Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie voor patiënten. Diabeteszorg in het WZA"

Transcriptie

1 Informatie voor patiënten Diabeteszorg in het WZA z

2 1 Het Diabetes Centrum Wilhelmina is gehuisvest in het Medisch Centrum Wilhelmina. Dit is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Het Diabetes Centrum biedt complete poliklinische zorg aan mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Verschillende specialisten en andere hulpverleners werken er samen, zoals een internist, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een medisch psycholoog, een pedicure en een podotherapeut. Het grote voordeel hiervan is dat u op één adres terecht kunt voor alle zorg rond uw diabetes. In deze brochure kunt u lezen hoe de diabeteszorg precies geregeld is. Controle bij diabetes Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een chronische aandoening waarbij het bloedglucosegehalte te hoog is. Om klachten en complicaties bij diabetes te voorkomen of uit te stellen, is een goede behandeling noodzakelijk. Daarom is het van belang dat u regelmatig voor controle komt, zodat de behandeling zo nodig tijdig kan worden aangepast. U wordt vier keer per jaar, om de drie maanden, uitgenodigd voor een controlebezoek: Er vindt een jaarlijkse controle plaats bij de internist. U gaat drie keer per jaar voor controle naar de diabetesverpleegkundige.

3 2 Controle internist De internist zorgt voor het reguleren van uw bloedglucosewaarden en besteedt daarnaast uitgebreid aandacht aan andere factoren die de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten, kunnen vergroten. Daarbij gaat het met name om uw gewicht, roken, lichaamsbeweging, het vetgehalte van uw bloed, uw bloeddruk en uw nierfunctie. Zo nodig schrijft de internist nieuwe medicijnen voor of wordt de dosering van uw medicijnen aangepast. Na iedere jaarlijkse controle stuurt de internist een uitgebreid verslag van zijn bevindingen aan uw huisarts. Controle diabetesverpleegkundige Tijdens uw controlebezoeken aan de diabetesverpleegkundige leert u hoe u in de dagelijkse praktijk maar ook in crisissituaties zo goed mogelijk kunt omgaan met uw ziekte. De diabetesverpleegkundige helpt u inzicht te krijgen in de aard van uw ziekte. Bovendien oefent u onder haar begeleiding bepaalde vaardigheden, zoals het hanteren van de insulinepen en het meten van uw bloedglucosewaarden. Verder komt tijdens uw bezoek aan de diabetesverpleegkundige het reguleren van de bloedglucosewaarden aan bod en wordt met u besproken hoe u de kans op complicaties zoveel mogelijk kunt verkleinen. Ten minste één keer per jaar vindt er een uitgebreid voetonderzoek plaats. Zo nodig heeft de diabetesverpleegkundige overleg met de internist, bijvoorbeeld als uw medicijnen moeten worden aangepast.

4 3 Voorbereiding controle Ten minste één week voordat u een controleafspraak hebt, wordt u verzocht uw bloed te laten onderzoeken. Daarvoor kunt u terecht op het poliklinisch laboratorium van het ziekenhuis. Tijdens uw jaarlijkse controlebezoek aan de internist krijgt u voor een heel jaar laboratoriumbriefjes mee. De briefjes voor het onderzoek naar het HbA1c-gehalte neemt u mee naar het laboratorium wanneer u een controleafspraak hebt bij de diabetesverpleegkundige. Het briefje voor een uitgebreid bloedonderzoek en een urineonderzoek (daarbij gaat het om de eerste ochtendurine!) levert u in bij het laboratorium als u voor controle naar de internist gaat. Wilt u bij elke controleafspraak uw diabetesdagboek meenemen? Als u verhinderd bent, wilt u dat dan tijdig doorgeven aan de diabetesverpleegkundige? Thuis HbA1c-gehalte bepalen Als u alléén het HbA1c-gehalte hoeft te laten bepalen, is het mogelijk dat u zelf thuis bloed prikt. Uitleg hierover krijgt u van de diabetesverpleegkundige.

5 4 Samenwerking De internist en de diabetesverpleegkundigen werken nauw samen met andere hulpverleners binnen en buiten het ziekenhuis die bij de diabeteszorg betrokken zijn. Dit zijn: de huisarts, de huisartsassistente of praktijkverpleegkundige, de diëtist, de oogarts, de podotherapeut, de pedicure, de medewerkers van de voetenpoli en de psycholoog. Zo nodig wordt u naar een van hen doorverwezen. Diëtist De diëtist speelt een belangrijke rol in de behandeling bij diabetes. Aangezien uw bloedglucosewaarden kunnen reageren op de soort en hoeveelheid voeding die u gebruikt, is het van belang dat er aandacht besteed wordt aan uw voedingspatroon. De diëtist stelt samen met u een voedingsadvies op, aangepast aan uw specifieke situatie. Oogarts Bij diabetes bestaat de kans dat u een afwijking krijgt aan de kleine bloedvaten in uw ogen. Daarom controleert de oogarts in het WZA uw ogen als is vastgesteld dat u diabetes hebt. Vervolgens komt u ten minste één keer in de twee jaar bij de oogarts voor controle. U krijgt hiervoor een verwijsbrief van de internist of de diabetesverpleegkundige. Medisch psycholoog Diabetes kan een belastende ziekte zijn met grote gevolgen voor uw dagelijks leven. Daardoor kunnen er psychische problemen ontstaan, zoals somberheid, depressie, angsten of eetproblemen. In dat geval kan de internist of diabetesverpleegkundige u doorverwijzen naar de medisch psycholoog. Ook krijgt u standaard, voorafgaand aan uw jaarlijkse controles bij de internist, een vragenlijst om na te gaan of u vanwege uw diabetes psychische klachten hebt. Zo nodig wordt u dan doorverwezen naar de medisch psycholoog.

6 5 Pedicure Sommige pedicures zijn gespecialiseerd in voet- en nagelverzorging bij mensen met diabetes. In het Diabetes Centrum Wilhelmina is één keer per week een vrijgevestigde pedicure werkzaam. Om voor vergoeding van de kosten in aanmerking te komen, hebt u een machtigingsaanvraag nodig van de internist of de diabetesverpleegkundige. Niet alle ziektekostenverzekeraars hanteren dezelfde vergoedingsvoorwaarden. Om te weten welke voorwaarden in uw geval gelden, kunt u het beste contact opnemen met uw eigen ziektekostenverzekeraar. Podotherapeut Een podotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van voetproblemen. Bij diabetes kunnen er standafwijkingen ontstaan aan de voeten. Als dat bij u het geval is, kunt u worden doorverwezen naar een podotherapeut, bijvoorbeeld voor zooltherapie. Eén keer per week wordt in het Diabetes Centrum Wilhelmina spreekuur gehouden door een vrijgevestigde podotherapeut. Om de kosten van een behandeling vergoed te krijgen, hebt u een machtigingsaanvraag nodig van de internist of de diabetesverpleegkundige. Informeert u bij uw ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingsvoorwaarden. Voetenpoli Indien er sprake is van (ernstige) voetproblemen zoals standafwijkingen, vaatproblemen of (dreigende) wondjes, dan kunt u door uw huisarts of via het diabetesteam worden verwezen naar de voetenpoli in het WZA. Hier is een gespecialiseerd team aanwezig bestaande uit een chirurg, een gipsverbandmeester, (diabetes)verpleegkundigen en een schoenmaker. Hulpmiddelen Voor het spuiten van insuline en het meten van uw bloedglucosewaarden hebt u verschillende hulpmiddelen nodig zoals naaldjes, lancetten en strips. Om deze materialen vergoed te krijgen, hebt u een machtiging van uw ziektekostenverzekeraar nodig. Deze machtiging wordt aangevraagd door de diabetesverpleegkundige. U kunt de hulpmiddelen vervolgens zonder recept afhalen bij uw apotheek of postorderbedrijf. (Voor insuline hebt u wel een recept nodig!) Kapotte materialen, bijvoorbeeld kapotte insulinepennen of bloedglucosemeters, kunt u omruilen bij de diabetesverpleegkundige.

7 Nuchter voor een onderzoek of operatie De kans bestaat dat u een keer een onderzoek of operatie moet ondergaan waarvoor u nuchter moet zijn. Om problemen met uw bloedsuikerspiegel te voorkomen, is het belangrijk dat u in dat geval bepaalde richtlijnen opvolgt. Het WZA heeft over dit onderwerp twee voorlichtingsbrochures uitgegeven. Waarschijnlijk krijgt u een van beide brochures uitgereikt wanneer u een afspraak maakt voor een onderzoek of operatie. Zo niet, dan kunt u de brochure krijgen via de diabetesverpleegkundige. 6

8 Hoe te bereiken? Als u een afspraak wilt maken met de diabetesverpleegkundige of u wilt uw bloedglucose-dagcurves doorgeven, dan kunt u en naar: diabetes@ wza.nl U kunt ook bellen tijdens het telefonisch spreekuur (0592) , op werkdagen van tot uur. Om een afspraak met de internist te maken, kunt u bellen naar de polikliniek Interne geneeskunde(0592) , op werkdagen van 8.30 tot uur. In spoedgevallen kunt u tijdens kantooruren het centrale nummer van het ziekenhuis bellen (0592) U kunt dan vragen naar de diabetesverpleegkundigen. Buiten kantooruren kunt u naar de Huisartsenpost bellen ( ). Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Diabetes Centrum Wilhelmina Borgstee TS Assen Telefoon (0592) (diabetesverpleegkundigen) (0592) (Medisch Centrum Wilhelmina) Het Diabetes Centrum Wilhelmina is gehuisvest in het Medisch Centrum Wilhelmina. Dit is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen WZA inter03 april 2014

Informatie voor patiënten. Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie

Informatie voor patiënten. Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie Informatie voor patiënten Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie z U hebt diabetes mellitus (suikerziekte) en komt binnenkort naar het ziekenhuis voor een onderzoek of

Nadere informatie

Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie

Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie Informatie voor patiënten Als u diabetes hebt en nuchter moet zijn voor een onderzoek of operatie insuline z Vooraf 1 U hebt diabetes mellitus (suikerziekte) en komt binnenkort naar het ziekenhuis voor

Nadere informatie

Inwendige geneeskunde. Diabetescarrousel

Inwendige geneeskunde. Diabetescarrousel Inwendige geneeskunde Diabetescarrousel 1 Diabetes mellitus, in de volksmond suikerziekte, is een aandoening waarbij het bloedglucose is verhoogd. Om de kans op complicaties te voorkomen of uit te stellen

Nadere informatie

de diabetespolikliniek

de diabetespolikliniek patiënteninformatie de diabetespolikliniek Vanwege uw diabetes mellitus (suikerziekte) komt u regelmatig naar de diabetespolikliniek van de polikliniek Interne Geneeskunde. Het diabetesteam adviseert,

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein

Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Maak kennis met het diabetesteam van Maasziekenhuis Pantein Diabetes mellitus (kortweg diabetes) is een chronische ziekte. Dat betekent dat u voor langere tijd voor deze ziekte behandeld moet worden. Bij

Nadere informatie

Inleiding. Wat kunt u verwachten?

Inleiding. Wat kunt u verwachten? Het diabetesteam Inleiding Vanwege uw diabetes bent u onder behandeling bij de internist. De internist werkt nauw samen met de diabetesverpleegkundige. In deze folder wordt beschreven wat het doel is

Nadere informatie

Het Diabetesteam. Meenemen voor de controle: Een dagboekje met recente dagcurves. Een lijst van de medicijnen die u gebruikt.

Het Diabetesteam. Meenemen voor de controle: Een dagboekje met recente dagcurves. Een lijst van de medicijnen die u gebruikt. Het Diabetesteam Vanwege uw diabetes bent u onder behandeling bij de internist. De internist werkt nauw samen met de diabetesverpleegkundige. In deze folder wordt beschreven wat het doel is van de behandeling

Nadere informatie

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) z Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) 1 Als u diabetes mellitus

Nadere informatie

Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte)

Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte) Diabeteszorg Informatie over de behandeling bij diabetes (suikerziekte) Vanwege suikerziekte (diabetes mellitus) wordt u doorgestuurd naar de diabetespolikliniek van het Havenziekenhuis. Diabetes mellitus

Nadere informatie

Vasculair Preventie Centrum

Vasculair Preventie Centrum Vasculair Preventie Centrum Afdeling interne geneeskunde Uw huisarts of specialist heeft u verwezen naar het Vasculair Preventie Centrum van Máxima Medisch Centrum, locatie Eindhoven. Bij u is een risicofactor

Nadere informatie

H.88011.0815. Diabetespolikliniek

H.88011.0815. Diabetespolikliniek H.88011.0815 Diabetespolikliniek 2 Inleiding Een goede diabetes behandeling bestaat, volgens de Nederlandse Diabetes Federatie, uit regelmatige controle voor uw diabetes. De inhoud van deze controles is

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus

Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus Afdeling interne geneeskunde U krijgt deze folder omdat voor u afspraken zijn gemaakt voor een jaarcontrole. Mensen met diabetes mellitus type 1 en 2 (suikerziekte)

Nadere informatie

Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus

Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus Jaarcontrole voor mensen met diabetes mellitus Afdeling interne geneeskunde U krijgt deze folder omdat er voor u afspraken zijn gemaakt voor een jaarcontrole. Mensen met Diabetes Mellitus type 1 en 2 (suikerziekte)

Nadere informatie

Diabeteszorg in uw ziekenhuis

Diabeteszorg in uw ziekenhuis Diabeteszorg in uw ziekenhuis Hoofddorp U heeft, sinds kort of al langer, diabetes mellitus (suikerziekte). Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte. De aandoening komt zowel voor bij jonge

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit Informatie voor patiënten Diabetes en seksualiteit z Seksualiteit en diabetes mellitus 1 Over problemen met seksualiteit wordt niet zo gemakkelijk gesproken. Doordat het een beladen onderwerp is, kunnen

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli

Informatie voor patiënten. Obesitaspoli Informatie voor patiënten Obesitaspoli De obesitaspoli maakt deel uit van het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW), Borgstee 17 te Assen. Het MCW is onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. 1 Obesitaspoli

Nadere informatie

H.88011.0210. Diabetespolikliniek

H.88011.0210. Diabetespolikliniek H.88011.0210 Diabetespolikliniek 2 Inleiding Diabetes mellitus is een chronische ziekte, die steeds meer voorkomt. Om die reden is er een team van deskundigen dat u behandelt; het diabetesteam. Dit team

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

De diabetesverpleegkundige. polikliniek interne geneeskunde

De diabetesverpleegkundige. polikliniek interne geneeskunde De diabetesverpleegkundige polikliniek interne geneeskunde Onlangs is bij u diabetes mellitus geconstateerd. Dit is een chronische aandoening die grote invloed heeft op uw dagelijks leven. De diagnose

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend 1 Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend Uw arts heeft een röntgenonderzoek

Nadere informatie

Medisch Centrum Wilhelmina. Informatie voor patiënten. Poli Seksuologie

Medisch Centrum Wilhelmina. Informatie voor patiënten. Poli Seksuologie Medisch Centrum Wilhelmina Informatie voor patiënten Poli Seksuologie 1 Poli Seksuologie Uw huisarts of specialist heeft u doorverwezen naar de poli Seksuologie van het Medisch Centrum Wilhelmina. (Het

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De diabeteszorg in het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De diabeteszorg in het Refaja ziekenhuis De diabeteszorg in het Refaja ziekenhuis DE DIABETESZORG IN HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING Diabetes mellitus is een veel voorkomende chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een te hoge bloedglucosewaarde.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker

Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Aanvullende behandeling en controle bij borstkanker z Chirurg en verpleegkundig specialist 1 Medische ontrole Na een borstsparende

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Behandelplannen bij het Diabetescentrum

Behandelplannen bij het Diabetescentrum Behandelplannen bij het Diabetescentrum Inleiding U bent onder behandeling bij het Diabetescentrum. Er gaat er iets veranderen in uw behandeling. In deze folder leest u hier meer over. Persoonlijk behandelplan

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

DIABETES JAARCONTROLE

DIABETES JAARCONTROLE DIABETES JAARCONTROLE 284 Inleiding U krijgt deze folder omdat voor u afspraken gemaakt zijn voor de diabetes jaarcontrole. Mensen met diabetes type 1 of type 2 kunnen op termijn te maken krijgen met complicaties.

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Controle bij diabetes mellitus

Controle bij diabetes mellitus Controle bij diabetes mellitus Controle A, B, C en D gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Bereikbaarheid diabetesteam 3 Controle A, B, C en D 3 Onderzoek op de polikliniek oogheelkunde 4 Uw vragen 5 Notities

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Injecties met Avastin

Injecties met Avastin Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oogheelkunde Injecties met Avastin 1 Injecties met Avastin Met uw oogarts hebt u afgesproken om uw oogklachten te laten behandelen

Nadere informatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie z Als u vanwege kanker

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

Aandacht voor diabetes

Aandacht voor diabetes Diabetes Aandacht voor diabetes Evean begeleidt en ondersteunt u bij diabetes Evean. Midden in het leven. Diabetes? Evean helpt u met alle zorg en aandacht Is bij u de diagnose diabetes gesteld? Of loopt

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Kind met diabetes

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Kind met diabetes Kind met diabetes KIND MET DIABETES INLEIDING Bij uw kind is diabetes mellitus geconstateerd door de kinderarts. Uw kind zal in de meeste gevallen een paar dagen worden opgenomen op de kinderafdeling.

Nadere informatie

Diabetesverpleegkundige

Diabetesverpleegkundige Interne Geneeskunde Diabetes Diabetesverpleegkundige i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Een diabetesverpleegkundige is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in diabetes. Zij begeleidt

Nadere informatie

DIABETESVERPLEEGKUNDIGE EN DIËTIST LOCATIE OOGZIEKENHUIS ROTTERDAM

DIABETESVERPLEEGKUNDIGE EN DIËTIST LOCATIE OOGZIEKENHUIS ROTTERDAM DIABETESVERPLEEGKUNDIGE EN DIËTIST LOCATIE OOGZIEKENHUIS ROTTERDAM 683 DE DIABETESVERPLEEGKUNDIGE Diabetes mellitus In Nederland lijden naar schatting ongeveer 650.000 mensen aan diabetes mellitus, oftewel

Nadere informatie

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt z Onlangs is er een darmonderzoek bij u gedaan: een proctoscopie, een sigmoïdoscopie

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

DIABETES EN VASCULAIR SPREEKUUR VOOR REUMAPATIËNTEN

DIABETES EN VASCULAIR SPREEKUUR VOOR REUMAPATIËNTEN DIABETES EN VASCULAIR SPREEKUUR VOOR REUMAPATIËNTEN 1198 Inleiding Deze folder is bedoeld voor reumapatiënten die zijn doorverwezen naar het Diabetes- & Vasculaircentrum van het Sint Franciscus Gasthuis.

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee met mensen met Diabetes! Optimale Diabeteszorg door goede samenwerking tussen zorgverleners Uw huisarts heeft vastgesteld dat u lijdt aan Diabetes Mellitus, een

Nadere informatie

Samen zorgen we voor uw diabetes! PATIËNTENFOLDER OVER ZORGPROGRAMMA DIABETES

Samen zorgen we voor uw diabetes! PATIËNTENFOLDER OVER ZORGPROGRAMMA DIABETES Samen zorgen we voor uw diabetes! PATIËNTENFOLDER OVER ZORGPROGRAMMA DIABETES Samen zorgen we voor uw diabetes! Nederland telt naar schatting één miljoen mensen met diabetes en de verwachting is dat dit

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. De diabetesverpleegkundige

INTERNE GENEESKUNDE. De diabetesverpleegkundige INTERNE GENEESKUNDE De diabetesverpleegkundige De diabetesverpleegkundige In het St. Antonius Ziekenhuis werken op de poli Interne Geneeskunde diverse diabetesverpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd

Nadere informatie

Dialyse. Diabeteszorg in het dialysecentrum

Dialyse. Diabeteszorg in het dialysecentrum Dialyse Diabeteszorg in het dialysecentrum 1 Dialysecentrum Emmen Boermarkeweg 60 7824 AA EMMEN Postbus 30002 7800 RA EMMEN Tel. 0591-69 17 30 2 Diabeteszorg in het Dialysecentrum U bent een diabetespatiënt

Nadere informatie

Uw afspraak op de voetenpoli

Uw afspraak op de voetenpoli Uw afspraak op de voetenpoli Onderzoek en behandeling van de diabetische voet www.nwz.nl Inhoud Wat is de voetenpoli? 3 Uw afspraak 4 Wat kunt u van het behandelteam verwachten? 4 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Kindergeneeskunde. Keto-acidose

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Kindergeneeskunde. Keto-acidose Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Kindergeneeskunde Keto-acidose 1 Keto-acidose Onze lichaamscellen gebruiken glucose als brandstof. Als er in het lichaam een

Nadere informatie

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg

Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Diabetes Een chronische ziekte, een gezamenlijke zorg Heldere afspraken over de manier waarop zorgverleners u helpen en ondersteunen bij uw chronische ziekte. Inleiding U hebt suikerziekte en maakt gebruik

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)

Informatie voor patiënten. PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) Informatie voor patiënten PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) z PCOS is de afkorting van polycysteus ovariumsyndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Diabetes. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Diabetes Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Diabetes 3 Vormen van diabetes 4 Type1 4 Type2 4 Klachten en symptomen 5 Type1 5 Type2 5 Oorzaken 6 Behandeling

Nadere informatie

Diabetische voetenpolikliniek

Diabetische voetenpolikliniek Diabetische voetenpolikliniek In verband met een slecht genezende diabetische wond aan uw voet bent u door uw huisarts of medisch specialist doorverwezen naar de diabetische voetenpolikliniek van het WEC

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

DIABETES CENTRUM. Diabetes Centrum

DIABETES CENTRUM. Diabetes Centrum DIABETES CENTRUM Diabetes Centrum Diabetes Centrum Het Diabetes Centrum is onderdeel van het St. Antonius Ziekenhuis. Het centrum biedt complete poliklinische zorg aan mensen met diabetes mellitus (suikerziekte).

Nadere informatie

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis

Dialyse-afdeling. Patiënteninformatie. Polikliniek Predialyse. Slingeland Ziekenhuis Dialyse-afdeling Polikliniek Predialyse i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend nefroloog heeft u doorverwezen naar de polikliniek Predialyse, omdat uw nierfunctie vermindert.

Nadere informatie

Diabetes Dienst Geldrop

Diabetes Dienst Geldrop Diabetes Dienst Geldrop Diabetes Dienst Geldrop Het belang van een optimale behandeling U bent bij uw huisarts onder behandeling voor diabetes (suikerziekte). Zoals u weet, draagt regelmatige controle

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Proctoscopie onderzoek van de anus en de endeldarm 1 Proctoscopie (onderzoek van de anus en de endeldarm) Binnenkort

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup oefenprogramma fysiotherapie z Het is belangrijk dat u na uw heupoperatie zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat

Nadere informatie

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben.

Diabetes. Inhoud. In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes. Van die 750.000 weten 200.000 personen niet dat ze de ziekte hebben. Zorg bij diabetes Inhoud Vormen van diabetes 4 Klachten en symptomen 5 Oorzaken 6 Behandeling 7 Leven met diabetes 8 Meer informatie 9 Wat kan Kring-apotheek voor jou betekenen? 10 Diabetes Diabetes is

Nadere informatie

meer InformatIe eindhoven openingstijden: s-hertogenbosch openingstijden: In deze folder komt aan bod: peel en maas tot slot openingstijden:

meer InformatIe eindhoven openingstijden: s-hertogenbosch openingstijden: In deze folder komt aan bod: peel en maas tot slot openingstijden: Diabetes Mellitus U bent bij uw huisarts onder behandeling voor Diabetes Mellitus (suikerziekte). Een regelmatige controle is noodzakelijk voor een goede behan deling van Diabetes Mellitus. Uw huisarts

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Decubitus behandeling op de wondenpolikliniek 1 Vanwege decubitus bent u door uw arts doorverwezen naar de wondenpolikliniek

Nadere informatie

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners

Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners Zorggroep Cohesie Cure and Care denkt mee bij hart- en vaatziekten! Optimale zorg bij hart- en vaatziekten door samenwerkende zorgverleners 1 op de 3 mensen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat vanwege een operatieve ingreep z Binnenkort komt uw kind voor een dagopname

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (UVB) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

Polikliniek diabeteszorg

Polikliniek diabeteszorg Polikliniek diabeteszorg Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding De polikliniek diabeteszorg bevindt zich op de polikliniek interne geneeskunde, op de eerste etage van de nieuwbouw (poli

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Diabetescentrum voor volwassenen

Diabetescentrum voor volwassenen Diabetescentrum voor volwassenen In de behandeling van diabetes mellitus speelt u als patiënt een centrale rol. Immers, u draagt dag in dag uit zorg voor de regulatie van uw diabetes. Van belang is dan

Nadere informatie

Implantaat-prothesebehandeling

Implantaat-prothesebehandeling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Implantaat-prothesebehandeling z Binnenkort vindt bij u een implantaat-prothesebehandeling plaats. Eerst worden implantaten (kunstwortels)

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname z In deze brochure leest u wat u kunt doen om na een gynaecologische

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis INTERNE GENEESKUNDE De diabetesverpleegkundige De diabetesverpleegkundige In het werken op de poli Interne Geneeskunde diverse diabetesverpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd in de zorg rondom diabetes.

Nadere informatie

C Kinderdiabetesteam

C Kinderdiabetesteam Kinderdiabetesteam Algemeen Kinderen en jongeren met diabetes mellitus hebben specifieke behandeling en begeleiding nodig. Zij doorlopen verschillende ontwikkelings- en levensfases en in alle fases is

Nadere informatie

Afdeling Intensive care

Afdeling Intensive care Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Afdeling Intensive care 1 Afdeling Intensive care Intensive care Op de afdeling Intensive care worden patiënten opgenomen die

Nadere informatie

Hart in beweging Onderzoek en behandeling van risicofactoren op harten vaatziekten locatie Sint Maartenskliniek

Hart in beweging Onderzoek en behandeling van risicofactoren op harten vaatziekten locatie Sint Maartenskliniek Hart in beweging Onderzoek en behandeling van risicofactoren op harten vaatziekten locatie Sint Maartenskliniek U bent door uw reumatoloog verwezen naar het spreekuur Hart in beweging op het terrein van

Nadere informatie

Duizeligheidsinstituut Assen

Duizeligheidsinstituut Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Duizeligheidsinstituut Assen z Vanwege uw duizeligheidsklachten bent u door uw huisarts of KNO-arts doorverwezen naar het Duizeligheidsinstituut

Nadere informatie

Sondevoeding voor uw kind

Sondevoeding voor uw kind Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sondevoeding voor uw kind z 1 De kinderarts heeft met u besproken dat uw kind sondevoeding krijgt. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. De diabetesverpleegkundige

INTERNE GENEESKUNDE. De diabetesverpleegkundige INTERNE GENEESKUNDE De diabetesverpleegkundige De diabetesverpleegkundige In het St Antonius ziekenhuis werken op de poli Interne Geneeskunde diverse diabetesverpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd

Nadere informatie

Wie werken er op de voetenpoli?

Wie werken er op de voetenpoli? Voetenpoli In verband met voetklachten bent u door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de voetenpoli van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. In deze folder vindt u informatie over de

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat z 1 Binnenkort komt uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis. In

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorg na uw ziekenhuisopname z 1 Als u na uw opname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf

Nadere informatie

Zorg voor de hivseropositieve

Zorg voor de hivseropositieve Zorg voor de hivseropositieve patiënt Het Radboudumc is één van de 27 hiv-behandelcentra in Nederland. Hier werkt een team van zorgverleners dat gespecialiseerd is in de behandeling en begeleiding van

Nadere informatie

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch

Uw huisarts uit de regio Berlicum, Rosmalen, Empel en Den Bosch Het aantal patiënten met chronische zorg zoals diabetes, COPD en andere chronische ziektebeelden neemt toe. Dit vraagt om een beter gestructureerde organisatie van de gezondheidszorg. Uw huisarts uit de

Nadere informatie

Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus

Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Chirurgie alle aandacht Goede voetverzorging bij patiënten met diabetes mellitus Waarom deze folder In deze folder vindt u tips voor een goede voetverzorging

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie van de groeischijven (epifysiodese)

Fysiotherapie na een operatie van de groeischijven (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Fysiotherapie na een operatie van de groeischijven (epifysiodese) met een 8-plate z Je bent geopereerd aan de groeischijven boven

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetes team. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Kindergeneeskunde. Kinderdiabetes team. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kindergeneeskunde Kinderdiabetes team Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is Diabetes? Diabetes Mellitus is een ziekte waarbij de alvleesklier

Nadere informatie

Kinderdiabeten poli. Algemene informatie

Kinderdiabeten poli. Algemene informatie Kinderdiabeten poli Algemene informatie Inleiding De kinderarts heeft bij uw kind diabetes mellitus geconstateerd. Dit kan bij u veel vragen oproepen. Middels deze folder willen wij u informatie geven

Nadere informatie