Watersnoodramp 1 februari 1953

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Watersnoodramp 1 februari 1953"

Transcriptie

1 Watersnoodramp 1 februari 1953 Tekst: Cis de Gelder In 1953 trof de grootste watersnoodramp sinds mensenheugenis in Nederland de Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland en delen van Noord-Brabant. In de Hoeksche Waard kwamen daarbij 139 mensen om het leven. De zwaarst getroffen gemeente was Numansdorp, waar 56 mensenlevens vielen te betreuren. Deze tekst is in foldervorm verschenen tijdens een grote tentoonstelling over de Watersnoodramp die gehouden werd in februari De tentoonstelling en de bijbehorende folder waren in de eerste plaats een eerbetoon aan de slachtoffers, de nabestaanden en de hulpverleners. Maar ook geeft het en vooral moet het de Numansdorpers-van-nu een beeld geven van wat zich in de rampnacht en de daarop volgende weken in hun gebied heeft afgespeeld. 1.1 De lage landen bij de zee Vanaf het moment dat de eerste bewoners zich vestigen in het gebied dat nu Nederland heet, strijden zij tegen het water. Sinds de 10e eeuw is er sprake van de aanleg van eenvoudige kaden en dijken. Deze bieden slechts een gebrekkige bescherming tegen de zee, zoals blijkt uit de literatuur, die in de periode van 900 tot 1900 melding maakt van maar liefst 124 stormvloedrampen. Ironisch genoeg heeft de Hoeksche Waard zoals wij die kennen zijn bestaan te danken aan zo een stormvloed. De Tweede Sint Elisabethsvloed in 1421 geeft aanleiding om in de volgende decennia bestaande dijken te verbeteren, de losliggende eilandjes in het gebied aaneen te smeden en land in te polderen. Ook in de 20e eeuw, als de dijken beter en sterker zijn, kunnen de lage landen de aanvallen van het water niet altijd weerstaan. In 1906, 1916 en 1953 leiden stormvloeden tot een ramp. De watersnood van 1953 is de grootste overstromingsramp in Nederland sinds mensenheugenis. Veel dijken in het zuidwesten van Nederland verkeren in die tijd in slechte staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele ook nog ernstig beschadigd geraakt. Na de oorlog wordt nauwelijks actie ondernomen om dijken te verzwaren, te verhogen of simpelweg te herstellen; andere zaken krijgen in die tijd voorrang. De dijken rond de Hoeksche Waard zijn wel goed van kwaliteit, maar bleken desondanks niet bestand tegen het geweld van het water. 1.2 Zaterdag 31 januari 1953 Het is guur weer met temperaturen van twee tot vijf graden Celsius. De watertemperatuur bedraagt vier graden. Het weerbericht voorspelt regen-, hagel- en sneeuwbuien. In de loop van de middag geeft het KNMI een stormwaarschuwing, later gevolgd door waarschuwingen voor gevaarlijk hoogwater. Als het die dag eb moet worden, is geen enkele verlaging in de waterstand te zien. Tegen middernacht woedt in de kustprovincies een zware noordnoordwester storm. Er worden windsnelheden gemeten van 100 km/u met uitschieters tot 144 km/u. Het water van de Noordzee wordt opgestuwd, met de hoogste standen voor de kust van Zuid-Holland en Zeeland. Op sommige plekken stijgt het water tot ruim vier meter boven NAP. 1/8 Bron:

2 1.3 Numansdorp bedreigd In de dorpshaven van Numansdorp is die dag het waterpeil bij eb al hoger dan normaal bij vloed. In de loop van de avond worden vloedplanken geplaatst en er wordt dijkbewaking ingesteld. Rond half vier 's nachts is het water in de dorpshaven zo ver gestegen dat het bij het Schippershuis over de kade slaat en over de Havenkade de Molenpolder inloopt. Er worden zandzakken geplaatst en de bevolking wordt gealarmeerd met klokgelui en brandweersirenes. Op de kade bij het Schippershuis verzamelen zich honderden mensen. In de Rijkshaven (tegenwoordig Veerhaven) is een ponton op drift geraakt. Deze beukt tegen de buitendijk en veroorzaakt twee gaten waardoor het water de Molenpolder binnenstroomt. Later ontstaan in de dijk nog twee gaten. Het water van het Hollandsch Diep staat nu tegen de Molendijk/Numansdorpse Zeedijk. Als rond vijf uur, half zes het water in de haven plotseling daalt, lijkt het gevaar geweken. De meeste mensen gaan gerustgesteld naar huis om hun nachtrust voort te zetten. Zij zijn zich er niet van bewust dat de daling van het water is veroorzaakt door de ramp die zich op dat moment enkele kilometers oostelijk van het dorp voltrekt. 1.4 Gebroken dijk Over de Hogezandse Zeedijk stromen grote hoeveelheden water de Hogezandse Polder in. De toestand wordt gevaarlijk. Men begint de bewoners te waarschuwen en velen maken zich op om te vluchten of verschansen zich op zolder. Maar dan breekt de dijk op verschillende plaatsen en metershoge vloedgolven vernietigen alles wat zij op hun weg tegenkomen. Huizen worden met de grond gelijk gemaakt en voor zover de bewoners zich niet op een geïmproviseerd vlot of anderszins in veiligheid kunnen brengen, verdrinken zij jammerlijk. 2/8 Bron:

3 De Torensteepolder staat inmiddels ook onder, de Schuringse Havenkade is niet hoog genoeg om het water tegen te houden. De Schuringsedijk houdt nog een uur stand, maar breekt dan op twee plaatsen aan het oostelijke einde. De Numanspolder begint vol te lopen en tegen half negen bereikt het water Numansdorp. Doordat in Zuid-Beijerland de Schenkeldijk is doorgebroken, stroomt het water ook van die kant Numansdorp in. In de loop van zondagmiddag is het hele dorp overstroomd. 1.5 Helpers van het eerste uur Bewoners van de noordkant van de Schuringsedijk en van de Middelsluissedijk Oostzijde schieten 's nachts onmiddellijk te hulp. Als de Schuringsedijk doorbreekt, moeten velen zich echter terug reppen om eigen have en goed in veiligheid te brengen. Ook een aantal sterke roeiers uit Numansdorp biedt die nacht direct hulp. Zij trekken er met de sloep op uit om mensen in nood te ontzetten. In huizenhoge golven, een sterke stroming en bittere koude zien zij kans om zeventien mensen te redden. In het Schippershuis wordt voor tijdelijke opvang gezorgd voor mensen die gered zijn of hun huis moesten verlaten. In de Molenpolder wordt door daadkrachtig ingrijpen tijdens dood tij voorkomen dat in de buitendijk stroomgaten ontstaan. Dit heeft er ongetwijfeld mede toe geleid dat de Molendijk niet bezwijkt en dat het centrum van Numansdorp voor erger wordt behoed. 3/8 Bron:

4 1.7 Communicatie De berichten over de tijdstippen waarop de verschillende gebeurtenissen plaatsvonden, lopen sterk uiteen. Wie er bij was, had wel wat anders te doen dan op zijn horloge te kijken. Bovendien zijn de communicatiemiddelen, vanuit hedendaags standpunt bekeken, primitief. Het is in onze tijd van mobieltjes en satellieten bijna niet meer voor te stellen, maar in 1953 hebben slechts weinige mensen een telefoonaansluiting. Daar komt bij dat telefoon en elektriciteit die nacht al snel uitvallen. Bovendien is het zondag en zijn vele diensten en instanties onbereikbaar. Er is een groot gebrek aan materieel. De hulpverlening wordt daar in de eerste uren sterk door bemoeilijkt, maar er wordt knap geïmproviseerd door de hulpverleners. De beschadigde dijken en ondergelopen wegen verhinderen verkeer en transport. De Barendrechtse Brug kan niet worden gebruikt. De Hoeksche Waard is van de buitenwereld afgesneden. 1.8 Hulp en medeleven In de loop van de zondag vertrekken mensen al op eigen initiatief naar elders. Op maandag en dinsdag begint de evacuatie van mensen en vee. Vele Numansdorpers worden opgevangen in het droog gebleven Klaaswaal, dat zich ook in deze tijden van nood een goede buur toont. Op maandag en de dagen daarna komt de hulpverlening op grotere schaal op gang. Van alle kanten wordt hulp geboden. Particulieren, organisaties en overheden steken de helpende hand toe. De Gooise gemeenten, zenden vijftien vrachtauto's met goederen, waaronder kleding, schoeisel en meubilair. In Numansdorp verstrekt Het Rode Kruis 950 textielpakketten en ook worden levensmiddelenpakketten uitgereikt. Bij leveranciers ter plaatse wordt voor een bedrag van Fl ,05 bedden aangekocht. In Nederland en overal ter wereld zamelen mensen fanatiek geld in. In totaal wordt aan de getroffen gebieden 137,8 miljoen gulden geschonken. 4/8 Bron:

5 Koningin Juliana brengt al op 2 februari geheel onverwacht een bezoek aan het opvangcentrum in het Schippershuis. Prins Bernhard bezoekt Numansdorp verschillende keren. Arie Vlielander, rentmeester van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen en wethouder van de gemeente Numansdorp, is ten tijde van de ramp met vakantie in Frankrijk. Bij het vernemen van het slechte nieuws keert hij onmiddellijk terug. Omdat Numansdorp over land onbereikbaar is, leent hij van een Rotterdamse vriend een sleepboot, die wordt volgeladen met levensmiddelen. Daarmee arriveert hij op 3 februari in de haven van Numansdorp, waar hij zich ook onmiddellijk inzet om zwaar materieel aan te kopen en te huren voor de herstelwerkzaamheden. 5/8 Bron:

6 1.9 De balans wordt opgemaakt Op 4 februari worden de reddingsacties in en rond Numansdorp gestaakt. In de Hoeksche Waard is deze gemeente het zwaarst getroffen. De buiten- en binnendijken tellen 22 gaten, waarvan 13 in de hoofdwaterkering van de Hogezandse Polder. Daar werd van de 4,5 km dijk 2 km weggeslagen. Bij de ramp in de Hogezandse Polder lieten 56 mensen het leven. De laatste drie lichamen werden pas in juni gevonden. Ongeveer 500 paarden, koeien en varkens en talloze stuks pluimvee en andere kleine huisdieren verdronken. 136 huizen en boerderijen zijn compleet vernield en 850 panden liepen waterschade op inwoners zijn geëvacueerd geweest. Op 31 december 1953 wordt de huisraadschade definitief afgehandeld voor een bedrag van twee miljoen gulden. De productieschade op de landerijen is niet te ramen. Van de hectare heeft hectare ongeveer veertien dagen onder water gestaan. Het zoutgehalte van het water varieerde van 12 tot 20 gram per liter. Teelt op de tuinderijen is in verband daarmee in dat jaar niet mogelijk. De emotionele schade is oneindig veel groter. Wie de ramp heeft meegemaakt, zal deze nooit meer kunnen vergeten Herstelwerkzaamheden Graven van de slachtoffers van de ramp op de begraafplaats aan de Hallinxweg in Numansdorp. De vele stroomgaten in de dijken, sommige meer dan zes meter diep, moeten worden opgevuld. Daarmee wordt nauwelijks een week na de ramp al begonnen. Het duurt drie weken voor de naar schatting 250 miljoen kubieke meter water uit de polders van de Hoeksche Waard is gepompt, geheveld en gemalen. Alles wat onder water heeft gestaan, is bedekt met een dikke laag slib. Ontelbare vrijwilligers komen helpen bij schoonmaak- en herstelwerkzaamheden. Stukje bij beetje wordt het verloren land herwonnen. De akkers worden in maart ingezaaid met gerst, het enige gewas dat op zilte grond kan groeien. Het herstel van de dijken van de ambachtsheerlijkheid kost 4,5 miljoen gulden, inclusief de bouw van een keersluis in de Numansdorpse haven. De Zweedse regering schenkt Numansdorp dertien huizen, die gebouwd worden aan de 1e Dwarsweg. 6/8 Bron:

7 1.11 Na de ramp In de zomervakantie van 1953 gaan 400 kinderen uit Numansdorp via bemiddeling van Pro- Juventute een maand uit logeren bij gastgezinnen in Het Gooi en andere plaatsen in Nederland. Ook 100 huisvrouwen krijgen een vakantie van twee weken aangeboden. In mei 1954 brengt koning Haakon van Noorwegen een bezoek aan Numansdorp en in april 1955 doet het koninklijk jacht Piet Hein Numansdorp aan, met aan boord koning Gustaf VI Adolf van Zweden. Direct na de ramp wordt in Nederland de Deltacommissie benoemd. Begin 1954 stelt de commissie voor om de zeearmen met dammen af te sluiten. Men begint met de kleinste en gemakkelijkste zeearm (Zandkreek) en werkt zo gestaag verder van klein naar groot. In 1997 wordt het sluitstuk van de Deltawerken voltooid: de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Relatie Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen en de ramp De Ambachtsheerlijkheid werd door de ramp in 1953 zwaar getroffen. 54 van de 56 slachtoffers woonden in het landbouwgebied. De vaders van de verdronken gezinnen en een aantal van de kinderen waren in dienst van de toenmalige Ambachtsheer, de heer Vlielander. Na de ramp stond een groot gedeelte van de landbouwgronden onder water, alsook de loodsen met daarin de gerooide aardappelen. Veel vee verdronk en machines werden onbruikbaar. In emotionele en materiële zin kreeg de Ambachtsheerlijkheid een zware klap te verwerken. Met vereende krachten zetten de overlevenden hun schouders onder de herstelwerkzaamheden en binnen korte tijd draaide het bedrijf weer als voor de ramp. Maar het zou nog vele jaren duren voordat ook het gevoel weer hetzelfde was. Zelfs vandaag de dag zijn de littekens van de ramp nog zichtbaar en voelbaar in het gebied. Wie naar de dijken langs het Hollandsch Diep kijkt, hoeft weinig moeite te doen om de herstelde plekken te onderscheiden. Op de Korte en Lange Boomweg zijn de arbeiderswoningen die weggevaagd werden nooit herbouwd; er was ook bijna niemand die nog aan die kant van de Schuringsedijk wilde wonen. De Ambachtsheerlijkheid voelt vandaag de dag nog grote betrokkenheid richting de slachtoffers en hun nabestaanden. Het kunstwerk ter nagedachtenis aan de slachtoffers is daarom ook geplaatst aan het begin van de Korte Boomweg. De gronden van de Ambachtsheerlijkheid zijn in 2005 grotendeels verkocht. De grond waarop het monument aan de Korte Boomweg staat, is uit deze verkoop gehouden. 7/8 Bron:

8 Hoewel de Watersnoodramp op 1 februari 1953 plaatsvond, duurde het voor velen nog maanden voordat zij het eerste hoofdstuk van dit boek konden sluiten. Een maand na de ramp waren twaalf vermisten namelijk nog niet gevonden en op 1 april ontbraken er nog steeds zes personen. Op 1 mei was dit aantal teruggebracht naar drie. Deze drie zouden uiteindelijk alle drie op dezelfde dag gevonden worden. Op 9 juni 1953; ruim vier maanden na de ramp. 8/8 Bron:

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

In de gemeente Cromstrijen zijn diverse kunstwerken te vinden. Hieronder vindt u een korte beschrijving van ieder van deze kunstwerken.

In de gemeente Cromstrijen zijn diverse kunstwerken te vinden. Hieronder vindt u een korte beschrijving van ieder van deze kunstwerken. Kunst in Cromstrijen In de gemeente Cromstrijen zijn diverse kunstwerken te vinden. Hieronder vindt u een korte beschrijving van ieder van deze kunstwerken. Beeld Beatrix Onthuld op: 29 april 1993 ontvangsthal

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

Rampzalig dijkbestuur

Rampzalig dijkbestuur Watersnood 1717 Rampzalig dijkbestuur koste duizenden levens De Kerstvloed van 1717 was een van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis van het land. Vooral Groningen werd zwaar getroffen. Maar hoe

Nadere informatie

5,9. Werkstuk door een scholier 2951 woorden 9 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1 Inleiding

5,9. Werkstuk door een scholier 2951 woorden 9 januari keer beoordeeld. Geschiedenis. 1 Inleiding Werkstuk door een scholier 2951 woorden 9 januari 2004 5,9 175 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1 Inleiding Dit werkstuk gaat over de watersnoodramp van 1953 en de Deltawerken. Ik heb voor dit onderwerp

Nadere informatie

Voorwoord...- 1 - Hoofdstuk 1 Algemene gegevens...- 3 - Hoofdstuk 2 De oorzaken...- 5 - Hoofdstuk 3 De gevolgen...- 7 - Hoofdstuk 4 Hulp...

Voorwoord...- 1 - Hoofdstuk 1 Algemene gegevens...- 3 - Hoofdstuk 2 De oorzaken...- 5 - Hoofdstuk 3 De gevolgen...- 7 - Hoofdstuk 4 Hulp... Voorwoord Ik heb dit onderwerp, de Watersnoodramp, gekozen omdat het mij wel een leuk onderwerp leek. Ik wil graag te weten komen wat er toen precies gebeurde, waarom de dijken doorbraken, hoeveel mensen

Nadere informatie

Inleiding Hoofdvraag: Hoe komt het dat de watersnoodramp van 1953 de ergste natuurramp van de 20e eeuw werd?

Inleiding Hoofdvraag: Hoe komt het dat de watersnoodramp van 1953 de ergste natuurramp van de 20e eeuw werd? Werkstuk door een scholier 2879 woorden 14 april 2005 6,1 525 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Inleiding 1. Het ontstaan van de ramp 2. De eerste dagen van de ramp 3. De bevrijding

Nadere informatie

Watersnoodramp 1953 hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Watersnoodramp 1953 hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52484 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren.

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Watersnoodramp

Praktische opdracht Geschiedenis Watersnoodramp Praktische opdracht Geschiedenis Watersnoodr Praktische-opdracht door een scholier 3185 woorden 3 juni 2008 7 61 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Water, Nederlands grootste vijand Zaterdagavond 31 januari

Nadere informatie

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 4 - WERKBLAD 1

THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 4 - WERKBLAD 1 THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 4 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: NU EN DE TOEKOMST (1941 TOT NU) DE RAMP VAN 1953 Bekijk de video Kustbescherming. 1 A. Welke natuurlijke oorzaken zorgden ervoor dat de watersnoodramp

Nadere informatie

Speurtocht naar de Ramp Lesbrief over de Watersnoodramp 1953 op Zuid- en Noord Beveland

Speurtocht naar de Ramp Lesbrief over de Watersnoodramp 1953 op Zuid- en Noord Beveland Speurtocht naar de Ramp Lesbrief over de Watersnoodramp 1953 op Zuid- en Noord Beveland 42 Speurtocht naar de ramp O bronzen stem, wat doet g ons melden Zo midden in de nacht? Welk onheil doet ge nu verkonden?

