Striproute Kruispunten route

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Striproute Kruispunten route"

Transcriptie

1 Striproute Bij de striproute geldt altijd: je ziet het of je ziet het niet. Het principe is simpel. De rechte lijn is de te volgen route. De streepjes aan de zijkant zijn de wegen die je niet in moet slaan. Een streepje aan de linkerkant kan dus betekenen dat je een afslag naar links moet laten liggen of dat je rechtsaf moet slaan, afhankelijk van de T-splitsing die je tegenkomt. Kijk maar naar de eerste twee streepjes van de strip hier onder. Kruispunten route Een kruispunten route is één van de eenvoudigst te begrijpen routes. De kruisingen en afslagen die je tegenkomt staan als een schets aangegeven. Er zijn echter een paar addertjes. Vaak staan de kruispunten niet op volgorde en kruisingen waar je rechtdoor moet kunnen soms weggelaten worden als de eerstvolgende afslag verschilt qua uiterlijk. Punt 1 en 6 zouden weggelaten kunnen worden (en reken er maar op dat we zoiets zouden doen).

2 Smile route De richting wordt aangegeven door de kant waar de smile naar toe kijkt. Kijkt hij naar links, dan sla je linksaf. Kijk je naar rechts, dan rechtsaf. Als hij naar voren kijkt ga je natuurlijk rechtdoor. Als extra moeilijkheid kan worden aangegeven dat je vanuit het oogpunt van de smile moet kijken. Alles wordt dan omgedraaid. Hieronder is dit niet het geval.

3 Oleaat routes Een Oleaatroute wordt gemaakt door met een overtrekpapier een overtrek van de te lopen route te maken. De lijn die hierdoor wordt gekregen dient als routebeschrijving. Als je een kaart bij je hebt kun je de lijn opzoeken op de kaart. Dit valt niet mee, vooral als de schalen van de kaarten niet overeen komen. Zonder kaart is het nog moeilijker. Je moet dan tijdens het lopen uitzoeken of je de juiste lijn volgt. Er wordt ook vaak verschil gemaakt tussen een Oleaat en een Blinde Oleaat. Het verschil tussen de beide is dat bij een Blinde Oleaat de zijwegen niet worden aangegeven. Dit is de meest gebruikte van de twee. Oleaat Blinde Oleaat Blinde vlek De blinde vlek route bestaat uit een kaart waarin een deel is weggepoetst. Zowel het vertrekpunt als het punt waar je heen moet staan op de kaart aangegeven. Hoe je zo snel mogelijk daar heen gaat moet je zelf uitzoeken. Sinds bijna iedereen kaarten meeneemt is deze route niet meer gebruikt.

4 Geheimschrift route Een tekst routebeschrijving omzetten naar geheimschrift is tegenwoordig gemakkelijk. Neem gewoon een ander lettertype en het wordt bijna onleesbaar. Maar er zijn natuurlijk vele mogelijkheden om een tekst te versleutelen. GA RECHTDOOR. RECHTS. LINKS. 2 X RECHTS. RECHTDOOR. LINKS. RECHTS. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z,. Kompasroute Zoals de naam al zegt draait alles hier om het kompas. Je krijgt een kompasrichting en een afstand en... lopen maar. Hoe groter de afstand, hoe groter de kans op afwijkingen. Het is gemakkelijk om over een paar kilometer afstand een paar honderd meter naast de plaats uit te komen waar de volgende post zich bevind. En als het donker is en er zich een stuk bos tussen de post en jezelf bevind, tja, dan heb je een probleem. Het blijkt elk jaar weer dat er in iedere ploeg slechts 1 of 2 personen zijn die met een kompas om kunnen gaan. Wil je er wat meer over leren, kijk dan eens bij technieken. Misschien dat er dan volgende keer meer 'ervaren' kompaslopers zijn. In de omgeving zijn niet veel gebieden waar je van de paden mag afwijken. Dit betekent dat een kompasroute een stuk gemakkelijker wordt. Als de gelopen afstand en de kompasrichting ongeveer kloppen en je vindt de juiste zijweg: bingo. Daarom wordt de route vaak een beetje ingekleed. Wiskunde route Om een kompasroute iets moeilijker te maken geven we de kompasstanden en de loopafstanden vaak op in wiskundige formules. 5% van (((34 x 17) / x 2) x 2 + 3) is nu eenmaal iets lastiger dan 37, vooral als je een hele nacht loopt.

5 Uien route Deze route zorgt voor veel hilariteit. Bij een kruising wordt met een ui langs een boom gestreken aan de kant van de weg waar je in moet slaan. Indien je rechtdoor moet zit er geen geur aan de boom. De deelnemers moeten nu op elke kruising aan de bomen snuffelen op zoek naar de geur van uien. Het mag duidelijk zijn dat dit een komisch gezicht is. De geur is goed te ruiken. We hebben het getest en ondanks regen was de geur na 3 dagen nog steeds te vinden als je wist waar te zoeken. In 1999 was dit de eerste route. De deelnemers gingen al snuffelend de camping af. Zojuist binnenkomende gasten hebben met verbazing gekeken. "In wat voor gekkenhuis zijn we nu terechtgekomen" zullen ze wel gedacht hebben. Coördinaten Je hebt een stafkaart nodig om deze route te kunnen lopen. Deze of een kopie er van wordt dan ook bij de route meegeleverd. Van de positie van de volgende post worden alleen de coördinaten gegeven. Even handig zijn met de kaart en een meetlatje en je loopt er zo heen. Om een punt op de kaart makkelijk te vinden staan er lijnen op de kaart. Dit zijn de coördinaatlijnen. Ze lopen van zuid naar noord, en van west naar oost. Met behulp van deze lijnen kun je een vierkant gemakkelijk aangeven. Je noemt eerst het nummer van de verticale lijn, die de linkerkant van het vierkant vormt, daarna het nummer van de horizontale lijn, die de onderkant van het vierkant vormt. Daarna kun je bepalen hoeveel honderdste delen het punt P van de westlijn is verwijderd (hier 30). En zo ook hoeveel van de zuidlijn (hier 45). Het coördinaat van punt P is nu 191,50 / 438,80. Soms wordt het eerste cijfer van de kaartlijn weggelaten. De achtcijfermethode. Het coördinaat is dan: Soms kom je ook wel eens , of tegen. Het bepalen gaat het gemakkelijkst met een kaarthoekmeter.

