEREGLEMENT vanaf 1.2.2016 Wijzigingen van het Rijnvaartpolitiereglement (Besluit 2015-II-15) Het secretariaat verzoekt de versie (verzameling

Nadere informatie

VLAAMSE WATERWEGEN. Verzameling van berichten aan de schipperij. 1 maart 2007. Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Coördinatie

VLAAMSE WATERWEGEN. Verzameling van berichten aan de schipperij. 1 maart 2007. Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Coördinatie VLAAMSE WATERWEGEN Verzameling van berichten aan de schipperij 1 maart 2007 Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Coördinatie Inhoudstafel Deel 1: Berichten geldig op de bevaarbare waterwegen beheerd door

Nadere informatie

Reglement betreffende het zeekanaal van Brussel naar de Rupel en de haveninrichtingen van Brussel

Reglement betreffende het zeekanaal van Brussel naar de Rupel en de haveninrichtingen van Brussel Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer Maritiem vervoer Reglement betreffende het zeekanaal van Brussel naar de Rupel en de haveninrichtingen van Brussel (koninklijk besluit van 18 augustus 1975)

Nadere informatie

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen.

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen. Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid tijdig

Nadere informatie

Marc Vantorre Maxim Candries Marc Mansuy. Guillaume Delefortrie Jeroen Verwilligen. Koen Maeghe Herlinde Liégeois

Marc Vantorre Maxim Candries Marc Mansuy. Guillaume Delefortrie Jeroen Verwilligen. Koen Maeghe Herlinde Liégeois Veilig en vlot per binnenschip: naar trajectcontroles voor de binnenvaart in Vlaanderen Marc Vantorre Maxim Candries Marc Mansuy Afdeling Maritieme Techniek, UGent Guillaume Delefortrie Jeroen Verwilligen

Nadere informatie

- 1 - Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3:

- 1 - Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: - 1 - Artikel 1: In dit reglement wordt verstaan onder: a. haven: de bij de vereniging in eigendom zijnde aanlegsteiger met toegangstrap en constructies; b. visboot: een vaartuig dat door middel van roeiriemen

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van scheepvaartrechten c.a. 2015, versie 2

Verordening op de heffing en de invordering van scheepvaartrechten c.a. 2015, versie 2 RAADSBESLUIT De raad van de gemeente Weert; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 februari 2015; gelet op artikel 216 en 229, eerste lid, aanhef en onderdeel a en b,

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

Koninklijk Besluit van 2 augustus 1977 betreffende de veiligheidsinrichtingen en de signalisatie van overwegen.

Koninklijk Besluit van 2 augustus 1977 betreffende de veiligheidsinrichtingen en de signalisatie van overwegen. Koninklijk Besluit van 2 augustus 1977 betreffende de veiligheidsinrichtingen en de signalisatie van overwegen. Van commentaar voorzien door Caelen Erik Laatste wijziging: KB 20 december 2007, BS 15 juli

Nadere informatie

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen;

Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht Besluit: De concept-beleidsregels voor nautische vergunningen vast te stellen; CVDR Officiële uitgave van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Nr. CVDR418890_1 12 september 2017 Beleidsregels voor nautische vergunningen Het Dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en

Nadere informatie

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het vak Wijnegem-Antwerpen.

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het vak Wijnegem-Antwerpen. De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal en de verbreding van het vak Wijnegem-Antwerpen. ir. Arie Vermin, afdelingshoofd afdeling Waterbouwkunde nv De Scheepvaart Verhogen van de bruggen - waarom

Nadere informatie

Examen November 2003

Examen November 2003 Examen November 2003 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 22 november 2003. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

Verzameling van berichten aan de schipperij op Vlaamse Waterwegen. 1 maart 2008

Verzameling van berichten aan de schipperij op Vlaamse Waterwegen. 1 maart 2008 Verzameling van berichten aan de schipperij op Vlaamse Waterwegen. 1 maart 2008 Bron: Waterwegen en Zeekanaal NV Afdeling Coördinatie Voorafgaande mededeling Huidige verzameling van berichten aan de schipperij

Nadere informatie

een schip dat een groot schip sleept, assisteert, duwt of langszijde vastgemaakt meevoert;

een schip dat een groot schip sleept, assisteert, duwt of langszijde vastgemaakt meevoert; Binnenvaartpolitiereglement (Tekst geldend op: 26-11-2010) Besluit van 26 oktober 1983, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare

Nadere informatie

RAPPORT VAN EXPERTISE

RAPPORT VAN EXPERTISE Gemeente Heemstede Sneek, 21 mei 2013 afdeling juridische zaken Postbus 352, 2100 AJ Heemstede RAPPORT VAN EXPERTISE Opdrachtgever : Gemeente Heemstede Opdrachtdatum : 12-04-2013 Onze referentie : P13030

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen Veilig varen doen we samen Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid

Nadere informatie

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017,

Besluit 2017-I-11. gezien de conclusies van de hoorzitting met het binnenvaartbedrijfsleven in maart 2017, Besluit 2017-I-11 De Centrale Commissie, gezien de RIS-strategie die door de CCR bij Besluit 2012-I-10 is aangenomen en het belang dat wordt toegekend aan het gebruik van elektronische meldingen, gezien

Nadere informatie

Punt 1 Het artikel 3 van het belastingreglement op het straatparkeren als volgt te wijzigen met ingang van 1 februari 2016:

Punt 1 Het artikel 3 van het belastingreglement op het straatparkeren als volgt te wijzigen met ingang van 1 februari 2016: Gemeenteraad 14 december 2015 Wijziging belastingreglement op het straatparkeren Gecoördineerde versie reglement Punt 1 Het artikel 3 van het belastingreglement op het straatparkeren als volgt te wijzigen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013 HAVENVERORDENING GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 juni 2013 gelet op de artikelen

Nadere informatie

Examen November 1999

Examen November 1999 Examen November 1999 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 20 november 1999. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

Proefvaarten met duwstellen

Proefvaarten met duwstellen Proefvaarten met duwstellen Voorwaarden op de Rijn en zone 2 in Nederland De criteria vanuit het ROSR en Bijlage II: Snelheid ten opzichte van het water: 13 km/uur (artikel 5.06 en dienstinstructie 2)

Nadere informatie

NETVERKLARING. Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de dienstregelingen INHOUD

NETVERKLARING. Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de dienstregelingen INHOUD NETVERKLARING Bijlage B.4 Opstellen en publiceren van de dienstregelingen INHOUD 1. ALGEMEENHEDEN... 3 1.1. RIJPERIODE... 3 1.2. WEEKKARAKTERISTIEK... 3 1.2.1. Algemeenheden... 3 1.2.2. Betekenis van de

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer;

gelet op het bepaalde in de Scheepvaartverkeerswet, het Binnenvaartpolitiereglement, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer; Ontwerp-Verkeersbesluit Oude IJssel Tekst van de regeling Overwegingen Het college van dijkgraaf en heemraden van het Waterschap Rijn en IJssel; gezien het voorstel d.d. dd mm jjjj, kenmerk Nr. xxxxxxxxx

Nadere informatie

Reglementen. Ivar ONRUST

Reglementen. Ivar ONRUST Reglementen Ivar ONRUST 2 Toepassingsgebied Diverse reglementen S.R.K.G.T. B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

OOSTENDE 07 juli 2005

OOSTENDE 07 juli 2005 BERICHTEN AAN ZEEVARENDEN uitgegeven door het MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Departement Leefmilieu en Infrastructuur Administratie Waterwegen en Zeewezen Afdeling Kust HYDROGRAFIE Administratief

Nadere informatie

BRUG / SLUIS VHF TELEFOON / GSM DOORVAARTHOOGTE Meulestedebrug 20 T +32 9 235 81 20

BRUG / SLUIS VHF TELEFOON / GSM DOORVAARTHOOGTE Meulestedebrug 20 T +32 9 235 81 20 Hoe Gent te bereiken? Vanuit noordelijke richting: kanaal Gent-Terneuzen Kom je van het kanaal Gent-Terneuzen is Meulestedebrug het eerste herkenningspunt. Daaropvolgend heb je Muidespoorbrug die op vaste

Nadere informatie

H4 Lichten, seinen & termen

H4 Lichten, seinen & termen Kielboot 4.4 Verkeerstekens algemeen Net zoals in het verkeer kan je op het water ook verkeerstekens tegen komen. Deze tekens zijn in 4 groepen te verdelen; - Verbodstekens, - Aanbevelingstekens, - Aanwijzingstekens,

Nadere informatie

Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren. (koninklijk besluit van 24 september 2006) www.mobilit.fgov.be

Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren. (koninklijk besluit van 24 september 2006) www.mobilit.fgov.be Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006) www.mobilit.fgov.be INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1. ALGEMENE VOORSCHRIFTEN... 8 Art. 1.01. Betekenis

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 15 november 2014

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 15 november 2014 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 15 november 2014 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Vragen 1-3 In

