Terugblik op de steigertocht 2016 naar Oostende

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugblik op de steigertocht 2016 naar Oostende"

Transcriptie

1 Terugblik op de steigertocht 2016 naar Oostende Het verslag is vooraf al geschreven door de organisatoren en komt in grote lijnen overeen met de realiteit. Hier en daar natuurlijk afwijkingen wegens hun optimistische blik en wat andere weersomstandigheden dan verwacht. In elk geval was bij vertrek van de vloot het Haringvliet niet wit van de bolle zeilen van de schare deelnemers want alleen Arno was er met zijn zeilboot en twee motorbootvaarders. De Scaldis en Coromandel waren al enkele dagen vooruit naar Goes en wij gingen die dag buitenom. Samenkomst van de vloot is Vlissingen. Het is aan de organisatoren om na een evaluatie eventueel een errata aan het tevoor geschreven verslag toe te voegen maar dat woord is een beetje taboe in hun vocabulair, dus of dat er nog van komt weet ik niet. Ik zal U daarom onze bevindingen geven: Zondag 1 mei laat in de middag vanuit Limburg naar Middelharnis gereden en ingescheept. Maandag 2 mei diverse klusjes uitgevoerd en o.a een nieuwe V- snaar voor de interkoeler-waterpomp aangebracht. Die is rood en dat is dezelfde kleur als het motorblok en ik weet niet of er ooit een andere is gemonteerd. Het weer zou dinsdags snel opknappen en de sterke wind zou van West naar Noordwest draaien. Dan was vertrekken over de West een mogelijkheid en konden we de beroepssluizen bij Volkerak en de Philipsdam vermijden Wij dus s morgens om 8 uur naar Stellendam. Het doel is de Roompotsluis De wind blijft echter voornamelijk West en de windmeter geeft 18 tot 22 knopen aan. Om kwart over tien met drie jachten door de sluis en daar staat nog steeds een strot wind. Het jacht uit Hellevoet wil in één ruk naar Den Helder en gaat eerst een rif steken aan het steiger. Wij op de motor het slijkgat uit. Na de laatste groene boei grootzeil op en de kleine fok. De wind blijft echter pal West en we maken weinig voortgang, hoog aan de wind met flinke golven en de stroom is tegen en dat blijft zo. Dus motor erbij anders wordt het veel te laat en we hopen dat wind nog wat zal gaan draaien, zoals voorspeld. Het is wel mooi droog maar de zee is onrustig. Her en der onregelmatige puisten met water en natuurlijk ook de gaten. Ik voel me niet zo lekker en pas bij de aanloopboei van de Banjer kunnen we eindelijk lekker zeilen zonder bijstand van de motor.

2 Helaas is het afgaand tij tamelijk sterk en met een afzwakkende wind van achter moeten we uiteindelijk het laatste stukje weer de hulp van de motor inroepen naar de Roompotsluis.We kunnen meteen schutten want het is bijna laag water en brughoogte is 20 meter vijftig aan de buitenkant. Dat is ruim voldoende want onze mast is 20 meter hoog. Om 19:15 uur liggen we voor anker bij Neeltje Jans. Wel ruim 11 uur bezig geweest voor je hobby. Een mooie avond en de andere ochtend zwakke wind uit het zuiden. Geen zeilweer om op zee met stroom tegen richting Vlissingen te gaan. We zeilen daarom op ons gemak met de stroom mee naar Zierikzee en maken na de Zeelandbrug een slag naar Kats. De wind is inmiddels meer naar Oost gedraaid en zakt nog meer af. Op de motor naar de sluis van het Veerse meer. Als we in de sluis liggen zie ik met de verrekijker de rest van de meute in de verte. Nadat we bij Veere het kanaal zijn ingegaan en Middelburg zijn gepasseerd moeten we voor de Soebrug langer wachten. Na een klein halfuur doemt een vrachschip op met in het kielzog de rest van de de vloot. Gezamenlijk varen we de Scheldejachthaven van Vlissingen in. Na de aspergesoep van Nora, aan boord van de Mad Mich, de borrel een palaver over het tijdstip van 5 uur de volgende morgen. Met zes boten, zeven schippers en aanhang valt het voor Arno niet mee om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Na wat verzet geeft hij toe aan de jeugdigen ( relatief gezien) en laten ze een tij schieten. Het plan is om morgenmiddag on 15:00 uur te vertrekken en om 15:30 zijn we dan door de sluis. De stroom is mee. Wind zal 3 zijn, zwak uit Zuidoostelijke richting. Volgens de kenners een ideale tocht helemaal op zeil. Ik heb zo mijn bedenkingingen en mompel : Dat wordt motoren. We worden per slot van rekening wel om 19:00 uur in het restaurant verwacht. De andere dag blijkt de planning wat anders uit te gaan vallen. Half vier zijn we wel door de sluis. Maar de wind is zwak en niet uit zuidoost maar ONO dus recht van achter. Dus weinig vaart op zeil. We moeten nog 28 mijl. Omdat zowel Marianne als ik ons grieperig voelen, hebben we zowat de hele dag gevast. Gelukkig blijft het beetje voedsel dat we tot ons namen binnen. De motorboten nemen een spurt maar de zeilers dobberen eigenlijk zo'n beetje. Maar later verdwijnen ze uit zicht. (motor?) De kok verwacht ons na overleg om 21:00 uur.