6 Bolletje-Pijltje route Een variant op de kruispunten route. De bolletjes geven aan waar je vandaan komt, de pijl de richting die je moet volgen. Vector routes Hier word de richting die op een kruising moet worden ingeslagen aangegeven door een pijl. De pijl geeft de richting aan ten opzichte van het noorden. Ook kan de richting worden aangegeven ten opzichte van de looprichting. Het is dus altijd belangrijk de instructie goed te lezen. In het onderstaande voorbeeld wordt het noorden aangegeven door de dikke pijl en de te volgen richting door de dunne. Dit is de meest gebruikelijke vorm van deze routebeschrijving.

7 Doolhof Altijd lastig. Je krijgt een doolhof waar slechts 1 route van de ingang naar de uitgang loopt. Deze moet je uitzoeken. Tot zover valt het wel mee. Vervolgens moet je bekijken welke zijwegen in het doolhof zijn verwerkt. Let op, de kruisingen zijn niet een afbeelding van de werkelijke situatie. Je moet ze benaderen als een striproute, de wegen die je moet laten liggen worden dus aangegeven.

8 Morse Een routebeschrijving die normaal gesproken erg eenvoudig is: Ga links, 2e weg rechts,... kan een stuk moeilijker gemaakt worden door hem te vertalen in morsecode. Wil je oefenen, gebruik dan de vertaler / / / /..--- / -..- / / / / ga rechtdoor rechts links x rechts rechtdoor links rechts. Internationale Morse Code Letter Morse Letter Morse Cijfer Morse A.- N B -... O C -.-. P D -.. Q E. R F..-. S G --. T H... U I.. V J.--- W K -.- X -..- L.-.. Y -.-- M -- Z --.. Letter Morse Leestekens Morse Ä.-.- Punt Á.--.- Komma Å.--.- Dubbele punt Ch ---- Vraagteken É..-.. Apostrof Ñ Verbinding - streepje Ö ---. Breuk teken Ü..-- Haakje ( ) Aanhaling tekens.-..-.

9 Fluister route Hierbij krijg je aan het beginpunt van de route mondeling de aanwijzingen. Tijdens deze instructie mag niet worden geschreven en niets worden opgenomen. Indien meerdere personen mogen luisteren is het zaak om van te voren af te spreken wie welk deel zal onthouden. Pas na de uitleg mag je de routebeschrijving die je gehoord hebt opschrijven. Om te voorkomen dat achteraf ploegen beweren dat ze een verkeerde aanwijzing hebben gekregen worden de aanwijzingen op tape gezet. Stripfiguren route Vergelijkbaar met de Smile route. De manier waarop de figuurtjes zijn afgebeeld bepaald welke richting je moet nemen. Deze route is altijd een kwestie van goed lezen. Triviant route Deze route wordt ook wel de Quiz route genoemd. Om bij een kruising de juiste richting te kunnen bepalen, moet je eerst een multiple choice vraag oplossen. Als je op een kruising staat kan het het volgende betekenen: Antwoord A = Links, B = Rechts en C is rechtdoor. Bij een T-splitsing of een vijfsprong krijg je natuurlijk 2 of 4 mogelijke antwoorden. Aangezien je met een ploeg van 5 of 6 personen loopt, zullen de vragen vrij pittig zijn. Toch zijn er mogelijkheden om te controleren of je nog steeds goed loopt. Indien je een vraag hebt met 3 antwoorden en je komt bij een T-splitsing, dan zit je niet goed. Je kunt dan nagaan waar je hebt getwijfeld, teruggaan en de fout rechtzetten. Foto route Door middel van een aantal foto's wordt de te volgen route aangegeven. Er zijn vele mogelijkheden om met behulp van foto's een route te maken. Hieronder wordt de te volgen richting door iemand aangegeven. Een pijl kan natuurlijk ook volstaan. Ook hebben we eens een herkenbaar punt met bijbehorende aanwijzing gebruikt. In het donker wordt dit natuurlijk een geheel ander verhaal.

10 Kralen route De routeaanwijzingen hebben hier de vorm van verschillende kralen die aan een touwtje zitten. In het onderstaande voorbeeld wordt linksaf aangegeven door een blauwe kraal, rechts door een rode en rechtdoor door een gele. De groene kraal geeft het startpunt aan. Kruispeiling Voor de kruispeiling is kennis nodig van kaartlezen, er moeten namelijk 4 coördinaten gevonden worden op de kaart. Door met deze 4 punten twee lijnen te teken die elkaar kruizen kom je op een punt uit, het punt van de volgende post. Begin punt is A, punt B moet gevonden worden. Bij de blanco kaart worden de volgende gegevens gegeven: w // 6085 x // 6163 y // 6200 z // 4645

Pooltocht 2015 Routetechnieken

Pooltocht 2015 Routetechnieken Strippenkaart Pooltocht 2015 Routetechnieken Een stripkaart (ofwel een kaart die "gestript" is van overbodige informatie), ook wel ten onrechte strippenkaart genoemd, kun je zien als een oleaat met zijwegen

Nadere informatie

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel

Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken Verkenners Scouting Boekel Tochttechnieken In dit boekje worden een aantal verschillende tochttechnieken uitgelegd: - Situatieschets - Bolletje pijltje - Streepjestocht - Fototocht - Kralentocht

Nadere informatie

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken

Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken Tochttechnieken Een overzicht van de meest gebruikte tochttechnieken In dit boekje vindt je uitleg van tochttechnieken die we veel bij Scouting gebruiken. Dit boekje kan je helpen bij het leren van technieken

Nadere informatie

Landkaarten en coördinaten

Landkaarten en coördinaten Landkaarten en coördinaten Wat is nu eigenlijk een landkaart? Nou, hou je vast. Op een landkaart staat op een plat vlak een verkleind en toegelicht beeld van een bepaald deel van het aardoppervlak afgedrukt.

Nadere informatie

De vectorroute bestaat er in twee varianten: Met een vaste noordpijl en met een draaiende noordpijl.

De vectorroute bestaat er in twee varianten: Met een vaste noordpijl en met een draaiende noordpijl. De vectorroute In de vectorroute wordt de richting van de noordpijl gegeven, die wordt getekend met een dubbele poot. Deze noordpijl hoeft niet per definitie naar de bovenkant van de bladzijde te wijzen.

Nadere informatie

Inhoud. Tochttecknieken

Inhoud. Tochttecknieken Tochttechnieken N W O Z Auteur: Peter Colpa Impeesa-Zoetermeer www.impeesa-zoetermeer.nl Uitgave: 31 januari 2016 Inhoud Kruispuntenroute (KP-route)... 3 Kruispuntenroute met oriëntatiepunt... 3 Zoektocht

Nadere informatie

Tochttechnieken. Route bepalen met kaart en kompas. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008

Tochttechnieken. Route bepalen met kaart en kompas. Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Route bepalen met kaart en kompas Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Met dank aan: Scoutquest. Scouting Impeesa Amersfoort Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Duidelijkheid!...

Nadere informatie

Beste Gidsen, Wat gaan we doen? Zoals we hebben besproken gaan we jullie kennis van de tochttechnieken schriftelijk testen.

Beste Gidsen, Wat gaan we doen? Zoals we hebben besproken gaan we jullie kennis van de tochttechnieken schriftelijk testen. Uitleg Tochttechnieken 2014 Beste Gidsen, Wat gaan we doen? Zoals we 22-02-2014 hebben besproken gaan we jullie kennis van de tochttechnieken schriftelijk testen. Waarom gaan we het doen? We doen dit om

Nadere informatie

HIKE BOEKJE #RSW-NVF

HIKE BOEKJE #RSW-NVF HIKE BOEKJE #RSW-NVF #RSW-NVF RSW hikeboek 1 1. Versie beheer Versie nr Door wie Wat is er aangepast 1.0 Oplevering document 2.0 Bob Tump Jessica Makkinje Layout Route techniek toegevoegd Aanpassing in

Nadere informatie

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5 Tochttechnieken Cursus Bijlage cursus 5 Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Inhoudsopgave 1. Kompas... 3 2. Kaarten... 4 3. Coördinaten... 5 4. Kruispeiling... 6 Jong Nederland,

Nadere informatie

Tekst. Zoeken. Kruispuntroute

Tekst. Zoeken. Kruispuntroute Tekst Je kunt natuurlijk gewoon in een tekst uitleg krijgen waarin staat hoe je moet lopen. Er wordt dan beschreven hoe de omgeving waar je loopt eruit ziet en waar je links, rechts, en rechtdoor moet

Nadere informatie

Richtingen, coördinaten en oriënteren

Richtingen, coördinaten en oriënteren 1 Richtingen, coördinaten en oriënteren Amundsenvendel Ermelo 2001 H USKY PUBLICATIES E r m e l o Pagina 2 Pagina 11 Inhoudsopgave Richtingen 3 De kaart schaal 4 Plaatsbepaling op de kaart het coördinatensysteem

Nadere informatie

Bolletje-Pijltje routetechniek:

Bolletje-Pijltje routetechniek: Route Technieken Bolletje-Pijltje routetechniek: Bolletje-pijltje is een vrij eenvoudige techniek om een route aan te geven, en heeft wel wat weg van een kruispuntenroute. Het bolletje (dikke punt) staat

Nadere informatie

Stafkaart DOCK. Dropping Oudleiding Chiro Kaart hoogtelijn. kilometervak. akkerland. weiland. naaldbos. loofbos

Stafkaart DOCK. Dropping Oudleiding Chiro Kaart hoogtelijn. kilometervak. akkerland. weiland. naaldbos. loofbos DOCK hoogtelijn Stafkaart kilometervak akkerland weiland naaldbos loofbos s onverharde weg (bospad/zandweg/ ) verharde weg (asfalt/beton/ ) s Legende Stafkaart Kompas en kompas- schieten: Een typische

Nadere informatie

Wandel Experience Dag Route 7 KM. In samenwerking met:

Wandel Experience Dag Route 7 KM. In samenwerking met: Wandel Experience Dag Route 7 KM In samenwerking met: Beste wandelaar, Voor jullie ligt het routeboekje voor de wandeltocht van 7 Kilometer. Deze route is uitgezet door Scouting St. Hubertus, voor de Wandel

Nadere informatie

Inleiding. Wij hopen dat jullie iets aan dit boekje hebben tijdens de voorbereidingen en de hike zelf.

