Na alle voorbereidingen vanaf 2 e helft 2015 (na het broedseizoen).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Na alle voorbereidingen vanaf 2 e helft 2015 (na het broedseizoen)."

Transcriptie

1 Q&A Baggerwerkzaamheden Oosterdelgebied Versie oktober 2014 Nr Vraag Antwoord 1 Wanneer stelt het een nieuw baggerplan op voor het Oosterdelgebied? Het voert de werkzaamheden uit naar aanleiding van de overdracht van het stedelijk water van de gemeente naar het waterschap. In de loop van 2014 wordt een nieuw baggerplan opgesteld. 2 Wanneer wordt er weer gebaggerd in het Oosterdelgebied? 3 Hoe lang duurt het voordat heel het Oosterdelgebied is gebaggerd? 4 Wanneer gaat het inmeten of er te veel bagger ligt? 5 Hoeveel bagger is er gemeten? 6 Wat wordt er bedoeld met overdiepte? 7 Wat is de Legger wateren? Na alle voorbereidingen vanaf 2 e helft 2015 (na het broedseizoen). Het gehele Oosterdelgebied hoeft niet in zijn totaliteit gebaggerd te worden, dit is de uitkomst van het waterbodemonderzoek welke is uitgevoerd in de periode september 2013 maart Als er in 2015 gestart wordt kan in 2017 alles klaar zijn. Er wordt geschat dat het baggeren maximaal 2 jaar in beslag neemt. De feitelijke baggerwerken duren korter, maar de definitieve planning hangt af van onderzoek naar lokale afzetmogelijkheden voor baggerspecie. Het inmeten heeft vanaf het september 2013 tot begin maart 2014 plaatsgevonden ten behoeve van het waterbodemonderzoek. Er is gemeten volgens de nieuwe Legger wateren met in achtneming van de brede kijk legger. De gewenste diepte voor perceelsloten is 75 cm, voor vaarsloten 130 cm en voor doorgaand vaarwater 150 cm, waarbij het waterschap een overdiepte hanteert van 15 cm. Totaal is er circa m3 bagger aanwezig in het Oosterdelgebied. Hiervan zal, verspreidt over het Oosterdelgebied, ongeveer een derde worden verwijderd om te voldoen aan de gestelde eisen voor de diepte van de verschillende sloten. Het waterschap hanteert bij het baggerwerk een extra diepte om toekomstige baggeraanwas op te vangen. De legger is onlosmakelijk verbonden met de keur en algemene regels bij de keur. De keur is het wetboek voor waterbeheerders, er staat in wat mag en wat moet. In de legger staat waar de keur van toepassing is. De legger bestaat uit een toelichting en een geografisch informatiesysteem (GIS). In het GIS is voor elk oppervlaktewater en de bijbehorende kunstwerken omschreven op welke afmetingen deze minimaal moeten worden onderhouden en wie daarvoor verantwoordelijk is. Meer informatie vindt u op de website van het bij Legger Wateren.

2 8 Wat is de brede kijk op de legger? 9 Wanneer krijg ik met de legger te maken? 10 Bij welke waarden is het noodzakelijk om te 11 Ben ik onderhoudsplichtig voor de sloot bij mijn perceel? 12 Ik ben onderhoudsplichtig voor de sloot bij mijn perceel, hoe weet ik of ik moet 13 Ik ben onderhoudsplichtig, hoe kan ik mijn sloot 14 Ben ik alsnog verplicht schouw op onderhoud uitvoeren, als er toch gebaggerd gaat worden? Recentelijk heeft er een leggerwijziging plaatsgevonden, deze is per 10 september 2014 van kracht gegaan. Volgens de nieuwe legger dienen perceelsloten in het Oosterdelgebied op 40 cm waterdiepte te worden onderhouden. Dit is voldoende voor de aan- en afvoer van het water. Voor de recreatievaart is dit echter minder gunstig, omdat de sloten ondieper worden. Vandaar dat er voor is gekozen in dit gebied een brede kijk te hanteren, waarbij de oude leggermaat van minimaal 75 cm wordt gebruikt. Als u in de legger bent aangewezen als onderhoudsplichtige van een sloot of kunstwerk. Het is dan mogelijk dat u wordt aangeschreven tijdens de schouw, wanneer hier onderhoud moet worden uitgevoerd. Op basis van de inmetingen wordt bepaald of het noodzakelijk is bepaalde trajecten te baggeren. Volgens de brede kijk legger is de minimum diepte in perceelsloten 75 cm. De vaarsloten hebben een diepte van 130 cm hebben en het doorgaande vaarwater 150 cm. Wanneer geconstateerd wordt dat er gebaggerd moet worden, wordt dit opgenomen in het baggerplan. Dit is aangegeven in de Legger wateren. Deze vindt u op de website van het. U kunt ook contact opnemen met het schouwteam via het algemene nummer of schouw@hhnk.nl. U kunt de hoeveelheid bagger in de sloot zelf meten. Voor een instructie kunt u terecht op de website van het Tijdens het waterbodemonderzoek in het Oosterdelgebied is door een peilploeg van een adviesbureau ook in de perceelsloten middels een dwarsprofiel de baggerlaag ingemeten. Mocht de sloot momenteel niet voldoen aan de brede kijk legger + 15 cm overdiepte, dan bent u in het voorjaar van 2014 door een medewerker van het benaderd om u over de lokale situatie te informeren. U kunt een loonbedrijf inschakelen om het werk voor u en eventueel uw buren uit te voeren. Mogelijk kunt u tegen een vergoeding meeliften met de uitvoerder van het. Hier wordt u tijdig over geïnformeerd. Ja, dit hoor bij de onderhoudsplicht.

3 15 Waarom moet er gebaggerd worden? 16 Ik ben als particulier niet benaderd door het over de baggerlaag in onze perceelsloot. Waarom is mij niet gevraagd om mee te liften met het baggerwerk door het waterschap? 17 Wat is de planning voor het nieuwe baggerplan? We controleren de watergangen in het beheergebied regelmatig op diepte. Als blijkt dat er een te dikke laag modder op de bodem ligt, is het nodig om te baggeren. Een sloot die te ondiep is kan zijn functie namelijk niet goed meer vervullen in het aan- en afvoeren van water. Daarnaast is de zuurstof snel op als er weinig water in de sloot staat. Vissen, planten en andere organismen kunnen er niet meer leven. De kwaliteit van het water gaat dan snel achteruit. Voor een gezond slootmilieu is het dus belangrijk dat er voldoende water in de sloot aanwezig is en te veel aan bagger wordt verwijderd. Zonder baggeren zou recreatie in de vorm van varen, vissen en schaatsen in het bijzondere Oosterdelgebied onmogelijk worden. Uit de inpeiling is gebleken dat er nog voldoende diepte aanwezig is in de betreffende perceelsloot. Indien u toch meent dat er gebaggerd moet worden (en mee wilt liften) kunt u dit nog t/m december 2014 aangeven bij de heer R. Wijman van het waterschap. Vervolgens vindt dan nog afstemming plaats. Procedure baggerwerk in stappen: Voorbereiding (inmeten hoeveelheden en kwaliteit) > Gereed Huisbezoek/afstemming particulieren met onderhoudsplicht > Gereed Locaties voor storten bagger bepalen > In afronding Bestek opstellen > 2 e helft 2014 Informeren particulieren (welke mee willen liften met baggerwerk door ) per brief > Eind november 2014 Bestek op de markt zetten > 1 e helft 2015 Aannemer selecteren en gunnen > 1 e helft 2015 Start uitvoering baggerwerkzaamheden > 2 e helft 2015 Wekelijks inloopspreekuur tijdens uitvoering voor omwonenden > 2 e helft eind 2016

4 18 Wat is de rol van de Belangenvereniging Groot Oosterdel (BGO) bij het baggerplan? 19 Wat kost het om te 20 Wat kost het mij als particulier om te 21 Hoe wordt vastgesteld hoeveel bagger er uit mijn sloot komt? 22 Wat gebeurt er met onze beschoeiing? 23 Wat doet het als er een botenhuis/steiger in de weg ligt? 24 Dienen voorafgaande aan het baggerwerk afgemeerde boten te worden verwijderd? 25 Wordt er tijdens de uitvoering rekening gehouden met eventuele baggertoeloop vanuit aangrenzend water naar particuliere perceelsloten? De BGO is vanaf een vroeg stadium betrokken bij het nieuwe baggerplan. De BGO behartigt de belangen van het Oosterdelgebied en zorgt voor informatievoorziening naar de leden. De baggerkosten bedragen normaliter 20,- tot 25,- per m3. Dat is incl. transport- en stortkosten. Vooraf wordt afgesproken hoe de baggerkosten verrekend wordt met particulieren die mee willen doen. Als globale richtlijn kan uitgegaan worden van ca. 600 á 1200 per bewoner voor de particuliere sloten van ca. 50 á 100 meter uitgaande van schone en dus bruikbare bagger. De kwaliteit en hoeveelheid is vastgesteld tijdens het waterbodemonderzoek, hier worden particulieren die willen meeliften persoonlijk over ingelicht in de 2 e helft van Door inpeiling vooraf en uitpeiling achteraf in opdracht van het wordt vastgesteld hoeveel bagger er uit de sloot is gehaald. Het verschil is afgevoerd en wordt in rekening gebracht. De peilwerkzaamheden worden verricht door erkende veldwerkers. Er wordt in het midden van de sloot gebaggerd. De beschoeiing moet voldoende sterk zijn en niet op de bagger moeten leunen om overeind te blijven. De perceeleigenaar is ook verantwoordelijk voor de beschoeiing van zijn perceel. Als de aannemer er niet bij kan zal de bagger niet door HHNK weggehaald worden. Ter voorkoming van schade zal de baggeraannemer, voor uitvoering, een informatiebrief sturen aan de aanliggende perceeleigenaren. Hierin wordt tevens verzocht om eventuele obstakels uit de watergang te verwijderen zoals bootjes, surfplanken, zuigkorven etc.). Dit wordt meegenomen in de berekeningen van de aannemer.

5 26 Hoe wordt de bagger afgevoerd? 27 Waar gaat de bagger heen en wordt gezocht naar de voordeligste oplossing? 28 Wat is de kwaliteit van de ingemeten bagger? 29 Wat is het resultaat van het onderzoek naar explosieven? (NGE) 30 Wat gebeurt er met de verontreinigde bagger? 31 Wordt er rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna? 32 Krijgen we nog de datum van start te horen? 33 Zijn er tijdens de baggerwerken stremmingen te verwachten in het doorgaand vaarwater? Afhankelijk van de wijze waarop er gebaggerd wordt vindt het transport plaats. Dit zal verder uitgewerkt worden in het baggerplan. Ingeval het wordt afgevoerd naar baggerdepot de Druppels (Geestmerambacht) zal het transport per vrachtwagen gaan. De transportroute en opstellocaties wordt in overleg met de gemeente besproken. Opstellocaties zijn tijdelijke locaties waar de bagger overgeladen wordt in middel van vervoer. Het overgrote deel van de bagger zal worden vervoerd naar het baggerdepot "Druppels" (Geestmerambacht). Deze bagger zal na indroging elders weer nuttig worden toegepast. Een deel van de bagger zal plaatselijk verwerkt worden in wegbermen van het Oosterdelgebied. Ook zal een gedeelte op de boezemkade van het kanaal Alkmaar (Omval) Kolhorn worden aangebracht. Uiteraard wordt lokaal op de kant verwerkte bagger na indroging netjes afgewerkt en ingezaaid. Stichting Veldzorg heeft de wens om bagger te verspreiden over diverse eilandjes in het zuidelijk deel van het Oosterdelgebied. Dit onderzoek loopt momenteel nog. Een klein gedeelte van de totale baggerhoeveelheid (welke niet geschikt is voor hergebruik) zal worden afgevoerd naar een erkende stortlocatie te Nauerna. Het overgrote deel van de bagger in het Oosterdelgebied is verspreidbaar over het aangrenzende perceel. Op 2 locaties is de bagger verontreinigd, dit zal op deskundige wijze worden verwijderd en afgevoerd naar een erkende stortlocatie te Nauerna. Het gehele onderzochte gebied is niet verdacht op NGE. Het onderzoek is verricht volgens de huidige wetgeving op dit gebied. Deze bagger wordt volledig tot de harde bodem verwijderd. De baggerwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd conform de gedragscode flora en fauna van het. Meer informatie hierover vindt u op onze website. Hier wordt u tijdig over geïnformeerd via de lokale media. Op de gebiedspagina Langedijk op onze website ( vindt u de meest recente planning. Het kan mogelijk zijn dat tijdens de uitvoering van het baggerwerk een bepaalde watergang tijdelijk gestremd is vanwege baggermaterieel. De aannemer zal hiervoor op voldoende afstand tekstborden aanbrengen.

6 34 Wordt er rekening gehouden met evenementen in het gebied zoals de Lichtjesavond? 35 Er wordt toch niet gebaggerd tijdens een vorstperiode i.v.m. mogelijke schaatstochten? In de voorbereidingsfase worden grotere evenementen geïnventariseerd via de gemeente, zodat hier rekening mee gehouden kan worden tijdens de uitvoering. Indien er in een watergang van kant tot kant ijsgang is ontstaan dient de aannemer zijn werkzaamheden te staken. Deze maatregel volgt uit de Gedragscode Flora- en fauna van het.

Resultaat inventarisatie en plan van aanpak wegwerken achterstanden baggeren.

Resultaat inventarisatie en plan van aanpak wegwerken achterstanden baggeren. Bijlage II Resultaat inventarisatie en plan van aanpak wegwerken achterstanden baggeren. Lemstervaart, gemeente Lemsterland Datum: xxxxxxx pagina 1 1. INLEIDING 1.1 Doel Dit document heeft tot doel de

Nadere informatie

Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland

Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland Handreiking waterbodemkwaliteitskaart Delfland Inleiding Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft op 19 februari 2015 een waterbodemkwaliteitskaart (WBKK) vastgesteld. De WBKK van Delfland is een belangrijk

Nadere informatie

Het waterschap heeft de volgende onderzoeken uitgezet om het baggerwerk te kunnen voorbereiden:

Het waterschap heeft de volgende onderzoeken uitgezet om het baggerwerk te kunnen voorbereiden: Vragen en antwoorden baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Waarom is het nodig om te baggeren? Baggeren in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel is nodig om een goede aan- en afvoer van water te kunnen

Nadere informatie

Aan de slag met uw watergang Dit moet u weten over onderhoud aan watergangen

Aan de slag met uw watergang Dit moet u weten over onderhoud aan watergangen Aan de slag met uw watergang Dit moet u weten over onderhoud aan watergangen 13.0634 brochure WT.indd 1 Onderhoud is belangrijk Watergangen zorgen voor aanvoer, afvoer en berging van water. Goed onderhoud

Nadere informatie

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 1 Diepte-/profielschouw, wat en waarom? EEN SLOOT MOET EEN SLOOT BLIJVEN. Het is om meerdere redenen belangrijk dat de diepte en breedte van een sloot door

Nadere informatie

Bijlage III. Schouwbeleid deel 2. Doorkijk naar de praktijk. September 2008. concept 20 dec. 1

Bijlage III. Schouwbeleid deel 2. Doorkijk naar de praktijk. September 2008. concept 20 dec. 1 Bijlage III Schouwbeleid deel 2 Doorkijk naar de praktijk September 2008 concept 20 dec. 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe schoon is schoon genoeg? 4 o Inhoud van de schouw 4 o Legger 4 Waar beoordelen we

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud

Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Veelgestelde vragen schouw buitengewoon onderhoud Wat is buitengewoon onderhoud? Het buitengewoon onderhoud omvat het op de juiste afmetingen (breedte, diepte en helling van taluds) houden van een watergang.

Nadere informatie

Nieuw van De Aquanoom:

Nieuw van De Aquanoom: Nieuw van De Aquanoom: Het onlineprogramma voor uw baggerprojecten Baggerteam maakt baggeren beheersbaar Baggerteam is een onlineprogramma van De Aquanoom. Baggerteam helpt u om uw baggerproces beter beheersbaar

Nadere informatie

3e Programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma

3e Programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma Uitvoeringsprogramma Baggeren Auteur P. Groen Registratienummer 15.49361 Oktober 2015 Versie 1.0 Status Definitief Afdeling Watersystemen 2 Leeswijzer 1 Programma Baggeren 3 1.1 Opdrachten en doelen 3

Nadere informatie

INHOUD S OP G AVE 2 Bijlage 1: Bijlage 2:

INHOUD S OP G AVE 2  Bijlage 1: Bijlage 2: INHOUD SOPGAVE 1 Inleiding 2 2 Achtergrond 2 2.1 Geschiedenis 2 2.2 Uitgangspunten 2 2.3 Totstandkoming Uitvoeringsplan 3 3 Planning 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Tabel 3 3.3 Kaarten 4 Bijlage 1: Tabel uitvoeringsplanning

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Wat is gewoon onderhoud? Gewoon onderhoud is het jaarlijks verwijderen van een overmaat aan begroeiing, vuil enzovoort dat zich in en direct naast de watergang

Nadere informatie

Voorbereidende onderzoeken. Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder

Voorbereidende onderzoeken. Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Voorbereidende onderzoeken Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Bagger Wat is bagger? Op de bodem van de Ringvaart groeit een laag die ontstaat door bezonken slib, inwaaiende bladeren, afgestorven

Nadere informatie

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014

Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Aan de Raad Raad Made, 20 mei 2014 Agendapuntnummer: 10 Raadsvergadering 26 juni 2014 Onderwerp: Baggeren havens Registratienummer: 14int02330 Casenr: 14.00797 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage:

Nadere informatie

PROJECT TIJDELIJKE OPSLAG OUD ALBLAS TOEPASSEN BAGGERSPECIE

PROJECT TIJDELIJKE OPSLAG OUD ALBLAS TOEPASSEN BAGGERSPECIE PROJECT TIJDELIJKE OPSLAG OUD ALBLAS TOEPASSEN BAGGERSPECIE 09 december 2015 Rapport Titel : Project Tijdelijke opslag Oud Alblas Datum : 09 december 2015 Projectnummer : ENT2015.021 Kenmerk rapportage

Nadere informatie

1 e programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma Baggeren. 1 januari tot en met 31 maart N. Annink, S. Langerijs, P Groen, J. Klaver 15.

1 e programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma Baggeren. 1 januari tot en met 31 maart N. Annink, S. Langerijs, P Groen, J. Klaver 15. 1 e programmarapportage 2015 1 januari tot en met 31 maart 2015 Auteurs N. Annink, S. Langerijs, P Groen, J. Klaver Registratienummer 15.16986 Datum 17 april 2015 Versie 0.2 Status Definitief Afdeling

Nadere informatie

Meerjarenbaggerplan /2030

Meerjarenbaggerplan /2030 Meerjarenbaggerplan 2015-2025/2030 Hollands Kroon definitief Meerjarenbaggerplan 2015-2025/2029 Hollands kroon definitief oud opdrachtgever document 14077 Gemeente Hollands Kroon versie definitief datum

Nadere informatie

P R O G R A M MA. 19:30 Opening Presentaties. 20:30 Pauze met info-tafels 21:00 Dialoog: Hoe nu verder? 21:30 Afsluiting

P R O G R A M MA. 19:30 Opening Presentaties. 20:30 Pauze met info-tafels 21:00 Dialoog: Hoe nu verder? 21:30 Afsluiting Welkom P R O G R A M MA 19:30 Opening Presentaties Wens en probleembeschrijving Proces, van individueel naar gezamenlijk Inventarisatie en Technische oplossingsmogelijkheden Resultaten enquete 20:30 Pauze

Nadere informatie

Meerjarenbaggerplan (2012-2018)

Meerjarenbaggerplan (2012-2018) Meerjarenbaggerplan (2012-2018) Waterschap Hollandse Delta Statisch deel (beleidsmatige uitgangspunten) WSHD Juli 2011 1 Samenvatting Na de fusie wat in 2005 geleid heeft tot waterschap Hollandse Delta

Nadere informatie

Subsidie Onderhoudsbaggeren Friese Meren Project

Subsidie Onderhoudsbaggeren Friese Meren Project Subsidie Onderhoudsbaggeren Friese Meren Project Aanvraagformulier voor subsidie aan gemeente die vaarwegen of jacht- en passantenhavens in stand houdt Met dit formulier, aangevuld met een meerjarenperspectief

Nadere informatie

meerjarig uitvoeringsplan baggeren landelijk gebied gemeente Buren

meerjarig uitvoeringsplan baggeren landelijk gebied gemeente Buren Pagina: 1 van 24 meerjarig uitvoeringsplan baggeren landelijk gebied gemeente Buren 2016-2032 Pagina: 2 van 24 MEERJARIG UITVOERINGSPLAN BAGGEREN LANDELIJK GEBIED GEMEENTE BUREN 2016-2032 in opdracht van:

Nadere informatie

Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder

Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Baggeren Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder Toelichting op: het project de samenwerkingen Joris van Liebergen, 20 november 2012, Baggernetdag Ontstaan Ringvaart Haarlemmermeer (1845) 17. Vanuit welk

Nadere informatie

Overeenkomst overdracht stedelijk water van de gemeente Lingewaal aan Waterschap Rivierenland

Overeenkomst overdracht stedelijk water van de gemeente Lingewaal aan Waterschap Rivierenland Overeenkomst overdracht stedelijk water van de gemeente Lingewaal aan Waterschap Rivierenland De ondergetekenden: Gemeente Lingewaal gevestigd te Asperen, op grond van artikel 171 eerste lid van de Gemeentewet

Nadere informatie

Kwalitatieve gunningscriteria

Kwalitatieve gunningscriteria Kwalitatieve gunningscriteria Communicatie, uitvoeringsaspecten en werkplanning A1 Communicatie met derden en afhandeling van klachten Tijdens de werkzaamheden kunnen er van derden klachten komen. Op basis

Nadere informatie

Minimum VerwerkingsStandaard (MVS) voor baggerspecie

Minimum VerwerkingsStandaard (MVS) voor baggerspecie Minimum VerwerkingsStandaard (MVS) voor baggerspecie Handreiking voor vastlegging in vergunningen Wet milieubeheer 29 juli 2004 sikb/stukken/04.3392 1 Inleiding De MVS voor baggerspecie houdt in dat baggerspecie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : Krediet baggerwerken. Toelichting

RAADSVOORSTEL. : Krediet baggerwerken. Toelichting RAADSVOORSTEL Onderwerp : Krediet baggerwerken Toelichting De Subbiedregeling is in het leven geroepen om het verrichten van baggerwerk in het stedelijk gebied te stimuleren. In veel Nederlandse gemeenten

Nadere informatie

Inspraaknota. Ontwerp legger Wateren (2013) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier augustus Definitief. Afdeling Watersystemen

Inspraaknota. Ontwerp legger Wateren (2013) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier augustus Definitief. Afdeling Watersystemen Inspraaknota Ontwerp legger Wateren (2013) Auteur Registratienummer 13.35944 Status Definitief Afdeling Afdeling Watersystemen Inspraaknota ontwerp legger Wateren (2013) Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 n

Nadere informatie

Mededeling voortgang baggerwerkzaamheden.

Mededeling voortgang baggerwerkzaamheden. Mededeling voortgang baggerwerkzaamheden. In november 2006 heeft de Verenigde Vergadering het baggerbeleidsplan Baggeren met beleid vastgesteld. Hierin staat dat jaarlijks circa 150.000 m 3 baggerspecie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen 1 Baggerprogramma 2 Achtergrondinformatie wettelijk toetsingskader 3 Shape-bestanden (digitaal)

Inhoudsopgave. Bijlagen 1 Baggerprogramma 2 Achtergrondinformatie wettelijk toetsingskader 3 Shape-bestanden (digitaal) Projectplaats : Heemstede Pagina 0 van 17 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 1 2 Inleiding... 3 3 Algemene informatie... 4 3.1 Beschrijving gebied... 4 4 Kwaliteit en hoeveelheid... 5 4.1 Kwaliteit waterbodem...

Nadere informatie

Beleidsplan onderhoudsbaggeren

Beleidsplan onderhoudsbaggeren Beleidsplan onderhoudsbaggeren Inhoudsopgave Pagina. 1 Inleiding.... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Leeswijzer... 2 2 Regelgeving en beleid.... 3 2.1 Waterkwantiteit.... 3 2.2 Waterkwaliteit... 3 2.3 Verdachte

Nadere informatie

Bijlage 2 bij agendapunt beheer en onderhoud stedelijk water Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d.

Bijlage 2 bij agendapunt beheer en onderhoud stedelijk water Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d. Bijlage 2 bij agendapunt beheer en onderhoud stedelijk water Algemeen bestuursvergadering Waterschap Drents Overijsselse Delta d.d. 18 december 2018 Bijlage 2 Beleid (overdracht) beheer en onderhoud stedelijk

Nadere informatie

Verspreiden van bagger

Verspreiden van bagger Verspreiden van bagger Voor bagger die vrijkomt bij onderhoudswerkzaamheden geldt de wettelijke ontvangstplicht. Dat wil zeggen dat de eigenaar en/of de gebruiker van een perceel dat aan een watergang

Nadere informatie

Verantwoorden & vertellen Onderwerp: Geagendeerd : Nee Agendapunt: Datum vraag: woensdag, 1 mei, :52. Datum antwoord(en)*:

Verantwoorden & vertellen Onderwerp: Geagendeerd : Nee Agendapunt: Datum vraag: woensdag, 1 mei, :52. Datum antwoord(en)*: Technische vragen raad Purmerend Fractie: D66 Opsteller: Astrud Wildschut Betreft: Verantwoorden & vertellen Onderwerp: Vijvers Geagendeerd : Nee Agendapunt: Datum vraag: woensdag, 1 mei, 2019-19:52 Datum

Nadere informatie

Beleidsregel Toelichting Bestaand of nieuw beleid

Beleidsregel Toelichting Bestaand of nieuw beleid Beleidsregel Toelichting Bestaand of nieuw beleid Beleidslijn 1: Met baggeren willen wij bereiken dat integrale of omgevingsgerichte functies worden vervuld. Hierbij dient het watersysteem te voldoen aan

Nadere informatie

Baggerplan tertiare watergangen Planperiode

Baggerplan tertiare watergangen Planperiode Rapportage Behorende bij het project: Baggerplan tertiare watergangen Planperiode 2014-2028 Projectnummer: Y13044, augustus 2014 Opdrachtgever Gemeente Nieuwegein Postbus 1 3430 AA NIEUWEGEIN Datum Blz.

Nadere informatie

Projectplan Anti-verdrogingsmaatregelen in Gilze (Lijndonk en Molenakkerweg)

Projectplan Anti-verdrogingsmaatregelen in Gilze (Lijndonk en Molenakkerweg) Zaaknummer Djuma: 11396 Nummer projectplan Djuma: 19024 Projectplan Anti-verdrogingsmaatregelen in Gilze (Lijndonk en Molenakkerweg) 1. Aanleiding Aan de Lijndonk en Molenakkerweg te Gilze liggen twee

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) PORTEFEUILLEHOUDER : H.J. Pereboom AB 0 VERGADERING D.D. : 31 januari 2012 0 NUMMER : WS/ZOM/GVe/6946 OPSTELLER : ing. G. Verstoep, 0522-278621

Nadere informatie

Datum: 5 december De ondergetekenden:

Datum: 5 december De ondergetekenden: Overeenkomst tot overdracht van het onderhoud stedelijk water van de gemeente Langedijk aan het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (registratienummer 11.43190) Datum: 5 december 2012 De ondergetekenden:

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

Baggerplan IJsselstein

Baggerplan IJsselstein Rapportage Behorende bij het project: Baggerplan IJsselstein 2015-2024 Projectnummer: Y14085, september 2015 Opdrachtgever Gemeente IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN Datum Blz. Versie Status Opsteller

Nadere informatie

Cursus BKK Milieuadviesdienst 1

Cursus BKK Milieuadviesdienst 1 Cursus BKK Milieuadviesdienst 1 2 2 Wat gaan we doen? Introductie De theorie in het kort(st) Aan de slag met projecten Bespreken Doorkijk naar de volgende bijeenkomst Afsluiting (12.30 u) 3 Introductie

Nadere informatie

2 e programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma Baggeren

2 e programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma Baggeren 2 e programmarapportage 2015 Uitvoeringsprogramma Auteur P. Groen Registratienummer 15.0034925 Datum Juni 2015 Versie 0.1 Status Definitief Afdeling Watersystemen Inhoudsopgave Samenvatting 3 Opdracht

Nadere informatie

Actualiserend historisch onderzoek Park Triangel Waddinxveen

Actualiserend historisch onderzoek Park Triangel Waddinxveen aan t.a.v. kopie van Omgevingsdienst Midden-Holland Mw. P. Wolswijk-de Groot GEM Park Triangel, Dhr. C. van Walsem F. van der Sterre datum 17 december 2014 projectnr. kenmerk onderwerp NC14200300-HO N147/NC14200300

Nadere informatie

Memo. Meppel/Zwolle. Datum: 25 september 2015 Bestemd voor: MT Gerard Verstoep Onderwerp: Vergoeding verwerking maaisel en bagger

Memo. Meppel/Zwolle. Datum: 25 september 2015 Bestemd voor: MT Gerard Verstoep Onderwerp: Vergoeding verwerking maaisel en bagger Memo Meppel/Zwolle Datum: 25 september 2015 Bestemd voor: MT Van: Gerard Verstoep Onderwerp: Vergoeding verwerking maaisel en bagger Aanleiding In het kader van de Harmonisatie beleid Beheer en Onderhoud

