Súd Ie. Beleven van de. recreatie en ecologie in balans. Nieuwe vaar- en fietsroute met winst voor natuur, water, landbouw en landschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Súd Ie. Beleven van de. recreatie en ecologie in balans. Nieuwe vaar- en fietsroute met winst voor natuur, water, landbouw en landschap"

Transcriptie

1 Nieuwe vaar- en fietsroute met winst voor natuur, water, landbouw en landschap Beleven van de Súd Ie recreatie en ecologie in balans Ie Súd Bron: Sportvisserij Fryslân

2 Waarom de

3 Súd Ie beleven? Ie beleven? Noordoost Fryslân laat zich zien. In de zogenaamde Agenda Netwerk Noordoost Súd hebben vijf gemeenten in de regio in samenwerking met provincie Fryslân een plan gemaakt voor hun sociaal-economische toekomst. Dit biedt de regio duidelijk meer toekomstperspectief. De gemeente Dongeradeel zet in op verschillende projecten, waaronder Súd Ie. De Sociaal Economische Raad (SER) prees de samenwerking die over gemeentelijke grenzen heen gaat en noemde het een voorbeeld voor hoe regio s kunnen omgaan met onderwerpen als krimp. Dongeradeel werkt aan de ontwikkeling van de westzijde van Dokkum, waaronder de aanleg van de westelijke rondweg met aquaduct. Ook Watersportstad Dokkum is onderdeel van de Agenda Netwerk Noordoost. Hierover leest u meer op pagina 5 van deze brochure. Varen op de Súd Ie Súd Ie vormt een belangrijk onderdeel van de Agenda. De Súd Ie loopt van Dokkum naar het Lauwersmeer. De lage bruggen en op veel plekken (te) ondiep water maken dit water nu alleen bevaarbaar voor kano s en roeiboten. De gemeente Dongeradeel, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân willen nu samen de Súd Ie aantrekkelijker maken, op en langs het water. Natuur en landschap staan daarbij voorop: die maken het gebied nu juist zo mooi. Maar ook de bewoners van het gebied gaan erop vooruit met de plannen. Want een aantrekkelijke Súd Ie laat de economie in het gebied groeien. De leefbaarheid van dorpen, platteland en stad verbetert. Gefaseerde aanpak De plannen met de Súd Ie zijn niet in een keer geregeld. Het gaat om een flinke investering waarvoor financiering gevonden moeten worden. Te denken valt aan het Waddenfonds; de verbinding tussen natuur, landschap en recreatie in Noordoost Fryslân en het Lauwersmeer en de Waddenzee wordt versterkt. Het bevaarbaar maken van Súd Ie gaat in fasen. De uitvoering is over een langere periode, omdat niet al het geld er nu al is. In deze brochure leest u meer over hoe de Súd Ie aantrekkelijker gemaakt wordt.

4 Recreatie: varen, fietsen en en fietsen varen, Recreatie: Tussen Dokkum en het Lauwersmeer kunnen watersporters via het Dokkumer Grutdjip al langer een staande mastroute, onderdeel van de Lits-Lauwersmeerroute, varen. Met het bevaarbaar maken van de Súd Ie ontstaat daarbij een vaarrondje. Daarvan zijn er in de regio maar weinig. Het biedt kansen om bezoekende watersporters langer in de regio vast te houden. Om de Súd Ie geschikt te maken voor grotere boten, moet een aantal maatregelen genomen worden. Natuurlijke oevers De golfslag die boten veroorzaken maakt bescherming van de oevers van de Súd Ie nodig. De ene kant van het water krijgt een harde, maar open beschoeiing die natuurlijke begroeiing mogelijk maakt. Aan de andere zijde van het water wordt gekozen voor een geheel natuurlijke oeverbescherming door onder meer rietkragen. Dat heeft als nadeel dat er niet direct gevaren kan worden: de beplanting heeft tijd nodig om te groeien. Belangrijk voordeel van de natuurlijke oevers is, dat er nieuwe plekken ontstaan die als paai- en opgroeigebieden dienen voor verschillende vissoorten. Verbreden en verdiepen van de vaarweg Voor boten uit de Dm-klasse (middelgrote motorboten zoals sloepen en kleine kruisers) moet het water op veel plaatsen verbreed en verdiept worden. In het centrum van Dokkum is daarnaast bodemsanering nodig van een groot deel van de noordelijke stadsgrachten. De waterbodem is hier vervuild geraakt door de vroegere gasfabrieken op de noordelijke Bolwerken van Dokkum. Ophogen van bruggen Om er voor te zorgen dat motorboten ook daadwerkelijk over de Súd Ie kunnen varen, moet een flink aantal bruggen worden verhoogd tot 2,5 meter doorvaarthoogte.