Nadere informatie

Onderdeel 1, basale vragen

Onderdeel 1, basale vragen Introductietekst De risicokaart is een kaart op internet (www.risicokaart.nl) met informatie over risico s in uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

KNIPSELKRANT BOIJL DEEL 11 PERIODE BLAD

KNIPSELKRANT BOIJL DEEL 11 PERIODE BLAD 14-01-1952 Er kwam een einde aan een lange periode van voedseldistributie. Deze maatregel werd in 1939 ingesteld en heeft een lange periode geduurd. Het eerste product dat met bonnen verkrijgbaar werd

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique

15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique 15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique Land Inwoners: 24.692.14 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 784.089 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 1.200 (België: $ 48.258) Bevolking Levensverwachting

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 Aardrijkskunde Hoofdstuk 4.1 t/m 4.4 door D. 1279 woorden 6 juli 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde 1hv 4.1 Het gevaar van water Terp: heuvel die beschermt tegen

Nadere informatie

CHILI een VERGETEN BEVING

CHILI een VERGETEN BEVING TALCAHUANO centrum: ZONA CERO CHILI een VERGETEN BEVING 27 feb 2010-03:34 uur CALETA el MORRO COMPLEET VERWOEST Grootste aardbeving van de laatste 50 jaar. 8.8 op de schaal van Richter. 15 min later: Tsunami

Nadere informatie

Toen kwam het water. De persoonlijke watersnoodramp van Herman Derksen

Toen kwam het water. De persoonlijke watersnoodramp van Herman Derksen Toen kwam het water De persoonlijke watersnoodramp van Herman Derksen Eerste druk, 2014 2014 Martin Derksen Corrector: M. Raeijmaekers isbn: 9789048432271 nur: 402 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer

Nadere informatie

Nederland Waterland Basisonderwijs

Nederland Waterland Basisonderwijs Nederland Waterland Basisonderwijs Introductie Nederland is een land vol met water. Water in rivieren en meren. De zee klotst tegen onze duinen. En de zachte bodem van Nederland zit ook vol met water.

Nadere informatie

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti 12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti Land Inwoners: 9.035.536 (België: 10.414.336) Oppervlakte: 27.750 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $1.300 (België: $37.400) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953

Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Werkstuk door een scholier 1696 woorden 27 februari 2002 5,9 1470 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Ik hou mijn werkstuk over de watersnoodramp, omdat

Nadere informatie

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen, zoals China.

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Thema 1 Water De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde. Bij deze watersnoodramp kwamen veel mensen

Nadere informatie

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Samenwerking in de samenleving Dames en heren, Graag heet ik u, mede namens het college van burgemeester

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Ik staar over het water

Ik staar over het water Ik staar over het water Het is zondag 5 december als de burgemeester ons belt. Kom snel naar het water, zegt hij. We gaan. Het regent eens een keer niet, en de zon schijnt. Als we aankomen op de plek waar

Nadere informatie

De kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Numansdorp zoekt voor de vervulling van de vacature van de predikantsplaats een.

De kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Numansdorp zoekt voor de vervulling van de vacature van de predikantsplaats een. PROFIELSCHETS vacature PREDIKANT m/v 50% deeltijd in de Gereformeerde Kerk Numansdorp De kerkenraad van de Gereformeerde Kerk Numansdorp zoekt voor de vervulling van de vacature van de predikantsplaats

Nadere informatie

Lespakket Ramp 1953 versie 2017 Deltapark Neeltje Jans

Lespakket Ramp 1953 versie 2017 Deltapark Neeltje Jans Inleiding Zoals je waarschijnlijk wel weet, werd het Zuidwesten van Nederland in 1953 getroffen door een enorme ramp. In de nacht van 31 januari op 1 februari stormde het heel hard. Het zeewater kwam daardoor

Nadere informatie

Docenten handleiding. Leerlingen materiaal. Inhoud. Inleiding. Niveau

Docenten handleiding. Leerlingen materiaal. Inhoud. Inleiding. Niveau 6 Docenten handleiding Inhoud In september 2009 kwam de Nederlandse film De Storm uit. De film vertelt het verhaal van een Zeeuws meisje van 18 jaar dat tijdens de stormvloed van 1953 haar baby moet prijsgeven

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique

15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique 15 maart 2019: Cycloon Idai verwoest Mozambique Land Inwoners: 24.692.14 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 784.089 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 1.200 (België: $ 48.258) Bevolking Levensverwachting

Nadere informatie

SPEECH Opening symposium Verhalen over water Watersnoodmuseum 1 feb 2017

SPEECH Opening symposium Verhalen over water Watersnoodmuseum 1 feb 2017 SPEECH Opening symposium Verhalen over water Watersnoodmuseum 1 feb 2017 Dames en heren, Dank voor uw uitnodiging om hier vandaag dit symposium te mogen openen. Dat doe ik heel graag want deze plek is

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

1 De watersnoodramp van 1953

1 De watersnoodramp van 1953 1 De wtersnoodrmp vn 1953 In de ncht vn 31 jnuri nr 1 februri 1953 ws het springvloed. Dn stt het wter in de zee extr hoog. Bovendien ws er een zwre noordwesterstorm (orkn, windkrcht 12). Het wter in de