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik

ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik ontwerp-projectplan Waterwet Renovatie en vispassage stuw Schenkel Lopik Voornemen Het College van Dijkgraaf en Hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is voornemens, gelet op artikel

Nadere informatie

1. Aanleiding en doel

1. Aanleiding en doel Leeuwarden, Ons kenmerk: WFN1717353 Cluster: Projecten Bijlage(n): Tel: Uw kenmerk: 1. Situatietekening 2. Dwarsprofielen 3. Bekendmakingsadvertentie *REFNUMBER* Onderwerp: Projectplan Hoge Eggenweg ex.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het project baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Vragen en antwoorden over het project baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Vragen en antwoorden over het project baggeren Gekanaliseerde Hollandsche IJssel 1. Aanleiding Wat is de reden dat er moet worden gebaggerd? Antwoord: Om de vaarweg voldoende diep te houden voor de scheepvaart

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst werkzaamheden Ringvaartkade Esse-Hoog.

Informatiebijeenkomst werkzaamheden Ringvaartkade Esse-Hoog. Informatiebijeenkomst werkzaamheden Ringvaartkade Esse-Hoog. Dinsdagavond 28 juni 2016 19.30 21.30 in Nieuwerkerk a/d IJssel Aanwezig Raymond Boer afdeling Waterkering& Wegen Etienne de Jong afdeling Waterkering

Nadere informatie

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn

Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Ecologische verbindingszone Omval - Kolhorn Watertoets Definitief Provincie Noord Holland Grontmij Nederland B.V. Alkmaar, 11 december 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Inrichting watersysteem...

Nadere informatie

PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet

PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet PROJECTPLAN voor de wijziging van een waterstaatswerk Artikel 5.4 Waterwet Verwijderen 2 bruggen vervangen door 2 duikers in Zandhoekse Loop en Landmeersche Loop Pagina 1 van 6 26-3-2019 projectplan verwijderen

Nadere informatie

Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok)

Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok) Projectplan Verplaatsen stuw Arendsduinbrug (Waalblok) Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT Datum: 27 04-2011 Kopie: Archief Opdrachtgever Teamleider Projectleider

Nadere informatie

Projectplan Spoorsloot De Reigerstraat Delden

Projectplan Spoorsloot De Reigerstraat Delden Projectplan Spoorsloot De Reigerstraat Delden Aanleiding In de overdracht stedelijk water is de vijver langs de Reigerstraat te Delden overgedragen aan het waterschap. De vijver moet i.v.m. wijzigingen

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek

Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Projectplan Waterwet (definitief besluit) Datum 08-09-2014 Projectnummer P2200C Onderwerp Verdrogingsbestrijding Vossenbroek Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit

Nadere informatie

Baggeren. 4 e Programmarapportage Uitvoeringsprogramma. 1 oktober tot en met 31 december P. Groen December

Baggeren. 4 e Programmarapportage Uitvoeringsprogramma. 1 oktober tot en met 31 december P. Groen December Uitvoeringsprogramma Baggeren Auteur P. Groen Registratienummer 15.69657 December 2015 Versie 1.0 Status Definitief Afdeling Watersystemen 2 1 Programma Baggeren 3 1.1 Samenvatting 3 1.2 Opdrachten en

Nadere informatie

Beantwoording vragen ex art. 38 RvO van de Partij voor de Dieren over baggerwerkzaamheden in het Noorderplantsoen

Beantwoording vragen ex art. 38 RvO van de Partij voor de Dieren over baggerwerkzaamheden in het Noorderplantsoen Onderwerp Beantwoording vragen ex art. 38 RvO van de Partij voor de Dieren over baggerwerkzaamheden in het Noorderplantsoen Steller Maurie Mutsaers De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief Agrariërs

Nieuwsbrief Agrariërs Nieuwsbrief Agrariërs Baggeren landelijk gebied 2014 en 2015 Eén van de verbeteringen voor baggeren in landelijk gebied is het invoeren van meerjarige contracten. Hierdoor is voor minimaal 2 jaar en maximaal

Nadere informatie

BELEIDSNOTA BUITENGEWOON ONDERHOUD WATEREN

BELEIDSNOTA BUITENGEWOON ONDERHOUD WATEREN BELEIDSNOTA BUITENGEWOON ONDERHOUD WATEREN januari 2015 INHOUD 1 INLEIDING 3 2 WETTELIJK KADER 4 2.1 Landelijk 4 2.2 Provinciaal 6 2.3 Delfland 6 3 DOELEN EN UITGANGSPUNTEN 8 3.1 Doelen van buitengewoon

Nadere informatie

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment

trtrsterhtrf holman L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment 4 trtrsterhtrf holman I nformatieavond Woonschepenhav en, 26-Í-Í-2OL4 Vragen en Antwoorden: L ln de presentatie wordt gesproken over een wekelijks inloopspreekuur. Op welk moment wordt dit inloopspreekuur

Nadere informatie

Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther. Waterschap Aa en Maas

Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther. Waterschap Aa en Maas Ontwerp Projectplan voor oplossen van knelpunt wateroverlast Veldstraat in Heeswijk Dinther Waterschap Aa en Maas 's-hertogenbosch, 12 maart 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 DEEL I: VERRUIMING PROFIELEN

Nadere informatie

Werkprotocollen Baggeren HDSR. Versie 1.1

Werkprotocollen Baggeren HDSR. Versie 1.1 Werkprotocollen Baggeren HDSR Versie 1.1 1.1.1 Baggeren van watergangen < 4 meter Werkprotocol baggeren van bodems, herprofilering en herstelwerkzaamheden aan oevers van watergangen 4 meter Werkprotocol:

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Beschikking. Gemeente Montfoort t.a.v. de heer J. Dronkert Postbus ZG MONTFOORT. Geachte heer Dronkert,

