Implantaat-prothesebehandeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implantaat-prothesebehandeling"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Implantaat-prothesebehandeling z

2 Binnenkort vindt bij u een implantaat-prothesebehandeling plaats. Eerst worden implantaten (kunstwortels) aangebracht in uw kaak. Een paar maanden daarna krijgt u een nieuwe prothese (kunstgebit). In deze brochure leest u meer over de behandeling.

3 1 Implantaten en een nieuwe prothese Op het moment dat u geen tanden en kiezen meer hebt, gaan uw kaken slinken. Naarmate u langer zonder tanden en kiezen bent, neemt het slinken toe. Dat geldt met name voor de onderkaak. Het gevolg van een geslonken onderkaak is dat uw prothese los gaat zitten. In dat geval is een nieuwe prothese nodig, die is aangepast aan de huidige vorm van uw kaak. Om de nieuwe prothese meer houvast te geven, kan het nodig zijn om implantaten in de onderkaak aan te brengen. Een implantaat Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van een speciaal metaal (titanium). Het implantaat wordt in het kaakbot aangebracht en groeit daarin vast. Een implantaat heeft de vorm van een tandwortel, met een doorsnede van ongeveer 4 mm en een lengte die kan variëren van 7 tot 20 mm. Implantaten aanbrengen Eerst wordt uw onderkaak verdoofd. Vervolgens maakt de kaakchirurg een sneetje in het tandvlees op de plaats waar de implantaten komen. Daarna wordt het tandvlees opzij geschoven om het kaakbot zichtbaar te maken. In het kaakbot wordt voor elk implantaat een gaatje geboord. U krijgt in ieder geval twee implantaten en zo nodig meer. Het implantaat wordt in het boorgaatje geplaatst. Ten slotte wordt het tandvlees gehecht. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop kunt u meteen naar huis. Fig.1 Implantaten in het kaakbot van de onderkaak met daarop aangebrachte afdekschroefjes.

4 2 Na de ingreep Na het plaatsen van de implantaten is het belangrijk dat u zich houdt aan de volgende instructies: De eerste twee weken na de ingreep moet u regelmatig uw mond spoelen: na iedere maaltijd en voor het slapen gaan. U krijgt een recept mee voor mondspoelvloeistof. De eerste twee weken mag u de implantaten niet poetsen! Daarna moet u de implantaten ten minste twee keer per dag poetsen. Mogelijk hebt u na de ingreep pijnklachten. Om de pijn te verlichten, krijgt u een recept mee voor pijnstillers. De dag van de ingreep en de dagen erna mag u niet roken en geen alcohol gebruiken. Als u rookt of alcohol drinkt, geneest de wond namelijk langzamer. De aangebrachte implantaten moeten vastgroeien in het kaakbot. Dat duurt ten minste twee maanden. In die twee maanden mag er geen druk komen te staan op de implantaten. Dat betekent dat u uw oude onderprothese de eerste twee weken niet mag dragen. Na twee weken komt u voor controle terug bij de kaakchirurg. De onderprothese wordt dan (voor zover mogelijk) aangepast, zodat u deze kunt dragen totdat de nieuwe prothese klaar is. Vier weken daarna hebt u de tweede en in principe laatste controle-afspraak bij de kaakchirurg. Uw oude bovenprothese kunt u in afwachting van de nieuwe prothese gewoon blijven dragen. Totdat u de nieuwe prothese hebt, mag u alleen zacht of vloeibaar voedsel gebruiken. Het warme eten kunt u eventueel malen met een staafmixer. Brood kunt u bijvoorbeeld vervangen door pap.

