Om in aanmerking te komen voor de EIA, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om in aanmerking te komen voor de EIA, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:"

Transcriptie

1 1. Inleiding Deze brochure informeert u over de mogelijkheden om in aanmerking te komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling voor energiezuinige producten, waaronder ook verlichting. De producten van Philips voldoen aan de hoogste eisen met betrekking tot energiebesparing en komen daardoor vaak in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). De EIA regeling kent een afdrachtsvermindering van 44% toe op de vennootschapsbelasting over energiezuinige investeringen. Dit resulteert in een netto voordeel van circa 11 % over het voor EIA in aanmerking komende geïnvesteerde bedrag. In deze brochure vindt u alle benodigde informatie om een EIA melding te doen en te beoordelen of het door u aangekochte Philips product in aanmerking komt voor EIA.

2 2. Wat is de EIA? De EIA is een fiscale maatregel die de toepassing bevordert van energie efficiëntere bedrijfsmiddelen, die zijn toe te passen in bouwwerken, processen en transportmiddelen. Daarnaast komen ook investeringen in duurzame energie in aanmerking voor EIA. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen, zijn benoemd op de zogenaamde Energielijst. Doelgroep Aanvragen kunnen worden ingediend door Nederlandse ondernemingen. Het moet gaan om investeringen, waarbij de kosten worden geactiveerd op de balans. Met de EIA kunt u 44% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst voor belastingen of de inkomstenbelasting. Bij een vennootschaps belastingtarief van 25,5% is het netto voordeel 11,2%. De berekening van het netto voordeel voor belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de inkomstenbelasting kan op dezelfde wijze berekend worden. Aanvragen kunnen doorlopend worden ingediend zolang er budget is maar uiterlijk binnen 3 maanden na opdrachtverlening. Het budget voor 2010 is 150 miljoen aan fiscaal voordeel. Voorwaarden Om in aanmerking te komen voor de EIA, dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden: Ondernemingen komen voor EIA in aanmerking wanneer ze investeren in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst. Voorwaarde hierbij is dat het bedrag van de investering op de balans wordt geactiveerd; Het bedrijfsmiddel mag niet al (door een ander) zijn gebruikt; De kosten van één bedrijfsmiddel moeten meer bedragen dan 450; Het totale bedrag aan energie investeringen moet per kalenderjaar minimaal 2200 bedragen; Ten aanzien van bepaalde investeringen zijn vergunningen essentieel. Indien een bouwvergunning, een milieuvergunning of SDE beschikking is vereist, dan moet de belastingplichtige ten tijde van de melding beschikken over een afgegeven vergunning of beschikking; Welke kosten komen aanmerking voor de EIA? Behalve de directe kosten voor het bedrijfsmiddel zelf, komen nog een aantal andere kosten in aanmerking voor de EIA. Dit zijn de volgende kosten: Aanschafkosten, zoals: o Voorzieningen (leidingen, appendages, meet en regelapparatuur) die technisch noodzakelijk zijn voor deze bedrijfsmiddelen en alleen daarvoor gebruikt worden.

3 o Aankoopsom plus bijkomende kosten aan derden voor bedrijfsklaar krijgen (bijv. montagekosten). Voortbrengingskosten, zoals: o Arbeidskosten (eigen medewerkers + inhuur). o Kosten materiaal eigen magazijn of onderdelen bedrijfsmiddelen onder eigen regie. Aanpassing bestaande bedrijfsmiddelen: Kosten nieuwe materialen en montagekosten. Energie, EPA maatwerk advies of actieplan elektromotoren. De volgende kosten komen niet in aanmerking voor de EIA: Kosten voor bedrijfsmiddelen die eerder zijn gebruikt. Kosten voor grond, woningen, personenauto s en vaartuigen die niet zijn bestemd voor beroepsvervoer, dieren, effecten, vorderingen, goodwill, vergunningen, ontheffingen, concessies en andere publiekrechtelijke dispensaties. Subsidies (behalve exploitatiesubsidies). Onderhoudskosten. 3.

4 3. Het aanvraagproces Het proces voor toekenning van de EIA bestaat uit 3 stappen: Stap 1 Meld uw investering aan Meld de investering aan bij het Bureau investeringsregelingen en willekeurige afschrijving (IRWA) te Breda. U vindt het meldingsformulier als bijlage bij dit informatiepakket. De bijbehorende code heeft u nodig voor de aanvraag. U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen. Zorg ervoor dat u de vereiste vergunningen en beschikkingen heeft voor de geplande investering. Agentschap NL kan u vragen dit aan te tonen. Stuur het formulier in binnen drie maanden na de opdracht voor de aanschaf! Het Bureau IRWA moet uw melding ontvangen hebben binnen drie maanden na het eind van het kalenderkwartaal waarin de voortbrengingskosten zijn gemaakt. Neemt u het bedrijfsmiddel waarvoor voortbrengingskosten zijn gemaakt in de loop van datzelfde kalenderkwartaal in gebruik? Meld de kosten dan binnen drie maanden na de datum van ingebruikneming. Stap 2 Behandeling van uw aanvraag U krijgt binnen vier weken een ontvangstbevestiging van het Bureau IRWA met een registratienummer. Dit betekent niet automatisch dat u de EIA krijgt, alleen dat uw melding is geregistreerd. Agentschap NL toetst uw melding op de technische en administratieve eisen van de EIA en geeft een verklaring af als u aan de eisen voldoet. De Belastingdienst stelt vast of u wel of geen EIA krijgt. Stap 3 Verklaring van Agentschap NL Om vast te kunnen stellen of uw investering aan de eisen voldoet, kan Agentschap NL aanvullende informatie bij u opvragen over de volgende zaken. Als uw melding aan alle eisen voldoet, krijgt u binnen acht weken van Agentschap NL een verklaring waarin staat dat uw investering geheel of gedeeltelijk wordt aangemerkt als energie investering. Tijd die u nodig heeft voor het beantwoorden van vragen en het overleggen van vergunningen, wordt daarbij opgeteld. De verklaring kunt u gebruiken als bewijs voor de belastingaangifte. Agentschap NL informeert de Belastingdienst over de controleresultaten. Wordt uw EIA aanvraag (gedeeltelijk) afgewezen? Dan kunt u binnen zes weken na schriftelijke ontvangst van het besluit hiertegen bezwaar maken bij Agentschap NL. De Belastingdienst kan de EIA (gedeeltelijk) accepteren of afwijzen. Bent u het met de beslissing niet eens? Dan kunt u de fiscale bezwaar en beroepsprocedure volgen. Bij de Belastingdienst kunt u de brochure 'Bezwaar en beroep' opvragen. De Belastingdienst stelt de aanslag vast. Als de aanslag eenmaal onherroepelijk is, kunt u op een later moment niet meer kiezen voor EIA.

