Bevallen in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bevallen in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen"

Transcriptie

1 Bevallen in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen

2 In overleg met de gynaecoloog heeft u besloten om uw bevalling in ons ziekenhuis te laten plaatsvinden. Wij willen u met deze brochure informeren over de gang van zaken rondom een bevalling. Wij wensen u een voorspoedige bevalling toe en een zo prettig mogelijk verblijf in ons ziekenhuis. Team afdeling Gynaecologie en Verloskunde Tijdens de zwangerschap Poliklinische controles In de 40 weken die een zwangerschap gemiddeld duurt, vindt er in uw lichaam een ingewikkeld proces plaats. Het is belangrijk dit proces te controleren om eventuele complicaties in de zwangerschap te voorkomen of vroegtijdig te behandelen. Deze controles bij de (assistent-) gynaecoloog vinden op de polikliniek plaats. Met name de controle van bloeddruk, gewicht, grootte van de baarmoeder en hartslag van de baby zijn belangrijk. Een enkele keer wordt er bloed geprikt. Uiteraard gaat de arts in op eventuele vragen en/of klachten uwerzijds. Bij deze controlebezoeken is meestal ook een co-assistent of student-verloskundige aanwezig. Indien u diens aanwezigheid niet op prijs stelt, laat dit dan weten, zodat wij hiermee rekening kunnen houden. De controles kunnen naar keuze plaatsvinden bij de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen, Brunssum of Kerkrade. De bevalling vindt uitsluitend op locatie Heerlen plaats. Informatie en advies Tijdens de zwangerschap kunt u, als u daaraan behoefte heeft, telefonisch deskundig advies inwinnen. U kunt hiervoor gedurende de dag en bij dringende vragen en klachten ook s nachts bij het ziekenhuis terecht. Op werkdagen tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde. Buiten deze uren kunt u contact opnemen met de Verloskamer. Telefoonnummers vindt u achter in deze brochure. Degene die u aan de telefoon krijgt zal u, om uw dossier op te kunnen zoeken, de volgende gegevens vragen: naam en meisjesnaam, geboortedatum en duur van de zwangerschap. Voorlichtingsavonden Regelmatig worden er in Zuyderland Medisch Centrum Heerlen voorlichtingsavonden georganiseerd. Dit gebeurt door de gynaecologen van het ziekenhuis in samenwerking met de verloskundigen uit de regio. De verloskundige geeft informatie over de normale bevalling thuis of in het ziekenhuis. De gynaecoloog geeft verdere uitleg over bevallingen met medische indicaties.

3 Er wordt uitgebreid stil gestaan bij alle facetten die hierbij van belang zijn. Een anesthesist bespreekt de mogelijkheden van pijnbestrijding. U heeft in de pauze de mogelijkheid om vragen te stellen aan de sprekers, maar ook aan kraamverzorgsters van Meander. Zij zijn aanwezig met producten op het gebied van kolven. Verder krijgt u een virtuele rondleiding op de afdeling Verloskamer en Kraamafdeling. Voor deze voorlichtingsavond dient u zich aan te melden. Dit kan bij de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde. Het telefoonnummer vindt u verderop in de brochure. Wanneer contact opnemen Wanneer de bevalling begint Dat de bevalling begint merkt u aan de volgende symptomen: regelmatig terugkerende, pijnlijke weeën; verlies van vruchtwater; een beetje bloedverlies, eventueel met slijm vermengd; een regelmatig opkomend gevoel van een harde buik. Als u één of meer van deze symptomen ervaart, neem dan contact op met de Verloskamer (045) De medewerkers adviseren u of het verstandig is dat u meteen naar het ziekenhuis komt of dat u rustig nog even thuis kunt blijven. Tijdens de zwangerschap Als u één van de volgende symptomen constateert, dient u direct contact op te nemen met de Verloskamer: helderrood bloedverlies; een vroegtijdige, regelmatige weeënactiviteit/harde buiken (zéker voor de 37e week); gevoel van minder leven ; vruchtwaterverlies, of verdenking daarvan. Ook wanneer u zich ongerust maakt, kunt u altijd contact opnemen met de Verloskamer. Naar het ziekenhuis Meebrengen naar het ziekenhuis Voor uzelf: verzekeringspasje en een geldig legitimatiebewijs. T-shirt en sokken (dit is prettig om tijdens de bevalling te dragen), nachtkleding, peignoir, pantoffels, ondergoed, toiletartikelen, lectuur of iets dergelijks. Vergeet vooral een fototoestel niet! Het maken van foto s is toegestaan. Het is hierbij de bedoeling dat de foto s van de ouders en het kind worden gemaakt. De zorgverleners mogen op de foto als zij hier toestemming voor geven. Vraag dit dus altijd even vooraf.