5 wandelen in een uniek gebied gebied uniek een in wandelen IJskoud doorrijden Verbreden van het water en verhoging van de bruggen is goed nieuws voor de watersporter, maar ook voor de schaatsliefhebber! Want natuurlijk is de Súd Ie ook in de winter een aantrekkelijke route over het ijs. Op de Ie én rond Dokkum neemt de ijspret toe: bukken om onder de bruggen door te glijden behoort straks tot het verleden. Twee sluizen Vanaf de binnenstad van Dokkum komt de recreatievaart in de Súd Ie de monumentale sluis Oosterverlaat tegen. Deze sluis met klapbrug wordt zo aangepast, dat de watersporter deze zelf kan bedienen. De historische brug over deze sluis vormt een schakel in het fietspad over het Schapedijkje door het Harddraverspark. Bij het passeren van boten zullen fietsers en voetgangers even voor de geopende klapbrug moeten wachten. In het laatste stuk van de Súd Ie geeft bij Ezumazijl een monumentale zeesluis toegang tot het Lauwersmeer. Ook het naast de sluis gelegen gemaal De Dongeradielen mondt hierin uit. Het is de bedoeling dat een sluiswachter voor de handmatige bediening van deze sluis gaat zorgen. Daarnaast komt er mogelijk een kleine kiosk in het oude brugwachtershuisje op de zeedijk. Beide sluizen in de Súd Ie geven in het vaarrecreatieseizoen toegang tot de Súd Ie. Watersportstad Dokkum Naast de Súd Ie is ook Watersportstad Dokkum onderdeel van de Agenda Netwerk Noordoost. Om Dokkum op de kaart te zetten als Watersportstad, is een Masterplan ontwikkeld. Daarin staat ook een nadrukkelijke wens om een rondje Dokkum over het water mogelijk te maken. Dat maakt Dokkum aantrekkelijker voor de recreatievaart. Hiervoor moet een aantal bruggen verhoogd worden. De Súd Ie loopt in Dokkum over in de Noordergracht en Hurdridersgracht. Via de Hurdridersgracht is het Dokkumer Grutdjip te bereiken. Via de Noordergracht, Parkstergracht en Drie Pypstergracht kan de Súd Ie in de toekomst rechtstreeks aansluiten op de route naar Leeuwarden. In de stad liggen er kansen om het Harddraverspark en het terrein van de oude gemeentewerf te ontwikkelen tot aantrekkelijke plekken met een relatie tot het water. Beide locaties kunnen zo bijdragen aan een echte watersportstad.

6 Uit de kunst Een nog niet uitgewerkt idee is dat van kunst langs de Súd Ie. De mogelijkheden van bijvoorbeeld een wisselende kunstexpositie, mooi opgenomen in het landschap, worden de komende tijd onderzocht. De paden op Niet alleen vaarrecreanten, maar ook fietsers en voetgangers kunnen straks veel beter genieten van het bijzondere landschap. Het is de bedoeling om het jaagpad langs de Súd Ie in ere te herstellen en fietsers en wandelaars er ruim baan te geven. Fietsen langs de Súd Ie is fietsen op de grensvlak van water en een open polderlandschap: een unieke beleving. De route voert langs natuurgebied (mét vogelkijkhut) de Jouswiersterpolder bij Oostrum en daarna weg van de provinciale weg door De Kolken tussen Ee en Anjum: een open vogelrijk graslandgebied met onder meer twee historische eendenkooien in het natuurgebied Eanjumer Kolken van het Fryske Gea ten zuiden van de Súd Ie. Het idee om bij de Jouswiersterpolder ook de oorspronkelijke kronkels (meanders) terug te brengen in de Súd Ie maakt het plaatje alleen maar mooier. Herstel van de jaagpaden brengt vroegere tijden tot leven. Over de Súd Ie en bijbehorende opvaarten naar bijvoorbeeld Anjum werden de schepen over de jaagpaden voortgetrokken door paarden en/of mensen. Er zijn maar weinig oorspronkelijke jaagpaden bewaard gebleven. Nu ligt er de kans om de geschiedenis weer in nieuw perspectief tot leven te brengen. Karakteristieke dorpen De Súd Ie is via een netwerk aan oude opvaarten verbonden met verschillende karakteristieke dorpen met bijzondere beeldbepalende oude kerken op de dorpsterpen. Vanaf Dokkum kom je eerst langs de kleine dorpen Oostrum (bekend vanwege sporen van de oude trechterbekercultuur in de ondergrond) en Jouswier (het kleinste dorp van Dongeradeel). Via Jouswier en het buurtschap Reidswâl is Metslawier als de vroegere hoofdplaats van Oost-Dongeradeel goed bereikbaar, bijvoorbeeld per fiets. Het dorp Ee is via de Iester Ried verbonden met de Súd Ie. De oude historische dorpskernen van Ee en Metslawier kennen een beschermde status. Ook het dorp Anjum is met de Eanjumer Opfeart verbonden met de Súd Ie. Anjum heeft mede dankzij het nabij gelegen vakantie- en watersportpark Esonstad veel voorzieningen. Zo heeft het dorp onder meer een dorpsmuseum in de oude graanmolen, een hotel, restaurant en een supermarkt. Via het buurtschap Ezumazijl kom je via het Lauwersmeer al vrij snel in Oostmahorn, waar Esonstad is gevestigd. Recreatiedorp Oostmahorn heeft een jachthaven aan het Lauwersmeer. Via de oude veerdam is de dagelijkse vaarverbinding tussen Oostmahorn en Schiermonnikoog hersteld.

7 Oog voor natuur en landschap landschap en natuur voor Oog Bij het bevaarbaar maken van de Súd Ie staat het evenwicht tussen recreatie en natuur voorop. Het wordt een route waarbij natuurbeleving en rust het uitgangspunt zijn. Aanleg natuurvriendelijke oevers De meeste traditionele oevers zijn een harde scheidslijn tussen land en water. Verschillende delen van de Súd Ie krijgen natuurvriendelijke oevers, waarbij het land geleidelijk overgaat in water. Ze vormen een geschikt leefgebied voor veel planten, insecten, vissen, amfibieën, vogels en zoogdieren. Vrij reizen voor vissen Een aantal vissoorten is afhankelijk van zowel zoet als zout water. Door kunstwerken als gemalen en stuwen is het voor deze vissen vaak lastig om heen en weer te reizen tussen het zoete en het zoute water. In het gebied van de Súd Ie leven verschillende van deze vissoorten, waaronder de driedoornige stekelbaars, de (glas) aal en de spiering. Voor deze vissoorten is in het plan een aantal vispassages opgenomen. Zo ontstaat een verbinding met de Waddenzee en wordt het brakke watersysteem in het gebied van de Súd Ie benut voor bijzondere soorten die hiervan afhankelijk zijn. Dat is ook goed nieuws voor visetende vogels die vanouds in dit gebied voorkomen, waaronder de lepelaar. Aanleg paai- en opgroeigebieden Met de aanleg van natuurvriendelijke oevers, waterbergingsgebieden en bredere watergangen in de polders ontstaan paai- en opgroeigebieden bij uitstek voor de diadrome vissoorten. Ook het in ere herstellen van de meanders in de Súd Ie zorgt voor geschikte visgebieden. Samen met verenigingen en organisaties voor beroeps- en sportvisserij wordt gekeken hoe de belangen van dier, vis en visser op elkaar afgestemd kunnen worden. Vergezichten In het van oorsprong open gebied rond de Súd Ie zijn in de jaren 70 door ruilverkaveling veel kleine bosjes ontstaan. Het is de bedoeling een deel van deze bosjes te kappen om zo de weidse vergezichten in het gebied terug te brengen. Vooral tussen Dokkum en Metslawier krijgt het landschap zo zijn originele kenmerken terug. Herstel van vergezichten zal bovendien een positieve invloed hebben op het aantal weidevogels in het gebied. De weidse vergezichten in De Kolken maken het gebied nu al uniek. Stimuleren elektrisch varen Elektrisch varen heeft de toekomst en past bovendien goed bij de rustzoekende recreant. Daarom voorzien de plannen voor de Súd Ie in voorzieningen voor elektrisch aangedreven boten. De oplaadpunten krijgen een plek in Dokkum en de dorpen en bij aanlegplaatsen. Fotograaf: H. Wanningen Meer dan alleen droge voeten Onder het motto Skjin wetter en droege fuotten zorgt Wetterskip Fryslân voor schoon water, voldoende water en de veiligheid. Een van haar taken daarbij is het opstellen van een watergebiedsplan voor Dongeradeel, met onder meer maatregelen die nodig zijn om de nadelige effecten van bodemdaling door gaswinning te compenseren. Het Watergebiedsplan heeft veel raakvlakken met de plannen voor de Súd Ie, omdat de Súd Ie de hoofdwatergang is in het waterstelsel van bijna heel Dongeradeel. Zo kan de aanleg van natuurvriendelijke oevers leiden tot schoner water. Ook in het maken van extra paai- en opgroeigebieden voor vissen liggen kansen: naast leefgebied voor de dieren ontstaat ook meer waterbergingscapaciteit. Zo leiden een bevaarbare Súd Ie en het watergebiedsplan gezamenlijk tot een toekomstbestendige aanpak.

8 Kansen voor landbouw landbouw voor Kansen Gemeente, provincie en Wetterskip zien in de plannen voor de Súd Ie de landbouwsector als partner. Het creëren van extra waterberging en leefgebieden gebeurt zonder de landbouw tekort te doen. Daar waar verwerving van landbouwgrond nodig is voor de plannen, vindt zorgvuldig overleg plaats met eigenaren en pachters. In lager gelegen gebieden langs de Súd Ie liggen kansen voor schaalvergroting alsook voor het toevoegen van functies. Te denken valt aan agrarisch weidevogelbeheer, waarvoor subsidieregelingen beschikbaar zijn. Kosten en baten De effecten van het project Súd Ie zijn voor de lange termijn doorgerekend in een maatschappelijke kosten en baten analyse (MKBA). De resultaten van het project zijn hierin afgewogen tegen de kosten. Het project Súd Ie blijkt ondanks de hoge investeringskosten goed te scoren. Het realiseren van een rondje Dokkum-Lauwersmeer met bevaarbare opvaarten naar de dorpen Anjum en Ee komt hierbij als beste uit de bus. Uitvoering van het project levert ecologische winst op, met een beter leefgebied voor bijvoorbeeld de aal en een mooier landschap met onder meer herstel van oude meanders. Het project draagt bij aan een betere toekomst voor de landbouwbedrijven in het gebied. Ook de leefbaarheid van dorpen, stad en platteland in de wijde omgeving van de Súd Ie zal een nieuwe impuls krijgen. Geld voor verbinding Landbouwbedrijven en grondeigenaren worden regelmatig actief bij het Súd Ie-project betrokken. Deze zullen door gezamenlijke doelen steeds meer partner worden. Binnen het totale project zien provincie, gemeente en wetterskip ook duidelijk kansen om de bestaande samenwerking met natuur-, visserij- en recreatieorganisaties de komende tijd verder uit te bouwen. Voor dorpsbelangen en wijkraden komen ambities zo binnen bereik. Samenwerkende partijen zijn van plan subsidie aan te vragen voor dit miljoenenproject. Er is inmiddels een eerste subsidie toegekend uit het Europees Visserijfonds. In 2012 volgt een aanvraag bij het Waddenfonds. De plannen brengen Noordoost Fryslân, het Lauwersmeer en de Waddenzee dichterbij elkaar. Betere leefomstandigheden voor verschillende visen vogelsoorten gaan prima samen met de versterking van de landbouwstructuur in het gebied. Maar ook de relatie tussen Dokkum en Esonstad bij Oostmahorn wordt versterkt. Beide plaatsen hebben een belangrijke toeristische functie. De plannen kunnen helpen bij groei van de werkgelegenheid in de recreatiesector. Het project Súd Ie biedt zo kansen om de hele regio een plus te geven. Súd Ie in fasen Wanneer het Waddenfonds in 2012 besluit geld vrij te maken voor de plannen met de Súd Ie en ook de cofinanciering van de samenwerkende overheden tijdig beschikbaar is, kan de realisatie van de eerste van in totaal twee of drie fasen van start gaan. Fase 1: Fase 2 en 3: Vaartracé Dokkum Ezumazijl met aanleg paai- en opgroeigebieden vis Opwaardering oude bolwerken met herstel vaarrondje binnenstad Dokkum, inclusief de resterende deelopgave in buitengebied van de Súd Ie.

Addendum projectplan Súd Ie

Addendum projectplan Súd Ie Addendum projectplan Súd Ie 1 Inleiding Door gemeente Dongeradeel, provinsje Fryslân en Wetterskip Fryslân is de afgelopen jaren gewerkt aan een integraal plan voor de Súd Ie. Dit plan beoogt het weer

Nadere informatie

Vaart in de Súd Ie. Naar versterking en verbinding van thema s in het Waddengebied. 1 e fase-project Súd Ie Watersportstad Dokkum (2013-2016)

Vaart in de Súd Ie. Naar versterking en verbinding van thema s in het Waddengebied. 1 e fase-project Súd Ie Watersportstad Dokkum (2013-2016) Vaart in de Súd Ie 1 e fase-project Súd Ie Watersportstad Dokkum (2013-2016) Naar versterking en verbinding van thema s in het Waddengebied Ontwerp-Projectplan tbv Waddenfondsaanvraag (najaar 2012) Versie:

Nadere informatie

Oan Provinsjale Steaten

Oan Provinsjale Steaten Oan Provinsjale Steaten Gearkomste : Wurklistnûmer : Beliedsprogramma : Kennis en Economy Ôfdieling : Het Friese Merenproject Behanneljend amtner : Klaas Talma Tastel : 06 29246676 Registraasjenûmer :

Nadere informatie

MKBA project Súd Ie. Beknopte maatschappelijke kosten en baten analyse gebiedsontwikkeling Dongeradeel. Definitief. Gemeente Dongeradeel

MKBA project Súd Ie. Beknopte maatschappelijke kosten en baten analyse gebiedsontwikkeling Dongeradeel. Definitief. Gemeente Dongeradeel MKBA project Súd Ie Beknopte maatschappelijke kosten en baten analyse gebiedsontwikkeling Dongeradeel Definitief Gemeente Dongeradeel Grontmij Nederland B.V. Drachten, 18 maart 2011 + Verantwoording Titel

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Uitkomsten ledenenquête toekomst Fryske Gea

Uitkomsten ledenenquête toekomst Fryske Gea Leeftijd respondenten Uitkomsten ledenenquête toekomst Fryske Gea Ter gelegenheid van haar 85 jarige jubileum vroeg It Fryske Gea haar leden naar hun mening over diverse actuele onderwerpen. In een enquête

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28 april 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28 april 2011 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28 april 2011 1 OPSTELLER VOORSTEL: B. Dijkstra AFDELING: Ontwikkeling PORTEFEUILLEHOUDER: T. Willemsma Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Vaststellen

Nadere informatie

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren?

Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? Veenweiden Krimpenerwaard: wat gaat er gebeuren? april 2018 2 1 De toekomst van de Krimpenerwaard De Krimpenerwaard is een bijzondere plek. Dat willen we graag zo houden en versterken. Gemeente en hoogheemraadschap

Nadere informatie

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk

Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Overzicht projecten Programma De Nieuwe Afsluitdijk Exclusief de projecten die meegenomen worden in het Rijkscontract (deze zijn apart hiervan uitgebreider toegelicht) Volgnum Mobiliteit 1 Verruiming sluis

Nadere informatie

Beweegbare fiets- en voetgangersbrug

Beweegbare fiets- en voetgangersbrug Beweegbare fiets- en voetgangersbrug Landschappelijke en Cultuurhistorische waarde van de Harddraversdijk definitief revisie 2.0 21 oktober 2016 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 1.1 Onderbouwing waarde

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Routing Delft - Delftse Hout Delft

Routing Delft - Delftse Hout Delft Routing Delft - Delftse Hout Delft Drie routes verbinden centrum en buitengebied A13 stedelijke as 1:10.000 natuuras Delftse Hout educatieve as Werkboek Buro Lubbers 1304 Delftse Hout Drie assen tussen

Nadere informatie

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019 Leveren van biodiversiteit Jetze Genee, 11 april 2019 (ANLb pakketten) WAT zijn dat? 6-jarige pakketten natuur en landschapsbeheer Conform via de landelijke catalogus Groen Blauwe diensten vastgesteld.

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi!

Samen houden we het landschap in de gemeente Dalfsen mooi! De Stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel De stichting Groene en lauwe Diensten Overijssel is opgericht door Landschap Overijssel en Natuurlijk Platteland Oost (de koepelorganisatie van Agrarische

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

Ecologische Quick scan plan Súd Ie Toetsing aan natuurwetgeving

Ecologische Quick scan plan Súd Ie Toetsing aan natuurwetgeving Ecologische Quick scan plan Súd Ie Toetsing aan natuurwetgeving projectnr. 244413 revisie 03 27 november 2012 auteur(s) Rene Verhagen Opdrachtgever Gemeente Dongeradeel Afdeling Ontwikkeling Postbus 1

Nadere informatie

de context Regionale transitie in een waterrijk landschap

de context Regionale transitie in een waterrijk landschap de context Regionale transitie in een waterrijk landschap We wonen, werken en leven in een laaggelegen delta It bêste lân fan ierde Delta s zijn: open, vlak, voedselrijk ecologische hotspots ideaal voor

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid.

Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Meerstad. Meer water, meer natuur, meer vrijheid. Natuur, wonen & meer Meerstad staat voor de opvatting over hoe mensen vandaag de dag willen wonen, leven én recreëren: vrij en ongebonden in de ruimtelijkheid

Nadere informatie

12 landschapsaspecten

12 landschapsaspecten 12 landschapsaspecten Voor de analyse van een landschap zijn onderstaande aspecten van belang. Ze geven een nadere invulling aan de kernkwaliteiten. 12 landschapsaspecten... 1 1. Opbouw landschap... 1

Nadere informatie

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder Droge voeten, schoon water 247-028-00224 Projectgebied De Nieuwe Driemanspolder wordt aan noordzijde begrensd door de Wilsveen, aan de oostzijde door de Voorweg, de

Nadere informatie

25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal

25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal 25 oktober 2017 Inventarisatie Apeldoorns Kanaal Motie Provinciale Staten Inventarisatie technische obstakels die verhoging van recreatieve mogelijkheden in de weg staan Inventarisatie van wensen en streefbeeld

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

v a n b r o n t o t m o n d i n g

v a n b r o n t o t m o n d i n g V i s m i g r a t i e... v a n b r o n t o t m o n d i n g vrije vismigratie van bron tot monding De Noordzee werd ooit geroemd vanwege zijn rijke visstand. Steden werden gesticht en de visserij floreerde.

Nadere informatie

Structuurvisie Middengebied Noordwijk

Structuurvisie Middengebied Noordwijk Structuurvisie Middengebied Noordwijk Deze folder is een korte samenvatting van de structuurvisie Middengebied Noordwijk, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 april 2005. De zone van het oorspronkelijke

Nadere informatie

Subsidies voor landschap & natuur

Subsidies voor landschap & natuur Gemeente Aalten Subsidies voor landschap & natuur Versterking landschap De provincie Gelderland en de gemeente Aalten streven naar een gevarieerder, aantrekkelijker en beter beleefbaar landschap. Vandaar

Nadere informatie

op de Hollandse Plassen

op de Hollandse Plassen op In deze presentatie: 2 Het gebied van kent een uniek netwerk van vaarwegen: het sloepennetwerk, een praktisch en overzichtelijk netwerk van knooppunten. Door het aan elkaar knopen van vaarwegen en plassen

Nadere informatie

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping

HOOFDSTUK TITEL. Herontwikkeling plas Caron. Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping Herontwikkeling plas Caron Versterking van natuur en recreatie door zandwinning en verondieping OVER PLAS CARON De voormalige zandwinplas plas Caron is een begrip in de omgeving. Vissers, wandelaars en

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

PROJECTPLAN SÚD IE WETTERFRONT DOKKUM BUITENGEBIED FASE 1 DOKKUM-EZUMAZIJL KRW OEVERS PARTICULIERE GRONDEN

PROJECTPLAN SÚD IE WETTERFRONT DOKKUM BUITENGEBIED FASE 1 DOKKUM-EZUMAZIJL KRW OEVERS PARTICULIERE GRONDEN PROJECTPLAN SÚD IE WETTERFRONT DOKKUM BUITENGEBIED FASE 1 DOKKUM-EZUMAZIJL KRW OEVERS PARTICULIERE GRONDEN (besluit tot aanleg of wijziging van een waterstaatswerk; artikel 5.4 Waterwet) Datum Status :

