Inhoudsopgave. Wat is kanker Wat is radiotherapie Waarom radiotherapie Radiotherapie een individuele behandeling. Meer informatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Wat is kanker Wat is radiotherapie Waarom radiotherapie Radiotherapie een individuele behandeling. Meer informatie"

Transcriptie

1 Radiotherapie Radiotherapie bij kanker Inhoudsopgave Wat is kanker Wat is radiotherapie Waarom radiotherapie Radiotherapie een individuele behandeling Voorbereiding op de bestraling Het controleren van het bestralingsplan De mouldroom CT-scan Een bestralingsplan maken met behulp van een computer De eerste bestraling Bestralingsserie Controle tijdens de behandeling Afspraken Specifieke reacties op de bestraling Meer informatie Wat is kanker Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Deze cellen vernieuwen zich voortdurend. Oude cellen verdwijnen, nieuwe ontstaan. Dit zogeheten celdelingsproces speelt zich onmerkbaar af. Alleen bij de huid is het wel eens te zien, bijvoorbeeld als een wondje geneest. Tijdens het celdelingsproces kan iets fout gaan. Sommige cellen gaan zich op een bepaalde plaats in het lichaam sneller delen dan normaal. De opeenhoping van cellen die dan ontstaat heet een gezwel. Bij kanker is dit een kwaadaardig gezwel. Het heeft de neiging te blijven groeien en vormt in de meeste gevallen een bedreiging voor gezond weefsel. Wat is Radiotherapie Letterlijk betekent radiotherapie : behandeling met behulp van straling. Het is een van de behandelmethodes om kanker te genezen. De straling wordt precies gericht op het gebied dat behandeld moet worden. De rest van het lichaam ontvangt daarbij vrijwel geen straling. Het RTCS maakt gebruik van verschillende behandelmethodes; uitwendige bestraling (teletherapie: behandeling van veraf), en inwendige bestraling (brachytherapie:behandeling van dichtbij). Bij uitwendige bestraling wordt de straling opgewekt in een toestel, de zogenaamde lineaire versneller. Bij inwendige bestraling wordt de bestralingsbron in of op het lichaam geplaatst. Soms worden deze behandelmethodes gecombineerd om een optimaal resultaat te bereiken.

2 Waarom radiotherapie Radiotherapie kan de groei van het gezwel stoppen, omdat de cellen van een gezwel vaak gevoelig zijn voor straling. Door bestraling worden deze cellen gedood. Het gezwel kan uiteindelijk in zijn geheel verdwijnen. Radiotherapie wordt ook vaak toegepast nadat een gezwel operatief is verwijderd. Bestraling wordt dan gegeven om achtergebleven cellen in dat gebied te vernietigen. Wanneer genezing niet meer mogelijk is wordt radiotherapie veelvuldig toegepast om pijn te verminderen. Radiotherapie: een individuele behandeling Om een gezwel te bereiken moeten de stralen door gezond weefsel heen. Door de behandelperiode over meerdere aansluitende (werk)dagen te verspreiden krijgt het gezond weefsel de kans om zich beter te herstellen. Aan de hand van lichamelijk onderzoek en andere onderzoeken stelt de arts (radiotherapeut) een behandelplan op. Het behandelplan houdt in wat bestraald moet worden, de hoeveelheid straling en de behandelingsduur. Dit kan variëren van 1 dag tot ongeveer 8 weken. Het hangt af van de aard en de plaats van het gezwel. De duur van de behandeling zegt niets over de ernst van de aandoening. Een behandelplan kan in de loop van de behandeling aangepast worden. Nadat de behandeling is gestopt, gaat de werking van de straling nog enige tijd door. Het uiteindelijke resultaat wordt daardoor pas een aantal weken tot maanden na afloop van de behandeling bereikt. De bestraling Voorbereiding op de bestraling Tijdens de bestraling worden de stralenbundels nauwkeurig gericht op een orgaan of een deel van uw lichaam. Om de bestraling voor te bereiden wordt er een CT-scan gemaakt in de behandelhouding. Deze CT-scan wordt op de afdeling Radiotherapie gemaakt. Voor een stabiele ligging is in sommige gevallen het maken van een masker noodzakelijk. De voorbereidingen vereisen een grote zorgvuldigheid en controle. Daarom vindt de eerste bestraling meestal niet op dezelfde dag plaats. Bij sommige technisch eenvoudige bestralingen kunnen alle voorbereidingen en controles direct uitgevoerd worden en kan de bestraling mogelijk wel dezelfde dag worden gegeven. Wat kunt u zelf doen tijdens de voorbereiding? Proberen te ontspannen. Zo veel mogelijk stil in dezelfde houding blijven liggen. Als dit niet lukt, probeert u dan aan te geven waarom het niet gaat. De laboranten zullen u behulpzaam zijn om, indien mogelijk, u in een gemakkelijke houding neer te leggen. De voorbereidingen zijn niet voor iedere patiënt gelijk. Welke voor u gelden is in het eerste gesprek met de radiotherapeut besproken. De voorbereidingen kunnen bestaan uit verschillende stappen: 1. Eventueel het vervaardigen van een masker in de mouldroom. 2. CT-scan.