Nadere informatie

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm Regel Een plank van m en 0 cm wordt in gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? m en 0 cm 0 cm. 0 cm : 0 cm De opbrengst van de boer is ton aardappelen. Hij houdt deel zelf. De rest gaat naar de

Nadere informatie

Polder Halsteren Schade en herstel 1953

Polder Halsteren Schade en herstel 1953 Polder Halsteren Schade en herstel 1953 Waterschap De Polders van Halsteren Schade aan de dijken De buitendijken van dit waterschap hebben een hoogte van N.A.P. -\- 5,00 a 5,50 m, terwijl de stormvloedstand

Nadere informatie

Kustlijn van de Noordzee

Kustlijn van de Noordzee International Wadden Sea School www.iwss.org 150.000 jaar geleden - 150.000 jaar geleden was het hele Noordzeebekken bedekt met een dikke ijslaag: dit was de Saale ijstijd. - Alle zeewater was in gletsjers

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Aardrijkskunde Toets. Leontine Helmer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/67408

Aardrijkskunde Toets. Leontine Helmer. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/67408 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Leontine Helmer 15 October 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/67408 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET GELDERS RIVIERENGEBIED

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET GELDERS RIVIERENGEBIED KORTE GESCHIEDENIS VAN HET GELDERS RIVIERENGEBIED Toen de mens zich permanent vestigde in het Rivierengebied, was dat in principe alleen mogelijk op de oeverwallen en sporadisch voorkomende plaatselijke

Nadere informatie

Het probleem is: 160 miljard. September2009 (niet ingewerkt in het Technisch rapport 2003) September2009

Het probleem is: 160 miljard. September2009 (niet ingewerkt in het Technisch rapport 2003) September2009 Het probleem is: De zeespiegel stijgt! De rivieren stijgen mee! De bodem daalt! Grondwaterdruk stijgt! Nederland verzilt! Door Deltacommissie geschatte kosten, deze eeuw 120-160 160 miljard 1 September2009

Nadere informatie

12 Tijd VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd. Klokkijken

12 Tijd VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd. Klokkijken Bestelnr. Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd K-Publisher B.V. Prins Hendrikstraat NL- CS Bodegraven Telefoon +(0)- 0 Telefax +(0)- info@k-publisher.nl www.k-publisher.nl Regel Een plank van

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953

Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Werkstuk door een scholier 3449 woorden 18 januari 2006 6,5 158 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De watersnoodramp van 1953. In de nacht van 31 januari

Nadere informatie

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN

WERELDWIJDE NATUURRAMPEN WERELDWIJDE NATUURRAMPEN EEN HALF JAAR LATER... WAT HEEFT UW STEUN BETEKEND VOOR DE SLACHTOFFERS? Binnengekomen giften natuurrampen najaar 2017 Voedselhulp Wie: 855 families Wat: Basis voedselpakketten

Nadere informatie

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen,

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 4. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 4.  1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 4 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

Water - Watersnoodramp VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Water - Watersnoodramp VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Water - Watersnoodramp 1953 Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 August 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/45148 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016

De Waterstanden. Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water. Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 De Waterstanden Kunstwerk in het kader van het project Nederland leeft met water Zeezeilen i.s.m. horst4dsign 2016 Waarom een kunstwerk? drieledig: - Vanuit het toeristisch netwerk werd aangegeven dat

Nadere informatie

Punten van behandeling Beslissing Raad Commissie. 1. Besluitenlijst van de vergadering van dinsdag 2 juni Ongewijzigd vastgesteld.

Punten van behandeling Beslissing Raad Commissie. 1. Besluitenlijst van de vergadering van dinsdag 2 juni Ongewijzigd vastgesteld. BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN CROMSTRIJEN AGENDA-BESLUITENLIJST van maandag 8 juni 2009 Aanwezig Aanvang : G.A.A.J. Janssen, voorzitter P.A. de Regt, wethouder H.J. Flieringa, wethouder L.P.T. Honders,

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Na WO II gaf men waarschijnlijk de voorrang aan de wederopbouw

Na WO II gaf men waarschijnlijk de voorrang aan de wederopbouw Inhoud Inleiding Ramp 1953 meteorologie stormvloed gevolgen herstel Deltaplan 1960-1986 - 1997 New Orleans 2005 Toetsing en Veiligheid Nederland in Kaart Conclusies Inleiding Inleiding Na WO II gaf men

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

FIETSROUTE Dirksland

FIETSROUTE Dirksland FIETSROUTE Dirksland Verdrinkend Land Inundatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee Fietsroute Dirksland In februari 1944 zette de Duitse bezetter het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

Delta-Expo & Stormvloedkering Vragen en opdrachten niveau Basisschool bovenbouw

Delta-Expo & Stormvloedkering Vragen en opdrachten niveau Basisschool bovenbouw Delta-Expo & Stormvloedkering Vragen en opdrachten niveau Basisschool bovenbouw Geachte leerkrachten, Hierbij treft u een aantal vragen en opdrachten waarvan uw leerlingen in de tentoonstelling Delta-Expo,