Nadere informatie

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal Inhoud presentatie Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal 1. Aanleiding 2. Het gebied 3. Doel van het project 4. Ontwerpproces en uitdagingen 5. Voorbeelden Frank Gerritsen, projectmanager

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP PROJECTPLAN TENNET 2e FASE INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 PROJECT 1: LANDSCHAPSWANDELROUTE... 4 Verbinding tussen Tennet-landschapsprojecten 1.1 Inleiding 1.2 Eindbeeld 1.3

Nadere informatie

Bij het indienen van claims kan de afhandeling in vier fases worden onderverdeeld.

Bij het indienen van claims kan de afhandeling in vier fases worden onderverdeeld. MEMO Op 12 november is er toegezegd dat het rapport Onderzoek bodemdaling gemeente Dongeradeel, fase 1 aan de raadscommissie zal worden aangeboden. Dit rapport is in opdracht van de gemeente Dongeradeel,

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

versie: 8 oktober 2012 status: definitief WATERGEBIEDSPLAN DONGERADEEL

versie: 8 oktober 2012 status: definitief WATERGEBIEDSPLAN DONGERADEEL versie: 8 oktober 2012 status: definitief WATERGEBIEDSPLAN DONGERADEEL SAMENVATTING In het watergebiedsplan Dongeradeel wordt het beleid van Wetterskip Fryslân uitgewerkt voor het watersysteem Dongeradeel.

Nadere informatie

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp Golfbaan Kerkehout Schetsontwerp Golfbaan kerkehout Schetsontwerp Opdrachtgever Leidschendamse Golfvereniging In samenwerking met Grontmij en Alan Rijks Locatie Kerkehout, Zuid Holland Soort project schetsontwerp

Nadere informatie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie

Werkblad - Les 2 - Waterbouw en ecologie BOUWEN MET DE NATUUR In Nederland proberen we de natuur te herstellen, maar de natuur kan zelf ook een handje helpen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de aanleg van de Marker Wadden, een eilandengroep in het

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer. R Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins. Raadsvergadering : 11 november Onderwerp : Besluit / Beslût

Raadsvoorstel. Agendanummer. R Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins. Raadsvergadering : 11 november Onderwerp : Besluit / Beslût Agendanummer Raadsvoorstel R13.00066 Lytse Farwegen, realisatie 4 quick-wins Raadsvergadering : 11 november 2013 Onderwerp : Besluit / Beslût Agendapunt : Verzoek om een bijdrage beschikbaar te stellen

Nadere informatie

GEMEENTE DONGERADEEL WIJZIGINGSPLAN SÚD IE

GEMEENTE DONGERADEEL WIJZIGINGSPLAN SÚD IE GEMEENTE DONGERADEEL WIJZIGINGSPLAN SÚD IE Status: Vastgesteld Datum: 18 mei 2015 WIJZIGINGSPLAN SÚD IE CODE 141004 / 18-05-15 GEMEENTE DONGERADEEL 141004 / 18-05-15 WIJZIGINGSPLAN SÚD IE TOELICHTING INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11

I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 H E T W A D D E N PA R K A F S L U I T D I J K I N H O U D 1. INLEIDING 3 2. HET WADDENPARK AFSLUITDIJK 5 3. TOERISTISCHE AMBITIE 7 4. BELEVING & BEREIKBAARHEID 9 5. GEBIEDSGERICHTE AANPAK 11 6. TOEKOMSTPERSPECTIEF

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Beter bereikbaar Gouwe

Beter bereikbaar Gouwe Beter bereikbaar Gouwe Programmatische aanpak Gouwe www.beterbereikbaargouwe.nl Aanleiding en doel van het programma Problemen met verkeer en leefbaarheid in Boskoop, Waddinxveen en Alphen a/d Rijn Oplossen

Nadere informatie

BIJLAGE: Uitwerking van het Masterplan Waterfront Bolsward

BIJLAGE: Uitwerking van het Masterplan Waterfront Bolsward BIJLAGE: Uitwerking van het Masterplan Waterfront Bolsward mei 2012, Interra, in samenwerking met het projectteam Friese Meren van de gemeente Súdwest Fryslân en de provincie Fryslân. Inleiding Het Masterplan

Nadere informatie

Enquête Wetterskip Fryslan

Enquête Wetterskip Fryslan Enquête Wetterskip Fryslan Status: Afgesloten Begindatum: 14-08-2014 Einddatum: 12-09-2014 Live: 30 dagen Vragen: 15 Gedeeltelijk geantwoord: 35 (8,6%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 373 (91,4%) Totaal

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

PROJECTPLAN VERVANGEN GEMAAL HERBAIJUM

PROJECTPLAN VERVANGEN GEMAAL HERBAIJUM PROJECTPLAN VERVANGEN GEMAAL HERBAIJUM (besluit tot aanleg of wijziging van een waterstaatswerk; artikel 5.4 Waterwet) Datum : 8 oktober 2014 Cluster : Projecten OW nummer : ow.25206 Auteur : Ir. T.J.