1 Inleiding. 2 Beschikking. Gemeente Montfoort t.a.v. de heer J. Dronkert Postbus ZG MONTFOORT. Geachte heer Dronkert, Dienst Water en Milieu Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Gemeente Montfoort t.a.v. de heer J. Dronkert Postbus 41 3417 ZG MONTFOORT Tel. 030-2589111 Fax 030-2583140 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid 10 februari 2012 Versie 1.1 Projectnummer 6444 Status: Concept In het najaar van 2011 werd in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer een nieuw hoofdstructuurplan opgezet

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE SCHOUW KERINGEN

BELEIDSNOTITIE SCHOUW KERINGEN BELEIDSNOTITIE SCHOUW KERINGEN Inleiding Het schouwen of inspecteren van de regionale en overige keringen werd min of meer meegenomen in de schouw van de oppervlaktewateren. De aandacht werd daarbij echter

Nadere informatie

Subsidie Onderhoudsbaggeren Friese Meren Project

Subsidie Onderhoudsbaggeren Friese Meren Project Subsidie Onderhoudsbaggeren Friese Meren Project Aanvraagformulier voor subsidie aan een natuurlijk persoon of privaatrechtelijk rechtpersoon, die bedrijfsmatig een jacht- of passantenhaven in stand houdt

Nadere informatie

1 Inleiding. Aan: Gemeente Nieuwegein T.a.v. de heer B.P. Asselt Postbus 1 3430 AA Nieuwegein. Geachte heer Asselt,

1 Inleiding. Aan: Gemeente Nieuwegein T.a.v. de heer B.P. Asselt Postbus 1 3430 AA Nieuwegein. Geachte heer Asselt, 1 Afdeling Handhaving Aan: Gemeente Nieuwegein T.a.v. de heer B.P. Asselt Postbus 1 3430 AA Nieuwegein Pythagoraslaan 101 Postbus 80300 3508 TH Utrecht Tel. 030-2583877 Fax 030-2582121 http://www.provincie-utrecht.nl

Nadere informatie

Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen

Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen PROVINCIE NOORD-HOLLAND Baggerprogramma Noord-Hollandse vaarwegen 2004-2008 Zonder slib meer vaart! 2 PROVINCIE NOORD-HOLLAND Inleiding Plantenresten, afval en gevallen bladeren zijn er o.a. de oorzaak

Nadere informatie

Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen

Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen Ontwerp-projectplan Plaatsen van twee Beaver deceiver bij een duiker ter hoogte van de Beugense Maasstraat te Beugen Auteur: N. van Rooij District: Raam Inhoudsopgave Pagina 1 van 7 Leeswijzer... 3 DEEL

Nadere informatie

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland

Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Projectplan Aanleggen stuwconstructie Foppenpolder Korte Buurt 15 Maasland Opsteller: P. Verhulst Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: DO NVT pagina 1 Van 7 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beschrijving

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

Projectplan Afkoppelen gemaal Eensgezindheid Gemeente Midden-Delfland

Projectplan Afkoppelen gemaal Eensgezindheid Gemeente Midden-Delfland Projectplan Afkoppelen gemaal Eensgezindheid Gemeente Midden-Delfland Opsteller: J. Snijders (PMB) Status: definitief Projectfase: Projectnummer: Contract 100078 Datum: 13 april 2016 Datum: 13 april 2016

Nadere informatie

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens

Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Omgang met hemelwater binnen de perceelgrens Ir. Emil Hartman Senior adviseur duurzaam stedelijk waterbeheer Ede, 10 april 2014 Inhoud presentatie Wat en hoe van afkoppelen Wat zegt de wet over hemelwater

Nadere informatie

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel

3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel 3. Beleidsregel insteekhavens langs waterkeringen langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel Kader Keur Op grond van artikel 3.1, eerste lid, aanhef en sub a en b is het verboden zonder vergunning van het

Nadere informatie

1 Inleiding Beschrijving gebied Kwaliteit en hoeveelheid...3

1 Inleiding Beschrijving gebied Kwaliteit en hoeveelheid...3 Projectplaats : Montfoort en Linschoten Pagina 0 van 17 Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 2 Beschrijving gebied...2 3 Kwaliteit en hoeveelheid...3 3.1. Onderhoudsplicht...3 3.2. Kwaliteit waterbodem...3 3.3.

Nadere informatie

Projectplan Kadeverbetering Trekkade (111_1b) gemeente Vlaardingen

Projectplan Kadeverbetering Trekkade (111_1b) gemeente Vlaardingen Projectplan Kadeverbetering Trekkade (111_1b) gemeente Vlaardingen Opsteller: M. van Amelsvoort Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: Realisatiefase 701806 Datum: 17 juni 2015 Kopie: Archief Projectleider

Nadere informatie

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Datum 14 december Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel. Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET Datum 14 december 2015 Projectnummer P205508 Onderwerp Herstel Meander Lunterse Beek Scherpenzeel Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het

Nadere informatie

Beheerplan onderhoudsbaggeren Team onderhoud watergangen en waterkeringen

Beheerplan onderhoudsbaggeren Team onderhoud watergangen en waterkeringen 25 januari 2012 Beheerplan onderhoudsbaggeren Team onderhoud watergangen en waterkeringen Inhoudsopgave 0 Inleiding 3 1 Positionering beheerplan onderhoudsbaggeren 3 2 Kaders 3 3 Missie en visie baggeren

Nadere informatie

PAS/EHS werkzaamheden N2000 Lonnekermeer Werkwijze werkzaamheden in keurzone 5 mei 2017 Ronald Krabbenbos Waterschap Vechtstromen, de heer S.

PAS/EHS werkzaamheden N2000 Lonnekermeer Werkwijze werkzaamheden in keurzone 5 mei 2017 Ronald Krabbenbos Waterschap Vechtstromen, de heer S. NOTITIE Project: Onderwerp: Datum: Opgesteld: Aan: PAS/EHS werkzaamheden N2000 Lonnekermeer Werkwijze werkzaamheden in keurzone 5 mei 2017 Ronald Krabbenbos Waterschap Vechtstromen, de heer S. Vo Aanleiding:

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

Beleidsregel 2. Beschermingszone

Beleidsregel 2. Beschermingszone Beleidsregel 2 1 Inleiding Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het gebied tussen Wassenaar, Gouda, Amsterdam en IJmuiden. Via vergunningverlening en handhaving stelt Rijnland eisen aan

Nadere informatie

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f 26 juni 2013 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Zowel binnen als buiten het natuurgebied Empese

Nadere informatie

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Algemene regel 22 22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Een algemene regel vervangt de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten of werken die in de Keur

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Stand van zaken baggeren. Agrarische avonden 2018

Stand van zaken baggeren. Agrarische avonden 2018 Stand van zaken baggeren Agrarische avonden 2018 Waarom baggert WSHD? Baggeren is het uitvoeren van onderhoud aan het watersysteem door het verwijderen van baggeraanwas. Baggeren is geen doel op zich,

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop

Watervergunning. Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Watervergunning Voor het verwijderen van een brug en het aanleggen van een dam met duiker op de locatie bij Gruttostraat 1 in Benschop Datum 14 juli 2017 Zaaknummer 13919 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

Vraagspecificatie Eisen. Onderhoudsbaggeren Scheveningen Haven. Gemeente Den Haag

Vraagspecificatie Eisen. Onderhoudsbaggeren Scheveningen Haven. Gemeente Den Haag Gemeente Den Vraagspecificatie Eisen Onderhoudsbaggeren Scheveningen Haven Engineering & Construct-contract met toepassing van de Uniforme Algemene Voorwaarden voor geïntegreerde contracten 2005 (UAV-gc

Nadere informatie

(ONTWERP) PROJECTPLAN WATERWET

(ONTWERP) PROJECTPLAN WATERWET DAT UM 10 juni 2016 (ONTWERP) PROJECTPLAN WATERWET DEEL I AANLEG ZONNEWEIDE GEMAAL LOVINK 1. Aanleiding en doel Op grond van de Waterwet is het nodig, wanneer er sprake is van een aanpassing aan een waterstaatskundig

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst Regionaal bodembeleid Voorne-Putten

Voorlichtingsbijeenkomst Regionaal bodembeleid Voorne-Putten Voorlichtingsbijeenkomst Regionaal bodembeleid Voorne-Putten 3 juni 2014 Gijsbert Schuur Aanleiding voorlichting December 2011: afronding Impuls Lokaal Bodembeheer December 2012: definitief rapport regionale

Nadere informatie

Baggernota 2010 SCHEPPEN

Baggernota 2010 SCHEPPEN SCHEPPEN 10.05533 Archimedesweg 1 J. v. Veen postadres: postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 063 063 Versie 0.3 / Oplage: 50 telefax (071) 5 123 916 24 maart 2010 Hoogheemraadschap van Rijnland

Nadere informatie

Biologisch baggeren van veenkoloniale waterpartijen met Krabbenscheer en Groene glazenmaker

Biologisch baggeren van veenkoloniale waterpartijen met Krabbenscheer en Groene glazenmaker Persbericht Platform Berend Botje Biologisch baggeren van veenkoloniale waterpartijen met Krabbenscheer en Groene glazenmaker Inleiding De afgelopen jaren heeft stichting Platform Berend Botje er regelmatig

Nadere informatie

Aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Hunze en Aa s, t.a.v. Willem Kastelein.

Aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Hunze en Aa s, t.a.v. Willem Kastelein. Zienswijze Slochterdiep, 13-2-14 Haaksbergen, 13 februari 2014. Aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Hunze en Aa s, t.a.v. Willem Kastelein. Betreft: Zienswijze met betrekking tot: Ontwerp projectplan

Nadere informatie

Projectplan Knelpunten uit de watersysteemanalyse in de gemeenten Westland, Den Haag, Leidschendam- Voorburg en Pijnacker-Nootdorp

Projectplan Knelpunten uit de watersysteemanalyse in de gemeenten Westland, Den Haag, Leidschendam- Voorburg en Pijnacker-Nootdorp Projectplan Knelpunten uit de watersysteemanalyse in de gemeenten Westland, Den Haag, Leidschendam- Voorburg en Pijnacker-Nootdorp Opsteller: Jankees Grootjans Status: Definitief Projectfase: Projectnummer:

Nadere informatie

Projectplan Verbreding watergang Lage Abtswoudschepolder Gemeente Midden-Delfland

Projectplan Verbreding watergang Lage Abtswoudschepolder Gemeente Midden-Delfland Projectplan Verbreding watergang Lage Abtswoudschepolder Gemeente Midden-Delfland Opsteller: J. Snijders (PMB) Status: Definitief Projectfase: Projectnummer: contract 701841 Datum: 21 april 2016 Datum:

Nadere informatie

Bijlage informatiebrief nr 6 wegreconstructie Weverwijk

Bijlage informatiebrief nr 6 wegreconstructie Weverwijk Bijlage informatiebrief nr 6 wegreconstructie Weverwijk Inhoud 1. Werkwijze aanleg nieuwe drinkwaterleiding... 2 2. Werkwijze wegreconstructie... 2 3. Volledige afsluiting bij u voor de deur... 3 4. Omleiding

Nadere informatie

Projectplan Stuwput Handellaan gemeente Westland

Projectplan Stuwput Handellaan gemeente Westland Projectplan Stuwput Handellaan gemeente Westland Opsteller: P. Jol Status: Concept Projectfase: Projectnummer: Besteksfase 701666 Datum: 29-04-2014 Kopie: Archief Opdrachtgever Teamleider Projectleider

Nadere informatie

Herinrichting De Vergulde Hand:

Herinrichting De Vergulde Hand: Beste gebruiker/ bewoner van dit pand, Voor u ligt de derde maandelijkse informatiebrief over de werkzaamheden op het industrieterrein De Vergulde Hand. Op De vergulde hand wordt het komende jaar gewerkt

Nadere informatie

Projectplan Waterwet Verbetering waterbeheersing Molenweg te Doorn Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Projectplan Waterwet Verbetering waterbeheersing Molenweg te Doorn Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Projectplan Waterwet Verbetering waterbeheersing Molenweg te Doorn Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Afdeling Watersysteembeheer Arjan Koerhuis/Erika Copier

Nadere informatie