3 Wij houden het lang vol op het zeil en lopen als laatste om 20:30 uur Oostende binnen na een uurtje op de motor. Het wordt de Mercatorhaven zonder veel faciliteiten. Goed gegeten in het Zeezotje waar Jean Dekkers, Marianne en ik eerst worden geweigerd met de afwijzing : Nee, boven is privé. Maar we zien de rest niet en die blijken wel boven te zitten. Het begrip privé en gereserveerd lopen kennelijk wat dooreen bij onze zuiderburen. De fooi van Nora is riant gezien de toch wel karige porties. Vooraf 11 reepjes brood voor 13 personen en 8 garnalen met wat friet als hoofdgerecht zijn niet echt vullend. De sliptongetjes blijkt een betere keus en het toetje (ijs) is daarentegen zeer royaal. Op de grote dag wat ongemak. De uiterst vriendelijke havenmeester wil ons een betere service bieden met toegang tot toilet en douches en wil daarom dat we verkassen. Voor de Serendipity valt dit wat verkeerd uit. Hij heeft voor ons niet meteen een betere plaats. Het resultaat is dat Marianne en Ik 2,5 uur niet weg kunnen en aan boord zitten te wachten om boodschappen te kunnen doen voor het buffet. Uiteindelijk vertrekt de andere boot toch en kunnen we om 13:30 uur de andere ligplaats, die ook bij laagwater net diep genoeg blijkt, innemen. Het weer is prachtig en tamelijk warm. We vinden een slager en een bakker (de Vriendt) ; om 16:00 uur begint Marianne aan het bereiden van een heerlijke hoofdmaaltijd. Eieren, samengesteld vleesgerecht en rijst. Bloedheet in het kombuis met een bakkende zon! Alle ramen staan open Het buffet is als vanouds : veel, gevarieerd en erg lekker. Twee voorgerechten bereid door de Lia (Coromandel) en Ineke (Noordje), twee hoofdmaaltijden bereid door Nora (Jongleur) en mijn Marianne (Serendipity), tot slot twee nagerechten bereid door Paul (Scaldis) en Jean (Mad Mich). Het ziet er maginifiek uit en er wordt flink gebuffeld door de deelnemers. Door het bijvoegen van de nodige alcohol neemt het cognitieve vermogen echter af. De regie is weg en op een gegeven moment komt de bemanning van de Scaldis met een totaal onzinnig verhaal. Verder hebben we wat discussie over de mogelijkheden van de volgende dag en hoe Neeltje Jans eigenlijk heet. De een zegt Roompot, de ander Betonhaven: we kunnen het niet eens worden en komen er niet uit... De steiger wordt alsmaar leger en is tot slot zowat verlaten en staan Marianne en ik te buurten met de buren met een Dehler 39. Hun doorvaarthoogte is ook

4 20 meter en mevrouw heeft een App die beweert dat we de Roompotsluis bij Neeltje Jans pas om 19:05 uur kunnen passeren. Dan worden we uitgenodigd door Arno voor de afsluiting op de Noordje. Met een drankje en een sterk verhaal. Tja, Paul heeft het zijn zijne al verteld en ik dacht dat het onzinnig was en heb Eric zo'n beetje ons verhaal verklapt. Nog een keer opwarmen maakt het er niet beter op. Dus komen Arno, Johan en Eric ieder met het hunne. Nou wat kun je toch een hoop vermakelijke en satirische onzin bij elkaar verzinnen. De nacht is onrustig met veel geratel. `s Morgens blijkt dat er een s nachts een baggerschuit is ingevaren om de haven uit te baggeren. We lagen volgens onze dieptemeter net aan de grond. Dat uitbaggeren nodig is kunt u ook zien op de foto van het werkschip waar je gewoon onderdoor kan kijken. De volgende dag rond tien uur vertrek. De motorboten gaan door naar Nieuwpoort voor een toer door België en de zeilers naar de Roompotsluis. Wij maken als laatste los en zien dat de anderen al met gehesen grootzeil het kanaalje uitgaan. Wij tuigen pas op buiten. Jammer, eigenlijk te weinig wind maar we moeten toch tot 19:00 uur wachten voor de sluis dus we blijven maar gewoon zeilen. Bij Zeebrugge passeren we het gezonken wrak van de Flinterstar, alleen het stuurhuis en wat hefbomen steken boven het wateroppervlak uit. Er ligt een werkschip bij het wrak en er komt een zware speedboot naar ons toe. We moeten ruimer vrijhouden want er zijn onderwaterwerkzaamheden aan de gang. Ook Arno die wat achter ons ligt, wordt wat later tot de orde geroepen en verlegt zijn koers buiten de wrakbetonning om. We hadden het kunnen weten als we goed kanaal 14 hadden uitgeluisterd. Om 20:15 uu zijn we door de Roompotsluis na een verbale onenigheid met een zeevisser met een snelle boot bij het invaren van de sluis. De laatste dag buitenom naar Stellendam. De Jongleur,Coromandel en de Scaldis zouden eerst binnendoor gaan, omdat het weer zal omslaan en de wind uit Oost gaat toenemen. Maar ze hebben nu besloten toch buitenom te gaan. Ze vertrekken zo kwart voor negen. Ik zie dat de A3 van Adri en Kees van Hoven ook komt opdagen van de Bavariareunie in Goes. Een volle sluis zo te zien en ze moeten een hele tijd liggen wachten. Wij hebben nog niet ontbeten en nemen een schutting later.

5 Buiten de sluis lijkt het wel of er ijsvorming is. Maar het blijken algen te zijn die het schuim veroorzaken. Ondanks de tegenstroom op zeil helemaal tot de aanloopboei van het begin slijkgat gekomen, eerst met de genua maar als we overstag moeten zet ik de high aspect want de wind is toegenomen en draait iets door het oosten naar noordoost. Het Slijkgat zelf is recht tegen de wind en doen we op de motor. Nog steeds mooi weer maar wel 18 knoop wind en soms met stoten tot 23 knoop. Het tij zit gelukkig in het slijkgat mee en zorgt voor een bijzondere ervaring met de stroom. Ik moet zelfs waar het heel smal is 45 graden t.o.v de vaargeul varen om in de geul te blijven en je ziet hele delen met opgewoelde modder. De plaats van de vloedstroom kun je goed volgen want het ziet eruit als een speedboot die vanaf de kant van Rotterdam langs de wal snelt, dan langs de waterkering en tot slot langs het strand richting vuurtoren. Het schutten gaat vlot en na de sluis zwaaien we nog naar Janny en Jan Campfens die aan het steiger liggen in de zon. Om 19:10 uur meren we af in Middelharnis en genieten nog wat na van de zon in de kuip. Het lijkt wel op werken zegt Marianne: we zijn vandaag weer 10 uur in touw geweest. Ook deze tocht (onze vijfde) is goed verlopen en we vonden het fijn om mee te maken. Onze dank aan de organisatoren en deelnemers. Maar we worden wat ouder en met 75 jaar merk ik dat je niet meer zo prestatiegericht bent. We blijven zeilen maar willen van nu aan onze vaartijd per dag beperken tot 4 a 6 uur. Ideaal is zo het vertrek rond 11:00 uur en weer binnen rond 16:00 uur. Er komt dus een plaats vrij in het gezelschap. Dus beste lezers: - Houdt U van gezelligheid? - Weet U culinaire bezigheden te waarderen? - Wilt U uw vleugels wil uitslaan, omdat u wat meer wil dan korte trajecten? Dan bevelen wij de steigertocht 2017 van harte bij u aan. Het comité zal u graag verwelkomen. Met vriendelijke groeten, Jan en Marianne de Lint

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar Eigenlijk best dicht op-en-neer naar Londen in het najaar We hebben plotseling tijd over en willen we nog wat gaan zeilen. Er komt een lange stabiele periode aan; oostelijke winden aan het begin van de

Nadere informatie

Genieten na een oversteek

Genieten na een oversteek Genieten na een Klaas Wiersma maakte een oversteek. Nee, niet op de Noordzee of de Atlantic. Het ging van Ameland naar Terschelling. Met de Cornish Crabber Urmiena. Geen sinecure met een dikke noordwester.

Nadere informatie

Rust in mijn hoofd door minder de anderen te volgen, en minder stress te hebben en me minder druk te maken,

Rust in mijn hoofd door minder de anderen te volgen, en minder stress te hebben en me minder druk te maken, Duotocht 2017 DUOTOCHT Vooraf In 2015 heb ik de Duotocht duo gevaren in 2016 voor het eertse Solo. Het Solo zeilen was me goed bevallen en gaf voor mij weer een andere uitdaging. En na de ervaring van

Nadere informatie

De weken voor de Duotocht begint het echt te leven we gaan de tocht plannen voor zover mogelijk en maken elkaar gek op facebook.

De weken voor de Duotocht begint het echt te leven we gaan de tocht plannen voor zover mogelijk en maken elkaar gek op facebook. Al een aantal jaar probeert buurman Jan-Willem me (Onno van de Weg) over te halen om de Duotocht te varen. 2014 lukt het niet bij gebrek aan een maat. Of zou een hamster ook als maat mogen dienen? Dan

Nadere informatie

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem

CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem CZT Najaarstocht 2017 met de Mistral naar Oudeschild 13-15 oktober Met Mirjam, Henk, Greetje, Alna en JanWillem Op een mooie dag in juli van dit jaar, zeilde ik met een vriend een rondje op de Westeinderplassen.

Nadere informatie

Wéér een rondje Schiermonnikoog,

Wéér een rondje Schiermonnikoog, Wéér een rondje Schiermonnikoog, Op zondag 25 sept. jl., het vaarseizoen was bijna voorbij, de jachthaven van Schiermonnikoog lag nog in diepe rust, maakten we in alle vroegte onze boten klaar om te vertrekken

Nadere informatie

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos?

Ahoy! Mijn naam is Moos Matroos. Aan boord steek ik graag mijn handen uit de mouwen én maak ik veel plezier. Wil je ook aan de slag als matroos? ---- Samen varen, samen doen----------- Laatst was mijn kleinzoon voor de eerste keer aan boord van mijn motorboot, een jochie van net anderhalf jaar. Het eerste wat hij deed, was draaien aan het stuurwiel.

Nadere informatie

Duotocht 2008. Woensdag 10-09-2008

Duotocht 2008. Woensdag 10-09-2008 Duotocht 2008 Woensdag 10-09-2008 De duotocht 2008 is begonnen. Dit jaar met een nieuwe boot, nieuwe zeilmaat (Menno) en voor mij een nieuwe rol Maat. De boot Beetle Juice is een tactische keuze, met een

Nadere informatie

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER)

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) Voor de Voyager begon de Hemelvaarttocht 2015 met de afvaart om 13:30 vanuit Lelystad haven met zon, 15 knopen wind en een snelheid over de grond van 6 knopen.

Nadere informatie

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.)

Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem. Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Vervolg van het Reisverslag 2009 deel II Scandinavië. Göteborg naar Mem Mem (begin van de scheren aan de oostkust.) Tweede helft: van Motala tot Mem Dinsdag 20 juli mooi weer westen wind 3-4-In de ochtend

Nadere informatie

Uitstellen of doorgaan? Het dilemma van de Fastnet

Uitstellen of doorgaan? Het dilemma van de Fastnet Uitstellen of doorgaan? Het dilemma van de Fastnet foto: Carlo Borlenghi/Rolex 32 tekst: Henk Huizinga Zaterdagmorgen 11 augustus bekijkt Zilt meteorloog Henk Huizinga op mijn gemak de laatste weerkaarten.

Nadere informatie

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015.

Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Verslag beurtfeart Eernewoude-Oude Veenen-Wartena-Eernewoude op 26 september 2015. Door het skutsjemuseum in Eernewoude is vanwege het 5 jaar in de vaart hebben van de Aebelina een beurtfeartocht georganiseerd.

Nadere informatie

Schleuse Rosenbeck Spandau Nordhafen.

Schleuse Rosenbeck Spandau Nordhafen. 17-07-2017 Schleuse Rosenbeck Zehdenick. We gaan vanaf het Werbellinkanal weer terug naar het plasje waar we eerder zo fijn geankerd hadden. De Prerauer stick. Maar als we Zehdenick, het stadje wat vlak

Nadere informatie

Verslag Duotocht Faam

Verslag Duotocht Faam Verslag Duotocht 2013 Faam (foto Inna Brockhoff) De Duotocht 2013 begon voor ons op 5 oktober 2012. We hadden de Duotocht 2012 uitgezeild en waren tevreden met het resultaat, maar we hadden wel het idee

Nadere informatie

NIEUWJAARSRECEPTIE. 27 januari 2018

NIEUWJAARSRECEPTIE. 27 januari 2018 NIEUWJAARSRECEPTIE 27 januari 2018 Corjan Visser Voorzitter & webmaster Peter Theel Secretaris Ursula van Beek Penningmeester Peter Ebbelink Wedstrijdleiding Hans Stuij Algemeen bestuurslid Agenda: -Welkom

Nadere informatie

Maandag 18 oktober 2010 St Annaland Goes

Maandag 18 oktober 2010 St Annaland Goes Maandag 18 oktober 2010 St Annaland Goes We stonden vroeg op de kant Om onze manden vol te laden De wethouder van Sint Annaland Hield een mooie toespraak op de kade Allen het havengat uit onder zeil We

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

Bemanningsbank, waddentocht weekend september 2017,

Bemanningsbank, waddentocht weekend september 2017, Bemanningsbank, waddentocht weekend september 2017, (Jo Houben) 4 mannen met een schipper. In de aanloop van de tocht hebben vrouwelijke gegadigden de een na de ander zich afgemeld. En kon ondergetekende

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom De Lummel

Landelijk Brabant Langenboom De Lummel Landelijk Brabant Langenboom De Lummel 5 tot 12 juli 2019 Deelnemers; Rob, Ramona, Rob, Toon, Frank en Wil Samen met; Wilma, Frieda, Jack, Mathieu, Jannie Vrijdag 5 juli De eerste vakantiedag, een dag

Nadere informatie

Rondje Eierlandse Gat

Rondje Eierlandse Gat Rondje Eierlandse Gat Het Eierlandse Gat stond al zo lang als ik op het Wad vaar op mijn verlanglijstje. Waarom eigenlijk? Misschien wel de belangrijkste reden is de waarschuwing op kaart 1811.7: Op mij

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

13 mei om uur stapte ik aan boord van de Mistral om mee te varen naar Engeland, Lowestoft.

13 mei om uur stapte ik aan boord van de Mistral om mee te varen naar Engeland, Lowestoft. Witte zwanen, zwarte zwanen wie gaat er mee naar Engeland varen? Engeland is gesloten de sleutel is gebroken. Is er dan geen timmerman die de sleutel maken kan? Laat doorgaan laat doorgaan wie achter is

Nadere informatie

Prince of Tides - DUOTOCHT 2018

Prince of Tides - DUOTOCHT 2018 Prince of Tides - DUOTOCHT 2018 Na de succesvolle deelname in 2017 zat er dit jaar geen mogelijkheid tot prolongatie in. Het instellen van de Lodewijk Sandkuijl leerstoel bij de universiteit in Groningen

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Proloog Duotocht 2017

Proloog Duotocht 2017 Proloog Duotocht 2017 In het voorjaar zag ik de Faam op de kant staan en sprak ik Willem van Veen bij Jachtwerf Oostwatering. Hij zei in het gesprek: als je een maat zoekt voor de Duotocht dan wil ik wel

Nadere informatie

KoliBrief Nummer 26, maart 2017

KoliBrief Nummer 26, maart 2017 Nummer 26, maart 2017 Beste VKZ leden, Dit is de KoliBrief die jullie wordt aangeboden door het redactieteam bestaande uit Heiko Glansbeek, Jan en Berry van Bueren en Jurrien Jongbloed. Meer informatie

Nadere informatie

Duotocht met de Eigenwijs, 23 sept t/m 27 sept 2015 Schipper : Remko van der Velden Maat : Theo van der Kuijl

Duotocht met de Eigenwijs, 23 sept t/m 27 sept 2015 Schipper : Remko van der Velden Maat : Theo van der Kuijl Schipper - Maat gezocht - Zeeuwse Duotocht www.duotocht.nl/duotocht-2015/schipper-maat-gezocht.html Op zoek naar een schipper of maat voor de Zeeuwse Duotocht? Dit is je kans om mee te doen aan het zwaarste

Nadere informatie

Welkom in Denemarken augustus Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem Pagina 1

Welkom in Denemarken augustus Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem Pagina 1 Welkom in Denemarken 9-16 augustus 2019 Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem Pagina 1 Op vakantie met Jan Ramona Karel Erik Helena Paul Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Ineke van der Henst Hans Schraven Ruud Haneveld Laurens de Jong Menno van Dijk Corrie Mol

Inleiding. De vakantiegangers waren: Ineke van der Henst Hans Schraven Ruud Haneveld Laurens de Jong Menno van Dijk Corrie Mol Inleiding Vrijdag 7 augustus 2015 was het dan eindelijk zover. We vertrokken van het hoofdkantoor van Tendens in Arnhem, via Veenendaal en Breda naar de vakantiebestemming Burgh- Haamstede in Zeeland.

Nadere informatie

Reisverslag 2005 Scandinavië: Kopenhagen - Bornholm

Reisverslag 2005 Scandinavië: Kopenhagen - Bornholm Reisverslag 2005 Scandinavië: Kopenhagen - Bornholm Dinsdag 19-07 W 5- met uitschieters 7 een klein buitje tussendoor. Rodvig - Kopenhagen De wind zat nog in het zuidwesten, een mooie gelegenheid om langs

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Oktober 2010

NIEUWSBRIEF Oktober 2010 NIEUWSBRIEF Oktober 2010 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief, editie najaar 2010. Veel leesplezier, en u weet het: elke reactie van u is welkom op ons e-mail adres

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

Gewoon lekker zeilen, geen sluizen en bruggen. De Faam en Prins of Tide nemen de zelfde route.

Gewoon lekker zeilen, geen sluizen en bruggen. De Faam en Prins of Tide nemen de zelfde route. Duotocht 2013. De Capricorn crew, gepokt en gemazeld, zo worden we door de jury welkom geheten, tijdens de briefing van de duotocht 2013. Tja, we hebben natuurlijk wel de derde plaats van vorig jaar te

Nadere informatie

VKZ Voor en Door 2013

VKZ Voor en Door 2013 VKZ Voor en Door 2013 Er is niets zo de moeite waard als rondklooien in een Kolibri Eemnes 23 februari 2013 Ruim 10 jaar ervaring met Torretje, Kolibri 560 Sinds 2007 ervaringen met TOR, Kolibri 660 Doel

Nadere informatie

Meer dan anderhalve maand wachtten Franck Cammas en zijn bemanning op het ideale scenario om als snelste de Atlantische Oceaan over te zeilen.

Meer dan anderhalve maand wachtten Franck Cammas en zijn bemanning op het ideale scenario om als snelste de Atlantische Oceaan over te zeilen. Transatlantisc Meer dan anderhalve maand wachtten Franck Cammas en zijn bemanning op het ideale scenario om als snelste de Atlantische Oceaan over te zeilen. Half juli zijn de weerkaarten nog altijd niet

Nadere informatie

Reisverslag 2008 Caledonian Canal tot en met Tobermory

Reisverslag 2008 Caledonian Canal tot en met Tobermory Reisverslag 2008 Caledonian Canal tot en met Tobermory Dinsdag 5-08 windje 3 uit het noorden, dus voor het lapje op weg. Zonnig. Inverness - Dochgarroch In de ochtend lekker getutteld en s middag na vier

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Alle schepen, alle schepen, alle schepen

Alle schepen, alle schepen, alle schepen Alle schepen, alle schepen, alle schepen Na een aantal Wadavonturen hebben Louis en ik het idee om deze keer onze dames Henriëtte en Monique uit te nodigen voor een Waddentocht. Via Slowsailing.eu huren

Nadere informatie

Vaarbewijsopleidingen (VBO) PROEFEXAMEN WATERSPORT CERTIFICAAT

Vaarbewijsopleidingen (VBO) PROEFEXAMEN WATERSPORT CERTIFICAAT Vaarbewijsopleidingen (VBO) PROEFEXAMEN WATERSPORT CERTIFICAAT Met het Watersport Certificaat kunt u in binnen- en buitenland aantonen dat u conform de Nederlandse wet- en regelgeving in Nederland op alle

Nadere informatie

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap...

Zeil insigne kielboot 1. Termen... 2. Zeil standen... 3. Overstag... 4. Gijpen... 5. Stormrondje... 5 BPR... 6. Regels... 6. 1 Goed zeemanschap... Inhoud Termen... 2 Zeil standen... 3 Overstag... 4 Gijpen... 5 Stormrondje... 5 BPR... 6 Regels... 6 1 Goed zeemanschap... 6 2 Een klein schip wijkt voor een groot schip... 6 3 Kleine schepen onderling...

Nadere informatie

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder.

28 november Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. 28 november 2011. Naar Andance, Andancette. We vertrekken in de mist. Daarna wordt het helder. Het tweelingdorp is gescheiden door de Rôhne. Met een oude brug die bloedgevaarlijk is want er racen auto

Nadere informatie

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds.

7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011. We spreken inmiddels al effe Zweeds. 7 e bericht van zeevarenden Vrijdag 2-6-2011 We spreken inmiddels al effe Zweeds. We zitten inmiddels boven de 55 e breedte graad. Donker wordt het niet meer en de langste dag moet nog komen. Het is een

Nadere informatie

2015 Noordzeetocht, Oostende, Ramsgate, Blankenberge 24 juni 28juni

2015 Noordzeetocht, Oostende, Ramsgate, Blankenberge 24 juni 28juni 2015 Noordzeetocht, Oostende, Ramsgate, Blankenberge 24 juni 28juni Route: Vlissingen - Oostende Ramsgate Blankenberge Vlissingen De waterstanden: (Nederlandse Zomertijd!) Hoogwater Vlissingen Hoek v Holland

Nadere informatie

Maandag 17 augustus 2009

Maandag 17 augustus 2009 Maandag 17 augustus 2009 Iets na drieën thuis vertrokken. Het plan is om morgen om 6.00 uur te vertrekken vanuit de zeehaven van Lauwersoog. Dit is twee uur en drie kwartier voor hoogwater. Het vroege

Nadere informatie

De muziekreis naar Valkenburg.

De muziekreis naar Valkenburg. De muziekreis naar Valkenburg. 24 maart 2014 Vandaag gaan we met het Buitenhof naar Valkenburg voor de muziekreis. De begeleiders Marij en Henk gaan al vroeg op pad om iedereen op te halen. Marij haalt

Nadere informatie

FIJN BUITENSPELEN LEKKER AFZIEN,

FIJN BUITENSPELEN LEKKER AFZIEN, LEKKER AFZIEN, FIJN BUITENSPELEN Hoezo winterberging? Her en der in het land zeilen zeilers s winters door. In Scheveningen wordt traditiegetrouw om de IJspegel Trophy gestreden. Elke twee weken op zondag,

Nadere informatie

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011

Karlskrona. 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 8 e bericht van zeevarenden donderdag 9 juni 2011 Karlskrona Oude marine stad aan de zuidoost hoek van Zweden met veel te zien voor een toerist. Karlskrona is gebouwd op een aantal eilanden in het scherengebied

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

VOLVO Ocean Race 2009

VOLVO Ocean Race 2009 VOLVO Ocean Race 2009 Rotterdam - Stockholm Nadat we na binnenkomst Rotterdam een paar dagen rust hadden gehad waarbij er ook weer bemanning gewisseld is zijn we bij de race voor Hoek van Holland geweest,

Nadere informatie

Verder is het altijd maar weer afwachten wat de opdrachten gaan worden.

Verder is het altijd maar weer afwachten wat de opdrachten gaan worden. De Duo tocht 2012 26 t/m 30 sept. staat weer voor de deur. Versie 33 van deze tocht, ofwel Niets is wat het lijkt. De voorbereidingen Anders dan andere jaren willen we ons nu nog beter voorbereiden op

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van:

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van: CWO 1 Optimist WSV De Ank Dit boek is van: 1 Inhoud Wat moet je eigenlijk leren?... 3 Theorie:... 3 Praktijk... 3 Deel 1 Theorie Schiemanswerk... 5 Zeiltermen... 9 Onderdelen... 11 Veiligheid... 12 Reglementen...

Nadere informatie

WWS Dameszeilen! Kort lesschema! Benamingen en begrippen!

WWS Dameszeilen! Kort lesschema! Benamingen en begrippen! WWS Dameszeilen Kort lesschema Hieronder een zeer beknopte beschrijving van het basiszeilen. Wanneer je dit allemaal onder de knie hebt kun je gerust een bootje meenemen. Het is geschreven als korte leidraad

Nadere informatie

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013

Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni 2013 t/m 26 juni 2013 Buitenhof reis Riviercruise 20 juni t/m 26 juni 2013 Donderdag 20 juni 2013 Vandaag om half 10 zijn we compleet en kan de boot, De Horizon, vertrekken

Nadere informatie

CWO. Jan van Galen Juniorwacht - 1 -

CWO. Jan van Galen Juniorwacht - 1 - CWO Jan van Galen Juniorwacht - 1 - 1. Boot onderdelen 1: Klauwval 14: Fokkeval 27: Dol 2: Piekeval 15: Voorstag 28: Dolpot 3: Gaffel 16: Fok 29: Doft 4: Zeillat in zak 17: Fokkeschoot 30: Voordek 5: Zijstag

Nadere informatie

Duotocht de Caribische editie, oftewel de kunst van het vastzitten. belevenissen van het goede schip de 'Capricorn'

Duotocht de Caribische editie, oftewel de kunst van het vastzitten. belevenissen van het goede schip de 'Capricorn' Duotocht 2016 de Caribische editie, oftewel de kunst van het vastzitten belevenissen van het goede schip de 'Capricorn' September 2016, het is weer zover. De tocht der tochten is weer aanstaande. We twijfelen

Nadere informatie

Op Pad Met de Norman

Op Pad Met de Norman Op Pad Met de Norman Een weekje Wad eind Oktober 2011 Sjoerd de Jong Voorbereiding In de laatste week van Oktober heeft ondergetekende samen met Eric Radstok een bootje gehuurd om het wad onveilig te gaan

Nadere informatie

Seilmakeren Doublehanded 2012

Seilmakeren Doublehanded 2012 Seilmakeren Doublehanded 2012 JAGER doet al jaren mee aan de Coldhanded, 50 Mijl en 1000 Mijl Race. Allemaal tweemanswedstrijden die ik voornamelijk met Jaap Russchen zeilde. We kennen het vaargebied uit

Nadere informatie

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B Funpop 2019 Sevenum 20 mei 2019 27 mei 2019 Reisverslag V1901B Inleiding Accommodatie: Landal Domein De Schatberg, huisje 116 Deelnemers: Joop Ferry Hans Wilco Rene Udo Jurrien Begeleiders: Gerrit Frieda

Nadere informatie

Meezeilen vanuit Kos. Actief zeezeilen

Meezeilen vanuit Kos. Actief zeezeilen Meezeilen vanuit Kos Actief zeezeilen Van mei tot en met oktober varen we elke week vanuit Kos langs de twaalf eilanden van de Dodekanesos. Een zeezeiltocht vanaf Kos verzekert je van een vakantie volop

Nadere informatie

2013, op naar de Middellandse Zee. Deel V

2013, op naar de Middellandse Zee. Deel V 2013, op naar de Middellandse Zee. > > Deel V De volgende haven werd Marzamemi. Een stukje zuidelijker dan Syracuse, we voeren er op af met een flinke wind en een mooie snelheid, rond de 8 knoop. De ingang

