BIJLAGE BIJ Aanval van de MSRA!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJLAGE BIJ Aanval van de MSRA!"

Transcriptie

1 BIJLAGE BIJ Aanval van de MSRA! Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis MEDISCH MICROBIOLOGISCH ANALIST (blz. 2-4) INTERNIST_INFECTIOLOOG (blz. 5-7) VERPLEEGKUNDIG BELEIDSMEDEWERKER (blz. 8-10) Informatie voor docent: De leerlingen zijn in groepjes van drie verdeeld. Elke leerling krijgt één rol, één beroep. In elk groepje zit een medisch-microbiologisch analist, infectioloog en beleidsmedewerker. Samen hebben ze dus alle informatie beschikbaar, maar moeten met elkaar overleggen om de opdracht te kunnen maken.

2 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 2 DE MEDISCH MICROBIOLOGISCH ANALIST Een medisch-microbiologisch analist houdt zich bezig met micro-organismen en gezondheid van de mens. Voorbeelden van micro-organismen zijn bacteriën en schimmels. De microbioloog test of deze organismen ergens voorkomen, bijvoorbeeld in eten of op je lichaam. Hiervoor neemt hij of zij een monster (een klein stukje) van het verdachte product. De analist probeert het organisme te identificeren en eventueel een geschikt bestrijdingsmiddel te vinden. Micro-organismen Micro-organismen zijn organismen die niet met het blote oog waar te nemen zijn, bacteriën, schimmels en eencellige planten en dieren. Virussen worden vaak ook tot deze groep gerekend, hoewel het niet echt levende organismen zijn. Het zijn slechts eiwitmantels met een stukje DNA of RNA erin. Alle organismen zijn in twee grote groepen in te delen: de prokaryoten en de eukaryoten. Eukaryoten zijn organismen die cellen hebben met een echte celkern en organellen, zoals mitochondriën. Hiertoe behoren dus schimmels, planten, dieren en mensen. Ook eencellige planten, zoals algen, en eencellige dieren, zoals amoeben, hebben celorganellen en een celkern en zijn dus eukaryoot (grieks: eu betekent echt of goed en karyos betekent kern). Bacteriën zijn prokaryoot ( pro betekent voor). Prokaryoten hebben geen kern en geen celorganellen. Prokaryoten zijn ongeveer 10 keer zo klein als eukaryotische cellen. Een microbiologisch analist aan het werk Een schematische tekening van een bacterie. Bacteriën hebben geen celkern of organellen. Bacteriën Bacteriën zijn relatief eenvoudige organismen. Een bacterie bestaat uit een membraan dat gevuld is met cytoplasma. Hierin drijven DNA, RNA en eiwitten los rond. Het DNA bestaat uit een enkel ringvormig chromosoom. Om het celmembraan ligt een dikke, beschermende celwand. Bacteriën komen overal voor: op de bodem van de oceaan, rond vulkanen, op de hond, op het toetsenbord van je computer, op je huid en in je darmen. Voor elke omgeving op aarde die je kunt bedenken is er wel een bacterie die er kan leven. Afhankelijk van de omgeving kunnen bacteriën zich razend snel verspreiden. Sommige soorten kunnen zich verdubbelen in 20 minuten. Dat wil zeggen dat je binnen 24 uur al miljarden nieuwe bacteriën kunt hebben. Bacteriën verspreiden zich heel makkelijk. Je hoeft maar ergens met je hand langs een deurklink vast te pakken en miljoenen bacteriën zijn van je hand naar de deurklink gegaan en andersom.

3 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 3 Het is voor mensen niet schadelijk dat er overal zoveel bacteriën zitten. De meeste bacteriën kunnen niet overleven in ons lichaam. Van de bacteriën die dat wel kunnen zijn er veel zelfs heel nuttig; ze zitten in onze darmen en helpen ons met het verteren van ons voedsel. Bacteriën zijn meestal pas schadelijk als ze echt in het lichaam komen, bijvoorbeeld in de buikholte of in het bloed. Daar kunnen ze gevaarlijke infecties veroorzaken. Gelukkig hebben mensen een zeer effectief afweersysteem tegen alles wat lichaamsvreemd is. Bacteriën worden in soorten en families ingedeeld op basis van hun vorm: Naam: Coccen Bacillen Vibrionen Spirillen Vorm: bolvormig Staafvorming Komma`s / Spiraalvormig gebogen staafjes Afbeelding: Voorbeelden: Streptococcus, Staphylococcus (zoals MRSA) Nitraatbacterie, Pestbacterie (Yersinia pestis) Cholera-bacterie (Vibrio cholera) Van dit type zijn tot nu toe geen ziekteverwekkers gevonden Antibiotica Bacteriële infecties worden bestreden met antibiotica (anti=tegen, bio=leven). Antibiotica werd in 1928 ontdekt door de Schotse bacterioloog Alexander Fleming. Hij ontdekte een schimmel die een bacterieremmende stof afscheidde. Die schimmel heette Penicillium notatum en zo kreeg ook het eerste antibioticum zijn: penicilline. Tegenwoordig bestaan er tientallen verschillende soorten antibiotica. Deze worden op grote schaal vervaardigd in farmaceutische bedrijven. Micro-organismen produceren de antibiotica en deze antibiotica kunnen eventueel nog kunstmatig worden aangepast. In dit laatste geval spreken we van halfsynthetische antibiotica. De arts-bacterioloog Alexander Fleming aan het werk in zijn laboratorium. Antibiotica werken meestal niet bacteriedodend, maar bacterieremmend. Zo remmen sommige typen antibiotica bijvoorbeeld de aanmaak van de celwand of de celmembraan. Hierdoor kunnen bacteriën geen reparaties uitvoeren, niet groeien of niet delen. Andere antibiotica verhinderen de aanmaak van nieuwe eiwitten of RNA. Antibiotica grijpen altijd op een heel specifieke plaats van het organisme aan.

