Instrumentatie algemeen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instrumentatie algemeen"

Transcriptie

1 Instrumentatie algemeen Y Instrumentatie algemeen A. J. G. van Montfoort 1. Inleiding Y Basis voor een begroting Y Regelkringen en referentiecode Y Groeperen van componenten Y Tellen Y Installatiekosten Y Slotwoord Y Bijlage 1. Lettercode in het instrumentsymbool Y Bijlage 2. Piping and Instrument diagrams (PID) Y Bijlage 3. WEBCI-Instrumentatiesamenvatting Y Bijlage 4. Regelafsluiters Y Bijlage 5. Veiligheidsventielen Y Bijlage 6. Veldinstrumenten Y Bijlage 7. Analyse-apparatuur Y Bijlage 8. In- en uitgangen Y

2

3 Instrumentatie algemeen Y Inleiding Van alle onderdelen behorende tot een kostenbegroting is de instrumentatie wel één van de meest besproken maar het minst consistente deel. Dit is verklaarbaar doordat instrumentatie voor de één enkel automatisch regelen betekent, maar voor de ander ook automatisering op hogere niveaus inhoudt. Bij hogere niveaus moet u dan denken aan de optimalisatie van processen, management-informatiesystemen, arbeidsbesparing in de regelkamer etcetera. Dit alles werd mogelijk door de opkomst van de digitale regeltechniek dat software-matige gegevensverwerking mogelijk maakte dit in tegenstelling met de hardware-matige gegevensverwerking bij de analoge regeltechniek. De digitale regeltechniek bracht ook een gehele vernieuwing van de locale instrumenten, veelal met een hogere betrouwbaarheid en mits in voldoende aantallen gefabriceerd, ook voor lagere kosten. Het doel van deze bijdrage aan het handboek is de componenten behorende tot de instrumenttechnische installatie zodanig te groeperen dat een systematische kostenraming mogelijk wordt. De groepering van de componenten zal ook worden doorgetrokken naar het Webci-prijzenboekje. Door die afstemming kan deze bijdrage worden ontlast van getallen die in de loop der tijden alswel door marktinvloeden variëren. Het is ook niet de bedoeling een regeltechnisch stuk te presenteren. Indien u daarvoor interesse hebt, is goede literatuur en fabrikantendocumentatie verkrijgbaar. Voor meer details over hardwarekeuze kunt u Instrumentatie begroten inzien. Nu het woord home-computer in het Nederlandse taalgebruik algemeen wordt geaccepteerd zal de lezer ongetwijfeld begrip hebben voor de vele Engelstalige woorden die in deze bijdrage worden gebruikt. Gaan vertalen maakt het verband tussen symbolen en begrippen er niet beter op. 2. Basis voor een begroting Gedurende de uitvoering van een project zijn twee hoofdfasen waarneembaar waarin gegevens voor de instumentatiebegroting beschikbaar komen. Dit zijn: Process flow diagrams. Dit zijn schematische tekeningen waarop alle apparaten staan vermeld die nodig zijn om het proces te laten verlopen. Daar waar veranderingen in hoeveelheid, druk, niveau of temperatuur plaatsvinden zijn regelkringen getekend.

4 Y Instrumentatie algemeen Componenten voor beveiligingen en voor het beheersen van hulpmaterialen-stromen alswel analyse-instrumenten worden niet vermeld. De massastromen tussen de apparaten onderling, de hulpmaterialen en het produkt staan in een afzonderlijke tabel vermeld. Dit veelal in kmol/h. Piping and Instrument diagrams (PID). Dit zijn eveneens schematische tekeningen die niet alleen alle apparaten weergeven maar ook alle instrumentatiecomponenten. Bovendien zijn ook alle pijpleidingen met fittingen en afsluiters getekend. Een pijpleidingnummer geeft aan de diameter, de drukklasse en het type materiaal. Tussen deze twee fasen wordt veel papierwerk gedaan zoals: Een lijst met alle instrumenten, die de procesgegevens voor die instrumenten vermeldt. Deze lijst wordt genoemd de Instrument Process List en wordt gemaakt door de afdeling proces engineering. De nummering van de instrumenten het zgn. tag nummer wordt door de instrument engineering vastgelegd. Een identieke lijst wordt door de instrument engineer gemaakt. Deze lijst noemt men de Instrument index list. Zij geeft weer alle componenten die toegepast zijn, uiteindelijk met fabrikaat en type vermelding. Bovendien een verwijzing naar een montagetekening hook-up, een bedradingsschema en soms ook waar de component is te vinden op een lay-out-tekening. Instrument data sheets. Een dergelijke sheet, veelal op A4 formaat specificeert een enkel component en wordt ook een onderdeel van de requisitie. Standaards waaraan de instrumenten moeten voldoen. Dit zijn gewoonlijk documenten die voor alle projecten gebruikt worden. Nu worden er begrotingen gemaakt vanaf de eerste fase tot en met de tweede fase of soms nog later. De begroter bij een ingenieursbureau dat het procesontwerp verzorgt, vangt zeker aan in de eerste fase. De begroter bij een installatiefirma dicht bij fase twee. Ook is het mogelijk dat het ingenieursbureau een hoeveelhedenlijst samenstelt, aan de hand waarvan de constructiekosten worden verrekend. Juist omdat deze bijdrage gericht is op een groepering van componenten zal hierna worden aangenomen dat de PID s gereed zijn. In het slotwoord worden mogelijkheden tussen die twee fases aangegeven.

5 Instrumentatie algemeen Y Figuur 1 en 2.

6 Y Instrumentatie algemeen 3. Regelkringen en referentiecode In NEN 3009 valt te lezen dat een automatische regelkring bestaat uit: een proces; een meetorgaan bij voorbeeld een transmitter; een corrigerend orgaan bij voorbeeld een regelafsluiter; een regelaar waarin een vergelijkings- alswel regelorgaan. Een blokschema hiervan vindt u in figuur 1. Deze figuur geeft een gesloten regelkring weer met terugkoppeling. In figuur 2 is dit nogmaals getekend, maar nu op een manier als te vinden op een PID. Het gedeelte van het beveiligingssysteem dat bij de automatische regelkring behoort is eveneens getekend. U ziet ook een aantal letters. Een verklaring van deze letters vindt u in bijlage 1. Die bijlage is overeenkomstig de Instrument Association of America (ISA) en wordt ook buiten het Engelse taalgebied gevolgd. Een nieuwe ontwikkeling is het laten vervallen van dat gedeelte van de regelkring dat in de controlekamer is geplaatst. Dit zijn dan de regelaars, vergrendelingen en alarmeringen. Het velddeel stopt dan met het aangeven van het type ingangssignaal naar de controlekamer. Vanzelfsprekend geldt dat ook voor uitgangssignalen. Bijlage 2 is een PID waar deze filosofie is toegepast. Laten we die bijlage nu als basis nemen voor de bepaling van het aantal componenten. 4. Groeperen van componenten Alvorens de componenten te gaan tellen moet u besluiten hoe u deze wilt groeperen. Dit is geen zaak die alleen de begrotingsafdeling aangaat, maar bedrijfsmatig moet worden benaderd. Dan kunnen de werkelijke kosten van de componenten aan het einde van een project vergeleken worden met de begroting. Op een dergelijke manier kan een goed kosteninzicht worden ontwikkeld. Een bruikbare groepering is aangegeven op bijlage 3. Zoals u ziet is hier begonnen met regelafsluiters. Daarna andere veldapparatuur tot en met de analysers. Bijlagen 4 tot en met 7 geeft een meer gedetailleerde lijst voor de veldinstrumenten. Andere groepen op bijlage 3 zijn: Digitaal regelsysteem. Dit kan worden vastgelegd door het aangeven van het aantal in- en uitgangen.

7 Instrumentatie algemeen Y Een beveiligings- en vergrendelingssysteem. Dit kan eveneens worden vastgelegd met het aantal in- en uitgangen. Enkele blanco groepen zelf te definiëren per project. Kosten voor de bekabeling. Hieronder worden niet alleen de kabels vermeld, maar eveneens alles wat daarbij komt, zoals beschermingspijp, kabelbaan, laskasten etc. Installatiematerialen voor het aansluiten van instrumenten op het proces, beschermkasten, ondersteuningen, vorstbescherming, seals, etc. De totale montagekosten voor de bovenstaande groepen. 5. Tellen In paragraaf 2 is als basis aangenomen een set complete PID s. Dan is er ook een Instrument index list. In dat geval is het handig deze lijst te volgen, want daarin staan alle regelkringen groepsgewijs gerangschikt. Gewoonlijk wordt begonnen met Flow, daarna Pressure, Level, Temperature, Analyses. Het invullen van bijlagen 3 tot en met 8 is dan gemakkelijk. Een dergelijke Instrument index list is in dit stuk niet opgenomen. Daarom gaan we nu terug naar bijlage 2. Hierop staat een enkel stuk apparatuur met een groot aantal instrumentatiecomponenten. In een complete chemische fabriek is een veelvoud aan dergelijke stukken apparatuur te vinden. Daarom is het zaak zodanig te tellen dat u later iedere component weet terug te vinden. Dit is mede gewenst door de mogelijke veranderingen in een latere fase van het project. Veranderingen vereisen veelal prijsaanpassingen, dus u moet kunnen vinden waar uw aantallen geteld zijn. Om te beginnen is bijlage 4 ingevuld, de regelafsluiters en de veiligheidsafsluiters. Kosten van afsluiters worden beïnvloed door zowel de afmetingen, de ontwerpdruk en de materiaaleisen. Daarom is het verstandig al deze gegevens in te vullen. Voor bijlage 5, de veiligheidsventielen geldt dat ook. Echter in mindere mate, omdat deze groep relatief gezien minder kosten vergt. Bijlage 6, de veldinstrumenten. De niet in pijpleidingen gemonteerde instrumenten zijn in kosten vrijwel constant voor een grote alswel kleine installatie. Indien de procescondities speciale materialen eisen boven ss 316, bijvoorbeeld Hastelloy, dan geeft dat wel hogere kosten. Instrumenten die in de leidingen worden gemonteerd, zoals magnetische flowmeters zijn voor grotere capaciteiten ook hoger in prijs. Bovendien gaan medium-eigenschappen dan meespelen, zoals zuiverheid en viscositeit.

8 Y Instrumentatie algemeen Bijlage 7, analyse-apparatuur. Hier moet niet alleen gekeken worden naar de kosten van het instrument, maar ook naar het monsternameapparaat. Is het monstername-punt veraf van het analyse-instrument, bijvoorbeeld 100 meter, dan moet u ook die kosten meenemen. Een drievoudige prijs voor een geïnstalleerd analyse-apparaat ten opzichte van een kaal instrument is geen uitzondering. De in deze drievoud begrepen kosten voor bekabeling, installatiematerialen en montage moeten in de juiste rubrieken worden geplaatst. Bijlage 8, een lijst voor in- en uitgangen. Deze lijst heeft twee delen namelijk het deel dat bij het regelsysteem behoort en het deel dat bij het beveiligingssysteem behoort. Een dergelijke splitsing komt veel voor bij continue processen. Bij in stappen verlopende processen (batchgewijs produceren) zijn de vergrendelings- en beveiligingskringen bepalend en gaan beide delen in elkaar op. Met behulp van het Webci-prijzenboekje, editie 13 zijn de bijlagen ingevuld. Het totaal per bijlage is naar bijlage 3 overgebracht. Tot slot moeten de overige groepen op bijlage 3 nog worden ingevuld. Daarvoor kunt u de aantallen van bijlagen 4 t/m 8 gebruiken en met behulp van onderstaande lijst berekenen. 6. Installatiekosten Overeenkomstig bijlage 3 zijn deze kosten in twee groepen verdeeld namelijk: a. bekabeling; b. installatiematerialen. De montagekosten in manuren staan ook vermeld, maar worden na het vermenigvuldigen met een uurtarief als een totaalpost montage kosten op bijlage 3 aangegeven. Installatiekosten Materialen Manuren a. Elektrische aansluiting Meeraderige kabels lang ca. 200 meter Plaatsen en aansluiten van een paneelsectie 40 b. Pneumatische aansluiting Flow of dp transmitter FT/PdT Pressure transmitter PT Pressure switch PS 300 6

9 Instrumentatie algemeen Y Installatiekosten Materialen Manuren Pressure indicator PI Level transmitter of switch LT/LS 16 Level gauge LG 8 Temperature transmitter TT Thermo couple TE 1 Temperature indicator TI 1 7. Slotwoord Bovenstaand is een methode aangegeven om een gedetailleerde instrumentatiebegroting te maken. Eenmaal in het bezit van een dergelijke begroting is het mogelijk de waarden te berekenen per kengetal. Als kengetal kunt u alles kiezen. Bij een discontinu proces, waarvan een reactor op bijlage 2, kunt u de kosten per apparaat bepalen. Echter indien het aantal leidingen naar de reactor verandert ofwel de leidingdiameters, dan moet u dit uiteraard corrigeren. Een makkelijker te overziene methode is iedere groep van bijlage 3 uit te drukken per geregelde uitgang, dus per AO. Het aantal regelafsluiters is in iedere fase van de projectuitvoering snel te bepalen. Wel zal het totaal van in de pijpleidingen gemonteerde onderdelen aangepast moeten worden met een plantcapaciteitsfactor. In mindere mate geldt dit ook voor de bekabeling en de montage kosten.

10 Y Instrumentatie algemeen Bijlage 1. Lettercode in het instrumentsymbool FIRST LETTER MEASURED OR MODIFIER INITIATING VARIABLE READOUT OR PASSIVE FUNCTION SUCCEEDING LETTERS OUTPUT FUNCTION MODIFIER A Analysis Alarm B Burner Flame User s Choice User s Choice User s Choice C Conductivity (Electrical) Control D Density (Mass) or Specific Gravity Differential E Voltage (EMF) Primary Element F Flow Rate Ratio (Fraction) G Gaging (Dimensional) Glass H Hand (Manually Initiated) High I Current (Electrical) Indicate J Power Scan K Time or Time- Schedule Control Station L Level Light (Pilot) Low M Moisture or Humidity Middle or Intermediate N User s Choice User s Choice User s Choice User s Choice O User s Choice Orifice (Restriction) P Pressure or Vacuum Q Quantity or Event Integrate or Totalize Point (Test Connection) R Radioactivity Record or Print S Speed or Frequency Safety Switch T Temperature Transmit U Multivariable Multifunction Multifunction Multifunction V Viscosity Valve, Damper, or Louver W Weight or Force Well X Unclassified Unclassified Unclassified Unclassified Y User s Choice Relay or Compute Z Position Drive, Actuate or Unclassified Final Control Element

11 Instrumentatie algemeen Y Bijlage 2. Piping and Instrument diagram (PID)

12 Y Instrumentatie algemeen Bijlage 3. WEBCI-Instrumentatiesamenvatting Datum: Project nummer: Prijspeil: Gemaakt door: Regelafsluiters blad 4, Veiligheidsventielen blad 5, Veldinstrumenten blad 6, Regelsysteem, Beveiligingssysteem Analyse Optional Optional Bekabeling, Installatiematerialen, Montage kosten, Totaal, Bijlage 4. Regelafsluiters Kolom: TV104 LP stoom 50 ND40 CS C Y 1, 4900 FV112 doseer 20 ND40 SS C Y 1, 3900 SOV201 LP stoom 50 ND40 CS B N 1, 4400 SOV202 proces 300 ND40 SS BY N 1, SOV203 proces 80 ND40 SS B N 1, 5500 SOV204 vacuüm 80 ND40 SS B N 1, 5500 SOV205 proces 150 ND40 SS B N 1, SOV206 doseer 25 ND40 SS B N 1, 3400 SOV207 doseer 20 ND40 SS B N 1, 3400 SOV208 doseer 25 ND40 SS B N 1, 3400 Totaal, Verklaring van kolomnummer 1 Tag nummer. 2 Medium door de afsluiter. 3 Flensmaat van het afsluiterhuis. 4 Drukklasse. 5 Materiaal van het huis. CS = carbon steel, SS = stainless st. 6 Type afsluiter. C = cage, BY = butterfly, B = Ball. 7 Klepstandsteller. Y=Yes,N=No. 8 Aantal. 9 Prijs voor het genoemde aantal.

13 Instrumentatie algemeen Y Bijlage 5. Veiligheidsventielen PSV300 overdruk ND40/ND10 SS 100/ Verklaring van kolomnummer 1 Tag nummer. 2 Medium door het ventiel, of functie. 3 Drukklasse inlaatkant/uitlaatkant. 4 Materiaal van het huis. 5 Flensmaat inlaatkant/uitlaatkant. 6 Aantal. 7 Prijs voor het genoemde aantal. In bijlage 5 alswel bijlage 4 kunnen nog kolommen worden toegevoegd. Voor bijlage 4 is dit ontwerptemperatuur, kv-waarde en de ontwerpdruk. Voor bijlage 5 identiek, echter dan geen kv-waarde, maar een letter welke aangeeft de orifice area in mm 2. Bijlage 6. Veldinstrumenten Vortex meter FT NW150/NW50 2, Magflo meter FT NW20 1, 9600 Druk transmitter PT 2, 5100 Druk schakelaar PS 1, 900 PT100 element TE 4, 2400 Stroom transmitter XT 1, 2800 Totaal, Verklaring van kolomnummer 1 Type veldinstrument. 2 Code volgens bijlage 1. 3 Aantal. 4 Prijs voor het genoemde aantal. Bijlage 7. Analyse-apparatuur Op bijlage 2 komt geen analyse-instrument voor. Bijlage 8. In- en uitgangen Analoge ma ingang AI 6 Analoge ma uitgang AO 2 Discrete ingang DI 17 Discrete uitgang DO 8 PT100 ingang RI 4

14

Wat is Instrumentatie? Regeltechnieken.org (Ing.Ph. Van den Eynde, Msc)

Wat is Instrumentatie? Regeltechnieken.org (Ing.Ph. Van den Eynde, Msc) Wat is Instrumentatie? Regeltechnieken.org (Ing.Ph. Van den Eynde, Msc) Inleiding Het doel van deze presentatie is een korte inleiding te geven in de instrumentatie. Ik spreek vooral over analoge metingen

Nadere informatie

Documenten in de instrumentatie

Documenten in de instrumentatie Documenten in de instrumentatie Door Philippe Van den Eynde Inhoud Documenten Stadia in een instrumentatie project Welke documenten in welke stadia Documenten Spec's P&I.D Instrument index & I/O list Keyplan

Nadere informatie

Set-Up instructies MULTICONTROLLER _R02

Set-Up instructies MULTICONTROLLER _R02 Set-Up instructies NL MULTICONTROLLER 0664040_R02 Pagina 3 4 5 6 7 8 9 Beschrijving van de set-up mogelijkheden: 0-10V. Gebruik deze instelling indien u de ventilator 0-10V wilt regelen. Aan/Uit. Gebruik

Nadere informatie

Data acquisitie en netwerken in de procesindustrie

Data acquisitie en netwerken in de procesindustrie Data acquisitie en netwerken in de procesindustrie Data acquisitie en netwerken in de procesindustrie M.M.H. Starmans Schrijver: M.M.H. Starmans Coverontwerp: M.M.H. Starmans ISBN: 9789402164053 M.M.H.

Nadere informatie

MEET- EN REGELTECHNIEK ir. Bart Schotsman

MEET- EN REGELTECHNIEK ir. Bart Schotsman Week 1: Introductie regeltechniek ArcelorMital, walsen van staal https://www.youtube.com/watch?v=xao1zsvo8pc https://www.youtube.com/watch?v=zhi--waaxy0 MEET- EN REGELTECHNIEK ir. Bart Schotsman Week 1:

Nadere informatie

HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN

HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN M A N U A L HANDLEIDING - ACTIEVE MOTORKRAAN MANUAL - ACTIVE MOTOR VALVE Model E710877 E710878 E710856 E710972 E710973 www.tasseron.nl Inhoud / Content NEDERLANDS Hoofdstuk Pagina NL 1 ALGEMEEN 2 NL 1.1

Nadere informatie

39 INSTRUMENTATIESCHEMA S

39 INSTRUMENTATIESCHEMA S PROCESTECHNIEK Videoles Wat leer je? de basissymbolen voor een instrument, een meetleiding, een signaalleiding, een bedienend element en een corrigerend orgaan (regelklep) in een schema herkennen; uitleggen

Nadere informatie

ExxonMobil. Analyser Wensen. Arno van Adrichem

ExxonMobil. Analyser Wensen. Arno van Adrichem Wensen Arno van Adrichem Opbouw Presentatie Waarom gebruiken we analysers Categorieën van analysers Validatie en calibratie Data acquisitie Data analyse Waarom gebruiken we analysers? Veiligheid, Gezondheid

Nadere informatie

Rub-Block RB100DN met PT100 sensor

Rub-Block RB100DN met PT100 sensor Rub-Block RB100DN met PT100 sensor Inhoudsopgave 1. Toepassing 3 2. Waarschuwingen en symbolen in deze gebruiksaanwijzing 3 3. Functie 3 3.1 Rub-Block met PT100 sensor 3 3.2 Meetomvormer optioneel 4 4.