3 3. Een bestralingsplan met behulp van een computer. 4. Het controleren van het bestralingsplan. De mouldroom (stap 1) Bij een bestraling van bepaalde lichaamsdelen zoals hoofd, hals etc, wordt gebruik gemaakt van een masker. Dit masker zorgt ervoor dat tijdens de bestraling, bijvoorbeeld uw hoofd, altijd in dezelfde positie komt te liggen. Het masker wordt gemaakt van kunststof. Dit materiaal wordt verwarmd in warm water, waardoor het zacht en elastisch wordt en precies naar de vorm van uw lichaamsdeel kan worden gevormd. Nadat het materiaal op de huid is aangebracht, voelt het even warm aan. De kunststof moet dan afkoelen tot kamertemperatuur. Dit neemt ongeveer vijf minuten in beslag. U ligt gedurende deze tijd dus onder het masker. Bij een masker van het hoofd kunt u altijd via uw neus en uw mond blijven ademhalen. Na het afkoelen blijft het masker in de vorm staan waarin het gemaakt is. Het maken van het masker kan op drie tijdstippen gebeuren, namelijk direct na het eerste gesprek met uw radiotherapeut of voorafgaand aan de CT-scan of op de dag van de CT-scan. CT-scan (stap 2) Dit is een onderzoek om nauwkeuriger te bepalen welk gebied en hoe er bestraald moet worden. Om gezonde weefsel te besparen komt u in een bepaalde houding te liggen waarbij er mogelijk gebruik gemaakt kan worden van hulpmiddelen zodat u ontspannen kan zijn. Nadat de CT-scan gemaakt is worden er tatoeagepuntjes aangebracht op uw lichaam of worden er lijnen en kruizen aangetekend op het masker die als markeringspunten moeten dienen tijdens de bestraling. Dit is nodig om u elke dag tijdens de bestralingsperiode op precies de zelfde wijze te laten liggen. Soms is het noodzakelijk dat u voor aanvang van de CT-scan nuchter moet zijn of een volle blaas moet hebben etc. Ook kan het noodzakelijk zijn dat er een infuusnaaldje wordt geplaatst om contrastvloeistof toe te dienen tijdens de CT-scan. Na het onderzoek krijgt u een RTCS-pasje waarmee u zich bij het bestralingstoestel moet aanmelden.

4 Een bestralingsplan maken met behulp van een computer (stap 3) Na het maken van de CT-scan wordt met behulp van computers een bestralingsplan gemaakt. Dit houdt in dat bepaalt wordt wat bestraald en wat gespaard moet worden en van welke kanten bestraald moet worden. Zo kan bekeken worden of het verantwoord is de bestraling uit te voeren. De arts bespreekt dit dan met u. Het controleren van het bestralingsplan (stap 4) Voordat u bestraald kunt worden moet het bestralingsplan gecontroleerd worden op technische en medische aspecten om fouten uit te sluiten. De eerste bestraling Op de dag van uw eerste bestraling hebt u al het één en ander van de afdeling gezien. Toch kan de eerste keer, wat spanning geven. De laboranten zullen u zo goed mogelijk bijstaan. U kunt zich, indien nodig, in een kleedkamertje uitkleden. De laborant komt u halen. Daarna gaat u op een tafel liggen. Als een masker gemaakt is, krijgt u dit op. door middel van een lichtbundel stellen de laboranten het toestel nauwkeurig in op de tatoeagepuntjes op uw huid of de lijnen en kruizen op het masker. De eerste richting van waaruit bestraald wordt(bestralingsveld) wordt ingesteld. De laboranten gaan vervolgens de kamer uit. In de nabijgelegen bedieningsruimte stellen zij de apparatuur in op de dosis van dit bestralingsveld. Met een schakelaar wordt het apparaat in werking gesteld. U hoort dit aan het zoemende geluid. De bestraling zelf duurt niet langer dan een paar minuten. Na de voorgeschreven dosis slaat de apparatuur automatisch af en komen de laboranten weer bij u voor het volgend bestralingsveld. Dit kan soms ook vanuit de bedieningsruimte gebeuren.

5 In de paar minuten dat u alleen ligt houden de laboranten de bestraling vanuit de bedieningsruimte nauwlettend in het oog dmv aanwezige camera s in de bestralingsruimte. Zij kunnen u zien en horen via een televisiescherm en intercom. Als u bijvoorbeeld niet stil kunt liggen of u moet hoesten, dan kunt u dit kenbaar maken door een hand op te steken. De apparatuur wordt uitgeschakeld en de laboranten komen direct bij u. Het bestralen zelf doet geen pijn. U voelt of ziet er niets van. Na de bestraling bent u niet radioactief. U vormt dus geen gevaar voor andere mensen door de bestraling. Bestralingsserie Uw behandeling kan uit een aantal bestralingen bestaan. Iedere bestraling verloopt op precies dezelfde wijze. In de meeste gevallen wordt u steeds op hetzelfde toestel bestraald. Als u voor de bestraling komt, meldt u zich bij de bestralingstoestellen aan door het RTCS-pasje in het daarvoor bestemde bakje te plaatsen. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte en wordt vanzelf opgeroepen. U treft echter niet altijd dezelfde laboranten. Alle laboranten zijn echter deskundigen op het gebied van de apparatuur en uw behandeling. Als u vragen heeft over de behandeling, stelt u ze dan aan de laboranten. Zij kunnen u op veel vragen antwoord geven. Vragen over uw ziekte kunt u het best aan de arts stellen. Wij kunnen ons voorstellen dat u graag uw familie betrekt bij de behandeling. Het is mogelijk om een enkele keer een familielid of vriend mee te laten kijken bij de bestraling. Dit zult u met de laboranten van het bestralingstoestel moeten afspreken. Na de bestraling krijgt u uw RTCS-pasje terug van de laborant. Controle tijdens de behandeling Afhankelijk van het behandelplan ziet u de arts of de verpleegkundige een aantal keren tijdens de behandeling. U krijgt hiertoe een afspraak voor het spreekuur. De arts controleert de bijwerkingen van de bestraling. Het kan zijn dat regelmatig bloed wordt afgenomen, onder andere om het aantal rode en witte bloedlichaampjes te controleren. Bij ernstige bijwerkingen kan het zijn dat het bestralingsplan aangepast moet worden. Dit zal de arts met u bespreken. Aan het eind van de bestralingsserie krijgt u vrijwel altijd een controle afspraak met uw behandelend arts, tenzij anders met u is overeengekomen.