5 3 Complicaties Als gevolg van de ingreep kunnen zich bepaalde klachten voordoen: U kunt last krijgen van napijn en een gezwollen onderkaak. Er bestaat een klein risico (in ongeveer 5% van de gevallen) dat een implantaat niet goed vastgroeit en daarom later weer moet worden verwijderd. Als u rookt, is de kans daarop groter. Er wordt dan bekeken of het zinvol is om opnieuw een implantaat aan te brengen of dat beter voor een andere behandelmethode kan worden gekozen. In uitzonderlijke gevallen ontstaat er als gevolg van de ingreep een ontsteking van het kaakbot of het tandvlees, of een gevoelsstoornis aan de onderlip of de kin. Deze verschijnselen zijn echter vrijwel altijd van tijdelijke aard. Mocht er na de ingreep sprake zijn van hevige pijn of een grote zwelling van de onderkaak, neemt u dan contact op met de polikliniek Mondziekten, kaaken aangezichtschirurgie. Men is op werkdagen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op (0592) Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u bellen naar het centrale nummer van het ziekenhuis (0592) De nieuwe prothese Ongeveer drie maanden na het aanbrengen van de implantaten wordt gestart met het maken van de nieuwe prothese. Dit gebeurt door een tandarts of tandprotheticus. Om de onderprothese goed passend te kunnen maken, is meestal ook een nieuwe bovenprothese nodig. Het maken van de nieuwe prothese verloopt in fasen: Eerste en tweede bezoek Tijdens de eerste twee bezoeken aan de tandarts of tandprotheticus worden afdrukken gemaakt van de vorm van uw kaken en de plaats van de implantaten.

6 4 Derde bezoek Tijdens het derde bezoek aan de tandarts of tandprotheticus wordt er een soort bruggetje op de implantaten geschroefd. Het bruggetje bestaat uit twee kapjes verbonden door een staafje. Op het bruggetje wordt later de nieuwe prothese vastgeklikt. De kapjes worden eerst gepast. Bij een volgend bezoek worden de kapjes definitief vastgeschroefd. Ook wordt bekeken waar de tanden en kiezen van de prothese precies moeten komen en welke vorm en kleur deze moeten hebben. Fig. 2 Implantaten voorzien van opschroefbare kapjes, verbonden door een staaf. Vierde bezoek Tijdens het vierde bezoek aan de tandarts of tandprotheticus kunt u een proefprothese passen, gemaakt van was. Waar dat nodig is, kan de prothese nog worden aangepast. Vijfde bezoek Tijdens het vijfde bezoek aan de tandarts of tandprotheticus ligt de nieuwe prothese voor u klaar. De kapjes worden nu definitief vastgezet op de schroefjes, waarna de prothese kan worden bevestigd. Fig. 3 Implantaten met een prothese.

7 5 Controlebezoeken Na het plaatsen van de nieuwe prothese hebt u een aantal controle-afspraken bij de tandarts of tandprotheticus in verband met eventuele klachten die zich kunnen voordoen. Als u gewend bent aan de nieuwe situatie, komt u ieder halfjaar terug voor controle. Als u pijnklachten hebt ten gevolge van uw nieuwe prothese, wordt u verzocht contact op te nemen met degene die de prothese heeft gemaakt. Hygiëne Het is van groot belang dat u de implantaten goed schoonhoudt! Als dit onvoldoende gebeurt, kan het tandvlees gaan ontsteken. Het kaakbot raakt daardoor geïrriteerd, met als gevolg dat de implantaten hun houvast verliezen en losraken. Het beste kunt u de implantaten schoonpoetsen met een tandenborstel. Dit dient ten minste twee keer per dag te gebeuren. U mag zelf weten of u bij het poetsen tandpasta wilt gebruiken. Ook de binnenkant van de prothese moet u goed schoonhouden, om te voorkomen dat het slijmvlies geïrriteerd raakt. Uw tandarts of een mondhygiëniste kan u precieze instructies geven voor het schoonhouden van de implantaten en uw prothese. Kosten Tijdens uw bezoek aan de kaakchirurg heeft deze met u besproken welke kosten in rekening worden gebracht voor een implantaat-prothesebehandeling.

8 Nog vragen? Als u nog vragen hebt, neemt u dan contact op met de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Op werkdagen kunt u tijdens kantooruren bellen naar (0592) Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA mondk07 april 2014

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Implantaat-prothese- behandeling (het zogenaamde klikgebit )

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Implantaat-prothese- behandeling (het zogenaamde klikgebit ) Implantaat-prothese- behandeling (het zogenaamde klikgebit ) IMPLANTAAT-PROTHESE- BEHANDELING (HET ZOGENAAMDE "KLIKGEBIT") INLEIDING Binnenkort vindt bij u een implantaat-prothesebehandeling plaats. Eerst

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van een kunstgebit in de onderkaak

Implantaten voor houvast van een kunstgebit in de onderkaak Deze folder geeft u informatie over het plaatsen van implantaten voor steun en houvast van een kunstgebit in de onderkaak. Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen, stel deze dan gerust aan uw kaakchirurg.