4 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 4 Niet alle antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Er bestaan ook antibiotica die schadelijk zijn voor schimmels, eencelligen, planten, dieren en dus ook voor mensen. Een arts moet dus goed afwegen welk antibioticum hij gebruikt om een patiënt te behandelen: het medicijn moet schadelijk zijn voor de ziekmaker en niet, of zo min mogelijk, voor de patiënt. Sommige antibiotica hebben heftige bijwerkingen. Een probleem dat op kan treden bij het gebruik van antibiotica is dat bacteriën er resistent tegen kunnen worden oftewel ongevoelig voor dat type antibiotica. Dat ontstaat als volgt: bacteriën delen zeer snel. Binnen enkele dagen kunnen er al ontelbare aantallen bacteriën ontstaan. Ondanks dat al deze bacteriën slechts één ouderbacterie hebben, zijn er veel die toch net iets van elkaar verschillen. Deze verschillen ontstaan door mutaties in het DNA. Met antibiotica kunnen bacteriën bestreden worden. Door een mutatie is het DNA van de donkere bacterie net iets anders dan van zijn lichtere soortgenoten. Deze kleine verandering in het DNA kan veranderingen in bijvoorbeeld de celwand veroorzaken. Het antibioticum mist ineens een aangrijpingspunt en de bacterie is daardoor resistent. Hij kan zich nu naar hartelust vermenigvuldigen Als deze groep bacteriën blootgesteld wordt aan een antibioticum waar ze gevoelig voor zijn zullen ze allemaal of in ieder geval de meeste het loodje leggen. Het zou echter kunnen dat er toevallig één bacterie tussen zit waarbij het antibioticum niet werkte. Doordat de overige bacteriën allemaal verdwenen zijn heeft deze, antibiotica ongevoelige, bacterie alle ruimte om te groeien en te delen. Zo ontstaat er een hele nieuwe populatie bacteriën waarbij het gebruikte antibioticum niet meer werkt. De bacteriesoort is ongevoelig geworden: ze is resistent. Dit is precies wat er gebeurd is met een aantal populaties van de Staphylococcus aureus. Deze zijn bestreden met het veelgebruikte antibioticum methicilline. Een aantal konden hier tegen en vermenigvuldigden zich. Deze bacteriën zijn methicilline resistente Staphyloccus aureus genoemd: MRSA. Tegenwoordig zijn stammen van deze bacterie gevonden die resistent zijn nog meer typen antibiotica. Het enige antibioticum dat nog effectief is tegen deze stammen is vancomycine. Het is van levensbelang dat we er voor zorgen dat deze bacterie niet ook nog eens resistent wordt voor dit laatste antibioticum.

5 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 5 INFECTIOLOOG (arts) Een internist is een arts die zich heeft gespecialiseerd in aandoeningen van de inwendige organen. De infectioloog is nog verder gespecialiseerd in infectieziekten. Dit zijn ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën en virussen. De infectioloog bekijkt hoe een infectie verloopt en hoe het lichaam daarop reageert. Hij kan ook een behandeling voorschrijven. Besmetting, infectie en ontsteking Een infectie is niet hetzelfde als een besmetting. Een besmetting is de overdracht van ziekteverwekker, bijvoorbeeld van mens tot mens of van een object naar een mens. Pas als de ziekteverwekker door de eerste afweerlinie, de huid, heen is en daar schade toebrengt spreken van een infectie. De eerste reactie van het lichaam, de activiteit van het afweersysteem, is de ontstekingsreactie. Koorts is een voorbeeld van een ontstekingsreactie. Afweerlinies Mensen staan de hele dag bloot aan allerlei invloeden die een ziekte zouden kunnen veroorzaken: bacteriën, schimmels, virussen. Toch wordt je meestal niet ziek en je hoeft daar ook niet bang voor te zijn. Mensen hebben namelijk ontzettend goede barrières tegen al deze mogelijke ziekteverwekkers. Als deze linies normaal functioneren is de MRSA-bacterie volstrekt ongevaarlijk voor mensen. Om schadelijk te zijn moet een bacterie eerst de drie afweerlinies van het menselijk lichaam weerstaan: 1. Eerste afweerlinie: het lichaamsoppervlak (huid en wanden van spijsverterings- en ademhalingssystemen) vormt een bijna ondoordringbare laag voor microorganismen. 2. Tweede afweerlinie: Fagocyten (vreetcellen) eten alles op wat lichaamsvreemd is. 3. Derde afweerlinie: Lymfocyten maken stoffen aan de specifiek gericht zijn tegen de ziekteverwekker. 1 ste linie: externe afweer door de huid en overige lichaamsoppervlakten. Tot het lichaamsoppervlak behoren de huid, de bekleding van het spijsverteringsstelsel en ademhalingsstelsel, urinewegen, vagina en het bindvlies van de ogen. De opperhuid bestaat uit verschillende lagen cellen: levende en delende cellen aan de binnen kant en dode, verhoornde cellen aan de buitenkant. De huid vormt zo een bijna ondoordringbare laag voor de meeste micro-organismen. De huid. bron:

6 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 6 Bovendien scheiden zweetklieren, talgklieren en bacteriën die op de huid leven allemaal stoffen af die de groei van schadelijke bacteriën remt. Ook het spijsverteringskanaal is bedekt met een dikke laag cellen waar microorganismen niet makkelijk door heen komen. Daarnaast hebben speeksel en maagsap een sterke antibacteriële werking, respectievelijk eiwitvertering en verlaging van de ph. In de dunne en dikke darm zijn dan ook nog eens nuttige bacteriën aanwezig die vreemde bacteriën bestrijden. De slijmvliezen in het ademhalingssysteem produceren slijm waarin microorganismen blijven steken. Dit slijm wordt daarna naar het verteringskanaal getransporteerd door trilhaarcellen. De eerste afweerlinie wordt ook wel de aspecifieke, externe afweer genoemd. 2 de linie en 3 de afweerlinie: afweer door witte bloedcellen Omdat bloedvaten zich over het hele lichaam uitspreiden is het bloed een prima manier om ook het afweersysteem zo te verspreiden. Infecties kunnen ten slotte in heel het lichaam plaatsvinden. Witte bloedcellen zijn het belangrijkste onderdeel van de interne afweer. De samenstelling van het bloed: Samenstelling Bloedplasma Rode Bloedplaatjes Witte bloedcellen bloed (vocht) bloedcellen Percentage in 55% 42% 2,5% 0,5% het bloed Fagocyten Lymfocyten (vreetcellen) Belangrijkste functie Transport cellen, voeding, Transport zuurstof Helen van wonden Aspecifieke afweer Specifiek afweer afval Afbeelding nvt 2 de linie: interne afweer door fagocyten Nadat een ziekteverwekker de eerste afweerlinie gepasseerd is, komt hij de tweede tegen: de fagocyten ofwel vreetcellen. De fagocyt is een grote cel die als een soort Pacman door de bloedbanen reist op zoek naar lichaamsvreemde stoffen. Doordat de fagocyt van vorm kan veranderen (als een soort amoebe) kan hij ook het bloedvat verlaten. Als een fagocyt een lichaamsvreemde stof tegenkomt vreet hij hem op. Dit doet hij door de ziekteverwekker in zijn geheel te omvatten. Dit proces heet fagocytose. In de cel wordt de ziekteverwekker verteerd. Deze linie noemen we de aspecifieke interne afweer. De tweede afweerlinie en fagocytose: Een fagocyt / macrofaag vreet een bacterie op. Binnen de macrofaag wordt de bacterie verteerd.

