Andere kenmerken: (in principe) voortdurende uitoefening, elasticiteit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Andere kenmerken: (in principe) voortdurende uitoefening, elasticiteit."

Transcriptie

1 Korte handleiding bijeenkomst 3. Eigendom en overig toebehoren. Eigendom. Eigendom is in tijd, ideologie en naar streek bepaald, zowel qua periode als qua betekenis. (vergelijk eigendom nutsbedrijven/spoorwegen nu en 40 jaar geleden en de invulling van het begrip socialistisch eigendom, de opkomst van het begrip kraken) Er is geen definitie van eigendom inhoudelijk, wel wat bevoegdheden betreft. Dit geeft het begrip de ruimte om zich ook aan de tijd aan te passen. Omschrijving bevoegdheden: zie artikel 5 lid 1: het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben. Het geeft derhalve een positie aan ten opzichte van een zaak> geldt ook voor bezit, houderschap. Verschil: eigendom is het meest omvattende recht. Andere kenmerken: (in principe) voortdurende uitoefening, elasticiteit. Wat valt er onder het recht: de zaak en bestanddelen (uitz. opstal en mandeligheid), maar ook vruchten (zie 5:1 lid 3) Vatbaar voor eigendom zijn geïndividualiseerde zaken, en niet naar de soort of hoeveelheid bepaalde zaken. Zie arrest Texeira de Mattos. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor geld als soort. De individualisering speelt minder bij onroerende zaken> zie de rol van het kadaster. Zie hiervoor ook de artikelen: 5:24 t/m 5:35, die allen handelen over kwesties met onroerende zaken en eigendom. Eigendom van grond: Hiertoe behoort volgens art 5:20 BW: De bovengrond De aardlagen hieronder Grondwater, dat aan de oppervlakte komt Afgepaald grondwater op de grond Duurzaam met de grond verbonden gebouwen en werken, voor zover deze geen bestanddeel zijn van een andere onroerende zaak Beplantingen Arresten: grafzerkenarrest en porta-cabin arrest.

2 Belangrijk artikel: zie 5:20 sub e: horizontale natrekking prevaleert soms boven de verticale natrekking. Criterium: verkeersopvatting. Belangrijke beperking van eigendom: 5:21. Rechtsgevolgen en functies Als eigendom samenvalt met bezit> alle acties van bezit. De bestolen eigenaar heeft deze rechten dus niet. Daarnaast alle rechten van goederenrechtelijke rechten. Gebruiksrecht De eigenaar mag onbeperkt gebruik maken van zijn zaak, zulks evenwel met inachtneming van een aantal regels. De term gebruik is ruim op te vatten: feitelijk gebruik en juridisch gebruik zowel zelf als overlaten aan anderen. Generatievermogen: Eigendom genereert eigendom> zie voorbeeld bestanddelen, maar ook vruchten en dmv natrekking of schatvinding. Ook het omgekeerde doet zich voor: wegspoelen van grond. Beschikkingsbevoegdheid: Eigenaar is bij uitsluiting beschikkingsbevoegd. Definitie: bevoegdheid tot vervreemden of bezwaren. Dit is gebaseerd op: 3:81 lid 1 en 3:83 lid 1. Revindicatie en andere rechten Definitie: rechtsvorderingen toekomend aan de eigenaar tot terugvordering van de zaak of erkenning van zijn rechten. Wijzen van vormgeving: verklaring voor recht (3:302), vordering uit onrechtsmatige daad (6:162) Revindicatie: 5:2: vorderingsactie tegen een ieder. Wijze van revindiceren: het opeisen van de zaak. De revindicatie mislukt ingeval de wederpartij rechten kan inroepen tot behoud van de zaak, bv vruchtgebruik, huur, retentierecht. Revindicatie is met name van belang bij faillissement of schuldsanering. Beperkingen eigendomsrecht. Soorten beperkingen: naar gebruik (huur), beschikking (bewind), generatievermogen (vruchtgebruik), revindicatie (retentierecht) of op alle rechtegevolgen van eigendom (onteigening, derdenbescherming).

3 Publiekrechtelijke beperkingen Zie hiervoor 5:1 lid 2 en 3:14: de bevoegdheden verbonden aan eigendom mogen niet worden uitgeoefend in strijd met geschreven en ongeschreven regels van publiekrecht. Bronnen: verdragen (bv quotabeperking), wetgeving en uitvoering hiervan: zie voorbeeld pag 143 boek. Ook gemeentelijke verordeningen: bv bestemmingsplannen, verbod van reclame op panden. Privaatrechtelijke beperkingen Belangrijkste vormen: 6:162 (onrechtmatige daad), misbruik van bevoegdheid (3:13 en 5:54) en hinder (5:37). Misbruik betreft de kwestie van de uitoefening van rechten; hinder gaat over respect voor rechten van derden. Misbruik zie 3:13 Belangrijk voorbeeld: arrest Grensoverschrijdende garage. Hinder 5:37 Definitie: rumoer, stank, trilling, rook, gas e.d. Van belang bij hinder is het zogenaamde anterioriteitsbeginsel: heeft de klager zich voor of na het ontstaan van de hinder gevestigd. Ook het hebben van een vergunning speelt een rol, maar niet doorslaggevend (zie vogelplaagarrest). Dit criterium geldt niet alleen voor eigenaren, maar meer in het algemeen voor gebruikers. Zie ook art 6:168: soms moet hinder geaccepteerd worden op grond van zwaarwegende regels met de verplichting tot schadevergoeding. Burenrecht zie titel 5.4 Burenrecht regelt de verhoudingen tussen naburige erven. Zij gelden voor eigenaars en niet voor personen individueel. Kenmerk van deze regels: regelend recht Overige beperkingen: Van belang zijn de zelf gemaakte beperkingen: bv erfdienstbaarheden, pand hypotheek. Ook persoonlijke rechten: bv huur. Maar ook bewind, faillissement, beslag. Verkrijging en verlies Verkrijging: originair en derivatief. Verlies: door tenietgaan, door afstand te doen 5:18, door overdracht.