Nadere informatie

Implantaten als houvast voor kunstgebit in bovenkaak

Implantaten als houvast voor kunstgebit in bovenkaak Implantaten als houvast voor kunstgebit in bovenkaak Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie in de bovenkaak voor het aanbrengen van implantaten om het houvast van uw kunstgebit te verbeteren. Op

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatieve ingreep in de bovenkaak, waarbij implantaten worden

Nadere informatie

Implantaten als houvast voor kunstgebit in de bovenkaak

Implantaten als houvast voor kunstgebit in de bovenkaak Implantaten als houvast voor kunstgebit in de bovenkaak Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie in de bovenkaak voor het aanbrengen van implantaten om het houvast van uw kunstgebit te verbeteren.

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak, in combinatie met het inbrengen van bot in de neusbijholte (sinuselevatie)

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak, in combinatie met het inbrengen van bot in de neusbijholte (sinuselevatie) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak, in combinatie met het inbrengen van bot in de neusbijholte (sinuselevatie) Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de onderkaak (met botopbouw)

Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de onderkaak (met botopbouw) Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de onderkaak (met botopbouw) Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie in de onderkaak voor het aanbrengen van implantaten om het houvast van uw kunstgebit

Nadere informatie

Gebitsprothese op implantaten

Gebitsprothese op implantaten Gebitsprothese op implantaten In deze brochure vindt u informatie over de manier waarop tandheelkundige implantaten in de onderkaak worden toegepast voor het verkrijgen van steun en houvast voor een volledige

Nadere informatie

Kaakimplantaten zijn kunstwortels gemaakt van een speciaal soort metaal (titanium). De kaakchirurg plaatst de kunstwortels in de kaak.

Kaakimplantaten zijn kunstwortels gemaakt van een speciaal soort metaal (titanium). De kaakchirurg plaatst de kunstwortels in de kaak. patiënteninformatie kaakimplantaten kunstwortels in de kaak U heeft met uw arts besproken dat u een kaakimplantaat laat plaatsen in het OLVG. Wat zijn kaakimplantaten? Hoe worden ze gemaakt en geplaatst?

Nadere informatie

Kaakchirurgie. Implantaten in de kaak

Kaakchirurgie. Implantaten in de kaak Kaakchirurgie Implantaten in de kaak Inleiding Uw specialist heeft zojuist met u gesproken over de mogelijkheid om één of meerdere implantaten in uw kaak/kaken aan te brengen. In deze folder leest u wat

Nadere informatie

Implantaten in de kaak

Implantaten in de kaak Implantaten in de kaak Mondziekten, Kaak en Aangezichtschirurgie Inleiding De kaakchirurg heeft zojuist met u gesproken over de mogelijkheid om één of meerdere implantaten in uw kaak/kaken aan te brengen.

Nadere informatie

Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de bovenkaak (met sinusbodemelevatie en/of bovenkaakverbreding)

Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de bovenkaak (met sinusbodemelevatie en/of bovenkaakverbreding) Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de bovenkaak (met sinusbodemelevatie en/of bovenkaakverbreding) Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie in de bovenkaak voor het aanbrengen van implantaten

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Afb.1a: Twee implantaten verbonden door een staafconstructie. Afb.1b: In de prothese is een huls die op de staaf wordt geklikt.

Pagina 1 van 5. Afb.1a: Twee implantaten verbonden door een staafconstructie. Afb.1b: In de prothese is een huls die op de staaf wordt geklikt. Implantologie: de tandeloze onderkaak. Als u problemen ervaart met het houvast van uw kunstgebit in de onderkaak of als het dragen ervan pijn veroorzaakt, kunnen implantaten een oplossing zijn. Wat is

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie

Chirurgische kaakcorrectie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgische kaakcorrectie z Met uw arts hebt u gesproken over de mogelijkheid van een kaakcorrectie. In deze brochure vindt

Nadere informatie

Implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen

Implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen Implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden of kiezen Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie om één of meerdere implantaten aan te laten brengen ter vervanging van één of meerdere tanden

Nadere informatie

Implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden en kiezen

Implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden en kiezen Implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden en kiezen Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie om één of meerdere implantaten aan te laten brengen ter vervanging van één of meerdere tanden

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Sinuslifting en botopbouw 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Sinuslifting en botopbouw/15 02 2013 Behandeling

Nadere informatie

Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de bovenkaak (met sinusbodemelevatie en/of bovenkaakverbreding)

Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de bovenkaak (met sinusbodemelevatie en/of bovenkaakverbreding) Implantaten als houvast voor het kunstgebit in de bovenkaak (met sinusbodemelevatie en/of bovenkaakverbreding) Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie in de bovenkaak voor het aanbrengen van implantaten

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Inleiding In deze folder wordt u geïnformeerd over tandheelkundige implantaten en krijgt u uitleg over de behandeling. Wat is een implantaat

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Inleiding In deze folder informeren wij u over tandheelkundige implantaten ten behoeve van een klikgebit en krijgt u instructies over de

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Sinuslifting en botopbouw www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA004 / Sinuslifting en botopbouw /

Nadere informatie

KAAKCHIRURGIE. Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan of past een prothese niet goed. Dan kan een implantaat een oplossing bieden.

KAAKCHIRURGIE. Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan of past een prothese niet goed. Dan kan een implantaat een oplossing bieden. Implantaten KAAKCHIRURGIE Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan of past een prothese niet goed. Dan kan een implantaat een oplossing bieden. In deze folder kunt u lezen: Wat is een implantaat?

Nadere informatie

Implantaat onderkaak

Implantaat onderkaak Implantaat onderkaak Afdeling kaakchirurgie Locatie Veldhoven In deze folder krijgt u informatie over tandheelkundige implantaten en instructies over de behandeling in de onderkaak. Een implantaat Een

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

Leefregels na verwijderen (rest)gebit.

Leefregels na verwijderen (rest)gebit. Leefregels na verwijderen (rest)gebit www.nwz.nl Inhoud De ingreep 3 Na de ingreep 3 Leefregels en instructies voor goed herstel 4 Complicaties 5 Aanpassen van de prothese 5 Uw vragen 6 Notites 6 2 In

Nadere informatie

Plaatsen en verwijderen van botankers

Plaatsen en verwijderen van botankers Mondheelkunde, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Plaatsen en verwijderen van botankers 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Plaatsen en verwijderen van botankers/13

Nadere informatie

Zijn implantaten altijd mogelijk en verstandig? Toepassing van implantaten. Vooronderzoek. Kosten

Zijn implantaten altijd mogelijk en verstandig? Toepassing van implantaten. Vooronderzoek. Kosten Tandeloze bovenkaak Deze brochure is bedoeld voor mensen die problemen hebben met het houvast van het bovenkunstgebit of pijn hebben bij het dragen ervan. Omnimed wil graag voldoen aan uw wensen. Wij stellen

Nadere informatie

Waarom implantaten? Wat is een implantaat?

Waarom implantaten? Wat is een implantaat? Tandeloze onderkaak Deze brochure is bedoeld voor mensen die problemen hebben met het houvast van het onderkunstgebit of pijn hebben bij het dragen ervan. Waarom implantaten? Mensen met klachten van een

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen KAAKCHIRURGIE Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen Gebitsprothese Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit Ten gevolge van een ongeluk of tandbederf worden uw

Nadere informatie

Allereerst krijgt u voor de behandeling verschillende recepten voor medicijnen die u bij de apotheek kan halen.

Allereerst krijgt u voor de behandeling verschillende recepten voor medicijnen die u bij de apotheek kan halen. Behandeling algemeen De voorbehandeling Allereerst krijgt u voor de behandeling verschillende recepten voor medicijnen die u bij de apotheek kan halen. Antibioticum -> de avond voor de behandeling start

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Implantaten Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgemaakt. Deze vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als stevig

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie

Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie Implantaten Polikliniek Kaakchirurgie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft gekozen voor één of meerdere implantaten in uw kaak. In deze folder informeren

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

Implantaat. Laatst bijgewerkt op

Implantaat. Laatst bijgewerkt op Implantaat Implantaat Wat is een implantaat? Waar vroeger gekozen werd voor een brug(constructie) om een missende tand of kies op te vullen, wordt tegenwoordig meer gekozen voor het plaatsen van een implantaat.

Nadere informatie

Diagnostische hysteroscopie (kijken in de baarmoeder)

Diagnostische hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Diagnostische hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) z Kijken in de baarmoeder 1 Diagnostische hysteroscopie Bij een diagnostische

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Implantaten. Wat is een implantaat?

Implantaten. Wat is een implantaat? Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Behandeling. Implantaten

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Behandeling. Implantaten Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Implantaten 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Implantaten/12 02 2012 Inhoud Wanneer komt u in aanmerking

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten Tandheelkundige implantaten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen Wat zijn tandheelkundige implantaten? 1 De procedure 1 Wat gebeurt er voor de ingreep? 2 Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Nadere informatie

Waarom implantaten? Wat is een implantaat?

Waarom implantaten? Wat is een implantaat? Waarom implantaten? Mensen met klachten van een loszittend kunstgebit (=prothese) in de onderkaak of met pijnklachten tijdens het dragen ervan, die blijven bestaan ondanks aanpassingen of vervaardigen

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

Nazorg na behandeling bij de kaakchirurg

Nazorg na behandeling bij de kaakchirurg Nazorg na behandeling bij de kaakchirurg Informatie voor patiënten F0962-3506 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Implantaten (kunstwortels) in een tandenloze kaak

Implantaten (kunstwortels) in een tandenloze kaak Implantaten (kunstwortels) in een tandenloze kaak 1 Ik word binnenkort behandeld in Meander. De kaakchirurg heeft samen met u een behandelplan opgesteld voor het plaatsen van implantaten (kunstwortels).

Nadere informatie

Plaatsen en verwijderen van botankers

Plaatsen en verwijderen van botankers Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Plaatsen en verwijderen van botankers www.catharinaziekenhuis.nl Plaatsen en verwijderen van botankers Vanwege een orthodontische behandeling krijgt u binnenkort

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten voor vast kroon en brugwerk

Tandheelkundige implantaten voor vast kroon en brugwerk Tandheelkundige implantaten voor vast kroon en brugwerk Inleiding In deze folder wordt u geïnformeerd over tandheelkundige implantaten en krijgt u instructies over de behandeling. Wat is een implantaat

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Decubitus behandeling op de wondenpolikliniek 1 Vanwege decubitus bent u door uw arts doorverwezen naar de wondenpolikliniek

Nadere informatie

Totaal extractie en plaatsing kunstgebit

Totaal extractie en plaatsing kunstgebit Totaal extractie en plaatsing kunstgebit U bent zojuist behandeld door de kaakchirurg waarbij al uw tanden en/of kiezen verwijderd zijn en direct een gebitsprothese (immediaat-prothese) is geplaatst. In

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten Tandheelkundige implantaten Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat zijn tandheelkundige implantaten? 1 De procedure 2 Wat gebeurt er voor de ingreep? 2 Wat gebeurt er tijdens de ingreep?

Nadere informatie

Operatie van de onderoogleden

Operatie van de onderoogleden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie van de onderoogleden entropion en ectropion z Afwijkingen van de oogleden 1 Afwijkingen van de oogleden Het functioneren

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (UVB) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

Implantaten. Wat is een implantaat?

Implantaten. Wat is een implantaat? Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten

Nadere informatie

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen

Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstvoeding opbouwen, bijvoeding afbouwen z Uw baby heeft in het ziekenhuis bijvoeding gekregen, dat wil zeggen, flesvoeding

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak

Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak Waarom deze folder? Vandaag is bij u een gaatje naar de neusbijholte gesloten. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze behandeling en wat u hieraan

Nadere informatie

Toepassing van implantaten

Toepassing van implantaten Waarom implantaten? Mensen met klachten van een loszittend kunstgebit (prothese) in de bovenkaak of met pijnklachten tijdens het dragen ervan en die blijven bestaan ondanks aanpassingen aan de prothese

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten

Tandheelkundige implantaten Infobrochure Tandheelkundige implantaten Mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde Tel 011 826 215 mensen zorgen voor mensen Inleiding Roken kan leiden tot ontsteking van het tandvlees en uiteindelijk tot verlies

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Botankers en orthodontische schroefjes. Notities.

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Botankers en orthodontische schroefjes. Notities. Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Botankers en orthodontische schroefjes Inhoudsopgave Wat is een botanker? Pag. 2 Wat is een orthodontisch schroefje? Pag. 3 Mogelijke

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest 2 Patiëntenvoorlichting 040 239 8413 patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie

Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie Ziekenhuis Gelderse Vallei U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

INBRENGEN IMPLANTAAT 982

INBRENGEN IMPLANTAAT 982 INBRENGEN IMPLANTAAT 982 Inleiding Binnenkort ondergaat u een behandeling van het inbrengen van een implantaat op de polikliniek Kaakchirurgie van het Sint Franciscus Gasthuis. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Implantaten.