Inleiding. Wij hopen dat jullie iets aan dit boekje hebben tijdens de voorbereidingen en de hike zelf. JPG Hikewijzer Inleiding Voor je heb je de eerste uitgave van het hike boekje van de Johannes Post Groep. In dit boekje worden verschillende technieken behandeld die je onder een hike tegen kunt komen.

Nadere informatie

Hike Boekje #RSW-NVF

Hike Boekje #RSW-NVF Hike Boekje #RSW-NVF Inleiding Voor je heb je de heb je het Hike boekje voor de #RSW-NVF. De technieken die hierin behandeld worden zullen worden gebruikt tijdens de #RSW-NVF. Het boekje gaat onder andere

Nadere informatie

1 Smiley. 2 Fotoroute

1 Smiley. 2 Fotoroute Routetechnieken Inhoudsopgave 1 Smiley...3 2 Fotoroute...3 3 Kruispunten...4 3.1 Standaard kruispuntenroute...4 3.2 Kruispunt-noordpijlroute...4 4 Bolletje-Pijltje...5 5 Knopentocht / Kralentocht...6 6

Nadere informatie

ROUTE TECHNIEKEN. Scott W T 60 B INRIT VAN EEN PAAR METER ONVERHARDE WEG

ROUTE TECHNIEKEN. Scott W T 60 B INRIT VAN EEN PAAR METER ONVERHARDE WEG ROUTE TECHNIEKEN Scott W T 60 B A 9 35 1 4 3 4 INRIT VAN EEN PAAR METER 5 ONVERHARDE WEG 2 6 7 8 11 10 8 2 6 7 1 9 Als vervolg op de site, het geheel op pdf formaat. Samengesteld uit verschillende routeteksten.

Nadere informatie

Leerlingboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Leerlingboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Leerlingboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response. SLO, 2012 In deze les leer je: Dat je in een routebeschrijving de plaatsen duidelijk

Nadere informatie

Wandel Experience Dag Route 15 KM. In samenwerking met:

Wandel Experience Dag Route 15 KM. In samenwerking met: Wandel Experience Dag Route 15 KM In samenwerking met: Beste wandelaar, Voor jullie ligt het routeboekje voor de wandeltocht van 15 Kilometer. Deze route is uitgezet door Scouting St. Hubertus, voor de

Nadere informatie

Leerlingboekje Les 9 en 10. Naam:. Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Groep 8

Leerlingboekje Les 9 en 10. Naam:. Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Groep 8 Leerlingboekje Les 9 en 10 Naam:. Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Groep 8 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen Illustraties: S. Loenen SLO, 2018 1 Waarover gaan de lessen? In deze

Nadere informatie

4X4 DRIVERS ROADBOOKS

4X4 DRIVERS ROADBOOKS ROADBOOKS ROADBOOKS. ROADBOOKS hier volgen een aantal voorbeelden van wat je zoal kan tegenkomen in een Roadbook. Zoals het meest voorkomend is het bolleke-pijl systeem, maar ook stafkaart, ingetekende

Nadere informatie

Scoutinggroep JohnMcCormick. Zoetermeer. Hikeboekje. Scouts

Scoutinggroep JohnMcCormick. Zoetermeer. Hikeboekje. Scouts Scoutinggroep JohnMcCormick Zoetermeer Hikeboekje Scouts Zomerkamp 2011 1 De Hike Dit is het boekje wat je patrouille/ronde tijdens dit zomerkamp door de Hike heen helpt. Hierin staat alles wat je moet

Nadere informatie

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips

Winterse speurtochten. Algemene organisatietips Winterse speurtochten Een speurtocht lopen vinden kinderen vaak een erg leuk. Helaas kost het veel tijd om een originele speurtocht te bedenken en te maken. In dit artikel en de bijbehorende werkbladen

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE SCOUTS

INSTRUCTIEBOEKJE SCOUTS Neil Armstrong Scouting Groep INSTRUCTIEBOEKJE SCOUTS TOCHTTECHNIEKEN Auteur: Paul Engelen INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING pagina 3 2. KAART pagina 4 2.1 Schaal pagina 4 2.2 Kaarttekens pagina 4 2.3 Hoogtelijnen

Nadere informatie

Etappe 11 KONINKLIJKE REFLECTORROUTE

Etappe 11 KONINKLIJKE REFLECTORROUTE Etappe 11 KONINKLIJKE REFLECTORROUTE Aantal CP s: 2 (waaronder de deadline CP!) Deadline WP: Uiterlijk 17:40 uur moet je de mtb s hebben inleveren op het WP en de deadline CP checken!! Tijdschema: 17:40

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Les Deux Morvans. Wandel Gids. Les Deux Morvans

Les Deux Morvans. Wandel Gids. Les Deux Morvans Les Deux Morvans Wandel Gids Les Deux Morvans Les Deux Morvans - Avaux - 58370 Villapourçon - 0031(0)652468651 www.lesdeuxmorvans.nl info@lesdeuxmorvans.nl Overzicht wandelingen les Deux Morvans De wandelingen

Nadere informatie

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1

Lesbrief Assenstelsels. Versie 1 Versie 1 Datum: 11 juni 2011 Cursus: Docent: Taal in alle vakken Radha Gangaram Panday Door: Mario Hummeling, 1597628 Shafi Ilahibaks, 1540943 Cyril Bouwman, 1581806 Herman Hofmeijer, 1058201 Nico van

Nadere informatie

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling 19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een

Nadere informatie

Geocachen langs trage wegen

Geocachen langs trage wegen Geocachen langs trage wegen Wat? Geocaching is een avontuurlijke schattentocht waarbij je op basis van geografische coördinaten op zoek gaan naar een cache (verstopplaats). Deze cache is een waterdichte

Nadere informatie

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response, SLO 2012 Les 9 Hoe vind je de weg? Werkboekopdracht 1 Teken in de routekaart met

Nadere informatie

Sabeth van der Voort GAR1B 03/10/2014< Grafische interface Docent: Leon Kranenburg

Sabeth van der Voort GAR1B 03/10/2014< Grafische interface Docent: Leon Kranenburg Sabeth van der Voort GAR1B 03/10/2014< Grafische interface Docent: Leon Kranenburg De regels hebben allemaal dezelfde regelafstand. Daardoor loopt de tekst aan een stuk door. Het is een lap tekst waar

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken.