4 Toebehoren van rechten Definitie: het meest omvattende recht op een recht (zie 172 boek); geeft een directe relatie aan van een persoon tot een recht. Het belang van toebehoren aan is alleen maar toegenomen, zie de omvang van giraal geld, maar ook aandeelhouderschap (ipv eenmanszaak) Voorwerp De rechthebbende tot een recht heeft ook recht op de vruchten (bv huur, rente) Ook rechten moeten geïndividualiseerd zijn (zie bv kwaliteitsrekening notaris, advocaat) Gevolgen: In principe minstens dezelfde functies als bezit en eigendom. Het toebehoren aan is een goederenrechtelijk recht en heeft derhalve ook al die eigenschappen. Beperkingen: zie 3:14 Verbod van misbruik van bevoegdheid en het verbod van hinder. Ook de derdenbescherming is een beperking en rechten kunnen worden bezwaard met een beperkt recht (pand, hypotheek) Verkrijging/verlies Verkrijging: originair en derivatief (komt nog aan de orde) Verlies: overdracht of tenietgaan. Gemeenschap zie titel 3.7 Definitie: een situatie: dat een of meer goederen aan twee of meer deelgenoten gezamenlijk toebehoren. De deelgenoten hebben ieder een aandeel in de gemeenwschap; deze hoeven niet gelijk te zijn. Kenmerk: de onderlinge verhouding wordt geregeerd door redelijkheid en billijkheid. 3:166 lid 3 Titel 3.7 gaat met name over gemeenschappen, die vatbaar zijn voor op verdeling. Zie 3:189: deze titel geldt niet voor huwelijksgemeenschappen, maatschap, vof, appartementsgebouwen. Zie waarvoor titel 3.7 wel geldt: 3:189 lid 2 Soorten gemeenschappen Onderscheid naar: Onderwerp (huwelijk, bedrijf, partnerschap)

5 Wettelijk regime: zie 3:189 Bron: bv oprichtingshandeling (maatschap), testament en de wet (bv erfopvolging) Een gemeenschap kan een goed omvatten maar ook meerdere goederen (algemeenheid van goederen): hier dient zich een probleem aan bij de levering. Inhoud, verkrijging en verlies gemeenschap Een gemeenschap kan ook schulden omvatten zie maatschap, nalatenschap. Verkrijging: hangt ervan af waarover het gaat: de gemeenschap zelf of een aandeel in de gemeenschap. Ontstaan: vanzelf (huwelijk) of bewust (maatschap) Einde: verdeling. De inhoud van een gemeenschap kan wijzigen door verkrijging of verlies van goederen. Een aandeel in de gemeenschap verkrijgt/verliest men door erfopvolging en overdracht. Mandeligheid: Definitie: vorm van gemeenschap van een onroerende zaak, die toebehoort aan de eigenaars van verschillende erven en tot gemeenschappelijk nut is bestemd van die erven. Van toepassing zijn de algemene regels van gemeenschap. Verder titel 5.5 Mandeligheid is een afhankelijk recht; kan niet zelfstandig bestaan; hoort bij de eigendom van een erf. Bij overdracht gaat de mandelige zaak van rechtswege mee over. Mandeligheid vormt een uitzondering op de natrekkingsregel. Ontstaan: of in een notariële akte en inschrijving in de openbare registers 5:60 of van rechtswege 5:62 Voor de eerste mogelijkheid is geen nabuurschap vereist. Ontstaan van rechtswege: als een muur op de grens van twee erven staat, welke erven aan twee verschillende eigenaren toebehoren en bij een scheidsmuur van twee gebouwen, die aan verschillende eigenaren toebehoren. Rechten en verplichtingen: zie blz 199 boek. Beëindiging: zie 5:61. Appartementsrecht (ap) titel 5:9> 5: Definitie: aandeel in een gebouw (eigendom of erfpacht) met de bevoegdheid tot uitsluitend gebruik van een deel van die zaak.

6 Komt tot stand dmv een akte van splitsing. Een appartement zelf kan ook weer gesplitst worden. Er is dus sprake van een gemeenschap. Een ap zou eigenlijk in boek 3 geplaatst moeten zijn. Splitsing Bevoegd is de eigenaar of erfpachter/opstaller; de laatsten hebben toestemming nodig van de grondeigenaar. Ondersplitsing mag alleen als de splitsingsakte dat toestaat. Splisting kan ook al gerealiseerd worden als het gebouw nog niet bestaat. Voorwaarde voor splitsing: notariële akte en inschrijving in de openbare registers. Zie voor voorwaarden: 5:111 Reglement: doorgaans modelreglement met aanpassingen. Rechten en verplichtingen appartementseigenaren Zie wet en reglement en statuten van de vereniging van eigenaren. Daarnaast redelijkheid en billijkheid. Wettelijke regelingen: zie art 5:108, , , , en 138. Zelf doornemen. Tot het recht horen alle goederenrechtelijke verplichtingen en rechten: bv reglement en deelname aan de vereniging van eigenaren. Vereniging van eigenaren. Onstaat van rechtswege bij de oprichting; iedere eigenaar is van rechtswege lid. De vereniging is een gewone vereniging: rechtspersoon. Hoogste macht: ledenvergadering. Taak vereniging: uitvoeren van beheer en instandhouding gebouw (verzekering, onderhoudsfonds, servicekosten, vertegenwoordiging van leden) Status ap: zelfstandig vervreemdbaar, en te bezwaren; het recht kan ook vererven. Er kan ook verhaal op plaatsvinden (bv door hypotheekhouder) Wijziging/opheffing zie 5: Door opheffing wordt de vereniging van eigenaren ontbonden (vereffening) en onstaat er een vrije gemeenschap, die verdeeld kan worden.

Beperkte absolute rechten(die op zaken en rechten kunnen rusten): - Vruchtgebruik art. 3:201 BW

Beperkte absolute rechten(die op zaken en rechten kunnen rusten): - Vruchtgebruik art. 3:201 BW Samenvatting Vermogensrecht Sharon 25-11-17 H8 Erfdienstbaarheid, erfpacht, opstal en vruchtgebruik Het eigendomsrecht is het meest omvattende absolute recht dat een persoon op een zaak kan hebben. Nu

Nadere informatie

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar

VERMOGENSRECHT. Tekst & Commentaar VERMOGENSRECHT Tekst & Commentaar INHOUD Voorwoord Auteurs Lijst van afkortingen V VII XVII BOEK 3. VERMOGENSRECHT IN HET ALGEMEEN 1 Titel 1. Algemene bepalingen (art. 1-31) 3 Afdeling 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

College 1: Algemene inleiding:

College 1: Algemene inleiding: College 1: Algemene inleiding: Het vak goederenrecht omvat veel stof; deze kan vanwege de beschikbare tijd niet uitvoerig in de lessen behandeld worden. Ook de jurisprudentie zal niet uitvoerig aan de

Nadere informatie

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten

Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten Zakenrecht en zakelijke zekerheidsrechten INLEIDING...1 HET ZAKENRECHT GESITUEERD BINNEN HET VERMOGENSRECHT...1 HET BELANG VAN HET ZAKENRECHT...2 BEGRIPPEN ZAAK GOED VERMOGEN...3 HOOFDSTUK 1: DE LEER VAN

Nadere informatie

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00

HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 VII Inhoudsopgave VOORWOORD 00 INLEIDING 00 HOOFDSTUK I: DE LEER VAN DE INDELING VAN DE GOEDEREN 00 Afdeling 1 Roerende en onroerende goederen 00 1/ Belang van deze indeling 00 2/ Onroerende goederen 00

Nadere informatie

INHOUD. Enige afkortingen. Verkort aangehaalde literatuur. Hoofdstuk I - Inleidende opmerkingen / 1

INHOUD. Enige afkortingen. Verkort aangehaalde literatuur. Hoofdstuk I - Inleidende opmerkingen / 1 INHOUD Enige afkortingen Verkort aangehaalde literatuur Hoofdstuk I - Inleidende opmerkingen / 1 Hoofdstuk II - Onderverdeling van zakelijke rechten / 9 a. Algemene opmerkingen / 9 b. Opsomming van de

Nadere informatie

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178)

Burgerlijk recht 4 BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) BURGERLIJK RECHT 4 (CJU16.4/CREBO:56178) sd.cju16.4.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of wijze,

Nadere informatie

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed.

De formaliteiten voor overdracht verschillen naar gelang het over te dragen goed. Korte handleiding bijeenkomst 5. Overdracht van goederen. 3:83 en volgende BW Definitie overdracht: rechtsovergang van het ene rechtssubject naar het andere op basis van een een levering. Overdracht is

Nadere informatie

Wijzen waarop goederen (zaken en vermogensrechten) worden verkregen:

Wijzen waarop goederen (zaken en vermogensrechten) worden verkregen: Korte handleiding bijeenkomst 4. Wijzen waarop goederen (zaken en vermogensrechten) worden verkregen: Onder algemene titel (opvolging in een geheel vermogen of een deel hiervan): erfopvolging, boedelmenging

Nadere informatie

Appartementsrecht Feiten over uw positie in het appartementsrecht. Deze brochure is een uitgave van de advocaten Toon Kool en Paul Veerman

Appartementsrecht Feiten over uw positie in het appartementsrecht. Deze brochure is een uitgave van de advocaten Toon Kool en Paul Veerman Appartementsrecht Feiten over uw positie in het appartementsrecht Deze brochure is een uitgave van de advocaten Toon Kool en Paul Veerman 1087 CE AMSTERDAM T 020 398 01 50 E ERFRECHT@KBGADVOCATEN.NL WWW.

Nadere informatie

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten.

Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Korte handleiding bijeenkomst 8. Bijzondere overdrachten. Situaties: 1. Overdracht onder voorwaarde 2. Overdracht onder eigendomsvoorbehoud 3. Overdracht toekomstige goederen 4. Overdracht onder tijdsbepaling

Nadere informatie

Subjectieve rechten vloeien voort uit het objectieve recht. Subjectieve rechten kunnen worden onderverdeeld in de volgende subcategorieën 1.

Subjectieve rechten vloeien voort uit het objectieve recht. Subjectieve rechten kunnen worden onderverdeeld in de volgende subcategorieën 1. Introductie In dit document vind je onze uitwerking van probleem 1. Wij hopen met deze uitwerking te laten zien dat onze samenvattingen volledig en gestructureerd zijn. Daarnaast willen wij laten zien

Nadere informatie

ARW 1 HC 6A, , Burgerlijk recht: goederenrecht

ARW 1 HC 6A, , Burgerlijk recht: goederenrecht ARW 1 HC 6A, 8-10-2018, Burgerlijk recht: goederenrecht Inleiding In het Sleepboot Egbertha-arrest heeft Van Gelderen een nieuwe motor nodig voor zijn boot. Hij gaat naar het bedrijf Stork en ziet een

Nadere informatie

Inhoud. 1.5 Materieel en formeel recht 16 1.6 Samenvatting 17

Inhoud. 1.5 Materieel en formeel recht 16 1.6 Samenvatting 17 Inhoud 1 Basisbegrippen in het burgerlijk recht 13 1.1 Inleiding 13 1.2 De plaats van het burgerlijk recht 13 1.3 Bronnen van het burgerlijk recht 15 1.4 Burgerlijk Wetboek en Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering

Nadere informatie

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen

Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Recht P2 Auteur: Lydia Janssen Ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid Eenmanszaak Maatschap VOF (CV) Ondernemingsvormen met rechtspersoonlijkheid (2:3 BW) BV NV (vereniging, coöperatie, OWM, stichting)

Nadere informatie

3.1 Goederenrecht. Kay Horsch 18 januari 2011

3.1 Goederenrecht. Kay Horsch 18 januari 2011 3.1 Kay Horsch 18 januari 2011 Taak 1 Verbintenissenrecht 1. Absoluut (!!!) 2. Exclusief 3. Zaaksgevolg (Droit de Suite) 4. Prioriteit 5. Separatisme Boek 3, Titel 1, Afdeling 1 Bijvoorbeeld Goederen :

Nadere informatie

11. Beperkte rechten op goederen algemeen

11. Beperkte rechten op goederen algemeen 11. Beperkte rechten op goederen algemeen Een beperkt recht is een recht dat is afgeleid uit een meeromvattend recht, hetwelk met dat beperkte recht is bezwaard (zie artikel 3:8 BW). Beperkte rechten kunnen

Nadere informatie

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens Diplomalijn Examen Niveau Juridisch Vermogensrecht hbo Versie 1.0 Geldig vanaf 01-01-2013 Vastgesteld op 28-08-2012 Vastgesteld door Veronderstelde voorkennis Bestuur Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens

Nadere informatie

HC 7A, , Appartementsrecht

HC 7A, , Appartementsrecht HC 7A, 09-01-2017, Appartementsrecht Appartementsrecht Het appartementsrecht is een jong recht (ongeveer 70 jaar). Het appartementsrecht is een goederenrechtelijk recht. Bij eigendom heeft de eigenaar

Nadere informatie

Aanloop tot wetswijziging

Aanloop tot wetswijziging De nieuwe Opstalwet FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 37-41 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be 1 Inleiding Wet van 10 januari 1824 over het recht

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3

INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN... 3. Inleiding... 3 INHOUDSTAFEL BOEK II. ZAKENRECHT.... 1 TITEL I ZAKEN IN HET ALGEMEEN.... 3 Inleiding.... 3 Hoofdstuk I. Onderscheid der goederen.... 4 Afdeling I. Belangrijkste indelingen.... 4 Afdeling II. Roerende en

Nadere informatie

Examenmatrijs kennisexamen

Examenmatrijs kennisexamen Examenmatrijs kennisexamen Algemene informatie Examenmatrijs code en vaststellingsdatum 15-12-2015 Examennaam Brede kennis vermogensrecht Kwalificatiedossier en cohort Juridisch-administratieve beroepen

Nadere informatie

Burenrecht en Mandeligheid in het Burgerlijk Wetboek Nb. Check voor meest actuele wettekst op overheid.nl

Burenrecht en Mandeligheid in het Burgerlijk Wetboek Nb. Check voor meest actuele wettekst op overheid.nl Bijlage VI Burenrecht en Mandeligheid in het Burgerlijk Wetboek Nb. Check voor meest actuele wettekst op overheid.nl Boek 5, BW, titel 4. Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven.

Nadere informatie

MODEL AKTE VAN WIJZIGING SPLITSING

MODEL AKTE VAN WIJZIGING SPLITSING MODEL AKTE VAN WIJZIGING SPLITSING (MET TOELICHTING) Heden, *, verscheen voor mij, *, notaris te *: Hier worden de comparanten vermeld, zijnde de eigenaars van alle appartementsrechten het gebouw. Gegevens

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek, Boek 5

Burgerlijk Wetboek, Boek 5 Burgerlijk Wetboek, Boek 5 Titel 4. Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven Artikel 37 (J) De eigenaar van een erf mag niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 162 van

Nadere informatie

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.6 tot en met 5.9 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.6 tot en met 5.9 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.6 tot en met 5.9 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 2000 no. 66 (AB 2001 no. 138) Wijzigingen:

Nadere informatie

Titel 9. Appartementsrechten. Afdeling 1. Algemene bepalingen

Titel 9. Appartementsrechten. Afdeling 1. Algemene bepalingen Boek 5. Burgerlijk Zakelijke Wetboek rechten Titel 9. Appartementsrechten Afdeling 1. Algemene bepalingen Artikel 106 1 Een eigenaar, erfpachter of opstaller is bevoegd zijn recht op een gebouw met toebehoren

Nadere informatie

Revindicatiebeleid. Er zijn een tweetal vormen van verjaring:

Revindicatiebeleid. Er zijn een tweetal vormen van verjaring: Revindicatiebeleid Inleiding Het is bekend dat er gemeentegrond, doorgaans groenstroken, in bezit/gebruik genomen zijn. Na een globale inventarisatie blijkt dat het gaat om een gemeentebrede problematiek.

Nadere informatie

DE CONTRACTUELE MODULERING VAN DE GEBRUIKS- EN BESCHIKKINGSBEVOEGDHEDEN VAN DE VRUCHTGEBRUIKER Ruud Jansen en Koen Swinnen... 51

DE CONTRACTUELE MODULERING VAN DE GEBRUIKS- EN BESCHIKKINGSBEVOEGDHEDEN VAN DE VRUCHTGEBRUIKER Ruud Jansen en Koen Swinnen... 51 INHOUD DE KWALIFICATIE VAN HET RECHT VAN VRUCHTGEBRUIK: CONTRACTUELE MOGELIJKHEDEN EN AFBAKENING TEGENOVER OPSTAL, ERFPACHT EN HUUR Nicolas Carette en Julie Del Corral.............................. 1 I.

Nadere informatie

AKTE NOTARIS VAN DELFT, 2007 Voorbereid door Mr Van Delft Dossier: /VD/SVK

AKTE NOTARIS VAN DELFT, 2007 Voorbereid door Mr Van Delft Dossier: /VD/SVK Blad 1 van 9 AKTE NOTARIS VAN DELFT, 2007 Voorbereid door Mr Van Delft Dossier: 2007.0178.01/VD/SVK AKTE VAN VERBETERING van een AKTE VAN SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN en BIJHOUDING AKTEN VAN LEVERING

Nadere informatie

De wettelijke bepalingen in zake het appartementsrecht, zijn als volgt in de wet neergelegd:

De wettelijke bepalingen in zake het appartementsrecht, zijn als volgt in de wet neergelegd: BURGERLIJK WETBOEK BW 5 De wettelijke bepalingen in zake het appartementsrecht, zijn als volgt in de wet neergelegd: Inzicht BV Afdeling 1: Artikel 106: Artikel 107: Artikel 108: Artikel 109: Artikel 110:

Nadere informatie

BURGERLIJK WETBOEK BW 5 De wettelijke bepalingen in zake het appartementsrecht, zijn als volgt in de wet neergelegd: Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 106: splitsing in appartementsrechten Artikel

Nadere informatie

STANDAARDANTWOORDEN THEORIE WEEK 1/1A

STANDAARDANTWOORDEN THEORIE WEEK 1/1A STANDAARDANTWOORDEN THEORIE WEEK 1/1A 1. Het begrip vermogen wordt in meerdere betekenissen gebruikt. In het spraakgebruik wordt veelal gedoeld op iemands activa of al zijn geld. In het privaatrecht betekent

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Boek 5, Titel 9

Burgerlijk Wetboek Boek 5, Titel 9 Burgerlijk Wetboek Boek 5, Titel 9 (Tekst geldend op: 16-12-2010) Titel 9. Appartementsrechten Afdeling Algemene bepalingen Artikel 106 6. 7. Een eigenaar, erfpachter of opstaller is bevoegd zijn recht

Nadere informatie

BURGERLIJK WETBOEK boek 5 titel 9 - Appartementsrechten artikelen 106 t/m 147. Afdeling 1. Algemene bepalingen, artt. 106 t/m 123

BURGERLIJK WETBOEK boek 5 titel 9 - Appartementsrechten artikelen 106 t/m 147. Afdeling 1. Algemene bepalingen, artt. 106 t/m 123 BURGERLIJK WETBOEK boek 5 titel 9 - Appartementsrechten artikelen 106 t/m 147 Afdeling 1. Algemene bepalingen, artt. 106 t/m 123 Artikel 106 1. Een eigenaar, erfpachter of opstaller is bevoegd zijn recht

Nadere informatie

Woningeigenaar en overlast. artikel 6:162 BW

Woningeigenaar en overlast. artikel 6:162 BW Woningeigenaar en overlast artikel 6:162 BW lid 1 Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te

Nadere informatie

Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken INHOUDSOPGAVE Uitgebreide inhoudsopgave Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken XIX XXVII XXIX Hoofdstuk 1 - Inleiding en algemene bepalingen. Belang onderscheid eenvoudige en bijzondere

Nadere informatie

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht

Landsverordening regeling gebruik in deeltijd van onroerende zaken enaanpassing appartementsrecht Zoek regelingen op overheid.nl Nederlandse Antillen Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! LANDSVERORDENING van de 27ste april 2005 tot wijziging van de Boeken 5 en

Nadere informatie

REVINDICATIEBELEID Inleiding Revindicatie Verjaring Revindicatieprocedure

REVINDICATIEBELEID Inleiding Revindicatie Verjaring Revindicatieprocedure REVINDICATIEBELEID Inleiding Het komt regelmatig voor dat onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van gemeentegrond. Onrechtmatig gebruik houdt in dat particulieren of bedrijven zonder toestemming van de gemeente

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken

INHOUDSOPGAVE. Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken nr. INHOUDSOPGAVE Enige afkortingen Lijst van verkort aangehaalde werken Hoofdstuk 1 Inleiding /1 1. Introductie / 1 2. Hoofdregels verhaal; gehele vermogen van de schuldenaar en gelijkheid van schuldeisers

Nadere informatie

Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling.

Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel INLEIDING RECHT DONDERDAG 6 OKTOBER 2016 9.00-11.00 UUR Nakijkinstructie: Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal

Nadere informatie

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer 11 februari 2016 Mr. L.A. (Leonie) Dutmer Overzicht retentierecht van de aannemer Elementen retentierecht Feitelijke macht en kenbaarheid Retentierecht

Nadere informatie

Beperkte rechten en het stapelen ervan

Beperkte rechten en het stapelen ervan Pagina 16 HOOFDARTIKEL VASTGOED Mr. M.E. (Mervyn) Odink en mevrouw mr. R.H. (Romy) Brandriet' Beperkte rechten en het stapelen ervan 2019-0056 Nederland verduurzaamt! Er wordt geïnvesteerd in steeds groenere

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Titel 9 Boek 5 Appartementsrechten

Burgerlijk Wetboek Titel 9 Boek 5 Appartementsrechten Burgerlijk Wetboek Titel 9 Boek 5 Appartementsrechten Ektiv VvE beheer B.V. Wetgeving titel 9 Boek 5, artikelen 106 t/m 147 Burgerlijk Wetboek Pagina 1 van 20 Burgerlijk Wetboek: Titel 9. Appartementsrechten

Nadere informatie

ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2

ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2 ANTWOORDEN PROEFTENTAMEN GOEDERENRECHT 2 Onderstaande puntenverdeling per vraag is een indicatie. Bij concrete toekenning van punten is mede bepalend in hoeverre een juiste, logisch weergegeven formulering

Nadere informatie

Hypothecair Planner (LHP)

Hypothecair Planner (LHP) OPLEIDING Hypothecair Planner (LHP) LEERGANG HYPOTHECAIRE PLANNING - 1 - RECHT IFK, september 2011 Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om het privaatrecht van het publiekrecht te onderscheiden.

Voor de beantwoording van deze vraag is het van belang om het privaatrecht van het publiekrecht te onderscheiden. Bijlage bij DB/ AB-voorstel project Duikwrak Grevelingen In de vergadering van 1 juli 2010 heeft het DB van het Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen kennis genomen van de voortgang van het project

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 614 Wijziging van titel 5.9 (Appartementsrechten) van het Burgerlijk Wetboek Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

H4 Verkrijging van goederen

H4 Verkrijging van goederen Samenvatting Vermogensrecht Sharon. D 15-10-17 H4 Verkrijging van goederen Er is een verschil in het verkrijgen van goederen, zo kun je goederen verkrijgen onder algemene titel en goederen verkrijgen onder

Nadere informatie

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11

II. DE TOTSTANDKOMING VAN OBLIGATOIRE OVEREENKOMSTEN / 11 INHOUD I. VERMOGENSRECHTEN / 1 1.1. Inleiding / 1 1.1.1 Goed, zaak, registergoed / 1 1.2. Eigendom en vorderingsrecht / 2 1.2.1 Absolute en relatieve rechten / 2 1.2.2 Zakelijke en persoonlijke rechten

Nadere informatie

STUDIE Rechtsgeleerdheid. VAK Goederen- en Insolventierecht. ONDERDEEL Voorbeeldverslag

STUDIE Rechtsgeleerdheid. VAK Goederen- en Insolventierecht. ONDERDEEL Voorbeeldverslag STUDIE Rechtsgeleerdheid VAK Goederen- en Insolventierecht ONDERDEEL Voorbeeldverslag Jaar: 2017 Periode: Blok 5 Uitgifte: Februari 2017 2 Voorwoord Wij van EasyLecture willen het graag easy houden, daarom

Nadere informatie

BR 2005/170, p. 778. Het einde van de wettelijke mandeligheid ( mevr. mr. O.H. Laan * [1] )

BR 2005/170, p. 778. Het einde van de wettelijke mandeligheid ( mevr. mr. O.H. Laan * [1] ) 1. Inleiding Tijdens de parlementaire behandeling van titel 5.5 BW heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (hierna: VNG) de volgende vraag gesteld: ( ) Wanneer van twee of meer aan elkaar gebouwde

Nadere informatie

art. 107: bevoegdheid tot splitsing op tekening; splitsing i.v.m. beoogde stichting of gewijzigde inrichting

art. 107: bevoegdheid tot splitsing op tekening; splitsing i.v.m. beoogde stichting of gewijzigde inrichting Burgerlijk Wetboek: artikelen 106 t/m 147, Titel 9, Boek 5: Afdeling 1: Algemene bepalingen art. 106: splitsing in appartementsrechten art. 107: bevoegdheid tot splitsing op tekening; splitsing i.v.m.

Nadere informatie

Let op! Betaling is geen vereiste!

Let op! Betaling is geen vereiste! Aantekeningen Goederenrecht Week 1, les 1, College 1 Privaat Publiek Materieel Formeel Personen Vermogensrecht Verbintenissenrecht Goederenrecht (relatie pers.) (relatie tussen pers. en goed) Relatieve

Nadere informatie

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.4 en 5.5 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.4 en 5.5 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.4 en 5.5 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 2000 no. 65 (AB 2001 no. 138) Wijzigingen: Geen Titel

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek Boek 5. Zakelijke rechten Titel 9. Appartementsrechten

Burgerlijk Wetboek Boek 5. Zakelijke rechten Titel 9. Appartementsrechten (Tekst geldend op: 08-06-2012) Burgerlijk Wetboek Boek 5. Zakelijke rechten Titel 9. Appartementsrechten Afdeling 1. Algemene bepalingen Artikel 106 1. Een eigenaar, erfpachter of opstaller is bevoegd

Nadere informatie

TERBESCHIKKINGSTELLING VAN ONROERENDE GOEDEREN. GRONDIGE ANALYSE VAN ENKELE RECHTSFIGUREN

TERBESCHIKKINGSTELLING VAN ONROERENDE GOEDEREN. GRONDIGE ANALYSE VAN ENKELE RECHTSFIGUREN TERBESCHIKKINGSTELLING VAN ONROERENDE GOEDEREN. GRONDIGE ANALYSE VAN ENKELE RECHTSFIGUREN TERBESCHIKKINGSTELLING VAN ON- ROERENDE GOEDEREN. GRONDIGE ANALYSE VAN ENKELE RECHTSFIGUREN N. VANDEBEEK Advocaat

Nadere informatie

Registergoederen en verjaring. docenten: Alex Geert Castermans & Jacqueline Peter

Registergoederen en verjaring. docenten: Alex Geert Castermans & Jacqueline Peter Registergoederen en verjaring docenten: Alex Geert Castermans & Jacqueline Peter registergoederen en verjaring programma: verjaring en verkrijging van grond pauze verjaring en verkrijging van erfdienstbaarheden

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 1. Volgnummers parlementaire stukken Staten 3 BOEK 1 PERSONEN- EN FAMILIERECHT 7. Inleidende opmerkingen 9.

Inhoud. Lijst van afkortingen 1. Volgnummers parlementaire stukken Staten 3 BOEK 1 PERSONEN- EN FAMILIERECHT 7. Inleidende opmerkingen 9. Inhoud Lijst van afkortingen 1 Volgnummers parlementaire stukken Staten 3 BOEK 1 PERSONEN- EN FAMILIERECHT 7 Inleidende opmerkingen 9 Algemeen 11 Opschrift 23 Titel 1 Algemene bepalingen 25 Titel 2 Het

Nadere informatie

ONDERSPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN

ONDERSPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN 1 D116838/DR/ klo conceptversie d.d.: 24-7-2015 Wilhelminapier te Rotterdam Ondersplitsing A-3 Parkeerplaatsen A-8 t/m A-234 en bergingen A-235 t/m 454 Akte II ONDERSPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN Op

Nadere informatie

ONDERSPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN

ONDERSPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN Repertoriumnummer: LH-7171 Referentienummer : 2010.0433.01\LH\ MBO\1 ONDERSPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN Heden, tweeëntwintig oktober tweeduizend tien, verscheen voor mij, mr. Alexander Gezinus Hartman,

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE

ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE ALGEMENE VOORWAARDEN VOOR DE KOOPOVEREENKOMST GROND VOOR EENGEZINSHUIZEN, VERSIE 1-1-2010 Bij deze algemene voorwaarden horen: - Koopovereenkomst Grond voor eengezinshuizen, versie 1-1-2010 Definities

Nadere informatie

Het einde van de wettelijke mandeligheid. 1. Inleiding. nr. 9 - september 2005 (/docs/articles/2005/september[1])

Het einde van de wettelijke mandeligheid. 1. Inleiding. nr. 9 - september 2005 (/docs/articles/2005/september[1]) nr. 9 - september 2005 (/docs/articles/2005/september[1]) BR 2005/170 Het einde van de wettelijke mandeligheid mevr. mr. O.H. Laan 1. Inleiding Tijdens de parlementaire behandeling van titel 5.5 BW heeft

Nadere informatie

Infosessie 25 september

Infosessie 25 september Infosessie 25 september Verzoek om fusie voor te bereiden aan het bestuur van VvE t Raveleyn Bestuur Bestuur Bestuur 5 extra 170 170 170 5 ------ 515 stemmen VvE De Kanteel VvE De Citadel VvE De Kazemat

Nadere informatie

HET RECHT VAN ERFPACHT HEEFT DRIE ESSENTIELE KENMERKEN:

HET RECHT VAN ERFPACHT HEEFT DRIE ESSENTIELE KENMERKEN: RECHT VAN ERFPACHT BEGRIP Het recht van erfpacht is het recht om het volle genot te hebben van een onroerend goed, dat aan iemand anders toebehoort, gedurende een periode van minimaal 27 jaar tot maximaal

Nadere informatie

Park070 en de Vereniging van Eigenaars

Park070 en de Vereniging van Eigenaars Park070 en de Vereniging van Eigenaars Met de koop van een woning in Park070 koopt u niet alleen een bijzondere woning op een bijzondere locatie, maar word u tevens lid van de Vereniging van Eigenaars.

Nadere informatie

Verjaring & grondzaken. Hendrik Ploeger

Verjaring & grondzaken. Hendrik Ploeger Verjaring & grondzaken Hendrik Ploeger 1 Programma Verkrijging door verjaring: inleiding Bijzondere positie gemeente? Wanneer bezit? Beperkte rechten: erfdienstbaarheden Goede trouw van de bezitter: betekenis

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht

Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Het huwelijksvermogensrecht Wat is het belang van het huwelijksvermogensrecht?... 5 Gemeenschap van goederen... 5 Verdeling... 5 Wat behoort tot het gemeen schappelijk vermogen?...

Nadere informatie

zaaknummer: SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN PAMPUSLAAN 190 WEESP

zaaknummer: SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN PAMPUSLAAN 190 WEESP Blad 1 van 10 zaaknummer: 1013851 1 SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN PAMPUSLAAN 190 WEESP Vandaag, zeven augustus tweeduizend acht, verscheen voor mij, mr. Adolf Leonard van Elten, notaris te Weesp: mevrouw

Nadere informatie

Memo over Burenrecht

Memo over Burenrecht MEMO van college aan de raad datum : 4 november 2008 aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Burenrecht en bestemmingsplan Portefeuillehouder:Adri Plomp Inlichtingen bij: Dick Minkman Aanleiding De

Nadere informatie

DE WIJZIGING VAN DE AKTE VAN SPLITSING

DE WIJZIGING VAN DE AKTE VAN SPLITSING DE WIJZIGING VAN DE AKTE VAN SPLITSING Al geruime tijd bestaat er bij appartementseigenaren een grote behoefte aan een mogelijkheid om op een meer eenvoudige en soepele wijze de akte van splitsing aan

Nadere informatie

Binck Kade en de Vereniging van Eigenaars

Binck Kade en de Vereniging van Eigenaars Binck Kade en de Vereniging van Eigenaars Met de koop van een woning in Binck Kade koopt u niet alleen een bijzondere woning op een bijzondere locatie, maar word u tevens lid van de Vereniging van Eigenaars.

Nadere informatie

WETSTEKSTEN BURGERLIJK WETBOEK. Artikelen 106 tot en met 147 Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek

WETSTEKSTEN BURGERLIJK WETBOEK. Artikelen 106 tot en met 147 Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek WETSTEKSTEN BURGERLIJK WETBOEK Artikelen 106 tot en met 147 Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek Artikelen 1 tot en met 25 Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek Artikelen 40, 42, 45 en 48 Boek 2 van het Burgerlijk

Nadere informatie

BOM BRK constructies en voorbeelden

BOM BRK constructies en voorbeelden Directie Services SO Auteur(s) Paul Dix Berry Brandt Susan Veltman Directie Services SO 1 van 54 Status Definitief Verspreiding Intern / Extern historie Datum Auteur Opmerking Susan Veltman Definitief

Nadere informatie

Inleiding en algemene bepalingen. Belang onderscheid eenvoudige en bijzondere gemeenschap

Inleiding en algemene bepalingen. Belang onderscheid eenvoudige en bijzondere gemeenschap HOOFDSTUK 1 Inleiding en algemene bepalingen. Belang onderscheid eenvoudige en bijzondere gemeenschap 1.1 De regeling van de gemeenschap in ons wetboek. Maatschappelijk belang [1] De regeling van de gemeenschap

Nadere informatie

Inhoud. Bevoegdheden eigenaar Misbruik van bevoegdheid. Eigendomsverkrijging Inbezitneming Vinderschap Schatvinding Natrekking.

Inhoud. Bevoegdheden eigenaar Misbruik van bevoegdheid. Eigendomsverkrijging Inbezitneming Vinderschap Schatvinding Natrekking. Inhoud I 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 II 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Goederenrecht Inleiding Plaatsbepaling en definitie burgerlijk recht Vermogensrecht Goederen, zaken en vermogensrechten in het Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

Seminar De Europese Erfrechtverordening. Europese Erfrechtverklaring. Grensoverschrijdende nalatenschappen. De Europese verklaring van erfrecht

Seminar De Europese Erfrechtverordening. Europese Erfrechtverklaring. Grensoverschrijdende nalatenschappen. De Europese verklaring van erfrecht Seminar De Europese Erfrechtverordening De Europese verklaring van erfrecht Prof. mr. Tea Mellema Kranenburg 28 juni 2013 1 Europese Erfrechtverklaring niet in de plaats van de nationale verklaring van

Nadere informatie

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.1, 5.2 en 5.3 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.1, 5.2 en 5.3 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 5.1, 5.2 en 5.3 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 2000 no. 64 (inwtr. AB 2001 no. 138) Wijzigingen:

Nadere informatie

Recht van erfpacht Opstal Natrekking

Recht van erfpacht Opstal Natrekking Recht van erfpacht Opstal Natrekking Algemeen - 1 - Gaan samenwonen, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden? Belangrijke stappen in uw leven waar u best op voorhand goed over

Nadere informatie

Hét Juridisch Archief

Hét Juridisch Archief Op veler verzoek maakt Wolters Kluwer de oude drukken van 135 belangrijke boeken én het archief van 25 tijdschriften online beschikbaar! Binnen Navigator, Legal Intelligence of Rechtsorde heeft u nu al

Nadere informatie

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht

Verbintenissenrecht. Inleiding in het recht Inhoud I Verbintenissenrecht 17 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 in het recht 19 19 Recht en rechtsbronnen 19 1.2.1 Wetten 20 1.2.2 Verdragen 21 1.2.3 Jurisprudentie 23 1.2.4 Het gewoonterecht

Nadere informatie

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN

BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN BEGINSELEN VAN EUROPEES FAMILIERECHT BETREFFENDE VERMOGENSRECHTELIJKE RELATIES TUSSEN ECHTGENOTEN PREAMBULE Erkennende dat ondanks de bestaande verschillen in de nationale familierechten er evenwel een

Nadere informatie

Copyright Lawbooks 2015. Voorbeeld samenvatting Inleiding Privaatrecht

Copyright Lawbooks 2015. Voorbeeld samenvatting Inleiding Privaatrecht Copyright Lawbooks 2015 Voorbeeld samenvatting Inleiding Privaatrecht Voorwoord Beste student(e), Voor je ligt een voorbeeld samenvatting van het vak Inleiding Privaatrecht. Dit stuk is gebaseerd op de