Nadere informatie

Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland 2000 v.chr zeegat Bergen / achtste eeuw n.chr strandwallen+dorpen

Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland 2000 v.chr zeegat Bergen / achtste eeuw n.chr strandwallen+dorpen Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland 2000 v.chr zeegat Bergen / achtste eeuw n.chr strandwallen+dorpen Wordingsgeschiedenis van Noord-Holland Rond 800! veenpakket / 1350! eilanden met duinenrij 3 Landwinning

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust

Stormvloedflits van 13 en 14 januari Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Stormvloedflits 2017-03 van 13 en 14 januari 2017 Noordwesterstorm veroorzaakt hoge waterstanden langs de kust Donderdag 12 t/m zaterdag 14 januari is het team Stormvloedwaarschuwingen Kust van het Watermanagementcentrum

Nadere informatie

5,3. Werkstuk door R woorden 19 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding

5,3. Werkstuk door R woorden 19 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Inleiding Werkstuk door R. 1394 woorden 19 oktober 2016 5,3 8 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Bij het vak aardrijkskunde kreeg iedereen een opdracht om het werkstuk over verschillende natuurrampen (verschijnsels)

Nadere informatie

daar, waar die dijken lopen, daar heb ik eens gestaan Een gezamenlijke uitgave van alle gemeenten in de Hoeksche Waard,

daar, waar die dijken lopen, daar heb ik eens gestaan Een gezamenlijke uitgave van alle gemeenten in de Hoeksche Waard, WOENSDAG 29 JANUARI 2003, JAARGANG 42 Nr.5 Een gezamenlijke uitgave van alle gemeenten in de Hoeksche Waard, Waterschap De Groote Waard en Het Kompas daar, waar die dijken lopen, daar heb ik eens gestaan

Nadere informatie

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten.

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten. Meander groep 5 Thema 1 Onderweg Aardrijkskunde Waarom is een nieuwe wijk hier gebouwd en niet daar? Wat voor gebouwen staan er? Waarom staan ze juist op die plek? Huizen, boerderijen, fabrieken en kantoren

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken.

Debietmeting maken. Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Debietmeting maken Doel: Aan de hand van metingen aan de sloten en werken met natuurkundige formules een debietmeting leren maken. Benodigdheden: Groot meetlint / rolmeter Stok / lat om sloot op te meten

Nadere informatie

Herdenking watersnood 1916-2016 Waterland onder water Digitale lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING 1.

Herdenking watersnood 1916-2016 Waterland onder water Digitale lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING 1. Herdenking watersnood 1916-2016 Waterland onder water Digitale lesbrief voor de bovenbouw van het basisonderwijs DOCENTENHANDLEIDING 1. INLEIDING Wat en voor wie? Waterland onder Water is een compacte

Nadere informatie

KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland

KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland KNAG-excursie Aardkundige monumenten in Noord-Holland 15 september 2012 i.s.m. Provincie Noord-Holland o.l.v. Pim Beukenkamp (KNAG) Rob Adriaens (KNAG) Eric Khodabux (Provincie Noord-Holland) Deon Slagter

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling

Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Japanese Red Cross/Toshirharu Kato Een tsunami, de kracht van water? Lespakket voor de leerling Hallo! Heb jij al ooit een tsunami meegemaakt? Nee? Dat is heel normaal, want in België kwam er nog geen

Nadere informatie

Huurovereenkomst vakantiehuisje Het Pothok voor bepaalde periode.

Huurovereenkomst vakantiehuisje Het Pothok voor bepaalde periode. Huurovereenkomst vakantiehuisje Het Pothok voor bepaalde periode. Huurder: Naam:. Adres:. PC/Woonplaats. Tel.nr.:. Email:. Periode: Aankomst Vertrek.. Huurprijs: 60.00 euro per nacht (minimum 2 nachten).

Nadere informatie

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk

Werken aan een waterveilig Nederland. Project Afsluitdijk Werken aan een waterveilig Nederland Project Afsluitdijk 80 jaar De Afsluitdijk beschermt Nederland al meer dan tachtig jaar tegen de zee. De dijk voldoet niet meer aan de huidige normen voor waterveiligheid.

Nadere informatie

Milieuramp op Sint-Maarten

Milieuramp op Sint-Maarten N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie. Milieuramp op Sint-Maarten Milieuramp Door de orkaan Irma lekt bij Sint-Maarten diesel in zee en is koraal zwaar beschadigd. Het duurt jaren

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer...

INHOUD. Inleiding Aardbevingen Bergen Bosbranden Koraal Lawines Meteorieten Onweer... INHOUD Inleiding...6 1 Aardbevingen...8 2 Bergen... 10 3 Bosbranden... 12 4 Koraal... 14 5 Lawines... 16 6 Meteorieten... 18 7 Onweer... 20 8 Opwarming van de aarde... 22 9 Orkanen... 24 10 Overstromingen...