6 Afspraken De afspraak voor de voorbereiding(evt mouldroom en CT-scan) en de 1 ste bestraling krijgt u na het eerste gesprek bij de receptie. Bij de versneller krijgt u een brief waarop de afspraken voor één week genoteerd staan. Het is niet mogelijk en nodig u elke dag op hetzelfde tijdstip te bestralen. Er moet namelijk rekening worden gehouden met heel veel factoren, zoals uw bezoek aan de arts, etc. Het is belangrijk dat de totale bestralingsbehandeling zo veel mogelijk ononderbroken plaatsvindt. Ook bij ziekte is het belangrijk dat u komt voor uw bestraling. Er zullen sowieso al onderbrekingen plaatsvinden, op feestdagen of op dagen dat het bestralingstoestel technisch onderhouden wordt. In geval er teveel onderbrekingen zijn door feestdagen, moet u er rekening mee houden dat u dan in een weekend bestraald zult worden. Als u per taxi bent gekomen, kunt u zelf bij de receptie vragen om uw vervoer terug te bellen. U kunt bij de poliruimte op het vervoer wachten. Houdt u er rekening mee dat u ook hier meestal even moet wachten. Als de taxi na ongeveer een half uur nog niet is gearriveerd, vraagt u dan even bij de receptie om nog een keer te bellen. Wanneer u per ambulance bent gekomen, zal een van onze medewerkers deze voor u bellen. Specifieke reacties op de bestraling Haaruitval: U kunt alleen (vaak tijdelijk) haaruitval krijgen wanneer uw haar binnen het bestralingsgebied valt. De mate van haaruitval is afhankelijk van de dosis die u krijgt en de grootte van het bestralingsgebied. Haaruitval kan zowel bij hoofd-, baard-, schaam-, oksel-, als borsthaar optreden De mondholte, keel en hals: Slijmvorming, gevoelige slijmvliezen, vieze smaak, smaakverlies, droge mond, later ook slikklachten, soms heesheid. De slokdarm: slikklachten, zoals pijn tijdens slikken, soms moeite met doorslikken. De borstkas: Slikklachten, moeite met slijm ophoesten, soms prikkelhoest. Maag en omgeving: misselijkheid, braakneigingen.

7 De buik: misselijk gevoel, darmkrampen, dunne ontlasting De onderbuik: Verschijnselen die lijken op blaasontsteking, zoals pijn bij het plassen en vaker plassen. Soms ook dunne ontlasting. Bespreek uw klachten met de laboranten. Zij kunnen u advies geven hoe u het beste met de klachten om kunt gaan of wat u er aan kunt doen. Indien er sprake is van ernstige klachten zullen zij de radiotherapeut raadplegen. Spoedeisende klachten kunnen zijn: verminderde kracht, verminderd gevoel of tinteling in armen of benen, koude rillingen, koorts boven 38 C, acute pijn, verminderd aanspreekbaar. Niet spoedeisende klachten kunnen zijn: braken langer dan 48 uur, diarree langer dan 48 uur, obstipatie (verstopping) langer dan 4 dagen, plotselinge huiduitslag, verandering van pijn (toename of op een nieuwe plaats), ernstige slikklachten, gewichtsverlies en dergelijke Meer informatie Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met ons op het nummer

De gang van zaken op de afdeling radiotherapie

De gang van zaken op de afdeling radiotherapie Radiotherapie Patiënteninformatie De gang van zaken op de afdeling radiotherapie U ontvangt deze informatie, omdat wij u graag meer vertellen over onze afdeling radiotherapie, de behandelingen die wij

Nadere informatie

2 Wat is radiotherapie 4. 3 Waarom radiotherapie 4. 4 Voorbereiding op de behandeling CT-scan Masker 6. 5 Bestraling 7

2 Wat is radiotherapie 4. 3 Waarom radiotherapie 4. 4 Voorbereiding op de behandeling CT-scan Masker 6. 5 Bestraling 7 Radiotherapie 2 Inhoud Pagina 1 Inleiding 4 2 Wat is radiotherapie 4 3 Waarom radiotherapie 4 4 Voorbereiding op de behandeling 5 4.1 CT-scan 5 4.2 Masker 6 5 Bestraling 7 6 Bijwerkingen 8 6.1 Huidproblemen

Nadere informatie

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor tieners

Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor tieners Behandeling op de afdeling Radiotherapie; informatie voor tieners Inleiding In dit boekje lees je over wat je allemaal kunt verwachten als je voor behandeling naar de afdeling radiotherapie komt. Even

Nadere informatie

Radiotherapie bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom

Radiotherapie bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom Radiotherapie bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom In deze folder leest u meer over radiotherapie (bestraling) bij de behandeling van non-hodgkin lymfoom (een vorm van lymfklierkanker). Deze informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel RADIOTHERAPIE PROSTAATKANKER INHOUD Wat is radiotherapie eigenlijk?...3 Uitwendige bestraling...3 Inwendige bestraling...5 Gang van zaken...7 Eerste

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN

RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN Antoni van Leeuwenhoek. Zorg in de kern van kanker. RADIOTHERAPIE BIJ BOTUITZAAIINGEN Door een tumor, of uitzaaiingen hiervan, kunt u klachten als pijn of bloedingen ervaren.

