Het keizersnede boek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het keizersnede boek"

Transcriptie

1 Het keizersnede boek

2 Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij u wat u kunt verwachten tijdens de opname, de keizersnede en de dagen daarna in het ziekenhuis. Wij wensen u een prettig verblijf op de afdeling Meander Moeder en Kind en een fijne kraamtijd! Team Meander Moeder Kind Aankomst op de afdeling Drie uur voordat de keizersnede plaats vindt mag u zich melden op de eerste verdieping bij B1, bij de balie van de afdeling Meander Moeder Kind.

3 Bij binnenkomst op de kamer maken wij een hartfilmpje (CTG) van ongeveer een half uur. Hiermee registeren wij de hartslag van uw baby en de eventuele weeën of harde buiken van u zelf. Ook meten wij uw bloeddruk, pols en temperatuur. Indien uw baby in stuitligging ligt krijgt u ook nog een echo. U krijgt een operatiejasje aan en er wordt een blaaskatheter ingebracht.

4 De keizersnede Op weg naar de operatiekamer, de OK. Uw partner neemt de transportcouveuse mee voor het vervoer van uw baby. U krijgt een muts op en een groene deken voor de warmte. Ook uw partner krijgt een muts en bovendien een operatie overall. Uw fototoestel mag u meenemen, wij zorgen ervoor dat er op de OK foto s worden gemaakt.

5 De verpleegkundige van de afdeling Meander Moeder Kind draagt u over aan de verpleegkundige van de OK. Als u toch nog vragen heeft kunt u deze stellen aan de gynaecoloog. U krijgt een infuus. Hierdoor worden medicatie en vocht toegediend tijdens en na de operatie.

6 De anesthesist geeft u de ruggenprik. Daarvoor zit u met een kromme rug op de operatietafel. De gynaecoloog controleert nogmaals uw gegevens. Ondertussen kijkt de verpleegkundige de opvangtafel voor de baby na en zet ze de transportcouveuse klaar. Uw partner mag bij de verpleegkundige wachten tot de anesthesist komt zeggen dat de ruggenprik klaar is. Dan mag uw partner naar u toe in de OK. De kinderarts komt ook alvast met uw partner kennismaken.

7 De geboorte Als alles gereed is en uw verdoving is ingewerkt, begint de operatie. Uw partner zit inmiddels bij uw hoofdeinde. Het duurt niet lang meer voordat uw baby wordt geboren! Net voordat uw baby geboren wordt, gaat het doek voor het plastic raampje in het operatiescherm weg. U kunt uw baby zelf geboren zien worden uit de buik.

8 De geboortetijd van uw kindje wordt op de foto vastgelegd.

9 Een snelle eerste kennismaking met uw baby. Daarna gaat uw baby met de verpleegkundige mee naar de opvangtafel buiten de OK waar de kinderarts klaar staat. Uw partner mag meelopen. Uw baby wordt kort nagekeken door de kinderarts en uw partner mag de navelstreng verder afknippen. Na de controle wordt uw baby in warme doeken gewikkeld en uw partner neemt hem / haar mee terug naar u in de OK.

10 Tijd om met uw baby te knuffelen!

11 Ondertussen gaat de gynaecoloog verder met de geboorte van de placenta en het hechten van de buik. Omdat het koud is op de OK gaat uw partner na het knuffelen alvast samen met de baby in de transportcouveuse naar de afdeling Moeder Kind.

12 Op de afdeling Meander Moeder Kind wordt de baby uitgebreid nagekeken door de kinderarts. Wij wegen uw kindje en meten de hoofdomtrek en de lengte. En de baby krijgt vitamine K druppels toegediend. Zo lang u nog op de OK ligt, kan uw kindje huid-op-huid buidelen met uw partner.

13 Zodra u op de uitslaapkamer ligt en het goed met u gaat, komen uw baby en partner naar u toe. U krijgt uw blote baby op de borst. De verpleegkundige helpt u met de eerste voeding. Uw partner en baby blijven bij u en als alles goed met u gaat, gaat u gezamenlijk terug naar uw eigen kamer op de afdeling Meander Moeder Kind.