4 Voor de baby: kleertjes, zoals hemdje, truitje, pakje/ broekje en sokjes, dekentje, jasje en mutsje, een goedgekeurd autostoeltje. Denk aan een 1 euromuntstuk voor de rolstoel. Eigen merk babyvoeding als u geen Nutrilon of Frisolac wilt gebruiken. Grote geldbedragen, sieraden en waardevolle papieren laat u het beste thuis. Zuyderland Medisch Centrum kan niet aansprakelijk gesteld worden bij verlies of diefstal van eigendommen In verband met een onverhoopte keizersnede mag u geen metaal op uw lichaam dragen. Piercings dienen daarom vóór de bevalling verwijderd te worden. Ook kunststof piercings zijn niet toegestaan. Ingang U komt het ziekenhuis het beste via de parkeergarage binnen. U vindt de polikliniek Gynaecologie op de tweede etage. Volg de borden etage 2, balie 10. De Verloskamer bevindt zich op etage 4. Na uur is de draaideur gesloten. Naast deze deur staat een zuil. Hier drukt u op de infoknop en meldt u dat u voor de verloskamers komt. De portier opent dan de deur. Na de bevalling ontvangt u een gratis uitrijdkaart. Voor consulten of spoedbezoek op de Verloskamer dient u uw ticket te betalen bij de automaat in de parkeergarage. Bij langere opname kunt u een weekkaart kopen. De bevalling Aankomst bij de Verloskamer Na aankomst bij de Verloskamer neemt de verpleegkundige u mee naar uw kamer. Daar verricht de verpleegkundige een aantal voorbereidende taken, te weten: het opnemen van informatie door middel van een opnamegesprek; het meten van de bloeddruk; het opnemen van de temperatuur; het maken van een CTG. Dit is een registratie waarbij de weeën en de hartslag van het kindje worden vastgelegd. Zo houdt men tijdens de weeën de conditie van het kind in de gaten. De arts beoordeelt de gegevens en verricht meestal een inwendig onderzoek. Op grond van de verkregen informatie bepaalt hij of de bevalling gaat doorzetten. Is dit niet het geval, dan kunt u mogelijk weer naar huis. Bij het inwendig onderzoek wordt vastgesteld of er al ontsluiting is. Als u dat wilt, blijft u gewoon rondlopen. Overleg hierover even met de arts of de verloskundige.

5 Tijdens uw verblijf op de verloskamer trachten wij zoveel mogelijk uw privacy te waarborgen. Dit is ook de reden dat de verpleegkundige regelmatig bij u komt kijken, maar niet permanent op de kamer aanwezig is. Uiteraard beschikt u over een bel voor het oproepen van de verpleegkundige. Bezoek wordt uitsluitend toegelaten na overleg met u en het personeel van de Verloskamer. Tijdens de bevalling zijn maximaal twee personen aanwezig (bijvoorbeeld partner + iemand anders). Verloskamer Als u gaat bevallen, gebeurt dat in principe op een verlosbed. Als u daar ligt, worden de weeën, en daarnaast de hartslag van de baby, met behulp van het CTG-apparaat bewaakt. Bij de bevalling zijn in ieder geval een (assistent-) gynaecoloog of een verloskundige en een gespecialiseerde verpleegkundige of kraamverzorgster van de verloskamer aanwezig. Opleidingsinstituut Ons ziekenhuis heeft een opleidingsfunctie, reden waarom naast de bovengenoemde hulpverleners een co-assistent of een student-verloskundige aanwezig kan zijn. Stelt u hun aanwezigheid niet op prijs, laat dit dan weten, zodat wij hiermee rekening kunnen houden. Personen die u kunt ontmoeten: Gynaecoloog: een arts die gespecialiseerd is in de verloskunde en in aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Gynaecoloog in opleiding: een (basis-)arts die de opleiding volgt tot gynaecoloog. Co-assistent: een student in opleiding tot arts. Verloskundige: de vroedvrouw. Student-verloskundige: een student in opleiding tot verloskundige. Verpleegkundige: een verpleegkundige die een speciale opleiding heeft gevolgd op het gebied van de gynaecologie en verloskunde. Kraamverzorgster: de kraamverzorgster assisteert tijdens en begeleidt na de bevalling. Omgaan met pijn Hoe een bevalling en de pijn tijdens een bevalling ervaren worden, is heel persoonlijk. Probeert u zich goed voor te bereiden op de bevalling, bijvoorbeeld door oudercursussen, zwangerschapsgymnastiek of yoga. Door een goede ademhaling, ontspanningstechnieken, vertrouwen en concentratie is de pijn vaak goed te hanteren. De aanwezigheid van en het coachen door een vertrouwd iemand is erg belangrijk. Ook de verpleegkundige of kraamverzorgende kan hierin een belangrijke rol spelen.