Verder zijn er toetsen bij de theorie en praktijk. Je hoort van jouw leraar wanneer je die moet maken. Voorwoord Beste leerling, Voor je ligt de map Stappenplan houtbewerken. Dit Stappenplan is speciaal geschreven voor leerlingen die praktijkonderwijs volgen, maar is ook te gebruiken in andere situaties.

Nadere informatie

BELANGRIJK: WEDSTRIJDREGLEMENT

BELANGRIJK: WEDSTRIJDREGLEMENT BELANGRIJK: wees rustig in natuurgebieden afval meenemen bij elke post is een vuilniszak aanwezig ROKEN en VUUR zijn natuurlijk absoluut verboden blijf op de paden en verniel niets! zet je mobieltje niet

Nadere informatie

MACHINES. ... en kralenkettingen. Onderzoeksprogramma Vierkant voor Wiskunde. Wiskundeclubs. Tristan Cranendonk & Joost Langeveld

MACHINES. ... en kralenkettingen. Onderzoeksprogramma Vierkant voor Wiskunde. Wiskundeclubs. Tristan Cranendonk & Joost Langeveld MACHINES... en kralenkettingen. Onderzoeksprogramma Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Tristan Cranendonk & Joost Langeveld Kralenketting machines 1 Uitleg van de gebruikte symbolen: In de kantlijn staan

Nadere informatie

Inleiding. Les kalligrafie of sierschrijven met wasknijpers. doel. duur van de les. materialen. groep 5 t/m 8

Inleiding. Les kalligrafie of sierschrijven met wasknijpers. doel. duur van de les. materialen. groep 5 t/m 8 Les kalligrafie of sierschrijven met wasknijpers groep 5 t/m 8 Inleiding Deze werkwijze is grafo-cognitief. Dit houdt in dat de vaardigheid van de kinderen wordt geoefend, in samenhang met hun letterkennis.

Nadere informatie

Kangoeroe. Wallaroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd

Kangoeroe. Wallaroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd Kangoeroe de wereldwijde reken-, denk- en puzzelwedstrijd Aan alle Wallaroes en hun leerkrachten: veel succes en, nog belangrijker, veel plezier! 10 Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw Juist antwoord Geen antwoord

Nadere informatie

Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School

Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School Europa / Nederland Code OS020 outdoor school Niveau Nederland - Workshop kaart & kompas, 1 dag Verantwoord kompasgebruik vanuit diverse locaties in Nederland, Outdoor School Leren omgaan met kaart en kompas.

Nadere informatie

1. Wallaroeheeft3ouderebroers.Elkebroeristelkens3jaarouderdandevorige broer.wallaroeis12jaaroud.hoeoudisdeoudstebroervanwallaroe?

1. Wallaroeheeft3ouderebroers.Elkebroeristelkens3jaarouderdandevorige broer.wallaroeis12jaaroud.hoeoudisdeoudstebroervanwallaroe? Juist antwoord Geen antwoord Fout antwoord Wedstrijdduur Rekentoestel 5 punten 1 punt 0 punten 75 minuten niet toegelaten 1. Wallaroeheeft3ouderebroers.lkebroeristelkens3jaarouderdandevorige broer.wallaroeis12jaaroud.hoeoudisdeoudstebroervanwallaroe

Nadere informatie

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl

Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl Foto puzzel wandeltocht 2012 Umfassungsweg Delden Twickel www.noaberbuitensport.nl De Umfassungsweg is een wandelroute van ca. 9 km die de mooiste landschappen van het landgoed Twickel in een vloeiende

Nadere informatie

Sjonnies: Richard, Remon en Roy Strating; Richard Holst; Jan en Damy Lensen en Floor; Jildert Visser. Nr. 34. (B); 18:12u-01:50u (looptijd: 7:38u).

Sjonnies: Richard, Remon en Roy Strating; Richard Holst; Jan en Damy Lensen en Floor; Jildert Visser. Nr. 34. (B); 18:12u-01:50u (looptijd: 7:38u). Verslag van de Sjonnies (Assen) Van de 36 ste Wampex Georganiseerd door Stichting Wampex Nederland Opsterlandse Wampex 9-10 dec 2011, Bakkeveen en omgeving Sjonnies: Richard, Remon en Roy Strating; Richard

Nadere informatie

Reglement fotozoektocht

Reglement fotozoektocht Reglement fotozoektocht Er kan deelgenomen worden aan de zoektocht van 31 maart tot en met 15 april 2018. Uiterlijk op maandag 16 april 2018 moet het deelnemingsformulier ingediend worden in Lokaal Dienstenstencentrum

Nadere informatie

KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN

KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN KOMPAS(STREKEN) EN ROUTETECHNIEKEN DE 32 KOMPASSTREKEN Een kompasstreek, windstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25º (graden). Het wordt gebruikt voor het globaal

Nadere informatie

Logische schakelingen

Logische schakelingen Logische schakelingen Logische schakelingen Stel: we maken een schakeling met twee schakelaars en één lamp. Dan kunnen we dat op de volgende manieren doen: We maken een serieschakeling van de twee schakelaars:

Nadere informatie

Reader oriëntatietechnieken

Reader oriëntatietechnieken Reader oriëntatietechnieken Inhoud 1. Schaal 2. Legenda 3. Coördinatenstelsels 4. Soorten kompassen 5. Declinatiecorrectie 6. Inclinatie 7. Kaart op het noorden leggen 8. Looprichting bepalen 9. Koers

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

St. Scouting St. Franciscus Wijchen

St. Scouting St. Franciscus Wijchen (Land)kaarten Een kaart geeft ons een schat aan informatie over de omgeving waarin we op pad zijn. Maar om al die informatie te kunnen gebruiken moet je natuurlijk wel weten waar je het kunt vinden. Daarom

Nadere informatie

U start bij het beeld van Albert Mol en loopt de Dorpsstraat in richting de kerk.