Nadere informatie

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Vandaag 9 mei zijn we om 10.15 uur vertrokken vanaf de Handihome uit Nijverdal om naar Zeeland te gaan. Om 11.30 uur was het tijd voor een

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Een weekend weg met de vereniging de Zuiderzee

Een weekend weg met de vereniging de Zuiderzee Een weekend weg met de vereniging de Zuiderzee Op 25 juni 2016 om tien uur gaan een aantal boten van de vereniging door de Schellingwouderbrug. Op naar ons jaarlijkse gezamenlijke weekend weg. Van de organisatie

Nadere informatie

~~Weekly Diary 23~~ [social_share]

~~Weekly Diary 23~~ [social_share] ~~Weekly Diary 23~~ [social_share] Er is alweer een week voorbij, normaal zet ik deze blogitem op zondag online dus deze ene keer een dagje later. Het was een fijne week, met veel zon, een verjaardag bezoekje,

Nadere informatie

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden Opis 2012. Haven van Amsterdam Open zee Sluis Ijmuiden 3 oktober 2012 De start van vandaag was er een met veel strubbelingen maar met een geweldig eind. Gisterenavond mochten de jongens even van hun privileges

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

30 april: In de haven van Lemmer ligt het merendeel van de LOG leden te wachten op de nog ontbrekende schepen. Morgen zullen de laatste nog arriveren.

30 april: In de haven van Lemmer ligt het merendeel van de LOG leden te wachten op de nog ontbrekende schepen. Morgen zullen de laatste nog arriveren. 2015 LOG Voorjaarstocht Noord Nederland. 30 april: In de haven van Lemmer ligt het merendeel van de LOG leden te wachten op de nog ontbrekende schepen. Morgen zullen de laatste nog arriveren. Kupke en

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam

Halzen. met. Clipper Stad Amsterdam Halzen met Clipper Stad Amsterdam Hier weer een klein theorie lesje manoeuvreren onder zeil met Clipper Stad Amsterdam. Als je het vorige stukje dat ik had geschreven hebt gelezen, dan weet je dat we het

Nadere informatie

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI

CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI CARRABELLA NAAR MANATEE SPRINGS S.P., 2 FEBRUARI De rit van Carrabella naar Manatee Springs State Park is erg mooi. Veel naaldbossen, grotendeels nieuw

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB.

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. PORTUGAL 20 T/M 27-1-2016 FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. De vakantie begon om 5 uur s morgens op Schiphol met verzamelen van deelnemers en begeleiders. Iedereen was goed op tijd,waarna

Nadere informatie

Verslag voorjaarstocht tot 25 april. Lemmer Joure

Verslag voorjaarstocht tot 25 april. Lemmer Joure Verslag voorjaarstocht 2016 21 tot 25 april Lemmer Joure Verslag: Frans Armee Donderdag 21 april In de loop van de dag komen er 11 Smelne jachten aan in de Binnenjachthaven Lemsterland. Het palaver vervroegen

Nadere informatie

Verslag van de Duotocht 2014 Windfall. Schipper : Frans Veringa Maat : Theo van der Kuijl Schip : Marieholm 26

Verslag van de Duotocht 2014 Windfall. Schipper : Frans Veringa Maat : Theo van der Kuijl Schip : Marieholm 26 Verslag van de Duotocht 2014 Windfall Schipper : Frans Veringa Maat : Theo van der Kuijl Schip : Marieholm 26 Zonder preekstoel ( de dukdalf was toch steviger) meren wij ( Frans en ik ) de Windfall op

Nadere informatie

Lokale Wedstrijdbepalingen

Lokale Wedstrijdbepalingen Lokale Wedstrijdbepalingen Voor het KWS Paasevenement Te houden van 26 t/m 28 maart 2016 op het Sneekermeer Koninklijke Watersportvereniging Sneek 1 van 5 Waarschuwing aan alle zeilers: Buiten de wedstrijden

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

Dit verzin je niet! juni Uit het logboek van de Duuk di Mare, met aan boord Rob en Iet Vallenduuk

Dit verzin je niet! juni Uit het logboek van de Duuk di Mare, met aan boord Rob en Iet Vallenduuk juni 2008 Dit verzin je niet! Uit het logboek van de Duuk di Mare, met aan boord Rob en Iet Vallenduuk Maandag 21 juni Gezien de weersverwachtingen en de onstuimige zee bleven we wat langer in Lauwersoog.

Nadere informatie

Met Pasen naar de outlets van Limburg op 3-4-5 en 6 April 2015.

Met Pasen naar de outlets van Limburg op 3-4-5 en 6 April 2015. Boot en bemanning: Brasseur : Hendrik en Ellen Met Pasen naar de outlets van Limburg op 3-4-5 en 6 April 2015. Het weer: Vrijdag 3 April We gaan om half tien van huis, op weg naar Wessem, waar we de boot

Nadere informatie

Naam: Geboorte datum: Adres: Postcode: Datum: Instructeur/trise:

Naam: Geboorte datum: Adres: Postcode: Datum: Instructeur/trise: Naam: Geboorte datum: Adres: Postcode: Datum: Instructeur/trise: De Windroos Bootonderdelen Schiemanswerk: 8-knoop schootsteek platte knoop mastworp paalsteek Halve steek slipsteek met daarop een halve

Nadere informatie

Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003

Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003 Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003 Woensdag 28 mei Vandaag gaan we op vakantie naar Zeeland. Pap, Ruud en ik gaan om 11.00 uur op weg naar België om Wouter van school te halen. Om 15.00 uur komen we aan

Nadere informatie

De Willemsroute. Het verleidelijke alternatief. Vaarverslag naar Maastricht via het kanaal Wessem-Nederweert en de Belgische Zuid-Willemsvaart

De Willemsroute. Het verleidelijke alternatief. Vaarverslag naar Maastricht via het kanaal Wessem-Nederweert en de Belgische Zuid-Willemsvaart De Willemsroute Het verleidelijke alternatief Vaarverslag naar Maastricht via het kanaal Wessem-Nederweert en de Belgische Zuid-Willemsvaart Met het mooie Pinksterweer in het verschiet verlaten wij op

Nadere informatie

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Zondag 29 maart tot en met zondag 5 april 2014 Inhoud Inleiding Veiligheid aan boord en in de havens s Avonds en s nachts Tips voor veiligheid

Nadere informatie

Een baas voor Mallekat

Een baas voor Mallekat Een baas voor Mallekat Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog veel meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat 2011 en digiboeken.org/paraplu

Nadere informatie

Sjaak de Scheepshond. Lees dit verhaal eerst voor in de klas. Daarna kunnen uw kinderen in het Maritiem Museum op zoek naar vriendjes voor Sjaak.

Sjaak de Scheepshond. Lees dit verhaal eerst voor in de klas. Daarna kunnen uw kinderen in het Maritiem Museum op zoek naar vriendjes voor Sjaak. Sjaak de Scheepshond Voorleestekst bij de powerpointpresentatie Download de ppt van Sjaak via www.maritiemmuseum.nl, klik op educatie, klik op onderwijsprogramma s, klik op Sjaak de Scheepshond Lees dit

Nadere informatie

Roompot Marina ROOMPOT MARINA, UW VEILIGE THUISHAVEN AAN DE OOSTERSCHELDE! ROOMPOT MARINA, UW THUISHAVEN AAN DE OOSTERSCHELDE!

Roompot Marina ROOMPOT MARINA, UW VEILIGE THUISHAVEN AAN DE OOSTERSCHELDE! ROOMPOT MARINA, UW THUISHAVEN AAN DE OOSTERSCHELDE! Roompot Marina ROOMPOT MARINA, UW THUISHAVEN AAN DE OOSTERSCHELDE! 4-sterren-jachthaven met moderne faciliteiten bekroond met de Blauwe Vlag (milieuonderscheiding) direct gelegen aan Nationaal Park De

Nadere informatie

Admiraalzeilen ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van de Stichting Jachthaven Ketelmeer

Admiraalzeilen ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van de Stichting Jachthaven Ketelmeer Admiraalzeilen ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van de Stichting Jachthaven Ketelmeer Voorwoord Om een bijzonder tintje te geven aan het jubileum van onze haven gaan we op zaterdag 10 mei 2014

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

CRUISE MOOI NEDERLAND

CRUISE MOOI NEDERLAND CRUISE MOOI NEDERLAND 16 t/m 23 augustus 2013 SCHIP: REMBRANDT van RIJN Deelnemers: Robert Brandt, Hans Broerse, Marco Dreissen, Renee Haitsma, Peter Hetterscheit, Evelien Vuijk en Ricky Zohlandt Begeleiders:

Nadere informatie

Duits Waddeneiland 1. We bereiken Borkum zonder problemen, zonder zeeziekte en met goeie zin. We meren af aan. We gaan verder -deel 2-

Duits Waddeneiland 1. We bereiken Borkum zonder problemen, zonder zeeziekte en met goeie zin. We meren af aan. We gaan verder -deel 2- We verlaten Texel aan het eind van de middag. Zon staat nog hoog aan de hemel. We moeten een stukje opkruisen naar het Molengat, de strook zee aan de westkant van Texel. Op de marifoon horen we de Visarend

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Berichten aan Zeevarenden OOSTENDE 21 JULI 2011 NR. 15

Berichten aan Zeevarenden OOSTENDE 21 JULI 2011 NR. 15 Berichten aan Zeevarenden + OOSTENDE 21 JULI 2011 NR. 15 1 BELGIE >15/203 BELGISCHE VAARWATEREN EN WESTERSCHELDE - BINNENVAARTPASSAGIERSSCHEPEN, BIJKOMENDE VOORSCHRIFTEN INZAKE KENNIS VOERTALEN IN HET

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Verslag Single handed 2014

Verslag Single handed 2014 Verslag Single handed 2014 Gert Jan Koele Swinde Dehler39 oktober 2014 1 Herfst 2014 De Swinde heeft een vaste ligplaats in de Flevo Marina en was dus reeds in de starthaven. Vrijdagmiddag; na eerst een

Nadere informatie

Reisverslag Duotocht 31. Casa Aqua Levien de Kraa

Reisverslag Duotocht 31. Casa Aqua Levien de Kraa Reisverslag Duotocht 31. Casa Aqua Levien de Kraa Een jaar geleden stapte ik van boord in Vlissingen. Fantastische dagen gehad, uitzonderlijk weer, bruin geworden en goede gesprekken over alles en nog

Nadere informatie

Spandau Nordhafen Anker Glendower See

Spandau Nordhafen Anker Glendower See 03-08-2017 Spandau Nordhafen Berlin / Charlotteburg. We verlaten Spandau en varen via Schleuse Spandau de Spree op. Best wel een beetje spannend. Er wordt veel gezegd en geschreven over de terreur van

Nadere informatie

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente.

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. zaterdag, 07 november 2015 09:43 DE AVONTUREN VAN HENK EN ANNEMARIE De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. Voor de verzekering moesten er zeilen

Nadere informatie