6 Een prettige houding, massages en warmte (denk aan een kruik of warme douche) kunnen helpen. Er kunnen momenten zijn dat dit niet meer lukt. Ook niet meer met alle tips en adviezen. Pijnbestrijding Over de wijze van pijnbestrijding kunnen van tevoren geen vaste afspraken worden gemaakt. Het gebruik van de verschillende middelen hangt voornamelijk af van hoe u de pijn ervaart, het verloop van de bevalling en de conditie van de baby. Mogelijke vormen van pijnbestrijding: een injectie met een sterk pijnstillend middel (nubaine). Bij de injectie in uw bil of bovenbeen wordt de ergste pijn minder en wordt u suf, waardoor u beter kunt ontspannen. Ook de baby kan wat suf worden van de medicatie. Nubaine werkt 2 tot 4 uur; een epidurale analgesie (de ruggenprik). Bij een ruggenprik brengt een anesthesist via een naald in de rug een dun slangetje in het lichaam. Dit gebeurt niet op de Verloskamer, maar op een speciale afdeling. Dankzij een plaatselijke verdoving is een ruggenprik niet echt pijnlijk. Via het slangetje krijgt u tijdens de bevalling continu een pijnstillende injectie toegediend. Hierdoor bent u tijdens de ontsluiting en persen in principe pijnvrij. Bij een ruggenprik zijn er een aantal voorzorgen nodig. Daarom wordt er een infuus en een blaaskatheter ingebracht. Uw bloeddruk wordt regelmatig gecontroleerd. Raadpleeg voor meer informatie over pijnstilling uw gynaecoloog of verloskundige. Ook kunt u via de NVOG-website de voorlichtingsbrochure Pijnbestrijding tijdens de bevalling inzien. Hulp bij de bevalling Het kan gebeuren dat hulp bij de baring (kunstverlossing) noodzakelijk is. Voorbeelden hiervan zijn keizersnede, tangverlossing of vacuümextractie. Bij een kunstverlossing wordt uw baby altijd door een kinderarts nagekeken. Soms is het nodig dat uw baby na de geboorte ter observatie of behandeling op de afdeling Neonatologie (couveuse-afdeling) wordt opgenomen. Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, dan blijft u iets langer in het ziekenhuis. U wordt dan op de Kraamafdeling opgenomen. Bloedtransfusie Waarom een bloedtransfusie? Bloedtransfusies worden door uw arts voorgeschreven als dat voor de behandeling noodzakelijk is. Veel bloedverlies bij de bevalling is een vaak voorkomende reden. Uw arts doet dit echter niet zonder uw toestemming (tenzij er sprake is van een acute situatie).

7 Hoe veilig is een bloedtransfusie? Het is belangrijk dat het bloed dat u toegediend krijgt bij u past. Daarom worden uw bloedgroep en resusfactor vastgesteld. Dit gebeurt tijdens twee onafhankelijke bloedprik-momenten; het is namelijk van levensbelang dat u het juiste bloed toegediend krijgt. Is uw bloedgroep in het laboratorium van Atrium bekend, dan wordt uw bloedgroep slechts éénmaal bepaald. Sommige mensen hebben afweerstoffen tegen bloedcellen van anderen in hun bloed. Deze stoffen kunnen aanwezig zijn na een zwangerschap of bloedtransfusie. Indien dat het geval is kan het langer duren voordat er passend bloed wordt gevonden. Bijwerkingen Als gevolg van een bloedtransfusie kan er een allergische reactie optreden. Dit komt echter niet vaak voor. Zo n reactie is herkenbaar aan koorts, rillingen, galbulten, jeuk of een rode huid. Dit kan met medicijnen behandeld worden. Soms vormen patiënten na een bloedtransfusie afweerstoffen tegen andermans bloedcellen. Ook dit kan een reactie geven in de vorm van koorts. Deze reacties kunnen met medicijnen worden behandeld. Kan ik een bloedtransfusie weigeren? Ja, dat kunt u. Bedenkt u zich daarbij wel dat er in het algemeen weinig andere mogelijkheden zijn. Een bloedtransfusie weigeren betekent soms een groter risico voor uw gezondheid dan een bloedtransfusie ontvangen. Bespreek uw twijfels ten aanzien van een bloedtransfusie tijdig met de arts die u behandelt. Na de bevalling Indien de situatie dit toelaat, wordt de baby na de geboorte eerst op uw buik gelegd. Als het mogelijk is mag uw partner de navelstreng doorknippen. U kunt op een door u gewenst tijdstip zelf de familie informeren. Uit het oogpunt van privacy mag de verpleegkundige aan niemand informatie verstrekken over het verloop van de bevalling. Afhankelijk van het verloop van de bevalling gaat u een enkele uren na de bevalling naar huis (poliklinische bevalling) of u wordt overgeplaatst naar de Kraamafdeling (etage 4). De baby verblijft in een wiegje bij u op de kamer. Bezoektijden De bezoektijden van de Kraamafdeling worden uit respect consequent nageleefd. Dit is een nadrukkelijke wens van patiënten zelf.

8 Wij hanteren de volgende bezoektijden: voor partner, broertjes en zusjes van uur. (Wij adviseren rustuur tussen en uur); voor overig bezoek van uur. Placenta Ons ziekenhuis draagt er zorg voor dat de placenta vernietigd wordt. Wanneer u dit op prijs stelt, mag u de placenta ook mee naar huis nemen. Meldt u dit even op de Verloskamer? Aangifte Aangifte van de geboorte van uw kind dient binnen drie werkdagen te gebeuren. De dag na de geboorte telt hierbij als de eerste dag. Aangifte moet gebeuren bij Burgerlijke Stand van de gemeente Heerlen. Na de bevalling ontvangt u van ons een aangifteformulier waarop de volgende gegevens staan genoteerd, die van belang zijn bij de aangifte: datum en tijdstip van geboorte; naam of namen van uw kind(eren); naam van de arts of de verloskundige die de bevalling deed. Vergeet niet een paspoort of ander wettelijk legitimatiebewijs mee te nemen en, indien u gehuwd bent, uw trouwboekje. Daarnaast geldt dat, wanneer u ongehuwd bent, de moeder vóór de bevalling toestemming moet geven aan de vader om aangifte te doen van de geboorte van zijn kind. Het gaat er in dit geval om dat hij bij de aangifte zijn kind kan erkennen. Als dit op u van toepassing is, kunt u hierover tijdens uw zwangerschap het beste contact opnemen met de Burgerlijke Stand in uw woonplaats. Poliklinische bevalling Bij een poliklinische bevalling kunt u, als alles goed is met u en de baby, enkele uren na de bevalling naar huis. Klinische bevalling Indien u na de bevalling ter observatie in het ziekenhuis blijft, wordt u opgenomen op de kraamafdeling. Uw baby ligt naast u in een bedje. In de brochure de Kraamafdeling leest u uitgebreide informatie. Voeding van de baby Vrijwel zeker heeft u reeds tijdens de zwangerschap besloten of u uw baby borstvoeding of flesvoeding wilt geven.

9 Borstvoeding Na de bevalling wordt de baby aan de borst gelegd als eerste aanzet om de borstvoeding op gang te brengen. De verpleegkundige of kraamverzorgster adviseert u in het op gang brengen van de borstvoeding en helpt u de baby te voeden. Het team beschikt over een lactatiekundige. Er is op de afdeling ook lectuur aanwezig over het geven van borstvoeding. U kunt hier gerust naar vragen. In samenwerking met andere hulpverleners zoals kraamzorg en consultatiebureaus streven wij ernaar het percentage borstgevoede kinderen te verhogen. Zie ook de brochures Borstvoeding - Goede begeleiding werkt! en Er gaat niets boven moedermelk (Richtlijnen voor afkolven & bewaren van moedermelk). Beide brochures zijn op de afdeling verkrijgbaar. Steunpunt Medela verzorgt de verhuur van borstkolven. Flesvoeding Wanneer u flesvoeding geeft, kunt u medicijnen krijgen om de borstvoeding niet op gang te laten komen. De verpleegkundige of kraamverzorgster adviseert en begeleidt u hierbij. Meer informatie vindt u in de brochure Flesvoeding. Praktische tips. Nazorg Thuis De nazorg bij u thuis door de verloskundige (of huisarts) dient u reeds tijdens de zwangerschap zelf te regelen. U bepaalt zelf bepalen of u uw huisarts of een verloskundige vraagt om de nazorg te doen. De verpleegkundige van de Verloskamer vraagt aan u de naam van degene die de nazorg doet. Als u naar huis gaat, krijgt u voor hem of haar de medische gegevens van uw bevalling mee en tevens een overdracht voor de kraamverzorgster. Nacontrole Ongeveer zes weken na de bevalling ziet de gynaecoloog u graag voor controle op het spreekuur terug. Als het kan krijgt u bij ontslag meteen de afspraak voor het controlebezoek mee. Gaat u naar huis op een tijdstip dat de secretaresses van de Verloskamer of de polikliniek niet aanwezig zijn, dan wordt de afspraak voor de poliklinische nacontrole naar uw thuisadres gestuurd. De nacontrole kan naar keuze plaatsvinden bij de polikliniek Gynaecologie/Verloskunde van Heerlen, Brunssum of Kerkrade. De afdeling Neonatologie (couveuse-afdeling) Als uw baby ter observatie wordt opgenomen, bepaalt de kinderarts of uw baby bij u op de Kraamafdeling mag blijven of dat de opname op de afdeling Neonatologie plaatsvindt. U wordt in dit geval maximaal in de gelegenheid gesteld om bij uw kind te zijn, het te verzorgen en te voeden. De mogelijkheid bestaat om uw baby via een webcam te bekijken (BabyWatch). Meer informatie hierover vindt u in de brochure Babywatch: contact met uw baby.

10 Voor bezoekers, anders dan de ouders, geldt op de couveuseafdeling een speciale bezoekregeling. Ook gelden hier een aantal hygiënische voorzorgsmaatregelen om uw kind extra te beschermen. Over deze maatregelen en over de bezoekregeling krijgt u op de afdeling uitgebreide informatie. Financiën De financiering van de gezondheidszorg in het algemeen is tegenwoordig onderhevig aan voortdurende veranderingen. Daarom is het moeilijk om in deze brochure iets te vermelden over de financiële vergoeding van uw bevalling. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden en samenstelling van uw pakket om hier inzicht in te krijgen. Niet tevreden? Indien er kritiek of suggesties van uw kant zijn, willen wij dat graag horen. Het verdient de voorkeur dat u uw eventuele klacht bespreekt met degene(n) die bij het ontstaan ervan direct betrokken waren. Vindt u dat moeilijk of bezwaarlijk, dan kunt u terecht bij de afdeling Patiëntenservice (etage ST, ruimte 48). Telefoonnummers vindt u achter in deze brochure. Voor informatie omtrent het indienen van een klacht kunt u de brochure Een klacht, wat doet u daarmee? raadplegen. Deze is verkrijgbaar op de polikliniek, de afdeling en bij de afdeling Patiëntenservice. Bij het verlaten van onze afdeling wordt aan u een patiëntenenquête uitgereikt. Ook daarin kunt u positieve en/of negatieve kritiek kwijt.

11 Zorggarantie Om nog beter te kunnen voldoen aan de wensen van onze patiënten werken wij met een zorggarantie, die uit een vijftal zorgnormen bestaat. Dit zijn concrete, meetbare kenmerken van onze zorg. Zorgnorm 1 Bij uitloop van uw afspraak op de polikliniek Gynaecologie/Obstetrie wordt u te allen tijde geïnformeerd. Zorgnorm 2 U ontvangt het Geboorteplan. In nauw overleg met u en afgestemd op uw wensen binnen de mogelijkheden van het ziekenhuis wordt in dit geboorte-plan het zorgproces rondom uw zwangerschap, de bevalling en het kraambed opgesteld. Zorgnorm 3 U wordt zowel voorafgaand als gedurende de bevalling voorgelicht over de mogelijkheden van pijnbestrijding. Zorgnorm 4 U wordt zowel voorafgaand als na de bevalling voorgelicht over het voeden van de baby. U kunt hierbij rekenen op professionele begeleiding en ondersteuning. Zorgnorm 5 De rust- en bezoektijden worden op de kraamafdeling uit respect nageleefd. Dit is een nadrukkelijke wens van kraamvrouwen en hun partners. Maken wij één van deze afspraken niet waar, dan wordt in een persoonlijk gesprek toegelicht wat de reden hiervan is.

12 Zuyderland Medisch Centrum Heerlen Algemeen (045) Afdeling Dagverpleging Afdeling Patiëntenservice Kraamafdeling Polikliniek Gynaecologie Verloskamers Zuyderland Medisch Centrum Brunssum Algemeen (045) Polikliniek Gynaecologie Zuyderland Medisch Centrum Kerkrade Algemeen (045) Polikliniek Gynaecologie

C Geboorteplan

C Geboorteplan Geboorteplan Geboorteplan Een geboorteplan is een document waarin u uw wensen rondom uw bevalling kenbaar maakt. Het dient als communicatiemiddel. Het geeft u de kans uw persoonlijke wensen en verwachtingen

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Inhoud Geboorteplan... 3 Wat kunt u verwachten... 4 Verloskamers... 4 Wat staat er in het geboorteplan... 5 Geboorteplan... 9 p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Een geboorteplan

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper

Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper Bevallen in ziekenhuislocatie Scheper In deze folder geven we informatie over de gang van zaken rond een bevalling in ziekenhuislocatie Scheper. Deze informatie is een aanvulling op uw gesprek met de gynaecoloog.

Nadere informatie

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis

Verloskunde. Bevallen in het Scheper Ziekenhuis Verloskunde Bevallen in het Scheper Ziekenhuis 1 2 Bevallen in het Scheper Ziekenhuis In deze folder wordt informatie gegeven over de gang van zaken rond een bevalling in het Scheper Ziekenhuis. Deze dient

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband

Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling. Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Voorlichtingsavond Zwangerschap en Bevalling Vakgroep Obstetrie & Gynaecologie Zuyderland Geboortecentrum Verloskundig Samenwerkingsverband Inleiding Voorlichting & infomarkt Waarom deze voorlichtingsavond?

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Als u zwanger bent en in het TweeSteden ziekenhuis gaat bevallen is dit boekje voor u bestemd. Wij hopen hiermee een antwoord te geven op de meeste vragen over de gang van zaken

Nadere informatie

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis?

Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis? Wanneer belt u het ziekenhuis? Bevallen Inhoudsopgave Praktische informatie...4 Waarom gaat u bevallen in het ziekenhuis?...4 Wanneer belt u het ziekenhuis?...4 Telefoonnummers...5 Waar moet u naar toe?...5 Wat neemt u mee?...6 Kraamsuite...7

Nadere informatie

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2

Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 Gynaecologie / Verloskunde Verpleegafdeling B2 Samen met uw pasgeboren baby op verpleegafdeling B2 i Patiënteninformatie Als uw kindje nog niet naar huis mag Slingeland Ziekenhuis Inleiding Gefeliciteerd

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1/6 Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling 1. Inleiding 2 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 2 3. Invloed op de pijn 2 4. Hoe kan de pijn worden bestreden? 2 5. Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Inleiden van de bevalling In deze brochure leest u informatie over het inleiden van een bevalling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan uw gynaecoloog en/of verloskundige.

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ontstaat pijn?... 1 3 Invloed van pijn... 2 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?... 2 5 Pijnbehandelingen met medicijnen... 3 Ruggenprik

Nadere informatie

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg

Wie zijn wij. ! Verloskundigen. ! Ziekenhuizen. ! Kraamzorg Welkom!" Wie zijn wij! Verloskundigen! Ziekenhuizen! Kraamzorg Informatie over zwangerschap, bevalling en kraamzorg Verloskunde in Nederland Opbouw verloskundig systeem Verloskundige Gezonde zwangerschap

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis Bevallen in het ziekenhuis Middels dit boekje willen wij u informeren over bevallen in het TweeSteden ziekenhuis. Wij hopen hiermee een antwoord over de gang van zaken in ons ziekenhuis. Voor vragen heeft

Nadere informatie

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling Maatschap Gynaecologie Algemeen Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw bevalling wordt ingeleid* en wat hiervan de reden is. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang.