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

Oefeningen Rekentoets 3F

Oefeningen Rekentoets 3F Oefeningen Rekentoets 3F Vraag 1 Temperatuur kan behalve in graden celsius (Cº) onder andere ook worden gegeven in Kelvin (K). Als de temperatuur met 1 Cº verandert, verandert de temperatuur ook met 1

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water

Lesbrief DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS. Van ijs tot water Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO DIJKEN BOUWEN OPDRACHT 1 - EEN DIJK VAN EEN GESCHIEDENIS De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen, zoals

Nadere informatie

Marcia s Nieuwsbrief MADAGASCAR Januari 2018

Marcia s Nieuwsbrief MADAGASCAR Januari 2018 INLEIDING In deze Nieuwsbrief: AVA en de BOMEN AVA en de SCHUTTING Ava en de LATRINES en het POMPHUIS AVA en de DOJO / het PODIUM AVA in de STAD AVA langs het STRAND Aan het WERK INHOUD - CENTRE LAMBAHOANY

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

Waterproof. vindt u allerlei informatie over. moeten steeds meer water afvoeren. Nederland is door deze veran- overheid in een dergelijke situatie,

Waterproof. vindt u allerlei informatie over. moeten steeds meer water afvoeren. Nederland is door deze veran- overheid in een dergelijke situatie, Stelt u zich eens voor: u zit al een jaar met uw gezin in een tent op de Drentse hei, met een beetje zakgeld, zonder bezittingen, tv, internet, vrienden en collega s. De gevolgen van de grote overstroming,

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

PPL NIEUWSBRIEF EXTRA EDITIE. In en rond het centrum. Helpt u ons helpen?! In dit nummer

PPL NIEUWSBRIEF EXTRA EDITIE. In en rond het centrum. Helpt u ons helpen?! In dit nummer PPL NIEUWSBRIEF Augustus 2010 Jaargang 11, nr. 3 nummer nummer 1 Stichting Polen Project Lesna, Javalaan 59, 2013 VE Heemstede, In dit nummer EXTRA EDITIE Op zondagavond 8 augustus jl. opende het NOSjournaal

Nadere informatie

WATERSNOODRAMP FEBRUARI FEBRUARI 2018: 65 JAAR

WATERSNOODRAMP FEBRUARI FEBRUARI 2018: 65 JAAR WATERSNOODRAMP 1953 1 FEBRUARI 1953 1 FEBRUARI 2018: 65 JAAR STORM! Het was slecht weer op 31 januari 1953. Het stormde. Bij eb viel het mensen op dat het water nauwelijks zakte. Maar niemand maakte zich

Nadere informatie

1 Het gevaar van water

1 Het gevaar van water 1 Het gevaar van water 1 a 1 Dordrecht 2 Enschede 3 Tiel 4 Eindhoven b Dordrecht Tiel 2 a 60% b Antwoord verschilt per leerling. 3 a Een door dijken omringd gebied waarbinnen de waterstand geregeld kan

Nadere informatie

Stormvloedkering Oosterschelde

Stormvloedkering Oosterschelde 1 Delta-ingenieurs Ir F. Spaargaren (penvoerder) Prof.ir. K. d Angremond Ir. A.J. Hoekstra Ir. J.H. van Oorschot Ing. C.J. Vroege Prof.drs. Ir. H. Vrijling 2 Stormvloedkering Oosterschelde Brief aan de

Nadere informatie

Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica

Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica Taal Groep 7/8 Inleiding Begrijpend lezen Spelling Woordenschat Grammatica Begrijpend lezen Slim als een kraai Opgave 1 1. Jij hebt vast weleens een paar kraaien gezien. Wat wil de schrijver met deze tekst?

Nadere informatie

Nederland, waterland

Nederland, waterland Nederland, waterland inhoud. Nederland, waterland 3 2. Hoe Nederland veranderde. 4 3. Het Deltagebied 7 4. Grote overstromingen 9 5. De polder 6. De grond daalt 3 7. De strijd tegen het water 4 8. Modern

Nadere informatie

Informatiebrief voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van de Eliëzerschool en de Obadjaschool Cluster 4 (voor alle data geldt D.V.

Informatiebrief voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van de Eliëzerschool en de Obadjaschool Cluster 4 (voor alle data geldt D.V. Informatiebrief voor de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen van de Eliëzerschool en de Obadjaschool Cluster 4 (voor alle data geldt D.V.) Geachte ouder(s)/verzorger(s), Nieuwsbrief januari 2014 Nummer

Nadere informatie

een stabiele basis die wateroverlast bestrijdt met water

een stabiele basis die wateroverlast bestrijdt met water een stabiele basis die wateroverlast bestrijdt met water 5605-folder Slamdam NL.indd 1 21-03-16 13:25 5605-folder Slamdam NL.indd 2 21-03-16 13:25 slamdam is de oplossing voor het snel en efficiënt realiseren

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie