Informatiebijeenkomst Drank- en Horecawet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebijeenkomst Drank- en Horecawet"

Transcriptie

1 Informatiebijeenkomst Drank- en Horecawet

2 Programma 19:00 Welkomstwoord 19:05 De nieuwe Drank- en Horecawet 19:35 Presentatie over alcoholmatiging 20:00 Wijzigingen Alcoholverstrekking in de APV 21:00 Pauze 21:15 Beleidsregel tijdelijke ontheffingen voor schenktijden en bijeenkomsten bij paracommercie, artikel 4, lid 4 van de DHW 21:30 Brabants Alcohol- en Horeca- sanctiebeleid 21:45 Einde

3 Toelichting nieuwe Dranken Horecawet

4 Historie Drank- en Horecawet 1881; verbod verstrekking sterke drank <16 jaar in 1964 naar <18 jaar Drankwet 1931: Maximumstelsel Drank- en Horecawet 1967: totaalverbod en leeftijdsgrenzen overal behalve privé 1991: Paracommercialisme 1996: Sociale hygiëne 2000: Leeftijdsgrenzen controle 2013: Toezicht gemeenten/jeugd strafbaar : Motie Voordewind: 18 jaar!

5 Aanleiding Wetswijziging context > 4 miljard

6 Maatschappelijke context: invloeden!

7 Gewijzigde Drank- en Horecawet Doelstelling kabinet: overmatig alcoholgebruik (jongeren) aanpakken terugdringen administratieve lasten verstoring openbare orde voorkomen

8 Wetsvoorstel Nieuw Artikel 43a 1. De gemeenteraad stelt telkens voor een periode van ten hoogste vier jaren, een preventie- en handhavingsplan alcohol vast. Het plan kan tussentijds worden gewijzigd. 2. Het plan bevat de hoofdzaken van het beleid betreffende de preventie van alcoholgebruik, met name onder jongeren, en de handhaving van de wet. 3. In het plan wordt in ieder geval aangegeven: a. wat de doelstellingen zijn ; b. b. welke acties worden ondernomen om alcoholgebruik, met name onder jongeren, te voorkomen, al dan niet in samenhang met andere preventieprogramma s ; c. de wijze waarop het handhavingsbeleid wordt uitgevoerd en welke handhavingsacties in de door het plan bestreken periode worden ondernomen; d. welke resultaten..minimaal behaald dienen te worden.

9 Belangrijkste veranderingen Bevoegdheid van college naar burgemeester

10 Decentralisatie Toezicht Toezicht van NVWA naar gemeente

11 Nieuwe verordeningen Verplicht: Paracommercie voor 1 januari 2014 Facultatief: Happy hours Prijsacties Leeftijdsgrenzen koppelen aan sluitingstijden Verbod op toelaten -21 in horeca/terrassen

12 Nieuwe taakverdeling toezicht

13 Niet vergunningplichtige bedrijven Sinds 1 november 2000 is het verboden alcoholhoudende dranken te verkopen, bij bedrijven die geen DHWvergunning bezitten. Behalve bij wet aangewezen soorten winkels:

14 Bedrijven met verkoopverbod op alcoholhoudende dranken Winkels verbonden aan benzinestations Non-food sector mag geen alcoholhoudende dranken meer verkopen. Verboden vanuit winkels in een wegrestaurant (langs de autosnelweg en de autoweg) alcoholhoudende drank te verkopen.

15 Eisen niet vergunningplichtige bedrijven

16 "Three Strikes and You're Out Drie keer alcoholverkoop aan 16- door nietvergunningsplichtige bedrijven binnen één jaar, sanctie: Min. 1 week - Max. 12 weken - sluiting afdeling

17 Vergunningplichtige bedrijven

18 Drank- en horecavergunning Vergunnin g Aanhangsel Melding Ontvangstbevestiging Beoordeling op artikel 8 DHW door burgemeeste r Akkoord -> Ja -> Nieuw aanhangsel 3x in 2 jaar -> sanctie Géén melding - > intrekken vergunning

19 Ontheffing artikel 35: Wanneer? De leidinggevende moet voldoen aan de eisen: 21 jaar en geen slecht levensgedrag Niet meer vereist:

20 16- (wordt 18 -) Verbod Verbod voor 16- op voor publiek toegankelijke plaats alcoholhoudende drank aanwezig te hebben of voor consumptie gereed te hebben (art. 45 DHW) Doel: Openbare orde maatregel Voorkomen alcoholmisbruik

21 Sancties 16- (18-)Verbod Art. 45 is een bepaling van strafrechtelijke aard: Geldboete 1 e categorie Halt Afdoening alcohol Meer impact op jongeren Werkafspraken met politie en OM

22 Handhavingsmaatregelen Verkoopverbod alcohol Intrekken vergunning Schorsen vergunning Toegang ontzeggen/sluiting Bestuurlijke boete o.g.v. Drank- en Horecawet Last onder bestuursdwang Last onder dwangsom Strafrecht

23 Vragen?

24 Wijzigingen Algemene Plaatselijke Verordening (met betrekking tot alcoholverstrekking)

25 Nieuwe verordeningen Verplicht: Paracommercie voor 1 januari 2014 Facultatief: Happy hours Prijsacties Leeftijdsgrenzen koppelen aan sluitingstijden Verbod op toelaten -21 in horeca/terrassen

26 Paracommerciële rechtspersoon Een rechtspersoon niet zijnde een naamloze vennootschap of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, die zich naast activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaalculturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard richt op de exploitatie in eigen beheer van een horecabedrijf.

27 Paracommercie? Oneerlijke concurrentie Paracommerciële instellingen kunnen een beroep doen op een aantal voordelen bij het exploiteren van het horecabedrijf. Deze voordelen, direct of indirect, kunnen de prijsstelling van de horecadiensten die aangeboden worden beïnvloeden.

28 Wat moet er geregeld worden? (Beperkende) Regels voor paracommerciële rechtspersonen met betrekking tot: De tijden gedurende welke in de betrokken inrichting alcoholhoudende drank mag worden verstrekt. In de inrichting te houden bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften en partijen. In de inrichting te houden bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de betreffende rechtspersoon betrokken zijn.

29 Artikel 4, tweede lid DHW Bij zodanige verordening is het de gemeente toegestaan rekening te houden met de aard van de paracommerciële rechtspersoon Recreatief Sportief Sociaal-cultureel Educatief Levensbeschouwelijk/godsdienstig

30 Wijzigingen in de APV - Sluitingtijden openbare inrichtingen - Prijsacties Horeca - Beperkingen horecabedrijven en slijtersbedrijven - Schenktijden bij paracommerciële rechtspersonen - Bijeenkomsten paracommerciële rechtspersonen - Verstrekken van sterke drank door paracommerciële rechtspersonen

31 Sluitingstijden openbare inrichtingen De sluitingstijden voor openbare inrichtingen, waarvoor een vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Drank- en Horecawet is vereist zijn in Cuijk iets aangepast, Grave blijft dezelfde hanteren.

32 Afwijking sluitingstijd De burgemeester kan in het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid of gezondheid, of in geval van bijzondere omstandigheden, te zijner beoordeling, voor een of meer openbare inrichtingen tijdelijk andere geldende sluitingstijden vaststellen of tijdelijk sluiting bevelen.

33 Prijsacties horeca Het is in een horecalokaliteit of op een terras verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende dranken te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die daar gewoonlijk wordt gevraagd.

34 Beperkingen voor horecabedrijven en slijtersbedrijven De burgemeester kan voorschriften verbinden aan een vergunning in het belang van de handhaving van de openbare orde, de veiligheid, de zedelijkheid, de volksgezondheid en betreffende de geldende sluitingstijden.

35 Schenktijden paracommerciële rechtspersonen; algemeen Slechts alcoholhoudende drank verstrekken: één uur voor aanvang en eindigende met één uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon niet voor uur en niet later dan uur.

36 Schenktijden paracommerciële rechtspersonen; sport tot één uur na collectieve trainingen en clubbijeenkomsten tot twee uren na (oefen)wedstrijden maandag tot en met vrijdag; niet voor 17:00 uur en niet later dan uur (Grave sluitingstijd) zaterdag niet voor 15:00 uur en niet later dan uur (Grave Sluitingstijd) zondag niet voor 12:00 uur (Grave uur en niet later dan uur (Grave sluitingstijd) Grave: strikte seniorenactiviteit vanaf uur.

37 Bijeenkomsten bij paracommerciële rechtspersonen Het is paracommerciële rechtspersonen verboden om bijeenkomsten waarbij alcoholhoudende drank wordt verstrekt, te houden van persoonlijke aard of bijeenkomsten te houden die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn. Het is verboden om de mogelijkheid tot het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard openlijk aan te prijzen, waaronder inbegrepen de verhuur van het pand en inventaris.

38 Toegestane bijeenkomsten (1) Rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sportieve of recreatieve aard: afscheidsfeesten van leden van het bestuur; jaarfeesten ter afsluiting van het seizoen; clubkampioenschappen en -jubilea; nieuwjaarsbijeenkomsten voor de leden; ledenvergaderingen.

39 Toegestane bijeenkomsten (2) Rechtspersonen die zich richten op activiteiten van sociaalculturele aard: jaarfeesten/vergaderingen van/voor de leden van verenigingen/stichtingen die structureel gebruik maken van het pand; afscheidsfeesten van leden van het bestuur van verenigingen en stichtingen, die structureel gebruik maken van het pand; sociaal-culturele evenementen (evenement staat centraal); kerstvieringen; afscheidsfeesten van leden van het bestuur; nieuwjaarsbijeenkomsten.

40 Toegestane bijeenkomsten (3) Rechtspersonen die zich richten op activiteiten van levensbeschouwelijke of godsdienstige aard: activiteiten en vieringen, die direct verband houden met de levensbeschouwelijke of godsdienstige aard van de instelling; afscheidsfeesten van leden van het bestuur; ledenvergaderingen; strikt verenigingsgerelateerde activiteiten voor leden; nieuwjaarsbijeenkomsten voor de leden.

41 Toegestane bijeenkomsten (4) Rechtspersonen die zich richten op activiteiten van educatieve aard: lessen en cursussen; bestuursvergaderingen; Cuijk en Mill: jaarfeest voor leden, vrijwilligers, donateurs en sponsoren in verband met het begin van een nieuw seizoen of afsluiting van een lopend seizoen; afstudeerbijeenkomsten en diploma-uitreikingen; schoolfeesten voor leerlingen (max. 3 x per jaar); sportdagen (max. 1 x per jaar).

42 Ontheffing schenktijden en bijeenkomsten De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing verlenen van de geldende sluitingstijden en de verboden bijeenkomsten (artikel 4, 4e lid van de DHW) Hierover komen beleidsregels. Meer toelichting hierover na de pauze.

43 Sterke drank paracommerciele instelling Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet sterke drank te verstrekken in een inrichting die: deel uitmaakt van een gebouw dat uitsluitend of in hoofdzaak wordt gebruikt voor het geven van onderwijs; deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruikt wordt door personen jonger dan 18 jaar; deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel in hoofdzaak in gebruik is bij één of meer sportorganisaties of instellingen.

44 Vragen?

45 Pauze

46 De beleidsregel

47 Artikel 4, 4e lid DHW De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing verlenen van de geldende sluitingstijden en de verboden bijeenkomsten voor paracommerciële rechtspersonen.

48 Ontheffing schenktijden en bijeenkomsten (1) De burgemeester kan ontheffing verlenen op: de geldende schenktijden en de verboden bijeenkomsten met het oog op bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard; Cuijk/Mill max. 3x per kalenderjaar; de geldende schenktijden tijdens de toegestane bijeenkomsten met het oog op bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard (max. 6x per kalenderjaar)

49 Ontheffing schenktijden en bijeenkomsten Grave De burgemeester kan ontheffing verlenen op: de geldende schenktijden en de verboden bijeenkomsten met het oog op bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard (max. 6x per kalenderjaar)

De gewijzigde Drank- en Horecawet Wat betekent dat bij evenementen?

De gewijzigde Drank- en Horecawet Wat betekent dat bij evenementen? De gewijzigde Drank- en Horecawet Wat betekent dat bij evenementen? Inhoud Presentatie Korte introductie Aanleiding & Historie wetswijziging Wijzigingen DHW Toezicht in de praktijk Rondvraag 25-3-2013

Nadere informatie

Geconsolideerde tekst van de regeling Nr. RB

Geconsolideerde tekst van de regeling Nr. RB Agendanr.: Voorstelnr.: RB2012047 Onderwerp: Vaststellen verordening "Paracommercie Heerhugowaard" Aan de Raad, Heerhugowaard, datum raad Beknopt voorstel De raad stelt de verordening "Paracommercie Heerhugowaard

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013

Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijnwaarden. Nr. 415 6 januari 2014 Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 Drank- en Horecaverordening gemeente Rijnwaarden 2013 Nr. De raad van

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening Koggenland 2014. i ļ win in mil ni i ii wumi mi HII in m D13.003645

Drank- en Horecaverordening Koggenland 2014. i ļ win in mil ni i ii wumi mi HII in m D13.003645 m Drank- en Horecaverordening Koggenland 2014 i ļ win in mil ni i ii wumi mi HII in m D13.003645 DRANK- EN HORECAVERORDENING 2014 Verordening afdeling 8a model-apv: bijzondere bepalingen over horecabedrijven

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013

Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening gemeente Overbetuwe 2013 Ons kenmerk: 13RB000204 Nr. 7 De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 8 oktober

Nadere informatie

g e m e e n t e M O N T F O O R T

g e m e e n t e M O N T F O O R T DRANK- EN HORECAVERORDENING MONTFOORT 2013 Artikel 1: Begripsbepalingen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet: de Drank- en Horecawet; b. horecabedrijf: de activiteit,

Nadere informatie

Gemeente Hoogezand-Sappemeer Drank- en Horecaverordening

Gemeente Hoogezand-Sappemeer Drank- en Horecaverordening GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hoogezand-Sappemeer. Nr. 137359 7 oktober 2016 Gemeente Hoogezand-Sappemeer Drank- en Horecaverordening Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling

Nadere informatie

Deze stukken vormen de basis voor het vaststellen van de regelgeving op gebied van Dranken horeca in onze gemeente.

Deze stukken vormen de basis voor het vaststellen van de regelgeving op gebied van Dranken horeca in onze gemeente. RAADSVOORSTEL *D13.004232* D13.004232 DATUM 2 december 2013 AGENDAPUNT 8 ONDERWERP Vaststellen Drank- en Horecaverordening 2014 ZK13001254 ZAAKNUMMER INLEIDING Sinds 1 januari 2013 is de Drank- en horecawet

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de burgemeester van de gemeenten Wierden

gelezen het voorstel van de burgemeester van de gemeenten Wierden DRANK- EN HORECA VERORDENING Wierden 2013. De raad van de gemeenten Wierden gelezen het voorstel van de burgemeester van de gemeenten Wierden gelet op de artikelen 4, eerste tot en met derde lid en 25a,

Nadere informatie

Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014

Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014 *ZE9740483A7* = Raadsvergadering d.d. Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.13-24303/DV.13-274, afdeling. Sellingen, Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014 Inleiding Per 1 januari 2013

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de Drank- en Horecawet en Algemeen Plaatselijke Verordening

Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de Drank- en Horecawet en Algemeen Plaatselijke Verordening Bijlage 1: Handhavingsmatrix voor een aantal artikelen uit de en Algemeen Plaatselijke Verordening Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 2.34 j en 2.34 k Apv Artikel

Nadere informatie

Loes Peters 3417

Loes Peters 3417 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Loes Peters 3417 Loes.Peters@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Egbert Buiter onderwerp Verordening Paracommercie

Nadere informatie

2. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder de overige begrippen in deze verordening verstaan hetgeen de wet daaronder verstaat.

2. Voor de toepassing van deze verordening wordt onder de overige begrippen in deze verordening verstaan hetgeen de wet daaronder verstaat. DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE AALTEN 2014 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de Drank- en Horecawet; b. vergunning : de vergunning

Nadere informatie

Gevraagd besluit De raad van de gemeente Molenwaard besluit de Drank- en Horecaverordening 2014 Gemeente Molenwaard vast te stellen.

Gevraagd besluit De raad van de gemeente Molenwaard besluit de Drank- en Horecaverordening 2014 Gemeente Molenwaard vast te stellen. Toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad zaaknummer 72173 Gevraagd besluit De raad van de gemeente Molenwaard besluit de Drank- en Horecaverordening 2014 Gemeente Molenwaard vast te stellen.

Nadere informatie

Wijziging Apv i.v.m. bijzondere bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen gemeente Alkmaar

Wijziging Apv i.v.m. bijzondere bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen gemeente Alkmaar GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alkmaar. Nr. 5269 5 februari 2014 Wijziging Apv i.v.m. bijzondere bepalingen voor paracommerciële rechtspersonen gemeente Alkmaar De raad van de gemeente Alkmaar;

Nadere informatie

Voorgesteld besluit De verordening Paracommercie gemeente Wijk bij Duurstede 2013 vast te stellen.

Voorgesteld besluit De verordening Paracommercie gemeente Wijk bij Duurstede 2013 vast te stellen. Raadsvergadering, 19 november 2013 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verordening Paracommercie Nr.: 20131112 10 RV Agendapunt: 10 Datum: 22 oktober 2013 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder: Tjapko

Nadere informatie

Schenktijden alcohol in paracommerciële horecabedrijven Kenmerk

Schenktijden alcohol in paracommerciële horecabedrijven Kenmerk Schenktijden alcohol in paracommerciële horecabedrijven --------------------------------------------------------------------------- Kenmerk Aan de gemeenteraad. Inleiding Op 1 januari 2013 is de nieuwe

Nadere informatie

DRANK- EN HORECAVERORDENING IJSSELSTEIN 2013

DRANK- EN HORECAVERORDENING IJSSELSTEIN 2013 blad 1 van 9 DRANK- EN HORECAVERORDENING IJSSELSTEIN 2013 Artikel 1: Begripsbepalingen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet: de Drank- en Horecawet; b. horecabedrijf:

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Vaststellen verordening Drank- en horecawet Datum: 19 november 2013 Portefeuillehouder: Decosnummer: 135 Informant:

Nadere informatie

Bestuursreglement bargebruik

Bestuursreglement bargebruik Bestuursreglement bargebruik Preambule In overweging nemende dat: 1. rechtspersonen - niet zijnde een BV of NV - die zich richten op activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve,

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 22 oktober 2013 Agendapunt: 13

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 22 oktober 2013 Agendapunt: 13 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20076 Datum collegebesluit: 22 oktober 2013 Agendapunt: 13 Portefeuillehouder: De heer T.J. van der Zwan Behandelend ambtenaar: mevrouw J. Klaren Onderwerp:

Nadere informatie

Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca

Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca Bijlage 4: Sanctietabel Drank en Horeca Overtreding artikel Drank- en Artikel 2, tweede lid Drank- en : Maken van reclame voor alcoholhoudende drank in strijd met de regels gesteld krachtens het eerste

Nadere informatie

Discussienota nieuwe Drank- en Horecawet

Discussienota nieuwe Drank- en Horecawet Discussienota nieuwe Drank- en Horecawet Samenvatting De Drank- en Horecawet (DHW) is gewijzigd. De nieuwe DHW, die op 1 januari 2013 in werking is getreden, geeft extra mogelijkheden tot het reguleren

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel : Algemene Plaatselijke Verordening Sint-Michielsgestel 2014 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2014 Regelgeving Artikel

Nadere informatie

MODELVERORDENING AFDELING 8A MODEL-APV: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET.

MODELVERORDENING AFDELING 8A MODEL-APV: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET. MODELVERORDENING AFDELING 8A MODEL-APV: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET. De raad van de gemeente Loon op Zand gelet op de artikelen 4, eerste tot en met

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid gemeente Roosendaal,

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid gemeente Roosendaal, 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) Geen, wel zicht op legalisatie 1 Last onder dwangsom 750 week 2 weken 680 ( nog niet verleend) 1360 ( nog niet verleend) 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige)

Nadere informatie

NOTA PARACOMMERCIEEL BELEID. Gemeente Aalsmeer

NOTA PARACOMMERCIEEL BELEID. Gemeente Aalsmeer NOTA PARACOMMERCIEEL BELEID Gemeente Aalsmeer Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (hierna: DHW) in werking getreden. De DHW kent een aantal verplichte en niet-verplichte bepalingen. De gemeente

Nadere informatie

GEMEENTE LANDERD. Onderwerp : conceptvoorstel paracommerciële verordening. Afdeling : Bestuur en Management Ondersteuning, K. Veld

GEMEENTE LANDERD. Onderwerp : conceptvoorstel paracommerciële verordening. Afdeling : Bestuur en Management Ondersteuning, K. Veld GEMEENTE LANDERD Ingekomen van : Ambtshalve Datum : November 2013 Nummer: Registratienummer: 2013/3323 Onderwerp : conceptvoorstel paracommerciële verordening Afdeling : Bestuur en Management Ondersteuning,

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (Drank- en horecaverordening gemeente Dalfsen) (geldig vanaf )

Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (Drank- en horecaverordening gemeente Dalfsen) (geldig vanaf ) Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (Drank- en horecaverordening gemeente Dalfsen) (geldig vanaf 15-03-2014) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PARACOMMERCIELE RECHTSPERSONEN EX ARTIKEL 4 VAN DE DRANK- EN HORECAWET

BELEIDSREGELS PARACOMMERCIELE RECHTSPERSONEN EX ARTIKEL 4 VAN DE DRANK- EN HORECAWET gemeente Hardinxveld-Giessendam BELEIDSREGELS PARACOMMERCIELE RECHTSPERSONEN EX ARTIKEL 4 VAN DE DRANK- EN HORECAWET HG 14332 GemHG/INT/14388 Onderwerp: Beleidsregels paracommerciële rechtspersonen ex

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid DHW en horeca-exploitatie Januari 2013

Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid DHW en horeca-exploitatie Januari 2013 Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid en horeca-exploitatie Januari 2013 : Algemene Plaatselijke Verordening Nieuwegein model-: model- van de VNG, met betrekking tot invullen verordeningsbevoegdheid

Nadere informatie

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per : Model VNG (laatst gewijzigd: 11-07-2012) Contactpersoon: Patrick Swinkels, 06-51205612 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2013 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning 3 Bedrijf exploiteert

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gorinchem Korte samenvatting van de inhoud en voorstel

Raadsvoorstel: Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gorinchem Korte samenvatting van de inhoud en voorstel Raadsvoorstel: 2014-1172 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Gorinchem 2014 1. Korte samenvatting van de inhoud en voorstel Datum: 31 maart 2014 Portefeuillehouder: A.C. Barske Raadsbijeenkomst: 6 mei

Nadere informatie

2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid

2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid 2. Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid Inhoudsopgave 1. Drank- en horecawet... 2 1.1. Omvang vergunde horeca activiteiten... 2 1.2. Toezicht op vergunde horeca-activiteiten... 2 1.3. Controles op vergunde

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 12012. Drank- en Horecaverordening 2013. 5 maart 2014. Officiële uitgave van gemeente Lisse. Artikel 1 Begripsbepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr. 12012. Drank- en Horecaverordening 2013. 5 maart 2014. Officiële uitgave van gemeente Lisse. Artikel 1 Begripsbepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 12012 5 maart 2014 Drank- en Horecaverordening 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: - alcoholhoudende

Nadere informatie

Sanctietabel Drank en Horecawet en horeca-exploitatie Gemeente IJsselstein 03 december 2013

Sanctietabel Drank en Horecawet en horeca-exploitatie Gemeente IJsselstein 03 december 2013 ALGEMEEN DHW 3 Bedrijf exploiteert zonder Geen vergunning, wel zicht op 2a Last onder dwangsom 750 (ter info: leges voor drankvergunning 2013 bedraagt 541,60 ) week maatwerk, zie toelichting in bijlage

Nadere informatie

Stiens, 20 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/73

Stiens, 20 november Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/73 16 Stiens, 20 november 2013 Raadsvergadering: 12 december 2013 Voorstelnummer: 2013/73 Portefeuillehouder: drs. Joop R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: G. de Vries E-mail: g.devries@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK 13int00752 ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE OUDE IJSSELSTREEK Artikel 1 Begripsbepalingen Aangezien de Drank- en Horecaverordening een medebewindsverordening is, kan volstaan

Nadere informatie

Uw kenmerk: Ons kenmerk:

Uw kenmerk: Ons kenmerk: Sfeervol Meerssen Aan: Horeca instellingen en Paracommerciële horeca in Meerssen Uw kenmerk: Ons kenmerk: Contactpersoon : C. Poolen Doorkiesnummer: 043-3661677 Datum : 4 juni 2015 Betreft : verordening

Nadere informatie

Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid

Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid Toezicht Veiligheid en Leefbaarheid toezichtinformatie Toezichtinformatie over 214 Deze vragenlijst dient als basis voor het aanleveren van de informatie die nodig is voor het vullen van de toezichtindicatoren

Nadere informatie

Zicht op toezicht van de Drank- en Horecawet

Zicht op toezicht van de Drank- en Horecawet Zicht op toezicht van de Drank- en Horecawet Deel 1 : De geschiedenis van het toezicht op de Drankwetgeving Inhoudsopgave - Voorwoord toen ik bij het Staatstoezicht kwam - Waar gaat drankwetgeving over

Nadere informatie

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013)

Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Handhavingsprotocol Drank- en Horecawet (behorend bij besluit d.d. 25-11-2013) Artikel Beschrijving Omschrijving overtreding Maatregel(en) toezichthouder Maatregel(en) bestuur Artikel 3 Verbod zonder vergunning

Nadere informatie

Verordening paracommercie gemeente Amstelveen

Verordening paracommercie gemeente Amstelveen CVDR Officiële uitgave van Amstelveen. Nr. CVDR305538_1 8 mei 2018 Verordening paracommercie gemeente Amstelveen Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van deze

Nadere informatie

Bijlage 1: Sanctietabel behorend bij het Alcohol- en Horecasanctiebeleid Altena 2019

Bijlage 1: Sanctietabel behorend bij het Alcohol- en Horecasanctiebeleid Altena 2019 Begunstigings-termijn Sanctie per Bestuursdwang toepassing Sanctiemiddel (geadviseerd) Categorie Toelichting Overtreding Artikel Regelgeving Bijlage : Sanctietabel behorend bij het Alcohol- en Horecasanctiebeleid

Nadere informatie

Gelet op artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en artikel 4 en 25a van de Drank- en Horecawet;

Gelet op artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en artikel 4 en 25a van de Drank- en Horecawet; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Edam-Volendam. Nr. 13147 4 februari 2016 Drank- en Horecaverordening gemeente Edam-Volendam 2016 Voorstel no. 10-2016 G Agenda no. 6 De raad van Edam-Volendam;

Nadere informatie

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per : Model VNG (laatst gewijzigd: 11-07-2012) Contactpersoon: Patrick Swinkels, 06-51205612 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2013 3 Bedrijf exploiteert zonder 3 Bedrijf exploiteert zonder Geen vergunning,

Nadere informatie

Toelichting. Algemeen

Toelichting. Algemeen Toelichting Algemeen Inleiding Deze verordening bevat medebewindbepalingen die zijn gebaseerd op artikel 4 en artikel 25d lid 1 onder a van de Drank- en Horecawet (DHW). Een nieuwe afdeling 8A wordt ingevoegd

Nadere informatie

Vaststelling Drank- en Horecaverordening Breda 2014

Vaststelling Drank- en Horecaverordening Breda 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Breda. Nr. 3867 9 december 2013 Vaststelling Drank- en Horecaverordening Breda 2014 Bekendmaking Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat de gemeenteraad

Nadere informatie

Drank- en horecaverordening Teylingen

Drank- en horecaverordening Teylingen Drank- en horecaverordening Teylingen De raad der gemeente Teylingen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 september 2013 gelet op artikel 4, 25b en 25d van de Drank- en horecawet,

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening Het Hogeland 2019

Drank- en Horecaverordening Het Hogeland 2019 Drank- en Horecaverordening Het Hogeland 2019 Intitulé Drank- en Horecaverordening Het Hogeland 2019 De raad van de gemeente Het Hogeland; gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en artikel 4 lid 1,2 en

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie 2 Registratienr.: 2013I01516 Agendapunt 9. Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, b e s l u i t:

Pagina 1 van 6 Versie 2 Registratienr.: 2013I01516 Agendapunt 9. Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, b e s l u i t: Pagina 1 van 6 Versie 2 Afdeling: Concernzaken Leiderdorp, 10-10-2013 Onderwerp: Wijziging APV tbv regulering paracommercie De raad van de gemeente Leiderdorp; gelezen het voorstel van, nr. 2013i01487;

Nadere informatie

Kaderstellende notitie Drank- en horecawet. De Wolden. Januari actief en betrokken. dewolden.nl

Kaderstellende notitie Drank- en horecawet. De Wolden. Januari actief en betrokken. dewolden.nl Kaderstellende notitie Drank- en horecawet De Wolden Januari 2014 actief en betrokken dewolden.nl Samenvatting In voorliggende notitie worden kaders gegeven voor de implementatie van de Drank- en horecawet

Nadere informatie

gelet op de artikelen 147 van de gemeentewet, artikel 4 en artikel 25a van de Drank- en Horecawet; b e s l u i t :

gelet op de artikelen 147 van de gemeentewet, artikel 4 en artikel 25a van de Drank- en Horecawet; b e s l u i t : Gemeentestukken: 2014-34849 De raad van de gemeente Ridderkerk; gelezen het voorstel van de burgemeester van 29 april 2014 nummer 34127; gelet op de artikelen 147 van de gemeentewet, artikel 4 en artikel

Nadere informatie

Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet

Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet Hoofdlijnennotitie Nieuwe Drank en Horecawet 1. Inleiding Op 1 januari 2013 treedt de wetswijziging van de Drank- en Horecawet in werking. De doelstelling van de wetswijziging is: - het alcoholgebruik

Nadere informatie

VERORDENING DRANK EN HORECAWET

VERORDENING DRANK EN HORECAWET VERORDENING DRANK EN HORECAWET Gooise Meren 2017 Versie definitief 1.0 14 maart 2017 1 Kerngegevens Op grond van de Drank- en Horecawet zijn gemeenten verplicht om in ieder geval ten aanzien van de schenktijden

Nadere informatie

* minimale hoogte dwangsom/hoogte bestuurlijke boete in euro's * maximum dwangsombedrag: 3 x opgelegde dwangsom. Regelgeving

* minimale hoogte dwangsom/hoogte bestuurlijke boete in euro's * maximum dwangsombedrag: 3 x opgelegde dwangsom. Regelgeving DHW 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning DHW 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning Geen vergunning, wel zicht op legalisatie Geen vergunning, geen zicht op legalisatie

Nadere informatie

HORECANOTA GEMEENTE GEERTRUIDENBERG

HORECANOTA GEMEENTE GEERTRUIDENBERG HORECANOTA GEMEENTE GEERTRUIDENBERG Onderdeel C: Drank- en Horecawet Zoals vastgesteld bij besluit van: de raad van de gemeente Geertruidenberg, dd., nr... 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank-

Nadere informatie

DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE EDAM-VOLENDAM 2014

DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE EDAM-VOLENDAM 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Edam-Volendam. Nr. 81237 24 december 2014 DRANK- EN HORECAVERORDENING GEMEENTE EDAM-VOLENDAM 2014 Agenda no. 10 De raad van de gemeente Edam- Volendam; Gelezen

Nadere informatie

Bestuursdwang toepassing

Bestuursdwang toepassing 3 Bedrijf exploiteert zonder 3 Bedrijf exploiteert zonder Geen vergunning, wel zicht op Geen vergunning, geen zicht op bij < 50 week 2 weken 680 (vergunning nog niet verleend) 1 maximaal 1 week 1360 (vergunning

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. De raad van de gemeente Cuijk gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. gehoord het advies van de commissie gelet op artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet en de artikelen

Nadere informatie

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet

Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Bijlage 1: Handhavingsmatrix Drank- en Horecawet Grondslag Artikel 3 (horecaof slijtersbedrijf) Artikel 4, lid 1 jo. artikel 110g en 110h Apv Overtreding Het uitoefenen van het horecabedrijf of slijtersbedrijf

Nadere informatie

Proces De gewijzigde drank- en horecawet kent een verplichtend en facultatief deel.

Proces De gewijzigde drank- en horecawet kent een verplichtend en facultatief deel. Raadsvoorstel Raadsvergadering : 17 december 2013 Voorstel : 2013-092 Agendapunt : Zaaknummer : 1894/2013/64542 Documentnummer : 1894/2013/64544 Datum : Onderwerp Implementatie nieuwe Drank- en Horecawet

Nadere informatie

Drank- en Horecaverordening Heerhugowaard

Drank- en Horecaverordening Heerhugowaard Artikel regionaal model Ambtelijk advies Aangedragen punten nav bijeenkomst 30 september en zienswijzen Artikel 2:34a schenktijden paracommerciºle rechtspersonen 1. Paracommerciºle rechtspersonen verstrekken

Nadere informatie

Verbeterplan Naleving Drank- en Horecawet door Sportkantines. Pijlers: Beleid en Regelgeving & Handhaving

Verbeterplan Naleving Drank- en Horecawet door Sportkantines. Pijlers: Beleid en Regelgeving & Handhaving Verbeterplan Naleving Drank- en Horecawet door Sportkantines Pijlers: Beleid en Regelgeving & Handhaving 1 1 Beleid en Regelgeving Gemeenten kunnen in hun beleid en regelgeving een aantal maatregelen nemen

Nadere informatie

Drank- en horecaverordening gemeente Barendrecht

Drank- en horecaverordening gemeente Barendrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Barendrecht. Nr. 3350 23 januari 2014 Drank- en horecaverordening gemeente Barendrecht gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders gelet op de artikelen

Nadere informatie

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA

De nieuwe DHW. Presentatie NVWA De nieuwe DHW Presentatie NVWA 17-10-2012 Programma Belangrijkste wijzigingen DHW Taakverdeling gemeente/politie/nvwa na 1-1-2013 Toezicht DHW - wat komt er bij kijken? Ondersteuning door NVWA/ministeries

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1061443 Datum: Behandeld door: 15 februari 2013 S.T.W. Reus Afdeling/Team: Vergunningen, Toezicht en HandhavingA/BA Onderwerp: Vaststelling Verordening

Nadere informatie

VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014

VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 VERORDENING DRANK- EN HORECAWET BUSSUM 2014 De raad van de gemeente Bussum; gelezen het voorstel van de burgemeester d.d. xxx, nummer xxx; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Sanctietabel: behorend bij de Handhavingsstrategie Drank- en Horecawet Edam-Volendam 2013

Sanctietabel: behorend bij de Handhavingsstrategie Drank- en Horecawet Edam-Volendam 2013 Sanctietabel: behorend bij de Handhavingsstrategie Drank- en Horecawet Edam-Volendam 2013 Last onder Openbaar Ministerie Bijzonderheden Overtredingen op grond van de Drank- en Horecawet 1. Artikel 2, lid

Nadere informatie

Handhavingsmodel Drank- en Horecawet

Handhavingsmodel Drank- en Horecawet Handhavingsmodel Drank- en Horecawet Inleiding Dit handhavingsmodel is opgesteld naar aanleiding van de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW). Deze maakt de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op

Nadere informatie

toepassing * Maximum: 3 x opgelegde dwangsom.

toepassing * Maximum: 3 x opgelegde dwangsom. HANDHAVINGS A MENWERKING : Model VNG (laatst gewijzigd: 11-07-2012) Contactpersoon: Patrick Swinkels, 06-51205612 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2013 hüronfmeer 1360 (vergunning nog niet verleend)

Nadere informatie

Bijlage: De nieuwe Drank- en Horecawet

Bijlage: De nieuwe Drank- en Horecawet Bijlage: De nieuwe Drank- en Horecawet De nieuwe Drank en Horecawet: De Drank- en Horecawet stamt uit 1964. De wet regelt een verantwoorde distributie van alcohol in de samenleving en bevat speciale regels

Nadere informatie

Stappenplan en sanctietabel Drank- en horecawet en Verordening Drank- en horecawet Weesp 2013 *Z02A63D67C6* Actie na 3 e *) constatering

Stappenplan en sanctietabel Drank- en horecawet en Verordening Drank- en horecawet Weesp 2013 *Z02A63D67C6* Actie na 3 e *) constatering Stappenplan en sanctietabel Drank- en horecawet en Verordening Drank- en horecawet Weesp 2013 Stappenplan Drank- en horecawet *Z02A63D67C6* 1. Zonder Drank- en Horecawet 2. In strijd met Drank- en Horeca-wet

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014 Categorie 1 = spoedeisend

Sanctietabel behorend bij Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014 Categorie 1 = spoedeisend Sanctietabel behorend bij Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014 Categorie 1 = spoedeisend APV: Algemene Plaatselijke Verordening Houten DHW: Drank- en Horecawet Categorie 2 = ernstige, maar geen sprake

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 12 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Paracommercie Valkenburg aan de Geul 2014

Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 12 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Paracommercie Valkenburg aan de Geul 2014 Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 16 december 2013 Agenda nr: 12 Onderwerp: Drank- en Horecaverordening Paracommercie Valkenburg aan de Geul 2014 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014 Categorie 1 = spoedeisend

Sanctietabel behorend bij Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014 Categorie 1 = spoedeisend Sanctietabel behorend bij Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014 Categorie 1 = spoedeisend APV: Algemene Plaatselijke Verordening Houten DHW: Drank- en Horecawet Categorie 2 = ernstige, maar geen sprake

Nadere informatie

verordening Drank- en horecawet blaricum 2014 gelezen het voorstel van het college van B&W d.d. 29 oktober 2013;

verordening Drank- en horecawet blaricum 2014 gelezen het voorstel van het college van B&W d.d. 29 oktober 2013; CVDR Officiële uitgave van Blaricum. Nr. CVDR314712_1 29 januari 2019 verordening Drank- en horecawet blaricum 2014 De raad van de gemeente Blaricum gelezen het voorstel van het college van B&W d.d. 29

Nadere informatie

Voorwoord. Over de auteur. Lijst met afkortingen. Leeswijzer. 1 Een stukje geschiedenis 1

Voorwoord. Over de auteur. Lijst met afkortingen. Leeswijzer. 1 Een stukje geschiedenis 1 Inhoud Voorwoord Over de auteur Lijst met afkortingen Leeswijzer V XV XVII XIX 1 Een stukje geschiedenis 1 Verhogen van de leeftijdsgrenzen naar 18 jaar draagt bij aan uitstel van drinken en is een steun

Nadere informatie

Regelgeving Artikel Overtreding Toelichting Stap 1: Stap 2: Stap 3: Stap 4: Categorie

Regelgeving Artikel Overtreding Toelichting Stap 1: Stap 2: Stap 3: Stap 4: Categorie Bijlage 1: actie eerste actie tweede in euro's bij < 50 in euro's bij > 50 3 Exploitatie van een nieuw Aanzegging dat pand Indien nog geopend: APV 2:28 horecabedrijf zonder per onmiddellijke toepassen

Nadere informatie

Voorstel beleidsnotitie paracommercialisme Drank- en Horecawet Meierijstad 2017

Voorstel beleidsnotitie paracommercialisme Drank- en Horecawet Meierijstad 2017 Voorstel beleidsnotitie paracommercialisme Drank- en Horecawet Meierijstad 2017 Voorwoord Dit adviesrapport is opgesteld door Koninklijke Horeca Nederland afdeling Meijerijstad. Hierbij is gekeken naar

Nadere informatie

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016

Gemeente Hillegom. Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Gemeente Hillegom Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Hillegom 2015-2016 Inleiding Per 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet (DHW) gewijzigd. Door deze wijziging zijn gemeenten de belangrijkste uitvoerders

Nadere informatie

Underwerp Vaststelling Drank- en Horecaverordening gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen 2014

Underwerp Vaststelling Drank- en Horecaverordening gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen 2014 Riedsútstel Ried : 21 november 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 10 oktober 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : A. Dillema Taheakke

Nadere informatie

Actie na 3 e *) constatering. Actie na 4 e *) constatering. Bestuursdwang tot stoppen met schenken. Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete

Actie na 3 e *) constatering. Actie na 4 e *) constatering. Bestuursdwang tot stoppen met schenken. Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete Stappenplan Drank- en Horecawet en Verordening Drank- en Horecawet Hilversum 2018 Recidivetermijn 24 maanden Let wel besluit bestuurlijke boete 12 maanden Object 1. Zonder Drank- en Horecawet Artikel 3

Nadere informatie

Sanctietabel voor overtredingen van de Drank- en Horecawet

Sanctietabel voor overtredingen van de Drank- en Horecawet de Politie en/of Sanctietabel overtredingen van de Horecawet 1 Artikel 3 Horecawet Het uitoefenen van het horecabedrijf of slijtersbedrijf zonder. Nieuw horecabedrijf, geen rechtsgeldige ; wel alcoholhoudende

Nadere informatie

Handhavingsstrategie Drank- en horecawet Enschede =Middel. 3=Ernstig. Schriftelijke Waarschuwing/ 4 weken om een ontvankelijke aanvraag

Handhavingsstrategie Drank- en horecawet Enschede =Middel. 3=Ernstig. Schriftelijke Waarschuwing/ 4 weken om een ontvankelijke aanvraag CVDR Officiële uitgave Enschede. Nr. CVDR465_ 5 oktober 06 Handhavingsstrategie Drank en horecawet Enschede 04 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst Handhavingsstrategie Drank en Horecawet februari 04,

Nadere informatie

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet

TOEZICHTINFORMATIE. Toezichtindicatoren Drank en horecawet TOEZICHTINFORMATIE Toezichtindicatoren Drank en horecawet Datum: december 2013 Versie: 1 2 Inhoud 1 Aanleiding 4 2 Leeswijzer 5 3 Toezichtindicatoren Drank en horecawet 6 3 1 Aanleiding Voor u liggen de

Nadere informatie

mogelijk met aanzegging sluiting (maatwerk) Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete

mogelijk met aanzegging sluiting (maatwerk) Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete Bijlage 1 Overtreding / Prioriteit Exploitatie zonder registratie barvrijwilligers in bestuursreglement in Verbod verstrekking alcohol voor gebruik elders dan in de aangegeven lokaliteit of terras Verbod

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Drs. H.M.W. ter Heegde Instemmen met en vaststellen van de Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2017

Raadsvoorstel. Aan de raad, Drs. H.M.W. ter Heegde Instemmen met en vaststellen van de Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2017 Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 311323 Drs. H.M.W. ter Heegde Instemmen met en vaststellen van de Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2017 Aan de raad, 1. Beslispunten De

Nadere informatie

- de gemeenteraad voor 1 januari 2014 een Drank- en Horecaverordening moet hebben vastgesteld.

- de gemeenteraad voor 1 januari 2014 een Drank- en Horecaverordening moet hebben vastgesteld. Raadsbesluit Gemeente Tytsjerksteradiel Raadsvergadering 21 november 2013 De raad van de gemeente Tytsjerksteradiel: overwegende dat: - de gemeenteraad voor 1 januari 2014 een Drank- en Horecaverordening

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen

Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Handhavingsbeleid drank en horeca gemeente Schagen Inleiding Het toezicht op en de handhaving van de Drank- Horecawet (DHW) is per 1 januari 2013 overgedragen aan de gemeente. Voorheen werd deze taak

Nadere informatie

De nieuwe drank en horecawet

De nieuwe drank en horecawet De nieuwe drank en horecawet De Drank- en Horecawet stamt uit 1964. De wet regelt een verantwoorde distributie van alcohol in de samenleving en bevat speciale regels voor alcoholverstrekkers en overheden.

Nadere informatie

Handhaving Verordening Drank- en Horecawet

Handhaving Verordening Drank- en Horecawet Handhaving Verordening Drank- en Horecawet 20 september 2012 Michiel van Baardewijk (gemeente Lingewaard) Marian Gacsbaranyi (NVWA) Programma Van beleid tot toezicht Toezicht op Prijsacties Toezicht op

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 11 februari 2014 Agendapunt: RTG: 28 januari 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 11 februari 2014 Agendapunt: RTG: 28 januari 2014 Reg.nr:Z.03030 INT.02220 Pagina 1 van 7 GEMEENTE NUTH Raad: 11 februari 2014 Agendapunt: RTG: 28 januari 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Verordening Paracommerciële inrichtingen 1. Samenvatting Op 1 januari

Nadere informatie

Voorstel van het College De Drank- en horecaverordening Tytsjerksteradiel 2014 vaststellen.

Voorstel van het College De Drank- en horecaverordening Tytsjerksteradiel 2014 vaststellen. Bijlage II Raadsvoorstel Vergadering : 21 november 2013 Agendapunt : 8 Status : Besluitvormend Programma : (2) Openbare orde en Veiligheid Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Siebe

Nadere informatie

WIJZIGINGSVERORDENING AFDELING 8A: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET.

WIJZIGINGSVERORDENING AFDELING 8A: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET. WIJZIGINGSVERORDENING AFDELING 8A: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET. De raad van de gemeente Brummen gelet op de artikelen 4, eerste tot en met derde lid,

Nadere informatie

Model B (aanvraagformulier paracommercieel horecabedrijf)

Model B (aanvraagformulier paracommercieel horecabedrijf) Model B (aanvraagformulier paracommercieel horecabedrijf) De aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf door

Nadere informatie

DRANK- EN HORECAWET. Model B

DRANK- EN HORECAWET. Model B DRANK- EN HORECAWET Model B De aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf door een paracommerciële rechtspersoon

Nadere informatie

Reg. nr.: Z /INT

Reg. nr.: Z /INT Reg. nr.: Z-12-02121 /INT-13-01946 De raad van de gemeente Lingewaal; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders 12 november 2013; besluit: gelet op het bepaalde in artikel 149 van de gemeentewet

Nadere informatie

MODELVERORDENING AFDELING 8A MODEL-APV: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET

MODELVERORDENING AFDELING 8A MODEL-APV: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET MODELVERORDENING AFDELING 8A MODEL-APV: BIJZONDERE BEPALINGEN OVER HORECABEDRIJVEN ALS BEDOELD IN DE DRANK- EN HORECAWET Leeswijzer modelbepalingen [ ] of (bijvoorbeeld) [tijdstip] = door gemeente in te

Nadere informatie

Stappenplan Drank- en Horecawet en Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren Actie na 3 e *) constatering

Stappenplan Drank- en Horecawet en Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren Actie na 3 e *) constatering GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Gooise Meren Nr. 107777 23 mei 2018 Stappenplan Drank- en Horecawet en Verordening Drank- en Horecawet Gooise Meren 2018 DRANK- EN HORECAWET Object gericht

Nadere informatie