U start bij het beeld van Albert Mol en loopt de Dorpsstraat in richting de kerk. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 20 KM : Gelderland - Achterhoek : Laren : Plein bij (div horeca) : Deventerweg 1 : 7245 AW Laren RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden

Nadere informatie

bijlagen groep 7 en 8

bijlagen groep 7 en 8 bijlagen groep 7 en 8 bijlage 1 roosterloopdiagram tips met 5 eindpunten Is ook beschikbaar als PowerPoint-slide. Zet bij elke splitsing twee kleine pijltjes die de looprichting aangeven om te voorkomen

Nadere informatie

Hoe leer ik uit... Naam: Klas:

Hoe leer ik uit... Naam: Klas: Hoe leer ik uit... Naam: Klas: 1 Inhoud Woorden... 3 Flashcards... 3 Opschrijven... 3 WRTS... 3 Tekenen... 4 Stones... 5 Flashcards Opschrijven - WRTS... 5 Het thema van de Stone... 5 Stukjes combineren...

Nadere informatie

GPS - CURSUS. Peter Sinot Vragen: Downloaden PDF: Peter Sinot -

GPS - CURSUS. Peter Sinot Vragen: Downloaden PDF:  Peter Sinot - GPS - CURSUS Peter Sinot Vragen: peter@sinot.nl Downloaden PDF: www.sinot.nl Peter Sinot - peter@sinot.nl - Wat wil je met een GPS? - Hoe werkt de GPS - Wat kun je met een GPS - Wat zijn: - waypoints -

Nadere informatie

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven Vanuit het noordwesten (A2 s-hertogenbosch): Houd vanuit de A2 afslag Eindhoven Centrum / Nijmegen aan. Volg de lange, scherpe bocht naar links en volg deze

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Ruimtelijke oriëntatie, werkbladen

Ruimtelijke oriëntatie, werkbladen Ruimtelijke oriëntatie, werkbladen Omschrijving Werkbladen voor groep 6. De kinderen oefenen links-rechtsoriëntatie en de windrichtingen. Nodig Kleurpotloden. De kinderen kunnen in tweetallen werken maar

Nadere informatie

Running on Sunshine. Uitleg Fietsroutes

Running on Sunshine. Uitleg Fietsroutes Uitleg Fietsroutes De routes voor auto- en fietsteams zijn verschillend, maar de routebeschrijvingen zijn gelijk van opzet. Autoploegen Bij autoploegen is het gebruikelijk dat er met twee auto s of busjes

Nadere informatie

EN DE PUZZELOPLOSSINGEN TEKST EN TEKENINGEN VAN HET DTT

EN DE PUZZELOPLOSSINGEN TEKST EN TEKENINGEN VAN HET DTT EN DE PUZZELOPLOSSINGEN TEKST EN TEKENINGEN VAN HET DTT Nederlandse Uitgave Mei 2001 Oplossing puzzel 1: De snelste route naar het eten Lengte route I: 14.2cm Lengte route II: 16.4cm Lengte route III:

Nadere informatie

Biljarten op een ellips. Lab kist voor 3-4 vwo

Biljarten op een ellips. Lab kist voor 3-4 vwo Biljarten op een ellips Lab kist voor 3-4 vwo Dit lespakket behoort bij het ellipsvormige biljart van de ITS Academy. Ontwerp: Pauline Vos, in opdracht van Its Academy Juni 2011 Leerdoelen: - kennismaken

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Uitleg: In de bovenstaande oefening zie je in het eerste blokje een LEES en een SCHRIJF opdracht. Dit is nog lesstof uit het tweede trimester.

Uitleg: In de bovenstaande oefening zie je in het eerste blokje een LEES en een SCHRIJF opdracht. Dit is nog lesstof uit het tweede trimester. In onderstaande oefeningen zijn kleuren gebruikt. Deze dienen aleen om de structuren makkelijker terug te kunnen herkennen. Ze worden niet standaard zo gebruikt. De dunne rood/roze balken zijn ook geen

Nadere informatie

INDELING LESPLAN RESULTATEN EN BEOORDELING VOORBEREIDING DOOR DOCENT AANSTURING. OVERZICHT: Lesplan 1

INDELING LESPLAN RESULTATEN EN BEOORDELING VOORBEREIDING DOOR DOCENT AANSTURING. OVERZICHT: Lesplan 1 OVERZICHT: Lesplan 1 ROUTES Klassen/groepen: Groep 2 Grootte groep: Paren Voorbereidingstijd: 5 minuten Totale tijd: 100 minuten Activiteiten: 4 INDELING LESPLAN Activiteit 1: Wees een robot 25 minuten

Nadere informatie

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1

tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 tekentaken [ TO ] technisch tekenen [ A ] BA VA RZA graa klas 1 Waaraan moet een technische tekening voldoen? Ontwerpers werken hun ideeën eerst uit in de vorm van schetsen. Schetsen is snel tekenen uit

Nadere informatie

Toerklasse - voorlopige ideale controlekaarten

Toerklasse - voorlopige ideale controlekaarten Toerklasse - voorlopige ideale controlekaarten Toerklasse - uitleg kaart 1-1 door de stad naar pijl 1 en op de dijk (RC B) de kortste route naar punt 2 is langs de (RC N) na punt 2 lus tegen de wijzers

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Zoek- en verwijzingsfuncties

Hoofdstuk 16: Zoek- en verwijzingsfuncties Hoofdstuk 16: Zoek- en verwijzingsfuncties 16.0 Inleiding Eén van de belangrijkste functies binnen Excel is de mogelijkheid om te zoeken naar een specifieke waarde binnen een groot aantal cellen met gegevens.