5 4. Invullen EIA formulier Een exemplaar van het EIA formulier vindt u bijgesloten in bijlage 2. Hieronder vindt u per vraag op het formulier een korte toelichting. Vraag 1: Gegevens belastingplichtige Firma of maatschap Bij een maatschap of vennootschap onder firma geldt: alle maten of firmanten die energieinvesteringsaftrek willen toepassen, moeten apart een formulier Melding/Verzoek om verklaring energie investeringsaftrek inleveren. Elke maat of vennoot moet het investeringsbedrag toepassen naar zijn aandeel in de aanschaf en/of voortbrengingskosten. BIK code De BIK code verwijst naar de bedrijfsklassecode van de Kamer van Koophandel. Een lijst van de belangrijkste BIK codes treft u aan in bijlage 3. Deze code moet de hoofdactiviteit van de onderneming kenmerken. In dit formulier wordt nog geen gebruik gemaakt van SBI codes. Ondernemingscode Met de ondernemingscode geeft u aan om wat voor soort onderneming het gaat. 1 = naamloze vennootschap 2 = besloten vennootschap 3 = coöperatieve vereniging 4 = vereniging maatschappij 5 = stichting 6 = eenmanszaak samenwerkingsverband 7 = vennootschap onder firma 8 = maatschap 9 = commanditaire vennootschap 10 = onderlinge waarborg 11 = Europees economisch 12 = overige (vermeld ook de soort onderneming) Aantal werknemers Ga uit van het gemiddeld aantal werknemers per jaar (in vaste dienst of voor een langere periode ingehuurd).

6 Vraag 2: Contactpersoon/correspondentieadres Bij deze vraag moet u altijd een telefoonnummer invullen van de persoon met wie contact opgenomen kan worden over de melding. Als het adres van de contactpersoon afwijkt van de gegevens bij vraag 1 en u wilt dat de correspondentie met het Bureau IRWA of AgentschapNL over deze melding via de contactpersoon loopt, moet u alle adres gegevens invullen. Vraag 3: Aanschaf en investering Code van de energie investering De code van de energie investering dat u kunt gebruiken is code (Besparingssysteem voor verlichting of klimaat). Bedrag van de investering Als u in aanmerking komt voor verrekening van omzetbelasting van het betreffende bedrijfsmiddel, dan moet u hier het investeringsbedrag exclusief omzetbelasting vermelden. Als u niet in aanmerking komt voor verrekening van omzetbelasting, moet u het bedrag inclusief omzet belasting vermelden. Indien voor een bedrijfsmiddel een maximum investeringsbedrag geldt per kw of per m2 dan mag niet meer worden gemeld dan dit maximum investeringsbedrag. Deze maximum bedragen kunt u vinden bij de desbetreffende omschrijvingen in de Energielijst. Op het formulier kunt u het aantal te installeren kw of aantal aan te brengen m2 aangeven. Voor toepassing van de EIA moet het investeringsbedrag minimaal E 450 bedragen. Het totale bedrag aan investeringen dient ten minste E per kalenderjaar te zijn. Berekening van het investeringsbedrag bij maatschappen en vennootschappen onder firma. Elke maat of vennoot moet afzonderlijk een meldingsformulier indienen. Elke maat of vennoot kan een verdeling kiezen volgens de aandelen in de winst, de kapitaalsverhouding, de aandelen in de stille reserves of eventueel in gelijke delen. Het bedrag dat elke maat of vennoot afzonderlijk op het formulier moet vermelden, is dus het percentage van zijn aandeel, vermenigvuldigd met de totale aanschaf en/of voortbrengingskosten. Vanzelfsprekend is het totaal van de delen nooit meer dan 100%. Subsidie Het kan gaan om al toegekende of toegezegde subsidie, maar ook om aangevraagde of nog aan te vragen subsidie. Het gaat niet om EIA, MIA of VAMIL. Exploitatie subsidie kunt u buiten beschouwing laten. U hoeft deze ook niet in mindering te brengen op het activeringsbedrag. Vraag 4: Locatie bedrijfsmiddel Als u investeert in meer exemplaren van het betreffende bedrijfsmiddel die u op verschillende locaties gebruikt, kunt u bij vraag 4 volstaan met de gegevens van één van de locaties. Welke locatie u kiest, is dan niet van belang.

7 Bijlagen Het is verstandig de volgende documenten reeds bij de aanvraag toe te voegen. Dit om vragen in een later stadium van de beoordeling door het AgentschapNL te voorkomen. Offertes Opdrachtbevestigingen Specificaties ter onderbouwing van de energieprestatie eis Let op: enkele aandachtspunten: Meer of minder werk Wat te doen bij meer of minderwerk dan in eerste instantie gemeld? Indien er sprake is van meerwerk (bijvoorbeeld meer lampen) dan kan een vervolgmelding gedaan worden indien: a) De meldingstermijn nog niet is verlopen. b) Er een extra opdracht gegeven wordt. In dit geval gaat de opdrachttermijn van 3 maanden opnieuw lopen. c) Wordt er geen nieuwe opdracht gegeven en is de meldingtermijn reeds verlopen, maar is de meldingstermijn van de voortbrengingskosten nog niet verlopen, dan kunnen deze alsnog gemeld worden. Zie hoofdstuk 2. Indien er sprake is van minderwerk dan dient daar bij de aangifte rekening mee gehouden te worden (zie volgende hoofdstuk). Lang lopende trajecten Indien voor langlopende trajecten een opdracht afgegeven wordt kunnen alle kosten in een keer gemeld worden, ongeacht de looptijd. Indien voor een langlopend traject meerdere opdrachten afgegeven worden kunnen er voor een dergelijk traject meerdere meldingen gedaan worden. Wat te doen met kosten derden? Kosten derden (bijvoorbeeld van een installateur) kunnen, mits ze voldoen aan alle voorwaarden, op hetzelfde formulier gemeld worden als de aanschafkosten of de voortbrengingskosten (afhankelijk van de situatie en de soort kosten).

8 5. Realisatie en administratie Dossiervorming Voordat kan worden overgaan tot het verrekenen van EIA in de aangifte, dient een dossier te worden aangemaakt dat als onderbouwing dient voor de gemelde investering. Dit dossier bevat zowel projectinhoudelijke als financiële documenten. In deze paragraaf wordt nader ingegaan op de inhoud van het projectdossier. Waarom is dossiervorming van belang? Agentschap NL controleert namens de Minister van Economische Zaken of het Ministerie van VROM in de behandelingsfase al of er (o.a.) sprake is van het tijdig melden van bedrijfsmiddelen en wat de hoogte van de energie investering betreft. Dit doet men veelal op basis van de door de belastingplichtige verstrekte inkooporders/opdrachtbevestigingen en kostenoverzichten. De nadruk van de controle van Agentschap NL is doorgaans technisch administratief en bestrijkt niet de volledige breedte en diepte van het financiële proces bij de belastingplichtige. Agentschap NL komt in beginsel niet terug op een afgegeven verklaring. Wanneer echter binnen 5 jaar blijkt dat bewust geen juiste informatie is gegeven kan een verklaring worden ingetrokken, gevolgd door financiële consequenties. Dit kan bij de EIA tot 5 jaar na datum van de EIA verklaring. De Belastinginspecteur heeft echter de mogelijkheid om dieper in te gaan op het financiële proces van een investering. Met enige regelmaat wordt door de Belastinginspecteur dan ook gecontroleerd of de door een belastingplichtige toegepaste EIA aan alle administratieve voorwaarden voldoet. Er wordt door de Belastinginspecteur onder andere op het volgende gelet: is er voor een EIA melding een verklaring door Agentschap NL namens het Ministerie van Economische Zaken afgegeven? klopt het tijdstip van aanschaf of van voortbrenging en is tijdig gemeld? wanneer is het bedrijfsmiddel in gebruik genomen en wanneer is het betaald? is het bedrag van de investering juist? betreft het een niet eerder gebruikt bedrijfsmiddel? is er sprake van desinvesteringen? Gedurende het aanvraagtraject moeten alle relevante stukken in een apart dossier worden verzameld zodat deze gegevens en documenten bij een eventuele controle direct beschikbaar zijn.

9 Het dossier Wij adviseren u de volgende documenten in dit dossier op te nemen. Aanvraagfase 1. de kopie van de EIA melding (veelal inclusief bijlagen zoals kopie opdrachtbevestigingen); 2. bijbehorende communicatie tussen de belastingplichtige en Agentschap NL / Bureau IRWA, zoals een eventuele vragenbrief en de daarop volgende antwoordbrief; 3. de EIA verklaring. Realisatiefase 1. bewijsstuk(ken) waaruit blijkt wanneer een bepaalde investering voor welk bedrag in opdracht is gegeven en eventuele correspondentie omtrent wijzigingen (bijvoorbeeld meerwerk) aangaande de investering; 2. kopie van de facturen; 3. kopie van de betalingsbewijzen; 4. koppeling met de activa administratie. Voor alle dossiers geldt een wettelijke bewaartermijn van 7 jaar. De belastingplichtige dient de archivering op de juiste wijze te verzorgen. Dit kan door alle dossiers van afgeronde investeringen waarvoor EIA is aangevraagd op een centrale plek te archiveren. Ib/Vpb aangifte Om de verklaring te gebruiken, moet deze worden verwerkt in de aangifte Ib/VpB. Op basis van de aangifte en de fiscale jaarstukken van de belastingplichtige beoordeelt de inspecteur die de aangifte behandelt in hoeverre EIA mogelijk is. De inspecteur kan daarbij ook de boekhouding controleren. De melding van de investering waarover een EIA verklaring is afgegeven door Agentschap NL dient plaats te vinden in de aangifte van het jaar dat de investering is gepleegd. Verrekening is mogelijk voorzover er betalingen zijn verricht, tenzij het bedrijfsmiddel al in gebruik is genomen. Dan kan verrekening voor het gehele bedrag plaatsvinden. De verrekening vindt plaats door het toegestane percentage van de investeringskosten ten laste te brengen van de fiscale winst waardoor per saldo minder Ib/Vpb afgedragen hoeft te worden.

10 Bijzondere bepalingen Tevens is een aantal bijzondere bepalingen van toepassing: Minimaal 25% van de kosten van de aangegane verplichting dient binnen 12 maanden na het aangaan van deze verplichting te zijn betaald (tenzij het bedrijfsmiddel eerder in gebruik is genomen) en het bedrijfsmiddel dient binnen 3 jaar na het begin van het kalenderjaar waarin de investering is gedaan, in gebruik genomen te zijn. Indien hier niet aan voldaan wordt, kan het recht op EIA vervallen! Er is dan sprake van het ongedaan maken van een investering met als gevolg dat reeds genoten aftrek weer bij de fiscale winst moet worden opgeteld, tenzij de Minister hier ontheffing voor geeft. In het geval er geen winst wordt gemaakt, bieden de EIA de mogelijkheid het fiscale verlies te vergroten. Indien er sprake is van een verlies van en de investeringsaftrek bedraagt , dan wordt het belastbaar bedrag Vanaf 2007 geldt dat het verlies (het negatief belastbaar bedrag) van enig jaar kan worden verrekend met de winsten van het voorafgaande jaar (carry back). De alsdan nog resterende verliezen zijn 9 jaar verrekenbaar met de winsten van de toekomstige jaren (carry forward). De verrekening geschiedt in de volgorde waarin de verliezen zijn ontstaan en de belastbare winsten zijn gemaakt. Ondernemingen die onder de inkomstenbelasting vallen kunnen gebruik maken een achterwaartse verliescompensatie van 3 jaar. Bovenstaande betekent dat het netto voordeel kan worden bepaald aan de hand van het EIA percentage zoals dat is vastgesteld in het jaar waarin de investering is gepleegd (of in gebruik genomen of betaald), vermenigvuldigd met Ib/VpB percentage zoals dat geldt in het jaar dat het bedrag ten laste van de winst wordt gebracht. Het exacte netto voordeel kan dus bij meerjarige projecten van jaar tot jaar verschillen.

Hoe werkt de EIA. toegespitst op de Hybrid Steering Pump

Hoe werkt de EIA. toegespitst op de Hybrid Steering Pump TryDo SteeringGear (01) BV De Wetterwille 84 9207 BL Drachten Tel. +31 (0) 649680905 Fax +31 (0) 512 546538 E-mail info@trydo.nl KvK nr. 011.37.155 BTW nr. 8198.94.060.B01 Hoe werkt de EIA toegespitst

Nadere informatie

3. Investeringen. 3.1 Energie-investeringsaftrek (EIA)

3. Investeringen. 3.1 Energie-investeringsaftrek (EIA) 3. Investeringen 3.1 Energie-investeringsaftrek (EIA) Met de EIA stimuleert het ministerie van Economische Zaken de aanschaf van bedrijfsmiddelen door ondernemingen die leiden tot energiebesparing of de

Nadere informatie

Investeren in Duurzame Oplossingen

Investeren in Duurzame Oplossingen Investeren in Duurzame Oplossingen Energie Investeringsaftrek Kleinschaligheidsaftrek Willekeurige Afschrijving Investeren Aan investeringen in duurzame energie zijn subsidies en financiële voordelen gekoppeld.

Nadere informatie

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Energie-investeringsaftrek (EIA) 2018 Energie-investeringsaftrek (EIA) Financieel voordeel voor investeringen gericht op energiebesparing en duurzame energie. Doel De EIA heeft als doel om bedrijven te ondersteunen bij investeringen in

Nadere informatie

Aanvraagformulier MKB Energieleningen

Aanvraagformulier MKB Energieleningen Aanvraagformulier MKB Energieleningen Dit aanvraagformulier is de eerste stap om een energielening met een rentekorting aan te vragen. Op basis van deze aanvraag besluit de provincie of de activiteiten

Nadere informatie

Energielijst In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen

Energielijst In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen Energieinvesterings aftrek (EIA) Energielijst 2018 In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat >> Duurzaam, Agrarisch, Innovatief en Internationaal ondernemen Inhoud Inleiding 3 1.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21101 29 december 2010 Vaststelling van de Uitvoeringsregeling investeringsaftrek Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES

Nadere informatie

Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016

Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Investeren in zonne-energie is voor veel ondernemers een slimme keuze. U bespaart niet alleen jaarlijks op uw energiekosten, u profiteert als ondernemer

Nadere informatie

Energie-investeringsaftrek: Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016

Energie-investeringsaftrek: Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Fiscale voordelen bij aanschaf van zonnepanelen in 2016 Investeren in zonne-energie is voor veel ondernemers een slimme keuze. U bespaart niet alleen jaarlijks op uw energiekosten, u profiteert als ondernemer

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen Fiscale investeringsfaciliteiten en subsidies voor innovatief en duurzaam ondernemen in 2018

Duurzaam ondernemen Fiscale investeringsfaciliteiten en subsidies voor innovatief en duurzaam ondernemen in 2018 www.pwc.nl Duurzaam ondernemen Fiscale investeringsfaciliteiten en subsidies voor innovatief en duurzaam ondernemen in 2018 Inhoud Introductie 3 Investeringsaftrek 4 Energie-investeringsaftrek (EIA) 7

Nadere informatie

2.17. Innovatiekosten

2.17. Innovatiekosten 2.17. Innovatiekosten Om innovatie te stimuleren, bestaat er een belangrijke fiscale faciliteit, de WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk). De WBSO is een fiscale korting die u mag verrekenen

Nadere informatie

energie-investeringsaftrek (EIA) energie & bedrijven www.senternovem.nl/eia E N E R G I E L I J S T 2 0 0 9

energie-investeringsaftrek (EIA) energie & bedrijven www.senternovem.nl/eia E N E R G I E L I J S T 2 0 0 9 E N E R G I E L I J S T 2 0 0 9 energie-investeringsaftrek (EIA) energie & bedrijven www.senternovem.nl/eia Inleiding 2 Hoe werkt de Energie-investeringsafrek? 3 deel 1 Hoe vraagt u Energie-investeringsaftrek

Nadere informatie

DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN LEAF IN 2013

DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN LEAF IN 2013 DE FISCALE VOORDELEN VOOR U ALS ONDERNEMER BIJ AANSCHAF VAN EEN NISSAN IN 2013 Bij de aanschaf van een nieuwe Nissan komt u als ondernemer in aanmerking voor enkele fiscale voordelen die het nog interessanter

Nadere informatie

Bijlage 1. 7.1 Subsidies en belastingvoordelen. Particulieren. es: SDE http://www.agentschapnl.nl/pro grammasregelingen/subsidieregelingzonnepanelen

Bijlage 1. 7.1 Subsidies en belastingvoordelen. Particulieren. es: SDE http://www.agentschapnl.nl/pro grammasregelingen/subsidieregelingzonnepanelen Bijlage 1 7.1 Subsidies en belastingvoordelen Particulieren Subsidi Hyperlink: es: SDE http://www.agentschapnl.nl/pro grammasregelingen/subsidieregelingzonnepanelen Kenmerken: Voor een zon-pv installatie

Nadere informatie

HANDLEIDING FISCALE ONDERSTEUNING VOOR HET VERVANGEN VAN ASBESTDAKEN EN PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN

HANDLEIDING FISCALE ONDERSTEUNING VOOR HET VERVANGEN VAN ASBESTDAKEN EN PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN HANDLEIDING FISCALE ONDERSTEUNING VOOR HET VERVANGEN VAN ASBESTDAKEN EN PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN Wilt u uw stal, loods, schuur of kantoor asbestvrij maken en/of zonnepanelen aanschaffen? Dan kunt u daarvoor

Nadere informatie

Transparante Vennootschap

Transparante Vennootschap Transparante Vennootschap Er is een Transparante Vennootschap (hierna: TV) ingevoerd. Een TV is een naamloze vennootschap (hierna NV) of een besloten vennootschap (hierna: BV) die verzcht heeft om voor

Nadere informatie

Aanleiding Cornelisland moet een duurzaam bedrijventerrein worden. Een duurzaam ingericht bedrijventerrein heeft voor alle partijen voordeel.

Aanleiding Cornelisland moet een duurzaam bedrijventerrein worden. Een duurzaam ingericht bedrijventerrein heeft voor alle partijen voordeel. B I J L A G E N B I J L A G E I T O E L I C H T I N G S U B S I D I E R E G E L I N G Aanleiding Cornelisland moet een duurzaam bedrijventerrein worden. Een duurzaam ingericht bedrijventerrein heeft voor

Nadere informatie

Handleiding investeringsaftrek personenauto s

Handleiding investeringsaftrek personenauto s Handleiding investeringsaftrek personenauto s In deze handleiding gaan wij in op de fiscale regeling van de investeringsaftrek. Hoewel de regelingen per 2014 versoberd zijn, biedt vooral de milieu-investeringsaftrek

Nadere informatie

KIA, MIA en VAMIL-Regeling

KIA, MIA en VAMIL-Regeling KIA, MIA en VAMIL-Regeling Uitleg van de KIA, MIA en VAMIL met betrekking tot de aanschaf van een high speed e-bike. Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken?

Nadere informatie

Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, willekeurige afschrijving

Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, willekeurige afschrijving Inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, willekeurige afschrijving Geldend op 24-07-2009 - Besluit van 27 maart 2001; CPP 2001/366M De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris

Nadere informatie

Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001

Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001 , laatstelijk gewijzigd bij Stcrt. 2009, 20549 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. 1. Deze regeling geeft uitvoering aan de artikelen 3.31, 3.34, 3.36, 3.38 en 3.52 van de Wet inkomstenbelasting

Nadere informatie

bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten van de regeling.

bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten van de regeling. Vennootschapsbelasting - eindejaarstips Tijdelijk maximaal 50% ineens afschrijven in 2013 In 2013 bestaat voor vennootschappen opnieuw een tijdelijke mogelijkheid om versneld af te schrijven op investeringen

Nadere informatie

HANDLEIDING FISCALE ONDERSTEUNING VOOR HET VERVANGEN VAN ASBESTDAKEN EN PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN

HANDLEIDING FISCALE ONDERSTEUNING VOOR HET VERVANGEN VAN ASBESTDAKEN EN PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN HANDLEIDING FISCALE ONDERSTEUNING VOOR HET VERVANGEN VAN ASBESTDAKEN EN PLAATSEN VAN ZONNEPANELEN Wilt u uw stal, loods, schuur of kantoor asbestvrij maken en/of zonnepanelen aanschaffen? Dan kunt u daarvoor

Nadere informatie

www.pwc.nl Toegang tot fiscale voordelen Investeringsfaciliteiten 2013

www.pwc.nl Toegang tot fiscale voordelen Investeringsfaciliteiten 2013 www.pwc.nl Toegang tot fiscale voordelen Investeringsfaciliteiten 2013 Inhoud Voorwoord 5 Investeringsaftrek 7 Energie-investeringsaftrek ( EIA ) 8 Milieu-investeringsaftrek ( MIA ) 13 Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Nadere informatie

Titel. Subtitle. >> Als het gaat om energie en klimaat

Titel. Subtitle. >> Als het gaat om energie en klimaat Titel Subtitle Inhoud Agentschap nl Algemeen EIA Meer informatie 2 agentschap nl Agentschap van Ministerie van Economische Zaken Brug tussen markt en overheid Beleid en ondersteuning op het gebied van:

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (Engels: Photo Voltaic) genoemd. De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2014/2015

RB EINDEJAARSTIPS EN AANDACHTSPUNTEN 2014/2015 Vennootschapsbelasting Verzoek om voorlopige verliesverrekening van 80% Als de vennootschap 2012 met winst heeft afgesloten maar in 2013 een verlies heeft geleden, is het mogelijk om een verzoek in te

Nadere informatie

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip.

Checklist. BusinessInnovator. WBSO en RDA Administratie. Subsidie Tip van uw zakelijke ideeënpartner. Subsidie Tip. Checklist WBSO en RDA Administratie Uw zakelijke vernieuwer zoekt het Netto Ondernemers Geluk voor U! 1 CHECKLIST WBSO EN RDA ADMINISTRATIE Fiscale stimulering van R&D Met de WBSO (Wet Bevordering Speur-

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8]

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8] FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8] Fiscale eindejaarstips Vennootschapsbelasting Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor

Nadere informatie

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies Fiscale zakelijke regelingen & subsidies 6 fiscale regelingen en subsidies voor bedrijven om te besparen op zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom door bedrijven via zonnepanelen is hot. Dat heeft

Nadere informatie

Uw retailpartner in energiezuinige maatregelen!