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen Samenvatting door A. 1243 woorden 12 april 2013 7,6 12 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde Systemen Systemen We onderscheiden 3 soorten gegevensverwerkende systemen: meetsysteem: meet een grootheid

Nadere informatie

Praktische regeltechniek voor de procesindustrie

Praktische regeltechniek voor de procesindustrie Praktische regeltechniek voor de procesindustrie Praktische regeltechniek voor de procesindustrie M.M.H. Starmans & G.J. Siemons Schrijver: M.M.H. Starmans Coverontwerp: M.M.H. Starmans ISBN: 9789402162196

Nadere informatie

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar

Digitale systemen. Hoofdstuk 6. 6.1 De digitale regelaar Hoofdstuk 6 Digitale systemen Doelstellingen 1. Weten dat digitale systemen andere stabiliteitsvoorwaarden hebben In deze tijd van digitalisatie is het gebruik van computers in regelkringen alom.denk maar

Nadere informatie

GRUNDFOS injectieregelafsluiter. Submersible Pump Valve

GRUNDFOS injectieregelafsluiter. Submersible Pump Valve GRUNDFOS injectieregelafsluiter Submersible Pump Valve 2 Grundfos full-line supplier ÓÓk voor Warmte Koude Opslag Als pompfabrikant is Grundfos al jaren actief in de markt van de warmte en koude opslag

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Edegem, 8 juni 2010. PROFIBUS Belgium VZW PROFIBUS, PROFINET & IO-Link

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag. Edegem, 8 juni 2010. PROFIBUS Belgium VZW PROFIBUS, PROFINET & IO-Link De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag Edegem, 8 juni 2010 PROFIBUS Belgium VZW PROFIBUS, PROFINET & IO-Link 2010 Profibus in de procesindustrie 2 Jaap Westeneng PROFIBUS in de procesindustrie Aansluiting

Nadere informatie

De service van KROHNE reikt verder.

De service van KROHNE reikt verder. De service van KROHNE reikt verder. Servicebrochure KROHNE: toonaangevend in meetinstrumentatie KROHNE staat voor een breed pakket aan hoogwaardige meetinstrumen tatie. Sinds het begin van de vorige eeuw

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Signaalverwerking

Hoofdstuk 5: Signaalverwerking Hoofdstuk 5: Signaalverwerking Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 5: Signaalverwerking Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. Elektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

Optinet-MX-V2. Ethernet IO-modules. Opticom Engineering B.V.

Optinet-MX-V2. Ethernet IO-modules. Opticom Engineering B.V. Optinet-MX-V2 Ethernet IO-modules Opticom Engineering B.V. INSTALLATIE - 2 - januari 2012 TOEPASSING De Optinet-V2 kan worden uitgebreid met externe ethernet IO-modules. Deze modules kunnen worden aangesloten

Nadere informatie

Products Solutions Services. High Level Alarms. Industrial Safety

Products Solutions Services. High Level Alarms. Industrial Safety Products Solutions Services High Level Alarms Industrial Safety Erwin Post Product Manager Level Tankgauging Praxis mit Gamma. ATEX SIL Endress+Hauser B.V. Nikkelstraat 6 1411 AJ Naarden The Netherlands

Nadere informatie

Introductie Capa Switch KLS 100 - Algemeen

Introductie Capa Switch KLS 100 - Algemeen Introductie Capa Switch KLS 100 - Algemeen Opmerking: De Capa Switch KLS 100 mag alleen worden toegepast zoals omschreven in deze gebruiksaanwijzing. De Capa Switch KLS 100 capacitieve niveauschakelaar

Nadere informatie

Welke bijdrage leveren digitale sensoren voor de Smart Industry?

Welke bijdrage leveren digitale sensoren voor de Smart Industry? Welke bijdrage leveren digitale sensoren voor de Smart Industry? Agenda Smart Industry Smart Sensoren anno 2016 Analoge sensoren Digitale sensoren IO-link sensoren Slot Smart Industry Industrie 4.0 is

Nadere informatie

monstername conditioneringsysteem

monstername conditioneringsysteem monstername conditioneringsysteem Niet alleen complete meetsystemen voor het meten en registreren van de emissies is een specialiteit van Multi Instruments Analytical B.V., ook het ontwerpen en produceren

Nadere informatie

Sensoren bereik. Display status

Sensoren bereik. Display status Algemeen installatiediagram LED Digitale display Display Hoofdunit Bij het achteruit rijden zal het display weergeven: 1.5m Veilig Groen 1.3-1.4m Veilig Groen 1.0-1.2m Veilig Groen 0.7-0.9m Alarm Geel

Nadere informatie

De PROFIBUS & PROFINET dag 2009. Edegem, 10 juni 2009

De PROFIBUS & PROFINET dag 2009. Edegem, 10 juni 2009 De PROFIBUS & PROFINET dag 2009 Edegem, 10 juni 2009 Wat is PROFIBUS? Ronald Poosen PI Competence Center ACRO 2 Waarom PROFIBUS - Centrale PLC - Sensoren/Actuatoren - Gebaseerd op 4-20mA of 0-10V technologie

Nadere informatie

MEET- EN REGELTECHNIEK. Door Carl Maegerman

MEET- EN REGELTECHNIEK. Door Carl Maegerman MEET- EN REGELTECHNIEK Door Carl Maegerman Algemeen Uurregeling 18.00u - 19.45u les 19.45u - 20.00u pauze 20.00u - 21.15u les Inhoud cursus Ingangsproef - eindexamen En nu eventjes over U!!! 1a - DOUCHE

Nadere informatie

SALAMANDER Gebruiksaanwijzing

SALAMANDER Gebruiksaanwijzing SALAMANDER Gebruiksaanwijzing Art.no. 688.003 (AT-936) 1 INDEX Hoofdstuk Omschrijving Pagina 0 Introductie 2 1 Functies & Gebruik 3 2 Product Specificaties 3 3 Vervoer & Opslag 3 4 Instructies 3 5 Gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Basics flowmetingen. De basis informatie over: Thermal Mass / Positive Displacement / Turbine / Verschildruk en VA Flowmeters

Basics flowmetingen. De basis informatie over: Thermal Mass / Positive Displacement / Turbine / Verschildruk en VA Flowmeters Basics flowmetingen De basis informatie over: Thermal Mass / Positive Displacement / Turbine / Verschildruk en VA Flowmeters Thermische Flowmeters (in-line & by-pass principe) Thermische massa flowmeter

Nadere informatie

Het begroten van kosten van reservedelen

Het begroten van kosten van reservedelen Het begroten van kosten van reservedelen Y9050 1 Het begroten van kosten van reservedelen Ing. J. Kok 1. Inleiding Y9050 3 1.1. Onderhoudsfilosofie Y9050 3 1.2. Locatie Y9050 4 2. Begrotingsmethodiek Y9050

Nadere informatie

Installatie-instructie

Installatie-instructie Document vertaald uit het Engels -NL 2013-06-25 A003 Inhoudsopgave 1 Conformiteitsverklaring... 1 2 Waarschuwingen... 2 3 Inleiding product... 3 3.1 Algemeen... 3 3.1.1 Beschrijving van de ruimteregeling...