Nadere informatie

Bevallen in Erasmus MC-Sophia

Bevallen in Erasmus MC-Sophia Sophia Kinderziekenhuis U bent zwanger en onder controle in het Erasmus MC. U bent ter voorbereiding op de bevalling naar de voorlichtingsavond over bevallen in het Erasmus MC-Sophia geweest. In deze folder

Nadere informatie

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis Je bent zwanger en het moment van de bevalling komt dichterbij. In Nij Smellinghe kun je 'klinisch' of 'poliklinisch' bevallen. Poliklinisch houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt. Klinisch

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname

Bevallen in het ziekenhuis. Zowel poliklinische als een klinische opname Bevallen in het ziekenhuis Zowel poliklinische als een klinische opname Poliklinische bevalling Een normale bevalling in het ziekenhuis, onder leiding van een verloskundige of een huisarts. Klinische bevalling

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

Pijnstilling tijdens de bevalling

Pijnstilling tijdens de bevalling Patiënteninformatie Pijnstilling tijdens de bevalling rkz.nl De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen

Nadere informatie

Bevallen in het Waterlandziekenhuis. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Bevallen in het Waterlandziekenhuis. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Bevallen in het Waterlandziekenhuis Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze brochure is bedoeld voor zwangeren die in het Waterlandziekenhuis gaan bevallen met een medische indicatie. U bevalt

Nadere informatie

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde

E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde 1/7 Verloskunde E0 zorgeenheid vrouw/kind afdeling verloskunde Inleiding Deze brochure is bedoeld om u kennis te laten maken met de afdeling verloskunde van de zorgeenheid vrouw/kind in het Streekziekenhuis

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Een inleiding wordt geadviseerd als verwacht wordt dat de situatie voor de baby buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan daarbinnen. Ook (ernstige) klachten van uzelf kunnen

Nadere informatie

Afdeling Dagverpleging

Afdeling Dagverpleging Afdeling Dagverpleging Inhoud Algemeen... 3 Wat zijn uw rechten en plichten als patiënt?... 3 Voorbereiding... 3 Opname... 4 Voorbereiding op de ingreep, de behandeling of het onderzoek... 4 Anesthesie...

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo goed mogelijk voorbereid bent

Nadere informatie

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis:

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Verloskunde en gynaecologie Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis: Praktische informatie U gaat in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. De bevalling is een spannende tijd en het is prettig als u zo

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

Bevallen in Zuyderland Geboortecentrum

Bevallen in Zuyderland Geboortecentrum Bevallen in Zuyderland Geboortecentrum Wij hopen u binnen een paar maanden te verwelkomen in Zuyderland Geboortecentrum, als u bij ons komt bevallen. In dit boekje leest u informatie over de gang van zaken

Nadere informatie

Bevallen bij Rijnstate

Bevallen bij Rijnstate Bevallen bij Rijnstate U bent van plan om te bevallen in Rijnstate Arnhem. In deze folder staat praktische informatie over bevallen in ons ziekenhuis en over het maken van een bevalplan. Neem altijd uw

Nadere informatie

KRAAM- EN VERLOSAFDELING

KRAAM- EN VERLOSAFDELING KRAAM- EN VERLOSAFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over bevallen in ons ziekenhuis. Zo heeft u een beeld van de gang van zaken van het moment dat de weeën

Nadere informatie

Bevallen op medische indicatie

Bevallen op medische indicatie Bevallen op medische indicatie Verloskunde Locatie Langendijk Wanneer aanmelden? De gynaecoloog heeft met u afgesproken dat u op medische indicatie in het Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk, gaat bevallen.

Nadere informatie

Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog

Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog Begeleiding van uw zwangerschap door de gynaecoloog Informatie voor patiënten F0498-1011 april 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie

Bevallen in Bronovo. Welkom! Presentatie Verloskunde en Gynaecologie Bevallen in Bronovo Welkom! Welkom in Bronovo Inhoud voorlichtingsavond Voorbereiding op de bevalling De bevalling Wat als het nèt anders gaat? Pijnstilling Praktische informatie Voorbereiding Onder controle

Nadere informatie

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling

Pijnbestrijding. tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen ervaren

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling

Acute Opname Afdeling Acute Opname Afdeling Welkom Welkom bij de Acute Opname Afdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medewerkers van deze afdeling bieden u patiëntgerichte zorg. In deze brochure vindt u specifieke

Nadere informatie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie Diakonessenhuis Het Keizersnedeboek Polikliniek Gynaecologie Polikliniek Gynaecologie, Diakonessenhuis locatie Utrecht Het Keizersnedeboek, januari 2015 Copyright Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn Inleiding

Nadere informatie

De bevalling. Informatieavond over de bevalling Thuis. Programma. Filmpje. Waar kunt u veilig bevallen? Wie gaat uw bevalling begeleiden?

De bevalling. Informatieavond over de bevalling Thuis. Programma. Filmpje. Waar kunt u veilig bevallen? Wie gaat uw bevalling begeleiden? Programma Informatieavond over de bevalling 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige

Nadere informatie

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014

Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Geboorteplan Afdeling gynaecologie en verloskunde AZM November 2014 Inleiding bij dit document Wat is een geboorteplan Een geboorteplan is een schema waarin je beschrijft wat je verwachtingen en wensen

Nadere informatie

Bevallen in het Kennemer Gasthuis

Bevallen in het Kennemer Gasthuis Bevallen in het Kennemer Gasthuis Bevallen in het KG Deze brochure geeft u praktische informatie over bevallen in het Kennemer Gasthuis (KG). Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u daarmee terecht

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling

Acute Opname Afdeling Acute Opname Afdeling Welkom Welkom bij de Acute Opname Afdeling van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. De medewerkers van deze afdeling bieden u patiëntgerichte zorg. In deze brochure vindt u specifieke

Nadere informatie

Poliklinisch bevallen in. Meander Medisch Centrum. Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg

Poliklinisch bevallen in. Meander Medisch Centrum. Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg Poliklinisch bevallen in Meander Medisch Centrum Afdeling B1 Meander Moeder Kind Regionaal centrum voor geboortezorg Hartelijk welkom op onze afdeling Meander Moeder Kind! U bent bij ons opgenomen of u

Nadere informatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie

MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie VSV ACHTERHOEK OOST MEDICAMENTEUZE PIJNBESTRIJDING TIJDENS DE BEVALLING cliënteninformatie 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Invloed op de pijn 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Patiënteninformatie De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Zorgpaden Het LangeLand Ziekenhuis werkt voor een deel van haar patiëntengroepen met zorgpaden. Een zorgpad beschrijft op een heldere

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Beste mevrouw en partner,

Beste mevrouw en partner, Beste mevrouw en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

Etage 10. Longziekten

Etage 10. Longziekten Etage 10 Longziekten Welkom Wij heten u van harte welkom op etage 10 van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen. In deze brochure vindt u specifieke informatie over de afdeling waar u momenteel verblijft.

Nadere informatie

De bevalling. De bevalling. Gemiddeld duurt een eerste bevalling, vanaf het moment dat u goede weeën heeft en 1/5

De bevalling. De bevalling. Gemiddeld duurt een eerste bevalling, vanaf het moment dat u goede weeën heeft en 1/5 De bevalling Binnenkort gaat u bevallen in VUmc. Een bijzondere gebeurtenis! In deze folder krijgt u informatie over bevallen in VUmc, zodat u voorbereid bent en weet wat u van ons kunt verwachten. Ook

Nadere informatie

Zie ook de VUmc folder De keizersnede

Zie ook de VUmc folder De keizersnede De bevalling Binnenkort gaat u bevallen in VUmc. Een bijzondere gebeurtenis! In deze folder krijgt u informatie over bevallen in VUmc, zodat u voorbereid bent en weet wat u van ons kunt verwachten. Ook

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling De geboorte van een kind is lichamelijk en emotioneel een intensieve en vaak heftige ervaring. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in uw lichaam. Aan

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Gynaecologie Het inleiden van de bevalling Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep De gynaecoloog heeft besloten om de bevalling in te leiden. Dit betekent

Nadere informatie

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite

Bevallen in een kraamsuite. Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite Bevallen in een kraamsuite 1 In het gebied Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland is thuis bevallen niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als u een medische indicatie heeft.

Nadere informatie

Bevallen in het ziekenhuis. Vrouw Moeder Kind centrum

Bevallen in het ziekenhuis. Vrouw Moeder Kind centrum 00 Bevallen in het ziekenhuis Vrouw Moeder Kind centrum 1 Omdat u in het ziekenhuis komt bevallen, willen wij u vooraf informeren over o.a. de polikliniek, de verloskamer en de verpleegafdeling VMK (Vrouw

Nadere informatie

Bevallen. verloskunde

Bevallen. verloskunde Bevallen Inleiding Wij heten u van harte welkom in het Moeder Kind Centrum. Om u wegwijs te maken, geven wij u in deze folder enige informatie. Het Moeder Kind Centrum bevindt zich op onze locatie Almelo

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Gynaecologie / Verloskunde Pijnbestrijding tijdens de bevalling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk

Nadere informatie

Inleiden van de bevalling

Inleiden van de bevalling Inleiden van de bevalling In deze brochure leest u informatie over het inleiden van een bevalling. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel deze dan gerust aan uw gynaecoloog en/of verloskundige.

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding... blz. 1 Van opname tot bevalling Wat neemt u mee... blz. 2 Telefonisch contact opnemen... blz. 2 Melden bij opname blz. 2 Op de verloskamer...

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte 1 Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar een periode

Nadere informatie

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG)

H Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) H.291397.0316 Pijnbestrijding tijdens de bevalling (copyright NVOG) Inleiding De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens

Nadere informatie

Pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling Pijn tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in het lichaam. Aan het

Nadere informatie

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte

Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte Deze brochure geeft informatie over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën, een dreigende vroeggeboorte en vroegtijdig gebroken vliezen.

Nadere informatie

Bevallen in het Laurentius ziekenhuis

Bevallen in het Laurentius ziekenhuis GYNAECOLOGIE Bevallen in het Laurentius ziekenhuis Binnenkort verblijft u bij ons op de kraamafdeling en/of verloskamers (afdeling E1) in het Laurentius ziekenhuis in verband met uw zwangerschap en/of

Nadere informatie

De bevalling Tips voor de partner

De bevalling Tips voor de partner De bevalling Tips voor de partner Uw partner gaat bevallen in het Radboudumc. Voor u en uw partner een spannende gebeurtenis. In deze folder vindt u tips om u voor te bereiden op de bevalling. Voorbereiden

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

Voorbereiding op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling Voorbereiding op de bevalling Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij is verboden.