Nadere informatie

Bestraling ter voorkoming van verkalkingen bij een heupprothese

Bestraling ter voorkoming van verkalkingen bij een heupprothese Bestraling ter voorkoming van verkalkingen bij een heupprothese Doel van de behandeling In overleg met de arts heeft u besloten voor een heupprothese. Na deze operatie kunnen kalkafzettingen ontstaan

Nadere informatie

Radiotherapie. Preoperatieve radiotherapie bij endeldarmkanker

Radiotherapie. Preoperatieve radiotherapie bij endeldarmkanker Radiotherapie Preoperatieve radiotherapie bij endeldarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u endeldarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt, heeft met u besproken

Nadere informatie

Palliatieve bestralingsbehandeling

Palliatieve bestralingsbehandeling Kanker Instituut U bent door uw behandelend arts voor een korte palliatieve bestralingsbehandeling naar de Polikliniek Palliatieve Radiotherapie doorverwezen. Het doel van deze bestraling is het verminderen

Nadere informatie

CT-scan met contrastvloeistof

CT-scan met contrastvloeistof Radiotherapie CT-scan met contrastvloeistof www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RTH016 / CT-scan met contrastvloeistof / 06-02-2014 2 CT-scan

Nadere informatie

Stereotactische bestraling bij uitzaaiingen in de wervelkolom

Stereotactische bestraling bij uitzaaiingen in de wervelkolom Stereotactische bestraling bij uitzaaiingen in de wervelkolom In deze folder leest u meer over stereotactische bestraling (radiotherapie) bij de behandeling van uitzaaiingen in de wervelkolom (wervelmetastasen).

Nadere informatie

De uitwendige bestraling van het prostaatcarcinoom

De uitwendige bestraling van het prostaatcarcinoom RZ Heilig Hart Leuven Naamsestraat 105 3000 Leuven Dienst Urologie Informatie voor patiënten De uitwendige bestraling van het prostaatcarcinoom UROLOGIE De uitwendige bestraling van het prostaatcarcinoom

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug

Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug Stereotactische Radiotherapie van de long, organen in de buik of de rug Informatie voor patiënten F0753-4510 september 2008 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE STEREOTACTISCHE RADIOTHERAPIE

PATIËNTENINFORMATIE STEREOTACTISCHE RADIOTHERAPIE PATIËNTENINFORMATIE STEREOTACTISCHE RADIOTHERAPIE STEREOTACTISCE RADIOTHERAPIE Stereotactie Het team stereotactie binnen MAASTRO CLINIC legt zich toe op het behandelen van afwijkingen van het centraal

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie

Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Curatieve chemoradiotherapie Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie Radiotherapie Medische Oncologie Inleiding Na verschillende onderzoeken

Nadere informatie

Je bestraling. voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders

Je bestraling. voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Je bestraling voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Algemeen nummer UMCG (050) 361 6161 Je kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van het UMCG,

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie van de hersenen

Stereotactische Radiotherapie van de hersenen Stereotactische Radiotherapie van de hersenen Informatie voor patiënten F0752-4510 september 2008 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Radiotherapie. Preoperatieve chemoradiotherapie. endeldarmkanker

Radiotherapie. Preoperatieve chemoradiotherapie. endeldarmkanker Radiotherapie Preoperatieve chemoradiotherapie bij endeldarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u endeldarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt, heeft met u besproken

Nadere informatie

Uitwendige bestraling bij prostaatkanker

Uitwendige bestraling bij prostaatkanker Uitwendige bestraling bij prostaatkanker In deze folder leest u meer over radiotherapie (bestraling) bij de behandeling van prostaatkanker. Deze informatie ontvangt u als aanvulling op de algemene informatie

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Oncologisch Centrum. Radiotherapie

Oncologisch Centrum. Radiotherapie Daniel Kanker den Instituut Hoed Oncologisch Centrum Radiotherapie 2 Afbeelding voorzijde: één van de bestralingsapparaten van de afdeling Radiotherapie. Bij uw eerste bezoek aan de radiotherapeut heeft

Nadere informatie

Stereotactische Radiotherapie

Stereotactische Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Bestraling van hersenmetastasen RADIOTHERAPEUTISCH INSTITUUT FRIESLAND Inhoudsopgave Inleiding Inleiding 3 Stereotactische radiotherapie 4 Binnenkort ondergaat u een stereotactische

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de slokdarm

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de slokdarm Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling De inwendige bestraling van de slokdarm 2 Behandelwijzer locatie Arnhem/Ede Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 De voorbereidingen 6 3 De bestraling 8

Nadere informatie

Wie krijgt kanker? Waardoor krjgen mensen kanker?

Wie krijgt kanker? Waardoor krjgen mensen kanker? Wat is kanker? Kanker is een ziekte waar veel mensen mee te maken krijgen. Kanker komt voor in de hele wereld, in rijke en in arme landen. Kanker komt het meeste voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar,

Nadere informatie

Radiotherapie. Inhoud

Radiotherapie. Inhoud Radiotherapie Inhoud 1. Wat is radiotherapie? 2 2. MAASTRO clinic 2 3. Kennismakingsgesprek MAASTRO clinic 3 4. Uitwendige en/of inwendige radiotherapie: 4 Uitwendige bestraling 4 Inwendige bestraling

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel LONGKANKER INHOUD Wat is radiotherapie eigenlijk?... 3 Gang van zaken... 4 Het eerste bezoek... 4 Vervolgafspraken... 5 Bijwerkingen...

Nadere informatie

De behandelwijzer: Stereotactie longkanker Onze website: www.mst.nl/radiotherapie

De behandelwijzer: Stereotactie longkanker Onze website: www.mst.nl/radiotherapie De behandelwijzer: Stereotactie longkanker Onze website: www.mst.nl/radiotherapie PI-010317 versie 0.1 / 27-11-2014 1 Inhoudsopgave Longkanker 3 Longen 3 Typen 4 Uitzaaiingen 5 Stadium 5 Stereotactische

Nadere informatie

Afdeling Radiotherapie, locatie AZU. Radiotherapie bij borstkanker

Afdeling Radiotherapie, locatie AZU. Radiotherapie bij borstkanker Afdeling Radiotherapie, locatie AZU Deze folder bevat specifieke informatie over de bijwerkingen van bestraling van patiënten met borstkanker. Deze informatie is een aanvulling op de algemene informatie

Nadere informatie

Stereotactische radiotherapie voor hersenmetastasen

Stereotactische radiotherapie voor hersenmetastasen Radiotherapie Stereotactische radiotherapie voor hersenmetastasen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RTH015 / Stereotactische radiotherapie