Nadere informatie

Route 6: Waldhistorischer Lehrpfad (2 de rode route)

Route 6: Waldhistorischer Lehrpfad (2 de rode route) Route 6: Waldhistorischer Lehrpfad (2 de rode route) Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 4,6 km.(± 1,5 uur) 78 meter (laagste punt is

Nadere informatie

Wandelzoektocht in het provinciaal domein Puyenbroeck. Kijk uit je doppen terwijl je geniet van een mooie, zomerse wandeling

Wandelzoektocht in het provinciaal domein Puyenbroeck. Kijk uit je doppen terwijl je geniet van een mooie, zomerse wandeling Wandelzoektocht 2017 in het provinciaal domein Puyenbroeck Kijk uit je doppen terwijl je geniet van een mooie, zomerse wandeling Deelnameformulier wandelzoektocht van 1 april tot 30 september 2017. Deelname

Nadere informatie

: Hotel Restaurant Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 80% onverhard. Route samengesteld door Wandelvanuit.nl.

: Hotel Restaurant Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 80% onverhard. Route samengesteld door Wandelvanuit.nl. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 12 KM : Drenthe : Ees : Hotel Restaurant Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees Bijzonderheden : Bos, heide, stormbos : 80% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door

3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER. Ontwikkeld door 3D-DIEREN MAAK DIEREN MET DE LASERSNIJDER TEKENING MAKEN 1 De kinderen gaan een tekening maken met een dikke donkere stift. Met dikke stiften vermijd je dunne lijnen die later in het proces lastig kunnen

Nadere informatie

Alle noten op de lijnen (E)en (G)oede (B)oer (D)ie (F)ietst 2 Alle noten tussen de lijnen F A C E FACE is het engelse woord voor gezicht Voor de notennamen gebruiken we de eerste 7 letters van het alfabet:

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Begin 1 ste leerjaar Voor de afname leg je aan iedereen kort de betekenis uit van de tekens =, < en > a.d.h.v.

Nadere informatie

Ondersteuning activiteit Promo-affiche met licht

Ondersteuning activiteit Promo-affiche met licht Ondersteuning activiteit Promo-affiche met licht Tijdens deze activiteit ga je foto s te maken waar je figuren ziet die je vormt met lichtjes. Wat betreft de instellingen om dit te bekomen is het voldoende

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken Les 1: Een stripverhaal schrijven Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl over Donald Duck. 2. Er wordt veel verteld

Nadere informatie

Rekentermen en tekens

Rekentermen en tekens Rekentermen en tekens Erbij de som is hetzelfde, is evenveel, is gelijk aan Eraf het verschil, korting is niet hetzelfde, is niet evenveel Keer het product kleiner dan, minder dan; wijst naar het kleinste

Nadere informatie

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 24 km Schaapskooi tegenover het gemeentehuis Exloo parkeerplaats bij Vakantiepark Hunzepark in Gasselternijveen 1

Nadere informatie

Lefier Groningen. Routebeschrijving en parkeren

Lefier Groningen. Routebeschrijving en parkeren Lefier Groningen Routebeschrijving en parkeren Routebeschrijving Het nieuwe adres is: Winschoterdiep 50, 9723 AB Groningen Openbaar vervoer Bus In de omgeving van het kantoor zijn twee bushaltes beschikbaar.

Nadere informatie

Binnen Scouting Nederland wordt veel met het zogenaamde Recta kompas gewerkt. Aan dit kompas kunnen we verschillende onderdelen benoemen.

Binnen Scouting Nederland wordt veel met het zogenaamde Recta kompas gewerkt. Aan dit kompas kunnen we verschillende onderdelen benoemen. 3. KAART EN KOMPAS. Wanneer je een tocht gaat maken is het be1angrijk iets van het werken met kaart- en kompastechnieken af te weten. Je bent vast al eens met bepaalde onderdelen in aanraking geweest.

Nadere informatie

Routebeschrijving per auto

Routebeschrijving per auto Routebeschrijving per auto Als u besluit met de auto naar Utrecht te komen, houdt u er dan rekening mee dat de binnenstad van Utrecht slecht bereikbaar is met de auto. Tevens geldt in de binnenstad een

Nadere informatie

Jubileum Route Size: (regular) Difficulty: Terrain:

Jubileum Route Size: (regular) Difficulty: Terrain: Inleiding Jubileum Route Size: (regular) Difficulty: Terrain: Aangezien dit de Jubileum route van het DCE is kom je op deze route verschillende navigatie technieken, caches en vragen tegen die we de afgelopen

Nadere informatie

Routebeschrijving. U rijdt naar Den Haag Rijksweg A12 helemaal uitrijden tot het einde (bij de verkeerslichten).

Routebeschrijving. U rijdt naar Den Haag Rijksweg A12 helemaal uitrijden tot het einde (bij de verkeerslichten). Naar Rietdijk B.V. Noordeinde 41 2514 GC Den Haag Routebeschrijving 070-3647957 06-20479585 info@rietdijk-veilingen.nl www.rietdijk-veilingen.nl U rijdt naar Den Haag Rijksweg A12 helemaal uitrijden tot

Nadere informatie

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard

: Rondom Bakkeveen. : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West. : 80% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17.5 KM : Friesland : Rondom Bakkeveen : De Drie Provinciën : Bakkeveenseweg 15 : 9343 YB Een West Bijzonderheden : Hei, bos mooie vennen : 80% onverhard RA = Rechtsaf

Nadere informatie

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording

TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek. Kerndoel 46. Toelichting en verantwoording TULE - ORIËNTATIE OP JEZELF EN DE WERELD KERNDOEL 46 162 TULE inhouden & activiteiten Oriëntatie op jezelf en de wereld - natuur en techniek Kerndoel 46 De leerlingen leren dat de positie van de aarde

Nadere informatie

Rekenregels voor het differentiëren

Rekenregels voor het differentiëren Rekenregels voor het differentiëren Wisnet-HBO update febr. 2010 1 Inleiding Als je nog niets over differentiëren weet, kun je beter eerst naar de les "Wat is Differentiëren" gaan. Verder zijn er Maplets

Nadere informatie

LOPUC. Een manier om problemen aan te pakken

LOPUC. Een manier om problemen aan te pakken LOPUC Een manier om problemen aan te pakken LOPUC Lees de opgave goed, zodat je precies weet wat er gevraagd wordt. Zoek naar grootheden en eenheden. Schrijf de gegevens die je nodig denkt te hebben overzichtelijk

Nadere informatie

ORIENTATIE - INDOOR. Deckers Gert en Huysmans Bert.

ORIENTATIE - INDOOR. Deckers Gert en Huysmans Bert. ORIENTATIE - INDOOR Deckers Gert en Huysmans Bert. Oriëntatie-indoor. Deckers Gert: school de berk Hasselt, K.I.D.S. Hasselt (gert.deckers@deberk.be) Huysmans Bert: school de Berk Hasselt (huysmans.bert@deberk.be)

Nadere informatie

Werkwoordspelling. Tegenwoordige tijd persoonsvorm

Werkwoordspelling. Tegenwoordige tijd persoonsvorm Werkwoordspelling Tegenwoordige tijd persoonsvorm Ik loop hij loopt wij lopen Dit boekje is gemaakt om de werkwoordspelling van de persoonsvorm in de tegenwoordige tijd te leren. Als je goed de regels

Nadere informatie

ROUTE BESCHRIJVINGEN. 1-4-2008 looproutes 1

ROUTE BESCHRIJVINGEN. 1-4-2008 looproutes 1 ROUTE BESCHRIJVINGEN 1-4-2008 looproutes 1 Alle routes in dit overzicht zijn gelopen door Hans Cuvelier en Steven Hummel in hun voorbereiding op de New YORK marathon. De afstanden zijn vastgelegd middels

Nadere informatie

Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen

Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: de vorm van je ontwerp (bijvoorbeeld: vierkant, langwerpig, rond,

Nadere informatie

Uitleg Nacht van Venlo 2011 Toerklasse 2e traject BEGINNERS (Beg) & GEVORDERDEN (Gev) 6 U. 11 Beg. 11 Gev. V Bij de opdracht Na het nummer "9126"

Uitleg Nacht van Venlo 2011 Toerklasse 2e traject BEGINNERS (Beg) & GEVORDERDEN (Gev) 6 U. 11 Beg. 11 Gev. V Bij de opdracht Na het nummer 9126 Uitleg Nacht van Venlo 2011 Toerklasse 2e traject BEGINNERS () & GEVORDERDEN () Opdr. GOED FOUT Uitleg 2 M Z De teksten stonden gewoon volledig op 2 borden. Niet meer en niet minder. Dus uitvoerbaar en

Nadere informatie

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave

Thema 3 Vervoer. Inhoudsopgave Thema 3 Vervoer Inhoudsopgave 3.1 Met de taxi 155 3.2 Regels in het verkeer 156 3.3 De tijd 157 3.4 Reizen met de trein 160 3.5 Wie, wat, waar? 161 3.6 Komen en gaan 163 3.7 Reizen met de auto 165 3.8

Nadere informatie

LEVE KANGOEROE A A B E C G D K E N

LEVE KANGOEROE A A B E C G D K E N OpdegrondstaatLEVEKANGOEROE.JillstaatopdeletterL.Zespringt telkens 1 letter vooruit. Arthur staat op de laatste letter. Hij springt telkens 1 letter terug. Jill en Arthur springen telkens op hetzelfde

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

Wandelroute dag 1. Schematische weergave, niet op schaal Geschatte wandeltijd exclusief pauzes: 5,5 uur rustig wandelen

Wandelroute dag 1. Schematische weergave, niet op schaal Geschatte wandeltijd exclusief pauzes: 5,5 uur rustig wandelen Routeboekje Dag 1 1 Wandelroute dag 1 Schematische weergave, niet op schaal Geschatte wandeltijd exclusief pauzes: 5,5 uur rustig wandelen 41 29 85 12 28 74 93 92 82 94 95 2 De gebruikte symbolen en hun

Nadere informatie

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11

Meetkunde 015. Opgave 1 Teken een route. Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km. Naam: Meetkunde 015 September / 11 Meetkunde 015 Liniaal Eiland : Doel : Kaartlezen Tekenen van een route op een kaart met schaal Potlood Opgave 1 Teken een route. Hoeveel kilometer is je route? km Opgave 2 Teken een route. Hoeveel kilometer

Nadere informatie