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept)

Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Bezoekerscentrum Lauwersmeer Globale verhaallijn (concept) Interviews: welke verhalen mogen absoluut niet ontbreken? van dynamisch getijdengebied naar zoetwatermeer achter een zeedijk nieuwe, jonge natuur

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

4. Toeristisch landschap

4. Toeristisch landschap 4. Toeristisch landschap 4.1 Tabel onderzoek toeristische bestemming 1.Toeristische aantrekkingsfactoren a. van natuurlijke oorsprong Elementen Bossen-zandberg-vennen-heide b. van menselijke oorsprong

Nadere informatie

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos

Fietspad in het Voorsterbos, voorbeeld van een toegankelijk, divers bos Concept Concept Concept Concept CRU05.095 Lekker leven in Flevoland Wat willen we bereiken: Een provincie met goede recreatieve mogelijkheden voor zowel de inwoners als de Randstadbewoners, het behoud

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Projectplan Vispassage Zwarte Haan

Projectplan Vispassage Zwarte Haan Projectplan Vispassage Zwarte Haan Wetterskip Fryslan Cluster Projecten December 2012 D.M. de Vries 2 1 Inleiding 4 2 Doelstelling van het project 5 2.1 Hoofddoelstelling 5 2.2 Nevendoelstellingen 5 3

Nadere informatie

Wat leu mött zo nöadig noar t boetnlaand,mer ze wett nich woar de Doorbraak löp!

Wat leu mött zo nöadig noar t boetnlaand,mer ze wett nich woar de Doorbraak löp! 1 De Doorbraak. Zo luidt de naam voor de nieuwe beek die waterschap Vechtsytromen en provincie Overijssel hebben aangelegd vanaf de oostkant van Almelo tot de Midden-Regge. Een beek met een lengte van

Nadere informatie

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019 Q1 Graag willen we van u weten wat u, als lid van Natuurmonumenten, vindt van zaken waarvoor de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is en waar de komende ren de prioriteiten moeten liggen. Wij vragen

Nadere informatie

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018 Poldergesprekken 2 e avond 19 februari 2018 Pilot poldergesprekken Opzet Avond 1: wat en het nu Kwaliteiten en aandachtspunten Avond 2: de toekomst Hoe kunnen de kwaliteiten worden versterkt en de aandachtspunten

Nadere informatie

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft

Holwert oan See. Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer. 13/06/2017, Delft Holwert oan See Annabel van de Sande Dirk Hogewoning Mia Rosa Hupkens Niels Langeveld Sjoerd de Boer 13/06/2017, Delft Visie Holwerd aan Zee, het begin van de perfecte vakantie naar Ameland. Laat je geheel

Nadere informatie

Dit is het gebied! Naam: Doorwerth Oosterbeek. Grens:

Dit is het gebied! Naam: Doorwerth Oosterbeek. Grens: Dit is het gebied! Naam: Doorwerth Oosterbeek Grens: Noord: Utrechtseweg Oosterbeek/Doorwerth Zuid: Rijn Oosterbeek/Doorwerth Oost: van Borsselenweg Oosterbeek West: A50 Doorwerth Oppervlakte: (inschatting)

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier Projectnota Vastgesteld door GS op: 17 maart 2015 Vastgesteld door het DB op: 23 juni 2015

Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier Projectnota Vastgesteld door GS op: 17 maart 2015 Vastgesteld door het DB op: 23 juni 2015 Gebiedsontwikkeling Zuidelijk Westerkwartier Projectnota Vastgesteld door GS op: 17 maart 2015 Vastgesteld door het DB op: 23 juni 2015 Projectnota Zuidelijk Westerkwartier 17-03-2015 1 Inhoud 1.! Inleiding...

Nadere informatie

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid 14 juni 2017 Idaerd - Eagum Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Idaerd - Eagum 1 Inleiding De zes dialoogavonden van de gemeente

Nadere informatie

Molenmaker Techniek B.V. Sneek

Molenmaker Techniek B.V. Sneek December 2015 Molenmaker Techniek B.V. Sneek Inhoud 10 jaar Molenmaker Techniek B.V. www.mts-cilinders.nl Eigen transport Lopende projecten Gerealiseerde projecten 10 jaar Molenmaker Techniek B.V. Dit

Nadere informatie

Kavels Woonarken. a Nieuw! wonen op het water. www.zeewoldenieuwbouw.nl

Kavels Woonarken. a Nieuw! wonen op het water. www.zeewoldenieuwbouw.nl Kavels Woonarken a Nieuw! wonen op het water www.zeewoldenieuwbouw.nl Wonen op het water Over Zeewolde Zeewolde, ontstaan in 1984 in Flevoland, is de jongste gemeente van Nederland. Door de centrale ligging

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Migratiemogelijkheden voor trekvissen

Migratiemogelijkheden voor trekvissen Indicator 15 juli 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Trekvissen kunnen slechts weinig