14 De dagen na de operatie Na de keizersnede krijgt u pijnstilling zoals Paracetamol. Ook krijgt u elke ochtend een zakje met laxeermiddel (Movicolon) om de darmen op gang te brengen. Om trombose te voorkomen krijgt u eenmaal per dag een injectie in het bovenbeen met het bloed verdunnende middel Fraxiparine. De eerste dag na de keizersnede wordt uw HB geprikt en wordt uw blaaskatheter verwijderd. U gaat weer zelf proberen te plassen en u gaat voorzichtig beginnen met bewegen. De fysiotherapeut komt langs voor adviezen rondom het bewegen na een keizersnede. Als u zich weer goed voelt en de bloeduitslagen goed zijn wordt ook het infuus verwijderd. De eerste dag na de keizersnede mag u weer douchen. Daarna wordt ook de pleister van de wond verwijderd. Ontslag vindt plaats tussen de tweede en vierde dag na de keizersnede, afhankelijk van hoe het met u gaat en bij welk kraambureau u ingeschreven staat. Voorwaarde voor eerder ontslag is wel dat uw baby en u in goede conditie zijn. Ontslag gaat altijd in overleg met uw gynaecoloog en de kinderarts.

15 De dag van ontslag Uw baby wordt op de dag van ontslag nog eenmaal nagekeken door de kinderarts. Van de verpleegkundige krijgt u ontslagpapieren voor de huisarts, verloskundige en kraamverzorgende. Ook krijgt u een afspraak voor nacontrole op de polikliniek. De vijfde dag na de keizersnede worden de hechtingen door uw verloskundige verwijderd.

16 Een verpleegkundige, service-assistent of vrijwilliger helpt u naar de uitgang. Wel thuis en wij wensen u een fijne kraamtijd toe! Fotografie: Meander Medisch Centrum / Frank Noordanus Disclaimer: Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Het keizersnede boek

Het keizersnede boek Het keizersnede boek www.meandermc.nl Welkom bij Meander Moeder Kind! U komt in Meander Medisch Centrum bevallen met een geplande keizersnede. Door middel van dit fotoboek vertellen wij wat u kan verwachten

Nadere informatie

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken.

Wordt u de volgende dag geopereerd? Dan mag u tot 6 uur voor de opnametijd nog eten en tot 2 uur voor de opnametijd nog heldere vloeistof drinken. Keizersnede Een keizersnede (Sectio Caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke narcose (verdoving), waarbij de baby door een opening die in de onderbuik van de moeder en in de baarmoeder

Nadere informatie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie

Diakonessenhuis. Het Keizersnedeboek. Diakonessenhuis. Polikliniek Gynaecologie Diakonessenhuis Het Keizersnedeboek Polikliniek Gynaecologie Polikliniek Gynaecologie, Diakonessenhuis locatie Utrecht Het Keizersnedeboek, januari 2015 Copyright Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn Inleiding

Nadere informatie

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch?

De medische bevalling. Enkele situaties: Wat als... Hoe bewaken we de conditie? 7-1-2015. Wanneer wordt de bevalling medisch? De medische bevalling Wanneer wordt de bevalling medisch? Bij aanvang van de zwangerschap Tijdens de zwangerschap Tijdens de bevalling Na de bevalling Door Gynaecoloog Spaarne Ziekenhuis Hoe bewaken we

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie

Patiënteninformatie. De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Patiënteninformatie De keizersnede (sectio caesarea) Algemene informatie Zorgpaden Het LangeLand Ziekenhuis werkt voor een deel van haar patiëntengroepen met zorgpaden. Een zorgpad beschrijft op een heldere

Nadere informatie

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt.

U krijgt de folder Pijnmeting mee. Lees deze thuis door zodat u na de operatie weet hoe u kunt aangeven wanneer u pijnstilling nodig hebt. Keizersnede Inleiding In overleg met uw arts is besloten een keizersnede bij u te verrichten. Dit omdat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is, óf omdat dit een te groot risico met zich meebrengt voor

Nadere informatie

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

De baby wordt over het algemeen binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. Keizersnede Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is een keizersnede? 3 Geplande- of ongeplande keizersnede 3 Voorbereiding 3 Dag vóór de keizersnede 3 Nuchter zijn 3 De dag van de keizersnede 4 Soort verdoving

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Keizersnede 1 Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Wat is een keizersnede Een keizersnede is een operatie

Nadere informatie

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede...