7 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 7 3 de linie: interne afweer door lymfocyten Naast de fagocyten is er nog een andere grote groep witte bloedcellen in het bloed aanwezig: de lymfocyten. Als de fagocyten de Rambo`s van het bloed zijn, zouden de lymfocyten de James Bonden van het bloed zijn. Bij een infectie gaan de lymfocyten namelijk eerst op onderzoek uit voordat ze hun slag slaan. Lymfocyten herkennen de antigenen die binnendringers met zich meedragen. Antigenen zijn lichaamsvreemde structuren aan de buitenkant van de binnendringer. Meestal zijn antigenen eiwitten of suikers. Elke lymfocyt kan één type antigeen herkennen. Een lymfocyt die een antigeen herkent gaat zeer snel delen. Zo ontstaan er heel snel allemaal lymfocyten die het specifieke antigeen herkennen. Vervolgens produceren de lymfocyten onvoorstelbare hoeveelheden antistoffen. Deze antistoffen maken de binnendringer onschadelijk. Deze laatste linie is gericht tegen één soort binnendringer en zéér effectief. Deze derde linie noemen we de specifieke interne afweerlinie. De werking van antistoffen De bacterie is het lichaam binnengedrongen. Hij is herkend door lymfocyten en de antistoffen stromen door het bloed. Antistoffen passen precies op de antigenen van de bacterie (zoals een sleutel in een slot). Antistoffen vallen de bacterie op verschillende manieren aan: 1. De antistoffen binden rondom het antigeen, waardoor het afgeschermd wordt. Hij wordt een makkelijke prooi voor fagocyten. Bij virussen wordt zo voorkomen dat ze andere cellen binnendringen. De derde afweerlinie: Stap 1: lymfocyten onderzoeken de bacterie. Stap 2: lymfocyten maken specifieke antilichamen tegen de bacterie. Stap 3: daarna produceren de lymfocyten grote hoeveelheden antilichamen. 2. De antistoffen binden aan de bacterie en halen er enzymen bij die gaten in zijn celwand maken. 3. De antistoffen werken als een soort handvatten voor fagocyten. Deze vreetcellen kunnen de ziekteverwekker makkelijker vastgrijpen en opeten.

8 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 8 VERPLEEGKUNDIG BELEIDSMEDEWERKER De verpleegkundig beleidsmedewerker heeft als hoofdtaak het stellen en uitvoeren van regels rondom de zorg voor de patiënten. Om dit zo goed mogelijk te doen moet hij / zij kennis hebben van zowel ziektes en patiënten als van beleid en maatregels. Op basis van die kennis worden beslissingen gemaakt. Het ziekenhuis Een ziekenhuis is eigenlijk een rare situatie: je gaat er naar toe als je ziek of gewond bent. Ziekte en verwondingen leiden tot een verlaagde afweer. Mensen met infectieziektes kunnen ook in het ziekenhuis terecht komen en dragen ziekteverwekkers mee. In een ziekenhuis zijn dus tegelijkertijd aanwezig: een verhoogde concentratie ziekteverwekkers en veel mensen met een verlaagde afweer (én tevens de beste hulp die je dan als patiënt kunt krijgen). Een belangrijke taak binnen een ziekenhuis is dus het voorkomen dat ergens besmettingen en nieuwe infecties optreden! Verspreiding van bacteriën Op elke plaats waar veel mensen bij elkaar komen, komen ook veel verschillende bacteriën bij elkaar. Dat is ook het geval in een ziekenhuis. Een bacterie is een relatief eenvoudig, eencellig organisme zonder celkern. Bacteriën zijn overal: op je vingers, op het boek, in je eten en op het toetsenbord van je computer. Veruit de meeste bacteriën die overal om ons heen leven zijn niet schadelijk. Omdat ze zo klein zijn verspreiden bacteriën zich ongemerkt. Door iemand een hand te geven, een deurklink vast te pakken of een dier te aaien worden miljoenen bacteriën uitgewisseld. Nogmaals: als je gezond bent dat is niet schadelijk, maar de normale gang van zaken. Voor ziekenhuizen is dat echter wel een probleem, daar moet de verspreiding van eventueel schadelijke bacteriën wel worden tegengegaan. Het ziekenhuis kan daarvoor een aantal maatregelen nemen: - Schoonmaken en ontsmetten. Materiaal zoals scalpels en injectienaalden is steriel gemaakt door verhitting. Een schematische tekening van een bacterie. Bacteriën hebben geen celkern of organellen. - Medicijnen: gebruik antibiotica als patiënten een infectie hebben zodat de bacterie zich niet verder verspreid. - Verspreiding voorkomen: besmet personeel, besmette bezoekers en besmette patiënten krijgen geen toegang tot het ziekenhuis totdat ze de schadelijke bacterie niet meer met zich mee dragen. Isolatie van patiënten besmet met MRSA. De patiënt links moet apart blijven liggen van de overige patiënten. Ook moet bij verzorging en bezoek wegwerpkleding gedragen worden.

9 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 9 - Isolatie: patiënten met een besmettelijke bacterie krijgen een aparte ruimte met een sluis. Artsen, verplegers, bezoekers en schoonmakers telkens als ze langs komen moeten speciale, ontsmette kleren aan. Isolatie kost veel geld. Door besmetting te voorkomen, worden ook nieuwe infecties voorkomen. MRSA Een veelvoorkomende bacterie is de Staphylococcus aureus (dit betekent letterlijk de staafvormige goudkleurige ). Deze bacterie komt bij de meeste mensen normaal voor op de huid en in de neus. Gewoonlijk veroorzaakt deze bacterie geen problemen. Alleen onder speciale omstandigheden, bij een wond of verminderde weerstand, kan een infectie ontstaan. Deze geneest meestal vanzelf. Als het nodig is om de infectie te behandelen kan de behandelend arts kiezen uit verschillende soorten antibiotica. Arm met huidontstekingen door MRSA In het buitenland, en steeds vaker in Nederland, komt een stam van deze bacteriesoort voor die niet gevoelig is voor de meeste soorten antibiotica: ze is resistent. Deze stam is de MRSA (methicilline resistente Staphylococcus aureus). Alleen het antibioticum vancomycine is werkzaam. In Nederlandse ziekenhuizen willen we verspreiding van deze bacterie voorkomen. De bacterie wordt actief opgespoord (screenen van patiënten, onderzoeken van risicogroepen) en actief bestreden (ontsmetting van materiaal, isolatie van besmette patiënten). Hierdoor proberen we MRSA-uitbraken te voorkomen. Delende MRSA bacterie (elektronenmicroscopische foto). Artsen in Nederland zijn bang dat deze bacterie uiteindelijk ook resistent wordt tegen dit laatste redmiddel of dat andere bacteriën ook resistent worden. In Nederland zijn artsen terughouden met het voorschrijven van antibiotica. In België en op veel andere buitenlanden zijn ze daar minder bang voor en gebruiken gewoon zo snel mogelijk de meeste effectieve antibiotica. Resistente bacteriën komen in Nederland veel minder voor dan in veel buitenlanden. Patiënten uit het buitenland worden daarom altijd getest op aanwezigheid van de MRSA-bacterie. Verlaagde afweer Voor gezonde mensen is een infectie met de MRSA-bacterie geen enkel probleem. Gezonden mensen hebben namelijk een uitstekende afweer die bestaat uit 3 linies die de bacterie moet overwinnen om ernstige schade toe te brengen: 1 ste afweerlinie: De huid en andere lichaamsoppervlakten. De huid is voor bacteriën en de meeste andere micro-organismen en virussen een ondoordringbare laag. Patiënten met open wonden, brandwonden of andere huidproblemen hebben gaten in de eerste afweerlinie.

10 Informatie over drie beroepen en hun achtergrondkennis 10 2 de afweerlinie: Fagocyten. In het bloed zijn witte bloedcellen aanwezig die alles aanvallen en opeten wat ze herkennen als lichaamsvreemd. Deze witte bloedcellen zijn de fagocyten, oftewel de vreetcellen. 3 de afweerlinie: Lymfocyten. Deze witte bloedcellen produceren heel gericht specifieke antistoffen tegen elke binnendringer die als lichaamsvreemd wordt herkend. Voorbeelden van een verzwakte 2 de en 3 de linie: - Patiënten met problemen in het beenmerg hebben vaak te weinig witte bloedcellen. Witte (en rode) bloedcellen worden namelijk aangemaakt in het beenmerg. - Sommige patiënten krijgen medicijnen die als werking (of bijwerking) het afweersysteem onderdrukken. - Sommige patiënten hebben al één of meerdere infecties. Hun afweersysteem is al heel hard aan de slag en nóg een infectie kan teveel zijn. Antibiotica Het belangrijkste hulpmiddel om bacteriële infecties te bestrijden zijn antibiotica. Patiënten met een verlaagde afweer kunnen geholpen worden door het toedienen van antibiotica. Antibiotica zijn medicijnen die bacteriën en schimmels bestrijden. Meestal worden deze organismen dan niet gedood, maar alleen geremd in de groei. Het afweersysteem van de patiënt krijgt dan meer tijd om zelf de binnendringers aan te pakken. De meeste antibiotica zijn veilig, maar sommige antibiotica kunnen vervelende bijwerkingen hebben voor de patiënt zelf: bijvoorbeeld diarree, allergische reacties, huiduitslag, nierbeschadiging enzovoorts. De ene mens is hier gevoeliger voor dan de andere. Antibiotica gericht op bacteriën is meestal onschadelijk voor mensen. Antibiotica gericht op schimmels of eencellige dieren of planten hebben veel meer bijwerkingen. Dat komt doordat de celbouw van die organismen veel lijkt op de celbouw van mensen. Er bestaan steeds meer bacteriestammen die resistent zijn voor allerlei antibiotica. Het beleid op landelijk niveau moet daarom ook gericht zijn op de ontwikkeling van nieuwe soorten antibiotica. Ontwikkeling is echter langzaam en duur.

4. Bereiden 49 - Rekenen 50 - Bereiden 52. 8. Persoonlijke groei 81 - Feedback 82

4. Bereiden 49 - Rekenen 50 - Bereiden 52. 8. Persoonlijke groei 81 - Feedback 82 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 2. Verhelderen van de zorgvraag 25 - Recepten 26 - Zelfzorgvragen 33 3. Geneesmiddelen 39 - Medicijnen tegen

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 2. De intake 25 - Ernst van de klachten 26 - Het intakegesprek 27 3. Geneesmiddelen 33 - Medicijnen tegen kinderziektes

Nadere informatie

Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie

Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie Informatiefolder BRMO voor patiënt en familie BIJZONDER RESISTENTE MICRO-ORGANISMEN, WAT ZIJN DIT? Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-organisme heeft. In deze folder leest u algemene

Nadere informatie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie Bijzonder Resistente Micro-Organismen Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-Organisme heeft. In deze folder leest u algemene

Nadere informatie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie

BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie BRMO/MRSA BESMETTING informatie voor cliënten en familie Bijzonder Resistente Micro-Organismen Bij u is aangetoond dat u een Bijzonder Resistent Micro-Organisme heeft. In deze folder leest u algemene informatie

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen

Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen Controle op Bijzonder Resistente Micro- Organismen BRMO In deze folder staat algemene informatie over bijzonder resistente micro-organismen (bacteriën). En waarom en hoe u hierop wordt gecontroleerd. Deze

Nadere informatie

Contactonderzoek BRMO

Contactonderzoek BRMO Contactonderzoek BRMO In deze folder krijgt u uitleg over wat contactonderzoek is en wat dit voor u betekent. Ook leest u algemene informatie over een bacterie, resistente bacteriën en mogelijke gevolgen

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organisme

Bijzonder Resistent Micro-Organisme Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO en MRSA) In deze folder krijgt u uitleg over een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) en wat gevolgen hiervan zijn. Ook leest u algemene informatie over

Nadere informatie

Bloed, Afweer en Infectieziekten

Bloed, Afweer en Infectieziekten Bloed, Afweer en Infectieziekten Functies Vervoer van stoffen O 2 van longen naar cellen CO 2 van cellen naar longen Voedingstoffen van de dunne darm naar cellen Ureum van de lever naar de nieren Hormonen

Nadere informatie

INFECTIERISICO VERMINDEREN

INFECTIERISICO VERMINDEREN INFECTIERISICO VERMINDEREN In deze folder leest u welke maatregelen het UCCZ Dekkerswald treft om de kans op een infectie voor u zo klein mogelijk te maken. Wat is een infectie? Infecties w orden veroorzaakt

Nadere informatie

Maatregelen bij mogelijke dragers

Maatregelen bij mogelijke dragers Maatregelen bij mogelijke dragers van MRSA Omdat u mogelijk drager bent van een bijzondere bacterie (MRSA-bacterie), gelden voor u isolatiemaatregelen. In deze brochure kunt u meer lezen over deze bacterie

Nadere informatie

Micro-organismen. organismen

Micro-organismen. organismen Micro-organismen organismen Agenda Wat zijn micro-organismen? Verschil tussen bacteriën en virussen Wat zijn micro-organismen? Een micro-organisme is niet zichtbaar met het blote oog: Bacteriën (gram positief/negatief)

Nadere informatie

1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen?

1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen? Samenvatting door Y. 1076 woorden 27 januari 2015 8,9 6 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou 1 De huid en bescherming Waar beschermt onze huid ons eigenlijk allemaal tegen? Onze huid

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. Zorgvraag verhelderen 23 - Recepten 24 - Zelfzorgvragen 30 3. Geneesmiddelen 37 - Medicijnen tegen griep en verkoudheid 38 - De

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. De intake 23 - Ernst van de klachten 24 - Het intakegesprek 26 3. Geneesmiddelen 31 - Medicijnen tegen griep en verkoudheid 32

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Deel 1: Hoofdstuk 9, Afweer

Antwoorden Biologie Deel 1: Hoofdstuk 9, Afweer Antwoorden Biologie Deel 1: Hoofdstuk 9, Afweer Antwoorden door een scholier 1813 woorden 17 augustus 2010 5,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Hoofdstuk 9 9.1 (Deze paragraaf gaat over huid

Nadere informatie

Bijzonder resistente micro-organismen/ BRMO

Bijzonder resistente micro-organismen/ BRMO Patiënteninformatie Bijzonder resistente micro-organismen/ BRMO Informatie over resistente bacteriën anders dan MRSA 1234567890-terTER_ Bijzonder resistente micro-organismen/ BRMO Informatie over resistente

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN ONDERZOEK NAAR BRMO EN MRSA INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Inleiding In deze folder leest u informatie over Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO) en MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus)

Nadere informatie

MRSA. Maatregelen bij (mogelijke) dragers van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Afdeling Infectiepreventie

MRSA. Maatregelen bij (mogelijke) dragers van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. Afdeling Infectiepreventie MRSA Maatregelen bij (mogelijke) dragers van Meticilline-resistente Staphylococcus aureus Afdeling Infectiepreventie Inleiding U bezoekt de polikliniek van het Amphia Ziekenhuis of u bent in ons ziekenhuis

Nadere informatie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie

MRSA Ongevoelige of resistente bacterie MRSA Ongevoelige of resistente bacterie Via deze folder proberen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel

Nadere informatie

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS?

Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Diagnostische toets Van HIV tot AIDS? Moleculen 1. Basenparing In het DNA vindt basenparing plaats. Welke verbinding brengt een basenpaar tot stand? A. Peptidebinding B. Covalente binding C. Zwavelbrug

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 afweer

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 afweer Samenvatting Biologie Hoofdstuk 9 afweer Samenvatting door een scholier 1970 woorden 31 mei 2011 7,4 6 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar HOOFDSTUK 9 Afweer Je afweersysteem maakt onderscheid

Nadere informatie

Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis

Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis Infectiepreventie Screening BRMO na opname in een buitenlands ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF006 / Screening BRMO na opname

Nadere informatie

MRSA Maatregelen tegen verspreiding

MRSA Maatregelen tegen verspreiding MRSA Maatregelen tegen verspreiding U heeft van uw arts gehoord dat u mogelijk besmet bent met de MRSA-bacterie. MRSA staat voor Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus; dit is de naam van de bacterie.

Nadere informatie

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter

Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Afdeling hygiëne en infectiepreventie MRSA-bacterie? Voorkomen is beter Bent u de afgelopen 2 maanden in een buitenlands ziekenhuis opgenomen of behandeld geweest? Hebt u beroepsmatig contact met varkens

Nadere informatie

Uw kind is drager van een multiresistente kiem

Uw kind is drager van een multiresistente kiem Informatiebrochure voor patiënten Uw kind is drager van een multiresistente kiem Hoe pakken we dit samen aan? 1. Wat is MRSA?... 4 2. Wat zijn CPE en VRE?... 4 3. Waarom zijn maatregelen noodzakelijk?...

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7 Bescherming

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7 Bescherming Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7 Bescherming Samenvatting door een scholier 1136 woorden 21 juni 2011 8 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou BASISSTOF 1 DE HUID EN HET ONDERHUIDSE

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Het opsporen van bacteriën

Patiënteninformatie. Het opsporen van bacteriën Patiënteninformatie Het opsporen van bacteriën 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Informatie over MRSA... 4 Staphylococcus aureus... 4 Wat is MRSA?... 4 Informatie over VRE... 5 Wat is een VRE-bacterie?...

Nadere informatie

1. Lesbegin: video: diabetes

1. Lesbegin: video: diabetes LESONDERWERP: insuline + penicilline ALGEMENE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES: LEERPLANDOEL(EN): LESDOELEN LEERINHOUD WERKVORMEN/ MEDIA/ORGANISATIE TIJD 1. Lesbegin: video: diabetes 6 min 2. Lesuitwerking: onderwijsleergesprek

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Uw kind is drager van de MRSA-bacterie Hoe pakken we dit samen aan? Intensieve neonatale zorg / Ziekenhuishygiëne

PATIËNTENINFO. Uw kind is drager van de MRSA-bacterie Hoe pakken we dit samen aan? Intensieve neonatale zorg / Ziekenhuishygiëne PATIËNTENINFO Uw kind is drager van de MRSA-bacterie Hoe pakken we dit samen aan? Intensieve neonatale zorg / Ziekenhuishygiëne Beste ouders, U hebt net vernomen dat bij uw kind de bacterie met de naam

Nadere informatie

Infectiepreventie MRSA.

Infectiepreventie MRSA. Infectiepreventie MRSA www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een MRSA-bacterie?... 4 Gevolgen van een MRSA-infectie... 4 Wie kan een MRSA bij zich dragen?... 4 Onderzoek naar de MRSA-bacterie... 5 Hoe

Nadere informatie

Welke infecties zijn gevaarlijk voor de patiënt met verminderde afweer? Voorkomen is beter dan genezen

Welke infecties zijn gevaarlijk voor de patiënt met verminderde afweer? Voorkomen is beter dan genezen Welke infecties zijn gevaarlijk voor de patiënt met verminderde afweer? Voorkomen is beter dan genezen Dr. Koen Magerman Klinisch bioloog microbioloog Jessa Ziekenhuis Hasselt Infectie Ziekte (schade)

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld

6,9. Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1495 woorden 3 april 2007 6,9 19 keer beoordeeld Vak ANW Inhoud 1. Wat is AIDS? 2. Wat is HIV? 3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS? 4. Wat doet het immuunsysteem

Nadere informatie

Informatie over Clostridium difficile

Informatie over Clostridium difficile Informatie over Clostridium difficile 2 Clostridium difficile is een bacterie die bij elk mens in de dikke darm voorkomt. Door toediening van antibiotica kan het evenwicht in de darmen verstoord raken.

Nadere informatie

Bloedvergiftiging (sepsis)

Bloedvergiftiging (sepsis) Bloedvergiftiging (sepsis) Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0661 Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt meestal

Nadere informatie

Opname: na een verblijf in een buitenlands ziekenhuis nadat u in contact bent geweest met varkens of vleeskalveren.

Opname: na een verblijf in een buitenlands ziekenhuis nadat u in contact bent geweest met varkens of vleeskalveren. Opname: na een verblijf in een buitenlands ziekenhuis nadat u in contact bent geweest met varkens of vleeskalveren (MRSA-bacterie) Als u in het buitenland in het ziekenhuis bent behandeld, bestaat de

Nadere informatie

Hygiëne/infectiepreventie

Hygiëne/infectiepreventie Hygiëne/infectiepreventie Hoe we ervoor zorgen dat u bij een verblijf in het ziekenhuis geen infectie oploopt. Van elke honderd patiënten, die in de Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lopen ongeveer

Nadere informatie

biologie voor jouw ; klas 5 havo ; hoofdstuk 7 bescherming en evenwicht Hoofdstuk 7 paragraaf 1 de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf en

biologie voor jouw ; klas 5 havo ; hoofdstuk 7 bescherming en evenwicht Hoofdstuk 7 paragraaf 1 de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf en biologie voor jouw ; klas 5 havo ; hoofdstuk 7 bescherming en evenwicht Hoofdstuk 7 paragraaf 1 de huid beschermd tegen invloeden van buitenaf en gaat waterverlies door verdamping tegen. 1. de opperhuid:

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het immuunsysteem Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en virussen, die ons lichaam binnen dringen.

Nadere informatie

MRSA-positief, wat nu?

MRSA-positief, wat nu? Infectiepreventie MRSA-positief, wat nu? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is MRSA?... 3 Wie loopt het meeste risico MRSA op te lopen?... 3 MRSA-dragerschap... 4 Verspreiding van MRSA voorkomen...

Nadere informatie

Afweer: 3 Barrières / Wat / Waar

Afweer: 3 Barrières / Wat / Waar Afweer: 3 Barrières / Wat / Waar ASPECIFIEKE AFWEER Primaire / Externe bescherming (fysieke barrière) (AANGEBOREN) Secundaire / Interne bescherming (cellulaire / biochemische barrière) SPECIFIEKE AFWEER

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO Bijzonder Resistente Micro-Organismen Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO In deze folder vindt u meer informatie over Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) en Extended Spectrum Beta-Lactamase

Nadere informatie

het machtigste leven op aarde erfelijkheid & ordening

het machtigste leven op aarde erfelijkheid & ordening antwoorden en uitleg bij Micropia-onderwijsmateriaal Havo/VWO 3-4 het machtigste leven op aarde erfelijkheid & ordening In dit document vindt u de vragen uit het Micropia-onderwijsmateriaal voor Havo/VWO

Nadere informatie

Wie hebben een hoger risico op MRSA?

Wie hebben een hoger risico op MRSA? MRSA Via deze folder willen wij u antwoord te geven op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Wat is MRSA? Staphylococcus

Nadere informatie

MRSA. Hygiëne en infectiepreventie. Beter voor elkaar

MRSA. Hygiëne en infectiepreventie. Beter voor elkaar MRSA Hygiëne en infectiepreventie Beter voor elkaar Inleiding Ieder mens draagt bacteriën bij zich. Deze bacteriën zijn zowel op als in het lichaam aanwezig. De Staphylococcus aureus is een bacterie die

Nadere informatie

Maatregelen bij Bijzonder Resistent Microorganismen

Maatregelen bij Bijzonder Resistent Microorganismen BRMO en isolatie Maatregelen bij Bijzonder Resistent Microorganismen Deze folder geeft u informatie over bijzonder resistente microorganismen (BRMO) en de extra maatregelen die binnen het Laurentius Ziekenhuis

Nadere informatie

MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN

MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN Naam: Klas: VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN MICRO-ORGANISMEN A: BACTERIËN INLEIDING De komende lessen gaan over micro-organismen. In deze les gaan we in op bacteriën. De lessen hierna kijken we ook

Nadere informatie

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën

DEEL 7. VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten. Bacteriën DEEL 7 VERVOLG HOOFDSTUK III - Over Besmettelijke Ziekten Bacteriën Een bacterie is eigenlijk het kleinste levende wezentje op aarde. Ze zijn verschrikkelijk klein: een duizendste van een millimeter groot.

Nadere informatie

Isolatiemaatregelen. Infectiepreventie

Isolatiemaatregelen. Infectiepreventie Isolatiemaatregelen Infectiepreventie Inleiding Ieder mens draagt miljarden bacteriën met zich mee. Bacteriën worden ook wel micro-organismen genoemd omdat zij niet met het blote oog te zien zijn maar

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA

Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA Ziekenhuishygiëne en infectiepreventie MRSA Via deze folder geven wij u antwoorden op de enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een bacterie die in veel gevallen

Nadere informatie

MRSA bij uw baby. Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders

MRSA bij uw baby. Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders MRSA bij uw baby Wat moet u weten? Informatiefolder voor ouders Beste ouders, U hebt vernomen dat bij uw kind de bacterie MRSA werd teruggevonden. Wij begrijpen dat dit voor u een aangrijpende gebeurtenis

Nadere informatie

Wat is een MRSA-bacterie en welke behandeling is mogelijk?

Wat is een MRSA-bacterie en welke behandeling is mogelijk? Wat is een MRSA-bacterie en welke behandeling is mogelijk? Inleiding Tijdens uw behandeling op de polikliniek of opname in de Ommelander Ziekenhuis Groep locatie Delfzicht worden extra maatregelen toegepast

Nadere informatie

BRMO (Resistente bacteriën)

BRMO (Resistente bacteriën) BRMO (Resistente bacteriën) Drager van resistente bacteriën Er is geconstateerd dat u drager bent van een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor bepaalde antibiotica. Dit is op zich niet ernstig,

Nadere informatie

Ik ben verdacht voor BMRO/MRSA, wat nu?

Ik ben verdacht voor BMRO/MRSA, wat nu? Ik ben verdacht voor BMRO/MRSA, wat nu? Bacteriën, virussen en schimmels worden micro- organismen genoemd, omdat deze organismen alleen met een microscoop zichtbaar gemaakt kunnen worden. Iedereen draagt

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO)

Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat bij u een BRMO is aangetoond. In deze folder kunt u lezen meer over BRMO zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden. Esther Reefman

Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden. Esther Reefman Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden Esther Reefman SYSTEMISCHE LUPUS ERYTHEMATODES Mensen met een wolfs ( lupus )-gezicht, zo werden patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE) al vanaf

Nadere informatie

Tot categorie 1 behoren - patiënten bij wie het MRSA dragerschap is aangetoond A

Tot categorie 1 behoren - patiënten bij wie het MRSA dragerschap is aangetoond A MRSA In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de MRSA bacterie en de maatregelen die het ziekenhuis treft bij patiënten met een mogelijke of aangetoonde MRSA besmetting.

Nadere informatie

Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)

Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat u mogelijk MRSA-drager bent. In deze folder kunt u meer lezen over MRSA zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Maatregelen tegen besmetting

De ziekenhuisbacterie MRSA. Maatregelen tegen besmetting De ziekenhuisbacterie MRSA Maatregelen tegen besmetting Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk) met de ziekenhuisbacterie MRSA besmet bent. De afkorting MRSA staat voor de naam van de bacterie:

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 7, Bescherming

Samenvatting Biologie Thema 7, Bescherming Samenvatting Biologie Thema 7, Bescherming Samenvatting door een scholier 1387 woorden 20 januari 2006 7,4 143 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Hoofdstuk 7 Bescherming Basisstof 1:

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H9 + 6.5

Samenvatting Biologie H9 + 6.5 Samenvatting Biologie H9 + 6.5 9.1 Ziekteverwekkers Kenmerken van groepen organismen waartoe ziekteverwekkers kunnen behoren: Bacteriën: produceren giftige stoffen ziek, meestal wordt er antibiotica tegen

Nadere informatie

MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen

MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen MRSA: uitleg en isolatiemaatregelen U heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk) drager bent van de ziekenhuisbacterie MRSA. De afkorting MRSA staat voor de naam van de bacterie: Methicilline Resistente

Nadere informatie

Werkstuk ANW Leukemie

Werkstuk ANW Leukemie Werkstuk ANW Leukemie Werkstuk door een scholier 1992 woorden 25 september 2003 5,8 53 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding: Ik heb van Mnr. Veenema de opdracht gekregen een verslag te maken over een bepaalde

Nadere informatie

Geef resistente bacteriën geen kans.

Geef resistente bacteriën geen kans. Geef resistente bacteriën geen kans www.nwz.nl Inhoud Wat is een resistente bacterie (BRMO)? 3 Waarom is opsporing van mogelijke dragers belangrijk? 3 Als u (mogelijk) drager bent van een resistente bacterie

Nadere informatie

Informatie over MRSA bij opname van uw kind op de NICU

Informatie over MRSA bij opname van uw kind op de NICU Informatie over MRSA bij opname van uw kind op de NICU Afdeling infectiepreventie 1 Deze folder is bedoeld voor ouders van patiëntjes van de NICU met (mogelijk) MRSA besmetting. In deze folder leest u

Nadere informatie

MRSA informatie voor de (poli)klinische patiënt

MRSA informatie voor de (poli)klinische patiënt MRSA informatie voor de (poli)klinische patiënt Volgens landelijk beleid controleert Gelre ziekenhuizen patiënten die mogelijk de MRSA bacterie bij zich dragen. Het gaat om patiënten die horen bij de volgende

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE MRSA. Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Informatie voor dragers MRSA

PATIËNTEN INFORMATIE MRSA. Meticilline Resistente Staphylococcus aureus. Informatie voor dragers MRSA PATIËNTEN INFORMATIE MRSA Meticilline Resistente Staphylococcus aureus Informatie voor dragers MRSA 2 PATIËNTENINFORMATIE U bent, of uw naaste is, drager van een voor antibiotica ongevoelige bacterie,

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA)

Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) Meticilline-Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) 2 Inleiding U ontvangt deze folder omdat u mogelijk MRSA-drager bent. In deze folder kunt u lezen meer over MRSA zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Afweer en Immuniteit

Afweer en Immuniteit Afweer en Immuniteit Foto: Wim van Egmond over drie linies van afweer en vaccinatie Je lichaam wordt gedurende je leven voortdurend aangevallen door ziekteverwekkers. Meestal merk je daar niets van omdat

Nadere informatie

BRMO. Bijzonder Resistent Micro-Organisme

BRMO. Bijzonder Resistent Micro-Organisme BRMO Bijzonder Resistent Micro-Organisme Inleiding Uit onderzoek is gebleken dat u met een Bijzonder Resistent Micro-organisme (BRMO) besmet bent. Dit zijn bacteriën die verwant zijn aan bacteriën die

Nadere informatie

Antigenen en antistoffen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Antigenen en antistoffen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 23 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/63375 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

BRMO-positief, en dan?

BRMO-positief, en dan? Infectiepreventie BRMO-positief, en dan? www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF005 / BRMO-positief, en dan? / 10-04-2015 2 BRMO-positief, en

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 en 5

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 en 5 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 3 en 5 Samenvatting door een scholier 1896 woorden 25 mei 2003 4,9 12 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie overal Hoofdstuk 3, Wie het kleine niet leert. Paragraaf

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Bijzonder Resistent Micro-Organismen (BRMO)

Bijzonder Resistent Micro-Organismen (BRMO) Bijzonder Resistent Micro-Organismen (BRMO) 2 Bij u is vastgesteld dat u een verhoogde kans heeft om drager te zijn van een Bijzonder Resistent Micro-Organisme (BRMO) of er is bij u vastgesteld dat u drager

Nadere informatie

ontdek hoe antibiotica werkt en wat de gevolgen kunnen zijn van verkeerd of overmatig gebruik

ontdek hoe antibiotica werkt en wat de gevolgen kunnen zijn van verkeerd of overmatig gebruik Het antibiotica spel ontdek hoe antibiotica werkt en wat de gevolgen kunnen zijn van verkeerd of overmatig gebruik Blaasontsteking? Even langs de dokter voor een antibioticakuurtje. Ook bij longontsteking,

Nadere informatie

Onderzoek naar MRSA en andere BRMO

Onderzoek naar MRSA en andere BRMO Onderzoek naar MRSA en andere BRMO Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U krijgt een onderzoek om te bepalen of u drager bent van de MRSA (Methicilline Resistente

Nadere informatie

De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen

De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen Inhoud De perfecte isolatiekamer: een kraakpand voor micro-organismen Lia de Graaf-Miltenburg Deskundige infectiepreventie VCCN Den Bosch mei 2015 - Isolatie vormen - Microbiologie en virologie - Bacteriën

Nadere informatie

BRMO (MRSA/VRE/ESBL) Bacteriën die niet reageren op standaard gebruikte antibiotica

BRMO (MRSA/VRE/ESBL) Bacteriën die niet reageren op standaard gebruikte antibiotica BRMO (MRSA/VRE/ESBL) Bacteriën die niet reageren op standaard gebruikte antibiotica Inhoud Inleiding 3 Wat is een BRMO? 3 MRSA 3 VRE 3 ESBL en CPE 4 Wanneer verhoogde kans om drager van een BRMO te zijn?

Nadere informatie

Hoe lang en hoe vaak op een dag krijgt u de antibiotica?

Hoe lang en hoe vaak op een dag krijgt u de antibiotica? Antibiotica Antibiotica Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt bij infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Deze infecties ontstaan doordat bacteriën het lichaam binnendringen en zich

Nadere informatie

Infectiepreventie. Dragerschap van resistente bacteriën (behalve van MRSA)

Infectiepreventie. Dragerschap van resistente bacteriën (behalve van MRSA) Infectiepreventie Dragerschap van resistente bacteriën (behalve van MRSA) Drager van resistente bacteriën Er is geconstateerd dat u drager bent van een bacterie die ongevoelig (resistent) is voor bepaalde

Nadere informatie

De strijd tegen nosocomiale infecties, een multidisciplinaire aanpak

De strijd tegen nosocomiale infecties, een multidisciplinaire aanpak De strijd tegen nosocomiale infecties, een multidisciplinaire aanpak Els Van Mechelen 19 december 2013 Micro organismen Overzicht Inleiding Biomoleculen Virussen : Bouw en vermenigvuldiging Bacteriën :

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie

Bescherming Evenwicht

Bescherming Evenwicht Examen Voorbereiding Bescherming Evenwicht Teylingen College Leeuwenhorst 2015/2016 Thema 7 Bescherming en Evenwicht Begrippenlijst: Begrip Melanocyt Temperatuurregulatie Pathogenen Infectie Lichaamsvreemd

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 1: Organen en cellen

Samenvatting Biologie Thema 1: Organen en cellen Samenvatting Biologie Thema 1: Organen en cellen Samenvatting door M. 721 woorden 15 januari 2014 7,1 28 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Organismen Organismen is een levend wezen:

Nadere informatie

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik.

Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik. Je gezondheid, zó werk je eraan! Correct antibioticagebruik www.lm.be Het natuurlijke afweersysteem De meeste virale en bacteriële infecties genezen spontaan na enkele dagen. In normale omstandigheden

Nadere informatie

MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus

MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus Patiënteninformatie MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus Informatie voor patiënten en bezoekers over MRSA 1234567890-terTER_ MRSA/ Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus Informatie

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 t/m 7

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 t/m 7 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 4 t/m 7 Samenvatting door een scholier 1173 woorden 6 november 2006 8,1 8 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar H4 Voeding Mensen en dieren zijn heterotroof: ze voeden

Nadere informatie

Antibiotica Gebruik ze goed en alleen. als t moet!

Antibiotica Gebruik ze goed en alleen. als t moet! Antibiotica Gebruik ze goed en alleen Algemene informatie als t moet! Antibiotica blijven effectief als we ze verstandig gebruiken: niet te vaak en op de goede manier. Uw arts weet wanneer u antibiotica

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38737 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Goeij, Bart E.C.G. de Title: Antibody-drug conjugates in cancer Issue Date: 2016-04-13

Nadere informatie

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne

MRSA-bacterie. 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 00 MRSA-bacterie 'ziekenhuisbacterie' Afdeling Medische Microbiologie en Ziekenhuishygiëne 1 Inleiding MRSA staat voor Meticilline-resistente Staphylococcus aureus. De Staphylococcus aureus is een bacterie

Nadere informatie

Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus.

Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. MRSA Deze folder geeft antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over MRSA. MRSA is een afkorting voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. 1. Wat is MRSA? Staphylococcus aureus, is een

Nadere informatie

INFECTIEZIEKTEN. H.H. TAN, arts 2015

INFECTIEZIEKTEN. H.H. TAN, arts 2015 INFECTIEZIEKTEN H.H. TAN, arts 2015 INFECTIEZIEKTEN 2 - PANDEMIE * Als een epidemie zich naar andere landen verspreidt * Spaanse griep 1918 (20-40miljoen slachtoffers, vnl. jonge, gezonde mensen van

Nadere informatie

MRSA. Maatregelen tegen verspreiding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

MRSA. Maatregelen tegen verspreiding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op MRSA Maatregelen tegen verspreiding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u drager bent van de MRSA. De afkorting MRSA staat voor Meticilline

Nadere informatie