Uw retailpartner in energiezuinige maatregelen! Uw retailpartner in energiezuinige maatregelen! www.estem.eu ESTEM is uw partner voor advies, levering, montage en monitoring van energiebesparende systemen. ESTEM is toonaangevend op het gebied van klantvriendelijke

Nadere informatie

Energie en Bedrijven energielijst 2010

Energie en Bedrijven energielijst 2010 Agentschap NL Ministerie van Economische Zaken Energie en Bedrijven energielijst 2010 >> Als het gaat om energie en klimaat Inhoud InleidingInleiding 2 1. Hoe werkt de EIA? 4 1.1 De Energie-investeringsaftrek

Nadere informatie

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het

Nadere informatie

Checklist Investeren en Fiscus

Checklist Investeren en Fiscus Checklist Investeren en Fiscus 1. Investeer in bedrijfsmiddelen Ondernemen en investeren gaat hand in hand. Een goede afweging van alle mogelijke gevolgen is de moeite waard. Het vervroegen, uitstellen

Nadere informatie

SRE Investeringsregeling 2013 - Samenwerkingsverband Regio Eindhoven -

SRE Investeringsregeling 2013 - Samenwerkingsverband Regio Eindhoven - SRE Investeringsregeling 2013 - Samenwerkingsverband Regio Eindhoven - Het doel van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen - S&O-afdrachtvermindering (WBSO) is

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagensplan

Volkswagen Bedrijfswagensplan Fiscaal vriendelijk investeren Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kunnen interessante fiscale voordelen van toepassing zijn. Zo geldt naast de investeringsaftrek (KIA) de mogelijkheid om versneld

Nadere informatie

Inleiding 3. Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar 4. Hoe werkt de Energie-investeringsaftrek? 7

Inleiding 3. Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar 4. Hoe werkt de Energie-investeringsaftrek? 7 Inleiding 3 Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar 4 deel 1 Hoe werkt de Energie-investeringsaftrek? 7 deel 2 Hoe maakt u gebruik van de Energie-investeringsaftrek? 16 deel 3 Welke investeringen komen

Nadere informatie

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M,

Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen. Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, Omzetbelasting. Kleine ondernemersregeling Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 26 maart 2013, nr. BLKB/2013/400M, De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

Nadere informatie

This slide contains a slide transition, please do not remove.

This slide contains a slide transition, please do not remove. This slide contains a slide transition, please do not remove. Programma Onderwerpen Even voorstellen Onderneming Inkomstenbelasting Omzetbelasting Auto Belastingrente Vragen Even voorstellen Harm te Hennepe

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2014 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2014 Tot

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2017

Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: WOZ-beschikking 2017 Vervallen tijdklem bij Kapitaalverzekering Eigen Woning Autobelastingen 2017 Geen aftrek BTW bij postbusnummer

Nadere informatie

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven.

Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Research- en developmentaftrek Het doel van de Research- en developmentaftrek (RDA) is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling door het Nederlandse bedrijfsleven. Algemene informatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

Zowel de moedervennootschap als de dochtervennootschap(pen) moet(en) feitelijk in Nederland zijn gevestigd.

Zowel de moedervennootschap als de dochtervennootschap(pen) moet(en) feitelijk in Nederland zijn gevestigd. Onderneemt u vanuit meerdere bv s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv s een fiscale eenheid te laten vormen. Zowel in de vennootschapsbelasting als in de omzetbelasting is een fiscale eenheid

Nadere informatie

Extra fiscaal rendement

Extra fiscaal rendement www.pwc.nl Extra fiscaal rendement Investeringsfaciliteiten 2014 Inhoud Voorwoord 5 Investeringsaftrek 6 Research & development aftrek (RDA) 21 Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O-aftrek) 23

Nadere informatie

Fiscaal voordeel bij innovatief en duurzaam ondernemen

Fiscaal voordeel bij innovatief en duurzaam ondernemen www.pwc.nl Fiscaal voordeel bij innovatief en duurzaam ondernemen Investeringsfaciliteiten 2016 Inhoud Introductie 5 Investeringsaftrek 6 Energie-investeringsaftrek (EIA) Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Nadere informatie

Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 3

Inkomstenbelasting - Winst -- Deel 3 Inkomstenbelasting winst 3 programma Fiscale ondernemersfaciliteiten Uitleg investeringsaftrek Ondernemersaftrek MKB-winstvrijstelling 1 Investeringsaftrek Artikel 3.40 Indien wordt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen

Nadere informatie

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2013 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2013 Tot en met 31-12-2013

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015

Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015 Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het FCB-bestuur in afstemming met

Nadere informatie

Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie

Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie Belastingdienst Verzoek Betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie Voor ondernemingen Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u een betalingsregeling aan voor een onderneming

Nadere informatie

Fiscale en financiële aspecten. 11 september 2013 asbest eraf zonnepanelen erop Bram Faber

Fiscale en financiële aspecten. 11 september 2013 asbest eraf zonnepanelen erop Bram Faber Fiscale en financiële aspecten 11 september 2013 asbest eraf zonnepanelen erop Bram Faber Fiscale en financiële aspecten Inhoud 1. Fiscale investeringsregelingen 2. Fiscale gevolgen stimuleringsmaatregel

Nadere informatie

Regeling Scholing Jeugdzorg

Regeling Scholing Jeugdzorg Regeling Scholing Jeugdzorg Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang heeft het FCB-bestuur in afstemming met sociale partners besloten

Nadere informatie

Nee. Het Bureau Monumentenpanden kan geen beslissing of advies afgeven. U hoeft dit formulier niet verder in te vullen.

Nee. Het Bureau Monumentenpanden kan geen beslissing of advies afgeven. U hoeft dit formulier niet verder in te vullen. Belastingdienst Verzoek Inkomstenbelasting Vennootschapsbelasting Vaststelling aftrekbaarheid onderhoudskosten voor rijksmonumentenpand Over dit formulier Voor wie is dit formulier bestemd? Dit formulier

Nadere informatie

Inleiding 3. Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar 4. Hoe werkt de Energie-investeringsaftrek? 8. Hoe vraagt u Energie-investeringsaftrek aan?