Nadere informatie

Samenvatting Inleiding Privaatrecht

Samenvatting Inleiding Privaatrecht Samenvatting Inleiding Privaatrecht Open Universiteit R02132 (c) Copyright 2005 Jos Visser Inleiding vermogensrecht... 3 Goederenrechtelijke rechten en persoonlijke rechten... 5 Goederen

Nadere informatie

Tarieven Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG)

Tarieven Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG) Tarieven Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG) Dit stuk heeft als uitgangspunt het kadastraal tarief gebaseerd op de Tarievenregeling Kadaster (TrK) van 1 januari 2017 en dient alleen als illustratie van

Nadere informatie

68759zyk.mandeligheid parkeerhof Blad 1

68759zyk.mandeligheid parkeerhof Blad 1 68759zyk.mandeligheid parkeerhof Blad 1 ZWART & PARTNERS NETWERK NOTARISSEN Postbus 1019 2260 BA Leidschendam-Voorburg T: 070-3200500 F: 070-3201101 E-mail: kantoor@zpnn.nl ONTWERP Wilt u, indien er onjuistheden

Nadere informatie

Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion

Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion Administratievoorwaarden van de Stichting Administratiekantoor Convectron Natural Fusion, gevestigd te Rotterdam, volgens de notariële akte van

Nadere informatie

SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN KLEIBURG TE AMSTERDAM ZUIDOOST - (BLOK 74)

SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN KLEIBURG TE AMSTERDAM ZUIDOOST - (BLOK 74) Referentienummer : 2012.0503.01\HH\HH\1 SPLITSING IN APPARTEMENTSRECHTEN KLEIBURG TE AMSTERDAM ZUIDOOST - (BLOK 74) Heden, @, verscheen voor mij, mr. Hugo Henrik Harleman, notaris gevestigd te Amsterdam:

Nadere informatie

EXTRA KWALITATIEVE VERPLICHTINGEN ERFDIENSTBAARHEDEN EN/OF MANDELIGHEDEN VOORMALIGE BIOSCOOP LUMIÉRE TE MAASTRICHT

EXTRA KWALITATIEVE VERPLICHTINGEN ERFDIENSTBAARHEDEN EN/OF MANDELIGHEDEN VOORMALIGE BIOSCOOP LUMIÉRE TE MAASTRICHT blad - 1 - Huenges Wajer & Joosten Notarissen ONTWERP d.d. 18 juli 2017 Wethouder Vrankenstraat 21 Postbus 4105 6202 PA Maastricht Tel.: 043 3509950 Fax.: 043 3615824 Indien er onjuistheden voorkomen in

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2004 2005 28 614 Wijziging van titel 5.9 (Appartementsrechten) van het Burgerlijk Wetboek A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 7 oktober 2004 Wij Beatrix, bij de

Nadere informatie

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek ter verbetering van de regeling van mandeligheid (Wet verbetering mandeligheid)

Wijziging van het Burgerlijk Wetboek ter verbetering van de regeling van mandeligheid (Wet verbetering mandeligheid) Wijziging van het Burgerlijk Wetboek ter verbetering van de regeling van mandeligheid (Wet verbetering mandeligheid) ONTWERP VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau.

EXAMENPROGRAMMA. Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Examen Vermogensrecht niveau 5 Niveau. EXAMENPROGRAMMA Diplomalijn(en) Juridisch Diploma('s) Vermogensrecht niveau 5 Juridisch adviseur Paralegal Eamen Vermogensrecht niveau 5 Niveau 5 (vergelijkbaar met hbo-ad) Versie 3-0 Geldig vanaf 01-09-17

Nadere informatie

Blad 1 van 8. blad 1.

Blad 1 van 8. blad 1. Blad 1 van 8 blad 1. AKTE VAN SPLITSING/6101931/NV/AS/HA Heden, zeventien november tweeduizend en zes, verscheen voor mij, mr. Peter Johannes Anthonie den Braven, kandidaat-notaris, hierna te noemen: notaris,

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT

Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN DEEL 2 ASPECTEN UIT HET BURGERLIJK RECHT Inhoudsopgave DEEL 1 INLEIDENDE BEGRIPPEN HOOFDSTUK 1: INDELING VAN HET RECHT 3 1.1. Het publiekrecht 4 1.1.1. Het staatsrecht 4 1.1.2. Het administratief recht 5 1.1.3. Het strafrecht 6 1.1.4. Het fiscaal

Nadere informatie

Levering van goederen

Levering van goederen Wanneer is een levering van goederen aan BTW onderworpen? Artikel 2 W.BTW 1 levering van goederen en de diensten 2 geleverd onder bezwarende titel 3 door een belastingplichtige 4 in België Wetboek BTW

Nadere informatie

Brief + bijlage opgemaakt en verzonden 24 mei 2010 naar bovengenoemde instanties.

Brief + bijlage opgemaakt en verzonden 24 mei 2010 naar bovengenoemde instanties. Raad voor de Koninklijke Notariële Kadaster Rechtspraak Beroepsorganisatie Raad van Bestuur Postbus 90613 Postbus 16020 Postbus 9046 2509 LP DEN HAAG 2500 BA DEN HAAG 7300 GH Apeldoorn Allen, die deze

Nadere informatie

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1

2009 -- Overdrachtsbelasting -- Deel 1 Overdrachtsbelasting les 1 programma Inleiding overdrachtsbelasting Verkrijgingen Maatstaf van heffing Verandering in beperkt recht Hoe bij gezamenlijk eigendom Vrijstellingen Heffing en teruggaaf Object

Nadere informatie

VRUCHTGEBRUIK. Mogelijkheden, beperkingen en innovaties. Vincent Sagaert Alain-Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge

VRUCHTGEBRUIK. Mogelijkheden, beperkingen en innovaties. Vincent Sagaert Alain-Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge VRUCHTGEBRUIK VRUCHTGEBRUIK Mogelijkheden, beperkingen en innovaties Vincent Sagaert Alain-Laurent Verbeke (eds.) Antwerpen Cambridge Editors: Vincent Sagaert, Hoogleraar KU Leuven, KULAK en UA Advocaat

Nadere informatie

Tarieven Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG)

Tarieven Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG) Tarieven Voorlopige Kadastrale Grenzen (VKG) Dit stuk heeft als uitgangspunt het kadastraal tarief gebaseerd op de Tarievenregeling Kadaster (TrK) van 1 januari 2019 en dient alleen als illustratie van

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie