Wat is de visie van de school op Talent Ontwikkelen en hoe zie je die visie terug in de praktijk van de school?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is de visie van de school op Talent Ontwikkelen en hoe zie je die visie terug in de praktijk van de school?"

Transcriptie

1 Koers Talent Ontwikkelen op het BRC Vraag 1 en 2: Wat is de visie van de school op Talent Ontwikkelen en hoe zie je die visie terug in de praktijk van de school? De basis voor het schoolbeleid, ook op het gebied van talent ontwikkelen, is de missie van de school: Een BRC-leerling ontwikkelt zich. Het BRC schept daarvoor de mogelijkheden en de voorwaarden. We scheppen zo optimaal mogelijke omstandigheden voor de ontwikkeling van de leerlingen. We onderscheiden drie dimensies: binnen het curriculum, buiten het curriculum en maatwerk. a. Binnen het curriculum De leerling is actief bezig met zijn eigen ontwikkeling. Het BRC zorgt voor de voorwaarden: alle betrokkenen die de leerling begeleiden zoals vakdocent, mentor, talentcoach, trajectgroepbegeleider, trajectbegeleider bovenbouw, leerlingbegeleider bovenbouw, zorgcoördinator, dyslexiecoördinator, afdelingsleider, onderwijsassistenten en conciërges zijn verantwoordelijk en betrokken bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van de benodigde begeleiding. Driehoeksgesprekken (leerling ouders school) vormen de basis in de begeleiding. We werken aan een ontwikkeling waarbinnen alle docenten voldoende professionaliteit in huis hebben om begeleiding op maat te bieden. Ze kunnen in de les omgaan met verschillen. Er worden extra uren wiskunde gegeven ter bevordering van goed rekenonderwijs. Er wordt vakhulp gegeven ter ondersteuning van het vakonderwijs. Ook bieden we een huiswerkklas aan. Doel is dat de leerling het hoogst haalbare niveau haalt. De basis moet op orde zijn: minimaal voldoende of bij vergelijking met het landelijke gemiddelde erop of erboven. b. Buiten het curriculum We besteden ook aandacht aan de ontwikkeling van talenten op gebieden die niet binnen het reguliere curriculum aandacht krijgen. Het bieden van keuzemogelijkheden in het lesaanbod, door het aanbieden van keuzelessen, het aanbieden van extra vakken en het aanbieden van diverse leerlingactiviteiten en workshops maakt het ontwikkelen van talenten over een breed gebied mogelijk. De keuzelessen zijn ingevoerd tot en met het derde leerjaar. Het programma van de keuzelessen is jaarlijks geëvalueerd en verder ontwikkeld.

2 In de bovenbouw bieden we aan de goede leerlingen de mogelijkheid aan om een extra vak te volgen dat niet standaard onderdeel uitmaakt van het curriculum. Ook willen we de keuze voor de vakken NLT en wiskunde D in stand houden, hoewel de groepen bij deze vakken klein zijn. De extra vakken die aangeboden worden zijn: Filosofie, Bewegen Sport en Maatschappij, Cambridge Engels en modules Management en Organisatie. Workshops en activiteiten op cultureel gebied worden in alle leerjaren aangeboden en ook is er een activiteitenweek. c. Maatwerk in het curriculum voor speciale talenten Naast het bovenstaande bieden we mogelijkheden om te komen tot meer keuzes, grotere flexibilisering en beter maatwerk. Voorbeelden hiervan zijn: Extra rekenlessen voor havoleerlingen in profiel Cultuur en Maatschappij die geen wiskunde hebben. BSU-uren in de Tweede Fase. Lesuren die de leerling naar eigen keuze invult in het studiecentrum van de school. Extra wiskunde lessen voor leerlingen die in 4 havo instromen vanuit het vmbo. Excellente leerlingen uit bovenbouw colleges/workshops of masterclasses laten volgen op universiteit. Meedoen aan landelijke wedstrijden zoals bijvoorbeeld Wiskunde Olympiades. Beroepsbeoefenarenavond voor de 3 e t/m de 6 e klassen Trajectbegeleiding (Passend onderwijs). Extra begeleiding als leerling wisselt van vak, profiel of afdeling. Incidenteel: een vak afronden in voor-examenjaar. Maatwerk voor toptalenten (topsporters, top musici, topdansers, enz.) Girlsday: we laten excellente vwo meiden uit klas 2 één dag meelopen in een vooraanstaand technisch bedrijf (bijv. IBM en Forbo) om de interesse voor een technisch vak te stimuleren. Vraag 3: Zijn we tevreden met wat we nu en eind 2015 hebben bereikt? Wat betreft de basis: De havo-afdeling is in april 2014 bezocht door de onderwijsinspectie. In het rapport van bevindingen is vastgesteld dat de school nauwelijks tekortkomingen kent. De school verzorgt voor haar havoleerlingen voldoende gevarieerd onderwijs en er heerst een positief schoolklimaat. De examenresultaten en doorstroomresultaten van de havo-afdeling zijn als voldoende beoordeeld. Het gemiddelde examencijfer lag in 2013 iets onder het landelijk gemiddelde, maar de examenvoorbereiding is geïntensiveerd, met als resultaat dat het examenresultaat in 2014 weer iets is verbeterd. Toch zijn we met 87% geslaagden niet tevreden en

3 zijn we hard aan het werk om weer het niveau te halen wat we nastreven: 90% geslaagden. De vwo-afdeling is de laatste jaren niet bezocht door de onderwijsinspectie. Het driejaargemiddelde CE is onvoldoende. Er is door de school veel werk gemaakt van de examenvoorbereiding in 2014, met als resultaat een lichte verbetering in het gemiddelde cijfer en een mooi resultaat wat betreft het aantal geslaagden: 92%. Beleid van de school ten aanzien van de examenresultaten: De school heeft naar aanleiding van soms tegenvallende resultaten nooit de keus gemaakt om de leerlingen in de voorexamenklas strenger te beoordelen, een handelswijze die in het volgende jaar vaak een sterke verbetering van de examenresultaten tot gevolg heeft. Wij kiezen daar niet voor. We stellen in de overgangsvergadering bij elke leerling die niet automatisch is bevorderd de vraag of deze leerling kansen heeft om in het examenjaar te slagen. Als daar sprake van is dan geven we deze leerling de kans. We nemen dan, tot op zekere hoogte, een mogelijk wat minder examenresultaat voor lief. Wat betreft het omgaan met verschillen: De inspectie heeft bij haar bezoek in april 2014 vastgesteld dat de docenten de verwerking goed afstemmen op verschillen tussen leerlingen. Dit is volgens de inspectie op veel scholen nog niet het geval. Het is het resultaat van het schoolbeleid van de afgelopen jaren, waarin we lessen van 70 minuten hebben ingevoerd en het gebruik van activerende werkvormen in de les sterk hebben gestimuleerd. Wel constateert de inspectie dat de instructie nog onvoldoende is afgestemd op de verschillen tussen leerlingen. Dit is dus een aandachtspunt voor de komende periode. De schoolleiding bezoekt in het kader van de beoordeling van nieuwe docenten en in de gesprekkencyclus bij de overige docenten veel lessen. Ook hierbij wordt gelet op het opbrengst gericht werken en het omgaan met verschillen door de docent. Wat betreft de begeleiding die we de leerlingen kunnen bieden: De Talentcoaches richten zich op de onderpresteerders, de zorgcoördinator, de trajectgroepbegeleider, de trajectbegeleiders bovenbouw en de dyslexiecoördinator richten zich op de leerlingen die een meer gespecialiseerde zorg nodig hebben. De begeleiding die we de leerlingen bieden en speciaal deze nieuwe vormen, worden jaarlijks geëvalueerd. We zijn tevreden over de ruime begeleidingsmogelijkheden die we hebben. Naar onze mening vallen er geen leerlingen buiten de boot. Wel is het nog een punt van onderzoek hoever we kunnen gaan in de begeleiding, dus waar de grenzen liggen. Wat betreft het rekenonderwijs: In de eerste drie leerjaren van het havo en de eerste twee leerjaren van het vwo geven we één periode een extra uur wiskunde. In de wiskundelessen wordt aandacht besteed aan de rekenvaardigheden. Ook zijn er vakhulpuren rekenen in de onderbouw. In de bovenbouw zijn er voor de leerlingen die geen wiskunde volgen

4 extra rekenlessen. De resultaten tot dusver zijn behoorlijk: op het vwo op het landelijk gemiddelde en op het havo er ruim boven. Wat betreft de keuzelessen: deze zijn volgens plan ingevoerd, geëvalueerd en verder ontwikkeld. Wat betreft de extra vakken: deze zijn gestart, geëvalueerd en in een enkel geval voor de eerste maal afgerond. Dit loopt volgens plan. Wat betreft het maatwerk: dit verloopt goed. Er is een visitatie geweest met als onderwerp het maatwerk in de bovenbouw. Geadviseerd is om hier op een praktische manier mee om te gaan, meer mogelijkheden te zoeken en de leerlingen een actievere rol te geven bij de vraag naar maatwerk. Vraag 4: Hoeveel extra middelen heeft de school ingezet om deze resultaten te bereiken? De beschikbare middelen zijn ingezet. Zie de bijlage onderwijsinvesteringen Vraag 5: Zijn de resultaten zodanig in de school geborgd dat het resultaat ook zonder extra middelen gehandhaafd kan worden? Doordat Talent Ontwikkelen een onderdeel is van het schoolplan, is het een onderdeel van de totale beleidscyclus van de school. Dit betekent dat cyclisch de doelstellingen en activiteiten worden geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. Net als bij de andere beleidsdoelstellingen kunnen er verschuivingen optreden in prioritering en in de planning van activiteiten. Dat er aandacht voor het thema blijft is geborgd door de opname in het schoolplan. Er zijn geen extra middelen (onderwijsinvesteringsgelden) nodig om aandacht te blijven houden voor het thema. Wel zal, net als bij alle andere activiteiten, bij een vermindering van inkomsten een afweging gemaakt moeten worden: wat is essentieel voor de school om te blijven aanbieden? In het geval dat naast de vermindering van onderwijsinvesteringsgelden ook om andere redenen de schoolinkomsten afnemen, bijvoorbeeld door afname van leerlingaantal of door een andere verdeling van de gelden binnen de OVO organisatie, dan zal het een belangrijke zaak worden om de juiste prioriteiten te stellen. Op dit moment is niet voorspelbaar welke resultaten deze afwegingen (en het overleg daarover met de MR) zullen gaan hebben.

5 Bijlage: overzicht investeringen.

6

zaanlands lyceum onze havo-afdeling

zaanlands lyceum onze havo-afdeling zaanlands lyceum onze havo-afdeling onze havo-afdeling zaanlands ly Het Zaanlands Lyceum is een school voor havo, atheneum en gymnasium. De school is gesticht in 1866 en bestaat in schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Scholengroep Krommenie, locatie Bertrand Russell College HAVO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Scholengroep Krommenie, locatie Bertrand Russell College HAVO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Scholengroep Krommenie, locatie Bertrand Russell College HAVO Plaats : Krommenie BRIN nummer : 20EY C1 BRIN nummer : 20EY 00 HAVO Onderzoeksnummer : 274768 Datum

Nadere informatie

OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016 Bertrand Russell College havo en vwo Waarom doorstromen naar 4havo? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt goede resultaten, het ziet ernaar uit dat je zult gaan slagen.

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel

Nadere informatie

Elsevier 2019 beoordeelt Porta Mosana College weer als Goed, bovenbouwsucces havo en examenresultaten vwo Super

Elsevier 2019 beoordeelt Porta Mosana College weer als Goed, bovenbouwsucces havo en examenresultaten vwo Super Elsevier 2019 beoordeelt Porta Mosana College weer als Goed, bovenbouwsucces havo en examenresultaten vwo Super Elsevier beoordeelt jaarlijks alle middelbare scholen in Nederland op grond van basisgegevens

Nadere informatie

mavo havo atheneum gymnasium

mavo havo atheneum gymnasium mavo havo atheneum gymnasium mavo havo atheneum gymnasium Het Elzendaalcollege ligt, omgeven door veel groen, dicht bij het station van Boxmeer. De school bestaat uit drie gebouwen of gebouwdelen, met

Nadere informatie

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs 1. Naam: 25 2. School: 25 3. Welk(e) vak(ken) doceert u momenteel? Engels 60,0% 15 Frans 24,0% 6 Duits 12,0% 3 Spaans 4,0% 1 1 of 14 4. Welke graad

Nadere informatie

Rekenbeleid Rudolf Steiner College

Rekenbeleid Rudolf Steiner College Rekenbeleid Rudolf Steiner College Missie en visie Als vrijeschool richten wij ons op onderwijs in gehelen. Dat betekent dat rekenvaardigheid binnen de context van de verschillende vakken wordt ontwikkeld;

Nadere informatie

Stapeling binnen Melanchthon

Stapeling binnen Melanchthon Stapeling binnen Melanchthon Na je examen doorstromen naar een ander niveau in het voortgezet onderwijs Marieke van den Vlekkert Maatje, MSc. Versie 3 februari 2013 Besproken in AD (18/12), MMT (18/12),

Nadere informatie

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan. Inleiding Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Inleiding Iedere leerling doorloopt de schoolperiode op zijn of haar eigen manier. Het proces van keuzes maken in leerniveau en uiteindelijk

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2015-2016

Bevorderingsnormen 2015-2016 Bevorderingsnormen 2015-2016 Onderbouw (klas 1 t/m 3) Algemeen: Leerlingen worden aan het einde van het schooljaar in de bevorderingsvergadering besproken. Deze vergaderingen worden per klas gehouden,

Nadere informatie

Welkom VOORLICHTINGSAVOND OUDERS GROEP-8 LEERLINGEN

Welkom VOORLICHTINGSAVOND OUDERS GROEP-8 LEERLINGEN Welkom VOORLICHTINGSAVOND OUDERS GROEP-8 LEERLINGEN De stap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs voelt soms als een grote stap aan. Luuk van Bussel, Conrector deelschool TL De positie van

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW MAVO/HAVO/VWO

OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW MAVO/HAVO/VWO OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW MAVO/HAVO/VWO 2018-2019 1 Algemeen Bij de overgangsvergadering wordt uitgegaan van het jaarcijfer in Magister. Dit is het afgeronde voortschrijdend gemiddelde van het eindcijfer.

Nadere informatie

Handboek Loopbaanoriëntatie en Profielkeuze Havo/Vwo

Handboek Loopbaanoriëntatie en Profielkeuze Havo/Vwo Handboek Loopbaanoriëntatie en Profielkeuze Havo/Vwo Inhoudsopgave: 1. Inleiding - Loopbaanoriëntatie en - begeleiding (LOB) 2. Profielkeuze Tweede Fase 3. Yubu, het persoonlijke loopbaankeuzetraject 4.

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. KWALITEITSONDERZOEK GUIDO DE BRES, ARNHEM afdeling vmbo-tl

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. KWALITEITSONDERZOEK GUIDO DE BRES, ARNHEM afdeling vmbo-tl RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GUIDO DE BRES, ARNHEM afdeling vmbo-tl Plaats: Arnhem BRIN-nummer: 00JT-03 Arrangementsnummer: 220117 Onderzoek uitgevoerd op: 7 november 2012 Conceptrapport

Nadere informatie

Met atheneum op weg naar succes!

Met atheneum op weg naar succes! Atheneum Ruimte voor je eigen talent, met veel ruimte om extra vakken te kiezen en mogelijkheden om eerder examen te doen. Het Picasso Lyceum is één van de weinige scholen in Nederland die dit toestaat.

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2018-2019 Vooraf een paar zaken die van belang zijn: - Overgangscijfers zijn getallen afgerond op gehelen. (toetscijfers zijn getallen met één decimaal, het gemiddelde daarvan

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2018-2019 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

De schoolvisie laat zich in het kort kenmerken door de volgende uitgangspunten:

De schoolvisie laat zich in het kort kenmerken door de volgende uitgangspunten: Aanbiedingsbrief bevorderingscriteria schooljaar 2017-2018 Nijmegen, 26 oktober 2017 Geachte leden van de Medezeggenschapsraad, Bijgaand ontvangt u de voorstellen voor de nieuwe bevorderingscriteria. Aanleiding

Nadere informatie

Het havo en vwo op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo en vwo op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo en vwo op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doel presentatie Uitleg onderwijs in het havo en vwo op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen van ouders Uitgangspunten van het OVC

Nadere informatie

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo 2017-2018 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In dit document staan onze

Nadere informatie

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doelstelling presentatie Uitleg onderwijs in het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen

Nadere informatie

ì ì NET DAT BEETJE EXTRA VAN VMBO NAAR HAVO IN DE ZAANSTREEK

ì ì NET DAT BEETJE EXTRA VAN VMBO NAAR HAVO IN DE ZAANSTREEK ì ì NET DAT ì BEETJE EXTRA VAN VMBO NAAR HAVO IN DE ZAANSTREEK HET WORDT HAVO! JE HEBT BESLOTEN OM VOLGEND JAAR DE OVERSTAP TE WAGEN VAN HET VMBO NAAR 4 HAVO Waarschijnlijk heb je over deze overstap veel

Nadere informatie

Overgangsregeling A: Brugklas en VVWO

Overgangsregeling A: Brugklas en VVWO Overgangsregeling 2016-2017 A: Brugklas en VVWO 0.1 Aanleiding 1. Er bestaat binnen de vwo-afdeling behoefte aan een nauwkeuriger determinatie van leerlingen, zodat leerlingen snel op de goede plek zitten

Nadere informatie

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid

Colofon: Datum: september Notitie Rekenbeleid Colofon: Datum: september 2016 Notitie Rekenbeleid 2016-2017 Inhoud Inleiding... 2 Beoogde referentieniveaus voor rekenen... 3 Doelstelling... 3 Rekentoets en de overgangsnormen... 3 Rekentoets en de slaag/zak-regeling...

Nadere informatie

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur contactavond havo 5 2016-2017 programma informatie afdelingsleider havo: dhr. Florisse informatie leerling-coordinator havo BB: mw.

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Even voorstellen. Timo & Jessie docent klassieke talen

Even voorstellen. Timo & Jessie docent klassieke talen WELKOM! Even voorstellen Timo & Jessie Anne Kers Laetitia Muurmans Marianne Dillen Kristel de Kort 2 vwo docent klassieke talen coördinator V2 en GP conrector vwo adj.dir. vwo onderbouw Programma Algemeen

Nadere informatie

Beste ouder of verzorger,

Beste ouder of verzorger, schooljaar 2017-2018 nieuwsbrief 1 Beste ouder of verzorger, Twee weken geleden zijn we met hernieuwde energie gestart, vol ideeën en plannen om ons onderwijs nog beter en uitdagender te maken voor onze

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO

Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Ouderavond Profielkeuze 3 VWO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Informatie over Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. Comenius College unit Lijstersingel, afdeling havo

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING. Comenius College unit Lijstersingel, afdeling havo RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING Comenius College unit Lijstersingel, afdeling havo Plaats: : Capelle aan den IJssel BRIN-nummer : 19GY-0 Registratienummer : 3104224 Onderzoek

Nadere informatie

voorlichtingsavond 3v

voorlichtingsavond 3v 20.30 Opening 20.35 1. korte toelichting op het studiehuis 2. korte toelichting op het LOB en de 2 e fase 21.20 Vragen 21.30 Einde Tweede Fase Toelichting op het studiehuis Studiehuis 2 e Fase Studiehuis

Nadere informatie

Profielkeuze klas

Profielkeuze klas Profielkeuze klas 3 2013 2014 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur en Techniek (N&T)

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2016-2017 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Rekenbeleid Schooljaar 2015/2016 Wat is de rekentoets voor het voortgezet onderwijs? Vanaf het schooljaar 2013-2014 is de rekentoets verplicht in het eindexamenjaar van het voortgezet onderwijs. De rekentoets

Nadere informatie

Overgangsregeling Huizermaat. schooljaar Goedgekeurd door MR Huizermaat op 19 september 2016

Overgangsregeling Huizermaat. schooljaar Goedgekeurd door MR Huizermaat op 19 september 2016 Overgangsregeling Huizermaat schooljaar 2016-2017 Goedgekeurd door MR Huizermaat op 19 september 2016 Algemene begripsbepalingen De overgangsvergadering is de vergadering van docenten van wie een leerling

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Baken Stad College VMBOB VMBOGT VMBOK

TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Baken Stad College VMBOB VMBOGT VMBOK TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK Baken Stad College VMBOB VMBOGT VMBOK Plaats : Almere BRIN nummer : 01FP C2 BRIN nummer : 01FP 00 VMBOB BRIN nummer : 01FP 00 VMBOGT BRIN nummer : 01FP 00 VMBOK Onderzoeksnummer

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN School: c.b.s. Op de Zandtange Plaats: Mussel BRIN-nummer: 08BS Datum uitvoering onderzoek: 4 maart 2008 Datum vaststelling rapport: 29 mei 2008 Onderzoeksnummer: 118432 1 ONDERZOEK

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen klas 3 en 4 VMBO / HAVO 2014-2015 OSG Sevenwolden Locatie Joure Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2014-2015 - 1 - A. Overgangsnormen VMBO TL 3 TL 4 Aan het einde van het

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Vastgesteld op: 30 juni 2014

Bevorderingsnormen. Vastgesteld op: 30 juni 2014 Bevorderingsnormen Vastgesteld op: 30 juni 2014 Inhoud Overgangs- en determinatienormen OSG West-Friesland... 3 Brugklassen Mavo/Havo... 6 Bevorderingsreglement brugklas Mavo/Havo:... 7 Bevorderingsnormen

Nadere informatie

Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480

Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480 BIJLAGE Tabel 1: profielen vwo Gemeenschappelijk deel (1920 slu, was 1960) Nederlands 480 Engels 400 2 e moderne vreemde taal *) 480 maatschappijleer 120 lich. opvoeding 1 160 ckv 1 óf kcv 160 anw 120

Nadere informatie

minimaal een half jaar lang een aangepast programma is gevolgd.

minimaal een half jaar lang een aangepast programma is gevolgd. Dyslexie Protocol Montessori College Twente In het dyslexieprotocol wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende niveaus en onderbouw/bovenbouw. Voor de bovenbouw mavo, havo en VWO verwijzen we

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2016/2017

Bevorderingsnormen 2016/2017 Bevorderingsnormen 2016/2017 Geachte ouders/verzorgers, Deze brochure geeft een overzicht van de bevorderingsnormen voor de diverse leerjaren. Met deze bevorderingsnormen leggen we vast wanneer iemand

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo

Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen. Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 3 : Het jaar van ontdekken en kiezen van vakken/profielen Havo 4 : Het jaar van oriënteren op vervolg na havo Havo 5 : Het jaar van keuzes maken met betrekking tot vervolgopleiding Havo 3 : Het jaar

Nadere informatie

Overgangscriteria. Van Vredenburchcollege Van Vredenburchweg 425 2284 TA Rijswijk T 070 336 49 55

Overgangscriteria. Van Vredenburchcollege Van Vredenburchweg 425 2284 TA Rijswijk T 070 336 49 55 Overgangscriteria Rijswijks Lyceum Karmozijnstraat 2 2284 GA Rijswijk T 070 336 49 44 info@rijswijkslyceum.nl www.rijswijkslyceum.nl Van Vredenburchcollege Van Vredenburchweg 425 2284 TA Rijswijk T 070

Nadere informatie

GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD VOOR VWO-LEERLINGEN DIE VAN EXTRA UITDAGING HOUDEN

GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD VOOR VWO-LEERLINGEN DIE VAN EXTRA UITDAGING HOUDEN GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD VOOR VWO-LEERLINGEN DIE VAN EXTRA UITDAGING HOUDEN GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD HEEFT UW KIND EEN EENDUIDIG VWO-ADVIES EN HER- KENT U UW KIND IN ONDERSTAANDE BESCHRIJVING? MIJN

Nadere informatie

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda Bevorderings- en instroomrichtlijnen Carmelcollege Gouda voor ouders, leerlingen en docenten Carmelcollege Gouda, versie 3, september 2018 een bundel voor ouders, leerlingen en docenten September 2018

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DONGEMOND COLLEGE RAAMSDONKVEER, AFDELING VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DONGEMOND COLLEGE RAAMSDONKVEER, AFDELING VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK BIJ DONGEMOND COLLEGE RAAMSDONKVEER, AFDELING VWO Plaats: Raamsdonkveer BRIN-nummer: 01IW Onderzoeksnummer: - Onderzoek uitgevoerd op: 13 juli 2009 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Programma uur uur Tijdpad, maatwerk, profielen. Vanaf uur Vakvoorlichting Cam, BSM, BE, kunstvakken, Q-highschool

Programma uur uur Tijdpad, maatwerk, profielen. Vanaf uur Vakvoorlichting Cam, BSM, BE, kunstvakken, Q-highschool Profielkeuze 3v > 4v 19 februari 2019 Programma 19.15 uur-20.00 uur Tijdpad, maatwerk, profielen Vanaf 20.00 uur Vakvoorlichting Cam, BSM, BE, kunstvakken, Q-highschool Tijdpad Februari 19-2 Tweede voorlichting

Nadere informatie

Informatieavond. 4 havo

Informatieavond. 4 havo Informatieavond 4 havo Programma 19u30 inleiding 20u15 pauze 20u30 kennismaken met mentor Organisatie rector dhr. T. Oudejans conrector onderwijs, bedrijfvoering en financiën dhr. A. Plevoets afdelingsleider

Nadere informatie

TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Montessori Scholengemeenschap Amsterdam(IVKO) HAVO

TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. Montessori Scholengemeenschap Amsterdam(IVKO) HAVO TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK Montessori Scholengemeenschap Amsterdam(IVKO) HAVO Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 16PS C2 BRIN nummer : 16PS 04 HAVO Onderzoeksnummer : 286534 Datum onderzoek : 3 december

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2019-2020 Onderbouw (klas 1 t/m 3) Algemeen: Leerlingen worden aan het einde van het schooljaar in de bevorderingsvergadering besproken. Deze vergaderingen worden per klas gehouden,

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG Van Lodensteincollege locatie Amersfoort VWO

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG Van Lodensteincollege locatie Amersfoort VWO KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2014 Van Lodensteincollege locatie Amersfoort VWO Plaats : Amersfoort BRIN nummer : 03WO C1 BRIN nummer : 03WO 00 VWO Onderzoeksnummer : 273264

Nadere informatie

A. Roland Holst College. Overgangsnormen

A. Roland Holst College. Overgangsnormen A. Roland Holst College Overgangsnormen 2017-2018 4-10-2017 Overgangsnormen ARHC 2017-2018 In dit document staan de overgangsnormen van het ARHC voor 2017-2018 vastgesteld door de schoolleiding en de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Schooljaar

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Schooljaar Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Schooljaar 2016-2017 Inleiding Iedere leerling doorloopt de schoolperiode op zijn of haar eigen manier. Het proces van keuzes maken in leerniveau

Nadere informatie

Overgangcriteria, opstroom en afstroom

Overgangcriteria, opstroom en afstroom Overgangcriteria, opstroom en afstroom www.rijswijkslyceum.nl www.vanvredenburchcollege.nl Doorstroom van leerjaar 1 naar 2 (vmbo/mavo) of 3 (havo/vwo) Algemeen: Op het Rijswijks Lyceum en het Van Vredenburch

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Karel de Grote College Afdeling vmbo-tl

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Karel de Grote College Afdeling vmbo-tl RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Karel de Grote College Afdeling vmbo-tl Plaats: Nijmegen BRIN-nummer: 00CB-0 Arrangementsnummer: 76565 Documentnummer: H3038435 Onderzoek uitgevoerd op: 12 oktober

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen

Overgangsrichtlijnen Overgangsrichtlijnen 2018-2019 Versie: 19 maart 2019 Overgangsrichtlijnen C.T. Stork College Onderbouw klas 1 : BBL B/K K/T TL Onderbouw klas 2: Bovenbouw : BBL KBL TL BBL KBL TGL Schooljaar : 2018 / 2019

Nadere informatie

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure.

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure. 1 oktober 2018 (P)MR aangeboden De volgende recente ontwikkelingen zijn meegenomen in deze overgangsnorm: - het schrappen van de verwijzing naar rekentoets - highlights die vorig jaar aangaven wat de veranderingen

Nadere informatie

Schooljaar BEVORDERINGSNORMEN EN SLAAGREGELING Tweede Fase havo en vwo

Schooljaar BEVORDERINGSNORMEN EN SLAAGREGELING Tweede Fase havo en vwo 2013-2014 BEVORDERINGSNORMEN EN SLAAGREGELING Tweede Fase havo en vwo Bevordering in 4 havo, 4 en 5 vwo Begrippen 1. Met rapport wordt het laatste cijferrapport van het schooljaar bedoeld. 2. De vakken

Nadere informatie

Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel

Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel Een kleinschalige school met grote mogelijkheden 2015 Accent op jouw talent Elke leerling heeft talent. De meesten hebben zelfs meer dan één

Nadere informatie

Bevorderingsregels

Bevorderingsregels Bevorderingsregels 2017-2018 Algemeen a. Het doel van een overgangsvergadering is om op basis van een heel schooljaar leerlingen op het juiste niveau en in het juiste leerjaar te plaatsen. Elke leerling

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Pieter Nieuwland College

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Pieter Nieuwland College ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Pieter Nieuwland College Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 14RF 00 Onderzoeksnummer : 286734 Datum onderzoek : 7 december 2015 Datum vaststelling : 17 december 2015

Nadere informatie

Overgangsregelingen Sint Vituscollege

Overgangsregelingen Sint Vituscollege Overgangsregelingen Sint Vituscollege 2018-2019 Inhoud Opmerkingen vooraf... 2 Overgangsnormen eerste klassen...... 4 Overgangsnormen tweede klassen... 5 Overgangsnormen derde klassen... 7 Overgangsnormen

Nadere informatie

19.30 u opening u tweede fase/ studiehuis u profielkeuze u sluiting/ pauze v.a u evt. vragen in lokaal A008

19.30 u opening u tweede fase/ studiehuis u profielkeuze u sluiting/ pauze v.a u evt. vragen in lokaal A008 Voorlichtingsavond 3havo profielkeuze en 2-e fase 26-01-2017 19.30 u opening 19.35 u tweede fase/ studiehuis 19.50 u profielkeuze 20.15 u sluiting/ pauze v.a. 20.20 u evt. vragen in lokaal A008 TWEEDE

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College, locatie De Thij HAVO VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College, locatie De Thij HAVO VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Twents Carmel College, locatie De Thij HAVO VWO Plaats : Oldenzaal BRIN nummer : 05AV C2 BRIN nummer : 05AV 01 HAVO BRIN nummer : 05AV 01 VWO Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak.

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza Definities Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Berekend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal)

Nadere informatie

Bevorderingsregels

Bevorderingsregels Bevorderingsregels 2015-2016 Algemeen a. Het doel van een overgangsvergadering is om op basis van een heel schooljaar leerlingen op het juiste niveau en in het juiste leerjaar te plaatsen. b. Een leerling

Nadere informatie

In dit onderzoek is onderzocht wat er vanuit het Jan van Brabant college nodig is voor havo en vwo mentoren om een beter en uniformer profiel- en

In dit onderzoek is onderzocht wat er vanuit het Jan van Brabant college nodig is voor havo en vwo mentoren om een beter en uniformer profiel- en In dit onderzoek is onderzocht wat er vanuit het Jan van Brabant college nodig is voor havo en vwo mentoren om een beter en uniformer profiel- en studiekeuzetraject uit te voeren aan hun leerlingen. Het

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. Jan Tinbergen College HAVO

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017. Jan Tinbergen College HAVO KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN DE STAAT VAN HET ONDERWIJS 2016/2017 Jan Tinbergen College HAVO Plaats : Roosendaal BRIN nummer : 19EN C1 BRIN nummer : 19EN 00 HAVO Onderzoeksnummer : 290498 Datum

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

Rekenbeleid Sint-Janslyceum

Rekenbeleid Sint-Janslyceum Rekenbeleid Sint-Janslyceum Inhoud 1 Voorwoord... 2 2 Visie / doelen... 2 3 Beleid... 3 3.1 Rekenonderwijs... 3 3.2 Toetsing... 4 3.3 Rekenkaart... 5 4 Coördinatie en implementatie van het beleid... 5

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Twents Carmel College Plaats : Oldenzaal BRIN nummer : 05AV Onderzoeksnummer : 293286 Datum onderzoek : 16 juni 2017 Datum vaststelling : 26 september 2017 Pagina

Nadere informatie

Overgangsnormen Lyceum Elst

Overgangsnormen Lyceum Elst Lyceum Elst leren voor het leven Auditorium 3 Postbus 187 6660 AD ELST (gld) Telefoon: (0481) 36 29 20 website: www.lyceumelst.nl E-mail: info@lyceumelst.nl Overgangsnormen Lyceum Elst 2016-2017 Document

Nadere informatie

Het havo en vwo op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo en vwo op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo en vwo op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doelstelling presentatie Uitleg onderwijs in het havo en vwo op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen van ouders Uitgangspunten van

Nadere informatie

Bevorderingsnormen onderbouw havo, atheneum en gymnasium. Geldend voor schooljaar 2015-2016

Bevorderingsnormen onderbouw havo, atheneum en gymnasium. Geldend voor schooljaar 2015-2016 Bevorderingsnormen onderbouw havo, atheneum en gymnasium Geldend voor schooljaar 2015-2016 Bevorderingsmatrix leerjaar 1 HAVO naar leerjaar 2 1. Voor het gemiddeld resultaat wordt uitgegaan van het resultaat,

Nadere informatie

ì ì NET DAT BEETJE EXTRA VAN VMBO NAAR HAVO IN DE ZAANSTREEK

ì ì NET DAT BEETJE EXTRA VAN VMBO NAAR HAVO IN DE ZAANSTREEK ì ì NET DAT ì BEETJE EXTRA VAN VMBO NAAR HAVO IN DE ZAANSTREEK HET WORDT HAVO! JE HEBT BESLOTEN OM VOLGEND JAAR DE OVERSTAP TE WAGEN VAN HET VMBO NAAR 4 HAVO Waarschijnlijk heb je over deze overstap veel

Nadere informatie

Herstelonderzoek Datum vaststelling: 12 juni 2018

Herstelonderzoek Datum vaststelling: 12 juni 2018 Herstelonderzoek Datum vaststelling: 12 juni 2018 Samenvatting Wij beoordelen de kwaliteit van het onderwijs als voldoende. De school laat verbeteringen zien, tegelijkertijd moeten er ook nog de nodige

Nadere informatie

Van de onderbouw naar de bovenbouw

Van de onderbouw naar de bovenbouw Van de onderbouw naar de bovenbouw 2018-2019 Wanneer ga je over in klas 1 en 2? Welke keuzes moet je maken in klas 2? Hoe gaat dat dan allemaal? Scholengemeenschap Panta Rhei Amstelveen, september 2018

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Christelijk Gymnasium VWO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Christelijk Gymnasium VWO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Christelijk Gymnasium VWO Plaats : Utrecht BRIN nummer : 16PA C1 BRIN nummer : 16PA 00 VWO Onderzoeksnummer : 283237 Datum onderzoek : 8 april 2015 Datum vaststelling

Nadere informatie

Het belang van goed en verstandig kiezen!!

Het belang van goed en verstandig kiezen!! 1 Het belang van goed en verstandig kiezen!! Het biedt mogelijkheden maar sluit ook mogelijkheden uit. Ruilen kan niet altijd! Overal worden de eisen aangescherpt! Voldoende punten halen Intake gesprekken

Nadere informatie

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Schooljaar

Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Schooljaar Regelingen voor voortgang en overgang tijdens de leerloopbaan Schooljaar 2015-2016 Inleiding Iedere leerling doorloopt de schoolperiode op zijn of haar eigen manier. Het proces van keuzes maken in leerniveau

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO

Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Ouderavond Profielkeuze 3 HAVO Donderdag 12 november 2015 Schooljaar 2015-2016 Inhoud Belang van juiste profiel Keuzebegeleiding Profielen Dominicuscollege.dedecaan.net Belang van juiste profiel Veel vervolgopleidingen

Nadere informatie

Ouderavond Profielkeuze 3 havo

Ouderavond Profielkeuze 3 havo Ouderavond Profielkeuze 3 havo 2017 2018 Programma Voortraject De keuzes Waar rekening mee houden? Hoe verder Vragen? 1 Voortraject: keuzelessen & oriëntatie Uitleg profielbrief (de keuzes) Opdrachten

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

AFSPRAKEN VOORAF. Beroepscollege Zoetermeer vmbo - overgangsnormen

AFSPRAKEN VOORAF. Beroepscollege Zoetermeer vmbo - overgangsnormen AFSPRAKEN VOORAF 1. DE RAPPORTVERGADERING De "rapportvergadering" wordt gevormd door de afdelingsleider (of een afgevaardigde rondom de zorg van de leerling) en minimaal twee derde van alle docenten die

Nadere informatie

voorlichting 2e fase 4h/4v 1

voorlichting 2e fase 4h/4v 1 23-9-2016 voorlichting 2e fase 4h/4v 1 Voorlichtingsavond 4h/4v Tweede Fase Programma Bovenbouw dhr. Heemskerk Studiekeuze dhr. Van Der Geest Gelegenheid tot vragen Kennismaking met de mentoren in lokalen

Nadere informatie

OUDERBROCHURE HUIZERMAAT

OUDERBROCHURE HUIZERMAAT EDITIE 2018 OUDERBROCHURE HUIZERMAAT GELUKKIG LEREN ONTWIKKELEN www.huizermaat.nl VOORWOORD Welkom ouders of verzorgers van leerlingen in groep 7 of groep 8. Welkom ouders of verzorgers van bijna brugklassers,

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING.!mpulse Kollum

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING.!mpulse Kollum ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING!mpulse Kollum Plaats : Kollum BRIN nummer : 20DL 01 Onderzoeksnummer : 284461 Datum onderzoek : 1 oktober 2015 Datum vaststelling : 7 januari 2016 Pagina 2 van 10 1,

Nadere informatie

Overgangsregeling Huizermaat

Overgangsregeling Huizermaat Overgangsregeling Huizermaat schooljaar 2017-2018 Algemene begripsbepalingen De overgangsvergadering bestaat uit de verzameling van docenten van wie een leerling les heeft, inclusief de voorzitter. De

Nadere informatie