Inleiding 3. Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar 4. Hoe werkt de Energie-investeringsaftrek? 8. Hoe vraagt u Energie-investeringsaftrek aan? Inleiding 3 Wijzigingen ten opzichte van vorig jaar 4 deel 1 Hoe werkt de Energie-investeringsaftrek? 8 deel 2 Hoe vraagt u Energie-investeringsaftrek aan? 12 deel 3 Wat komt in aanmerking voor EIA? 17

Nadere informatie

Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO

Voordeel en administratieve verplichtingen WBSO WBSO U heeft een WBSO-beschikking met een begeleidende brief per post via ons ontvangen van RVO. Hierin wordt u verwezen naar de folder die u eerder in het jaar van ons ontvangen heeft en naar deze website.

Nadere informatie

Een eigen onderneming starten?

Een eigen onderneming starten? Een eigen onderneming starten? 2013 Daar komt heel wat bij kijken. U zult keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld welke rechtsvorm gaat u kiezen, waar gaat u uw bedrijf vestigen, gaat u personeel in dienst nemen?

Nadere informatie

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte Inkomstenbelasting - aandachtspunten T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premie volksverzekeringen zijn ingehouden. In

Nadere informatie

Alleen in 2013: Tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto

Alleen in 2013: Tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto Alleen in 2013: Tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto Alleen in 2013: tot 41,5% investeringsaftrek op uw auto Alleen nog in 2013 kunt u als ondernemer een beroep doen op verschillende vormen van investeringsaftrek.

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Infoblad 1. Regeling Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) Regeling Milieu-Investeringsaftrek (MIA) 2001

Infoblad 1. Regeling Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) Regeling Milieu-Investeringsaftrek (MIA) 2001 Infoblad 1. Regeling Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) 2001 2. Regeling Milieu-Investeringsaftrek (MIA) 2001 De 'Regeling Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen' (VAMIL) biedt

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst RDA

Voorlichtingsbijeenkomst RDA Voorlichtingsbijeenkomst RDA Onderwerpen 1. RDA in het kort 2. Wie komen in aanmerking 3. Hoe werkt de RDA 4. Welke kosten en uitgaven wel 5. Welke kosten en uitgaven niet 6. Lusten en lasten 7. Hoe dient

Nadere informatie

INVESTERINGSFACILITEITEN 2015

INVESTERINGSFACILITEITEN 2015 INVESTERINGSFACILITEITEN 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 1.1 Investeringsfaciliteiten 3 1.2 Het begrip "investeren 3 1.3 Het investeringsmoment 4 2. Investeringsaftrek 6 2.1 Investeringsaftrek algemeen

Nadere informatie

Stichting Open Future Institute

Stichting Open Future Institute Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Stichting Open Future Institute Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2017

Nadere informatie

Asbestsanering en/of plaatsen van zonnepanelen

Asbestsanering en/of plaatsen van zonnepanelen Asbestsanering en/of plaatsen van zonnepanelen DRV Subsidie Advies 17-07-2014 Wilt u uw stal, loods, schuur of kantoor asbestvrij maken en/of zonnepanelen aanschaffen? Dan kunt u daarvoor financiële ondersteuning

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

M I N I S T E R I E V A N F I N A N C I E N

M I N I S T E R I E V A N F I N A N C I E N M I N I S T E R I E V A N F I N A N C I E N DIRECTORAAT-GENERAAL VOOR FISCALE ZAKEN DIRECTIE DIRECTE BELASTINGEN Regeling van 10 december 2008, nr. DB 2008/697M, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/12 GEWIJZIGDE NADERE SUBSIDIEREGELS LIMBURGSE ZONNEPANELEN Officiële naam regeling: Nadere Subsidieregels Limburgse Zonnepanelen Citeertitel: Nadere Subsidieregels Limburgse

Nadere informatie

Subsidieaanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015

Subsidieaanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015 Versie 07-05-2015 Subsidieaanvraagformulier Subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015 (voor het invullen aub eerst het gehele formulier doornemen) Raadhuisplein 2 Postbus 500 3850 AM Ermelo t

Nadere informatie

Ondernemers. Prinsjesdag Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving

Ondernemers. Prinsjesdag Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving Ondernemers Prinsjesdag 2018 Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving 1 Inhoudsopgave Ondernemer... 3 Stapsgewijs naar twee tariefschijven...... 3 Geleidelijke afbouw ondernemersaftrek...... 3 Minder

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips

Fiscale eindejaarstips Fiscale eindejaarstips 1. Energiezuinig- en milieubewust investeren? Beter nu dan later Investeringen in bedrijfsmiddelen met een waarde van minder dan 2.500 komen vanaf 1 januari 2014 niet meer in aanmerking

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 20510 30 december 2009 Regeling aanpassing voor het jaar 2010 van de percentages voor de milieu-investeringsaftrek uit

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage 1: Resultaat 2005

Bijlagen. Bijlage 1: Resultaat 2005 Jaarrekening 25 Koetser CV 1. Balans per 31 december 25 2. Winst- en verliesrekening over 25 3. Toelichting op algemene zaken 4. Toelichting op de balans 5. Toelichting winst- en verliesrekening Bijlagen

Nadere informatie

Tips voor de BV/IB-ondernemer

Tips voor de BV/IB-ondernemer s voor de BV/IB-ondernemer 1. Pas de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek toe U komt in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek indien u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor een bedrag

Nadere informatie

EDOC CONCEPT -1-

EDOC CONCEPT -1- -1- Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van [ ], nr. [ ], houdende vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond inzake de subsidie voor rijksmonumentenonderhoud bij reeds

Nadere informatie

Boekwaarde begin boekjaar Goodwill Overige immateriële vaste activa Totaal immateriële vaste activa 0 0

Boekwaarde begin boekjaar Goodwill Overige immateriële vaste activa Totaal immateriële vaste activa 0 0 Belastingdienst 2017 Fiscale vermogensopstelling Winstberekening Bij de Aangifte vennootschapsbelasting Binnenlandse belastingplichtigen Kalenderjaar 2017 of boekjaar 2017/2018 Naam Stichting Parea Fiscaal

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat SenterNovem herhaaldelijk de beslistermijn heeft geschonden bij de behandeling van aanvragen en bezwaarschriften die door verzoeker namens zijn cliënten

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen.

Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. Veel gestelde vragen en antwoorden over btw-heffing bij particulieren met zonnepanelen. De gevolgen van het arrest van de Hoge Raad (HR 15 december 2017, 15/05937, ECLI:NL:HR:2017:3127) zijn verwerkt in

Nadere informatie

CONCEPT -1- De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

CONCEPT -1- De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, -1- Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van nr. WJZ/1091575(8144), houdende vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond inzake een subsidie ten behoeve van de instandhouding

Nadere informatie

Gegevens belastingplichtige. Naam. Adres Postcode Plaats Telefoon. Inspectienaam Boekjaar van.. t/m

Gegevens belastingplichtige. Naam. Adres Postcode Plaats Telefoon. Inspectienaam Boekjaar van.. t/m Gegevens belastingplichtige Naam Adres Postcode Plaats Telefoon Inspectienaam Boekjaar van.. t/m Regeling functionele valuta van toepassing dit boekjaar? Ingangsdatum Valutacode Factor Koers Vpb aangifte

Nadere informatie

Advieswijzer. Fiscale eenheid 2016 De voor- en nadelen op een rij Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Fiscale eenheid 2016 De voor- en nadelen op een rij Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Fiscale eenheid 2016 De voor- en nadelen op een rij 13-07-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Onderneemt u vanuit meerdere bv s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv s een fiscale

Nadere informatie

Vennootschapsbelasting -- Deel 4

Vennootschapsbelasting -- Deel 4 100% 2014 -- Vennootschapsbelasting -- Deel 4 Programma voor vandaag Fiscale eenheid Wanneer en waarom? Hoe bij afgewaardeerde vorderingen? Verliesverrekening binnen de fiscale eenheid. Voorvoegingsverliezen.

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Verruimde Btw-vrijstelling. Utrecht, 28 januari 2019

Verruimde Btw-vrijstelling. Utrecht, 28 januari 2019 Verruimde Btw-vrijstelling Utrecht, 28 januari 2019 Situatie voor 2019 Nederland huidig recht: de diensten door organisaties die zich de beoefening van sport of de bevordering daarvan ten doel stellen,

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2010/85 Officiële naam regeling: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Citeertitel: Nadere subsidieregels Limburgse Zonnepanelen 2011 Naam ingetrokken regeling:

Nadere informatie

Boekwaarde begin boekjaar Goodwill Overige immateriële vaste activa Totaal immateriële vaste activa 0 0

Boekwaarde begin boekjaar Goodwill Overige immateriële vaste activa Totaal immateriële vaste activa 0 0 Belastingdienst 2017 Fiscale vermogensopstelling Winstberekening Bij de Aangifte vennootschapsbelasting Binnenlandse belastingplichtigen Kalenderjaar 2017 of boekjaar 2017/2018 Naam Stichting Truckers

Nadere informatie

Eindejaarstips

Eindejaarstips Eindejaarstips 2016 In dit document vindt u de belangrijkste eindejaarstips voor de BV/IB ondernemer. Indien u vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Lenssen ondersteunt ondernemers

Nadere informatie

CONCEPT -1- De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

CONCEPT -1- De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, -1- Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van nr. WJZ/1091575(8144), houdende vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond inzake een subsidie ten behoeve van de instandhouding

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2015 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Tips voor ondernemers en rechtspersonen

Tips voor ondernemers en rechtspersonen www.stolk-accountants.nl Tips voor ondernemers en rechtspersonen Pro iteer optimaal van de investeringsaftrek en voorkom dat u door veel kleine investeringen de drempel van 2.300 net niet haalt. Vergeet

Nadere informatie

Checklist verdelen en verrekenen. Huwelijkse voorwaarden

Checklist verdelen en verrekenen. Huwelijkse voorwaarden Checklist verdelen en verrekenen Huwelijkse voorwaarden Zaakgegevens Aan de administratie van de rechtbank te... Naam advocaat: Formulier voor: Naam partij: Naam wederpartij: Advocaat wederpartij: Zaaknummer:

Nadere informatie

Jaarstukken bij de aangifte Vennootschapsbelasting. Vpb

Jaarstukken bij de aangifte Vennootschapsbelasting. Vpb VPB 83-1Z91PL 12345 2009 Jaarstukken bij de aangifte Vennootschapsbelasting 09 Vpb < Waaruit bestaan deze jaarstukken bij de aangifte? Jaarstukken bij de aangifte vennootschapsbelasting Deze jaarstukken

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Uw bv s als fiscale eenheid in De belangrijkste voor- en nadelen op een rij. whitepaper

Uw bv s als fiscale eenheid in De belangrijkste voor- en nadelen op een rij. whitepaper 13.07.16 Uw bv s als fiscale eenheid in 2016 De belangrijkste voor- en nadelen op een rij whitepaper In dit whitepaper: Onderneemt u vanuit meerdere bv s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv

Nadere informatie

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis

Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis Fiscale voordelen en plichten voor starters Frank Navis 16-11-2017 Flynth, prettig kennismaken De adviseurs en accountants van Flynth ondersteunen ondernemers met het realiseren van ambities en doelen.

Nadere informatie

Opdracht tot dienstverlening

Opdracht tot dienstverlening Opdracht tot dienstverlening Dienstverlening biedt de volgende dienstverlening aan. 1. Opstellen van een financiële analyse / inkomensverklaring / financiele analyse. Tariefgroepen (aankruisen wat van

Nadere informatie

HRo - Vennootschapsbelasting -- Deel 4

HRo - Vennootschapsbelasting -- Deel 4 Programma voor vandaag Fiscale eenheid Wanneer en waarom? Hoe bij afgewaardeerde vorderingen? Verliesverrekening binnen de fiscale eenheid. Voorvoegingsverliezen. Wanneer eindigt een fiscale eenheid? Fiscale

Nadere informatie