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1-

De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1- Computerhandleiding De computerhandleiding bestaat uit de onderdelen: Knopfuncties De schermen Het selecteren en instellen van de programma s -1- Knopfuncties Er zijn in totaal 6 toetsen aanwezig, namelijk

Nadere informatie

DTM - HART SERIES 4000, 4000-SAN, DP-4000 en TT-4000

DTM - HART SERIES 4000, 4000-SAN, DP-4000 en TT-4000 HANDLEIDING DTM - HART SERIES 4000, 4000-SAN, DP-4000 en TT-4000 Voor optimaal gebruik lees de aanbevelingen en waarschuwing van deze handleiding aandachtig door. Geproduceerd door: www.klay.nl Nijverheidsweg

Nadere informatie

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag

De PROFIBUS, PROFINET & IO-Link dag De, PROFINET & IO-Link dag 2011 2 in de praktijk De mogelijkheden, toepassingen en voordelen. Daan Roks, Intation Agenda 3 netwerken 4 Een Netwerk (WSN) is: een draadloos netwerk bestaande uit ruimtelijk

Nadere informatie

appendages and instrumentation for piping, tank and machinery appendages en instrumentatie LEVERINGSPROGRAMMA

appendages and instrumentation for piping, tank and machinery appendages en instrumentatie LEVERINGSPROGRAMMA appendages en instrumentatie LEVERINGSPROGRAMMA Appendages voor leiding, tank en machinery. PandID - Piping and Instrumentation Devices Een team tot uw dienst Wij danken u voor de belangstelling die u

Nadere informatie

SPRAAK MODULE INT-VG. 1. Eigenschappen. 2. Specificaties

SPRAAK MODULE INT-VG. 1. Eigenschappen. 2. Specificaties SPRAAK MODULE INT-VG int-vg_nl 12/11 De INT-VG module werkt samen met de INTEGRA en VERSA alarmsystemen en maakt implementatie van spraakberichten mogelijk (deze module vervangt de CA-64 SM spraak synthesizer

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift Pool Basic EVO ph - Redox

Bedieningsvoorschrift Pool Basic EVO ph - Redox Heuff Zwembaden & Wellness Bentemmerstraat 11 6942 EZ Didam 0316 220903 06 20073876 0316 221609 info@heuff-zwembaden.nl http://www.heuff-zwembaden.nl Bedieningsvoorschrift Pool Basic EVO ph - Redox - 1

Nadere informatie

Functionele Veiligheid en SIL. Gebruik van Partial Stroke Testing. Willem van der Bijl PRODUCA Consultancy BV

Functionele Veiligheid en SIL. Gebruik van Partial Stroke Testing. Willem van der Bijl PRODUCA Consultancy BV PRODUCA Functionele Veiligheid en SIL Gebruik van Partial Stroke Testing Willem van der Bijl PRODUCA Consultancy BV Copyright PRODUCA Communicatie BV Toepassing van SIL-r6.PPT / WvdB / Mei, 2009 / Blz.

Nadere informatie

LED Digitale display. Algemeen installatiediagram. Sensoren bereik. Display. 0.3-0.0 Gevaar. 1.5-1.1 Veilig. 2.5-1.6 Veilig. 1.0-0.4 Alarm.

LED Digitale display. Algemeen installatiediagram. Sensoren bereik. Display. 0.3-0.0 Gevaar. 1.5-1.1 Veilig. 2.5-1.6 Veilig. 1.0-0.4 Alarm. Algemeen installatiediagram LED Digitale display Display Hoofdunit 2.5-1.6 1.5-1.1 1.0-0.4 Alarm 0.3-0.0 Gevaar Belemmering Achteruitrijdlicht Links Midden links Middel rechts Rechts Sensoren bereik Sensor

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift Pool Basic EVO ph - Redox

Bedieningsvoorschrift Pool Basic EVO ph - Redox Bedieningsvoorschrift Pool Basic EVO ph - Redox Hydrochemie-Conhag B.V. Pool Basic ph - Redox versie 0707-1 - Inhoud A. PoolBasic ph redox unit B. PVC zuigslang 4/6 (2x 2 mtr.) C. PE persslang 4/6 (2x

Nadere informatie

OPTILOG-900 OPTILOG-900

OPTILOG-900 OPTILOG-900 o Actief o Alarm Opticom Engineering B.V. INSTALLATIE - 1 - januari 2002 ALGEMEEN De Optilog-900 bestaat uit een compleet micro-computersysteem en wordt gebruikt als een universele interface voor trendregistratie,

Nadere informatie

Student: René Welter Studentnummer: Bedrijfsonderdeel: Gem. Den Haag Pagina 1/8

Student: René Welter Studentnummer: Bedrijfsonderdeel: Gem. Den Haag Pagina 1/8 Opdracht 1a: Blokschema en beschrijving Na de staalbereiding wordt het staal in een continu gietproces uitgegoten tot plakken. Meestal 2 meter breed en 225 mm dik. In verschillende stappen wordt dit staal

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022. Microprocessor Volledig vrij instelbare controller

GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022. Microprocessor Volledig vrij instelbare controller GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022 Microprocessor Volledig vrij instelbare controller HD9022 MICROPROCESSOR CONFIGURATIE CONTROLLER De microprocessor gestuurde controller HD9022 is een aflees- en regelunit met

Nadere informatie

Zone 1 & zone 2 Zone 21 & zone 22

Zone 1 & zone 2 Zone 21 & zone 22 Index Elektro Omschrijving: Index Elektro levert een compleet programma explosieveilige bedienings- en signaleringscomponenten. Het programma omvat: - drukknoppen, dubbele drukknoppen, paddenstoeldrukknoppen

Nadere informatie

ISO 14119 - Veranderingen? M. Drost

ISO 14119 - Veranderingen? M. Drost 1 Inhoud Functieblokkering? Stellingen Algemeen Basis schakelen Veranderingen Codering typen Vergrendeling Foutuitsluiting Serieschakeling Conclusie 2 Interlocking devices associated with guards Principles

Nadere informatie

Intelligente en toegankelijke proces & instrumentatie diagramma s (P&ID) met Creo Schematics. Koenraad Achten Presales Engineer

Intelligente en toegankelijke proces & instrumentatie diagramma s (P&ID) met Creo Schematics. Koenraad Achten Presales Engineer Intelligente en toegankelijke proces & instrumentatie diagramma s (P&ID) met Creo Schematics Koenraad Achten Presales Engineer Wie is Savaco Platinum Partner van PTC 25 jaar ervaring CAD, PDM & PLM Gevestigd

Nadere informatie

MURRELEKTRONIK IO-LINK, EN NU? Roel Janssen

MURRELEKTRONIK IO-LINK, EN NU? Roel Janssen MURRELEKTRONIK IO-LINK, EN NU? Roel Janssen MURRELEKTRONIK Onze systemen en waar u deze kan tegenkomen. Elektronica in de schakelkast I/O-Systemen Automotive Interfaces Aansluittechniek Werktuigmachine

Nadere informatie

IxI-R200+ DIGITALE CONTROLLER. Technische gegevens.

IxI-R200+ DIGITALE CONTROLLER. Technische gegevens. Technische gegevens IxI-R200+ DIGITALE CONTROLLER Rf-Technologies nv Lange Ambachtstraat 40-9860 Oosterzele - België - Tel. +32 9 362 31 71 - Fax +32 9 362 33 07 - www.rft.be - info@rft.be www.rft.be X7-A

Nadere informatie

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display 1 Product en type naam 1.1 Intelligent LCD Display 1.2 Model: APT12LCD800S 2 Elektrische Parameters 24V/36V/48V batterij ondersteuning Rated operating

Nadere informatie

Your added value provider

Your added value provider Energiebesparing Presentatie Energiebesparing waarom? Meer netto winst Efficient proces Energie besparen Minder CO2 beter milieu Minder onderhoud Energiebesparing: Energieverbruik Wereldwijd Rendement,

Nadere informatie

Dynamic S Steeringgear

Dynamic S Steeringgear Dynamic S Steeringgear De Dynamic S stuursystemen zijn speciaal bedoeld voor commerciële vaartuigen, waarbij stuurcomfort, levensduur en efficiëntie voorop staan. De systemen komen vanwege hun revolutionaire

Nadere informatie

Verwarmer warmwater Verdyn

Verwarmer warmwater Verdyn 1 Verwarmer warmwater Verdyn OC Verhulst Albert Einsteinweg 10 5151 DL Drunen Nederland Tel.: +31(0)416 672 200 Fax: +31(0)416 340 785 www.oc-verhulst.nl OC Verhulst is een handelsnaam van Verhulst Klimaattechniek

Nadere informatie

EC Vent Installatie-instructies

EC Vent Installatie-instructies -NL 15-03-2011V.A-002 Inhoudsopgave 1 Conformiteitsverklaring... 1 2 Waarschuwingen... 2 3 Inleiding product... 3 3.1 Algemeen... 3 3.1.1 Beschrijving van de ruimte-unit... 3 3.1.2 Beschrijving van de

Nadere informatie

Automatisch strangregelventiel Ballorex Dynamic 750 PICV

Automatisch strangregelventiel Ballorex Dynamic 750 PICV Ballorex Dynamic Omschrijving De automatische strangregelventielen type COMAP 750PICV bezitten buiten de functie van regelventiel ook deze van debietregelaar. De dynamiek van het concept garandeert de

Nadere informatie

Algemeen... blz 2. Blokschema... blz 2. Beschrijving besturingseenheid type 1290... blz 2 en 3

Algemeen... blz 2. Blokschema... blz 2. Beschrijving besturingseenheid type 1290... blz 2 en 3 Index Algemeen................................................................... blz Blokschema.................................................................. blz Beschrijving besturingseenheid type

Nadere informatie

DTM - HART SERIE 2000 en 2000-SAN

DTM - HART SERIE 2000 en 2000-SAN HANDLEIDING DTM - HART SERIE 2000 en 2000-SAN Voor optimaal gebruik lees de aanbevelingen en waarschuwing van deze handleiding aandachtig door. Geproduceerd door: www.klay.nl Nijverheidsweg 5 Postbus Box

Nadere informatie

TECHNISCH DATA BLAD. VALSIR decentrale WTW unit BREZZA60

TECHNISCH DATA BLAD. VALSIR decentrale WTW unit BREZZA60 TECHNISCH DATA BLAD VALSIR decentrale WTW unit BREZZA60 Decentrale ventilatieunit WTW unit lokaal geïnstalleerd: Valsir Brezza 60. Decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning per ruimte voor zowel

Nadere informatie

IQ4E Roadshow. Presentatie. Resilient. Conformity to Guidelines. & Standards

IQ4E Roadshow. Presentatie. Resilient. Conformity to Guidelines. & Standards IQ4E Roadshow Resilient Conformity to Guidelines Presentatie & Standards KLAAR VOOR WIJZIGINGEN FLEXIBEL KLEINE AFMETINGEN SOFT ADRESSING UITBREIDBAAR MAKKELIJK TOEPASBAAR SCHAALBAAR TOEGEVOEGDE WAARDE

Nadere informatie

E69F Elektro-pneumatische signaalomvormer en E69P Elektro-pneumatische klepstandsteller. Veiligheidsinformatie

E69F Elektro-pneumatische signaalomvormer en E69P Elektro-pneumatische klepstandsteller. Veiligheidsinformatie Voorschrift MI 018-429 Juni 2005 E69F Elektro-pneumatische signaalomvormer en E69P Elektro-pneumatische klepstandsteller Veiligheidsinformatie Ga naar het website-adres hieronder voor veiligheidsinformatie

Nadere informatie

www.jfy-tech.com Gebruikshandleiding JFY omvormer Deze handleiding is bedoelt voor de volgende types: SUNTREE-8000TL, SUNTREE- 20000TL

www.jfy-tech.com Gebruikshandleiding JFY omvormer Deze handleiding is bedoelt voor de volgende types: SUNTREE-8000TL, SUNTREE- 20000TL www.jfy-tech.com Gebruikshandleiding JFY omvormer Deze handleiding is bedoelt voor de volgende types: SUNTREE-8000TL, SUNTREE- 20000TL 1. Opzet display Het display bestaat uit een LCD scherm, twee leds

Nadere informatie

sensor solutions temperature

sensor solutions temperature thermo - electra measurement and control technics sensor solutions temperature Multipoint temperatuur-sensoren worden veelal gebruikt voor temperatuurprofiel bepaling in pilot plants, fornuizen, hoge druk

Nadere informatie

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini V2. Optical Temperature Sensor.

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini V2. Optical Temperature Sensor. Installatie-/Gebruikershandleiding FluoMini T Optical Temperature Sensor www.sendot.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Specificaties... 4 3. Installatie... 4 4. Onderhoud/Kalibratie... 5 1. Algemeen

Nadere informatie

NMi EuroLoop KROHNE Academy Procesverbetering door kennisoptimalisatie

NMi EuroLoop KROHNE Academy Procesverbetering door kennisoptimalisatie NMi EuroLoop 2015-11-26 KROHNE Academy 2015 Procesverbetering door kennisoptimalisatie Reynolds schaling voor het kalibreren van debietmeters voor o.a. stoom en industriële gassen Roy van Hartingsveldt

Nadere informatie

F-SERIE VOOR. Indicators Totaaltellers Signaalomvormers Flow computers Batch controllers PID Controllers Alarmbewaking Displays

F-SERIE VOOR. Indicators Totaaltellers Signaalomvormers Flow computers Batch controllers PID Controllers Alarmbewaking Displays F-SERIE Indicators Totaaltellers Signaalomvormers Flow computers Batch controllers PID Controllers Alarmbewaking Displays Flow Niveau Druk Temperatuur VOOR SERIE F-SERIE F-SERIE F-SERIE F-SERIE F-SERIE

Nadere informatie

PROPORTIONELE DRUKREGELAAR

PROPORTIONELE DRUKREGELAAR PROPORTIONELE DRUKREGELAAR VOOR DRUKREGELING MET DIGITALE STURING SENTRONIC D P02-NL-R4 DRUKREGELING SENTRONICD: Een nieuwe generatie DIGITALE proportionele drukregelaars: DIRECT WERKEND: nauwkeurige sturing

Nadere informatie

Reliability in een vroeg stadium: op wafer level

Reliability in een vroeg stadium: op wafer level Reliability in een vroeg stadium: op wafer level driven by technology Bert Broekhuizen technical consultant agenda Intro bedrijf en spreker Inleiding Reliability in het prille begin Voorbeelden van WLR

Nadere informatie

HANDLEIDING - LEVEL INDICATOR M A N U A L

HANDLEIDING - LEVEL INDICATOR M A N U A L HANDLEIDING - LEVEL INDICATOR M A N U A L Ondanks de grootst mogelijke zorgvuldigheid die Tasseron Electronics B.V. aan haar producten en de bijbehorende handleidingen besteedt, kunnen er onvolkomenheden

Nadere informatie

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14

ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 INT-ADR ADRESSEERBARE ZONE UITBREIDING int-adr_nl 05/14 De INT-ADR uitbreiding is voor uitbreiding van het alarmsysteem met tot 48 adresseerbare zones en ondersteund de CA-64 ADR-MOD adresseerbare detector

Nadere informatie

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op   Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 GPRS-A Universele monitoringsmodule Quick start De volledige handleiding is verkrijgbaar op www.osec.nl Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 SATEL sp. z o.o. ul. Budowlanych 66 80-298 Gdańsk POLAND

Nadere informatie

Mechanically Actuated Valves

Mechanically Actuated Valves 2.1 page 21 2.1 Mechanically Actuated Valves Selected models are available for explosion hazardous environment. They are ATEX-Ex certified. For detailed information refer to chapter 2.14. Selected models

Nadere informatie

FOUNDATION Fieldbus - NL

FOUNDATION Fieldbus - NL OUNDATION ieldbus - NL Control In The ield Controle in het veld Paul Bithray oundation ieldbus Copyright ieldbus oundation, 2007 Vanavond Shin-Etsu Introductie Wat is CI ysiek Laag Communicatie Schema

Nadere informatie

Gobius 4, Voor Vuilwater Tanks. Installatievoorschrift t.b.v G Voordat u begint: Beknopte Installatie:

Gobius 4, Voor Vuilwater Tanks. Installatievoorschrift t.b.v G Voordat u begint: Beknopte Installatie: Versie 3.0, februari 2009 Gobius 4, Voor Vuilwater Tanks Installatievoorschrift t.b.v G 970442 Voordat u begint: 1 Controleer eerst de inhoud van de doos. Hierin moet zitten: 3x sensoren, 1x controlunit

Nadere informatie

Veiligheid in de pneumatiek VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO. Jos Persoon SMC. 20 september 2017 Practical Safety Event 1

Veiligheid in de pneumatiek VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO. Jos Persoon SMC. 20 september 2017 Practical Safety Event 1 Veiligheid in de pneumatiek VEILIG SCHAKELEN PNEUMATISCH EN ELEKTRISCH LOTOTO Jos Persoon SMC 20 september 2017 Practical Safety Event 1 Workshop 2: Veilig schakelen in de pneumatiek Practical Safety Event

Nadere informatie

Volumestroom- en Massastroommetingen

Volumestroom- en Massastroommetingen Volumestroom- en Massastroommetingen Volumestroom- en Massastroommetingen M.M.H. Starmans Schrijver: M.M.H. Starmans Coverontwerp: M.M.H. Starmans ISBN: 9789402147650 M.M.H. Starmans Voorwoord Dit is

Nadere informatie

Handleiding: instelling en werking LCD display t.b.v. ombouwset 007 en prolithium Daily Driver, Juice, Stick, Heavy Duty, Hammer en Monster

Handleiding: instelling en werking LCD display t.b.v. ombouwset 007 en prolithium Daily Driver, Juice, Stick, Heavy Duty, Hammer en Monster Handleiding: instelling en werking LCD display t.b.v. ombouwset 007 en prolithium Daily Driver, Juice, Stick, Heavy Duty, Hammer en Monster Beste Gebruiker, Gefeliciteerd met de aankoop van een R A T -

Nadere informatie

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken:

De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Computerhandleiding Proteus PEC-4975 De computerhandleiding bestaat uit de volgende hoofdstukken: Knopfuncties De schermen Besturingsgetallen Zaken die u dient weten alvorens te trainen Werkingsinstructies

Nadere informatie

WERKBOEK DEEL 2: REGELKRING

WERKBOEK DEEL 2: REGELKRING ACTA-SIM WERKBOEK DEEL 2: REGELKRING J. BAS & C. CLERX Aanpassing J. Baeten pag. 1 1 HET INSTRUMENTATIESCHEMA...3 1.1 SYMBOLEN...3 1.2 OEFENINGEN...4 2 NIVEAUREGELKRING...5 2.1 DOELSTELLINGEN...5 2.2 GEBRUIKERS

Nadere informatie

Modbus instelling voor Rooftop - Aircoolair clim 50

Modbus instelling voor Rooftop - Aircoolair clim 50 Modbus instelling voor Rooftop - Aircoolair clim 50 Protocol: versie: bit: baudrate: Modbus RTU 8 data bit 2 stop bit no parity 9600 baud (aanbevolen) min. 1200 baud max. 19200 baud Identificatie: instelbaar

Nadere informatie

AKTIEVE MOTORKRAAN - ACTIVE MOTORVALVE

AKTIEVE MOTORKRAAN - ACTIVE MOTORVALVE AKTIEVE MOTORKRAAN - ACTIVE MOTORVALVE HANDLEIDING - MANUAL V1.2 Membraan afsluiter Membrane valve Naald afsluiter Needle valve Inhoud / Content NEDERLANDS Hoofdstuk Pagina NL 1 ALGEMEEN 2 NL 1.1 De aktieve

Nadere informatie

Tentamen Systeemanalyse (113117)

Tentamen Systeemanalyse (113117) Systeemanalyse (113117) 1/6 Vooraf Tentamen Systeemanalyse (113117) 17 augustus 2010, 8:45 12:15 uur Dit is een open boek tentamen, hetgeen betekent dat gebruik mag worden gemaakt van het dictaat Systeemanalyse

Nadere informatie

Enkelvoudige regelkring

Enkelvoudige regelkring Enkelvoudige regelkring Enkelvoudige regelkring 4 elementen 1) Proces 2) Meetinstrument (met transmitter) 3) Regelaar 4) Corrigerend orgaan Enkelvoudige regelkring 4 elementen 1) Proces 2) Meetinstrument

Nadere informatie

Ventielen voor de Procesindustrie Doordachte Pneumatiek Oplossingen

Ventielen voor de Procesindustrie Doordachte Pneumatiek Oplossingen Ventielen voor de Procesindustrie Doordachte Pneumatiek Oplossingen www.pneumatrol.com Pneumatrol (voorheen RGS Davis) is een gespecialiseerde fabrikant die ISO 9001 gecertificeerd is. Opererend vanuit

Nadere informatie

PROGRAMMEERBARE TEMPERATUUR DETECTOR TD-1_NL 07/11

PROGRAMMEERBARE TEMPERATUUR DETECTOR TD-1_NL 07/11 TD-1 PROGRAMMEERBARE TEMPERATUUR DETECTOR TD-1_NL 07/11 1. Toepassingen De detector kan temperatuur meten en worden gebruikt om informatie te tonen over: Te lage temperatuur, bijv. in kassen, bloemenwinkels,

Nadere informatie

Skills matrix - Methodiek voor technische training en kennismanagement

Skills matrix - Methodiek voor technische training en kennismanagement Dit artikel beschrijft een methodiek om opleidingscurricula te maken voor technische bedrijfsopleidingen waarbij technische vaardigheden getraind moeten worden. De methode is met name bruikbaar om flexibele

Nadere informatie

70,0 cm. National Institute for Subatomic Physics Amsterdam. Proj.: XFEL Proj.no.: Department of Electronic Technology. Name: L.W.A.

70,0 cm. National Institute for Subatomic Physics Amsterdam. Proj.: XFEL Proj.no.: Department of Electronic Technology. Name: L.W.A. 60,0 cm 70,0 cm Dig inp Dig outp +V/a 0 (V)/a +V/b 0 (V)/b Q0.0 Insteekbruggen (+) A- VL05 -way valve Motor control port : Q0. A- (+) Motor control center Q0. A- (+) 5 Motor control port : I0.0 Status

Nadere informatie

Meet- en regeltechniek

Meet- en regeltechniek Meet- en regeltechniek Een kennismaking 18-06-2013 / Jan Peter Hellenthal Agenda Introductie Meet- en regeltechniek: wat / waarom? Opzet installaties Basiskennis Proceskennis Projectbeheersing Afronding

Nadere informatie

ELEKTRISCHE SLOTEN EV-ML400 ML400.171213. t 088 500 2800 f 088 500 2899 57 MODELLEN ML400

ELEKTRISCHE SLOTEN EV-ML400 ML400.171213. t 088 500 2800 f 088 500 2899 57 MODELLEN ML400 ELEKTRISCHE SLOTEN MODELLEN ML400 OMSCHRIJVING De ML400 is een motor aangedreven laagspanningsslot ontworpen om commerciële en residentiële deuren te beveiligen. Het wordt geleverd met een bijpassende

Nadere informatie

Draadvonken Zinkvonken Basisprincipe van vonkerosie

Draadvonken Zinkvonken Basisprincipe van vonkerosie Draadvonken Zinkvonken Basisprincipe van vonkerosie N20090621 Wat is vonkerosie? 2 Een miniatuur onweer Een gecontroleerde vonk, die zich ontlaadt tussen twee metalen delen, veroorzaakt een serie kleine

Nadere informatie

Basisconcept VHDL. Digitaal Ontwerpen Tweede studiejaar. Wim Dolman. Engineering, leerroute Elektrotechniek Faculteit Techniek

Basisconcept VHDL. Digitaal Ontwerpen Tweede studiejaar. Wim Dolman. Engineering, leerroute Elektrotechniek Faculteit Techniek Basisconcept VHDL Tweede studiejaar Wim Dolman Engineering, leerroute Elektrotechniek Faculteit Techniek 1 Deze presentatie toont de stappen voor het ontwerpen van een digitale combinatorische schakeling

Nadere informatie

GRUNDFOS SUBMERSIBLE PUMP VALVE. Injectie regelafsluiter met hydraulische positiesturing. Allconnect Pressure 2.0

GRUNDFOS SUBMERSIBLE PUMP VALVE. Injectie regelafsluiter met hydraulische positiesturing. Allconnect Pressure 2.0 GRUNDFOS SUBMERSIBLE PUMP VALVE Injectie regelafsluiter met hydraulische positiesturing Allconnect Pressure 2.0 2 Grundfos full-line supplier ÓÓk voor Warmte Koude Opslag Als pompfabrikant is Grundfos

Nadere informatie

Basics flowmetingen. De basis informatie over: Magnetisch Inductieve/ Vortex/ Ultrasone en Coriolis Massa Flowmeters

Basics flowmetingen. De basis informatie over: Magnetisch Inductieve/ Vortex/ Ultrasone en Coriolis Massa Flowmeters Basics flowmetingen De basis informatie over: Magnetisch Inductieve/ Vortex/ Ultrasone en Coriolis Massa Flowmeters Erik Stokman Sales Manager KROHNE Nederland Kerkeplaat 14 3313 LC Dordrecht Tel.: +31

Nadere informatie

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display

Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display Handleiding: instelling en werking E-Drive LCD display 1 1 Product en type naam 1.1 Intelligent LCD Display 1.2 Model: APT12LCD800S 2 Elektrische Parameters 24V/36V/48V batterij ondersteuning 1RPLQDOH

Nadere informatie

PIR DC-SWITCH. DC Passive infra-red Detector. Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL

PIR DC-SWITCH. DC Passive infra-red Detector. Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL PIR DC-SWITCH DC Passive infra-red Detector Model No. PDS-10 GEBRUIKSAANWIJZING/INSTRUCTION MANUAL Please read this manual before operating your DETECTOR PIR DC-Switch (PDS-10) De PDS-10 is een beweging

Nadere informatie

Alarm- en knipperlichtrelais MGA

Alarm- en knipperlichtrelais MGA Alarm- en knipperlichtrelais MGA Een van de voorgaande verbeteringen was om de ernstige gevolgen van een brand na een ongeval te beperken maar nog beter is het om een ongeval daar waar mogelijk te voorkomen.

Nadere informatie

TOERENTAL ADAPTER MGT-300

TOERENTAL ADAPTER MGT-300 TOERENTAL ADAPTER nl/ta- pag.: 1 Afstand van garanties en beperking van aansprakelijkheid Ondanks dat het personeel van Autec - VLT Equipment zeer zorgvuldig is geweest bij de voorbereidingen van deze

Nadere informatie

Om nu te berekenen hoeveel koelwater er per uur door een leiding stroomt, heb je een vergelijking of formule nodig. Je gebruikt de volgende formule:

Om nu te berekenen hoeveel koelwater er per uur door een leiding stroomt, heb je een vergelijking of formule nodig. Je gebruikt de volgende formule: Een vergelijking (1) In je dagelijkse werk reken je onbewust vaak met behulp van vergelijkingen of formules. Stel je voor dat je graag wilt weten hoeveel koelwater er per uur door een leiding stroomt.

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 26 oktober 2010 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 26 oktober 2010 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 26 oktober 2010 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

VERWATER INDUSTRIAL SERVICES

VERWATER INDUSTRIAL SERVICES INDUSTRIAL SERVICES Verwater Industrial Services biedt een totaalpakket aan diensten, waaronder E&I, engineering, industriële automatisering (PLC/SCADA), mechanisch onderhoud (Static & Rotating), panelenbouw,

Nadere informatie

ATEX installatieinstructies. Micro Motion T-serie-sensoren

ATEX installatieinstructies. Micro Motion T-serie-sensoren Installatie-instructies P/N MMI-20010113, Rev. A Juni 2007 ATEX installatieinstructies voor Micro Motion T-serie-sensoren Voor de installatie van sensors met ATEX-goedkeuring Opmerking: Voor installatie

Nadere informatie

Actieve stereo speaker met uniek LED sfeerlicht

Actieve stereo speaker met uniek LED sfeerlicht Handleiding Actieve stereo speaker met uniek LED sfeerlicht Belangrijk Wanneer het product is ingeschakeld, ziet u de functie On Mode geactiveerd. Echter, wanneer het product is aangesloten op een extern

Nadere informatie

PANEELRADIATOR - Type PR Handleiding. PANEL RADIATOR - Type PR Manual

PANEELRADIATOR - Type PR Handleiding. PANEL RADIATOR - Type PR Manual Fax. +31 (0)227-549 150 Website: www.sinusjevi.com PANEELRADIATOR - Type PR Handleiding PANEL RADIATOR - Type PR Manual Page 2 of 8 Page 3 of 8 Technische informatie Spanning: 230 of 400 Volt Vermogen:

Nadere informatie