Nadere informatie

Regeling Communicatie HCC Eemsmonding

Regeling Communicatie HCC Eemsmonding 2017 Regeling Communicatie HCC Eemsmonding Groningen Seaports 1 Inhoud Communicatieregeling HCC Eemsmonding... 2 1. Inleiding... 2 2. Toepassingsgebied... 2 3. Vessel Traffic Services... 2 3.1. Informatie

Nadere informatie

KLERK DER WATERWEGEN (M/V) VOOR DE HAVEN VAN BRUSSEL

KLERK DER WATERWEGEN (M/V) VOOR DE HAVEN VAN BRUSSEL Redersplein, 6 1000 Brussel SYLLABUS KLERK DER WATERWEGEN (M/V) VOOR DE HAVEN VAN BRUSSEL (ANB14001) Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september

Nadere informatie

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 38350 MONITEUR BELGE 17.07.2003 BELGISCH STAATSBLAD HOOFDSTUK VI. Slotbepalingen Art. 9. Het Besluit ontheffing loodsplicht Scheldereglement wordt ingetrokken. Art. 10. Dit besluit treedt in werking met

Nadere informatie

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer

BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer BEKENDMAKING AAN DE SCHEEPVAART IJmond Noordzeekanaalgebied Centraal Nautisch Beheer Basijn nr:04/ 2015 IJmuiden,13 maart 2015 Onderwerp: Verkeersmaatregelen tijdens Sail 2015 De Havenmeester van Amsterdam,

Nadere informatie

2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet

2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet 2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 17 november 2012. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. U bent

Nadere informatie

1/16B VESSEL TRAFFIC SERVICES SCHELDE EN HAAR MONDINGEN

1/16B VESSEL TRAFFIC SERVICES SCHELDE EN HAAR MONDINGEN 85 Andere wijzigingen zoals sluiskanalen, adres regeling loodsbestelling, etc. is opgenomen in de nieuwe folder aanvulling op versie 3. _(Bron: Afd. Scheepvaartbegeleiding. dd. 16/03/2005) 1/16B VESSEL

Nadere informatie

(Tekst geldend op: 01-09-2014) Deel I. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1.01. Betekenis van enkele uitdrukkingen

(Tekst geldend op: 01-09-2014) Deel I. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Artikel 1.01. Betekenis van enkele uitdrukkingen (Tekst geldend op: 01-09-2014) Besluit van 26 oktober 1983, tot vaststelling van een reglement houdende bepalingen ter voorkoming van aanvaring of aandrijving op de openbare wateren in het Rijk, die voor

Nadere informatie

Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006)

Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006) Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (koninklijk besluit van 24 september 2006) www.mobilit.belgium.be Inhoud HOOFDSTUK 1. ALGEMENE VOORSCHRIFTEN... 7 Art. 1.01. Betekenis

Nadere informatie

12.02 Functie van de lichtwaarschuwing op het riviergedeelte Oberwesel - St. Goar.

12.02 Functie van de lichtwaarschuwing op het riviergedeelte Oberwesel - St. Goar. - 39 - Bijlage bij protocol 13 1. De inhoudsopgave wordt als volgt gewijzigd: a) De vermelding bij artikel 12.02 komt te luiden: 12.02 Functie van de lichtwaarschuwing op het riviergedeelte Oberwesel -

Nadere informatie

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens>

27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende <praalwagens> FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 27 JANUARI 2008. - Koninklijk besluit betreffende VERSLAG AAN DE KONING Sire, Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014 (Gemeenteblad 2014, nr. );

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014 (Gemeenteblad 2014, nr. ); Onderwerp Datum 16 december 2014 Verordening op de heffing en invordering van Havengeld 2015 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 11 november 2014

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 30 april 2018; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van 15 juli 2002 betreffende de verscherpte loodsplicht voor vaartuigen in de Belgische territoriale zee en vaarwateren

Nadere informatie

Proefvaren en punt 15 van het certificaat. Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart

Proefvaren en punt 15 van het certificaat. Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart Proefvaren en punt 15 van het certificaat Artikel 5.04 Belading tijdens de proefvaart Beladingstoestand van schepen en samenstellen tijdens de proefvaart Schepen en samenstellen die bestemd zijn voor het

Nadere informatie

RIJNHAVENVERORDENING ALPHEN AAN DEN RIJN 2016

RIJNHAVENVERORDENING ALPHEN AAN DEN RIJN 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen aan den Rijn. Nr. 94704 13 juli 2016 RIJNHAVENVERORDENING ALPHEN AAN DEN RIJN 2016 De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn; gezien het voorstel van

Nadere informatie