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Verloskunde mca.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3 Invloed op de pijn 4 Hoe kan de pijn worden bestreden? 4 Pijnbehandelingen met

Nadere informatie

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis

Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Een badbevalling in het St. Anna Ziekenhuis Deze folder geeft informatie over de badbevalling. Daarnaast zetten we een aantal praktische zaken en nuttige informatie op een rijtje. Een badbevalling in het

Nadere informatie

Welkom bij verloskunde

Welkom bij verloskunde Welkom bij verloskunde Gefeliciteerd, je bent zwanger! Tijdens je zwangerschap word je begeleid door het verloskundig team van Rijnstate. Op de polikliniek Gynaecologie en afdeling Obstetrie/ Verloskamers

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Welkom in het Flevoziekenhuis

Welkom in het Flevoziekenhuis Welkom in het Flevoziekenhuis Voor u ligt de informatiefolder van de afdeling Verloskunde van het Flevoziekenhuis te Almere. Via deze informatiefolder willen wij ons als afdeling Verloskunde graag aan

Nadere informatie

Beste zwangere en partner,

Beste zwangere en partner, Beste zwangere en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

KRAAM- EN VERLOSAFDELING

KRAAM- EN VERLOSAFDELING KRAAM- EN VERLOSAFDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over bevallen in ons ziekenhuis. Zo heeft u een beeld van de gang van zaken van het moment dat de weeën

Nadere informatie

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt.

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt. Keizersnede Inleiding In overleg met uw arts is besloten een keizersnede bij u te verrichten. Dit omdat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, óf omdat dit een te groot risico met zich meebrengt voor

Nadere informatie

Bevallen in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid

Bevallen in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid Bevallen in het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid Je gaat bevallen in één van de verloskamers van het Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid. In deze folder vindt je praktische informatie over bevallen in het Spaarne

Nadere informatie

Inleiden bevalling Afdeling verloskunde.

Inleiden bevalling Afdeling verloskunde. Inleiden bevalling Afdeling verloskunde www.nwz.nl In overleg met uw gynaecoloog wordt de bevalling zo nodig ingeleid. Dit betekent dat de bevalling met medicijnen kunstmatig op gang wordt gebracht. In

Nadere informatie

Bevallen in Zuyderland Geboortecentrum

Bevallen in Zuyderland Geboortecentrum Bevallen in Zuyderland Geboortecentrum Gaat u binnenkort bevallen bij Zuyderland Geboortecentrum? Dan heten wij u van harte welkom! In dit boekje leest u informatie over de gang van zaken in het ziekenhuis

Nadere informatie

Bevallen met een medische indicatie

Bevallen met een medische indicatie Bevallen met een medische indicatie Van harte welkom bij Meander Moeder Kind! U bent opgenomen op de afdeling B1, Moeder Kind van Meander Medisch Centrum of u gaat binnenkort bij ons opgenomen worden voor

Nadere informatie

H Klinisch bevallen

H Klinisch bevallen H.53515.1216 Klinisch bevallen Klinische bevalling U gaat op medische indicatie op de afdeling verloskunde van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis bevallen. Medische indicatie betekent dat u een verhoogd risico

Nadere informatie

Het inleiden van een bevalling

Het inleiden van een bevalling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Het inleiden van een bevalling z Afspraak 1 Met uw gynaecoloog of verloskundige hebt u een datum afgesproken voor het inleiden

Nadere informatie

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek

Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek GYNAECOLOGIE Zwanger in Laurentius Polikliniek gynaecologie en echoscopie/prenataal onderzoek U bent zwanger en heeft voor begeleiding gedurende deze zwangerschapsperiode voor het Laurentius ziekenhuis

Nadere informatie

inleiden van de bevalling

inleiden van de bevalling inleiden van de bevalling Inleiding... 3 1 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 3 1.1 Over tijd zijn... 3 1.2 Langdurig gebroken vliezen... 3 1.3 Groeivertraging van de baby... 4 1.4 Verslechtering

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1. Inleiding...5 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling?...5 3. Invloed op de pijn...6 4. Hoe kan de pijn worden bestreden?...7 5. Pijnbehandelingen

Nadere informatie

VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND

VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND VROEGTIJDIGE WEEËN EN VOORTIJDIG GEBROKEN VLIEZEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Een zwangerschap duurt meestal tussen de 37 en 42 weken. Het kan zijn dat er voor die tijd al weeën optreden of dat de vliezen

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens de bevalling

Ruggenprik tijdens de bevalling H.291380.0215 Ruggenprik tijdens de bevalling (Epidurale pijnbestrijding) Wat is epidurale pijnbestrijding Bij deze ruggenprik spuit de anesthesioloog via een dun slangetje (katheter) verdovingsvloeistof

Nadere informatie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie

Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Ruggenprik bij een bevalling Epiduraal analgesie Afdeling gynaecologie en verloskunde Ruggenprik bij een bevalling Dat een bevalling gepaard gaat met pijn is een bekend gegeven. Sinds mensenheugenis zoekt

Nadere informatie

Bevallen in het Spaarne Gasthuis

Bevallen in het Spaarne Gasthuis Bevallen in het Haarlem Deze brochure geeft u praktische informatie over bevallen in het (SG). Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u daarmee terecht bij één van de medewerkers van de afdeling. Meer

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als pijnlijk. Soms geldt dat ook voor de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat de baby geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Verloskunde Het inleiden van de bevalling Inhoud Inleiding Waarom wordt een bevalling ingeleid? Voorbereiding Praktische informatie Wanneer is een inleiding mogelijk? Het inleiden van de bevalling Na de

Nadere informatie