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Implantaten. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wanneer komt u in aanmerking voor een implantaat?... 3 Loszittend kunstgebit in de onder- of bovenkaak... 3 Kokhalsneiging...

Nadere informatie

Als uw kind een hypo heeft

Als uw kind een hypo heeft Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Kindergeneeskunde Als uw kind een hypo heeft 1 Als uw kind een hypo heeft In deze brochure leest u wat u moet doen als uw kind

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een botanker? 3 Wat is een orthodontisch schroefje? 4 Mogelijke bijwerkingen en complicaties

Nadere informatie

MOND-, KAAK- EN AANGEZICHTSCHIRURGIE IMPLANTATEN. Patiënteninformatie

MOND-, KAAK- EN AANGEZICHTSCHIRURGIE IMPLANTATEN. Patiënteninformatie MOND-, KAAK- EN AANGEZICHTSCHIRURGIE IMPLANTATEN Patiënteninformatie 1. Wat is een implantaat? Een implantaat is een kunstwortel, gemaakt van titanium, die in het bot wordt geschroefd. Titanium is een

Nadere informatie

operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest

operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest waarom deze folder? Vandaag is bij u een verstandskies of wortelrest operatief verwijderd. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze

Nadere informatie

Sondevoeding voor uw kind

Sondevoeding voor uw kind Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sondevoeding voor uw kind z 1 De kinderarts heeft met u besproken dat uw kind sondevoeding krijgt. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Implantaten. Wat is een implantaat?

Implantaten. Wat is een implantaat? Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten

Nadere informatie

Informatie. Implantaten

Informatie. Implantaten Informatie Implantaten Inleiding Wanneer tanden en/of kiezen verloren zijn gegaan, kan de mogelijkheid van implantatie worden overwogen. In deze folder leest u meer over de behandeling met implantaten.

Nadere informatie

Informatie. Implantaten

Informatie. Implantaten Informatie Implantaten Inleiding Wanneer tanden en/of kiezen verloren zijn gegaan, kan de mogelijkheid van implantatie worden overwogen. In deze folder leest u meer over de behandeling met implantaten.

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Botaugmentatie (botopbouw) met schedelbot

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Botaugmentatie (botopbouw) met schedelbot Botaugmentatie (botopbouw) met schedelbot BOTAUGMENTATIE (BOTOPBOUW) MET SCHEDELBOT INLEIDING U komt in aanmerking voor een operatie voor botopbouw. Dit is een ingreep waarvoor u een nacht in het ziekenhuis

Nadere informatie

Injecties met Avastin

Injecties met Avastin Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oogheelkunde Injecties met Avastin 1 Injecties met Avastin Met uw oogarts hebt u afgesproken om uw oogklachten te laten behandelen

Nadere informatie

Mondhygiëne bij implantaten Nazorg bij implantaten Implantaten Kosten van implantaten

Mondhygiëne bij implantaten Nazorg bij implantaten Implantaten Kosten van implantaten Implantaten Implantaten Wat is een implantaat? Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht.

Nadere informatie

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt.

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt. Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt www.nwz.nl Inhoud Pijn 4 Zwelling 4 Mondspoeling 4 Nabloeding 5 Sport 5 Tandarts/huisarts 5 Uw vragen 6 Notities 6 2 Vandaag is bij u de ontsteking aan een wortelpunt

Nadere informatie

Plaatsen en verwijderen van botankers. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Plaatsen en verwijderen van botankers. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Plaatsen en verwijderen van botankers Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 1 Vanwege een orthodontische behandeling krijgt u binnenkort botankers geplaatst. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Implantaat ter vervanging van een tand of kies

Implantaat ter vervanging van een tand of kies Implantaat ter vervanging van een tand of kies Afdeling kaakchirurgie Locatie Veldhoven In deze folder krijgt u informatie over de vervanging van een tand of kies door een implantaat. Patiënten die door

Nadere informatie

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest

Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Mondverzorging na verwijdering van een kies, tand of wortelrest www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

Ontbrekende tand(en) vervangen door implantaat en kroon

Ontbrekende tand(en) vervangen door implantaat en kroon Ontbrekende tand(en) vervangen door implantaat en kroon Deze brochure is bedoeld voor patiënten die een onderbreking in de tandenrij door één ontbrekende tand/kies of enkele tanden/kiezen willen vervangen

Nadere informatie