Nadere informatie

Opwaardering Twentekanalen. Economische stimulans Oost-Nederland

Opwaardering Twentekanalen. Economische stimulans Oost-Nederland Opwaardering Twentekanalen Economische stimulans Oost-Nederland 21 oktober 2014 Onderwerpen Wat doet? en de Twentekanalen Sluis Eefde Verruiming Twentekanalen Wat doet? Organisatie doel Eén RWS, Samen

Nadere informatie

Gebiedskader Noordoost Fryslân 2007-2013. Noordoost Fryslân: vitaal woon- en werkgebied. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen

Gebiedskader Noordoost Fryslân 2007-2013. Noordoost Fryslân: vitaal woon- en werkgebied. mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Gebiedskader Noordoost Fryslân 2007-2013 Samenvatting Noordoost Fryslân: vitaal woon- en werkgebied mensen, middelen en mogelijkheden bij elkaar brengen Colofon Deze folder is een uitgave van Plattelânsprojekten

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Laarzenpad Kollumerzwaag

Laarzenpad Kollumerzwaag Laarzenpad Kollumerzwaag 1. Inleiding Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland c.a. Het is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. In 1443 kwam het dorp

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder

Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel. 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Welkom bij de informatiebijeenkomst watergebiedsplan Westeramstel 9 september 2015 2015 28 juni 2016 Zuider legmeerpolder en Uithoornse Polder Programma Waarom een watergebiedsplan (dhr. G. Korrel) Stand

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer

Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer Opdrachtgever: Projectgroep Watervisie Lauwersmeer Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer Fase 2 110202.000570 februari 2006 Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer, fase 2 2 HKV

Nadere informatie

Ecologisch werkprotocol

Ecologisch werkprotocol Ecologisch werkprotocol Lommerrijk 23 Lelystad Locatie en werkzaamheden Lommerrijk 23 ligt aan de noordwestzijde van Lelystad, in de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. Het plangebied is aangegeven

Nadere informatie

Vriezenveen. (Bron:

Vriezenveen. (Bron: Vriezenveen (Bron: www.twenterand.gemeentedocumenten.nl) Introductie In 2002 fuseerde de Overijsselse gemeente Vriezenveen met een aantal omliggende plaatsen tot de nieuwe gemeente Twenterand. Vriezenveen,

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone

Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Gebiedsontwikkeling Kinderdijk Herontwikkeling entreezone Programma Fatih Ozdere Algemene introductie Samenwerking met Alblasserdam en SWEK Financien Lennart Graaff - procesmanager Proces project Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog

RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, PAREL VAN DE ZESGEHUCHTEN. Toekomstvisie 2015 Datum: 14 januari 2016 Commissie: Wilbert Gooskens Peter van de Moosdijk Harry Droog RIEL, Toekomstvisie 2015 Doel van de VISIE Voor de bewoners van

Nadere informatie

1. Nieuwe Hollandse Waterlinie

1. Nieuwe Hollandse Waterlinie 1. Nieuwe Hollandse Waterlinie Nieuwe Hollandse Waterlinie Niet locatie gebonden projecten: 1.2 estauratie waterbeheersingswerken 1.5 Monitoren autonome ontwikkelingen in relatie tot de NHW 2.4 Accentueren

Nadere informatie

14 Stiens, 30 mei 2017

14 Stiens, 30 mei 2017 14 Stiens, 30 mei 2017 Raadsvergadering: 7 september 2017 Voorstelnummer: 2017/22 Portefeuillehouder: G. Visser Behandelend ambtenaar: W. van der Meer E-mail: w.vandermeer@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57

Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57 Toelichting ontwerp peilbesluit Zuid-Beveland-Oost Versie 1.1 Bijlagen Afvoergebied Spuikom Bath; GAF57 Peilgebied GJP555 Afvoergebied Huidig peilgebied Oppervlakte Peilregulerend kunstwerk GAF57; Spuikom

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten

Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht. Goed geregeld, blijvend genieten Ligplaatsenbeleid Stichtse Vecht Goed geregeld, blijvend genieten Projectbureau Vrolijks, Breda, 21 januari 2016 Wat ging vooraf? Analyse markt, aanbod en vraag Gesprekken stakeholders, gebruikers Varend

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

AFWEGING MAATREGELEN WATERHUISHOUDING IN GAS- WINNINGSGEBIED DONGERADEEL

AFWEGING MAATREGELEN WATERHUISHOUDING IN GAS- WINNINGSGEBIED DONGERADEEL AFWEGING MAATREGELEN WATERHUISHOUDING IN GAS- WINNINGSGEBIED DONGERADEEL Ebbing van Tuinen, Maarten Jan Bijl, Anne Steegstra, Gosse Jan Steendam* Voor de afhandeling van schade als gevolg van bodemdaling

Nadere informatie

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron:

Stoommachinemuseum met op de achtergrond De Kleine Vliet (Bron: Medemblik Medemblik Introductie De stad Medemblik maakt deel uit van de Noord-Hollandse gemeente met dezelfde naam. De gemeente Medemblik bestaat uit 15 kernen met in totaal 43.000 inwoners. Wervershoof

Nadere informatie