Inleiding... 2. Wat is een keizersnede?... 2. Geplande- of ongeplande keizersnede... 2. Voorbereiding... 2. Dag vóór de keizersnede... Keizersnede G15.027-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een keizersnede?... 2 Geplande- of ongeplande keizersnede... 2 Voorbereiding... 2 Dag vóór de keizersnede... 2 Nuchter zijn... 3 De dag van de

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede

Afdeling verloskunde/gynaecologie. Keizersnede Afdeling verloskunde/gynaecologie Keizersnede U gaat binnenkort bevallen via een keizersnede. De medische term daarvoor is Sectio Caesarea. Wij zullen ons uiterste best doen uw verblijf op onze afdeling

Nadere informatie

Zorg rondom een keizersnede

Zorg rondom een keizersnede Gynaecologie Zorg rondom een keizersnede www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat moet u meenemen bij opname?... 3 De geplande keizersnede... 4 Voorbereidingen op de afdeling Verloskunde... 4 De operatie...

Nadere informatie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Keizersnede. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Keizersnede Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat uw kind via een keizersnede geboren gaat worden. De medische naam voor keizersnede is een sectio caesarea.

Nadere informatie

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Keizersnede INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1. INLEIDING...4 1.1 Voorbereiding 1.2 De dag van de keizersnede 1.3 Op de dienst materniteit-verloskamer 2. DE VERDOVING...5 2.1 Plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen

Programma. Filmpje. Presentaties nalezen? 7-1-2015. Informatieavond over de bevalling. www.spaarneziekenhuis.nl Gynaecologie en verloskunde Bevallen Programma 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige 20.30-20.45 Pauze: Koffie/Thee

Nadere informatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie

Keizersnede. Inleiding. Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede. Een geplande keizersnede. Voor de operatie Keizersnede Inleiding U komt binnenkort naar het MCL voor een keizersnede. Deze brochure geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede in het MCL. De medische term voor een

Nadere informatie

keizersnede Materniteit

keizersnede Materniteit keizersnede Materniteit Inhoud Keizersnede of sectio 3 Twee soorten keizersnede 4 Voorbereiding 4 De verdoving 5 De ingreep 6 Na de operatie 8 Mogelijke complicaties 10 Tot slot 11 Nuttige coördinaten

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

De keizersnede. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

De keizersnede. Wat neemt u mee naar het ziekenhuis? De keizersnede U wordt binnenkort opgenomen op de afdeling Meander Moeder Kind voor een keizersnede, er is hiervoor met u een datum gepland. U wordt een dag van tevoren door onze secretaresse gebeld om

Nadere informatie

Een Keizersnede (sectio caesarea)

Een Keizersnede (sectio caesarea) 1/5 Verloskunde Een Keizersnede (sectio caesarea) Inleiding Een Keizersnede is een operatie, waarbij de baby via de buik geboren wordt. Meestal vindt deze ingreep plaats door middel van plaatselijke verdoving

Nadere informatie

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum

Keizersnede Radboud universitair medisch centrum Keizersnede Deze tekst is geheel overgenomen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede.

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten.

DE KEIZERSNEDE. Er zijn verschillende redenen voor een keizersnede. In deze folder krijgt u informatie over wat u meestal kunt verwachten. Gynaecologie DE KEIZERSNEDE INLEIDING Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort tot

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling

Patiënteninformatie. Pijnbehandeling bij de bevalling Patiënteninformatie Pijnbehandeling bij de bevalling Pijnbehandeling bij de bevalling Polikliniek Verloskunde/ Gynaecologie, route 2.2 Telefoon (050) 524 5840 Inleiding Dit is de informatiefolder van de

Nadere informatie

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig:

Waarom is een keizersnede nodig? Een keizersnede is nodig: Keizersnede Inleiding Een keizersnede (sectio ceasarea) is een operatie waarbij de baby via een snede in uw onderbuik en uw baarmoeder geboren wordt. In deze folder kunt u lezen waarom een keizersnede