Nadere informatie

Radiotherapie. Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker

Radiotherapie. Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Uitwendige bestraling eventueel met inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u slokdarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt,

Nadere informatie

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de vagina

Radiotherapie. Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inleiding Na overleg met u, is door uw radiotherapeut-oncoloog en gynaecoloog besloten u verder te behandelen met inwendige bestraling. Soms

Nadere informatie

BESTRALING PROSTAATKANKER

BESTRALING PROSTAATKANKER BESTRALING PROSTAATKANKER 1064 Inleiding Zoals u van uw uroloog heeft vernomen, is bij u prostaatkanker ontdekt. Het voornemen bestaat om uw prostaatkanker te behandelen met een inwendige of uitwendige

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de blaas

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de blaas Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling De inwendige bestraling van de blaas Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De voorbereidingen 6 3 De bestraling 8 4 Bijwerkingen 10 5 Nazorg 11 2 Behandelwijzer

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Deventer. Bestralingsbehandeling. Leverkanker Stereotactische behandeling

Behandelwijzer Locatie Deventer. Bestralingsbehandeling. Leverkanker Stereotactische behandeling Behandelwijzer Locatie Deventer Bestralingsbehandeling Leverkanker Stereotactische behandeling Inhoudsopgave 3.1 Inleiding 3 3.2 Uw eerste bezoek 4 3.3 De voorbereiding 5 3.4 De bestraling 8 3.5 Bijwerkingen

Nadere informatie

Bestraling prostaatkanker

Bestraling prostaatkanker Bestraling prostaatkanker Informatie voor patiënten Zoals u van uw uroloog heeft vernomen, is bij u prostaatkanker ontdekt. Het vooronderzoek heeft gelukkig geen afwijkingen getoond die op uitzaaiingen

Nadere informatie

Radiotherapie. Radiotherapie bij borstkanker

Radiotherapie. Radiotherapie bij borstkanker Radiotherapie Radiotherapie bij borstkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u borstkanker vastgesteld. U bent voor de bestralingsbehandeling verwezen naar de afdeling Radiotherapie

Nadere informatie

Totale lichaamsbestraling

Totale lichaamsbestraling Totale lichaamsbestraling Inhoud 1. 3 2. Verloop 4 3. De behandeling 11 4. Nevenwerkingen 14 5. Kostprijs 14 2 AZ Delta Deze uitgave mag in zijn geheel noch gedeeltelijk worden gekopieerd, of openbaar

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. Huidtumoren. Esteya

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. Huidtumoren. Esteya Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling Huidtumoren Esteya 2 Behandelwijzer locatie Arnhem/Ede Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Uw eerste bezoek 7 3 De voorbereiding 8 4 De bestraling 9 5

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de baarmoeder

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de baarmoeder Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling De inwendige bestraling van de baarmoeder Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De voorbereidingen 6 3 De bestraling 8 4 Bijwerkingen 10 5 Nazorg 11 2 Behandelwijzer

Nadere informatie

Oncologisch Centrum. Radiotherapie

Oncologisch Centrum. Radiotherapie Daniel Kanker den Instituut Hoed Oncologisch Centrum Radiotherapie Inhoudsopgave 2 Radiotherapie Wat is radiotherapie / Wat is kanker pag. 4 Waarom radiotherapie pag. 4 Radiotherapie: een individuele behandeling

Nadere informatie

De behandelwijzer: Uitzaaiingen in de hersenen

De behandelwijzer: Uitzaaiingen in de hersenen De behandelwijzer: Uitzaaiingen in de hersenen Onze website: www.mst.nl/radiotherapie 1 Inhoudsopgave Uitzaaiingen in de hersenen 3 Hersenen 4 Uitzaaiingen of metastasen 4 Hoe ontstaan uitzaaingen 4 Uitzaaiingen

Nadere informatie

8.1 Radiotherapie bij borstkanker

8.1 Radiotherapie bij borstkanker 8.1 Radiotherapie bij borstkanker Uw behandelend chirurg heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor bestraling (radiotherapie). Dit advies is gegeven nadat de uitslagen van het weefselonderzoek

Nadere informatie

Bestraling. Radiotherapie

Bestraling. Radiotherapie Radiotherapie Inhoud Inleiding 3 Wat is radiotherapie? 3 Zorgverleners op de afdeling Radiotherapie 4 Het eerste bezoek 6 Voorbereiding op de bestraling 7 Afspraken 13 De bestralingen 14 Kosten van vervoer

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ HERSENTUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek

RADIOTHERAPIE BIJ HERSENTUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek RADIOTHERAPIE BIJ HERSENTUMOREN Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij hersentumoren 4 Hoofdstuk 2 Voor de behandeling van start gaat 6 Hoofdstuk 3 Uw behandeling in de

Nadere informatie

INFOBROCHURE Radiotherapie bij hersentumoren Radiotherapie - Route 980

INFOBROCHURE Radiotherapie bij hersentumoren Radiotherapie - Route 980 INFOBROCHURE Radiotherapie bij hersentumoren Radiotherapie - Route 980 JE AFSPRAKEN Simulatie Dag:...... /... /..... Gelieve je aan te melden aan de inschrijvingskiosken. Daarna dient u door te gaan naar

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de anus

Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede. Bestralingsbehandeling. De inwendige bestraling van de anus Behandelwijzer Locatie Arnhem/Ede Bestralingsbehandeling De inwendige bestraling van de anus Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 De voorbereidingen 6 3 De bestraling 8 4 Bijwerkingen 10 5 Nazorg 11 2 Behandelwijzer

Nadere informatie

Radiotherapie ter preventie van uitzaaiingen in de hersenen

Radiotherapie ter preventie van uitzaaiingen in de hersenen Radiotherapie ter preventie van uitzaaiingen in de hersenen In deze folder leest u meer over bestraling van de gehele hersenen (radiotherapie) ter voorkoming van uitzaaiingen in de hersenen (hersenmetastasen).

Nadere informatie

Bestraling. Universitair Medisch Centrum Groningen. Radiotherapie. Hanzeplein 1 Postbus 30 001, 9700 rb Groningen www.umcg.nl

Bestraling. Universitair Medisch Centrum Groningen. Radiotherapie. Hanzeplein 1 Postbus 30 001, 9700 rb Groningen www.umcg.nl Radiotherapie Universitair Medisch Centrum Groningen Hanzeplein 1 Postbus 30 001, 9700 rb Groningen www.umcg.nl Patiënteninformatie vlm 056/1102 Bestraling Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer UMCG

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker

RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker 2 RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker (rectumcarcinoom) Geconfronteerd worden met endeldarmkanker brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Via deze brochure proberen

Nadere informatie

Inhoud. Welkom...2. Wat is radiotherapie?...3. Verloop van de behandeling...4. Nevenwerkingen...7. Praktische tips...8. Sociale dienst...

Inhoud. Welkom...2. Wat is radiotherapie?...3. Verloop van de behandeling...4. Nevenwerkingen...7. Praktische tips...8. Sociale dienst... Inhoud Welkom...2 Wat is radiotherapie?...3 Verloop van de behandeling...4 Nevenwerkingen...7 Praktische tips...8 Sociale dienst...9 Quality of life...10 Praktische inlichtingen...11 Administratieve inlichtingen...12

Nadere informatie

Radiotherapie. Inwendige bestraling bij slokdarmkanker

Radiotherapie. Inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inwendige bestraling bij slokdarmkanker Radiotherapie Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u slokdarmkanker vastgesteld. De arts die u behandelt, heeft met u besproken dat inwendige

Nadere informatie

Bestraling van de maag, milt of pancreas Informatie voor patiënten

Bestraling van de maag, milt of pancreas Informatie voor patiënten Bestraling van de maag, milt of pancreas Informatie voor patiënten Inhoud Voorwoord... 3 1. De CT-simulatie... 4 2. De bestraling... 5 3. Mogelijke nevenwerkingen en advies... 6 3.1 Vermoeidheid... 6 3.2

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE bij prostaatkanker

RADIOTHERAPIE bij prostaatkanker RADIOTHERAPIE bij prostaatkanker 2 Radiotherapie bij prostaatkanker Geconfronteerd worden met prostaatkanker brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Via deze brochure proberen we u alvast een

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Deventer. De inwendige bestralingsbehandeling (HDR) Slokdarmkanker

Behandelwijzer Locatie Deventer. De inwendige bestralingsbehandeling (HDR) Slokdarmkanker Behandelwijzer Locatie Deventer De inwendige bestralingsbehandeling (HDR) Slokdarmkanker 2 Behandelwijzer locatie Deventer Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 De voorbereidingen 8 3 De bestraling 9 4 Bijwerkingen

Nadere informatie

Stereotactische bestraling van de long

Stereotactische bestraling van de long Stereotactische bestraling van de long In deze folder leest u meer over stereotactische radiotherapie van de long. Deze informatie is een aanvulling op de algemene patiënteninformatie. Doel van de behandeling

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek

RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN. Antoni van Leeuwenhoek RADIOTHERAPIE BIJ HUIDKANKER EN OPPERVLAKKIG GELEGEN TUMOREN Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij huidkanker en oppervlakkig gelegen tumoren 4 Hoofdstuk 2 Uw behandeling

Nadere informatie

Inwendige bestraling van de vagina

Inwendige bestraling van de vagina Radiotherapie Inwendige bestraling van de vagina www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RTH007 / Inwendige bestraling van de vagina / 29-05-2015

Nadere informatie

Radiotherapie. Locatie VUmc. Bestralingstoestel MRIdian

Radiotherapie. Locatie VUmc. Bestralingstoestel MRIdian Radiotherapie Locatie VUmc Bestralingstoestel MRIdian 2 Amsterdam UMC, locatie VUmc - Radiotherapie Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat uw bestraling kan plaatsvinden op het bestralingsapparaat

Nadere informatie

Longbiopsie met CT-scan

Longbiopsie met CT-scan Longbiopsie met CT-scan Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak voor een longbiopsie. Bij een biopsie wordt met een naald een zeer klein stukje weefsel weggenomen uit uw long. Dit weefsel wordt vervolgens

Nadere informatie

Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Radiotherapie

Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Radiotherapie Daniel den Hoed Oncologisch Centrum Radiotherapie Bij uw eerste bezoek aan de radiotherapeut heeft u dit boekje gekregen. Het doel is u informatie te geven over radiotherapie in het algemeen, de behandeling

Nadere informatie

Radiotherapie (bestraling) volgens de boogtherapie

Radiotherapie (bestraling) volgens de boogtherapie Radiotherapie (bestraling) volgens de boogtherapie Deze informatiebrochure is bestemd voor vrouwen die bestraling moeten krijgen, volgens de IMAT-procedure. Ze geeft u een antwoord op volgende vragen:

Nadere informatie

Radiotherapie bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen

Radiotherapie bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen Radiotherapie bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen In deze folder leest u meer over bestraling van de gehele hersenen (radiotherapie) bij de behandeling van uitzaaiingen in de hersenen (hersenmetastasen).

Nadere informatie

Inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker

Inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker Radiotherapie Inwendige bestraling bij baarmoederhalskanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 De behandeling... 4 Verdoving... 4 Inbrengen van de blaaskathether

Nadere informatie

Meer weten over RADIOTHERAPIE

Meer weten over RADIOTHERAPIE Meer weten over RADIOTHERAPIE Deze brochure probeert u een beter inzicht te geven in de verschillende stappen van uw bestralingsbehandeling. Als u hier geen antwoord vindt op een vraag, aarzel dan niet

Nadere informatie

De behandelwijzer: Ziekte van Hodgkin Onze website:

De behandelwijzer: Ziekte van Hodgkin Onze website: De behandelwijzer: Ziekte van Hodgkin Onze website: www.mst.nl/radiotherapie PI-010321 versie 0.1 / 28-11-2014 1 Inhoudsopgave Het Hodgkin-lymfoom 3 Voor wie is dit boekje bestemd 4 Het eerste intakegesprek

Nadere informatie

Uw welzijn verdient onze beste zorg

Uw welzijn verdient onze beste zorg Infobrochure radiotherapie bij hersentumoren Campus Rooienberg Uw welzijn verdient onze beste zorg In deze brochure vindt u informatie over de verschillende stappen van uw bestralingsbehandeling. Tevens

Nadere informatie

Radiotherapie bij kanker van het anale kanaal

Radiotherapie bij kanker van het anale kanaal Radiotherapie bij kanker van het anale kanaal In deze folder leest u meer over radiotherapie (bestraling) bij de behandeling van kanker van het anale kanaal. Deze informatie ontvangt u als aanvulling

Nadere informatie

Patiënteninformatie CT-scan

Patiënteninformatie CT-scan Patiënteninformatie CT-scan Waarom een CT-scan gemaakt wordt De CT-scan kan op een zeer gedetailleerde manier de grootte, de vorm en de plaats van de tumor vaststellen. Aan de hand van de CT-foto s kan

Nadere informatie

Stereotactische bestraling van de lever

Stereotactische bestraling van de lever Stereotactische bestraling van de lever In deze folder leest u meer over stereotactische bestraling (radiotherapie) van kwaadaardige afwijkingen in de lever. Deze informatie is een aanvulling op de algemene

Nadere informatie

Op de afdeling Radiotherapie

Op de afdeling Radiotherapie Radiotherapie Op de afdeling Radiotherapie voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Belangrijke telefoonnummers en websites Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen

Nadere informatie

Verwijderen van een zaadbal via de lies. Inguinale orchidectomie

Verwijderen van een zaadbal via de lies. Inguinale orchidectomie Verwijderen van een zaadbal via de lies Inguinale orchidectomie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 2 Bloedverdunners... 2 Ontslag... 3 Tot slot... 4 Ruimte voor vragen... 5

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker

RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker 2 RADIOTHERAPIE bij endeldarmkanker (rectumcarcinoom) Geconfronteerd worden met endeldarmkanker brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Via deze brochure proberen

Nadere informatie

de bestralingsbehandeling longkanker stereotactische bestraling

de bestralingsbehandeling longkanker stereotactische bestraling longkanker stereotactische bestraling 2.1 Inleiding en behandelschema Uw arts in het ziekenhuis heeft bij u kanker in de longen vastgesteld en heeft u voor een stereotactische bestralingsbehandeling doorverwezen

Nadere informatie

Op de afdeling Radiotherapie

Op de afdeling Radiotherapie Radiotherapie Op de afdeling Radiotherapie voor jongeren vanaf 12 jaar en hun ouders Belangrijke telefoonnummers en websites Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen

Nadere informatie

Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie

Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Radiotherapie Stereotactische Radiotherapie Bestraling van een aandoening in het hoofd Radiotherapie U heeft een aandoening in uw hoofd. Uw situatie is besproken in de werkgroep Stereotaxie van het Universitair

Nadere informatie

Behandeling bij de afdeling Radiotherapie

Behandeling bij de afdeling Radiotherapie Behandeling bij de afdeling Radiotherapie Bereikbaarheid afdeling Radiotherapie Locatie AMC Amsterdam Meibergdreef 9 1105 AZ Amsterdam AMC centrale: (020) 566 91 11 Telefonische bereikbaarheid tussen 8.30

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) krijgt. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek met een

Nadere informatie

INFOBROCHURE Radiotherapie Radiotherapie - Route 980

INFOBROCHURE Radiotherapie Radiotherapie - Route 980 INFOBROCHURE Radiotherapie Radiotherapie - Route 980 JE AFSPRAKEN Simulatie Dag:...... /... /..... Intakegesprek... uur. Simulatie/CT... uur. Nuchter ~ Ja ~ Neen Eerste behandeling Dag:...... /... /........

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ RECTUMKANKER. Antoni van Leeuwenhoek

RADIOTHERAPIE BIJ RECTUMKANKER. Antoni van Leeuwenhoek RADIOTHERAPIE BIJ RECTUMKANKER Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij rectumkanker 4 Hoofdstuk 2 Voor de behandeling van start gaat 6 Hoofdstuk 3 Uw behandeling in de praktijk

Nadere informatie

CT-IVP, een scan van de nieren en de blaas

CT-IVP, een scan van de nieren en de blaas Radiologie CT-IVP, een scan van de nieren en de blaas www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RAD012 / CT-IVP, een scan van de nieren en de blaas

Nadere informatie

Radiotherapie bij (voorstadium van) borstkanker

Radiotherapie bij (voorstadium van) borstkanker Radiotherapie Radiotherapie bij (voorstadium van) borstkanker Inleiding Na verschillende onderzoeken is bij u borstkanker of een voor stadium van borstkanker (DCIS) vastgesteld. U bent voor de bestralingsbehandeling

Nadere informatie

PET/CT scan: ter voorbereiding op radiotherapiebehandeling

PET/CT scan: ter voorbereiding op radiotherapiebehandeling Radiotherapie PET/CT scan: ter voorbereiding op radiotherapiebehandeling www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl RTH008 / PET/CT scan: ter voorbereiding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. CT simulatie met contraststof Radiotherapie in AZ Turnhout Centrum voor oncologie

Patiënteninformatie. CT simulatie met contraststof Radiotherapie in AZ Turnhout Centrum voor oncologie Patiënteninformatie CT simulatie met contraststof Radiotherapie in AZ Turnhout Centrum voor oncologie Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aandachtspunten... 3 CT simulatie... 5 Welke bijwerkingen zijn te

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ PROSTAATKANKER

RADIOTHERAPIE BIJ PROSTAATKANKER RADIOTHERAPIE BIJ PROSTAATKANKER Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij Prostaatkanker 4 Hoofdstuk 2 Voor de behandeling van start gaat 6 Hoofdstuk 3 Uw behandeling in

Nadere informatie

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut

Diepe hyperthermie. Afdeling Radiotherapie. Kanker Instituut Kanker Instituut U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u een behandeling met hyperthermie (warmtebehandeling) zult krijgen. Voorafgaand aan de eerste hyperthermie-behandeling heeft u een gesprek

Nadere informatie

Patiënteninformatie PET-CT scan

Patiënteninformatie PET-CT scan Patiënteninformatie PET-CT scan Bij verhindering Als u, om welke reden dan ook, niet in staat bent om de gemaakte afspraak na te komen, verzoeken wij u dit uiterlijk de dag vóór de PET-CT scan aan ons

Nadere informatie

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet.

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet. Werkstuk door een scholier 1583 woorden 23 april 2011 4,9 12 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn KANKER: Ik ga vandaag mijn spreekbeurt houden over kanker om twee redenen. De eerste is dat iedereen kanker

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel. Radiotherapie. LONGKANKER Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel LONGKANKER INHOUD Inleiding... 3 Eerste gesprek... 4 Eerste bezoek... 4 Tijdens de behandeling... 5 Nacontrole... 6 Contact... 6 2

Nadere informatie

De behandelwijzer: Stereotactie schedel Onze website:

De behandelwijzer: Stereotactie schedel Onze website: De behandelwijzer: Stereotactie schedel Onze website: www.mst.nl/radiotherapie PI-010278 versie 0.1 / 24-11-2014 1 Inhoudsopgave Hersenen 3 Uitzaaiingen in de hersenen 4 Het intake gesprek 5 Stereotactische

Nadere informatie

Radiotherapie bij borstkanker

Radiotherapie bij borstkanker Radiotherapie bij borstkanker In deze folder leest u meer over bestraling bij de behandeling van borstkanker. Deze informatie ontvangt u als aanvulling op de algemene informatie over radiotherapie. Uw

Nadere informatie

Infobrochure voor studenten. Dienst Radiotherapie. Straat 51

Infobrochure voor studenten. Dienst Radiotherapie. Straat 51 Infobrochure voor studenten Dienst Radiotherapie Straat 51 Infobrochure radiotherapie str 51 2 WELKOMSTWOORD Beste student, Welkom in AZ St-Lucas Gent! Je komt binnenkort bij ons op stage en wij zijn daar

Nadere informatie

De behandelwijzer: borstsparend rechts de borst en eventueel de oksel- en sleutelbeenklieren

De behandelwijzer: borstsparend rechts de borst en eventueel de oksel- en sleutelbeenklieren De behandelwijzer: borstsparend rechts de borst en eventueel de oksel- en sleutelbeenklieren Onze website: www.mst.nl/radiotherapie PI-011070 versie 1.0 /08-10-2015 1 Inhoudsopgave Borstkanker 3 Groeiwijze

Nadere informatie

RADIOTHERAPIE BIJ BLAASKANKER. Antoni van Leeuwenhoek

RADIOTHERAPIE BIJ BLAASKANKER. Antoni van Leeuwenhoek RADIOTHERAPIE BIJ BLAASKANKER Antoni van Leeuwenhoek HOOFDSTUK INHOUD 1 Hoofdstuk 1 Radiotherapie bij blaaskanker 4 Hoofdstuk 2 Voor de behandeling van start gaat 6 Hoofdstuk 3 Uw behandeling in de praktijk

Nadere informatie

De behandelwijzer: borstsparend links de borst en eventueel de oksel- en sleutelbeenklieren

De behandelwijzer: borstsparend links de borst en eventueel de oksel- en sleutelbeenklieren De behandelwijzer: borstsparend links de borst en eventueel de oksel- en sleutelbeenklieren Onze website: www.mst.nl/radiotherapie PI-011069 versie 0.1 / 13-07-2015 1 Inhoudsopgave Borstkanker 3 Groeiwijze

Nadere informatie

Radiotherapie bestralingsafdeling. Informatie voor patiënten

Radiotherapie bestralingsafdeling. Informatie voor patiënten Radiotherapie bestralingsafdeling Informatie voor patiënten Radiotherapie bestralingsafdeling 2 Radiotherapie bestralingsafdeling 3 Inleiding 5 Radiotherapie 6 Wat is radiotherapie? Hoe werkt radiotherapie?

Nadere informatie

Bestraling van botletsels Informatie voor patiënten

Bestraling van botletsels Informatie voor patiënten Bestraling van botletsels Informatie voor patiënten Inhoud Voorwoord... 3 1. De CT-simulatie... 4 2. De bestraling... 5 3. Mogelijke nevenwerkingen en advies... 7 3.1 Vermoeidheid... 7 3.2 Pijn... 7 3.3

Nadere informatie

Behandelwijzer Locatie Deventer. Bestralingsbehandeling. Huidtumoren

Behandelwijzer Locatie Deventer. Bestralingsbehandeling. Huidtumoren Behandelwijzer Locatie Deventer Bestralingsbehandeling Huidtumoren Inhoudsopgave 3.1 Inleiding 3 3.2 Uw eerste bezoek 4 3.3 De voorbereiding 6 3.4 De bestraling 8 3.5 Bijwerkingen 10 3.6 Huidverzorgingsadviezen

Nadere informatie

Chemoradiotherapie bij longkanker. Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum

Chemoradiotherapie bij longkanker. Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum Chemoradiotherapie bij longkanker Dagelijks low-dose concurrent cisplatinum 1. Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat u een behandeling met chemoradiotherapie ondergaat. Deze behandeling vindt

Nadere informatie