Nadere informatie

Gezinsvriendelijke keizersnede

Gezinsvriendelijke keizersnede Gezinsvriendelijke keizersnede De gynaecoloog heeft om medische redenen samen met u besloten dat u gaat bevallen per keizersnede. De gynaecoloog spreekt met u een datum af waarop de keizersnede gepland

Nadere informatie

Keizersnede Patiënteninformatie

Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Patiënteninformatie Keizersnede Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Wat is een keizersnede 3 Werkwijze keizersnede 4 Geplande keizersnede 5 Dag van opname 6 Ruggenprik of narcose 6.1 Ruggenprik 6.2

Nadere informatie

C Geboorteplan

C Geboorteplan Geboorteplan Geboorteplan Een geboorteplan is een document waarin u uw wensen rondom uw bevalling kenbaar maakt. Het dient als communicatiemiddel. Het geeft u de kans uw persoonlijke wensen en verwachtingen

Nadere informatie

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND

DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND DE KEIZERSNEDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Vaak afgekort

Nadere informatie

Gezinsvriendelijke keizersnee

Gezinsvriendelijke keizersnee Gezinsvriendelijke keizersnee Informatie voor patiënten F1124-3415 augustus 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact.

De verpleegkundige zal u helpen bij het uitvoeren van het huid-ophuidcontact. Huid-op-huidcontact Inleiding pag. 2 Wat is huid-op-huidcontact? pag. 3 Voordelen van huid-op-huidcontact pag. 4 Voordelen voor het kind pag. 4 Voordelen voor de moeder pag. 4 Huid-op-huidcontact bij te

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Pyelum Plastiek. adviezen. Opheffen van na vernauwing een. hernia-operatie. tussen nierbekken en urineleider. ZorgSaam

Pyelum Plastiek. adviezen. Opheffen van na vernauwing een. hernia-operatie. tussen nierbekken en urineleider. ZorgSaam Pyelum Plastiek adviezen Opheffen van na vernauwing een hernia-operatie tussen nierbekken en urineleider ZorgSaam 1 2 Pyelum Plastiek Opheffen van vernauwing tussen nierbekken en urineleider. Inleiding

Nadere informatie

Beste mevrouw en partner,

Beste mevrouw en partner, Beste mevrouw en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

De keizersnede. Verloskunde

De keizersnede. Verloskunde De keizersnede Verloskunde Wat is een keizersnede? Een keizersnede is een operatie waarbij het kind via de buikwand ter wereld komt. De operatie duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling

Maatschap Gynaecologie. Het inleiden van de bevalling Maatschap Gynaecologie Algemeen Van uw behandelend arts heeft u te horen gekregen dat uw bevalling wordt ingeleid* en wat hiervan de reden is. Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang.

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede

PATIËNTEN INFORMATIE. De keizersnede PATIËNTEN INFORMATIE De keizersnede Inhoudsopgave Voorbereiding thuis...4 Wat breng je mee...4 De opname...4 De keizersnede...5 Na de geboorte...5 Op de kraamafdeling...6 Tot slot...6 2 Beste toekomstige

Nadere informatie

Zwanger na de uitgerekende datum

Zwanger na de uitgerekende datum Zwanger na de uitgerekende datum U bent nog niet bevallen. Misschien valt het u mee om nog zwanger te zijn na uw uitgerekende datum, of misschien valt het u zwaar. De meeste vrouwen bevallen in de periode

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede sectio caesarea Natuurlijke keizersnede ("gentle sectio")

De keizersnede Wat is een keizersnede sectio caesarea Natuurlijke keizersnede (gentle sectio) De keizersnede Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt het kind geboren via de keizersnede.

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Waarom wordt een bevalling ingeleid?... 1 Over tijd zijn... 1 Langdurig gebroken vliezen... 1 Groeivertraging van de baby... 2 Achteruitgaan

Nadere informatie

Bevallen bij Rijnstate

Bevallen bij Rijnstate Bevallen bij Rijnstate U bent van plan om te bevallen in Rijnstate Arnhem. In deze folder staat praktische informatie over bevallen in ons ziekenhuis en over het maken van een bevalplan. Neem altijd uw

Nadere informatie

Verloskunde. De keizersnede

Verloskunde. De keizersnede Verloskunde De keizersnede 1 De keizersnede Een keizersnede (sectio caesarea) is een operatie onder algehele of plaatselijke verdoving, waarbij de baby door een snede in de onderbuik ter wereld komt. Waarom

Nadere informatie

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde

Afdelingsgebonden informatie Verpleegafdeling VED2 / afdeling Verloskunde Afdelingsgebonden informatie / afdeling Verloskunde Welkom Welkom op de afdeling Verloskunde (VED2) van het academisch ziekenhuis Maastricht (azm). Deze informatie is specifi ek voor deze verpleegafdeling.

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis

Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis Dit document bevat vertrouwelijke informatie van JijWij. Het kopiëren en/of verspreiden van dit document zonder voorgaand schriftelijke toestemming van JijWij

Nadere informatie

Hoge bloeddruk in de zwangerschap

Hoge bloeddruk in de zwangerschap Hoge bloeddruk in de zwangerschap U bent zwanger en heeft hoge bloeddruk. Daarvoor bent u onder behandeling van de gynaecoloog in Meander Medisch Centrum. Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd

Nadere informatie

Keizersnede in het Flevoziekenhuis

Keizersnede in het Flevoziekenhuis Keizersnede in het Flevoziekenhuis Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken in het Flevoziekenhuis rondom een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesaresa. Er

Nadere informatie

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde

De keizersnede. Sectio Caesarea. verloskunde De keizersnede Sectio Caesarea Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een Sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

De keizersnede. Poli Gynaecologie

De keizersnede. Poli Gynaecologie 00 De keizersnede Poli Gynaecologie Inleiding Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma)

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Binnenkort krijgt u een gynaecologische buikoperatie. Hierbij wordt het versneld herstelprogramma toegepast. Dit zorgprogramma brengt alle

Nadere informatie

De prostaatoperatie (TURP)

De prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Fotoboek en informatie over een keizersnede

Fotoboek en informatie over een keizersnede Fotoboek en informatie over een keizersnede November 2011 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Wat is een Keizersnede? 4 Wanneer een keizersnede? 4 Opname op de Kraamafdeling 5 De operatie 7 Naar de operatiekamer

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

Uitwendige versie en stuitligging

Uitwendige versie en stuitligging Uitwendige versie en stuitligging De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren

Nadere informatie

Pijn tijdens de bevalling

Pijn tijdens de bevalling Pijn tijdens de bevalling De geboorte van een kind is een intensieve en vaak heftige ervaring, zowel lichamelijk als emotioneel. Vlak voor en tijdens de bevalling gebeurt er veel in het lichaam. Aan het

Nadere informatie

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

De keizersnede. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! De keizersnede U ondergaat binnenkort een keizersnede of u bent zojuist middels een keizersnede bevallen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond deze operatie. Informatie voor patiënten

Nadere informatie

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede

Keizersnede. Wat is een keizersnede? Een geplande keizersnede OLVG, locatie West Keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een 'sectio caesarea'. Er bestaan verschillende redenen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. De keizersnede. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. De keizersnede. rkz.nl Patiënteninformatie De keizersnede rkz.nl Een zwangerschap, een geboorte, het lijkt soms zo gewoon. Maar niet elke zwangerschap eindigt met een bevalling zoals ouders zich deze voorstellen. Soms wordt

Nadere informatie

De natuurlijke keizersnede in het GHZ

De natuurlijke keizersnede in het GHZ De natuurlijke keizersnede in het GHZ Inhoudsopgave Inleiding 3 Bevallen met een keizersnede 3 Opname op de GezinSuite 4 Voorbereiding op de operatie 5 De verdoving 6 Wie zijn er aanwezig op de operatiekamer?

Nadere informatie

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik

Voorbereiding op een keizersnede De soort verdoving Narcose Een ruggenprik De keizersnede 2 Deze folder geeft informatie over wat u kunt verwachten bij een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede. Wat

Nadere informatie

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis.

Klinisch bevallen. in het Elkerliek ziekenhuis. Klinisch bevallen in het Elkerliek ziekenhuis www.jijwij.nl Deze brochure is geschreven voor vrouwen en hun partners die in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond gaan bevallen. Wat neem je mee Voor de bevalling

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen

Langdurig gebroken vliezen Langdurig gebroken vliezen Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 0591 Inleiding In deze folder geven we u informatie over langdurig gebroken vliezen. Het hangt van de duur van uw zwangerschap

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie (TUR prostaat). Uw uroloog heeft met u besproken waarom deze operatie nodig is. In deze brochure wordt beschreven hoe de gang van zaken rondom de

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden

Maatschap Gynaecologie. Poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis Leiden Maatschap Gynaecologie in het Diaconessenhuis Leiden Algemeen Deze folder geeft u informatie over poliklinisch bevallen in het Diaconessenhuis. houdt in dat u, vanaf het moment van binnenkomst in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

Orchidopexie (bij volwassenen)

Orchidopexie (bij volwassenen) Orchidopexie (bij volwassenen) 2 Inleiding U heeft met de arts afgesproken dat u geopereerd wordt aan de balzak. Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken bij deze operatie. De balzak

Nadere informatie

Een keizersnede. Verloskunde

Een keizersnede. Verloskunde Verloskunde Inhoud Inleiding 1 Een keizersnede 1 Voorbereiding op de keizersnede 2 Uw opname 3 Naar de operatiekamer 3 Uitslaapkamer 4 Complicaties 4 Op de afdeling 5 Borstvoeding na een keizersnede 7

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Hoe ontstaat pijn?... 1 3 Invloed van pijn... 2 4 Hoe kan de pijn worden bestreden?... 2 5 Pijnbehandelingen met medicijnen... 3 Ruggenprik

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE LONGKANKER 2 INHOUD Inleiding...4...4 Lobectomie...4 Pneumectomie...5 Opname op de afdeling...5 Vóór de opname...5 De opname...6

Nadere informatie

Beste zwangere en partner,

Beste zwangere en partner, Beste zwangere en partner, Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, maken steeds meer zwangeren gebruik van een geboorteplan. In een geboorteplan maakt u uw wensen rondom de bevalling kenbaar.

Nadere informatie

Maatschap Urologie. LKD (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker)

Maatschap Urologie. LKD (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker) Maatschap Urologie (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het

Nadere informatie

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea.

Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling

Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Langdurig gebroken vliezen rondom de bevalling Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat zijn gebroken vliezen? Gebroken vliezen betekent dat er vruchtwater uit de baarmoeder loopt. A terme betekent dat de vliezen

Nadere informatie

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be

Perianaal abces. Centrum voor Algemene Heelkunde. Dr. Tom Feryn. www.dokterferyn.be Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Perianaal abces www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een perianaal abces? Een

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Inhoud Geboorteplan... 3 Wat kunt u verwachten... 4 Verloskamers... 4 Wat staat er in het geboorteplan... 5 Geboorteplan... 9 p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Geboorteplan Een geboorteplan

Nadere informatie

Het inleiden van de bevalling

Het inleiden van de bevalling Het inleiden van de bevalling Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang. Dit gebeurt met medicijnen die de weeën opwekken. Een inleiding vindt altijd plaats in het ziekenhuis onder

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Als je wilt, kun je spelletjes, tijdschriften, boeken, CD s, een fototoestel of videocamera meenemen. 3 Poliklinische bevalling in het ziekenhuis Je bent zwanger en het moment van de bevalling komt dichterbij. In Nij Smellinghe kun je 'klinisch' of 'poliklinisch' bevallen. Poliklinisch houdt in dat je op eigen verzoek in het ziekenhuis bevalt. Klinisch

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

H.152283.0913. De keizersnede en adviezen erna

H.152283.0913. De keizersnede en adviezen erna H.152283.0913 De keizersnede en adviezen erna Inleiding U wordt, of bent opgenomen op de afdeling kraam/gynaecologie. Naast het algemene opnameboekje Uw verblijf in het ziekenhuis informeren wij u over

Nadere informatie

De bevalling. Informatieavond over de bevalling Thuis. Programma. Filmpje. Waar kunt u veilig bevallen? Wie gaat uw bevalling begeleiden?

De bevalling. Informatieavond over de bevalling Thuis. Programma. Filmpje. Waar kunt u veilig bevallen? Wie gaat uw bevalling begeleiden? Programma Informatieavond over de bevalling 19.30-20.30 Groep 1 Groep 2 Algemene informatie - verloskundige De normale bevalling - verloskundige Pijnstilling anesthesist Praktische tips - verpleegkundige

Nadere informatie

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede

De keizersnede Wat is een keizersnede? Reden voor een keizersnede Een geplande keizersnede De keizersnede Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor een keizersnede.

Nadere informatie

Versneld Herstelprogramma (ERAS protocol)

Versneld Herstelprogramma (ERAS protocol) Versneld Herstelprogramma (ERAS protocol) Binnenkort krijgt u een gynaecologische buikoperatie. Hierbij wordt het versneld herstelprogramma toegepast. Dit zorgprogramma brengt alle factoren samen die een

Nadere informatie

Het verwijderen van een testikel

Het verwijderen van een testikel Het verwijderen van een testikel Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een testikel. In deze folder

Nadere informatie

Geboortecentrum IJsselland

Geboortecentrum IJsselland Keizersnede (C3-A3 rechts) Geboortecentrum IJsselland GEB.066 / 190115.BS Inhoud 1. Inleiding 4 2. Voorafgaand aan uw opname 6 3. De dag van opname en operatie 8 4. De verdoving tijdens een keizersnede

Nadere informatie

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede

Inleiding Keizersnede Redenen voor een keizersnede Geplande keizersnede KEIZERSNEDE 751 Inleiding Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een keizersnede. De medische term daarvoor is een sectio Caesarea. Er bestaan verschillende redenen voor

Nadere informatie

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4

Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof) Toepassing... 4 Contents Medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling.... 2 Injecties met pethidine (morfine-achtige stof)... 2 Toepassing:... 2 Voordelen pethidine:... 2 Nadelen pethidine:... 3 Infuuspompje met remifentanil

Nadere informatie

Huid-op-huidcontact Radboud universitair medisch centrum

Huid-op-huidcontact Radboud universitair medisch centrum Huid-op-huidcontact Deze folder geeft informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond het huidop-huidcontact. Wat houdt huid-op-huidcontact in? Het stimuleren van de fysieke en emotionele binding

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Stuitligging. Figuur 1: Volkomen stuitligging: met gebogen knieën zodat de voeten naast de billen liggen.

Stuitligging. Figuur 1: Volkomen stuitligging: met gebogen knieën zodat de voeten naast de billen liggen. Stuitligging U bent onder behandeling van de gynaecoloog omdat uw kind in stuitligging ligt. Een gynaecoloog is een medisch specialist die gespecialiseerd is in vrouwenziekten en de zorg rondom zwangerschap

Nadere informatie

De keizersnede Sectio caesarea

De keizersnede Sectio caesarea De keizersnede Sectio caesarea Vrouw Moeder Kind-centrum Inhoudsopgave 1. Wat is een keizersnede? 2 1.1 Wat is een keizersnede? 2 1.2 Anesthesie (ruggenprik of narcose) 2 2. Redenen voor een keizersnede

Nadere informatie

Totaalruptuur. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Totaalruptuur. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Totaalruptuur Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Tijdens uw bevalling heeft u een totaalruptuur opgelopen. In deze folder leest u meer over een totaalruptuur en

Nadere informatie

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling

Kraamafdeling. Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Kraamafdeling Informatieboekje voor kraamvrouwen die worden opgenomen op de kraamafdeling Inleiding Als het zeker is dat u in ziekenhuis Lievensberg gaat bevallen, zal de gynaecoloog u doorsturen naar

Nadere informatie

Serotiniteit 42 weken of langer zwanger.

Serotiniteit 42 weken of langer zwanger. Serotiniteit 42 weken of langer zwanger www.nwz.nl Inhoud Wat is serotiniteit? 3 Bent u 41 weken zwanger? 4 Alles op een rij 6 Uw vragen 6 Notities 7 2 Bij een overdragen zwangerschap bent u 42 weken of

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inleiding Bevallen doet pijn, weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Zij weten dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Veel vrouwen

Nadere informatie